Ponedeljak, 13.06.2016.

20:15

Apple preimenovao OS X u macOS, dodao Siri i auto unlock opciju

Izvor: The Verge

Apple preimenovao OS X u macOS, dodao Siri i auto unlock opciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

enon

pre 7 godina

@the Interent master reče: "najbitnije da su se Apple ložare napalile"

Eto, upravo ti je komentar uputio korisnik Debian-a (Linux distribucije) koji je takođe uvideo koliko notornih gluposti si izneo u prethodnim komentarima - šta ćemo sad?

enon

pre 7 godina

@the Interent Master - "odavno" u Windows-u haha, hajde da vidimo:

Virtuelni desktopovi (implementacija na različitim platformama po hronološkom redosledu)

1. Amiga 1000 - 1985.
2. Sistemi sa X menadžerom prozora (UNIX i UNIX-like) - vtwm, 1990.
3. IBM-ow OS/2 Warp 4 - 1996.
4. Mac OS X 10.5 "Leopard" - 2007.
5. Windows 10 - 2015.

Univerzalne aplikacije

Ove su aplikacije razvijene korišćenjem fundamentalnih web tehnologija (HTML5, CSS3, JS) pa se više radi o web aplikacijama koje pokreće .NET, ali u redu. Isti pristup je recimo koristio i Oracle u razvoju JavaFX - sada je moguće korišćenje HTML-a i CSS-a što znanto olakšava posao u odnosu na Swing.

Edge web pregledač

Pregledač jeste brz, ali je užasno nestabilan u situacijama gde na stranici ima dosta video snimaka ili interaktivnog sadržaja (recimo Flash-a). Čak je i tromi Firefox stabilniji u tim situacijama.

Action Center

Notification Center - OS X 10.8 "Mountain Lion" (2012. godina).

Poboljšanja komandne linije

Dragi korisnici Windows-a, sada konačno možete vršiti copy, paste i cut operacije nad tekstom u komandnom liniji, opcije koje su u Linux-u dostupne još od davnih dana.

Besplatan upgrade za već postojeće korisnike

2013: OS X Mavericks dostupan u vidu besplatne nadogradnje za sve korisnike Mac OS X 10.6.8 i novijih sistema.

Prosvetli nas pa nam reci šta je to Continuum novo doneo, a šta već nismo videli?

Zoki

pre 7 godina

@the Internet master, @tre -
Kakvo je to hakovanje ako provališ nečiju šifru i ukradeš fotografije? Integracija Apple uređaja je malo drugačija. Npr. TXT poruke mi stižu i na računar. Sa računara ili telefona mogu da pustim muziku na audio sistemu koji je konektovan na AirPort. Sada ćeš sa copy & paste moći da prebaciš tekst ili fajlove sa jednog uređaja na drugi.

Pre iPhona, Blackbery i Windows Mobile/Pocket PC je bio rezervisan za poslovne korisnike. Windows Tablet PC je bio namenjen uskom krugu profesionalnih korisnika. U oba slučaja Apple je napravio uređaje namenjene običnim ljudima. Dao im je razlog da koriste smart telefon ili tablet.

MP3 plejer je bio uređaj na koji si kopirao CD ili jurio ilegalne MP3 fajlove po internetu. Apple je napravio ogromnu zbirku muzičkih izdanja i omogućio ljudima da brzo i jednostavno kupe muziku koju žele da slušaju. Pri tome su snimci kvalitetni i legalni.

the Internet master

pre 7 godina

Ja ovde u nijednom trenutku nisam ušao u polemiku o tome kad je šta nastalo i ko je šta do koga ukrao. Svako od vas može da pročita u mom prvom komentaru da je sve što sam rekao povezano sa ovim tekstom, i tu ne optužujem nikog za krađu ili kopiranje. Poenta je bila da ove funkcije nisu ništa novo. I na kraju nije to ni bitno. Najbitnije je da su se Apple ložare popalile kao što sam i pretpostavio.

the Internet master

pre 7 godina

@Goran Care, nebitno je da li sam ja ovaj OS izmislio, da li ga koristim ili slično. Ja njegove druge funkcije ne spominjem, već samo one opisane u tekstu, koje će biti implementirane u budućnosti. Dakle, glup si.

@Tre Nisi rekao da su savršeni, zato sam i stavio navodnike. I ti možda nisi imao problema ali na hiljade njih jesu, pre svega poznati, koji i plaćaju više za ove servise, pa je s tim i ovaj problem veći. Kao što sam rekao u prvom komentaru, nemam ništa protiv ovog sistema, ali ovo nije ništa revolucionarno. To je poenta cele priče.

steff

pre 7 godina

Doticni gospodin koji nije koristio OS X a komentarise o njemu... zamislite i jos pita pa sta ako nije korisio...hahahaha... Unixlike OS ce uvek biti ispred Windowsa. Nema registry bazu, nema klasicne drajvere. It just works.

Ske

pre 7 godina

@the Internet master, proizvoljne tvrdnje te nece odvesti nikuda a ako ti je vec toliko stalo do toga da li je starije kokoska ili jaje, Continuity je predstavljen u vreme kada Windows 10 nije ni bio dostupan javnosti. Na stranu to sto su Continuity i Continuum dve potpuno razlicite stvari sa drugacijom svrhom ali naravno ti to ne mozes da znas, jer kao sto kazes "nije bitno znati", bitno je bezrazlozno prdeti unaokolo, vredjati i soliti drugima pamet.

Toliko si smesan u svom neznanju da nije ni cudo kada ne znas da je Bil Gejts svoju Windows imperiju izgradio na krilima karbon kopija resenja iz drugih sistema a sto se vidi i na Windowsu 10. Cisto onako iz radoznalosti da te upitam par stvari.
Kako se snalazis sa multiple desktopom?
Je l' znas odakle je CTRL + C / CTRL + V?
Kada koristis onu traka sa "File, Edit, View, Window, Help... opcijama, zapitas li se odakle je to preslikano?
Je l' znas odakle ideja za montiranje diskova?
Od koga su preslikali ReFS?
Task View u Windowsu 10. Odakle je to?
Da li si znao da su univerzalne aplikacije ideja sa kojom se neki drugi zanimaju vec skoro pola decenije (Ubuntu)?

I na kraju, samo ime Windows 10 mu je kopija imena jednog drugog sistema koji je od juce otisao u penziju.

Goran

pre 7 godina

nije ni poenta da li sam koristio njihov OS ...
(the Internet master, 13. jun 2016 23:16)

Nikada u životu nisi koristio OSX a našao si za shodno da komentarišeš o istom :)))
Od 2001. Kada se pojavio OSX pa sve do 2015. godine Microsoft očajnički pokušava da mu se bar malo približi po mogućnostima, sigurnosti, pouzdanosti i kvalitetu. Pojavom Windowsa 10 donekle u tome i uspeva. Najnoviji Microsoftov operativni sistem je zaista dobar i zaista je u par segmenata uspeo da dostigne, pa čak i nadmaši OSX. Ovaj tekst ni ne pokušava da negira da je Windows "Odavno" od pre godinu dana imao nešto od toga već samo pokazuje koliko je brzo Apple utvrdio svoju poziciju na vrhu. Tako nešto se i očekivalo od trenutno najmoćnije IT kompanije na planeti. MacOS poseduje gomilu drugih prednosti u odnosu na Windows, ali to nije nikakva novost pa se zato ni ne spominje u tekstu. Kada Windows bude dostigao nešto od toga za par godina (čitaj - desetak godina) to će biti vest!
Sve u svemu, ti si potpuno u pravu kada tvrdiš da je Microsoft pre godinu dana izbacio par noviteta ... ali kao što vidiš, to je kratko trajalo. Jedino u čemu će Windows uvek biti ispred MacOSa su igrice.

Tre

pre 7 godina

@the internet master, nisam nijednom pomenuo savrsenstvo, i dosta njih znam koji kotiste njihove usluge i nikome se nije nista desilo tim hakerskim napadom, kao ni meni sa nekih 30gb slika na icloudu (verujem internetu, imam i 4tb radnih fajlova na gdrive i dbu). Meni jednostavno rade posao :)

the Internet master

pre 7 godina

@ Ske OK, za pojedine ovde, kojima je IQ u minusu, napisaću ovo još jednom. Apsolutno je nevažno da li sam koristio njihov sistem ili ne, već da stvari pomenute u tekstu već postoje. Potkrepi se mozgom pre nego što kreneš da padaš u trans.

@ Tre Činjenica da su im hakovali cloud pre dve godine dovoljno govori o tome koliko su njihovi proizvodi "savršeni".

Radojko

pre 7 godina

Svidja mi se mogucnost da se oslobodi prostor sa Maca i da sve automacki ode u cloud. Tako su moji fajlovi uvek na dohvat ruke kome to treba a moj Mac je laksi i slobodniji.

Samo kazem

pre 7 godina

Ne vidim potrebu za uporedjivanjem OSX ili macOS kako ce se ubuduce zvati sa Win. Dok je macOS predvidjen samo za Apple racunare dotle je Win predvidjen za sve od onih koji kostaju 100 dolara do onih koji kostaju vise hiljada. Win zbog te razgranatosti medju razlicitim proizvodjacima i vrstama uredjaja je postao nefunkcionalan na mnogim od njih. Win je ogroman, nezgrapan sistem koji ne moze odgovoriti svim izazovima upravo zbog prilagodjavanja svemu i svacemu. Na tu kartu igra Microsoft. Apple igra na kartu nas zatvoreni eko sistem i to im prolazi jer imaju odlican sistem koji funckionise odlicno na njihovim uredjajima. Ko kupi Mac koristi ga dugo sa stalnim update i stalno novim sistemom pa ko to voli neka kupi. Ko voli da menja cesce uredjaj ili da ima jaku gaming masinu na prvom mestu, a da ne kosta previse onda lepo na Win jer isti radi veoma dobro kod mnogih proizvodjaca jacih racunara. Znaci izbor za svakoga. Ako imate laptop od 100 eura kupljen na akciji i ocekujete da ce vam sigurno raditi Win besprekorno onda ste se malo zeznuli. Sanse su pola-pola da ce nesto na kraju zezati, ali sta i ocekivati od laptopa koji na kraju lanca kosta 100 dolara?!

Tre

pre 7 godina

@the internet master: i mp3plejer i smart telefon i tablet su postojali pre prvog ipoda, iphona, ipada pa se opet na neki nacin gleda kao da ih je epl prvi izbacio. Jednostavno oni sacekaju da sve bude spremno da to sve radi kako treba pa ga onda izbace i to bude odma upotrebljivo. Pod spremno mislim hardware i software pa cak i ljude ;) (al cu sad hejta da dobijem) :)

Ske

pre 7 godina

@the internet master

Ocigledno je da u zadnjih par godina nisi ni prisao OS X-ki a kamoli imao neko realno iskustvo u radu sa tim sistemom, zato bolje cuti dok svi nisu poceli da ti se smeju.

Oh cekaj.. vec jesu.

Potkrepi se informacijama pre nego sto krenes da procenjujes da li je starija kokoska ili jaje.

the Internet master

pre 7 godina

@ Liquid nije ni poenta da li sam koristio njihov OS, već da stvari koje su navedene u tekstu već postoje negde drugde. Odavno.

@Kucos MacOS Sve što si napisao već možeš da radiš na Windows - u i WP. Što se Continuum - a tiče, sem povezivanja telefona, doneo je i univerzalne aplikacije, koje su iste na telefonu i desktop računaru, pa s tim, preko clouda možeš da nastaviš da radiš tamo gde si stao kad ustaneš sa kompa. A Cortana, na komandu Hey Cortana open pictures stored on this PC from last year , otvara slike sa mog kompa iz prošle godine, tako da kao što rekoh Apple treba još koričke da jede brah. Ali nisam ni sumnjao da će neko da se javi i da od ovoga pravi Isusov drugi dolazak.

Kucos macOS

pre 7 godina

@(the Internet master, 13. jun 2016 21:31)

Kao prvo, "Continuity" nije nova funkcija, nego postoji još od Yosemite (znači, ima oko 2 godine... to jest pre nego što je Windows 10 predstavljen)... sad su samo ubacili neka unapređenja.

Ali... osim što možda naziv "Continuity" slićno zvuči kao taj "Continuum" koji pominješ sa Windowsa, to uopšte nisu slične stvari... ni približno... jer na Windowsu taj "Continuum" služi da kablom povežeš telefon na televizor i da ga koristiš kao neku alternativu desktopu... dok "Continuity" služi za integraciju (bežičnu) različitih Apple uređaja, da možeš, na primer, ako te neko zove na telefon ili ti šalje SMS, sa nekog drugog uređaja koji je u blizini (iPada, laptopa, desktopa) da odgovoriš na poziv ili SMS... ili da ako počneš da radiš nešto u nekom programu na jednom uređaju, da kad uzmeš neki drugi uređaj u ruke, da ti se pojavi opcija da na tom uređaju nastaviš gde si stao na onom prvom uređaju (znači, na primer, umesto mobilne aplikacije sa telefona da ti se na desktopu otvori desktop verzija aplikacije i da ti se učita ono na čemu si radio na telefonu... bez protrebe da ti kačiš kablove neke i da prebacuješ fajlove ručno).

Što se Cortane tiče... probaj da je pitaš da ti nađe, na primer, prošlogodišnje slike sa letovanja samo... verovatno neće ni da te razume šta si pitao, nego će verovatno samo web browser da otvori da tražiš to na Google.

Darth Shone

pre 7 godina

Jooj, pa oni vraćaju staro ime, naime tako se operativni sistem Mekova zvao celo vreme, od 1984 do 2000, kada su krenuli da ga zovu OS-X. I šta je tu novo? Osim tih novih funkcija, pokušavaju da prodaju priču da je naziv novina?! Možda ovim modernim hipster eplovcima, koji dalje od iOS-a i n ne vide, ali ima onih koji prate kompaniju malo duže. Ok, važi, hajde da ponovo prave Mekove sa mehaničkom tastaturom, ali da budu ALPS prekidači, a ne ova nova Cherry manija. Očekujem i povratak na CRT monitore, kao i povratak ADB

Tre

pre 7 godina

Sve se zasniva na win vs macos, android vs ios,... Koristite sta vam odgovara i probajte da budete zadovoljni sa vasom odlukom :p natrag na temu :) najzanimljivije mi deluju noviteti za macOS: icloud optimizacija, siri i naravno kontinijum, naravno nista preterano revolucionarno al su noviteti za neke od nas :p

the Internet master

pre 7 godina

I šta? Većina stvari koje su ovde navedene postoji odavno na Windows - u. Cortana je integrisana još prošle godine. Continuum takođe. Ali ne smeta mi što su ovo tek sada ubacili. Konkurencija je dobra. Ono što mi smeta je što će sada brdo njih ovo smatrati revolucionarnim...

Citalac

pre 7 godina

Hahahhaa kako ste jadni vi android ljudi pa vi na svaku epl vest dodjete i likujete
Jel vas toliko pogadja epl? Sta je s vama uzivajte u vasim masinama koje baguju koce i koje se bore sa RAM menorijom ?

Kucos macOS

pre 7 godina

@(the Internet master, 13. jun 2016 21:31)

Kao prvo, "Continuity" nije nova funkcija, nego postoji još od Yosemite (znači, ima oko 2 godine... to jest pre nego što je Windows 10 predstavljen)... sad su samo ubacili neka unapređenja.

Ali... osim što možda naziv "Continuity" slićno zvuči kao taj "Continuum" koji pominješ sa Windowsa, to uopšte nisu slične stvari... ni približno... jer na Windowsu taj "Continuum" služi da kablom povežeš telefon na televizor i da ga koristiš kao neku alternativu desktopu... dok "Continuity" služi za integraciju (bežičnu) različitih Apple uređaja, da možeš, na primer, ako te neko zove na telefon ili ti šalje SMS, sa nekog drugog uređaja koji je u blizini (iPada, laptopa, desktopa) da odgovoriš na poziv ili SMS... ili da ako počneš da radiš nešto u nekom programu na jednom uređaju, da kad uzmeš neki drugi uređaj u ruke, da ti se pojavi opcija da na tom uređaju nastaviš gde si stao na onom prvom uređaju (znači, na primer, umesto mobilne aplikacije sa telefona da ti se na desktopu otvori desktop verzija aplikacije i da ti se učita ono na čemu si radio na telefonu... bez protrebe da ti kačiš kablove neke i da prebacuješ fajlove ručno).

Što se Cortane tiče... probaj da je pitaš da ti nađe, na primer, prošlogodišnje slike sa letovanja samo... verovatno neće ni da te razume šta si pitao, nego će verovatno samo web browser da otvori da tražiš to na Google.

Citalac

pre 7 godina

Hahahhaa kako ste jadni vi android ljudi pa vi na svaku epl vest dodjete i likujete
Jel vas toliko pogadja epl? Sta je s vama uzivajte u vasim masinama koje baguju koce i koje se bore sa RAM menorijom ?

Tre

pre 7 godina

Sve se zasniva na win vs macos, android vs ios,... Koristite sta vam odgovara i probajte da budete zadovoljni sa vasom odlukom :p natrag na temu :) najzanimljivije mi deluju noviteti za macOS: icloud optimizacija, siri i naravno kontinijum, naravno nista preterano revolucionarno al su noviteti za neke od nas :p

the Internet master

pre 7 godina

I šta? Većina stvari koje su ovde navedene postoji odavno na Windows - u. Cortana je integrisana još prošle godine. Continuum takođe. Ali ne smeta mi što su ovo tek sada ubacili. Konkurencija je dobra. Ono što mi smeta je što će sada brdo njih ovo smatrati revolucionarnim...

Darth Shone

pre 7 godina

Jooj, pa oni vraćaju staro ime, naime tako se operativni sistem Mekova zvao celo vreme, od 1984 do 2000, kada su krenuli da ga zovu OS-X. I šta je tu novo? Osim tih novih funkcija, pokušavaju da prodaju priču da je naziv novina?! Možda ovim modernim hipster eplovcima, koji dalje od iOS-a i n ne vide, ali ima onih koji prate kompaniju malo duže. Ok, važi, hajde da ponovo prave Mekove sa mehaničkom tastaturom, ali da budu ALPS prekidači, a ne ova nova Cherry manija. Očekujem i povratak na CRT monitore, kao i povratak ADB

Tre

pre 7 godina

@the internet master: i mp3plejer i smart telefon i tablet su postojali pre prvog ipoda, iphona, ipada pa se opet na neki nacin gleda kao da ih je epl prvi izbacio. Jednostavno oni sacekaju da sve bude spremno da to sve radi kako treba pa ga onda izbace i to bude odma upotrebljivo. Pod spremno mislim hardware i software pa cak i ljude ;) (al cu sad hejta da dobijem) :)

Samo kazem

pre 7 godina

Ne vidim potrebu za uporedjivanjem OSX ili macOS kako ce se ubuduce zvati sa Win. Dok je macOS predvidjen samo za Apple racunare dotle je Win predvidjen za sve od onih koji kostaju 100 dolara do onih koji kostaju vise hiljada. Win zbog te razgranatosti medju razlicitim proizvodjacima i vrstama uredjaja je postao nefunkcionalan na mnogim od njih. Win je ogroman, nezgrapan sistem koji ne moze odgovoriti svim izazovima upravo zbog prilagodjavanja svemu i svacemu. Na tu kartu igra Microsoft. Apple igra na kartu nas zatvoreni eko sistem i to im prolazi jer imaju odlican sistem koji funckionise odlicno na njihovim uredjajima. Ko kupi Mac koristi ga dugo sa stalnim update i stalno novim sistemom pa ko to voli neka kupi. Ko voli da menja cesce uredjaj ili da ima jaku gaming masinu na prvom mestu, a da ne kosta previse onda lepo na Win jer isti radi veoma dobro kod mnogih proizvodjaca jacih racunara. Znaci izbor za svakoga. Ako imate laptop od 100 eura kupljen na akciji i ocekujete da ce vam sigurno raditi Win besprekorno onda ste se malo zeznuli. Sanse su pola-pola da ce nesto na kraju zezati, ali sta i ocekivati od laptopa koji na kraju lanca kosta 100 dolara?!

steff

pre 7 godina

Doticni gospodin koji nije koristio OS X a komentarise o njemu... zamislite i jos pita pa sta ako nije korisio...hahahaha... Unixlike OS ce uvek biti ispred Windowsa. Nema registry bazu, nema klasicne drajvere. It just works.

the Internet master

pre 7 godina

@ Liquid nije ni poenta da li sam koristio njihov OS, već da stvari koje su navedene u tekstu već postoje negde drugde. Odavno.

@Kucos MacOS Sve što si napisao već možeš da radiš na Windows - u i WP. Što se Continuum - a tiče, sem povezivanja telefona, doneo je i univerzalne aplikacije, koje su iste na telefonu i desktop računaru, pa s tim, preko clouda možeš da nastaviš da radiš tamo gde si stao kad ustaneš sa kompa. A Cortana, na komandu Hey Cortana open pictures stored on this PC from last year , otvara slike sa mog kompa iz prošle godine, tako da kao što rekoh Apple treba još koričke da jede brah. Ali nisam ni sumnjao da će neko da se javi i da od ovoga pravi Isusov drugi dolazak.

Ske

pre 7 godina

@the internet master

Ocigledno je da u zadnjih par godina nisi ni prisao OS X-ki a kamoli imao neko realno iskustvo u radu sa tim sistemom, zato bolje cuti dok svi nisu poceli da ti se smeju.

Oh cekaj.. vec jesu.

Potkrepi se informacijama pre nego sto krenes da procenjujes da li je starija kokoska ili jaje.

Goran

pre 7 godina

nije ni poenta da li sam koristio njihov OS ...
(the Internet master, 13. jun 2016 23:16)

Nikada u životu nisi koristio OSX a našao si za shodno da komentarišeš o istom :)))
Od 2001. Kada se pojavio OSX pa sve do 2015. godine Microsoft očajnički pokušava da mu se bar malo približi po mogućnostima, sigurnosti, pouzdanosti i kvalitetu. Pojavom Windowsa 10 donekle u tome i uspeva. Najnoviji Microsoftov operativni sistem je zaista dobar i zaista je u par segmenata uspeo da dostigne, pa čak i nadmaši OSX. Ovaj tekst ni ne pokušava da negira da je Windows "Odavno" od pre godinu dana imao nešto od toga već samo pokazuje koliko je brzo Apple utvrdio svoju poziciju na vrhu. Tako nešto se i očekivalo od trenutno najmoćnije IT kompanije na planeti. MacOS poseduje gomilu drugih prednosti u odnosu na Windows, ali to nije nikakva novost pa se zato ni ne spominje u tekstu. Kada Windows bude dostigao nešto od toga za par godina (čitaj - desetak godina) to će biti vest!
Sve u svemu, ti si potpuno u pravu kada tvrdiš da je Microsoft pre godinu dana izbacio par noviteta ... ali kao što vidiš, to je kratko trajalo. Jedino u čemu će Windows uvek biti ispred MacOSa su igrice.

Ske

pre 7 godina

@the Internet master, proizvoljne tvrdnje te nece odvesti nikuda a ako ti je vec toliko stalo do toga da li je starije kokoska ili jaje, Continuity je predstavljen u vreme kada Windows 10 nije ni bio dostupan javnosti. Na stranu to sto su Continuity i Continuum dve potpuno razlicite stvari sa drugacijom svrhom ali naravno ti to ne mozes da znas, jer kao sto kazes "nije bitno znati", bitno je bezrazlozno prdeti unaokolo, vredjati i soliti drugima pamet.

Toliko si smesan u svom neznanju da nije ni cudo kada ne znas da je Bil Gejts svoju Windows imperiju izgradio na krilima karbon kopija resenja iz drugih sistema a sto se vidi i na Windowsu 10. Cisto onako iz radoznalosti da te upitam par stvari.
Kako se snalazis sa multiple desktopom?
Je l' znas odakle je CTRL + C / CTRL + V?
Kada koristis onu traka sa "File, Edit, View, Window, Help... opcijama, zapitas li se odakle je to preslikano?
Je l' znas odakle ideja za montiranje diskova?
Od koga su preslikali ReFS?
Task View u Windowsu 10. Odakle je to?
Da li si znao da su univerzalne aplikacije ideja sa kojom se neki drugi zanimaju vec skoro pola decenije (Ubuntu)?

I na kraju, samo ime Windows 10 mu je kopija imena jednog drugog sistema koji je od juce otisao u penziju.

Tre

pre 7 godina

@the internet master, nisam nijednom pomenuo savrsenstvo, i dosta njih znam koji kotiste njihove usluge i nikome se nije nista desilo tim hakerskim napadom, kao ni meni sa nekih 30gb slika na icloudu (verujem internetu, imam i 4tb radnih fajlova na gdrive i dbu). Meni jednostavno rade posao :)

the Internet master

pre 7 godina

@ Ske OK, za pojedine ovde, kojima je IQ u minusu, napisaću ovo još jednom. Apsolutno je nevažno da li sam koristio njihov sistem ili ne, već da stvari pomenute u tekstu već postoje. Potkrepi se mozgom pre nego što kreneš da padaš u trans.

@ Tre Činjenica da su im hakovali cloud pre dve godine dovoljno govori o tome koliko su njihovi proizvodi "savršeni".

enon

pre 7 godina

@the Interent Master - "odavno" u Windows-u haha, hajde da vidimo:

Virtuelni desktopovi (implementacija na različitim platformama po hronološkom redosledu)

1. Amiga 1000 - 1985.
2. Sistemi sa X menadžerom prozora (UNIX i UNIX-like) - vtwm, 1990.
3. IBM-ow OS/2 Warp 4 - 1996.
4. Mac OS X 10.5 "Leopard" - 2007.
5. Windows 10 - 2015.

Univerzalne aplikacije

Ove su aplikacije razvijene korišćenjem fundamentalnih web tehnologija (HTML5, CSS3, JS) pa se više radi o web aplikacijama koje pokreće .NET, ali u redu. Isti pristup je recimo koristio i Oracle u razvoju JavaFX - sada je moguće korišćenje HTML-a i CSS-a što znanto olakšava posao u odnosu na Swing.

Edge web pregledač

Pregledač jeste brz, ali je užasno nestabilan u situacijama gde na stranici ima dosta video snimaka ili interaktivnog sadržaja (recimo Flash-a). Čak je i tromi Firefox stabilniji u tim situacijama.

Action Center

Notification Center - OS X 10.8 "Mountain Lion" (2012. godina).

Poboljšanja komandne linije

Dragi korisnici Windows-a, sada konačno možete vršiti copy, paste i cut operacije nad tekstom u komandnom liniji, opcije koje su u Linux-u dostupne još od davnih dana.

Besplatan upgrade za već postojeće korisnike

2013: OS X Mavericks dostupan u vidu besplatne nadogradnje za sve korisnike Mac OS X 10.6.8 i novijih sistema.

Prosvetli nas pa nam reci šta je to Continuum novo doneo, a šta već nismo videli?

enon

pre 7 godina

@the Interent master reče: "najbitnije da su se Apple ložare napalile"

Eto, upravo ti je komentar uputio korisnik Debian-a (Linux distribucije) koji je takođe uvideo koliko notornih gluposti si izneo u prethodnim komentarima - šta ćemo sad?

Radojko

pre 7 godina

Svidja mi se mogucnost da se oslobodi prostor sa Maca i da sve automacki ode u cloud. Tako su moji fajlovi uvek na dohvat ruke kome to treba a moj Mac je laksi i slobodniji.

Zoki

pre 7 godina

@the Internet master, @tre -
Kakvo je to hakovanje ako provališ nečiju šifru i ukradeš fotografije? Integracija Apple uređaja je malo drugačija. Npr. TXT poruke mi stižu i na računar. Sa računara ili telefona mogu da pustim muziku na audio sistemu koji je konektovan na AirPort. Sada ćeš sa copy & paste moći da prebaciš tekst ili fajlove sa jednog uređaja na drugi.

Pre iPhona, Blackbery i Windows Mobile/Pocket PC je bio rezervisan za poslovne korisnike. Windows Tablet PC je bio namenjen uskom krugu profesionalnih korisnika. U oba slučaja Apple je napravio uređaje namenjene običnim ljudima. Dao im je razlog da koriste smart telefon ili tablet.

MP3 plejer je bio uređaj na koji si kopirao CD ili jurio ilegalne MP3 fajlove po internetu. Apple je napravio ogromnu zbirku muzičkih izdanja i omogućio ljudima da brzo i jednostavno kupe muziku koju žele da slušaju. Pri tome su snimci kvalitetni i legalni.

the Internet master

pre 7 godina

@Goran Care, nebitno je da li sam ja ovaj OS izmislio, da li ga koristim ili slično. Ja njegove druge funkcije ne spominjem, već samo one opisane u tekstu, koje će biti implementirane u budućnosti. Dakle, glup si.

@Tre Nisi rekao da su savršeni, zato sam i stavio navodnike. I ti možda nisi imao problema ali na hiljade njih jesu, pre svega poznati, koji i plaćaju više za ove servise, pa je s tim i ovaj problem veći. Kao što sam rekao u prvom komentaru, nemam ništa protiv ovog sistema, ali ovo nije ništa revolucionarno. To je poenta cele priče.

the Internet master

pre 7 godina

Ja ovde u nijednom trenutku nisam ušao u polemiku o tome kad je šta nastalo i ko je šta do koga ukrao. Svako od vas može da pročita u mom prvom komentaru da je sve što sam rekao povezano sa ovim tekstom, i tu ne optužujem nikog za krađu ili kopiranje. Poenta je bila da ove funkcije nisu ništa novo. I na kraju nije to ni bitno. Najbitnije je da su se Apple ložare popalile kao što sam i pretpostavio.

the Internet master

pre 7 godina

I šta? Većina stvari koje su ovde navedene postoji odavno na Windows - u. Cortana je integrisana još prošle godine. Continuum takođe. Ali ne smeta mi što su ovo tek sada ubacili. Konkurencija je dobra. Ono što mi smeta je što će sada brdo njih ovo smatrati revolucionarnim...

Darth Shone

pre 7 godina

Jooj, pa oni vraćaju staro ime, naime tako se operativni sistem Mekova zvao celo vreme, od 1984 do 2000, kada su krenuli da ga zovu OS-X. I šta je tu novo? Osim tih novih funkcija, pokušavaju da prodaju priču da je naziv novina?! Možda ovim modernim hipster eplovcima, koji dalje od iOS-a i n ne vide, ali ima onih koji prate kompaniju malo duže. Ok, važi, hajde da ponovo prave Mekove sa mehaničkom tastaturom, ali da budu ALPS prekidači, a ne ova nova Cherry manija. Očekujem i povratak na CRT monitore, kao i povratak ADB

Citalac

pre 7 godina

Hahahhaa kako ste jadni vi android ljudi pa vi na svaku epl vest dodjete i likujete
Jel vas toliko pogadja epl? Sta je s vama uzivajte u vasim masinama koje baguju koce i koje se bore sa RAM menorijom ?

the Internet master

pre 7 godina

@ Liquid nije ni poenta da li sam koristio njihov OS, već da stvari koje su navedene u tekstu već postoje negde drugde. Odavno.

@Kucos MacOS Sve što si napisao već možeš da radiš na Windows - u i WP. Što se Continuum - a tiče, sem povezivanja telefona, doneo je i univerzalne aplikacije, koje su iste na telefonu i desktop računaru, pa s tim, preko clouda možeš da nastaviš da radiš tamo gde si stao kad ustaneš sa kompa. A Cortana, na komandu Hey Cortana open pictures stored on this PC from last year , otvara slike sa mog kompa iz prošle godine, tako da kao što rekoh Apple treba još koričke da jede brah. Ali nisam ni sumnjao da će neko da se javi i da od ovoga pravi Isusov drugi dolazak.

the Internet master

pre 7 godina

@ Ske OK, za pojedine ovde, kojima je IQ u minusu, napisaću ovo još jednom. Apsolutno je nevažno da li sam koristio njihov sistem ili ne, već da stvari pomenute u tekstu već postoje. Potkrepi se mozgom pre nego što kreneš da padaš u trans.

@ Tre Činjenica da su im hakovali cloud pre dve godine dovoljno govori o tome koliko su njihovi proizvodi "savršeni".

Kucos macOS

pre 7 godina

@(the Internet master, 13. jun 2016 21:31)

Kao prvo, "Continuity" nije nova funkcija, nego postoji još od Yosemite (znači, ima oko 2 godine... to jest pre nego što je Windows 10 predstavljen)... sad su samo ubacili neka unapređenja.

Ali... osim što možda naziv "Continuity" slićno zvuči kao taj "Continuum" koji pominješ sa Windowsa, to uopšte nisu slične stvari... ni približno... jer na Windowsu taj "Continuum" služi da kablom povežeš telefon na televizor i da ga koristiš kao neku alternativu desktopu... dok "Continuity" služi za integraciju (bežičnu) različitih Apple uređaja, da možeš, na primer, ako te neko zove na telefon ili ti šalje SMS, sa nekog drugog uređaja koji je u blizini (iPada, laptopa, desktopa) da odgovoriš na poziv ili SMS... ili da ako počneš da radiš nešto u nekom programu na jednom uređaju, da kad uzmeš neki drugi uređaj u ruke, da ti se pojavi opcija da na tom uređaju nastaviš gde si stao na onom prvom uređaju (znači, na primer, umesto mobilne aplikacije sa telefona da ti se na desktopu otvori desktop verzija aplikacije i da ti se učita ono na čemu si radio na telefonu... bez protrebe da ti kačiš kablove neke i da prebacuješ fajlove ručno).

Što se Cortane tiče... probaj da je pitaš da ti nađe, na primer, prošlogodišnje slike sa letovanja samo... verovatno neće ni da te razume šta si pitao, nego će verovatno samo web browser da otvori da tražiš to na Google.

the Internet master

pre 7 godina

@Goran Care, nebitno je da li sam ja ovaj OS izmislio, da li ga koristim ili slično. Ja njegove druge funkcije ne spominjem, već samo one opisane u tekstu, koje će biti implementirane u budućnosti. Dakle, glup si.

@Tre Nisi rekao da su savršeni, zato sam i stavio navodnike. I ti možda nisi imao problema ali na hiljade njih jesu, pre svega poznati, koji i plaćaju više za ove servise, pa je s tim i ovaj problem veći. Kao što sam rekao u prvom komentaru, nemam ništa protiv ovog sistema, ali ovo nije ništa revolucionarno. To je poenta cele priče.

Radojko

pre 7 godina

Svidja mi se mogucnost da se oslobodi prostor sa Maca i da sve automacki ode u cloud. Tako su moji fajlovi uvek na dohvat ruke kome to treba a moj Mac je laksi i slobodniji.

Tre

pre 7 godina

@the internet master: i mp3plejer i smart telefon i tablet su postojali pre prvog ipoda, iphona, ipada pa se opet na neki nacin gleda kao da ih je epl prvi izbacio. Jednostavno oni sacekaju da sve bude spremno da to sve radi kako treba pa ga onda izbace i to bude odma upotrebljivo. Pod spremno mislim hardware i software pa cak i ljude ;) (al cu sad hejta da dobijem) :)

the Internet master

pre 7 godina

Ja ovde u nijednom trenutku nisam ušao u polemiku o tome kad je šta nastalo i ko je šta do koga ukrao. Svako od vas može da pročita u mom prvom komentaru da je sve što sam rekao povezano sa ovim tekstom, i tu ne optužujem nikog za krađu ili kopiranje. Poenta je bila da ove funkcije nisu ništa novo. I na kraju nije to ni bitno. Najbitnije je da su se Apple ložare popalile kao što sam i pretpostavio.

Ske

pre 7 godina

@the Internet master, proizvoljne tvrdnje te nece odvesti nikuda a ako ti je vec toliko stalo do toga da li je starije kokoska ili jaje, Continuity je predstavljen u vreme kada Windows 10 nije ni bio dostupan javnosti. Na stranu to sto su Continuity i Continuum dve potpuno razlicite stvari sa drugacijom svrhom ali naravno ti to ne mozes da znas, jer kao sto kazes "nije bitno znati", bitno je bezrazlozno prdeti unaokolo, vredjati i soliti drugima pamet.

Toliko si smesan u svom neznanju da nije ni cudo kada ne znas da je Bil Gejts svoju Windows imperiju izgradio na krilima karbon kopija resenja iz drugih sistema a sto se vidi i na Windowsu 10. Cisto onako iz radoznalosti da te upitam par stvari.
Kako se snalazis sa multiple desktopom?
Je l' znas odakle je CTRL + C / CTRL + V?
Kada koristis onu traka sa "File, Edit, View, Window, Help... opcijama, zapitas li se odakle je to preslikano?
Je l' znas odakle ideja za montiranje diskova?
Od koga su preslikali ReFS?
Task View u Windowsu 10. Odakle je to?
Da li si znao da su univerzalne aplikacije ideja sa kojom se neki drugi zanimaju vec skoro pola decenije (Ubuntu)?

I na kraju, samo ime Windows 10 mu je kopija imena jednog drugog sistema koji je od juce otisao u penziju.

steff

pre 7 godina

Doticni gospodin koji nije koristio OS X a komentarise o njemu... zamislite i jos pita pa sta ako nije korisio...hahahaha... Unixlike OS ce uvek biti ispred Windowsa. Nema registry bazu, nema klasicne drajvere. It just works.

Tre

pre 7 godina

Sve se zasniva na win vs macos, android vs ios,... Koristite sta vam odgovara i probajte da budete zadovoljni sa vasom odlukom :p natrag na temu :) najzanimljivije mi deluju noviteti za macOS: icloud optimizacija, siri i naravno kontinijum, naravno nista preterano revolucionarno al su noviteti za neke od nas :p

Ske

pre 7 godina

@the internet master

Ocigledno je da u zadnjih par godina nisi ni prisao OS X-ki a kamoli imao neko realno iskustvo u radu sa tim sistemom, zato bolje cuti dok svi nisu poceli da ti se smeju.

Oh cekaj.. vec jesu.

Potkrepi se informacijama pre nego sto krenes da procenjujes da li je starija kokoska ili jaje.

Samo kazem

pre 7 godina

Ne vidim potrebu za uporedjivanjem OSX ili macOS kako ce se ubuduce zvati sa Win. Dok je macOS predvidjen samo za Apple racunare dotle je Win predvidjen za sve od onih koji kostaju 100 dolara do onih koji kostaju vise hiljada. Win zbog te razgranatosti medju razlicitim proizvodjacima i vrstama uredjaja je postao nefunkcionalan na mnogim od njih. Win je ogroman, nezgrapan sistem koji ne moze odgovoriti svim izazovima upravo zbog prilagodjavanja svemu i svacemu. Na tu kartu igra Microsoft. Apple igra na kartu nas zatvoreni eko sistem i to im prolazi jer imaju odlican sistem koji funckionise odlicno na njihovim uredjajima. Ko kupi Mac koristi ga dugo sa stalnim update i stalno novim sistemom pa ko to voli neka kupi. Ko voli da menja cesce uredjaj ili da ima jaku gaming masinu na prvom mestu, a da ne kosta previse onda lepo na Win jer isti radi veoma dobro kod mnogih proizvodjaca jacih racunara. Znaci izbor za svakoga. Ako imate laptop od 100 eura kupljen na akciji i ocekujete da ce vam sigurno raditi Win besprekorno onda ste se malo zeznuli. Sanse su pola-pola da ce nesto na kraju zezati, ali sta i ocekivati od laptopa koji na kraju lanca kosta 100 dolara?!

Goran

pre 7 godina

nije ni poenta da li sam koristio njihov OS ...
(the Internet master, 13. jun 2016 23:16)

Nikada u životu nisi koristio OSX a našao si za shodno da komentarišeš o istom :)))
Od 2001. Kada se pojavio OSX pa sve do 2015. godine Microsoft očajnički pokušava da mu se bar malo približi po mogućnostima, sigurnosti, pouzdanosti i kvalitetu. Pojavom Windowsa 10 donekle u tome i uspeva. Najnoviji Microsoftov operativni sistem je zaista dobar i zaista je u par segmenata uspeo da dostigne, pa čak i nadmaši OSX. Ovaj tekst ni ne pokušava da negira da je Windows "Odavno" od pre godinu dana imao nešto od toga već samo pokazuje koliko je brzo Apple utvrdio svoju poziciju na vrhu. Tako nešto se i očekivalo od trenutno najmoćnije IT kompanije na planeti. MacOS poseduje gomilu drugih prednosti u odnosu na Windows, ali to nije nikakva novost pa se zato ni ne spominje u tekstu. Kada Windows bude dostigao nešto od toga za par godina (čitaj - desetak godina) to će biti vest!
Sve u svemu, ti si potpuno u pravu kada tvrdiš da je Microsoft pre godinu dana izbacio par noviteta ... ali kao što vidiš, to je kratko trajalo. Jedino u čemu će Windows uvek biti ispred MacOSa su igrice.

Tre

pre 7 godina

@the internet master, nisam nijednom pomenuo savrsenstvo, i dosta njih znam koji kotiste njihove usluge i nikome se nije nista desilo tim hakerskim napadom, kao ni meni sa nekih 30gb slika na icloudu (verujem internetu, imam i 4tb radnih fajlova na gdrive i dbu). Meni jednostavno rade posao :)

Zoki

pre 7 godina

@the Internet master, @tre -
Kakvo je to hakovanje ako provališ nečiju šifru i ukradeš fotografije? Integracija Apple uređaja je malo drugačija. Npr. TXT poruke mi stižu i na računar. Sa računara ili telefona mogu da pustim muziku na audio sistemu koji je konektovan na AirPort. Sada ćeš sa copy & paste moći da prebaciš tekst ili fajlove sa jednog uređaja na drugi.

Pre iPhona, Blackbery i Windows Mobile/Pocket PC je bio rezervisan za poslovne korisnike. Windows Tablet PC je bio namenjen uskom krugu profesionalnih korisnika. U oba slučaja Apple je napravio uređaje namenjene običnim ljudima. Dao im je razlog da koriste smart telefon ili tablet.

MP3 plejer je bio uređaj na koji si kopirao CD ili jurio ilegalne MP3 fajlove po internetu. Apple je napravio ogromnu zbirku muzičkih izdanja i omogućio ljudima da brzo i jednostavno kupe muziku koju žele da slušaju. Pri tome su snimci kvalitetni i legalni.

enon

pre 7 godina

@the Interent Master - "odavno" u Windows-u haha, hajde da vidimo:

Virtuelni desktopovi (implementacija na različitim platformama po hronološkom redosledu)

1. Amiga 1000 - 1985.
2. Sistemi sa X menadžerom prozora (UNIX i UNIX-like) - vtwm, 1990.
3. IBM-ow OS/2 Warp 4 - 1996.
4. Mac OS X 10.5 "Leopard" - 2007.
5. Windows 10 - 2015.

Univerzalne aplikacije

Ove su aplikacije razvijene korišćenjem fundamentalnih web tehnologija (HTML5, CSS3, JS) pa se više radi o web aplikacijama koje pokreće .NET, ali u redu. Isti pristup je recimo koristio i Oracle u razvoju JavaFX - sada je moguće korišćenje HTML-a i CSS-a što znanto olakšava posao u odnosu na Swing.

Edge web pregledač

Pregledač jeste brz, ali je užasno nestabilan u situacijama gde na stranici ima dosta video snimaka ili interaktivnog sadržaja (recimo Flash-a). Čak je i tromi Firefox stabilniji u tim situacijama.

Action Center

Notification Center - OS X 10.8 "Mountain Lion" (2012. godina).

Poboljšanja komandne linije

Dragi korisnici Windows-a, sada konačno možete vršiti copy, paste i cut operacije nad tekstom u komandnom liniji, opcije koje su u Linux-u dostupne još od davnih dana.

Besplatan upgrade za već postojeće korisnike

2013: OS X Mavericks dostupan u vidu besplatne nadogradnje za sve korisnike Mac OS X 10.6.8 i novijih sistema.

Prosvetli nas pa nam reci šta je to Continuum novo doneo, a šta već nismo videli?

enon

pre 7 godina

@the Interent master reče: "najbitnije da su se Apple ložare napalile"

Eto, upravo ti je komentar uputio korisnik Debian-a (Linux distribucije) koji je takođe uvideo koliko notornih gluposti si izneo u prethodnim komentarima - šta ćemo sad?