Subota, 09.04.2016.

09:12

Kafiće u Srbiji čeka bitna promena - imena

Kafići, hoteli, restorani, barovi i drugi ugostiteljski i smeštajni objekti u nazivu od 15. aprila neće smeti da koriste ove reči, propisuje Zakon o turizmu.

Izvor: 021.rs

Kafiæe u Srbiji èeka bitna promena - imena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

211 Komentari

Sortiraj po:

xomep

pre 8 godina

http://mtt.gov.rs/vesti/denda-tehnicka-greska-u-zakonu-o-turizmu-ce-biti-otklonjena/

greška u kucanju teksta Zakona je izazvala veliku glavobolju i probleme ljudima......

eto

pre 8 godina

"Da li je bilo ko od njih ikada putovao po zemljama EU i video kako tamo izgledaju natpisi firmi?"
(Veliki brat, 9. april 2016 12:27)

Bili su sigurno. Ali mi smo u svemu LIDERI pa i u budalastinama.

Marisav

pre 8 godina

Odgovor za sve koji su zbunjeni ovim ''vanvremenski''donetim haračom:
Pa prosto je ,kako nam od cele privrede,ekonomije,industrije i ostalih delatnosti koje donose pare državi jedino kafići,kafane,poslastičarnice,hoteli,pečenjare - jednom rečju ugostiteljski sektor nešto privređuje,prepametni su odlučili da i to malo razbucaju i ugase!Lekari,medicinsko osoblje,većina dece koja su završila neke fakultete su već otišli trbuhom za kruhom,još ste ostali vi ugostitelji da vas oglobe ,rasteraju i to je to!Normalno,neće važiti za podobne,njima će se gledati kroz prste,ovi ostali već mogu da daju inventar na prodaju i stave katance!OTIMAČINA je jedina politika koja ide uzlaznom putanjom svih naših partija!

Silver Surfer

pre 8 godina

Ovo je jos jedan od ociglednih primera iz kojih mozemo da vidimo da je ova drzava neprijatelj privatnicima. Osim ako niste strani investitor ili vlasti omiljeni tajkun. Tada mogu da se dobiju pare iz drzavne kase, da se ne placaju lokalne takse, mogu i porezi da se ne placaju. Na ovaj nacin drzava gura privatnike u sivu zonu. Jer regularno poslovanje nije isplativo. Posto ce ubrzo shvatiti da im je propis besmislen, sto nije ni cudo jer ih kreiraju ljudi koji nikada u zivotu nista nisu radili, ponovo ce dozvoliti da se zabranjene reci koriste u nazivima hotela, kafica i restorana. Naravno, troskove promena ce opet snositi vlasnici lokala dok za besmislicu od propisa niko nece odgovarati.

Bane

pre 8 godina

(Milan-Indjija, 9. april 2016 14:38)

Čovek dobio 7 pluseva za lupetanje. Druže jesi li čuo za Grand Budapest Hotel ili Hotel Viena, imaš primera koliko hoćeš pa recimo u Beču ih imaš koliko hoćeš sa natpisom Hotel u nazivu. Ali dobro ti znaš najbolje pa pametuješ.

Tina

pre 8 godina

Bolje da su zabranili sve one glupe nazive firmi na engleskom jeziku i poradili nesto na identitetu grada Beograda i Srbije, a ne ova izmisljena pljacka privatnika i to sada pred izbore.

Lena

pre 8 godina

Ako neko do sad nije shvatio poentu.....Poenta je u blokadi , kocenju, usporavanju,,otezavanju.Sve to se desava ostalim privrednim i poljoprivrednim granama u poslednje vreme .Sad je red na ugostitelje.Necete vi srbi da radite.Ima da stojite ukoceno i pretvarate se u socijalne slucajeve.Ova godina se zove "godina preduzetnistva " zbog toga sto ce u njoj biti zadat finalni udarac preduzetnistvu.Svi da imate bele tende i svi da se zovete isto i ne daj boze da korisnicima vasih usluga odmah bude jasno sta nudite.Stvari treba zakomplikovati maksimalno da bi svi digli ruke i sacekali da dodje neki inostrani Mesija koji "zna posao".A vi gospodo pretvorite se u "trziste za plasman proizvoda inostranih "magova".Napredno vam zelim.

Ivan Stimac

pre 8 godina

A koji genijalac je osmislio ove nebuloze, da mi je znat...isto se radi ovdje u Zagrebu, Ljubljani takodjer.

Ono treba bit nesto kao u pravnom dokumentu ne smije stojit - hotel Hotel Park, nego od sada da nebi to zbunjivalo nase vrlo pametne pravnike, stajace napisano pravnica - "hotel" i onda poslije rijeci "hotel", samo imenica...recimo "Rojal Park" ili kako god...vrlo, vrlo bitno za sve nas, i nase bolje sutra!

Za sve iole pametnije Srbe, vasa braca ce nastojat da vas i dalje stite od europske demokratizacije.

MarkoM.

pre 8 godina

Ne slažem se sa svim ovim nebulozama koje se nameću ugostiteljima, ali se slažem sa uvođenjem sledećeg: kafići, kafane, diskoteke, klubovi su za 18+, muzika i količina buke mora biti srazmerna okruženju u kome se objekti nalaze, zabranjeno je uriniranje i vršenje različitih oblika nužde ispred navedenih objekata, a ukoliko to čine njihovi gosti potrebno je da se objekti sankcionišu. Zvučna izolacija objekta ukoliko bukom zagađuje okolinu. Zatvaranje objekata i gubitak dozvole za rad ukoliko gosti uživaju opijate u njemu.
Ovo je sušta istina i ovo je napredna srbija koja dozvoljava prodaju droge u centru grada, koja ne ceni kulturno nasleđe i koja ne ceni osnovna ljudska prava, a to je da možeš mirno da odmoriš za sledeći radni dan, a ujutru da izađeš iz stana bez razmišljanja da li ćeš ugaziti u neki oblik nužde.

Ivan Milovanovic

pre 8 godina

Ja mislim da nece biti zabranjeno da pise Hotel Maja ili Kafe poslasticara Turist na objektu, samo sto ce objekat na "firmi", onoj plocici sa nazivom i u APR-u morati da se zove samo "Maja", "Turist" i sl. Opis objekta ne moze stajati U IMENU, a ne da se ne moze napisati an objektu. Valjda, a?

matori

pre 8 godina

Taman fino a za 5-6 meseci donesu zakon da svaki objekat MORA da u nazivu sadrzi kafana,bar itd i opet otmu 150 evrica. Genijalno napredno

Jabučilo

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 09. april 2016 11:28)
Nažalost, loš primer. Trebalo je odmah da reaguje, a ne da ostavi pogrešan natpis da stoji.

Петар

pre 8 godina

Било би боље да су мало мислили на очување српског језика и писма, па да дају бесплатну промену латиничних у ћириличне називе и слично. Ово је само нечији хир, без икакве користи.

sosa

pre 8 godina

komentar iz ns
to vazi samo za ugostitelje
mi doktori sada mozemo da nazovemo svoje objekte:
"kafana bolnica"
"poliklinika cafe"
"traumatoloski bircuz"
"rehabilitacioni bife"
"bistro opste hirurgije"
itd.

Vcc Pdr

pre 8 godina

cek bre malo, od kada bilo koji novi zakon vazi retroaktivno? Ok, za nove kafice, barove i tome sl. ali za objekte sto su otvoreni ranije ovo ne bi trebalo da vazi.

Ljubisa

pre 8 godina

Koji je ovo " trust mozgova" smislio? Tacno je da ce ovo zbunjivati orvenstveno gradjane. Gradjanima, potencijalnim potrosacima treba da bude jasno gde nameravaju uci. Radi se, pored ostalog, o f o r m a t u ugostiteljske usluge sa jasno sadrzinski ugostiteljski razgranicenim znacenjem; snack bar, kafe, gostiona, kafana, restoran-objekata u kojima se prema formatu potrosac unapred sprema da li da istim prisrupa. Ovo je jedan veliki ' nonsens' 'proizveden' neznanjem, nestrucnoscu, nemarom i/ ili povrsnoscu. Kako je to ' kafedzijama' u aktuelnoj ekonomskoj vlasti promaklo?

Pantagruel

pre 8 godina

Глупост. По овоме, култна "Српска кафана" поред Атељеа 2012 мораће да се зове само "Српска", а "Господарска механа" код сајма, која такво име носи још од књаза Милоша, мораће да буде само "Господарска". Шта да ради власник кафане у Кошутњаку која се зове само "Кафаница"?

Umoran od političara

pre 8 godina

Član 67. Zakona o turizmu propisuje da "poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta"


Ja sam izvukao zaključak da nije zabranjeno da navedem delatnost kojom se NE BAVIM. Zato ću ja na moju kafanu staviti natpis "ZUBAR".

Dejan Kostic

pre 8 godina

"Tako to biva kad se previse sniva a tako se malo zna." rece jos odavno Balasevic.
Hocu reci kad neko kupi diplomu pa pise zakone.

milojko

pre 8 godina

nije mi jasna poenta svega ovoga... kada pise "intercontinental beograd" zna se da je hotel u pitanju...ali ako putnik namernik kome treba hotel vidi iz daljine svetleci natpis "maja" i u pitanju je hotel kako da zna sata je ako bas ne ode do tamo i kuca na vrata...

Brkati Feudalac

pre 8 godina

Taman kad pomislim da su gluposti, dranje oporezovanih, jednom recju zagorcavanje zivota privrednicima dostigli vrhunac, evo njih opet. Nema reci kojima se ovakve stvari vise mogu komentarisati

Milena

pre 8 godina

@Sve kazne su podložne žalbama,
Da li ti stvarno veruješ u ovo što si napisao? Činjenica je da postoji propis po kome je moj otac kažnjen, nisu oni izmislili odredbu. I isto bi bilo i da se žalio jer se svi oni slepo drže propisa. A to je i problem o kome pišem, nisam se bunila što je kažnjen, bunila sam se što nije ostavljena mogućnost da se to što je pogrešno ispravi nego je lakše odrati kožu čoveku. Za taj prekršaj je 100.000 min kazna za pravno lice. Samo što mislim da bi trebalo biti fleksibilan jer nije isto pogrešno slovo u imenu vlasnika i pogrešno obračunat pdv, recimo.

Milena

pre 8 godina

@roger17,
Slažem se da je danas jako teško pošteno raditi privatan posao, ali ovo što ste napisali nije tačno. Na samom sajtu APRa možete proveriti da li neko koristi naziv koji vi želite, a to vam mogu proveriti čak i u lokalnoj agenciji za privredne registre. Ne pričam napamet, to sam ja uradila kada sam otvarala firmu.

komarac u sorcu

pre 8 godina

Kakvim sve glupostima se bave ovi na vlasti pa ovo nema nigde. Toliko gorucih problema u drzavi a njima najvaznije koja je boja suncobrana i kako ce se zvati neki ugostiteljski objekat, smejurija.

A.

pre 8 godina

Ne moze Hotel Park da bude Park, kad nije park?
(idea, 9. april 2016 13:10)

Niste shvatili. Da je park, ime može da bude "Hotel", a pošto je hotel ime može da bude "Park".
Sva sreća te se zakon odnosi na ugostiteljske objekte pa ćemo i dalje imati Karađorđev park, Topčiderski park...

Zoran

pre 8 godina

Jasno je kao dan!Nikako ne može da se plaća nova taksa na nešto što je već plaćeno.Nije krivica vlasnika što je promenjen zakon.Zato bi morala promena imena da bude besplatna.Ima li neki pravnik da ovo rastumači?

roger17

pre 8 godina

citam komentare i svi su generalno u pravu,ovo sto cu sad napisati je mislim usko vezano za konkretnu temu,sama odluka da se krene s privatnim biznisom je u danasnje vreme izuzetno teska,sto zbog ulozenog kapitala,raznoraznih taksi i dozvola koje treba dobiti ali da bi se podneli svi ti zahtevi prva stvar je registrovati firmu u APR-u sto je naizgled najnormalniji postupak,e tu,zna
ci na pocetku krenu da vas"deru",naime,po novom zakonu svaka nova firma,privatna praksa i slicno koja se osniva ne sme imati u imenu nista slicno sto vec podseca na neku vec registrovanu,da li mozete negde to da proverite-ne,kako saznajete odgovor,lepo podnesete dokumentaciju u APR,platite takse da bi vam posle par dana rekli da ime nije prihvaceno pa onda opet isti postupak i uplacivanje novca dok se ne smiluju i registruju vas,tako da sa ovim sto sam napisao i ovim oivim sto su napredno smislili privatni sektor ima velike sanse...

Andjela

pre 8 godina

Znaci vidis spolja lokal, nisi siguran o cemu se radi dok ne udjes i proveris sa osobljem... mozda je restoran, mozda bar, pekara ili kladionica. Udji i resi misteriju, zanimljivo nema sta.

Struja neuspesni brejkdenser

pre 8 godina

@Bane

Ili limanski park,postoji i taj.Ili kad neko dodje u NS i kaze taksisti odvezi me u Novi Sad a mislio na hotel Novi Sad.

Milan-Indjija

pre 8 godina

@OPG1
A gde ste videli da na zapadu ispred naziva pise Hotel? Da li pise mozda Hotel Hilton, ili samo Hilton. da li pise Hotel Waldorf Astoria, ili samo Waldorf Astoria...Nigde ne pise Hotel ispred imena i ne pisite gluposti.

Shonné

pre 8 godina

Nesporno je da su doneli izmene zakona samo da bi uzeli pare, ali tu tek nastaju muke i zbrka!
Problem je u tome što su genijalci doneli uredbu po kojoj ako otvaraš preduzetničku radnju ili firmu ne možeš je nazvati npr. "Pera" ukoliko na teritoriji cele Srbije već postoji neka firma ili preduzetnička radnja pod tim imenom. Novo ime mora da se razlikuje za najmanje četiri slova. Do skoro je to važilo za privredna društva, sad važi za sve.
Dakle, "Kafanica kod Bore" se ne može zvati "Kod Bore" jer npr. u Belegišu, Čurugu, Paliluli, Valjevu već postoje pekara, ugostiteljske i trgovinska radnja pod tim imenom. Ni "Hotel Park" se ne može zvati samo "Park" jer npr. u Obajgori(?!) postoji STR pod tim imenom...

Ako se neko slučajno zapitao odakle poplava debilnih naziva, pluseva, kafanica i sl., eto mu objašnjenja, a to se sve dešava zato što je pretraga baze podataka APR-a na užasno primitivnom nivou, nema detaljne pretrage i izbacuje previše podataka - ko se sa tim susreo ni pakao mu neće teško pasti!
Ako želite da otvorite radnju i nazovete je recimo "Kiki", morate prvo da proverite u APR-u da li postoji već neka firma pod tim nazivom u Srbiji. Kad ukucate u pretragu KIKI nastaje haos, ona će vam između ostalog izbaciti i sve preduzetničke radnje, privredna društva, sportska udruženja i dr. u Kikindi - bogotac se tu ne bi snašao!

Ali, lakše je menjati propise i zagorčavati ljudima život nego angažovati nekog programera (sa kojima smo, jelte, u deficitu) da reši stvar...

robertnbg

pre 8 godina

pecat ne Mora da SE menja jer pecat po zakonu o oprivrednim drustvima Clan 25 nije obavezan zahvaljujuci meni poreska uprava je naterana da postuje zakon i ne SMe da vam trazi pecat

Sve kazne su podložne žalbama

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 9. april 2016 11:28)
Umesto da je dao advokatu četvrtinu te sume za žalbu na prekršajni nalog, recimo.

Savanova

pre 8 godina

predlažem da svi ugostitelji samo promene svoj objekat kao informativni pult i neće biti problema sa nazivom. Jedan takav objekat su smislili gradski političari i mogu vam reći da posao odlično ide. Pamfleti se zovu piće i hrana i koštaju poprilično...

Bane

pre 8 godina

Sad kad dođe turista u Novi Sad i kaže taksisti vozi te me u Park. A taksista će na to koji bi ste želeli Dunavski, Kamenički, Cvetni itd.

bomber

pre 8 godina

"Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti"


i to je to, jaši magare dok ne lipše

Bot u otkaznom roku

pre 8 godina

Kakvi su genijalci ovi na vlasti, prvo naljutis drzavni sektor i smanjis mu plate, onda naljutis penzionere i smanjis im (neosnovano) vec zaradjene penzije... e i nije ti to sve dovoljno i onda resis da se zezas sa privatnim sektorom i nameces mu nove namete... Stvarno smo mazohisti ako ovima damo jos jedan mandat... pa ti narode glasaj...

ko jel ja

pre 8 godina

Pokvarena drzava samo smislja nove nacine da ukrade građanima pare iz dzepa. Posto vlast nije u stanju da stvori novac radom privrede onda mora da ukrade novac kroz razne namete koje legalizuje besmislenim zakonima. Takođe, plaćaju svu tu hordu sendvicara i sirotinje koja im je glasacka masina. I sve to parama građana Srbije. Sto je nama losije njima je bolje. Pa neka ih glasa opet onaj kome prija kako zivi.

sin

pre 8 godina

pa vi sad glasajte za ovakve napredne poteze, umesto da regulišu buku, smrad i parkiranje iz i oko ugostiteljskih objekata oni ih zezaju sa papirima i bojom suncobrana...

опсцена

pre 8 godina

Раније су се кафане звале ГОСТИОНИЦЕ. Гостионица "чика Пера". Гостионица "код краљеве круне". Гостионица "краљев грб". Гостионица "српска браћа". Гостионица "српска круна". Тад су гостионичари волели да се баве УГОСТИТЕЉСТВОМ и да УСЛУЖУЈУ своје госте добром УСЛУГОМ, добрим ценама и добром атмосфером. Данас се отварају ЛАЖНЕ кафане, кафанице, кафићи, ресторанчићи, барови а нико не размишља о томе да су они УГОСТИТЕЉИ већ само мажу паре јадним хипстерима.

Warrior

pre 8 godina

Besmisleno, verovatno da se spreci da svako sebe zove kako oce i tako dovede u zabludu klijente. Mada opet, besmisleno. A da se ne lazemo, 150e za vlasnike kafica je nista, to zarade za jedan vikend..

Predrag

pre 8 godina

Slepci bre , svi koji dodju na vlast samo razmisljaju kako da namaknu pare , a da nista ne pokrenu osim zarade na koje kakvim taksama , akcizama i nametima.Slepci......

goran

pre 8 godina

Ovo je klasicno reketiranje,uzimanje para, izmisljanje zakona da bi se napunila kasa.Skolski primer sta preduzetnici dozivljavaju je uzimanje 100000 dinara zbog greske u prezimenu ili zakon o obaveznom izdvajanju clanarine za privrednu komoru u kojoj sede i sole vam pamet svi oni koji su napustili privatni posao.

Madhva (Hare Krišna)o

pre 8 godina

Od sada ćemo i u strankama imati samo.
Naprednu, Radikalnu, Socijalističku, a od verskih zajednica Pravoslanvu, Islamsku...

Laufer

pre 8 godina

Svaka promena EUR 50 u APR-u, puta broj ugostiteljskij radnji..... da ne racunamo kazne zbog prekrsaja..... eto suficita u budzetu. Barem u teoriji!

zoran

pre 8 godina

Bolje da kafice i restorane koji imaju zivu muziku dovedu u red a ne da i radnim danima tresti muzika do 5 ujutru iako je radni dan i naravno da niko nije nadlezan ni policija ni komunalci...

Uh bre

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 9. april 2016 11:28)

Kazna jeste drakonska i besmislena, ali kako bre tvoj cale nije primetio da mu na radnji pise "Ivkovic" ako se preziva "Ivankovic"?!

Veliki brat

pre 8 godina

Ne kontam šta je do sada bio problem, jer većina firmi nije ni imala u svom zvaničnom nazivu reči pekara, kafe i slično.

Naziv firme je ono što ide pod znacima navoda, npr. kafana "Kod Pere", naziv firme je "Kod Pere", a ono kafana je samo bliža odrednica o kakvoj vrsti objekta/firme se radi.

Verovatno je značajan broj tih vlasnika pismen, pa negde pišu "kafana kod Pere", a negde kafana "Kod Pere", pa imaju problem sa knjigama, dozvolama i ostalom papirologijom.

Ako je cilj ovog "zakona" da sa tabli i natpisa vlasnici uklone bliže odrednice delatnosti kojima se bave njihove firme, onda su autori tog zakona neviđeni idioti.
Da li je bilo ko od njih ikada putovao po zemljama EU i video kako tamo izgledaju natpisi firmi?

cobo

pre 8 godina

Ovi stariji pamtit ce da je "Nikola Tesla" bio aerodrom a stanica nekada bila zeleznicka,A bio VMA,a Zveda se zvala Crvena.
Ovakvu reformu jezika niko nije uradio od Vuka Karadzica .

Goran

pre 8 godina

Boze,kakvim se sve glupostima ova vlast bavi!!! Kome padaju ovakve ideje na pamet?! Koji su to "mozgovi"?! Sad ce ljudima biti isti motel Konaciste i pogrebni zavod Konaciste, radnja muzicke opreme Mocart i poslasticarnica Mocart, striptiz klub Kiss i kafe Kiss...Da li je ovo moguce?! Da li i ovo trazi EU?! Glavno sto vidite u svetu jesu natpisi hotel, hostel,restoran,kafe,bar,pab,pivnica...Da znate da li da udjete ako hocete na rucak ili samo na kafu ili u pivnicu na pivo!

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Ovi napredni, na čelu sa vesićem i malim, bi i nakovanj pokvarili.
Začudo, ne krivim vučića za ovu glupost.

Mikiriki

pre 8 godina

Jedva čekam da vidim kako će da to propišu i za banke. Većina njih u nazivu ima banka. Da sam u ugostitelj pozvao bih se na ovo, pa ako i njima onda svima.

zdrav stav

pre 8 godina

U civilizovanim zemljama postoji nesto sto se zove "GRADJANSKA NE POSLUSNOST". S obzirom da ovaj zakon steti svima nama - ugostiteljima, predlazem da sva udruzenja ugostitelja sirom Srbije se ujedine protiv ovog zakona i objave gradjansku ne poslusnost.

Prijatan dan svima...

dragaN

pre 8 godina

Kada bude odstranjena definisana delatnost iz naziva ugostiteljskog objekta kako će slučajni prolaznici znati koji tip objekta ulaze i šta je u ponudi?
(Slučajni prolaznik, 9. april 2016 09:57)

Vrlo prosto. Vlasincima niko ne brani da napisu o kom tipu objekta se radi. Tako na primer do sada je pisalo "Poslaticara Mocart", a sada ce na ulazu pisati Poslasticara " Mocart". Na taj nacin se sprecava da se potrosaci dovode u zabludu. Recimo neko izdaje apartmane na Zlatiboru i te apartmane je registrovao kao "Hotel X". Na taj nacin tabla na hotel bsa nazivom " Hotel X" dovodi potrosace u zabludu jer misle da je to hotel, a ustvari su apartmani. Takav objekat ce sada umesto "Hotel X", morati da stavi tablu Apartmani "X". Ima logike, ali je drzava morala da obezbedi besplatnu promenu imena.

Milena

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.

John

pre 8 godina

@
(sekira, 9. april 2016 10:48)

Prvo olovke u šake. 24. april je blizu. Nema ih dovoljno da mogu da pokupuju sve glasove, da zastraše i da ucene sve glasače...
A posle toga, konačno 6. oktobar i da se otarasimo i "ovih" i "onih" o istom trošku.

Vesna Radovanovic

pre 8 godina

Ministarstva puna kojekakvih budaletina...
(Bratislav Risimovic, 9. april 2016 10:43)

Da, ima, mi smo im dozvolili, pa nam tako i treba!!!

Uostalom, narod koji ima prosecan IQ - 89, ni ne moze da se nada boljem!

Swedenonline

pre 8 godina

Falit ce novaca posle izbora a SNS zna da ce oni pobediti.
Nije vam i dalje jasno?

Zasto? Pa, recimo, jer privatni sektor ima sprdnju od zaposlenih kontra javnog sektora.
Drzavni budzet nemoze da opstane sa brojem penzionera kontra zaposlenih poreskih obveznika.
Vlada, citaj SNS, mora dakle da poveca broj zaposlenih kumova i rodjaka, mozda cak i da uveze ako su istrosili plemensko/partijske resurse, zarad priliva poreskog novca.
Inovacije koje dolaze u vidu novih nacina inkasiranja koje vlada Srbije pronalazi nece prestati vec pojacati tempo.

Nazalost, za koga god da glasate nece biti drugacije jer budzet bez ovih motora u Srbiji nije moguc.

Srbija se nalazi u mat poziciji, mada je vec odavno trebala da patira.

Član 197 Ustava

pre 8 godina

A šta propisuje član 86 Zakona o privrednim društvima (Sl.glasnik RS br. 36/2011, 99/2011)? Da li su predlagači novog zakona o turizmu pročitali ovaj zakon? Da li su narodni poslanici pre usvajanja novog zakona o turizmu pročitali ovaj zakon?

Slobodan Milanovic

pre 8 godina

Birokratski gubari i krvopije (nije za objavljivanje) onaj ko im dozvoljava da se za****vaju sa nama sto nam nisu dali 10ak hiljada evra pa nek nam i uzmu malo takse.

lju alsindor

pre 8 godina

A šta ste očekivali od svršenih studenata Megatrenda i kupljenih diploma? Pa ovo je potpuno normalno stanje i ponašanje ove vlasti...izadjite pa glasajte 24.aprila opet za njih...

neprilagodjen

pre 8 godina

Ja sam neko ko je direktno pogodjen ovom gluposcu.
Nesto sto se vec 24 godine zove isto,moram da preimenujem.Platim drzavi sto moram...Dolazim do razmisljanja da sam ortak sa drzavom.Lepo katanac,pa na socijalu,bolje da nesto uzmem od drzave nego da joj svakog meseca dajem.A boga mi...kroz glavu mi prolazi misao,puska u ruke pa u sumu...hajduk da budem.

goran

pre 8 godina

voleo bi da naucnik koji je to smislio digne dva prsta i kaze "ja sam to smislo, zato sto....", mozda ima neki razlog kojeg mi ostali glupaci ne mozemo da se setimo

Onokao..

pre 8 godina

Ja razmisljam taj sastanak u ministarstvu gde neko kaze: "Gde da im uzmemo jos novca?"
-"Ovi ugostitelji zaradjuju mnogo, aj' malo da ih oderemo"
Izgleda da ih niko nije obavestio da oni treba da rade za interes naroda, a ne da ih posmatraju kao nekog od koga treba uzeti.

grbavi

pre 8 godina

zahtevam kao savesni gradjanin ove drzave, redovno placam porez, čim se završi ova akcija da krene nova sa obaveznim rečima u nazivu ugostiteljskog objekta

A sta je sa muzejima, pozoristima, sportskim halama i stadionima ?

pre 8 godina

Bas bi me interesovalo koja budala je ovo smislila, i koje budale su podigle ruke za ovu glupost ! Od 1936 moja poslasticarnica ima isti naziv, a sada se setio neki pametnjakovic da joj promeni ime da bi on imao za splav, Grcku i dzip ! Voleo bih da vidim slike ovih pametnjakovica, ali i bez njih garantujem da nemaju santimetar cela !

Srecko

pre 8 godina

Ne znam sto se primate...?
Kako "ko je to smislio i zasto?"? :)
Jednostavno:
Smislio je Aleksandar Vucic, da nam otme jos naseg novca! Treba finansirati onoliku kampanju predizbornu! Juce su blokirali ceo Novi Sad! Policija nije dozvoljavala da parking kod SNP-a koristi niko osim SNS!
A vi se pitate sto nas kradu?
MOZE IM SE!

Madonna

pre 8 godina

Bilo bi pametnije da se pozabave sa zabranom pusenja po kaficima i restoranima! Ceo svet ima zabranu, a Srbiji koji misle da prate svetske trenodve su se zarobili u vreme Turaka sa cigarama. Devojke pojma nemaju kako ruzno izgleda kad drze cigarete u rukama, non-smoking je trend u svetu ne zuti zubi od cigara.

gari

pre 8 godina

super kad neko krene u mocart na slacku a zavrsi u kladionici il obrnuto, sta je sa stadionom karadjordje izbacimo stadion i dobijes kiselu vodu, sta sa sportskim kladionicama, ma daj

baner

pre 8 godina

Potpuno besmisleno. Siguran sam da bi svi želeli da znamo kako izgleda "genije" koji je ovo smislio i da čujemo njegove razloge. Ali, ako bi bilo zabranjeno da IME sadrži te "grozne" reči, onda bi na tabli moglo da piše: Hotel "Park", poslastičarnica "Pelivan", Kafana "Kod Bore"... Nama bi bilo jasno gde ulazimo, a "genije" bi (valjda) bio zadivoljan.

ja ovako

pre 8 godina

Ovo je mogla biti ideja samo nekoga Shlihtera i mislim da Kesic podhitno mora da razmotri svoju top listu TSZP jer ovaj je mnoooogo jak. Dakle lik ili tip ili humanoid (jer normalan covek ovo ne moze smisliti) koji je ovo smislio verovatno ima jednu od onih diploma koje su "posteno" zaradjene i dokazano ispravne!

Pa imaju li ti ljudi ista pametnije da rade??? U severnoj Koreju bi bio javno pogubljen za predlaganje ovakvih retardiranih ideja! Uzas.

Mapetovac

pre 8 godina

Lep dokaz koliko je vlast u Srbiji otudjena od naroda i obrnuto. Zakoni se donose posle javnih rasprava u kojima niko ne ucestvuje. U poslednje vreme javne rasprave se zakazuju na web sajtovima ministarstava i retko se desi da bilo ko reaguje na to. Kada se zakon donese svi pljuju. Pa eto vam, kafedzije, sada lepo stupite u strajk i zatvorite sve restorane, kafice, hotele. Neka Beograd stane! Pa da vidimo ko je jaci! Da se ovo desilo u Italiji ili Francuskoj svi bi stavili katanac a moguce je i da bi krimpirima i trulim parafajzima zasuli zgradu vlade. Ali u Srbiji od toga nema nista jer bi oni cija imena nisu ugrozena iskoristili strajk kolega i mlatili pare. U Srbiji su jos jedino taksisti slozni a u to je zato sto bi onaj ko bi se usudio da taksira u vreme strajka taksista morao da kupuje posle novi auto a nije iskljuceno da bi i on sam morao u urgentni cemtar ... Svi ostali samo gledaju svoju pozadinu nazalost ...

Zrenjanin

pre 8 godina

Nonses....moj kafana(moje vlasnistvo)....to se desi kad samo prepisujes zakone iz eu, bez da razmisljas kako ce se implementirati:-) ....da se razumemo ja nisam pusac, ali nikad necu razumeti da dodje neko i kaze nema pusenja....pa idi u park ako neces dim, ne u kafanu!!!!

dragan

pre 8 godina

To je briselska birokratija koja pokusava da opravda svoju svrhu i da uradi Evropu po kalupu. Naravno da svaki centralizam na kraju dovede do kraha. Koja besmislica, ime ne sme da ukazuje na svrhu.

Dooka

pre 8 godina

Predlog za novi katalog imena novosadskih ugostiteljskih objekata:

1) Vučićevo ćoše
2) Živeo Vuči?!
3) Vučićeva grana
4) Pesmarica Vučić A.
5) Gde Vučić okom...

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

sve je ovo udar na zdrav razum gradjana srbije, ako im i sada dozvolimo da se sa ovim izvuku i da nas jasu i prave budalama jos par godina, stvarno i treba da nestanemo i da nas nema!!! jer koja je onda i svrha naseg postojanja!!!

koji strucnjak smisli ovo?

pre 8 godina

"Hotel Park" može da bude samo "Park".
A JEL CE DA BUDU UDOBNE KLUPE U TOM PARKU?
Park i Hotel Park su dve razlicite stvari.

iks oks

pre 8 godina

Razumeo bih da su stavili da bude obavezan deo naziva tip objekta, a ne ovako. Ako ocu da idem u pizeriju, a ne u pekaru ili kafe, onda cu po imenu prepoznati lokal u koji hocu da udjem.
Razumem ako neki knjigovodja ne moye da se zove Revizor Panta, ili menjacnica Nacionalna Menjacnica ili Banka Regiona, jer time ljude dovode u zabludu. Razumeo bih i da pekara ne sme da se zove Pizeria, nocni bar Igraonica, kafic Restoran ili trafika Supermarket.

На Уставни Суд

pre 8 godina

Ако усвоје измену у Закону о Банкама и забране им употребу речи БАНКА у називу онда је праведно. А ако се то не деси, сви погођени имају право да траже заштиту на Уставном Суду због повреде равноправности у праву на рад.

Turist

pre 8 godina

Pa mi vise nismo samo lideri u regionu nego u SVETU!!! Nigde, ni u jednom gradu u Evropi nisam video da se na putu, ili u gradu ne naznacvaju reci "restoran" "kafe" "bar" "hotel" "motel"!!!!! Kako bi ih inace putnnici namernici pronasli ili primetili u prolazu?
Vi novinari koji ste ovo preneli, mogli ste na primer da se informisete o razlogu o donosenju ovog zakona. Jer kada se zakon donosi onda se to valjda radi i nekog razloga neke potrebe....
'ajde zasto ne poskidaju i nazive "pekara" "gvozdjara", "apoteka".
'ajde sad pred izbore pitajmo nase "cenjene" kandidade sta ih je motivisalo da glasaju za ovu besmislicu?

Otimanje para iz očaja

pre 8 godina

Za 2 godine kad krene da nam "bude bolje" doneće zakon da svi koji se prezivaju na " ić" moraju to da promene zbog usaglašavanja sa EU i problema sa fontovima na " ic" ..
I ta taksa će biti samo 100 eura..
Ima narod - ima država!

poreski obveznik

pre 8 godina

heeeeeej. kod nas lek probiotik može da se zove probiotik, što je svuda u Evropi zabranjeno jer zbunjuje pacijente, ali zato je Srbija regisala ovu bitnu oblast i uvela reda u kafane. važno je da se pod hitno zove Patrijarh i da vidi šta će raditi sa recimo crkvom Sv. Marka, jer otkud pravo njima da u nazivu tog objekta koriste reč "crkva".

svi na izbore

pre 8 godina

Na zapadu, po čijem sistemu bar radimo, svaka promena koju naredi državna ne košta ili košta malo poreske obveznike. Na primer: primena tablica ne znači da vaše stare na važe, jedino se od tog momenta izdaju nove, a stare važe dok god se vozilo registruje ili ne promeni vlasnika. Isto je sa pasošima, lk... Samo nas kradu, ali ko nam kriv kad glasamo i ćutimo.

Nenad S.

pre 8 godina

Secam se jedne prijateljice sada je u Francuskoj u Parizu ima svoj frizerski salon tamo,drzala pre odlaska iz Srbije frizerski salon u centru Beogradu,na izlogu firme je pisalo "Frizerski salon Maria" u registraciji i pecatu "Frizerski salon Marija" trzisni inspektor je je par godina mislim da je 2013-a bila,napisao kaznu od 100 hiljada dinara zbog greske firmopisca jednog slova u natpisu lokala.

U roku od mesec dana nakon toga je zatvorila frizerski salon jer nije htela da plati kaznu,pisala zalbe nisu joj odgovorili,blokirali racun u roku od 7 dana po poseti trzinsog inspektora,odjavila sve po kratkom postupku i lokal i firmu i sa prijateljicom startovala frizerski salon u Parizu zajedno sa jednim prijateljem iz Francuske koga je upoznala preko drustvenih mreza i Interneta.Francuz je jako postovao njen rad i njene frizerske sposobnosti.

U pocetku su rentirali taj salon u Parizu par godina,kasnije ga otkupili pre par meseci januara ove 2016-e godine jer je jako dobro radio.

Eto toliko o Srbiji i razvoju preduzetnistva u Srbiji,posebno ugostiteljske delatnosti.

Samo kazem

pre 8 godina

Ne kontam ovo... Da li ce to znaciti da na objektu ne moze da stoji Kafe ili Poslastičarnica pa onda pod navodnicima ime objekta?! Po inostranstvu nisam vidjao da je zabranjeno pisati restoran i slicno... Ima i logike da pise jer tako znate u koji objekat ulazite i možete videti sa vece razdaljine, a ne da gvirite kroz staklo sta ustvari objekat nudi...

faustino

pre 8 godina

Kod Bore. Prosto. To nije problem, problem je vređanje inteligencije od strane ovih sto su završili privatne fakultete a vladaju ovom septickom jamom.

Tolkin

pre 8 godina

Kakva promena iz korena!
Vec mi je lakse i od sada cemo moja porodica, prijatelji i ja na miru piti kafe i jesti kolace. Nego gospodo, kako smisljate ovakve genijalnosti? Podelite se u dve grupe, pa ko vise zezne narod, taj dobija rucak?

Slučajni prolaznik

pre 8 godina

Kada bude odstranjena definisana delatnost iz naziva ugostiteljskog objekta kako će slučajni prolaznici znati koji tip objekta ulaze i šta je u ponudi?

Zoran

pre 8 godina

Epohalno, zaista!


Koje je obrazloženje uredbe, zakona, propisa? Ne znam da je prošao Zakon kroz Parlament, mada, sijaset stvari se radi po Zakonu koji nikada i nigde nije niti najavljen, niti je prošao propisane procedure... Kako je u normalnik zemljama da li neko zna?

Znači Kafana kod "Tri šešira" ili Kafana "?" se tako zovu dvesta godina i sad došli neoradikali i nevalja im????
Hoće i "Saborna crkva" od sad da bude "Crkva" ili će miožda "Hram Svetog Save" da se naziva "Svetog Save"????
Zubarska ordinacija "Petar Petrović" od sad će da bude "Petar Petrović"? Rentgen kabinet "Dr Jovan Jovanović" biće "Jovan Jovanović"? Vodoinstalaterski servis "Janko Janković" biće "Janko Janković"?

Dragi sugrađani! Vi koji ste preostali u ovoj muci i koji se uopšte više možete nazvati građanima! Od ovih diletanata i prevaranata uskoro očekujte "Kristalnu noć" sa sve spaljivanjem nepodobnih knjiga! Javno! Na sred ulice.

Krokodil

pre 8 godina

To ce im biti jedini kec u rukavu sta su ucinili za Beograd. Naterali vlasnike trafika da puknu novac na one crne kioske, od cvetnog napravili betonski trg, naterali da suncobrani budu iste boje i promenili imena kafica. Bravo, aplauz. Vojvode Stepe necu da spominje, a za Slaviju cemo tek videti...

Неко се прави блесав

pre 8 godina

Наивно сам помислила да ће се та промена односити на име фирме исписано на страном језику, па чак и да ће увести неку пореску олакшицу за име истакнуто на ћирилици, кад оно још једна супер идеја врлих нам измишљача рупе на саксији.

Sergije

pre 8 godina

Pa normalno da kosta, ne, nego ce da bude besplatno. A kad napravite promenu i izbacite iz poslovnog imena reci "hotel", "cafe" ili "poslasticarnica", onda ce da donesu novi propis po kome ce te reci obavezno morati da budu sadrzane u poslovnom imenu. Uostalom, svi znamo kako to ide, nismo od juce.

goran

pre 8 godina

voleo bi da naucnik koji je to smislio digne dva prsta i kaze "ja sam to smislo, zato sto....", mozda ima neki razlog kojeg mi ostali glupaci ne mozemo da se setimo

A sta je sa muzejima, pozoristima, sportskim halama i stadionima ?

pre 8 godina

Bas bi me interesovalo koja budala je ovo smislila, i koje budale su podigle ruke za ovu glupost ! Od 1936 moja poslasticarnica ima isti naziv, a sada se setio neki pametnjakovic da joj promeni ime da bi on imao za splav, Grcku i dzip ! Voleo bih da vidim slike ovih pametnjakovica, ali i bez njih garantujem da nemaju santimetar cela !

Zoran

pre 8 godina

Epohalno, zaista!


Koje je obrazloženje uredbe, zakona, propisa? Ne znam da je prošao Zakon kroz Parlament, mada, sijaset stvari se radi po Zakonu koji nikada i nigde nije niti najavljen, niti je prošao propisane procedure... Kako je u normalnik zemljama da li neko zna?

Znači Kafana kod "Tri šešira" ili Kafana "?" se tako zovu dvesta godina i sad došli neoradikali i nevalja im????
Hoće i "Saborna crkva" od sad da bude "Crkva" ili će miožda "Hram Svetog Save" da se naziva "Svetog Save"????
Zubarska ordinacija "Petar Petrović" od sad će da bude "Petar Petrović"? Rentgen kabinet "Dr Jovan Jovanović" biće "Jovan Jovanović"? Vodoinstalaterski servis "Janko Janković" biće "Janko Janković"?

Dragi sugrađani! Vi koji ste preostali u ovoj muci i koji se uopšte više možete nazvati građanima! Od ovih diletanata i prevaranata uskoro očekujte "Kristalnu noć" sa sve spaljivanjem nepodobnih knjiga! Javno! Na sred ulice.

koji strucnjak smisli ovo?

pre 8 godina

"Hotel Park" može da bude samo "Park".
A JEL CE DA BUDU UDOBNE KLUPE U TOM PARKU?
Park i Hotel Park su dve razlicite stvari.

Krokodil

pre 8 godina

To ce im biti jedini kec u rukavu sta su ucinili za Beograd. Naterali vlasnike trafika da puknu novac na one crne kioske, od cvetnog napravili betonski trg, naterali da suncobrani budu iste boje i promenili imena kafica. Bravo, aplauz. Vojvode Stepe necu da spominje, a za Slaviju cemo tek videti...

Srecko

pre 8 godina

Ne znam sto se primate...?
Kako "ko je to smislio i zasto?"? :)
Jednostavno:
Smislio je Aleksandar Vucic, da nam otme jos naseg novca! Treba finansirati onoliku kampanju predizbornu! Juce su blokirali ceo Novi Sad! Policija nije dozvoljavala da parking kod SNP-a koristi niko osim SNS!
A vi se pitate sto nas kradu?
MOZE IM SE!

Nenad S.

pre 8 godina

Secam se jedne prijateljice sada je u Francuskoj u Parizu ima svoj frizerski salon tamo,drzala pre odlaska iz Srbije frizerski salon u centru Beogradu,na izlogu firme je pisalo "Frizerski salon Maria" u registraciji i pecatu "Frizerski salon Marija" trzisni inspektor je je par godina mislim da je 2013-a bila,napisao kaznu od 100 hiljada dinara zbog greske firmopisca jednog slova u natpisu lokala.

U roku od mesec dana nakon toga je zatvorila frizerski salon jer nije htela da plati kaznu,pisala zalbe nisu joj odgovorili,blokirali racun u roku od 7 dana po poseti trzinsog inspektora,odjavila sve po kratkom postupku i lokal i firmu i sa prijateljicom startovala frizerski salon u Parizu zajedno sa jednim prijateljem iz Francuske koga je upoznala preko drustvenih mreza i Interneta.Francuz je jako postovao njen rad i njene frizerske sposobnosti.

U pocetku su rentirali taj salon u Parizu par godina,kasnije ga otkupili pre par meseci januara ove 2016-e godine jer je jako dobro radio.

Eto toliko o Srbiji i razvoju preduzetnistva u Srbiji,posebno ugostiteljske delatnosti.

Dooka

pre 8 godina

Predlog za novi katalog imena novosadskih ugostiteljskih objekata:

1) Vučićevo ćoše
2) Živeo Vuči?!
3) Vučićeva grana
4) Pesmarica Vučić A.
5) Gde Vučić okom...

Onokao..

pre 8 godina

Ja razmisljam taj sastanak u ministarstvu gde neko kaze: "Gde da im uzmemo jos novca?"
-"Ovi ugostitelji zaradjuju mnogo, aj' malo da ih oderemo"
Izgleda da ih niko nije obavestio da oni treba da rade za interes naroda, a ne da ih posmatraju kao nekog od koga treba uzeti.

Otimanje para iz očaja

pre 8 godina

Za 2 godine kad krene da nam "bude bolje" doneće zakon da svi koji se prezivaju na " ić" moraju to da promene zbog usaglašavanja sa EU i problema sa fontovima na " ic" ..
I ta taksa će biti samo 100 eura..
Ima narod - ima država!

Tolkin

pre 8 godina

Kakva promena iz korena!
Vec mi je lakse i od sada cemo moja porodica, prijatelji i ja na miru piti kafe i jesti kolace. Nego gospodo, kako smisljate ovakve genijalnosti? Podelite se u dve grupe, pa ko vise zezne narod, taj dobija rucak?

svi na izbore

pre 8 godina

Na zapadu, po čijem sistemu bar radimo, svaka promena koju naredi državna ne košta ili košta malo poreske obveznike. Na primer: primena tablica ne znači da vaše stare na važe, jedino se od tog momenta izdaju nove, a stare važe dok god se vozilo registruje ili ne promeni vlasnika. Isto je sa pasošima, lk... Samo nas kradu, ali ko nam kriv kad glasamo i ćutimo.

Bot u otkaznom roku

pre 8 godina

Kakvi su genijalci ovi na vlasti, prvo naljutis drzavni sektor i smanjis mu plate, onda naljutis penzionere i smanjis im (neosnovano) vec zaradjene penzije... e i nije ti to sve dovoljno i onda resis da se zezas sa privatnim sektorom i nameces mu nove namete... Stvarno smo mazohisti ako ovima damo jos jedan mandat... pa ti narode glasaj...

faustino

pre 8 godina

Kod Bore. Prosto. To nije problem, problem je vređanje inteligencije od strane ovih sto su završili privatne fakultete a vladaju ovom septickom jamom.

John

pre 8 godina

@
(sekira, 9. april 2016 10:48)

Prvo olovke u šake. 24. april je blizu. Nema ih dovoljno da mogu da pokupuju sve glasove, da zastraše i da ucene sve glasače...
A posle toga, konačno 6. oktobar i da se otarasimo i "ovih" i "onih" o istom trošku.

neprilagodjen

pre 8 godina

Ja sam neko ko je direktno pogodjen ovom gluposcu.
Nesto sto se vec 24 godine zove isto,moram da preimenujem.Platim drzavi sto moram...Dolazim do razmisljanja da sam ortak sa drzavom.Lepo katanac,pa na socijalu,bolje da nesto uzmem od drzave nego da joj svakog meseca dajem.A boga mi...kroz glavu mi prolazi misao,puska u ruke pa u sumu...hajduk da budem.

Slučajni prolaznik

pre 8 godina

Kada bude odstranjena definisana delatnost iz naziva ugostiteljskog objekta kako će slučajni prolaznici znati koji tip objekta ulaze i šta je u ponudi?

Milena

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.

Sergije

pre 8 godina

Pa normalno da kosta, ne, nego ce da bude besplatno. A kad napravite promenu i izbacite iz poslovnog imena reci "hotel", "cafe" ili "poslasticarnica", onda ce da donesu novi propis po kome ce te reci obavezno morati da budu sadrzane u poslovnom imenu. Uostalom, svi znamo kako to ide, nismo od juce.

Samo kazem

pre 8 godina

Ne kontam ovo... Da li ce to znaciti da na objektu ne moze da stoji Kafe ili Poslastičarnica pa onda pod navodnicima ime objekta?! Po inostranstvu nisam vidjao da je zabranjeno pisati restoran i slicno... Ima i logike da pise jer tako znate u koji objekat ulazite i možete videti sa vece razdaljine, a ne da gvirite kroz staklo sta ustvari objekat nudi...

Bane

pre 8 godina

Sad kad dođe turista u Novi Sad i kaže taksisti vozi te me u Park. A taksista će na to koji bi ste želeli Dunavski, Kamenički, Cvetni itd.

baner

pre 8 godina

Potpuno besmisleno. Siguran sam da bi svi želeli da znamo kako izgleda "genije" koji je ovo smislio i da čujemo njegove razloge. Ali, ako bi bilo zabranjeno da IME sadrži te "grozne" reči, onda bi na tabli moglo da piše: Hotel "Park", poslastičarnica "Pelivan", Kafana "Kod Bore"... Nama bi bilo jasno gde ulazimo, a "genije" bi (valjda) bio zadivoljan.

ko jel ja

pre 8 godina

Pokvarena drzava samo smislja nove nacine da ukrade građanima pare iz dzepa. Posto vlast nije u stanju da stvori novac radom privrede onda mora da ukrade novac kroz razne namete koje legalizuje besmislenim zakonima. Takođe, plaćaju svu tu hordu sendvicara i sirotinje koja im je glasacka masina. I sve to parama građana Srbije. Sto je nama losije njima je bolje. Pa neka ih glasa opet onaj kome prija kako zivi.

Mapetovac

pre 8 godina

Lep dokaz koliko je vlast u Srbiji otudjena od naroda i obrnuto. Zakoni se donose posle javnih rasprava u kojima niko ne ucestvuje. U poslednje vreme javne rasprave se zakazuju na web sajtovima ministarstava i retko se desi da bilo ko reaguje na to. Kada se zakon donese svi pljuju. Pa eto vam, kafedzije, sada lepo stupite u strajk i zatvorite sve restorane, kafice, hotele. Neka Beograd stane! Pa da vidimo ko je jaci! Da se ovo desilo u Italiji ili Francuskoj svi bi stavili katanac a moguce je i da bi krimpirima i trulim parafajzima zasuli zgradu vlade. Ali u Srbiji od toga nema nista jer bi oni cija imena nisu ugrozena iskoristili strajk kolega i mlatili pare. U Srbiji su jos jedino taksisti slozni a u to je zato sto bi onaj ko bi se usudio da taksira u vreme strajka taksista morao da kupuje posle novi auto a nije iskljuceno da bi i on sam morao u urgentni cemtar ... Svi ostali samo gledaju svoju pozadinu nazalost ...

Неко се прави блесав

pre 8 godina

Наивно сам помислила да ће се та промена односити на име фирме исписано на страном језику, па чак и да ће увести неку пореску олакшицу за име истакнуто на ћирилици, кад оно још једна супер идеја врлих нам измишљача рупе на саксији.

poreski obveznik

pre 8 godina

heeeeeej. kod nas lek probiotik može da se zove probiotik, što je svuda u Evropi zabranjeno jer zbunjuje pacijente, ali zato je Srbija regisala ovu bitnu oblast i uvela reda u kafane. važno je da se pod hitno zove Patrijarh i da vidi šta će raditi sa recimo crkvom Sv. Marka, jer otkud pravo njima da u nazivu tog objekta koriste reč "crkva".

На Уставни Суд

pre 8 godina

Ако усвоје измену у Закону о Банкама и забране им употребу речи БАНКА у називу онда је праведно. А ако се то не деси, сви погођени имају право да траже заштиту на Уставном Суду због повреде равноправности у праву на рад.

zdrav stav

pre 8 godina

U civilizovanim zemljama postoji nesto sto se zove "GRADJANSKA NE POSLUSNOST". S obzirom da ovaj zakon steti svima nama - ugostiteljima, predlazem da sva udruzenja ugostitelja sirom Srbije se ujedine protiv ovog zakona i objave gradjansku ne poslusnost.

Prijatan dan svima...

gari

pre 8 godina

super kad neko krene u mocart na slacku a zavrsi u kladionici il obrnuto, sta je sa stadionom karadjordje izbacimo stadion i dobijes kiselu vodu, sta sa sportskim kladionicama, ma daj

Madonna

pre 8 godina

Bilo bi pametnije da se pozabave sa zabranom pusenja po kaficima i restoranima! Ceo svet ima zabranu, a Srbiji koji misle da prate svetske trenodve su se zarobili u vreme Turaka sa cigarama. Devojke pojma nemaju kako ruzno izgleda kad drze cigarete u rukama, non-smoking je trend u svetu ne zuti zubi od cigara.

Turist

pre 8 godina

Pa mi vise nismo samo lideri u regionu nego u SVETU!!! Nigde, ni u jednom gradu u Evropi nisam video da se na putu, ili u gradu ne naznacvaju reci "restoran" "kafe" "bar" "hotel" "motel"!!!!! Kako bi ih inace putnnici namernici pronasli ili primetili u prolazu?
Vi novinari koji ste ovo preneli, mogli ste na primer da se informisete o razlogu o donosenju ovog zakona. Jer kada se zakon donosi onda se to valjda radi i nekog razloga neke potrebe....
'ajde zasto ne poskidaju i nazive "pekara" "gvozdjara", "apoteka".
'ajde sad pred izbore pitajmo nase "cenjene" kandidade sta ih je motivisalo da glasaju za ovu besmislicu?

Shonné

pre 8 godina

Nesporno je da su doneli izmene zakona samo da bi uzeli pare, ali tu tek nastaju muke i zbrka!
Problem je u tome što su genijalci doneli uredbu po kojoj ako otvaraš preduzetničku radnju ili firmu ne možeš je nazvati npr. "Pera" ukoliko na teritoriji cele Srbije već postoji neka firma ili preduzetnička radnja pod tim imenom. Novo ime mora da se razlikuje za najmanje četiri slova. Do skoro je to važilo za privredna društva, sad važi za sve.
Dakle, "Kafanica kod Bore" se ne može zvati "Kod Bore" jer npr. u Belegišu, Čurugu, Paliluli, Valjevu već postoje pekara, ugostiteljske i trgovinska radnja pod tim imenom. Ni "Hotel Park" se ne može zvati samo "Park" jer npr. u Obajgori(?!) postoji STR pod tim imenom...

Ako se neko slučajno zapitao odakle poplava debilnih naziva, pluseva, kafanica i sl., eto mu objašnjenja, a to se sve dešava zato što je pretraga baze podataka APR-a na užasno primitivnom nivou, nema detaljne pretrage i izbacuje previše podataka - ko se sa tim susreo ni pakao mu neće teško pasti!
Ako želite da otvorite radnju i nazovete je recimo "Kiki", morate prvo da proverite u APR-u da li postoji već neka firma pod tim nazivom u Srbiji. Kad ukucate u pretragu KIKI nastaje haos, ona će vam između ostalog izbaciti i sve preduzetničke radnje, privredna društva, sportska udruženja i dr. u Kikindi - bogotac se tu ne bi snašao!

Ali, lakše je menjati propise i zagorčavati ljudima život nego angažovati nekog programera (sa kojima smo, jelte, u deficitu) da reši stvar...

sin

pre 8 godina

pa vi sad glasajte za ovakve napredne poteze, umesto da regulišu buku, smrad i parkiranje iz i oko ugostiteljskih objekata oni ih zezaju sa papirima i bojom suncobrana...

roger17

pre 8 godina

citam komentare i svi su generalno u pravu,ovo sto cu sad napisati je mislim usko vezano za konkretnu temu,sama odluka da se krene s privatnim biznisom je u danasnje vreme izuzetno teska,sto zbog ulozenog kapitala,raznoraznih taksi i dozvola koje treba dobiti ali da bi se podneli svi ti zahtevi prva stvar je registrovati firmu u APR-u sto je naizgled najnormalniji postupak,e tu,zna
ci na pocetku krenu da vas"deru",naime,po novom zakonu svaka nova firma,privatna praksa i slicno koja se osniva ne sme imati u imenu nista slicno sto vec podseca na neku vec registrovanu,da li mozete negde to da proverite-ne,kako saznajete odgovor,lepo podnesete dokumentaciju u APR,platite takse da bi vam posle par dana rekli da ime nije prihvaceno pa onda opet isti postupak i uplacivanje novca dok se ne smiluju i registruju vas,tako da sa ovim sto sam napisao i ovim oivim sto su napredno smislili privatni sektor ima velike sanse...

matori

pre 8 godina

Taman fino a za 5-6 meseci donesu zakon da svaki objekat MORA da u nazivu sadrzi kafana,bar itd i opet otmu 150 evrica. Genijalno napredno

iks oks

pre 8 godina

Razumeo bih da su stavili da bude obavezan deo naziva tip objekta, a ne ovako. Ako ocu da idem u pizeriju, a ne u pekaru ili kafe, onda cu po imenu prepoznati lokal u koji hocu da udjem.
Razumem ako neki knjigovodja ne moye da se zove Revizor Panta, ili menjacnica Nacionalna Menjacnica ili Banka Regiona, jer time ljude dovode u zabludu. Razumeo bih i da pekara ne sme da se zove Pizeria, nocni bar Igraonica, kafic Restoran ili trafika Supermarket.

Pantagruel

pre 8 godina

Глупост. По овоме, култна "Српска кафана" поред Атељеа 2012 мораће да се зове само "Српска", а "Господарска механа" код сајма, која такво име носи још од књаза Милоша, мораће да буде само "Господарска". Шта да ради власник кафане у Кошутњаку која се зове само "Кафаница"?

grbavi

pre 8 godina

zahtevam kao savesni gradjanin ove drzave, redovno placam porez, čim se završi ova akcija da krene nova sa obaveznim rečima u nazivu ugostiteljskog objekta

Dejan Kostic

pre 8 godina

"Tako to biva kad se previse sniva a tako se malo zna." rece jos odavno Balasevic.
Hocu reci kad neko kupi diplomu pa pise zakone.

dragaN

pre 8 godina

Kada bude odstranjena definisana delatnost iz naziva ugostiteljskog objekta kako će slučajni prolaznici znati koji tip objekta ulaze i šta je u ponudi?
(Slučajni prolaznik, 9. april 2016 09:57)

Vrlo prosto. Vlasincima niko ne brani da napisu o kom tipu objekta se radi. Tako na primer do sada je pisalo "Poslaticara Mocart", a sada ce na ulazu pisati Poslasticara " Mocart". Na taj nacin se sprecava da se potrosaci dovode u zabludu. Recimo neko izdaje apartmane na Zlatiboru i te apartmane je registrovao kao "Hotel X". Na taj nacin tabla na hotel bsa nazivom " Hotel X" dovodi potrosace u zabludu jer misle da je to hotel, a ustvari su apartmani. Takav objekat ce sada umesto "Hotel X", morati da stavi tablu Apartmani "X". Ima logike, ali je drzava morala da obezbedi besplatnu promenu imena.

Slobodan Milanovic

pre 8 godina

Birokratski gubari i krvopije (nije za objavljivanje) onaj ko im dozvoljava da se za****vaju sa nama sto nam nisu dali 10ak hiljada evra pa nek nam i uzmu malo takse.

Umoran od političara

pre 8 godina

Član 67. Zakona o turizmu propisuje da "poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta"


Ja sam izvukao zaključak da nije zabranjeno da navedem delatnost kojom se NE BAVIM. Zato ću ja na moju kafanu staviti natpis "ZUBAR".

Zrenjanin

pre 8 godina

Nonses....moj kafana(moje vlasnistvo)....to se desi kad samo prepisujes zakone iz eu, bez da razmisljas kako ce se implementirati:-) ....da se razumemo ja nisam pusac, ali nikad necu razumeti da dodje neko i kaze nema pusenja....pa idi u park ako neces dim, ne u kafanu!!!!

bomber

pre 8 godina

"Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti"


i to je to, jaši magare dok ne lipše

ja ovako

pre 8 godina

Ovo je mogla biti ideja samo nekoga Shlihtera i mislim da Kesic podhitno mora da razmotri svoju top listu TSZP jer ovaj je mnoooogo jak. Dakle lik ili tip ili humanoid (jer normalan covek ovo ne moze smisliti) koji je ovo smislio verovatno ima jednu od onih diploma koje su "posteno" zaradjene i dokazano ispravne!

Pa imaju li ti ljudi ista pametnije da rade??? U severnoj Koreju bi bio javno pogubljen za predlaganje ovakvih retardiranih ideja! Uzas.

lju alsindor

pre 8 godina

A šta ste očekivali od svršenih studenata Megatrenda i kupljenih diploma? Pa ovo je potpuno normalno stanje i ponašanje ove vlasti...izadjite pa glasajte 24.aprila opet za njih...

sosa

pre 8 godina

komentar iz ns
to vazi samo za ugostitelje
mi doktori sada mozemo da nazovemo svoje objekte:
"kafana bolnica"
"poliklinika cafe"
"traumatoloski bircuz"
"rehabilitacioni bife"
"bistro opste hirurgije"
itd.

goran

pre 8 godina

Ovo je klasicno reketiranje,uzimanje para, izmisljanje zakona da bi se napunila kasa.Skolski primer sta preduzetnici dozivljavaju je uzimanje 100000 dinara zbog greske u prezimenu ili zakon o obaveznom izdvajanju clanarine za privrednu komoru u kojoj sede i sole vam pamet svi oni koji su napustili privatni posao.

Ljubisa

pre 8 godina

Koji je ovo " trust mozgova" smislio? Tacno je da ce ovo zbunjivati orvenstveno gradjane. Gradjanima, potencijalnim potrosacima treba da bude jasno gde nameravaju uci. Radi se, pored ostalog, o f o r m a t u ugostiteljske usluge sa jasno sadrzinski ugostiteljski razgranicenim znacenjem; snack bar, kafe, gostiona, kafana, restoran-objekata u kojima se prema formatu potrosac unapred sprema da li da istim prisrupa. Ovo je jedan veliki ' nonsens' 'proizveden' neznanjem, nestrucnoscu, nemarom i/ ili povrsnoscu. Kako je to ' kafedzijama' u aktuelnoj ekonomskoj vlasti promaklo?

Vesna Radovanovic

pre 8 godina

Ministarstva puna kojekakvih budaletina...
(Bratislav Risimovic, 9. april 2016 10:43)

Da, ima, mi smo im dozvolili, pa nam tako i treba!!!

Uostalom, narod koji ima prosecan IQ - 89, ni ne moze da se nada boljem!

cobo

pre 8 godina

Ovi stariji pamtit ce da je "Nikola Tesla" bio aerodrom a stanica nekada bila zeleznicka,A bio VMA,a Zveda se zvala Crvena.
Ovakvu reformu jezika niko nije uradio od Vuka Karadzica .

dragan

pre 8 godina

To je briselska birokratija koja pokusava da opravda svoju svrhu i da uradi Evropu po kalupu. Naravno da svaki centralizam na kraju dovede do kraha. Koja besmislica, ime ne sme da ukazuje na svrhu.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

sve je ovo udar na zdrav razum gradjana srbije, ako im i sada dozvolimo da se sa ovim izvuku i da nas jasu i prave budalama jos par godina, stvarno i treba da nestanemo i da nas nema!!! jer koja je onda i svrha naseg postojanja!!!

komarac u sorcu

pre 8 godina

Kakvim sve glupostima se bave ovi na vlasti pa ovo nema nigde. Toliko gorucih problema u drzavi a njima najvaznije koja je boja suncobrana i kako ce se zvati neki ugostiteljski objekat, smejurija.

Predrag

pre 8 godina

Slepci bre , svi koji dodju na vlast samo razmisljaju kako da namaknu pare , a da nista ne pokrenu osim zarade na koje kakvim taksama , akcizama i nametima.Slepci......

Vcc Pdr

pre 8 godina

cek bre malo, od kada bilo koji novi zakon vazi retroaktivno? Ok, za nove kafice, barove i tome sl. ali za objekte sto su otvoreni ranije ovo ne bi trebalo da vazi.

Savanova

pre 8 godina

predlažem da svi ugostitelji samo promene svoj objekat kao informativni pult i neće biti problema sa nazivom. Jedan takav objekat su smislili gradski političari i mogu vam reći da posao odlično ide. Pamfleti se zovu piće i hrana i koštaju poprilično...

Swedenonline

pre 8 godina

Falit ce novaca posle izbora a SNS zna da ce oni pobediti.
Nije vam i dalje jasno?

Zasto? Pa, recimo, jer privatni sektor ima sprdnju od zaposlenih kontra javnog sektora.
Drzavni budzet nemoze da opstane sa brojem penzionera kontra zaposlenih poreskih obveznika.
Vlada, citaj SNS, mora dakle da poveca broj zaposlenih kumova i rodjaka, mozda cak i da uveze ako su istrosili plemensko/partijske resurse, zarad priliva poreskog novca.
Inovacije koje dolaze u vidu novih nacina inkasiranja koje vlada Srbije pronalazi nece prestati vec pojacati tempo.

Nazalost, za koga god da glasate nece biti drugacije jer budzet bez ovih motora u Srbiji nije moguc.

Srbija se nalazi u mat poziciji, mada je vec odavno trebala da patira.

Laufer

pre 8 godina

Svaka promena EUR 50 u APR-u, puta broj ugostiteljskij radnji..... da ne racunamo kazne zbog prekrsaja..... eto suficita u budzetu. Barem u teoriji!

Goran

pre 8 godina

Boze,kakvim se sve glupostima ova vlast bavi!!! Kome padaju ovakve ideje na pamet?! Koji su to "mozgovi"?! Sad ce ljudima biti isti motel Konaciste i pogrebni zavod Konaciste, radnja muzicke opreme Mocart i poslasticarnica Mocart, striptiz klub Kiss i kafe Kiss...Da li je ovo moguce?! Da li i ovo trazi EU?! Glavno sto vidite u svetu jesu natpisi hotel, hostel,restoran,kafe,bar,pab,pivnica...Da znate da li da udjete ako hocete na rucak ili samo na kafu ili u pivnicu na pivo!

Brkati Feudalac

pre 8 godina

Taman kad pomislim da su gluposti, dranje oporezovanih, jednom recju zagorcavanje zivota privrednicima dostigli vrhunac, evo njih opet. Nema reci kojima se ovakve stvari vise mogu komentarisati

Veliki brat

pre 8 godina

Ne kontam šta je do sada bio problem, jer većina firmi nije ni imala u svom zvaničnom nazivu reči pekara, kafe i slično.

Naziv firme je ono što ide pod znacima navoda, npr. kafana "Kod Pere", naziv firme je "Kod Pere", a ono kafana je samo bliža odrednica o kakvoj vrsti objekta/firme se radi.

Verovatno je značajan broj tih vlasnika pismen, pa negde pišu "kafana kod Pere", a negde kafana "Kod Pere", pa imaju problem sa knjigama, dozvolama i ostalom papirologijom.

Ako je cilj ovog "zakona" da sa tabli i natpisa vlasnici uklone bliže odrednice delatnosti kojima se bave njihove firme, onda su autori tog zakona neviđeni idioti.
Da li je bilo ko od njih ikada putovao po zemljama EU i video kako tamo izgledaju natpisi firmi?

milojko

pre 8 godina

nije mi jasna poenta svega ovoga... kada pise "intercontinental beograd" zna se da je hotel u pitanju...ali ako putnik namernik kome treba hotel vidi iz daljine svetleci natpis "maja" i u pitanju je hotel kako da zna sata je ako bas ne ode do tamo i kuca na vrata...

Петар

pre 8 godina

Било би боље да су мало мислили на очување српског језика и писма, па да дају бесплатну промену латиничних у ћириличне називе и слично. Ово је само нечији хир, без икакве користи.

Andjela

pre 8 godina

Znaci vidis spolja lokal, nisi siguran o cemu se radi dok ne udjes i proveris sa osobljem... mozda je restoran, mozda bar, pekara ili kladionica. Udji i resi misteriju, zanimljivo nema sta.

MarkoM.

pre 8 godina

Ne slažem se sa svim ovim nebulozama koje se nameću ugostiteljima, ali se slažem sa uvođenjem sledećeg: kafići, kafane, diskoteke, klubovi su za 18+, muzika i količina buke mora biti srazmerna okruženju u kome se objekti nalaze, zabranjeno je uriniranje i vršenje različitih oblika nužde ispred navedenih objekata, a ukoliko to čine njihovi gosti potrebno je da se objekti sankcionišu. Zvučna izolacija objekta ukoliko bukom zagađuje okolinu. Zatvaranje objekata i gubitak dozvole za rad ukoliko gosti uživaju opijate u njemu.
Ovo je sušta istina i ovo je napredna srbija koja dozvoljava prodaju droge u centru grada, koja ne ceni kulturno nasleđe i koja ne ceni osnovna ljudska prava, a to je da možeš mirno da odmoriš za sledeći radni dan, a ujutru da izađeš iz stana bez razmišljanja da li ćeš ugaziti u neki oblik nužde.

Madhva (Hare Krišna)o

pre 8 godina

Od sada ćemo i u strankama imati samo.
Naprednu, Radikalnu, Socijalističku, a od verskih zajednica Pravoslanvu, Islamsku...

zoran

pre 8 godina

Bolje da kafice i restorane koji imaju zivu muziku dovedu u red a ne da i radnim danima tresti muzika do 5 ujutru iako je radni dan i naravno da niko nije nadlezan ni policija ni komunalci...

Mikiriki

pre 8 godina

Jedva čekam da vidim kako će da to propišu i za banke. Većina njih u nazivu ima banka. Da sam u ugostitelj pozvao bih se na ovo, pa ako i njima onda svima.

Sve kazne su podložne žalbama

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 9. april 2016 11:28)
Umesto da je dao advokatu četvrtinu te sume za žalbu na prekršajni nalog, recimo.

Zoran

pre 8 godina

Jasno je kao dan!Nikako ne može da se plaća nova taksa na nešto što je već plaćeno.Nije krivica vlasnika što je promenjen zakon.Zato bi morala promena imena da bude besplatna.Ima li neki pravnik da ovo rastumači?

Član 197 Ustava

pre 8 godina

A šta propisuje član 86 Zakona o privrednim društvima (Sl.glasnik RS br. 36/2011, 99/2011)? Da li su predlagači novog zakona o turizmu pročitali ovaj zakon? Da li su narodni poslanici pre usvajanja novog zakona o turizmu pročitali ovaj zakon?

robertnbg

pre 8 godina

pecat ne Mora da SE menja jer pecat po zakonu o oprivrednim drustvima Clan 25 nije obavezan zahvaljujuci meni poreska uprava je naterana da postuje zakon i ne SMe da vam trazi pecat

Jabučilo

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 09. april 2016 11:28)
Nažalost, loš primer. Trebalo je odmah da reaguje, a ne da ostavi pogrešan natpis da stoji.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Ovi napredni, na čelu sa vesićem i malim, bi i nakovanj pokvarili.
Začudo, ne krivim vučića za ovu glupost.

Uh bre

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 9. april 2016 11:28)

Kazna jeste drakonska i besmislena, ali kako bre tvoj cale nije primetio da mu na radnji pise "Ivkovic" ako se preziva "Ivankovic"?!

A.

pre 8 godina

Ne moze Hotel Park da bude Park, kad nije park?
(idea, 9. april 2016 13:10)

Niste shvatili. Da je park, ime može da bude "Hotel", a pošto je hotel ime može da bude "Park".
Sva sreća te se zakon odnosi na ugostiteljske objekte pa ćemo i dalje imati Karađorđev park, Topčiderski park...

Milena

pre 8 godina

@Sve kazne su podložne žalbama,
Da li ti stvarno veruješ u ovo što si napisao? Činjenica je da postoji propis po kome je moj otac kažnjen, nisu oni izmislili odredbu. I isto bi bilo i da se žalio jer se svi oni slepo drže propisa. A to je i problem o kome pišem, nisam se bunila što je kažnjen, bunila sam se što nije ostavljena mogućnost da se to što je pogrešno ispravi nego je lakše odrati kožu čoveku. Za taj prekršaj je 100.000 min kazna za pravno lice. Samo što mislim da bi trebalo biti fleksibilan jer nije isto pogrešno slovo u imenu vlasnika i pogrešno obračunat pdv, recimo.

опсцена

pre 8 godina

Раније су се кафане звале ГОСТИОНИЦЕ. Гостионица "чика Пера". Гостионица "код краљеве круне". Гостионица "краљев грб". Гостионица "српска браћа". Гостионица "српска круна". Тад су гостионичари волели да се баве УГОСТИТЕЉСТВОМ и да УСЛУЖУЈУ своје госте добром УСЛУГОМ, добрим ценама и добром атмосфером. Данас се отварају ЛАЖНЕ кафане, кафанице, кафићи, ресторанчићи, барови а нико не размишља о томе да су они УГОСТИТЕЉИ већ само мажу паре јадним хипстерима.

Ivan Milovanovic

pre 8 godina

Ja mislim da nece biti zabranjeno da pise Hotel Maja ili Kafe poslasticara Turist na objektu, samo sto ce objekat na "firmi", onoj plocici sa nazivom i u APR-u morati da se zove samo "Maja", "Turist" i sl. Opis objekta ne moze stajati U IMENU, a ne da se ne moze napisati an objektu. Valjda, a?

Silver Surfer

pre 8 godina

Ovo je jos jedan od ociglednih primera iz kojih mozemo da vidimo da je ova drzava neprijatelj privatnicima. Osim ako niste strani investitor ili vlasti omiljeni tajkun. Tada mogu da se dobiju pare iz drzavne kase, da se ne placaju lokalne takse, mogu i porezi da se ne placaju. Na ovaj nacin drzava gura privatnike u sivu zonu. Jer regularno poslovanje nije isplativo. Posto ce ubrzo shvatiti da im je propis besmislen, sto nije ni cudo jer ih kreiraju ljudi koji nikada u zivotu nista nisu radili, ponovo ce dozvoliti da se zabranjene reci koriste u nazivima hotela, kafica i restorana. Naravno, troskove promena ce opet snositi vlasnici lokala dok za besmislicu od propisa niko nece odgovarati.

Marisav

pre 8 godina

Odgovor za sve koji su zbunjeni ovim ''vanvremenski''donetim haračom:
Pa prosto je ,kako nam od cele privrede,ekonomije,industrije i ostalih delatnosti koje donose pare državi jedino kafići,kafane,poslastičarnice,hoteli,pečenjare - jednom rečju ugostiteljski sektor nešto privređuje,prepametni su odlučili da i to malo razbucaju i ugase!Lekari,medicinsko osoblje,većina dece koja su završila neke fakultete su već otišli trbuhom za kruhom,još ste ostali vi ugostitelji da vas oglobe ,rasteraju i to je to!Normalno,neće važiti za podobne,njima će se gledati kroz prste,ovi ostali već mogu da daju inventar na prodaju i stave katance!OTIMAČINA je jedina politika koja ide uzlaznom putanjom svih naših partija!

Struja neuspesni brejkdenser

pre 8 godina

@Bane

Ili limanski park,postoji i taj.Ili kad neko dodje u NS i kaze taksisti odvezi me u Novi Sad a mislio na hotel Novi Sad.

Bane

pre 8 godina

(Milan-Indjija, 9. april 2016 14:38)

Čovek dobio 7 pluseva za lupetanje. Druže jesi li čuo za Grand Budapest Hotel ili Hotel Viena, imaš primera koliko hoćeš pa recimo u Beču ih imaš koliko hoćeš sa natpisom Hotel u nazivu. Ali dobro ti znaš najbolje pa pametuješ.

Lena

pre 8 godina

Ako neko do sad nije shvatio poentu.....Poenta je u blokadi , kocenju, usporavanju,,otezavanju.Sve to se desava ostalim privrednim i poljoprivrednim granama u poslednje vreme .Sad je red na ugostitelje.Necete vi srbi da radite.Ima da stojite ukoceno i pretvarate se u socijalne slucajeve.Ova godina se zove "godina preduzetnistva " zbog toga sto ce u njoj biti zadat finalni udarac preduzetnistvu.Svi da imate bele tende i svi da se zovete isto i ne daj boze da korisnicima vasih usluga odmah bude jasno sta nudite.Stvari treba zakomplikovati maksimalno da bi svi digli ruke i sacekali da dodje neki inostrani Mesija koji "zna posao".A vi gospodo pretvorite se u "trziste za plasman proizvoda inostranih "magova".Napredno vam zelim.

Ivan Stimac

pre 8 godina

A koji genijalac je osmislio ove nebuloze, da mi je znat...isto se radi ovdje u Zagrebu, Ljubljani takodjer.

Ono treba bit nesto kao u pravnom dokumentu ne smije stojit - hotel Hotel Park, nego od sada da nebi to zbunjivalo nase vrlo pametne pravnike, stajace napisano pravnica - "hotel" i onda poslije rijeci "hotel", samo imenica...recimo "Rojal Park" ili kako god...vrlo, vrlo bitno za sve nas, i nase bolje sutra!

Za sve iole pametnije Srbe, vasa braca ce nastojat da vas i dalje stite od europske demokratizacije.

Tina

pre 8 godina

Bolje da su zabranili sve one glupe nazive firmi na engleskom jeziku i poradili nesto na identitetu grada Beograda i Srbije, a ne ova izmisljena pljacka privatnika i to sada pred izbore.

Warrior

pre 8 godina

Besmisleno, verovatno da se spreci da svako sebe zove kako oce i tako dovede u zabludu klijente. Mada opet, besmisleno. A da se ne lazemo, 150e za vlasnike kafica je nista, to zarade za jedan vikend..

eto

pre 8 godina

"Da li je bilo ko od njih ikada putovao po zemljama EU i video kako tamo izgledaju natpisi firmi?"
(Veliki brat, 9. april 2016 12:27)

Bili su sigurno. Ali mi smo u svemu LIDERI pa i u budalastinama.

Milena

pre 8 godina

@roger17,
Slažem se da je danas jako teško pošteno raditi privatan posao, ali ovo što ste napisali nije tačno. Na samom sajtu APRa možete proveriti da li neko koristi naziv koji vi želite, a to vam mogu proveriti čak i u lokalnoj agenciji za privredne registre. Ne pričam napamet, to sam ja uradila kada sam otvarala firmu.

Milan-Indjija

pre 8 godina

@OPG1
A gde ste videli da na zapadu ispred naziva pise Hotel? Da li pise mozda Hotel Hilton, ili samo Hilton. da li pise Hotel Waldorf Astoria, ili samo Waldorf Astoria...Nigde ne pise Hotel ispred imena i ne pisite gluposti.

xomep

pre 8 godina

http://mtt.gov.rs/vesti/denda-tehnicka-greska-u-zakonu-o-turizmu-ce-biti-otklonjena/

greška u kucanju teksta Zakona je izazvala veliku glavobolju i probleme ljudima......

Warrior

pre 8 godina

Besmisleno, verovatno da se spreci da svako sebe zove kako oce i tako dovede u zabludu klijente. Mada opet, besmisleno. A da se ne lazemo, 150e za vlasnike kafica je nista, to zarade za jedan vikend..

Milan-Indjija

pre 8 godina

@OPG1
A gde ste videli da na zapadu ispred naziva pise Hotel? Da li pise mozda Hotel Hilton, ili samo Hilton. da li pise Hotel Waldorf Astoria, ili samo Waldorf Astoria...Nigde ne pise Hotel ispred imena i ne pisite gluposti.

Madonna

pre 8 godina

Bilo bi pametnije da se pozabave sa zabranom pusenja po kaficima i restoranima! Ceo svet ima zabranu, a Srbiji koji misle da prate svetske trenodve su se zarobili u vreme Turaka sa cigarama. Devojke pojma nemaju kako ruzno izgleda kad drze cigarete u rukama, non-smoking je trend u svetu ne zuti zubi od cigara.

dragaN

pre 8 godina

Kada bude odstranjena definisana delatnost iz naziva ugostiteljskog objekta kako će slučajni prolaznici znati koji tip objekta ulaze i šta je u ponudi?
(Slučajni prolaznik, 9. april 2016 09:57)

Vrlo prosto. Vlasincima niko ne brani da napisu o kom tipu objekta se radi. Tako na primer do sada je pisalo "Poslaticara Mocart", a sada ce na ulazu pisati Poslasticara " Mocart". Na taj nacin se sprecava da se potrosaci dovode u zabludu. Recimo neko izdaje apartmane na Zlatiboru i te apartmane je registrovao kao "Hotel X". Na taj nacin tabla na hotel bsa nazivom " Hotel X" dovodi potrosace u zabludu jer misle da je to hotel, a ustvari su apartmani. Takav objekat ce sada umesto "Hotel X", morati da stavi tablu Apartmani "X". Ima logike, ali je drzava morala da obezbedi besplatnu promenu imena.

dragan

pre 8 godina

To je briselska birokratija koja pokusava da opravda svoju svrhu i da uradi Evropu po kalupu. Naravno da svaki centralizam na kraju dovede do kraha. Koja besmislica, ime ne sme da ukazuje na svrhu.

опсцена

pre 8 godina

Раније су се кафане звале ГОСТИОНИЦЕ. Гостионица "чика Пера". Гостионица "код краљеве круне". Гостионица "краљев грб". Гостионица "српска браћа". Гостионица "српска круна". Тад су гостионичари волели да се баве УГОСТИТЕЉСТВОМ и да УСЛУЖУЈУ своје госте добром УСЛУГОМ, добрим ценама и добром атмосфером. Данас се отварају ЛАЖНЕ кафане, кафанице, кафићи, ресторанчићи, барови а нико не размишља о томе да су они УГОСТИТЕЉИ већ само мажу паре јадним хипстерима.

Zrenjanin

pre 8 godina

Nonses....moj kafana(moje vlasnistvo)....to se desi kad samo prepisujes zakone iz eu, bez da razmisljas kako ce se implementirati:-) ....da se razumemo ja nisam pusac, ali nikad necu razumeti da dodje neko i kaze nema pusenja....pa idi u park ako neces dim, ne u kafanu!!!!

Петар

pre 8 godina

Било би боље да су мало мислили на очување српског језика и писма, па да дају бесплатну промену латиничних у ћириличне називе и слично. Ово је само нечији хир, без икакве користи.

Milena

pre 8 godina

@roger17,
Slažem se da je danas jako teško pošteno raditi privatan posao, ali ovo što ste napisali nije tačno. Na samom sajtu APRa možete proveriti da li neko koristi naziv koji vi želite, a to vam mogu proveriti čak i u lokalnoj agenciji za privredne registre. Ne pričam napamet, to sam ja uradila kada sam otvarala firmu.

Неко се прави блесав

pre 8 godina

Наивно сам помислила да ће се та промена односити на име фирме исписано на страном језику, па чак и да ће увести неку пореску олакшицу за име истакнуто на ћирилици, кад оно још једна супер идеја врлих нам измишљача рупе на саксији.

Jabučilo

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 09. april 2016 11:28)
Nažalost, loš primer. Trebalo je odmah da reaguje, a ne da ostavi pogrešan natpis da stoji.

Ivan Milovanovic

pre 8 godina

Ja mislim da nece biti zabranjeno da pise Hotel Maja ili Kafe poslasticara Turist na objektu, samo sto ce objekat na "firmi", onoj plocici sa nazivom i u APR-u morati da se zove samo "Maja", "Turist" i sl. Opis objekta ne moze stajati U IMENU, a ne da se ne moze napisati an objektu. Valjda, a?

zdrav stav

pre 8 godina

U civilizovanim zemljama postoji nesto sto se zove "GRADJANSKA NE POSLUSNOST". S obzirom da ovaj zakon steti svima nama - ugostiteljima, predlazem da sva udruzenja ugostitelja sirom Srbije se ujedine protiv ovog zakona i objave gradjansku ne poslusnost.

Prijatan dan svima...

A sta je sa muzejima, pozoristima, sportskim halama i stadionima ?

pre 8 godina

Bas bi me interesovalo koja budala je ovo smislila, i koje budale su podigle ruke za ovu glupost ! Od 1936 moja poslasticarnica ima isti naziv, a sada se setio neki pametnjakovic da joj promeni ime da bi on imao za splav, Grcku i dzip ! Voleo bih da vidim slike ovih pametnjakovica, ali i bez njih garantujem da nemaju santimetar cela !

Dooka

pre 8 godina

Predlog za novi katalog imena novosadskih ugostiteljskih objekata:

1) Vučićevo ćoše
2) Živeo Vuči?!
3) Vučićeva grana
4) Pesmarica Vučić A.
5) Gde Vučić okom...

Sve kazne su podložne žalbama

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 9. april 2016 11:28)
Umesto da je dao advokatu četvrtinu te sume za žalbu na prekršajni nalog, recimo.

MarkoM.

pre 8 godina

Ne slažem se sa svim ovim nebulozama koje se nameću ugostiteljima, ali se slažem sa uvođenjem sledećeg: kafići, kafane, diskoteke, klubovi su za 18+, muzika i količina buke mora biti srazmerna okruženju u kome se objekti nalaze, zabranjeno je uriniranje i vršenje različitih oblika nužde ispred navedenih objekata, a ukoliko to čine njihovi gosti potrebno je da se objekti sankcionišu. Zvučna izolacija objekta ukoliko bukom zagađuje okolinu. Zatvaranje objekata i gubitak dozvole za rad ukoliko gosti uživaju opijate u njemu.
Ovo je sušta istina i ovo je napredna srbija koja dozvoljava prodaju droge u centru grada, koja ne ceni kulturno nasleđe i koja ne ceni osnovna ljudska prava, a to je da možeš mirno da odmoriš za sledeći radni dan, a ujutru da izađeš iz stana bez razmišljanja da li ćeš ugaziti u neki oblik nužde.

Uh bre

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.
(Milena, 9. april 2016 11:28)

Kazna jeste drakonska i besmislena, ali kako bre tvoj cale nije primetio da mu na radnji pise "Ivkovic" ako se preziva "Ivankovic"?!

robertnbg

pre 8 godina

pecat ne Mora da SE menja jer pecat po zakonu o oprivrednim drustvima Clan 25 nije obavezan zahvaljujuci meni poreska uprava je naterana da postuje zakon i ne SMe da vam trazi pecat

roger17

pre 8 godina

citam komentare i svi su generalno u pravu,ovo sto cu sad napisati je mislim usko vezano za konkretnu temu,sama odluka da se krene s privatnim biznisom je u danasnje vreme izuzetno teska,sto zbog ulozenog kapitala,raznoraznih taksi i dozvola koje treba dobiti ali da bi se podneli svi ti zahtevi prva stvar je registrovati firmu u APR-u sto je naizgled najnormalniji postupak,e tu,zna
ci na pocetku krenu da vas"deru",naime,po novom zakonu svaka nova firma,privatna praksa i slicno koja se osniva ne sme imati u imenu nista slicno sto vec podseca na neku vec registrovanu,da li mozete negde to da proverite-ne,kako saznajete odgovor,lepo podnesete dokumentaciju u APR,platite takse da bi vam posle par dana rekli da ime nije prihvaceno pa onda opet isti postupak i uplacivanje novca dok se ne smiluju i registruju vas,tako da sa ovim sto sam napisao i ovim oivim sto su napredno smislili privatni sektor ima velike sanse...

Milena

pre 8 godina

Moj otac platio 100.000 što mu na radnji greškom napisali Ivković umesto Ivanković, nema opomene, odmah drakonska kazna. Ništa me ne čudi više.

Zoran

pre 8 godina

Epohalno, zaista!


Koje je obrazloženje uredbe, zakona, propisa? Ne znam da je prošao Zakon kroz Parlament, mada, sijaset stvari se radi po Zakonu koji nikada i nigde nije niti najavljen, niti je prošao propisane procedure... Kako je u normalnik zemljama da li neko zna?

Znači Kafana kod "Tri šešira" ili Kafana "?" se tako zovu dvesta godina i sad došli neoradikali i nevalja im????
Hoće i "Saborna crkva" od sad da bude "Crkva" ili će miožda "Hram Svetog Save" da se naziva "Svetog Save"????
Zubarska ordinacija "Petar Petrović" od sad će da bude "Petar Petrović"? Rentgen kabinet "Dr Jovan Jovanović" biće "Jovan Jovanović"? Vodoinstalaterski servis "Janko Janković" biće "Janko Janković"?

Dragi sugrađani! Vi koji ste preostali u ovoj muci i koji se uopšte više možete nazvati građanima! Od ovih diletanata i prevaranata uskoro očekujte "Kristalnu noć" sa sve spaljivanjem nepodobnih knjiga! Javno! Na sred ulice.

Srecko

pre 8 godina

Ne znam sto se primate...?
Kako "ko je to smislio i zasto?"? :)
Jednostavno:
Smislio je Aleksandar Vucic, da nam otme jos naseg novca! Treba finansirati onoliku kampanju predizbornu! Juce su blokirali ceo Novi Sad! Policija nije dozvoljavala da parking kod SNP-a koristi niko osim SNS!
A vi se pitate sto nas kradu?
MOZE IM SE!

goran

pre 8 godina

voleo bi da naucnik koji je to smislio digne dva prsta i kaze "ja sam to smislo, zato sto....", mozda ima neki razlog kojeg mi ostali glupaci ne mozemo da se setimo

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Ovi napredni, na čelu sa vesićem i malim, bi i nakovanj pokvarili.
Začudo, ne krivim vučića za ovu glupost.

zoran

pre 8 godina

Bolje da kafice i restorane koji imaju zivu muziku dovedu u red a ne da i radnim danima tresti muzika do 5 ujutru iako je radni dan i naravno da niko nije nadlezan ni policija ni komunalci...

Turist

pre 8 godina

Pa mi vise nismo samo lideri u regionu nego u SVETU!!! Nigde, ni u jednom gradu u Evropi nisam video da se na putu, ili u gradu ne naznacvaju reci "restoran" "kafe" "bar" "hotel" "motel"!!!!! Kako bi ih inace putnnici namernici pronasli ili primetili u prolazu?
Vi novinari koji ste ovo preneli, mogli ste na primer da se informisete o razlogu o donosenju ovog zakona. Jer kada se zakon donosi onda se to valjda radi i nekog razloga neke potrebe....
'ajde zasto ne poskidaju i nazive "pekara" "gvozdjara", "apoteka".
'ajde sad pred izbore pitajmo nase "cenjene" kandidade sta ih je motivisalo da glasaju za ovu besmislicu?

Bot u otkaznom roku

pre 8 godina

Kakvi su genijalci ovi na vlasti, prvo naljutis drzavni sektor i smanjis mu plate, onda naljutis penzionere i smanjis im (neosnovano) vec zaradjene penzije... e i nije ti to sve dovoljno i onda resis da se zezas sa privatnim sektorom i nameces mu nove namete... Stvarno smo mazohisti ako ovima damo jos jedan mandat... pa ti narode glasaj...

faustino

pre 8 godina

Kod Bore. Prosto. To nije problem, problem je vređanje inteligencije od strane ovih sto su završili privatne fakultete a vladaju ovom septickom jamom.

Vcc Pdr

pre 8 godina

cek bre malo, od kada bilo koji novi zakon vazi retroaktivno? Ok, za nove kafice, barove i tome sl. ali za objekte sto su otvoreni ranije ovo ne bi trebalo da vazi.

Otimanje para iz očaja

pre 8 godina

Za 2 godine kad krene da nam "bude bolje" doneće zakon da svi koji se prezivaju na " ić" moraju to da promene zbog usaglašavanja sa EU i problema sa fontovima na " ic" ..
I ta taksa će biti samo 100 eura..
Ima narod - ima država!

Nenad S.

pre 8 godina

Secam se jedne prijateljice sada je u Francuskoj u Parizu ima svoj frizerski salon tamo,drzala pre odlaska iz Srbije frizerski salon u centru Beogradu,na izlogu firme je pisalo "Frizerski salon Maria" u registraciji i pecatu "Frizerski salon Marija" trzisni inspektor je je par godina mislim da je 2013-a bila,napisao kaznu od 100 hiljada dinara zbog greske firmopisca jednog slova u natpisu lokala.

U roku od mesec dana nakon toga je zatvorila frizerski salon jer nije htela da plati kaznu,pisala zalbe nisu joj odgovorili,blokirali racun u roku od 7 dana po poseti trzinsog inspektora,odjavila sve po kratkom postupku i lokal i firmu i sa prijateljicom startovala frizerski salon u Parizu zajedno sa jednim prijateljem iz Francuske koga je upoznala preko drustvenih mreza i Interneta.Francuz je jako postovao njen rad i njene frizerske sposobnosti.

U pocetku su rentirali taj salon u Parizu par godina,kasnije ga otkupili pre par meseci januara ove 2016-e godine jer je jako dobro radio.

Eto toliko o Srbiji i razvoju preduzetnistva u Srbiji,posebno ugostiteljske delatnosti.

poreski obveznik

pre 8 godina

heeeeeej. kod nas lek probiotik može da se zove probiotik, što je svuda u Evropi zabranjeno jer zbunjuje pacijente, ali zato je Srbija regisala ovu bitnu oblast i uvela reda u kafane. važno je da se pod hitno zove Patrijarh i da vidi šta će raditi sa recimo crkvom Sv. Marka, jer otkud pravo njima da u nazivu tog objekta koriste reč "crkva".

Onokao..

pre 8 godina

Ja razmisljam taj sastanak u ministarstvu gde neko kaze: "Gde da im uzmemo jos novca?"
-"Ovi ugostitelji zaradjuju mnogo, aj' malo da ih oderemo"
Izgleda da ih niko nije obavestio da oni treba da rade za interes naroda, a ne da ih posmatraju kao nekog od koga treba uzeti.

koji strucnjak smisli ovo?

pre 8 godina

"Hotel Park" može da bude samo "Park".
A JEL CE DA BUDU UDOBNE KLUPE U TOM PARKU?
Park i Hotel Park su dve razlicite stvari.

John

pre 8 godina

@
(sekira, 9. april 2016 10:48)

Prvo olovke u šake. 24. april je blizu. Nema ih dovoljno da mogu da pokupuju sve glasove, da zastraše i da ucene sve glasače...
A posle toga, konačno 6. oktobar i da se otarasimo i "ovih" i "onih" o istom trošku.

lju alsindor

pre 8 godina

A šta ste očekivali od svršenih studenata Megatrenda i kupljenih diploma? Pa ovo je potpuno normalno stanje i ponašanje ove vlasti...izadjite pa glasajte 24.aprila opet za njih...

matori

pre 8 godina

Taman fino a za 5-6 meseci donesu zakon da svaki objekat MORA da u nazivu sadrzi kafana,bar itd i opet otmu 150 evrica. Genijalno napredno

Samo kazem

pre 8 godina

Ne kontam ovo... Da li ce to znaciti da na objektu ne moze da stoji Kafe ili Poslastičarnica pa onda pod navodnicima ime objekta?! Po inostranstvu nisam vidjao da je zabranjeno pisati restoran i slicno... Ima i logike da pise jer tako znate u koji objekat ulazite i možete videti sa vece razdaljine, a ne da gvirite kroz staklo sta ustvari objekat nudi...

baner

pre 8 godina

Potpuno besmisleno. Siguran sam da bi svi želeli da znamo kako izgleda "genije" koji je ovo smislio i da čujemo njegove razloge. Ali, ako bi bilo zabranjeno da IME sadrži te "grozne" reči, onda bi na tabli moglo da piše: Hotel "Park", poslastičarnica "Pelivan", Kafana "Kod Bore"... Nama bi bilo jasno gde ulazimo, a "genije" bi (valjda) bio zadivoljan.

iks oks

pre 8 godina

Razumeo bih da su stavili da bude obavezan deo naziva tip objekta, a ne ovako. Ako ocu da idem u pizeriju, a ne u pekaru ili kafe, onda cu po imenu prepoznati lokal u koji hocu da udjem.
Razumem ako neki knjigovodja ne moye da se zove Revizor Panta, ili menjacnica Nacionalna Menjacnica ili Banka Regiona, jer time ljude dovode u zabludu. Razumeo bih i da pekara ne sme da se zove Pizeria, nocni bar Igraonica, kafic Restoran ili trafika Supermarket.

gari

pre 8 godina

super kad neko krene u mocart na slacku a zavrsi u kladionici il obrnuto, sta je sa stadionom karadjordje izbacimo stadion i dobijes kiselu vodu, sta sa sportskim kladionicama, ma daj

Savanova

pre 8 godina

predlažem da svi ugostitelji samo promene svoj objekat kao informativni pult i neće biti problema sa nazivom. Jedan takav objekat su smislili gradski političari i mogu vam reći da posao odlično ide. Pamfleti se zovu piće i hrana i koštaju poprilično...

A.

pre 8 godina

Ne moze Hotel Park da bude Park, kad nije park?
(idea, 9. april 2016 13:10)

Niste shvatili. Da je park, ime može da bude "Hotel", a pošto je hotel ime može da bude "Park".
Sva sreća te se zakon odnosi na ugostiteljske objekte pa ćemo i dalje imati Karađorđev park, Topčiderski park...

Tina

pre 8 godina

Bolje da su zabranili sve one glupe nazive firmi na engleskom jeziku i poradili nesto na identitetu grada Beograda i Srbije, a ne ova izmisljena pljacka privatnika i to sada pred izbore.

svi na izbore

pre 8 godina

Na zapadu, po čijem sistemu bar radimo, svaka promena koju naredi državna ne košta ili košta malo poreske obveznike. Na primer: primena tablica ne znači da vaše stare na važe, jedino se od tog momenta izdaju nove, a stare važe dok god se vozilo registruje ili ne promeni vlasnika. Isto je sa pasošima, lk... Samo nas kradu, ali ko nam kriv kad glasamo i ćutimo.

neprilagodjen

pre 8 godina

Ja sam neko ko je direktno pogodjen ovom gluposcu.
Nesto sto se vec 24 godine zove isto,moram da preimenujem.Platim drzavi sto moram...Dolazim do razmisljanja da sam ortak sa drzavom.Lepo katanac,pa na socijalu,bolje da nesto uzmem od drzave nego da joj svakog meseca dajem.A boga mi...kroz glavu mi prolazi misao,puska u ruke pa u sumu...hajduk da budem.

Vesna Radovanovic

pre 8 godina

Ministarstva puna kojekakvih budaletina...
(Bratislav Risimovic, 9. april 2016 10:43)

Da, ima, mi smo im dozvolili, pa nam tako i treba!!!

Uostalom, narod koji ima prosecan IQ - 89, ni ne moze da se nada boljem!

Bane

pre 8 godina

Sad kad dođe turista u Novi Sad i kaže taksisti vozi te me u Park. A taksista će na to koji bi ste želeli Dunavski, Kamenički, Cvetni itd.

Struja neuspesni brejkdenser

pre 8 godina

@Bane

Ili limanski park,postoji i taj.Ili kad neko dodje u NS i kaze taksisti odvezi me u Novi Sad a mislio na hotel Novi Sad.

Dejan Kostic

pre 8 godina

"Tako to biva kad se previse sniva a tako se malo zna." rece jos odavno Balasevic.
Hocu reci kad neko kupi diplomu pa pise zakone.

Umoran od političara

pre 8 godina

Član 67. Zakona o turizmu propisuje da "poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta"


Ja sam izvukao zaključak da nije zabranjeno da navedem delatnost kojom se NE BAVIM. Zato ću ja na moju kafanu staviti natpis "ZUBAR".

Sergije

pre 8 godina

Pa normalno da kosta, ne, nego ce da bude besplatno. A kad napravite promenu i izbacite iz poslovnog imena reci "hotel", "cafe" ili "poslasticarnica", onda ce da donesu novi propis po kome ce te reci obavezno morati da budu sadrzane u poslovnom imenu. Uostalom, svi znamo kako to ide, nismo od juce.

Tolkin

pre 8 godina

Kakva promena iz korena!
Vec mi je lakse i od sada cemo moja porodica, prijatelji i ja na miru piti kafe i jesti kolace. Nego gospodo, kako smisljate ovakve genijalnosti? Podelite se u dve grupe, pa ko vise zezne narod, taj dobija rucak?

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

sve je ovo udar na zdrav razum gradjana srbije, ako im i sada dozvolimo da se sa ovim izvuku i da nas jasu i prave budalama jos par godina, stvarno i treba da nestanemo i da nas nema!!! jer koja je onda i svrha naseg postojanja!!!

Shonné

pre 8 godina

Nesporno je da su doneli izmene zakona samo da bi uzeli pare, ali tu tek nastaju muke i zbrka!
Problem je u tome što su genijalci doneli uredbu po kojoj ako otvaraš preduzetničku radnju ili firmu ne možeš je nazvati npr. "Pera" ukoliko na teritoriji cele Srbije već postoji neka firma ili preduzetnička radnja pod tim imenom. Novo ime mora da se razlikuje za najmanje četiri slova. Do skoro je to važilo za privredna društva, sad važi za sve.
Dakle, "Kafanica kod Bore" se ne može zvati "Kod Bore" jer npr. u Belegišu, Čurugu, Paliluli, Valjevu već postoje pekara, ugostiteljske i trgovinska radnja pod tim imenom. Ni "Hotel Park" se ne može zvati samo "Park" jer npr. u Obajgori(?!) postoji STR pod tim imenom...

Ako se neko slučajno zapitao odakle poplava debilnih naziva, pluseva, kafanica i sl., eto mu objašnjenja, a to se sve dešava zato što je pretraga baze podataka APR-a na užasno primitivnom nivou, nema detaljne pretrage i izbacuje previše podataka - ko se sa tim susreo ni pakao mu neće teško pasti!
Ako želite da otvorite radnju i nazovete je recimo "Kiki", morate prvo da proverite u APR-u da li postoji već neka firma pod tim nazivom u Srbiji. Kad ukucate u pretragu KIKI nastaje haos, ona će vam između ostalog izbaciti i sve preduzetničke radnje, privredna društva, sportska udruženja i dr. u Kikindi - bogotac se tu ne bi snašao!

Ali, lakše je menjati propise i zagorčavati ljudima život nego angažovati nekog programera (sa kojima smo, jelte, u deficitu) da reši stvar...

Ljubisa

pre 8 godina

Koji je ovo " trust mozgova" smislio? Tacno je da ce ovo zbunjivati orvenstveno gradjane. Gradjanima, potencijalnim potrosacima treba da bude jasno gde nameravaju uci. Radi se, pored ostalog, o f o r m a t u ugostiteljske usluge sa jasno sadrzinski ugostiteljski razgranicenim znacenjem; snack bar, kafe, gostiona, kafana, restoran-objekata u kojima se prema formatu potrosac unapred sprema da li da istim prisrupa. Ovo je jedan veliki ' nonsens' 'proizveden' neznanjem, nestrucnoscu, nemarom i/ ili povrsnoscu. Kako je to ' kafedzijama' u aktuelnoj ekonomskoj vlasti promaklo?

sosa

pre 8 godina

komentar iz ns
to vazi samo za ugostitelje
mi doktori sada mozemo da nazovemo svoje objekte:
"kafana bolnica"
"poliklinika cafe"
"traumatoloski bircuz"
"rehabilitacioni bife"
"bistro opste hirurgije"
itd.

Krokodil

pre 8 godina

To ce im biti jedini kec u rukavu sta su ucinili za Beograd. Naterali vlasnike trafika da puknu novac na one crne kioske, od cvetnog napravili betonski trg, naterali da suncobrani budu iste boje i promenili imena kafica. Bravo, aplauz. Vojvode Stepe necu da spominje, a za Slaviju cemo tek videti...

grbavi

pre 8 godina

zahtevam kao savesni gradjanin ove drzave, redovno placam porez, čim se završi ova akcija da krene nova sa obaveznim rečima u nazivu ugostiteljskog objekta

sin

pre 8 godina

pa vi sad glasajte za ovakve napredne poteze, umesto da regulišu buku, smrad i parkiranje iz i oko ugostiteljskih objekata oni ih zezaju sa papirima i bojom suncobrana...

ko jel ja

pre 8 godina

Pokvarena drzava samo smislja nove nacine da ukrade građanima pare iz dzepa. Posto vlast nije u stanju da stvori novac radom privrede onda mora da ukrade novac kroz razne namete koje legalizuje besmislenim zakonima. Takođe, plaćaju svu tu hordu sendvicara i sirotinje koja im je glasacka masina. I sve to parama građana Srbije. Sto je nama losije njima je bolje. Pa neka ih glasa opet onaj kome prija kako zivi.

Zoran

pre 8 godina

Jasno je kao dan!Nikako ne može da se plaća nova taksa na nešto što je već plaćeno.Nije krivica vlasnika što je promenjen zakon.Zato bi morala promena imena da bude besplatna.Ima li neki pravnik da ovo rastumači?

komarac u sorcu

pre 8 godina

Kakvim sve glupostima se bave ovi na vlasti pa ovo nema nigde. Toliko gorucih problema u drzavi a njima najvaznije koja je boja suncobrana i kako ce se zvati neki ugostiteljski objekat, smejurija.

Brkati Feudalac

pre 8 godina

Taman kad pomislim da su gluposti, dranje oporezovanih, jednom recju zagorcavanje zivota privrednicima dostigli vrhunac, evo njih opet. Nema reci kojima se ovakve stvari vise mogu komentarisati

Slučajni prolaznik

pre 8 godina

Kada bude odstranjena definisana delatnost iz naziva ugostiteljskog objekta kako će slučajni prolaznici znati koji tip objekta ulaze i šta je u ponudi?

Mapetovac

pre 8 godina

Lep dokaz koliko je vlast u Srbiji otudjena od naroda i obrnuto. Zakoni se donose posle javnih rasprava u kojima niko ne ucestvuje. U poslednje vreme javne rasprave se zakazuju na web sajtovima ministarstava i retko se desi da bilo ko reaguje na to. Kada se zakon donese svi pljuju. Pa eto vam, kafedzije, sada lepo stupite u strajk i zatvorite sve restorane, kafice, hotele. Neka Beograd stane! Pa da vidimo ko je jaci! Da se ovo desilo u Italiji ili Francuskoj svi bi stavili katanac a moguce je i da bi krimpirima i trulim parafajzima zasuli zgradu vlade. Ali u Srbiji od toga nema nista jer bi oni cija imena nisu ugrozena iskoristili strajk kolega i mlatili pare. U Srbiji su jos jedino taksisti slozni a u to je zato sto bi onaj ko bi se usudio da taksira u vreme strajka taksista morao da kupuje posle novi auto a nije iskljuceno da bi i on sam morao u urgentni cemtar ... Svi ostali samo gledaju svoju pozadinu nazalost ...

Slobodan Milanovic

pre 8 godina

Birokratski gubari i krvopije (nije za objavljivanje) onaj ko im dozvoljava da se za****vaju sa nama sto nam nisu dali 10ak hiljada evra pa nek nam i uzmu malo takse.

Swedenonline

pre 8 godina

Falit ce novaca posle izbora a SNS zna da ce oni pobediti.
Nije vam i dalje jasno?

Zasto? Pa, recimo, jer privatni sektor ima sprdnju od zaposlenih kontra javnog sektora.
Drzavni budzet nemoze da opstane sa brojem penzionera kontra zaposlenih poreskih obveznika.
Vlada, citaj SNS, mora dakle da poveca broj zaposlenih kumova i rodjaka, mozda cak i da uveze ako su istrosili plemensko/partijske resurse, zarad priliva poreskog novca.
Inovacije koje dolaze u vidu novih nacina inkasiranja koje vlada Srbije pronalazi nece prestati vec pojacati tempo.

Nazalost, za koga god da glasate nece biti drugacije jer budzet bez ovih motora u Srbiji nije moguc.

Srbija se nalazi u mat poziciji, mada je vec odavno trebala da patira.

Goran

pre 8 godina

Boze,kakvim se sve glupostima ova vlast bavi!!! Kome padaju ovakve ideje na pamet?! Koji su to "mozgovi"?! Sad ce ljudima biti isti motel Konaciste i pogrebni zavod Konaciste, radnja muzicke opreme Mocart i poslasticarnica Mocart, striptiz klub Kiss i kafe Kiss...Da li je ovo moguce?! Da li i ovo trazi EU?! Glavno sto vidite u svetu jesu natpisi hotel, hostel,restoran,kafe,bar,pab,pivnica...Da znate da li da udjete ako hocete na rucak ili samo na kafu ili u pivnicu na pivo!

Veliki brat

pre 8 godina

Ne kontam šta je do sada bio problem, jer većina firmi nije ni imala u svom zvaničnom nazivu reči pekara, kafe i slično.

Naziv firme je ono što ide pod znacima navoda, npr. kafana "Kod Pere", naziv firme je "Kod Pere", a ono kafana je samo bliža odrednica o kakvoj vrsti objekta/firme se radi.

Verovatno je značajan broj tih vlasnika pismen, pa negde pišu "kafana kod Pere", a negde kafana "Kod Pere", pa imaju problem sa knjigama, dozvolama i ostalom papirologijom.

Ako je cilj ovog "zakona" da sa tabli i natpisa vlasnici uklone bliže odrednice delatnosti kojima se bave njihove firme, onda su autori tog zakona neviđeni idioti.
Da li je bilo ko od njih ikada putovao po zemljama EU i video kako tamo izgledaju natpisi firmi?

goran

pre 8 godina

Ovo je klasicno reketiranje,uzimanje para, izmisljanje zakona da bi se napunila kasa.Skolski primer sta preduzetnici dozivljavaju je uzimanje 100000 dinara zbog greske u prezimenu ili zakon o obaveznom izdvajanju clanarine za privrednu komoru u kojoj sede i sole vam pamet svi oni koji su napustili privatni posao.

Predrag

pre 8 godina

Slepci bre , svi koji dodju na vlast samo razmisljaju kako da namaknu pare , a da nista ne pokrenu osim zarade na koje kakvim taksama , akcizama i nametima.Slepci......

Milena

pre 8 godina

@Sve kazne su podložne žalbama,
Da li ti stvarno veruješ u ovo što si napisao? Činjenica je da postoji propis po kome je moj otac kažnjen, nisu oni izmislili odredbu. I isto bi bilo i da se žalio jer se svi oni slepo drže propisa. A to je i problem o kome pišem, nisam se bunila što je kažnjen, bunila sam se što nije ostavljena mogućnost da se to što je pogrešno ispravi nego je lakše odrati kožu čoveku. Za taj prekršaj je 100.000 min kazna za pravno lice. Samo što mislim da bi trebalo biti fleksibilan jer nije isto pogrešno slovo u imenu vlasnika i pogrešno obračunat pdv, recimo.

Lena

pre 8 godina

Ako neko do sad nije shvatio poentu.....Poenta je u blokadi , kocenju, usporavanju,,otezavanju.Sve to se desava ostalim privrednim i poljoprivrednim granama u poslednje vreme .Sad je red na ugostitelje.Necete vi srbi da radite.Ima da stojite ukoceno i pretvarate se u socijalne slucajeve.Ova godina se zove "godina preduzetnistva " zbog toga sto ce u njoj biti zadat finalni udarac preduzetnistvu.Svi da imate bele tende i svi da se zovete isto i ne daj boze da korisnicima vasih usluga odmah bude jasno sta nudite.Stvari treba zakomplikovati maksimalno da bi svi digli ruke i sacekali da dodje neki inostrani Mesija koji "zna posao".A vi gospodo pretvorite se u "trziste za plasman proizvoda inostranih "magova".Napredno vam zelim.

ja ovako

pre 8 godina

Ovo je mogla biti ideja samo nekoga Shlihtera i mislim da Kesic podhitno mora da razmotri svoju top listu TSZP jer ovaj je mnoooogo jak. Dakle lik ili tip ili humanoid (jer normalan covek ovo ne moze smisliti) koji je ovo smislio verovatno ima jednu od onih diploma koje su "posteno" zaradjene i dokazano ispravne!

Pa imaju li ti ljudi ista pametnije da rade??? U severnoj Koreju bi bio javno pogubljen za predlaganje ovakvih retardiranih ideja! Uzas.

На Уставни Суд

pre 8 godina

Ако усвоје измену у Закону о Банкама и забране им употребу речи БАНКА у називу онда је праведно. А ако се то не деси, сви погођени имају право да траже заштиту на Уставном Суду због повреде равноправности у праву на рад.

Laufer

pre 8 godina

Svaka promena EUR 50 u APR-u, puta broj ugostiteljskij radnji..... da ne racunamo kazne zbog prekrsaja..... eto suficita u budzetu. Barem u teoriji!

Madhva (Hare Krišna)o

pre 8 godina

Od sada ćemo i u strankama imati samo.
Naprednu, Radikalnu, Socijalističku, a od verskih zajednica Pravoslanvu, Islamsku...

cobo

pre 8 godina

Ovi stariji pamtit ce da je "Nikola Tesla" bio aerodrom a stanica nekada bila zeleznicka,A bio VMA,a Zveda se zvala Crvena.
Ovakvu reformu jezika niko nije uradio od Vuka Karadzica .

bomber

pre 8 godina

"Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti"


i to je to, jaši magare dok ne lipše

Andjela

pre 8 godina

Znaci vidis spolja lokal, nisi siguran o cemu se radi dok ne udjes i proveris sa osobljem... mozda je restoran, mozda bar, pekara ili kladionica. Udji i resi misteriju, zanimljivo nema sta.

milojko

pre 8 godina

nije mi jasna poenta svega ovoga... kada pise "intercontinental beograd" zna se da je hotel u pitanju...ali ako putnik namernik kome treba hotel vidi iz daljine svetleci natpis "maja" i u pitanju je hotel kako da zna sata je ako bas ne ode do tamo i kuca na vrata...

Pantagruel

pre 8 godina

Глупост. По овоме, култна "Српска кафана" поред Атељеа 2012 мораће да се зове само "Српска", а "Господарска механа" код сајма, која такво име носи још од књаза Милоша, мораће да буде само "Господарска". Шта да ради власник кафане у Кошутњаку која се зове само "Кафаница"?

Ivan Stimac

pre 8 godina

A koji genijalac je osmislio ove nebuloze, da mi je znat...isto se radi ovdje u Zagrebu, Ljubljani takodjer.

Ono treba bit nesto kao u pravnom dokumentu ne smije stojit - hotel Hotel Park, nego od sada da nebi to zbunjivalo nase vrlo pametne pravnike, stajace napisano pravnica - "hotel" i onda poslije rijeci "hotel", samo imenica...recimo "Rojal Park" ili kako god...vrlo, vrlo bitno za sve nas, i nase bolje sutra!

Za sve iole pametnije Srbe, vasa braca ce nastojat da vas i dalje stite od europske demokratizacije.

Marisav

pre 8 godina

Odgovor za sve koji su zbunjeni ovim ''vanvremenski''donetim haračom:
Pa prosto je ,kako nam od cele privrede,ekonomije,industrije i ostalih delatnosti koje donose pare državi jedino kafići,kafane,poslastičarnice,hoteli,pečenjare - jednom rečju ugostiteljski sektor nešto privređuje,prepametni su odlučili da i to malo razbucaju i ugase!Lekari,medicinsko osoblje,većina dece koja su završila neke fakultete su već otišli trbuhom za kruhom,još ste ostali vi ugostitelji da vas oglobe ,rasteraju i to je to!Normalno,neće važiti za podobne,njima će se gledati kroz prste,ovi ostali već mogu da daju inventar na prodaju i stave katance!OTIMAČINA je jedina politika koja ide uzlaznom putanjom svih naših partija!

Član 197 Ustava

pre 8 godina

A šta propisuje član 86 Zakona o privrednim društvima (Sl.glasnik RS br. 36/2011, 99/2011)? Da li su predlagači novog zakona o turizmu pročitali ovaj zakon? Da li su narodni poslanici pre usvajanja novog zakona o turizmu pročitali ovaj zakon?

Bane

pre 8 godina

(Milan-Indjija, 9. april 2016 14:38)

Čovek dobio 7 pluseva za lupetanje. Druže jesi li čuo za Grand Budapest Hotel ili Hotel Viena, imaš primera koliko hoćeš pa recimo u Beču ih imaš koliko hoćeš sa natpisom Hotel u nazivu. Ali dobro ti znaš najbolje pa pametuješ.

Silver Surfer

pre 8 godina

Ovo je jos jedan od ociglednih primera iz kojih mozemo da vidimo da je ova drzava neprijatelj privatnicima. Osim ako niste strani investitor ili vlasti omiljeni tajkun. Tada mogu da se dobiju pare iz drzavne kase, da se ne placaju lokalne takse, mogu i porezi da se ne placaju. Na ovaj nacin drzava gura privatnike u sivu zonu. Jer regularno poslovanje nije isplativo. Posto ce ubrzo shvatiti da im je propis besmislen, sto nije ni cudo jer ih kreiraju ljudi koji nikada u zivotu nista nisu radili, ponovo ce dozvoliti da se zabranjene reci koriste u nazivima hotela, kafica i restorana. Naravno, troskove promena ce opet snositi vlasnici lokala dok za besmislicu od propisa niko nece odgovarati.

Mikiriki

pre 8 godina

Jedva čekam da vidim kako će da to propišu i za banke. Većina njih u nazivu ima banka. Da sam u ugostitelj pozvao bih se na ovo, pa ako i njima onda svima.

eto

pre 8 godina

"Da li je bilo ko od njih ikada putovao po zemljama EU i video kako tamo izgledaju natpisi firmi?"
(Veliki brat, 9. april 2016 12:27)

Bili su sigurno. Ali mi smo u svemu LIDERI pa i u budalastinama.

xomep

pre 8 godina

http://mtt.gov.rs/vesti/denda-tehnicka-greska-u-zakonu-o-turizmu-ce-biti-otklonjena/

greška u kucanju teksta Zakona je izazvala veliku glavobolju i probleme ljudima......