Subota, 13.01.2018.

18:00

Još jedno masovno trovanje, opet ilegalni furadan?

Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina otkriven je novi pomor životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: B92

Još jedno masovno trovanje, opet ilegalni furadan? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Trovach

pre 6 godina

Mozda sam vec dosadan, ali kod nas su zabranjene skoro sve aktivne materije kao i u EU. Kod nas dolaze Madjari da kupe jos nekoliko pesticida koji kod njih vise nisu dozvoljeni, a ostale kupuju jer su jeftiniji. Neki misle da mi jos uvek zivimo "iza gvozdene zavese", pa su mi pre neki dan trazili "Timet" koji je izbacen pre vise od 15 godina. Mi uopste ne zaostajemo za EU sto se registracije pesticida tice, ali su krajnji korisnici izuzetno needukovani, a sto je najgore, nisu ni zainteresovani da se edukuju. Verovatno ce ih u buducnosti surova realnost naterati na to. Logicno, kada uzmete flasu nekog otrova u ruke, to je vrlo ozbiljna stvar.

Trovach

pre 6 godina

@Mare...Svaka cast na predlogu. Svaka stetocina se moze suzbijati biolosko-agrotehnicko-mehanicko- (pa sto da ne i) hemijskim metodama. Za suzbijanje jabukovog smotavca se oko debla moze postaviti lepenka od kutija, gde ce se uvuci gusenice, a u rano prolece se sve to pokupi i spali. Mnoge stetocine se pre kretanja vegetacije mogu sastrugati cetkom. Naravno, ovo je skoro nemoguce sprovesti u velikim intenzivnim zasadima, ali na okucnicama i vikendicama itekako ima smisla. Prosle godine (u nasoj maloj basti) nikakvu hemiju nisam koristio u spanacu, sargarepi, persunu, boraniji, grasku, luku i blitvi, a samo 3 prskanja protiv bolesti u paradajzu, paprici i krastavcima i to daleko pre berbe. Sto vise znanja, to je manje hemije potrebno.

Mare

pre 6 godina

Ljudi ovde su toliko zatucani i leni da je najlakše kupiti otrov i sve živo potrovati. Navešću samo jedan jednostavan primer za uništavanje štetočina bez trovanja, dve letve spojiti tako da imaju oblik slova "T" (neka bude oko 1,5m visine) i zabosti na nekoliko mesta u njivi, pošto su orlovi veoma inteligentne životinje shvatiće to kao odličan položaj za osmatranje i sletaće tamo, verovatno se radi o njivama sa pšenicom ili ječmom a tu su sitni glodari i hrčci najveći problem. Ovo se radi po Evropi odavno, posebno na njivama sa organskim načinom proizvodnje, probajte košta manje od otrova. Još bolje bi bilo kada bi svako uz svoju njivu posadio drveće na kome bi se vremenom ptice gnezdile, to je dugoročno rešenje ali pošto je našim paorima uvek "malo" zemlje pa zaoru do asfalta i poseku vetrozaštitni pojas jer smeta mehanizaciji, to je već u mentalitetu, tu pomoći nema.

Trovach

pre 6 godina

Vidim da skoro svima promice poenta. Nije problem aktivna materija nego kako se ona upotrebljava i da li se zloupotrebljava. Svako od vas ce jednom pozeleti da se otarasi mrava, muva, ili komaraca u kuci/stanu, pa cete doci kod nas "poljoapotekara" (ne znam bolji naziv) i zelecete nesto svemoguce, a neotrovno. E, pa ne postoji neotrovni otrov. Kada shvatite da vasa odgovornost pocinje onog momenta kada ste kupili neki pesticid (biocid), bice manje nemilih dogadjaja. Druga stvar je u vezi namernih trovaca. Oni bi trebali biti u nadleznosti policije, pocev od onih sto zele otrovati "komsijsku macku sto im tamani golubove", do onih sto postavljaju u gradske parkove otrove za pse lutalice. Mislim da su takvi pogotovo za posmatranje.

Бабинџем

pre 6 godina

Ако већ мора да се купује отров, нека се при куповини обавезно покаже лична карта, наведе разлог за куповину, нек се направи списак ко је купио отров и то ће донекле моћи да се исконтролише. За оваква тровања обавезна новчана казна плус робија. Обавезна и контрола продаваца.

Dejan

pre 6 godina

Uzmu se lepo uzorci zemljista, i kad se nadje otrov, zna se cija je njiva, napise se kazna tolika da moraju svi clanovi porodice po bubreg da prodaju i stvar resena.
 (ls, 13. januar 2018 17:26) 

Lepo zvuci, ali....
Skoro svacija njiva je zatrovana zabranjenim pesticidima... sta onda? Ko je kriv?

Trovach

pre 6 godina

@zex...Furadan (karbofuran) je sistemik, ali biljku kukuruza stiti do 3. lista. Kasnije nije vazno, jer pipa ne moze napraviti toliko veliku stetu koliko kukuruz brzo raste. Ako ga vise nema dovoljno da ubije bubu od nekoliko cm, sigurno ga nema dovoljno da otruje kravu posle 120 dana u biljci visine preko 2,5m. Velika je frka napravljena oko furadana samo zato sto se on najcesce zloupotrebljavao (uz kreozan i ponekad cink fosfid).
Ako se pesticidi pravilno, odgovorno i strucno koriste, rizik je skoro NULA.

Gradjanin

pre 6 godina

Da se razumemo, meni je pas otrovan u centru Beograda, na zelenoj javnoj povrsini, gde najvise ima male dece, pre dve godine. Uvidjaj je uradjen po sluzbenoj duznosti, jer tako mora. Teren je ostavljen kakav je i zatecen, kontaminiran. Ne znam ni zasto kucam ovo, kada nikakve pomoci nama nema.

zex

pre 6 godina

Furadan nije sistemik, on nema kretanje kroz biljku, nemoze da otruje usev.Ovde je verovatno glodar pojeo furadan a kasnije Orao je pojeo glodara i otrovao se.

Milojica

pre 6 godina

Opet krivim državu iz razloga što poljoprivrednici koriste do 10x veću količinu pesticida od one koju im preporuči inženjer poljoprivrede. Danas su otrovali zaštićene životinje, ali već godinama truju nas i našu djecu kroz paradajz, krastavce itd. Država mora da krene evropskim principom - da se kontroliše svaka njiva i zemljoradnik i da se zabrani veliki broj hemijskih preparata koji su na zapadu odavno zabranjeni!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (don tom, 13. januar 2018 19:08)

Ja opet krivim nas bahati, bezobrazni i umisljeni narod, koji nece da cita uputstva i postuje pravilnike nego ocekuje da ga drzava vodi za rucicu kroz zivot.
E pa toga nema ni u zlatom optocenoj svajcarskoj zemlji dembeliji.

trovaci prokleti

pre 6 godina

Truju ribe (reke),truju ptice (zemlja),truju vazduh...Truju zivotinje,ali i
ljude! Koga ovo uzbudjuje od nadleznih? Pre neki dan tone opasnog otrova u
zemlju zakopano,sta je s tim,ko je kaznjen? Kao i obicno niko! Samo napred!

Anonim

pre 6 godina

Lako je ad hoc reći Furadan... Verovatnije mi je da je ptice otrovao cink fosfid kojim se zimi štiti pšenica od glodara. Otrov ulazi u lanac ishrane a mlada ptica je verovatno pojela otrovanog miša...

Trovach

pre 6 godina

@hohstapleri u svakom slucaju!...Karbofuran (aktivna materija u furadanu) se vrlo brzo razgradjuje, ali je jako otrovan, pa je zato zabranjen. Mnogim manje otrovnim pesticidima treba duze vreme da se razgrade. Neko je pomenuo i cink fosfid, sto je takodje lako moguce, jer poljoprivrednike cesto mrzi da ga ubacuju direktno u rupe glodara, nego ga razbacuju po celoj parceli. Cak je moguce trovanje i ako predator pojede otrovanog glodara.
Sve dok poljoprivrednici ocekuju da im prodavci sve objasne, bez da procitaju uputstvo i bez njihove odgovornosti u slucaju nepravilne upotrebe, bice ovakvih slucajeva.

don tom

pre 6 godina

Opet krivim državu iz razloga što poljoprivrednici koriste do 10x veću količinu pesticida od one koju im preporuči inženjer poljoprivrede. Danas su otrovali zaštićene životinje, ali već godinama truju nas i našu djecu kroz paradajz, krastavce itd. Država mora da krene evropskim principom - da se kontroliše svaka njiva i zemljoradnik i da se zabrani veliki broj hemijskih preparata koji su na zapadu odavno zabranjeni!

Skimmer

pre 6 godina

U celoj ovoj odvratno uzasnoj vesti, jedina pozitivna stvar su biolozi koji se brinu o divljim zivotinjama, verovatno za vrlo skromne novce.
Drzava, zakonodavstvo, nista!

dud

pre 6 godina

Furadan ima isti mehanizam delovanja kao VX, izuzetno toksican nervni otrov, a biljke ga uzimaju preko korena da bi na kraju zavrsio u lancu ishrane. Tako da, ovo nije "upotreba" pesticida, vec se moze tretirati kao teroristicki napad, da ima drzave ovde.

mad max

pre 6 godina

Koje useve štite u sred zime. Osim toga rečeno je da je sredstvo zabranjeno. Niko nije štitio niti pogrešio nego to namerno radi. Ja imam mali plac u vikend naselju koje je usput i rezervat. Znači da svake godine lovci petnaestak dana u jesen, a možda i zimu imaju pravo da love. Viđala sam razne ptice, prepelice, fazane, zečeve, jednom čak i srnu. Okolo su njive i nikada niko nije bacio nikakav otrov niti se bilo šta slično dešavalo. Obzirom da se u tom mestu ovo ponavlja više godina treba dobro ispitati i kazniti sk*tove.
Inače lovce sam viđala ali nikada da su nešto ulovili. Jedino što te dve nedelje molim Boga da ne doleti neko zalutalo zrno, jer su lovce jači.

Millennium

pre 6 godina

Toksični smo kao narod i država u svakom pogledu. Imao sam tu sreću i nesreću da spašavam orla mišara koji je bio otrovan. Nažalost, nije se izvukao iako su veterinari dali sve od sebe da ga spasu. Držao sam ga u rukama, i čak otrovan je veličanstvena životinja. Srce me boli u šta smo se pretvorili. Mordor.

netko

pre 6 godina

eno gledam neki dan vesti na madjarskom tv2.

i znate sta?

dobio lik 3 GODINE zatvora jer je zivog zapalio jednog JEZA.

ovo kod nas nije drzava. veca drzava je u somaliji nego ovde

hohstapleri u svakom slucaju!

pre 6 godina

@hohstapleri...Ovde nije rec o upotrebi furadana, nego o njegovoj zloupotrebi. Dobro se zna za sta je on namenjen i ako se pravilno upotrebi, njegovi ostaci u biljkama kukuruza se posle 56 dana vise ne mogu laboratorijski detektovati, a kukuruz za siliranje stize posle 100 i vise dana. To znaci da ga nema ni u silazi, pa ni u mleku, ili mesu.
(Trovach, 13. januar 2018 17:52)

Izvini, ali ako je u celom svetu zabranjen, postoji neki razlog, zar ne? Drugo, zna se kako nasi seljaci upotrebljavaju pesticide, od'oka, bolje vise, ionako manje kosta! Sta mislis, zasto nam vracaju voce i povrce, cak i iz Rusije, koje ne brine bas najvise za svoje gradjane? ZATO STO JE ZATROVANO CAK I ZA NJIHOVE PARAMETRE! Uostalom, taj Furadan, ne iscezne samo tako ili ispari i ode uvazduh koji disemo, ili natopi zemlju, pa ga prva kisa slije u podzemne vode, koje opet mi pijemo!

Ventur

pre 6 godina

Mladi orao krstaš koji se spominje je bio označen satelitskim odašiljačem i njeno kretanje (ženka je u pitanju) su pratili ornitolozi iz Autrije. Tokom šest meseci je prešla 4.200 kilometara u osam država Evrope, a nakon dva dana na teritoriji Srbije nađena je mrtva.

ArtuDitu

pre 6 godina

Da vidite kakve se tek kiseline ispustaju u reke ne bi verovali da je tako nesto moguce i da drzava to dozvoljava. Ako se ovako nastavi za jedno 50 godina pitanje je da li ce opstati bilo koje zivotinjske vrste. Ali, koga briga vazno je da dolaze investitori. Na kraju Srbija ce biti drzava siromasnih, starih i bolesnih. To nam je sigurna buducnost.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Nisi skontao kako dolazi do trovanja.Otrov nije da bi ptice otrovao postavljen nego njime seljaci prscu svoje useve a nabavljaju ga ilegalno jer je jeftiniji ali je zakonom zabranjen.
(Kevin Moretunic, 13. januar 2018 17:51)

Naprotiv. Ti nisi shvatio. Otrov je postavljan u zivotinjske iznutrice bas da bi ga uzele divlje zivotinje. Nista se ne prska u januaru.

Da hoce, policija bi lako nasla trovaca. Nije Njujork nego selendra u Srbiji.

Petar

pre 6 godina

Gledam ja tako Tour d'France i pitam se pa gde ljudi bacaju stare frižidere, šporete, šut... Da prevedem, dok nam se ne promeni mentalitet živećemo ovako kako živimo. I za to nam nije kriva ni CIA ni Vatikan ni Amerika...

zex

pre 6 godina

Furadan je do pre par godina bio u slobodnoj prodaji, ljudi su tretirali seme kukuruza furadanom.Radi se jednom od najjacih otrova koji su dostupni nama.Vec 3-4godina nema ga u prodaji ali neko verovatno ima zalihe.

Jaric Zivadin

pre 6 godina

Jadne zivotinje,smeca i otrova na svakom koraku,zagadjene reke,vazduh,njive pune pesticida i raznih otrova,sva ta ambalaza od otrova u obliznjem kanalu.Uginule zivotinje se ostavljaju pored puta jedan apokalipsticki prizor.Ekologija u Srbiji je ravna nuli.

Trovach

pre 6 godina

@hohstapleri...Ovde nije rec o upotrebi furadana, nego o njegovoj zloupotrebi. Dobro se zna za sta je on namenjen i ako se pravilno upotrebi, njegovi ostaci u biljkama kukuruza se posle 56 dana vise ne mogu laboratorijski detektovati, a kukuruz za siliranje stize posle 100 i vise dana. To znaci da ga nema ni u silazi, pa ni u mleku, ili mesu.

dud

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.

mare

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.
(dud, 13. januar 2018 17:25)

Evo sutra ce tako da ga osude u zemlji u kojoj silovatelji i ubice nose nanogice po 6 meseci.

Sloba

pre 6 godina

Ova slika me je toliko potresla da nemam reči. Ja razumem da seljacu stite usev ali sigurno postoji alternativa ubijanju ove predivne ptice koju ćemo samo na slikama moći da vidimo. Podrška ljudima koji se bore za opstanak ugrožene vrste...

bot007

pre 6 godina

"Roknuti" jednom seljaku kaznu da mu usi odpadnu i onda organizovati javno odlaganje furadana i pripretiti istom takvom kaznom onom kod koga ga nadju u dvoristu i da vidis kako bi se star resila.

hohstapleri

pre 6 godina

Ova slika me je toliko potresla da nemam reči. Ja razumem da seljacu stite usev ali sigurno postoji alternativa ubijanju ove predivne ptice koju ćemo samo na slikama moći da vidimo. Podrška ljudima koji se bore za opstanak ugrožene vrste...
(Sloba, 13. januar 2018 17:26)

Stite usev?

Taj usev ce zavrsiti kao hrana kravama i svinjama, koje cemo posle mi pojesti!!!

Da li postoji jedna stvar koju ova vlast ispravno radi? Nista, sest godina nas zamajavaju izborima i lazima, a mi stigosmo do dna!

vozdovcanin

pre 6 godina

ljudi, kod nas se pale slame, mokro lisce, suvo granje uz put baca smece, pusi, jede otpad, zvrlja po zidovima, konzumiraju droge i alkoholi. Zdravstvo nam je puklo skolstvo rapsad a o ekologiji da se ne prica. Reke su nam pune smeca. Sta vi svi ocekujete da ptice cvrkucu u Srbiji? Ne, ovde je zatrovano sve ne od nato-a vec od nas samih.
Hajde drzavo napravi neki pomak!!

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.
(dud, 13. januar 2018 17:
Nisi skontao kako dolazi do trovanja.Otrov nije da bi ptice otrovao postavljen nego njime seljaci prscu svoje useve a nabavljaju ga ilegalno jer je jeftiniji ali je zakonom zabranjen.

ls

pre 6 godina

Uzmu se lepo uzorci zemljista, i kad se nadje otrov, zna se cija je njiva, napise se kazna tolika da moraju svi clanovi porodice po bubreg da prodaju i stvar resena.

gmo

pre 6 godina

nisu mi jasni ljudi koji truju divljač. poljoprivrednik sam i sramota me je jer to verovatno rade moje "kolege". ja "imam" bar 7 jastrebova koji mi u lucerki love miševe i napravio sam sedala da mogu da osmatraju. jedino što mogu da razumem je kada divlje svinje pojedu kukuruze i medved/vuk ubiju neku domaću životinju, a tu štetu treba najpre da plati lovačko udruženje (jer moju njivu, pa i kućni plac zovu svojim lovištem) pa onda drzava.

drzava - nista...

pre 6 godina

ministarstvo za ekologiju - nista? policija - nista? drzavno javno tuzilastvo - nista?

sta, furadan moze da se kupi u samoposluzi, pa ne mogu da isprate put od proizvodjaca do trovaca? narod koji cini ovakvu drzavu i treba da nestane, nije ni zasluzio da postoji.

inace da se prosetaju sa psima tragacima po selu nasli bi odmah ko je to uradio, ali ne moze to "drustvo za zastitu ptica sa kolegama iz madjarske" (svaka cast na zalaganju i jednima i drugima) to mora policija da uradi.

nije ovo "samo" trovanje zivotinja, ovo je teroristicki napad, ali "srbija je bezbedna zemlja" pa se ovo ne istrazuje, jer se ne uklapa u idilicnu sliku...

ls

pre 6 godina

Uzmu se lepo uzorci zemljista, i kad se nadje otrov, zna se cija je njiva, napise se kazna tolika da moraju svi clanovi porodice po bubreg da prodaju i stvar resena.

drzava - nista...

pre 6 godina

ministarstvo za ekologiju - nista? policija - nista? drzavno javno tuzilastvo - nista?

sta, furadan moze da se kupi u samoposluzi, pa ne mogu da isprate put od proizvodjaca do trovaca? narod koji cini ovakvu drzavu i treba da nestane, nije ni zasluzio da postoji.

inace da se prosetaju sa psima tragacima po selu nasli bi odmah ko je to uradio, ali ne moze to "drustvo za zastitu ptica sa kolegama iz madjarske" (svaka cast na zalaganju i jednima i drugima) to mora policija da uradi.

nije ovo "samo" trovanje zivotinja, ovo je teroristicki napad, ali "srbija je bezbedna zemlja" pa se ovo ne istrazuje, jer se ne uklapa u idilicnu sliku...

Sloba

pre 6 godina

Ova slika me je toliko potresla da nemam reči. Ja razumem da seljacu stite usev ali sigurno postoji alternativa ubijanju ove predivne ptice koju ćemo samo na slikama moći da vidimo. Podrška ljudima koji se bore za opstanak ugrožene vrste...

hohstapleri

pre 6 godina

Ova slika me je toliko potresla da nemam reči. Ja razumem da seljacu stite usev ali sigurno postoji alternativa ubijanju ove predivne ptice koju ćemo samo na slikama moći da vidimo. Podrška ljudima koji se bore za opstanak ugrožene vrste...
(Sloba, 13. januar 2018 17:26)

Stite usev?

Taj usev ce zavrsiti kao hrana kravama i svinjama, koje cemo posle mi pojesti!!!

Da li postoji jedna stvar koju ova vlast ispravno radi? Nista, sest godina nas zamajavaju izborima i lazima, a mi stigosmo do dna!

vozdovcanin

pre 6 godina

ljudi, kod nas se pale slame, mokro lisce, suvo granje uz put baca smece, pusi, jede otpad, zvrlja po zidovima, konzumiraju droge i alkoholi. Zdravstvo nam je puklo skolstvo rapsad a o ekologiji da se ne prica. Reke su nam pune smeca. Sta vi svi ocekujete da ptice cvrkucu u Srbiji? Ne, ovde je zatrovano sve ne od nato-a vec od nas samih.
Hajde drzavo napravi neki pomak!!

netko

pre 6 godina

eno gledam neki dan vesti na madjarskom tv2.

i znate sta?

dobio lik 3 GODINE zatvora jer je zivog zapalio jednog JEZA.

ovo kod nas nije drzava. veca drzava je u somaliji nego ovde

Ventur

pre 6 godina

Mladi orao krstaš koji se spominje je bio označen satelitskim odašiljačem i njeno kretanje (ženka je u pitanju) su pratili ornitolozi iz Autrije. Tokom šest meseci je prešla 4.200 kilometara u osam država Evrope, a nakon dva dana na teritoriji Srbije nađena je mrtva.

Millennium

pre 6 godina

Toksični smo kao narod i država u svakom pogledu. Imao sam tu sreću i nesreću da spašavam orla mišara koji je bio otrovan. Nažalost, nije se izvukao iako su veterinari dali sve od sebe da ga spasu. Držao sam ga u rukama, i čak otrovan je veličanstvena životinja. Srce me boli u šta smo se pretvorili. Mordor.

bot007

pre 6 godina

"Roknuti" jednom seljaku kaznu da mu usi odpadnu i onda organizovati javno odlaganje furadana i pripretiti istom takvom kaznom onom kod koga ga nadju u dvoristu i da vidis kako bi se star resila.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Nisi skontao kako dolazi do trovanja.Otrov nije da bi ptice otrovao postavljen nego njime seljaci prscu svoje useve a nabavljaju ga ilegalno jer je jeftiniji ali je zakonom zabranjen.
(Kevin Moretunic, 13. januar 2018 17:51)

Naprotiv. Ti nisi shvatio. Otrov je postavljan u zivotinjske iznutrice bas da bi ga uzele divlje zivotinje. Nista se ne prska u januaru.

Da hoce, policija bi lako nasla trovaca. Nije Njujork nego selendra u Srbiji.

mare

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.
(dud, 13. januar 2018 17:25)

Evo sutra ce tako da ga osude u zemlji u kojoj silovatelji i ubice nose nanogice po 6 meseci.

dud

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.

Petar

pre 6 godina

Gledam ja tako Tour d'France i pitam se pa gde ljudi bacaju stare frižidere, šporete, šut... Da prevedem, dok nam se ne promeni mentalitet živećemo ovako kako živimo. I za to nam nije kriva ni CIA ni Vatikan ni Amerika...

ArtuDitu

pre 6 godina

Da vidite kakve se tek kiseline ispustaju u reke ne bi verovali da je tako nesto moguce i da drzava to dozvoljava. Ako se ovako nastavi za jedno 50 godina pitanje je da li ce opstati bilo koje zivotinjske vrste. Ali, koga briga vazno je da dolaze investitori. Na kraju Srbija ce biti drzava siromasnih, starih i bolesnih. To nam je sigurna buducnost.

gmo

pre 6 godina

nisu mi jasni ljudi koji truju divljač. poljoprivrednik sam i sramota me je jer to verovatno rade moje "kolege". ja "imam" bar 7 jastrebova koji mi u lucerki love miševe i napravio sam sedala da mogu da osmatraju. jedino što mogu da razumem je kada divlje svinje pojedu kukuruze i medved/vuk ubiju neku domaću životinju, a tu štetu treba najpre da plati lovačko udruženje (jer moju njivu, pa i kućni plac zovu svojim lovištem) pa onda drzava.

Jaric Zivadin

pre 6 godina

Jadne zivotinje,smeca i otrova na svakom koraku,zagadjene reke,vazduh,njive pune pesticida i raznih otrova,sva ta ambalaza od otrova u obliznjem kanalu.Uginule zivotinje se ostavljaju pored puta jedan apokalipsticki prizor.Ekologija u Srbiji je ravna nuli.

hohstapleri u svakom slucaju!

pre 6 godina

@hohstapleri...Ovde nije rec o upotrebi furadana, nego o njegovoj zloupotrebi. Dobro se zna za sta je on namenjen i ako se pravilno upotrebi, njegovi ostaci u biljkama kukuruza se posle 56 dana vise ne mogu laboratorijski detektovati, a kukuruz za siliranje stize posle 100 i vise dana. To znaci da ga nema ni u silazi, pa ni u mleku, ili mesu.
(Trovach, 13. januar 2018 17:52)

Izvini, ali ako je u celom svetu zabranjen, postoji neki razlog, zar ne? Drugo, zna se kako nasi seljaci upotrebljavaju pesticide, od'oka, bolje vise, ionako manje kosta! Sta mislis, zasto nam vracaju voce i povrce, cak i iz Rusije, koje ne brine bas najvise za svoje gradjane? ZATO STO JE ZATROVANO CAK I ZA NJIHOVE PARAMETRE! Uostalom, taj Furadan, ne iscezne samo tako ili ispari i ode uvazduh koji disemo, ili natopi zemlju, pa ga prva kisa slije u podzemne vode, koje opet mi pijemo!

don tom

pre 6 godina

Opet krivim državu iz razloga što poljoprivrednici koriste do 10x veću količinu pesticida od one koju im preporuči inženjer poljoprivrede. Danas su otrovali zaštićene životinje, ali već godinama truju nas i našu djecu kroz paradajz, krastavce itd. Država mora da krene evropskim principom - da se kontroliše svaka njiva i zemljoradnik i da se zabrani veliki broj hemijskih preparata koji su na zapadu odavno zabranjeni!

zex

pre 6 godina

Furadan je do pre par godina bio u slobodnoj prodaji, ljudi su tretirali seme kukuruza furadanom.Radi se jednom od najjacih otrova koji su dostupni nama.Vec 3-4godina nema ga u prodaji ali neko verovatno ima zalihe.

dud

pre 6 godina

Furadan ima isti mehanizam delovanja kao VX, izuzetno toksican nervni otrov, a biljke ga uzimaju preko korena da bi na kraju zavrsio u lancu ishrane. Tako da, ovo nije "upotreba" pesticida, vec se moze tretirati kao teroristicki napad, da ima drzave ovde.

mad max

pre 6 godina

Koje useve štite u sred zime. Osim toga rečeno je da je sredstvo zabranjeno. Niko nije štitio niti pogrešio nego to namerno radi. Ja imam mali plac u vikend naselju koje je usput i rezervat. Znači da svake godine lovci petnaestak dana u jesen, a možda i zimu imaju pravo da love. Viđala sam razne ptice, prepelice, fazane, zečeve, jednom čak i srnu. Okolo su njive i nikada niko nije bacio nikakav otrov niti se bilo šta slično dešavalo. Obzirom da se u tom mestu ovo ponavlja više godina treba dobro ispitati i kazniti sk*tove.
Inače lovce sam viđala ali nikada da su nešto ulovili. Jedino što te dve nedelje molim Boga da ne doleti neko zalutalo zrno, jer su lovce jači.

Trovach

pre 6 godina

@hohstapleri u svakom slucaju!...Karbofuran (aktivna materija u furadanu) se vrlo brzo razgradjuje, ali je jako otrovan, pa je zato zabranjen. Mnogim manje otrovnim pesticidima treba duze vreme da se razgrade. Neko je pomenuo i cink fosfid, sto je takodje lako moguce, jer poljoprivrednike cesto mrzi da ga ubacuju direktno u rupe glodara, nego ga razbacuju po celoj parceli. Cak je moguce trovanje i ako predator pojede otrovanog glodara.
Sve dok poljoprivrednici ocekuju da im prodavci sve objasne, bez da procitaju uputstvo i bez njihove odgovornosti u slucaju nepravilne upotrebe, bice ovakvih slucajeva.

trovaci prokleti

pre 6 godina

Truju ribe (reke),truju ptice (zemlja),truju vazduh...Truju zivotinje,ali i
ljude! Koga ovo uzbudjuje od nadleznih? Pre neki dan tone opasnog otrova u
zemlju zakopano,sta je s tim,ko je kaznjen? Kao i obicno niko! Samo napred!

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.
(dud, 13. januar 2018 17:
Nisi skontao kako dolazi do trovanja.Otrov nije da bi ptice otrovao postavljen nego njime seljaci prscu svoje useve a nabavljaju ga ilegalno jer je jeftiniji ali je zakonom zabranjen.

Mare

pre 6 godina

Ljudi ovde su toliko zatucani i leni da je najlakše kupiti otrov i sve živo potrovati. Navešću samo jedan jednostavan primer za uništavanje štetočina bez trovanja, dve letve spojiti tako da imaju oblik slova "T" (neka bude oko 1,5m visine) i zabosti na nekoliko mesta u njivi, pošto su orlovi veoma inteligentne životinje shvatiće to kao odličan položaj za osmatranje i sletaće tamo, verovatno se radi o njivama sa pšenicom ili ječmom a tu su sitni glodari i hrčci najveći problem. Ovo se radi po Evropi odavno, posebno na njivama sa organskim načinom proizvodnje, probajte košta manje od otrova. Još bolje bi bilo kada bi svako uz svoju njivu posadio drveće na kome bi se vremenom ptice gnezdile, to je dugoročno rešenje ali pošto je našim paorima uvek "malo" zemlje pa zaoru do asfalta i poseku vetrozaštitni pojas jer smeta mehanizaciji, to je već u mentalitetu, tu pomoći nema.

Gradjanin

pre 6 godina

Da se razumemo, meni je pas otrovan u centru Beograda, na zelenoj javnoj povrsini, gde najvise ima male dece, pre dve godine. Uvidjaj je uradjen po sluzbenoj duznosti, jer tako mora. Teren je ostavljen kakav je i zatecen, kontaminiran. Ne znam ni zasto kucam ovo, kada nikakve pomoci nama nema.

Anonim

pre 6 godina

Lako je ad hoc reći Furadan... Verovatnije mi je da je ptice otrovao cink fosfid kojim se zimi štiti pšenica od glodara. Otrov ulazi u lanac ishrane a mlada ptica je verovatno pojela otrovanog miša...

Milojica

pre 6 godina

Opet krivim državu iz razloga što poljoprivrednici koriste do 10x veću količinu pesticida od one koju im preporuči inženjer poljoprivrede. Danas su otrovali zaštićene životinje, ali već godinama truju nas i našu djecu kroz paradajz, krastavce itd. Država mora da krene evropskim principom - da se kontroliše svaka njiva i zemljoradnik i da se zabrani veliki broj hemijskih preparata koji su na zapadu odavno zabranjeni!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (don tom, 13. januar 2018 19:08)

Ja opet krivim nas bahati, bezobrazni i umisljeni narod, koji nece da cita uputstva i postuje pravilnike nego ocekuje da ga drzava vodi za rucicu kroz zivot.
E pa toga nema ni u zlatom optocenoj svajcarskoj zemlji dembeliji.

Trovach

pre 6 godina

Vidim da skoro svima promice poenta. Nije problem aktivna materija nego kako se ona upotrebljava i da li se zloupotrebljava. Svako od vas ce jednom pozeleti da se otarasi mrava, muva, ili komaraca u kuci/stanu, pa cete doci kod nas "poljoapotekara" (ne znam bolji naziv) i zelecete nesto svemoguce, a neotrovno. E, pa ne postoji neotrovni otrov. Kada shvatite da vasa odgovornost pocinje onog momenta kada ste kupili neki pesticid (biocid), bice manje nemilih dogadjaja. Druga stvar je u vezi namernih trovaca. Oni bi trebali biti u nadleznosti policije, pocev od onih sto zele otrovati "komsijsku macku sto im tamani golubove", do onih sto postavljaju u gradske parkove otrove za pse lutalice. Mislim da su takvi pogotovo za posmatranje.

Skimmer

pre 6 godina

U celoj ovoj odvratno uzasnoj vesti, jedina pozitivna stvar su biolozi koji se brinu o divljim zivotinjama, verovatno za vrlo skromne novce.
Drzava, zakonodavstvo, nista!

Бабинџем

pre 6 godina

Ако већ мора да се купује отров, нека се при куповини обавезно покаже лична карта, наведе разлог за куповину, нек се направи списак ко је купио отров и то ће донекле моћи да се исконтролише. За оваква тровања обавезна новчана казна плус робија. Обавезна и контрола продаваца.

Trovach

pre 6 godina

@hohstapleri...Ovde nije rec o upotrebi furadana, nego o njegovoj zloupotrebi. Dobro se zna za sta je on namenjen i ako se pravilno upotrebi, njegovi ostaci u biljkama kukuruza se posle 56 dana vise ne mogu laboratorijski detektovati, a kukuruz za siliranje stize posle 100 i vise dana. To znaci da ga nema ni u silazi, pa ni u mleku, ili mesu.

Trovach

pre 6 godina

@zex...Furadan (karbofuran) je sistemik, ali biljku kukuruza stiti do 3. lista. Kasnije nije vazno, jer pipa ne moze napraviti toliko veliku stetu koliko kukuruz brzo raste. Ako ga vise nema dovoljno da ubije bubu od nekoliko cm, sigurno ga nema dovoljno da otruje kravu posle 120 dana u biljci visine preko 2,5m. Velika je frka napravljena oko furadana samo zato sto se on najcesce zloupotrebljavao (uz kreozan i ponekad cink fosfid).
Ako se pesticidi pravilno, odgovorno i strucno koriste, rizik je skoro NULA.

Trovach

pre 6 godina

@Mare...Svaka cast na predlogu. Svaka stetocina se moze suzbijati biolosko-agrotehnicko-mehanicko- (pa sto da ne i) hemijskim metodama. Za suzbijanje jabukovog smotavca se oko debla moze postaviti lepenka od kutija, gde ce se uvuci gusenice, a u rano prolece se sve to pokupi i spali. Mnoge stetocine se pre kretanja vegetacije mogu sastrugati cetkom. Naravno, ovo je skoro nemoguce sprovesti u velikim intenzivnim zasadima, ali na okucnicama i vikendicama itekako ima smisla. Prosle godine (u nasoj maloj basti) nikakvu hemiju nisam koristio u spanacu, sargarepi, persunu, boraniji, grasku, luku i blitvi, a samo 3 prskanja protiv bolesti u paradajzu, paprici i krastavcima i to daleko pre berbe. Sto vise znanja, to je manje hemije potrebno.

Dejan

pre 6 godina

Uzmu se lepo uzorci zemljista, i kad se nadje otrov, zna se cija je njiva, napise se kazna tolika da moraju svi clanovi porodice po bubreg da prodaju i stvar resena.
 (ls, 13. januar 2018 17:26) 

Lepo zvuci, ali....
Skoro svacija njiva je zatrovana zabranjenim pesticidima... sta onda? Ko je kriv?

Trovach

pre 6 godina

Mozda sam vec dosadan, ali kod nas su zabranjene skoro sve aktivne materije kao i u EU. Kod nas dolaze Madjari da kupe jos nekoliko pesticida koji kod njih vise nisu dozvoljeni, a ostale kupuju jer su jeftiniji. Neki misle da mi jos uvek zivimo "iza gvozdene zavese", pa su mi pre neki dan trazili "Timet" koji je izbacen pre vise od 15 godina. Mi uopste ne zaostajemo za EU sto se registracije pesticida tice, ali su krajnji korisnici izuzetno needukovani, a sto je najgore, nisu ni zainteresovani da se edukuju. Verovatno ce ih u buducnosti surova realnost naterati na to. Logicno, kada uzmete flasu nekog otrova u ruke, to je vrlo ozbiljna stvar.

zex

pre 6 godina

Furadan nije sistemik, on nema kretanje kroz biljku, nemoze da otruje usev.Ovde je verovatno glodar pojeo furadan a kasnije Orao je pojeo glodara i otrovao se.

Trovach

pre 6 godina

@hohstapleri...Ovde nije rec o upotrebi furadana, nego o njegovoj zloupotrebi. Dobro se zna za sta je on namenjen i ako se pravilno upotrebi, njegovi ostaci u biljkama kukuruza se posle 56 dana vise ne mogu laboratorijski detektovati, a kukuruz za siliranje stize posle 100 i vise dana. To znaci da ga nema ni u silazi, pa ni u mleku, ili mesu.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.
(dud, 13. januar 2018 17:
Nisi skontao kako dolazi do trovanja.Otrov nije da bi ptice otrovao postavljen nego njime seljaci prscu svoje useve a nabavljaju ga ilegalno jer je jeftiniji ali je zakonom zabranjen.

zex

pre 6 godina

Furadan nije sistemik, on nema kretanje kroz biljku, nemoze da otruje usev.Ovde je verovatno glodar pojeo furadan a kasnije Orao je pojeo glodara i otrovao se.

dud

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.

ls

pre 6 godina

Uzmu se lepo uzorci zemljista, i kad se nadje otrov, zna se cija je njiva, napise se kazna tolika da moraju svi clanovi porodice po bubreg da prodaju i stvar resena.

vozdovcanin

pre 6 godina

ljudi, kod nas se pale slame, mokro lisce, suvo granje uz put baca smece, pusi, jede otpad, zvrlja po zidovima, konzumiraju droge i alkoholi. Zdravstvo nam je puklo skolstvo rapsad a o ekologiji da se ne prica. Reke su nam pune smeca. Sta vi svi ocekujete da ptice cvrkucu u Srbiji? Ne, ovde je zatrovano sve ne od nato-a vec od nas samih.
Hajde drzavo napravi neki pomak!!

Anonim

pre 6 godina

Lako je ad hoc reći Furadan... Verovatnije mi je da je ptice otrovao cink fosfid kojim se zimi štiti pšenica od glodara. Otrov ulazi u lanac ishrane a mlada ptica je verovatno pojela otrovanog miša...

hohstapleri

pre 6 godina

Ova slika me je toliko potresla da nemam reči. Ja razumem da seljacu stite usev ali sigurno postoji alternativa ubijanju ove predivne ptice koju ćemo samo na slikama moći da vidimo. Podrška ljudima koji se bore za opstanak ugrožene vrste...
(Sloba, 13. januar 2018 17:26)

Stite usev?

Taj usev ce zavrsiti kao hrana kravama i svinjama, koje cemo posle mi pojesti!!!

Da li postoji jedna stvar koju ova vlast ispravno radi? Nista, sest godina nas zamajavaju izborima i lazima, a mi stigosmo do dna!

netko

pre 6 godina

eno gledam neki dan vesti na madjarskom tv2.

i znate sta?

dobio lik 3 GODINE zatvora jer je zivog zapalio jednog JEZA.

ovo kod nas nije drzava. veca drzava je u somaliji nego ovde

drzava - nista...

pre 6 godina

ministarstvo za ekologiju - nista? policija - nista? drzavno javno tuzilastvo - nista?

sta, furadan moze da se kupi u samoposluzi, pa ne mogu da isprate put od proizvodjaca do trovaca? narod koji cini ovakvu drzavu i treba da nestane, nije ni zasluzio da postoji.

inace da se prosetaju sa psima tragacima po selu nasli bi odmah ko je to uradio, ali ne moze to "drustvo za zastitu ptica sa kolegama iz madjarske" (svaka cast na zalaganju i jednima i drugima) to mora policija da uradi.

nije ovo "samo" trovanje zivotinja, ovo je teroristicki napad, ali "srbija je bezbedna zemlja" pa se ovo ne istrazuje, jer se ne uklapa u idilicnu sliku...

bot007

pre 6 godina

"Roknuti" jednom seljaku kaznu da mu usi odpadnu i onda organizovati javno odlaganje furadana i pripretiti istom takvom kaznom onom kod koga ga nadju u dvoristu i da vidis kako bi se star resila.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Nisi skontao kako dolazi do trovanja.Otrov nije da bi ptice otrovao postavljen nego njime seljaci prscu svoje useve a nabavljaju ga ilegalno jer je jeftiniji ali je zakonom zabranjen.
(Kevin Moretunic, 13. januar 2018 17:51)

Naprotiv. Ti nisi shvatio. Otrov je postavljan u zivotinjske iznutrice bas da bi ga uzele divlje zivotinje. Nista se ne prska u januaru.

Da hoce, policija bi lako nasla trovaca. Nije Njujork nego selendra u Srbiji.

Dejan

pre 6 godina

Uzmu se lepo uzorci zemljista, i kad se nadje otrov, zna se cija je njiva, napise se kazna tolika da moraju svi clanovi porodice po bubreg da prodaju i stvar resena.
 (ls, 13. januar 2018 17:26) 

Lepo zvuci, ali....
Skoro svacija njiva je zatrovana zabranjenim pesticidima... sta onda? Ko je kriv?

Sloba

pre 6 godina

Ova slika me je toliko potresla da nemam reči. Ja razumem da seljacu stite usev ali sigurno postoji alternativa ubijanju ove predivne ptice koju ćemo samo na slikama moći da vidimo. Podrška ljudima koji se bore za opstanak ugrožene vrste...

hohstapleri u svakom slucaju!

pre 6 godina

@hohstapleri...Ovde nije rec o upotrebi furadana, nego o njegovoj zloupotrebi. Dobro se zna za sta je on namenjen i ako se pravilno upotrebi, njegovi ostaci u biljkama kukuruza se posle 56 dana vise ne mogu laboratorijski detektovati, a kukuruz za siliranje stize posle 100 i vise dana. To znaci da ga nema ni u silazi, pa ni u mleku, ili mesu.
(Trovach, 13. januar 2018 17:52)

Izvini, ali ako je u celom svetu zabranjen, postoji neki razlog, zar ne? Drugo, zna se kako nasi seljaci upotrebljavaju pesticide, od'oka, bolje vise, ionako manje kosta! Sta mislis, zasto nam vracaju voce i povrce, cak i iz Rusije, koje ne brine bas najvise za svoje gradjane? ZATO STO JE ZATROVANO CAK I ZA NJIHOVE PARAMETRE! Uostalom, taj Furadan, ne iscezne samo tako ili ispari i ode uvazduh koji disemo, ili natopi zemlju, pa ga prva kisa slije u podzemne vode, koje opet mi pijemo!

mad max

pre 6 godina

Koje useve štite u sred zime. Osim toga rečeno je da je sredstvo zabranjeno. Niko nije štitio niti pogrešio nego to namerno radi. Ja imam mali plac u vikend naselju koje je usput i rezervat. Znači da svake godine lovci petnaestak dana u jesen, a možda i zimu imaju pravo da love. Viđala sam razne ptice, prepelice, fazane, zečeve, jednom čak i srnu. Okolo su njive i nikada niko nije bacio nikakav otrov niti se bilo šta slično dešavalo. Obzirom da se u tom mestu ovo ponavlja više godina treba dobro ispitati i kazniti sk*tove.
Inače lovce sam viđala ali nikada da su nešto ulovili. Jedino što te dve nedelje molim Boga da ne doleti neko zalutalo zrno, jer su lovce jači.

mare

pre 6 godina

Je l' mogu da se postave kamere, pa da se vidi koji monstrum i bolesnik to radi? Pa ga osuditi na 40 godina bez prava da se zali cuvenom Apelacionom sudu.
(dud, 13. januar 2018 17:25)

Evo sutra ce tako da ga osude u zemlji u kojoj silovatelji i ubice nose nanogice po 6 meseci.

Petar

pre 6 godina

Gledam ja tako Tour d'France i pitam se pa gde ljudi bacaju stare frižidere, šporete, šut... Da prevedem, dok nam se ne promeni mentalitet živećemo ovako kako živimo. I za to nam nije kriva ni CIA ni Vatikan ni Amerika...

don tom

pre 6 godina

Opet krivim državu iz razloga što poljoprivrednici koriste do 10x veću količinu pesticida od one koju im preporuči inženjer poljoprivrede. Danas su otrovali zaštićene životinje, ali već godinama truju nas i našu djecu kroz paradajz, krastavce itd. Država mora da krene evropskim principom - da se kontroliše svaka njiva i zemljoradnik i da se zabrani veliki broj hemijskih preparata koji su na zapadu odavno zabranjeni!

dud

pre 6 godina

Furadan ima isti mehanizam delovanja kao VX, izuzetno toksican nervni otrov, a biljke ga uzimaju preko korena da bi na kraju zavrsio u lancu ishrane. Tako da, ovo nije "upotreba" pesticida, vec se moze tretirati kao teroristicki napad, da ima drzave ovde.

Jaric Zivadin

pre 6 godina

Jadne zivotinje,smeca i otrova na svakom koraku,zagadjene reke,vazduh,njive pune pesticida i raznih otrova,sva ta ambalaza od otrova u obliznjem kanalu.Uginule zivotinje se ostavljaju pored puta jedan apokalipsticki prizor.Ekologija u Srbiji je ravna nuli.

Trovach

pre 6 godina

@hohstapleri u svakom slucaju!...Karbofuran (aktivna materija u furadanu) se vrlo brzo razgradjuje, ali je jako otrovan, pa je zato zabranjen. Mnogim manje otrovnim pesticidima treba duze vreme da se razgrade. Neko je pomenuo i cink fosfid, sto je takodje lako moguce, jer poljoprivrednike cesto mrzi da ga ubacuju direktno u rupe glodara, nego ga razbacuju po celoj parceli. Cak je moguce trovanje i ako predator pojede otrovanog glodara.
Sve dok poljoprivrednici ocekuju da im prodavci sve objasne, bez da procitaju uputstvo i bez njihove odgovornosti u slucaju nepravilne upotrebe, bice ovakvih slucajeva.

Trovach

pre 6 godina

@zex...Furadan (karbofuran) je sistemik, ali biljku kukuruza stiti do 3. lista. Kasnije nije vazno, jer pipa ne moze napraviti toliko veliku stetu koliko kukuruz brzo raste. Ako ga vise nema dovoljno da ubije bubu od nekoliko cm, sigurno ga nema dovoljno da otruje kravu posle 120 dana u biljci visine preko 2,5m. Velika je frka napravljena oko furadana samo zato sto se on najcesce zloupotrebljavao (uz kreozan i ponekad cink fosfid).
Ako se pesticidi pravilno, odgovorno i strucno koriste, rizik je skoro NULA.

Millennium

pre 6 godina

Toksični smo kao narod i država u svakom pogledu. Imao sam tu sreću i nesreću da spašavam orla mišara koji je bio otrovan. Nažalost, nije se izvukao iako su veterinari dali sve od sebe da ga spasu. Držao sam ga u rukama, i čak otrovan je veličanstvena životinja. Srce me boli u šta smo se pretvorili. Mordor.

zex

pre 6 godina

Furadan je do pre par godina bio u slobodnoj prodaji, ljudi su tretirali seme kukuruza furadanom.Radi se jednom od najjacih otrova koji su dostupni nama.Vec 3-4godina nema ga u prodaji ali neko verovatno ima zalihe.

Бабинџем

pre 6 godina

Ако већ мора да се купује отров, нека се при куповини обавезно покаже лична карта, наведе разлог за куповину, нек се направи списак ко је купио отров и то ће донекле моћи да се исконтролише. За оваква тровања обавезна новчана казна плус робија. Обавезна и контрола продаваца.

gmo

pre 6 godina

nisu mi jasni ljudi koji truju divljač. poljoprivrednik sam i sramota me je jer to verovatno rade moje "kolege". ja "imam" bar 7 jastrebova koji mi u lucerki love miševe i napravio sam sedala da mogu da osmatraju. jedino što mogu da razumem je kada divlje svinje pojedu kukuruze i medved/vuk ubiju neku domaću životinju, a tu štetu treba najpre da plati lovačko udruženje (jer moju njivu, pa i kućni plac zovu svojim lovištem) pa onda drzava.

ArtuDitu

pre 6 godina

Da vidite kakve se tek kiseline ispustaju u reke ne bi verovali da je tako nesto moguce i da drzava to dozvoljava. Ako se ovako nastavi za jedno 50 godina pitanje je da li ce opstati bilo koje zivotinjske vrste. Ali, koga briga vazno je da dolaze investitori. Na kraju Srbija ce biti drzava siromasnih, starih i bolesnih. To nam je sigurna buducnost.

Ventur

pre 6 godina

Mladi orao krstaš koji se spominje je bio označen satelitskim odašiljačem i njeno kretanje (ženka je u pitanju) su pratili ornitolozi iz Autrije. Tokom šest meseci je prešla 4.200 kilometara u osam država Evrope, a nakon dva dana na teritoriji Srbije nađena je mrtva.

Trovach

pre 6 godina

Vidim da skoro svima promice poenta. Nije problem aktivna materija nego kako se ona upotrebljava i da li se zloupotrebljava. Svako od vas ce jednom pozeleti da se otarasi mrava, muva, ili komaraca u kuci/stanu, pa cete doci kod nas "poljoapotekara" (ne znam bolji naziv) i zelecete nesto svemoguce, a neotrovno. E, pa ne postoji neotrovni otrov. Kada shvatite da vasa odgovornost pocinje onog momenta kada ste kupili neki pesticid (biocid), bice manje nemilih dogadjaja. Druga stvar je u vezi namernih trovaca. Oni bi trebali biti u nadleznosti policije, pocev od onih sto zele otrovati "komsijsku macku sto im tamani golubove", do onih sto postavljaju u gradske parkove otrove za pse lutalice. Mislim da su takvi pogotovo za posmatranje.

Trovach

pre 6 godina

@Mare...Svaka cast na predlogu. Svaka stetocina se moze suzbijati biolosko-agrotehnicko-mehanicko- (pa sto da ne i) hemijskim metodama. Za suzbijanje jabukovog smotavca se oko debla moze postaviti lepenka od kutija, gde ce se uvuci gusenice, a u rano prolece se sve to pokupi i spali. Mnoge stetocine se pre kretanja vegetacije mogu sastrugati cetkom. Naravno, ovo je skoro nemoguce sprovesti u velikim intenzivnim zasadima, ali na okucnicama i vikendicama itekako ima smisla. Prosle godine (u nasoj maloj basti) nikakvu hemiju nisam koristio u spanacu, sargarepi, persunu, boraniji, grasku, luku i blitvi, a samo 3 prskanja protiv bolesti u paradajzu, paprici i krastavcima i to daleko pre berbe. Sto vise znanja, to je manje hemije potrebno.

Skimmer

pre 6 godina

U celoj ovoj odvratno uzasnoj vesti, jedina pozitivna stvar su biolozi koji se brinu o divljim zivotinjama, verovatno za vrlo skromne novce.
Drzava, zakonodavstvo, nista!

Milojica

pre 6 godina

Opet krivim državu iz razloga što poljoprivrednici koriste do 10x veću količinu pesticida od one koju im preporuči inženjer poljoprivrede. Danas su otrovali zaštićene životinje, ali već godinama truju nas i našu djecu kroz paradajz, krastavce itd. Država mora da krene evropskim principom - da se kontroliše svaka njiva i zemljoradnik i da se zabrani veliki broj hemijskih preparata koji su na zapadu odavno zabranjeni!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (don tom, 13. januar 2018 19:08)

Ja opet krivim nas bahati, bezobrazni i umisljeni narod, koji nece da cita uputstva i postuje pravilnike nego ocekuje da ga drzava vodi za rucicu kroz zivot.
E pa toga nema ni u zlatom optocenoj svajcarskoj zemlji dembeliji.

trovaci prokleti

pre 6 godina

Truju ribe (reke),truju ptice (zemlja),truju vazduh...Truju zivotinje,ali i
ljude! Koga ovo uzbudjuje od nadleznih? Pre neki dan tone opasnog otrova u
zemlju zakopano,sta je s tim,ko je kaznjen? Kao i obicno niko! Samo napred!

Gradjanin

pre 6 godina

Da se razumemo, meni je pas otrovan u centru Beograda, na zelenoj javnoj povrsini, gde najvise ima male dece, pre dve godine. Uvidjaj je uradjen po sluzbenoj duznosti, jer tako mora. Teren je ostavljen kakav je i zatecen, kontaminiran. Ne znam ni zasto kucam ovo, kada nikakve pomoci nama nema.

Mare

pre 6 godina

Ljudi ovde su toliko zatucani i leni da je najlakše kupiti otrov i sve živo potrovati. Navešću samo jedan jednostavan primer za uništavanje štetočina bez trovanja, dve letve spojiti tako da imaju oblik slova "T" (neka bude oko 1,5m visine) i zabosti na nekoliko mesta u njivi, pošto su orlovi veoma inteligentne životinje shvatiće to kao odličan položaj za osmatranje i sletaće tamo, verovatno se radi o njivama sa pšenicom ili ječmom a tu su sitni glodari i hrčci najveći problem. Ovo se radi po Evropi odavno, posebno na njivama sa organskim načinom proizvodnje, probajte košta manje od otrova. Još bolje bi bilo kada bi svako uz svoju njivu posadio drveće na kome bi se vremenom ptice gnezdile, to je dugoročno rešenje ali pošto je našim paorima uvek "malo" zemlje pa zaoru do asfalta i poseku vetrozaštitni pojas jer smeta mehanizaciji, to je već u mentalitetu, tu pomoći nema.

Trovach

pre 6 godina

Mozda sam vec dosadan, ali kod nas su zabranjene skoro sve aktivne materije kao i u EU. Kod nas dolaze Madjari da kupe jos nekoliko pesticida koji kod njih vise nisu dozvoljeni, a ostale kupuju jer su jeftiniji. Neki misle da mi jos uvek zivimo "iza gvozdene zavese", pa su mi pre neki dan trazili "Timet" koji je izbacen pre vise od 15 godina. Mi uopste ne zaostajemo za EU sto se registracije pesticida tice, ali su krajnji korisnici izuzetno needukovani, a sto je najgore, nisu ni zainteresovani da se edukuju. Verovatno ce ih u buducnosti surova realnost naterati na to. Logicno, kada uzmete flasu nekog otrova u ruke, to je vrlo ozbiljna stvar.