Ponedeljak, 02.04.2018.

08:50

Supertest: Kia Rio 1.25 EX City (2. deo)

Izvor: B92

Supertest: Kia Rio 1.25 EX City (2. deo) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Made in Serbia

pre 6 godina

Do juce vozili yugo 45,a sad im je sve ispod 100ks mrtav konj.
To samo govori o nasem gubitnicko hvalisavom seoskom mentalitetu ukapljenom u tehnicko neznanje i povrsnost kako u delu tako i u misli.
Za ovaj mali gradski auto 80ks je sasvim dovoljno jer sa snagom raste i potrosnja i drzavna davanja.
I kad sve ovo procitate nije nejasno zasto ne mozemo ni rupu na putu posteno da zakrpimo a o proizvodnji automobila da ne pricamo.nas narod zasluzuje mesto gde jeste i gde ce dugo da ostane.

moron

pre 6 godina

Ja sam na vitari menjao komplet kvacilo na svega oko 80 kkm, ali ne zato što se potrošila lamela, već zato što su "pera" (opruge) "korpe" izgubila potisnu silu. Kao da je došlo do zamora materijala. Lamela je bila potpuno očuvana.

Ivan ZG

pre 6 godina

Kvačilo na novim autima je jako nježno tj. vrlo lako odvaja i potrebna je jako mala sila za odvajanje. Neki vozači su navikli držati nogu na kvačilu i kada ne mjenjaju brzine. Tako cijelo vrijeme kvačilo radi malo "ospojeno" tj. lagano proklizava i ubrzano se troši. Tako se za 30-40.000 km potroši, a inače bi trajalo najmanje 150.000 km. To nije greška proizvođača ni kvačila nego krivi stil vožnje. Mnogi, naročito u gradu nisu navikli držati lijevu nogu na osloncu za nogu nego ju drže na kvačilu.
Tako je moj otac na Hyundaiju Pony potrošio kvačilo za 30.000 km. Kada je promjenio način držanja noge, kvačilo je izdržalo preko 150.000 km. Prodali smo ga sa 185.000 km pa ne znam koliko je trajalo poslije.
Ne znam šta vam znači koliko koštaju kočioni diskovi. Oni se mijenjaju rijetko češće od 100.000 km, a kod mene su prvi, a auto ima 280.000 km. Ja vozim neagresivno, ali i pazim da ugradim kvalitetne disk pločice. Nekvalitetne grebu diskove i nakon dva para nekvalitetnih pločica moraju se mijenjati diskovi. Zato je uvijek bolje i jeftinije staviti pločice renomiranih proizvođača.
Potrošnja disk pločica jako ovisi o stilu vožnje. Ja ih mijenjam na cca. 50.000 km, ali ima i onih koji ih mijenjaju na 25.000 km.
Kočenje motorom je relativno slabi kod ovako malih benzinaca i to je normalno.
Prva i druga brzina su dosta velike i zato je potreban jači gas da normalno startate. To su napravili kako bi rastegli ostale brzine da auto manje troši na otvorenom što su i postigli.

Hehe

pre 6 godina

U svakom slucaju, ja tih problema nemam. Za te felere sa uljem sam cuo ovde u komentarima. Kod mene na prvoj generaciji i30 je takodje felericno kvacilo, ali nema uticaja na performanse, vec proizvodi odredjeni zvuk ponekad tj bas retko u i to samo u rikverc. Ima da se nadje na netu objasnjeno sta je problem (neka opruga) i to je sredjeno kasnije. Nije mi se desilo nijednom u garantnom roku pa nisam menjao, inace bih insistirao. Takodje Miroslave dizeli uglavnom imaju plivajuci pa ublazi udarac prilikom pustanja, kod ovih slabijih atmo benzinaca nema. Opet kazem, mozda je jednostavno felericno bilo.

Makki

pre 6 godina

Moja devojka menja kvacilo na 10.000 bilo koji auto da je u pitanju valjda ce to da vas utesi :)

Ni meni se bas ne svidja kvacilo kod hyundai/kie automobila novije generacije. Moras bas pazljiv da budes inace stalno bezi u visi broj obrtaja kada se salta i brusi lamelu. Recimo krenes da promenis brzinu a broj obrtaja sa recimo 2 iljade skoci na 3-3500. To mi se uvek desava ako vozim neki drugi auto pa sednem u svoj. Jednostavno je nesto uradjeno bezveze i rezultuje potrosnjom lamele.

Opet sa druge strane, setite se samo da zena moze samo prilikom jednog isparkiravanja na nekoj uzbrdici ili nizbrdici da skroz spali lamelu. Nije to toliko jako kao sto mi mislimo.

Miroslav

pre 6 godina

Šta ne valja u načinu kako koristim kvačilo na sidu?Koristim ga isto kao celi život.Prethodim dizelom sam prešao preko dvesta hiljada i kvacilo nisam dirao.Posle zamene na sidu načuo sam da su neki imali fabričke felere i da su im zbog lošeg semeringa puštali ulje na kvačilo.Ja sam platio.Benzinac od 135 ks.

Hehe

pre 6 godina

@(Miroslav, 6. april 2018 20:54)

Tako i moja sestra menjala na i10 kvacilo, auto nije bio ni do 30k km, ali ona vozi u stiklama stalno. Moze da se desi da dobijes felericno, ali bas retko. Ja lepo gazim stari i30 povremeno, udarim u limiter itd. i kvacilo je jos uvek dobro, preko 125k km. Probaj da razmislis sta ne valja u tvojoj voznji, da li drzis dugo kvacilo, da li na uzbrdicama drzis auto na gas/kvacilo itd.

Miroslav

pre 6 godina

Vozim vise od tri decenije. Kvacilo sam menjao za to vreme dva puta na mojim kolima. Na stojadinu pre vise od dve decenije, posle jedno sto hiljada kilometara. I na kia sidu pre dve godine. A posle samo dve godine i ukupno četrdeset hiljada kilometara.

Deki

pre 6 godina

@Moron

Set zadnjih pločica za Kiu Sportage 6.295 dinara sa PDVom (bez rada)zamenio u Zemunu 28.03.18. Radni sat je 3500 dinara (kao da mi auto sređuju inženjeri iz NASE ili JPLa a ne mehaničari i to je po meni jedina primedba) meni su za tu zamenu naplatili 0,8 radnih sati iako je majstor to uradio za nepunih 20 minuta. ZA Rio pretpostavljam bi to trebalo biti jeftinije.

Makki

pre 6 godina

Ako kupujes nov auto za kesh kao sto sam ja, prodavci su uzasno neljubazni. Pretpostavljam da imaju mnogo vecu zaradu kada se auto kupuje na kredit.
@moron, iznosim savrseno tacne cene mojih servisa, do velikog servisa i nisam stigao pa i ne znam koje su vene ali pretpostavljam da su i tu jeftiniji od bilo kog drugog auta? Jedino mi smeta sto je predvidjeni rok za zamenu lanca 65.000 km dodje mu isto ko i kais.

Branko

pre 6 godina

@moron
Vezano za servise u Toyoti, MAG na Bezanijskoj kosi je ranije imao istaknute cene, tamo sam kupio prethodnog Yarisa i bili su OK ranije. Ni prema meni nisu bili previse ljubazni zadnji put, zato novi i nisam uzeo kod njih, jednostavno los utisak, kao da je prodavac jedva cekao da odem, mozda mu bio los dan. U Toyota centru, Gota Car i u Bogaticu je sve istaknuto za najprodavanija vozila. Na linku https://www.toyota.ba/service-and-accessories/service-and-maintenance/cjenici-odrzavanja.json imas cene u Bosni, kod nas su slicne samo se prebaci na dinare.

moron

pre 6 godina

(Makki, 4. april 2018 13:02)

Iznosiš ovde neistine o troškovima redovnog održavanja za i20. Hyundai Srbija je veoma transparentan po tom pitanju i svako od službe prodaje lako može da dobije troškovnik održavanja za svaki Hyundai (jedna veoma jasna tabela im pokriva sve modele i motore) i da vidi da su cene održavanja ono što sam ja napisao, a ne Ti.

Postoje varijante modela i motora Hyundaia kod kojih su pojedini redovni servisi dosta skupi. Npr, za i20 sa 1,2 na 60 kkm servis košta 41.540 (a ne "50-60 eura", kako ti pišeš), a za Elantru 1,6 MPI je 46.666 (dok za verziju sa 1,6 CRDI na toj kilometraži košta manje, 29.198, tako da je priča oko skupljeg održavanja dizela dosta relativna ).

Dok za i30 sa 1,4 CRDI redovan servis na 90 kkm košta 66.389 (a za Elantru 1,6 CRDI je 50.030).

A ako upitaš koliko u servisu košta "set" prednjih diskova i pločica (ili zadnji set), ima na dupe da padneš.

Tako da ne vidim smisao dovodjenja ljudi u zabludu. Ali, čovek pre kupovine kola (bilo kog brenda) svakako treba da "ispita" i temu cene održavanja. Svakako pre nego "vremenom" sazna da mu za kola od 10 ili 11.000 eura prednji set diskova i pločica "u servisu" košta možda i 300 eura (a samo zadnje pločice i 20.000 dinara).

Makki

pre 6 godina

Hyundai i20 1,25 benzin cene servisa:

Prvi servis zamena ulja i filtera, kostao je 50-60 evra.
Drugi servis sa zamenom filtera (filter klime) bio je oko 80 evra
Treci servis zamena ulja i filtera 50-60 evra
Cetvrti servis zamena ulja i filtera 50-60 evra.
Peti servis zamena ulja i filtera plus zamena kocione tecnosti 100 evra
posle sam svratio jos da mi zamene kais koji nisu imali a imao je sitne naprsline 35 evra.

Sada mu ide za par hiljada opet zamena ulja i filtera + zamena svecica.
Auto se uopste nije kvario za svo ovo vreme. Svaki put skidaju tockove prilikom servisa i detaljno pregledaju automobil sa svih strana, operu i usisaju pa zato nije 1 sat rada nego dva. Bas me briga auto je perfektan za tu lovu i u odnosu na stari mi je ustedeo samo kroz potrosnju 3500 evra.

E da, pre neki dan sam stavio alu felne sa letnjim gumama, plocice su pola potrosene tj ima vise od pola mesa pa cenim da mogu do 100.000 km

Svako kome je ovo odrzavanje skupo nema para ni za golfa dvojku.

Ahtung

pre 6 godina

Ma, super su ti benzinci. Moja Laguna 2.0 dci 150 ks u proseku troši manje, a neuporedivo je veća, brža, udobnija... Za vožnju po gradu samo benzinac hibrid (običan) ima smisla. Prijus troši ko upaljač, a veći je od Ria. Mali gradski autić, Clio 4 dizel karavan neuporedivo najbolja opcija.

moron

pre 6 godina

(Branko, 3. april 2018 21:08)
Gledao sam jaris kod dilera Toyote na B. kosi i dobio sam informaciju samo o ceni prvog servisa, a taj podatak je potpuno nevažan, jer se i iz oog "drugog dela testa" za Kiu RIO jasno vidi da je to ( prvi servis ) najjeftiniji redovan servis i da "zajeb" dolazi tek posle.
Tražio sam plan održavanja i cene održavanja (kao i cene kočionih elemenata), fizički i mailom, u par navrata. I nisam dobio. Verovatno su me procenili da "nisam kupac" ili da sam "zla osoba".
A budući da sam se pre toga već bio "šlogirao" od cena kočionih elemenata za swift i i20, nisam imao nameru da se upuštam u tu avanturu nepoznanstva sa Toyotom i cenama u toku garancije. Pri čemu lično nemam problem sa Toyotom, jer i inače povremeno "teram" jednog prastarog jarisa (i "sladak" je to autić), koji je sav "u raspadu", ali se uglavnom i održava "od štapa i kanapa" (što sa novim jarisom, da sam njega uzeo,ne bi bio slučaj).
Generalno, većina dilera mi je veoma teško dala u pisanoj formi tačne planove i troškovnike održavanja. Kao zdrave ziube da im čupaš. Od onih koji ipak jesu dali, najviše se opirala škoda. I potpuno ih razumem ...
Ono u šta sam se uverio prikupljajući te troškovnike, jeste da (kod škode) nema skoro razlike izmedju cene održavanja dizela i benzinca (na 200 kkm bude oko 5%).Kod nekih na duge staze ima značajnijih razlika,posebno ako imaju kraće servisne intervale (npr.honda ima 10 kkm).

Branko

pre 6 godina

@moron, ovo za Toyotu mi nije jasno da ti nisu dali cene servisa, pa u svakom njihovom ovlascenom servisu postoji tabla sa planom servisa i pojedinacnim cenama.
Kod Kia prodavaca mi se nije svidjao taj stalni popust i neverovatno visoke cene bez njega, to koriste svi uvoznici u Srbiji ali kod ovih je to najvise izrazeno pa je bar mene to iznerviralo kad sam se interesovao kod prodavca. Ko ne prati cene i ne gleda kod drugih mozda se i upeca na prvu loptu. Auta spolja ne izgledaju losije od drugih, o svemu ostalom najbolje da se vlasnici izjasne.

Hehe

pre 6 godina

@(Voja, 02. april 2018 12:07)

E moj Vojo, znam ljude koji jednom sidju sa Kopaonika i moraju nove plocice. i30cw 2009.god 1500kg auto, relativno skoro zamenjene plocice i diskovi na 125k km, mada nisu morali prednji diskovi, ali ajde. Da sam makar malo pazljiviji bio, mogli su i duze da traju. Nizbrdo se koci motorom i povremeno doda kocnica na kratko po potrebi. Sto duze drzis kocnice, plocice se greju i brze trose, a ni diskovi u toj situaciji nisu postedjeni, mada diskovi se najcesce menjaju zbog kanala koji se naprave u njima.

moron

pre 6 godina

Kada sam jesenas ispitivao tržište vozila B segmenta, gledao sam da dodjem I do plana I troškova redovnog održavanja (neki mi nisu hteli dati, kao Toyota).
Vozilo koje me oduševilo odnosom cene, izgleda enterijera I opreme ( I prijatnog osećaja u vozilu ), bio je i20. Motor 1,2 je, medjutim, bio katastrofa (lepo neki vlasnik dole reče da on muku muči da krene I da nema nikakva ubrzanja), a “plan održavanja” je rekao da redovni servisi ( bez troška kočnica) za 120 kkm za ta kola koštaju RSD 148.291. Swift je bio sličan, RSD 141.750.
Smejaćete se, ali, fabija 1,0 (bez razlike, 60,75, 95 ili 110 ks, isto ulje troše ) je bila skuplja (RSD 175.564),
Ali, kada pogledate I trošak kočnica ( cenu diskova, disk pločica, paknova (za one koji ih imaju), Hyundai I Suzuki su tu bili najskuplji ( par disk pločica kod suzukija tako zna da dostigne I do skoro 20.000 dinara ).
I ogromni troškovi po tom osnovu mogu da izadju. Za fabiju “po planu” trošak kočnica iznosi čak RSD 71.762 ( to vam I objašnjava šta znači kada MUP kupi preko 1.000 škoda ).
Kada biste taj isti “plan” ( dinamiku zamene pločica I diskova ) primenili na Hyundai ili Suzuki, tih “škodinih” 75 hiljada vam ispadne barem 150 hiljada.
Naravno, ubedljivo najmanji trošak redovnih servisa I kočnica je imao “naš” 500L sa 1,4 motorom.
Prosto, sve košta …

Racionalan

pre 6 godina

Nekoliko utisaka kao vozač službenog i20 1.25 koji je brat blizanac ove Kie...Pozitivne stvari:kvalitet i dugotrajnost materijala u kabini, dobra sedišta i za duže putovanje (sedalni deo normalne dužine),niska potrošnja benzina, dobro održava brzinu na auto putu do 120 km/h uz minimum buke (3200 rpm u 5. brzini), disk kočnice na svim točkovima, vrhunska pouzdanost, dobro se ponaša na snegu i poledici. Negativne stvari: apokaliptično loše povlači u 1,2 brzini, apsolutna nemogućnost oštrijeg ubrzanja u svim stepenima prenosa (čak i uz šaltanje naniže)-uz nelinearnu vuču,verovatno posledica takve mape ECU jedinice sa ciljem što manje potrošnje goriva i što dužeg trajanja motora, loša preglednost unazad, skup redovan servis (pošto se ništa ne kvari,mora negde da se naplati?!?), osrednji farovi, visoke ivičnjake ili kolotrage ne može da pregazi bez struganja o podlogu, kočenje motorom ne postoji, niz snežnu ulicu nizbrdo u 1,2 brzini na leru ubrzate bez problema... Toliko...

Andreja

pre 6 godina

Vozim KIA seed 2015 god presao 20.000 prosle god, jedva presao tehnicki, otisle kocnice, kazu nema veze koliko ste presli PUNO STE KOCILI. A ja dvoje male dece vozim ko na jajima.
(Voja, 02. april 2018 12:07)
Kia Ceed 1.6 crdi iz 2008 kupljen nov,menjao sam plocice na 80000km.Kia Sportage,kupljen nov 2013,prodat 2016 sa 59000km,jos nisu menjane plocice.Sta ti radis s tim kocnicama covece?

Makki

pre 6 godina

Ja kada sam kupovao nov i20 dobio sam 10 godina garancije na karoseriju. U evropskoj uniji da se razumemo. Pocinkovani su samo rubovi i sajtne, jbg stednja, skupo, stipse. E sad, kada vozim ovde kod nas, narocito u bosni, to ima toliko kamenja i rizle po putu da bukvalno ne smem ni da zamislim sta cu da nadjem na prolece ispod. Po meni, na balkanu nebi dao duze od 2 godine garancije na karoseriju.

E sad sto se tice te garancije: Obavezna kontrola JEDNOM godisnje kompletne sasije u ovlascenom servisu i mislim da se to naplacuje JEDAN radni sat 3500 dinara. Eto nadam se da sam vam pojasnio vi sto se lozite hehehe niko nema tu garanciju vec posle prve godine. Procitajte USLOVE garancije, to su ona sitna slova.
Meni se pojavila rdja negde ispod krova kod gepek vrata, ne vidi se i nisu hteli da rade nego kao fotkali i slali u koreju. Normalno nikad nikakav odgovor nisam dobio.

Lucky

pre 6 godina

Opste poznato da je zracenje LED svetla jako stetno za zdravlje vozaca i pesaka. Autoindustrija to jos uvek vesto krije kao i dizel skandal.
(Sveta, 2. april 2018 10:23)

Antivakcinaši našli novu zanimaciju

Makki

pre 6 godina

@Vojo nauci da kocis motorom pa neces razvaljivati kocnice i diskove, onda to sve traje i po 150.000 km bez pipanja, samo uz redovne vizuelne kontrole potrosenosti kocionih obloga i diskova. Kociona tecnost se menja kao i ostali lubrikanti. Sve ima svoj rok trajanja kao i lanac koji se menja na 65.000 km

Nemojte da cekate da se cuje lanac, kod fiata jtd prezupci i posle placi

Kole

pre 6 godina

Бицикл па то ти је то!Цене сервиса као за МБ!А потрошња недопустива! Алфа Ђулијета 1,4 МА 170 коња мање троши, а за ово је појам свега!

NIKOLA

pre 6 godina

Nisam fan Južnokoreanaca čak naprotiv smatram da su puni marketinških trikova gde su za sajam dostigli vrhunac sa onih 20 posto jeftinije.Medjutim obrni okreni svi novi automobili u ovom segmentu vam se vrte 1000-2000 dinara gore dole po servisu.A za konkretan auto po meni je najbolja njihova sajamska ponuda za ex vision obzirom da kupci ovog automobila obično oće parking senzore,automatsku klimu i još neke stvarčice pa imaju to za 12 soma.I to jeste za ovaj agregat realna cena a ne onih skoro 15 u redovnoj ponudi koja im šatro ponovo važi od Aprila.

Autobot

pre 6 godina

Izgleda je ova KIA zaista dobra cim ih toliko ima po ulicama a botovi iz konkurentskih kuca razjareno kuckaju komentare prepune mrznje. Nevezano za ovaj automobil moram priznati da se ne secam gde sam procitao vise neistina od ovih u komentarima o automobilima. Gore je nego na politickoj sceni.

ZNBg

pre 6 godina

Citat: Ono što svakako u velikoj meri pojeftinjuje redovno održavanje i eksploataciju jeste činjenica da nema takozvanog „velikog“ servisa.

„PK“ ili kanalni kaiš samo se redovno kontroliše i menja po potrebi, dok je motor pogonjen lancem, a ne zupčastim kaišem, tako da ni tu nema skupih zamena tokom garantnog roka. Takođe, filter polena se menja po potrebi, baš kao i antifriz.


U praksi - PK kaiš, antifriz, vodena pumpa će se menjati kao i kod svakog drugog benzinca, a jedina razlika je u tom čuvenom lancu koji se neće menjati na 80.000 - 120.000 km već na nekih 250.000 a onda će koštati kao 2 zupčasta kaiša, pa će verovatno dočekati drugog vlasnika.
Večina servisera kod nas preporučuje zamenu filtera za vazduh i polen svake godine zbog vrlo prašnjavih puteva i zagadjenog vazduha u gradovima. Za ovu klasu i snagu cene servisa su visoke.

U najnovijem broju SAT-a su objavili rezultate testa potrošnje po proceduri koja je slična novom WTLP ciklusu. Hyundai i20 s ovim motorom se nije proslavio. Trošio je 0,2 litra manje od mnogo jačih automobila (Fiesta 1,0 Ecoboost, P208 110, Corsa 1,0 115) i skoro litar više od Mazde 2 1,5.

Makki

pre 6 godina

Imam i vozim taj 1,25 kappa motor, to je nesto najbolje sto sam video u zivotu. Motoric je mali ali pun snage i zavrsava sve poslove po gradu ali i na otvorenom. Presao sam 45.000 bez ikakvih kvarova i problema, automobil je savrsen! Na otvorenom prilikom voznje 60 kmh trosi 4,5 litara. Pri brzini 80 kmh trosi 5,5 litara. Ako ukljucite klimu onda jos 0,5 vise.

Po gradu (beograd) trosi mi 5,5 litara. Jednostavno fantazija!

Sto se tice delova nemam pojma ali nisam lako mogao da nabavim filtere klime i motora. Pretpostavljam da je katastrofa za delove ali eto ne kvari se nista.

Fabricki akumulatori EXIDE su katastrofa i zezace vam elektroniku po celom autu a u garanciji ce se praviti blesavi. Kada promenite to djubre, svi problemi ce nestati (bord kompjuter, muzika)

Moj je kupljen nov na akciji ali se pojavila rdja po krovu pa sam malo gledajuci shvatio da je farban krov - na akcijama prodaju ostecene i popravljane automobile. Kada sam promenio gume i stavio nove, automobil je poceo da trese. Na centriranju trapa mi je receno kako je amortizer malo izkrivljen. Na koju foru je trap bio savrsen do promene guma prosudite sami, automobil je verovatno bio testno vozilo pa je sredjen za prodaju (ovlasceni uvoznik)

Sve u svemu sjajan auto, trap tvrd kao kod svabe, dobro lezi u krivini, lepo ubrzava, trosi ko upaljac itd.

Voja

pre 6 godina

Vozim KIA seed 2015 god presao 20.000 prosle god, jedva presao tehnicki, otisle kocnice, kazu nema veze koliko ste presli PUNO STE KOCILI. A ja dvoje male dece vozim ko na jajima.

coa90

pre 6 godina

7 godina garancije i 7 godina šišanja sa ovakvim cenama. Neka hvala dobra je garancija i 4 god i posle održavanje u bilo kom servisu bitno je redovno servisiranje

I 20

pre 6 godina

vlasnici,obratite pažnju da li trza prilikom polaska pod malim gasom.Boljka Semering radilice propušta ulje koje kaplje na Lamelu.
Takodje,odnos sile kočenja Napred/nazad ,vremenom gubi fabričke parametre.Posle cca 10000-15000 km,faktički kočite 95% samo sa prednjim kočnicama.U servisu kažu da to tako treba,A NE TREBA.

mozak jedne kokoske ...

pre 6 godina

Prosek potrošnje na dosadašnjem delu testa je 7,6, za atmosferac od 84 ks?

Vozim poslovno fabiu TSI 95. Prosek potrošnje joj je 5,6 posle oko 3.000 km.

Motor bez enterijera i opreme ili enterijer i oprema bez motora, to je dilema i razlika između te fabije i ove kie, a za iste pare. Ovaj 1,2 atmosferac je bukvalno mrtav konj za TSI 95.
Ali je fabia i u enterijeru lepa koliko i socijalni mrtvački sanduk.

Da kupujem za sebe, ako moram da biram samo između ta dva, mislim da bih odabrao fobiju, iako bih svaki dan bio u depresiji čim u nju sednem. Ali, nasmešio bih se kada krenem. Sa ovom kijom obrnuto.

običan korisnik

pre 6 godina

Sa svim navedenim se mogu da složim, ali ne i da su servisi jeftini!

Daleko su od toga!!!
Servis za i30 dizel je pre pet-šest godina, sa sve zamenom filtera goriva, bio na nivou jeftinijeg servisa ove KIA-e!

Sveta

pre 6 godina

Opste poznato da je zracenje LED svetla jako stetno za zdravlje vozaca i pesaka. Autoindustrija to jos uvek vesto krije kao i dizel skandal.

moron

pre 6 godina

„Kia je posebno ponosna na svoj 1.25 benzinac. I treba da bude, jer je u samom vrhu po pitanju elastičnosti, snage, performansi i generalno uglađenosti u radu.“
Pošto sam ga vozio, biću slobodan da kažem da je katastrofalno trom. Pri polasku sa mesta, motor se lako zaguši ukoliko mu niste dali malo veći gas i tako životari sve dok ne dodje do oko 3.000 obrtaja. Osim što je trom, jako je bučan pri brzinama većim od 100 km/h, motor se dosta vrti, a i nedostatak šestog stepena prenosa se primeti.
Ima jedna stvar koju svakako treba i pohvailiti. Kijina garancija na koroziju od sedam godina nije najkraća na tržištu Srbije. Hyundai ima samo šest. Ali, generalno, niko nije u tolikoj meri (ne)posvećen antikorozivnosti kao Korejanci.

Lucky

pre 6 godina

Opste poznato da je zracenje LED svetla jako stetno za zdravlje vozaca i pesaka. Autoindustrija to jos uvek vesto krije kao i dizel skandal.
(Sveta, 2. april 2018 10:23)

Antivakcinaši našli novu zanimaciju

mozak jedne kokoske ...

pre 6 godina

Prosek potrošnje na dosadašnjem delu testa je 7,6, za atmosferac od 84 ks?

Vozim poslovno fabiu TSI 95. Prosek potrošnje joj je 5,6 posle oko 3.000 km.

Motor bez enterijera i opreme ili enterijer i oprema bez motora, to je dilema i razlika između te fabije i ove kie, a za iste pare. Ovaj 1,2 atmosferac je bukvalno mrtav konj za TSI 95.
Ali je fabia i u enterijeru lepa koliko i socijalni mrtvački sanduk.

Da kupujem za sebe, ako moram da biram samo između ta dva, mislim da bih odabrao fobiju, iako bih svaki dan bio u depresiji čim u nju sednem. Ali, nasmešio bih se kada krenem. Sa ovom kijom obrnuto.

Voja

pre 6 godina

Vozim KIA seed 2015 god presao 20.000 prosle god, jedva presao tehnicki, otisle kocnice, kazu nema veze koliko ste presli PUNO STE KOCILI. A ja dvoje male dece vozim ko na jajima.

I 20

pre 6 godina

vlasnici,obratite pažnju da li trza prilikom polaska pod malim gasom.Boljka Semering radilice propušta ulje koje kaplje na Lamelu.
Takodje,odnos sile kočenja Napred/nazad ,vremenom gubi fabričke parametre.Posle cca 10000-15000 km,faktički kočite 95% samo sa prednjim kočnicama.U servisu kažu da to tako treba,A NE TREBA.

običan korisnik

pre 6 godina

Sa svim navedenim se mogu da složim, ali ne i da su servisi jeftini!

Daleko su od toga!!!
Servis za i30 dizel je pre pet-šest godina, sa sve zamenom filtera goriva, bio na nivou jeftinijeg servisa ove KIA-e!

ZNBg

pre 6 godina

Citat: Ono što svakako u velikoj meri pojeftinjuje redovno održavanje i eksploataciju jeste činjenica da nema takozvanog „velikog“ servisa.

„PK“ ili kanalni kaiš samo se redovno kontroliše i menja po potrebi, dok je motor pogonjen lancem, a ne zupčastim kaišem, tako da ni tu nema skupih zamena tokom garantnog roka. Takođe, filter polena se menja po potrebi, baš kao i antifriz.


U praksi - PK kaiš, antifriz, vodena pumpa će se menjati kao i kod svakog drugog benzinca, a jedina razlika je u tom čuvenom lancu koji se neće menjati na 80.000 - 120.000 km već na nekih 250.000 a onda će koštati kao 2 zupčasta kaiša, pa će verovatno dočekati drugog vlasnika.
Večina servisera kod nas preporučuje zamenu filtera za vazduh i polen svake godine zbog vrlo prašnjavih puteva i zagadjenog vazduha u gradovima. Za ovu klasu i snagu cene servisa su visoke.

U najnovijem broju SAT-a su objavili rezultate testa potrošnje po proceduri koja je slična novom WTLP ciklusu. Hyundai i20 s ovim motorom se nije proslavio. Trošio je 0,2 litra manje od mnogo jačih automobila (Fiesta 1,0 Ecoboost, P208 110, Corsa 1,0 115) i skoro litar više od Mazde 2 1,5.

Andreja

pre 6 godina

Vozim KIA seed 2015 god presao 20.000 prosle god, jedva presao tehnicki, otisle kocnice, kazu nema veze koliko ste presli PUNO STE KOCILI. A ja dvoje male dece vozim ko na jajima.
(Voja, 02. april 2018 12:07)
Kia Ceed 1.6 crdi iz 2008 kupljen nov,menjao sam plocice na 80000km.Kia Sportage,kupljen nov 2013,prodat 2016 sa 59000km,jos nisu menjane plocice.Sta ti radis s tim kocnicama covece?

coa90

pre 6 godina

7 godina garancije i 7 godina šišanja sa ovakvim cenama. Neka hvala dobra je garancija i 4 god i posle održavanje u bilo kom servisu bitno je redovno servisiranje

Makki

pre 6 godina

Imam i vozim taj 1,25 kappa motor, to je nesto najbolje sto sam video u zivotu. Motoric je mali ali pun snage i zavrsava sve poslove po gradu ali i na otvorenom. Presao sam 45.000 bez ikakvih kvarova i problema, automobil je savrsen! Na otvorenom prilikom voznje 60 kmh trosi 4,5 litara. Pri brzini 80 kmh trosi 5,5 litara. Ako ukljucite klimu onda jos 0,5 vise.

Po gradu (beograd) trosi mi 5,5 litara. Jednostavno fantazija!

Sto se tice delova nemam pojma ali nisam lako mogao da nabavim filtere klime i motora. Pretpostavljam da je katastrofa za delove ali eto ne kvari se nista.

Fabricki akumulatori EXIDE su katastrofa i zezace vam elektroniku po celom autu a u garanciji ce se praviti blesavi. Kada promenite to djubre, svi problemi ce nestati (bord kompjuter, muzika)

Moj je kupljen nov na akciji ali se pojavila rdja po krovu pa sam malo gledajuci shvatio da je farban krov - na akcijama prodaju ostecene i popravljane automobile. Kada sam promenio gume i stavio nove, automobil je poceo da trese. Na centriranju trapa mi je receno kako je amortizer malo izkrivljen. Na koju foru je trap bio savrsen do promene guma prosudite sami, automobil je verovatno bio testno vozilo pa je sredjen za prodaju (ovlasceni uvoznik)

Sve u svemu sjajan auto, trap tvrd kao kod svabe, dobro lezi u krivini, lepo ubrzava, trosi ko upaljac itd.

Autobot

pre 6 godina

Izgleda je ova KIA zaista dobra cim ih toliko ima po ulicama a botovi iz konkurentskih kuca razjareno kuckaju komentare prepune mrznje. Nevezano za ovaj automobil moram priznati da se ne secam gde sam procitao vise neistina od ovih u komentarima o automobilima. Gore je nego na politickoj sceni.

Racionalan

pre 6 godina

Nekoliko utisaka kao vozač službenog i20 1.25 koji je brat blizanac ove Kie...Pozitivne stvari:kvalitet i dugotrajnost materijala u kabini, dobra sedišta i za duže putovanje (sedalni deo normalne dužine),niska potrošnja benzina, dobro održava brzinu na auto putu do 120 km/h uz minimum buke (3200 rpm u 5. brzini), disk kočnice na svim točkovima, vrhunska pouzdanost, dobro se ponaša na snegu i poledici. Negativne stvari: apokaliptično loše povlači u 1,2 brzini, apsolutna nemogućnost oštrijeg ubrzanja u svim stepenima prenosa (čak i uz šaltanje naniže)-uz nelinearnu vuču,verovatno posledica takve mape ECU jedinice sa ciljem što manje potrošnje goriva i što dužeg trajanja motora, loša preglednost unazad, skup redovan servis (pošto se ništa ne kvari,mora negde da se naplati?!?), osrednji farovi, visoke ivičnjake ili kolotrage ne može da pregazi bez struganja o podlogu, kočenje motorom ne postoji, niz snežnu ulicu nizbrdo u 1,2 brzini na leru ubrzate bez problema... Toliko...

Kole

pre 6 godina

Бицикл па то ти је то!Цене сервиса као за МБ!А потрошња недопустива! Алфа Ђулијета 1,4 МА 170 коња мање троши, а за ово је појам свега!

moron

pre 6 godina

Kada sam jesenas ispitivao tržište vozila B segmenta, gledao sam da dodjem I do plana I troškova redovnog održavanja (neki mi nisu hteli dati, kao Toyota).
Vozilo koje me oduševilo odnosom cene, izgleda enterijera I opreme ( I prijatnog osećaja u vozilu ), bio je i20. Motor 1,2 je, medjutim, bio katastrofa (lepo neki vlasnik dole reče da on muku muči da krene I da nema nikakva ubrzanja), a “plan održavanja” je rekao da redovni servisi ( bez troška kočnica) za 120 kkm za ta kola koštaju RSD 148.291. Swift je bio sličan, RSD 141.750.
Smejaćete se, ali, fabija 1,0 (bez razlike, 60,75, 95 ili 110 ks, isto ulje troše ) je bila skuplja (RSD 175.564),
Ali, kada pogledate I trošak kočnica ( cenu diskova, disk pločica, paknova (za one koji ih imaju), Hyundai I Suzuki su tu bili najskuplji ( par disk pločica kod suzukija tako zna da dostigne I do skoro 20.000 dinara ).
I ogromni troškovi po tom osnovu mogu da izadju. Za fabiju “po planu” trošak kočnica iznosi čak RSD 71.762 ( to vam I objašnjava šta znači kada MUP kupi preko 1.000 škoda ).
Kada biste taj isti “plan” ( dinamiku zamene pločica I diskova ) primenili na Hyundai ili Suzuki, tih “škodinih” 75 hiljada vam ispadne barem 150 hiljada.
Naravno, ubedljivo najmanji trošak redovnih servisa I kočnica je imao “naš” 500L sa 1,4 motorom.
Prosto, sve košta …

Makki

pre 6 godina

Ja kada sam kupovao nov i20 dobio sam 10 godina garancije na karoseriju. U evropskoj uniji da se razumemo. Pocinkovani su samo rubovi i sajtne, jbg stednja, skupo, stipse. E sad, kada vozim ovde kod nas, narocito u bosni, to ima toliko kamenja i rizle po putu da bukvalno ne smem ni da zamislim sta cu da nadjem na prolece ispod. Po meni, na balkanu nebi dao duze od 2 godine garancije na karoseriju.

E sad sto se tice te garancije: Obavezna kontrola JEDNOM godisnje kompletne sasije u ovlascenom servisu i mislim da se to naplacuje JEDAN radni sat 3500 dinara. Eto nadam se da sam vam pojasnio vi sto se lozite hehehe niko nema tu garanciju vec posle prve godine. Procitajte USLOVE garancije, to su ona sitna slova.
Meni se pojavila rdja negde ispod krova kod gepek vrata, ne vidi se i nisu hteli da rade nego kao fotkali i slali u koreju. Normalno nikad nikakav odgovor nisam dobio.

NIKOLA

pre 6 godina

Nisam fan Južnokoreanaca čak naprotiv smatram da su puni marketinških trikova gde su za sajam dostigli vrhunac sa onih 20 posto jeftinije.Medjutim obrni okreni svi novi automobili u ovom segmentu vam se vrte 1000-2000 dinara gore dole po servisu.A za konkretan auto po meni je najbolja njihova sajamska ponuda za ex vision obzirom da kupci ovog automobila obično oće parking senzore,automatsku klimu i još neke stvarčice pa imaju to za 12 soma.I to jeste za ovaj agregat realna cena a ne onih skoro 15 u redovnoj ponudi koja im šatro ponovo važi od Aprila.

Ivan ZG

pre 6 godina

Kvačilo na novim autima je jako nježno tj. vrlo lako odvaja i potrebna je jako mala sila za odvajanje. Neki vozači su navikli držati nogu na kvačilu i kada ne mjenjaju brzine. Tako cijelo vrijeme kvačilo radi malo "ospojeno" tj. lagano proklizava i ubrzano se troši. Tako se za 30-40.000 km potroši, a inače bi trajalo najmanje 150.000 km. To nije greška proizvođača ni kvačila nego krivi stil vožnje. Mnogi, naročito u gradu nisu navikli držati lijevu nogu na osloncu za nogu nego ju drže na kvačilu.
Tako je moj otac na Hyundaiju Pony potrošio kvačilo za 30.000 km. Kada je promjenio način držanja noge, kvačilo je izdržalo preko 150.000 km. Prodali smo ga sa 185.000 km pa ne znam koliko je trajalo poslije.
Ne znam šta vam znači koliko koštaju kočioni diskovi. Oni se mijenjaju rijetko češće od 100.000 km, a kod mene su prvi, a auto ima 280.000 km. Ja vozim neagresivno, ali i pazim da ugradim kvalitetne disk pločice. Nekvalitetne grebu diskove i nakon dva para nekvalitetnih pločica moraju se mijenjati diskovi. Zato je uvijek bolje i jeftinije staviti pločice renomiranih proizvođača.
Potrošnja disk pločica jako ovisi o stilu vožnje. Ja ih mijenjam na cca. 50.000 km, ali ima i onih koji ih mijenjaju na 25.000 km.
Kočenje motorom je relativno slabi kod ovako malih benzinaca i to je normalno.
Prva i druga brzina su dosta velike i zato je potreban jači gas da normalno startate. To su napravili kako bi rastegli ostale brzine da auto manje troši na otvorenom što su i postigli.

moron

pre 6 godina

„Kia je posebno ponosna na svoj 1.25 benzinac. I treba da bude, jer je u samom vrhu po pitanju elastičnosti, snage, performansi i generalno uglađenosti u radu.“
Pošto sam ga vozio, biću slobodan da kažem da je katastrofalno trom. Pri polasku sa mesta, motor se lako zaguši ukoliko mu niste dali malo veći gas i tako životari sve dok ne dodje do oko 3.000 obrtaja. Osim što je trom, jako je bučan pri brzinama većim od 100 km/h, motor se dosta vrti, a i nedostatak šestog stepena prenosa se primeti.
Ima jedna stvar koju svakako treba i pohvailiti. Kijina garancija na koroziju od sedam godina nije najkraća na tržištu Srbije. Hyundai ima samo šest. Ali, generalno, niko nije u tolikoj meri (ne)posvećen antikorozivnosti kao Korejanci.

Made in Serbia

pre 6 godina

Do juce vozili yugo 45,a sad im je sve ispod 100ks mrtav konj.
To samo govori o nasem gubitnicko hvalisavom seoskom mentalitetu ukapljenom u tehnicko neznanje i povrsnost kako u delu tako i u misli.
Za ovaj mali gradski auto 80ks je sasvim dovoljno jer sa snagom raste i potrosnja i drzavna davanja.
I kad sve ovo procitate nije nejasno zasto ne mozemo ni rupu na putu posteno da zakrpimo a o proizvodnji automobila da ne pricamo.nas narod zasluzuje mesto gde jeste i gde ce dugo da ostane.

Makki

pre 6 godina

@Vojo nauci da kocis motorom pa neces razvaljivati kocnice i diskove, onda to sve traje i po 150.000 km bez pipanja, samo uz redovne vizuelne kontrole potrosenosti kocionih obloga i diskova. Kociona tecnost se menja kao i ostali lubrikanti. Sve ima svoj rok trajanja kao i lanac koji se menja na 65.000 km

Nemojte da cekate da se cuje lanac, kod fiata jtd prezupci i posle placi

Hehe

pre 6 godina

@(Voja, 02. april 2018 12:07)

E moj Vojo, znam ljude koji jednom sidju sa Kopaonika i moraju nove plocice. i30cw 2009.god 1500kg auto, relativno skoro zamenjene plocice i diskovi na 125k km, mada nisu morali prednji diskovi, ali ajde. Da sam makar malo pazljiviji bio, mogli su i duze da traju. Nizbrdo se koci motorom i povremeno doda kocnica na kratko po potrebi. Sto duze drzis kocnice, plocice se greju i brze trose, a ni diskovi u toj situaciji nisu postedjeni, mada diskovi se najcesce menjaju zbog kanala koji se naprave u njima.

Makki

pre 6 godina

Moja devojka menja kvacilo na 10.000 bilo koji auto da je u pitanju valjda ce to da vas utesi :)

Ni meni se bas ne svidja kvacilo kod hyundai/kie automobila novije generacije. Moras bas pazljiv da budes inace stalno bezi u visi broj obrtaja kada se salta i brusi lamelu. Recimo krenes da promenis brzinu a broj obrtaja sa recimo 2 iljade skoci na 3-3500. To mi se uvek desava ako vozim neki drugi auto pa sednem u svoj. Jednostavno je nesto uradjeno bezveze i rezultuje potrosnjom lamele.

Opet sa druge strane, setite se samo da zena moze samo prilikom jednog isparkiravanja na nekoj uzbrdici ili nizbrdici da skroz spali lamelu. Nije to toliko jako kao sto mi mislimo.

Makki

pre 6 godina

Hyundai i20 1,25 benzin cene servisa:

Prvi servis zamena ulja i filtera, kostao je 50-60 evra.
Drugi servis sa zamenom filtera (filter klime) bio je oko 80 evra
Treci servis zamena ulja i filtera 50-60 evra
Cetvrti servis zamena ulja i filtera 50-60 evra.
Peti servis zamena ulja i filtera plus zamena kocione tecnosti 100 evra
posle sam svratio jos da mi zamene kais koji nisu imali a imao je sitne naprsline 35 evra.

Sada mu ide za par hiljada opet zamena ulja i filtera + zamena svecica.
Auto se uopste nije kvario za svo ovo vreme. Svaki put skidaju tockove prilikom servisa i detaljno pregledaju automobil sa svih strana, operu i usisaju pa zato nije 1 sat rada nego dva. Bas me briga auto je perfektan za tu lovu i u odnosu na stari mi je ustedeo samo kroz potrosnju 3500 evra.

E da, pre neki dan sam stavio alu felne sa letnjim gumama, plocice su pola potrosene tj ima vise od pola mesa pa cenim da mogu do 100.000 km

Svako kome je ovo odrzavanje skupo nema para ni za golfa dvojku.

moron

pre 6 godina

(Makki, 4. april 2018 13:02)

Iznosiš ovde neistine o troškovima redovnog održavanja za i20. Hyundai Srbija je veoma transparentan po tom pitanju i svako od službe prodaje lako može da dobije troškovnik održavanja za svaki Hyundai (jedna veoma jasna tabela im pokriva sve modele i motore) i da vidi da su cene održavanja ono što sam ja napisao, a ne Ti.

Postoje varijante modela i motora Hyundaia kod kojih su pojedini redovni servisi dosta skupi. Npr, za i20 sa 1,2 na 60 kkm servis košta 41.540 (a ne "50-60 eura", kako ti pišeš), a za Elantru 1,6 MPI je 46.666 (dok za verziju sa 1,6 CRDI na toj kilometraži košta manje, 29.198, tako da je priča oko skupljeg održavanja dizela dosta relativna ).

Dok za i30 sa 1,4 CRDI redovan servis na 90 kkm košta 66.389 (a za Elantru 1,6 CRDI je 50.030).

A ako upitaš koliko u servisu košta "set" prednjih diskova i pločica (ili zadnji set), ima na dupe da padneš.

Tako da ne vidim smisao dovodjenja ljudi u zabludu. Ali, čovek pre kupovine kola (bilo kog brenda) svakako treba da "ispita" i temu cene održavanja. Svakako pre nego "vremenom" sazna da mu za kola od 10 ili 11.000 eura prednji set diskova i pločica "u servisu" košta možda i 300 eura (a samo zadnje pločice i 20.000 dinara).

Sveta

pre 6 godina

Opste poznato da je zracenje LED svetla jako stetno za zdravlje vozaca i pesaka. Autoindustrija to jos uvek vesto krije kao i dizel skandal.

Branko

pre 6 godina

@moron, ovo za Toyotu mi nije jasno da ti nisu dali cene servisa, pa u svakom njihovom ovlascenom servisu postoji tabla sa planom servisa i pojedinacnim cenama.
Kod Kia prodavaca mi se nije svidjao taj stalni popust i neverovatno visoke cene bez njega, to koriste svi uvoznici u Srbiji ali kod ovih je to najvise izrazeno pa je bar mene to iznerviralo kad sam se interesovao kod prodavca. Ko ne prati cene i ne gleda kod drugih mozda se i upeca na prvu loptu. Auta spolja ne izgledaju losije od drugih, o svemu ostalom najbolje da se vlasnici izjasne.

Deki

pre 6 godina

@Moron

Set zadnjih pločica za Kiu Sportage 6.295 dinara sa PDVom (bez rada)zamenio u Zemunu 28.03.18. Radni sat je 3500 dinara (kao da mi auto sređuju inženjeri iz NASE ili JPLa a ne mehaničari i to je po meni jedina primedba) meni su za tu zamenu naplatili 0,8 radnih sati iako je majstor to uradio za nepunih 20 minuta. ZA Rio pretpostavljam bi to trebalo biti jeftinije.

moron

pre 6 godina

Ja sam na vitari menjao komplet kvacilo na svega oko 80 kkm, ali ne zato što se potrošila lamela, već zato što su "pera" (opruge) "korpe" izgubila potisnu silu. Kao da je došlo do zamora materijala. Lamela je bila potpuno očuvana.

moron

pre 6 godina

(Branko, 3. april 2018 21:08)
Gledao sam jaris kod dilera Toyote na B. kosi i dobio sam informaciju samo o ceni prvog servisa, a taj podatak je potpuno nevažan, jer se i iz oog "drugog dela testa" za Kiu RIO jasno vidi da je to ( prvi servis ) najjeftiniji redovan servis i da "zajeb" dolazi tek posle.
Tražio sam plan održavanja i cene održavanja (kao i cene kočionih elemenata), fizički i mailom, u par navrata. I nisam dobio. Verovatno su me procenili da "nisam kupac" ili da sam "zla osoba".
A budući da sam se pre toga već bio "šlogirao" od cena kočionih elemenata za swift i i20, nisam imao nameru da se upuštam u tu avanturu nepoznanstva sa Toyotom i cenama u toku garancije. Pri čemu lično nemam problem sa Toyotom, jer i inače povremeno "teram" jednog prastarog jarisa (i "sladak" je to autić), koji je sav "u raspadu", ali se uglavnom i održava "od štapa i kanapa" (što sa novim jarisom, da sam njega uzeo,ne bi bio slučaj).
Generalno, većina dilera mi je veoma teško dala u pisanoj formi tačne planove i troškovnike održavanja. Kao zdrave ziube da im čupaš. Od onih koji ipak jesu dali, najviše se opirala škoda. I potpuno ih razumem ...
Ono u šta sam se uverio prikupljajući te troškovnike, jeste da (kod škode) nema skoro razlike izmedju cene održavanja dizela i benzinca (na 200 kkm bude oko 5%).Kod nekih na duge staze ima značajnijih razlika,posebno ako imaju kraće servisne intervale (npr.honda ima 10 kkm).

Makki

pre 6 godina

Ako kupujes nov auto za kesh kao sto sam ja, prodavci su uzasno neljubazni. Pretpostavljam da imaju mnogo vecu zaradu kada se auto kupuje na kredit.
@moron, iznosim savrseno tacne cene mojih servisa, do velikog servisa i nisam stigao pa i ne znam koje su vene ali pretpostavljam da su i tu jeftiniji od bilo kog drugog auta? Jedino mi smeta sto je predvidjeni rok za zamenu lanca 65.000 km dodje mu isto ko i kais.

Miroslav

pre 6 godina

Vozim vise od tri decenije. Kvacilo sam menjao za to vreme dva puta na mojim kolima. Na stojadinu pre vise od dve decenije, posle jedno sto hiljada kilometara. I na kia sidu pre dve godine. A posle samo dve godine i ukupno četrdeset hiljada kilometara.

Hehe

pre 6 godina

@(Miroslav, 6. april 2018 20:54)

Tako i moja sestra menjala na i10 kvacilo, auto nije bio ni do 30k km, ali ona vozi u stiklama stalno. Moze da se desi da dobijes felericno, ali bas retko. Ja lepo gazim stari i30 povremeno, udarim u limiter itd. i kvacilo je jos uvek dobro, preko 125k km. Probaj da razmislis sta ne valja u tvojoj voznji, da li drzis dugo kvacilo, da li na uzbrdicama drzis auto na gas/kvacilo itd.

Hehe

pre 6 godina

U svakom slucaju, ja tih problema nemam. Za te felere sa uljem sam cuo ovde u komentarima. Kod mene na prvoj generaciji i30 je takodje felericno kvacilo, ali nema uticaja na performanse, vec proizvodi odredjeni zvuk ponekad tj bas retko u i to samo u rikverc. Ima da se nadje na netu objasnjeno sta je problem (neka opruga) i to je sredjeno kasnije. Nije mi se desilo nijednom u garantnom roku pa nisam menjao, inace bih insistirao. Takodje Miroslave dizeli uglavnom imaju plivajuci pa ublazi udarac prilikom pustanja, kod ovih slabijih atmo benzinaca nema. Opet kazem, mozda je jednostavno felericno bilo.

Ahtung

pre 6 godina

Ma, super su ti benzinci. Moja Laguna 2.0 dci 150 ks u proseku troši manje, a neuporedivo je veća, brža, udobnija... Za vožnju po gradu samo benzinac hibrid (običan) ima smisla. Prijus troši ko upaljač, a veći je od Ria. Mali gradski autić, Clio 4 dizel karavan neuporedivo najbolja opcija.

Branko

pre 6 godina

@moron
Vezano za servise u Toyoti, MAG na Bezanijskoj kosi je ranije imao istaknute cene, tamo sam kupio prethodnog Yarisa i bili su OK ranije. Ni prema meni nisu bili previse ljubazni zadnji put, zato novi i nisam uzeo kod njih, jednostavno los utisak, kao da je prodavac jedva cekao da odem, mozda mu bio los dan. U Toyota centru, Gota Car i u Bogaticu je sve istaknuto za najprodavanija vozila. Na linku https://www.toyota.ba/service-and-accessories/service-and-maintenance/cjenici-odrzavanja.json imas cene u Bosni, kod nas su slicne samo se prebaci na dinare.

Miroslav

pre 6 godina

Šta ne valja u načinu kako koristim kvačilo na sidu?Koristim ga isto kao celi život.Prethodim dizelom sam prešao preko dvesta hiljada i kvacilo nisam dirao.Posle zamene na sidu načuo sam da su neki imali fabričke felere i da su im zbog lošeg semeringa puštali ulje na kvačilo.Ja sam platio.Benzinac od 135 ks.

Sveta

pre 6 godina

Opste poznato da je zracenje LED svetla jako stetno za zdravlje vozaca i pesaka. Autoindustrija to jos uvek vesto krije kao i dizel skandal.

Makki

pre 6 godina

Imam i vozim taj 1,25 kappa motor, to je nesto najbolje sto sam video u zivotu. Motoric je mali ali pun snage i zavrsava sve poslove po gradu ali i na otvorenom. Presao sam 45.000 bez ikakvih kvarova i problema, automobil je savrsen! Na otvorenom prilikom voznje 60 kmh trosi 4,5 litara. Pri brzini 80 kmh trosi 5,5 litara. Ako ukljucite klimu onda jos 0,5 vise.

Po gradu (beograd) trosi mi 5,5 litara. Jednostavno fantazija!

Sto se tice delova nemam pojma ali nisam lako mogao da nabavim filtere klime i motora. Pretpostavljam da je katastrofa za delove ali eto ne kvari se nista.

Fabricki akumulatori EXIDE su katastrofa i zezace vam elektroniku po celom autu a u garanciji ce se praviti blesavi. Kada promenite to djubre, svi problemi ce nestati (bord kompjuter, muzika)

Moj je kupljen nov na akciji ali se pojavila rdja po krovu pa sam malo gledajuci shvatio da je farban krov - na akcijama prodaju ostecene i popravljane automobile. Kada sam promenio gume i stavio nove, automobil je poceo da trese. Na centriranju trapa mi je receno kako je amortizer malo izkrivljen. Na koju foru je trap bio savrsen do promene guma prosudite sami, automobil je verovatno bio testno vozilo pa je sredjen za prodaju (ovlasceni uvoznik)

Sve u svemu sjajan auto, trap tvrd kao kod svabe, dobro lezi u krivini, lepo ubrzava, trosi ko upaljac itd.

Voja

pre 6 godina

Vozim KIA seed 2015 god presao 20.000 prosle god, jedva presao tehnicki, otisle kocnice, kazu nema veze koliko ste presli PUNO STE KOCILI. A ja dvoje male dece vozim ko na jajima.

coa90

pre 6 godina

7 godina garancije i 7 godina šišanja sa ovakvim cenama. Neka hvala dobra je garancija i 4 god i posle održavanje u bilo kom servisu bitno je redovno servisiranje

Autobot

pre 6 godina

Izgleda je ova KIA zaista dobra cim ih toliko ima po ulicama a botovi iz konkurentskih kuca razjareno kuckaju komentare prepune mrznje. Nevezano za ovaj automobil moram priznati da se ne secam gde sam procitao vise neistina od ovih u komentarima o automobilima. Gore je nego na politickoj sceni.

Ahtung

pre 6 godina

Ma, super su ti benzinci. Moja Laguna 2.0 dci 150 ks u proseku troši manje, a neuporedivo je veća, brža, udobnija... Za vožnju po gradu samo benzinac hibrid (običan) ima smisla. Prijus troši ko upaljač, a veći je od Ria. Mali gradski autić, Clio 4 dizel karavan neuporedivo najbolja opcija.

mozak jedne kokoske ...

pre 6 godina

Prosek potrošnje na dosadašnjem delu testa je 7,6, za atmosferac od 84 ks?

Vozim poslovno fabiu TSI 95. Prosek potrošnje joj je 5,6 posle oko 3.000 km.

Motor bez enterijera i opreme ili enterijer i oprema bez motora, to je dilema i razlika između te fabije i ove kie, a za iste pare. Ovaj 1,2 atmosferac je bukvalno mrtav konj za TSI 95.
Ali je fabia i u enterijeru lepa koliko i socijalni mrtvački sanduk.

Da kupujem za sebe, ako moram da biram samo između ta dva, mislim da bih odabrao fobiju, iako bih svaki dan bio u depresiji čim u nju sednem. Ali, nasmešio bih se kada krenem. Sa ovom kijom obrnuto.

Kole

pre 6 godina

Бицикл па то ти је то!Цене сервиса као за МБ!А потрошња недопустива! Алфа Ђулијета 1,4 МА 170 коња мање троши, а за ово је појам свега!

Makki

pre 6 godina

@Vojo nauci da kocis motorom pa neces razvaljivati kocnice i diskove, onda to sve traje i po 150.000 km bez pipanja, samo uz redovne vizuelne kontrole potrosenosti kocionih obloga i diskova. Kociona tecnost se menja kao i ostali lubrikanti. Sve ima svoj rok trajanja kao i lanac koji se menja na 65.000 km

Nemojte da cekate da se cuje lanac, kod fiata jtd prezupci i posle placi

ZNBg

pre 6 godina

Citat: Ono što svakako u velikoj meri pojeftinjuje redovno održavanje i eksploataciju jeste činjenica da nema takozvanog „velikog“ servisa.

„PK“ ili kanalni kaiš samo se redovno kontroliše i menja po potrebi, dok je motor pogonjen lancem, a ne zupčastim kaišem, tako da ni tu nema skupih zamena tokom garantnog roka. Takođe, filter polena se menja po potrebi, baš kao i antifriz.


U praksi - PK kaiš, antifriz, vodena pumpa će se menjati kao i kod svakog drugog benzinca, a jedina razlika je u tom čuvenom lancu koji se neće menjati na 80.000 - 120.000 km već na nekih 250.000 a onda će koštati kao 2 zupčasta kaiša, pa će verovatno dočekati drugog vlasnika.
Večina servisera kod nas preporučuje zamenu filtera za vazduh i polen svake godine zbog vrlo prašnjavih puteva i zagadjenog vazduha u gradovima. Za ovu klasu i snagu cene servisa su visoke.

U najnovijem broju SAT-a su objavili rezultate testa potrošnje po proceduri koja je slična novom WTLP ciklusu. Hyundai i20 s ovim motorom se nije proslavio. Trošio je 0,2 litra manje od mnogo jačih automobila (Fiesta 1,0 Ecoboost, P208 110, Corsa 1,0 115) i skoro litar više od Mazde 2 1,5.

Makki

pre 6 godina

Hyundai i20 1,25 benzin cene servisa:

Prvi servis zamena ulja i filtera, kostao je 50-60 evra.
Drugi servis sa zamenom filtera (filter klime) bio je oko 80 evra
Treci servis zamena ulja i filtera 50-60 evra
Cetvrti servis zamena ulja i filtera 50-60 evra.
Peti servis zamena ulja i filtera plus zamena kocione tecnosti 100 evra
posle sam svratio jos da mi zamene kais koji nisu imali a imao je sitne naprsline 35 evra.

Sada mu ide za par hiljada opet zamena ulja i filtera + zamena svecica.
Auto se uopste nije kvario za svo ovo vreme. Svaki put skidaju tockove prilikom servisa i detaljno pregledaju automobil sa svih strana, operu i usisaju pa zato nije 1 sat rada nego dva. Bas me briga auto je perfektan za tu lovu i u odnosu na stari mi je ustedeo samo kroz potrosnju 3500 evra.

E da, pre neki dan sam stavio alu felne sa letnjim gumama, plocice su pola potrosene tj ima vise od pola mesa pa cenim da mogu do 100.000 km

Svako kome je ovo odrzavanje skupo nema para ni za golfa dvojku.

moron

pre 6 godina

„Kia je posebno ponosna na svoj 1.25 benzinac. I treba da bude, jer je u samom vrhu po pitanju elastičnosti, snage, performansi i generalno uglađenosti u radu.“
Pošto sam ga vozio, biću slobodan da kažem da je katastrofalno trom. Pri polasku sa mesta, motor se lako zaguši ukoliko mu niste dali malo veći gas i tako životari sve dok ne dodje do oko 3.000 obrtaja. Osim što je trom, jako je bučan pri brzinama većim od 100 km/h, motor se dosta vrti, a i nedostatak šestog stepena prenosa se primeti.
Ima jedna stvar koju svakako treba i pohvailiti. Kijina garancija na koroziju od sedam godina nije najkraća na tržištu Srbije. Hyundai ima samo šest. Ali, generalno, niko nije u tolikoj meri (ne)posvećen antikorozivnosti kao Korejanci.

I 20

pre 6 godina

vlasnici,obratite pažnju da li trza prilikom polaska pod malim gasom.Boljka Semering radilice propušta ulje koje kaplje na Lamelu.
Takodje,odnos sile kočenja Napred/nazad ,vremenom gubi fabričke parametre.Posle cca 10000-15000 km,faktički kočite 95% samo sa prednjim kočnicama.U servisu kažu da to tako treba,A NE TREBA.

Andreja

pre 6 godina

Vozim KIA seed 2015 god presao 20.000 prosle god, jedva presao tehnicki, otisle kocnice, kazu nema veze koliko ste presli PUNO STE KOCILI. A ja dvoje male dece vozim ko na jajima.
(Voja, 02. april 2018 12:07)
Kia Ceed 1.6 crdi iz 2008 kupljen nov,menjao sam plocice na 80000km.Kia Sportage,kupljen nov 2013,prodat 2016 sa 59000km,jos nisu menjane plocice.Sta ti radis s tim kocnicama covece?

Racionalan

pre 6 godina

Nekoliko utisaka kao vozač službenog i20 1.25 koji je brat blizanac ove Kie...Pozitivne stvari:kvalitet i dugotrajnost materijala u kabini, dobra sedišta i za duže putovanje (sedalni deo normalne dužine),niska potrošnja benzina, dobro održava brzinu na auto putu do 120 km/h uz minimum buke (3200 rpm u 5. brzini), disk kočnice na svim točkovima, vrhunska pouzdanost, dobro se ponaša na snegu i poledici. Negativne stvari: apokaliptično loše povlači u 1,2 brzini, apsolutna nemogućnost oštrijeg ubrzanja u svim stepenima prenosa (čak i uz šaltanje naniže)-uz nelinearnu vuču,verovatno posledica takve mape ECU jedinice sa ciljem što manje potrošnje goriva i što dužeg trajanja motora, loša preglednost unazad, skup redovan servis (pošto se ništa ne kvari,mora negde da se naplati?!?), osrednji farovi, visoke ivičnjake ili kolotrage ne može da pregazi bez struganja o podlogu, kočenje motorom ne postoji, niz snežnu ulicu nizbrdo u 1,2 brzini na leru ubrzate bez problema... Toliko...

običan korisnik

pre 6 godina

Sa svim navedenim se mogu da složim, ali ne i da su servisi jeftini!

Daleko su od toga!!!
Servis za i30 dizel je pre pet-šest godina, sa sve zamenom filtera goriva, bio na nivou jeftinijeg servisa ove KIA-e!

Lucky

pre 6 godina

Opste poznato da je zracenje LED svetla jako stetno za zdravlje vozaca i pesaka. Autoindustrija to jos uvek vesto krije kao i dizel skandal.
(Sveta, 2. april 2018 10:23)

Antivakcinaši našli novu zanimaciju

Makki

pre 6 godina

Ja kada sam kupovao nov i20 dobio sam 10 godina garancije na karoseriju. U evropskoj uniji da se razumemo. Pocinkovani su samo rubovi i sajtne, jbg stednja, skupo, stipse. E sad, kada vozim ovde kod nas, narocito u bosni, to ima toliko kamenja i rizle po putu da bukvalno ne smem ni da zamislim sta cu da nadjem na prolece ispod. Po meni, na balkanu nebi dao duze od 2 godine garancije na karoseriju.

E sad sto se tice te garancije: Obavezna kontrola JEDNOM godisnje kompletne sasije u ovlascenom servisu i mislim da se to naplacuje JEDAN radni sat 3500 dinara. Eto nadam se da sam vam pojasnio vi sto se lozite hehehe niko nema tu garanciju vec posle prve godine. Procitajte USLOVE garancije, to su ona sitna slova.
Meni se pojavila rdja negde ispod krova kod gepek vrata, ne vidi se i nisu hteli da rade nego kao fotkali i slali u koreju. Normalno nikad nikakav odgovor nisam dobio.

moron

pre 6 godina

Kada sam jesenas ispitivao tržište vozila B segmenta, gledao sam da dodjem I do plana I troškova redovnog održavanja (neki mi nisu hteli dati, kao Toyota).
Vozilo koje me oduševilo odnosom cene, izgleda enterijera I opreme ( I prijatnog osećaja u vozilu ), bio je i20. Motor 1,2 je, medjutim, bio katastrofa (lepo neki vlasnik dole reče da on muku muči da krene I da nema nikakva ubrzanja), a “plan održavanja” je rekao da redovni servisi ( bez troška kočnica) za 120 kkm za ta kola koštaju RSD 148.291. Swift je bio sličan, RSD 141.750.
Smejaćete se, ali, fabija 1,0 (bez razlike, 60,75, 95 ili 110 ks, isto ulje troše ) je bila skuplja (RSD 175.564),
Ali, kada pogledate I trošak kočnica ( cenu diskova, disk pločica, paknova (za one koji ih imaju), Hyundai I Suzuki su tu bili najskuplji ( par disk pločica kod suzukija tako zna da dostigne I do skoro 20.000 dinara ).
I ogromni troškovi po tom osnovu mogu da izadju. Za fabiju “po planu” trošak kočnica iznosi čak RSD 71.762 ( to vam I objašnjava šta znači kada MUP kupi preko 1.000 škoda ).
Kada biste taj isti “plan” ( dinamiku zamene pločica I diskova ) primenili na Hyundai ili Suzuki, tih “škodinih” 75 hiljada vam ispadne barem 150 hiljada.
Naravno, ubedljivo najmanji trošak redovnih servisa I kočnica je imao “naš” 500L sa 1,4 motorom.
Prosto, sve košta …

moron

pre 6 godina

(Makki, 4. april 2018 13:02)

Iznosiš ovde neistine o troškovima redovnog održavanja za i20. Hyundai Srbija je veoma transparentan po tom pitanju i svako od službe prodaje lako može da dobije troškovnik održavanja za svaki Hyundai (jedna veoma jasna tabela im pokriva sve modele i motore) i da vidi da su cene održavanja ono što sam ja napisao, a ne Ti.

Postoje varijante modela i motora Hyundaia kod kojih su pojedini redovni servisi dosta skupi. Npr, za i20 sa 1,2 na 60 kkm servis košta 41.540 (a ne "50-60 eura", kako ti pišeš), a za Elantru 1,6 MPI je 46.666 (dok za verziju sa 1,6 CRDI na toj kilometraži košta manje, 29.198, tako da je priča oko skupljeg održavanja dizela dosta relativna ).

Dok za i30 sa 1,4 CRDI redovan servis na 90 kkm košta 66.389 (a za Elantru 1,6 CRDI je 50.030).

A ako upitaš koliko u servisu košta "set" prednjih diskova i pločica (ili zadnji set), ima na dupe da padneš.

Tako da ne vidim smisao dovodjenja ljudi u zabludu. Ali, čovek pre kupovine kola (bilo kog brenda) svakako treba da "ispita" i temu cene održavanja. Svakako pre nego "vremenom" sazna da mu za kola od 10 ili 11.000 eura prednji set diskova i pločica "u servisu" košta možda i 300 eura (a samo zadnje pločice i 20.000 dinara).

Miroslav

pre 6 godina

Šta ne valja u načinu kako koristim kvačilo na sidu?Koristim ga isto kao celi život.Prethodim dizelom sam prešao preko dvesta hiljada i kvacilo nisam dirao.Posle zamene na sidu načuo sam da su neki imali fabričke felere i da su im zbog lošeg semeringa puštali ulje na kvačilo.Ja sam platio.Benzinac od 135 ks.

Hehe

pre 6 godina

@(Voja, 02. april 2018 12:07)

E moj Vojo, znam ljude koji jednom sidju sa Kopaonika i moraju nove plocice. i30cw 2009.god 1500kg auto, relativno skoro zamenjene plocice i diskovi na 125k km, mada nisu morali prednji diskovi, ali ajde. Da sam makar malo pazljiviji bio, mogli su i duze da traju. Nizbrdo se koci motorom i povremeno doda kocnica na kratko po potrebi. Sto duze drzis kocnice, plocice se greju i brze trose, a ni diskovi u toj situaciji nisu postedjeni, mada diskovi se najcesce menjaju zbog kanala koji se naprave u njima.

Makki

pre 6 godina

Ako kupujes nov auto za kesh kao sto sam ja, prodavci su uzasno neljubazni. Pretpostavljam da imaju mnogo vecu zaradu kada se auto kupuje na kredit.
@moron, iznosim savrseno tacne cene mojih servisa, do velikog servisa i nisam stigao pa i ne znam koje su vene ali pretpostavljam da su i tu jeftiniji od bilo kog drugog auta? Jedino mi smeta sto je predvidjeni rok za zamenu lanca 65.000 km dodje mu isto ko i kais.

Miroslav

pre 6 godina

Vozim vise od tri decenije. Kvacilo sam menjao za to vreme dva puta na mojim kolima. Na stojadinu pre vise od dve decenije, posle jedno sto hiljada kilometara. I na kia sidu pre dve godine. A posle samo dve godine i ukupno četrdeset hiljada kilometara.

Made in Serbia

pre 6 godina

Do juce vozili yugo 45,a sad im je sve ispod 100ks mrtav konj.
To samo govori o nasem gubitnicko hvalisavom seoskom mentalitetu ukapljenom u tehnicko neznanje i povrsnost kako u delu tako i u misli.
Za ovaj mali gradski auto 80ks je sasvim dovoljno jer sa snagom raste i potrosnja i drzavna davanja.
I kad sve ovo procitate nije nejasno zasto ne mozemo ni rupu na putu posteno da zakrpimo a o proizvodnji automobila da ne pricamo.nas narod zasluzuje mesto gde jeste i gde ce dugo da ostane.

moron

pre 6 godina

(Branko, 3. april 2018 21:08)
Gledao sam jaris kod dilera Toyote na B. kosi i dobio sam informaciju samo o ceni prvog servisa, a taj podatak je potpuno nevažan, jer se i iz oog "drugog dela testa" za Kiu RIO jasno vidi da je to ( prvi servis ) najjeftiniji redovan servis i da "zajeb" dolazi tek posle.
Tražio sam plan održavanja i cene održavanja (kao i cene kočionih elemenata), fizički i mailom, u par navrata. I nisam dobio. Verovatno su me procenili da "nisam kupac" ili da sam "zla osoba".
A budući da sam se pre toga već bio "šlogirao" od cena kočionih elemenata za swift i i20, nisam imao nameru da se upuštam u tu avanturu nepoznanstva sa Toyotom i cenama u toku garancije. Pri čemu lično nemam problem sa Toyotom, jer i inače povremeno "teram" jednog prastarog jarisa (i "sladak" je to autić), koji je sav "u raspadu", ali se uglavnom i održava "od štapa i kanapa" (što sa novim jarisom, da sam njega uzeo,ne bi bio slučaj).
Generalno, većina dilera mi je veoma teško dala u pisanoj formi tačne planove i troškovnike održavanja. Kao zdrave ziube da im čupaš. Od onih koji ipak jesu dali, najviše se opirala škoda. I potpuno ih razumem ...
Ono u šta sam se uverio prikupljajući te troškovnike, jeste da (kod škode) nema skoro razlike izmedju cene održavanja dizela i benzinca (na 200 kkm bude oko 5%).Kod nekih na duge staze ima značajnijih razlika,posebno ako imaju kraće servisne intervale (npr.honda ima 10 kkm).

Branko

pre 6 godina

@moron
Vezano za servise u Toyoti, MAG na Bezanijskoj kosi je ranije imao istaknute cene, tamo sam kupio prethodnog Yarisa i bili su OK ranije. Ni prema meni nisu bili previse ljubazni zadnji put, zato novi i nisam uzeo kod njih, jednostavno los utisak, kao da je prodavac jedva cekao da odem, mozda mu bio los dan. U Toyota centru, Gota Car i u Bogaticu je sve istaknuto za najprodavanija vozila. Na linku https://www.toyota.ba/service-and-accessories/service-and-maintenance/cjenici-odrzavanja.json imas cene u Bosni, kod nas su slicne samo se prebaci na dinare.

NIKOLA

pre 6 godina

Nisam fan Južnokoreanaca čak naprotiv smatram da su puni marketinških trikova gde su za sajam dostigli vrhunac sa onih 20 posto jeftinije.Medjutim obrni okreni svi novi automobili u ovom segmentu vam se vrte 1000-2000 dinara gore dole po servisu.A za konkretan auto po meni je najbolja njihova sajamska ponuda za ex vision obzirom da kupci ovog automobila obično oće parking senzore,automatsku klimu i još neke stvarčice pa imaju to za 12 soma.I to jeste za ovaj agregat realna cena a ne onih skoro 15 u redovnoj ponudi koja im šatro ponovo važi od Aprila.

Branko

pre 6 godina

@moron, ovo za Toyotu mi nije jasno da ti nisu dali cene servisa, pa u svakom njihovom ovlascenom servisu postoji tabla sa planom servisa i pojedinacnim cenama.
Kod Kia prodavaca mi se nije svidjao taj stalni popust i neverovatno visoke cene bez njega, to koriste svi uvoznici u Srbiji ali kod ovih je to najvise izrazeno pa je bar mene to iznerviralo kad sam se interesovao kod prodavca. Ko ne prati cene i ne gleda kod drugih mozda se i upeca na prvu loptu. Auta spolja ne izgledaju losije od drugih, o svemu ostalom najbolje da se vlasnici izjasne.

Deki

pre 6 godina

@Moron

Set zadnjih pločica za Kiu Sportage 6.295 dinara sa PDVom (bez rada)zamenio u Zemunu 28.03.18. Radni sat je 3500 dinara (kao da mi auto sređuju inženjeri iz NASE ili JPLa a ne mehaničari i to je po meni jedina primedba) meni su za tu zamenu naplatili 0,8 radnih sati iako je majstor to uradio za nepunih 20 minuta. ZA Rio pretpostavljam bi to trebalo biti jeftinije.

Hehe

pre 6 godina

@(Miroslav, 6. april 2018 20:54)

Tako i moja sestra menjala na i10 kvacilo, auto nije bio ni do 30k km, ali ona vozi u stiklama stalno. Moze da se desi da dobijes felericno, ali bas retko. Ja lepo gazim stari i30 povremeno, udarim u limiter itd. i kvacilo je jos uvek dobro, preko 125k km. Probaj da razmislis sta ne valja u tvojoj voznji, da li drzis dugo kvacilo, da li na uzbrdicama drzis auto na gas/kvacilo itd.

Makki

pre 6 godina

Moja devojka menja kvacilo na 10.000 bilo koji auto da je u pitanju valjda ce to da vas utesi :)

Ni meni se bas ne svidja kvacilo kod hyundai/kie automobila novije generacije. Moras bas pazljiv da budes inace stalno bezi u visi broj obrtaja kada se salta i brusi lamelu. Recimo krenes da promenis brzinu a broj obrtaja sa recimo 2 iljade skoci na 3-3500. To mi se uvek desava ako vozim neki drugi auto pa sednem u svoj. Jednostavno je nesto uradjeno bezveze i rezultuje potrosnjom lamele.

Opet sa druge strane, setite se samo da zena moze samo prilikom jednog isparkiravanja na nekoj uzbrdici ili nizbrdici da skroz spali lamelu. Nije to toliko jako kao sto mi mislimo.

Hehe

pre 6 godina

U svakom slucaju, ja tih problema nemam. Za te felere sa uljem sam cuo ovde u komentarima. Kod mene na prvoj generaciji i30 je takodje felericno kvacilo, ali nema uticaja na performanse, vec proizvodi odredjeni zvuk ponekad tj bas retko u i to samo u rikverc. Ima da se nadje na netu objasnjeno sta je problem (neka opruga) i to je sredjeno kasnije. Nije mi se desilo nijednom u garantnom roku pa nisam menjao, inace bih insistirao. Takodje Miroslave dizeli uglavnom imaju plivajuci pa ublazi udarac prilikom pustanja, kod ovih slabijih atmo benzinaca nema. Opet kazem, mozda je jednostavno felericno bilo.

Ivan ZG

pre 6 godina

Kvačilo na novim autima je jako nježno tj. vrlo lako odvaja i potrebna je jako mala sila za odvajanje. Neki vozači su navikli držati nogu na kvačilu i kada ne mjenjaju brzine. Tako cijelo vrijeme kvačilo radi malo "ospojeno" tj. lagano proklizava i ubrzano se troši. Tako se za 30-40.000 km potroši, a inače bi trajalo najmanje 150.000 km. To nije greška proizvođača ni kvačila nego krivi stil vožnje. Mnogi, naročito u gradu nisu navikli držati lijevu nogu na osloncu za nogu nego ju drže na kvačilu.
Tako je moj otac na Hyundaiju Pony potrošio kvačilo za 30.000 km. Kada je promjenio način držanja noge, kvačilo je izdržalo preko 150.000 km. Prodali smo ga sa 185.000 km pa ne znam koliko je trajalo poslije.
Ne znam šta vam znači koliko koštaju kočioni diskovi. Oni se mijenjaju rijetko češće od 100.000 km, a kod mene su prvi, a auto ima 280.000 km. Ja vozim neagresivno, ali i pazim da ugradim kvalitetne disk pločice. Nekvalitetne grebu diskove i nakon dva para nekvalitetnih pločica moraju se mijenjati diskovi. Zato je uvijek bolje i jeftinije staviti pločice renomiranih proizvođača.
Potrošnja disk pločica jako ovisi o stilu vožnje. Ja ih mijenjam na cca. 50.000 km, ali ima i onih koji ih mijenjaju na 25.000 km.
Kočenje motorom je relativno slabi kod ovako malih benzinaca i to je normalno.
Prva i druga brzina su dosta velike i zato je potreban jači gas da normalno startate. To su napravili kako bi rastegli ostale brzine da auto manje troši na otvorenom što su i postigli.

moron

pre 6 godina

Ja sam na vitari menjao komplet kvacilo na svega oko 80 kkm, ali ne zato što se potrošila lamela, već zato što su "pera" (opruge) "korpe" izgubila potisnu silu. Kao da je došlo do zamora materijala. Lamela je bila potpuno očuvana.