Petak, 11.03.2016.

09:29

Najbolje uloge Dragana Nikolića

Izvor: B92

Najbolje uloge Dragana Nikoliæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir

pre 8 godina

Mislim da mu je najbolja uloga bila da je u životu bio jedan prefinjen i dobar čovek,pun nekog svoga ličnog šarma i posebnog šmeka.Popaj,Prle,dobri vaspitač Zeka,učitelj Miloš,Flojd,šarmantni prevarant Bratislav Nikolajević u Pozorištu...Jednostavno,mogao je da glumi sve.Ovo nije gubitak samo za njegovu porodicu,ovo je gubitak za sve nas koji smo ga voleli i poštovali.

Delije Čikago

pre 8 godina

Lično Urke, a najbolja uloga po mom skromnom mišljenju mu je u Banović Strahinji, kako je tu odigrao, krv ledi u žilama, zauvek naš Nikolić Dragan.

Nataly

pre 8 godina

Otišao je još jedan "Diplomac". Sada su na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj ulozi, u nekoj drugoj dimenziji ponovo na okupu Gaga, Nikola Simić, Slobodan Aligrudić, Ljuba Moljac, Dragan Laković, Baja Bačić, Bata "Bubuleja" Stojković i ostali... Poslednji pozdrav Gagi i drugarima.

Čuburac

pre 8 godina

"Mlad i zdrav kao ruža"; neverovatan film i Dragan Nikolić koji je prevazišao sebe u ulozi Stiva. Film je bio zabranjen 35 godina, valjda je jedna kopija bila sačuvana; a onda negde 2007. ponovo prikazan i to kao premijera!? na FEST-u.

Iggy

pre 8 godina

Prle, Dzimi Barka, Flojd....Koliko uloga od kojih samo da je jednu odigrao usao bi u legendu. Ovaj komentar o poslednjoj sceni u Balkan ekspresu (http://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=1106390#k19738088) mi je naterao suze na ocu. Tako jednostavna scena a tako topla i tragicna!

Pomenuo bih i ulogu siledzije u filmu Zivot je lep. Film mi je potpuno razorio svest kad sam ga gledao u sred devedesetih i video sumarum celog tadasnjeg drustva u tom filmu. Gaga Nikolic je tad imao najznacajniju ulogu!

miro split

pre 8 godina

Koja je najbolja uloga Dagana Nikolića?To je bar lako.PRLE!
Toliko se taj lik srodija sa kolektivnom svješću ovi prostora da je i Bog danas u raju upozorija Švabe da nađu zaklon jer na oni svit stiže jedan,neponovljovi i neuništivi PRLE!

neko ko pamti

pre 8 godina

Ima o ONIH koji su imali ČAST DA SE NJEMU I ZORANU RADMILOVIĆU DIVE U DERVIŠU I SMRTI,U ATELJEU 212,ON KAO NEOBUZDANI BRAT MUSELIM,I ZORAN KAO AHMED NUDRUDIN.POEZIJA
JA NA DASKAMA KOJE,ŽIVOT ZNAČE.Izgleda je onaj,,katil ferman, za Muselima stigao da preživi pa nas i danas ugrožava sadašnjom,,reputacijom,, ,,popularnih,,.Nema tih reči Zahvalnosti i Sete koje se mogu podariti jednom ovakvom Čistokrvnom VELIČINOM BEOGRADSKOG DUHA. I ONAJ GORE ODLIČNO ZNA ZNA KOGA HOĆE U SVOJE DRUŠTVO, MAKAR DA NAM SKRENE PAŽNJU ŠTA SU TO VREDNOSTI KOJE NEPROLAZE.

Filmofil

pre 8 godina

Dzimi Barka najbolja. Ucitelj iz Idemo dalje meni najdraza. Neobicno volim taj film. Kao Vlah Alija je "pojeo" slavnog Franka Nera. Ne samo da je bio izgledom dobar frajer, vec je odigrao onog nesrecnog Aliju maestralno uz takodje maestralnog Serbedziju.

thinking out of the box

pre 8 godina

Огуглао на све, не памтим кад сам се последњи пут заплакао.
Данас јесам.
Почивај у миру. Нека ти је лака земља.

Pavle Cvetkovic

pre 8 godina

Legenda, nije imao losu ulogu, kao Stole Haringa mi bio najsimpaticniji, a za kim ce ovoliko da zale danasnje generacije, ima dobrih glumaca ali su daleko od legendi koje nas napustise zadnjih godina

Zeleni

pre 8 godina

Jedan od njegovih retkih filmova koje nisam pogledao je "Kicma" reditelja Vlatka Gilica. Godinama ne mogu da ga pronadjen, pa bih bio zahvalan ako neko zna gde mogu da ga pogledam, nadjem, kupim ili ukradem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dzimi Barka, 11. mart 2016 14:00)


http://www.filmovi.eu/filmovi/kicma-(1975)

Boske

pre 8 godina

Lepi Gaga ode prerano! Ne znam, možda je bogohuljenje, ali čini mi se da nas je nehotice zakinuo za još koju ulogu šarmantnog čike toplog, baršunastog glasa i beskrajno prijatnog lika.

Ali je zato i ostavio kao malo ko. Nije lako biti legenda srpskog glumišta, konkurencija je nestvarna. Možda je to čak za nijansu lakše u Holivudu. No, i u takvoj konkurenciji se Gaga izdvaja svojim neodoljivim gardom autentičnog beogradskog šmekera i gospodina, kako pred kamerom, tako i privatno. Niko se od čitave plejade antologijskih glumaca nije tako duboko uvukao u srca budućih i aktuelnih frajera, mangupa, zavodnika i onih koji bi to rado postali. Ali i pripadnica suprotnog pola svih doba, podjednako. Gaga, šarmer bez pokrića i vječiti osvajač bez po muke, super i anti-heroj iz komšiluka i džentlmen stare garde. Gaga, naša nacionalna klasa i klasa za sebe - istovremeno.

Dragi Gaga, dok je na ovom svijetu notornih romantičara i beznadežno zaljubljenih u iskonsku, svevremensku ljudsku i umjetničku ljepotu - biće i tebe. A tamo gdje je sada tvoja divna duša, siguran sam, osim ljepote i nema ništa drugo.

Od stotinak - tri, po ličnom utisku

pre 8 godina

Meni je najinteresantnija filmska uloga Dragana Nikolića sinhronizacija glasa uloge Zvonka (Andreja Maričić), Budinog najboljeg druga, u filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića". U tom filmu, Dragan Nikolić, u svojoj 34. godini "pozajmljuje" glas jednom šesnaestogodišnjaku, veoma nespretnom i stidljivom sa devojkama, a istovremeno hvalisavom i naizgled samouvernom. Genijalno odglumljeno!

Osim toga, uloga Vlaha Alije u filmu "Banović Strahinja" Vatroslava Mimice, po svim filmskim kriterijumima komotno bi mogla da se rangira Oskarom za epizodnu ulogu. To mu je možda najupečatljivija uloga, dok mu je uloga Miloša (glavni lik) u filmu "Idemo dalje" Zdravka Šotre emocionalno najsnažnija.

Pavle KG

pre 8 godina

Ovaj Top 10 što ste objavili je dobar, ali ovakvi glumci zaslužuju minimum Top 20. Toliko je i više dobrih uloga ostvario Lepi Gaga.
Počivaj u miru, šmekeru, umetniče, ljudino i viteže glume.

branislav

pre 8 godina

Za film "Idemo dalje" sam posebno vezan. Lik učitelja, koga tumači Gaga Nikolič, veoma me podseća na mog pokojnog učitelja Radeta, starovremneskog učitelja starog kova, koga pamtim i dannas,kakvih više nema. Dokaz koliko je Gaga bio veličanstven glumac, kakav raskošni talenat je posedovao, najbolje pokazuje da je u mom sećanju uspeo da oživi uspomene na detinjstvo, ulogom mladog učitelja. Gago, mnogo ćeš nam nedostajati!

Block

pre 8 godina

Svaka uloga mu je bila za pamćenje - Kad budem mrtav i beo (vrhunsko falširnaje na onom muzičkom festivalu), Mlad i lep kao ruža (film ispred, ne samo onog već i sadašnjeg vremena), Nacionalna Klasa (dobro Šiljo, ne psujem), Otpisani (svi smo želeli da budemo Prle), Ko to tamo peva (malo manje falšira nego u prvom filmu), potcenjen a sjajan film Nešto između (cafe Klementina), Idemo Dalje, Balkan Ekspres...
Stvarno jedinstven i neponovljiv čovek.
Što bi rekao Njegoš, blago onom ko dovjeka živi imao se rašta i roditi.

Mijat Splitski bili

pre 8 godina

Sve uloge su mu bile savrsene . Bio je takav glumac koji je mogao bas sve , istinska legenda , veliki covek . Pocivaj u miru , majstore

Dzimi Barka

pre 8 godina

Jedan od njegovih retkih filmova koje nisam pogledao je "Kicma" reditelja Vlatka Gilica. Godinama ne mogu da ga pronadjen, pa bih bio zahvalan ako neko zna gde mogu da ga pogledam, nadjem, kupim ili ukradem?

mivaa

pre 8 godina

Sve su mu uloge maestralne,ali meni lično lik Prleta je nešto po čemu ću ga se sećati...hvala Vam za sve gospodine Gago i pozdravite nam Kentu i Jocu

WolfPrincess of Mt. Lupus

pre 8 godina

Meni lično je Dragan Nikolić urezan u pamćenje kao Vlah Alija u filmu "Banović Strahinja" iz 1981.g. Možda to nije njegova neznačajnija uloga, ali gledajući ga onako mračno zavodljivog shvatila sam da totalno zaslužuje nadimak Lepi Gaga i to ne u pežorativnom smislu, već kao najveći kompliment. Sa 38 godina imao je harizmu Marlona Branda u "Pobuni na brodu Baunti".
Takvi frajeri se, nažalost, više ne rađaju.

Krstaš_Bgd

pre 8 godina

Po meni najbolju ulogu je ostvario u filmu "Mlad i zdrav kao ruža" (1971.). Neverovatan film za to vreme u režiji Joce Jovanovića gde Dragan Nikolić igra mladog delikventa, preteču onih koji će nam se desiti dvadeset godina kasinije. Kamera iz ruke koja snima čitav film i Dragan koji se obraća direktno gledaocima, surova kritika komunističkog sistema kroz dokumentaristički prikaz ondašnjeg Beograda tokom proslave bljutavog 25.maja, rođendana diktatora Broza i do tada, a možda i do sada, nezapamćene scene autentičnih beogradskih hipi džankija kako konzumiraju droge u hotelu "Jugoslavija", kao simbolički omaž nečega što nas tek čeka. Montaža, kadriranje, kostimografija, scenario, gluma Draganova, jedan specifičan ambijent kojim taj film odiše, po mom skromonom mišljenju ovaj film čini najboljim, najhrabrijim i najinventivnijim koji je naša (SFRJ i Srbija) kinematografija imala uz Nikolićevu maestralnu glumu.
Uz sve to, film je bio zabranjen čitavih 35 godina i smatralo se da su sve kopije uništene. Prikazan je samo dva puta u pulskoj areni i u Beogradu u Domu omladine; kažu da je red bio sve do početka Dečanske ulice. Nakon toga nestao je bez traga...

ESMA

pre 8 godina

Sve uloge kojih se prisecamo kroz vasu hroniku pokazuju zaista dar ovog izuzetnog glumca.sADA SAM SE SETILA LIKA U FILMU "NEKA DRUGA ZENA"GDE JE BIO TAKODJE DIVAN,PA KAO SPOREDNA ULOGA U "VRATICE SE RODE"ILI "SIVI DOM" a PODSETILI STE ME NA LIK IZ FILMA CIJEG NAZIVA NISAM MOGLA DA SE SETIM GDE JE GLAVNI LIK SA NEGATIVNIM OSOBINAMA A TAKO BLIZAK I DOPADLJIV'LEP I MLAD....KAO RUZA".i U LAVIRINTU KOJI JE TAKO MISTERIOZAN DO SAMOG KRAJA JE IZUZETAN.jEDNOSTAVNO NACICE SE NA SPISKU NEZABORAVNIH VELIKANA FILMA.a U "ZIVOT JE CUDO"JEL BESE ON?

Salence

pre 8 godina

Zavrsna scena Balkan Ekspresa.

U camcu su ilegalac koji vesla, mala Jevrejka i smrtno ranjeni Popaj (D.N.)

Devojcica: Pricaj mi opet o Popaju!

P: Bio.. jednom... jedan ..Popaj...

D: Kakav je bio?

P: Najbolji... ... najjaci...

D: Koga je voleo?

(nema odgovora)

D: Koga je voleo?

P: Tebe..

D: Najzad i to da cujem!

Salence

pre 8 godina

Zavrsna scena Balkan Ekspresa.

U camcu su ilegalac koji vesla, mala Jevrejka i smrtno ranjeni Popaj (D.N.)

Devojcica: Pricaj mi opet o Popaju!

P: Bio.. jednom... jedan ..Popaj...

D: Kakav je bio?

P: Najbolji... ... najjaci...

D: Koga je voleo?

(nema odgovora)

D: Koga je voleo?

P: Tebe..

D: Najzad i to da cujem!

WolfPrincess of Mt. Lupus

pre 8 godina

Meni lično je Dragan Nikolić urezan u pamćenje kao Vlah Alija u filmu "Banović Strahinja" iz 1981.g. Možda to nije njegova neznačajnija uloga, ali gledajući ga onako mračno zavodljivog shvatila sam da totalno zaslužuje nadimak Lepi Gaga i to ne u pežorativnom smislu, već kao najveći kompliment. Sa 38 godina imao je harizmu Marlona Branda u "Pobuni na brodu Baunti".
Takvi frajeri se, nažalost, više ne rađaju.

Krstaš_Bgd

pre 8 godina

Po meni najbolju ulogu je ostvario u filmu "Mlad i zdrav kao ruža" (1971.). Neverovatan film za to vreme u režiji Joce Jovanovića gde Dragan Nikolić igra mladog delikventa, preteču onih koji će nam se desiti dvadeset godina kasinije. Kamera iz ruke koja snima čitav film i Dragan koji se obraća direktno gledaocima, surova kritika komunističkog sistema kroz dokumentaristički prikaz ondašnjeg Beograda tokom proslave bljutavog 25.maja, rođendana diktatora Broza i do tada, a možda i do sada, nezapamćene scene autentičnih beogradskih hipi džankija kako konzumiraju droge u hotelu "Jugoslavija", kao simbolički omaž nečega što nas tek čeka. Montaža, kadriranje, kostimografija, scenario, gluma Draganova, jedan specifičan ambijent kojim taj film odiše, po mom skromonom mišljenju ovaj film čini najboljim, najhrabrijim i najinventivnijim koji je naša (SFRJ i Srbija) kinematografija imala uz Nikolićevu maestralnu glumu.
Uz sve to, film je bio zabranjen čitavih 35 godina i smatralo se da su sve kopije uništene. Prikazan je samo dva puta u pulskoj areni i u Beogradu u Domu omladine; kažu da je red bio sve do početka Dečanske ulice. Nakon toga nestao je bez traga...

Pavle KG

pre 8 godina

Ovaj Top 10 što ste objavili je dobar, ali ovakvi glumci zaslužuju minimum Top 20. Toliko je i više dobrih uloga ostvario Lepi Gaga.
Počivaj u miru, šmekeru, umetniče, ljudino i viteže glume.

Block

pre 8 godina

Svaka uloga mu je bila za pamćenje - Kad budem mrtav i beo (vrhunsko falširnaje na onom muzičkom festivalu), Mlad i lep kao ruža (film ispred, ne samo onog već i sadašnjeg vremena), Nacionalna Klasa (dobro Šiljo, ne psujem), Otpisani (svi smo želeli da budemo Prle), Ko to tamo peva (malo manje falšira nego u prvom filmu), potcenjen a sjajan film Nešto između (cafe Klementina), Idemo Dalje, Balkan Ekspres...
Stvarno jedinstven i neponovljiv čovek.
Što bi rekao Njegoš, blago onom ko dovjeka živi imao se rašta i roditi.

branislav

pre 8 godina

Za film "Idemo dalje" sam posebno vezan. Lik učitelja, koga tumači Gaga Nikolič, veoma me podseća na mog pokojnog učitelja Radeta, starovremneskog učitelja starog kova, koga pamtim i dannas,kakvih više nema. Dokaz koliko je Gaga bio veličanstven glumac, kakav raskošni talenat je posedovao, najbolje pokazuje da je u mom sećanju uspeo da oživi uspomene na detinjstvo, ulogom mladog učitelja. Gago, mnogo ćeš nam nedostajati!

miro split

pre 8 godina

Koja je najbolja uloga Dagana Nikolića?To je bar lako.PRLE!
Toliko se taj lik srodija sa kolektivnom svješću ovi prostora da je i Bog danas u raju upozorija Švabe da nađu zaklon jer na oni svit stiže jedan,neponovljovi i neuništivi PRLE!

ESMA

pre 8 godina

Sve uloge kojih se prisecamo kroz vasu hroniku pokazuju zaista dar ovog izuzetnog glumca.sADA SAM SE SETILA LIKA U FILMU "NEKA DRUGA ZENA"GDE JE BIO TAKODJE DIVAN,PA KAO SPOREDNA ULOGA U "VRATICE SE RODE"ILI "SIVI DOM" a PODSETILI STE ME NA LIK IZ FILMA CIJEG NAZIVA NISAM MOGLA DA SE SETIM GDE JE GLAVNI LIK SA NEGATIVNIM OSOBINAMA A TAKO BLIZAK I DOPADLJIV'LEP I MLAD....KAO RUZA".i U LAVIRINTU KOJI JE TAKO MISTERIOZAN DO SAMOG KRAJA JE IZUZETAN.jEDNOSTAVNO NACICE SE NA SPISKU NEZABORAVNIH VELIKANA FILMA.a U "ZIVOT JE CUDO"JEL BESE ON?

Mijat Splitski bili

pre 8 godina

Sve uloge su mu bile savrsene . Bio je takav glumac koji je mogao bas sve , istinska legenda , veliki covek . Pocivaj u miru , majstore

thinking out of the box

pre 8 godina

Огуглао на све, не памтим кад сам се последњи пут заплакао.
Данас јесам.
Почивај у миру. Нека ти је лака земља.

Dzimi Barka

pre 8 godina

Jedan od njegovih retkih filmova koje nisam pogledao je "Kicma" reditelja Vlatka Gilica. Godinama ne mogu da ga pronadjen, pa bih bio zahvalan ako neko zna gde mogu da ga pogledam, nadjem, kupim ili ukradem?

Filmofil

pre 8 godina

Dzimi Barka najbolja. Ucitelj iz Idemo dalje meni najdraza. Neobicno volim taj film. Kao Vlah Alija je "pojeo" slavnog Franka Nera. Ne samo da je bio izgledom dobar frajer, vec je odigrao onog nesrecnog Aliju maestralno uz takodje maestralnog Serbedziju.

Boske

pre 8 godina

Lepi Gaga ode prerano! Ne znam, možda je bogohuljenje, ali čini mi se da nas je nehotice zakinuo za još koju ulogu šarmantnog čike toplog, baršunastog glasa i beskrajno prijatnog lika.

Ali je zato i ostavio kao malo ko. Nije lako biti legenda srpskog glumišta, konkurencija je nestvarna. Možda je to čak za nijansu lakše u Holivudu. No, i u takvoj konkurenciji se Gaga izdvaja svojim neodoljivim gardom autentičnog beogradskog šmekera i gospodina, kako pred kamerom, tako i privatno. Niko se od čitave plejade antologijskih glumaca nije tako duboko uvukao u srca budućih i aktuelnih frajera, mangupa, zavodnika i onih koji bi to rado postali. Ali i pripadnica suprotnog pola svih doba, podjednako. Gaga, šarmer bez pokrića i vječiti osvajač bez po muke, super i anti-heroj iz komšiluka i džentlmen stare garde. Gaga, naša nacionalna klasa i klasa za sebe - istovremeno.

Dragi Gaga, dok je na ovom svijetu notornih romantičara i beznadežno zaljubljenih u iskonsku, svevremensku ljudsku i umjetničku ljepotu - biće i tebe. A tamo gdje je sada tvoja divna duša, siguran sam, osim ljepote i nema ništa drugo.

Od stotinak - tri, po ličnom utisku

pre 8 godina

Meni je najinteresantnija filmska uloga Dragana Nikolića sinhronizacija glasa uloge Zvonka (Andreja Maričić), Budinog najboljeg druga, u filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića". U tom filmu, Dragan Nikolić, u svojoj 34. godini "pozajmljuje" glas jednom šesnaestogodišnjaku, veoma nespretnom i stidljivom sa devojkama, a istovremeno hvalisavom i naizgled samouvernom. Genijalno odglumljeno!

Osim toga, uloga Vlaha Alije u filmu "Banović Strahinja" Vatroslava Mimice, po svim filmskim kriterijumima komotno bi mogla da se rangira Oskarom za epizodnu ulogu. To mu je možda najupečatljivija uloga, dok mu je uloga Miloša (glavni lik) u filmu "Idemo dalje" Zdravka Šotre emocionalno najsnažnija.

Čuburac

pre 8 godina

"Mlad i zdrav kao ruža"; neverovatan film i Dragan Nikolić koji je prevazišao sebe u ulozi Stiva. Film je bio zabranjen 35 godina, valjda je jedna kopija bila sačuvana; a onda negde 2007. ponovo prikazan i to kao premijera!? na FEST-u.

Pavle Cvetkovic

pre 8 godina

Legenda, nije imao losu ulogu, kao Stole Haringa mi bio najsimpaticniji, a za kim ce ovoliko da zale danasnje generacije, ima dobrih glumaca ali su daleko od legendi koje nas napustise zadnjih godina

Nataly

pre 8 godina

Otišao je još jedan "Diplomac". Sada su na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj ulozi, u nekoj drugoj dimenziji ponovo na okupu Gaga, Nikola Simić, Slobodan Aligrudić, Ljuba Moljac, Dragan Laković, Baja Bačić, Bata "Bubuleja" Stojković i ostali... Poslednji pozdrav Gagi i drugarima.

Delije Čikago

pre 8 godina

Lično Urke, a najbolja uloga po mom skromnom mišljenju mu je u Banović Strahinji, kako je tu odigrao, krv ledi u žilama, zauvek naš Nikolić Dragan.

Iggy

pre 8 godina

Prle, Dzimi Barka, Flojd....Koliko uloga od kojih samo da je jednu odigrao usao bi u legendu. Ovaj komentar o poslednjoj sceni u Balkan ekspresu (http://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=1106390#k19738088) mi je naterao suze na ocu. Tako jednostavna scena a tako topla i tragicna!

Pomenuo bih i ulogu siledzije u filmu Zivot je lep. Film mi je potpuno razorio svest kad sam ga gledao u sred devedesetih i video sumarum celog tadasnjeg drustva u tom filmu. Gaga Nikolic je tad imao najznacajniju ulogu!

neko ko pamti

pre 8 godina

Ima o ONIH koji su imali ČAST DA SE NJEMU I ZORANU RADMILOVIĆU DIVE U DERVIŠU I SMRTI,U ATELJEU 212,ON KAO NEOBUZDANI BRAT MUSELIM,I ZORAN KAO AHMED NUDRUDIN.POEZIJA
JA NA DASKAMA KOJE,ŽIVOT ZNAČE.Izgleda je onaj,,katil ferman, za Muselima stigao da preživi pa nas i danas ugrožava sadašnjom,,reputacijom,, ,,popularnih,,.Nema tih reči Zahvalnosti i Sete koje se mogu podariti jednom ovakvom Čistokrvnom VELIČINOM BEOGRADSKOG DUHA. I ONAJ GORE ODLIČNO ZNA ZNA KOGA HOĆE U SVOJE DRUŠTVO, MAKAR DA NAM SKRENE PAŽNJU ŠTA SU TO VREDNOSTI KOJE NEPROLAZE.

Vladimir

pre 8 godina

Mislim da mu je najbolja uloga bila da je u životu bio jedan prefinjen i dobar čovek,pun nekog svoga ličnog šarma i posebnog šmeka.Popaj,Prle,dobri vaspitač Zeka,učitelj Miloš,Flojd,šarmantni prevarant Bratislav Nikolajević u Pozorištu...Jednostavno,mogao je da glumi sve.Ovo nije gubitak samo za njegovu porodicu,ovo je gubitak za sve nas koji smo ga voleli i poštovali.

Zeleni

pre 8 godina

Jedan od njegovih retkih filmova koje nisam pogledao je "Kicma" reditelja Vlatka Gilica. Godinama ne mogu da ga pronadjen, pa bih bio zahvalan ako neko zna gde mogu da ga pogledam, nadjem, kupim ili ukradem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dzimi Barka, 11. mart 2016 14:00)


http://www.filmovi.eu/filmovi/kicma-(1975)

mivaa

pre 8 godina

Sve su mu uloge maestralne,ali meni lično lik Prleta je nešto po čemu ću ga se sećati...hvala Vam za sve gospodine Gago i pozdravite nam Kentu i Jocu

Krstaš_Bgd

pre 8 godina

Po meni najbolju ulogu je ostvario u filmu "Mlad i zdrav kao ruža" (1971.). Neverovatan film za to vreme u režiji Joce Jovanovića gde Dragan Nikolić igra mladog delikventa, preteču onih koji će nam se desiti dvadeset godina kasinije. Kamera iz ruke koja snima čitav film i Dragan koji se obraća direktno gledaocima, surova kritika komunističkog sistema kroz dokumentaristički prikaz ondašnjeg Beograda tokom proslave bljutavog 25.maja, rođendana diktatora Broza i do tada, a možda i do sada, nezapamćene scene autentičnih beogradskih hipi džankija kako konzumiraju droge u hotelu "Jugoslavija", kao simbolički omaž nečega što nas tek čeka. Montaža, kadriranje, kostimografija, scenario, gluma Draganova, jedan specifičan ambijent kojim taj film odiše, po mom skromonom mišljenju ovaj film čini najboljim, najhrabrijim i najinventivnijim koji je naša (SFRJ i Srbija) kinematografija imala uz Nikolićevu maestralnu glumu.
Uz sve to, film je bio zabranjen čitavih 35 godina i smatralo se da su sve kopije uništene. Prikazan je samo dva puta u pulskoj areni i u Beogradu u Domu omladine; kažu da je red bio sve do početka Dečanske ulice. Nakon toga nestao je bez traga...

WolfPrincess of Mt. Lupus

pre 8 godina

Meni lično je Dragan Nikolić urezan u pamćenje kao Vlah Alija u filmu "Banović Strahinja" iz 1981.g. Možda to nije njegova neznačajnija uloga, ali gledajući ga onako mračno zavodljivog shvatila sam da totalno zaslužuje nadimak Lepi Gaga i to ne u pežorativnom smislu, već kao najveći kompliment. Sa 38 godina imao je harizmu Marlona Branda u "Pobuni na brodu Baunti".
Takvi frajeri se, nažalost, više ne rađaju.

Salence

pre 8 godina

Zavrsna scena Balkan Ekspresa.

U camcu su ilegalac koji vesla, mala Jevrejka i smrtno ranjeni Popaj (D.N.)

Devojcica: Pricaj mi opet o Popaju!

P: Bio.. jednom... jedan ..Popaj...

D: Kakav je bio?

P: Najbolji... ... najjaci...

D: Koga je voleo?

(nema odgovora)

D: Koga je voleo?

P: Tebe..

D: Najzad i to da cujem!

ESMA

pre 8 godina

Sve uloge kojih se prisecamo kroz vasu hroniku pokazuju zaista dar ovog izuzetnog glumca.sADA SAM SE SETILA LIKA U FILMU "NEKA DRUGA ZENA"GDE JE BIO TAKODJE DIVAN,PA KAO SPOREDNA ULOGA U "VRATICE SE RODE"ILI "SIVI DOM" a PODSETILI STE ME NA LIK IZ FILMA CIJEG NAZIVA NISAM MOGLA DA SE SETIM GDE JE GLAVNI LIK SA NEGATIVNIM OSOBINAMA A TAKO BLIZAK I DOPADLJIV'LEP I MLAD....KAO RUZA".i U LAVIRINTU KOJI JE TAKO MISTERIOZAN DO SAMOG KRAJA JE IZUZETAN.jEDNOSTAVNO NACICE SE NA SPISKU NEZABORAVNIH VELIKANA FILMA.a U "ZIVOT JE CUDO"JEL BESE ON?

neko ko pamti

pre 8 godina

Ima o ONIH koji su imali ČAST DA SE NJEMU I ZORANU RADMILOVIĆU DIVE U DERVIŠU I SMRTI,U ATELJEU 212,ON KAO NEOBUZDANI BRAT MUSELIM,I ZORAN KAO AHMED NUDRUDIN.POEZIJA
JA NA DASKAMA KOJE,ŽIVOT ZNAČE.Izgleda je onaj,,katil ferman, za Muselima stigao da preživi pa nas i danas ugrožava sadašnjom,,reputacijom,, ,,popularnih,,.Nema tih reči Zahvalnosti i Sete koje se mogu podariti jednom ovakvom Čistokrvnom VELIČINOM BEOGRADSKOG DUHA. I ONAJ GORE ODLIČNO ZNA ZNA KOGA HOĆE U SVOJE DRUŠTVO, MAKAR DA NAM SKRENE PAŽNJU ŠTA SU TO VREDNOSTI KOJE NEPROLAZE.

Dzimi Barka

pre 8 godina

Jedan od njegovih retkih filmova koje nisam pogledao je "Kicma" reditelja Vlatka Gilica. Godinama ne mogu da ga pronadjen, pa bih bio zahvalan ako neko zna gde mogu da ga pogledam, nadjem, kupim ili ukradem?

Mijat Splitski bili

pre 8 godina

Sve uloge su mu bile savrsene . Bio je takav glumac koji je mogao bas sve , istinska legenda , veliki covek . Pocivaj u miru , majstore

Block

pre 8 godina

Svaka uloga mu je bila za pamćenje - Kad budem mrtav i beo (vrhunsko falširnaje na onom muzičkom festivalu), Mlad i lep kao ruža (film ispred, ne samo onog već i sadašnjeg vremena), Nacionalna Klasa (dobro Šiljo, ne psujem), Otpisani (svi smo želeli da budemo Prle), Ko to tamo peva (malo manje falšira nego u prvom filmu), potcenjen a sjajan film Nešto između (cafe Klementina), Idemo Dalje, Balkan Ekspres...
Stvarno jedinstven i neponovljiv čovek.
Što bi rekao Njegoš, blago onom ko dovjeka živi imao se rašta i roditi.

Pavle KG

pre 8 godina

Ovaj Top 10 što ste objavili je dobar, ali ovakvi glumci zaslužuju minimum Top 20. Toliko je i više dobrih uloga ostvario Lepi Gaga.
Počivaj u miru, šmekeru, umetniče, ljudino i viteže glume.

Od stotinak - tri, po ličnom utisku

pre 8 godina

Meni je najinteresantnija filmska uloga Dragana Nikolića sinhronizacija glasa uloge Zvonka (Andreja Maričić), Budinog najboljeg druga, u filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića". U tom filmu, Dragan Nikolić, u svojoj 34. godini "pozajmljuje" glas jednom šesnaestogodišnjaku, veoma nespretnom i stidljivom sa devojkama, a istovremeno hvalisavom i naizgled samouvernom. Genijalno odglumljeno!

Osim toga, uloga Vlaha Alije u filmu "Banović Strahinja" Vatroslava Mimice, po svim filmskim kriterijumima komotno bi mogla da se rangira Oskarom za epizodnu ulogu. To mu je možda najupečatljivija uloga, dok mu je uloga Miloša (glavni lik) u filmu "Idemo dalje" Zdravka Šotre emocionalno najsnažnija.

Nataly

pre 8 godina

Otišao je još jedan "Diplomac". Sada su na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj ulozi, u nekoj drugoj dimenziji ponovo na okupu Gaga, Nikola Simić, Slobodan Aligrudić, Ljuba Moljac, Dragan Laković, Baja Bačić, Bata "Bubuleja" Stojković i ostali... Poslednji pozdrav Gagi i drugarima.

Delije Čikago

pre 8 godina

Lično Urke, a najbolja uloga po mom skromnom mišljenju mu je u Banović Strahinji, kako je tu odigrao, krv ledi u žilama, zauvek naš Nikolić Dragan.

Vladimir

pre 8 godina

Mislim da mu je najbolja uloga bila da je u životu bio jedan prefinjen i dobar čovek,pun nekog svoga ličnog šarma i posebnog šmeka.Popaj,Prle,dobri vaspitač Zeka,učitelj Miloš,Flojd,šarmantni prevarant Bratislav Nikolajević u Pozorištu...Jednostavno,mogao je da glumi sve.Ovo nije gubitak samo za njegovu porodicu,ovo je gubitak za sve nas koji smo ga voleli i poštovali.

branislav

pre 8 godina

Za film "Idemo dalje" sam posebno vezan. Lik učitelja, koga tumači Gaga Nikolič, veoma me podseća na mog pokojnog učitelja Radeta, starovremneskog učitelja starog kova, koga pamtim i dannas,kakvih više nema. Dokaz koliko je Gaga bio veličanstven glumac, kakav raskošni talenat je posedovao, najbolje pokazuje da je u mom sećanju uspeo da oživi uspomene na detinjstvo, ulogom mladog učitelja. Gago, mnogo ćeš nam nedostajati!

mivaa

pre 8 godina

Sve su mu uloge maestralne,ali meni lično lik Prleta je nešto po čemu ću ga se sećati...hvala Vam za sve gospodine Gago i pozdravite nam Kentu i Jocu

Zeleni

pre 8 godina

Jedan od njegovih retkih filmova koje nisam pogledao je "Kicma" reditelja Vlatka Gilica. Godinama ne mogu da ga pronadjen, pa bih bio zahvalan ako neko zna gde mogu da ga pogledam, nadjem, kupim ili ukradem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dzimi Barka, 11. mart 2016 14:00)


http://www.filmovi.eu/filmovi/kicma-(1975)

Boske

pre 8 godina

Lepi Gaga ode prerano! Ne znam, možda je bogohuljenje, ali čini mi se da nas je nehotice zakinuo za još koju ulogu šarmantnog čike toplog, baršunastog glasa i beskrajno prijatnog lika.

Ali je zato i ostavio kao malo ko. Nije lako biti legenda srpskog glumišta, konkurencija je nestvarna. Možda je to čak za nijansu lakše u Holivudu. No, i u takvoj konkurenciji se Gaga izdvaja svojim neodoljivim gardom autentičnog beogradskog šmekera i gospodina, kako pred kamerom, tako i privatno. Niko se od čitave plejade antologijskih glumaca nije tako duboko uvukao u srca budućih i aktuelnih frajera, mangupa, zavodnika i onih koji bi to rado postali. Ali i pripadnica suprotnog pola svih doba, podjednako. Gaga, šarmer bez pokrića i vječiti osvajač bez po muke, super i anti-heroj iz komšiluka i džentlmen stare garde. Gaga, naša nacionalna klasa i klasa za sebe - istovremeno.

Dragi Gaga, dok je na ovom svijetu notornih romantičara i beznadežno zaljubljenih u iskonsku, svevremensku ljudsku i umjetničku ljepotu - biće i tebe. A tamo gdje je sada tvoja divna duša, siguran sam, osim ljepote i nema ništa drugo.

Pavle Cvetkovic

pre 8 godina

Legenda, nije imao losu ulogu, kao Stole Haringa mi bio najsimpaticniji, a za kim ce ovoliko da zale danasnje generacije, ima dobrih glumaca ali su daleko od legendi koje nas napustise zadnjih godina

Filmofil

pre 8 godina

Dzimi Barka najbolja. Ucitelj iz Idemo dalje meni najdraza. Neobicno volim taj film. Kao Vlah Alija je "pojeo" slavnog Franka Nera. Ne samo da je bio izgledom dobar frajer, vec je odigrao onog nesrecnog Aliju maestralno uz takodje maestralnog Serbedziju.

thinking out of the box

pre 8 godina

Огуглао на све, не памтим кад сам се последњи пут заплакао.
Данас јесам.
Почивај у миру. Нека ти је лака земља.

miro split

pre 8 godina

Koja je najbolja uloga Dagana Nikolića?To je bar lako.PRLE!
Toliko se taj lik srodija sa kolektivnom svješću ovi prostora da je i Bog danas u raju upozorija Švabe da nađu zaklon jer na oni svit stiže jedan,neponovljovi i neuništivi PRLE!

Iggy

pre 8 godina

Prle, Dzimi Barka, Flojd....Koliko uloga od kojih samo da je jednu odigrao usao bi u legendu. Ovaj komentar o poslednjoj sceni u Balkan ekspresu (http://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=1106390#k19738088) mi je naterao suze na ocu. Tako jednostavna scena a tako topla i tragicna!

Pomenuo bih i ulogu siledzije u filmu Zivot je lep. Film mi je potpuno razorio svest kad sam ga gledao u sred devedesetih i video sumarum celog tadasnjeg drustva u tom filmu. Gaga Nikolic je tad imao najznacajniju ulogu!

Čuburac

pre 8 godina

"Mlad i zdrav kao ruža"; neverovatan film i Dragan Nikolić koji je prevazišao sebe u ulozi Stiva. Film je bio zabranjen 35 godina, valjda je jedna kopija bila sačuvana; a onda negde 2007. ponovo prikazan i to kao premijera!? na FEST-u.