Četvrtak, 25.01.2018.

19:29

“Sve što je Srđan radio nek rade i moja deca, tako ih učim"

Izvor: Slobodan Marièiæ

“Sve što je Srðan radio nek rade i moja deca, tako ih uèim" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Consciencia

pre 6 godina

Oni koji vrte pricu o Srdjanu kao sverceru su psi rata i profiteri koji su se masno su se okoristili ratnim sukobima i mrznjom prema svakome i svemu sto nije kao i oni. Mnogi od njih danas su politicari, dekani, direktori, no sveukupno gomila nekompetentnih zasela na pozicije na koje nikada ne bi dosli da se posteni svet na svim stranama ista pitao. Zato oni ovakve price svako malo podgrevaju i huskaju narod da mrzi jer je to jedini nacin da se zaborave njihove "zasluge" u svemu sto se odigralo, a oni da nastave da jasu svoje lobotomirane podanike. Niko ne spori da je u toj vojsci bilo casnih ljudi, no problem je sto ni vojska ni vlast RS cin Srdjanovog ubistva - da ne pominjemo silne druge pljacke, ubistva, tuce, silovanja - nisu osudili i kaznili drasticno, kako to dolikuje, nego su blagim kaznama i cutanjem samo dali krila sopstvenom olosu, i time i sebe kao i narod koji ih je izabrao priklonili istome. RS i njeni gradjani zato su danas i tu gde jesu - taoci sopstvenog cutanja i odbijanja ili pak nesposobnosti da se suoce sa zlom koje su u njihovo ime cinili (i jos cine) najgori.

Bojan Markovic

pre 6 godina

Ispunjavajuci ljudsku duznost - deluje jednostavno, ali izgleda da je to najteze i u 99% slucajeva izostane... ocito je da se to retko desava.
A ovaj broj minusa na ukazivanje postovanja za ucinjeno, treba da nas duboko zabrine. Uzgred, mislim da je to totalni krah i prpast jednog nekada normalnog sistema vrednosti... a vi samo lupajte minuse, lupate ih sami sebi.
Pozdrav Cph.

Dusan

pre 6 godina

Ovaj dogadjaj nam je medjas od koga se razilaze putevi ljudski.

Na zalost dosta nas krene pogresnim pravcem.

Srdjanu hvala za vecnu opomenu i vecnu pamjat,

a Alenu svako dobro od Boga

Aleksandar

pre 6 godina

Srđan je ostavio nama svima za nauk kako se treba ponašati!!! Hvala ti što si postojao. Žalosno je što si tako mlad otišao. Junače, neka ti je večna slava i hvala! I sa ove i sa one strane ima na žalost po neki Srđan. Kažem na žalost jel bilo bi mnogo bolje da je takvih kao Srđana u većini. Za takve ljude treba svet da zna, da su postojali i da postoje. Kako se ko zove i kojem se Bogu moli, to nema veze. Svi smo goli i bosi od krvi i mesa došli na ovaj svet. Tu smo u prolazu i treba da ga odživimo što lepše i bolje, da svojim potomcima ostavimo za primer kako treba živeti. Mnogo je ratova bilo i mnogo je dobrih ljudi odneo rat.
SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

pazarac

pre 6 godina

Sto ovaj covek jos uvek nema bulevar negde? Ili ulicu? Ili mozda ima? Jel se bar neko setio da ga ispostuje?
(NeleMKD, 26. januar 2018 10:36)

Ima, trg u centru Novog Pazara nosi ime Srdjana Aleksića.

Trebinjka

pre 6 godina

Mlada sam, pa nisam imala priliku da sretnem Srđana kroz grad. Ali ono što vidim kad ugledam čika Radeta je čast, poštenje, hrabrost, otmenost, dobrota, iskrenost i neka radost u očima (iako su tragedije obilježile njegov život). Vjerujem da je sve to Srđan takođe nosio u sebi.

Srđan i čika Rade - ono što Trebinje istinski jeste...

Marijan

pre 6 godina

Čitajući ovo čovjeku se stegne oko srca. Možda najveći apsurd naših prostora je sudbina generala Vlade Trifunovića. Ljudina spasio Varaždin i živote mladih vojnika, a sudila mu i Hrvatska i Srbija.
Spomenik mu je trebalo dići i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Samo je sljaka iznad nas...

pre 6 godina

Broj minusa na komentarima divljenja i podrske jednom casnom cinu,koji bi trebao da bude svakodnevan i normalan,je cisti pokazatelj u kakvom blatu,nekulturi i nevaspitanju zivimo.Gospodinu Alenu zelim svu srecu u daljem zivotu a tebi Srdjanje vecna slava i veliko hvala!!!

WillyWonka

pre 6 godina

Sve ulice u BiH treba da se zovu po Srđanu Aleksiću.
Nek mu je laka zemlja i hvala mu što je pokazao da se u svakoj situaciji može biti čovjek. A on je bio jedan veliki čovjek. Rasplačem se svaki put kad pročitam nešto o njemu, ako ima čovjek koji će u raj, to je Srđan, čovjek, ljudina, planina!

SimkeS

pre 6 godina

Vi koji ste lupali minus na komentare, kako živite sa samim sobom? Čemu decu učite? Šta mislite o sebi?
Imate li obraza? Idete li u crkvu? Znate li šta je dobrota, moral, etika?
Bog vam u pomoć.

Bojan Markovic

pre 6 godina

Ono kada odeš u kafić u kraju, piješ espreso, čekaš devojčicu, nisi na poslu, jer imaš povređena leđa, pa uzmeš da pročitaš ovaj tekst i presedne ti kafa, dolazak devojke i ne raduje više toliko, a bol u kičmi više i ne osećaš, a likovi iz kraja sa drugih stolova te gledaju i pitaju se što ti se trese ruka kojom držiš telefon i zašto ti toliko suze oči... Misle da je zbog bola u kičmi, a nije.

Ja se samo pitam ko su ovi Koji lupaju minuse na ove i slicne komentare. Koji su to likovi??

Pozz. svima ovima gore pomenytim nek Bog pomogne, mada mislim da tu nema pomoci, nazalost... steta je vec napravljena.

Don

pre 6 godina

@Hercegovački korpus VRS
Na tvoju žalost, takav sterotip je stvoren, ja opet kažem, sve po zasluzi. Ipak smatram da ste vi, borci sa prve linije fronta, donekle spasili čast srpskog vojnika. Od rata profititali niste, borili ste se časno, prsa u prsa sa neprijateljskim vojnicima, što bi trebalo i biti svrha rata (ako je uopšte ima!!!) Ipak, bilo je i vojnika daleko od linije fronta, po gradovima u kojima nije metak ispaljen, jako ružne su se stvri dešavale, a i sam Srđan je jedna od njihovih žrtava. Vojnici Republike Srpske su ga ubili, a niko ne zna njihova imena, o tome se ne priča, a i da su poznati javnosti, ja vjerujem da bi kod velikog broja građana RS oni bili heroji. Na hiljade i hiljade Bošnjaka i Hrvata po Bosni nije imalo svog Srđana i mnogi su završili upravo kao i sam Srđan, ubila ih je jedna bolesna ideologija. Tu bolesnu ideologiju slijedi i dan danas ogroman broj građana manjeg entiteta. Ja vjerujem da Alen u dubini duše osjeća nešto poput krivice za Srđanovu smrt, iako on to apsolutno nije, ali to je ljudska psiha. Sigurno si čuo za dešavanja u Prijedoru, tu je preko 100 djece ubijeno u toku rata, a do 1995. u PD nije bilo ratnih dejstava, linije fronta su bile daleko od Prijedora. Ta djeca ni dan danas nemaju spomenik u svom gradu. Naravno da i na drugim stranama ima Srđana, ne samo da ih je bilo u proteklom ratu, već ih je bilo i u II. sv. ratu, samo što takvi primjeri ne zanimaju srpsku javnost.

Higsov bozon

pre 6 godina

"Još samo da skupe dovoljno hrabrosti da ustanu svaki put kad treba... I protiv onog što baca đubre sa terase. I onog što se parkira na dva mesta." Tako jednostavno i istiniti zvuči, ali u danaœnje vreme treba smeti ovako nešto uraditi. Dovoljno je da nekome ko bahato vozi svirneš i ne znaš hoće li izaći da ti lupa auto ili će krenuti da vadi pištolj na tebe. Bezakonje i kriminal svuda.

S.M.A.K

pre 6 godina

Prica za nauk, svim narodima bivse nam zemlje! Zalosno je sto se ovakvih prica setimo samo na goisnjem pomenu VELIKIM LJUDIMA.O ovim desavanjima treba stalno govoriti da se narod jednom opasulji.Treba sa smo svi SRĐAN ALEKSIĆ!!!

Maximus Decimus Meridius

pre 6 godina

Хвала ти Срђане, на твом часном земаљском путу. Млад си отишао. Твој пут на небеса води. Почивај у миру ВИТЕЖЕ !

BeKo

pre 6 godina

"Svaki čin nepoštovanja prema životu, svaki čin koji zanemaruje život, koji je ravnodušan prema njemu i koji ga upropaštava, korak je ka tome da zavolimo ubijanje.
Tu odluku čovek mora da donosi svakog trenutka. Nikada nisu posledice pogrešne odluke bile tako potpune i tako neizmenjive kao što su danas". 

Erih From

Ako opet ludilo dođe iste stvari bi se ponovile i to je ono najtužnije u celoj priči.

sarajevo.ba

pre 6 godina

Don 
Kao bivši pripadnik Hercegovačkog korpusa VRS koji je u vrijeme ubistva Srđana Aleksića bio na liniji fronta, moram osuditi stereotipe o srpskim borcima kao pijanim četnicima, željnim krvi i silovanja. Kao i u svakoj vojsci i svakom ratu takvih je bilo, ali to ni izbliza nisu bili heroji, naprotiv. Takvi pijani vojnici su bili jednako prijetnja drugim srpskim vojnicima (poput Srđana) i civilima, kao i pripadnicima drugih naroda, praktično svakome ko bi im na bilo koji način stao na put. Takvi uglavnom nisu vidjeli fronta, bavili su se kriminalom i koristili su ratno doba za bogaćenje, a po karakteru i ljudskosti su bili i ostali patuljci i kukavice. 
Kamo sreće da su i na drugim stranama imali svoje Srđane, umjesto što veliki ljubitelji lika i (ne)djela Nasera Orića pričaju kako su svi Srbi zločinci...
(Hercegovački korpus VRS, 26. januar 2018 12:23)

Gospodine, Nasera velicaju kao i srbi Ratka Mladica.
A bilo je i na drugim stranama svakako, niste bas na ovom portalu gledali onog bosnjaka zvani Makedonac sto je spasio jedno srpsko selo, a bilo mu je naredjeno da "ocisti" to selo.I to ih je spasio dan poslije kad mu je dosla informacija da mu je familija pobijena a majka rodjena ziva spaljena.

LondonCalling

pre 6 godina

Cuo sam i pre za ovaj dogadjaj ali na zalost, nisam znao da je napravljen i film. Pre dva sata sam naleteo na ovaj clanak, procitao ga i naravno, upravo sam zavrsio gledanje filma. Dobar deo sam odgledao sa suzama u ocima. Dusa me boli.
Covek je stao u odbranu drugoga, znajuci sta moze da se desi, sa obzirom na okolnosti. Svaka mu cast i vecna mu slava!

lejla

pre 6 godina

Za ovu priču znam. Svaka čast i Srđanu za neizmernu hrabrost, požrtvovanje, prijateljstvo i LJUDSKOST, i svaka čast Alenu za sećanje na Srđana i za održavanje kontakta sa Srđanovom porodicom. Retko je ovakvih ljudi, a samo takvi su pravi primer kakav treba da bude čovek!

zoki

pre 6 godina

Ubitstvo ne zastareva ! Pokazati da se mozemo skupiti i traziti da se ubice dovedu pred lice pravde i kazne. To je najmanje sto se mora ucini za Srdjana !

mare

pre 6 godina

Tuzno je sto u poslednje vreme mnogo vise srecem male pokvarene pijance nego Srdjane. Kao da je sva ljudskost nestala, a posten i dobar se izjednacavaju sa idiotizmomo ili politicki korektnom frazom neprilagodjenoscu

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

U Bijeljini su Arkan i njegov ološ ubili Srpkinju koju su zatekli u kući bošnjačke porodice koju je došla da ohrabri i da, ako bude potrebno, svedoči da su to najbolji prijatelji njene porodice a ubijena je uz objašnjenje da treba pobiti sve Srbe koji se zateknu u muslimanskom društvu i o tom ubistvu su se odmah hvalili po Bijeljini. O tom ubistvu sam saznala od moje dve prijateljice Bijeljinke, jedna je Bošnjakinja a druga Srpkinja, prva je sa celom porodicom izbegla (najviše zahvaljujući tome što je njen suprug već bio regionalno poznat fudbaler u bijeljinskom fudbalskom klubu), tamo svi žive i rade a stanove su kupili u Sarajevu i ne žele da se vrate u Bijeljinu i u Republiku Srpsku; druga je Srpkinja koja je već tada bila udata za Bošnjaka iz Bijeljine a pobegli su u Tuzlu i i sada tamo žive oni i njihova deca. Ni jednoj ni drugoj porodici njihove kuće još nisu vraćene, objašnjenje je da su u tim kućama izbegle srpske porodice (iako u Bijeljini ima praznih srpskih kuća čiji vlasnici su u toku rata izbegli u inostranstvo i tamo žive i rade)...

Ni jedna niška vlast do sada nije ni pomislila da jedna niška ulica dobije ime po Srđanu Aleksiću, ali su zato mnoge dobile ime po kojekakvim srpskim vojvodama...

stari Jugosloven

pre 6 godina

"pojedini danas navode da je Srđan bio profiter i švercer, kao i da je samo branio farmerke ..."

Ostaci odvratnog mentaliteta partizanskih komesara iz II svetskog rata. Antonije Isakovic i njegov Crveni šal, kad se samo setim tih idiotskih pripovetki koje su nas terali da citamo! Pa sta i da je to sa farmerkama tacno? U cemu bi onda bio njegov greh? Pa i te farmerke su bile neciji hleb! Nisu to bile krznene bunde ili zlatne cesme! Niko se od toga nije obogatio, a trebalo je preziveti ta vremena. I kamo srece da su svi bili ljudine poput Srdjana, da su svi Jugosloveni jos pocetkom devedesetih pobacali puske koje su im oficiri gurali u ruke, da su svi masovno dezertirali iz JNA i rekli odlucno NE mobilizacijama, NE ratovanju, NE ubijanju komsija i ono najbitnije - NE rasparcavanju Jugoslavije. Kamo srece da su te puske uperili u onu sestoricu gramzivih politicara a ne u svoje komsije i dojucerasnje prijatelje! I da su svi rekli: mi zelimo Jugoslaviju a ne nekakvu nezavisnu Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu ... Danas bi cela Juga bila vec stara clanica EU, Hag ne bi ni postojao, Kosovo bi jos uvek bilo deo Srbije i Jugoslavije, a ni nasa dijaspora ne bi bila toliko brojna. Slava Srdjanu, slava varzdinskom generalu Vladi Trifunovicu i svim ostalim pravim herojima ratova devedesetih!

Hercegovački korpus VRS

pre 6 godina

@Don
Kao bivši pripadnik Hercegovačkog korpusa VRS koji je u vrijeme ubistva Srđana Aleksića bio na liniji fronta, moram osuditi stereotipe o srpskim borcima kao pijanim četnicima, željnim krvi i silovanja. Kao i u svakoj vojsci i svakom ratu takvih je bilo, ali to ni izbliza nisu bili heroji, naprotiv. Takvi pijani vojnici su bili jednako prijetnja drugim srpskim vojnicima (poput Srđana) i civilima, kao i pripadnicima drugih naroda, praktično svakome ko bi im na bilo koji način stao na put. Takvi uglavnom nisu vidjeli fronta, bavili su se kriminalom i koristili su ratno doba za bogaćenje, a po karakteru i ljudskosti su bili i ostali patuljci i kukavice.
Kamo sreće da su i na drugim stranama imali svoje Srđane, umjesto što veliki ljubitelji lika i (ne)djela Nasera Orića pričaju kako su svi Srbi zločinci...

Goran

pre 6 godina

@Don
Naravno da ovo sto pises za pripadnike VRS generalno nije tacno. A i veoma je bezobrazno na ovu vijest ostaviti takav komentar. Ali dobro, mrznja te jede i tu nema pomoci. I ja sam bio u VRS i za mene je Srdjan covjek a ne ove pijane ubice.

Sir Oliver

pre 6 godina

O Federeru preko 200 komentara o Srdjanu 30 e Srbijo ko zivi u tebi u sta smo se dali pretvoriti. U svakom narodu ima 12 % fasista samo im oni normalni nedaju da vladaju. Kod nas vladaju 30 godina i jos dugo ce...

Trpimir

pre 6 godina

Samo jedno slava mu i hvala. Tih primjera bilo je na svim stranama u svim ovim našim idiotskim ratovima. O tome treba pisati i govoriti. Trebamo jedni druge poštovati unatoč razlikama ili baš zbog razlika. Ne smijemo jedni drugima negirati pravo na jezik, pismo, vjeru. Ne moramo se voliti ali se poštovati moramo.

Petar

pre 6 godina

Srdjan je heroj zato sto smo mi stoka zbog koje stvari koje bi trebale da su normalne i da se podrazumevaju ume samo nekoliko njih i nazivamo ih herojima. Da smo ljudi on ne bi bio heroj jer bi svaki covek u takvoj situaciji tako reagovao i to bi bilo nesto najnormalnije, nesto ljudsko. A ovako je lakse nama nekoga nazvati herojem i sutra zazmuriti na oba oka kad se ista prica ponovi pa slaviti nekog novog heroja

Stradanje

pre 6 godina

@cobo
Tvoj brat je potpuno u pravu. Tek kroz nevolje i muke se vidi ko je kakav čovek. Dobar čovek ostaje dobar i u rđavim vremenima, a svo ljudsko zlo ispliva privučeno opštim zlom.
Zato stradamo, da nam bude jasno ko smo zaista.
Dragom Srđanu neka je večna radost na nebesima.

Haris

pre 6 godina

Kako 15.godišnjak sam u Trebinju u vrijeme kada je Srđan ubijen. Već do tada je preko 80% Bošnjaka pobjeglo. Gotovo svi Hrvati su već 1991/1992. pobjegli u Dubrovnik i druge krajeve Jadrana. Moj tata je bio ljekar i imao je obavezu u bolnici i nikako nismo uspjeli otići. Da ne govorim koliko je prijetnji bilo, napada na nas. Moj stariji brat je jedno veče došao sav krvav. Napala ga grupa koja je došla iz Srbije. Sve džamije su već bile srušene. Nestao je svaki trag islama u Trebinju ali i cijeloj istočnoj Hercegovini. Moram reći da je većina Trebinjaca bila neutralna. Gledali su svoja posla. Kao i većina u ratovima. Bilo je zlih pojedinaca. Jako zlih. Ali bilo je i super ljudi. Nama je već prvih dana rata došao susjed.Dečko od 21.godine. Milan. Bio je u vojnoj policiji i poručio nam da prijavimo svaki napad, svaki prijatnju. Njemu lično. I zaista nas je branio. Čuo sam po ratu da je dolazio i u mnoge druge bošnjačke kuće i rekao im istu stvar.
Sjećam se Srdjanovog ubojstva. To je bio klik da više nitko nije bezbjedan. Tata je bez javljanja u bolnicu odlučio da se povjeri prijatleju iz policije. Ovaj nas je prebacio do Crne Gore, a tamo smo pješačili 5 km i došli i uhvatili bus za Budvu. Nedugo potom smestili smo se u jedan stan na Cetinju. Cetinjani su se pokazali veoma čovječni i za vrijeme rata u kućama dobrovoljaca Liberala je bar 6 mjeseci živjelo preko 1500 Trebinjaca. Besplatno!
Rat je zlo.Neponovilo se. Zločincima suditi a heroje pamtiti!

Ipak

pre 6 godina

Bilo bi dobro kad bi Alen mogao da se sa porodicom vrati u rodno Trebinje, jer neće mu u Švedskoj deca postati i ostati čestiti Hercegovci.

Plavi269

pre 6 godina

“Ma znaš kakve su to tenzije? Političke. Samo ko će bolju stolicu da uzme i ko će više para zaraditi. Eto, to su ti te tenzije. Ništa više. A moraš živeti zajedno. Sve je politika – ko će u koju stolicu. I onda ja ću da lajem na ovoga, ti laj na onoga i tako 20, 30 godina. Onda će doći neko drugi, sve se vrti, a ista priča. Koliko je godina prošlo od rata? Šta se promenilo? Ništa. Nego se promenilo to što taj neki ne da stolicu“

Koliko je ovo samo tačno... pravo u centar. Ovde je sadržana sva besmislenost ovih prostora i ljudi koji vode ove države.

Kako ih se osloboditi? Šta uraditi?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Srdjanov komsija Alen je legitimisan i napadnut zbog svog imena. U tom vremenu zla vecina ljudi na svim stranama je pognula glavu i nemo tolerisala nasilje i zlocine olosa koji je tih godina izbio na povrsinu. Srdjan je jedan od retkih koji je smogao hrabrosti da odbrani ljudsku cast. On je tim postupkom i svojom zrtvom prvenstveno branio cast svog srpskog naroda. Na zalost, i danas je mrznje i losih ljudi na svim stranama. Oni za svoj primitivni sovinizam dobijaju simpatije javnog mnjenja cija je svest formirana u naopakom sistemu vrednosti. Kada se oni ucutkaju, tek tada mozemo da ocekujemo pocetak uslova za stabilnost i prosperitet drzava nastalih na rusevinama Jugoslavije.

Beli

pre 6 godina

Pricu o farmericama plasira olos koji bi sve ljudsko kod ovog naroda da obesmisli: 1389, Nasi, Zavetnici! I ima jos 100 takvih organizacija, niko ih nema toliko na svetu.

dobar kajmak, loš sir

pre 6 godina

Srdjan, iako je otisao prerano, ostace vecno ziv, pobedio je smrt. Svaki put kad procitam o njemu, napune mi se oci suzama i stegne me u grudima. Heroju, ljudino. Srdjanov otac je pravi primer dostojanstvenog i mudrog coveka, apsolutno postovanje.

Maro, Dubrovnik

pre 6 godina

Iz Dubrovnika sam. Srđana sam upoznao u ljeto 1988. godine ispred dubrovačke diskoteke Bakhos u koju je došao s par prijatelja. Upoznali smo se pod čudnim i napetim okolnostima, skoro se potukli, ali smo na kraju, zahvaljujući upravo Srđanu, popili poneko piće i razišli se. Iste te godine par mjeseci poslije sam pozvan u rezervu u trebinjsku kasarnu. Iz kasarne sam izašao s par rezervista i završio u jednom trebinjskom kafiću pod platanima. Tu sam ponovo sreo Srđana. Dobro nas je počastio, družio se s nama cijelu večer, a onda nas ispratio do kasarne. Poslije toga ga više nikad nisam vidio. Onda je počeo rat. Ponekad sam se znao zapitati da li je Srđan živ, da li je u vojsci, gdje je uopće i da li bi me prepoznao ako se sretnemo negdje na ratištu. Nismo se sreli, ali sam negdje krajem devedestih preko nekog Harisa (ili neko slično ime), trebinjske izbjeglice, saznao što mu se dogodilo. Ispričao mi je da je Srđan poginuo braneći Harisovog i svog prijatelja Alena. To me nije nimalo iznenadilo jer u ta dva susreta sa Srđanom sam shvatio da je Čovjek (s velikim Č) koji bi i život dao za prijatelja. Neka mu je vječna slava i hvala mu za jedno prelijepo druženje pod platanima.

Don

pre 6 godina

Zanimljivo je to sto imamo stotine clanaka o Srdjanu i Alenu i to je zaista plemenito sto je Srdjan stao u odbranu svog druga, ali je zacudjujuce to sto u niti jednom jedinom clanku nisam procitao ko su bili pocinioci tog gnusnog cina. Ti su ljudi vjerovatno heroji u RS-u, jer su se zalagali za ratne i posljeratne ciljeve manjeg BH entiteta. Ovo je pravi opis vojnika Republike Srpke, bili su pijani i nedisciplinovani.

Vlada

pre 6 godina

Ono kada odeš u kafić u kraju, piješ espreso, čekaš devojčicu, nisi na poslu, jer imaš povređena leđa, pa uzmeš da pročitaš ovaj tekst i presedne ti kafa, dolazak devojke i ne raduje više toliko, a bol u kičmi više i ne osećaš, a likovi iz kraja sa drugih stolova te gledaju i pitaju se što ti se trese ruka kojom držiš telefon i zašto ti toliko suze oči... Misle da je zbog bola u kičmi, a nije.

Nada

pre 6 godina

Najbolje bi se oduzio i sacuvao uspomenu da si svom sinu dao ime Srdjan. Tek onda bi pokazao svoju velicinu i da si dostojan njegova zivota, najvece zrtve koju jedno zivo bice moze da da za drugo zivo bice.Ovako, svake godine iste, prazne price.

biti covek

pre 6 godina

Predivna prica o tragicnom vremenu koje smo preziveli. Grcam u suzama,ne mogu i dalje da ih zauustavim.Srdjan Aleksic - veliki covek, pre svega, kao i Alen koji ga ne zaboravlja

zašto je tako

pre 6 godina

Srđanu svaka čast, pravi heroj i pravi čovjek. S velikim zakašnjenjem je dobio skromno priznanje, malu ulicu na kraju N. Beograda, uz groblje i poneku medijsku pažnju. Ipak mnogo važnije je pitanje da li su kažnjeni Srđanovi ubice? Ili su zapravo oni pravi heroji? Ubice Srđana Aleksića su bile slobodne i u januaru 2017. Nije mi poznato da se išta promijenilo. U Trebinju, mjestu ubistva, Srđan još uvijek nema ulicu, dok njegove ubice Trebinjem šetaju slobodni i vjerovatno kao heroji koji su ubili izdajicu. A prošlo je 24-25 godina od ubistva.

Titogradjanin

pre 6 godina

Ako nesto pozitivno mogu da kažem za nasu vlast u Cg jeste da su dali naziv jednom bulevaru po njemu u Pg. Jedina svijetla tacka. Srdjan je pravi dokaz o cojstvu i junastvu. Da je srece da se ovo uvede u knjige i da se djeca ne uce mrznji. Njegovom ocu naklon do poda, kakvo razmisljanje i kakav stav ima. Vidi se na koga je bio Srdjan. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Coco Bill

pre 6 godina

Šta reći !!! Ovde i nemaš šta reći jer bilo šta da kažeš je suvišno. Koliko je to "popularno", nažalost se vidi i po broju komentara, a da se radi o nekom prepucavanju bilo bi 100 i više komentara "branitelja srpstva", ali ovako........ništa !!!!

baldhawk

pre 6 godina

Duša da mi se raspadne od tuge i nepravde. Svake godine održim neki svoj lični pomen ovom momku, a najviše od svega me potresu reči sa čitulje "ispunjavajući ljudsku dužnost". Postao je heroj zbog besmisla, umesto da je ostao anoniman u normalnoj svakodnevici. Jedna od stvari koje bih promenio da imam kosmičke moći i sigurno, čovek koji će imati mesto u mom "organizmu" dok sam živ.

merrmaninegoje

pre 6 godina

Ima vec nekoliko godina kako sam cuo o ovoj prici pa me to nateralo da saznam vise. Jeste bio Srdjan covek ali isto i heroj. A ono sto bi Srdjan trebao jos biti je primer toj ratnoj generaciji i ovim mladjima. Bilo je tih Srdjana kod svih, ali nedovoljno. U ratu mozes biti covek, ali i u miru. RIP Srdjo.
Pise: Albanac

svaka čast Srđanu

pre 6 godina

Ubice još uvijek slobodni.
Trebinje još uvijek nema ulicu Srđana Aleksića.
Da li se tako slavi heroja? To je pitanje za Dodika i za Vučića.

Haris

pre 6 godina

Kako 15.godišnjak sam u Trebinju u vrijeme kada je Srđan ubijen. Već do tada je preko 80% Bošnjaka pobjeglo. Gotovo svi Hrvati su već 1991/1992. pobjegli u Dubrovnik i druge krajeve Jadrana. Moj tata je bio ljekar i imao je obavezu u bolnici i nikako nismo uspjeli otići. Da ne govorim koliko je prijetnji bilo, napada na nas. Moj stariji brat je jedno veče došao sav krvav. Napala ga grupa koja je došla iz Srbije. Sve džamije su već bile srušene. Nestao je svaki trag islama u Trebinju ali i cijeloj istočnoj Hercegovini. Moram reći da je većina Trebinjaca bila neutralna. Gledali su svoja posla. Kao i većina u ratovima. Bilo je zlih pojedinaca. Jako zlih. Ali bilo je i super ljudi. Nama je već prvih dana rata došao susjed.Dečko od 21.godine. Milan. Bio je u vojnoj policiji i poručio nam da prijavimo svaki napad, svaki prijatnju. Njemu lično. I zaista nas je branio. Čuo sam po ratu da je dolazio i u mnoge druge bošnjačke kuće i rekao im istu stvar.
Sjećam se Srdjanovog ubojstva. To je bio klik da više nitko nije bezbjedan. Tata je bez javljanja u bolnicu odlučio da se povjeri prijatleju iz policije. Ovaj nas je prebacio do Crne Gore, a tamo smo pješačili 5 km i došli i uhvatili bus za Budvu. Nedugo potom smestili smo se u jedan stan na Cetinju. Cetinjani su se pokazali veoma čovječni i za vrijeme rata u kućama dobrovoljaca Liberala je bar 6 mjeseci živjelo preko 1500 Trebinjaca. Besplatno!
Rat je zlo.Neponovilo se. Zločincima suditi a heroje pamtiti!

Vlada

pre 6 godina

Ono kada odeš u kafić u kraju, piješ espreso, čekaš devojčicu, nisi na poslu, jer imaš povređena leđa, pa uzmeš da pročitaš ovaj tekst i presedne ti kafa, dolazak devojke i ne raduje više toliko, a bol u kičmi više i ne osećaš, a likovi iz kraja sa drugih stolova te gledaju i pitaju se što ti se trese ruka kojom držiš telefon i zašto ti toliko suze oči... Misle da je zbog bola u kičmi, a nije.

merrmaninegoje

pre 6 godina

Ima vec nekoliko godina kako sam cuo o ovoj prici pa me to nateralo da saznam vise. Jeste bio Srdjan covek ali isto i heroj. A ono sto bi Srdjan trebao jos biti je primer toj ratnoj generaciji i ovim mladjima. Bilo je tih Srdjana kod svih, ali nedovoljno. U ratu mozes biti covek, ali i u miru. RIP Srdjo.
Pise: Albanac

svaka čast Srđanu

pre 6 godina

Ubice još uvijek slobodni.
Trebinje još uvijek nema ulicu Srđana Aleksića.
Da li se tako slavi heroja? To je pitanje za Dodika i za Vučića.

Maro, Dubrovnik

pre 6 godina

Iz Dubrovnika sam. Srđana sam upoznao u ljeto 1988. godine ispred dubrovačke diskoteke Bakhos u koju je došao s par prijatelja. Upoznali smo se pod čudnim i napetim okolnostima, skoro se potukli, ali smo na kraju, zahvaljujući upravo Srđanu, popili poneko piće i razišli se. Iste te godine par mjeseci poslije sam pozvan u rezervu u trebinjsku kasarnu. Iz kasarne sam izašao s par rezervista i završio u jednom trebinjskom kafiću pod platanima. Tu sam ponovo sreo Srđana. Dobro nas je počastio, družio se s nama cijelu večer, a onda nas ispratio do kasarne. Poslije toga ga više nikad nisam vidio. Onda je počeo rat. Ponekad sam se znao zapitati da li je Srđan živ, da li je u vojsci, gdje je uopće i da li bi me prepoznao ako se sretnemo negdje na ratištu. Nismo se sreli, ali sam negdje krajem devedestih preko nekog Harisa (ili neko slično ime), trebinjske izbjeglice, saznao što mu se dogodilo. Ispričao mi je da je Srđan poginuo braneći Harisovog i svog prijatelja Alena. To me nije nimalo iznenadilo jer u ta dva susreta sa Srđanom sam shvatio da je Čovjek (s velikim Č) koji bi i život dao za prijatelja. Neka mu je vječna slava i hvala mu za jedno prelijepo druženje pod platanima.

baldhawk

pre 6 godina

Duša da mi se raspadne od tuge i nepravde. Svake godine održim neki svoj lični pomen ovom momku, a najviše od svega me potresu reči sa čitulje "ispunjavajući ljudsku dužnost". Postao je heroj zbog besmisla, umesto da je ostao anoniman u normalnoj svakodnevici. Jedna od stvari koje bih promenio da imam kosmičke moći i sigurno, čovek koji će imati mesto u mom "organizmu" dok sam živ.

Titogradjanin

pre 6 godina

Ako nesto pozitivno mogu da kažem za nasu vlast u Cg jeste da su dali naziv jednom bulevaru po njemu u Pg. Jedina svijetla tacka. Srdjan je pravi dokaz o cojstvu i junastvu. Da je srece da se ovo uvede u knjige i da se djeca ne uce mrznji. Njegovom ocu naklon do poda, kakvo razmisljanje i kakav stav ima. Vidi se na koga je bio Srdjan. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

zašto je tako

pre 6 godina

Srđanu svaka čast, pravi heroj i pravi čovjek. S velikim zakašnjenjem je dobio skromno priznanje, malu ulicu na kraju N. Beograda, uz groblje i poneku medijsku pažnju. Ipak mnogo važnije je pitanje da li su kažnjeni Srđanovi ubice? Ili su zapravo oni pravi heroji? Ubice Srđana Aleksića su bile slobodne i u januaru 2017. Nije mi poznato da se išta promijenilo. U Trebinju, mjestu ubistva, Srđan još uvijek nema ulicu, dok njegove ubice Trebinjem šetaju slobodni i vjerovatno kao heroji koji su ubili izdajicu. A prošlo je 24-25 godina od ubistva.

Don

pre 6 godina

Zanimljivo je to sto imamo stotine clanaka o Srdjanu i Alenu i to je zaista plemenito sto je Srdjan stao u odbranu svog druga, ali je zacudjujuce to sto u niti jednom jedinom clanku nisam procitao ko su bili pocinioci tog gnusnog cina. Ti su ljudi vjerovatno heroji u RS-u, jer su se zalagali za ratne i posljeratne ciljeve manjeg BH entiteta. Ovo je pravi opis vojnika Republike Srpke, bili su pijani i nedisciplinovani.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Srdjanov komsija Alen je legitimisan i napadnut zbog svog imena. U tom vremenu zla vecina ljudi na svim stranama je pognula glavu i nemo tolerisala nasilje i zlocine olosa koji je tih godina izbio na povrsinu. Srdjan je jedan od retkih koji je smogao hrabrosti da odbrani ljudsku cast. On je tim postupkom i svojom zrtvom prvenstveno branio cast svog srpskog naroda. Na zalost, i danas je mrznje i losih ljudi na svim stranama. Oni za svoj primitivni sovinizam dobijaju simpatije javnog mnjenja cija je svest formirana u naopakom sistemu vrednosti. Kada se oni ucutkaju, tek tada mozemo da ocekujemo pocetak uslova za stabilnost i prosperitet drzava nastalih na rusevinama Jugoslavije.

biti covek

pre 6 godina

Predivna prica o tragicnom vremenu koje smo preziveli. Grcam u suzama,ne mogu i dalje da ih zauustavim.Srdjan Aleksic - veliki covek, pre svega, kao i Alen koji ga ne zaboravlja

stari Jugosloven

pre 6 godina

"pojedini danas navode da je Srđan bio profiter i švercer, kao i da je samo branio farmerke ..."

Ostaci odvratnog mentaliteta partizanskih komesara iz II svetskog rata. Antonije Isakovic i njegov Crveni šal, kad se samo setim tih idiotskih pripovetki koje su nas terali da citamo! Pa sta i da je to sa farmerkama tacno? U cemu bi onda bio njegov greh? Pa i te farmerke su bile neciji hleb! Nisu to bile krznene bunde ili zlatne cesme! Niko se od toga nije obogatio, a trebalo je preziveti ta vremena. I kamo srece da su svi bili ljudine poput Srdjana, da su svi Jugosloveni jos pocetkom devedesetih pobacali puske koje su im oficiri gurali u ruke, da su svi masovno dezertirali iz JNA i rekli odlucno NE mobilizacijama, NE ratovanju, NE ubijanju komsija i ono najbitnije - NE rasparcavanju Jugoslavije. Kamo srece da su te puske uperili u onu sestoricu gramzivih politicara a ne u svoje komsije i dojucerasnje prijatelje! I da su svi rekli: mi zelimo Jugoslaviju a ne nekakvu nezavisnu Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu ... Danas bi cela Juga bila vec stara clanica EU, Hag ne bi ni postojao, Kosovo bi jos uvek bilo deo Srbije i Jugoslavije, a ni nasa dijaspora ne bi bila toliko brojna. Slava Srdjanu, slava varzdinskom generalu Vladi Trifunovicu i svim ostalim pravim herojima ratova devedesetih!

Hercegovački korpus VRS

pre 6 godina

@Don
Kao bivši pripadnik Hercegovačkog korpusa VRS koji je u vrijeme ubistva Srđana Aleksića bio na liniji fronta, moram osuditi stereotipe o srpskim borcima kao pijanim četnicima, željnim krvi i silovanja. Kao i u svakoj vojsci i svakom ratu takvih je bilo, ali to ni izbliza nisu bili heroji, naprotiv. Takvi pijani vojnici su bili jednako prijetnja drugim srpskim vojnicima (poput Srđana) i civilima, kao i pripadnicima drugih naroda, praktično svakome ko bi im na bilo koji način stao na put. Takvi uglavnom nisu vidjeli fronta, bavili su se kriminalom i koristili su ratno doba za bogaćenje, a po karakteru i ljudskosti su bili i ostali patuljci i kukavice.
Kamo sreće da su i na drugim stranama imali svoje Srđane, umjesto što veliki ljubitelji lika i (ne)djela Nasera Orića pričaju kako su svi Srbi zločinci...

Beli

pre 6 godina

Pricu o farmericama plasira olos koji bi sve ljudsko kod ovog naroda da obesmisli: 1389, Nasi, Zavetnici! I ima jos 100 takvih organizacija, niko ih nema toliko na svetu.

SimkeS

pre 6 godina

Vi koji ste lupali minus na komentare, kako živite sa samim sobom? Čemu decu učite? Šta mislite o sebi?
Imate li obraza? Idete li u crkvu? Znate li šta je dobrota, moral, etika?
Bog vam u pomoć.

Bojan Markovic

pre 6 godina

Ono kada odeš u kafić u kraju, piješ espreso, čekaš devojčicu, nisi na poslu, jer imaš povređena leđa, pa uzmeš da pročitaš ovaj tekst i presedne ti kafa, dolazak devojke i ne raduje više toliko, a bol u kičmi više i ne osećaš, a likovi iz kraja sa drugih stolova te gledaju i pitaju se što ti se trese ruka kojom držiš telefon i zašto ti toliko suze oči... Misle da je zbog bola u kičmi, a nije.

Ja se samo pitam ko su ovi Koji lupaju minuse na ove i slicne komentare. Koji su to likovi??

Pozz. svima ovima gore pomenytim nek Bog pomogne, mada mislim da tu nema pomoci, nazalost... steta je vec napravljena.

Sir Oliver

pre 6 godina

O Federeru preko 200 komentara o Srdjanu 30 e Srbijo ko zivi u tebi u sta smo se dali pretvoriti. U svakom narodu ima 12 % fasista samo im oni normalni nedaju da vladaju. Kod nas vladaju 30 godina i jos dugo ce...

Goran

pre 6 godina

@Don
Naravno da ovo sto pises za pripadnike VRS generalno nije tacno. A i veoma je bezobrazno na ovu vijest ostaviti takav komentar. Ali dobro, mrznja te jede i tu nema pomoci. I ja sam bio u VRS i za mene je Srdjan covjek a ne ove pijane ubice.

dobar kajmak, loš sir

pre 6 godina

Srdjan, iako je otisao prerano, ostace vecno ziv, pobedio je smrt. Svaki put kad procitam o njemu, napune mi se oci suzama i stegne me u grudima. Heroju, ljudino. Srdjanov otac je pravi primer dostojanstvenog i mudrog coveka, apsolutno postovanje.

Coco Bill

pre 6 godina

Šta reći !!! Ovde i nemaš šta reći jer bilo šta da kažeš je suvišno. Koliko je to "popularno", nažalost se vidi i po broju komentara, a da se radi o nekom prepucavanju bilo bi 100 i više komentara "branitelja srpstva", ali ovako........ništa !!!!

Higsov bozon

pre 6 godina

"Još samo da skupe dovoljno hrabrosti da ustanu svaki put kad treba... I protiv onog što baca đubre sa terase. I onog što se parkira na dva mesta." Tako jednostavno i istiniti zvuči, ali u danaœnje vreme treba smeti ovako nešto uraditi. Dovoljno je da nekome ko bahato vozi svirneš i ne znaš hoće li izaći da ti lupa auto ili će krenuti da vadi pištolj na tebe. Bezakonje i kriminal svuda.

Plavi269

pre 6 godina

“Ma znaš kakve su to tenzije? Političke. Samo ko će bolju stolicu da uzme i ko će više para zaraditi. Eto, to su ti te tenzije. Ništa više. A moraš živeti zajedno. Sve je politika – ko će u koju stolicu. I onda ja ću da lajem na ovoga, ti laj na onoga i tako 20, 30 godina. Onda će doći neko drugi, sve se vrti, a ista priča. Koliko je godina prošlo od rata? Šta se promenilo? Ništa. Nego se promenilo to što taj neki ne da stolicu“

Koliko je ovo samo tačno... pravo u centar. Ovde je sadržana sva besmislenost ovih prostora i ljudi koji vode ove države.

Kako ih se osloboditi? Šta uraditi?

Trpimir

pre 6 godina

Samo jedno slava mu i hvala. Tih primjera bilo je na svim stranama u svim ovim našim idiotskim ratovima. O tome treba pisati i govoriti. Trebamo jedni druge poštovati unatoč razlikama ili baš zbog razlika. Ne smijemo jedni drugima negirati pravo na jezik, pismo, vjeru. Ne moramo se voliti ali se poštovati moramo.

sarajevo.ba

pre 6 godina

Don 
Kao bivši pripadnik Hercegovačkog korpusa VRS koji je u vrijeme ubistva Srđana Aleksića bio na liniji fronta, moram osuditi stereotipe o srpskim borcima kao pijanim četnicima, željnim krvi i silovanja. Kao i u svakoj vojsci i svakom ratu takvih je bilo, ali to ni izbliza nisu bili heroji, naprotiv. Takvi pijani vojnici su bili jednako prijetnja drugim srpskim vojnicima (poput Srđana) i civilima, kao i pripadnicima drugih naroda, praktično svakome ko bi im na bilo koji način stao na put. Takvi uglavnom nisu vidjeli fronta, bavili su se kriminalom i koristili su ratno doba za bogaćenje, a po karakteru i ljudskosti su bili i ostali patuljci i kukavice. 
Kamo sreće da su i na drugim stranama imali svoje Srđane, umjesto što veliki ljubitelji lika i (ne)djela Nasera Orića pričaju kako su svi Srbi zločinci...
(Hercegovački korpus VRS, 26. januar 2018 12:23)

Gospodine, Nasera velicaju kao i srbi Ratka Mladica.
A bilo je i na drugim stranama svakako, niste bas na ovom portalu gledali onog bosnjaka zvani Makedonac sto je spasio jedno srpsko selo, a bilo mu je naredjeno da "ocisti" to selo.I to ih je spasio dan poslije kad mu je dosla informacija da mu je familija pobijena a majka rodjena ziva spaljena.

S.M.A.K

pre 6 godina

Prica za nauk, svim narodima bivse nam zemlje! Zalosno je sto se ovakvih prica setimo samo na goisnjem pomenu VELIKIM LJUDIMA.O ovim desavanjima treba stalno govoriti da se narod jednom opasulji.Treba sa smo svi SRĐAN ALEKSIĆ!!!

Marijan

pre 6 godina

Čitajući ovo čovjeku se stegne oko srca. Možda najveći apsurd naših prostora je sudbina generala Vlade Trifunovića. Ljudina spasio Varaždin i živote mladih vojnika, a sudila mu i Hrvatska i Srbija.
Spomenik mu je trebalo dići i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Nada

pre 6 godina

Najbolje bi se oduzio i sacuvao uspomenu da si svom sinu dao ime Srdjan. Tek onda bi pokazao svoju velicinu i da si dostojan njegova zivota, najvece zrtve koju jedno zivo bice moze da da za drugo zivo bice.Ovako, svake godine iste, prazne price.

Stradanje

pre 6 godina

@cobo
Tvoj brat je potpuno u pravu. Tek kroz nevolje i muke se vidi ko je kakav čovek. Dobar čovek ostaje dobar i u rđavim vremenima, a svo ljudsko zlo ispliva privučeno opštim zlom.
Zato stradamo, da nam bude jasno ko smo zaista.
Dragom Srđanu neka je večna radost na nebesima.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

U Bijeljini su Arkan i njegov ološ ubili Srpkinju koju su zatekli u kući bošnjačke porodice koju je došla da ohrabri i da, ako bude potrebno, svedoči da su to najbolji prijatelji njene porodice a ubijena je uz objašnjenje da treba pobiti sve Srbe koji se zateknu u muslimanskom društvu i o tom ubistvu su se odmah hvalili po Bijeljini. O tom ubistvu sam saznala od moje dve prijateljice Bijeljinke, jedna je Bošnjakinja a druga Srpkinja, prva je sa celom porodicom izbegla (najviše zahvaljujući tome što je njen suprug već bio regionalno poznat fudbaler u bijeljinskom fudbalskom klubu), tamo svi žive i rade a stanove su kupili u Sarajevu i ne žele da se vrate u Bijeljinu i u Republiku Srpsku; druga je Srpkinja koja je već tada bila udata za Bošnjaka iz Bijeljine a pobegli su u Tuzlu i i sada tamo žive oni i njihova deca. Ni jednoj ni drugoj porodici njihove kuće još nisu vraćene, objašnjenje je da su u tim kućama izbegle srpske porodice (iako u Bijeljini ima praznih srpskih kuća čiji vlasnici su u toku rata izbegli u inostranstvo i tamo žive i rade)...

Ni jedna niška vlast do sada nije ni pomislila da jedna niška ulica dobije ime po Srđanu Aleksiću, ali su zato mnoge dobile ime po kojekakvim srpskim vojvodama...

WillyWonka

pre 6 godina

Sve ulice u BiH treba da se zovu po Srđanu Aleksiću.
Nek mu je laka zemlja i hvala mu što je pokazao da se u svakoj situaciji može biti čovjek. A on je bio jedan veliki čovjek. Rasplačem se svaki put kad pročitam nešto o njemu, ako ima čovjek koji će u raj, to je Srđan, čovjek, ljudina, planina!

lejla

pre 6 godina

Za ovu priču znam. Svaka čast i Srđanu za neizmernu hrabrost, požrtvovanje, prijateljstvo i LJUDSKOST, i svaka čast Alenu za sećanje na Srđana i za održavanje kontakta sa Srđanovom porodicom. Retko je ovakvih ljudi, a samo takvi su pravi primer kakav treba da bude čovek!

Petar

pre 6 godina

Srdjan je heroj zato sto smo mi stoka zbog koje stvari koje bi trebale da su normalne i da se podrazumevaju ume samo nekoliko njih i nazivamo ih herojima. Da smo ljudi on ne bi bio heroj jer bi svaki covek u takvoj situaciji tako reagovao i to bi bilo nesto najnormalnije, nesto ljudsko. A ovako je lakse nama nekoga nazvati herojem i sutra zazmuriti na oba oka kad se ista prica ponovi pa slaviti nekog novog heroja

Don

pre 6 godina

@Hercegovački korpus VRS
Na tvoju žalost, takav sterotip je stvoren, ja opet kažem, sve po zasluzi. Ipak smatram da ste vi, borci sa prve linije fronta, donekle spasili čast srpskog vojnika. Od rata profititali niste, borili ste se časno, prsa u prsa sa neprijateljskim vojnicima, što bi trebalo i biti svrha rata (ako je uopšte ima!!!) Ipak, bilo je i vojnika daleko od linije fronta, po gradovima u kojima nije metak ispaljen, jako ružne su se stvri dešavale, a i sam Srđan je jedna od njihovih žrtava. Vojnici Republike Srpske su ga ubili, a niko ne zna njihova imena, o tome se ne priča, a i da su poznati javnosti, ja vjerujem da bi kod velikog broja građana RS oni bili heroji. Na hiljade i hiljade Bošnjaka i Hrvata po Bosni nije imalo svog Srđana i mnogi su završili upravo kao i sam Srđan, ubila ih je jedna bolesna ideologija. Tu bolesnu ideologiju slijedi i dan danas ogroman broj građana manjeg entiteta. Ja vjerujem da Alen u dubini duše osjeća nešto poput krivice za Srđanovu smrt, iako on to apsolutno nije, ali to je ljudska psiha. Sigurno si čuo za dešavanja u Prijedoru, tu je preko 100 djece ubijeno u toku rata, a do 1995. u PD nije bilo ratnih dejstava, linije fronta su bile daleko od Prijedora. Ta djeca ni dan danas nemaju spomenik u svom gradu. Naravno da i na drugim stranama ima Srđana, ne samo da ih je bilo u proteklom ratu, već ih je bilo i u II. sv. ratu, samo što takvi primjeri ne zanimaju srpsku javnost.

zoki

pre 6 godina

Ubitstvo ne zastareva ! Pokazati da se mozemo skupiti i traziti da se ubice dovedu pred lice pravde i kazne. To je najmanje sto se mora ucini za Srdjana !

Samo je sljaka iznad nas...

pre 6 godina

Broj minusa na komentarima divljenja i podrske jednom casnom cinu,koji bi trebao da bude svakodnevan i normalan,je cisti pokazatelj u kakvom blatu,nekulturi i nevaspitanju zivimo.Gospodinu Alenu zelim svu srecu u daljem zivotu a tebi Srdjanje vecna slava i veliko hvala!!!

LondonCalling

pre 6 godina

Cuo sam i pre za ovaj dogadjaj ali na zalost, nisam znao da je napravljen i film. Pre dva sata sam naleteo na ovaj clanak, procitao ga i naravno, upravo sam zavrsio gledanje filma. Dobar deo sam odgledao sa suzama u ocima. Dusa me boli.
Covek je stao u odbranu drugoga, znajuci sta moze da se desi, sa obzirom na okolnosti. Svaka mu cast i vecna mu slava!

Trebinjka

pre 6 godina

Mlada sam, pa nisam imala priliku da sretnem Srđana kroz grad. Ali ono što vidim kad ugledam čika Radeta je čast, poštenje, hrabrost, otmenost, dobrota, iskrenost i neka radost u očima (iako su tragedije obilježile njegov život). Vjerujem da je sve to Srđan takođe nosio u sebi.

Srđan i čika Rade - ono što Trebinje istinski jeste...

Maximus Decimus Meridius

pre 6 godina

Хвала ти Срђане, на твом часном земаљском путу. Млад си отишао. Твој пут на небеса води. Почивај у миру ВИТЕЖЕ !

Ipak

pre 6 godina

Bilo bi dobro kad bi Alen mogao da se sa porodicom vrati u rodno Trebinje, jer neće mu u Švedskoj deca postati i ostati čestiti Hercegovci.

Dusan

pre 6 godina

Ovaj dogadjaj nam je medjas od koga se razilaze putevi ljudski.

Na zalost dosta nas krene pogresnim pravcem.

Srdjanu hvala za vecnu opomenu i vecnu pamjat,

a Alenu svako dobro od Boga

mare

pre 6 godina

Tuzno je sto u poslednje vreme mnogo vise srecem male pokvarene pijance nego Srdjane. Kao da je sva ljudskost nestala, a posten i dobar se izjednacavaju sa idiotizmomo ili politicki korektnom frazom neprilagodjenoscu

BeKo

pre 6 godina

"Svaki čin nepoštovanja prema životu, svaki čin koji zanemaruje život, koji je ravnodušan prema njemu i koji ga upropaštava, korak je ka tome da zavolimo ubijanje.
Tu odluku čovek mora da donosi svakog trenutka. Nikada nisu posledice pogrešne odluke bile tako potpune i tako neizmenjive kao što su danas". 

Erih From

Ako opet ludilo dođe iste stvari bi se ponovile i to je ono najtužnije u celoj priči.

Bojan Markovic

pre 6 godina

Ispunjavajuci ljudsku duznost - deluje jednostavno, ali izgleda da je to najteze i u 99% slucajeva izostane... ocito je da se to retko desava.
A ovaj broj minusa na ukazivanje postovanja za ucinjeno, treba da nas duboko zabrine. Uzgred, mislim da je to totalni krah i prpast jednog nekada normalnog sistema vrednosti... a vi samo lupajte minuse, lupate ih sami sebi.
Pozdrav Cph.

pazarac

pre 6 godina

Sto ovaj covek jos uvek nema bulevar negde? Ili ulicu? Ili mozda ima? Jel se bar neko setio da ga ispostuje?
(NeleMKD, 26. januar 2018 10:36)

Ima, trg u centru Novog Pazara nosi ime Srdjana Aleksića.

Aleksandar

pre 6 godina

Srđan je ostavio nama svima za nauk kako se treba ponašati!!! Hvala ti što si postojao. Žalosno je što si tako mlad otišao. Junače, neka ti je večna slava i hvala! I sa ove i sa one strane ima na žalost po neki Srđan. Kažem na žalost jel bilo bi mnogo bolje da je takvih kao Srđana u većini. Za takve ljude treba svet da zna, da su postojali i da postoje. Kako se ko zove i kojem se Bogu moli, to nema veze. Svi smo goli i bosi od krvi i mesa došli na ovaj svet. Tu smo u prolazu i treba da ga odživimo što lepše i bolje, da svojim potomcima ostavimo za primer kako treba živeti. Mnogo je ratova bilo i mnogo je dobrih ljudi odneo rat.
SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

Consciencia

pre 6 godina

Oni koji vrte pricu o Srdjanu kao sverceru su psi rata i profiteri koji su se masno su se okoristili ratnim sukobima i mrznjom prema svakome i svemu sto nije kao i oni. Mnogi od njih danas su politicari, dekani, direktori, no sveukupno gomila nekompetentnih zasela na pozicije na koje nikada ne bi dosli da se posteni svet na svim stranama ista pitao. Zato oni ovakve price svako malo podgrevaju i huskaju narod da mrzi jer je to jedini nacin da se zaborave njihove "zasluge" u svemu sto se odigralo, a oni da nastave da jasu svoje lobotomirane podanike. Niko ne spori da je u toj vojsci bilo casnih ljudi, no problem je sto ni vojska ni vlast RS cin Srdjanovog ubistva - da ne pominjemo silne druge pljacke, ubistva, tuce, silovanja - nisu osudili i kaznili drasticno, kako to dolikuje, nego su blagim kaznama i cutanjem samo dali krila sopstvenom olosu, i time i sebe kao i narod koji ih je izabrao priklonili istome. RS i njeni gradjani zato su danas i tu gde jesu - taoci sopstvenog cutanja i odbijanja ili pak nesposobnosti da se suoce sa zlom koje su u njihovo ime cinili (i jos cine) najgori.

Nada

pre 6 godina

Najbolje bi se oduzio i sacuvao uspomenu da si svom sinu dao ime Srdjan. Tek onda bi pokazao svoju velicinu i da si dostojan njegova zivota, najvece zrtve koju jedno zivo bice moze da da za drugo zivo bice.Ovako, svake godine iste, prazne price.

Don

pre 6 godina

Zanimljivo je to sto imamo stotine clanaka o Srdjanu i Alenu i to je zaista plemenito sto je Srdjan stao u odbranu svog druga, ali je zacudjujuce to sto u niti jednom jedinom clanku nisam procitao ko su bili pocinioci tog gnusnog cina. Ti su ljudi vjerovatno heroji u RS-u, jer su se zalagali za ratne i posljeratne ciljeve manjeg BH entiteta. Ovo je pravi opis vojnika Republike Srpke, bili su pijani i nedisciplinovani.

Ipak

pre 6 godina

Bilo bi dobro kad bi Alen mogao da se sa porodicom vrati u rodno Trebinje, jer neće mu u Švedskoj deca postati i ostati čestiti Hercegovci.

Vlada

pre 6 godina

Ono kada odeš u kafić u kraju, piješ espreso, čekaš devojčicu, nisi na poslu, jer imaš povređena leđa, pa uzmeš da pročitaš ovaj tekst i presedne ti kafa, dolazak devojke i ne raduje više toliko, a bol u kičmi više i ne osećaš, a likovi iz kraja sa drugih stolova te gledaju i pitaju se što ti se trese ruka kojom držiš telefon i zašto ti toliko suze oči... Misle da je zbog bola u kičmi, a nije.

Haris

pre 6 godina

Kako 15.godišnjak sam u Trebinju u vrijeme kada je Srđan ubijen. Već do tada je preko 80% Bošnjaka pobjeglo. Gotovo svi Hrvati su već 1991/1992. pobjegli u Dubrovnik i druge krajeve Jadrana. Moj tata je bio ljekar i imao je obavezu u bolnici i nikako nismo uspjeli otići. Da ne govorim koliko je prijetnji bilo, napada na nas. Moj stariji brat je jedno veče došao sav krvav. Napala ga grupa koja je došla iz Srbije. Sve džamije su već bile srušene. Nestao je svaki trag islama u Trebinju ali i cijeloj istočnoj Hercegovini. Moram reći da je većina Trebinjaca bila neutralna. Gledali su svoja posla. Kao i većina u ratovima. Bilo je zlih pojedinaca. Jako zlih. Ali bilo je i super ljudi. Nama je već prvih dana rata došao susjed.Dečko od 21.godine. Milan. Bio je u vojnoj policiji i poručio nam da prijavimo svaki napad, svaki prijatnju. Njemu lično. I zaista nas je branio. Čuo sam po ratu da je dolazio i u mnoge druge bošnjačke kuće i rekao im istu stvar.
Sjećam se Srdjanovog ubojstva. To je bio klik da više nitko nije bezbjedan. Tata je bez javljanja u bolnicu odlučio da se povjeri prijatleju iz policije. Ovaj nas je prebacio do Crne Gore, a tamo smo pješačili 5 km i došli i uhvatili bus za Budvu. Nedugo potom smestili smo se u jedan stan na Cetinju. Cetinjani su se pokazali veoma čovječni i za vrijeme rata u kućama dobrovoljaca Liberala je bar 6 mjeseci živjelo preko 1500 Trebinjaca. Besplatno!
Rat je zlo.Neponovilo se. Zločincima suditi a heroje pamtiti!

Hercegovački korpus VRS

pre 6 godina

@Don
Kao bivši pripadnik Hercegovačkog korpusa VRS koji je u vrijeme ubistva Srđana Aleksića bio na liniji fronta, moram osuditi stereotipe o srpskim borcima kao pijanim četnicima, željnim krvi i silovanja. Kao i u svakoj vojsci i svakom ratu takvih je bilo, ali to ni izbliza nisu bili heroji, naprotiv. Takvi pijani vojnici su bili jednako prijetnja drugim srpskim vojnicima (poput Srđana) i civilima, kao i pripadnicima drugih naroda, praktično svakome ko bi im na bilo koji način stao na put. Takvi uglavnom nisu vidjeli fronta, bavili su se kriminalom i koristili su ratno doba za bogaćenje, a po karakteru i ljudskosti su bili i ostali patuljci i kukavice.
Kamo sreće da su i na drugim stranama imali svoje Srđane, umjesto što veliki ljubitelji lika i (ne)djela Nasera Orića pričaju kako su svi Srbi zločinci...

svaka čast Srđanu

pre 6 godina

Ubice još uvijek slobodni.
Trebinje još uvijek nema ulicu Srđana Aleksića.
Da li se tako slavi heroja? To je pitanje za Dodika i za Vučića.

stari Jugosloven

pre 6 godina

"pojedini danas navode da je Srđan bio profiter i švercer, kao i da je samo branio farmerke ..."

Ostaci odvratnog mentaliteta partizanskih komesara iz II svetskog rata. Antonije Isakovic i njegov Crveni šal, kad se samo setim tih idiotskih pripovetki koje su nas terali da citamo! Pa sta i da je to sa farmerkama tacno? U cemu bi onda bio njegov greh? Pa i te farmerke su bile neciji hleb! Nisu to bile krznene bunde ili zlatne cesme! Niko se od toga nije obogatio, a trebalo je preziveti ta vremena. I kamo srece da su svi bili ljudine poput Srdjana, da su svi Jugosloveni jos pocetkom devedesetih pobacali puske koje su im oficiri gurali u ruke, da su svi masovno dezertirali iz JNA i rekli odlucno NE mobilizacijama, NE ratovanju, NE ubijanju komsija i ono najbitnije - NE rasparcavanju Jugoslavije. Kamo srece da su te puske uperili u onu sestoricu gramzivih politicara a ne u svoje komsije i dojucerasnje prijatelje! I da su svi rekli: mi zelimo Jugoslaviju a ne nekakvu nezavisnu Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu ... Danas bi cela Juga bila vec stara clanica EU, Hag ne bi ni postojao, Kosovo bi jos uvek bilo deo Srbije i Jugoslavije, a ni nasa dijaspora ne bi bila toliko brojna. Slava Srdjanu, slava varzdinskom generalu Vladi Trifunovicu i svim ostalim pravim herojima ratova devedesetih!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Srdjanov komsija Alen je legitimisan i napadnut zbog svog imena. U tom vremenu zla vecina ljudi na svim stranama je pognula glavu i nemo tolerisala nasilje i zlocine olosa koji je tih godina izbio na povrsinu. Srdjan je jedan od retkih koji je smogao hrabrosti da odbrani ljudsku cast. On je tim postupkom i svojom zrtvom prvenstveno branio cast svog srpskog naroda. Na zalost, i danas je mrznje i losih ljudi na svim stranama. Oni za svoj primitivni sovinizam dobijaju simpatije javnog mnjenja cija je svest formirana u naopakom sistemu vrednosti. Kada se oni ucutkaju, tek tada mozemo da ocekujemo pocetak uslova za stabilnost i prosperitet drzava nastalih na rusevinama Jugoslavije.

merrmaninegoje

pre 6 godina

Ima vec nekoliko godina kako sam cuo o ovoj prici pa me to nateralo da saznam vise. Jeste bio Srdjan covek ali isto i heroj. A ono sto bi Srdjan trebao jos biti je primer toj ratnoj generaciji i ovim mladjima. Bilo je tih Srdjana kod svih, ali nedovoljno. U ratu mozes biti covek, ali i u miru. RIP Srdjo.
Pise: Albanac

Don

pre 6 godina

@Hercegovački korpus VRS
Na tvoju žalost, takav sterotip je stvoren, ja opet kažem, sve po zasluzi. Ipak smatram da ste vi, borci sa prve linije fronta, donekle spasili čast srpskog vojnika. Od rata profititali niste, borili ste se časno, prsa u prsa sa neprijateljskim vojnicima, što bi trebalo i biti svrha rata (ako je uopšte ima!!!) Ipak, bilo je i vojnika daleko od linije fronta, po gradovima u kojima nije metak ispaljen, jako ružne su se stvri dešavale, a i sam Srđan je jedna od njihovih žrtava. Vojnici Republike Srpske su ga ubili, a niko ne zna njihova imena, o tome se ne priča, a i da su poznati javnosti, ja vjerujem da bi kod velikog broja građana RS oni bili heroji. Na hiljade i hiljade Bošnjaka i Hrvata po Bosni nije imalo svog Srđana i mnogi su završili upravo kao i sam Srđan, ubila ih je jedna bolesna ideologija. Tu bolesnu ideologiju slijedi i dan danas ogroman broj građana manjeg entiteta. Ja vjerujem da Alen u dubini duše osjeća nešto poput krivice za Srđanovu smrt, iako on to apsolutno nije, ali to je ljudska psiha. Sigurno si čuo za dešavanja u Prijedoru, tu je preko 100 djece ubijeno u toku rata, a do 1995. u PD nije bilo ratnih dejstava, linije fronta su bile daleko od Prijedora. Ta djeca ni dan danas nemaju spomenik u svom gradu. Naravno da i na drugim stranama ima Srđana, ne samo da ih je bilo u proteklom ratu, već ih je bilo i u II. sv. ratu, samo što takvi primjeri ne zanimaju srpsku javnost.

Beli

pre 6 godina

Pricu o farmericama plasira olos koji bi sve ljudsko kod ovog naroda da obesmisli: 1389, Nasi, Zavetnici! I ima jos 100 takvih organizacija, niko ih nema toliko na svetu.

zašto je tako

pre 6 godina

Srđanu svaka čast, pravi heroj i pravi čovjek. S velikim zakašnjenjem je dobio skromno priznanje, malu ulicu na kraju N. Beograda, uz groblje i poneku medijsku pažnju. Ipak mnogo važnije je pitanje da li su kažnjeni Srđanovi ubice? Ili su zapravo oni pravi heroji? Ubice Srđana Aleksića su bile slobodne i u januaru 2017. Nije mi poznato da se išta promijenilo. U Trebinju, mjestu ubistva, Srđan još uvijek nema ulicu, dok njegove ubice Trebinjem šetaju slobodni i vjerovatno kao heroji koji su ubili izdajicu. A prošlo je 24-25 godina od ubistva.

baldhawk

pre 6 godina

Duša da mi se raspadne od tuge i nepravde. Svake godine održim neki svoj lični pomen ovom momku, a najviše od svega me potresu reči sa čitulje "ispunjavajući ljudsku dužnost". Postao je heroj zbog besmisla, umesto da je ostao anoniman u normalnoj svakodnevici. Jedna od stvari koje bih promenio da imam kosmičke moći i sigurno, čovek koji će imati mesto u mom "organizmu" dok sam živ.

Titogradjanin

pre 6 godina

Ako nesto pozitivno mogu da kažem za nasu vlast u Cg jeste da su dali naziv jednom bulevaru po njemu u Pg. Jedina svijetla tacka. Srdjan je pravi dokaz o cojstvu i junastvu. Da je srece da se ovo uvede u knjige i da se djeca ne uce mrznji. Njegovom ocu naklon do poda, kakvo razmisljanje i kakav stav ima. Vidi se na koga je bio Srdjan. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

biti covek

pre 6 godina

Predivna prica o tragicnom vremenu koje smo preziveli. Grcam u suzama,ne mogu i dalje da ih zauustavim.Srdjan Aleksic - veliki covek, pre svega, kao i Alen koji ga ne zaboravlja

Sir Oliver

pre 6 godina

O Federeru preko 200 komentara o Srdjanu 30 e Srbijo ko zivi u tebi u sta smo se dali pretvoriti. U svakom narodu ima 12 % fasista samo im oni normalni nedaju da vladaju. Kod nas vladaju 30 godina i jos dugo ce...

Coco Bill

pre 6 godina

Šta reći !!! Ovde i nemaš šta reći jer bilo šta da kažeš je suvišno. Koliko je to "popularno", nažalost se vidi i po broju komentara, a da se radi o nekom prepucavanju bilo bi 100 i više komentara "branitelja srpstva", ali ovako........ništa !!!!

Goran

pre 6 godina

@Don
Naravno da ovo sto pises za pripadnike VRS generalno nije tacno. A i veoma je bezobrazno na ovu vijest ostaviti takav komentar. Ali dobro, mrznja te jede i tu nema pomoci. I ja sam bio u VRS i za mene je Srdjan covjek a ne ove pijane ubice.

Maro, Dubrovnik

pre 6 godina

Iz Dubrovnika sam. Srđana sam upoznao u ljeto 1988. godine ispred dubrovačke diskoteke Bakhos u koju je došao s par prijatelja. Upoznali smo se pod čudnim i napetim okolnostima, skoro se potukli, ali smo na kraju, zahvaljujući upravo Srđanu, popili poneko piće i razišli se. Iste te godine par mjeseci poslije sam pozvan u rezervu u trebinjsku kasarnu. Iz kasarne sam izašao s par rezervista i završio u jednom trebinjskom kafiću pod platanima. Tu sam ponovo sreo Srđana. Dobro nas je počastio, družio se s nama cijelu večer, a onda nas ispratio do kasarne. Poslije toga ga više nikad nisam vidio. Onda je počeo rat. Ponekad sam se znao zapitati da li je Srđan živ, da li je u vojsci, gdje je uopće i da li bi me prepoznao ako se sretnemo negdje na ratištu. Nismo se sreli, ali sam negdje krajem devedestih preko nekog Harisa (ili neko slično ime), trebinjske izbjeglice, saznao što mu se dogodilo. Ispričao mi je da je Srđan poginuo braneći Harisovog i svog prijatelja Alena. To me nije nimalo iznenadilo jer u ta dva susreta sa Srđanom sam shvatio da je Čovjek (s velikim Č) koji bi i život dao za prijatelja. Neka mu je vječna slava i hvala mu za jedno prelijepo druženje pod platanima.

Petar

pre 6 godina

Srdjan je heroj zato sto smo mi stoka zbog koje stvari koje bi trebale da su normalne i da se podrazumevaju ume samo nekoliko njih i nazivamo ih herojima. Da smo ljudi on ne bi bio heroj jer bi svaki covek u takvoj situaciji tako reagovao i to bi bilo nesto najnormalnije, nesto ljudsko. A ovako je lakse nama nekoga nazvati herojem i sutra zazmuriti na oba oka kad se ista prica ponovi pa slaviti nekog novog heroja

Trpimir

pre 6 godina

Samo jedno slava mu i hvala. Tih primjera bilo je na svim stranama u svim ovim našim idiotskim ratovima. O tome treba pisati i govoriti. Trebamo jedni druge poštovati unatoč razlikama ili baš zbog razlika. Ne smijemo jedni drugima negirati pravo na jezik, pismo, vjeru. Ne moramo se voliti ali se poštovati moramo.

dobar kajmak, loš sir

pre 6 godina

Srdjan, iako je otisao prerano, ostace vecno ziv, pobedio je smrt. Svaki put kad procitam o njemu, napune mi se oci suzama i stegne me u grudima. Heroju, ljudino. Srdjanov otac je pravi primer dostojanstvenog i mudrog coveka, apsolutno postovanje.

Stradanje

pre 6 godina

@cobo
Tvoj brat je potpuno u pravu. Tek kroz nevolje i muke se vidi ko je kakav čovek. Dobar čovek ostaje dobar i u rđavim vremenima, a svo ljudsko zlo ispliva privučeno opštim zlom.
Zato stradamo, da nam bude jasno ko smo zaista.
Dragom Srđanu neka je večna radost na nebesima.

Plavi269

pre 6 godina

“Ma znaš kakve su to tenzije? Političke. Samo ko će bolju stolicu da uzme i ko će više para zaraditi. Eto, to su ti te tenzije. Ništa više. A moraš živeti zajedno. Sve je politika – ko će u koju stolicu. I onda ja ću da lajem na ovoga, ti laj na onoga i tako 20, 30 godina. Onda će doći neko drugi, sve se vrti, a ista priča. Koliko je godina prošlo od rata? Šta se promenilo? Ništa. Nego se promenilo to što taj neki ne da stolicu“

Koliko je ovo samo tačno... pravo u centar. Ovde je sadržana sva besmislenost ovih prostora i ljudi koji vode ove države.

Kako ih se osloboditi? Šta uraditi?

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

U Bijeljini su Arkan i njegov ološ ubili Srpkinju koju su zatekli u kući bošnjačke porodice koju je došla da ohrabri i da, ako bude potrebno, svedoči da su to najbolji prijatelji njene porodice a ubijena je uz objašnjenje da treba pobiti sve Srbe koji se zateknu u muslimanskom društvu i o tom ubistvu su se odmah hvalili po Bijeljini. O tom ubistvu sam saznala od moje dve prijateljice Bijeljinke, jedna je Bošnjakinja a druga Srpkinja, prva je sa celom porodicom izbegla (najviše zahvaljujući tome što je njen suprug već bio regionalno poznat fudbaler u bijeljinskom fudbalskom klubu), tamo svi žive i rade a stanove su kupili u Sarajevu i ne žele da se vrate u Bijeljinu i u Republiku Srpsku; druga je Srpkinja koja je već tada bila udata za Bošnjaka iz Bijeljine a pobegli su u Tuzlu i i sada tamo žive oni i njihova deca. Ni jednoj ni drugoj porodici njihove kuće još nisu vraćene, objašnjenje je da su u tim kućama izbegle srpske porodice (iako u Bijeljini ima praznih srpskih kuća čiji vlasnici su u toku rata izbegli u inostranstvo i tamo žive i rade)...

Ni jedna niška vlast do sada nije ni pomislila da jedna niška ulica dobije ime po Srđanu Aleksiću, ali su zato mnoge dobile ime po kojekakvim srpskim vojvodama...

SimkeS

pre 6 godina

Vi koji ste lupali minus na komentare, kako živite sa samim sobom? Čemu decu učite? Šta mislite o sebi?
Imate li obraza? Idete li u crkvu? Znate li šta je dobrota, moral, etika?
Bog vam u pomoć.

sarajevo.ba

pre 6 godina

Don 
Kao bivši pripadnik Hercegovačkog korpusa VRS koji je u vrijeme ubistva Srđana Aleksića bio na liniji fronta, moram osuditi stereotipe o srpskim borcima kao pijanim četnicima, željnim krvi i silovanja. Kao i u svakoj vojsci i svakom ratu takvih je bilo, ali to ni izbliza nisu bili heroji, naprotiv. Takvi pijani vojnici su bili jednako prijetnja drugim srpskim vojnicima (poput Srđana) i civilima, kao i pripadnicima drugih naroda, praktično svakome ko bi im na bilo koji način stao na put. Takvi uglavnom nisu vidjeli fronta, bavili su se kriminalom i koristili su ratno doba za bogaćenje, a po karakteru i ljudskosti su bili i ostali patuljci i kukavice. 
Kamo sreće da su i na drugim stranama imali svoje Srđane, umjesto što veliki ljubitelji lika i (ne)djela Nasera Orića pričaju kako su svi Srbi zločinci...
(Hercegovački korpus VRS, 26. januar 2018 12:23)

Gospodine, Nasera velicaju kao i srbi Ratka Mladica.
A bilo je i na drugim stranama svakako, niste bas na ovom portalu gledali onog bosnjaka zvani Makedonac sto je spasio jedno srpsko selo, a bilo mu je naredjeno da "ocisti" to selo.I to ih je spasio dan poslije kad mu je dosla informacija da mu je familija pobijena a majka rodjena ziva spaljena.

Bojan Markovic

pre 6 godina

Ono kada odeš u kafić u kraju, piješ espreso, čekaš devojčicu, nisi na poslu, jer imaš povređena leđa, pa uzmeš da pročitaš ovaj tekst i presedne ti kafa, dolazak devojke i ne raduje više toliko, a bol u kičmi više i ne osećaš, a likovi iz kraja sa drugih stolova te gledaju i pitaju se što ti se trese ruka kojom držiš telefon i zašto ti toliko suze oči... Misle da je zbog bola u kičmi, a nije.

Ja se samo pitam ko su ovi Koji lupaju minuse na ove i slicne komentare. Koji su to likovi??

Pozz. svima ovima gore pomenytim nek Bog pomogne, mada mislim da tu nema pomoci, nazalost... steta je vec napravljena.

lejla

pre 6 godina

Za ovu priču znam. Svaka čast i Srđanu za neizmernu hrabrost, požrtvovanje, prijateljstvo i LJUDSKOST, i svaka čast Alenu za sećanje na Srđana i za održavanje kontakta sa Srđanovom porodicom. Retko je ovakvih ljudi, a samo takvi su pravi primer kakav treba da bude čovek!

Maximus Decimus Meridius

pre 6 godina

Хвала ти Срђане, на твом часном земаљском путу. Млад си отишао. Твој пут на небеса води. Почивај у миру ВИТЕЖЕ !

S.M.A.K

pre 6 godina

Prica za nauk, svim narodima bivse nam zemlje! Zalosno je sto se ovakvih prica setimo samo na goisnjem pomenu VELIKIM LJUDIMA.O ovim desavanjima treba stalno govoriti da se narod jednom opasulji.Treba sa smo svi SRĐAN ALEKSIĆ!!!

LondonCalling

pre 6 godina

Cuo sam i pre za ovaj dogadjaj ali na zalost, nisam znao da je napravljen i film. Pre dva sata sam naleteo na ovaj clanak, procitao ga i naravno, upravo sam zavrsio gledanje filma. Dobar deo sam odgledao sa suzama u ocima. Dusa me boli.
Covek je stao u odbranu drugoga, znajuci sta moze da se desi, sa obzirom na okolnosti. Svaka mu cast i vecna mu slava!

zoki

pre 6 godina

Ubitstvo ne zastareva ! Pokazati da se mozemo skupiti i traziti da se ubice dovedu pred lice pravde i kazne. To je najmanje sto se mora ucini za Srdjana !

mare

pre 6 godina

Tuzno je sto u poslednje vreme mnogo vise srecem male pokvarene pijance nego Srdjane. Kao da je sva ljudskost nestala, a posten i dobar se izjednacavaju sa idiotizmomo ili politicki korektnom frazom neprilagodjenoscu

BeKo

pre 6 godina

"Svaki čin nepoštovanja prema životu, svaki čin koji zanemaruje život, koji je ravnodušan prema njemu i koji ga upropaštava, korak je ka tome da zavolimo ubijanje.
Tu odluku čovek mora da donosi svakog trenutka. Nikada nisu posledice pogrešne odluke bile tako potpune i tako neizmenjive kao što su danas". 

Erih From

Ako opet ludilo dođe iste stvari bi se ponovile i to je ono najtužnije u celoj priči.

Higsov bozon

pre 6 godina

"Još samo da skupe dovoljno hrabrosti da ustanu svaki put kad treba... I protiv onog što baca đubre sa terase. I onog što se parkira na dva mesta." Tako jednostavno i istiniti zvuči, ali u danaœnje vreme treba smeti ovako nešto uraditi. Dovoljno je da nekome ko bahato vozi svirneš i ne znaš hoće li izaći da ti lupa auto ili će krenuti da vadi pištolj na tebe. Bezakonje i kriminal svuda.

Marijan

pre 6 godina

Čitajući ovo čovjeku se stegne oko srca. Možda najveći apsurd naših prostora je sudbina generala Vlade Trifunovića. Ljudina spasio Varaždin i živote mladih vojnika, a sudila mu i Hrvatska i Srbija.
Spomenik mu je trebalo dići i u Hrvatskoj i u Srbiji.

WillyWonka

pre 6 godina

Sve ulice u BiH treba da se zovu po Srđanu Aleksiću.
Nek mu je laka zemlja i hvala mu što je pokazao da se u svakoj situaciji može biti čovjek. A on je bio jedan veliki čovjek. Rasplačem se svaki put kad pročitam nešto o njemu, ako ima čovjek koji će u raj, to je Srđan, čovjek, ljudina, planina!

Samo je sljaka iznad nas...

pre 6 godina

Broj minusa na komentarima divljenja i podrske jednom casnom cinu,koji bi trebao da bude svakodnevan i normalan,je cisti pokazatelj u kakvom blatu,nekulturi i nevaspitanju zivimo.Gospodinu Alenu zelim svu srecu u daljem zivotu a tebi Srdjanje vecna slava i veliko hvala!!!

Trebinjka

pre 6 godina

Mlada sam, pa nisam imala priliku da sretnem Srđana kroz grad. Ali ono što vidim kad ugledam čika Radeta je čast, poštenje, hrabrost, otmenost, dobrota, iskrenost i neka radost u očima (iako su tragedije obilježile njegov život). Vjerujem da je sve to Srđan takođe nosio u sebi.

Srđan i čika Rade - ono što Trebinje istinski jeste...

pazarac

pre 6 godina

Sto ovaj covek jos uvek nema bulevar negde? Ili ulicu? Ili mozda ima? Jel se bar neko setio da ga ispostuje?
(NeleMKD, 26. januar 2018 10:36)

Ima, trg u centru Novog Pazara nosi ime Srdjana Aleksića.

Dusan

pre 6 godina

Ovaj dogadjaj nam je medjas od koga se razilaze putevi ljudski.

Na zalost dosta nas krene pogresnim pravcem.

Srdjanu hvala za vecnu opomenu i vecnu pamjat,

a Alenu svako dobro od Boga

Aleksandar

pre 6 godina

Srđan je ostavio nama svima za nauk kako se treba ponašati!!! Hvala ti što si postojao. Žalosno je što si tako mlad otišao. Junače, neka ti je večna slava i hvala! I sa ove i sa one strane ima na žalost po neki Srđan. Kažem na žalost jel bilo bi mnogo bolje da je takvih kao Srđana u većini. Za takve ljude treba svet da zna, da su postojali i da postoje. Kako se ko zove i kojem se Bogu moli, to nema veze. Svi smo goli i bosi od krvi i mesa došli na ovaj svet. Tu smo u prolazu i treba da ga odživimo što lepše i bolje, da svojim potomcima ostavimo za primer kako treba živeti. Mnogo je ratova bilo i mnogo je dobrih ljudi odneo rat.
SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

Bojan Markovic

pre 6 godina

Ispunjavajuci ljudsku duznost - deluje jednostavno, ali izgleda da je to najteze i u 99% slucajeva izostane... ocito je da se to retko desava.
A ovaj broj minusa na ukazivanje postovanja za ucinjeno, treba da nas duboko zabrine. Uzgred, mislim da je to totalni krah i prpast jednog nekada normalnog sistema vrednosti... a vi samo lupajte minuse, lupate ih sami sebi.
Pozdrav Cph.

Consciencia

pre 6 godina

Oni koji vrte pricu o Srdjanu kao sverceru su psi rata i profiteri koji su se masno su se okoristili ratnim sukobima i mrznjom prema svakome i svemu sto nije kao i oni. Mnogi od njih danas su politicari, dekani, direktori, no sveukupno gomila nekompetentnih zasela na pozicije na koje nikada ne bi dosli da se posteni svet na svim stranama ista pitao. Zato oni ovakve price svako malo podgrevaju i huskaju narod da mrzi jer je to jedini nacin da se zaborave njihove "zasluge" u svemu sto se odigralo, a oni da nastave da jasu svoje lobotomirane podanike. Niko ne spori da je u toj vojsci bilo casnih ljudi, no problem je sto ni vojska ni vlast RS cin Srdjanovog ubistva - da ne pominjemo silne druge pljacke, ubistva, tuce, silovanja - nisu osudili i kaznili drasticno, kako to dolikuje, nego su blagim kaznama i cutanjem samo dali krila sopstvenom olosu, i time i sebe kao i narod koji ih je izabrao priklonili istome. RS i njeni gradjani zato su danas i tu gde jesu - taoci sopstvenog cutanja i odbijanja ili pak nesposobnosti da se suoce sa zlom koje su u njihovo ime cinili (i jos cine) najgori.