Nedelja, 04.02.2018.

10:11

Pazite se: Evo kako varaju svaki dan u marketima

Pri kupovini hrane neophodan je dodatni oprez, jer trgovci mogu lako da vas prevare.

Izvor: Veèernji.ba

Pazite se: Evo kako varaju svaki dan u marketima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Vladan

pre 6 godina

Jedna prava (verovatno) prevara kojoj sam dva puta prisustvovao u različitim prodajnim objektima:

Čovek ispred mene ima puna kolica robe, plaća račun koji je dugačak pola metra. Uzima račun i gleda jedno vreme... Kaže kasirki da su na računu dve paklice cigareta koje on nije kupio. Kasirka se izvinjava zbog greške i kreće proces storniranja računa...

Ok, pogrešila žena pomislim ja, preumorni su, dešava se. Tako bi i nastavio da mislim da sličnoj situaciji nisam prisustvovao u drugom marketu desetak dana kasnije. Opet paklice cigareta na velikom računu. Pričajući sa prijateljima sam saznao da to nije tako retka "greška".

Bilo da je prevara ili nenamerana greška ipak proverite račun koji plaćate, naročito ako ima mnogo stavki.

rex

pre 6 godina

varaju kafama od 15.2 i 14.8 grama. pre je bilo kafa na 200g vode sad na 180. cokolade sa 100 na 80 grama, majonezi sa 200 na 180 i tako.

Novčanik

pre 6 godina

Mene, a verujem i veliku većinu ove napisane gluposti ne mogu da prevare!Kupujem hleb,mleko na akciji i salamu na akciji da ne budem gladan! Onog ko nema para ne mogu da prevare!

Strokavi mozak

pre 6 godina

Ajde sve to i nekako.Rece neko to i nisu prevare nego marketinski trikovi da nas privuku da kupimo vise.Ono sto mene nervira je to sto u velikim marketima gde ima 9-10 kasa obavezno radi jedna ili dve.Cekam po 20 minuta.Radnici svedeni na minimum minimuma,tako da ona kasirka i pakuje robu i kuca na kasi i ko zna sta jos radi.Verovatno je skupa radna snaga kod nas ihhh treba 25000 da se plati.

prelude to a big bang theory

pre 6 godina

Kupovna moć ovog pouzdanog izvora je toliko jaka, da trgovac može i da ga prevari na proizvodima kojima je gotovo istekao rok trajanja.
Prodaja otrovnih proizvoda isteklog roka upotrebe je kažnjiva zatvorom i zatvarenjem trgovine za sva vremena.

O kojoj banani se ovde priča?
Nama je poznato da turisti obožavaju samo Srbiju, da Beč ima samo 24 miliona i da se Pariz vrti na oko 37 miliona, dok španska sela jedva ugoste 94 miliona turista svake godine.

Zo

pre 6 godina

Kupim skoro litar vina i na kasi kaze 280 dinara. Izvinite pise 180 na etiketi ispod vina. Ne moguce rece, kada proveri jao izvinite koleginica zaboravila da promeni cenu. Normalno ne kupim nego izadjem uz veliko hvala i pomislim niste me prevarili.

Svasta

pre 6 godina

Mene najviše iritira što zapravo ne znate pravu cenu dok ne dodjete na kasu i ne uzmete račun a bude uvek veči...
(Bane., 4. februar 2018 11:11)

Meni se to nikada nije desilo, i ne znam nikoga kome se tako nesto desilo. Izmisljas.

Sanny

pre 6 godina

Opste je pravilo da se u kupovinu ide punog stomaka, da bi izbegli sindrom " gladne oci"..kupuj samo ono sto ti treba, ako mozes uzmi sta je na akciji ( proveri rok i lageruj..) Ne kupuj da bi kupio i zato sto je jeftino!

Peda

pre 6 godina

Jeste! I kad odete a oni kazu "dobar dan, komsija" varaju! Ne zanima ih da imate dobar dan, nego samo da se lepse osecate u njihovoj radnji!
Kakva prevara od naslova!

NoName

pre 6 godina

Odes u istu prodavnicu da kupis isti toalet papir koji kupujes mesecima i odjednom cena sa 270 na 310 dinara. Bajno, nema sta. A to nije samo jedini primer.

realno

pre 6 godina

A sta je tu cudno da su najprodavaniji proizvodi najbolje izlozeni kao i proizvodi na kojima radnja zaradjuje.Pa kada se izlazi na neki sastnak oblaci se najbolje...peru se zubi..stavlja sminka..sve sto treba da se prodamo.Malo razmisljanja treba u zivotu i u prodavnici.

tetreb

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).
(Miloš, 4. februar 2018 10:59)

Mislim da nije ni do prodavaca ni do proizvodjaca, nego do kupaca, koji jadni nemaju pare za skuplju ribu, pa zamene konzerve unitar kutije, da bi na kasi platili manje. Nekolika puta sam video prodavacice da proveravaju sadrzinu kutije na kasi, a neke "skuplje" su poceli da stite "zujalicama" na samoj konzervi.

Manja

pre 6 godina

"Pripremljeno meso, salate kao i zapakovano voće i povrće možda štede vreme, ali su često višestruko skuplji."

Zapakovano (i iseckano) povrce je zapravo jeftinije, ako se uzima manja kolicina. Na primer, salata od zelenog i ljubicastog kupusa, sa sargarepom. Kolicina potrebna za 2 osobe je oko 100 dinara, a da je napravim sam moram da kupim glavicu zelenog, glavicu ljubicastog kupusa i par sargarepa. Ukupna cena je i dalje nesto niza, tj u korist samostalnost spremanja, ali onda moram sam da seckam kupus (sto je dosadno u PM i traje i traje) i rendam sargarepu, a ostane mi po pola glavice koje posle par dana bacim jer ne jedem istu salatu svaki dan.

Ako je broj osoba veci, onda je razlika u ceni malo veca, ali i dalje nedovoljna da sat vremena provedem seckajuci kupus. Jednostavno necu to da radim za 50-100 dinara, jer em je ubistveno dosadno, em u ukupnoj ceni rucka ucestvuje sa do 1%.

Za mariniranje mesa se slazem - ali ne zbog cene - nego zato sto sam spremam, ako ne ukusniju, ono bar kvalitetniju marinadu.

Dogodine u Havani

pre 6 godina

ovo nije prevara nego savrsenstvo marketinga, da imas pare tacno samo za ono sto ti treba znas kako vise nista.ne bi kupio! kad dobijes platu onda ides i zveras po marketima, trgovci znaju gde gledas i stave tamo ono sto hoce da ti vidis

BSN

pre 6 godina

Sto se tice razlicitih cena na policama i na kasi, to mora ici na sud, bez daljnjeg. One druge stvari navedene u tekstu nisu prevara, ali su zato vrlo podlo iskoriscavanje urodjenih slabosti ljudskog mozga. O tome se uci u marketingu. Na primer, parna i zaokruzena cena uvek izgleda veca od neparne. Ili proizvod koji je u vecem pakovanju obecava vise. Proizvod oznacen sa "akcija" ce biti privlacniji od slicnog koji je mozda i jeftiniji, ali nije privlacno obelezen. To se koristi u marketingu i nije protivzakonito. Deo potrosaca koristi mozak i oprezno kupuje, ali znacajan deo samo proleti kroz samoposlugu bez razmisljanja, u jurnjavi za drugim obavezama. Jedini nacin suprotstavljanja ovim prljavim trikovima je edukacija stanovnistva. Ukljuci mozak i citaj deklaraciju! Tu ne sme biti prevare.

гокси

pre 6 godina

Нема ту преваре. То је психолошко играње са купцима. Превара је када намерно стављају цене једног јефтинијег производа испод неког випеструко скупљег и ако не провериш бар код, можеш остати краћи за неколико стотина динара.

Grof

pre 6 godina

Pa kad drzava, drzavne institucije i drzavne firme kradu i varaju sopstvene gradjane sto bi i trgovine bile izuzete s' jedne strane a s' druge strane deo gradjana bi to isto uradila kao ovi s' pocetka tako da dobar deo ostatka gradjana nagrabusi opako.

Ima i trgovina koje to n e r a d e ali to je danas retkost.

U sustini, zivot u Srbiji se sveo, Akcija! Akcija! Akcija!, preziveti jos ovaj dan.

Da li se neko zapitao ovde kod nas kako je to jednostavno ziveti a ne prezivljavati od dana do dana?

Cene su nam evropske ali zato standard po pitanju zarade i prihoda van standarda i konkurencije u EU kao kontinent (ovo se odnosi na realni/privatni sektor - drzavni sektor treba iskljuciti iz bilo kakve statistike, merila i kao pokazatelj realnog stanja).

Јабучило

pre 6 godina

Превара је када ти ринфузну робу ставе у кутију коју измере са робом.

Kako drugacije

pre 6 godina

Svi varaju, ali nikako da stavite vest i malo edukujete narod sledecim naslovom:
"Pazite se, ovako politicari varaju pred izbore"!?

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).
(Miloš, 04. februar 2018 10:59)Nije ni proizvodjac nego je neko pre tebe platio sardinu a odnio skusu.Ista stvar sa cipelama ili pantalonama.Uzme skuplje a prebaci etiketu sa barcod sa jeftinih.Znas da na kasi trgovci i sijalice otvaraju jer uzmu stednu od 5 evra i zamene u kutiju od obicne koja je 1 evro.

trgovac u hipermarketu

pre 6 godina

Samo da se zna da prodavci u megamarketima ne ucestvuju ni u kakvoj prevari. Rade sta im se kaze. Postoje planogrami. Taj artikal ide tu,artikli ovog proizvodjaca idu ovde...i sve tako.

Ne samo da nam nije cilj da nesto po svaku cenu prodamo,nego bezimo od musterija glavom bez obzira. Toliko smo optereceni raznim poslovima,da nemamo vremena da se bavimo prodajom.
Radimo za minimalac i nema nista "na ruke" kao sto ima kod mnogih koji,navodno,rade za minimalac.

Neretko je prodavac u megamarketima i viljuskarista (i u radnji i spoljni) i kasir/ka i izlagac robe i fizikalac...a najmanje je prodavac....
Jos da se sluzi trikovima....ma idi molim te...
Ljudi gledaju kako da prezive i otplate kredite,a ne da varaju istu sirotinju kao i oni sto su.

Radimo kao robovi za moderne robovlasnike.
Radi se 8 do 10 sati efektivno. Ne pije se po 10 kafa i sto pauza,kao u javnim preduzecima. Cast izuzecima.

Smuleco

pre 6 godina

Sve navedeno nije prevara nego trgovačka veština, da se proda i roba koja dobro ide, i ona koja se slabo prodaje. Niko kupca ne tera da kupuje, pogotovu što on kupuje, ono što misli da mu treba, ili ono što želi. Ako neko kupuje gluposti, ili nepotrebno, bez razmišljanja, to je jedino njegov problem, jer sve ponuđeno je na prodaju, a logičan cilj prodavca je da prodaje raznoliku robu, i pri tome zaradi, što više.

posmatrač

pre 6 godina

Ma mnogo su "dovitljivi", izlozena bajata roba a sveza ceka u magacinu dod se bajata ne proda. Daju "popust" za penzionere, a za nezaposlene ne daju. Roba razbacana na 100 mesta, valjda da ne izgubis kondiciju. Cene od 99,99 din, pa jel' mogu da vrate kusur od 100 dinara ? Na proizvodima gomile mikroskopskog teksta koji ne moze da se procita. Gde su te inspekcije i ko ih placa ? Kvalitet proizvoda i nelojalna konkurencija su tek za diskusiju, znam samo da dosta toga bacim. U samouslugu idem jer mi je najbliza i zato sto piva nema na pijaci, ali pijaca je za njih edostizan nivo i mnogo jeftinija i kvalitetnija, sveza roba. Nisu se bez razloga ispred svake samousluge otvorile gomile tezgi sa vocem i povrcem kojeg ima i u samousluzi.

ina

pre 6 godina

@Baki
Nije prevara u pitanju vec ima par vrsta npr paradajza i na slicici je najskuplji, isto vazi i za jabuke, krompir itd. Dakle uvek sa sifrom, ali da znate zasto je za slicice vezana druga cena

jedan je fergie

pre 6 godina

Pa gde je tu prevara? ljudi se samo bave trgovinom, logicno je da se trude kako bi prodali vise. Meni mogu da redjaju kako hoce, ako mi ne treba sto bih kupovao...

DC

pre 6 godina

prevara je zapravo ovaj naslov na ovaj članak. A raspored stvari na policama u prodavnicama nije slučajan već nešto što se itekako proučava od ljudi u marketingu.

Dorcolac

pre 6 godina

@Baki ...zasto lazes..to sto si naveo bi zatvorilo svaku radnju ...uvek sve lepo pise u skoro svakom marketu ..ali srbende su najpametnije ..pa vecina ne zna da cita ili misli da se nesto podrazumeva... npr i
odredjena marka tune na akciji u Maxiju ...i baba ispred mene pa napisali ste na reklami da je tuna na akciji..a gospodja uzela 5 paketa Rio Mare tune koja uopste NIJE na akciji..toliko o tome. Isto se ponasate prema svakoj usluznoj delatnosti ..i za to sam da vas kidamo kad god mozemo. p.s. nisam trgovac

vukasin

pre 6 godina

ovo se odnosi na zemlje gde je potrosacka Korea znatno veca i gde kupac kupuje ono sto vidi a ne sta mu je stvarno neophodno. Kod nas vecin kupuje samo ono sto bas mora i vec znaju gde je najjeftiniji koji proizvod i gde su akcije i sl.

Zvezda

pre 6 godina

Definicija prevare glasi: Prevara je kada ti kupac ponudi nesto za odredjenu nadoknadu a ne ispuni ono sto je obecao uz uglavnom novcani gubitak musterije. Dakle ovde niko nikog ne obmanjuje, on ti ponudi u visini ociju ili ne to je manje relevatno, hoces da kupis- hoces, neces da kupis- dovidjenja prijatno

kfc

pre 6 godina

Ne vidim nikakvo varanje u ovim primjerima. Varanje je kad je cijena jedna na polici a druga na kasi i sl. Ovo su standardni trgovački trikovi da se kupci privuku da kupe baš taj proizvod. Niko te ne tjera i ne obmanjuje da kupiš ako nećeš. Ako si svjestan kupićeš samo ono što ti treba.

Petar

pre 6 godina

Haha, naslov teksta je senzacionalistički kao i svaki drugi naslov jer niko ne bi čitao. Klasičan click bait. Ne znam stvarno o kakvoj se prevari ovde radi? Ako hoćete da skoro besplatno jedete, odete na pijac i od seljaka kupite sve što vam treba i to posle skuvate. 10kg krompira je prošle godine bilo 200 dinara, a sada vidim da ide i do 400 dinara. To je otprilike jedna ipo vrećica čipsa, a od 10kg krompira možeš da praviš jela kakva poželiš i da jedeš zdravo, samo je mašta potrebna.

bole

pre 6 godina

To se uči na ekonomiji iz predmeta marketing, kakva prevara. To je prevara isto kao i vas naslov, što bombasticniji naslov to će ljudi više pogledati a hoće li pročitati do kraja e to je već pitanje

Kako ko, pa ja

pre 6 godina

Kad ulazim u prodavnicu, tacno znam sta kupujem...to mogu da varaju ove potencijalno labilne. A izgleda da je sve vise takvih medju nama, nazalost!?

Institucija!!!

pre 6 godina

Sta je tu prevara? Sto ljudi ne mogu da se kontrolisu kad kupuju, pa su im krivi ovi iz marketa sto stave cokaladice u visini njihovih ociju? Smesno zaista

да да

pre 6 godina

Нас варају са жутим и зеленим ценама, препорукама и акцијама. Више него довољно !

Baki

pre 6 godina

To što ste, sa razlogom, naveli je još "gospodski način" uzimanja para. Kod nas u Srbiji "vrcaju" od ideja. Kupujem u samoposluzi ono što mi treba da bi platio karticom (ako moram odem i u minus). Ovo što želim da iznesem odnosi se na robu koja se meri, odnosno koju sami merite i time dobijete cenu. Nije važan proizvod (krompir, jabude, luk itd) "sistem" je sledeći. Na rafu gde stoji roba piše jedna cena. Kada dođete na aparat za merenje i određivanje cene, aparat vam nudi sliku i naziv robe (voće i povrće) koju kupujete. Pritisnete taster (sliku) za robu koju ste kupili i mislite sve je u redu. Međutim nije. Aparat vam količinu obračuna po drugoj ceni, naravno višoj. Izlaz je da na rafu vidite šifru proizvoda i da to ukucate na aparatu. Nikako da pritiskate "sličice". Pretpostavljam da nisu sve samoposluge taskve, ali "moja" u bloku jeste.

srecko

pre 6 godina

Kada sam pročitao naslov mislio sam da se radi o tome kako trgovci potkradaju mušterije. Kad ono, stavljaju proizvode bliže i imaju veća pakovanja. To i nije baš prevara.

Miloš

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).

Aleksa

pre 6 godina

mi u Srbiji taj problem nemamo... gotovo da nema sanse da kupimo ono sto nam ne treba... ni potrosacka korpa ne moze da se napuni, a kamoli nesto preko toga... a u predizbornim obecanjima kule i gradovi... npr. metro... pa jeftinije nam je da organizujemo letnje olimpijske igre... =)

Institucija!!!

pre 6 godina

Sta je tu prevara? Sto ljudi ne mogu da se kontrolisu kad kupuju, pa su im krivi ovi iz marketa sto stave cokaladice u visini njihovih ociju? Smesno zaista

srecko

pre 6 godina

Kada sam pročitao naslov mislio sam da se radi o tome kako trgovci potkradaju mušterije. Kad ono, stavljaju proizvode bliže i imaju veća pakovanja. To i nije baš prevara.

Petar

pre 6 godina

Haha, naslov teksta je senzacionalistički kao i svaki drugi naslov jer niko ne bi čitao. Klasičan click bait. Ne znam stvarno o kakvoj se prevari ovde radi? Ako hoćete da skoro besplatno jedete, odete na pijac i od seljaka kupite sve što vam treba i to posle skuvate. 10kg krompira je prošle godine bilo 200 dinara, a sada vidim da ide i do 400 dinara. To je otprilike jedna ipo vrećica čipsa, a od 10kg krompira možeš da praviš jela kakva poželiš i da jedeš zdravo, samo je mašta potrebna.

Kako ko, pa ja

pre 6 godina

Kad ulazim u prodavnicu, tacno znam sta kupujem...to mogu da varaju ove potencijalno labilne. A izgleda da je sve vise takvih medju nama, nazalost!?

kfc

pre 6 godina

Ne vidim nikakvo varanje u ovim primjerima. Varanje je kad je cijena jedna na polici a druga na kasi i sl. Ovo su standardni trgovački trikovi da se kupci privuku da kupe baš taj proizvod. Niko te ne tjera i ne obmanjuje da kupiš ako nećeš. Ako si svjestan kupićeš samo ono što ti treba.

Aleksa

pre 6 godina

mi u Srbiji taj problem nemamo... gotovo da nema sanse da kupimo ono sto nam ne treba... ni potrosacka korpa ne moze da se napuni, a kamoli nesto preko toga... a u predizbornim obecanjima kule i gradovi... npr. metro... pa jeftinije nam je da organizujemo letnje olimpijske igre... =)

Baki

pre 6 godina

To što ste, sa razlogom, naveli je još "gospodski način" uzimanja para. Kod nas u Srbiji "vrcaju" od ideja. Kupujem u samoposluzi ono što mi treba da bi platio karticom (ako moram odem i u minus). Ovo što želim da iznesem odnosi se na robu koja se meri, odnosno koju sami merite i time dobijete cenu. Nije važan proizvod (krompir, jabude, luk itd) "sistem" je sledeći. Na rafu gde stoji roba piše jedna cena. Kada dođete na aparat za merenje i određivanje cene, aparat vam nudi sliku i naziv robe (voće i povrće) koju kupujete. Pritisnete taster (sliku) za robu koju ste kupili i mislite sve je u redu. Međutim nije. Aparat vam količinu obračuna po drugoj ceni, naravno višoj. Izlaz je da na rafu vidite šifru proizvoda i da to ukucate na aparatu. Nikako da pritiskate "sličice". Pretpostavljam da nisu sve samoposluge taskve, ali "moja" u bloku jeste.

да да

pre 6 godina

Нас варају са жутим и зеленим ценама, препорукама и акцијама. Више него довољно !

Miloš

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).

Sanny

pre 6 godina

Opste je pravilo da se u kupovinu ide punog stomaka, da bi izbegli sindrom " gladne oci"..kupuj samo ono sto ti treba, ako mozes uzmi sta je na akciji ( proveri rok i lageruj..) Ne kupuj da bi kupio i zato sto je jeftino!

realno

pre 6 godina

A sta je tu cudno da su najprodavaniji proizvodi najbolje izlozeni kao i proizvodi na kojima radnja zaradjuje.Pa kada se izlazi na neki sastnak oblaci se najbolje...peru se zubi..stavlja sminka..sve sto treba da se prodamo.Malo razmisljanja treba u zivotu i u prodavnici.

tetreb

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).
(Miloš, 4. februar 2018 10:59)

Mislim da nije ni do prodavaca ni do proizvodjaca, nego do kupaca, koji jadni nemaju pare za skuplju ribu, pa zamene konzerve unitar kutije, da bi na kasi platili manje. Nekolika puta sam video prodavacice da proveravaju sadrzinu kutije na kasi, a neke "skuplje" su poceli da stite "zujalicama" na samoj konzervi.

trgovac u hipermarketu

pre 6 godina

Samo da se zna da prodavci u megamarketima ne ucestvuju ni u kakvoj prevari. Rade sta im se kaze. Postoje planogrami. Taj artikal ide tu,artikli ovog proizvodjaca idu ovde...i sve tako.

Ne samo da nam nije cilj da nesto po svaku cenu prodamo,nego bezimo od musterija glavom bez obzira. Toliko smo optereceni raznim poslovima,da nemamo vremena da se bavimo prodajom.
Radimo za minimalac i nema nista "na ruke" kao sto ima kod mnogih koji,navodno,rade za minimalac.

Neretko je prodavac u megamarketima i viljuskarista (i u radnji i spoljni) i kasir/ka i izlagac robe i fizikalac...a najmanje je prodavac....
Jos da se sluzi trikovima....ma idi molim te...
Ljudi gledaju kako da prezive i otplate kredite,a ne da varaju istu sirotinju kao i oni sto su.

Radimo kao robovi za moderne robovlasnike.
Radi se 8 do 10 sati efektivno. Ne pije se po 10 kafa i sto pauza,kao u javnim preduzecima. Cast izuzecima.

Kako drugacije

pre 6 godina

Svi varaju, ali nikako da stavite vest i malo edukujete narod sledecim naslovom:
"Pazite se, ovako politicari varaju pred izbore"!?

bole

pre 6 godina

To se uči na ekonomiji iz predmeta marketing, kakva prevara. To je prevara isto kao i vas naslov, što bombasticniji naslov to će ljudi više pogledati a hoće li pročitati do kraja e to je već pitanje

Peda

pre 6 godina

Jeste! I kad odete a oni kazu "dobar dan, komsija" varaju! Ne zanima ih da imate dobar dan, nego samo da se lepse osecate u njihovoj radnji!
Kakva prevara od naslova!

DC

pre 6 godina

prevara je zapravo ovaj naslov na ovaj članak. A raspored stvari na policama u prodavnicama nije slučajan već nešto što se itekako proučava od ljudi u marketingu.

BSN

pre 6 godina

Sto se tice razlicitih cena na policama i na kasi, to mora ici na sud, bez daljnjeg. One druge stvari navedene u tekstu nisu prevara, ali su zato vrlo podlo iskoriscavanje urodjenih slabosti ljudskog mozga. O tome se uci u marketingu. Na primer, parna i zaokruzena cena uvek izgleda veca od neparne. Ili proizvod koji je u vecem pakovanju obecava vise. Proizvod oznacen sa "akcija" ce biti privlacniji od slicnog koji je mozda i jeftiniji, ali nije privlacno obelezen. To se koristi u marketingu i nije protivzakonito. Deo potrosaca koristi mozak i oprezno kupuje, ali znacajan deo samo proleti kroz samoposlugu bez razmisljanja, u jurnjavi za drugim obavezama. Jedini nacin suprotstavljanja ovim prljavim trikovima je edukacija stanovnistva. Ukljuci mozak i citaj deklaraciju! Tu ne sme biti prevare.

гокси

pre 6 godina

Нема ту преваре. То је психолошко играње са купцима. Превара је када намерно стављају цене једног јефтинијег производа испод неког випеструко скупљег и ако не провериш бар код, можеш остати краћи за неколико стотина динара.

NoName

pre 6 godina

Odes u istu prodavnicu da kupis isti toalet papir koji kupujes mesecima i odjednom cena sa 270 na 310 dinara. Bajno, nema sta. A to nije samo jedini primer.

Manja

pre 6 godina

"Pripremljeno meso, salate kao i zapakovano voće i povrće možda štede vreme, ali su često višestruko skuplji."

Zapakovano (i iseckano) povrce je zapravo jeftinije, ako se uzima manja kolicina. Na primer, salata od zelenog i ljubicastog kupusa, sa sargarepom. Kolicina potrebna za 2 osobe je oko 100 dinara, a da je napravim sam moram da kupim glavicu zelenog, glavicu ljubicastog kupusa i par sargarepa. Ukupna cena je i dalje nesto niza, tj u korist samostalnost spremanja, ali onda moram sam da seckam kupus (sto je dosadno u PM i traje i traje) i rendam sargarepu, a ostane mi po pola glavice koje posle par dana bacim jer ne jedem istu salatu svaki dan.

Ako je broj osoba veci, onda je razlika u ceni malo veca, ali i dalje nedovoljna da sat vremena provedem seckajuci kupus. Jednostavno necu to da radim za 50-100 dinara, jer em je ubistveno dosadno, em u ukupnoj ceni rucka ucestvuje sa do 1%.

Za mariniranje mesa se slazem - ali ne zbog cene - nego zato sto sam spremam, ako ne ukusniju, ono bar kvalitetniju marinadu.

Zo

pre 6 godina

Kupim skoro litar vina i na kasi kaze 280 dinara. Izvinite pise 180 na etiketi ispod vina. Ne moguce rece, kada proveri jao izvinite koleginica zaboravila da promeni cenu. Normalno ne kupim nego izadjem uz veliko hvala i pomislim niste me prevarili.

Dogodine u Havani

pre 6 godina

ovo nije prevara nego savrsenstvo marketinga, da imas pare tacno samo za ono sto ti treba znas kako vise nista.ne bi kupio! kad dobijes platu onda ides i zveras po marketima, trgovci znaju gde gledas i stave tamo ono sto hoce da ti vidis

Zvezda

pre 6 godina

Definicija prevare glasi: Prevara je kada ti kupac ponudi nesto za odredjenu nadoknadu a ne ispuni ono sto je obecao uz uglavnom novcani gubitak musterije. Dakle ovde niko nikog ne obmanjuje, on ti ponudi u visini ociju ili ne to je manje relevatno, hoces da kupis- hoces, neces da kupis- dovidjenja prijatno

jedan je fergie

pre 6 godina

Pa gde je tu prevara? ljudi se samo bave trgovinom, logicno je da se trude kako bi prodali vise. Meni mogu da redjaju kako hoce, ako mi ne treba sto bih kupovao...

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).
(Miloš, 04. februar 2018 10:59)Nije ni proizvodjac nego je neko pre tebe platio sardinu a odnio skusu.Ista stvar sa cipelama ili pantalonama.Uzme skuplje a prebaci etiketu sa barcod sa jeftinih.Znas da na kasi trgovci i sijalice otvaraju jer uzmu stednu od 5 evra i zamene u kutiju od obicne koja je 1 evro.

Grof

pre 6 godina

Pa kad drzava, drzavne institucije i drzavne firme kradu i varaju sopstvene gradjane sto bi i trgovine bile izuzete s' jedne strane a s' druge strane deo gradjana bi to isto uradila kao ovi s' pocetka tako da dobar deo ostatka gradjana nagrabusi opako.

Ima i trgovina koje to n e r a d e ali to je danas retkost.

U sustini, zivot u Srbiji se sveo, Akcija! Akcija! Akcija!, preziveti jos ovaj dan.

Da li se neko zapitao ovde kod nas kako je to jednostavno ziveti a ne prezivljavati od dana do dana?

Cene su nam evropske ali zato standard po pitanju zarade i prihoda van standarda i konkurencije u EU kao kontinent (ovo se odnosi na realni/privatni sektor - drzavni sektor treba iskljuciti iz bilo kakve statistike, merila i kao pokazatelj realnog stanja).

Smuleco

pre 6 godina

Sve navedeno nije prevara nego trgovačka veština, da se proda i roba koja dobro ide, i ona koja se slabo prodaje. Niko kupca ne tera da kupuje, pogotovu što on kupuje, ono što misli da mu treba, ili ono što želi. Ako neko kupuje gluposti, ili nepotrebno, bez razmišljanja, to je jedino njegov problem, jer sve ponuđeno je na prodaju, a logičan cilj prodavca je da prodaje raznoliku robu, i pri tome zaradi, što više.

Јабучило

pre 6 godina

Превара је када ти ринфузну робу ставе у кутију коју измере са робом.

posmatrač

pre 6 godina

Ma mnogo su "dovitljivi", izlozena bajata roba a sveza ceka u magacinu dod se bajata ne proda. Daju "popust" za penzionere, a za nezaposlene ne daju. Roba razbacana na 100 mesta, valjda da ne izgubis kondiciju. Cene od 99,99 din, pa jel' mogu da vrate kusur od 100 dinara ? Na proizvodima gomile mikroskopskog teksta koji ne moze da se procita. Gde su te inspekcije i ko ih placa ? Kvalitet proizvoda i nelojalna konkurencija su tek za diskusiju, znam samo da dosta toga bacim. U samouslugu idem jer mi je najbliza i zato sto piva nema na pijaci, ali pijaca je za njih edostizan nivo i mnogo jeftinija i kvalitetnija, sveza roba. Nisu se bez razloga ispred svake samousluge otvorile gomile tezgi sa vocem i povrcem kojeg ima i u samousluzi.

Svasta

pre 6 godina

Mene najviše iritira što zapravo ne znate pravu cenu dok ne dodjete na kasu i ne uzmete račun a bude uvek veči...
(Bane., 4. februar 2018 11:11)

Meni se to nikada nije desilo, i ne znam nikoga kome se tako nesto desilo. Izmisljas.

vukasin

pre 6 godina

ovo se odnosi na zemlje gde je potrosacka Korea znatno veca i gde kupac kupuje ono sto vidi a ne sta mu je stvarno neophodno. Kod nas vecin kupuje samo ono sto bas mora i vec znaju gde je najjeftiniji koji proizvod i gde su akcije i sl.

Dorcolac

pre 6 godina

@Baki ...zasto lazes..to sto si naveo bi zatvorilo svaku radnju ...uvek sve lepo pise u skoro svakom marketu ..ali srbende su najpametnije ..pa vecina ne zna da cita ili misli da se nesto podrazumeva... npr i
odredjena marka tune na akciji u Maxiju ...i baba ispred mene pa napisali ste na reklami da je tuna na akciji..a gospodja uzela 5 paketa Rio Mare tune koja uopste NIJE na akciji..toliko o tome. Isto se ponasate prema svakoj usluznoj delatnosti ..i za to sam da vas kidamo kad god mozemo. p.s. nisam trgovac

Strokavi mozak

pre 6 godina

Ajde sve to i nekako.Rece neko to i nisu prevare nego marketinski trikovi da nas privuku da kupimo vise.Ono sto mene nervira je to sto u velikim marketima gde ima 9-10 kasa obavezno radi jedna ili dve.Cekam po 20 minuta.Radnici svedeni na minimum minimuma,tako da ona kasirka i pakuje robu i kuca na kasi i ko zna sta jos radi.Verovatno je skupa radna snaga kod nas ihhh treba 25000 da se plati.

Novčanik

pre 6 godina

Mene, a verujem i veliku većinu ove napisane gluposti ne mogu da prevare!Kupujem hleb,mleko na akciji i salamu na akciji da ne budem gladan! Onog ko nema para ne mogu da prevare!

ina

pre 6 godina

@Baki
Nije prevara u pitanju vec ima par vrsta npr paradajza i na slicici je najskuplji, isto vazi i za jabuke, krompir itd. Dakle uvek sa sifrom, ali da znate zasto je za slicice vezana druga cena

prelude to a big bang theory

pre 6 godina

Kupovna moć ovog pouzdanog izvora je toliko jaka, da trgovac može i da ga prevari na proizvodima kojima je gotovo istekao rok trajanja.
Prodaja otrovnih proizvoda isteklog roka upotrebe je kažnjiva zatvorom i zatvarenjem trgovine za sva vremena.

O kojoj banani se ovde priča?
Nama je poznato da turisti obožavaju samo Srbiju, da Beč ima samo 24 miliona i da se Pariz vrti na oko 37 miliona, dok španska sela jedva ugoste 94 miliona turista svake godine.

Vladan

pre 6 godina

Jedna prava (verovatno) prevara kojoj sam dva puta prisustvovao u različitim prodajnim objektima:

Čovek ispred mene ima puna kolica robe, plaća račun koji je dugačak pola metra. Uzima račun i gleda jedno vreme... Kaže kasirki da su na računu dve paklice cigareta koje on nije kupio. Kasirka se izvinjava zbog greške i kreće proces storniranja računa...

Ok, pogrešila žena pomislim ja, preumorni su, dešava se. Tako bi i nastavio da mislim da sličnoj situaciji nisam prisustvovao u drugom marketu desetak dana kasnije. Opet paklice cigareta na velikom računu. Pričajući sa prijateljima sam saznao da to nije tako retka "greška".

Bilo da je prevara ili nenamerana greška ipak proverite račun koji plaćate, naročito ako ima mnogo stavki.

rex

pre 6 godina

varaju kafama od 15.2 i 14.8 grama. pre je bilo kafa na 200g vode sad na 180. cokolade sa 100 na 80 grama, majonezi sa 200 na 180 i tako.

Svasta

pre 6 godina

Mene najviše iritira što zapravo ne znate pravu cenu dok ne dodjete na kasu i ne uzmete račun a bude uvek veči...
(Bane., 4. februar 2018 11:11)

Meni se to nikada nije desilo, i ne znam nikoga kome se tako nesto desilo. Izmisljas.

Baki

pre 6 godina

To što ste, sa razlogom, naveli je još "gospodski način" uzimanja para. Kod nas u Srbiji "vrcaju" od ideja. Kupujem u samoposluzi ono što mi treba da bi platio karticom (ako moram odem i u minus). Ovo što želim da iznesem odnosi se na robu koja se meri, odnosno koju sami merite i time dobijete cenu. Nije važan proizvod (krompir, jabude, luk itd) "sistem" je sledeći. Na rafu gde stoji roba piše jedna cena. Kada dođete na aparat za merenje i određivanje cene, aparat vam nudi sliku i naziv robe (voće i povrće) koju kupujete. Pritisnete taster (sliku) za robu koju ste kupili i mislite sve je u redu. Međutim nije. Aparat vam količinu obračuna po drugoj ceni, naravno višoj. Izlaz je da na rafu vidite šifru proizvoda i da to ukucate na aparatu. Nikako da pritiskate "sličice". Pretpostavljam da nisu sve samoposluge taskve, ali "moja" u bloku jeste.

Manja

pre 6 godina

"Pripremljeno meso, salate kao i zapakovano voće i povrće možda štede vreme, ali su često višestruko skuplji."

Zapakovano (i iseckano) povrce je zapravo jeftinije, ako se uzima manja kolicina. Na primer, salata od zelenog i ljubicastog kupusa, sa sargarepom. Kolicina potrebna za 2 osobe je oko 100 dinara, a da je napravim sam moram da kupim glavicu zelenog, glavicu ljubicastog kupusa i par sargarepa. Ukupna cena je i dalje nesto niza, tj u korist samostalnost spremanja, ali onda moram sam da seckam kupus (sto je dosadno u PM i traje i traje) i rendam sargarepu, a ostane mi po pola glavice koje posle par dana bacim jer ne jedem istu salatu svaki dan.

Ako je broj osoba veci, onda je razlika u ceni malo veca, ali i dalje nedovoljna da sat vremena provedem seckajuci kupus. Jednostavno necu to da radim za 50-100 dinara, jer em je ubistveno dosadno, em u ukupnoj ceni rucka ucestvuje sa do 1%.

Za mariniranje mesa se slazem - ali ne zbog cene - nego zato sto sam spremam, ako ne ukusniju, ono bar kvalitetniju marinadu.

Kako ko, pa ja

pre 6 godina

Kad ulazim u prodavnicu, tacno znam sta kupujem...to mogu da varaju ove potencijalno labilne. A izgleda da je sve vise takvih medju nama, nazalost!?

Aleksa

pre 6 godina

mi u Srbiji taj problem nemamo... gotovo da nema sanse da kupimo ono sto nam ne treba... ni potrosacka korpa ne moze da se napuni, a kamoli nesto preko toga... a u predizbornim obecanjima kule i gradovi... npr. metro... pa jeftinije nam je da organizujemo letnje olimpijske igre... =)

Institucija!!!

pre 6 godina

Sta je tu prevara? Sto ljudi ne mogu da se kontrolisu kad kupuju, pa su im krivi ovi iz marketa sto stave cokaladice u visini njihovih ociju? Smesno zaista

Petar

pre 6 godina

Haha, naslov teksta je senzacionalistički kao i svaki drugi naslov jer niko ne bi čitao. Klasičan click bait. Ne znam stvarno o kakvoj se prevari ovde radi? Ako hoćete da skoro besplatno jedete, odete na pijac i od seljaka kupite sve što vam treba i to posle skuvate. 10kg krompira je prošle godine bilo 200 dinara, a sada vidim da ide i do 400 dinara. To je otprilike jedna ipo vrećica čipsa, a od 10kg krompira možeš da praviš jela kakva poželiš i da jedeš zdravo, samo je mašta potrebna.

да да

pre 6 godina

Нас варају са жутим и зеленим ценама, препорукама и акцијама. Више него довољно !

Miloš

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).

srecko

pre 6 godina

Kada sam pročitao naslov mislio sam da se radi o tome kako trgovci potkradaju mušterije. Kad ono, stavljaju proizvode bliže i imaju veća pakovanja. To i nije baš prevara.

posmatrač

pre 6 godina

Ma mnogo su "dovitljivi", izlozena bajata roba a sveza ceka u magacinu dod se bajata ne proda. Daju "popust" za penzionere, a za nezaposlene ne daju. Roba razbacana na 100 mesta, valjda da ne izgubis kondiciju. Cene od 99,99 din, pa jel' mogu da vrate kusur od 100 dinara ? Na proizvodima gomile mikroskopskog teksta koji ne moze da se procita. Gde su te inspekcije i ko ih placa ? Kvalitet proizvoda i nelojalna konkurencija su tek za diskusiju, znam samo da dosta toga bacim. U samouslugu idem jer mi je najbliza i zato sto piva nema na pijaci, ali pijaca je za njih edostizan nivo i mnogo jeftinija i kvalitetnija, sveza roba. Nisu se bez razloga ispred svake samousluge otvorile gomile tezgi sa vocem i povrcem kojeg ima i u samousluzi.

NoName

pre 6 godina

Odes u istu prodavnicu da kupis isti toalet papir koji kupujes mesecima i odjednom cena sa 270 na 310 dinara. Bajno, nema sta. A to nije samo jedini primer.

kfc

pre 6 godina

Ne vidim nikakvo varanje u ovim primjerima. Varanje je kad je cijena jedna na polici a druga na kasi i sl. Ovo su standardni trgovački trikovi da se kupci privuku da kupe baš taj proizvod. Niko te ne tjera i ne obmanjuje da kupiš ako nećeš. Ako si svjestan kupićeš samo ono što ti treba.

Peda

pre 6 godina

Jeste! I kad odete a oni kazu "dobar dan, komsija" varaju! Ne zanima ih da imate dobar dan, nego samo da se lepse osecate u njihovoj radnji!
Kakva prevara od naslova!

Zo

pre 6 godina

Kupim skoro litar vina i na kasi kaze 280 dinara. Izvinite pise 180 na etiketi ispod vina. Ne moguce rece, kada proveri jao izvinite koleginica zaboravila da promeni cenu. Normalno ne kupim nego izadjem uz veliko hvala i pomislim niste me prevarili.

Dorcolac

pre 6 godina

@Baki ...zasto lazes..to sto si naveo bi zatvorilo svaku radnju ...uvek sve lepo pise u skoro svakom marketu ..ali srbende su najpametnije ..pa vecina ne zna da cita ili misli da se nesto podrazumeva... npr i
odredjena marka tune na akciji u Maxiju ...i baba ispred mene pa napisali ste na reklami da je tuna na akciji..a gospodja uzela 5 paketa Rio Mare tune koja uopste NIJE na akciji..toliko o tome. Isto se ponasate prema svakoj usluznoj delatnosti ..i za to sam da vas kidamo kad god mozemo. p.s. nisam trgovac

Sanny

pre 6 godina

Opste je pravilo da se u kupovinu ide punog stomaka, da bi izbegli sindrom " gladne oci"..kupuj samo ono sto ti treba, ako mozes uzmi sta je na akciji ( proveri rok i lageruj..) Ne kupuj da bi kupio i zato sto je jeftino!

ina

pre 6 godina

@Baki
Nije prevara u pitanju vec ima par vrsta npr paradajza i na slicici je najskuplji, isto vazi i za jabuke, krompir itd. Dakle uvek sa sifrom, ali da znate zasto je za slicice vezana druga cena

trgovac u hipermarketu

pre 6 godina

Samo da se zna da prodavci u megamarketima ne ucestvuju ni u kakvoj prevari. Rade sta im se kaze. Postoje planogrami. Taj artikal ide tu,artikli ovog proizvodjaca idu ovde...i sve tako.

Ne samo da nam nije cilj da nesto po svaku cenu prodamo,nego bezimo od musterija glavom bez obzira. Toliko smo optereceni raznim poslovima,da nemamo vremena da se bavimo prodajom.
Radimo za minimalac i nema nista "na ruke" kao sto ima kod mnogih koji,navodno,rade za minimalac.

Neretko je prodavac u megamarketima i viljuskarista (i u radnji i spoljni) i kasir/ka i izlagac robe i fizikalac...a najmanje je prodavac....
Jos da se sluzi trikovima....ma idi molim te...
Ljudi gledaju kako da prezive i otplate kredite,a ne da varaju istu sirotinju kao i oni sto su.

Radimo kao robovi za moderne robovlasnike.
Radi se 8 do 10 sati efektivno. Ne pije se po 10 kafa i sto pauza,kao u javnim preduzecima. Cast izuzecima.

Dogodine u Havani

pre 6 godina

ovo nije prevara nego savrsenstvo marketinga, da imas pare tacno samo za ono sto ti treba znas kako vise nista.ne bi kupio! kad dobijes platu onda ides i zveras po marketima, trgovci znaju gde gledas i stave tamo ono sto hoce da ti vidis

rex

pre 6 godina

varaju kafama od 15.2 i 14.8 grama. pre je bilo kafa na 200g vode sad na 180. cokolade sa 100 na 80 grama, majonezi sa 200 na 180 i tako.

DC

pre 6 godina

prevara je zapravo ovaj naslov na ovaj članak. A raspored stvari na policama u prodavnicama nije slučajan već nešto što se itekako proučava od ljudi u marketingu.

гокси

pre 6 godina

Нема ту преваре. То је психолошко играње са купцима. Превара је када намерно стављају цене једног јефтинијег производа испод неког випеструко скупљег и ако не провериш бар код, можеш остати краћи за неколико стотина динара.

Grof

pre 6 godina

Pa kad drzava, drzavne institucije i drzavne firme kradu i varaju sopstvene gradjane sto bi i trgovine bile izuzete s' jedne strane a s' druge strane deo gradjana bi to isto uradila kao ovi s' pocetka tako da dobar deo ostatka gradjana nagrabusi opako.

Ima i trgovina koje to n e r a d e ali to je danas retkost.

U sustini, zivot u Srbiji se sveo, Akcija! Akcija! Akcija!, preziveti jos ovaj dan.

Da li se neko zapitao ovde kod nas kako je to jednostavno ziveti a ne prezivljavati od dana do dana?

Cene su nam evropske ali zato standard po pitanju zarade i prihoda van standarda i konkurencije u EU kao kontinent (ovo se odnosi na realni/privatni sektor - drzavni sektor treba iskljuciti iz bilo kakve statistike, merila i kao pokazatelj realnog stanja).

tetreb

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).
(Miloš, 4. februar 2018 10:59)

Mislim da nije ni do prodavaca ni do proizvodjaca, nego do kupaca, koji jadni nemaju pare za skuplju ribu, pa zamene konzerve unitar kutije, da bi na kasi platili manje. Nekolika puta sam video prodavacice da proveravaju sadrzinu kutije na kasi, a neke "skuplje" su poceli da stite "zujalicama" na samoj konzervi.

realno

pre 6 godina

A sta je tu cudno da su najprodavaniji proizvodi najbolje izlozeni kao i proizvodi na kojima radnja zaradjuje.Pa kada se izlazi na neki sastnak oblaci se najbolje...peru se zubi..stavlja sminka..sve sto treba da se prodamo.Malo razmisljanja treba u zivotu i u prodavnici.

Vladan

pre 6 godina

Jedna prava (verovatno) prevara kojoj sam dva puta prisustvovao u različitim prodajnim objektima:

Čovek ispred mene ima puna kolica robe, plaća račun koji je dugačak pola metra. Uzima račun i gleda jedno vreme... Kaže kasirki da su na računu dve paklice cigareta koje on nije kupio. Kasirka se izvinjava zbog greške i kreće proces storniranja računa...

Ok, pogrešila žena pomislim ja, preumorni su, dešava se. Tako bi i nastavio da mislim da sličnoj situaciji nisam prisustvovao u drugom marketu desetak dana kasnije. Opet paklice cigareta na velikom računu. Pričajući sa prijateljima sam saznao da to nije tako retka "greška".

Bilo da je prevara ili nenamerana greška ipak proverite račun koji plaćate, naročito ako ima mnogo stavki.

vukasin

pre 6 godina

ovo se odnosi na zemlje gde je potrosacka Korea znatno veca i gde kupac kupuje ono sto vidi a ne sta mu je stvarno neophodno. Kod nas vecin kupuje samo ono sto bas mora i vec znaju gde je najjeftiniji koji proizvod i gde su akcije i sl.

BSN

pre 6 godina

Sto se tice razlicitih cena na policama i na kasi, to mora ici na sud, bez daljnjeg. One druge stvari navedene u tekstu nisu prevara, ali su zato vrlo podlo iskoriscavanje urodjenih slabosti ljudskog mozga. O tome se uci u marketingu. Na primer, parna i zaokruzena cena uvek izgleda veca od neparne. Ili proizvod koji je u vecem pakovanju obecava vise. Proizvod oznacen sa "akcija" ce biti privlacniji od slicnog koji je mozda i jeftiniji, ali nije privlacno obelezen. To se koristi u marketingu i nije protivzakonito. Deo potrosaca koristi mozak i oprezno kupuje, ali znacajan deo samo proleti kroz samoposlugu bez razmisljanja, u jurnjavi za drugim obavezama. Jedini nacin suprotstavljanja ovim prljavim trikovima je edukacija stanovnistva. Ukljuci mozak i citaj deklaraciju! Tu ne sme biti prevare.

Јабучило

pre 6 godina

Превара је када ти ринфузну робу ставе у кутију коју измере са робом.

Kako drugacije

pre 6 godina

Svi varaju, ali nikako da stavite vest i malo edukujete narod sledecim naslovom:
"Pazite se, ovako politicari varaju pred izbore"!?

bole

pre 6 godina

To se uči na ekonomiji iz predmeta marketing, kakva prevara. To je prevara isto kao i vas naslov, što bombasticniji naslov to će ljudi više pogledati a hoće li pročitati do kraja e to je već pitanje

Zvezda

pre 6 godina

Definicija prevare glasi: Prevara je kada ti kupac ponudi nesto za odredjenu nadoknadu a ne ispuni ono sto je obecao uz uglavnom novcani gubitak musterije. Dakle ovde niko nikog ne obmanjuje, on ti ponudi u visini ociju ili ne to je manje relevatno, hoces da kupis- hoces, neces da kupis- dovidjenja prijatno

jedan je fergie

pre 6 godina

Pa gde je tu prevara? ljudi se samo bave trgovinom, logicno je da se trude kako bi prodali vise. Meni mogu da redjaju kako hoce, ako mi ne treba sto bih kupovao...

Strokavi mozak

pre 6 godina

Ajde sve to i nekako.Rece neko to i nisu prevare nego marketinski trikovi da nas privuku da kupimo vise.Ono sto mene nervira je to sto u velikim marketima gde ima 9-10 kasa obavezno radi jedna ili dve.Cekam po 20 minuta.Radnici svedeni na minimum minimuma,tako da ona kasirka i pakuje robu i kuca na kasi i ko zna sta jos radi.Verovatno je skupa radna snaga kod nas ihhh treba 25000 da se plati.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Samo kupujete konzerve ribe gde vidite konzervu jer nam se desilo da kupimo konzervu u kartonskoj kutiji, na kutiji skusa a ono u konzervi sardina. Verovatno nije do hipermarketa vec do samog proizvodjaca konzervi (nasa firma je u pitanju).
(Miloš, 04. februar 2018 10:59)Nije ni proizvodjac nego je neko pre tebe platio sardinu a odnio skusu.Ista stvar sa cipelama ili pantalonama.Uzme skuplje a prebaci etiketu sa barcod sa jeftinih.Znas da na kasi trgovci i sijalice otvaraju jer uzmu stednu od 5 evra i zamene u kutiju od obicne koja je 1 evro.

Smuleco

pre 6 godina

Sve navedeno nije prevara nego trgovačka veština, da se proda i roba koja dobro ide, i ona koja se slabo prodaje. Niko kupca ne tera da kupuje, pogotovu što on kupuje, ono što misli da mu treba, ili ono što želi. Ako neko kupuje gluposti, ili nepotrebno, bez razmišljanja, to je jedino njegov problem, jer sve ponuđeno je na prodaju, a logičan cilj prodavca je da prodaje raznoliku robu, i pri tome zaradi, što više.

prelude to a big bang theory

pre 6 godina

Kupovna moć ovog pouzdanog izvora je toliko jaka, da trgovac može i da ga prevari na proizvodima kojima je gotovo istekao rok trajanja.
Prodaja otrovnih proizvoda isteklog roka upotrebe je kažnjiva zatvorom i zatvarenjem trgovine za sva vremena.

O kojoj banani se ovde priča?
Nama je poznato da turisti obožavaju samo Srbiju, da Beč ima samo 24 miliona i da se Pariz vrti na oko 37 miliona, dok španska sela jedva ugoste 94 miliona turista svake godine.

Novčanik

pre 6 godina

Mene, a verujem i veliku većinu ove napisane gluposti ne mogu da prevare!Kupujem hleb,mleko na akciji i salamu na akciji da ne budem gladan! Onog ko nema para ne mogu da prevare!