Sreda, 10.01.2018.

16:25

Za izgovor "ne znam ko je vozio moj auto" kazna 1.000 €

Izvor: B92

Za izgovor "ne znam ko je vozio moj auto" kazna 1.000 € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

133 Komentari

Sortiraj po:

JoksaNS

pre 6 godina

Narode trgni se da zbacimo zulumcare na sledecim izborima a zatim da krene hapsenje zbog ugnjetavanja i psihickog i egzistencijalnog ugrozavanja. Kada par njih zavrsi u zatvoru svaka sledeca vlast ce dobro da razmisli o svom ponasanju

bali

pre 6 godina

U pametnim zemljama kazna ide automobilu. Nema registracije sledece godine ako se ne plati kazna i ne prijavi vozac(mozes babu da prijavis).

Mirko

pre 6 godina

Evo iz mog primera. Prosao sam brze od dozvoljenog pored SIV-a, preticao autobus, snimak lepo napravljen- 73km/h pocetak 2015 godine.. Nisam bio na adresi skoro godinu dana , konacno su me nasli sredina 2016.. Odem na policiju.
Kazem neznam jesam li ja vozio i stvarno mi senzor Abs-a tada nije radio a on je povezan sa senzorom za brzinu pa ni brzina nije precizna, Ali proslo je mnogo vremena , nisam nameravao da lazem, ali 99 % sam ja vozio ali ipak proslo je puno vremena, Oni to shvate kao da ja ne priznajem da sam vozio , kazu doci ce na sud , onda prodje jos pola godine odem na sud , tamo kao ovo ono ja kazem proslo mnogo vremena , kaze kazna vam je manja kad ne priznate nego da priznam i platim za prekoracenje brzine do 30 km/h.. Ali kaze proci cedosta dok to ne dobijete , evo prodje ..jos pola godine mozda i vise sada dolazi da je preksaj zastareo....Eto -do sada je bilo bolje ne priznati manja je kazna tipa 10 0000 a za veliko prekorac, je vec akazna , ali ubuduce se cuvajte

Igor

pre 6 godina

Nije u pitanju kradja vec neovlasceno koriscenje tudjeg motornog vozila. Znaci ja i da udjem u tvoj auto i provozam i ostavim necu odgovarati za kradju. Kradja je ukoliko auto ide na prodaju, znaci bez namere vracanja, ako se rasklopi u delove itd itd...

Zlopamtilo

pre 6 godina

Pre nekoliko meseci na ovom portalu je prikazan video na kome besan Mercedes terenac bahato pretiče kolonu preko pune linije u Kolarčevoj ulici !
iako se vidi i tip vozila i registracija ja do danas nisam primetio u medijima da je nasilnik identifikovan i kažnjen !

Гркуапсу

pre 6 godina

Биће ту суђења и суђења. Нпр. ја одем у иностранство и кључеве од возила као и само возило оставим кући. Син да другу возило, или узме сам и направи прекршај и шта онда. Ја нисам (имам доказ), нисам никоме дао возило а по закону нисам дужан (нема санкције) да пријавим блиског сродника ни за тешко кривично дело,а камоли за саобраћајни прекршај. Коме ће онда да одреде законску казну?

marko

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena. 
(mar, 10. januar 2018 16:50) 
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !? 
(marko, 10. januar 2018 19:21) 

A kako znas da je lagao???
(011/2, 10. januar 2018 22:59)
kako drugacije moze da ne zna ko je vozio ? ili je ukraden auto a nije prijavio, znaci njegova greska i placa kaznu ili zna ko je vozio i nece da kaze. ne moze da ne zna, moze samo da laze !

marko

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.  
(mar, 10. januar 2018 16:50)  
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !? 
(marko, 10. januar 2018 19:21) 



A sto ako stvarno ne znam, pošto kazne stižu posle pola godine, godinu, nekad i više??? 
Zato se poštuje ustav....
(djuro, 10. januar 2018 21:31)

a kako moze da ne zna, ajde objasni mi ? ako ne znas plati kaznu pa za sledeci put ces znati !

marko

pre 6 godina

A šta ako stvarno ne znaš? Nisi bio tu ,u inostranstvu na putu ili u bolnici? Pa stvarno ne znaš!!
(Zoki021, 10. januar 2018 22:58)
pa retko ko ima vise od 2 ljudi kojima daje auto, tako da nema sanse da ne mozes da znas cak i ako si bio u inostranstvu. dodje kazna, vidis da nisi bio tu tada i onda pitas fino te koji su koristili kola ko je u pitanji. e sad drugo je to sto neces i sl, onda fino plati kazu i razmisli sledeci put da li ces ostaviti kljuceve i otici u inostranstvo...

Mile

pre 6 godina

problem Srbije je sto se zakoni ne postuju i sto se ne sprovode jednako prema svima. Setimo se kako su dece poznatih i mocnih likova iz Srbije uspela da se oslobode krivice za najstrasnije saobracajne prekrsaje kao sto je ubistvo i sl.

Aca

pre 6 godina

Pa neka bude i milion, ne napravis prekršaj i nema kazne.Gde je problem?!?!pozajmis vozilo i reci kome si pozajmio i nema kazne.Gde je problem?!?!

Американац

pre 6 godina

@ Vlajko Овде у Америци је само воља полицајаца у питању. Некад пишу казну за несигурано возило иако добију потврду да је возило осигурано, а некад пусте уз опомену кад је више од 15 миља од дозвољене брзине у питању или вожња неосигураним возилом, а некад опомену за недавање жмигавца или пролаз на црвено. А некад возе кући људе кад остану без горива. За пушење на недозвољеним местима такође стигну опомене.

reziel

pre 6 godina

za sve ove što se pitaju "zašto vlasnik vozila plaća kaznu za nešto što nije počinio ili nije dokazano da je on počinio ?".
Vlasnik vozila ne plaća kaznu za prekršaj vozača čiji identitet nije moguće utvrditi, već plaća kaznu zbog toga što ne želi da otkrije kome je dao automobil, odnosno za prikrivanje prekršioca. Ukoliko nije prijavljena kradja vozila, podrazumeva se da je nekome svojom voljom dao vozilo.

NoName

pre 6 godina

@Jabucilo

Kada neko mazne kola, to se obicno radi preko noci dok vlasnik kunta. Znam najmanje 3 primera, gde su ljudima klinci maznuli vozilo, vratili pred prazan rezervoar i to sve u toku noci. I kako da prijavis tako nesto?

Rasta

pre 6 godina

@neko ko je daleko

Uzmes parce papira, stavis u auto i svako zapisuje od kad je do kad vozio auto, tako da kad stigne kazna zna se ko ju je napravio. To kod mene u firmi funcionise dugi niz godina.

Đoko Krivokapić

pre 6 godina

Hahahaaaaaa.....
Pitajte direktora Diposa kako se takve kazne izbegavaju.

"Službeni auto smo dali stranki, zainteresovanoj da iznajmi objekat na NBG, da ode da pogleda objekat, te je ta stranka prekoračila ograničenje".

I tako nekoliko puta, Dipos "strankama" daje novi službeni Golf, da SAME idu da razgledaju objekte po gradu, i da prave prekršaje.

Uros

pre 6 godina

@Bravo Da li to znaci da ako mi neko ukrade auto, a policija ne moze da nadje ko je, onda policija placa kaznu 1000e?

Upravo obrnuto, ako ti neko ukrade auto ti placas kaznu od 1000e, jer si lopovu omogucio da se vozi tvojim automobilim.

mikin

pre 6 godina

"kazna za gore pomenutog vlasnika automobila biće od 100.000 do 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora. "
Cemu ovo vodi? Diktaturi? Malu ste kaznu odredili, trebalo je 300.000 din. pa onda kamate na neplacenu kaznu, pa privatni uterivaci sa svojom nagradom pa coveku uzmete stan ocas posla. Cista drzavna pljacka!
Drzava snosi svu odgovornost za ovo: imate sve moguce kamere, radare, zumiranja i vase je da dokazete ko je vozio. Trosite novac na svu tu tehniku a vasu nesposobnost placa narod! I visina kazne treba da bude odgovarajuca prekrsaju koji je napravljen - a vi 1000€ i/ili 15 dana zatvora. A sta ako je kazna za ucinjeni prekrsaj daleko manja od toga? Nije ovo mesto za izzivljavanje drzave.

dupli_kantar

pre 6 godina

Za izgovor "ne znam ko je vozio moj auto" kazna 1.000 €
------------------

U Srbiji je dinar zvanična valuta. Ne znam kako zamišljate da se kazna plaća u valuti koja nije zvanična državna.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

A sta i kako da me kazne ako nisam bio u Srbiji i donesem pasos kao dokaz a zaista ne znam ko je ucinio prekrsaj.
Na koji nacin da me neko kazni?
(Goran, 11. januar 2018 07:57)
Ako ti je ukraden auto i to uredno prijavljeno policiji,onda nemas nikakav problem.
U slucaju da nije,a preksaj je napravljen,onda je na tebi da utvrdis ko je imao pristup tvom vozilu i da na osnovu snimka ,prijavis tu osobu.
Uostalom,ne moras,ako ti ti je ok da platis 1000 evra za nekoga bliskog i da prihvatis njegove negativne poene....

who cares

pre 6 godina

Kazne su smesne i nepremirene za nas standard od samog pocetka ovog novog zakona pre koliko vec godina. Efekat bezbednijeg saobracaja se nije dobio kaznama, i nece se tako ni dobiti, vec prisustvom policije. A da neko ima malo mozga u Srbiji, ne bi na primer kaznjavao coveka koji nema zimske gume sa 20 hiljada, nego bi tu kaznu sproveo tako na primer sto bi taj bio u obavezi da dostavi policiji u nekom malom roku dokaz da je iste kupio, jer ako nema gume zbog nemastine, tek kad plati tih 20 hiljada nece moci da kupi gume, ali je poenta mozda da punimo zatvore za takve prekrsaje sirotinje. Mnogo kaznenih odredbi iz tog zakona bi moglo malo da se prilagodi nasem standardu i efekat bi bio mnogo bolji, ali zasto bi se neko mucio kad moze da se prepise i lupaju cifre kako im padne napamet, i zasto bi policija radila kako treba, provodila po 8 sati na ulici i kaznjavala i zaustavljala samo ljude u prekrsaju kada je lakse jedne nedelje u 2 meseca imati akciju za alkohol ili gume ili prvu pomoc ... pa tad nalupati kazne, dok u saobracaju vlada javasluk.

Aaa

pre 6 godina

Neka se teraju više sa njihovim kaznama, osnova im je punjenje budžeta, a ne bezbednost u saobraćaju. Ne mogu više da podnesem priču o kaznama u saobraćaju, bukvalno mi se ne seda u auto.

KOBAC011

pre 6 godina

Za GORANA: nedopustivo je da ne znaš ko je upravljao tvojim autom. Tvoj auto NE MOŽE da vozi bilo ko, već samo onaj ko ima ovlašćenje za upravljanje (inače je u pitanju krađa); ne uzima se tuđ auto tek tako - e, daj ključeve, pa odoh... a ako se tvoj prijatelj krije iza tebe, onda ti to i nije neki prijatelj, u prevodu: zašto bi ti njega "pokrivao"?

samo da kazem...

pre 6 godina

Zašto se pozivate na ustav kada napravite prekršaj? Ako je dokazan prekršaj (npr. snimljeno prekoračanje brzine) logično je da onaj čija su kola plati prekršaj ili kaže ko je vozio! Pa ne mogu kola sama da voze. Ako je neko ukrao kola, to ste valjda prijavili?! Ako ste ostavili neobezbeđena kola, da može svako da ih uzme, provoza i vrati na isto mesto, a da vi to ne znate, pitam se da li je sa vama sve u redu?

publika

pre 6 godina

Apsloutno krsenje ljudskih prava i sloboda! Pa ne mogu se resavati problemi tako sto cemo da prebijemo osumnjicenog pa ce da prizna. Drzava je definitivno neprijatelj slobodnog coveka. Tako je bilo oduvek tako je i sad.

Ko je upalio mrak

pre 6 godina

Ne mogu da verujem koliko su ljudi neupuceni u elementarne razlike izmedju krivicnog i prekrsajnog prava i spominju stvari poput principa presumpcije nevinosti i slicne odrednice koje apsolutno nigde u svetu ne postoje u prekrsajnom ili parnicnom zakonodavstvu.

shone

pre 6 godina

Moj lični primer: Često mi kola stoje na parkingu ispred zgrade I po dva dana, a da ih ne pogledam, a da čak I ne budem siguran na kom tačnom mestu oko zgrade. Šta ako se neko "posluži", provoza dok ima goriva I vrati na isti parking oko zgrade? Desilo mi se

Goran

pre 6 godina

A sta i kako da me kazne ako nisam bio u Srbiji i donesem pasos kao dokaz a zaista ne znam ko je ucinio prekrsaj.
Na koji nacin da me neko kazni?

Selfi Romeo

pre 6 godina

Ne verujem da svi do jednog brane sebe/onu osobu koja je prekrsila zakon.

Svi hoce vece plate, red i zakon u drzavi, a niko nece da ga postuje. Samo visokim kaznama ljudi mogu da se dovedu u red, nikako drugacije.

Hvala za objavljivanje komentara.

Neko ko je daleko

pre 6 godina

Evo moje situacije: živim sa roditeljima a na posao idem autobusom. Auto koji svo troje vozimo se vodi na mene. Pitam predlagača i sve kolege komentatore kako ja mogu da znam ko je vozio auto dok sam ja na poslu? Mogla je to biti mati, mogao je to biti otac, burazer, burazerova supruga, možda su komšiji pozajmili auto... Ili, možda, da nosim ključ od auta sa sobom?!

Kuglica

pre 6 godina

Na suprugu se vodi auto. Stigao nam je poziv za prekrsajnog sudiju, voznja 62kmh u gradu. S obzirom da ja vozim taj auto, odlazim u sud, priznajem krivicu, dobijam kaznu 10 hiljada, mesec dana bez dozvole i dva boda. Placeno, odsluzeno..sve ok. Medjutim, stize.poziv za suprugu. Odlazi kod sudije, terete.je.za to sto nije pismeno obavestila sud ko je vozio. Na njenu konstataciju da je kazna naplacena i da sud.zna ko je vozio, dobija.odgovor da.je.to nebitno, da je ovo poseban slucaj.neprijavljivanja.prekrsaja..kazna 15 hiljada... More, teracemo se do Strazbura, ali pare videti necete...

milos

pre 6 godina

Gospodo , procitajte cl.33 Ustav Republike Srbije..
Imate pravo da sebe ne oznacite krivcem , a ni clanove svoje porodice..
Sto znaci niko vas zbog toga ne moze kazniti

Bananaman

pre 6 godina

Neki komentatori su stvarno u pravu. Ovaj propis i kazna su savršeni za bogate. A giljotina za siromašne. Umesto toga, kazne bi morala da se odreže prema imovnom stanju prekrsioca. Dakle, ne i nikako u fiksnom iznosu, tako do kazna jednako zaboli i bogate i siromašne. Kao što to postoji čini mi se u Svajcarskoj i nekim drugim evropskim zemljama, kojima, jelte, težimo.
Inače smatram da što se tiče kvaliteta (pravednosti) i primene zakona smo banana država, od Ustava preko izbornih zakona, poreskih, pa sve do ovog državno otimackog policijski lukrutivnog zakona o tzv. bezbednosti saobraćaja.

Миле НС

pre 6 godina

А колико бива кажњен онај нечији син који јесте био за воланом и који јесте возио кршећи ограничење брзине приликом чега јесте прегазио девојку на пешачком, и затим ПОБЕГАО са места убиства ?!

Nisam bot

pre 6 godina

Cudan smo narod.
Da se kojim slucajem desila situacija (kao sto se verovatno desava) da se neko vadi na tu foru "ne znam ko je vozio moj auto" odma bi ovde pisali, treba takve zveknuti po usima 100 soma pa nek se pravi lud. Tako se postaje drzava.

Verovatno je to zbog selektivnog kaznjavanja, gde se najmocniji stite (izgubljena l.k.), a obican narod dobije po usima, pa ljudi postaju ostrasceni.

смена страже

pre 6 godina

Овакав закон опуштено крши сва права грађана...Ми смо хајдучија,а не држава.

kio B.L.

pre 6 godina

Potpisuje ovaj zakon. Srbi se bune kad treba da plate,MA samo po džepu vas treba odalamiti.
Čitam kao neki kažu:mala plata,ne znam stvarno ko je vozio,ukraden auto... pa nemojte praviti prekršaj i sve ok,a za ukradena vozila je već neko pojasnio o datumu.
Još jedna stvar,ako ke službena valuta u Srbiji Dinar,čemu ovaj naslov u €?

Miro

pre 6 godina

Bruder Jakob je u pravu a Lol je u krivu ;)

U Velikoj Britaniji je vlasnik vozila kriv za svaki prekrsaj, osim ukoliko ne kaze da je neko drugi vozio. Nema tu sta da se dokazuje...Onda niko ne bi placao kazne...

mup

pre 6 godina

Nigde u svetu ne postoji kao kod nas da kupiš auto na pijaci od nekoga ko nije vlasnik, pa ga prodaš nekome i kažeš mu da se javi vlasniku radi prenosa vlasništva. Onda taj novi vlasnik može da sazna da je pravi vlasnik umro i da se vodi ostavinska rasprava pa ne može da prevede auto. Ili vlasnik nije plaćao porez državi, pa je auto u blokadi. Ili je sa tim autom napravljeno mnogo saobraćajnih prekršaja usput, pa opet muke i problemi. Moj kolega preprodavac kola, kupuje i prodaje auta i samo spoji starog i novog vlasnika, a on se nigde ne pominje. Dva stana je kupio tim poslom, a državi ćorak. U Kanadi ako za godinu dana prodaš više od tri auta odmah te zovu iz poreskog da vide šta se dešava. Zato i zbog osiguranja nikome ne pada na pamet da pozajmi auto nekome, a prenos se vrši odmah istog dana.

Nindza

pre 6 godina

Da li to znaci da mogu da ukradem auto, pogazim pola grada, i vlasnik auta odgovara zato sto "nije priznao" ko je vozio auto?

Znam ja da se ljudi mahom izvlace ali ako se na snimku ne vidi vozac, mora se dokazati da je on i vozio.

Recimo, za pocetak bi mogli da srede da policija zapravo radi svoj posao, i da stoji na mestima koja su kriticna, a ne na mestima gde je najbolja "sacekusa", pa da krivca uhvate na delu.
Mnogo je gore kad neko divlja u gradu i prolazi kroz crveno, nego kad neko na otvorenom putu vozi 90 umesto 80.

der Steppenwolf

pre 6 godina

Mene danas radar snimi u gradu sa 52kmh i piše mi kaznu 3000din... SRAMOTA!
Dok je meni pisao kaznu, lik sa bmw-om bukvalno proleti pored, nije išao ispod 100kmh i nikom ništa.

Berliner

pre 6 godina

Znaci, po vecini komentatora, policija mora da dokaze da sam bas JA vozio SVOJE auto kada sam prosao kroz crveno, na primer!?!?!?
Pa super, po vama, ja stavim masku nindza kornjace dok vozim, i cepam po gradu kako hocu. Kad stigne kazna ja kazem "dokazi da sam ja iza te maske".
I to ima smisla?

Sto se tice visine kazne, ona u opste nije velika. Jedno je kada neko iz nehata nacini prekrsaj. Jbg, desava se. A kada neko namerno skriva pocinioca....ja ne vidim sta tu moze biti veliko. Ti svesno prikrivas pocinioca!!!

011/2

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21)

A kako znas da je lagao???

Kreni malo u drzave "gde vlada zakon" (citiram tebe)

pre 6 godina

@ "Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci.Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!"
(lol, 10. januar 2018 19:08)

Krivicno DA, prekrsajno NE!

"U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako"(citiram tebe)... da kad se vozilo kamerom koja kontrolise saobracaj snimi otpozadi, kaznu placa VLASNIK VOZILA. Zato se u "drzavama gde vlada zakon" (citiram tebe) auto i NE POZAJMLJUJE...

I to je po Ustavu.

Bure Baruta

pre 6 godina

Podrzavam skroz. Kad se god potegne prica kako vlada civilizacija u razvijenim zemljama, zakljucak je jer su tamo pravila jasna i kazne za prrkrsioce ostre. Sa druge strane bilo koje prailo da se uspostavi ovde nailazi ne osudu i neodobravanje (pocev od ulaska u gradski prevoz i placanja karti). I naravno za haos, jad i bedu su nam krivi brojni imaginarni zapadni zaverenici. Kakvi smo jos dobro i zivomo.

analiticar amater

pre 6 godina

Prema misljenju Evropskog suda za ljudska prava od 16.marta 2004. policija ili drugi drzavni organ ima pravo da zahteva ime vozaca od vlasnika vozila, i u ovom slucaju se ne primenjuju prava na koja su ovde mnogi ukazivali - odbrana cutanjem ili samokrivljavanje ili svedocenje protiv clanova porodice.

Kazna nije dovoljno ostra, vlasnik vozila bi morao da bude kaznjen i sa barem 6 poena, inace neko sa puno para moze da pravi prekrsaje i nikad ne bude diskvalifikovan.

Koga vise zanima ova tema moze da potrazinpo kljucnim recima ECHR Gerard O'Halloran and Idris Francis against the United Kingdom.

Podržavam

pre 6 godina

Kad dobijete dete ceo opus života vam se okrene, podržavam predlog, ako će ovaj zakon spasiti živote ljudi. Još da naglasim da jedva čekam kamere kao što ih ima po nemačkoj postave i u Srbiji. Ko je vozio po nemačkoj zna o čemu pričam. Podržavam svaki zakon koji će skloniti manijake u vožnji sa ulice na jako dug period.

djuro

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena. 
(mar, 10. januar 2018 16:50) 
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21)



A sto ako stvarno ne znam, pošto kazne stižu posle pola godine, godinu, nekad i više???
Zato se poštuje ustav....

Voja

pre 6 godina

Neverovatni komentari...
Kazna za laganje ? Drugari,laganje MORA DA SE DOKAŽE,pa tek onda sledi kazna,a ovako je ovo protivustavno po više osnova. Ne mozes ti neku izjavu zakonom da proglaiš za laganje i da naplaćuješ kaznu. Totalna glupost. Kako vi možete da znate da je baš svako slagao u toj situaciji ili su takvi kolteralna šteta ? Ne pravi se ovako pravna država...

abracadabra

pre 6 godina

Ovo je budalaština kao i prošli zakon. Pre par meseci mojoj supruzi je stigao poziv da kaže u roku 15 dana ko je vozio auto dana tog i tog žutom trakom. Živeo sam dugo u Evropi i znam da kazne za prekršaje koji su snimljeni kamerom stižu na vlasnika vozila, pa ako nije on, onda dolazi da se žali. Kazna za taj prekršaj je inače 5000. Posle par meseci stiže kazna 15000, koju smo normalno platili. O čemu se ovde radi, da nije nepoštovanje suda. Ja bih reko o još jednom glupom zakonu koji služi za otimanje novca.

Dule

pre 6 godina

po mojem misljenju je sustina da policija nece da radi svoj posao. a to je da dokazuje ko je kriv, tj barem da proba da dokaze ko je kriv
lakse je da traze od tebe ko je vozio, pod pretnjom kazne
inace policija ne radi svoj posao vec duzi period
ps izgovor male.plate ne priznajem

XXL

pre 6 godina

Diktatura više NEMA čime da puni budžet. Budimo spremni za upade izvršitelja u kuće pod izgovorom naplate duga za nekog za koga nismo nikad ni čuli.

Vlajko

pre 6 godina

U Americi ako vas pandur uhvati pri prolasku kroz crveno ili za prekoračenje brzine dovijaju se poeni i novčana kazna, ako vas usnimi kamera za iste prekršaje dobija se samo novčana kazna, naravno šalje se poštom vlasniku vozila slika sa kaznom, nema poena zato što vozač nije uhvaćen na delu.

Јабучило

pre 6 godina

Najgore je sto te niko ni ne pita ko je vozio auto, ako kaznu ne platis u roku od 7 dana automatski dobijas ovu kaznu od 15 hiljada po starom. Ja 15 minuta nisam mogao da shvatim zasto sam dobio ovu kaznu jer ni jednog trenutka nisam negirao da sam vozio ja, samo sam zaboravio da odmah platim
(vlad, 10. januar 2018 18:13)

А ко је крив што си направио прекршај, а потом и што си заборавио да платиш казну на време?

navijac

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)

@a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21

A sta ako stvarno ne zna ko je vozio auto!?!

Јабучило

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.
(NoName, 10. januar 2018 16:54)

Зато што је власник давањем возила некоме омогућио да уради нешто што не треба и има посредну одговорност, макар и за прикривање прекршиоца.
Ако му је неко украо кола (па и привремено) нека поднесе пријаву.

Mnogo smo pametni

pre 6 godina

ma ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema! 
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto! 
(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31) 
Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!

-Ako je auto tvoj,onda si ga ti vozio.
-Ako ne znas ko je vozio,onda je ukraden.
-Ako je ukraden,onda si morao da prijavis kradju.
-Ako je auto tvoj,a ti ga nisi vozio a nije ukraden,onda si ga pozajmio i znas ko ga je vozio.

SASA

pre 6 godina

Na zapadu svu dokumentaciju od vozila iz auta nose sa sobom jer ako se ukrade mogu svasta. Drugo kod kradje odmah se obavestava policija je u suprotnom sve sto urade ide vlasniku na teret.

10+

pre 6 godina

@ axa
sta treba da znaci,vi ili onaj koji je vozio auto ako ima slika auta i vozaca..mene je jednom davno slikao radar u nemackoj na autobanu za sitnicu,slika strava,vidi se da tog dana nisam bio obrijan?

navijac

pre 6 godina

Ja znam za slucajeve gde klinci kradu kola uglavnom zastavina nocu i vozikaju se dok ima benzina pa ih vrate ujutru. Ala ce srecnici da se naplacaju po 1000e zato sto nemaju pojma ko im je drpio kola...

Ko štedi na advokatu, plaća kazne

pre 6 godina

Dolazi vreme da se kod sudije za saobracajne preskrsaje mora ici sa advokatom..
(baron, 10. januar 2018 18:17)
Pa ja sam uvek išao.

goran

pre 6 godina

Pljačka se, otima gladnima, korupcija i kriminal caruju, ubistva su postala normalna pojava a oni će da teraju u zatvor zato što ne znaš ko ti je vozio kola. Pa nigde u svetu se ne osuđuje neko bez dokaza. Na organima države je da krivicu dokažu. Sve ostalo je kršenje ljudskih prava i zakona.

gruzanin

pre 6 godina

a koliko kosta kad na putu postoji rupa koja dovede do otkidanja tocka, poluosovine, udesa, povredjenih ili daleko bilo poginulih, ili je to pokriveno " prilagodjavanju uslovima puta "? pa nema kazne za rupe, signalizaciju, neosvetljenje, i druge prevare na putevima? to ne podleze zakonu o " bezbednosti " saobracaja?!?

........./

pre 6 godina

Pljačka se, otima gladnima, korupcija i kriminal caruju, ubistva su postala normalna pojava a oni će da teraju u zatvor zato što ne znaš ko ti je vozio kola. Pa nigde u svetu se ne osuđuje neko bez dokaza. Na organima države je da krivicu dokažu. Sve ostalo je kršenje ljudskih prava i zakona.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goran, 10. januar 2018 19:19)

Ajme nebuloza, cuj nigde u svetu?!
Drzava ima kao dokaz tvoj automobil u prekrasaju i ukoliko nije ukraden, a kradja uredno prijavljena, vlasnik(ti) snosi odgovornost za vozilo i placa kazne, svugde u "civilizovanom" svetu. Kakva dokazivanja, kakvi bakraci?

Neutralni

pre 6 godina

Vidim da spominjete, a sta ako neko ukrade auto. Ako vam je auto ukraden 10.01, vi cete naravno odmah prijaviti kradju, ili 10.01ili 11.01. Ako vam stigne kazna, da ste napravili prekrsaj 12.01, vi odete kod sudije i samo pokazete prijavu od 10.01 i nikom nista, nece vas teretiti.
(NesKO, 10. januar 2018 18:23)

A sta ako je kazna napravljena 10.01. ili 11.01. ko onda placa kaznu, a vi ste tek 12.01 primetili da nema auta i prijavili nestanak?

lol

pre 6 godina

Ima ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema!
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto!
(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31)
Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!

marko

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.
(NoName, 10. januar 2018 16:54)

ne znam samo kako mozes da ne znas ko je vozio tvoj auto pa nije bicikl, cak i da jeste znas ko ga je uzeo ili kome si dao. Malo da prestanete da glumite budale sa tim ne znam ko je vozio. I kakvi klinci uzeli da se provozaju, sta kao ne znas da ti je neko vozio auto ili ne, prijavis da je ukraden i nemas problem. Treba i veca kazna da bude, svi bi da voze bahato ali da se ne placaju kazne !!!

Pero

pre 6 godina

A sta ako kazem ko je vozio ali ne može da se ustanovi ko je napravio prekršaj? Mislim na prosečnu brzinu na auto putu. Kažem po imenu i prezimenu tri vozača koji su vozili na smenu, a sva tri tvrde da su vozili po propisu. Obzirom da sam dao imena, nema osnova za objektivnu odgovornost za vlasnika vozila, pogotovu ako nije bio u autu (rent a car)?

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!
(lol, 10. januar 2018 19:08)

Teoretski se otisak prsta može krivotvoriti i podmetnuti, mora li policija dokazivati da je to stvarno tvoj otisak prsta?!
Ako je auto tvoj i počini se neki prekršaj ili krivično djelo ako ne kažeš ko je onda si ti!

i.e

pre 6 godina

Cek cek, platis 1000e i nikom ne ide dozvola? Sad je od 15 do 30000din? Ako sam razumeo dobro, sad mi je jasno, zasto kad vozim 50km/h se uvek pojavi neki "besni" vozac koji blica i svira i pored kamere prodje za minimum 80. Plati 1000e i nikom nista... Dobar zakon za one koji imaju novac. Dobar, lepo smisljeno nema sta.

marko

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?

neko2017

pre 6 godina

@BruderJakob

primer ti imaš auto i porodicu. Stoje ti kljucevi od auta u kuci. Ti i supruga odete na odmor a auto ostane kući. Deca sama. Provozaju kola i tebi stigne kazna. Ili jos na primer deca kuci sama dodje tvoj neki rodjak, sused... uzme kljuc ode do grada i opet ti nagraises a nisi ni bio tu.

Glupost.
E sad s obzirom da si ti iz Hrv ja ne znam kako je kod Vas i ne mogu Vam pomoci.

Ali sam siguran da kod nas Boli njih (zakonodavce) guzica za bezbednost saobraćaja već isključivo pare. Pare. Novac. Novčure. Keš. Lova... i ništa više.

Dokazali 100 puta već.

objavite komentar

Dex

pre 6 godina

OK je kaznjavati za krivicno delo ili prekrsaj, sto laganje u ovom slucaju jeste. Medjutim, da li je normalno imati kazne u iznosu od 1000 eura u drzavi gde srecni rade za vise od 200? Da li je normalno imati kazne na nivou razvijenih evropskih drzava, gde su plate preko 2000 eura (mizerna razlika od makar desetak puta)? Da li je normalno da ovakve odluke donose oni koji nemaju nikakvu odgovornost, i nikad ne bivaju krivicno gonjeni za svoja nedela? Ne, ne, oni lepo snose "politicku odgovornost" (citaj, pauziraju par godina i dobijaju manje atraktivan polozaj, do novih izbora), molim lepo. Dolazimo do toga da ti kaznu od nekoliko stotina ili hiljada eura pise saobracajac koji radi za 300. Tragikomedija i opsti apsurd.

mirko

pre 6 godina

Ma raja će biti kaznjena ali zato kad tatino dete napravu krivicno dwlo bas u tom trenutku ne rade kamere u celom gradu i nista se nw zna

Slovenac

pre 6 godina

Zakon o krivicnom postupku svakome predvidja pravo, da ne moras, odnosno da odbijas da svedocis protiv svoje najblize rodbine. Znaci ovo je opet neka uredba, koja je napisana totalno kontra zakonu,jer ti negira to pravo. A obicno auto i pozajmis bas nekome najblizem, nije to mixer za slag. Bas zato je naprimer u SLO zakon napisan tako, da ako se ne vidi dobro ko je vozio, da moras sebi obezbediti alibi. Sto opet nije lako, jer se nije lako setiti gde si tacno bio pre nedelju ili 2 dana u neko tacno vreme. I da, jos ovo, ne pitaju te ko je vozio uopste....

ne secam se da je bas bilo tako

pre 6 godina

"Од 2000-те па наовамо (дакле од увођења "демократије") константно нам ускраћују људска правa"
A pre toga bilo med i mleko, sve pravne norme postovane, policija pre svega, zakoni odlicni a bili sprovodjeni bespogovorno. Nego da te pitam, da li smo ti i ja ziveli u istoj zemlji?

axa

pre 6 godina

Kako vlasnik ne zna ko mu je vozio vozilo? Nije valjda vanzemaljac. U Austriji ti posalju sliku za prekoracenje brzine gde pise Vi ili onaj ko je vozio vozilo.

Mrki

pre 6 godina

Ovde niko ne konta, da je ovo napravljeno, da bi svako ko ima novac izbegao oduzimanje dozvole i slično.

Recimo slikali te da si prošao sa nekim besnim autom, i da si toliko prekoračio da teba da ti oduzmu dozvolu na tri meseca. Ovako kažeš nisam je vozio, oni ti naplate 100 hiljada i ostaje ti dozvola.

Još jedan način da bogati izbegnu odgovarajuće sankcionisanje za prekršaj.

Srbija!!!

vlad

pre 6 godina

Najgore je sto te niko ni ne pita ko je vozio auto, ako kaznu ne platis u roku od 7 dana automatski dobijas ovu kaznu od 15 hiljada po starom. Ja 15 minuta nisam mogao da shvatim zasto sam dobio ovu kaznu jer ni jednog trenutka nisam negirao da sam vozio ja, samo sam zaboravio da odmah platim

Haha

pre 6 godina

@(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31)

Cilj je u svakoj situaciji uzeti novac, sto vise to bolje. Osim zakona i drasticnih kazni, imamo problem kvaliteta puteva, tj. ocajni su i tu niko ne odgovara i ne placa kazne, imamo problem ocajne signalizacije i tu niko ne odgovara, a policija povremeno zloupotrebljava tu situaciju. Pa imamo magistralne puteve koji bi trebali da omoguce dobar protok saobracaja, a oni nacvrckali ogranicenja 40kmh, put prav, nema nista, ili sto su dozvolili tik uz magistralni put da se grade sve i svasta. Tako da, nije lako krenuti na put i voziti 30-40 na mestima gde nema nikakve logike voziti toliko, jer rizikujes da te neko ne pocisti ili da izazoves bes kod drugih itd.

pravnik

pre 6 godina

Zicer

Kako mali Djokica razmislja. Ajde ti uradi . Prijavis ukradeno vozilo kada ti posle par meseci stigne kazna. A onda si ga slucajno sam pronasao?

Acika

pre 6 godina

Eto odgovora čemu služe nove kamere pored postojećih koje su snimale prekoračenje i prolazak na crveno. Ove nove su okrenute u suprotnom smeru i mogu da snime lice vozača. Znači ubuduće nosim masku ili šal i cvikere za sunce!

NesKO

pre 6 godina

Vidim da spominjete, a sta ako neko ukrade auto. Ako vam je auto ukraden 10.01, vi cete naravno odmah prijaviti kradju, ili 10.01ili 11.01. Ako vam stigne kazna, da ste napravili prekrsaj 12.01, vi odete kod sudije i samo pokazete prijavu od 10.01 i nikom nista, nece vas teretiti.

SASA

pre 6 godina

To je pritisak na lica koja vrse kupoprodaju da izvrse odmah prenos i plate porez. Dakle porez, ugovor kod notara, taksa za novu saobracajnu, za nove tablice i novu nalepnicu. Sve to oni znaju koliko se gubi. Prodao sam komsiji i drugi auto i ne prenosimo. Neka dokazu da mu nisam dao da se posluzi.

Doživeo sam transfer blama....

pre 6 godina

Ma samo kazni,povecavaj, rebni,tipično nazaDno,kaznite još malo dok imate koga jer će narod masovno pobeći od vas...

Filip

pre 6 godina

Svi oni koji pisu sta ako je ukradeno vozilo imaju datum kada je vozilo ukradeno i prijavu policiji.Prekrsaji od tog datuma ne terete vlasnika

T

pre 6 godina

Ovo je neustavno na vise nivoa. Ustav ti garantuje pravo da se branis pred sudom i daje ti pravo da ne osudjujes samog sebe (kao americki peti amandman). Ustav ti daje pravo i da lazes pred sudom ako si optuzen. Nisam pravnik, ali ovo mi je sve vrlo tanko.

Гале

pre 6 godina

Од 2000-те па наовамо (дакле од увођења "демократије") константно нам ускраћују људска права и то најчешће цинично и безобзирно нам "објашњавајући" како нам у ствари проширују и дају нова права. Нарочито то раде кроз систем доношења закона којима се штите минорне групе грађана, на уштрб свих осталих. Врхунац, за сада, је Закон о спречавању насиља у породици (који је донесен) и Закон о родној равноправности (који ће сигурно бити донет, у процедури је), а којима се комплетна мушка популација страховито дискриминише и ставља у јако тежак положај. Ту је и "политичка коректност" прилично нов термин уведен управо ради ускраћивања права, а не ради заштите права, како нам сервирају. Све то прати усавршавање система кажњавања и невероватно повећање броја казни које су уведене у свим областима живота (не говорим само о саобраћају). Не можете више изаћи на улицу и погледати лево, или десно, а да вам не прети нека казна. Не можете више изразити своје мишљење о било чему, а да вам над главом не виси мач. Нарочито не смете говорити о женама и о тзв. угроженим групама. Истог момента сте проглашени за мизогина, фашисту (две најчешће и најомиљеније етикете), монструма и ко зна шта још... Орвелова 1984 је наступила. Немам дилему. На жалост ми нећемо бити ти који ће се борити против ове пошасти. Потпуно смо неспособни.Изгледа да ћемо, уместо да их заштитимо, у ствари оставити нашој деци да се они боре за слободу коју ми губимо.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ima ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema!
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto!

Besplatno.

pre 6 godina

Pazi ti tu napredno-deciju logiku - ako sam nesposoban da dokazem da si nacinio prekrsaj (tu se setim da sam ja zakonodavac sad, iako sam do juce oro njivu s tri zuba koja imam) ima da propisem da ces sam da priznas da si ucinio prekrsaj, a ako neces da priznas nakon sto te optuzim, ide kazna!! Ovo ide protiv najosnovnijih pravnih principa. Kao i mnogi drugi novi propisi koje ovi diletanti zele da donesu po sistemu "kako mali Perica dozivljava pravo", ni ovi nece biti doneti (ako je malo mozga ostalo) ili ce biti kreirana nova praksa od strane advokata, koju ce sud naravno usvajati - "Kazes vozio je neko iz moje porodice, ne znam ko"-niko nije duzan da izlaze bliska lica steti, krivicnom gonjenju i sl. Dakle, nisi duzan da podnosis izjave u tom smeru i gotova stvar. Diletanti, diletanti, diletanti, nema kraja.

mar

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.

Aleksa

pre 6 godina

Sve je to uredu,al kako sa platama od 350 evra da poplacamo sve poreze,racune,kazne,kirije i prehranimo sebe ? I 20. hiljada dinara je mnogo ako mene pitate.

NoName

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.

Besplatno.

pre 6 godina

Pazi ti tu napredno-deciju logiku - ako sam nesposoban da dokazem da si nacinio prekrsaj (tu se setim da sam ja zakonodavac sad, iako sam do juce oro njivu s tri zuba koja imam) ima da propisem da ces sam da priznas da si ucinio prekrsaj, a ako neces da priznas nakon sto te optuzim, ide kazna!! Ovo ide protiv najosnovnijih pravnih principa. Kao i mnogi drugi novi propisi koje ovi diletanti zele da donesu po sistemu "kako mali Perica dozivljava pravo", ni ovi nece biti doneti (ako je malo mozga ostalo) ili ce biti kreirana nova praksa od strane advokata, koju ce sud naravno usvajati - "Kazes vozio je neko iz moje porodice, ne znam ko"-niko nije duzan da izlaze bliska lica steti, krivicnom gonjenju i sl. Dakle, nisi duzan da podnosis izjave u tom smeru i gotova stvar. Diletanti, diletanti, diletanti, nema kraja.

mar

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.

NoName

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.

Mrki

pre 6 godina

Ovde niko ne konta, da je ovo napravljeno, da bi svako ko ima novac izbegao oduzimanje dozvole i slično.

Recimo slikali te da si prošao sa nekim besnim autom, i da si toliko prekoračio da teba da ti oduzmu dozvolu na tri meseca. Ovako kažeš nisam je vozio, oni ti naplate 100 hiljada i ostaje ti dozvola.

Još jedan način da bogati izbegnu odgovarajuće sankcionisanje za prekršaj.

Srbija!!!

Гале

pre 6 godina

Од 2000-те па наовамо (дакле од увођења "демократије") константно нам ускраћују људска права и то најчешће цинично и безобзирно нам "објашњавајући" како нам у ствари проширују и дају нова права. Нарочито то раде кроз систем доношења закона којима се штите минорне групе грађана, на уштрб свих осталих. Врхунац, за сада, је Закон о спречавању насиља у породици (који је донесен) и Закон о родној равноправности (који ће сигурно бити донет, у процедури је), а којима се комплетна мушка популација страховито дискриминише и ставља у јако тежак положај. Ту је и "политичка коректност" прилично нов термин уведен управо ради ускраћивања права, а не ради заштите права, како нам сервирају. Све то прати усавршавање система кажњавања и невероватно повећање броја казни које су уведене у свим областима живота (не говорим само о саобраћају). Не можете више изаћи на улицу и погледати лево, или десно, а да вам не прети нека казна. Не можете више изразити своје мишљење о било чему, а да вам над главом не виси мач. Нарочито не смете говорити о женама и о тзв. угроженим групама. Истог момента сте проглашени за мизогина, фашисту (две најчешће и најомиљеније етикете), монструма и ко зна шта још... Орвелова 1984 је наступила. Немам дилему. На жалост ми нећемо бити ти који ће се борити против ове пошасти. Потпуно смо неспособни.Изгледа да ћемо, уместо да их заштитимо, у ствари оставити нашој деци да се они боре за слободу коју ми губимо.

Aleksa

pre 6 godina

Sve je to uredu,al kako sa platama od 350 evra da poplacamo sve poreze,racune,kazne,kirije i prehranimo sebe ? I 20. hiljada dinara je mnogo ako mene pitate.

goran

pre 6 godina

Pljačka se, otima gladnima, korupcija i kriminal caruju, ubistva su postala normalna pojava a oni će da teraju u zatvor zato što ne znaš ko ti je vozio kola. Pa nigde u svetu se ne osuđuje neko bez dokaza. Na organima države je da krivicu dokažu. Sve ostalo je kršenje ljudskih prava i zakona.

lol

pre 6 godina

Ima ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema!
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto!
(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31)
Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!

Dex

pre 6 godina

OK je kaznjavati za krivicno delo ili prekrsaj, sto laganje u ovom slucaju jeste. Medjutim, da li je normalno imati kazne u iznosu od 1000 eura u drzavi gde srecni rade za vise od 200? Da li je normalno imati kazne na nivou razvijenih evropskih drzava, gde su plate preko 2000 eura (mizerna razlika od makar desetak puta)? Da li je normalno da ovakve odluke donose oni koji nemaju nikakvu odgovornost, i nikad ne bivaju krivicno gonjeni za svoja nedela? Ne, ne, oni lepo snose "politicku odgovornost" (citaj, pauziraju par godina i dobijaju manje atraktivan polozaj, do novih izbora), molim lepo. Dolazimo do toga da ti kaznu od nekoliko stotina ili hiljada eura pise saobracajac koji radi za 300. Tragikomedija i opsti apsurd.

marko

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?

Doživeo sam transfer blama....

pre 6 godina

Ma samo kazni,povecavaj, rebni,tipično nazaDno,kaznite još malo dok imate koga jer će narod masovno pobeći od vas...

Миле НС

pre 6 godina

А колико бива кажњен онај нечији син који јесте био за воланом и који јесте возио кршећи ограничење брзине приликом чега јесте прегазио девојку на пешачком, и затим ПОБЕГАО са места убиства ?!

SASA

pre 6 godina

To je pritisak na lica koja vrse kupoprodaju da izvrse odmah prenos i plate porez. Dakle porez, ugovor kod notara, taksa za novu saobracajnu, za nove tablice i novu nalepnicu. Sve to oni znaju koliko se gubi. Prodao sam komsiji i drugi auto i ne prenosimo. Neka dokazu da mu nisam dao da se posluzi.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ima ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema!
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto!

Kuglica

pre 6 godina

Na suprugu se vodi auto. Stigao nam je poziv za prekrsajnog sudiju, voznja 62kmh u gradu. S obzirom da ja vozim taj auto, odlazim u sud, priznajem krivicu, dobijam kaznu 10 hiljada, mesec dana bez dozvole i dva boda. Placeno, odsluzeno..sve ok. Medjutim, stize.poziv za suprugu. Odlazi kod sudije, terete.je.za to sto nije pismeno obavestila sud ko je vozio. Na njenu konstataciju da je kazna naplacena i da sud.zna ko je vozio, dobija.odgovor da.je.to nebitno, da je ovo poseban slucaj.neprijavljivanja.prekrsaja..kazna 15 hiljada... More, teracemo se do Strazbura, ali pare videti necete...

Haha

pre 6 godina

@(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31)

Cilj je u svakoj situaciji uzeti novac, sto vise to bolje. Osim zakona i drasticnih kazni, imamo problem kvaliteta puteva, tj. ocajni su i tu niko ne odgovara i ne placa kazne, imamo problem ocajne signalizacije i tu niko ne odgovara, a policija povremeno zloupotrebljava tu situaciju. Pa imamo magistralne puteve koji bi trebali da omoguce dobar protok saobracaja, a oni nacvrckali ogranicenja 40kmh, put prav, nema nista, ili sto su dozvolili tik uz magistralni put da se grade sve i svasta. Tako da, nije lako krenuti na put i voziti 30-40 na mestima gde nema nikakve logike voziti toliko, jer rizikujes da te neko ne pocisti ili da izazoves bes kod drugih itd.

ne secam se da je bas bilo tako

pre 6 godina

"Од 2000-те па наовамо (дакле од увођења "демократије") константно нам ускраћују људска правa"
A pre toga bilo med i mleko, sve pravne norme postovane, policija pre svega, zakoni odlicni a bili sprovodjeni bespogovorno. Nego da te pitam, da li smo ti i ja ziveli u istoj zemlji?

T

pre 6 godina

Ovo je neustavno na vise nivoa. Ustav ti garantuje pravo da se branis pred sudom i daje ti pravo da ne osudjujes samog sebe (kao americki peti amandman). Ustav ti daje pravo i da lazes pred sudom ako si optuzen. Nisam pravnik, ali ovo mi je sve vrlo tanko.

Slovenac

pre 6 godina

Zakon o krivicnom postupku svakome predvidja pravo, da ne moras, odnosno da odbijas da svedocis protiv svoje najblize rodbine. Znaci ovo je opet neka uredba, koja je napisana totalno kontra zakonu,jer ti negira to pravo. A obicno auto i pozajmis bas nekome najblizem, nije to mixer za slag. Bas zato je naprimer u SLO zakon napisan tako, da ako se ne vidi dobro ko je vozio, da moras sebi obezbediti alibi. Sto opet nije lako, jer se nije lako setiti gde si tacno bio pre nedelju ili 2 dana u neko tacno vreme. I da, jos ovo, ne pitaju te ko je vozio uopste....

Acika

pre 6 godina

Eto odgovora čemu služe nove kamere pored postojećih koje su snimale prekoračenje i prolazak na crveno. Ove nove su okrenute u suprotnom smeru i mogu da snime lice vozača. Znači ubuduće nosim masku ili šal i cvikere za sunce!

axa

pre 6 godina

Kako vlasnik ne zna ko mu je vozio vozilo? Nije valjda vanzemaljac. U Austriji ti posalju sliku za prekoracenje brzine gde pise Vi ili onaj ko je vozio vozilo.

publika

pre 6 godina

Apsloutno krsenje ljudskih prava i sloboda! Pa ne mogu se resavati problemi tako sto cemo da prebijemo osumnjicenog pa ce da prizna. Drzava je definitivno neprijatelj slobodnog coveka. Tako je bilo oduvek tako je i sad.

NesKO

pre 6 godina

Vidim da spominjete, a sta ako neko ukrade auto. Ako vam je auto ukraden 10.01, vi cete naravno odmah prijaviti kradju, ili 10.01ili 11.01. Ako vam stigne kazna, da ste napravili prekrsaj 12.01, vi odete kod sudije i samo pokazete prijavu od 10.01 i nikom nista, nece vas teretiti.

Filip

pre 6 godina

Svi oni koji pisu sta ako je ukradeno vozilo imaju datum kada je vozilo ukradeno i prijavu policiji.Prekrsaji od tog datuma ne terete vlasnika

Aaa

pre 6 godina

Neka se teraju više sa njihovim kaznama, osnova im je punjenje budžeta, a ne bezbednost u saobraćaju. Ne mogu više da podnesem priču o kaznama u saobraćaju, bukvalno mi se ne seda u auto.

Гркуапсу

pre 6 godina

Биће ту суђења и суђења. Нпр. ја одем у иностранство и кључеве од возила као и само возило оставим кући. Син да другу возило, или узме сам и направи прекршај и шта онда. Ја нисам (имам доказ), нисам никоме дао возило а по закону нисам дужан (нема санкције) да пријавим блиског сродника ни за тешко кривично дело,а камоли за саобраћајни прекршај. Коме ће онда да одреде законску казну?

mikin

pre 6 godina

"kazna za gore pomenutog vlasnika automobila biće od 100.000 do 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora. "
Cemu ovo vodi? Diktaturi? Malu ste kaznu odredili, trebalo je 300.000 din. pa onda kamate na neplacenu kaznu, pa privatni uterivaci sa svojom nagradom pa coveku uzmete stan ocas posla. Cista drzavna pljacka!
Drzava snosi svu odgovornost za ovo: imate sve moguce kamere, radare, zumiranja i vase je da dokazete ko je vozio. Trosite novac na svu tu tehniku a vasu nesposobnost placa narod! I visina kazne treba da bude odgovarajuca prekrsaju koji je napravljen - a vi 1000€ i/ili 15 dana zatvora. A sta ako je kazna za ucinjeni prekrsaj daleko manja od toga? Nije ovo mesto za izzivljavanje drzave.

Đoko Krivokapić

pre 6 godina

Hahahaaaaaa.....
Pitajte direktora Diposa kako se takve kazne izbegavaju.

"Službeni auto smo dali stranki, zainteresovanoj da iznajmi objekat na NBG, da ode da pogleda objekat, te je ta stranka prekoračila ograničenje".

I tako nekoliko puta, Dipos "strankama" daje novi službeni Golf, da SAME idu da razgledaju objekte po gradu, i da prave prekršaje.

milos

pre 6 godina

Gospodo , procitajte cl.33 Ustav Republike Srbije..
Imate pravo da sebe ne oznacite krivcem , a ni clanove svoje porodice..
Sto znaci niko vas zbog toga ne moze kazniti

Zlopamtilo

pre 6 godina

Pre nekoliko meseci na ovom portalu je prikazan video na kome besan Mercedes terenac bahato pretiče kolonu preko pune linije u Kolarčevoj ulici !
iako se vidi i tip vozila i registracija ja do danas nisam primetio u medijima da je nasilnik identifikovan i kažnjen !

who cares

pre 6 godina

Kazne su smesne i nepremirene za nas standard od samog pocetka ovog novog zakona pre koliko vec godina. Efekat bezbednijeg saobracaja se nije dobio kaznama, i nece se tako ni dobiti, vec prisustvom policije. A da neko ima malo mozga u Srbiji, ne bi na primer kaznjavao coveka koji nema zimske gume sa 20 hiljada, nego bi tu kaznu sproveo tako na primer sto bi taj bio u obavezi da dostavi policiji u nekom malom roku dokaz da je iste kupio, jer ako nema gume zbog nemastine, tek kad plati tih 20 hiljada nece moci da kupi gume, ali je poenta mozda da punimo zatvore za takve prekrsaje sirotinje. Mnogo kaznenih odredbi iz tog zakona bi moglo malo da se prilagodi nasem standardu i efekat bi bio mnogo bolji, ali zasto bi se neko mucio kad moze da se prepise i lupaju cifre kako im padne napamet, i zasto bi policija radila kako treba, provodila po 8 sati na ulici i kaznjavala i zaustavljala samo ljude u prekrsaju kada je lakse jedne nedelje u 2 meseca imati akciju za alkohol ili gume ili prvu pomoc ... pa tad nalupati kazne, dok u saobracaju vlada javasluk.

vlad

pre 6 godina

Najgore je sto te niko ni ne pita ko je vozio auto, ako kaznu ne platis u roku od 7 dana automatski dobijas ovu kaznu od 15 hiljada po starom. Ja 15 minuta nisam mogao da shvatim zasto sam dobio ovu kaznu jer ni jednog trenutka nisam negirao da sam vozio ja, samo sam zaboravio da odmah platim

KOBAC011

pre 6 godina

Za GORANA: nedopustivo je da ne znaš ko je upravljao tvojim autom. Tvoj auto NE MOŽE da vozi bilo ko, već samo onaj ko ima ovlašćenje za upravljanje (inače je u pitanju krađa); ne uzima se tuđ auto tek tako - e, daj ključeve, pa odoh... a ako se tvoj prijatelj krije iza tebe, onda ti to i nije neki prijatelj, u prevodu: zašto bi ti njega "pokrivao"?

Mile

pre 6 godina

problem Srbije je sto se zakoni ne postuju i sto se ne sprovode jednako prema svima. Setimo se kako su dece poznatih i mocnih likova iz Srbije uspela da se oslobode krivice za najstrasnije saobracajne prekrsaje kao sto je ubistvo i sl.

der Steppenwolf

pre 6 godina

Mene danas radar snimi u gradu sa 52kmh i piše mi kaznu 3000din... SRAMOTA!
Dok je meni pisao kaznu, lik sa bmw-om bukvalno proleti pored, nije išao ispod 100kmh i nikom ništa.

Uros

pre 6 godina

@Bravo Da li to znaci da ako mi neko ukrade auto, a policija ne moze da nadje ko je, onda policija placa kaznu 1000e?

Upravo obrnuto, ako ti neko ukrade auto ti placas kaznu od 1000e, jer si lopovu omogucio da se vozi tvojim automobilim.

Nisam bot

pre 6 godina

Cudan smo narod.
Da se kojim slucajem desila situacija (kao sto se verovatno desava) da se neko vadi na tu foru "ne znam ko je vozio moj auto" odma bi ovde pisali, treba takve zveknuti po usima 100 soma pa nek se pravi lud. Tako se postaje drzava.

Verovatno je to zbog selektivnog kaznjavanja, gde se najmocniji stite (izgubljena l.k.), a obican narod dobije po usima, pa ljudi postaju ostrasceni.

pravnik

pre 6 godina

Zicer

Kako mali Djokica razmislja. Ajde ti uradi . Prijavis ukradeno vozilo kada ti posle par meseci stigne kazna. A onda si ga slucajno sam pronasao?

mup

pre 6 godina

Nigde u svetu ne postoji kao kod nas da kupiš auto na pijaci od nekoga ko nije vlasnik, pa ga prodaš nekome i kažeš mu da se javi vlasniku radi prenosa vlasništva. Onda taj novi vlasnik može da sazna da je pravi vlasnik umro i da se vodi ostavinska rasprava pa ne može da prevede auto. Ili vlasnik nije plaćao porez državi, pa je auto u blokadi. Ili je sa tim autom napravljeno mnogo saobraćajnih prekršaja usput, pa opet muke i problemi. Moj kolega preprodavac kola, kupuje i prodaje auta i samo spoji starog i novog vlasnika, a on se nigde ne pominje. Dva stana je kupio tim poslom, a državi ćorak. U Kanadi ako za godinu dana prodaš više od tri auta odmah te zovu iz poreskog da vide šta se dešava. Zato i zbog osiguranja nikome ne pada na pamet da pozajmi auto nekome, a prenos se vrši odmah istog dana.

NoName

pre 6 godina

@Jabucilo

Kada neko mazne kola, to se obicno radi preko noci dok vlasnik kunta. Znam najmanje 3 primera, gde su ljudima klinci maznuli vozilo, vratili pred prazan rezervoar i to sve u toku noci. I kako da prijavis tako nesto?

Aca

pre 6 godina

Pa neka bude i milion, ne napravis prekršaj i nema kazne.Gde je problem?!?!pozajmis vozilo i reci kome si pozajmio i nema kazne.Gde je problem?!?!

смена страже

pre 6 godina

Овакав закон опуштено крши сва права грађана...Ми смо хајдучија,а не држава.

Американац

pre 6 godina

@ Vlajko Овде у Америци је само воља полицајаца у питању. Некад пишу казну за несигурано возило иако добију потврду да је возило осигурано, а некад пусте уз опомену кад је више од 15 миља од дозвољене брзине у питању или вожња неосигураним возилом, а некад опомену за недавање жмигавца или пролаз на црвено. А некад возе кући људе кад остану без горива. За пушење на недозвољеним местима такође стигну опомене.

Bananaman

pre 6 godina

Neki komentatori su stvarno u pravu. Ovaj propis i kazna su savršeni za bogate. A giljotina za siromašne. Umesto toga, kazne bi morala da se odreže prema imovnom stanju prekrsioca. Dakle, ne i nikako u fiksnom iznosu, tako do kazna jednako zaboli i bogate i siromašne. Kao što to postoji čini mi se u Svajcarskoj i nekim drugim evropskim zemljama, kojima, jelte, težimo.
Inače smatram da što se tiče kvaliteta (pravednosti) i primene zakona smo banana država, od Ustava preko izbornih zakona, poreskih, pa sve do ovog državno otimackog policijski lukrutivnog zakona o tzv. bezbednosti saobraćaja.

dupli_kantar

pre 6 godina

Za izgovor "ne znam ko je vozio moj auto" kazna 1.000 €
------------------

U Srbiji je dinar zvanična valuta. Ne znam kako zamišljate da se kazna plaća u valuti koja nije zvanična državna.

Neko ko je daleko

pre 6 godina

Evo moje situacije: živim sa roditeljima a na posao idem autobusom. Auto koji svo troje vozimo se vodi na mene. Pitam predlagača i sve kolege komentatore kako ja mogu da znam ko je vozio auto dok sam ja na poslu? Mogla je to biti mati, mogao je to biti otac, burazer, burazerova supruga, možda su komšiji pozajmili auto... Ili, možda, da nosim ključ od auta sa sobom?!

Goran

pre 6 godina

A sta i kako da me kazne ako nisam bio u Srbiji i donesem pasos kao dokaz a zaista ne znam ko je ucinio prekrsaj.
Na koji nacin da me neko kazni?

Nindza

pre 6 godina

Da li to znaci da mogu da ukradem auto, pogazim pola grada, i vlasnik auta odgovara zato sto "nije priznao" ko je vozio auto?

Znam ja da se ljudi mahom izvlace ali ako se na snimku ne vidi vozac, mora se dokazati da je on i vozio.

Recimo, za pocetak bi mogli da srede da policija zapravo radi svoj posao, i da stoji na mestima koja su kriticna, a ne na mestima gde je najbolja "sacekusa", pa da krivca uhvate na delu.
Mnogo je gore kad neko divlja u gradu i prolazi kroz crveno, nego kad neko na otvorenom putu vozi 90 umesto 80.

Miro

pre 6 godina

Bruder Jakob je u pravu a Lol je u krivu ;)

U Velikoj Britaniji je vlasnik vozila kriv za svaki prekrsaj, osim ukoliko ne kaze da je neko drugi vozio. Nema tu sta da se dokazuje...Onda niko ne bi placao kazne...

shone

pre 6 godina

Moj lični primer: Često mi kola stoje na parkingu ispred zgrade I po dva dana, a da ih ne pogledam, a da čak I ne budem siguran na kom tačnom mestu oko zgrade. Šta ako se neko "posluži", provoza dok ima goriva I vrati na isti parking oko zgrade? Desilo mi se

Selfi Romeo

pre 6 godina

Ne verujem da svi do jednog brane sebe/onu osobu koja je prekrsila zakon.

Svi hoce vece plate, red i zakon u drzavi, a niko nece da ga postuje. Samo visokim kaznama ljudi mogu da se dovedu u red, nikako drugacije.

Hvala za objavljivanje komentara.

Ko je upalio mrak

pre 6 godina

Ne mogu da verujem koliko su ljudi neupuceni u elementarne razlike izmedju krivicnog i prekrsajnog prava i spominju stvari poput principa presumpcije nevinosti i slicne odrednice koje apsolutno nigde u svetu ne postoje u prekrsajnom ili parnicnom zakonodavstvu.

samo da kazem...

pre 6 godina

Zašto se pozivate na ustav kada napravite prekršaj? Ako je dokazan prekršaj (npr. snimljeno prekoračanje brzine) logično je da onaj čija su kola plati prekršaj ili kaže ko je vozio! Pa ne mogu kola sama da voze. Ako je neko ukrao kola, to ste valjda prijavili?! Ako ste ostavili neobezbeđena kola, da može svako da ih uzme, provoza i vrati na isto mesto, a da vi to ne znate, pitam se da li je sa vama sve u redu?

gruzanin

pre 6 godina

a koliko kosta kad na putu postoji rupa koja dovede do otkidanja tocka, poluosovine, udesa, povredjenih ili daleko bilo poginulih, ili je to pokriveno " prilagodjavanju uslovima puta "? pa nema kazne za rupe, signalizaciju, neosvetljenje, i druge prevare na putevima? to ne podleze zakonu o " bezbednosti " saobracaja?!?

XXL

pre 6 godina

Diktatura više NEMA čime da puni budžet. Budimo spremni za upade izvršitelja u kuće pod izgovorom naplate duga za nekog za koga nismo nikad ni čuli.

mirko

pre 6 godina

Ma raja će biti kaznjena ali zato kad tatino dete napravu krivicno dwlo bas u tom trenutku ne rade kamere u celom gradu i nista se nw zna

kio B.L.

pre 6 godina

Potpisuje ovaj zakon. Srbi se bune kad treba da plate,MA samo po džepu vas treba odalamiti.
Čitam kao neki kažu:mala plata,ne znam stvarno ko je vozio,ukraden auto... pa nemojte praviti prekršaj i sve ok,a za ukradena vozila je već neko pojasnio o datumu.
Još jedna stvar,ako ke službena valuta u Srbiji Dinar,čemu ovaj naslov u €?

marko

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.  
(mar, 10. januar 2018 16:50)  
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !? 
(marko, 10. januar 2018 19:21) 



A sto ako stvarno ne znam, pošto kazne stižu posle pola godine, godinu, nekad i više??? 
Zato se poštuje ustav....
(djuro, 10. januar 2018 21:31)

a kako moze da ne zna, ajde objasni mi ? ako ne znas plati kaznu pa za sledeci put ces znati !

Јабучило

pre 6 godina

Najgore je sto te niko ni ne pita ko je vozio auto, ako kaznu ne platis u roku od 7 dana automatski dobijas ovu kaznu od 15 hiljada po starom. Ja 15 minuta nisam mogao da shvatim zasto sam dobio ovu kaznu jer ni jednog trenutka nisam negirao da sam vozio ja, samo sam zaboravio da odmah platim
(vlad, 10. januar 2018 18:13)

А ко је крив што си направио прекршај, а потом и што си заборавио да платиш казну на време?

marko

pre 6 godina

A šta ako stvarno ne znaš? Nisi bio tu ,u inostranstvu na putu ili u bolnici? Pa stvarno ne znaš!!
(Zoki021, 10. januar 2018 22:58)
pa retko ko ima vise od 2 ljudi kojima daje auto, tako da nema sanse da ne mozes da znas cak i ako si bio u inostranstvu. dodje kazna, vidis da nisi bio tu tada i onda pitas fino te koji su koristili kola ko je u pitanji. e sad drugo je to sto neces i sl, onda fino plati kazu i razmisli sledeci put da li ces ostaviti kljuceve i otici u inostranstvo...

Mnogo smo pametni

pre 6 godina

ma ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema! 
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto! 
(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31) 
Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!

-Ako je auto tvoj,onda si ga ti vozio.
-Ako ne znas ko je vozio,onda je ukraden.
-Ako je ukraden,onda si morao da prijavis kradju.
-Ako je auto tvoj,a ti ga nisi vozio a nije ukraden,onda si ga pozajmio i znas ko ga je vozio.

Kreni malo u drzave "gde vlada zakon" (citiram tebe)

pre 6 godina

@ "Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci.Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!"
(lol, 10. januar 2018 19:08)

Krivicno DA, prekrsajno NE!

"U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako"(citiram tebe)... da kad se vozilo kamerom koja kontrolise saobracaj snimi otpozadi, kaznu placa VLASNIK VOZILA. Zato se u "drzavama gde vlada zakon" (citiram tebe) auto i NE POZAJMLJUJE...

I to je po Ustavu.

Berliner

pre 6 godina

Znaci, po vecini komentatora, policija mora da dokaze da sam bas JA vozio SVOJE auto kada sam prosao kroz crveno, na primer!?!?!?
Pa super, po vama, ja stavim masku nindza kornjace dok vozim, i cepam po gradu kako hocu. Kad stigne kazna ja kazem "dokazi da sam ja iza te maske".
I to ima smisla?

Sto se tice visine kazne, ona u opste nije velika. Jedno je kada neko iz nehata nacini prekrsaj. Jbg, desava se. A kada neko namerno skriva pocinioca....ja ne vidim sta tu moze biti veliko. Ti svesno prikrivas pocinioca!!!

reziel

pre 6 godina

za sve ove što se pitaju "zašto vlasnik vozila plaća kaznu za nešto što nije počinio ili nije dokazano da je on počinio ?".
Vlasnik vozila ne plaća kaznu za prekršaj vozača čiji identitet nije moguće utvrditi, već plaća kaznu zbog toga što ne želi da otkrije kome je dao automobil, odnosno za prikrivanje prekršioca. Ukoliko nije prijavljena kradja vozila, podrazumeva se da je nekome svojom voljom dao vozilo.

Rasta

pre 6 godina

@neko ko je daleko

Uzmes parce papira, stavis u auto i svako zapisuje od kad je do kad vozio auto, tako da kad stigne kazna zna se ko ju je napravio. To kod mene u firmi funcionise dugi niz godina.

Podržavam

pre 6 godina

Kad dobijete dete ceo opus života vam se okrene, podržavam predlog, ako će ovaj zakon spasiti živote ljudi. Još da naglasim da jedva čekam kamere kao što ih ima po nemačkoj postave i u Srbiji. Ko je vozio po nemačkoj zna o čemu pričam. Podržavam svaki zakon koji će skloniti manijake u vožnji sa ulice na jako dug period.

i.e

pre 6 godina

Cek cek, platis 1000e i nikom ne ide dozvola? Sad je od 15 do 30000din? Ako sam razumeo dobro, sad mi je jasno, zasto kad vozim 50km/h se uvek pojavi neki "besni" vozac koji blica i svira i pored kamere prodje za minimum 80. Plati 1000e i nikom nista... Dobar zakon za one koji imaju novac. Dobar, lepo smisljeno nema sta.

Mirko

pre 6 godina

Evo iz mog primera. Prosao sam brze od dozvoljenog pored SIV-a, preticao autobus, snimak lepo napravljen- 73km/h pocetak 2015 godine.. Nisam bio na adresi skoro godinu dana , konacno su me nasli sredina 2016.. Odem na policiju.
Kazem neznam jesam li ja vozio i stvarno mi senzor Abs-a tada nije radio a on je povezan sa senzorom za brzinu pa ni brzina nije precizna, Ali proslo je mnogo vremena , nisam nameravao da lazem, ali 99 % sam ja vozio ali ipak proslo je puno vremena, Oni to shvate kao da ja ne priznajem da sam vozio , kazu doci ce na sud , onda prodje jos pola godine odem na sud , tamo kao ovo ono ja kazem proslo mnogo vremena , kaze kazna vam je manja kad ne priznate nego da priznam i platim za prekoracenje brzine do 30 km/h.. Ali kaze proci cedosta dok to ne dobijete , evo prodje ..jos pola godine mozda i vise sada dolazi da je preksaj zastareo....Eto -do sada je bilo bolje ne priznati manja je kazna tipa 10 0000 a za veliko prekorac, je vec akazna , ali ubuduce se cuvajte

........./

pre 6 godina

Pljačka se, otima gladnima, korupcija i kriminal caruju, ubistva su postala normalna pojava a oni će da teraju u zatvor zato što ne znaš ko ti je vozio kola. Pa nigde u svetu se ne osuđuje neko bez dokaza. Na organima države je da krivicu dokažu. Sve ostalo je kršenje ljudskih prava i zakona.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goran, 10. januar 2018 19:19)

Ajme nebuloza, cuj nigde u svetu?!
Drzava ima kao dokaz tvoj automobil u prekrasaju i ukoliko nije ukraden, a kradja uredno prijavljena, vlasnik(ti) snosi odgovornost za vozilo i placa kazne, svugde u "civilizovanom" svetu. Kakva dokazivanja, kakvi bakraci?

Ko štedi na advokatu, plaća kazne

pre 6 godina

Dolazi vreme da se kod sudije za saobracajne preskrsaje mora ici sa advokatom..
(baron, 10. januar 2018 18:17)
Pa ja sam uvek išao.

navijac

pre 6 godina

Ja znam za slucajeve gde klinci kradu kola uglavnom zastavina nocu i vozikaju se dok ima benzina pa ih vrate ujutru. Ala ce srecnici da se naplacaju po 1000e zato sto nemaju pojma ko im je drpio kola...

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

A sta i kako da me kazne ako nisam bio u Srbiji i donesem pasos kao dokaz a zaista ne znam ko je ucinio prekrsaj.
Na koji nacin da me neko kazni?
(Goran, 11. januar 2018 07:57)
Ako ti je ukraden auto i to uredno prijavljeno policiji,onda nemas nikakav problem.
U slucaju da nije,a preksaj je napravljen,onda je na tebi da utvrdis ko je imao pristup tvom vozilu i da na osnovu snimka ,prijavis tu osobu.
Uostalom,ne moras,ako ti ti je ok da platis 1000 evra za nekoga bliskog i da prihvatis njegove negativne poene....

JoksaNS

pre 6 godina

Narode trgni se da zbacimo zulumcare na sledecim izborima a zatim da krene hapsenje zbog ugnjetavanja i psihickog i egzistencijalnog ugrozavanja. Kada par njih zavrsi u zatvoru svaka sledeca vlast ce dobro da razmisli o svom ponasanju

marko

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.
(NoName, 10. januar 2018 16:54)

ne znam samo kako mozes da ne znas ko je vozio tvoj auto pa nije bicikl, cak i da jeste znas ko ga je uzeo ili kome si dao. Malo da prestanete da glumite budale sa tim ne znam ko je vozio. I kakvi klinci uzeli da se provozaju, sta kao ne znas da ti je neko vozio auto ili ne, prijavis da je ukraden i nemas problem. Treba i veca kazna da bude, svi bi da voze bahato ali da se ne placaju kazne !!!

SASA

pre 6 godina

Na zapadu svu dokumentaciju od vozila iz auta nose sa sobom jer ako se ukrade mogu svasta. Drugo kod kradje odmah se obavestava policija je u suprotnom sve sto urade ide vlasniku na teret.

analiticar amater

pre 6 godina

Prema misljenju Evropskog suda za ljudska prava od 16.marta 2004. policija ili drugi drzavni organ ima pravo da zahteva ime vozaca od vlasnika vozila, i u ovom slucaju se ne primenjuju prava na koja su ovde mnogi ukazivali - odbrana cutanjem ili samokrivljavanje ili svedocenje protiv clanova porodice.

Kazna nije dovoljno ostra, vlasnik vozila bi morao da bude kaznjen i sa barem 6 poena, inace neko sa puno para moze da pravi prekrsaje i nikad ne bude diskvalifikovan.

Koga vise zanima ova tema moze da potrazinpo kljucnim recima ECHR Gerard O'Halloran and Idris Francis against the United Kingdom.

10+

pre 6 godina

@ axa
sta treba da znaci,vi ili onaj koji je vozio auto ako ima slika auta i vozaca..mene je jednom davno slikao radar u nemackoj na autobanu za sitnicu,slika strava,vidi se da tog dana nisam bio obrijan?

Јабучило

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.
(NoName, 10. januar 2018 16:54)

Зато што је власник давањем возила некоме омогућио да уради нешто што не треба и има посредну одговорност, макар и за прикривање прекршиоца.
Ако му је неко украо кола (па и привремено) нека поднесе пријаву.

Pero

pre 6 godina

A sta ako kazem ko je vozio ali ne može da se ustanovi ko je napravio prekršaj? Mislim na prosečnu brzinu na auto putu. Kažem po imenu i prezimenu tri vozača koji su vozili na smenu, a sva tri tvrde da su vozili po propisu. Obzirom da sam dao imena, nema osnova za objektivnu odgovornost za vlasnika vozila, pogotovu ako nije bio u autu (rent a car)?

bali

pre 6 godina

U pametnim zemljama kazna ide automobilu. Nema registracije sledece godine ako se ne plati kazna i ne prijavi vozac(mozes babu da prijavis).

neko2017

pre 6 godina

@BruderJakob

primer ti imaš auto i porodicu. Stoje ti kljucevi od auta u kuci. Ti i supruga odete na odmor a auto ostane kući. Deca sama. Provozaju kola i tebi stigne kazna. Ili jos na primer deca kuci sama dodje tvoj neki rodjak, sused... uzme kljuc ode do grada i opet ti nagraises a nisi ni bio tu.

Glupost.
E sad s obzirom da si ti iz Hrv ja ne znam kako je kod Vas i ne mogu Vam pomoci.

Ali sam siguran da kod nas Boli njih (zakonodavce) guzica za bezbednost saobraćaja već isključivo pare. Pare. Novac. Novčure. Keš. Lova... i ništa više.

Dokazali 100 puta već.

objavite komentar

011/2

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21)

A kako znas da je lagao???

Vlajko

pre 6 godina

U Americi ako vas pandur uhvati pri prolasku kroz crveno ili za prekoračenje brzine dovijaju se poeni i novčana kazna, ako vas usnimi kamera za iste prekršaje dobija se samo novčana kazna, naravno šalje se poštom vlasniku vozila slika sa kaznom, nema poena zato što vozač nije uhvaćen na delu.

abracadabra

pre 6 godina

Ovo je budalaština kao i prošli zakon. Pre par meseci mojoj supruzi je stigao poziv da kaže u roku 15 dana ko je vozio auto dana tog i tog žutom trakom. Živeo sam dugo u Evropi i znam da kazne za prekršaje koji su snimljeni kamerom stižu na vlasnika vozila, pa ako nije on, onda dolazi da se žali. Kazna za taj prekršaj je inače 5000. Posle par meseci stiže kazna 15000, koju smo normalno platili. O čemu se ovde radi, da nije nepoštovanje suda. Ja bih reko o još jednom glupom zakonu koji služi za otimanje novca.

djuro

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena. 
(mar, 10. januar 2018 16:50) 
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21)



A sto ako stvarno ne znam, pošto kazne stižu posle pola godine, godinu, nekad i više???
Zato se poštuje ustav....

Voja

pre 6 godina

Neverovatni komentari...
Kazna za laganje ? Drugari,laganje MORA DA SE DOKAŽE,pa tek onda sledi kazna,a ovako je ovo protivustavno po više osnova. Ne mozes ti neku izjavu zakonom da proglaiš za laganje i da naplaćuješ kaznu. Totalna glupost. Kako vi možete da znate da je baš svako slagao u toj situaciji ili su takvi kolteralna šteta ? Ne pravi se ovako pravna država...

marko

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena. 
(mar, 10. januar 2018 16:50) 
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !? 
(marko, 10. januar 2018 19:21) 

A kako znas da je lagao???
(011/2, 10. januar 2018 22:59)
kako drugacije moze da ne zna ko je vozio ? ili je ukraden auto a nije prijavio, znaci njegova greska i placa kaznu ili zna ko je vozio i nece da kaze. ne moze da ne zna, moze samo da laze !

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!
(lol, 10. januar 2018 19:08)

Teoretski se otisak prsta može krivotvoriti i podmetnuti, mora li policija dokazivati da je to stvarno tvoj otisak prsta?!
Ako je auto tvoj i počini se neki prekršaj ili krivično djelo ako ne kažeš ko je onda si ti!

Bure Baruta

pre 6 godina

Podrzavam skroz. Kad se god potegne prica kako vlada civilizacija u razvijenim zemljama, zakljucak je jer su tamo pravila jasna i kazne za prrkrsioce ostre. Sa druge strane bilo koje prailo da se uspostavi ovde nailazi ne osudu i neodobravanje (pocev od ulaska u gradski prevoz i placanja karti). I naravno za haos, jad i bedu su nam krivi brojni imaginarni zapadni zaverenici. Kakvi smo jos dobro i zivomo.

Dule

pre 6 godina

po mojem misljenju je sustina da policija nece da radi svoj posao. a to je da dokazuje ko je kriv, tj barem da proba da dokaze ko je kriv
lakse je da traze od tebe ko je vozio, pod pretnjom kazne
inace policija ne radi svoj posao vec duzi period
ps izgovor male.plate ne priznajem

Neutralni

pre 6 godina

Vidim da spominjete, a sta ako neko ukrade auto. Ako vam je auto ukraden 10.01, vi cete naravno odmah prijaviti kradju, ili 10.01ili 11.01. Ako vam stigne kazna, da ste napravili prekrsaj 12.01, vi odete kod sudije i samo pokazete prijavu od 10.01 i nikom nista, nece vas teretiti.
(NesKO, 10. januar 2018 18:23)

A sta ako je kazna napravljena 10.01. ili 11.01. ko onda placa kaznu, a vi ste tek 12.01 primetili da nema auta i prijavili nestanak?

Igor

pre 6 godina

Nije u pitanju kradja vec neovlasceno koriscenje tudjeg motornog vozila. Znaci ja i da udjem u tvoj auto i provozam i ostavim necu odgovarati za kradju. Kradja je ukoliko auto ide na prodaju, znaci bez namere vracanja, ako se rasklopi u delove itd itd...

navijac

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)

@a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21

A sta ako stvarno ne zna ko je vozio auto!?!

marko

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ima ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema!
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto!

Гале

pre 6 godina

Од 2000-те па наовамо (дакле од увођења "демократије") константно нам ускраћују људска права и то најчешће цинично и безобзирно нам "објашњавајући" како нам у ствари проширују и дају нова права. Нарочито то раде кроз систем доношења закона којима се штите минорне групе грађана, на уштрб свих осталих. Врхунац, за сада, је Закон о спречавању насиља у породици (који је донесен) и Закон о родној равноправности (који ће сигурно бити донет, у процедури је), а којима се комплетна мушка популација страховито дискриминише и ставља у јако тежак положај. Ту је и "политичка коректност" прилично нов термин уведен управо ради ускраћивања права, а не ради заштите права, како нам сервирају. Све то прати усавршавање система кажњавања и невероватно повећање броја казни које су уведене у свим областима живота (не говорим само о саобраћају). Не можете више изаћи на улицу и погледати лево, или десно, а да вам не прети нека казна. Не можете више изразити своје мишљење о било чему, а да вам над главом не виси мач. Нарочито не смете говорити о женама и о тзв. угроженим групама. Истог момента сте проглашени за мизогина, фашисту (две најчешће и најомиљеније етикете), монструма и ко зна шта још... Орвелова 1984 је наступила. Немам дилему. На жалост ми нећемо бити ти који ће се борити против ове пошасти. Потпуно смо неспособни.Изгледа да ћемо, уместо да их заштитимо, у ствари оставити нашој деци да се они боре за слободу коју ми губимо.

Besplatno.

pre 6 godina

Pazi ti tu napredno-deciju logiku - ako sam nesposoban da dokazem da si nacinio prekrsaj (tu se setim da sam ja zakonodavac sad, iako sam do juce oro njivu s tri zuba koja imam) ima da propisem da ces sam da priznas da si ucinio prekrsaj, a ako neces da priznas nakon sto te optuzim, ide kazna!! Ovo ide protiv najosnovnijih pravnih principa. Kao i mnogi drugi novi propisi koje ovi diletanti zele da donesu po sistemu "kako mali Perica dozivljava pravo", ni ovi nece biti doneti (ako je malo mozga ostalo) ili ce biti kreirana nova praksa od strane advokata, koju ce sud naravno usvajati - "Kazes vozio je neko iz moje porodice, ne znam ko"-niko nije duzan da izlaze bliska lica steti, krivicnom gonjenju i sl. Dakle, nisi duzan da podnosis izjave u tom smeru i gotova stvar. Diletanti, diletanti, diletanti, nema kraja.

lol

pre 6 godina

Ima ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema!
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto!
(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31)
Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!

mar

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.

goran

pre 6 godina

Pljačka se, otima gladnima, korupcija i kriminal caruju, ubistva su postala normalna pojava a oni će da teraju u zatvor zato što ne znaš ko ti je vozio kola. Pa nigde u svetu se ne osuđuje neko bez dokaza. Na organima države je da krivicu dokažu. Sve ostalo je kršenje ljudskih prava i zakona.

NoName

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.

ne secam se da je bas bilo tako

pre 6 godina

"Од 2000-те па наовамо (дакле од увођења "демократије") константно нам ускраћују људска правa"
A pre toga bilo med i mleko, sve pravne norme postovane, policija pre svega, zakoni odlicni a bili sprovodjeni bespogovorno. Nego da te pitam, da li smo ti i ja ziveli u istoj zemlji?

marko

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.  
(mar, 10. januar 2018 16:50)  
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !? 
(marko, 10. januar 2018 19:21) 



A sto ako stvarno ne znam, pošto kazne stižu posle pola godine, godinu, nekad i više??? 
Zato se poštuje ustav....
(djuro, 10. januar 2018 21:31)

a kako moze da ne zna, ajde objasni mi ? ako ne znas plati kaznu pa za sledeci put ces znati !

Selfi Romeo

pre 6 godina

Ne verujem da svi do jednog brane sebe/onu osobu koja je prekrsila zakon.

Svi hoce vece plate, red i zakon u drzavi, a niko nece da ga postuje. Samo visokim kaznama ljudi mogu da se dovedu u red, nikako drugacije.

Hvala za objavljivanje komentara.

Aleksa

pre 6 godina

Sve je to uredu,al kako sa platama od 350 evra da poplacamo sve poreze,racune,kazne,kirije i prehranimo sebe ? I 20. hiljada dinara je mnogo ako mene pitate.

Neko ko je daleko

pre 6 godina

Evo moje situacije: živim sa roditeljima a na posao idem autobusom. Auto koji svo troje vozimo se vodi na mene. Pitam predlagača i sve kolege komentatore kako ja mogu da znam ko je vozio auto dok sam ja na poslu? Mogla je to biti mati, mogao je to biti otac, burazer, burazerova supruga, možda su komšiji pozajmili auto... Ili, možda, da nosim ključ od auta sa sobom?!

shone

pre 6 godina

Moj lični primer: Često mi kola stoje na parkingu ispred zgrade I po dva dana, a da ih ne pogledam, a da čak I ne budem siguran na kom tačnom mestu oko zgrade. Šta ako se neko "posluži", provoza dok ima goriva I vrati na isti parking oko zgrade? Desilo mi se

marko

pre 6 godina

A šta ako stvarno ne znaš? Nisi bio tu ,u inostranstvu na putu ili u bolnici? Pa stvarno ne znaš!!
(Zoki021, 10. januar 2018 22:58)
pa retko ko ima vise od 2 ljudi kojima daje auto, tako da nema sanse da ne mozes da znas cak i ako si bio u inostranstvu. dodje kazna, vidis da nisi bio tu tada i onda pitas fino te koji su koristili kola ko je u pitanji. e sad drugo je to sto neces i sl, onda fino plati kazu i razmisli sledeci put da li ces ostaviti kljuceve i otici u inostranstvo...

samo da kazem...

pre 6 godina

Zašto se pozivate na ustav kada napravite prekršaj? Ako je dokazan prekršaj (npr. snimljeno prekoračanje brzine) logično je da onaj čija su kola plati prekršaj ili kaže ko je vozio! Pa ne mogu kola sama da voze. Ako je neko ukrao kola, to ste valjda prijavili?! Ako ste ostavili neobezbeđena kola, da može svako da ih uzme, provoza i vrati na isto mesto, a da vi to ne znate, pitam se da li je sa vama sve u redu?

axa

pre 6 godina

Kako vlasnik ne zna ko mu je vozio vozilo? Nije valjda vanzemaljac. U Austriji ti posalju sliku za prekoracenje brzine gde pise Vi ili onaj ko je vozio vozilo.

Dex

pre 6 godina

OK je kaznjavati za krivicno delo ili prekrsaj, sto laganje u ovom slucaju jeste. Medjutim, da li je normalno imati kazne u iznosu od 1000 eura u drzavi gde srecni rade za vise od 200? Da li je normalno imati kazne na nivou razvijenih evropskih drzava, gde su plate preko 2000 eura (mizerna razlika od makar desetak puta)? Da li je normalno da ovakve odluke donose oni koji nemaju nikakvu odgovornost, i nikad ne bivaju krivicno gonjeni za svoja nedela? Ne, ne, oni lepo snose "politicku odgovornost" (citaj, pauziraju par godina i dobijaju manje atraktivan polozaj, do novih izbora), molim lepo. Dolazimo do toga da ti kaznu od nekoliko stotina ili hiljada eura pise saobracajac koji radi za 300. Tragikomedija i opsti apsurd.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

A sta i kako da me kazne ako nisam bio u Srbiji i donesem pasos kao dokaz a zaista ne znam ko je ucinio prekrsaj.
Na koji nacin da me neko kazni?
(Goran, 11. januar 2018 07:57)
Ako ti je ukraden auto i to uredno prijavljeno policiji,onda nemas nikakav problem.
U slucaju da nije,a preksaj je napravljen,onda je na tebi da utvrdis ko je imao pristup tvom vozilu i da na osnovu snimka ,prijavis tu osobu.
Uostalom,ne moras,ako ti ti je ok da platis 1000 evra za nekoga bliskog i da prihvatis njegove negativne poene....

marko

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena. 
(mar, 10. januar 2018 16:50) 
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !? 
(marko, 10. januar 2018 19:21) 

A kako znas da je lagao???
(011/2, 10. januar 2018 22:59)
kako drugacije moze da ne zna ko je vozio ? ili je ukraden auto a nije prijavio, znaci njegova greska i placa kaznu ili zna ko je vozio i nece da kaze. ne moze da ne zna, moze samo da laze !

Igor

pre 6 godina

Nije u pitanju kradja vec neovlasceno koriscenje tudjeg motornog vozila. Znaci ja i da udjem u tvoj auto i provozam i ostavim necu odgovarati za kradju. Kradja je ukoliko auto ide na prodaju, znaci bez namere vracanja, ako se rasklopi u delove itd itd...

Goran

pre 6 godina

A sta i kako da me kazne ako nisam bio u Srbiji i donesem pasos kao dokaz a zaista ne znam ko je ucinio prekrsaj.
Na koji nacin da me neko kazni?

Aca

pre 6 godina

Pa neka bude i milion, ne napravis prekršaj i nema kazne.Gde je problem?!?!pozajmis vozilo i reci kome si pozajmio i nema kazne.Gde je problem?!?!

kio B.L.

pre 6 godina

Potpisuje ovaj zakon. Srbi se bune kad treba da plate,MA samo po džepu vas treba odalamiti.
Čitam kao neki kažu:mala plata,ne znam stvarno ko je vozio,ukraden auto... pa nemojte praviti prekršaj i sve ok,a za ukradena vozila je već neko pojasnio o datumu.
Još jedna stvar,ako ke službena valuta u Srbiji Dinar,čemu ovaj naslov u €?

Mrki

pre 6 godina

Ovde niko ne konta, da je ovo napravljeno, da bi svako ko ima novac izbegao oduzimanje dozvole i slično.

Recimo slikali te da si prošao sa nekim besnim autom, i da si toliko prekoračio da teba da ti oduzmu dozvolu na tri meseca. Ovako kažeš nisam je vozio, oni ti naplate 100 hiljada i ostaje ti dozvola.

Još jedan način da bogati izbegnu odgovarajuće sankcionisanje za prekršaj.

Srbija!!!

Doživeo sam transfer blama....

pre 6 godina

Ma samo kazni,povecavaj, rebni,tipično nazaDno,kaznite još malo dok imate koga jer će narod masovno pobeći od vas...

Гркуапсу

pre 6 godina

Биће ту суђења и суђења. Нпр. ја одем у иностранство и кључеве од возила као и само возило оставим кући. Син да другу возило, или узме сам и направи прекршај и шта онда. Ја нисам (имам доказ), нисам никоме дао возило а по закону нисам дужан (нема санкције) да пријавим блиског сродника ни за тешко кривично дело,а камоли за саобраћајни прекршај. Коме ће онда да одреде законску казну?

NesKO

pre 6 godina

Vidim da spominjete, a sta ako neko ukrade auto. Ako vam je auto ukraden 10.01, vi cete naravno odmah prijaviti kradju, ili 10.01ili 11.01. Ako vam stigne kazna, da ste napravili prekrsaj 12.01, vi odete kod sudije i samo pokazete prijavu od 10.01 i nikom nista, nece vas teretiti.

KOBAC011

pre 6 godina

Za GORANA: nedopustivo je da ne znaš ko je upravljao tvojim autom. Tvoj auto NE MOŽE da vozi bilo ko, već samo onaj ko ima ovlašćenje za upravljanje (inače je u pitanju krađa); ne uzima se tuđ auto tek tako - e, daj ključeve, pa odoh... a ako se tvoj prijatelj krije iza tebe, onda ti to i nije neki prijatelj, u prevodu: zašto bi ti njega "pokrivao"?

pravnik

pre 6 godina

Zicer

Kako mali Djokica razmislja. Ajde ti uradi . Prijavis ukradeno vozilo kada ti posle par meseci stigne kazna. A onda si ga slucajno sam pronasao?

Berliner

pre 6 godina

Znaci, po vecini komentatora, policija mora da dokaze da sam bas JA vozio SVOJE auto kada sam prosao kroz crveno, na primer!?!?!?
Pa super, po vama, ja stavim masku nindza kornjace dok vozim, i cepam po gradu kako hocu. Kad stigne kazna ja kazem "dokazi da sam ja iza te maske".
I to ima smisla?

Sto se tice visine kazne, ona u opste nije velika. Jedno je kada neko iz nehata nacini prekrsaj. Jbg, desava se. A kada neko namerno skriva pocinioca....ja ne vidim sta tu moze biti veliko. Ti svesno prikrivas pocinioca!!!

publika

pre 6 godina

Apsloutno krsenje ljudskih prava i sloboda! Pa ne mogu se resavati problemi tako sto cemo da prebijemo osumnjicenog pa ce da prizna. Drzava je definitivno neprijatelj slobodnog coveka. Tako je bilo oduvek tako je i sad.

Rasta

pre 6 godina

@neko ko je daleko

Uzmes parce papira, stavis u auto i svako zapisuje od kad je do kad vozio auto, tako da kad stigne kazna zna se ko ju je napravio. To kod mene u firmi funcionise dugi niz godina.

Aaa

pre 6 godina

Neka se teraju više sa njihovim kaznama, osnova im je punjenje budžeta, a ne bezbednost u saobraćaju. Ne mogu više da podnesem priču o kaznama u saobraćaju, bukvalno mi se ne seda u auto.

T

pre 6 godina

Ovo je neustavno na vise nivoa. Ustav ti garantuje pravo da se branis pred sudom i daje ti pravo da ne osudjujes samog sebe (kao americki peti amandman). Ustav ti daje pravo i da lazes pred sudom ako si optuzen. Nisam pravnik, ali ovo mi je sve vrlo tanko.

Haha

pre 6 godina

@(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31)

Cilj je u svakoj situaciji uzeti novac, sto vise to bolje. Osim zakona i drasticnih kazni, imamo problem kvaliteta puteva, tj. ocajni su i tu niko ne odgovara i ne placa kazne, imamo problem ocajne signalizacije i tu niko ne odgovara, a policija povremeno zloupotrebljava tu situaciju. Pa imamo magistralne puteve koji bi trebali da omoguce dobar protok saobracaja, a oni nacvrckali ogranicenja 40kmh, put prav, nema nista, ili sto su dozvolili tik uz magistralni put da se grade sve i svasta. Tako da, nije lako krenuti na put i voziti 30-40 na mestima gde nema nikakve logike voziti toliko, jer rizikujes da te neko ne pocisti ili da izazoves bes kod drugih itd.

SASA

pre 6 godina

To je pritisak na lica koja vrse kupoprodaju da izvrse odmah prenos i plate porez. Dakle porez, ugovor kod notara, taksa za novu saobracajnu, za nove tablice i novu nalepnicu. Sve to oni znaju koliko se gubi. Prodao sam komsiji i drugi auto i ne prenosimo. Neka dokazu da mu nisam dao da se posluzi.

Miro

pre 6 godina

Bruder Jakob je u pravu a Lol je u krivu ;)

U Velikoj Britaniji je vlasnik vozila kriv za svaki prekrsaj, osim ukoliko ne kaze da je neko drugi vozio. Nema tu sta da se dokazuje...Onda niko ne bi placao kazne...

011/2

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21)

A kako znas da je lagao???

Ko je upalio mrak

pre 6 godina

Ne mogu da verujem koliko su ljudi neupuceni u elementarne razlike izmedju krivicnog i prekrsajnog prava i spominju stvari poput principa presumpcije nevinosti i slicne odrednice koje apsolutno nigde u svetu ne postoje u prekrsajnom ili parnicnom zakonodavstvu.

Filip

pre 6 godina

Svi oni koji pisu sta ako je ukradeno vozilo imaju datum kada je vozilo ukradeno i prijavu policiji.Prekrsaji od tog datuma ne terete vlasnika

Mirko

pre 6 godina

Evo iz mog primera. Prosao sam brze od dozvoljenog pored SIV-a, preticao autobus, snimak lepo napravljen- 73km/h pocetak 2015 godine.. Nisam bio na adresi skoro godinu dana , konacno su me nasli sredina 2016.. Odem na policiju.
Kazem neznam jesam li ja vozio i stvarno mi senzor Abs-a tada nije radio a on je povezan sa senzorom za brzinu pa ni brzina nije precizna, Ali proslo je mnogo vremena , nisam nameravao da lazem, ali 99 % sam ja vozio ali ipak proslo je puno vremena, Oni to shvate kao da ja ne priznajem da sam vozio , kazu doci ce na sud , onda prodje jos pola godine odem na sud , tamo kao ovo ono ja kazem proslo mnogo vremena , kaze kazna vam je manja kad ne priznate nego da priznam i platim za prekoracenje brzine do 30 km/h.. Ali kaze proci cedosta dok to ne dobijete , evo prodje ..jos pola godine mozda i vise sada dolazi da je preksaj zastareo....Eto -do sada je bilo bolje ne priznati manja je kazna tipa 10 0000 a za veliko prekorac, je vec akazna , ali ubuduce se cuvajte

Acika

pre 6 godina

Eto odgovora čemu služe nove kamere pored postojećih koje su snimale prekoračenje i prolazak na crveno. Ove nove su okrenute u suprotnom smeru i mogu da snime lice vozača. Znači ubuduće nosim masku ili šal i cvikere za sunce!

Slovenac

pre 6 godina

Zakon o krivicnom postupku svakome predvidja pravo, da ne moras, odnosno da odbijas da svedocis protiv svoje najblize rodbine. Znaci ovo je opet neka uredba, koja je napisana totalno kontra zakonu,jer ti negira to pravo. A obicno auto i pozajmis bas nekome najblizem, nije to mixer za slag. Bas zato je naprimer u SLO zakon napisan tako, da ako se ne vidi dobro ko je vozio, da moras sebi obezbediti alibi. Sto opet nije lako, jer se nije lako setiti gde si tacno bio pre nedelju ili 2 dana u neko tacno vreme. I da, jos ovo, ne pitaju te ko je vozio uopste....

Dule

pre 6 godina

po mojem misljenju je sustina da policija nece da radi svoj posao. a to je da dokazuje ko je kriv, tj barem da proba da dokaze ko je kriv
lakse je da traze od tebe ko je vozio, pod pretnjom kazne
inace policija ne radi svoj posao vec duzi period
ps izgovor male.plate ne priznajem

reziel

pre 6 godina

za sve ove što se pitaju "zašto vlasnik vozila plaća kaznu za nešto što nije počinio ili nije dokazano da je on počinio ?".
Vlasnik vozila ne plaća kaznu za prekršaj vozača čiji identitet nije moguće utvrditi, već plaća kaznu zbog toga što ne želi da otkrije kome je dao automobil, odnosno za prikrivanje prekršioca. Ukoliko nije prijavljena kradja vozila, podrazumeva se da je nekome svojom voljom dao vozilo.

dupli_kantar

pre 6 godina

Za izgovor "ne znam ko je vozio moj auto" kazna 1.000 €
------------------

U Srbiji je dinar zvanična valuta. Ne znam kako zamišljate da se kazna plaća u valuti koja nije zvanična državna.

Nisam bot

pre 6 godina

Cudan smo narod.
Da se kojim slucajem desila situacija (kao sto se verovatno desava) da se neko vadi na tu foru "ne znam ko je vozio moj auto" odma bi ovde pisali, treba takve zveknuti po usima 100 soma pa nek se pravi lud. Tako se postaje drzava.

Verovatno je to zbog selektivnog kaznjavanja, gde se najmocniji stite (izgubljena l.k.), a obican narod dobije po usima, pa ljudi postaju ostrasceni.

milos

pre 6 godina

Gospodo , procitajte cl.33 Ustav Republike Srbije..
Imate pravo da sebe ne oznacite krivcem , a ni clanove svoje porodice..
Sto znaci niko vas zbog toga ne moze kazniti

Uros

pre 6 godina

@Bravo Da li to znaci da ako mi neko ukrade auto, a policija ne moze da nadje ko je, onda policija placa kaznu 1000e?

Upravo obrnuto, ako ti neko ukrade auto ti placas kaznu od 1000e, jer si lopovu omogucio da se vozi tvojim automobilim.

mikin

pre 6 godina

"kazna za gore pomenutog vlasnika automobila biće od 100.000 do 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora. "
Cemu ovo vodi? Diktaturi? Malu ste kaznu odredili, trebalo je 300.000 din. pa onda kamate na neplacenu kaznu, pa privatni uterivaci sa svojom nagradom pa coveku uzmete stan ocas posla. Cista drzavna pljacka!
Drzava snosi svu odgovornost za ovo: imate sve moguce kamere, radare, zumiranja i vase je da dokazete ko je vozio. Trosite novac na svu tu tehniku a vasu nesposobnost placa narod! I visina kazne treba da bude odgovarajuca prekrsaju koji je napravljen - a vi 1000€ i/ili 15 dana zatvora. A sta ako je kazna za ucinjeni prekrsaj daleko manja od toga? Nije ovo mesto za izzivljavanje drzave.

NoName

pre 6 godina

@Jabucilo

Kada neko mazne kola, to se obicno radi preko noci dok vlasnik kunta. Znam najmanje 3 primera, gde su ljudima klinci maznuli vozilo, vratili pred prazan rezervoar i to sve u toku noci. I kako da prijavis tako nesto?

Mnogo smo pametni

pre 6 godina

ma ko i u Hrvatskoj sličnih komentara, kao kazne su previsoke za naša primanja, policija pljačka narod itd., vozi po propisima i nema problema! 
A inače policija nema šta dokazivati da si ti vozio auto, ako je tvoj onda ako ne kažeš ko ga je vozio onda si ti, jednako kao pištoljem koji je registriran na tebe neko nekoga ubije i ti kažeš pojma nemam ko je, šta neko uzeo pištolj, počinio ubistvo i vratio ga na mjesto! 
(Bruder Jakob, 10. januar 2018 17:31) 
Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!

-Ako je auto tvoj,onda si ga ti vozio.
-Ako ne znas ko je vozio,onda je ukraden.
-Ako je ukraden,onda si morao da prijavis kradju.
-Ako je auto tvoj,a ti ga nisi vozio a nije ukraden,onda si ga pozajmio i znas ko ga je vozio.

Voja

pre 6 godina

Neverovatni komentari...
Kazna za laganje ? Drugari,laganje MORA DA SE DOKAŽE,pa tek onda sledi kazna,a ovako je ovo protivustavno po više osnova. Ne mozes ti neku izjavu zakonom da proglaiš za laganje i da naplaćuješ kaznu. Totalna glupost. Kako vi možete da znate da je baš svako slagao u toj situaciji ili su takvi kolteralna šteta ? Ne pravi se ovako pravna država...

Nindza

pre 6 godina

Da li to znaci da mogu da ukradem auto, pogazim pola grada, i vlasnik auta odgovara zato sto "nije priznao" ko je vozio auto?

Znam ja da se ljudi mahom izvlace ali ako se na snimku ne vidi vozac, mora se dokazati da je on i vozio.

Recimo, za pocetak bi mogli da srede da policija zapravo radi svoj posao, i da stoji na mestima koja su kriticna, a ne na mestima gde je najbolja "sacekusa", pa da krivca uhvate na delu.
Mnogo je gore kad neko divlja u gradu i prolazi kroz crveno, nego kad neko na otvorenom putu vozi 90 umesto 80.

Kuglica

pre 6 godina

Na suprugu se vodi auto. Stigao nam je poziv za prekrsajnog sudiju, voznja 62kmh u gradu. S obzirom da ja vozim taj auto, odlazim u sud, priznajem krivicu, dobijam kaznu 10 hiljada, mesec dana bez dozvole i dva boda. Placeno, odsluzeno..sve ok. Medjutim, stize.poziv za suprugu. Odlazi kod sudije, terete.je.za to sto nije pismeno obavestila sud ko je vozio. Na njenu konstataciju da je kazna naplacena i da sud.zna ko je vozio, dobija.odgovor da.je.to nebitno, da je ovo poseban slucaj.neprijavljivanja.prekrsaja..kazna 15 hiljada... More, teracemo se do Strazbura, ali pare videti necete...

vlad

pre 6 godina

Najgore je sto te niko ni ne pita ko je vozio auto, ako kaznu ne platis u roku od 7 dana automatski dobijas ovu kaznu od 15 hiljada po starom. Ja 15 minuta nisam mogao da shvatim zasto sam dobio ovu kaznu jer ni jednog trenutka nisam negirao da sam vozio ja, samo sam zaboravio da odmah platim

marko

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.
(NoName, 10. januar 2018 16:54)

ne znam samo kako mozes da ne znas ko je vozio tvoj auto pa nije bicikl, cak i da jeste znas ko ga je uzeo ili kome si dao. Malo da prestanete da glumite budale sa tim ne znam ko je vozio. I kakvi klinci uzeli da se provozaju, sta kao ne znas da ti je neko vozio auto ili ne, prijavis da je ukraden i nemas problem. Treba i veca kazna da bude, svi bi da voze bahato ali da se ne placaju kazne !!!

der Steppenwolf

pre 6 godina

Mene danas radar snimi u gradu sa 52kmh i piše mi kaznu 3000din... SRAMOTA!
Dok je meni pisao kaznu, lik sa bmw-om bukvalno proleti pored, nije išao ispod 100kmh i nikom ništa.

who cares

pre 6 godina

Kazne su smesne i nepremirene za nas standard od samog pocetka ovog novog zakona pre koliko vec godina. Efekat bezbednijeg saobracaja se nije dobio kaznama, i nece se tako ni dobiti, vec prisustvom policije. A da neko ima malo mozga u Srbiji, ne bi na primer kaznjavao coveka koji nema zimske gume sa 20 hiljada, nego bi tu kaznu sproveo tako na primer sto bi taj bio u obavezi da dostavi policiji u nekom malom roku dokaz da je iste kupio, jer ako nema gume zbog nemastine, tek kad plati tih 20 hiljada nece moci da kupi gume, ali je poenta mozda da punimo zatvore za takve prekrsaje sirotinje. Mnogo kaznenih odredbi iz tog zakona bi moglo malo da se prilagodi nasem standardu i efekat bi bio mnogo bolji, ali zasto bi se neko mucio kad moze da se prepise i lupaju cifre kako im padne napamet, i zasto bi policija radila kako treba, provodila po 8 sati na ulici i kaznjavala i zaustavljala samo ljude u prekrsaju kada je lakse jedne nedelje u 2 meseca imati akciju za alkohol ili gume ili prvu pomoc ... pa tad nalupati kazne, dok u saobracaju vlada javasluk.

neko2017

pre 6 godina

@BruderJakob

primer ti imaš auto i porodicu. Stoje ti kljucevi od auta u kuci. Ti i supruga odete na odmor a auto ostane kući. Deca sama. Provozaju kola i tebi stigne kazna. Ili jos na primer deca kuci sama dodje tvoj neki rodjak, sused... uzme kljuc ode do grada i opet ti nagraises a nisi ni bio tu.

Glupost.
E sad s obzirom da si ti iz Hrv ja ne znam kako je kod Vas i ne mogu Vam pomoci.

Ali sam siguran da kod nas Boli njih (zakonodavce) guzica za bezbednost saobraćaja već isključivo pare. Pare. Novac. Novčure. Keš. Lova... i ništa više.

Dokazali 100 puta već.

objavite komentar

Neutralni

pre 6 godina

Vidim da spominjete, a sta ako neko ukrade auto. Ako vam je auto ukraden 10.01, vi cete naravno odmah prijaviti kradju, ili 10.01ili 11.01. Ako vam stigne kazna, da ste napravili prekrsaj 12.01, vi odete kod sudije i samo pokazete prijavu od 10.01 i nikom nista, nece vas teretiti.
(NesKO, 10. januar 2018 18:23)

A sta ako je kazna napravljena 10.01. ili 11.01. ko onda placa kaznu, a vi ste tek 12.01 primetili da nema auta i prijavili nestanak?

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!
(lol, 10. januar 2018 19:08)

Teoretski se otisak prsta može krivotvoriti i podmetnuti, mora li policija dokazivati da je to stvarno tvoj otisak prsta?!
Ako je auto tvoj i počini se neki prekršaj ili krivično djelo ako ne kažeš ko je onda si ti!

........./

pre 6 godina

Pljačka se, otima gladnima, korupcija i kriminal caruju, ubistva su postala normalna pojava a oni će da teraju u zatvor zato što ne znaš ko ti je vozio kola. Pa nigde u svetu se ne osuđuje neko bez dokaza. Na organima države je da krivicu dokažu. Sve ostalo je kršenje ljudskih prava i zakona.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goran, 10. januar 2018 19:19)

Ajme nebuloza, cuj nigde u svetu?!
Drzava ima kao dokaz tvoj automobil u prekrasaju i ukoliko nije ukraden, a kradja uredno prijavljena, vlasnik(ti) snosi odgovornost za vozilo i placa kazne, svugde u "civilizovanom" svetu. Kakva dokazivanja, kakvi bakraci?

navijac

pre 6 godina

Ja znam za slucajeve gde klinci kradu kola uglavnom zastavina nocu i vozikaju se dok ima benzina pa ih vrate ujutru. Ala ce srecnici da se naplacaju po 1000e zato sto nemaju pojma ko im je drpio kola...

Јабучило

pre 6 godina

Najgore je sto te niko ni ne pita ko je vozio auto, ako kaznu ne platis u roku od 7 dana automatski dobijas ovu kaznu od 15 hiljada po starom. Ja 15 minuta nisam mogao da shvatim zasto sam dobio ovu kaznu jer ni jednog trenutka nisam negirao da sam vozio ja, samo sam zaboravio da odmah platim
(vlad, 10. januar 2018 18:13)

А ко је крив што си направио прекршај, а потом и што си заборавио да платиш казну на време?

abracadabra

pre 6 godina

Ovo je budalaština kao i prošli zakon. Pre par meseci mojoj supruzi je stigao poziv da kaže u roku 15 dana ko je vozio auto dana tog i tog žutom trakom. Živeo sam dugo u Evropi i znam da kazne za prekršaje koji su snimljeni kamerom stižu na vlasnika vozila, pa ako nije on, onda dolazi da se žali. Kazna za taj prekršaj je inače 5000. Posle par meseci stiže kazna 15000, koju smo normalno platili. O čemu se ovde radi, da nije nepoštovanje suda. Ja bih reko o još jednom glupom zakonu koji služi za otimanje novca.

Podržavam

pre 6 godina

Kad dobijete dete ceo opus života vam se okrene, podržavam predlog, ako će ovaj zakon spasiti živote ljudi. Još da naglasim da jedva čekam kamere kao što ih ima po nemačkoj postave i u Srbiji. Ko je vozio po nemačkoj zna o čemu pričam. Podržavam svaki zakon koji će skloniti manijake u vožnji sa ulice na jako dug period.

смена страже

pre 6 godina

Овакав закон опуштено крши сва права грађана...Ми смо хајдучија,а не држава.

Zlopamtilo

pre 6 godina

Pre nekoliko meseci na ovom portalu je prikazan video na kome besan Mercedes terenac bahato pretiče kolonu preko pune linije u Kolarčevoj ulici !
iako se vidi i tip vozila i registracija ja do danas nisam primetio u medijima da je nasilnik identifikovan i kažnjen !

navijac

pre 6 godina

a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena.
(mar, 10. januar 2018 16:50)

@a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21

A sta ako stvarno ne zna ko je vozio auto!?!

SASA

pre 6 godina

Na zapadu svu dokumentaciju od vozila iz auta nose sa sobom jer ako se ukrade mogu svasta. Drugo kod kradje odmah se obavestava policija je u suprotnom sve sto urade ide vlasniku na teret.

djuro

pre 6 godina

@a sta sa ustavnim pravom da su nevina slobodna dok se ne dokaze suprotno? Po tome bi upravo ta policija trebalo da dokazuje ko je vozio, a ne kaznama da vrsi presiju, to mu dodje kao ucena. 
(mar, 10. januar 2018 16:50) 
a sta je sa laganjem i sakrivanjem onog ko je prekrsio zakon !?
(marko, 10. januar 2018 19:21)



A sto ako stvarno ne znam, pošto kazne stižu posle pola godine, godinu, nekad i više???
Zato se poštuje ustav....

Bananaman

pre 6 godina

Neki komentatori su stvarno u pravu. Ovaj propis i kazna su savršeni za bogate. A giljotina za siromašne. Umesto toga, kazne bi morala da se odreže prema imovnom stanju prekrsioca. Dakle, ne i nikako u fiksnom iznosu, tako do kazna jednako zaboli i bogate i siromašne. Kao što to postoji čini mi se u Svajcarskoj i nekim drugim evropskim zemljama, kojima, jelte, težimo.
Inače smatram da što se tiče kvaliteta (pravednosti) i primene zakona smo banana država, od Ustava preko izbornih zakona, poreskih, pa sve do ovog državno otimackog policijski lukrutivnog zakona o tzv. bezbednosti saobraćaja.

Американац

pre 6 godina

@ Vlajko Овде у Америци је само воља полицајаца у питању. Некад пишу казну за несигурано возило иако добију потврду да је возило осигурано, а некад пусте уз опомену кад је више од 15 миља од дозвољене брзине у питању или вожња неосигураним возилом, а некад опомену за недавање жмигавца или пролаз на црвено. А некад возе кући људе кад остану без горива. За пушење на недозвољеним местима такође стигну опомене.

XXL

pre 6 godina

Diktatura više NEMA čime da puni budžet. Budimo spremni za upade izvršitelja u kuće pod izgovorom naplate duga za nekog za koga nismo nikad ni čuli.

Vlajko

pre 6 godina

U Americi ako vas pandur uhvati pri prolasku kroz crveno ili za prekoračenje brzine dovijaju se poeni i novčana kazna, ako vas usnimi kamera za iste prekršaje dobija se samo novčana kazna, naravno šalje se poštom vlasniku vozila slika sa kaznom, nema poena zato što vozač nije uhvaćen na delu.

Јабучило

pre 6 godina

Ako policija ili sud ne moze da dokaze ko ke vozio, onda se vozac oslobadja krivice. Sto bi vlasnik vozila placao nesto sto nije ucinio? Jeste da tu postoji problem, jer svaki vlasnik moze da kaze "nisam ja", ali isto tako moze neko drugi da vozi pa cak da neki klinci maznu kola za voznju izivljavaju se dok ima goriva i vrate kola. Desavalo se to, cisto da znate. I sta onda? Niko nije kriv dok se ne dokaze. Kod nas je sve naopako. Imas sve dokaze protiv drugih osoba, u detalje, druge osobe nemaju. Traje sudjenje po deset i vise godina i namerno se zavlaci, a ovde nema dokaza i kriv si. Bem ti drzavu.
(NoName, 10. januar 2018 16:54)

Зато што је власник давањем возила некоме омогућио да уради нешто што не треба и има посредну одговорност, макар и за прикривање прекршиоца.
Ако му је неко украо кола (па и привремено) нека поднесе пријаву.

Bure Baruta

pre 6 godina

Podrzavam skroz. Kad se god potegne prica kako vlada civilizacija u razvijenim zemljama, zakljucak je jer su tamo pravila jasna i kazne za prrkrsioce ostre. Sa druge strane bilo koje prailo da se uspostavi ovde nailazi ne osudu i neodobravanje (pocev od ulaska u gradski prevoz i placanja karti). I naravno za haos, jad i bedu su nam krivi brojni imaginarni zapadni zaverenici. Kakvi smo jos dobro i zivomo.

Đoko Krivokapić

pre 6 godina

Hahahaaaaaa.....
Pitajte direktora Diposa kako se takve kazne izbegavaju.

"Službeni auto smo dali stranki, zainteresovanoj da iznajmi objekat na NBG, da ode da pogleda objekat, te je ta stranka prekoračila ograničenje".

I tako nekoliko puta, Dipos "strankama" daje novi službeni Golf, da SAME idu da razgledaju objekte po gradu, i da prave prekršaje.

Pero

pre 6 godina

A sta ako kazem ko je vozio ali ne može da se ustanovi ko je napravio prekršaj? Mislim na prosečnu brzinu na auto putu. Kažem po imenu i prezimenu tri vozača koji su vozili na smenu, a sva tri tvrde da su vozili po propisu. Obzirom da sam dao imena, nema osnova za objektivnu odgovornost za vlasnika vozila, pogotovu ako nije bio u autu (rent a car)?

gruzanin

pre 6 godina

a koliko kosta kad na putu postoji rupa koja dovede do otkidanja tocka, poluosovine, udesa, povredjenih ili daleko bilo poginulih, ili je to pokriveno " prilagodjavanju uslovima puta "? pa nema kazne za rupe, signalizaciju, neosvetljenje, i druge prevare na putevima? to ne podleze zakonu o " bezbednosti " saobracaja?!?

i.e

pre 6 godina

Cek cek, platis 1000e i nikom ne ide dozvola? Sad je od 15 do 30000din? Ako sam razumeo dobro, sad mi je jasno, zasto kad vozim 50km/h se uvek pojavi neki "besni" vozac koji blica i svira i pored kamere prodje za minimum 80. Plati 1000e i nikom nista... Dobar zakon za one koji imaju novac. Dobar, lepo smisljeno nema sta.

10+

pre 6 godina

@ axa
sta treba da znaci,vi ili onaj koji je vozio auto ako ima slika auta i vozaca..mene je jednom davno slikao radar u nemackoj na autobanu za sitnicu,slika strava,vidi se da tog dana nisam bio obrijan?

analiticar amater

pre 6 godina

Prema misljenju Evropskog suda za ljudska prava od 16.marta 2004. policija ili drugi drzavni organ ima pravo da zahteva ime vozaca od vlasnika vozila, i u ovom slucaju se ne primenjuju prava na koja su ovde mnogi ukazivali - odbrana cutanjem ili samokrivljavanje ili svedocenje protiv clanova porodice.

Kazna nije dovoljno ostra, vlasnik vozila bi morao da bude kaznjen i sa barem 6 poena, inace neko sa puno para moze da pravi prekrsaje i nikad ne bude diskvalifikovan.

Koga vise zanima ova tema moze da potrazinpo kljucnim recima ECHR Gerard O'Halloran and Idris Francis against the United Kingdom.

mup

pre 6 godina

Nigde u svetu ne postoji kao kod nas da kupiš auto na pijaci od nekoga ko nije vlasnik, pa ga prodaš nekome i kažeš mu da se javi vlasniku radi prenosa vlasništva. Onda taj novi vlasnik može da sazna da je pravi vlasnik umro i da se vodi ostavinska rasprava pa ne može da prevede auto. Ili vlasnik nije plaćao porez državi, pa je auto u blokadi. Ili je sa tim autom napravljeno mnogo saobraćajnih prekršaja usput, pa opet muke i problemi. Moj kolega preprodavac kola, kupuje i prodaje auta i samo spoji starog i novog vlasnika, a on se nigde ne pominje. Dva stana je kupio tim poslom, a državi ćorak. U Kanadi ako za godinu dana prodaš više od tri auta odmah te zovu iz poreskog da vide šta se dešava. Zato i zbog osiguranja nikome ne pada na pamet da pozajmi auto nekome, a prenos se vrši odmah istog dana.

Миле НС

pre 6 godina

А колико бива кажњен онај нечији син који јесте био за воланом и који јесте возио кршећи ограничење брзине приликом чега јесте прегазио девојку на пешачком, и затим ПОБЕГАО са места убиства ?!

JoksaNS

pre 6 godina

Narode trgni se da zbacimo zulumcare na sledecim izborima a zatim da krene hapsenje zbog ugnjetavanja i psihickog i egzistencijalnog ugrozavanja. Kada par njih zavrsi u zatvoru svaka sledeca vlast ce dobro da razmisli o svom ponasanju

mirko

pre 6 godina

Ma raja će biti kaznjena ali zato kad tatino dete napravu krivicno dwlo bas u tom trenutku ne rade kamere u celom gradu i nista se nw zna

Ko štedi na advokatu, plaća kazne

pre 6 godina

Dolazi vreme da se kod sudije za saobracajne preskrsaje mora ici sa advokatom..
(baron, 10. januar 2018 18:17)
Pa ja sam uvek išao.

Kreni malo u drzave "gde vlada zakon" (citiram tebe)

pre 6 godina

@ "Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci.Ovje cista glupost i potpuno je netacno, POLICIJA mora da dokaze ko je pocinio krivicno/prekrsajno delo, tuzilac da prezentuje pred sud, a sudija da odluci. U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako, a ova odluka je protivUstavna!"
(lol, 10. januar 2018 19:08)

Krivicno DA, prekrsajno NE!

"U svakoj drzavi gde vlada zakon je tako"(citiram tebe)... da kad se vozilo kamerom koja kontrolise saobracaj snimi otpozadi, kaznu placa VLASNIK VOZILA. Zato se u "drzavama gde vlada zakon" (citiram tebe) auto i NE POZAJMLJUJE...

I to je po Ustavu.

Mile

pre 6 godina

problem Srbije je sto se zakoni ne postuju i sto se ne sprovode jednako prema svima. Setimo se kako su dece poznatih i mocnih likova iz Srbije uspela da se oslobode krivice za najstrasnije saobracajne prekrsaje kao sto je ubistvo i sl.

bali

pre 6 godina

U pametnim zemljama kazna ide automobilu. Nema registracije sledece godine ako se ne plati kazna i ne prijavi vozac(mozes babu da prijavis).