Ponedeljak, 17.04.2017.

17:50

Jedan sat trčanja produžava život za sedam sati

Izvor: Independent

Jedan sat trèanja produžava život za sedam sati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

DarkoKS

pre 7 godina

Ljudi, smanjite stres, ne nervirajte se zbog sitnica, to je 90% zdravlja... a trcanje i voznja biciklom je najbolja kombinacija! Dodajte uz to i Vrnjacku Banju, kao odmor i zivecete duze!

Pera

pre 7 godina

(BlahBlah, 18. april 2017 10:36)
Jedan od retkih pametnih komentara. Ali najjaci su mi ovi sto na osnovu jednog primera, obicno baba, deda, cale, komsija, burazer... daju ocenu u generalnim stvarima... samo vi krkajte slaninu i ne micite se sa fotelje, ja cu i dalje da trcim 50km nedeljno. I da, poceo sam lagano sa 110kg, tako da tezina/kolena/zglobovi izgovor ne pije vodu. Mrdnite se ljudi i uzivajte u zivotu

realno

pre 7 godina

Dovoljno je i brže hodanje 4-5 km dnevno...Ne može baš svako da trči.Trčati u mojih 52 godine?Dugotrajna šetnja i lagano trčanje par stotina metara,to je u redu,ali trčati pola sata ili duže?Meni to deluje rizično.

Mmm

pre 7 godina

Ni ja ne znam koliko sam već puta pisao o trčanju. Vidim razne komentare . Neki pljuju po trčanju, neki ne. Ajde opet cu ponoviti neke stvari. Trčanje je osnova svih sportova, verovali ili ne. Hoćete da igrate fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, boks, borilački sportovi, vaterpolo, moto sportovi, F1..... za sve je potrebno trčanje gospodo. I naravno jos dopunjivanja. Kažete infarkt, haa... Ok. Da tačno je... za one koji nikad u životu se nisu bavili ovom sportom, za one koji su gojazni... Da to je tačno... 90% će dobiti infarkt. Napraviću komparaciju... Selen je izuzetno zdrav za srce, izuzetno. Uzimate li ga u većoj količini, počinje da bude štetan i na kraju smrtonosan. Trčanje... trčite li normalno... oko 5-8 km skoro svaki dan (ko može) ili recimo 3-4 puta nedeljno, ništa vam neće moći ni jedna bolest, verujte mi. Naravno da je pri tom bitno i da se barem donekle hranite zdravo. Cigarete izbaciti, njima nema mesta. Trčim 18 godina, a imam 42. Trčim po vetru, kiši, snegu, suncu... Trčim na velikom minusu, iako to nije dobro. Mada je najgore za trčanje vruće vreme i sunce. Tada se preporučuje trčanje kada zahladi, predveče.
Kažu mi... "Kako te ne mrzi"?
Da, mrzi me. Skoro svaki put. Ali osećaj nakon trčanja, nakon što izadjem ispod tuša... ništa ne može kupiti. Da li sam zdrav? Gospodu Bogu hvala, jesam. Ali sam donekle i sam tome doprineo.
Moj iskren savet... trčite i ne brinite. Sve je u glavi. Ne preterujte. Krenite lagano i zacrtajte sebi neki cilj. Ne takmičite se sa drugim, jer ne znate da li je taj drugi profesionalac ili ne. Ostavite ego kod kuće. Oprema za trčanje... haaa, pa skoro ništa. Malo bolje patike i mnogo dobre volje. Da li je teško? Da, jeste. Veoma je teško. I nezahvalno. Zato, samo napred. Nema stajanja, nema predaje. Nastavi da trčis.

mare

pre 7 godina

A jedna cigareta skraćuje život za pet minuta. Da bi čovek imao neki normalan životni vek treba dobro da balansira između cigareta i trčanja, tj. u pauzama trčanja da ispuši određen broj cigareta.

BlahBlah

pre 7 godina

Svi oni koji pominju kolena i kako je trčanje štetno za njih....21. je vek, 2017. godina i u Srbiji ima ogroman izbor patika za trčanje, a ima i radnji specijalizovanih za trčanje gde vam mogu na osnovu vašeg stopala i načina gaženja (tj da li imate pronaciju, supinaciju ili normalno gaženje) pomoću odgovarajućeg aparata/kamere, odrediti koja je patika najbolja za vas. Plus, ima gomila sajtova sa raznim iskustvima o patikama i preporukama za teške trkače, za one sa ravnim tabanima, za početnike, blabla... Trčim polumaratone već nekoliko godina i uz pametno vežbanje, nikada nijedna povreda niti bolovi (osim standardnih bolova nakon dužih distanci a koji prođu za dan dva).

Retro

pre 7 godina

Trčanje ne trebamo upražnjavati zbog dužeg života već zbog zdravlja i kvaliteta življenja. Čovek se u kontinuitetu bolje oseća jer je trčanje najbolji prirodni mehanizam umaranja ljudskog tela. Zdravo umereno umaranje (opterećenje) pokreće najbolje psihomotorne sisteme u telu.
Da bi bili zdraviji i vedriji moramo se malo pomučiti.
2 x 30min. nedeljno,bez mogućnosti odustajanja.
Dakle sve je u glavi!

Peca

pre 7 godina

Moj komšija se navukao na trcanje zadnjih desetak godina i to po dva sata dnevno,baš je preterivao.Prošle nedelje imao težak infarkt i jedva pretekao.Nikakvog upozorenja nije bilo,osećao se odlično pre toga.Ne treba preterivati ni u čemu pa ni u t6rčanju koliko god zdravo izgledalo.Brzo hodanje je majka.

Ivan ZG

pre 7 godina

Vidim ovdje dežurne pljuvače kako iz fotelja pljuju po trčanju.
Za one druge jedna objava. Nije poanta dodati godine životu nego dodati život godinama. Onaj koji može pretrčati 5 km može što hoće. Nije mu ništa teško. Nije poanta u brzini trčanja već u vježbanju srca i krvožilnog aparata i navikavanje na pojačan rad. Naravno da to treba izvesti postepeno, od hoda do laganog trčanja pa dokle brzo hoćete.
Tko ima viška kila krene sa hodanjem 5 km pa 200m trčanja pa 400-500m hodanja. Sve do laganog hodanja. Obuća za trčanje sa najdebljim mogućim džonom za ublažavanje udaraca. Malo su skuplje, ali vrijede. I naravno da će vas u početku boljeti mišići, tetive i zglobovi. Zato i trčite svaki treći ili drugi dan. Ne svaki dan.
Sretno.

tesla

pre 7 godina

@Vatra, nije ni do stresa. Ta baba je imala stres kroz 2 svetska rata, pa opet nista. Ipak je do onoga sto unosimo u organizam, a blaga fizicka aktivnost mora isto da se ispostuje.

Patrik

pre 7 godina

Jedan sat trcanja produzava zivot za sedam sati,a jedna jabuka produzava zivot za 7 dana,dakle za 168 sati cemo ziveti duze od jedne jabuke, sto je srazmerno tome da trcimo/trcite ceo dan,odnosno 24 sata.
Radije cu pojesti jednu jabuku nego da trcim 24 sata.

Jah

pre 7 godina

Nisam za trcanje bez lopte, samo za loptom ili sa loptom (svaka cast onome ko moze). Trcanje je lose za moja kolena (rekoh moja ne vasa), i posto imam preko 95 kila isto tako i za sve ostalo.
ALI !!!
95+ kila je sa treninzima:
Svaki dan setanje 30-45 minuta intezivnog hoda
3 Puta teretana nedeljno
1 Dzak
2-3 puta sex
Kosarka, fudbal, neki drugi sport kad se ukaze prilika. Bicikla leti zameni auto.
Jednostavno je kako se organizujete.
Sto je najbolje ustedite i pare (osim na seksu ako kupujete kondome)

zlo

pre 7 godina

Lol. Izracunase ga oni. Ko ona "studija" gde svaka cigareta skracuje zivot (pa'i sad, u sekundu) 7 minuta. Inace, true story, moj ortak, 30 i kusur godina, kuvar, belo, vutra, alkohol godinama i pocne zdrav zivot bez poroka, trci svako jutro pola sata i jedno jutro ga tokom trcanja strefi srcka i na mestu mrtav...

Пливње, дефинитивно

pre 7 godina

Ко има базен у близини и може да га користи - топло препоручујем.
Зимус сам трчала на покретној траци, болови у коленима, успут сам цркавала, мучила се.
Сад идем на базен, јако ми прија, ангажујем све мишиће, не оптерећујем зглобове.
Док сам у теретани бројала минуте до краја, базена ми никад није доста.

Begaj, bre!

pre 7 godina

Smisao teksta neodoljivo asocira da je trčanje, zapravo, bežanje od smrti. Ukratko, ko živi sportski, uz svakodnevni fizički trening, biće u dobroj fizičkoj, životnoj i gotovo besmrtnoj kondiciji. Ali, da se vratim na značnej glagola "trčati". Na staroslovenskom (a i dan-danas na nekim od slovenskih jezika) trčati znači - bežati. Dakle, neko ili nešto vas proganja, pa zbog toga ili od toga bežite. Da li je suština u tome da pobegnete od samog sebe, odnosno od svog života, a u krajnjoj liniji, od smrti? Da li je moguće pobeći od bilo čega nabrojanog? Ili vam je možda lakše da trčite (bežite) i ne lomite glavo oko postavljenih pitanja?

Bronko

pre 7 godina

Pogresno tumacite clanak...treba u svemu biti umeren...da,sat vremena ali umerenim laganim tempom...naravno da ne svaki dan...3x nedeljno je sasvim dovoljno...kljucna stvar u zivotu je umernost

alek

pre 7 godina

Sviđa mi se konstatacija, samo ja u poslednjih 25 godina trcim mesecno oko 30 sati, pa da izracunamo, to je 63000 sati duže, sto je 2625 dana ili 7 godina i koji mesec. Pa vredelo je. Da ne pricam o psiholoskoj cistoci i zadovoljstvu posle treninga i trka, pogotovu kada se trci u sumi.

Dr. Jovan i Kompanija

pre 7 godina

Nedavno je drugi americki univerzitet je obavestio narod da je trcanje veoma opasno za srce. Preporucio je da je hodanje veoma zdravo za kardio vaskularni sistem i da ne treba trcati.Kome verovati - sami izaberite. Mnogi misle da su ovi u pravu.

Vatra

pre 7 godina

Moja baba verovatno osim za decom nikad nije pružila korak malo brže, a živela je sto godina. Ja bih pre rekao da je do genetike i stresa. Što se tiče hrane jela je svašta, a u mladosti verovatno bilo šta, samo da nije bioa gladna.
I zec trči stalno i jede travu pa živi par godina, a kornjača se uvek vuče i živi preko sto god.

NRM5NP

pre 7 godina

Ja volim da trcim ali cim malo brze krenem da trcim kako bi pojacao trening pocnu da to osete kolena a i patike se trose kao nista. Trcanje je dosta agresivna fizicka aktivnost i nije za sve. Ne treba trcati svaki dan, treba praviti pauze i birati obucu za tip trcanja i koraka trkaca.

Vatra

pre 7 godina

Moja baba verovatno osim za decom nikad nije pružila korak malo brže, a živela je sto godina. Ja bih pre rekao da je do genetike i stresa. Što se tiče hrane jela je svašta, a u mladosti verovatno bilo šta, samo da nije bioa gladna.
I zec trči stalno i jede travu pa živi par godina, a kornjača se uvek vuče i živi preko sto god.

Dr. Jovan i Kompanija

pre 7 godina

Nedavno je drugi americki univerzitet je obavestio narod da je trcanje veoma opasno za srce. Preporucio je da je hodanje veoma zdravo za kardio vaskularni sistem i da ne treba trcati.Kome verovati - sami izaberite. Mnogi misle da su ovi u pravu.

NRM5NP

pre 7 godina

Ja volim da trcim ali cim malo brze krenem da trcim kako bi pojacao trening pocnu da to osete kolena a i patike se trose kao nista. Trcanje je dosta agresivna fizicka aktivnost i nije za sve. Ne treba trcati svaki dan, treba praviti pauze i birati obucu za tip trcanja i koraka trkaca.

Bronko

pre 7 godina

Pogresno tumacite clanak...treba u svemu biti umeren...da,sat vremena ali umerenim laganim tempom...naravno da ne svaki dan...3x nedeljno je sasvim dovoljno...kljucna stvar u zivotu je umernost

alek

pre 7 godina

Sviđa mi se konstatacija, samo ja u poslednjih 25 godina trcim mesecno oko 30 sati, pa da izracunamo, to je 63000 sati duže, sto je 2625 dana ili 7 godina i koji mesec. Pa vredelo je. Da ne pricam o psiholoskoj cistoci i zadovoljstvu posle treninga i trka, pogotovu kada se trci u sumi.

Retro

pre 7 godina

Trčanje ne trebamo upražnjavati zbog dužeg života već zbog zdravlja i kvaliteta življenja. Čovek se u kontinuitetu bolje oseća jer je trčanje najbolji prirodni mehanizam umaranja ljudskog tela. Zdravo umereno umaranje (opterećenje) pokreće najbolje psihomotorne sisteme u telu.
Da bi bili zdraviji i vedriji moramo se malo pomučiti.
2 x 30min. nedeljno,bez mogućnosti odustajanja.
Dakle sve je u glavi!

Mmm

pre 7 godina

Ni ja ne znam koliko sam već puta pisao o trčanju. Vidim razne komentare . Neki pljuju po trčanju, neki ne. Ajde opet cu ponoviti neke stvari. Trčanje je osnova svih sportova, verovali ili ne. Hoćete da igrate fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, boks, borilački sportovi, vaterpolo, moto sportovi, F1..... za sve je potrebno trčanje gospodo. I naravno jos dopunjivanja. Kažete infarkt, haa... Ok. Da tačno je... za one koji nikad u životu se nisu bavili ovom sportom, za one koji su gojazni... Da to je tačno... 90% će dobiti infarkt. Napraviću komparaciju... Selen je izuzetno zdrav za srce, izuzetno. Uzimate li ga u većoj količini, počinje da bude štetan i na kraju smrtonosan. Trčanje... trčite li normalno... oko 5-8 km skoro svaki dan (ko može) ili recimo 3-4 puta nedeljno, ništa vam neće moći ni jedna bolest, verujte mi. Naravno da je pri tom bitno i da se barem donekle hranite zdravo. Cigarete izbaciti, njima nema mesta. Trčim 18 godina, a imam 42. Trčim po vetru, kiši, snegu, suncu... Trčim na velikom minusu, iako to nije dobro. Mada je najgore za trčanje vruće vreme i sunce. Tada se preporučuje trčanje kada zahladi, predveče.
Kažu mi... "Kako te ne mrzi"?
Da, mrzi me. Skoro svaki put. Ali osećaj nakon trčanja, nakon što izadjem ispod tuša... ništa ne može kupiti. Da li sam zdrav? Gospodu Bogu hvala, jesam. Ali sam donekle i sam tome doprineo.
Moj iskren savet... trčite i ne brinite. Sve je u glavi. Ne preterujte. Krenite lagano i zacrtajte sebi neki cilj. Ne takmičite se sa drugim, jer ne znate da li je taj drugi profesionalac ili ne. Ostavite ego kod kuće. Oprema za trčanje... haaa, pa skoro ništa. Malo bolje patike i mnogo dobre volje. Da li je teško? Da, jeste. Veoma je teško. I nezahvalno. Zato, samo napred. Nema stajanja, nema predaje. Nastavi da trčis.

Ivan ZG

pre 7 godina

Vidim ovdje dežurne pljuvače kako iz fotelja pljuju po trčanju.
Za one druge jedna objava. Nije poanta dodati godine životu nego dodati život godinama. Onaj koji može pretrčati 5 km može što hoće. Nije mu ništa teško. Nije poanta u brzini trčanja već u vježbanju srca i krvožilnog aparata i navikavanje na pojačan rad. Naravno da to treba izvesti postepeno, od hoda do laganog trčanja pa dokle brzo hoćete.
Tko ima viška kila krene sa hodanjem 5 km pa 200m trčanja pa 400-500m hodanja. Sve do laganog hodanja. Obuća za trčanje sa najdebljim mogućim džonom za ublažavanje udaraca. Malo su skuplje, ali vrijede. I naravno da će vas u početku boljeti mišići, tetive i zglobovi. Zato i trčite svaki treći ili drugi dan. Ne svaki dan.
Sretno.

Peca

pre 7 godina

Moj komšija se navukao na trcanje zadnjih desetak godina i to po dva sata dnevno,baš je preterivao.Prošle nedelje imao težak infarkt i jedva pretekao.Nikakvog upozorenja nije bilo,osećao se odlično pre toga.Ne treba preterivati ni u čemu pa ni u t6rčanju koliko god zdravo izgledalo.Brzo hodanje je majka.

mare

pre 7 godina

A jedna cigareta skraćuje život za pet minuta. Da bi čovek imao neki normalan životni vek treba dobro da balansira između cigareta i trčanja, tj. u pauzama trčanja da ispuši određen broj cigareta.

BlahBlah

pre 7 godina

Svi oni koji pominju kolena i kako je trčanje štetno za njih....21. je vek, 2017. godina i u Srbiji ima ogroman izbor patika za trčanje, a ima i radnji specijalizovanih za trčanje gde vam mogu na osnovu vašeg stopala i načina gaženja (tj da li imate pronaciju, supinaciju ili normalno gaženje) pomoću odgovarajućeg aparata/kamere, odrediti koja je patika najbolja za vas. Plus, ima gomila sajtova sa raznim iskustvima o patikama i preporukama za teške trkače, za one sa ravnim tabanima, za početnike, blabla... Trčim polumaratone već nekoliko godina i uz pametno vežbanje, nikada nijedna povreda niti bolovi (osim standardnih bolova nakon dužih distanci a koji prođu za dan dva).

Begaj, bre!

pre 7 godina

Smisao teksta neodoljivo asocira da je trčanje, zapravo, bežanje od smrti. Ukratko, ko živi sportski, uz svakodnevni fizički trening, biće u dobroj fizičkoj, životnoj i gotovo besmrtnoj kondiciji. Ali, da se vratim na značnej glagola "trčati". Na staroslovenskom (a i dan-danas na nekim od slovenskih jezika) trčati znači - bežati. Dakle, neko ili nešto vas proganja, pa zbog toga ili od toga bežite. Da li je suština u tome da pobegnete od samog sebe, odnosno od svog života, a u krajnjoj liniji, od smrti? Da li je moguće pobeći od bilo čega nabrojanog? Ili vam je možda lakše da trčite (bežite) i ne lomite glavo oko postavljenih pitanja?

Jah

pre 7 godina

Nisam za trcanje bez lopte, samo za loptom ili sa loptom (svaka cast onome ko moze). Trcanje je lose za moja kolena (rekoh moja ne vasa), i posto imam preko 95 kila isto tako i za sve ostalo.
ALI !!!
95+ kila je sa treninzima:
Svaki dan setanje 30-45 minuta intezivnog hoda
3 Puta teretana nedeljno
1 Dzak
2-3 puta sex
Kosarka, fudbal, neki drugi sport kad se ukaze prilika. Bicikla leti zameni auto.
Jednostavno je kako se organizujete.
Sto je najbolje ustedite i pare (osim na seksu ako kupujete kondome)

Patrik

pre 7 godina

Jedan sat trcanja produzava zivot za sedam sati,a jedna jabuka produzava zivot za 7 dana,dakle za 168 sati cemo ziveti duze od jedne jabuke, sto je srazmerno tome da trcimo/trcite ceo dan,odnosno 24 sata.
Radije cu pojesti jednu jabuku nego da trcim 24 sata.

Пливње, дефинитивно

pre 7 godina

Ко има базен у близини и може да га користи - топло препоручујем.
Зимус сам трчала на покретној траци, болови у коленима, успут сам цркавала, мучила се.
Сад идем на базен, јако ми прија, ангажујем све мишиће, не оптерећујем зглобове.
Док сам у теретани бројала минуте до краја, базена ми никад није доста.

tesla

pre 7 godina

@Vatra, nije ni do stresa. Ta baba je imala stres kroz 2 svetska rata, pa opet nista. Ipak je do onoga sto unosimo u organizam, a blaga fizicka aktivnost mora isto da se ispostuje.

Pera

pre 7 godina

(BlahBlah, 18. april 2017 10:36)
Jedan od retkih pametnih komentara. Ali najjaci su mi ovi sto na osnovu jednog primera, obicno baba, deda, cale, komsija, burazer... daju ocenu u generalnim stvarima... samo vi krkajte slaninu i ne micite se sa fotelje, ja cu i dalje da trcim 50km nedeljno. I da, poceo sam lagano sa 110kg, tako da tezina/kolena/zglobovi izgovor ne pije vodu. Mrdnite se ljudi i uzivajte u zivotu

zlo

pre 7 godina

Lol. Izracunase ga oni. Ko ona "studija" gde svaka cigareta skracuje zivot (pa'i sad, u sekundu) 7 minuta. Inace, true story, moj ortak, 30 i kusur godina, kuvar, belo, vutra, alkohol godinama i pocne zdrav zivot bez poroka, trci svako jutro pola sata i jedno jutro ga tokom trcanja strefi srcka i na mestu mrtav...

realno

pre 7 godina

Dovoljno je i brže hodanje 4-5 km dnevno...Ne može baš svako da trči.Trčati u mojih 52 godine?Dugotrajna šetnja i lagano trčanje par stotina metara,to je u redu,ali trčati pola sata ili duže?Meni to deluje rizično.

DarkoKS

pre 7 godina

Ljudi, smanjite stres, ne nervirajte se zbog sitnica, to je 90% zdravlja... a trcanje i voznja biciklom je najbolja kombinacija! Dodajte uz to i Vrnjacku Banju, kao odmor i zivecete duze!

Vatra

pre 7 godina

Moja baba verovatno osim za decom nikad nije pružila korak malo brže, a živela je sto godina. Ja bih pre rekao da je do genetike i stresa. Što se tiče hrane jela je svašta, a u mladosti verovatno bilo šta, samo da nije bioa gladna.
I zec trči stalno i jede travu pa živi par godina, a kornjača se uvek vuče i živi preko sto god.

Begaj, bre!

pre 7 godina

Smisao teksta neodoljivo asocira da je trčanje, zapravo, bežanje od smrti. Ukratko, ko živi sportski, uz svakodnevni fizički trening, biće u dobroj fizičkoj, životnoj i gotovo besmrtnoj kondiciji. Ali, da se vratim na značnej glagola "trčati". Na staroslovenskom (a i dan-danas na nekim od slovenskih jezika) trčati znači - bežati. Dakle, neko ili nešto vas proganja, pa zbog toga ili od toga bežite. Da li je suština u tome da pobegnete od samog sebe, odnosno od svog života, a u krajnjoj liniji, od smrti? Da li je moguće pobeći od bilo čega nabrojanog? Ili vam je možda lakše da trčite (bežite) i ne lomite glavo oko postavljenih pitanja?

Dr. Jovan i Kompanija

pre 7 godina

Nedavno je drugi americki univerzitet je obavestio narod da je trcanje veoma opasno za srce. Preporucio je da je hodanje veoma zdravo za kardio vaskularni sistem i da ne treba trcati.Kome verovati - sami izaberite. Mnogi misle da su ovi u pravu.

NRM5NP

pre 7 godina

Ja volim da trcim ali cim malo brze krenem da trcim kako bi pojacao trening pocnu da to osete kolena a i patike se trose kao nista. Trcanje je dosta agresivna fizicka aktivnost i nije za sve. Ne treba trcati svaki dan, treba praviti pauze i birati obucu za tip trcanja i koraka trkaca.

Patrik

pre 7 godina

Jedan sat trcanja produzava zivot za sedam sati,a jedna jabuka produzava zivot za 7 dana,dakle za 168 sati cemo ziveti duze od jedne jabuke, sto je srazmerno tome da trcimo/trcite ceo dan,odnosno 24 sata.
Radije cu pojesti jednu jabuku nego da trcim 24 sata.

Peca

pre 7 godina

Moj komšija se navukao na trcanje zadnjih desetak godina i to po dva sata dnevno,baš je preterivao.Prošle nedelje imao težak infarkt i jedva pretekao.Nikakvog upozorenja nije bilo,osećao se odlično pre toga.Ne treba preterivati ni u čemu pa ni u t6rčanju koliko god zdravo izgledalo.Brzo hodanje je majka.

zlo

pre 7 godina

Lol. Izracunase ga oni. Ko ona "studija" gde svaka cigareta skracuje zivot (pa'i sad, u sekundu) 7 minuta. Inace, true story, moj ortak, 30 i kusur godina, kuvar, belo, vutra, alkohol godinama i pocne zdrav zivot bez poroka, trci svako jutro pola sata i jedno jutro ga tokom trcanja strefi srcka i na mestu mrtav...

Jah

pre 7 godina

Nisam za trcanje bez lopte, samo za loptom ili sa loptom (svaka cast onome ko moze). Trcanje je lose za moja kolena (rekoh moja ne vasa), i posto imam preko 95 kila isto tako i za sve ostalo.
ALI !!!
95+ kila je sa treninzima:
Svaki dan setanje 30-45 minuta intezivnog hoda
3 Puta teretana nedeljno
1 Dzak
2-3 puta sex
Kosarka, fudbal, neki drugi sport kad se ukaze prilika. Bicikla leti zameni auto.
Jednostavno je kako se organizujete.
Sto je najbolje ustedite i pare (osim na seksu ako kupujete kondome)

Пливње, дефинитивно

pre 7 godina

Ко има базен у близини и може да га користи - топло препоручујем.
Зимус сам трчала на покретној траци, болови у коленима, успут сам цркавала, мучила се.
Сад идем на базен, јако ми прија, ангажујем све мишиће, не оптерећујем зглобове.
Док сам у теретани бројала минуте до краја, базена ми никад није доста.

mare

pre 7 godina

A jedna cigareta skraćuje život za pet minuta. Da bi čovek imao neki normalan životni vek treba dobro da balansira između cigareta i trčanja, tj. u pauzama trčanja da ispuši određen broj cigareta.

realno

pre 7 godina

Dovoljno je i brže hodanje 4-5 km dnevno...Ne može baš svako da trči.Trčati u mojih 52 godine?Dugotrajna šetnja i lagano trčanje par stotina metara,to je u redu,ali trčati pola sata ili duže?Meni to deluje rizično.

tesla

pre 7 godina

@Vatra, nije ni do stresa. Ta baba je imala stres kroz 2 svetska rata, pa opet nista. Ipak je do onoga sto unosimo u organizam, a blaga fizicka aktivnost mora isto da se ispostuje.

Ivan ZG

pre 7 godina

Vidim ovdje dežurne pljuvače kako iz fotelja pljuju po trčanju.
Za one druge jedna objava. Nije poanta dodati godine životu nego dodati život godinama. Onaj koji može pretrčati 5 km može što hoće. Nije mu ništa teško. Nije poanta u brzini trčanja već u vježbanju srca i krvožilnog aparata i navikavanje na pojačan rad. Naravno da to treba izvesti postepeno, od hoda do laganog trčanja pa dokle brzo hoćete.
Tko ima viška kila krene sa hodanjem 5 km pa 200m trčanja pa 400-500m hodanja. Sve do laganog hodanja. Obuća za trčanje sa najdebljim mogućim džonom za ublažavanje udaraca. Malo su skuplje, ali vrijede. I naravno da će vas u početku boljeti mišići, tetive i zglobovi. Zato i trčite svaki treći ili drugi dan. Ne svaki dan.
Sretno.

Retro

pre 7 godina

Trčanje ne trebamo upražnjavati zbog dužeg života već zbog zdravlja i kvaliteta življenja. Čovek se u kontinuitetu bolje oseća jer je trčanje najbolji prirodni mehanizam umaranja ljudskog tela. Zdravo umereno umaranje (opterećenje) pokreće najbolje psihomotorne sisteme u telu.
Da bi bili zdraviji i vedriji moramo se malo pomučiti.
2 x 30min. nedeljno,bez mogućnosti odustajanja.
Dakle sve je u glavi!

BlahBlah

pre 7 godina

Svi oni koji pominju kolena i kako je trčanje štetno za njih....21. je vek, 2017. godina i u Srbiji ima ogroman izbor patika za trčanje, a ima i radnji specijalizovanih za trčanje gde vam mogu na osnovu vašeg stopala i načina gaženja (tj da li imate pronaciju, supinaciju ili normalno gaženje) pomoću odgovarajućeg aparata/kamere, odrediti koja je patika najbolja za vas. Plus, ima gomila sajtova sa raznim iskustvima o patikama i preporukama za teške trkače, za one sa ravnim tabanima, za početnike, blabla... Trčim polumaratone već nekoliko godina i uz pametno vežbanje, nikada nijedna povreda niti bolovi (osim standardnih bolova nakon dužih distanci a koji prođu za dan dva).

Mmm

pre 7 godina

Ni ja ne znam koliko sam već puta pisao o trčanju. Vidim razne komentare . Neki pljuju po trčanju, neki ne. Ajde opet cu ponoviti neke stvari. Trčanje je osnova svih sportova, verovali ili ne. Hoćete da igrate fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, boks, borilački sportovi, vaterpolo, moto sportovi, F1..... za sve je potrebno trčanje gospodo. I naravno jos dopunjivanja. Kažete infarkt, haa... Ok. Da tačno je... za one koji nikad u životu se nisu bavili ovom sportom, za one koji su gojazni... Da to je tačno... 90% će dobiti infarkt. Napraviću komparaciju... Selen je izuzetno zdrav za srce, izuzetno. Uzimate li ga u većoj količini, počinje da bude štetan i na kraju smrtonosan. Trčanje... trčite li normalno... oko 5-8 km skoro svaki dan (ko može) ili recimo 3-4 puta nedeljno, ništa vam neće moći ni jedna bolest, verujte mi. Naravno da je pri tom bitno i da se barem donekle hranite zdravo. Cigarete izbaciti, njima nema mesta. Trčim 18 godina, a imam 42. Trčim po vetru, kiši, snegu, suncu... Trčim na velikom minusu, iako to nije dobro. Mada je najgore za trčanje vruće vreme i sunce. Tada se preporučuje trčanje kada zahladi, predveče.
Kažu mi... "Kako te ne mrzi"?
Da, mrzi me. Skoro svaki put. Ali osećaj nakon trčanja, nakon što izadjem ispod tuša... ništa ne može kupiti. Da li sam zdrav? Gospodu Bogu hvala, jesam. Ali sam donekle i sam tome doprineo.
Moj iskren savet... trčite i ne brinite. Sve je u glavi. Ne preterujte. Krenite lagano i zacrtajte sebi neki cilj. Ne takmičite se sa drugim, jer ne znate da li je taj drugi profesionalac ili ne. Ostavite ego kod kuće. Oprema za trčanje... haaa, pa skoro ništa. Malo bolje patike i mnogo dobre volje. Da li je teško? Da, jeste. Veoma je teško. I nezahvalno. Zato, samo napred. Nema stajanja, nema predaje. Nastavi da trčis.

alek

pre 7 godina

Sviđa mi se konstatacija, samo ja u poslednjih 25 godina trcim mesecno oko 30 sati, pa da izracunamo, to je 63000 sati duže, sto je 2625 dana ili 7 godina i koji mesec. Pa vredelo je. Da ne pricam o psiholoskoj cistoci i zadovoljstvu posle treninga i trka, pogotovu kada se trci u sumi.

Bronko

pre 7 godina

Pogresno tumacite clanak...treba u svemu biti umeren...da,sat vremena ali umerenim laganim tempom...naravno da ne svaki dan...3x nedeljno je sasvim dovoljno...kljucna stvar u zivotu je umernost

Pera

pre 7 godina

(BlahBlah, 18. april 2017 10:36)
Jedan od retkih pametnih komentara. Ali najjaci su mi ovi sto na osnovu jednog primera, obicno baba, deda, cale, komsija, burazer... daju ocenu u generalnim stvarima... samo vi krkajte slaninu i ne micite se sa fotelje, ja cu i dalje da trcim 50km nedeljno. I da, poceo sam lagano sa 110kg, tako da tezina/kolena/zglobovi izgovor ne pije vodu. Mrdnite se ljudi i uzivajte u zivotu

DarkoKS

pre 7 godina

Ljudi, smanjite stres, ne nervirajte se zbog sitnica, to je 90% zdravlja... a trcanje i voznja biciklom je najbolja kombinacija! Dodajte uz to i Vrnjacku Banju, kao odmor i zivecete duze!