Subota, 12.03.2016.

16:20

Ikea nezadovoljna: Radiće za nju samo jedna firma

U narednih nekoliko nedelja Ikea će kod Bubanj potoka početi gradnju prve robne kuće u Srbiji, koja bi trebalo da bude završena na proleće ili leto 2017. godine

Izvor: B92

Ikea nezadovoljna: Radiæe za nju samo jedna firma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Haha

pre 8 godina

@Dejan: Prijatelju, koji si provoktor, da ne kažem trol. Prvo, generalno, u svetu, Ikea radi dostavu, pa će valjda i kod nas. Drugo, Novi Sad i Niš su u planu, zemljište je već kupljeno, a ova lokacija, pošto će jedno vreme biti jedina, ima mnogo više smisla od Novog Sada, jer ako je tebi BG daleko, šta bi neko iz Niša rekao za NS?! Treće, Beograd - Novi Sad je 90-100km, u zavisnosti od puta koji izabereš, a u Mađarskoj Ikea ima prodavnice u Budimpešti (a čak i do Segedina imaš 140km, plus granicu). Jedino ako se ne pouzdaš u tog preprodavca, da će ti kupiti željeni komad, prevesti (i prošvercovati, jer ako plati carinu i PDV ode ušteda) i ugraditi svoju zaradu u cenu i da ćeš opet da profitiraš u odnosu na proizvod kupljen direktno od Ikee?! Za koju je, ponavljam napomenu s početka, za očekivati da će raditi dostavu.

svasta

pre 8 godina

(toma, 13. mart 2016 11:23)
Prosecan Srbin jos uvek ima kvalitetan namestaj proizveden u vreme SFRJ. Prosecan Srbin jos uvek koristi frizidere, zamrzivace,ves masine..... proizvedene u vreme SFRJ. Prosecan Srbin kupuje ovaj novi bofl tek kada nema sanse da popravi ovo sto ima i sto je kvalitetnije od toga sto vi nudite.

građanin kane

pre 8 godina

@
hahah...ova nema pojma...kompanije iz Srbije zadovoljavaju standarde ali niko nece da radi za dzaba..za ikeu , u moju kompaniju su dolazili agenti Ikee, trazili saradnju...i to..treba nam ova stolica, sirovinu nabavite tu po ..cca 5 eur, lak tu po 2 eur...okove tu po 1 eur. i to vam je 8 eur. mi vam platimo 9 eur...ma pravite vi stolicu u Swedskoj po 9 eur. Niko nece da radi za dzaba. A ova nasa raja se nada jeftinim proizvodima...da opreme stanove...samo izvolte...ikea nije neophodna Srbiji, vjerujte mi...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 12. mart 2016 18:14)

Milane iz Forma ideale, ti li si? Idi soli pamet u Boru a ne u Kragujevcu. pa nemate kapacitet za toliki obim proizvodnje, zato niste pristali.

Dejan

pre 8 godina

Vidim da je lokacija udaljena od Novog Sada ...
Da li to znači da ćemo se mi i dalje snabdevati u Mađarskoj !?
Dok dođem do Ikee i nazad kući i pojedem nešto za taj put od 250 km, moći ću da kupim i kod preprodavca...
Toliko od mene

Bmw

pre 8 godina

U Hrvatskoj je situacija bila potpuno obrnuta, s istim ishodom - ikea je ponudila suradnju čak dvadesetak proizvođača, ali su svi redom odbili potpisati jer im je bilo apsolutno neisplativo, tj. poslovali bi s gubitkom. Sada radi mislim samo jedna tvrtka iz Varaždina koja je s njima i otprije poslovala.

toma

pre 8 godina

citam komentare i smejem se !!! svuda u svetu postoji posluje uspesno ali srbinu ne valja - los kvalitet !!!!
cenim da prosecan srpski kupac za platom u rangu etiopije kupuje stilski namestaj i kuhinje od 10.000 evra !!!! hahahahaha
sta se primate - niko ni ne kaze da je ikea nesto vrhunsko ! jednostavno dizajn savrsen , kvalitet tu i tamo , isporuka odmah bez pijanih majstora , pojedes lepo rucak sa porodicom za 10-15 evra komplet , deca se izigraju ....i eto ...
ali naravno srbin bi da mu stočić
od 6,5 evra traje 20 godina !!!!!
kao sto bi i auto za 1500 evra nov sa garancijom 2 godine !!!

svetosuperzvuci

pre 8 godina

IKEA ne može da radi se domaćim proizvođačima jer koristi ne karakteristične materijale....npr ivericu 15mm sa jedne strane obloženu melaminom a sa druge papirom ??!! (kvalitet??) ovde se to ne proizvodi, dok uvezemo, platimo silne namete carine i sl...samo sa materijalom premašujemo očekivanu cenu.(znam iz prve ruke) ZATO naši proizvođači ne mogu da sarađuju sa Ikeom ...e tu bi trebalo da uleti država i da iskoordinira različite proizvodjace i da pomogne.....ali ...lakše je Ikeu gadjati parama, ovamo mora da se radi.

Achitwn

pre 8 godina

o cemu vi pricate...???...prva ikea-namestaj je otvorena 1958. godine i ne znam koliko je bila "visokog" standarda......IPM je osnovan 1946. godine i proizvodi sa greskom od milimetra nisu postojali, sem u djubretu......to sto se nekome gadi sve sto je imala zemlja koja se zvala JUGOSLAVIJA govori dovoljno o mrziteljima......zato sada uvozimo salatu, sargarepu, eksere, toalet papir......necijoj sreci nema kraja, za 50 godina cemo imati standard koji smo imali 80-tih proslog veka......u milimetar...
(kraja, 12. mart 2016 17:31)

Nisi uopste shvario clanak. Ne radi se o zadovoljavanju kvaliteta nego na zadovoljavanju standarda za kontiniranu siatribuciju bez zaliha, japanski lean manifaxturing model " just in time". Po ovom modelu svi distributeri rade sinhronizovano istim taktom sto nase fabrike ne mogu da zadovolje. Toyota na primer zahteva da njeni distibuteri budu u krugu od 50 km od fabrike da bi se zadovoljio ovaj model

Vreme, neobnovljiv resurs

pre 8 godina

Da IKEA ne valja ništa kako poručuju pojedini komentatori, zar bi poslovala profitabilno u 28 država sveta? I što se nameštaja tiče, kao i svakog drugog segmenta života, i ovde sada plaćamo "mudru politiku našeg predsednika Slobodana Miloševića - nije Srbija šaka pirinča da je svaka vrana pozobe". Naše firme i naši ljudi potpuno nespremni za konkurenciju iz inostranstva. Baš tih devedesetih godina prošlog veka dok smo bili u kavezu i mlatili se sa komšijama buzdovanima, svet je ubrzano napredovao.

IKEA ima svoju filozofiju i na kupcu je da proceni da li je to kompatibilno sa njegovim potrebama i željama ili neka druga kompanija nudi bolje rešenje. Meni je konkretno u stanu sav nameštaj IKEA-in. Po emigriranju iz Srbije, iznajmio sam stan, otišao par puta do IKEA-e, fotografisao, razmotrio sve na Netu, napravio listu, dao jednu mesečnu platu, monteri doneli sve poručeno, sastavili sve za 25 minuta i ta priča je završena, posvetio sam se drugim stvarima, život ide dalje.

Sve je kao novo i posle 4 godine korišćenja.

Da li može bolje, lepše, jeftinije, sam svoj majstor? Uvek sve može. Da li bih uradio bilo šta drugačije da mogu da vratim vreme? Ne. Gde ću da opremim stan u Srbiji posle renoviranja dogodine? U IKEA-i, ako Bog da.

Samo mi još fale pijani srpski majstori filozofi opšte prakse da mi se mesecima motaju po stanu i na kraju za skupe pare da dobijem šta nisam hteo.

Šta bilo ko misli o mom izboru je glupa kategorija naspram toga da li sam ja zadovoljan.

jako tužno

pre 8 godina

@Milos
Prihatelju moj, IKEA uopće nema niske cijene, pogotovo namještaja. Sve ti je to isto kao i u normalnim salonima. Evo primjer: Našao kuhinju u ikei u ZG-u, 30.000,00 kn(cca. 4.000,00€). Bez montaže, bez prijevoza, i moraš sam u njihovo skladište skupljati dio po dio.U Lesnini u Splitu, jaaako slična kuhinja, po veličini i kvaliteti materijala, sa dostavom meni u Dubrovnik i montažom za 19.000,00 kn(cca. 2.500,00 €).

Miloš

pre 8 godina

dobro je nisu stavili na 500km od Beograda. Pa kako ćemo ići do nje bre??? Kako čovek koji nema kola može da dođe do Bubanj Potoka? Koješta. Trebali ste da stavite negde gde možeš doći gradskim prevozom!

milos

pre 8 godina

Ikea ima niske cene samo zbog toga sto ne angazuje montere tj. kad kupis proizvod na tebi je sve ostalo uradi sam i zato sto ima masovni promet robe. Prostom logikom se moze zakljuciti zasto je ikea konkurentna svuda u svetu.

h

pre 8 godina

Pola stana sam opremio sa ok, a bas bas jeftinim stvarima. Sve preporuke. Kada preskocite te najjeftinije stvari imaju i skuplji asortiman. Pa birajte.

OvajOnaj

pre 8 godina

@Da komšijina krava... Sa nameštajem kupljenim u Formi ideale uglavnom imam loša iskustva. Znam da nije svaki Srbin Tesla, ali ne može niko da me ubedi da smo kolektivno kao narod nesposobni da napravimo pošten komad nameštaja. (I ne samo nameštaj, drugar je nedavno renovirao stan, i nije štedeo, i opet, i pločice, i stolarija... štagod, uvek je bilo komada koji se za malo ne uklapaju dimenzijama). Ukratko, domaća proizvodnja je postala maksimalno aljkava, a nema razloga da bude baš tako. Ako će dolazak Ikee podići standard koji domaći proizvođači moraju da zadovolje, onda je to samo dobra stvar. Ako je Ikea voljna da koristi domaće kooperante, onda je to možda i prilika za stvaranje, a ne zatvaranje radnih mesta. Štaviše, proizvodnja pod međunarodno poznatim imenom bi mogla biti i lepa prilika za izvoz.

dragan

pre 8 godina

300 zaposlenih za jednu trecerazrednu radnju.Tu uvrh glave je dovoljno 8 radnika.U jednom velikom marketu posle otvaranja 6mes bilo 40radnika,sada samo 8 zaposlenih.

nbg

pre 8 godina

"Drzava (iliti poreski obveznici) ce da izmesti naplatnu rampu... Treba li jos sta reci?"
(Startup privatnik, 12. mart 2016 21:38).

Naplatna rampa ionako treba da se izmesti, nevezano za Ikeu. Vrčin je deo Beograda a do njega mozes samo ako platis putarinu, sto je besmisleno.

Goblin

pre 8 godina

Nasa drzava uzme porez od FormaIdeale, simpa...i da zemljiste, subvencije i poreske olaksice IKEI.

Nasa drzava uzme novac od domacih proizvodjaca i tim novcem finansira njihovu konkurenciju, kojij pri tom daje i povoljnije uslove i na taj nacin unistava domaceg proizvodjaca.

srbi.frankfurt

pre 8 godina

Zasto izmestati naplatnu rampu?
Zasto ispravljati krivu Drinu zbog tamo neke firme?
Koliko ce nasa drzava dati po radniku ? 9.000 eura? 10.000?
Da li znate kakav je to namestaj, kakvog kvaliteta?
Ovde u Nemackoj u Ikeu ide onaj ko zaista nema novca ali uglavnom ga svi imaju i zato je prazna sto se tice kupaca.
Samo se u Srbiji Ikea najavljuje kao neko svetsko cudo...

Da komšijina krava bude živa i zdrava

pre 8 godina

a zasto isti proizvod iz IKEA asortimana mnogo manje kosta od proizvoda iz Forma ideale asortimana?
Zasto je Forma Ideale toliko alav na pare?
E pa za moje pare hocu da imam izbor , Forma ideale i slicni njima nek se malo vise potrude..a ako nece ili ne umeju - nek propadnu.
prirodna selekcija..
(djosa, 12. mart 2016 18:17)
Ako oni propadnu, gomila ljudi neće imati novca da kupi ono što vi pravite/uslugu koju vi vršite.A novac koji date strancima na proizvod odlazi iz zemlje.Ako se bavite nekim izvozom, i nabavljate devize za ovu jadnu zemlju, unapred se izvinjavam, ali mislim da ipak nije tako.

kule i gradovi

pre 8 godina

generalno kartonski namestaj je sledeci ispod tog kvaliteta. shvaticemo kakav je luksuz forma ideale u poredjenju sa ikeom. ovo ostalo za kucu - ima mnogo slatkih stvarcica da se ulepsa dom, ali sve su to djindjuve za 1-5 eur.
a ovo za domacu proizvodnju - poznajuci strance, verovatno imaju rokove za juce a placanje za mozda malo sutra, pa nijedna firma iz srbije ne moze da proizvede kartonski namestaj tako brzo pod tim uslovima.

Radojko

pre 8 godina

Dakle, naša država finansira dolazak IKEA lanca, IKEA neće angažovati domaće proizvođače, pri tome je izvesno da će nekoliko hiljada ljudi zaposlenih u proizvodnji i prodaji nameštaja izgubiti posao, i biće onemogućena naplata putarine na delu auto-puta? O čemu se radi?

Swedenonline

pre 8 godina

Posle dobijanja plavog sertifikata kroz fakultativno obrazovanje mašinstva i još extra 30 poena na Chalmersu za crni sertifikat, mnogo kontakta sa proizvodnjom u Srbiji, mogu samo da plačem na kojem ste nivou. Ovo sam znao i tvrdio odavno ali niko ne sluša. Kad na kraju posle 20 godina IKEA lupi šamar privredi, da li iko shvata koliko smo nesposobni? :(

Svaka malo veća 'garaža' u recimo Nemačkoj od samoukih (CAM) pirata 'štancuje' nešto u velikom tiražu.

IKEA trazi od drveta milimetarsku preciznost, klinci iz gimnazije se ovde igraju sa radijalnom kompenzacijom kroz ISO i drže toleranciju na drvetu +/- 0.1mm u seriji od 1000 komada (sample testing).

Bruka, velika usta, puno galame a rezultat? :-(

autonomas

pre 8 godina

@skuplja dara nego mera
Zao mi je sto ovo moram da ti kazem, ali ti jednostavno ne zboris istinu. Ni Lidl ni Ikea nisu "neuredne" radnje sa nabacanom robom.
A za Srbiju ce obe ce biti svemirska tehnologija, samo da stignu jednom.

jaca

pre 8 godina

Pogledam i nadjem sta mi se svidja. Pozovem majstora i dogovorim se sa njim kako i za koliko da mi to napravi. Siguran sam da kod nas ima puno dobrih majstora. U situaciji sam da se ne pogadjam za svaki dinar, a uvek cu to da radim iz vise razloga. Em dobijam odlican kvalitet, em pomognem obicnom coveku...

Boki

pre 8 godina

Moj komsija sece sper ploce u deseti deo milimetera. Kantuje i boji u koju oces boju. Pa ne proizvodi Ikea Boing ili Suhoj pa da im neko titra. Jos ni manje ni vise nego izmestanje Bubanj potoka, najvece naplatne stanice u zemlji (o nasem trosku naravno). Pa zar to zaista moze da prodje. Ko j-be Ikeu. Imamo mi Forma Ideale. Sustinske razlike nema samo Ikea ima veci izbor, vece cene i losije proizvode. Dosta bre "dame Beogradske" nepotrebnog ljubljenja u dupe "svetskih brendova". Sedite malo na loptu, i razvijte taj zakrzljali, zagadjeni mozak, dok mrak nije progutao vasu decu i vas.
Ikea dobrodosli, platite izmestanje B.Pot. 5 puta cena kostanja, ili, uzmite "slobodnu njivu" pa je uredite kako vam volja ili ne dolazite, koji ce te nam djavo.

Thor

pre 8 godina

Napredna drzava sa 7 miliona stanovnika koja nema kapaciteta da snabdeva jednu prodavnicu jeftinog namestaja, a prica se o nekim Mercedesima, cipovima, avionima i kamionima. Ekonomski tigar nema sta...

skuplja dara nego mera

pre 8 godina

Na kraju ce vise da kosta izmestanje naplatne rampe, nego sto ce Ikea da ulozi u njihov montazni objekat.
Zivela sam dosta dugo u Nemackoj i sem par kuhinja koje sam videla u Ikei ( a za tj novac kod nas mogu kod privatnika da se kupe vasionske kuhinje), a tamo su inace generalno preskupe, nikada nista nisam videla da je vredelo vise od cene.
A to sto plate na 30 000 m2 300 radnika, odslikava i haos u robnim kucama, sve je nabacano, neuredjeno i mislim da ce se nasi ljudi strasno razocarati kao i sa Lidlom kad dodje.
Imju sjajne, jeftine, ekspres restorane na ulasku u objekat i tu najveci deo posetilaca pocinje i zavrsava svoje prisustvo.

autonomas

pre 8 godina

@skuplja dara nego mera
Zao mi je sto ovo moram da ti kazem, ali ti jednostavno ne zboris istinu. Ni Lidl ni Ikea nisu "neuredne" radnje sa nabacanom robom.
A za Srbiju ce obe ce biti svemirska tehnologija, samo da stignu jednom.

Dejan Kostic

pre 8 godina

Kupio sam Ikein stocic koji se raspao posle 6 meseci. Uradjen je tako da nije moguce popraviti ga. Katastrofa od kvaliteta. To nije pravi namestaj vec igracka koju sastavis i postavis je da je gledas. Od koriscenja nema nista.

Max

pre 8 godina

zaboravite na to da ce neko doci ovde i podici fabriku. nema nista od toga. da sam ja npr stranac koji ima pare, ne bih ovde dizao fabriku nego bih ovde otvorio trzni centar i prodavao stvari koje pravim jos jeftinije u Kini nego sto bih pravio ovde. Cista ekonomija. jedini nacin da obnovimo proizvodnju u Srbiji je: 1.stvaranje pravne drzave, smanjiti namete poslodavcima
2. zaboraviti na snove iz socijalizma, da se zaposlis u drzavnoj firmi i tamo ne radis nista do penzije, nego pokretati svoje poslove i zasuci rukave. Bolno je ali drugacije ne moze, zapamtite, niko nam nece pomoci osim sami sebi.

koordinator

pre 8 godina

Vrlo brzo će se svi razočarati u Ikeu. Kvalitet je za nijansu bolji od Kineskog sa buvljaka, ali zato je cena kao da je od masivnog mahagonija, a ne od najjeftinije iverice prelepljene plastičnom folijom.

Žarko Zrenjanin

pre 8 godina

Fabriku nameštajam iz Zrenjanina(naslov),koja je krajem 70-ih nije mogla da proizvede dovoljno nameštaja,koliko su samo Rusi potraživali,prodali Slovencima,koji tu proizvode KADE z kupatila.
Cela zrenjaninska industrijaa je sistematski uništavana od dešavanja naroda 1988 i niko zaa to nikad nije odgovarao.Tako i u celoj Srbiji.
Više ne pije vodu da Srbijaa propada zbog Hrvata i Slovenaca.Nisu oni ovo arčili,nego neki odavde

Mentalitet palankce

pre 8 godina

@Sale
Jedna ogromna gomila demagogije, iskreno nije vredna polemike.

Za sve ostale hejtere, da li ste vi uopste procitali tekst ili pisete samo na osnovu jedne reci koju ste u prolazu ukacili? Covek lepo kaze da mu je zao sto samo jedna firma iz Srbije ispunjava standarde za snabdevanje Ikei i da bi on voleo da je toga vise, ali nema kvaliteta, preciznosti i pouzdanosti u isporuci. Dakle nije kriva Ikea sto mi nemamo vise nikakvu proizvodnju, a ljudi umesto da rade na sopstvenom usavrsavanju u unapredjenju ceo dan provode u vodjenju svetske politike i otkrivanju zavera.

Necemo mi sa ovakvim stavom ni milimetar iz ove kaljuge.

djosa

pre 8 godina

@
Zašto niko ne kaže koliko će naših manjih preduzeća biti zatvoreno zbog dolaska dotične kompanije i koliko će ljudi ostati bez posla i kakav će to uticaj imati npr na našu firmu forma ideale koja se bavi istim poslom a ima proizvodnju u Srbiji...
(Srbin, 12. mart 2016 17:37) # Link komentara
Preporučujem (+14)Ne preporučujem (-2)

a zasto isti proizvod iz IKEA asortimana mnogo manje kosta od proizvoda iz Forma ideale asortimana?
Zasto je Forma Ideale toliko alav na pare?
E pa za moje pare hocu da imam izbor , Forma ideale i slicni njima nek se malo vise potrude..a ako nece ili ne umeju - nek propadnu.
prirodna selekcija..

narodni tribun

pre 8 godina

Mit o Ikei koja vlada ovde i nije bas sve kako se pise.
Prvo IKEA trazi veliku kolicinu, jer kod nje vazi praviki da u svakom objektu moraju imati dovoljan br.istih proizvoda, a to su serije od par hiljada komada.
Drugo: kontinuitet u kolicinama
Trece: placanje na 60 dana.
Cetvrto: cene su na ivici rentabilnisti, a moras im garantovati da neces menjati cenu godinu dana.
Nema tog proizvodjaca u Srbiji koji ima 400 - 500.000 evra da to izfinansira.

Radio sam uzorke za njih dobijao najbolje ocene za kvalitet ali oko cene bilo je tesko dogovoriti i seriju od 100.000 komada za 45 dana skoro nemoguce ispuniti.

e!

pre 8 godina

@Vrle

"Sta je drzava uradila za neku domacu kompaniju?"

Hajde da nabrajamo sva preduzeca koja se godinama odrzavaju zahvaljujuci konstantnom ubrizgavanju drzavnih para, otpisom dugovanja za struju, gas, PIO.... Pa cak i privatizovane koliko duguju drzavi? Malo li je?
Ah da , ne zaboravi: drzava to smo MI svi.

autonomas

pre 8 godina

Za ove jadnike koji placu za nekim "nasim" fabrikama i sto se bune protiv dolaska samo "jos jednog trgovinskog centra": ocigledno niste u stanju da razumete problem: Ikea trazi lokalne dobavljce. Ali u Srbiji NEMA firmi, koje bi bile u stanju da isporuce dovoljnu kolicinu i da garantuju potrebni kvalitet. NEMA TAKVIH FIRMI. NEMA TE PROIZVODNJE. Nemoze se ubedjivati neka zapadni firmi da je proizvod skoro pa dobar. Ili je kakav treba ili ga nece kupiti. Mozete kukati za Jugoslavijom i proklinjati kapitalizam i duriti se protiv svetske nepravde. Ali ponekad razmislite sta bi ste vi uradili na mestu stranaca? Preuzeli manje proizvoda? Preuzeli nekvalitetan proizvod? Ako je odgovor da - onda lazete. Ikea bi bila velika sansa za srpsku industriju - da je ima. Ali nema je. I tome nisu krivi ni evropljani, ni amerikanci, ni marsovci. Srbija je propustila 25 godina i sad je u zapecku sa Albanijom i Makedonijom. Mozete da se bunite zbog "200 evra plate" i "robovlasnika", ali nema drugog puta od sporog, teskog uzdizanja. I, ponavljam, niko zbog toga nije kriv, Srbija je sama krojila svoju sudbinu. Napisah ovo na godisnjici strasnog istorijskog momenta: ubistva premijera.

milan

pre 8 godina

hahah...ova nema pojma...kompanije iz Srbije zadovoljavaju standarde ali niko nece da radi za dzaba..za ikeu , u moju kompaniju su dolazili agenti Ikee, trazili saradnju...i to..treba nam ova stolica, sirovinu nabavite tu po ..cca 5 eur, lak tu po 2 eur...okove tu po 1 eur. i to vam je 8 eur. mi vam platimo 9 eur...ma pravite vi stolicu u Swedskoj po 9 eur. Niko nece da radi za dzaba. A ova nasa raja se nada jeftinim proizvodima...da opreme stanove...samo izvolte...ikea nije neophodna Srbiji, vjerujte mi...

Konkurencija

pre 8 godina

Ma ko ce to da kupuje? Jeste li videli cene kakve su ?
(Mile, 12. mart 2016 16:49)

Bruka jeftine. Uzmimo naprimer Kiku, Home Centar itd, nabijene cene bez kvaliteta. A recimo Forma Ideale je jedina naprimer koja može ovde da se poredi sa cenama, a kvalitet im je užasan.
Drugo Ikea ne prodaje samo nameštaj, već sve za kuću/stan. Od Nameštaja, zavesi, sijalica, posteljina, igračaka...
Nije ni čudo što masovno naši kupuju nameštaj u Ikei u Budimpešti ili Zagrebu

Miroslav

pre 8 godina

Mnogo bi bilo bolje da drzava umesto sto pomaze Ikeu, da tim novcem pomogne domace proizvodjace namestaja.Da se domacim proizvodjacima omoguce povoljni krediti sa niskim kamatama kako bi mogli da kupe kvalitetne masine i poboljsaju proizvodnju koja bi isla u izvoz.Izvoz namestaja i proizvoda od drveta u Srbiji je uz poljoprivredu jedini u suficitu, ali to ocigledno nasu drzavu neintresuje.

Dunavski bik

pre 8 godina

Ikeini proizvodi su, u odnosu na cenu, jako dobra kupovina. Imao sam prilike da ih koristim i tu nema zamerke. Dizajn je takođe kako treba. Da li je to nešto što će trajati vekovima - znamo da neće. Ali u odnosu na neke firme u Srbiji kvalitet će biti svemirski. I sada je moguće nabaviti Ikea proizvode za 25-30$ veću cenu u odnosu na mađarsku Ikeu. Ako cene budu i posle otvaranja Ikee iste onda je priča malo promašena. A strateške priče o domaćoj proizvodnji i tržištu i tako to su u domenu bajki. Da li stvarno očekujete da dobijemo vladu koja će voditi računa o interesu Srbije? Pogotovo što se pola glasača osvećuje političarima tako što ne izađu na izbore. Tako da priča oko Ikee je pozitivna i nadam se da će cene (i kvalitet) biti slične kao u Grčkoj ili Mađarskoj Ikei. Uštedeće se dosta goriva ako ništa drugo.

Srbin

pre 8 godina

Zašto niko ne kaže koliko će naših manjih preduzeća biti zatvoreno zbog dolaska dotične kompanije i koliko će ljudi ostati bez posla i kakav će to uticaj imati npr na našu firmu forma ideale koja se bavi istim poslom a ima proizvodnju u Srbiji...

Mile

pre 8 godina

a sto bi neko pravio fabriku ovde? Nemamo pravnu sigurnost, i to automatski odbija potencijalne investitore. Nisu zapdanjaci ludi da dolaze ovde i podmicuju opstinke cinovnike nego cw otici u uredjenu zemlju npr. Rumuniju. a to zasto smo dozvolili da Rumunija bude uredjena naspram nas, zapitajte se

Vrle

pre 8 godina

A koliko kosta izmestanje?Zasto ja moram da placam sto dolazi Ikea?Sta je drzava uradila za neku domacu kompaniju?Ako su oni ucenili nas da je to jedini nacin da dodju,jesmo li mi njih ucenili da se bar 30% robe,koja se bude tu prodavala,proizvode u Srbiji?

kraja

pre 8 godina

" i zaista milimetarski precizna zbog uklapanja elemenata kako inače radi Ikea. Mnogi naši proizvođači očigledno ne mogu tako visoke standarde da zadovolje"

...milimetar je bio visoki standard u XIV veku...
...o cemu vi pricate...???
...prva ikea-namestaj je otvorena 1958. godine i ne znam koliko je bila "visokog" standarda...
...IPM je osnovan 1946. godine i proizvodi sa greskom od milimetra nisu postojali, sem u djubretu...
...to sto se nekome gadi sve sto je imala zemlja koja se zvala JUGOSLAVIJA govori dovoljno o mrziteljima...
...zato sada uvozimo salatu, sargarepu, eksere, toalet papir...
...necijoj sreci nema kraja, za 50 godina cemo imati standard koji smo imali 80-tih proslog veka...
...u milimetar...

Da li je bilo lose u SFRJ

pre 8 godina

Dosta vise i o ikea.Sta ce biti bice vidjecemo.Postavlja se pitanje kako smo do sada mogli zivjeti bez nje.Pisite o tome koje su nam koristi od te prodajne kuće.

Sale

pre 8 godina

Jos jedan trzni centar, market, ducan namestaja gde ce gradjani Srbije ostavljati svoje pare. Nije fabrika, nije pogon. Dakle, trzni centri za kupovinu, hoteli i slicno takvim investicijama samo osigurava jedno a to je: isisavanje novca iz Srbije za profit ljudi i kompaniia van Srbije.
Porez se nece placati Srbiji, porez ce se placati gde ta kompanija ima sediste. Ako zaista zeli neko pokrenuti Srbiju trebalo bi onda da znaju da su neophodni programi koji otvaraju pogone, fabrike, NASE fabrike gde ce se proizvoditi NAS proizvod, koji ce se prodavati na domacem trzistu a i izvoziti. Znam da je mnogo sto pitam i zelim, ali to je jedini nacin da srpski dinar ostane u Srbiji.... sve ove kupovine i prodavanja za bud zasto samo da bi neko otvorio radno mesto je ravno nuli.... mnogi ce reci bolje ista nego nista - e pa to nista dolazi i to zasigurno jer kada se finansijski Srbija i nacija isisaju, sve sto kompanije mogu da urade jeste: katanac na trzni centar i selidba iz Srbije.... al sta ja znam, nisam ja zavrsio doktorat na Megatrendu, ili dao sve ispite na pravnom bez polozenog pravosudnog ispita.... prodavao sam srafove u Londonu jedno dva meseca, a posle toga sam bio grobar u centralnoj Srbiji - mozda se to racuna?!?!?!!

Sale

pre 8 godina

Jos jedan trzni centar, market, ducan namestaja gde ce gradjani Srbije ostavljati svoje pare. Nije fabrika, nije pogon. Dakle, trzni centri za kupovinu, hoteli i slicno takvim investicijama samo osigurava jedno a to je: isisavanje novca iz Srbije za profit ljudi i kompaniia van Srbije.
Porez se nece placati Srbiji, porez ce se placati gde ta kompanija ima sediste. Ako zaista zeli neko pokrenuti Srbiju trebalo bi onda da znaju da su neophodni programi koji otvaraju pogone, fabrike, NASE fabrike gde ce se proizvoditi NAS proizvod, koji ce se prodavati na domacem trzistu a i izvoziti. Znam da je mnogo sto pitam i zelim, ali to je jedini nacin da srpski dinar ostane u Srbiji.... sve ove kupovine i prodavanja za bud zasto samo da bi neko otvorio radno mesto je ravno nuli.... mnogi ce reci bolje ista nego nista - e pa to nista dolazi i to zasigurno jer kada se finansijski Srbija i nacija isisaju, sve sto kompanije mogu da urade jeste: katanac na trzni centar i selidba iz Srbije.... al sta ja znam, nisam ja zavrsio doktorat na Megatrendu, ili dao sve ispite na pravnom bez polozenog pravosudnog ispita.... prodavao sam srafove u Londonu jedno dva meseca, a posle toga sam bio grobar u centralnoj Srbiji - mozda se to racuna?!?!?!!

kraja

pre 8 godina

" i zaista milimetarski precizna zbog uklapanja elemenata kako inače radi Ikea. Mnogi naši proizvođači očigledno ne mogu tako visoke standarde da zadovolje"

...milimetar je bio visoki standard u XIV veku...
...o cemu vi pricate...???
...prva ikea-namestaj je otvorena 1958. godine i ne znam koliko je bila "visokog" standarda...
...IPM je osnovan 1946. godine i proizvodi sa greskom od milimetra nisu postojali, sem u djubretu...
...to sto se nekome gadi sve sto je imala zemlja koja se zvala JUGOSLAVIJA govori dovoljno o mrziteljima...
...zato sada uvozimo salatu, sargarepu, eksere, toalet papir...
...necijoj sreci nema kraja, za 50 godina cemo imati standard koji smo imali 80-tih proslog veka...
...u milimetar...

Vrle

pre 8 godina

A koliko kosta izmestanje?Zasto ja moram da placam sto dolazi Ikea?Sta je drzava uradila za neku domacu kompaniju?Ako su oni ucenili nas da je to jedini nacin da dodju,jesmo li mi njih ucenili da se bar 30% robe,koja se bude tu prodavala,proizvode u Srbiji?

Thor

pre 8 godina

Napredna drzava sa 7 miliona stanovnika koja nema kapaciteta da snabdeva jednu prodavnicu jeftinog namestaja, a prica se o nekim Mercedesima, cipovima, avionima i kamionima. Ekonomski tigar nema sta...

autonomas

pre 8 godina

Za ove jadnike koji placu za nekim "nasim" fabrikama i sto se bune protiv dolaska samo "jos jednog trgovinskog centra": ocigledno niste u stanju da razumete problem: Ikea trazi lokalne dobavljce. Ali u Srbiji NEMA firmi, koje bi bile u stanju da isporuce dovoljnu kolicinu i da garantuju potrebni kvalitet. NEMA TAKVIH FIRMI. NEMA TE PROIZVODNJE. Nemoze se ubedjivati neka zapadni firmi da je proizvod skoro pa dobar. Ili je kakav treba ili ga nece kupiti. Mozete kukati za Jugoslavijom i proklinjati kapitalizam i duriti se protiv svetske nepravde. Ali ponekad razmislite sta bi ste vi uradili na mestu stranaca? Preuzeli manje proizvoda? Preuzeli nekvalitetan proizvod? Ako je odgovor da - onda lazete. Ikea bi bila velika sansa za srpsku industriju - da je ima. Ali nema je. I tome nisu krivi ni evropljani, ni amerikanci, ni marsovci. Srbija je propustila 25 godina i sad je u zapecku sa Albanijom i Makedonijom. Mozete da se bunite zbog "200 evra plate" i "robovlasnika", ali nema drugog puta od sporog, teskog uzdizanja. I, ponavljam, niko zbog toga nije kriv, Srbija je sama krojila svoju sudbinu. Napisah ovo na godisnjici strasnog istorijskog momenta: ubistva premijera.

Da li je bilo lose u SFRJ

pre 8 godina

Dosta vise i o ikea.Sta ce biti bice vidjecemo.Postavlja se pitanje kako smo do sada mogli zivjeti bez nje.Pisite o tome koje su nam koristi od te prodajne kuće.

Žarko Zrenjanin

pre 8 godina

Fabriku nameštajam iz Zrenjanina(naslov),koja je krajem 70-ih nije mogla da proizvede dovoljno nameštaja,koliko su samo Rusi potraživali,prodali Slovencima,koji tu proizvode KADE z kupatila.
Cela zrenjaninska industrijaa je sistematski uništavana od dešavanja naroda 1988 i niko zaa to nikad nije odgovarao.Tako i u celoj Srbiji.
Više ne pije vodu da Srbijaa propada zbog Hrvata i Slovenaca.Nisu oni ovo arčili,nego neki odavde

Srbin

pre 8 godina

Zašto niko ne kaže koliko će naših manjih preduzeća biti zatvoreno zbog dolaska dotične kompanije i koliko će ljudi ostati bez posla i kakav će to uticaj imati npr na našu firmu forma ideale koja se bavi istim poslom a ima proizvodnju u Srbiji...

milan

pre 8 godina

hahah...ova nema pojma...kompanije iz Srbije zadovoljavaju standarde ali niko nece da radi za dzaba..za ikeu , u moju kompaniju su dolazili agenti Ikee, trazili saradnju...i to..treba nam ova stolica, sirovinu nabavite tu po ..cca 5 eur, lak tu po 2 eur...okove tu po 1 eur. i to vam je 8 eur. mi vam platimo 9 eur...ma pravite vi stolicu u Swedskoj po 9 eur. Niko nece da radi za dzaba. A ova nasa raja se nada jeftinim proizvodima...da opreme stanove...samo izvolte...ikea nije neophodna Srbiji, vjerujte mi...

narodni tribun

pre 8 godina

Mit o Ikei koja vlada ovde i nije bas sve kako se pise.
Prvo IKEA trazi veliku kolicinu, jer kod nje vazi praviki da u svakom objektu moraju imati dovoljan br.istih proizvoda, a to su serije od par hiljada komada.
Drugo: kontinuitet u kolicinama
Trece: placanje na 60 dana.
Cetvrto: cene su na ivici rentabilnisti, a moras im garantovati da neces menjati cenu godinu dana.
Nema tog proizvodjaca u Srbiji koji ima 400 - 500.000 evra da to izfinansira.

Radio sam uzorke za njih dobijao najbolje ocene za kvalitet ali oko cene bilo je tesko dogovoriti i seriju od 100.000 komada za 45 dana skoro nemoguce ispuniti.

Max

pre 8 godina

zaboravite na to da ce neko doci ovde i podici fabriku. nema nista od toga. da sam ja npr stranac koji ima pare, ne bih ovde dizao fabriku nego bih ovde otvorio trzni centar i prodavao stvari koje pravim jos jeftinije u Kini nego sto bih pravio ovde. Cista ekonomija. jedini nacin da obnovimo proizvodnju u Srbiji je: 1.stvaranje pravne drzave, smanjiti namete poslodavcima
2. zaboraviti na snove iz socijalizma, da se zaposlis u drzavnoj firmi i tamo ne radis nista do penzije, nego pokretati svoje poslove i zasuci rukave. Bolno je ali drugacije ne moze, zapamtite, niko nam nece pomoci osim sami sebi.

Konkurencija

pre 8 godina

Ma ko ce to da kupuje? Jeste li videli cene kakve su ?
(Mile, 12. mart 2016 16:49)

Bruka jeftine. Uzmimo naprimer Kiku, Home Centar itd, nabijene cene bez kvaliteta. A recimo Forma Ideale je jedina naprimer koja može ovde da se poredi sa cenama, a kvalitet im je užasan.
Drugo Ikea ne prodaje samo nameštaj, već sve za kuću/stan. Od Nameštaja, zavesi, sijalica, posteljina, igračaka...
Nije ni čudo što masovno naši kupuju nameštaj u Ikei u Budimpešti ili Zagrebu

Boki

pre 8 godina

Moj komsija sece sper ploce u deseti deo milimetera. Kantuje i boji u koju oces boju. Pa ne proizvodi Ikea Boing ili Suhoj pa da im neko titra. Jos ni manje ni vise nego izmestanje Bubanj potoka, najvece naplatne stanice u zemlji (o nasem trosku naravno). Pa zar to zaista moze da prodje. Ko j-be Ikeu. Imamo mi Forma Ideale. Sustinske razlike nema samo Ikea ima veci izbor, vece cene i losije proizvode. Dosta bre "dame Beogradske" nepotrebnog ljubljenja u dupe "svetskih brendova". Sedite malo na loptu, i razvijte taj zakrzljali, zagadjeni mozak, dok mrak nije progutao vasu decu i vas.
Ikea dobrodosli, platite izmestanje B.Pot. 5 puta cena kostanja, ili, uzmite "slobodnu njivu" pa je uredite kako vam volja ili ne dolazite, koji ce te nam djavo.

djosa

pre 8 godina

@
Zašto niko ne kaže koliko će naših manjih preduzeća biti zatvoreno zbog dolaska dotične kompanije i koliko će ljudi ostati bez posla i kakav će to uticaj imati npr na našu firmu forma ideale koja se bavi istim poslom a ima proizvodnju u Srbiji...
(Srbin, 12. mart 2016 17:37) # Link komentara
Preporučujem (+14)Ne preporučujem (-2)

a zasto isti proizvod iz IKEA asortimana mnogo manje kosta od proizvoda iz Forma ideale asortimana?
Zasto je Forma Ideale toliko alav na pare?
E pa za moje pare hocu da imam izbor , Forma ideale i slicni njima nek se malo vise potrude..a ako nece ili ne umeju - nek propadnu.
prirodna selekcija..

Mentalitet palankce

pre 8 godina

@Sale
Jedna ogromna gomila demagogije, iskreno nije vredna polemike.

Za sve ostale hejtere, da li ste vi uopste procitali tekst ili pisete samo na osnovu jedne reci koju ste u prolazu ukacili? Covek lepo kaze da mu je zao sto samo jedna firma iz Srbije ispunjava standarde za snabdevanje Ikei i da bi on voleo da je toga vise, ali nema kvaliteta, preciznosti i pouzdanosti u isporuci. Dakle nije kriva Ikea sto mi nemamo vise nikakvu proizvodnju, a ljudi umesto da rade na sopstvenom usavrsavanju u unapredjenju ceo dan provode u vodjenju svetske politike i otkrivanju zavera.

Necemo mi sa ovakvim stavom ni milimetar iz ove kaljuge.

jaca

pre 8 godina

Pogledam i nadjem sta mi se svidja. Pozovem majstora i dogovorim se sa njim kako i za koliko da mi to napravi. Siguran sam da kod nas ima puno dobrih majstora. U situaciji sam da se ne pogadjam za svaki dinar, a uvek cu to da radim iz vise razloga. Em dobijam odlican kvalitet, em pomognem obicnom coveku...

Mile

pre 8 godina

a sto bi neko pravio fabriku ovde? Nemamo pravnu sigurnost, i to automatski odbija potencijalne investitore. Nisu zapdanjaci ludi da dolaze ovde i podmicuju opstinke cinovnike nego cw otici u uredjenu zemlju npr. Rumuniju. a to zasto smo dozvolili da Rumunija bude uredjena naspram nas, zapitajte se

Goblin

pre 8 godina

Nasa drzava uzme porez od FormaIdeale, simpa...i da zemljiste, subvencije i poreske olaksice IKEI.

Nasa drzava uzme novac od domacih proizvodjaca i tim novcem finansira njihovu konkurenciju, kojij pri tom daje i povoljnije uslove i na taj nacin unistava domaceg proizvodjaca.

autonomas

pre 8 godina

@skuplja dara nego mera
Zao mi je sto ovo moram da ti kazem, ali ti jednostavno ne zboris istinu. Ni Lidl ni Ikea nisu "neuredne" radnje sa nabacanom robom.
A za Srbiju ce obe ce biti svemirska tehnologija, samo da stignu jednom.

Swedenonline

pre 8 godina

Posle dobijanja plavog sertifikata kroz fakultativno obrazovanje mašinstva i još extra 30 poena na Chalmersu za crni sertifikat, mnogo kontakta sa proizvodnjom u Srbiji, mogu samo da plačem na kojem ste nivou. Ovo sam znao i tvrdio odavno ali niko ne sluša. Kad na kraju posle 20 godina IKEA lupi šamar privredi, da li iko shvata koliko smo nesposobni? :(

Svaka malo veća 'garaža' u recimo Nemačkoj od samoukih (CAM) pirata 'štancuje' nešto u velikom tiražu.

IKEA trazi od drveta milimetarsku preciznost, klinci iz gimnazije se ovde igraju sa radijalnom kompenzacijom kroz ISO i drže toleranciju na drvetu +/- 0.1mm u seriji od 1000 komada (sample testing).

Bruka, velika usta, puno galame a rezultat? :-(

OvajOnaj

pre 8 godina

@Da komšijina krava... Sa nameštajem kupljenim u Formi ideale uglavnom imam loša iskustva. Znam da nije svaki Srbin Tesla, ali ne može niko da me ubedi da smo kolektivno kao narod nesposobni da napravimo pošten komad nameštaja. (I ne samo nameštaj, drugar je nedavno renovirao stan, i nije štedeo, i opet, i pločice, i stolarija... štagod, uvek je bilo komada koji se za malo ne uklapaju dimenzijama). Ukratko, domaća proizvodnja je postala maksimalno aljkava, a nema razloga da bude baš tako. Ako će dolazak Ikee podići standard koji domaći proizvođači moraju da zadovolje, onda je to samo dobra stvar. Ako je Ikea voljna da koristi domaće kooperante, onda je to možda i prilika za stvaranje, a ne zatvaranje radnih mesta. Štaviše, proizvodnja pod međunarodno poznatim imenom bi mogla biti i lepa prilika za izvoz.

Dejan Kostic

pre 8 godina

Kupio sam Ikein stocic koji se raspao posle 6 meseci. Uradjen je tako da nije moguce popraviti ga. Katastrofa od kvaliteta. To nije pravi namestaj vec igracka koju sastavis i postavis je da je gledas. Od koriscenja nema nista.

Miroslav

pre 8 godina

Mnogo bi bilo bolje da drzava umesto sto pomaze Ikeu, da tim novcem pomogne domace proizvodjace namestaja.Da se domacim proizvodjacima omoguce povoljni krediti sa niskim kamatama kako bi mogli da kupe kvalitetne masine i poboljsaju proizvodnju koja bi isla u izvoz.Izvoz namestaja i proizvoda od drveta u Srbiji je uz poljoprivredu jedini u suficitu, ali to ocigledno nasu drzavu neintresuje.

Dunavski bik

pre 8 godina

Ikeini proizvodi su, u odnosu na cenu, jako dobra kupovina. Imao sam prilike da ih koristim i tu nema zamerke. Dizajn je takođe kako treba. Da li je to nešto što će trajati vekovima - znamo da neće. Ali u odnosu na neke firme u Srbiji kvalitet će biti svemirski. I sada je moguće nabaviti Ikea proizvode za 25-30$ veću cenu u odnosu na mađarsku Ikeu. Ako cene budu i posle otvaranja Ikee iste onda je priča malo promašena. A strateške priče o domaćoj proizvodnji i tržištu i tako to su u domenu bajki. Da li stvarno očekujete da dobijemo vladu koja će voditi računa o interesu Srbije? Pogotovo što se pola glasača osvećuje političarima tako što ne izađu na izbore. Tako da priča oko Ikee je pozitivna i nadam se da će cene (i kvalitet) biti slične kao u Grčkoj ili Mađarskoj Ikei. Uštedeće se dosta goriva ako ništa drugo.

e!

pre 8 godina

@Vrle

"Sta je drzava uradila za neku domacu kompaniju?"

Hajde da nabrajamo sva preduzeca koja se godinama odrzavaju zahvaljujuci konstantnom ubrizgavanju drzavnih para, otpisom dugovanja za struju, gas, PIO.... Pa cak i privatizovane koliko duguju drzavi? Malo li je?
Ah da , ne zaboravi: drzava to smo MI svi.

koordinator

pre 8 godina

Vrlo brzo će se svi razočarati u Ikeu. Kvalitet je za nijansu bolji od Kineskog sa buvljaka, ali zato je cena kao da je od masivnog mahagonija, a ne od najjeftinije iverice prelepljene plastičnom folijom.

nbg

pre 8 godina

"Drzava (iliti poreski obveznici) ce da izmesti naplatnu rampu... Treba li jos sta reci?"
(Startup privatnik, 12. mart 2016 21:38).

Naplatna rampa ionako treba da se izmesti, nevezano za Ikeu. Vrčin je deo Beograda a do njega mozes samo ako platis putarinu, sto je besmisleno.

srbi.frankfurt

pre 8 godina

Zasto izmestati naplatnu rampu?
Zasto ispravljati krivu Drinu zbog tamo neke firme?
Koliko ce nasa drzava dati po radniku ? 9.000 eura? 10.000?
Da li znate kakav je to namestaj, kakvog kvaliteta?
Ovde u Nemackoj u Ikeu ide onaj ko zaista nema novca ali uglavnom ga svi imaju i zato je prazna sto se tice kupaca.
Samo se u Srbiji Ikea najavljuje kao neko svetsko cudo...

skuplja dara nego mera

pre 8 godina

Na kraju ce vise da kosta izmestanje naplatne rampe, nego sto ce Ikea da ulozi u njihov montazni objekat.
Zivela sam dosta dugo u Nemackoj i sem par kuhinja koje sam videla u Ikei ( a za tj novac kod nas mogu kod privatnika da se kupe vasionske kuhinje), a tamo su inace generalno preskupe, nikada nista nisam videla da je vredelo vise od cene.
A to sto plate na 30 000 m2 300 radnika, odslikava i haos u robnim kucama, sve je nabacano, neuredjeno i mislim da ce se nasi ljudi strasno razocarati kao i sa Lidlom kad dodje.
Imju sjajne, jeftine, ekspres restorane na ulasku u objekat i tu najveci deo posetilaca pocinje i zavrsava svoje prisustvo.

milos

pre 8 godina

Ikea ima niske cene samo zbog toga sto ne angazuje montere tj. kad kupis proizvod na tebi je sve ostalo uradi sam i zato sto ima masovni promet robe. Prostom logikom se moze zakljuciti zasto je ikea konkurentna svuda u svetu.

Vreme, neobnovljiv resurs

pre 8 godina

Da IKEA ne valja ništa kako poručuju pojedini komentatori, zar bi poslovala profitabilno u 28 država sveta? I što se nameštaja tiče, kao i svakog drugog segmenta života, i ovde sada plaćamo "mudru politiku našeg predsednika Slobodana Miloševića - nije Srbija šaka pirinča da je svaka vrana pozobe". Naše firme i naši ljudi potpuno nespremni za konkurenciju iz inostranstva. Baš tih devedesetih godina prošlog veka dok smo bili u kavezu i mlatili se sa komšijama buzdovanima, svet je ubrzano napredovao.

IKEA ima svoju filozofiju i na kupcu je da proceni da li je to kompatibilno sa njegovim potrebama i željama ili neka druga kompanija nudi bolje rešenje. Meni je konkretno u stanu sav nameštaj IKEA-in. Po emigriranju iz Srbije, iznajmio sam stan, otišao par puta do IKEA-e, fotografisao, razmotrio sve na Netu, napravio listu, dao jednu mesečnu platu, monteri doneli sve poručeno, sastavili sve za 25 minuta i ta priča je završena, posvetio sam se drugim stvarima, život ide dalje.

Sve je kao novo i posle 4 godine korišćenja.

Da li može bolje, lepše, jeftinije, sam svoj majstor? Uvek sve može. Da li bih uradio bilo šta drugačije da mogu da vratim vreme? Ne. Gde ću da opremim stan u Srbiji posle renoviranja dogodine? U IKEA-i, ako Bog da.

Samo mi još fale pijani srpski majstori filozofi opšte prakse da mi se mesecima motaju po stanu i na kraju za skupe pare da dobijem šta nisam hteo.

Šta bilo ko misli o mom izboru je glupa kategorija naspram toga da li sam ja zadovoljan.

autonomas

pre 8 godina

@skuplja dara nego mera
Zao mi je sto ovo moram da ti kazem, ali ti jednostavno ne zboris istinu. Ni Lidl ni Ikea nisu "neuredne" radnje sa nabacanom robom.
A za Srbiju ce obe ce biti svemirska tehnologija, samo da stignu jednom.

Radojko

pre 8 godina

Dakle, naša država finansira dolazak IKEA lanca, IKEA neće angažovati domaće proizvođače, pri tome je izvesno da će nekoliko hiljada ljudi zaposlenih u proizvodnji i prodaji nameštaja izgubiti posao, i biće onemogućena naplata putarine na delu auto-puta? O čemu se radi?

Da komšijina krava bude živa i zdrava

pre 8 godina

a zasto isti proizvod iz IKEA asortimana mnogo manje kosta od proizvoda iz Forma ideale asortimana?
Zasto je Forma Ideale toliko alav na pare?
E pa za moje pare hocu da imam izbor , Forma ideale i slicni njima nek se malo vise potrude..a ako nece ili ne umeju - nek propadnu.
prirodna selekcija..
(djosa, 12. mart 2016 18:17)
Ako oni propadnu, gomila ljudi neće imati novca da kupi ono što vi pravite/uslugu koju vi vršite.A novac koji date strancima na proizvod odlazi iz zemlje.Ako se bavite nekim izvozom, i nabavljate devize za ovu jadnu zemlju, unapred se izvinjavam, ali mislim da ipak nije tako.

svetosuperzvuci

pre 8 godina

IKEA ne može da radi se domaćim proizvođačima jer koristi ne karakteristične materijale....npr ivericu 15mm sa jedne strane obloženu melaminom a sa druge papirom ??!! (kvalitet??) ovde se to ne proizvodi, dok uvezemo, platimo silne namete carine i sl...samo sa materijalom premašujemo očekivanu cenu.(znam iz prve ruke) ZATO naši proizvođači ne mogu da sarađuju sa Ikeom ...e tu bi trebalo da uleti država i da iskoordinira različite proizvodjace i da pomogne.....ali ...lakše je Ikeu gadjati parama, ovamo mora da se radi.

h

pre 8 godina

Pola stana sam opremio sa ok, a bas bas jeftinim stvarima. Sve preporuke. Kada preskocite te najjeftinije stvari imaju i skuplji asortiman. Pa birajte.

kule i gradovi

pre 8 godina

generalno kartonski namestaj je sledeci ispod tog kvaliteta. shvaticemo kakav je luksuz forma ideale u poredjenju sa ikeom. ovo ostalo za kucu - ima mnogo slatkih stvarcica da se ulepsa dom, ali sve su to djindjuve za 1-5 eur.
a ovo za domacu proizvodnju - poznajuci strance, verovatno imaju rokove za juce a placanje za mozda malo sutra, pa nijedna firma iz srbije ne moze da proizvede kartonski namestaj tako brzo pod tim uslovima.

dragan

pre 8 godina

300 zaposlenih za jednu trecerazrednu radnju.Tu uvrh glave je dovoljno 8 radnika.U jednom velikom marketu posle otvaranja 6mes bilo 40radnika,sada samo 8 zaposlenih.

Achitwn

pre 8 godina

o cemu vi pricate...???...prva ikea-namestaj je otvorena 1958. godine i ne znam koliko je bila "visokog" standarda......IPM je osnovan 1946. godine i proizvodi sa greskom od milimetra nisu postojali, sem u djubretu......to sto se nekome gadi sve sto je imala zemlja koja se zvala JUGOSLAVIJA govori dovoljno o mrziteljima......zato sada uvozimo salatu, sargarepu, eksere, toalet papir......necijoj sreci nema kraja, za 50 godina cemo imati standard koji smo imali 80-tih proslog veka......u milimetar...
(kraja, 12. mart 2016 17:31)

Nisi uopste shvario clanak. Ne radi se o zadovoljavanju kvaliteta nego na zadovoljavanju standarda za kontiniranu siatribuciju bez zaliha, japanski lean manifaxturing model " just in time". Po ovom modelu svi distributeri rade sinhronizovano istim taktom sto nase fabrike ne mogu da zadovolje. Toyota na primer zahteva da njeni distibuteri budu u krugu od 50 km od fabrike da bi se zadovoljio ovaj model

jako tužno

pre 8 godina

@Milos
Prihatelju moj, IKEA uopće nema niske cijene, pogotovo namještaja. Sve ti je to isto kao i u normalnim salonima. Evo primjer: Našao kuhinju u ikei u ZG-u, 30.000,00 kn(cca. 4.000,00€). Bez montaže, bez prijevoza, i moraš sam u njihovo skladište skupljati dio po dio.U Lesnini u Splitu, jaaako slična kuhinja, po veličini i kvaliteti materijala, sa dostavom meni u Dubrovnik i montažom za 19.000,00 kn(cca. 2.500,00 €).

toma

pre 8 godina

citam komentare i smejem se !!! svuda u svetu postoji posluje uspesno ali srbinu ne valja - los kvalitet !!!!
cenim da prosecan srpski kupac za platom u rangu etiopije kupuje stilski namestaj i kuhinje od 10.000 evra !!!! hahahahaha
sta se primate - niko ni ne kaze da je ikea nesto vrhunsko ! jednostavno dizajn savrsen , kvalitet tu i tamo , isporuka odmah bez pijanih majstora , pojedes lepo rucak sa porodicom za 10-15 evra komplet , deca se izigraju ....i eto ...
ali naravno srbin bi da mu stočić
od 6,5 evra traje 20 godina !!!!!
kao sto bi i auto za 1500 evra nov sa garancijom 2 godine !!!

Bmw

pre 8 godina

U Hrvatskoj je situacija bila potpuno obrnuta, s istim ishodom - ikea je ponudila suradnju čak dvadesetak proizvođača, ali su svi redom odbili potpisati jer im je bilo apsolutno neisplativo, tj. poslovali bi s gubitkom. Sada radi mislim samo jedna tvrtka iz Varaždina koja je s njima i otprije poslovala.

Miloš

pre 8 godina

dobro je nisu stavili na 500km od Beograda. Pa kako ćemo ići do nje bre??? Kako čovek koji nema kola može da dođe do Bubanj Potoka? Koješta. Trebali ste da stavite negde gde možeš doći gradskim prevozom!

svasta

pre 8 godina

(toma, 13. mart 2016 11:23)
Prosecan Srbin jos uvek ima kvalitetan namestaj proizveden u vreme SFRJ. Prosecan Srbin jos uvek koristi frizidere, zamrzivace,ves masine..... proizvedene u vreme SFRJ. Prosecan Srbin kupuje ovaj novi bofl tek kada nema sanse da popravi ovo sto ima i sto je kvalitetnije od toga sto vi nudite.

građanin kane

pre 8 godina

@
hahah...ova nema pojma...kompanije iz Srbije zadovoljavaju standarde ali niko nece da radi za dzaba..za ikeu , u moju kompaniju su dolazili agenti Ikee, trazili saradnju...i to..treba nam ova stolica, sirovinu nabavite tu po ..cca 5 eur, lak tu po 2 eur...okove tu po 1 eur. i to vam je 8 eur. mi vam platimo 9 eur...ma pravite vi stolicu u Swedskoj po 9 eur. Niko nece da radi za dzaba. A ova nasa raja se nada jeftinim proizvodima...da opreme stanove...samo izvolte...ikea nije neophodna Srbiji, vjerujte mi...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 12. mart 2016 18:14)

Milane iz Forma ideale, ti li si? Idi soli pamet u Boru a ne u Kragujevcu. pa nemate kapacitet za toliki obim proizvodnje, zato niste pristali.

Haha

pre 8 godina

@Dejan: Prijatelju, koji si provoktor, da ne kažem trol. Prvo, generalno, u svetu, Ikea radi dostavu, pa će valjda i kod nas. Drugo, Novi Sad i Niš su u planu, zemljište je već kupljeno, a ova lokacija, pošto će jedno vreme biti jedina, ima mnogo više smisla od Novog Sada, jer ako je tebi BG daleko, šta bi neko iz Niša rekao za NS?! Treće, Beograd - Novi Sad je 90-100km, u zavisnosti od puta koji izabereš, a u Mađarskoj Ikea ima prodavnice u Budimpešti (a čak i do Segedina imaš 140km, plus granicu). Jedino ako se ne pouzdaš u tog preprodavca, da će ti kupiti željeni komad, prevesti (i prošvercovati, jer ako plati carinu i PDV ode ušteda) i ugraditi svoju zaradu u cenu i da ćeš opet da profitiraš u odnosu na proizvod kupljen direktno od Ikee?! Za koju je, ponavljam napomenu s početka, za očekivati da će raditi dostavu.

Dejan

pre 8 godina

Vidim da je lokacija udaljena od Novog Sada ...
Da li to znači da ćemo se mi i dalje snabdevati u Mađarskoj !?
Dok dođem do Ikee i nazad kući i pojedem nešto za taj put od 250 km, moći ću da kupim i kod preprodavca...
Toliko od mene

kule i gradovi

pre 8 godina

generalno kartonski namestaj je sledeci ispod tog kvaliteta. shvaticemo kakav je luksuz forma ideale u poredjenju sa ikeom. ovo ostalo za kucu - ima mnogo slatkih stvarcica da se ulepsa dom, ali sve su to djindjuve za 1-5 eur.
a ovo za domacu proizvodnju - poznajuci strance, verovatno imaju rokove za juce a placanje za mozda malo sutra, pa nijedna firma iz srbije ne moze da proizvede kartonski namestaj tako brzo pod tim uslovima.

koordinator

pre 8 godina

Vrlo brzo će se svi razočarati u Ikeu. Kvalitet je za nijansu bolji od Kineskog sa buvljaka, ali zato je cena kao da je od masivnog mahagonija, a ne od najjeftinije iverice prelepljene plastičnom folijom.

skuplja dara nego mera

pre 8 godina

Na kraju ce vise da kosta izmestanje naplatne rampe, nego sto ce Ikea da ulozi u njihov montazni objekat.
Zivela sam dosta dugo u Nemackoj i sem par kuhinja koje sam videla u Ikei ( a za tj novac kod nas mogu kod privatnika da se kupe vasionske kuhinje), a tamo su inace generalno preskupe, nikada nista nisam videla da je vredelo vise od cene.
A to sto plate na 30 000 m2 300 radnika, odslikava i haos u robnim kucama, sve je nabacano, neuredjeno i mislim da ce se nasi ljudi strasno razocarati kao i sa Lidlom kad dodje.
Imju sjajne, jeftine, ekspres restorane na ulasku u objekat i tu najveci deo posetilaca pocinje i zavrsava svoje prisustvo.

Boki

pre 8 godina

Moj komsija sece sper ploce u deseti deo milimetera. Kantuje i boji u koju oces boju. Pa ne proizvodi Ikea Boing ili Suhoj pa da im neko titra. Jos ni manje ni vise nego izmestanje Bubanj potoka, najvece naplatne stanice u zemlji (o nasem trosku naravno). Pa zar to zaista moze da prodje. Ko j-be Ikeu. Imamo mi Forma Ideale. Sustinske razlike nema samo Ikea ima veci izbor, vece cene i losije proizvode. Dosta bre "dame Beogradske" nepotrebnog ljubljenja u dupe "svetskih brendova". Sedite malo na loptu, i razvijte taj zakrzljali, zagadjeni mozak, dok mrak nije progutao vasu decu i vas.
Ikea dobrodosli, platite izmestanje B.Pot. 5 puta cena kostanja, ili, uzmite "slobodnu njivu" pa je uredite kako vam volja ili ne dolazite, koji ce te nam djavo.

Dejan Kostic

pre 8 godina

Kupio sam Ikein stocic koji se raspao posle 6 meseci. Uradjen je tako da nije moguce popraviti ga. Katastrofa od kvaliteta. To nije pravi namestaj vec igracka koju sastavis i postavis je da je gledas. Od koriscenja nema nista.

dragan

pre 8 godina

300 zaposlenih za jednu trecerazrednu radnju.Tu uvrh glave je dovoljno 8 radnika.U jednom velikom marketu posle otvaranja 6mes bilo 40radnika,sada samo 8 zaposlenih.

srbi.frankfurt

pre 8 godina

Zasto izmestati naplatnu rampu?
Zasto ispravljati krivu Drinu zbog tamo neke firme?
Koliko ce nasa drzava dati po radniku ? 9.000 eura? 10.000?
Da li znate kakav je to namestaj, kakvog kvaliteta?
Ovde u Nemackoj u Ikeu ide onaj ko zaista nema novca ali uglavnom ga svi imaju i zato je prazna sto se tice kupaca.
Samo se u Srbiji Ikea najavljuje kao neko svetsko cudo...

Srbin

pre 8 godina

Zašto niko ne kaže koliko će naših manjih preduzeća biti zatvoreno zbog dolaska dotične kompanije i koliko će ljudi ostati bez posla i kakav će to uticaj imati npr na našu firmu forma ideale koja se bavi istim poslom a ima proizvodnju u Srbiji...

Sale

pre 8 godina

Jos jedan trzni centar, market, ducan namestaja gde ce gradjani Srbije ostavljati svoje pare. Nije fabrika, nije pogon. Dakle, trzni centri za kupovinu, hoteli i slicno takvim investicijama samo osigurava jedno a to je: isisavanje novca iz Srbije za profit ljudi i kompaniia van Srbije.
Porez se nece placati Srbiji, porez ce se placati gde ta kompanija ima sediste. Ako zaista zeli neko pokrenuti Srbiju trebalo bi onda da znaju da su neophodni programi koji otvaraju pogone, fabrike, NASE fabrike gde ce se proizvoditi NAS proizvod, koji ce se prodavati na domacem trzistu a i izvoziti. Znam da je mnogo sto pitam i zelim, ali to je jedini nacin da srpski dinar ostane u Srbiji.... sve ove kupovine i prodavanja za bud zasto samo da bi neko otvorio radno mesto je ravno nuli.... mnogi ce reci bolje ista nego nista - e pa to nista dolazi i to zasigurno jer kada se finansijski Srbija i nacija isisaju, sve sto kompanije mogu da urade jeste: katanac na trzni centar i selidba iz Srbije.... al sta ja znam, nisam ja zavrsio doktorat na Megatrendu, ili dao sve ispite na pravnom bez polozenog pravosudnog ispita.... prodavao sam srafove u Londonu jedno dva meseca, a posle toga sam bio grobar u centralnoj Srbiji - mozda se to racuna?!?!?!!

milan

pre 8 godina

hahah...ova nema pojma...kompanije iz Srbije zadovoljavaju standarde ali niko nece da radi za dzaba..za ikeu , u moju kompaniju su dolazili agenti Ikee, trazili saradnju...i to..treba nam ova stolica, sirovinu nabavite tu po ..cca 5 eur, lak tu po 2 eur...okove tu po 1 eur. i to vam je 8 eur. mi vam platimo 9 eur...ma pravite vi stolicu u Swedskoj po 9 eur. Niko nece da radi za dzaba. A ova nasa raja se nada jeftinim proizvodima...da opreme stanove...samo izvolte...ikea nije neophodna Srbiji, vjerujte mi...

autonomas

pre 8 godina

Za ove jadnike koji placu za nekim "nasim" fabrikama i sto se bune protiv dolaska samo "jos jednog trgovinskog centra": ocigledno niste u stanju da razumete problem: Ikea trazi lokalne dobavljce. Ali u Srbiji NEMA firmi, koje bi bile u stanju da isporuce dovoljnu kolicinu i da garantuju potrebni kvalitet. NEMA TAKVIH FIRMI. NEMA TE PROIZVODNJE. Nemoze se ubedjivati neka zapadni firmi da je proizvod skoro pa dobar. Ili je kakav treba ili ga nece kupiti. Mozete kukati za Jugoslavijom i proklinjati kapitalizam i duriti se protiv svetske nepravde. Ali ponekad razmislite sta bi ste vi uradili na mestu stranaca? Preuzeli manje proizvoda? Preuzeli nekvalitetan proizvod? Ako je odgovor da - onda lazete. Ikea bi bila velika sansa za srpsku industriju - da je ima. Ali nema je. I tome nisu krivi ni evropljani, ni amerikanci, ni marsovci. Srbija je propustila 25 godina i sad je u zapecku sa Albanijom i Makedonijom. Mozete da se bunite zbog "200 evra plate" i "robovlasnika", ali nema drugog puta od sporog, teskog uzdizanja. I, ponavljam, niko zbog toga nije kriv, Srbija je sama krojila svoju sudbinu. Napisah ovo na godisnjici strasnog istorijskog momenta: ubistva premijera.

Miloš

pre 8 godina

dobro je nisu stavili na 500km od Beograda. Pa kako ćemo ići do nje bre??? Kako čovek koji nema kola može da dođe do Bubanj Potoka? Koješta. Trebali ste da stavite negde gde možeš doći gradskim prevozom!

Vrle

pre 8 godina

A koliko kosta izmestanje?Zasto ja moram da placam sto dolazi Ikea?Sta je drzava uradila za neku domacu kompaniju?Ako su oni ucenili nas da je to jedini nacin da dodju,jesmo li mi njih ucenili da se bar 30% robe,koja se bude tu prodavala,proizvode u Srbiji?

djosa

pre 8 godina

@
Zašto niko ne kaže koliko će naših manjih preduzeća biti zatvoreno zbog dolaska dotične kompanije i koliko će ljudi ostati bez posla i kakav će to uticaj imati npr na našu firmu forma ideale koja se bavi istim poslom a ima proizvodnju u Srbiji...
(Srbin, 12. mart 2016 17:37) # Link komentara
Preporučujem (+14)Ne preporučujem (-2)

a zasto isti proizvod iz IKEA asortimana mnogo manje kosta od proizvoda iz Forma ideale asortimana?
Zasto je Forma Ideale toliko alav na pare?
E pa za moje pare hocu da imam izbor , Forma ideale i slicni njima nek se malo vise potrude..a ako nece ili ne umeju - nek propadnu.
prirodna selekcija..

Da komšijina krava bude živa i zdrava

pre 8 godina

a zasto isti proizvod iz IKEA asortimana mnogo manje kosta od proizvoda iz Forma ideale asortimana?
Zasto je Forma Ideale toliko alav na pare?
E pa za moje pare hocu da imam izbor , Forma ideale i slicni njima nek se malo vise potrude..a ako nece ili ne umeju - nek propadnu.
prirodna selekcija..
(djosa, 12. mart 2016 18:17)
Ako oni propadnu, gomila ljudi neće imati novca da kupi ono što vi pravite/uslugu koju vi vršite.A novac koji date strancima na proizvod odlazi iz zemlje.Ako se bavite nekim izvozom, i nabavljate devize za ovu jadnu zemlju, unapred se izvinjavam, ali mislim da ipak nije tako.

Radojko

pre 8 godina

Dakle, naša država finansira dolazak IKEA lanca, IKEA neće angažovati domaće proizvođače, pri tome je izvesno da će nekoliko hiljada ljudi zaposlenih u proizvodnji i prodaji nameštaja izgubiti posao, i biće onemogućena naplata putarine na delu auto-puta? O čemu se radi?

jaca

pre 8 godina

Pogledam i nadjem sta mi se svidja. Pozovem majstora i dogovorim se sa njim kako i za koliko da mi to napravi. Siguran sam da kod nas ima puno dobrih majstora. U situaciji sam da se ne pogadjam za svaki dinar, a uvek cu to da radim iz vise razloga. Em dobijam odlican kvalitet, em pomognem obicnom coveku...

autonomas

pre 8 godina

@skuplja dara nego mera
Zao mi je sto ovo moram da ti kazem, ali ti jednostavno ne zboris istinu. Ni Lidl ni Ikea nisu "neuredne" radnje sa nabacanom robom.
A za Srbiju ce obe ce biti svemirska tehnologija, samo da stignu jednom.

Da li je bilo lose u SFRJ

pre 8 godina

Dosta vise i o ikea.Sta ce biti bice vidjecemo.Postavlja se pitanje kako smo do sada mogli zivjeti bez nje.Pisite o tome koje su nam koristi od te prodajne kuće.

Konkurencija

pre 8 godina

Ma ko ce to da kupuje? Jeste li videli cene kakve su ?
(Mile, 12. mart 2016 16:49)

Bruka jeftine. Uzmimo naprimer Kiku, Home Centar itd, nabijene cene bez kvaliteta. A recimo Forma Ideale je jedina naprimer koja može ovde da se poredi sa cenama, a kvalitet im je užasan.
Drugo Ikea ne prodaje samo nameštaj, već sve za kuću/stan. Od Nameštaja, zavesi, sijalica, posteljina, igračaka...
Nije ni čudo što masovno naši kupuju nameštaj u Ikei u Budimpešti ili Zagrebu

Miroslav

pre 8 godina

Mnogo bi bilo bolje da drzava umesto sto pomaze Ikeu, da tim novcem pomogne domace proizvodjace namestaja.Da se domacim proizvodjacima omoguce povoljni krediti sa niskim kamatama kako bi mogli da kupe kvalitetne masine i poboljsaju proizvodnju koja bi isla u izvoz.Izvoz namestaja i proizvoda od drveta u Srbiji je uz poljoprivredu jedini u suficitu, ali to ocigledno nasu drzavu neintresuje.

kraja

pre 8 godina

" i zaista milimetarski precizna zbog uklapanja elemenata kako inače radi Ikea. Mnogi naši proizvođači očigledno ne mogu tako visoke standarde da zadovolje"

...milimetar je bio visoki standard u XIV veku...
...o cemu vi pricate...???
...prva ikea-namestaj je otvorena 1958. godine i ne znam koliko je bila "visokog" standarda...
...IPM je osnovan 1946. godine i proizvodi sa greskom od milimetra nisu postojali, sem u djubretu...
...to sto se nekome gadi sve sto je imala zemlja koja se zvala JUGOSLAVIJA govori dovoljno o mrziteljima...
...zato sada uvozimo salatu, sargarepu, eksere, toalet papir...
...necijoj sreci nema kraja, za 50 godina cemo imati standard koji smo imali 80-tih proslog veka...
...u milimetar...

autonomas

pre 8 godina

@skuplja dara nego mera
Zao mi je sto ovo moram da ti kazem, ali ti jednostavno ne zboris istinu. Ni Lidl ni Ikea nisu "neuredne" radnje sa nabacanom robom.
A za Srbiju ce obe ce biti svemirska tehnologija, samo da stignu jednom.

Swedenonline

pre 8 godina

Posle dobijanja plavog sertifikata kroz fakultativno obrazovanje mašinstva i još extra 30 poena na Chalmersu za crni sertifikat, mnogo kontakta sa proizvodnjom u Srbiji, mogu samo da plačem na kojem ste nivou. Ovo sam znao i tvrdio odavno ali niko ne sluša. Kad na kraju posle 20 godina IKEA lupi šamar privredi, da li iko shvata koliko smo nesposobni? :(

Svaka malo veća 'garaža' u recimo Nemačkoj od samoukih (CAM) pirata 'štancuje' nešto u velikom tiražu.

IKEA trazi od drveta milimetarsku preciznost, klinci iz gimnazije se ovde igraju sa radijalnom kompenzacijom kroz ISO i drže toleranciju na drvetu +/- 0.1mm u seriji od 1000 komada (sample testing).

Bruka, velika usta, puno galame a rezultat? :-(

Goblin

pre 8 godina

Nasa drzava uzme porez od FormaIdeale, simpa...i da zemljiste, subvencije i poreske olaksice IKEI.

Nasa drzava uzme novac od domacih proizvodjaca i tim novcem finansira njihovu konkurenciju, kojij pri tom daje i povoljnije uslove i na taj nacin unistava domaceg proizvodjaca.

Dunavski bik

pre 8 godina

Ikeini proizvodi su, u odnosu na cenu, jako dobra kupovina. Imao sam prilike da ih koristim i tu nema zamerke. Dizajn je takođe kako treba. Da li je to nešto što će trajati vekovima - znamo da neće. Ali u odnosu na neke firme u Srbiji kvalitet će biti svemirski. I sada je moguće nabaviti Ikea proizvode za 25-30$ veću cenu u odnosu na mađarsku Ikeu. Ako cene budu i posle otvaranja Ikee iste onda je priča malo promašena. A strateške priče o domaćoj proizvodnji i tržištu i tako to su u domenu bajki. Da li stvarno očekujete da dobijemo vladu koja će voditi računa o interesu Srbije? Pogotovo što se pola glasača osvećuje političarima tako što ne izađu na izbore. Tako da priča oko Ikee je pozitivna i nadam se da će cene (i kvalitet) biti slične kao u Grčkoj ili Mađarskoj Ikei. Uštedeće se dosta goriva ako ništa drugo.

nbg

pre 8 godina

"Drzava (iliti poreski obveznici) ce da izmesti naplatnu rampu... Treba li jos sta reci?"
(Startup privatnik, 12. mart 2016 21:38).

Naplatna rampa ionako treba da se izmesti, nevezano za Ikeu. Vrčin je deo Beograda a do njega mozes samo ako platis putarinu, sto je besmisleno.

OvajOnaj

pre 8 godina

@Da komšijina krava... Sa nameštajem kupljenim u Formi ideale uglavnom imam loša iskustva. Znam da nije svaki Srbin Tesla, ali ne može niko da me ubedi da smo kolektivno kao narod nesposobni da napravimo pošten komad nameštaja. (I ne samo nameštaj, drugar je nedavno renovirao stan, i nije štedeo, i opet, i pločice, i stolarija... štagod, uvek je bilo komada koji se za malo ne uklapaju dimenzijama). Ukratko, domaća proizvodnja je postala maksimalno aljkava, a nema razloga da bude baš tako. Ako će dolazak Ikee podići standard koji domaći proizvođači moraju da zadovolje, onda je to samo dobra stvar. Ako je Ikea voljna da koristi domaće kooperante, onda je to možda i prilika za stvaranje, a ne zatvaranje radnih mesta. Štaviše, proizvodnja pod međunarodno poznatim imenom bi mogla biti i lepa prilika za izvoz.

h

pre 8 godina

Pola stana sam opremio sa ok, a bas bas jeftinim stvarima. Sve preporuke. Kada preskocite te najjeftinije stvari imaju i skuplji asortiman. Pa birajte.

e!

pre 8 godina

@Vrle

"Sta je drzava uradila za neku domacu kompaniju?"

Hajde da nabrajamo sva preduzeca koja se godinama odrzavaju zahvaljujuci konstantnom ubrizgavanju drzavnih para, otpisom dugovanja za struju, gas, PIO.... Pa cak i privatizovane koliko duguju drzavi? Malo li je?
Ah da , ne zaboravi: drzava to smo MI svi.

Mentalitet palankce

pre 8 godina

@Sale
Jedna ogromna gomila demagogije, iskreno nije vredna polemike.

Za sve ostale hejtere, da li ste vi uopste procitali tekst ili pisete samo na osnovu jedne reci koju ste u prolazu ukacili? Covek lepo kaze da mu je zao sto samo jedna firma iz Srbije ispunjava standarde za snabdevanje Ikei i da bi on voleo da je toga vise, ali nema kvaliteta, preciznosti i pouzdanosti u isporuci. Dakle nije kriva Ikea sto mi nemamo vise nikakvu proizvodnju, a ljudi umesto da rade na sopstvenom usavrsavanju u unapredjenju ceo dan provode u vodjenju svetske politike i otkrivanju zavera.

Necemo mi sa ovakvim stavom ni milimetar iz ove kaljuge.

milos

pre 8 godina

Ikea ima niske cene samo zbog toga sto ne angazuje montere tj. kad kupis proizvod na tebi je sve ostalo uradi sam i zato sto ima masovni promet robe. Prostom logikom se moze zakljuciti zasto je ikea konkurentna svuda u svetu.

toma

pre 8 godina

citam komentare i smejem se !!! svuda u svetu postoji posluje uspesno ali srbinu ne valja - los kvalitet !!!!
cenim da prosecan srpski kupac za platom u rangu etiopije kupuje stilski namestaj i kuhinje od 10.000 evra !!!! hahahahaha
sta se primate - niko ni ne kaze da je ikea nesto vrhunsko ! jednostavno dizajn savrsen , kvalitet tu i tamo , isporuka odmah bez pijanih majstora , pojedes lepo rucak sa porodicom za 10-15 evra komplet , deca se izigraju ....i eto ...
ali naravno srbin bi da mu stočić
od 6,5 evra traje 20 godina !!!!!
kao sto bi i auto za 1500 evra nov sa garancijom 2 godine !!!

Vreme, neobnovljiv resurs

pre 8 godina

Da IKEA ne valja ništa kako poručuju pojedini komentatori, zar bi poslovala profitabilno u 28 država sveta? I što se nameštaja tiče, kao i svakog drugog segmenta života, i ovde sada plaćamo "mudru politiku našeg predsednika Slobodana Miloševića - nije Srbija šaka pirinča da je svaka vrana pozobe". Naše firme i naši ljudi potpuno nespremni za konkurenciju iz inostranstva. Baš tih devedesetih godina prošlog veka dok smo bili u kavezu i mlatili se sa komšijama buzdovanima, svet je ubrzano napredovao.

IKEA ima svoju filozofiju i na kupcu je da proceni da li je to kompatibilno sa njegovim potrebama i željama ili neka druga kompanija nudi bolje rešenje. Meni je konkretno u stanu sav nameštaj IKEA-in. Po emigriranju iz Srbije, iznajmio sam stan, otišao par puta do IKEA-e, fotografisao, razmotrio sve na Netu, napravio listu, dao jednu mesečnu platu, monteri doneli sve poručeno, sastavili sve za 25 minuta i ta priča je završena, posvetio sam se drugim stvarima, život ide dalje.

Sve je kao novo i posle 4 godine korišćenja.

Da li može bolje, lepše, jeftinije, sam svoj majstor? Uvek sve može. Da li bih uradio bilo šta drugačije da mogu da vratim vreme? Ne. Gde ću da opremim stan u Srbiji posle renoviranja dogodine? U IKEA-i, ako Bog da.

Samo mi još fale pijani srpski majstori filozofi opšte prakse da mi se mesecima motaju po stanu i na kraju za skupe pare da dobijem šta nisam hteo.

Šta bilo ko misli o mom izboru je glupa kategorija naspram toga da li sam ja zadovoljan.

Thor

pre 8 godina

Napredna drzava sa 7 miliona stanovnika koja nema kapaciteta da snabdeva jednu prodavnicu jeftinog namestaja, a prica se o nekim Mercedesima, cipovima, avionima i kamionima. Ekonomski tigar nema sta...

Max

pre 8 godina

zaboravite na to da ce neko doci ovde i podici fabriku. nema nista od toga. da sam ja npr stranac koji ima pare, ne bih ovde dizao fabriku nego bih ovde otvorio trzni centar i prodavao stvari koje pravim jos jeftinije u Kini nego sto bih pravio ovde. Cista ekonomija. jedini nacin da obnovimo proizvodnju u Srbiji je: 1.stvaranje pravne drzave, smanjiti namete poslodavcima
2. zaboraviti na snove iz socijalizma, da se zaposlis u drzavnoj firmi i tamo ne radis nista do penzije, nego pokretati svoje poslove i zasuci rukave. Bolno je ali drugacije ne moze, zapamtite, niko nam nece pomoci osim sami sebi.

svetosuperzvuci

pre 8 godina

IKEA ne može da radi se domaćim proizvođačima jer koristi ne karakteristične materijale....npr ivericu 15mm sa jedne strane obloženu melaminom a sa druge papirom ??!! (kvalitet??) ovde se to ne proizvodi, dok uvezemo, platimo silne namete carine i sl...samo sa materijalom premašujemo očekivanu cenu.(znam iz prve ruke) ZATO naši proizvođači ne mogu da sarađuju sa Ikeom ...e tu bi trebalo da uleti država i da iskoordinira različite proizvodjace i da pomogne.....ali ...lakše je Ikeu gadjati parama, ovamo mora da se radi.

Mile

pre 8 godina

a sto bi neko pravio fabriku ovde? Nemamo pravnu sigurnost, i to automatski odbija potencijalne investitore. Nisu zapdanjaci ludi da dolaze ovde i podmicuju opstinke cinovnike nego cw otici u uredjenu zemlju npr. Rumuniju. a to zasto smo dozvolili da Rumunija bude uredjena naspram nas, zapitajte se

narodni tribun

pre 8 godina

Mit o Ikei koja vlada ovde i nije bas sve kako se pise.
Prvo IKEA trazi veliku kolicinu, jer kod nje vazi praviki da u svakom objektu moraju imati dovoljan br.istih proizvoda, a to su serije od par hiljada komada.
Drugo: kontinuitet u kolicinama
Trece: placanje na 60 dana.
Cetvrto: cene su na ivici rentabilnisti, a moras im garantovati da neces menjati cenu godinu dana.
Nema tog proizvodjaca u Srbiji koji ima 400 - 500.000 evra da to izfinansira.

Radio sam uzorke za njih dobijao najbolje ocene za kvalitet ali oko cene bilo je tesko dogovoriti i seriju od 100.000 komada za 45 dana skoro nemoguce ispuniti.

Žarko Zrenjanin

pre 8 godina

Fabriku nameštajam iz Zrenjanina(naslov),koja je krajem 70-ih nije mogla da proizvede dovoljno nameštaja,koliko su samo Rusi potraživali,prodali Slovencima,koji tu proizvode KADE z kupatila.
Cela zrenjaninska industrijaa je sistematski uništavana od dešavanja naroda 1988 i niko zaa to nikad nije odgovarao.Tako i u celoj Srbiji.
Više ne pije vodu da Srbijaa propada zbog Hrvata i Slovenaca.Nisu oni ovo arčili,nego neki odavde

jako tužno

pre 8 godina

@Milos
Prihatelju moj, IKEA uopće nema niske cijene, pogotovo namještaja. Sve ti je to isto kao i u normalnim salonima. Evo primjer: Našao kuhinju u ikei u ZG-u, 30.000,00 kn(cca. 4.000,00€). Bez montaže, bez prijevoza, i moraš sam u njihovo skladište skupljati dio po dio.U Lesnini u Splitu, jaaako slična kuhinja, po veličini i kvaliteti materijala, sa dostavom meni u Dubrovnik i montažom za 19.000,00 kn(cca. 2.500,00 €).

građanin kane

pre 8 godina

@
hahah...ova nema pojma...kompanije iz Srbije zadovoljavaju standarde ali niko nece da radi za dzaba..za ikeu , u moju kompaniju su dolazili agenti Ikee, trazili saradnju...i to..treba nam ova stolica, sirovinu nabavite tu po ..cca 5 eur, lak tu po 2 eur...okove tu po 1 eur. i to vam je 8 eur. mi vam platimo 9 eur...ma pravite vi stolicu u Swedskoj po 9 eur. Niko nece da radi za dzaba. A ova nasa raja se nada jeftinim proizvodima...da opreme stanove...samo izvolte...ikea nije neophodna Srbiji, vjerujte mi...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 12. mart 2016 18:14)

Milane iz Forma ideale, ti li si? Idi soli pamet u Boru a ne u Kragujevcu. pa nemate kapacitet za toliki obim proizvodnje, zato niste pristali.

Dejan

pre 8 godina

Vidim da je lokacija udaljena od Novog Sada ...
Da li to znači da ćemo se mi i dalje snabdevati u Mađarskoj !?
Dok dođem do Ikee i nazad kući i pojedem nešto za taj put od 250 km, moći ću da kupim i kod preprodavca...
Toliko od mene

svasta

pre 8 godina

(toma, 13. mart 2016 11:23)
Prosecan Srbin jos uvek ima kvalitetan namestaj proizveden u vreme SFRJ. Prosecan Srbin jos uvek koristi frizidere, zamrzivace,ves masine..... proizvedene u vreme SFRJ. Prosecan Srbin kupuje ovaj novi bofl tek kada nema sanse da popravi ovo sto ima i sto je kvalitetnije od toga sto vi nudite.

Achitwn

pre 8 godina

o cemu vi pricate...???...prva ikea-namestaj je otvorena 1958. godine i ne znam koliko je bila "visokog" standarda......IPM je osnovan 1946. godine i proizvodi sa greskom od milimetra nisu postojali, sem u djubretu......to sto se nekome gadi sve sto je imala zemlja koja se zvala JUGOSLAVIJA govori dovoljno o mrziteljima......zato sada uvozimo salatu, sargarepu, eksere, toalet papir......necijoj sreci nema kraja, za 50 godina cemo imati standard koji smo imali 80-tih proslog veka......u milimetar...
(kraja, 12. mart 2016 17:31)

Nisi uopste shvario clanak. Ne radi se o zadovoljavanju kvaliteta nego na zadovoljavanju standarda za kontiniranu siatribuciju bez zaliha, japanski lean manifaxturing model " just in time". Po ovom modelu svi distributeri rade sinhronizovano istim taktom sto nase fabrike ne mogu da zadovolje. Toyota na primer zahteva da njeni distibuteri budu u krugu od 50 km od fabrike da bi se zadovoljio ovaj model

Bmw

pre 8 godina

U Hrvatskoj je situacija bila potpuno obrnuta, s istim ishodom - ikea je ponudila suradnju čak dvadesetak proizvođača, ali su svi redom odbili potpisati jer im je bilo apsolutno neisplativo, tj. poslovali bi s gubitkom. Sada radi mislim samo jedna tvrtka iz Varaždina koja je s njima i otprije poslovala.

Haha

pre 8 godina

@Dejan: Prijatelju, koji si provoktor, da ne kažem trol. Prvo, generalno, u svetu, Ikea radi dostavu, pa će valjda i kod nas. Drugo, Novi Sad i Niš su u planu, zemljište je već kupljeno, a ova lokacija, pošto će jedno vreme biti jedina, ima mnogo više smisla od Novog Sada, jer ako je tebi BG daleko, šta bi neko iz Niša rekao za NS?! Treće, Beograd - Novi Sad je 90-100km, u zavisnosti od puta koji izabereš, a u Mađarskoj Ikea ima prodavnice u Budimpešti (a čak i do Segedina imaš 140km, plus granicu). Jedino ako se ne pouzdaš u tog preprodavca, da će ti kupiti željeni komad, prevesti (i prošvercovati, jer ako plati carinu i PDV ode ušteda) i ugraditi svoju zaradu u cenu i da ćeš opet da profitiraš u odnosu na proizvod kupljen direktno od Ikee?! Za koju je, ponavljam napomenu s početka, za očekivati da će raditi dostavu.