Sreda, 04.04.2018.

17:15

Razočaranje za Srbe: Ovo je najprivlačniji jezik na svetu

Izvor: index.hr

Razoèaranje za Srbe: Ovo je najprivlaèniji jezik na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

194 Komentari

Sortiraj po:

KV-ante

pre 6 godina

Nisu oni čuli za čačanski naglasak, zapevavanje. "Oćemo' li da igramo kooošaaaaarkee. Evo ide oblak od Ljubića pa bataaaaljujeee"! :D

Bobi

pre 6 godina

Miggins: Bonjour, monsieur.
Blackadder: What?
Miggins: Bonjour, monsieur — it’s French.
Blackadder: So is eating frogs, cruelty to geese and urinating in the street,
but that’s no reason to inflict it on the rest of us.

Џони

pre 6 godina

Верујем да има призвук псеудофројдовског трућања, али стварно ми се чини да се та пристрасна везаност за одређени језик тиче подсвесне еротске привлачности коју је слушалац раније искусио према особи супротног пола са тог говорног подручја. Просто, кад те неко привлачи, заволиш све што карактерише ту особу: њен језик, њен говор, њен културолошки и национални профил, обичаје у друштву коме припада... Ја сам својевремено, као клинац, гајио хајп према свему канадском због Шанаје Твејн и Памеле, или према италијанским стварима због Деборе Салвалађо и Монике Белучи. Није зезање, мада, опет, верујем да тако звучи (отуд полупоспрдни контекст ове студије).

Sremac

pre 6 godina

"Sa ljubavnicom govorim francuski, sa slugom italijanski, sa papom latinski a sa konjem nemački"
Karlo VI, Sveto rimsko carstvo, srednji vek

Papageno

pre 6 godina

@Mare
@MT Vračar

Moje pitanje je bilo sasvim ozbiljno i hvala na odgovorima.

Inače, kao i svaka druga vrsta hit parade, na pitanje koji je jezik najprivlačniji (ili bilo šta drugo naj-nešto), odgovor može biti samo krajnje subjektivan i pristrasan. Dakle, besmislen jer je samo pitanje besmisleno!

Recio, moj otac je (davno) imao prijatelja Francuza koji je mrzeo Nemce i imao je običaj da kaže "francuski jezik je najbolji za udvaranje ženama, engleski jezik je najbolji za dogovaranje o biznisu, a nemački je jedino dobar za upravljanje konjima!"

Meni lično nemački nije ni loš, ni mrzak, a moja hit parada "najprivlačnijih" jezika bi bila:

1. Francuski
2. Italijanski
3. Španski
4. Engleski
5. Nemački

Ovde mislim na književne varijante jezika jer svaki ima i svoje lokalne varijante, koje mogu biti i zvučati prilično različito od književne. Srpski nisam ni uvrstio jer je pošto je to moj jezik, ne mogu da ga objektivno procenjujem u odnosu na druge.

Naravno, sve ovo je samo moje, vrlo subjektivno mišljenje!

Ana

pre 6 godina

Naucnici su uporedjivali zvučnost svih jezika, tj. koliko ima samoglasnika u ISTOM tekstu na svim jezicima sveta. Utvrdili su da je najlepsi-najzvucniji Italijanski, jer je imao najvise samoglasnika, a odmah na drugom mestu je bio srpski jezik.

Goran

pre 6 godina

@Zemun998, 4. april 2018 22:29

Molim te, procitaj jos koji put taj komentar da se oslobodimo bar jednog komentatora sa IQ manjim od broja cipela.

Srdjan

pre 6 godina

Iz licnog iskustva, Slovakinjama, Madjaricama, Poljakinjama, Italijankama, Tajlandjankama i Amerikankama, srpski je bio dovoljno sexy. Iz iskustva mojih drugova dodao bih jos i da Meksikanke, Francuskinje, Bugarke i Nemice nemaju problem sa srpskim. Zemlje iz regiona, vrlo se raduju srpskom.

Српски тумач за енглески

pre 6 godina

Читајући коментаре, неко би мислио да сви говоримо по, барем, пет језика и да смо пропутовали Свет уздуж и попреко. А не знамо да се имена језика пишу малим словом.

sladoledsmesom

pre 6 godina

Zivim u Holandiji vec par godina i cvrsto tvrdim da je najgori jezik na svetu!
(delija momak, 04. april 2018 23:46)

Realno, kao da imaju vodu u ustima i da se dave dok pričaju.

Abia

pre 6 godina

A što razočarenje za Srbe? Dobar broj ljudi širom sveta nema predstavu da Srbija kao država postoji. Postajemo relevantni faktori kada imamo što da ponudimo. Da nema sporta i par individua iz prošlosti bilo bi još gore

Gipsy king

pre 6 godina

Romski jezik je jedan od najstarijih indoevropskih jezika(sadrži 50% sanskrita,osnove svih indoevropskih jezika),i ono sto je najviše šokirala naciste da smo mi Romi,autohtoni Arijevci,sto je naučno dokazano.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Lepo mi je govorio nastavnik psihologije (Bog da mu dusu prosti, bejase mudar covek): "svakom zapcu njegova zaba najlepsa na svetu".

Veliki brat

pre 6 godina

@(Nenad, 4. april 2018 18:11)

Si siguran da je mandarinski najteži? Pretpostavljam da si probao kantonski koji ima još više tonova od mandarinskog, a postoje i u pisanju neke sitne razlike (ako pretpostavimo da je tekst i na mandarinskom pisan tradicionalnim karakterima, a ne pojednostavljenim koje su uveli komunisti kako bi se lakše naučilo pismo).


Međutim, probaj da naučiš japanski. Jeste da nema tonove kao kineski, ali kineske karaktere koristi tako da im pismo u odnosu na govorni jezik više izgleda kao neka šifra.
Kombinacije karaktera, koji često i na kineskom imaju isto značenje, čitaju kao japanske reči tako da isti kineski znak u različitim rečima nema uticaja na izgovor, za razliku od kineskog.

Otprilike, kao kad bismo mi uzeli kinesko pismo za pisanje, a kombinacije karaktera (reči) čitali na srpskom. Tako se u različitim kombinacijama isti karakter ne čita isto - jer oni i ne čitaju pojedinačne karaktere, već cele reči.

I kao da im to nije dovoljno, imaju dva slogovna pisma, hiraganu i katakanu, koje koriste kao dodatke kineskim rečima (gramatika i sl.), plus za citate i pozajmnice iz drugih jezika (uglavnom moderne reči iz engleskog).


Zato se dešava da ni japanac ne ume da pročita neku reč kad je vidi napisanu, ili da izgovori nešto što je napisano.

U kineskom se bar isti karakter gotovo uvek čita isto (može biti promene u tonu ili završnom slogu, u zavisnosti od prethodnog ili sledećeg karaktera.

Nolov

pre 6 godina

Americki engleski sa laganim srpskim/ex yu akcentom je najsexi bar za cure u engleskom govornom podrucju.Ruski im je previse agresivan, sto istocnije jaci akcent.
Rusi kad bas dobro nauce i govore engleski zvuce kao srbi sa jacim akcentom.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(mile, 4. april 2018 19:25)

Rode, ti si nešto pobrkao; kako može da bude muževan i seksipilan srpski jezik koji ima slova tipa: DŽ,Đ,Ž,Š,Č,Ć? Pa, to para uši sinovac.

Što se moje malenkosti tiče: nikako mi se ne dopadaju nemački, skandinavski, ni holandski (ljak), niti turski, mađarski, ruski, arapski, bugarski, kineski, japanski jezik. Francuski mi je OK, ali zato su je italijanski i španski vrh mmmmm! Volim kako šuškaju kad pričaju...

Živim u Grčkoj, ali ni grčki jezik i pored mekanih fonems mi nije seksipilan; melodičnije mi je kako pričaju Kiprani; neka mešavina grčkog i italijanskog. Nasuprot tome, iako ja ga ne smatram melodičnim, mnogo moji grčki prijatelji mi kažu da im srpski zvuči mekano...hm...!?

simon

pre 6 godina

Bosanac sam ali mi je najmelodicniji italijanski,francuski je pa moglo bi se reci njezan,ja prvi put kad sam cuo na francuskom rijec snijeg (izgovorila je jedna zena )ja sam se nasmijo i morao objasniti da mi je to toliko njezno kao da tepa malom dijetu ( nez -zaba- samo ne zvuci njezno kad bi mi izgovorili )

lingvista

pre 6 godina

Pre desetak godina je u Otavi odrzano mnogo objektivnije takmicenje na kome su melodicnost jezika merili odredjenim instumentima i na kome su ucestvovali predstavnici 120 razlicitih jezika. Pobedio je Farsi t.j. PERSIJSKI!!! Ishod takmicenja je prosto iznenadio sve, pa i mene, jer bih uvek pre smatrala romanske jezike melodicnijim.

T

pre 6 godina

Holandski meni zvuči loše zbog gomile "h" koji su svuda. Nemački zvuči podnošljivo upravo zavisno od tog "h", ne izgovara se u celoj zemlji isto. Portugalski ima jako čudne glasove i akcenat i meni para uši. Npr. "Kopakabana" se izgovara "kopakab'na" tj. sa glasom kao u engleskom neodređenom članu, pa je još akcenat na tom slogu. Potpuna katastrofa, pogotovo jer svi ostali romanski jezivi zvuče melodično. Pretpostavljam da srpski strancima zvuči tvrdo jer imamo malo glasova i izgovaramo ih dosta jasno i tvrdo (r, h, č, š...) ostali jezici, čak i slovenski, po pravilu imaju više glasova (engleski ima 44 glasa) i mekše ih izgovaraju.

Mojih 5 top sexy jezika kada žena izgovara

pre 6 godina

Po mom skromnom iskustvu (ne znam većinu afričkih jezika i jezika naroda oceanije) tako da za mene (muškarca) lista 5 top seksi jezika je jasna (kada mi žensko na svom jeziku izgovara):
Italijanski, Slovački, Francuski, Ruski i Španski.

jelena

pre 6 godina

Nigde ne piše da je ovo naučno istraživanje, problem je što niko nema pojma šta je Babel, kada biste se informisali, možda biste nešto i shvatili.

UF-сами против свих!

pre 6 godina

Црногорски је мање Привлачан од Бошњачког, али Хрватски и Српски су ту негде у рангу Аустријског, Аустралијског и Бразилског.

Zemun998

pre 6 godina

@b
"Holanđani zvuče kao da se guše na samrti. Nemački prolazi samo u nekoj brutalnoj sado-mazo sceni."

Gusio sam se od smeha kada sam procitao ovo recenicu HAHAAHAHAHAHAHAHHA :D

kako da ne

pre 6 godina

Jedva sam naucio Francuski. Ma nije htelo i nije htelo. Jos kad ih slusate, ljude rodjene ovde u CH ili u Francuskoj, ne mozete da uhvatite reč. Kazu slusaj i naucices. Ma slusam ja ali najvise i najlakse sto uhvatis na Francuskom su ‘dobro’, ‘kako ste’, ‘prijatno’, ‘dovidjenja’ i tako te stvari da budete kulturni jer ovde ste na ‘Vi’ sa svakom osobom dok se ne udruzite malo, krenete da ucite i sve naucite uz ‘Vi’, a zatreba vam na ‘ti’, pa se mislite. A, gramatika klasicno ucenje napamet jer padeza nema, vec nepravilnih i pravilnih glagola, pa dodataka itd. Prelep jezik za slusanje, a kada ga naucite i za pricanje, ali ljudima sa naseg podrucja jako tezak za ucenje. Tako mi je reklo barem 95% nasih ljudi. I to sam ja imao srecu jer mi iz skole ostalo dobro citanje Francuskog i jos po nesto. Brzo ga nauce svi kojima njihovi jezici pripadaju Romanskim, ili nastali od latinskog. Portugalci ga nauce za čas, Spanci takodje. Italijani isto..Meni je portugalski uzasan, ovde je Portugalaca koliko hocete i slusam ga skoro svakog dana. Uzasan jezik sa non stop slovom ‘Š’ u recima. Oduzavaju dosta reci, a i kao ljudi su gori nego Balkanci, to vam 100% garantuje svako ko zna malo vise portugalaca. Holandski uzas, Svedski takodje, ne znam sta tu ima lepo. Za Nemacki da ne pricam. Ne volim kada predjem u deo gde se prica Nemacki u CH :D

shuky

pre 6 godina

Engleski(britanski) je privlacan samo Amerikancima koji to smatraju nekom egzotikom,i ni jednom narodu vise.Veoma ruzan naglasak,pretenciozan a ujedno i prosto zvuci,usiljen,para usi.

EU Citizen

pre 6 godina

Švedski i holandski spadaju, što se mene tiče, u najodvratnije jezike po izgovoru koje sam čuo u životu, a čuo sam ih dosta, jer sam u, doduše, sad već ne baš kratkom životu, živeo u nekoliko zemalja, posetio ih šezdesetak i družio se sa najrazličitijim nacionalnostima. SHBCG je za moj prilično nepristrasan i kosmopolitni ukus dosta milozvučan, ima jasne vokale, dinamičnu intonaciju i muzikalan akcenat, ali i grube konsonantske grupe i aliteracijr, što isto daje neki divlji šarm :))

gologuzov

pre 6 godina

Sve je relativno kome koji jezik je najlepši, najmuzikalniji.
Slućajno su izostavili i Mađarsk i mnoge druge, ali nema veze..
A da je Holandski među Top 10 to je nonsens. Pa holandski govor je otprilike kada pijani Engleski mornar govori Nemački.

Rumenko

pre 6 godina

Holandskom jeziku ovde objektivno nije mesto (pricam taj jezik inace, zaista nije jezik poezije), pa ni Nemackom ali hajd. Bitno je da se citaju vesti....

Sami unistavamo melodiju

pre 6 godina

@ ÉMi smo izmedju 9 i 10 mesta, malo ruski malo turskiÉ
(nesto izmedju, 4. april 2018 18:03)

I dosta (iskvarenog) engleskog, pa sve vise postaje anglo-srpski.

Iz iskustva

pre 6 godina

Po mom ipak subjektivnom mišljenju, a čuo sam preko 50 jezika i služim se sa 5, najlepši jezik je španski i to iz 4 razloga:
1. Vokali su otvoreni i jasni: A E I O U. Bez diftonga, zavijanja polu glasova i slično.
2. Nema grubih konsonanata koji paraju uši: Č, Đ, Ž, DŽ, KH... i koji u poeziji i pesma stvarno deluju bezveze
3. Veoma je uređen i standardizovan jezik i gramatički i sintaksički i tonalno.
4. Veoma je "iznijansiram". Postoji mali milion nalina da kažete nešto što u osnovi znači jedno te isto, ali u milion različitih "stepenika" od patosa do ekstaze.

MT Vračar

pre 6 godina

Da li neko može da mi objasni šta je to "tonalni jezik" i po čemu se tonalni jezik razlikuje od netonalnog?
(Papageno, 4. april 2018 18:22)

Nisam siguran da li je ozbiljno pitanje, ali pošto se dotiče moje struke, pokušaću da pružim odgovor. Dakle, tonalni jezici (od kojih je najveći broj iz Azije, kineski, vijetnamski, tajlandski itd.) su oni u kojima visina izgovorenog tona određuje značenje slogova ili reči.

Neki indoevropski jezici (poput srpskog) imaju tonalne elemente u sistemu akcenata (uporedi "sam" i "sâm", npr.), ali generalno gledano azijski jezici imaju mnogo kompleksniji sistem, primera radi mandarinski (kineski) ima četiri različita tona koji u potpunosti menjaju značenje, da navedem popularan primer "ma", koji može da znači:

mā - majka
má - konoplja
mǎ - konj
mà - grditi

Način na koji se razlikuju ova četiri izgovora ne znam kako da dočaram u pisanoj poruci, koga interesuje neka potraži neki video na YouTube-u. Svako dobro! :)

gargleblaster

pre 6 godina

Turski? Svasta. Ruski je sigurno medju prvih pet, predivan jezik.
Nemacki nije iznenadjenje, ali turski...?
Dobro zvuci samo potomcima.

dzoni

pre 6 godina

Portugalski jezik za mene ubedljivo na prvom mestu, pa italijanski, spanski, francuski ... engleski ... Za nas jezik, pa 2/3 sveta i ne zna da postoji.

mojih pet

pre 6 godina

Moja lista najljepših jezika:
1. ruski
2. kajkavski hrvatski
3. francuski
4. talijanski
5. španjolski

Azijski jezici (kineski, korejski, japanski), ili semitski jezici (arapski, hebrejski) nisu mi puno privlačni jer su mi teški za izgovor. Iako svaki jezik je pravi dragulj, poseban i originalan i otkriva puno o izvornim govornicima i tvorcima jezika. Volim i cijenim sve jezike i svaki zaslužuje poštovanje i uvažavanje. Da imam pet godina i da me stave u bilo koje okruženje bez problema bi naučio bilo koji jezik i tada mi navedeni jezici ne bi bili teški za izgovor. Dakle sve je relativno i dopadljivost i težina izgovora.

Old school

pre 6 godina

Portugalski (brazilski akcenat) neprevazidjen.....a nemacki je sexy valjda zato sto asocira na filmove za odrasle iz 70-ih godina...:)...dok se jos nije 'brijalo', a 'men were men'!!!!

bla

pre 6 godina

Zanimalo me kako mi zvučimo strancima pa sam pitao jednu Peruanku kako joj se čini naš jezik. Rekla mi je da joj deluje kao da se stalno svađamo...

Jox

pre 6 godina

Spanski i Engleki su mi najlepsi, kad kazem ti jezici, msm na one koji te jezike koriste u Juznoj Americi i Britaniji...npr, holandski mi je bio uzas, a onda kad sam otisao u Holandiju, skroz sam ga zgotivio...

aco

pre 6 godina

Мени боље звучи немачки од француског. Ко воли метал и рок музику, више ће му пријати немачки од романских језика.

Mare

pre 6 godina

@Papageno

Pre svega, ton se može izjednačiti sa akcentom. Međutim, u slučaju navedenih jezika, najviše govornih jezika Kine je tonalno. Mandarinski ima 4 tona, dok kantonški (Hong Kong) ima čak 9. U tim jezicima značenje reči je najuže povezano sa akcentom, odnosno, ako omašite akcenat, dobijete potpuno drugu reč. Takođe, akcenti se pomeraju u odnosu na kombinaciju reči, pa se upotreba malo komplikuje, ali i to ima pravila. Na to se još dodaje i ideogramsko pismo u slučaju kineskih varijanti itd. Ima ona čuvena kineska pesmica koja je sastavljena od istih reči, samo se akcenat razlikuje.

mihajlo

pre 6 godina

Ako pricamo o biznisu na nasem prostoru, onda je nemacki za biznis u EU nr. 1, a u svetu engleski. Ostale jezike mozemo da uvrstimo u rangu esperanto.

.орг

pre 6 godina

српски језик није ни најлепши, нити је секси (ако тако нешто уопште постоји).
оно што је битно јесте да наш језик има 30 гласова, 7 падежа и најсавршеније писмо - српску ћирилицу.

Fortran je zakon

pre 6 godina

A sad malo ozbiljnosti! Od jezika koje sam dovoljno slušao da mogu da imam stav, prvi, drugi i treći sa liste te pozicije i zaslužuju. Možda ne tim redosledom, ali su na vrhu. Ostali su na spisku verovatno jer su anketirani uspeli da ih nabroje. Pitanje je kakva bi lista bila da su anketirani Kinezi, Nigerijci i Indonežani.

Poslovodja šestorice patuljaka ;

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.
(Amerikanac, 04. april 2018 18:11)

Jedino ako ga priča italijanski naturalizovani Bosanac.
Meni licno, portugalski jezik je najprivlačniji na svijetu.

bigule

pre 6 godina

Kakva je ovo lista uzas , imam takav posao da su oko mene razni ljudi razlicitih nacionalnosti , spanski na prvom mestu , jos ovi svedjani i turci ugusise se od sopstvenog jezika dok pricaju , ruski kod zene najlepsi

Poliglot

pre 6 godina

@Amerikanac
Neznam, da li si se rodio u Americi ili simpatises Ameriku, da dajes tako glupi komentar.
Upravo ENGLESKI je NAJGORI JEZIK i nelogican, bez obzira sto ga mnogi u svetu govore. Probaj ga doslovce prevoditi na drugi jezik (katstrofa), pa ces se uveriti u to!
Iako gvorim srpskim jezikom za mene su italijanski i spanski najlepsi i najmelodicniji jezici,
kao i pesme. Najruznija grupa su GERMANSKI jezici, po govoru i melodicnosti.
Uostalom, u ankenti su ucestvovali upravo ljudi iz jezicnih podrucja koji vrlo nerado uce,
tesko ili slabo govore druge jezike.

WaterlooGrad

pre 6 godina

Сви који су овде написали да је немачки тврд очигледно су немачки чули само из партизанских филмова. Незахвално је говорити о звуку и акценту јер рецимо шпански језик говоре на толико различитих начина само у Шпанији а да не помињем потез од Мексика до Аргентине.

Key and Peele

pre 6 godina

cudna je ta egocentricnost zapadnih istrazivanja, odmah "... na svetu". sve je world series.

nije srpski bio ni u izboru vec samo veliki jezici i oni koji se govore u najblizem susedstvu, koje je slicno po bogatstvu.

ima jedna teorija koja kaze da su nam podsvesno privlacniji naglasci ljudi iz onih oblasti koje su bogatije, dok se siroti naglasci obicno uzimaju kao pezorativ, kao nesto nize. primer je kako se kod nas gotovo ismeva govor vranjanaca i tog kraja, dok vojvodjanskom ili beogradskom niko ne uzima za zlo posebnosti.

tako je i sa ovim glasanjem.

meni su licno mili portugalski i pomalo latinoamericki spanski (kastiljanski mi je previse suskav).

i, moram priznati da sam daleko naklonjeniji kad jezik cujem iz usta zene nego muskarca. tako mi je hrvatski seksi kad ga prica neka lepotica poput zrinke cvitesic ili neka visoka plavojka iz slavonije, a opet kad ga govori neki muzik, zvuci mi isforsirano drugaciji.

vilajet

pre 6 godina

Ево сад нећу моћи да заспим. Наш језик и није језик љубави већ псовки, хумора, доскочица, стосмислености ... Све то ови језици немају.

stanislav

pre 6 godina

U kom smislu "privlačni"?
Ako su švedski, holandski, turski, portugalski privlačni po zvučnosti i muzikalnosti - onda bolje da nas nema među njima.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ne zvuči ti isto jezik kojeg znaš i kojeg ne znaš, evo tu svi napadaju njemački, očigledno ga ne znaju.
Ja tečno znam njemački s bečkim naglaskom, nije sad da je nešto posebno romantičan jezik ali sigurno nije ni ružan, pogotovo austrijski. Ja kad bih otišao negdje na sjever, Keln ili Hamburg, bili su super srdačni prema svom "austrijskom" gostu!
A francuski i talijanski su ko i njihova vina, toliko se ustalilo da su to jako lijepi jezici da se skoro niko ne usudi tvrditi suprotno, ko da kažeš da Citizen Kane i nije neki film!

Maxx

pre 6 godina

SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija pa naravno da će oni reči engleski ako nisu iz Francuskog dela Kanade.
Švedski jezik nije ružan i mislim na Stockholmski akcenat i geteborg nije kao Nemački kao što mnogi misle ali Nemački je ružan agresivan jezik.
Zamislite Hitlera kako preti na Francuskom jeziku.

Eldorado

pre 6 godina

poštovanje,
hteo bih da krenem sa učenjem nemačkog jezika. šta bi mi iskusniji preporučili - kursevi, knjige, video zapisi...? sada su se vremena promenila, sve je više aplikacija, foruma itd. zato i pitam. povremeno odem u DE tako da bih voleo da prozborim koju s njima (a da nije engleski) i da dalje usavršavam jezik.
imam 29g

u osnovnoj sam učio engleski i francuski, u srednjoj umesto FRA španski. francuski mi je tada bio "gay" (sam se sebe stidim na momente kada se setim kakve sam faze imao) i profesorke su mi bile mnogo iritantne.
nakon par godina sam promenio mišljenje o FRA, ali sam se odlučio za usavršavanje španskog i da kao treći izaberem nemački, što je tek sada došlo na red.

Ivana

pre 6 godina

"U istraživanju je učestvovalo 15.000 ljudi iz Brazila, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije." Objektivno, nema šta. Njihovi jezici su se sasvim slučajno našli na listi.

Minador

pre 6 godina

Čemu čudjenje ...slovenski jezici naravno nisu seksipilni sa toliko lj,č,ć,čm,šlj,prlj ,dmrlj u poljskim npr. bž,češki sa rž. Ruski je poetičan i bajkovit ali za mene nije seksipilan. Ostali jezici...pa stvar ukusa. Ja volim španski i grčki. Nemački neka istraživanja govore da pubudjuje pažnju onih koji vole "aktivniji" seks. Italijanski za zaljubljene a francuski kombinovano.

Sibirski berberin u procesu likvidacije

pre 6 godina

Nemac sam i, iskreno, ako je nekoj grupi nas jezik privlacan, ona ima ozbiljan problem. (; Pogotovo ako maternji jezik uporedim sa italijanskim ili francuskim odnosno engleskim. Volim maternji jezik i rado ga govorim, no, od objektivnosti se ne vredi skrivati. A vas uopste ne bi trebalo ovo da razocara. Glupost. uostalom i sam tekst dovoljno govori o ovom istrazivanju.

Nikola

pre 6 godina

Ajde Francuski,Italijanski,Spanski,Portugalski,ali bre gde ubacise Nemacki,Svedski,pa jos Holandski i Turski.Boze me sacuvaj,ta cetri jezika imao sam prilike da cujem vise puta uzivo,mogu ih uporediti sa recimo Madarskim.Mogli su komotno i Finski da ubace pa da bude totalno ludilo.Ko bre ovo bira.

Nenad

pre 6 godina

Da bi pravilno izgovarao holandski moras da zaglavis krompir U grlu I onda pomesas engleski I nemacki- vrlo privlacno . Mandarinski je inace najtezi jezik za nauciti I bas zato postoje sve popularniji mediu ambcioznim roditeljima- ko to moze nece mu ni ajnstajnova teorija relativiteta biti teska.

bane

pre 6 godina

Ma kako to moze biti relevantno istrazivanje kad ucestvuju iskljucivo zemlje zapadnog sveta. To je za njih najprivlacniji jezik, a ne za sve stanovnike ovog napacenog sveta.

Шоне

pre 6 godina

Ово ти је исто као да је Српкиња спровела и рекла Српски на првом месту..

Aleksandar

pre 6 godina

Citiram "U istraživanju je učestvovalo 15.000 ljudi iz Brazila, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije, prenosi Index.....".....pa oni nemaju pojima da Srbija, Hrvatska, Slovenija ... uopste postoje.....

Amerikanac

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.

nepristrasno i objektivno, nema šta

pre 6 godina

Znači učestvovalo je samo stanovništvo iz onih zemalja koje se i nalaze na vrhu liste? Od čega je polovina sa engleskog govornog područja.

Kale

pre 6 godina

I prvi a bogami ni drugi razlog nikako ne objasnjavaju otkud Nemacki jezik na ovoj lista. Uz Madjarski bukvalno jedan od najruznijih jezika na svetu (a o lepoti nacije necu stvarni trositi reci, mislim neozbiljno?)

Garo

pre 6 godina

I nije neka lista... Nemački je sve samo ne seksi jezik (iako nije ni grub kakvim ga predstavljaju), ali holandski u prvih 10 mesta je smejurija - ružna i gruba mešavina nemačkog i engleskog. Portugalski mi je uvek zvučao pomalo neprirodno, način na koji naglašavaju pojedine reči. Ni turski nije seksi uopšte. Za francuski, italijanski i španski se slažem. Ruski i hrvatski zvuče jako meko i nežno, i smešno je gledati intervjue sa npr. ruskim huliganima, jer im glas i stas odudaraju. Srpski mi zvuči mnogo muževnije od pomenutih jezika, ali ne i seksi, mada ne mogu objektivno da procenim. Rumuski je lep jezik.

Frere Jacques

pre 6 godina

Meni je holandski broj jedan!
Ne znam otkuda ljudi misle da je holandski mješavina engleskog i njemačkog, ja bih prije rekao da je holandski njemački s drukčijim izgovorom i bez gramatike!

Amerikanac

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.

maki

pre 6 godina

ne znam kako nas zvuci strancima, ali holandski je najogavniji jezik, nemacki je tvrd, portugalski mi je bas simpatican,francuski je ok kao i svi romanski jezici, od slovenskih najseksi mi je hrvatski, a za ostale nemam lose misljenje, vec mi zvuce normalno, kao i engleski, od azijskih kineski, japanski i slicni mi zvuce kao vanzemaljski posto nista ne razumem, a i ne bih primetio razliku koji je koji

glupi zmaj

pre 6 godina

Sve i da hocu ne mogu da razumem, nemacki, svedski i holandski?!
Ko je ucestvovao u tom istrazivanju? Antisluhisti?

Fale jos samo madjarski i finski pa da ova komedija bude potpuna. Meni je npr. rumunski melodican isto kao i italijanski.

Aleksandar

pre 6 godina

Citiram "U istraživanju je učestvovalo 15.000 ljudi iz Brazila, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije, prenosi Index.....".....pa oni nemaju pojima da Srbija, Hrvatska, Slovenija ... uopste postoje.....

Kale

pre 6 godina

I prvi a bogami ni drugi razlog nikako ne objasnjavaju otkud Nemacki jezik na ovoj lista. Uz Madjarski bukvalno jedan od najruznijih jezika na svetu (a o lepoti nacije necu stvarni trositi reci, mislim neozbiljno?)

Ivana

pre 6 godina

"U istraživanju je učestvovalo 15.000 ljudi iz Brazila, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije." Objektivno, nema šta. Njihovi jezici su se sasvim slučajno našli na listi.

nepristrasno i objektivno, nema šta

pre 6 godina

Znači učestvovalo je samo stanovništvo iz onih zemalja koje se i nalaze na vrhu liste? Od čega je polovina sa engleskog govornog područja.

Garo

pre 6 godina

I nije neka lista... Nemački je sve samo ne seksi jezik (iako nije ni grub kakvim ga predstavljaju), ali holandski u prvih 10 mesta je smejurija - ružna i gruba mešavina nemačkog i engleskog. Portugalski mi je uvek zvučao pomalo neprirodno, način na koji naglašavaju pojedine reči. Ni turski nije seksi uopšte. Za francuski, italijanski i španski se slažem. Ruski i hrvatski zvuče jako meko i nežno, i smešno je gledati intervjue sa npr. ruskim huliganima, jer im glas i stas odudaraju. Srpski mi zvuči mnogo muževnije od pomenutih jezika, ali ne i seksi, mada ne mogu objektivno da procenim. Rumuski je lep jezik.

stanislav

pre 6 godina

U kom smislu "privlačni"?
Ako su švedski, holandski, turski, portugalski privlačni po zvučnosti i muzikalnosti - onda bolje da nas nema među njima.

bane

pre 6 godina

Ma kako to moze biti relevantno istrazivanje kad ucestvuju iskljucivo zemlje zapadnog sveta. To je za njih najprivlacniji jezik, a ne za sve stanovnike ovog napacenog sveta.

Nenad

pre 6 godina

Da bi pravilno izgovarao holandski moras da zaglavis krompir U grlu I onda pomesas engleski I nemacki- vrlo privlacno . Mandarinski je inace najtezi jezik za nauciti I bas zato postoje sve popularniji mediu ambcioznim roditeljima- ko to moze nece mu ni ajnstajnova teorija relativiteta biti teska.

Poliglot

pre 6 godina

@Amerikanac
Neznam, da li si se rodio u Americi ili simpatises Ameriku, da dajes tako glupi komentar.
Upravo ENGLESKI je NAJGORI JEZIK i nelogican, bez obzira sto ga mnogi u svetu govore. Probaj ga doslovce prevoditi na drugi jezik (katstrofa), pa ces se uveriti u to!
Iako gvorim srpskim jezikom za mene su italijanski i spanski najlepsi i najmelodicniji jezici,
kao i pesme. Najruznija grupa su GERMANSKI jezici, po govoru i melodicnosti.
Uostalom, u ankenti su ucestvovali upravo ljudi iz jezicnih podrucja koji vrlo nerado uce,
tesko ili slabo govore druge jezike.

vilajet

pre 6 godina

Ево сад нећу моћи да заспим. Наш језик и није језик љубави већ псовки, хумора, доскочица, стосмислености ... Све то ови језици немају.

maki

pre 6 godina

ne znam kako nas zvuci strancima, ali holandski je najogavniji jezik, nemacki je tvrd, portugalski mi je bas simpatican,francuski je ok kao i svi romanski jezici, od slovenskih najseksi mi je hrvatski, a za ostale nemam lose misljenje, vec mi zvuce normalno, kao i engleski, od azijskih kineski, japanski i slicni mi zvuce kao vanzemaljski posto nista ne razumem, a i ne bih primetio razliku koji je koji

Zemun998

pre 6 godina

@b
"Holanđani zvuče kao da se guše na samrti. Nemački prolazi samo u nekoj brutalnoj sado-mazo sceni."

Gusio sam se od smeha kada sam procitao ovo recenicu HAHAAHAHAHAHAHAHHA :D

MT Vračar

pre 6 godina

Da li neko može da mi objasni šta je to "tonalni jezik" i po čemu se tonalni jezik razlikuje od netonalnog?
(Papageno, 4. april 2018 18:22)

Nisam siguran da li je ozbiljno pitanje, ali pošto se dotiče moje struke, pokušaću da pružim odgovor. Dakle, tonalni jezici (od kojih je najveći broj iz Azije, kineski, vijetnamski, tajlandski itd.) su oni u kojima visina izgovorenog tona određuje značenje slogova ili reči.

Neki indoevropski jezici (poput srpskog) imaju tonalne elemente u sistemu akcenata (uporedi "sam" i "sâm", npr.), ali generalno gledano azijski jezici imaju mnogo kompleksniji sistem, primera radi mandarinski (kineski) ima četiri različita tona koji u potpunosti menjaju značenje, da navedem popularan primer "ma", koji može da znači:

mā - majka
má - konoplja
mǎ - konj
mà - grditi

Način na koji se razlikuju ova četiri izgovora ne znam kako da dočaram u pisanoj poruci, koga interesuje neka potraži neki video na YouTube-u. Svako dobro! :)

UF-сами против свих!

pre 6 godina

Црногорски је мање Привлачан од Бошњачког, али Хрватски и Српски су ту негде у рангу Аустријског, Аустралијског и Бразилског.

Sibirski berberin u procesu likvidacije

pre 6 godina

Nemac sam i, iskreno, ako je nekoj grupi nas jezik privlacan, ona ima ozbiljan problem. (; Pogotovo ako maternji jezik uporedim sa italijanskim ili francuskim odnosno engleskim. Volim maternji jezik i rado ga govorim, no, od objektivnosti se ne vredi skrivati. A vas uopste ne bi trebalo ovo da razocara. Glupost. uostalom i sam tekst dovoljno govori o ovom istrazivanju.

gologuzov

pre 6 godina

Sve je relativno kome koji jezik je najlepši, najmuzikalniji.
Slućajno su izostavili i Mađarsk i mnoge druge, ali nema veze..
A da je Holandski među Top 10 to je nonsens. Pa holandski govor je otprilike kada pijani Engleski mornar govori Nemački.

Шоне

pre 6 godina

Ово ти је исто као да је Српкиња спровела и рекла Српски на првом месту..

Nikola

pre 6 godina

Ajde Francuski,Italijanski,Spanski,Portugalski,ali bre gde ubacise Nemacki,Svedski,pa jos Holandski i Turski.Boze me sacuvaj,ta cetri jezika imao sam prilike da cujem vise puta uzivo,mogu ih uporediti sa recimo Madarskim.Mogli su komotno i Finski da ubace pa da bude totalno ludilo.Ko bre ovo bira.

Amerikanac

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.

T

pre 6 godina

Holandski meni zvuči loše zbog gomile "h" koji su svuda. Nemački zvuči podnošljivo upravo zavisno od tog "h", ne izgovara se u celoj zemlji isto. Portugalski ima jako čudne glasove i akcenat i meni para uši. Npr. "Kopakabana" se izgovara "kopakab'na" tj. sa glasom kao u engleskom neodređenom članu, pa je još akcenat na tom slogu. Potpuna katastrofa, pogotovo jer svi ostali romanski jezivi zvuče melodično. Pretpostavljam da srpski strancima zvuči tvrdo jer imamo malo glasova i izgovaramo ih dosta jasno i tvrdo (r, h, č, š...) ostali jezici, čak i slovenski, po pravilu imaju više glasova (engleski ima 44 glasa) i mekše ih izgovaraju.

kako da ne

pre 6 godina

Jedva sam naucio Francuski. Ma nije htelo i nije htelo. Jos kad ih slusate, ljude rodjene ovde u CH ili u Francuskoj, ne mozete da uhvatite reč. Kazu slusaj i naucices. Ma slusam ja ali najvise i najlakse sto uhvatis na Francuskom su ‘dobro’, ‘kako ste’, ‘prijatno’, ‘dovidjenja’ i tako te stvari da budete kulturni jer ovde ste na ‘Vi’ sa svakom osobom dok se ne udruzite malo, krenete da ucite i sve naucite uz ‘Vi’, a zatreba vam na ‘ti’, pa se mislite. A, gramatika klasicno ucenje napamet jer padeza nema, vec nepravilnih i pravilnih glagola, pa dodataka itd. Prelep jezik za slusanje, a kada ga naucite i za pricanje, ali ljudima sa naseg podrucja jako tezak za ucenje. Tako mi je reklo barem 95% nasih ljudi. I to sam ja imao srecu jer mi iz skole ostalo dobro citanje Francuskog i jos po nesto. Brzo ga nauce svi kojima njihovi jezici pripadaju Romanskim, ili nastali od latinskog. Portugalci ga nauce za čas, Spanci takodje. Italijani isto..Meni je portugalski uzasan, ovde je Portugalaca koliko hocete i slusam ga skoro svakog dana. Uzasan jezik sa non stop slovom ‘Š’ u recima. Oduzavaju dosta reci, a i kao ljudi su gori nego Balkanci, to vam 100% garantuje svako ko zna malo vise portugalaca. Holandski uzas, Svedski takodje, ne znam sta tu ima lepo. Za Nemacki da ne pricam. Ne volim kada predjem u deo gde se prica Nemacki u CH :D

bla

pre 6 godina

Zanimalo me kako mi zvučimo strancima pa sam pitao jednu Peruanku kako joj se čini naš jezik. Rekla mi je da joj deluje kao da se stalno svađamo...

.орг

pre 6 godina

српски језик није ни најлепши, нити је секси (ако тако нешто уопште постоји).
оно што је битно јесте да наш језик има 30 гласова, 7 падежа и најсавршеније писмо - српску ћирилицу.

Iz iskustva

pre 6 godina

Po mom ipak subjektivnom mišljenju, a čuo sam preko 50 jezika i služim se sa 5, najlepši jezik je španski i to iz 4 razloga:
1. Vokali su otvoreni i jasni: A E I O U. Bez diftonga, zavijanja polu glasova i slično.
2. Nema grubih konsonanata koji paraju uši: Č, Đ, Ž, DŽ, KH... i koji u poeziji i pesma stvarno deluju bezveze
3. Veoma je uređen i standardizovan jezik i gramatički i sintaksički i tonalno.
4. Veoma je "iznijansiram". Postoji mali milion nalina da kažete nešto što u osnovi znači jedno te isto, ali u milion različitih "stepenika" od patosa do ekstaze.

WaterlooGrad

pre 6 godina

Сви који су овде написали да је немачки тврд очигледно су немачки чули само из партизанских филмова. Незахвално је говорити о звуку и акценту јер рецимо шпански језик говоре на толико различитих начина само у Шпанији а да не помињем потез од Мексика до Аргентине.

shuky

pre 6 godina

Engleski(britanski) je privlacan samo Amerikancima koji to smatraju nekom egzotikom,i ni jednom narodu vise.Veoma ruzan naglasak,pretenciozan a ujedno i prosto zvuci,usiljen,para usi.

glupi zmaj

pre 6 godina

Sve i da hocu ne mogu da razumem, nemacki, svedski i holandski?!
Ko je ucestvovao u tom istrazivanju? Antisluhisti?

Fale jos samo madjarski i finski pa da ova komedija bude potpuna. Meni je npr. rumunski melodican isto kao i italijanski.

gargleblaster

pre 6 godina

Turski? Svasta. Ruski je sigurno medju prvih pet, predivan jezik.
Nemacki nije iznenadjenje, ali turski...?
Dobro zvuci samo potomcima.

Rumenko

pre 6 godina

Holandskom jeziku ovde objektivno nije mesto (pricam taj jezik inace, zaista nije jezik poezije), pa ni Nemackom ali hajd. Bitno je da se citaju vesti....

EU Citizen

pre 6 godina

Švedski i holandski spadaju, što se mene tiče, u najodvratnije jezike po izgovoru koje sam čuo u životu, a čuo sam ih dosta, jer sam u, doduše, sad već ne baš kratkom životu, živeo u nekoliko zemalja, posetio ih šezdesetak i družio se sa najrazličitijim nacionalnostima. SHBCG je za moj prilično nepristrasan i kosmopolitni ukus dosta milozvučan, ima jasne vokale, dinamičnu intonaciju i muzikalan akcenat, ali i grube konsonantske grupe i aliteracijr, što isto daje neki divlji šarm :))

Mare

pre 6 godina

@Papageno

Pre svega, ton se može izjednačiti sa akcentom. Međutim, u slučaju navedenih jezika, najviše govornih jezika Kine je tonalno. Mandarinski ima 4 tona, dok kantonški (Hong Kong) ima čak 9. U tim jezicima značenje reči je najuže povezano sa akcentom, odnosno, ako omašite akcenat, dobijete potpuno drugu reč. Takođe, akcenti se pomeraju u odnosu na kombinaciju reči, pa se upotreba malo komplikuje, ali i to ima pravila. Na to se još dodaje i ideogramsko pismo u slučaju kineskih varijanti itd. Ima ona čuvena kineska pesmica koja je sastavljena od istih reči, samo se akcenat razlikuje.

bigule

pre 6 godina

Kakva je ovo lista uzas , imam takav posao da su oko mene razni ljudi razlicitih nacionalnosti , spanski na prvom mestu , jos ovi svedjani i turci ugusise se od sopstvenog jezika dok pricaju , ruski kod zene najlepsi

Fortran je zakon

pre 6 godina

A sad malo ozbiljnosti! Od jezika koje sam dovoljno slušao da mogu da imam stav, prvi, drugi i treći sa liste te pozicije i zaslužuju. Možda ne tim redosledom, ali su na vrhu. Ostali su na spisku verovatno jer su anketirani uspeli da ih nabroje. Pitanje je kakva bi lista bila da su anketirani Kinezi, Nigerijci i Indonežani.

Sami unistavamo melodiju

pre 6 godina

@ ÉMi smo izmedju 9 i 10 mesta, malo ruski malo turskiÉ
(nesto izmedju, 4. april 2018 18:03)

I dosta (iskvarenog) engleskog, pa sve vise postaje anglo-srpski.

Sremac

pre 6 godina

"Sa ljubavnicom govorim francuski, sa slugom italijanski, sa papom latinski a sa konjem nemački"
Karlo VI, Sveto rimsko carstvo, srednji vek

sladoledsmesom

pre 6 godina

Zivim u Holandiji vec par godina i cvrsto tvrdim da je najgori jezik na svetu!
(delija momak, 04. april 2018 23:46)

Realno, kao da imaju vodu u ustima i da se dave dok pričaju.

Српски тумач за енглески

pre 6 godina

Читајући коментаре, неко би мислио да сви говоримо по, барем, пет језика и да смо пропутовали Свет уздуж и попреко. А не знамо да се имена језика пишу малим словом.

Minador

pre 6 godina

Čemu čudjenje ...slovenski jezici naravno nisu seksipilni sa toliko lj,č,ć,čm,šlj,prlj ,dmrlj u poljskim npr. bž,češki sa rž. Ruski je poetičan i bajkovit ali za mene nije seksipilan. Ostali jezici...pa stvar ukusa. Ja volim španski i grčki. Nemački neka istraživanja govore da pubudjuje pažnju onih koji vole "aktivniji" seks. Italijanski za zaljubljene a francuski kombinovano.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Lepo mi je govorio nastavnik psihologije (Bog da mu dusu prosti, bejase mudar covek): "svakom zapcu njegova zaba najlepsa na svetu".

Mojih 5 top sexy jezika kada žena izgovara

pre 6 godina

Po mom skromnom iskustvu (ne znam većinu afričkih jezika i jezika naroda oceanije) tako da za mene (muškarca) lista 5 top seksi jezika je jasna (kada mi žensko na svom jeziku izgovara):
Italijanski, Slovački, Francuski, Ruski i Španski.

Srdjan

pre 6 godina

Iz licnog iskustva, Slovakinjama, Madjaricama, Poljakinjama, Italijankama, Tajlandjankama i Amerikankama, srpski je bio dovoljno sexy. Iz iskustva mojih drugova dodao bih jos i da Meksikanke, Francuskinje, Bugarke i Nemice nemaju problem sa srpskim. Zemlje iz regiona, vrlo se raduju srpskom.

mojih pet

pre 6 godina

Moja lista najljepših jezika:
1. ruski
2. kajkavski hrvatski
3. francuski
4. talijanski
5. španjolski

Azijski jezici (kineski, korejski, japanski), ili semitski jezici (arapski, hebrejski) nisu mi puno privlačni jer su mi teški za izgovor. Iako svaki jezik je pravi dragulj, poseban i originalan i otkriva puno o izvornim govornicima i tvorcima jezika. Volim i cijenim sve jezike i svaki zaslužuje poštovanje i uvažavanje. Da imam pet godina i da me stave u bilo koje okruženje bez problema bi naučio bilo koji jezik i tada mi navedeni jezici ne bi bili teški za izgovor. Dakle sve je relativno i dopadljivost i težina izgovora.

Ana

pre 6 godina

Naucnici su uporedjivali zvučnost svih jezika, tj. koliko ima samoglasnika u ISTOM tekstu na svim jezicima sveta. Utvrdili su da je najlepsi-najzvucniji Italijanski, jer je imao najvise samoglasnika, a odmah na drugom mestu je bio srpski jezik.

Frere Jacques

pre 6 godina

Meni je holandski broj jedan!
Ne znam otkuda ljudi misle da je holandski mješavina engleskog i njemačkog, ja bih prije rekao da je holandski njemački s drukčijim izgovorom i bez gramatike!

Key and Peele

pre 6 godina

cudna je ta egocentricnost zapadnih istrazivanja, odmah "... na svetu". sve je world series.

nije srpski bio ni u izboru vec samo veliki jezici i oni koji se govore u najblizem susedstvu, koje je slicno po bogatstvu.

ima jedna teorija koja kaze da su nam podsvesno privlacniji naglasci ljudi iz onih oblasti koje su bogatije, dok se siroti naglasci obicno uzimaju kao pezorativ, kao nesto nize. primer je kako se kod nas gotovo ismeva govor vranjanaca i tog kraja, dok vojvodjanskom ili beogradskom niko ne uzima za zlo posebnosti.

tako je i sa ovim glasanjem.

meni su licno mili portugalski i pomalo latinoamericki spanski (kastiljanski mi je previse suskav).

i, moram priznati da sam daleko naklonjeniji kad jezik cujem iz usta zene nego muskarca. tako mi je hrvatski seksi kad ga prica neka lepotica poput zrinke cvitesic ili neka visoka plavojka iz slavonije, a opet kad ga govori neki muzik, zvuci mi isforsirano drugaciji.

Abia

pre 6 godina

A što razočarenje za Srbe? Dobar broj ljudi širom sveta nema predstavu da Srbija kao država postoji. Postajemo relevantni faktori kada imamo što da ponudimo. Da nema sporta i par individua iz prošlosti bilo bi još gore

aco

pre 6 godina

Мени боље звучи немачки од француског. Ко воли метал и рок музику, више ће му пријати немачки од романских језика.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ne zvuči ti isto jezik kojeg znaš i kojeg ne znaš, evo tu svi napadaju njemački, očigledno ga ne znaju.
Ja tečno znam njemački s bečkim naglaskom, nije sad da je nešto posebno romantičan jezik ali sigurno nije ni ružan, pogotovo austrijski. Ja kad bih otišao negdje na sjever, Keln ili Hamburg, bili su super srdačni prema svom "austrijskom" gostu!
A francuski i talijanski su ko i njihova vina, toliko se ustalilo da su to jako lijepi jezici da se skoro niko ne usudi tvrditi suprotno, ko da kažeš da Citizen Kane i nije neki film!

Gipsy king

pre 6 godina

Romski jezik je jedan od najstarijih indoevropskih jezika(sadrži 50% sanskrita,osnove svih indoevropskih jezika),i ono sto je najviše šokirala naciste da smo mi Romi,autohtoni Arijevci,sto je naučno dokazano.

Old school

pre 6 godina

Portugalski (brazilski akcenat) neprevazidjen.....a nemacki je sexy valjda zato sto asocira na filmove za odrasle iz 70-ih godina...:)...dok se jos nije 'brijalo', a 'men were men'!!!!

jelena

pre 6 godina

Nigde ne piše da je ovo naučno istraživanje, problem je što niko nema pojma šta je Babel, kada biste se informisali, možda biste nešto i shvatili.

Papageno

pre 6 godina

@Mare
@MT Vračar

Moje pitanje je bilo sasvim ozbiljno i hvala na odgovorima.

Inače, kao i svaka druga vrsta hit parade, na pitanje koji je jezik najprivlačniji (ili bilo šta drugo naj-nešto), odgovor može biti samo krajnje subjektivan i pristrasan. Dakle, besmislen jer je samo pitanje besmisleno!

Recio, moj otac je (davno) imao prijatelja Francuza koji je mrzeo Nemce i imao je običaj da kaže "francuski jezik je najbolji za udvaranje ženama, engleski jezik je najbolji za dogovaranje o biznisu, a nemački je jedino dobar za upravljanje konjima!"

Meni lično nemački nije ni loš, ni mrzak, a moja hit parada "najprivlačnijih" jezika bi bila:

1. Francuski
2. Italijanski
3. Španski
4. Engleski
5. Nemački

Ovde mislim na književne varijante jezika jer svaki ima i svoje lokalne varijante, koje mogu biti i zvučati prilično različito od književne. Srpski nisam ni uvrstio jer je pošto je to moj jezik, ne mogu da ga objektivno procenjujem u odnosu na druge.

Naravno, sve ovo je samo moje, vrlo subjektivno mišljenje!

Џони

pre 6 godina

Верујем да има призвук псеудофројдовског трућања, али стварно ми се чини да се та пристрасна везаност за одређени језик тиче подсвесне еротске привлачности коју је слушалац раније искусио према особи супротног пола са тог говорног подручја. Просто, кад те неко привлачи, заволиш све што карактерише ту особу: њен језик, њен говор, њен културолошки и национални профил, обичаје у друштву коме припада... Ја сам својевремено, као клинац, гајио хајп према свему канадском због Шанаје Твејн и Памеле, или према италијанским стварима због Деборе Салвалађо и Монике Белучи. Није зезање, мада, опет, верујем да тако звучи (отуд полупоспрдни контекст ове студије).

mihajlo

pre 6 godina

Ako pricamo o biznisu na nasem prostoru, onda je nemacki za biznis u EU nr. 1, a u svetu engleski. Ostale jezike mozemo da uvrstimo u rangu esperanto.

lingvista

pre 6 godina

Pre desetak godina je u Otavi odrzano mnogo objektivnije takmicenje na kome su melodicnost jezika merili odredjenim instumentima i na kome su ucestvovali predstavnici 120 razlicitih jezika. Pobedio je Farsi t.j. PERSIJSKI!!! Ishod takmicenja je prosto iznenadio sve, pa i mene, jer bih uvek pre smatrala romanske jezike melodicnijim.

Amerikanac

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.

Maxx

pre 6 godina

SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija pa naravno da će oni reči engleski ako nisu iz Francuskog dela Kanade.
Švedski jezik nije ružan i mislim na Stockholmski akcenat i geteborg nije kao Nemački kao što mnogi misle ali Nemački je ružan agresivan jezik.
Zamislite Hitlera kako preti na Francuskom jeziku.

Veliki brat

pre 6 godina

@(Nenad, 4. april 2018 18:11)

Si siguran da je mandarinski najteži? Pretpostavljam da si probao kantonski koji ima još više tonova od mandarinskog, a postoje i u pisanju neke sitne razlike (ako pretpostavimo da je tekst i na mandarinskom pisan tradicionalnim karakterima, a ne pojednostavljenim koje su uveli komunisti kako bi se lakše naučilo pismo).


Međutim, probaj da naučiš japanski. Jeste da nema tonove kao kineski, ali kineske karaktere koristi tako da im pismo u odnosu na govorni jezik više izgleda kao neka šifra.
Kombinacije karaktera, koji često i na kineskom imaju isto značenje, čitaju kao japanske reči tako da isti kineski znak u različitim rečima nema uticaja na izgovor, za razliku od kineskog.

Otprilike, kao kad bismo mi uzeli kinesko pismo za pisanje, a kombinacije karaktera (reči) čitali na srpskom. Tako se u različitim kombinacijama isti karakter ne čita isto - jer oni i ne čitaju pojedinačne karaktere, već cele reči.

I kao da im to nije dovoljno, imaju dva slogovna pisma, hiraganu i katakanu, koje koriste kao dodatke kineskim rečima (gramatika i sl.), plus za citate i pozajmnice iz drugih jezika (uglavnom moderne reči iz engleskog).


Zato se dešava da ni japanac ne ume da pročita neku reč kad je vidi napisanu, ili da izgovori nešto što je napisano.

U kineskom se bar isti karakter gotovo uvek čita isto (može biti promene u tonu ili završnom slogu, u zavisnosti od prethodnog ili sledećeg karaktera.

dzoni

pre 6 godina

Portugalski jezik za mene ubedljivo na prvom mestu, pa italijanski, spanski, francuski ... engleski ... Za nas jezik, pa 2/3 sveta i ne zna da postoji.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(mile, 4. april 2018 19:25)

Rode, ti si nešto pobrkao; kako može da bude muževan i seksipilan srpski jezik koji ima slova tipa: DŽ,Đ,Ž,Š,Č,Ć? Pa, to para uši sinovac.

Što se moje malenkosti tiče: nikako mi se ne dopadaju nemački, skandinavski, ni holandski (ljak), niti turski, mađarski, ruski, arapski, bugarski, kineski, japanski jezik. Francuski mi je OK, ali zato su je italijanski i španski vrh mmmmm! Volim kako šuškaju kad pričaju...

Živim u Grčkoj, ali ni grčki jezik i pored mekanih fonems mi nije seksipilan; melodičnije mi je kako pričaju Kiprani; neka mešavina grčkog i italijanskog. Nasuprot tome, iako ja ga ne smatram melodičnim, mnogo moji grčki prijatelji mi kažu da im srpski zvuči mekano...hm...!?

Poslovodja šestorice patuljaka ;

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.
(Amerikanac, 04. april 2018 18:11)

Jedino ako ga priča italijanski naturalizovani Bosanac.
Meni licno, portugalski jezik je najprivlačniji na svijetu.

Eldorado

pre 6 godina

poštovanje,
hteo bih da krenem sa učenjem nemačkog jezika. šta bi mi iskusniji preporučili - kursevi, knjige, video zapisi...? sada su se vremena promenila, sve je više aplikacija, foruma itd. zato i pitam. povremeno odem u DE tako da bih voleo da prozborim koju s njima (a da nije engleski) i da dalje usavršavam jezik.
imam 29g

u osnovnoj sam učio engleski i francuski, u srednjoj umesto FRA španski. francuski mi je tada bio "gay" (sam se sebe stidim na momente kada se setim kakve sam faze imao) i profesorke su mi bile mnogo iritantne.
nakon par godina sam promenio mišljenje o FRA, ali sam se odlučio za usavršavanje španskog i da kao treći izaberem nemački, što je tek sada došlo na red.

Bobi

pre 6 godina

Miggins: Bonjour, monsieur.
Blackadder: What?
Miggins: Bonjour, monsieur — it’s French.
Blackadder: So is eating frogs, cruelty to geese and urinating in the street,
but that’s no reason to inflict it on the rest of us.

Jox

pre 6 godina

Spanski i Engleki su mi najlepsi, kad kazem ti jezici, msm na one koji te jezike koriste u Juznoj Americi i Britaniji...npr, holandski mi je bio uzas, a onda kad sam otisao u Holandiju, skroz sam ga zgotivio...

simon

pre 6 godina

Bosanac sam ali mi je najmelodicniji italijanski,francuski je pa moglo bi se reci njezan,ja prvi put kad sam cuo na francuskom rijec snijeg (izgovorila je jedna zena )ja sam se nasmijo i morao objasniti da mi je to toliko njezno kao da tepa malom dijetu ( nez -zaba- samo ne zvuci njezno kad bi mi izgovorili )

Goran

pre 6 godina

@Zemun998, 4. april 2018 22:29

Molim te, procitaj jos koji put taj komentar da se oslobodimo bar jednog komentatora sa IQ manjim od broja cipela.

Nolov

pre 6 godina

Americki engleski sa laganim srpskim/ex yu akcentom je najsexi bar za cure u engleskom govornom podrucju.Ruski im je previse agresivan, sto istocnije jaci akcent.
Rusi kad bas dobro nauce i govore engleski zvuce kao srbi sa jacim akcentom.

KV-ante

pre 6 godina

Nisu oni čuli za čačanski naglasak, zapevavanje. "Oćemo' li da igramo kooošaaaaarkee. Evo ide oblak od Ljubića pa bataaaaljujeee"! :D

Amerikanac

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.

Kale

pre 6 godina

I prvi a bogami ni drugi razlog nikako ne objasnjavaju otkud Nemacki jezik na ovoj lista. Uz Madjarski bukvalno jedan od najruznijih jezika na svetu (a o lepoti nacije necu stvarni trositi reci, mislim neozbiljno?)

Poliglot

pre 6 godina

@Amerikanac
Neznam, da li si se rodio u Americi ili simpatises Ameriku, da dajes tako glupi komentar.
Upravo ENGLESKI je NAJGORI JEZIK i nelogican, bez obzira sto ga mnogi u svetu govore. Probaj ga doslovce prevoditi na drugi jezik (katstrofa), pa ces se uveriti u to!
Iako gvorim srpskim jezikom za mene su italijanski i spanski najlepsi i najmelodicniji jezici,
kao i pesme. Najruznija grupa su GERMANSKI jezici, po govoru i melodicnosti.
Uostalom, u ankenti su ucestvovali upravo ljudi iz jezicnih podrucja koji vrlo nerado uce,
tesko ili slabo govore druge jezike.

maki

pre 6 godina

ne znam kako nas zvuci strancima, ali holandski je najogavniji jezik, nemacki je tvrd, portugalski mi je bas simpatican,francuski je ok kao i svi romanski jezici, od slovenskih najseksi mi je hrvatski, a za ostale nemam lose misljenje, vec mi zvuce normalno, kao i engleski, od azijskih kineski, japanski i slicni mi zvuce kao vanzemaljski posto nista ne razumem, a i ne bih primetio razliku koji je koji

Frere Jacques

pre 6 godina

Meni je holandski broj jedan!
Ne znam otkuda ljudi misle da je holandski mješavina engleskog i njemačkog, ja bih prije rekao da je holandski njemački s drukčijim izgovorom i bez gramatike!

mojih pet

pre 6 godina

Moja lista najljepših jezika:
1. ruski
2. kajkavski hrvatski
3. francuski
4. talijanski
5. španjolski

Azijski jezici (kineski, korejski, japanski), ili semitski jezici (arapski, hebrejski) nisu mi puno privlačni jer su mi teški za izgovor. Iako svaki jezik je pravi dragulj, poseban i originalan i otkriva puno o izvornim govornicima i tvorcima jezika. Volim i cijenim sve jezike i svaki zaslužuje poštovanje i uvažavanje. Da imam pet godina i da me stave u bilo koje okruženje bez problema bi naučio bilo koji jezik i tada mi navedeni jezici ne bi bili teški za izgovor. Dakle sve je relativno i dopadljivost i težina izgovora.

WaterlooGrad

pre 6 godina

Сви који су овде написали да је немачки тврд очигледно су немачки чули само из партизанских филмова. Незахвално је говорити о звуку и акценту јер рецимо шпански језик говоре на толико различитих начина само у Шпанији а да не помињем потез од Мексика до Аргентине.

dzoni

pre 6 godina

Portugalski jezik za mene ubedljivo na prvom mestu, pa italijanski, spanski, francuski ... engleski ... Za nas jezik, pa 2/3 sveta i ne zna da postoji.

shuky

pre 6 godina

Engleski(britanski) je privlacan samo Amerikancima koji to smatraju nekom egzotikom,i ni jednom narodu vise.Veoma ruzan naglasak,pretenciozan a ujedno i prosto zvuci,usiljen,para usi.

vilajet

pre 6 godina

Ево сад нећу моћи да заспим. Наш језик и није језик љубави већ псовки, хумора, доскочица, стосмислености ... Све то ови језици немају.

.орг

pre 6 godina

српски језик није ни најлепши, нити је секси (ако тако нешто уопште постоји).
оно што је битно јесте да наш језик има 30 гласова, 7 падежа и најсавршеније писмо - српску ћирилицу.

UF-сами против свих!

pre 6 godina

Црногорски је мање Привлачан од Бошњачког, али Хрватски и Српски су ту негде у рангу Аустријског, Аустралијског и Бразилског.

gargleblaster

pre 6 godina

Turski? Svasta. Ruski je sigurno medju prvih pet, predivan jezik.
Nemacki nije iznenadjenje, ali turski...?
Dobro zvuci samo potomcima.

Aleksandar

pre 6 godina

Citiram "U istraživanju je učestvovalo 15.000 ljudi iz Brazila, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije, prenosi Index.....".....pa oni nemaju pojima da Srbija, Hrvatska, Slovenija ... uopste postoje.....

Poslovodja šestorice patuljaka ;

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.
(Amerikanac, 04. april 2018 18:11)

Jedino ako ga priča italijanski naturalizovani Bosanac.
Meni licno, portugalski jezik je najprivlačniji na svijetu.

Garo

pre 6 godina

I nije neka lista... Nemački je sve samo ne seksi jezik (iako nije ni grub kakvim ga predstavljaju), ali holandski u prvih 10 mesta je smejurija - ružna i gruba mešavina nemačkog i engleskog. Portugalski mi je uvek zvučao pomalo neprirodno, način na koji naglašavaju pojedine reči. Ni turski nije seksi uopšte. Za francuski, italijanski i španski se slažem. Ruski i hrvatski zvuče jako meko i nežno, i smešno je gledati intervjue sa npr. ruskim huliganima, jer im glas i stas odudaraju. Srpski mi zvuči mnogo muževnije od pomenutih jezika, ali ne i seksi, mada ne mogu objektivno da procenim. Rumuski je lep jezik.

EU Citizen

pre 6 godina

Švedski i holandski spadaju, što se mene tiče, u najodvratnije jezike po izgovoru koje sam čuo u životu, a čuo sam ih dosta, jer sam u, doduše, sad već ne baš kratkom životu, živeo u nekoliko zemalja, posetio ih šezdesetak i družio se sa najrazličitijim nacionalnostima. SHBCG je za moj prilično nepristrasan i kosmopolitni ukus dosta milozvučan, ima jasne vokale, dinamičnu intonaciju i muzikalan akcenat, ali i grube konsonantske grupe i aliteracijr, što isto daje neki divlji šarm :))

Ivana

pre 6 godina

"U istraživanju je učestvovalo 15.000 ljudi iz Brazila, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije." Objektivno, nema šta. Njihovi jezici su se sasvim slučajno našli na listi.

aco

pre 6 godina

Мени боље звучи немачки од француског. Ко воли метал и рок музику, више ће му пријати немачки од романских језика.

Mojih 5 top sexy jezika kada žena izgovara

pre 6 godina

Po mom skromnom iskustvu (ne znam većinu afričkih jezika i jezika naroda oceanije) tako da za mene (muškarca) lista 5 top seksi jezika je jasna (kada mi žensko na svom jeziku izgovara):
Italijanski, Slovački, Francuski, Ruski i Španski.

stanislav

pre 6 godina

U kom smislu "privlačni"?
Ako su švedski, holandski, turski, portugalski privlačni po zvučnosti i muzikalnosti - onda bolje da nas nema među njima.

Gipsy king

pre 6 godina

Romski jezik je jedan od najstarijih indoevropskih jezika(sadrži 50% sanskrita,osnove svih indoevropskih jezika),i ono sto je najviše šokirala naciste da smo mi Romi,autohtoni Arijevci,sto je naučno dokazano.

Amerikanac

pre 6 godina

Kazu da slovenski jezici zvuce mnogo gadno. Ne mogu kazem kako zvuci srpski iz perspektive nekog stranca, ali kada cujem ruski ili bugarski bude mi muka. Jos kada se rusi uzbude pa pocnu da se deru, to je neki odvratan jezik koji zvuci sav nekako piskavo. Italijanski mi je isto gadan, previse otezu.

kako da ne

pre 6 godina

Jedva sam naucio Francuski. Ma nije htelo i nije htelo. Jos kad ih slusate, ljude rodjene ovde u CH ili u Francuskoj, ne mozete da uhvatite reč. Kazu slusaj i naucices. Ma slusam ja ali najvise i najlakse sto uhvatis na Francuskom su ‘dobro’, ‘kako ste’, ‘prijatno’, ‘dovidjenja’ i tako te stvari da budete kulturni jer ovde ste na ‘Vi’ sa svakom osobom dok se ne udruzite malo, krenete da ucite i sve naucite uz ‘Vi’, a zatreba vam na ‘ti’, pa se mislite. A, gramatika klasicno ucenje napamet jer padeza nema, vec nepravilnih i pravilnih glagola, pa dodataka itd. Prelep jezik za slusanje, a kada ga naucite i za pricanje, ali ljudima sa naseg podrucja jako tezak za ucenje. Tako mi je reklo barem 95% nasih ljudi. I to sam ja imao srecu jer mi iz skole ostalo dobro citanje Francuskog i jos po nesto. Brzo ga nauce svi kojima njihovi jezici pripadaju Romanskim, ili nastali od latinskog. Portugalci ga nauce za čas, Spanci takodje. Italijani isto..Meni je portugalski uzasan, ovde je Portugalaca koliko hocete i slusam ga skoro svakog dana. Uzasan jezik sa non stop slovom ‘Š’ u recima. Oduzavaju dosta reci, a i kao ljudi su gori nego Balkanci, to vam 100% garantuje svako ko zna malo vise portugalaca. Holandski uzas, Svedski takodje, ne znam sta tu ima lepo. Za Nemacki da ne pricam. Ne volim kada predjem u deo gde se prica Nemacki u CH :D

Nolov

pre 6 godina

Americki engleski sa laganim srpskim/ex yu akcentom je najsexi bar za cure u engleskom govornom podrucju.Ruski im je previse agresivan, sto istocnije jaci akcent.
Rusi kad bas dobro nauce i govore engleski zvuce kao srbi sa jacim akcentom.

Old school

pre 6 godina

Portugalski (brazilski akcenat) neprevazidjen.....a nemacki je sexy valjda zato sto asocira na filmove za odrasle iz 70-ih godina...:)...dok se jos nije 'brijalo', a 'men were men'!!!!

Jox

pre 6 godina

Spanski i Engleki su mi najlepsi, kad kazem ti jezici, msm na one koji te jezike koriste u Juznoj Americi i Britaniji...npr, holandski mi je bio uzas, a onda kad sam otisao u Holandiju, skroz sam ga zgotivio...

mihajlo

pre 6 godina

Ako pricamo o biznisu na nasem prostoru, onda je nemacki za biznis u EU nr. 1, a u svetu engleski. Ostale jezike mozemo da uvrstimo u rangu esperanto.

Srdjan

pre 6 godina

Iz licnog iskustva, Slovakinjama, Madjaricama, Poljakinjama, Italijankama, Tajlandjankama i Amerikankama, srpski je bio dovoljno sexy. Iz iskustva mojih drugova dodao bih jos i da Meksikanke, Francuskinje, Bugarke i Nemice nemaju problem sa srpskim. Zemlje iz regiona, vrlo se raduju srpskom.

Nenad

pre 6 godina

Da bi pravilno izgovarao holandski moras da zaglavis krompir U grlu I onda pomesas engleski I nemacki- vrlo privlacno . Mandarinski je inace najtezi jezik za nauciti I bas zato postoje sve popularniji mediu ambcioznim roditeljima- ko to moze nece mu ni ajnstajnova teorija relativiteta biti teska.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ne zvuči ti isto jezik kojeg znaš i kojeg ne znaš, evo tu svi napadaju njemački, očigledno ga ne znaju.
Ja tečno znam njemački s bečkim naglaskom, nije sad da je nešto posebno romantičan jezik ali sigurno nije ni ružan, pogotovo austrijski. Ja kad bih otišao negdje na sjever, Keln ili Hamburg, bili su super srdačni prema svom "austrijskom" gostu!
A francuski i talijanski su ko i njihova vina, toliko se ustalilo da su to jako lijepi jezici da se skoro niko ne usudi tvrditi suprotno, ko da kažeš da Citizen Kane i nije neki film!

bane

pre 6 godina

Ma kako to moze biti relevantno istrazivanje kad ucestvuju iskljucivo zemlje zapadnog sveta. To je za njih najprivlacniji jezik, a ne za sve stanovnike ovog napacenog sveta.

Sibirski berberin u procesu likvidacije

pre 6 godina

Nemac sam i, iskreno, ako je nekoj grupi nas jezik privlacan, ona ima ozbiljan problem. (; Pogotovo ako maternji jezik uporedim sa italijanskim ili francuskim odnosno engleskim. Volim maternji jezik i rado ga govorim, no, od objektivnosti se ne vredi skrivati. A vas uopste ne bi trebalo ovo da razocara. Glupost. uostalom i sam tekst dovoljno govori o ovom istrazivanju.

Maxx

pre 6 godina

SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija pa naravno da će oni reči engleski ako nisu iz Francuskog dela Kanade.
Švedski jezik nije ružan i mislim na Stockholmski akcenat i geteborg nije kao Nemački kao što mnogi misle ali Nemački je ružan agresivan jezik.
Zamislite Hitlera kako preti na Francuskom jeziku.

nepristrasno i objektivno, nema šta

pre 6 godina

Znači učestvovalo je samo stanovništvo iz onih zemalja koje se i nalaze na vrhu liste? Od čega je polovina sa engleskog govornog područja.

glupi zmaj

pre 6 godina

Sve i da hocu ne mogu da razumem, nemacki, svedski i holandski?!
Ko je ucestvovao u tom istrazivanju? Antisluhisti?

Fale jos samo madjarski i finski pa da ova komedija bude potpuna. Meni je npr. rumunski melodican isto kao i italijanski.

Key and Peele

pre 6 godina

cudna je ta egocentricnost zapadnih istrazivanja, odmah "... na svetu". sve je world series.

nije srpski bio ni u izboru vec samo veliki jezici i oni koji se govore u najblizem susedstvu, koje je slicno po bogatstvu.

ima jedna teorija koja kaze da su nam podsvesno privlacniji naglasci ljudi iz onih oblasti koje su bogatije, dok se siroti naglasci obicno uzimaju kao pezorativ, kao nesto nize. primer je kako se kod nas gotovo ismeva govor vranjanaca i tog kraja, dok vojvodjanskom ili beogradskom niko ne uzima za zlo posebnosti.

tako je i sa ovim glasanjem.

meni su licno mili portugalski i pomalo latinoamericki spanski (kastiljanski mi je previse suskav).

i, moram priznati da sam daleko naklonjeniji kad jezik cujem iz usta zene nego muskarca. tako mi je hrvatski seksi kad ga prica neka lepotica poput zrinke cvitesic ili neka visoka plavojka iz slavonije, a opet kad ga govori neki muzik, zvuci mi isforsirano drugaciji.

Шоне

pre 6 godina

Ово ти је исто као да је Српкиња спровела и рекла Српски на првом месту..

Ana

pre 6 godina

Naucnici su uporedjivali zvučnost svih jezika, tj. koliko ima samoglasnika u ISTOM tekstu na svim jezicima sveta. Utvrdili su da je najlepsi-najzvucniji Italijanski, jer je imao najvise samoglasnika, a odmah na drugom mestu je bio srpski jezik.

Nikola

pre 6 godina

Ajde Francuski,Italijanski,Spanski,Portugalski,ali bre gde ubacise Nemacki,Svedski,pa jos Holandski i Turski.Boze me sacuvaj,ta cetri jezika imao sam prilike da cujem vise puta uzivo,mogu ih uporediti sa recimo Madarskim.Mogli su komotno i Finski da ubace pa da bude totalno ludilo.Ko bre ovo bira.

Eldorado

pre 6 godina

poštovanje,
hteo bih da krenem sa učenjem nemačkog jezika. šta bi mi iskusniji preporučili - kursevi, knjige, video zapisi...? sada su se vremena promenila, sve je više aplikacija, foruma itd. zato i pitam. povremeno odem u DE tako da bih voleo da prozborim koju s njima (a da nije engleski) i da dalje usavršavam jezik.
imam 29g

u osnovnoj sam učio engleski i francuski, u srednjoj umesto FRA španski. francuski mi je tada bio "gay" (sam se sebe stidim na momente kada se setim kakve sam faze imao) i profesorke su mi bile mnogo iritantne.
nakon par godina sam promenio mišljenje o FRA, ali sam se odlučio za usavršavanje španskog i da kao treći izaberem nemački, što je tek sada došlo na red.

bigule

pre 6 godina

Kakva je ovo lista uzas , imam takav posao da su oko mene razni ljudi razlicitih nacionalnosti , spanski na prvom mestu , jos ovi svedjani i turci ugusise se od sopstvenog jezika dok pricaju , ruski kod zene najlepsi

Vanja Petrović

pre 6 godina

(mile, 4. april 2018 19:25)

Rode, ti si nešto pobrkao; kako može da bude muževan i seksipilan srpski jezik koji ima slova tipa: DŽ,Đ,Ž,Š,Č,Ć? Pa, to para uši sinovac.

Što se moje malenkosti tiče: nikako mi se ne dopadaju nemački, skandinavski, ni holandski (ljak), niti turski, mađarski, ruski, arapski, bugarski, kineski, japanski jezik. Francuski mi je OK, ali zato su je italijanski i španski vrh mmmmm! Volim kako šuškaju kad pričaju...

Živim u Grčkoj, ali ni grčki jezik i pored mekanih fonems mi nije seksipilan; melodičnije mi je kako pričaju Kiprani; neka mešavina grčkog i italijanskog. Nasuprot tome, iako ja ga ne smatram melodičnim, mnogo moji grčki prijatelji mi kažu da im srpski zvuči mekano...hm...!?

Minador

pre 6 godina

Čemu čudjenje ...slovenski jezici naravno nisu seksipilni sa toliko lj,č,ć,čm,šlj,prlj ,dmrlj u poljskim npr. bž,češki sa rž. Ruski je poetičan i bajkovit ali za mene nije seksipilan. Ostali jezici...pa stvar ukusa. Ja volim španski i grčki. Nemački neka istraživanja govore da pubudjuje pažnju onih koji vole "aktivniji" seks. Italijanski za zaljubljene a francuski kombinovano.

Iz iskustva

pre 6 godina

Po mom ipak subjektivnom mišljenju, a čuo sam preko 50 jezika i služim se sa 5, najlepši jezik je španski i to iz 4 razloga:
1. Vokali su otvoreni i jasni: A E I O U. Bez diftonga, zavijanja polu glasova i slično.
2. Nema grubih konsonanata koji paraju uši: Č, Đ, Ž, DŽ, KH... i koji u poeziji i pesma stvarno deluju bezveze
3. Veoma je uređen i standardizovan jezik i gramatički i sintaksički i tonalno.
4. Veoma je "iznijansiram". Postoji mali milion nalina da kažete nešto što u osnovi znači jedno te isto, ali u milion različitih "stepenika" od patosa do ekstaze.

Papageno

pre 6 godina

@Mare
@MT Vračar

Moje pitanje je bilo sasvim ozbiljno i hvala na odgovorima.

Inače, kao i svaka druga vrsta hit parade, na pitanje koji je jezik najprivlačniji (ili bilo šta drugo naj-nešto), odgovor može biti samo krajnje subjektivan i pristrasan. Dakle, besmislen jer je samo pitanje besmisleno!

Recio, moj otac je (davno) imao prijatelja Francuza koji je mrzeo Nemce i imao je običaj da kaže "francuski jezik je najbolji za udvaranje ženama, engleski jezik je najbolji za dogovaranje o biznisu, a nemački je jedino dobar za upravljanje konjima!"

Meni lično nemački nije ni loš, ni mrzak, a moja hit parada "najprivlačnijih" jezika bi bila:

1. Francuski
2. Italijanski
3. Španski
4. Engleski
5. Nemački

Ovde mislim na književne varijante jezika jer svaki ima i svoje lokalne varijante, koje mogu biti i zvučati prilično različito od književne. Srpski nisam ni uvrstio jer je pošto je to moj jezik, ne mogu da ga objektivno procenjujem u odnosu na druge.

Naravno, sve ovo je samo moje, vrlo subjektivno mišljenje!

Sremac

pre 6 godina

"Sa ljubavnicom govorim francuski, sa slugom italijanski, sa papom latinski a sa konjem nemački"
Karlo VI, Sveto rimsko carstvo, srednji vek

Bobi

pre 6 godina

Miggins: Bonjour, monsieur.
Blackadder: What?
Miggins: Bonjour, monsieur — it’s French.
Blackadder: So is eating frogs, cruelty to geese and urinating in the street,
but that’s no reason to inflict it on the rest of us.

MT Vračar

pre 6 godina

Da li neko može da mi objasni šta je to "tonalni jezik" i po čemu se tonalni jezik razlikuje od netonalnog?
(Papageno, 4. april 2018 18:22)

Nisam siguran da li je ozbiljno pitanje, ali pošto se dotiče moje struke, pokušaću da pružim odgovor. Dakle, tonalni jezici (od kojih je najveći broj iz Azije, kineski, vijetnamski, tajlandski itd.) su oni u kojima visina izgovorenog tona određuje značenje slogova ili reči.

Neki indoevropski jezici (poput srpskog) imaju tonalne elemente u sistemu akcenata (uporedi "sam" i "sâm", npr.), ali generalno gledano azijski jezici imaju mnogo kompleksniji sistem, primera radi mandarinski (kineski) ima četiri različita tona koji u potpunosti menjaju značenje, da navedem popularan primer "ma", koji može da znači:

mā - majka
má - konoplja
mǎ - konj
mà - grditi

Način na koji se razlikuju ova četiri izgovora ne znam kako da dočaram u pisanoj poruci, koga interesuje neka potraži neki video na YouTube-u. Svako dobro! :)

Zemun998

pre 6 godina

@b
"Holanđani zvuče kao da se guše na samrti. Nemački prolazi samo u nekoj brutalnoj sado-mazo sceni."

Gusio sam se od smeha kada sam procitao ovo recenicu HAHAAHAHAHAHAHAHHA :D

jelena

pre 6 godina

Nigde ne piše da je ovo naučno istraživanje, problem je što niko nema pojma šta je Babel, kada biste se informisali, možda biste nešto i shvatili.

Џони

pre 6 godina

Верујем да има призвук псеудофројдовског трућања, али стварно ми се чини да се та пристрасна везаност за одређени језик тиче подсвесне еротске привлачности коју је слушалац раније искусио према особи супротног пола са тог говорног подручја. Просто, кад те неко привлачи, заволиш све што карактерише ту особу: њен језик, њен говор, њен културолошки и национални профил, обичаје у друштву коме припада... Ја сам својевремено, као клинац, гајио хајп према свему канадском због Шанаје Твејн и Памеле, или према италијанским стварима због Деборе Салвалађо и Монике Белучи. Није зезање, мада, опет, верујем да тако звучи (отуд полупоспрдни контекст ове студије).

bla

pre 6 godina

Zanimalo me kako mi zvučimo strancima pa sam pitao jednu Peruanku kako joj se čini naš jezik. Rekla mi je da joj deluje kao da se stalno svađamo...

Fortran je zakon

pre 6 godina

A sad malo ozbiljnosti! Od jezika koje sam dovoljno slušao da mogu da imam stav, prvi, drugi i treći sa liste te pozicije i zaslužuju. Možda ne tim redosledom, ali su na vrhu. Ostali su na spisku verovatno jer su anketirani uspeli da ih nabroje. Pitanje je kakva bi lista bila da su anketirani Kinezi, Nigerijci i Indonežani.

Sami unistavamo melodiju

pre 6 godina

@ ÉMi smo izmedju 9 i 10 mesta, malo ruski malo turskiÉ
(nesto izmedju, 4. april 2018 18:03)

I dosta (iskvarenog) engleskog, pa sve vise postaje anglo-srpski.

T

pre 6 godina

Holandski meni zvuči loše zbog gomile "h" koji su svuda. Nemački zvuči podnošljivo upravo zavisno od tog "h", ne izgovara se u celoj zemlji isto. Portugalski ima jako čudne glasove i akcenat i meni para uši. Npr. "Kopakabana" se izgovara "kopakab'na" tj. sa glasom kao u engleskom neodređenom članu, pa je još akcenat na tom slogu. Potpuna katastrofa, pogotovo jer svi ostali romanski jezivi zvuče melodično. Pretpostavljam da srpski strancima zvuči tvrdo jer imamo malo glasova i izgovaramo ih dosta jasno i tvrdo (r, h, č, š...) ostali jezici, čak i slovenski, po pravilu imaju više glasova (engleski ima 44 glasa) i mekše ih izgovaraju.

KV-ante

pre 6 godina

Nisu oni čuli za čačanski naglasak, zapevavanje. "Oćemo' li da igramo kooošaaaaarkee. Evo ide oblak od Ljubića pa bataaaaljujeee"! :D

Mare

pre 6 godina

@Papageno

Pre svega, ton se može izjednačiti sa akcentom. Međutim, u slučaju navedenih jezika, najviše govornih jezika Kine je tonalno. Mandarinski ima 4 tona, dok kantonški (Hong Kong) ima čak 9. U tim jezicima značenje reči je najuže povezano sa akcentom, odnosno, ako omašite akcenat, dobijete potpuno drugu reč. Takođe, akcenti se pomeraju u odnosu na kombinaciju reči, pa se upotreba malo komplikuje, ali i to ima pravila. Na to se još dodaje i ideogramsko pismo u slučaju kineskih varijanti itd. Ima ona čuvena kineska pesmica koja je sastavljena od istih reči, samo se akcenat razlikuje.

Rumenko

pre 6 godina

Holandskom jeziku ovde objektivno nije mesto (pricam taj jezik inace, zaista nije jezik poezije), pa ni Nemackom ali hajd. Bitno je da se citaju vesti....

gologuzov

pre 6 godina

Sve je relativno kome koji jezik je najlepši, najmuzikalniji.
Slućajno su izostavili i Mađarsk i mnoge druge, ali nema veze..
A da je Holandski među Top 10 to je nonsens. Pa holandski govor je otprilike kada pijani Engleski mornar govori Nemački.

simon

pre 6 godina

Bosanac sam ali mi je najmelodicniji italijanski,francuski je pa moglo bi se reci njezan,ja prvi put kad sam cuo na francuskom rijec snijeg (izgovorila je jedna zena )ja sam se nasmijo i morao objasniti da mi je to toliko njezno kao da tepa malom dijetu ( nez -zaba- samo ne zvuci njezno kad bi mi izgovorili )

Veliki brat

pre 6 godina

@(Nenad, 4. april 2018 18:11)

Si siguran da je mandarinski najteži? Pretpostavljam da si probao kantonski koji ima još više tonova od mandarinskog, a postoje i u pisanju neke sitne razlike (ako pretpostavimo da je tekst i na mandarinskom pisan tradicionalnim karakterima, a ne pojednostavljenim koje su uveli komunisti kako bi se lakše naučilo pismo).


Međutim, probaj da naučiš japanski. Jeste da nema tonove kao kineski, ali kineske karaktere koristi tako da im pismo u odnosu na govorni jezik više izgleda kao neka šifra.
Kombinacije karaktera, koji često i na kineskom imaju isto značenje, čitaju kao japanske reči tako da isti kineski znak u različitim rečima nema uticaja na izgovor, za razliku od kineskog.

Otprilike, kao kad bismo mi uzeli kinesko pismo za pisanje, a kombinacije karaktera (reči) čitali na srpskom. Tako se u različitim kombinacijama isti karakter ne čita isto - jer oni i ne čitaju pojedinačne karaktere, već cele reči.

I kao da im to nije dovoljno, imaju dva slogovna pisma, hiraganu i katakanu, koje koriste kao dodatke kineskim rečima (gramatika i sl.), plus za citate i pozajmnice iz drugih jezika (uglavnom moderne reči iz engleskog).


Zato se dešava da ni japanac ne ume da pročita neku reč kad je vidi napisanu, ili da izgovori nešto što je napisano.

U kineskom se bar isti karakter gotovo uvek čita isto (može biti promene u tonu ili završnom slogu, u zavisnosti od prethodnog ili sledećeg karaktera.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Lepo mi je govorio nastavnik psihologije (Bog da mu dusu prosti, bejase mudar covek): "svakom zapcu njegova zaba najlepsa na svetu".

Abia

pre 6 godina

A što razočarenje za Srbe? Dobar broj ljudi širom sveta nema predstavu da Srbija kao država postoji. Postajemo relevantni faktori kada imamo što da ponudimo. Da nema sporta i par individua iz prošlosti bilo bi još gore

sladoledsmesom

pre 6 godina

Zivim u Holandiji vec par godina i cvrsto tvrdim da je najgori jezik na svetu!
(delija momak, 04. april 2018 23:46)

Realno, kao da imaju vodu u ustima i da se dave dok pričaju.

Српски тумач за енглески

pre 6 godina

Читајући коментаре, неко би мислио да сви говоримо по, барем, пет језика и да смо пропутовали Свет уздуж и попреко. А не знамо да се имена језика пишу малим словом.

lingvista

pre 6 godina

Pre desetak godina je u Otavi odrzano mnogo objektivnije takmicenje na kome su melodicnost jezika merili odredjenim instumentima i na kome su ucestvovali predstavnici 120 razlicitih jezika. Pobedio je Farsi t.j. PERSIJSKI!!! Ishod takmicenja je prosto iznenadio sve, pa i mene, jer bih uvek pre smatrala romanske jezike melodicnijim.

Goran

pre 6 godina

@Zemun998, 4. april 2018 22:29

Molim te, procitaj jos koji put taj komentar da se oslobodimo bar jednog komentatora sa IQ manjim od broja cipela.