Utorak, 01.03.2016.

11:09

"Jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet"

Predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski rekao je danas da je jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet prosvete u Srbiji.

Izvor: Beta

"Jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

kotlokrp

pre 8 godina

Rad u jednoj smeni je apsolutno moguć,poželjan i racionalan.
1.Energetska ušteda je 50 posto
2.Broj dece u školama rapidno se smanjuje
3.Više slobodnog vremena za vanškolske aktivnosti

Ali...država,odnosno lokalne samouprave treba da investiraju u dogradnju jedne do tri učionice u proseku,da bi svi mogli da pohađaju nastavu prepodne.Novac koji bi bio uložen,vratio bi se za nekoliko godina kroz uštede u struji,vodi i nadasve grejanju.Logično bi bilo da u zimskom periodu easpust traje duže au letnjem kraće baš zbog grejanja.
Nažalost,država štedi na sopstvenoj deci,otima nastavnicima plate,ponižava najbitniji deo ovog društva,prosveOve mere treba da predloži Ministarstvo prosvete,koje bi moralo da zaštiti svoje zaposlene u školama od daljeg propadanja.

dida dedic

pre 8 godina

E ljudi,uhvatili se ove teme pred izbore...To je daleko od istine,da se ostvari,jer mi idemo u dve smene, sto su nam skole male,a ne zbog djaka...Poceli i mi odrasli da verujemo u deda mraza,pred izbore...Pa odmaknite se malo dalje od BG pa vidite kakve su nam skole...pa ministri u prosveti ,,podrzavaju strajk mesecima,, jer nemaju novca da prosvetarima plate prosek ,a kamoli da zidaju skole...Nece nista zidati i praviti ako drzava od toga nece imati korisi,a vidimo...ko se jos obogatio od znanja,od dobrih djaka i studenata...mozda zapad,a takav odnos u Srbiji je,cist gubitak,i zato ...NE VERUJTE...TO JE SARENA LAZA PRED IZBORE...

Zoki

pre 8 godina

Moja deca u osnovnoj školi u Kanadi imaju nastavu od 9 do 3: 5 časova po 50 minuta, 2 po 20 minuta, odmor od 20 minuta i pauzu za ručal od 50 minuta. Tako od prvog razreda (predškolsko je bilo kraće). Deca koju roditelji ne mogu da pokupe u 3 ostaju u nekoj vrsti produženog boravka do 6 ili dok ih ne pokupite. Taj produženi boravak s plaća. Što se tiče radnog vremena nastavnika, njihov posao nije od 9 do 6. Treba pripremiti nastvu, pregledati radove, odgovoriti na email koji roditelji pošalju, itd. Ne ulazim u to da li u srpskim školama ima dovoljno mesta za rad u jednoj smeni - ali je činjenica da je to puno prirodniji ritam, u odnosu na tumbanje iz smene u smenu. Ne treba zaboraviti ni to da sve manje dece ima mogućnost da babe i dede brinu o njima dok roditelji rade.

Maja

pre 8 godina

@ neko
E pa sad ste ga preterali. Cuj 6 sati rada u skoli je ekvivalent 10 sati rada nekog drugog posla. Radila sam u skoli 2 godine na zameni i iako posao u skoli ima , kao i svi drugi poslovi, mana ima i puno prednosti. Da ne pominjem da 80% nastavnika i profesora bukvalno otaljava svoj posao, ne trude se , samo ispredaju lekciju iz udžbenika - onako bubatorski , ne pokušavajući da decu zainteresuju.
Dodjite da radite u drugim firmama u privatnom sektoru i shvaticete sta znaci pritisak da sve zavrsite u odredjenom roku, stres jer vidite da ce te, posto je nemoguce posao za taj dan zavrsiti u roku radnog vremena, morati to kuci da zavrsite. Hocete da kazete da je vas posao tezi od posla lekara u hitnoj sluzni, medicinske sestre, programera, stomatologa, prodavacice u maksiju koja radi 8 sati stojeci svo vreme jer ne sme da sedne , a jos radi i vikednom???

petar 015

pre 8 godina

Da se nadovežem na svoj komentar. Ja to tumačim da treba izgraditi nove škole,dograditi stare i tako omogućiti sprovođene ove ideje i bolje uslove za sve koji su obrazovnom sistemu.

doosh

pre 8 godina

Jedna smena bi olakšala život i deci i roditeljima. I ne, nemaju na zapadu duplo više škola nego mi, ali imaju više radnih dana i manji broj časova dnevno. Nema tamo mini raspusta svakih mesec dana. I ne, ne ostaju deca do 16-17 časova u školama. Svanuloj bi i babama i dedama koji pre podne dok su roditelji na poslu rade domaće zadatke s decom koja idu popodne u školu.
(Brus Vilis, 01. mart 2016 13:46)

Više radnih dana i manji broj časova ne rešavaju problem broja dece u jednom trenutku na jednom mestu. Jedino ako ste orkrili postojanje više dimenzija, ideja bi mogla biti sprovedena u delo. Mada možda su učionice previsoke, mogli bi ih deliti po vertikali.

Marija

pre 8 godina

@Brus Vilis

Imate svedocenja nekoliko ljudi cija deca idu u skolu na Zapadu, ali eto, vi znate bolje. Nije tacno da tamo deca imaju manje casova nego u Srbiji, imaju ih od cetiri do cak osam dnevno (zavisno od uzrasta), ali ne jedan za drugim, vec cesto imaju pauze od po cas-dva (zbog toga sto je nemoguce napraviti takav raspored kada su sva deca u isto vreme u skoli), sto moze da im produzi boravak u skoli i do 18h. I da, obicno dolaze oko 16h-17h, zavisno od udaljenosti skole od kuce. Posto treba da urade domaci i uce za sutradan, njihov dan je POTPUNO posvecen skoli, hronicno su neispavani jer svakog dana ustaju rano, nemaju vremena za ucenje jezika, bavljenje sportom i druge vannastavne aktivnosti (osim vikendom, ali mislim da im barem tada treba dati da malo predahnu). Vannastavne aktivnosti su moguce jedino odmah posle skole, ali to znaci da dodju kuci oko sedam ili osam uvece, premoreni, i da nema nista od ucenja za sutra. Moje iskustvo je iz Nemacke, ali imam rodjake i prijatelje u Francuskoj, Engleskoj, Svajcarskoj, Finskoj, i svuda je manje-vise tako.

ON

pre 8 godina

U Torontu smo. U skoli je jednosmenska nastava, pa cu reci nesto o organizaciji.
Skola pocinje (uglavnom) od 9 ujutru i zavrsava se do 3:30. U podne postoji rucak i veliki odmor koji traju sat vremena. Sto se rucka tice, deca mogu da ponesu jelo u skolu ili da budu pretplaceni na hranu, ili da, ako zive blizu skole, odu kuci na rucak i vrate se (mladji uz pratnju roditelja/staratelja).
Najecesce roditelji uglavnom prvo odvezu ujutru decu i nastavljajau na posao. Druga opcija su skolski autobusi (oni zuti) koji saobracaju u odredjenoj zoni i kupe decu i vracaju na ustaljenim tackama. Malo starija deca idu javnim prevozom.
Udzbenici se retko nose kuci. Domaci se radi preko predvidjenih websajtova, ili stampan ili pisan na listovima.Pravilo je da preko vikenda, za praznike i preko raspusta nema domacih (govorim o osnovnoj skoli).
Sto se prostora tice, u mnogim skolama, sagradjena su montazna odeljenja u koje staje po jedno odeljenje (u nekim skolskim dvoristima ih ima i po vise u nizu).
Takodje, nastava je vise organizovana kao predmetna nastava. "Razredna" uglavnom predaje jezik, matematiku i jos neki predmet, a 3,4 druga ucitelja predaju druge predmete. Nastava se odvija u ucionicama, sali za fizicko, biblioteci, a ako je lepo vreme i napolju (dosta zavisi od ucitelja).

lujo

pre 8 godina

Nije istina da ni u jednoj EU zemlji nema dvosmjenske nastave,ima i u Hrvatskoj. Bilo je pokušaja da se uvede u Međimurskoj županiji,pa su se škole proširivale na teret općina i na kraju se te iste općine prezaduzilo. Jednosmjenska nastava bi bila dobra stvar,al mislim da si to financijski zemlje poput Hrvatske ili Srbije nemogu priuštiti .

neko

pre 8 godina

Zasto doticni gospodin ne kaze koliko nastavnici zaradjuju svuda u Evropi kad se vec poziva na celu Evropu? Nek proba da provede svaki dan ceo dan u skoli za 300-350e mesecno. Nastavnici traze dodatne poslove da bi prezivljavali. Da ne kazem ni to da bi nastao opsti haos i guzva kad bi svi bili u istoj smeni. Guzva u hodnicima, guzva u zbornicama. I ovako je haos, biti u skoli 5-6 sati je isto toliko stresno kao biti na nekom drugom radnom mestu 10 sati. Najbolje jos da ceo dan svi budu u skoli, deca iovako jedva izdrze, o nastavnicima da i ne govorim. Opet hoce da stede na deci, nastavnicima i obrazovanju.

1996

pre 8 godina

Pitanje za gospodina Lipovskog:
Da li mu je poznato da je broj učenika u TIM evropskim zemljama (sa jednom smenom) 20-25, a kod nas VEĆ SADA 30 i više?
(nada22, 1. mart 2016 14:51)
Cuj VEC SADA, pa nas pre 20 godina u razredu bilo 36... Takodje smo imali i 32 casa nedeljno

BgHQ

pre 8 godina

Kada sam isao u skolu to ce zvalo celodnevna nastava.Imali smo pet casova pa pauzu za rucak u trajanju od oko 1.5h pa jos 3 casa posle podne koji su bili zamisljeni za domace zadatke i ucenje.Smisao je bio da se sve obavi u skoli i da smo slobodni kad dodjemo kuci.Nastava je trajala od 8-16 ali smo po dolasku kuci morali jos da ucimo jer u skoli u toku poslepodnevnih casova naravno nismo mogli sve da stignemo pa smo jos kod kuce radili od sat vremena pa do 3,4 sata(posebno ppred kontrolne,pismene,odgovaranje za ocenu itd).Sve u svemu kada se sabere bili smo angazovani po ceo dan i nismo imali nista vise slobodnog vremena od dece koja su isla u skolu po klasicnom programu,cak sta vise,imali smo daleko manje slobodnog vremena.O ovom predlogu ne treba donositi ishitrene zakljucke ali smatram da to nije prioritet vec program koji,svi cemo se sloziti,je preobiman i cesto totalno nepotreban,bolja nastavna sredstva i opremljenost skola i naravno daleko bolje plate prosvetnih radnika.

N

pre 8 godina

Zao mi ove danasnje dece. Uglavnom vise nemaju gde da se igraju i budu slobodni i bezbrizni, roditelji ih setaju i nadgledaju kao ljubimce. A sad zele i da im od malih nogu uvedu celodnevno radno vreme, od ujutru pa do 16-17h. I jos rad kod kuce, i jos jezik, ili muzicka, ili trening...ode detinjstvo i odraste robot.

Jelena

pre 8 godina

Šta sa muzičkim školama, koje nisu obavezne? Samo popodne? Deca nas, koji radimo u mizičkim školama, bi tako viđala roditelje isključivo od 21 č uveče i nedeljom, jer mi radimo svake subote! Ili da i muzičke ukinemo, kad je sve višak u Srbiji danas?

ludi sesirdzija

pre 8 godina

Isao sam 4 godine u srednju samo prepodne i bilo mi je muka da nekad ustanem i cinimi se da bih pristao na sve samo da sam mogao da odem makar jedan dan u skolu popodne.

ocistite cucavce za pocetak

pre 8 godina

Ček' malo... svi đaci da se prebace u jednu smenu? Apsolutni prioritet? Da li je to meni nešto promaklo ili se u proteklih par godina u Srbiji stvarno udvostručio broj škola (kvadrata, opreme, sala, kabineta)? Ili će napredna Srbija, balkanski lider tigrova, da u narednih par godina sagradi i opremi još par stotina (hiljada?) objekata za obrazovanje dece kako bi i praksi moglo da se sprovede ova utopijsko (cinici bi rekli predizborno) obećanje? Samo da podsetim, Vođa je kao kolosalni poduhvat, koji će on lično nadgledati, predstavio popravku WC-a i krečenje postojećih škola, tako da se pitam kako mu se u raspored i budžet uklapa ovo novo zidanje. Milsim, znam ja da Njegovi dani imaju po 25 sati, nedelje 10 dana i da nikada ne spava nego se svake sekunde bori za bolji život i napredak Srbije, ali za nas obične smrtnike zakoni fizike, biologije i ekonomije ne funkcionišu baš tako...

nada22

pre 8 godina

Pitanje za gospodina Lipovskog:
Da li mu je poznato da je broj učenika u TIM evropskim zemljama (sa jednom smenom) 20-25, a kod nas VEĆ SADA 30 i više?

murajsam

pre 8 godina

e stvarno ne mogu više da trpim ove glupe ideje....ma ne treba nama promena te vrste, nama pod hitno treba promena onoga što se uči u školama, promena onih koji uče tu decu i najvažnije naći neku praksu , tamo gde je ona neophodna, jer bez nje sve u sustini nema nekog velikog smisla danas...ako neko upiše elektrotehničku srednju šta će njemu likovno, muzičko, geografija, istorija, biologija i slično... i na kraju zavrsi to i nista ne može da radi ono za šta se kao školovao, jedino ako mu je ćale električar pa mu prenese znanje (ovo video 100 puta), drugo tehničke predmete predaju likovi koji nemaju dan prakse, it tehnologije su nam na zadnjem mestu itd itd....

Simic Ivan

pre 8 godina

Pametnije bi bilo da se renovirju skole u Srbiji u kojima se i danas koristi poljski wc.Da verujte da ima takvih skola,kod nas se pravi zid a temelja nigde.

Imay

pre 8 godina

Ali kako bi onda pravili zgrade za prodaju na prostorima škola? Pa glavni interes vladajućih elita je plombiranje Beograda zgradama, jer im to omogućava enormnu zaradu i lično i za budžet. Koga briga za škole, pogotovo na dobrim lokacijama? Najbolji primer je kad su školu Sava Kovačević na Vračaru, koja je imala 2 odvojene adrese(1-4. i 5-8. razred) nadogradili i uveli smenski rad da bi napravili nekakve američke apartmane... Niko se nije pobunio... I sve je bilo po zakonu...

Jovana

pre 8 godina

Radim u skoli u Americi i ovaj je sistem je na snazi. Deca su preumorna, lisena detinstva koje sam ja imala, ali za one kojima se kuci ne ide (u pitanju su gladna ili zlostavljena deca iz geta) je dobra ideja. U svakom slucaju, drago mi je sto sam odrasla igrajuci se s drustvom na ulici. To je cini mi se ovih dana privilegija.

Stole

pre 8 godina

Glupostima nikad kraja.Vratite školstvo u sedamdesete.Prekopirajte ceo sistem...i knjige.Modifikujte samo podatke.Neko pametniji je to smislio još tada kako da školstvo bude efikasno.

Ja

pre 8 godina

Meni je odgovarala nastava u dve smene. Nisam imala svoju sobu, nego sam delila sa sestrom. Na svu srecu, sestra i ja smo isle u skolu u suprotnim smenama, pa nam je to osiguravalo izvesnu dozu privatnosti (koju inace ne bi imale). Ne tvrdim da je to neki posebno jak argument za nastavu u dve smene, ali eto, meni je odgovaralo.

Naravno, ako se uvede jednosmenska nastava, onda ce to biti celodnevna nastava, tako da od skole pre podne, a igranja posle podne nece biti nista. Da li bi to bilo dobro ili lose - ne znam. Meni licno je puno znacilo da imam vise vremena kod kuce: vise vremena za spremanje za takmicenja, vise vremena za ucenje engleskog... Nastava u skoli (barem osnovnoj) nije bila na bog-zna-kakvom nivou, tako da mi je ovo ucenje van skole bilo od vece koristi.

Milos

pre 8 godina

Živim u Šapcu i imam 2 sina. Prvi je 8 razred a drugi je 4 razred. Već 2 godine se u Šapcu osnovno školovanje dece odvija u smenama jedne nedelje pre podne a druge nedelje posle podne. Blago rečeno to je jedna katastrofa. Deca su generalno izgubila prosek za jednu ocenu. Sportske aktivnosti su spale na najnižu granu odkako znam za sebe. Deca su izgubila svaki red. Ne zna se ni kad jedu i spavaju a kamoli kad uče i rade. Na pitanja i peticije roditelja odgovori su da je tako bolje za decu ali niko ne kaže šta je to bolje za decu. Kao da postoji plan da nam deca što manje nauče u školi a ne obrnuto. Ukinuše usmeno ispitivanje i samo daju testove. Nastavnike vise nista ne zanima cak vecina i ne zna imena ucenika. Stalno se strajkuje kao da je samo njima lose.
Po meni skolstvo nikad nije bilo losije.

Milos

pre 8 godina

Najbolje je bilo dok su od prvog do cetvrtog isli od 13h u skolu i oni su do 17h i 30min kuci a od petog do osmog idu od 7h i 30min do 13h. Generacijama je bilo tako u Šapcu i sad su to izmenili jer su se neke učiteljice pozvale na zakon da smene moraju da se dele između ove dve grupe đaka. Pa i delile su se . Svaki đak je u školu išao 4 godine po podne i 4 godine pre podne. A što se tiče spavanja svako ko legne u 22h naspava se do 6h!!!!

Realni

pre 8 godina

Prvi prioritet je postaviti obrazovanje i vaspitanje u srž društvenog sistema, adekvatno plaćati i stimulisati prosvjetne radnike, odvajati radnike od neradnika, bolje osmisliti gradivo i učenje i naravno obezbjediti modernu opremu za škole, uključujući i zatvaranje sramnih vanjskih WC-a u roku od godinu dana.

realno

pre 8 godina

Sve je ovo lepo ali od kojih para će se finansirati jednosmenska nastava? Ako jedna škola radi u dve smene i toj školi uvedete jednu smenu to znači da pored te škole morate napraviti još jednu (istu takvu)i u njoj zaposliti isti broj nastavnika/profesora ( ili želite da rade dve smene). Dakle duplo veći troškovi. Bilo bi odlično da smo mi Engleska ili Švedska pa da uvedemo ovaj sistem, ali budući da nismo postavlja se pitanje ko će to da plati?

ladan beton

pre 8 godina

Ne kapiram sto se svi zale kako nemaju dovoljno vremena sa decom? Svake druge nedelje su pre podne... Tad kad su popodne imaju prilike da SAMI urade domace i da imaju bar trunku odgovornosti... Sto svi gledaju evropu i ameriku? Sto niko ne gleda japan? Sto mislite da evropa i amerika trazi drugde obrazovane ljude? Zato sto njihovi nece i ne znaju da uce... Kad odete tamo pa resite dve jednacine sa dve nepoznate gledaju vas ko da ste sa marsa pali... Nase obrazovanje nije savrseno, ali je daleko od loseg po kolicini... To sto je deci dozoljeno da, pored tih 6 sati u skoli, ostatak dana provedu ispred tva ili kompa je krivica roditelja!!! A za sve sve se nadje vreme, samo kad se zeli!!

Milos

pre 8 godina

Smenski rad je najzastupljeniji u fabrikama. Jel se to deca u skoli kad idu jedne nedelje pre podne a druge po podne pripremaju za zivot u fabrikama?

Prosvetar

pre 8 godina

Drug recima uvescemo odeljenja sa po 40 djaka. Em manje radnika em usteda svi u jednoj smeni bice za agencije i politicke parazite.

Vlafa

pre 8 godina

Ne treba da se promenu dve smene u jednu zbog roditelja i manje obaveza sa klincima posle škole, nego zbog tih istih klinaca i radnih navika koje.se stvaraju od momenta kada krenu u skolu! Problem je naravno, između ostalih, to što nema dovoljno mesta za sve đake u jednoj smeni, e sad, kad tajkuni naprave računicu, skontaj da akoalo ulože bezbedno mogu da nastave sa monopolom, i na kraju se ipak prihvati od odgovornih nam političara da bi deca mogla da idu.u školu kao i.ostatak evrope, jer ako ne računamo Albaniju, Kosovo, Bosnu i Cg, niko više nema školstvo koje prati smene u fabrikama, rođaci, niko! Ali ako pitate bilo koga od ovih što vise na tv-u, rećiće kako smo među prvima u evropi po školstvu, pa sto bismo menjali kad nam je nacionalni produkt kriminal, i to od malih nogu!

ehgjđđćcccccccccccczwđ

pre 8 godina

Prva sportska kosarkaska Gimnazija- koledz Beograd radi po tom principu i odlicna je! Radila sam u toj skoli i mislim da ucenici imaju sve uslove! Roditelji su mirni, deca i prevoz do kuce imaju! Odlicna skola, posebno za sportiste! Topla preporuka!

lagrandebellezza

pre 8 godina

@deephomer
govorim o ucenicima osnovnih i srednjih skola a ne nuzno o tinejdzerima. Dokazano je da su deca produktivna tek od osam-devet sati,nakon dorucka,u sta smo se svi mogli uveriti dok smo pohadjali skolu. Tesko da je neko s punom paznjom pratio cas u sedam sati ujutru? Nije cilj skolovanja uklapati obaveze roditelja i dece, ili nastavnika i njihovih van nastavnih obaveza. Sto se tice fakulteta, predavanja -danas- pocinju najranije u osam sati. A ovo danas sam naglasila, jer nekad su deca isla na spavanje u devet sati, a danas kasnije. Kasnije zbog novog nacina zivota, brzeg i informacijama opterecenijeg.

mika

pre 8 godina

Svaka čast!Ne zavisi od vas kada će i koliko deca ići u školu. Natalitet određuje da li se radi u dve smene ili ne. Vi ste već odredili da nam je prioritet smanjivanje dece - radi uštede u buđzetu. Učinite nešto za poboljšanje nataliteta i spasićete ovu državu i ovaj narod. Što se tiče obrazovanja - nekada učitelji , nastavnici i profesori buli poštovani - a danas. Nekada su iz klupa izlazili u svetu priznati majstori, tehničari inžinjeri pa čak i ekonomisti i pravnici- a danas.O tome vi treba da razmišljate.

vuk

pre 8 godina

Bolje bi bilo da idu svi prepodne, ali ne verujem da je to moguce, u mojoj skoli ide 6 odeljenja po godini prepodne i 6 popodne, nema sanse da moze da stane 12 odeljenja u jednu smenu.

pozdravljam predlog i bivseg profesora

pre 8 godina

pricam pre neki dan nesto na temu skole s kolegama nemcima i pomenuh da sam isla popodne u skolu, na sta mi oni rekose da se kod njih u skolu ide samo pre podne! ima smisla!

Djenka

pre 8 godina

Moje iskustvo sa zapada: Ustaje se svako jutro u 6:30 najkasnije. Deca mi idu u skolu do 12:00 a posle toga trce kuci na rucak i moraju da su nazad u skoli do 14:00. Ako ne mogu da stignu jedu neke (preskupe) gluposti u lokalnim restoranima brze hrane posto nosenje od kuce "nije cool". Posle toga imaju jos samo par sati nastave i dolaze kuci do 17:00 ili 17:30. Sredom imaju popodne slobodno. A do pre 15-ak godina se cak i subotom izjutra islo u skolu na 4 sata. Ja sam skolu zavrsio u Srbiji, i isao sam, kao i vecina nas, jedne nedelje pre podne a druge popodne. Mogao sam i da treniram i da stignem da se jedne nedelje naspavam a druge da provedem dosta vremena sa roditeljima posle njihovog posla. Uvodjenje jedne smene kod nas nije moguce zbog infrastrukture. A postavlja se i pitanje naspavanosti. Nacin zivota se drasticno promenio u poslednjih 20-30 godina. Sna nikada dosta, posebno za decu. Jedna smena garantuje ne naspavanu decu. Razmislite o tome. Znam da je sigurnost takodje opala i da je nocno vracanje kuci postalo avantura. Ali je san ipak vazan i ne treba ga zapostaviti.

Luka

pre 8 godina

"Pristajao" sam da idem u skolu prepodne samo zato sto sam znao da uskoro stize nedelja kada se ide popodne. Nema vece nesrece nego kad dodje ponedeljak i prepodnevna smena. U gimnaziji sam dobio dosta neopravdanih zato sto nisam dolazio na prve casove prepodne. Mnoga deca zaista ne vole da ustaju toliko rano,i posle im propadne ceo dan,moraju da spavaju da popodne itd.... Rad u jednoj smeni je moguc ali samo ako bi pocinjao u 10 najranije.

Nikola

pre 8 godina

Iz Engleske: U skolu (osnovnu) se ide od 8:50, kada krece prozivanje. Zavrsava u 3:15. Uglavnom. Znaci, ako roditelji rade, nema sanse da se dete odvede ili pokupi iz skole. Zato masovno majke (uglavnom) ne rade a ako rade onda after school i slicne stvari na sta odlazi ogroman novac. Srednja (u koju se krece sa 11 godina) je jos gore. S obzirom da su skole uglavnom udaljene od mesta stanovanja krece se rano a vraca kasno. Moj klinac krece u 7:30 ujutru da bi stigao u 8:45, vraca se oko 5 popodne i to ako krene kuci na vreme sto je u 3:45. Domaci se uglavnom ne radi u skoli, niko nema vremena za to. Tamo imaju rucak (koji se placa, naravno, ali ne kupuje se u obliznjoj pekari), par pauza, ali uglavnom su sve casovi. Skolaska godina pocinje oko 1 Septembra i zavrsava se krajem Jula, 6 nedelja letnji raspust, ali na svakih 6 nedelja skole je jedna nedelje pauze (half term)...

boba

pre 8 godina

Ja sam imala srecu da idem u jednoj smeni celu osnovnu, da bi kasnije "zbog manjka djaka" tu skolu ukinuli, djake podelili na okolne dve, pa su isli u dve smene u odeljenjima sa preko 35 djaka.

Menjanje smena je nezdravo i za odrasle, a kamoli za decu, drugo, na ovom portalu je u vise navrata pisano o studijama koje su pokazale da je rano ustajanje za decu i tinejdzere nepozeljno i da je idealno da skola pocinje izmedju 9-10 casova. Sa jednosmenskim radom bi to bilo mocuce.
Takodje, ozbiljnije bavljenje nekim vankolskim aktivnostima je nemoguce (jezici, sport) posto decu svake druge sedmice druga smena sprecava u tome.
Ali... Dolazimo do manjka prostora, para itd, tako da je to iluzija.

Aleksandar

pre 8 godina

Zanimljivo, ajd da kazemo da cemo i izgraditi skole... samo ostaje pitanje- gde?

Gde ce se naci mesta u Beogradu ili bilo kom vecem mestu za skolu? Skola nije samo jedna zgrada, vec mora imati salu, skolsko dvoriste, sportski teren... prava skola bi trebala da zauzima mesta kao manji kvart ili blok zgrada... gde?

Mozda na periferiji... Pa ce onda roditelji razvoziti decu u skolu, posto ce se uvesti zakon da mladji od 14 god ne smeju ici sami u skolu. Pa ce pojacati guzvu u saobracaju... pa ce... pa ce... ne ide to bas lako kod nas...

bašjedobarčoček

pre 8 godina

ovo je nemoguce, iz prostog razloga sto mnoge skole dele objekte
npr u Rumi samo jednu skolu dele ucenici Ekonomske skole i Gimnazije, tako da nema sanse da se bude ista smena

Dejan

pre 8 godina

Ja sam isao u Ribnikar u celodnevnu nastavu.
Ko je hteo, mogao je da dodje u skolu na dorucak u 7:30, a ko nije nastava je pocinjalau 8:00, od 9:35 do 9:55 bi bio veliki odmor, pa jos 2 casa.
Oko pola 12 - 12 bi imali rucak, pa 2 sata slobodno, jal da radimo domaci jal da se igramo u dvoristu, jal da idemo organizovano u park.
Od 14 h do 15:35 bi imali jos 2 casa. I onda smo mogli kuci ili da sacekamo da roditelji dodju po nas. I bilo nam je super
Meni ta ideja o celodnevnoj nastavi, gde jos ima i droucak, uzina i rucak za decu, gde nema potreba da se kod kuce radi domaci, gde se u skoli svakdnevno i igra i uci, izgleda sasvim OK.

ns

pre 8 godina

Moje dete ide u gimnaziju "Laza Kostić" u Novom Sadu u kojoj je nastava organizovana "samo" u prvoj smeni (tako je već godinama u ovoj gimnaziji). Ne mogu vam opisati kakvo je to olakšanje i za dete i za roditelje.

Brus Vilis

pre 8 godina

Jedna smena bi olakšala život i deci i roditeljima. I ne, nemaju na zapadu duplo više škola nego mi, ali imaju više radnih dana i manji broj časova dnevno. Nema tamo mini raspusta svakih mesec dana. I ne, ne ostaju deca do 16-17 časova u školama. Svanulo bi i babama i dedama koji pre podne dok su roditelji na poslu rade domaće zadatke s decom koja idu popodne u školu. A popodne deca mogu da se dodatno obrazuju, da uče da sviraju instrumente, da uče jezike, da igraju i da se igraju i da se bave sportom. najlakše je reći: "Pa šta, i ja sam išao u dve smene u školu!" Po toj logici mogli smo živeti u pećinama, šta je falilo kromanjoncima?

kap po kap pa prelije

pre 8 godina

Pozdravljam. Ali šta je sa očiglednim kršenjima prava dece? Maksimalan broj časova u starijim razredima je 25. Moja ćerka u 7. ima 34! Tu nema nikakvog mesta za vanškolske aktivnosti. Bar to može da se sredi bez gradnje novih škola. Uostalom kako dete može da dobije neopravdani za čas na kojem nije ni trebalo da bude?

Miodrag

pre 8 godina

Nemoguce je i zbog manjka objekata. U Zrenjanjinu se trenutno grade dve crkve i nijedna skola. Naselje Zeleno Polje sa sigurno 15tak hiljada stanovnika nema skolu, ali eto gradi crkvu. Najbliza skola nam je u naselju Dolja do koje ima 3km. Umesto da ucimo, mi cemo da se molimo u crkvi da postanemo obrazovani.

darko

pre 8 godina

Moze sve da se stigne i u 2 smene ja sam tako ucio i stizao sam sve. Te price da ne moze da se stigne je samo dokaz da su nam deca opasno zaglupljena

besna glista

pre 8 godina

Ustajanje u cik zore, tegljenje torbe teske 17 i po kila, gubljenje vremena u trajanju od 6 do 7 casova, bubanje beskorisnih informacija, nasilna socijalizacija sa nasumicno odabranom decom kojoj je jedino zajednicko to sto su rodjena iste godine, a sve to pri tom uz izuzetno nizak nivo osnovne fizicke bezbednosti. To je, ukratko, definicija naseg obrazovnog sistema.

Milence

pre 8 godina

Ne sećam se da li smo imali udžbenik iz fizičkog ali znam da sam koristio od starijih udžbenik iz fizičkog i da mi je koristio. Veoma je informativan. Inače nije potreban udžbenik ni iz čega za nemotivisanu decu. Motivisani uče celog žívota.

Zlatni papagaj

pre 8 godina

To uopste nije nova ideja. Sredinom 70-ih je u par oglednih osnovnih skola eksperimentalno bila uvedena celodnevna nastava kako se to zvalo. Ideja je upravo bila da deca borave ceo dan u skoli gde ce da urade i domace. Ali tada je nastao prilican bunt. Seljaci su se bunili jer decu vise nisu mogli da ukljucuju u radove na imanjima. Radnici su se bunili jer vise nisu mogli da se izvlace sa posla uz opravdanje da moraju da pokupe decu iz skole. Gradski intelektualci su se bunili jer decu vise nisu mogli da u suprotnoj smeni vode na engleski, francuski, sport, muziku, balet i ostale vanskolske aktivnosti. Nastavnici su se bunili jer su im nametnuli dodatne obaveze oko vodjenja vannastavnih aktivnosti. Politicari su se bunili jer je bilo vise dece nego skola, a para za nove skole ni tada nije bilo. I to je brze-bolje ukinuto i stvari su vracene na staro.

c(-:0

pre 8 godina

Još uvek se ne shvata da je jednosmenski rad = 8h provedenih u školi. I deca i nastavni kadar. Nema domaćih, rade se posle časova ili u pauzama između časova ukoliko postoji zbog nemogućnosti formiranja optimalnog rasporeda. Isto važi za profesore. Pripema nastave, pregled testova, pismenih i ostalih zadataka u školi u okviru 8h radnog vremena... Nije jednosmenski rad od 8 do 13h, samo pre podne... Ručak u skoli, a pre pola 5 popodne teško da se vrate kući. I deca i nastavnici.

Savetnik

pre 8 godina

Nije to ni loša ideja. Ali pošto nemamo dovoljno prostora u školama treba sagraditi još toliko škola, što je prilika za građevinsku industriju pa će tu do sledećih izbora posao pronaći mnogi stranački kadrovi.

Zoran

pre 8 godina

Takvu 'ladovinu kao sto sto imate vi prosvetari u Srbiji nema niko na svetu. To vam ja pricam jer sam ziveo u Kanadi, sada u Americi, a prosvetar u Srbiji mi prica za svoju decu koji su prosvetari da imaju super zivot: Ona ode oko 3 sata dnevno, a on jednom nedeljno, kao profesor na fakultetu.

Posto ovd eu Americi znam i neke ljude koji rade na fakultetu, mogu vam reci da svakog dana minimum 8 sati rade. Isto i ovi u srednjoj skoli. Kad bi znali kakav vam se pakao sprema, nego ne znate, kao mi kad smo polazili na odsluzenje vojnog roka.

MarkoNS

pre 8 godina

Kod mene su se smene menjale na polugodistu, pola godine ustanes, poradis domaci, spremis se za skolu i iz skole dolazis oko pola 8 po mraku, roditelje ni ne vidis a ako ides i na trening nemas 5 minuta slobodno. To bi moralo da se ukine!

neša

pre 8 godina

Puno važnije je problem da deca u višim razredima osnovne i srednje škole imaju fond časova nedeljno od 30 do 35 časova a nastavnicima je pun fond 20.
Deca treba kući i da uče (da se spreme za naredni dan za 7 časova).
Predlog o jednosmenskom radu bi samo zahtevao veći broj nastavnika što bi opteretilo budžet.
Moj je predlog da se smanji fond časova na 20-25 za djake, time bi bili više kući, manje opterećeni, stizali bi sve, nastavnika bi bilo manje pa bi i budžet bio rasterećen.
Moj udžbenik srpskog je bio 4 u jedan. Sada je on razdeljen u 4 knjige (čitanka, gramatika, radna sveska za čitanku i radna sveska za gramatiku). To je izdavačima u korist a na štetu djačkih ledja.

Vuca

pre 8 godina

Uozbiljite se i počnite da koristite mozak a ne da se palite ko šibice! Šta mislite zbog čega je napravljena druga smena? - Nema mesta. Ko će da izgradi i gde još jednu školu za svaku 2. smenu?

Čvarkov

pre 8 godina

... prosto i jednostavno... ne želim da mi dete ide popodne u školu, da se vraća kući prolazeći mračnim ulicama... želim da sa detetom mogu da imam i privatne vanškolske aktivnosti, svakodnevno... jer se u školama malo toga pametnog uči, predavanje je uglavnom jadno, bedno i zaostalo... zato moram detetu da priuštim sticanje znanja koja će mu u životu biti zaista potrebna...

pipinVeliki

pre 8 godina

Fali prostor skolama, to je neoborivo, ali kad se malo bolje pogleda, ima gimnazija gde se otvara po dva nova odeljenja, a opet negde gde ne mogu da se skupe dva odeljenja.
Po meni je resenje da se pravilno rasporede deca, jer realno nije svako dete za gimnaziju, ali pak ovo povlaci mnogo toga.
Najveci je problem sto nema industrije, pa se namece pitanje gde bi deca iz srednjih skola isla, na sto nemam odgovor.
Svakako je vazno da se svaka promena u skolstvu osluskuje i uvodi polako, onda se moze nesto postici.

alibaba

pre 8 godina

Kakvo nerazumevanje sveta u kome se zivi. Verujem da u 95% skola nema ni priblizno uslova za odvijanje jednosmenske nastave. Nastavnici jedva izlaze na kraj sa decom i za vreme casa, a zamislite kako bi to izgledalo kad osmaci treba da ostanu jos 4 sata nakon nastave u skoli - nemoguce.

Češljanje ćelavih

pre 8 godina

Valjda bi apsolutni prioritet trebalo da bude da se u Srbiji za prosvetu izdvaja više novca, na primer sa 3,2% BDP na 4,2% BDP?

Pitanje da li će deca ići u školu samo pre podne ili naizmenično pre i posle podneva, jeste, pre svega, jedna od tehnikalija. Sa druge strane celodnevna nastava, kao pilot, već postoji i postojala je dugo godina i pre navedene ideje sadašnjeg čelnika Nacionalnog prosvetnog saveta. Dakle, gospodo, uradite impakt evaluaciju, ako znate šta je to. Ako ne znate, sedite, ćutite i pokrijte se sopstvenim ušima.

Marija

pre 8 godina

Ovima koji misle da jednosmenska nastava znaci da ce deca ici u skolu samo pre podne, pa ce "imati vremena za sve", treba objasniti da to nije bas tako. Jednosmenska nastava znaci da ce deca biti u skoli od 8h do 16h (nekad i duze), sa pauzom za rucak oko podne. Cesto se desava i da imaju pauze izmedju casova, zato sto je tesko uskladiti raspored kad su sva deca tu, a nastavnika nema dovoljno, i to naravno produzava boravak u skoli. Domaci se, naravno, radi kod kuce (to sa radjenjem domaceg u skoli je mit, mozda postoji u nekim skupim privatnim skolama). Pa vi vidite. Dok dete dodje iz skole, pojede nesto, uradi domaci, nauci lekcije za sutra, vec mu je prakticno vreme za spavanje. Nema vremena ni za igru, ni za razgovor s roditeljima, ni za sta. Ceo dan je bukvalno posvecen skoli. Eto tako je u Evropskoj uniji.

DaLanik

pre 8 godina

Ja sam voleo to sto se menja i što ne moram stalno ujutro u školu. a u eu se skola produzi do 3-4 popodne... domaci im ne daju da rade u skoli. to sto svi imaju tako, ne znaci da je to dobro.

Ђукајло

pre 8 godina

Као и све остало "напредно" чиме се хвале политичари спровешће се само у Београду и Новом Саду. Ако и тамо.

kukuruz

pre 8 godina

Pogodak u centar mete. Smene su ostatak iz socijalima gde nisu bili vazni ljudi nego popunjenost kapaciteta. Skole u drugoj smenni mogu da se koriste za obrazovanje odraslih. Koje nam je ubedljivo najgore u Evropi.

box

pre 8 godina

Nista ko dve smene :) kad se setim prva smena petak pa ti se na to nadoveze pored slonodnog popodneva I vikend plus ponedeljak prepodne :) eh nostalgija..tako je razmisljao jedan osnovac, a sad sta je pametnije stvarno ne znam.

Walden

pre 8 godina

Sa postojecom infrastrukturom, i objektima, jednosmenski rad je i veliko pitanje bezbednosti za sve ucenike. Apsolutno je nemoguce u trenutnim uslovima izvesti takav oblik nastave. To bi prakticno znacilo da broj skola treba da se duplira, sto je, priznacete u trenutnim ekonomskim i politickim okolnostima neostvarljivo.

deephomer

pre 8 godina

Kad se vec razmatra ovo pitanje, da li bi neko predlozio da casovi pocinju od 7.30 h ili 8h? Deca nisu sposobna da prate nastavu od 7h ujutru!
(lagrandebellezza, 1. mart 2016 11:37) pa ako cirkaju do 3 ujutru u pravu si ali hajd pitaj sve profesore na fakultetima il akademike u koliko su im pocinjali casovi i dal su mogli da ih prate, pitaj roditelje, smesno, kad vecina ide na posao da uklopi sa prevozom dece, bar bi trebalo al tada ce biti pakao od guzve, ceo grad u 7 i 30 na nogama haos u najavi

ja as

pre 8 godina

neka mi neko objasni zašto deca u Srbiji idu 180 dana u školu. dakle godina ima 180 radnih dana. Deca u NEmačkoj idu 240 dana godišnje u školu. Dakle, ima vremena za ispitivanje, nema 6-7 časova dnevno, nema nadoknađivanja itd itd

Veliki pozdrav

pre 8 godina

Dve smene su uvedene u vreme kada je moja majka isla u skolu. U njenoj generaciji, na teritoriji uze Srbije i Vojvodine, rodjeno je oko 150000 dece, pa nije bilo ni fizickih mogucnosti da se svi smeste u jednu smenu.

Sada je u skolama manje od 70000 dece po generaciji (da, manje nego pola) pa je nekako logicno da se mogu smestiti u postojece skole. Znam ja da skolske zgrade stare i propadaju, ali izgradjene su i neke nove u medjuvremenu.

Sad, ja sam se skolovao u dve smene i ne mogu da zamislim kako izgleda skolovanje u jednoj smeni, ceo dan u skoli. Stavise, za mene je ucenje kod kuce, u svojoj sobi, u komfornom prostoru, bilo daleko efektivnije nego sedenje na casu i slusanje profesora (koji su uglavnom bili jako losi, cast izuzecima)

Ko ce znati sta je tu najpametnije

Da li je moguće

pre 8 godina

Jednosmenski rad u školama iziskuje veće kapacitete po broju učionica i školskih objekata, tako da je sada praktično nemoguće organizovati ovako nešto.

socijalista,antikomunista

pre 8 godina

@srdjan. Kojesta. Jednosmenski rad je svuda normalan, ali Americka Pedijatrijska Asocijacija preporucuje da nastava nikako ne pocinje pre pola 9. Razlog: bioritam dece i ciklusi sna, nemogucnost dece da zaspu u 8 uvece...inace glasam za DSS i nisam Amerikanofil, ali malo citanja ne moze da skodi....zar ne?!?

Baxuz

pre 8 godina

Moze ali nam onda treba vise skola i kadra a ako to isfinansirate smanjenjem plata i otpustanjem viska u Srbija Gasu, Dunavu, RTSu, agencijama itd bice super.

Gargamel

pre 8 godina

Deca su mi isla u skolu u Nemackoj, stalno prva smena. Problem sa takvim sistemom nije sto se ide stalno pre podne. Problem je u tome sto oni provode i prvu i drugu smenu u skoli, tj. odlaze u pola 8, a dolaze najranije u pola 4, a vrlo cesto u pola 6 ili 6. Pa onda domaci i ucenje, vecera, malo televizije i onda krevet. Zao mi ih je bilo, stalno neispavani, neizivljeni, nije bilo mesta cak i za neku dodatnu aktivnost ili treniranje nekog sporta. Ja ih se secam najvise za radnim stolom i pitam se gde nam je proslo zajednicko vreme. Secam se svoje skole. Dvosmenska skola, bio sam vukovac, svirao gitaru, dugo vremena trenirao dva sporta istovremeno. Da se razumemo, uvedite jednosmensku skolu, ali nju je veoma tesko organizovati. Casovi se preklapaju i ima puno praznog hoda. U praksi to izgleda otprilike ovako: Imaju prva dva casa pa pauza od jednog, pa onda 4. i 5. imaju, pa 6. i 7. nemaju, a 8. imaju itd.

stajna sajla

pre 8 godina

Jednosmenski rad? Da li gospodin zna da se u mnogim skolama nastava odvija i u tri smene zasto? Nedostatak prostora gospodo! Nedate pare ni za krecenje postojecih skola a da ne pricamo o novcu za nove skole!!! Sedi 1

dragan

pre 8 godina

sačekajte da još mladih radno i reproduktivno sposobnih napusti ovu zemlju pa za jedno 20 30 godina će svi đaci moći da stanu u jednu smenu

toxic

pre 8 godina

Problem u Srbiji je ogroman broj agencija, saveta i sličnih organizacija koje muzu novac iz državne kase, a ili ne rade ništa ili daju ovakve ,,genijalne" planove. Jednosmenski rad i biće rešeni svi problemi prosvete... Verujem da za svoj posao ima bar duplo veću platu od moje, profesorske.
Još da je uzeo u obzir da je dvosmenski rad nužan zbog manjka prostora, a ne zbog nečije želje da radi u dve smene. Onaj sistem, navikli da se razbacuju tuđim parama pa misle lako će većini škola u Srbiji duplirati veličine. Mada, najverovatnije mu ovaj ,,problemčić" nije ni plo na pamet. ( :

Goran

pre 8 godina

Pa sta mi tu sad da pametujemo kad kaze covek svuda u EU je tako. Lepo covek kaze to je prioritet, nije rekao da je lako i da postoje apsolutni uslovi. Dete treba da se opusti popodne i provede vreme sa roditeljima ili drugarima u vanskolskim aktivnostima.
Nije mi jasna ova podrska dvosmenskom radu, mozda jedino od roditelja koji rade takodje u razlicitim smenama.

ivan71

pre 8 godina

Е, пусти снови...Имам четворо деце, најстарије је на факултету, друга ћерка је 2. година гимназије, а двојица синова су 3. и 7. разред основне школе. Е, овако: Не рачунајући ово које је на факултету, Млађа ћерка креће у школу у 7.30, млађи син у 12.оо, а старији у 13.30. Пошто су отишли у различита времена, тако се и враћају. Тако да о некој организацији живота нема ни говора. Сви доручкују, ручају, вечерају, кад ко стигне...тешко ће се то остварити да сви иду у једну смену, због малих школских капацитета, лоше организације и које још чега...

između redova

pre 8 godina

Ima i nas roditelja koji se nismo zaposlili preko veze i koji ne radimo u državnim preduzećima, samo prepodne.
Mi radimo po smenama, pre i popodne, kao što naša deca idu u školu.

Zašto ne dozvoliti izbor u skladu sa ovakvim i sličnim okolnostima?

(Jedan od oblika usklađivanja sa obavezama roditelja u tom smislu je i mogućnost produženog boravka dece u školama koji postoji već dugo kao
izbor).

molim vas pokrenite javnu peticiju

pre 8 godina

Ovo je od krucijalne vaznosti za nasu omladinu! Skola prepodne je normalna, u skladu sa bioritmom, daje mogucnost za dodatne aktivnosti, da ne nabrajamo svi sto vrlo dobro znamo. MOLIM VAS! Licno sam do 6og isao prepodne i bilo je divno, vremena za sve, a onda do kraja osn i srednje dvokratno, uzas! Ni za sta vremena... Tako bih voleo da moj klinac koji sada krece u 1 razred ima samo prepodne... Mislim da je minimum kompromisa da tako bude do 5og razreda.

Nenad

pre 8 godina

U Crnoj Gori, djaci donose udzbenike u Ponedeljak, nose ih kuci u Petak. Sve sto treba da se uradi, uradi se u skoli. Nema izjava nastavnika tipa "deco uradite kod kuce sa roditeljima par zadataka" itd. Preko vikenda poneki domaci zadatak i to je to. Ako mogu u Crnoj Gori sto ne moze u Srbiji?

Raspustite sve savete, pitajte Vučića

pre 8 godina

"Jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet", reče predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) čije mišljenje pročitasmo kasnije u tekstu "nije obavezujuće". Pa znate li koliko to dopire onda do bilo koga?

Sandinista

pre 8 godina

Sve ostalo je u redu, je l' da? Samo te smene kvare koncepciju. Nije cilj više slobodnog vremena i usaglašavanje sa stanjem u Evropi, već ušteda. Jedna smena manje - veća odeljenja, manje profesora. A kvalitet nastave će da se sroza, mislio sam da je to nemoguće, još više nego sada. Dakle sistem nastave, program, infrastruktura, stanje objekata, gradivo, pristup obrazovanju, sve to je na zavidnom nivou, dovoljno da bi se bavili smenama. Što manje profesora, jer kome treba obrazovano i pametno stanovništvo, bitno je da se štancuju "administrativni radnici" po javnim preduzećima, preko stranke naravno. A na obrazovanju ćemo da štedimo.

nesa

pre 8 godina

Super.
Zato deca OS Svetozar Markovic (Beograd) idu cele ove skolske godine samo popodne jer za renoviranje skole treba godinu dana(!?!).
Premijer bi za to vreme sagradio 12 skola.
Koga Vi zamajavate?Zar stvarno mislite da neko veruje u vase tzv. prioritete?

Srx

pre 8 godina

Ovo je najbolji predlog ikada. Dece je sve manje, dajte bar da budemo sa njima. Popodnevna smena u skoli je nesto najgore sto postoji. Em je dete prepodne samo, od ucenja tu cesto nema nista, treba organizovati za dete rucak, a vidis ga tek uvece kad je mrtvosano i nema sanse ni za sta pametno. A da ne pominjem da su to najosteljivije godine kada je jako vazno razgovarati sa detetom, a i pomoci oko organizacije ucenja.

Velika podrska predlogu.

Marko

pre 8 godina

Za to bi nam trebalo jos skola ili bi morali postojece skole nadzidati jer u ovakvim uslovima nema prostora da se deca smeste u jednu smenu.To mogu samo skole koje imaju malo djaka.

baki

pre 8 godina

i sad cemo caskom da izgradimo stotinak skola pa da moze nastava da se obavlja jednosmenski? gde li nalazite ove diletante da prosipaju bisere mudrosti za platu iz budzeta?

Vlada

pre 8 godina

Ma bezi bre, ja i dalje imam sposobnost da potpuno zaboravim sve sto se desilo pre 11 sati, rano ustajanje je po mom misljenju izivljavanje.
Bio sam Vukovac i jedan od najboljih studenata na etfu i uvek bih odabrao drugu smenu umesto prve.

lagrandebellezza

pre 8 godina

Kad se vec razmatra ovo pitanje, da li bi neko predlozio da casovi pocinju od 7.30 h ili 8h? Deca nisu sposobna da prate nastavu od 7h ujutru!

Bogdan

pre 8 godina

Udžbenik iz fizičkog je potpuna glupost. I sam plan i program fizičkog je glupost. Decu na fizičkom treba izvesti napolje ili barem u salu, da se bave nekim sportom ili fitnesom kako bi očuvali svoje zdravlje. Sve ostalo je samo vlažni san neostvarenih trenera istočnoevropskih gimnastičarki i tome treba stati na kraj.

rbc

pre 8 godina

glupost, to se zadnjih gódina nose neke nepotrebne knjige svaki dan u nizim razredima! Vratite stare udzbenike, ne menjajte ih svaki dan, i dajte ovlascenja uciteljima i nastavnicima a ne da deca zavode red u školama!

Srdjan

pre 8 godina

Jednosmjenski sistem bi bio odlican i to ujutru od 7h. Tako bi djeca imala cijelo poslepodne za ucenje i druge aktivnosti, a i roditelji bi mogli da im posvete vise vremena! A pritom i rano ustajanje i nastava od 7h je savrsena priprema za zivot posle skole, tj. posao koji budu radili, a i zdravije je nego spavanje do podne.

Pepe

pre 8 godina

Naravno da treba da bude samo jedna smena, ali je legenda to da u EU deca urade sav domaci u skoli. U stvari domaci je jedna od vaznih obaveza koju djaci imaju, bar ovde u Finskoj. Takodje je legenda o laganim torbama. Nema laganih torbi ako treba nositi knjige od kuce do skole i nazad. To je bar slucaj ovde u Finskoj, ne znam za druge zemlje EU.

Penzos

pre 8 godina

Opet samo prazne priče.
To podrazumeva da gde god ima dve smene, da se postojeći kapaciteti prošire za 100% ili da se izgrade nove škole.
I da ima potrebnih para, mislite li da će ovi sega mega političari da ih potroše na obrazovanje.Ne pada im na pamet.
Njima upravo odgrovara zatucana i neobrazovna glasačka mašina.

čkola

pre 8 godina

Kako u mojoj školi, koja ukupno ima 1000 đaka i po 8 ili 9 odeljenja u svakom razredu, može da se uvede nastava gde će svi da idu, recimo, pre podne? Jedino da se smanji broj odeljenja, jer drugačije ne može

drvobradi

pre 8 godina

Konacno da se neko setio da reformise ovu glupost sa 2 smene. Uvek mi je to delovalo kao neki budz koji je neki birokrata smislio da poveca broj upisanih djaka po jednom objektu i smanji potrebu za gradnjom novih skola. Npr na Novom Beogradu su pocela da nicu cela naselja (Belvil, A blok, Savada, ...) a izgradjen je jedan vrtic i nijedna osnovna i srednja skola. Valjda neki novac od prodaje tog gradskog zemljista treba da ide i u razvoj infrastrukture, izmedju ostalog i skola, a ne u plate birokratije i korupciju.

Ljilja25

pre 8 godina

Samo price, rad u jednoj smeni apsolutni prioritet! Kad je u Somboru bila prilika, nakon ko zna koliko godina, da npr.Tehnicka skola dobije jos jednu zgradu i pocne da radi u jednoj smeni, ispraznjena zgrada je dodeljena tuzilastvu. Takva prilika se nece uskoro opet ukazati. Pa vi pricajte o prioritetima.

wtf

pre 8 godina

Samo objasnite ko će plaćati ručak deci kad su ceo dan u školi i gde će se svi smestiti. Za početak. Kao da i nastavnici ne bi voleli da ne tegle knjige, sveske i vežbanke kući.

stajna sajla

pre 8 godina

Jednosmenski rad? Da li gospodin zna da se u mnogim skolama nastava odvija i u tri smene zasto? Nedostatak prostora gospodo! Nedate pare ni za krecenje postojecih skola a da ne pricamo o novcu za nove skole!!! Sedi 1

Srx

pre 8 godina

Ovo je najbolji predlog ikada. Dece je sve manje, dajte bar da budemo sa njima. Popodnevna smena u skoli je nesto najgore sto postoji. Em je dete prepodne samo, od ucenja tu cesto nema nista, treba organizovati za dete rucak, a vidis ga tek uvece kad je mrtvosano i nema sanse ni za sta pametno. A da ne pominjem da su to najosteljivije godine kada je jako vazno razgovarati sa detetom, a i pomoci oko organizacije ucenja.

Velika podrska predlogu.

Ljilja25

pre 8 godina

Samo price, rad u jednoj smeni apsolutni prioritet! Kad je u Somboru bila prilika, nakon ko zna koliko godina, da npr.Tehnicka skola dobije jos jednu zgradu i pocne da radi u jednoj smeni, ispraznjena zgrada je dodeljena tuzilastvu. Takva prilika se nece uskoro opet ukazati. Pa vi pricajte o prioritetima.

dragan

pre 8 godina

sačekajte da još mladih radno i reproduktivno sposobnih napusti ovu zemlju pa za jedno 20 30 godina će svi đaci moći da stanu u jednu smenu

toxic

pre 8 godina

Problem u Srbiji je ogroman broj agencija, saveta i sličnih organizacija koje muzu novac iz državne kase, a ili ne rade ništa ili daju ovakve ,,genijalne" planove. Jednosmenski rad i biće rešeni svi problemi prosvete... Verujem da za svoj posao ima bar duplo veću platu od moje, profesorske.
Još da je uzeo u obzir da je dvosmenski rad nužan zbog manjka prostora, a ne zbog nečije želje da radi u dve smene. Onaj sistem, navikli da se razbacuju tuđim parama pa misle lako će većini škola u Srbiji duplirati veličine. Mada, najverovatnije mu ovaj ,,problemčić" nije ni plo na pamet. ( :

ivan71

pre 8 godina

Е, пусти снови...Имам четворо деце, најстарије је на факултету, друга ћерка је 2. година гимназије, а двојица синова су 3. и 7. разред основне школе. Е, овако: Не рачунајући ово које је на факултету, Млађа ћерка креће у школу у 7.30, млађи син у 12.оо, а старији у 13.30. Пошто су отишли у различита времена, тако се и враћају. Тако да о некој организацији живота нема ни говора. Сви доручкују, ручају, вечерају, кад ко стигне...тешко ће се то остварити да сви иду у једну смену, због малих школских капацитета, лоше организације и које још чега...

čkola

pre 8 godina

Kako u mojoj školi, koja ukupno ima 1000 đaka i po 8 ili 9 odeljenja u svakom razredu, može da se uvede nastava gde će svi da idu, recimo, pre podne? Jedino da se smanji broj odeljenja, jer drugačije ne može

drvobradi

pre 8 godina

Konacno da se neko setio da reformise ovu glupost sa 2 smene. Uvek mi je to delovalo kao neki budz koji je neki birokrata smislio da poveca broj upisanih djaka po jednom objektu i smanji potrebu za gradnjom novih skola. Npr na Novom Beogradu su pocela da nicu cela naselja (Belvil, A blok, Savada, ...) a izgradjen je jedan vrtic i nijedna osnovna i srednja skola. Valjda neki novac od prodaje tog gradskog zemljista treba da ide i u razvoj infrastrukture, izmedju ostalog i skola, a ne u plate birokratije i korupciju.

besna glista

pre 8 godina

Ustajanje u cik zore, tegljenje torbe teske 17 i po kila, gubljenje vremena u trajanju od 6 do 7 casova, bubanje beskorisnih informacija, nasilna socijalizacija sa nasumicno odabranom decom kojoj je jedino zajednicko to sto su rodjena iste godine, a sve to pri tom uz izuzetno nizak nivo osnovne fizicke bezbednosti. To je, ukratko, definicija naseg obrazovnog sistema.

wtf

pre 8 godina

Samo objasnite ko će plaćati ručak deci kad su ceo dan u školi i gde će se svi smestiti. Za početak. Kao da i nastavnici ne bi voleli da ne tegle knjige, sveske i vežbanke kući.

Bogdan

pre 8 godina

Udžbenik iz fizičkog je potpuna glupost. I sam plan i program fizičkog je glupost. Decu na fizičkom treba izvesti napolje ili barem u salu, da se bave nekim sportom ili fitnesom kako bi očuvali svoje zdravlje. Sve ostalo je samo vlažni san neostvarenih trenera istočnoevropskih gimnastičarki i tome treba stati na kraj.

Srdjan

pre 8 godina

Jednosmjenski sistem bi bio odlican i to ujutru od 7h. Tako bi djeca imala cijelo poslepodne za ucenje i druge aktivnosti, a i roditelji bi mogli da im posvete vise vremena! A pritom i rano ustajanje i nastava od 7h je savrsena priprema za zivot posle skole, tj. posao koji budu radili, a i zdravije je nego spavanje do podne.

Pepe

pre 8 godina

Naravno da treba da bude samo jedna smena, ali je legenda to da u EU deca urade sav domaci u skoli. U stvari domaci je jedna od vaznih obaveza koju djaci imaju, bar ovde u Finskoj. Takodje je legenda o laganim torbama. Nema laganih torbi ako treba nositi knjige od kuce do skole i nazad. To je bar slucaj ovde u Finskoj, ne znam za druge zemlje EU.

nesa

pre 8 godina

Super.
Zato deca OS Svetozar Markovic (Beograd) idu cele ove skolske godine samo popodne jer za renoviranje skole treba godinu dana(!?!).
Premijer bi za to vreme sagradio 12 skola.
Koga Vi zamajavate?Zar stvarno mislite da neko veruje u vase tzv. prioritete?

Nenad

pre 8 godina

U Crnoj Gori, djaci donose udzbenike u Ponedeljak, nose ih kuci u Petak. Sve sto treba da se uradi, uradi se u skoli. Nema izjava nastavnika tipa "deco uradite kod kuce sa roditeljima par zadataka" itd. Preko vikenda poneki domaci zadatak i to je to. Ako mogu u Crnoj Gori sto ne moze u Srbiji?

box

pre 8 godina

Nista ko dve smene :) kad se setim prva smena petak pa ti se na to nadoveze pored slonodnog popodneva I vikend plus ponedeljak prepodne :) eh nostalgija..tako je razmisljao jedan osnovac, a sad sta je pametnije stvarno ne znam.

Baxuz

pre 8 godina

Moze ali nam onda treba vise skola i kadra a ako to isfinansirate smanjenjem plata i otpustanjem viska u Srbija Gasu, Dunavu, RTSu, agencijama itd bice super.

Marija

pre 8 godina

Ovima koji misle da jednosmenska nastava znaci da ce deca ici u skolu samo pre podne, pa ce "imati vremena za sve", treba objasniti da to nije bas tako. Jednosmenska nastava znaci da ce deca biti u skoli od 8h do 16h (nekad i duze), sa pauzom za rucak oko podne. Cesto se desava i da imaju pauze izmedju casova, zato sto je tesko uskladiti raspored kad su sva deca tu, a nastavnika nema dovoljno, i to naravno produzava boravak u skoli. Domaci se, naravno, radi kod kuce (to sa radjenjem domaceg u skoli je mit, mozda postoji u nekim skupim privatnim skolama). Pa vi vidite. Dok dete dodje iz skole, pojede nesto, uradi domaci, nauci lekcije za sutra, vec mu je prakticno vreme za spavanje. Nema vremena ni za igru, ni za razgovor s roditeljima, ni za sta. Ceo dan je bukvalno posvecen skoli. Eto tako je u Evropskoj uniji.

Raspustite sve savete, pitajte Vučića

pre 8 godina

"Jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet", reče predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) čije mišljenje pročitasmo kasnije u tekstu "nije obavezujuće". Pa znate li koliko to dopire onda do bilo koga?

Miodrag

pre 8 godina

Nemoguce je i zbog manjka objekata. U Zrenjanjinu se trenutno grade dve crkve i nijedna skola. Naselje Zeleno Polje sa sigurno 15tak hiljada stanovnika nema skolu, ali eto gradi crkvu. Najbliza skola nam je u naselju Dolja do koje ima 3km. Umesto da ucimo, mi cemo da se molimo u crkvi da postanemo obrazovani.

lagrandebellezza

pre 8 godina

Kad se vec razmatra ovo pitanje, da li bi neko predlozio da casovi pocinju od 7.30 h ili 8h? Deca nisu sposobna da prate nastavu od 7h ujutru!

Vuca

pre 8 godina

Uozbiljite se i počnite da koristite mozak a ne da se palite ko šibice! Šta mislite zbog čega je napravljena druga smena? - Nema mesta. Ko će da izgradi i gde još jednu školu za svaku 2. smenu?

Penzos

pre 8 godina

Opet samo prazne priče.
To podrazumeva da gde god ima dve smene, da se postojeći kapaciteti prošire za 100% ili da se izgrade nove škole.
I da ima potrebnih para, mislite li da će ovi sega mega političari da ih potroše na obrazovanje.Ne pada im na pamet.
Njima upravo odgrovara zatucana i neobrazovna glasačka mašina.

neša

pre 8 godina

Puno važnije je problem da deca u višim razredima osnovne i srednje škole imaju fond časova nedeljno od 30 do 35 časova a nastavnicima je pun fond 20.
Deca treba kući i da uče (da se spreme za naredni dan za 7 časova).
Predlog o jednosmenskom radu bi samo zahtevao veći broj nastavnika što bi opteretilo budžet.
Moj je predlog da se smanji fond časova na 20-25 za djake, time bi bili više kući, manje opterećeni, stizali bi sve, nastavnika bi bilo manje pa bi i budžet bio rasterećen.
Moj udžbenik srpskog je bio 4 u jedan. Sada je on razdeljen u 4 knjige (čitanka, gramatika, radna sveska za čitanku i radna sveska za gramatiku). To je izdavačima u korist a na štetu djačkih ledja.

rbc

pre 8 godina

glupost, to se zadnjih gódina nose neke nepotrebne knjige svaki dan u nizim razredima! Vratite stare udzbenike, ne menjajte ih svaki dan, i dajte ovlascenja uciteljima i nastavnicima a ne da deca zavode red u školama!

Sandinista

pre 8 godina

Sve ostalo je u redu, je l' da? Samo te smene kvare koncepciju. Nije cilj više slobodnog vremena i usaglašavanje sa stanjem u Evropi, već ušteda. Jedna smena manje - veća odeljenja, manje profesora. A kvalitet nastave će da se sroza, mislio sam da je to nemoguće, još više nego sada. Dakle sistem nastave, program, infrastruktura, stanje objekata, gradivo, pristup obrazovanju, sve to je na zavidnom nivou, dovoljno da bi se bavili smenama. Što manje profesora, jer kome treba obrazovano i pametno stanovništvo, bitno je da se štancuju "administrativni radnici" po javnim preduzećima, preko stranke naravno. A na obrazovanju ćemo da štedimo.

Gargamel

pre 8 godina

Deca su mi isla u skolu u Nemackoj, stalno prva smena. Problem sa takvim sistemom nije sto se ide stalno pre podne. Problem je u tome sto oni provode i prvu i drugu smenu u skoli, tj. odlaze u pola 8, a dolaze najranije u pola 4, a vrlo cesto u pola 6 ili 6. Pa onda domaci i ucenje, vecera, malo televizije i onda krevet. Zao mi ih je bilo, stalno neispavani, neizivljeni, nije bilo mesta cak i za neku dodatnu aktivnost ili treniranje nekog sporta. Ja ih se secam najvise za radnim stolom i pitam se gde nam je proslo zajednicko vreme. Secam se svoje skole. Dvosmenska skola, bio sam vukovac, svirao gitaru, dugo vremena trenirao dva sporta istovremeno. Da se razumemo, uvedite jednosmensku skolu, ali nju je veoma tesko organizovati. Casovi se preklapaju i ima puno praznog hoda. U praksi to izgleda otprilike ovako: Imaju prva dva casa pa pauza od jednog, pa onda 4. i 5. imaju, pa 6. i 7. nemaju, a 8. imaju itd.

Zlatni papagaj

pre 8 godina

To uopste nije nova ideja. Sredinom 70-ih je u par oglednih osnovnih skola eksperimentalno bila uvedena celodnevna nastava kako se to zvalo. Ideja je upravo bila da deca borave ceo dan u skoli gde ce da urade i domace. Ali tada je nastao prilican bunt. Seljaci su se bunili jer decu vise nisu mogli da ukljucuju u radove na imanjima. Radnici su se bunili jer vise nisu mogli da se izvlace sa posla uz opravdanje da moraju da pokupe decu iz skole. Gradski intelektualci su se bunili jer decu vise nisu mogli da u suprotnoj smeni vode na engleski, francuski, sport, muziku, balet i ostale vanskolske aktivnosti. Nastavnici su se bunili jer su im nametnuli dodatne obaveze oko vodjenja vannastavnih aktivnosti. Politicari su se bunili jer je bilo vise dece nego skola, a para za nove skole ni tada nije bilo. I to je brze-bolje ukinuto i stvari su vracene na staro.

Vlada

pre 8 godina

Ma bezi bre, ja i dalje imam sposobnost da potpuno zaboravim sve sto se desilo pre 11 sati, rano ustajanje je po mom misljenju izivljavanje.
Bio sam Vukovac i jedan od najboljih studenata na etfu i uvek bih odabrao drugu smenu umesto prve.

baki

pre 8 godina

i sad cemo caskom da izgradimo stotinak skola pa da moze nastava da se obavlja jednosmenski? gde li nalazite ove diletante da prosipaju bisere mudrosti za platu iz budzeta?

socijalista,antikomunista

pre 8 godina

@srdjan. Kojesta. Jednosmenski rad je svuda normalan, ali Americka Pedijatrijska Asocijacija preporucuje da nastava nikako ne pocinje pre pola 9. Razlog: bioritam dece i ciklusi sna, nemogucnost dece da zaspu u 8 uvece...inace glasam za DSS i nisam Amerikanofil, ali malo citanja ne moze da skodi....zar ne?!?

ja as

pre 8 godina

neka mi neko objasni zašto deca u Srbiji idu 180 dana u školu. dakle godina ima 180 radnih dana. Deca u NEmačkoj idu 240 dana godišnje u školu. Dakle, ima vremena za ispitivanje, nema 6-7 časova dnevno, nema nadoknađivanja itd itd

neko

pre 8 godina

Zasto doticni gospodin ne kaze koliko nastavnici zaradjuju svuda u Evropi kad se vec poziva na celu Evropu? Nek proba da provede svaki dan ceo dan u skoli za 300-350e mesecno. Nastavnici traze dodatne poslove da bi prezivljavali. Da ne kazem ni to da bi nastao opsti haos i guzva kad bi svi bili u istoj smeni. Guzva u hodnicima, guzva u zbornicama. I ovako je haos, biti u skoli 5-6 sati je isto toliko stresno kao biti na nekom drugom radnom mestu 10 sati. Najbolje jos da ceo dan svi budu u skoli, deca iovako jedva izdrze, o nastavnicima da i ne govorim. Opet hoce da stede na deci, nastavnicima i obrazovanju.

Jovana

pre 8 godina

Radim u skoli u Americi i ovaj je sistem je na snazi. Deca su preumorna, lisena detinstva koje sam ja imala, ali za one kojima se kuci ne ide (u pitanju su gladna ili zlostavljena deca iz geta) je dobra ideja. U svakom slucaju, drago mi je sto sam odrasla igrajuci se s drustvom na ulici. To je cini mi se ovih dana privilegija.

1996

pre 8 godina

Pitanje za gospodina Lipovskog:
Da li mu je poznato da je broj učenika u TIM evropskim zemljama (sa jednom smenom) 20-25, a kod nas VEĆ SADA 30 i više?
(nada22, 1. mart 2016 14:51)
Cuj VEC SADA, pa nas pre 20 godina u razredu bilo 36... Takodje smo imali i 32 casa nedeljno

ocistite cucavce za pocetak

pre 8 godina

Ček' malo... svi đaci da se prebace u jednu smenu? Apsolutni prioritet? Da li je to meni nešto promaklo ili se u proteklih par godina u Srbiji stvarno udvostručio broj škola (kvadrata, opreme, sala, kabineta)? Ili će napredna Srbija, balkanski lider tigrova, da u narednih par godina sagradi i opremi još par stotina (hiljada?) objekata za obrazovanje dece kako bi i praksi moglo da se sprovede ova utopijsko (cinici bi rekli predizborno) obećanje? Samo da podsetim, Vođa je kao kolosalni poduhvat, koji će on lično nadgledati, predstavio popravku WC-a i krečenje postojećih škola, tako da se pitam kako mu se u raspored i budžet uklapa ovo novo zidanje. Milsim, znam ja da Njegovi dani imaju po 25 sati, nedelje 10 dana i da nikada ne spava nego se svake sekunde bori za bolji život i napredak Srbije, ali za nas obične smrtnike zakoni fizike, biologije i ekonomije ne funkcionišu baš tako...

Veliki pozdrav

pre 8 godina

Dve smene su uvedene u vreme kada je moja majka isla u skolu. U njenoj generaciji, na teritoriji uze Srbije i Vojvodine, rodjeno je oko 150000 dece, pa nije bilo ni fizickih mogucnosti da se svi smeste u jednu smenu.

Sada je u skolama manje od 70000 dece po generaciji (da, manje nego pola) pa je nekako logicno da se mogu smestiti u postojece skole. Znam ja da skolske zgrade stare i propadaju, ali izgradjene su i neke nove u medjuvremenu.

Sad, ja sam se skolovao u dve smene i ne mogu da zamislim kako izgleda skolovanje u jednoj smeni, ceo dan u skoli. Stavise, za mene je ucenje kod kuce, u svojoj sobi, u komfornom prostoru, bilo daleko efektivnije nego sedenje na casu i slusanje profesora (koji su uglavnom bili jako losi, cast izuzecima)

Ko ce znati sta je tu najpametnije

alibaba

pre 8 godina

Kakvo nerazumevanje sveta u kome se zivi. Verujem da u 95% skola nema ni priblizno uslova za odvijanje jednosmenske nastave. Nastavnici jedva izlaze na kraj sa decom i za vreme casa, a zamislite kako bi to izgledalo kad osmaci treba da ostanu jos 4 sata nakon nastave u skoli - nemoguce.

Savetnik

pre 8 godina

Nije to ni loša ideja. Ali pošto nemamo dovoljno prostora u školama treba sagraditi još toliko škola, što je prilika za građevinsku industriju pa će tu do sledećih izbora posao pronaći mnogi stranački kadrovi.

Milence

pre 8 godina

Ne sećam se da li smo imali udžbenik iz fizičkog ali znam da sam koristio od starijih udžbenik iz fizičkog i da mi je koristio. Veoma je informativan. Inače nije potreban udžbenik ni iz čega za nemotivisanu decu. Motivisani uče celog žívota.

darko

pre 8 godina

Moze sve da se stigne i u 2 smene ja sam tako ucio i stizao sam sve. Te price da ne moze da se stigne je samo dokaz da su nam deca opasno zaglupljena

Goran

pre 8 godina

Pa sta mi tu sad da pametujemo kad kaze covek svuda u EU je tako. Lepo covek kaze to je prioritet, nije rekao da je lako i da postoje apsolutni uslovi. Dete treba da se opusti popodne i provede vreme sa roditeljima ili drugarima u vanskolskim aktivnostima.
Nije mi jasna ova podrska dvosmenskom radu, mozda jedino od roditelja koji rade takodje u razlicitim smenama.

Da li je moguće

pre 8 godina

Jednosmenski rad u školama iziskuje veće kapacitete po broju učionica i školskih objekata, tako da je sada praktično nemoguće organizovati ovako nešto.

kap po kap pa prelije

pre 8 godina

Pozdravljam. Ali šta je sa očiglednim kršenjima prava dece? Maksimalan broj časova u starijim razredima je 25. Moja ćerka u 7. ima 34! Tu nema nikakvog mesta za vanškolske aktivnosti. Bar to može da se sredi bez gradnje novih škola. Uostalom kako dete može da dobije neopravdani za čas na kojem nije ni trebalo da bude?

molim vas pokrenite javnu peticiju

pre 8 godina

Ovo je od krucijalne vaznosti za nasu omladinu! Skola prepodne je normalna, u skladu sa bioritmom, daje mogucnost za dodatne aktivnosti, da ne nabrajamo svi sto vrlo dobro znamo. MOLIM VAS! Licno sam do 6og isao prepodne i bilo je divno, vremena za sve, a onda do kraja osn i srednje dvokratno, uzas! Ni za sta vremena... Tako bih voleo da moj klinac koji sada krece u 1 razred ima samo prepodne... Mislim da je minimum kompromisa da tako bude do 5og razreda.

N

pre 8 godina

Zao mi ove danasnje dece. Uglavnom vise nemaju gde da se igraju i budu slobodni i bezbrizni, roditelji ih setaju i nadgledaju kao ljubimce. A sad zele i da im od malih nogu uvedu celodnevno radno vreme, od ujutru pa do 16-17h. I jos rad kod kuce, i jos jezik, ili muzicka, ili trening...ode detinjstvo i odraste robot.

Realni

pre 8 godina

Prvi prioritet je postaviti obrazovanje i vaspitanje u srž društvenog sistema, adekvatno plaćati i stimulisati prosvjetne radnike, odvajati radnike od neradnika, bolje osmisliti gradivo i učenje i naravno obezbjediti modernu opremu za škole, uključujući i zatvaranje sramnih vanjskih WC-a u roku od godinu dana.

Čvarkov

pre 8 godina

... prosto i jednostavno... ne želim da mi dete ide popodne u školu, da se vraća kući prolazeći mračnim ulicama... želim da sa detetom mogu da imam i privatne vanškolske aktivnosti, svakodnevno... jer se u školama malo toga pametnog uči, predavanje je uglavnom jadno, bedno i zaostalo... zato moram detetu da priuštim sticanje znanja koja će mu u životu biti zaista potrebna...

MarkoNS

pre 8 godina

Kod mene su se smene menjale na polugodistu, pola godine ustanes, poradis domaci, spremis se za skolu i iz skole dolazis oko pola 8 po mraku, roditelje ni ne vidis a ako ides i na trening nemas 5 minuta slobodno. To bi moralo da se ukine!

Zoran

pre 8 godina

Takvu 'ladovinu kao sto sto imate vi prosvetari u Srbiji nema niko na svetu. To vam ja pricam jer sam ziveo u Kanadi, sada u Americi, a prosvetar u Srbiji mi prica za svoju decu koji su prosvetari da imaju super zivot: Ona ode oko 3 sata dnevno, a on jednom nedeljno, kao profesor na fakultetu.

Posto ovd eu Americi znam i neke ljude koji rade na fakultetu, mogu vam reci da svakog dana minimum 8 sati rade. Isto i ovi u srednjoj skoli. Kad bi znali kakav vam se pakao sprema, nego ne znate, kao mi kad smo polazili na odsluzenje vojnog roka.

između redova

pre 8 godina

Ima i nas roditelja koji se nismo zaposlili preko veze i koji ne radimo u državnim preduzećima, samo prepodne.
Mi radimo po smenama, pre i popodne, kao što naša deca idu u školu.

Zašto ne dozvoliti izbor u skladu sa ovakvim i sličnim okolnostima?

(Jedan od oblika usklađivanja sa obavezama roditelja u tom smislu je i mogućnost produženog boravka dece u školama koji postoji već dugo kao
izbor).

BgHQ

pre 8 godina

Kada sam isao u skolu to ce zvalo celodnevna nastava.Imali smo pet casova pa pauzu za rucak u trajanju od oko 1.5h pa jos 3 casa posle podne koji su bili zamisljeni za domace zadatke i ucenje.Smisao je bio da se sve obavi u skoli i da smo slobodni kad dodjemo kuci.Nastava je trajala od 8-16 ali smo po dolasku kuci morali jos da ucimo jer u skoli u toku poslepodnevnih casova naravno nismo mogli sve da stignemo pa smo jos kod kuce radili od sat vremena pa do 3,4 sata(posebno ppred kontrolne,pismene,odgovaranje za ocenu itd).Sve u svemu kada se sabere bili smo angazovani po ceo dan i nismo imali nista vise slobodnog vremena od dece koja su isla u skolu po klasicnom programu,cak sta vise,imali smo daleko manje slobodnog vremena.O ovom predlogu ne treba donositi ishitrene zakljucke ali smatram da to nije prioritet vec program koji,svi cemo se sloziti,je preobiman i cesto totalno nepotreban,bolja nastavna sredstva i opremljenost skola i naravno daleko bolje plate prosvetnih radnika.

lujo

pre 8 godina

Nije istina da ni u jednoj EU zemlji nema dvosmjenske nastave,ima i u Hrvatskoj. Bilo je pokušaja da se uvede u Međimurskoj županiji,pa su se škole proširivale na teret općina i na kraju se te iste općine prezaduzilo. Jednosmjenska nastava bi bila dobra stvar,al mislim da si to financijski zemlje poput Hrvatske ili Srbije nemogu priuštiti .

Dejan

pre 8 godina

Ja sam isao u Ribnikar u celodnevnu nastavu.
Ko je hteo, mogao je da dodje u skolu na dorucak u 7:30, a ko nije nastava je pocinjalau 8:00, od 9:35 do 9:55 bi bio veliki odmor, pa jos 2 casa.
Oko pola 12 - 12 bi imali rucak, pa 2 sata slobodno, jal da radimo domaci jal da se igramo u dvoristu, jal da idemo organizovano u park.
Od 14 h do 15:35 bi imali jos 2 casa. I onda smo mogli kuci ili da sacekamo da roditelji dodju po nas. I bilo nam je super
Meni ta ideja o celodnevnoj nastavi, gde jos ima i droucak, uzina i rucak za decu, gde nema potreba da se kod kuce radi domaci, gde se u skoli svakdnevno i igra i uci, izgleda sasvim OK.

Maja

pre 8 godina

@ neko
E pa sad ste ga preterali. Cuj 6 sati rada u skoli je ekvivalent 10 sati rada nekog drugog posla. Radila sam u skoli 2 godine na zameni i iako posao u skoli ima , kao i svi drugi poslovi, mana ima i puno prednosti. Da ne pominjem da 80% nastavnika i profesora bukvalno otaljava svoj posao, ne trude se , samo ispredaju lekciju iz udžbenika - onako bubatorski , ne pokušavajući da decu zainteresuju.
Dodjite da radite u drugim firmama u privatnom sektoru i shvaticete sta znaci pritisak da sve zavrsite u odredjenom roku, stres jer vidite da ce te, posto je nemoguce posao za taj dan zavrsiti u roku radnog vremena, morati to kuci da zavrsite. Hocete da kazete da je vas posao tezi od posla lekara u hitnoj sluzni, medicinske sestre, programera, stomatologa, prodavacice u maksiju koja radi 8 sati stojeci svo vreme jer ne sme da sedne , a jos radi i vikednom???

boba

pre 8 godina

Ja sam imala srecu da idem u jednoj smeni celu osnovnu, da bi kasnije "zbog manjka djaka" tu skolu ukinuli, djake podelili na okolne dve, pa su isli u dve smene u odeljenjima sa preko 35 djaka.

Menjanje smena je nezdravo i za odrasle, a kamoli za decu, drugo, na ovom portalu je u vise navrata pisano o studijama koje su pokazale da je rano ustajanje za decu i tinejdzere nepozeljno i da je idealno da skola pocinje izmedju 9-10 casova. Sa jednosmenskim radom bi to bilo mocuce.
Takodje, ozbiljnije bavljenje nekim vankolskim aktivnostima je nemoguce (jezici, sport) posto decu svake druge sedmice druga smena sprecava u tome.
Ali... Dolazimo do manjka prostora, para itd, tako da je to iluzija.

Marko

pre 8 godina

Za to bi nam trebalo jos skola ili bi morali postojece skole nadzidati jer u ovakvim uslovima nema prostora da se deca smeste u jednu smenu.To mogu samo skole koje imaju malo djaka.

c(-:0

pre 8 godina

Još uvek se ne shvata da je jednosmenski rad = 8h provedenih u školi. I deca i nastavni kadar. Nema domaćih, rade se posle časova ili u pauzama između časova ukoliko postoji zbog nemogućnosti formiranja optimalnog rasporeda. Isto važi za profesore. Pripema nastave, pregled testova, pismenih i ostalih zadataka u školi u okviru 8h radnog vremena... Nije jednosmenski rad od 8 do 13h, samo pre podne... Ručak u skoli, a pre pola 5 popodne teško da se vrate kući. I deca i nastavnici.

Stole

pre 8 godina

Glupostima nikad kraja.Vratite školstvo u sedamdesete.Prekopirajte ceo sistem...i knjige.Modifikujte samo podatke.Neko pametniji je to smislio još tada kako da školstvo bude efikasno.

ladan beton

pre 8 godina

Ne kapiram sto se svi zale kako nemaju dovoljno vremena sa decom? Svake druge nedelje su pre podne... Tad kad su popodne imaju prilike da SAMI urade domace i da imaju bar trunku odgovornosti... Sto svi gledaju evropu i ameriku? Sto niko ne gleda japan? Sto mislite da evropa i amerika trazi drugde obrazovane ljude? Zato sto njihovi nece i ne znaju da uce... Kad odete tamo pa resite dve jednacine sa dve nepoznate gledaju vas ko da ste sa marsa pali... Nase obrazovanje nije savrseno, ali je daleko od loseg po kolicini... To sto je deci dozoljeno da, pored tih 6 sati u skoli, ostatak dana provedu ispred tva ili kompa je krivica roditelja!!! A za sve sve se nadje vreme, samo kad se zeli!!

Prosvetar

pre 8 godina

Drug recima uvescemo odeljenja sa po 40 djaka. Em manje radnika em usteda svi u jednoj smeni bice za agencije i politicke parazite.

ns

pre 8 godina

Moje dete ide u gimnaziju "Laza Kostić" u Novom Sadu u kojoj je nastava organizovana "samo" u prvoj smeni (tako je već godinama u ovoj gimnaziji). Ne mogu vam opisati kakvo je to olakšanje i za dete i za roditelje.

ON

pre 8 godina

U Torontu smo. U skoli je jednosmenska nastava, pa cu reci nesto o organizaciji.
Skola pocinje (uglavnom) od 9 ujutru i zavrsava se do 3:30. U podne postoji rucak i veliki odmor koji traju sat vremena. Sto se rucka tice, deca mogu da ponesu jelo u skolu ili da budu pretplaceni na hranu, ili da, ako zive blizu skole, odu kuci na rucak i vrate se (mladji uz pratnju roditelja/staratelja).
Najecesce roditelji uglavnom prvo odvezu ujutru decu i nastavljajau na posao. Druga opcija su skolski autobusi (oni zuti) koji saobracaju u odredjenoj zoni i kupe decu i vracaju na ustaljenim tackama. Malo starija deca idu javnim prevozom.
Udzbenici se retko nose kuci. Domaci se radi preko predvidjenih websajtova, ili stampan ili pisan na listovima.Pravilo je da preko vikenda, za praznike i preko raspusta nema domacih (govorim o osnovnoj skoli).
Sto se prostora tice, u mnogim skolama, sagradjena su montazna odeljenja u koje staje po jedno odeljenje (u nekim skolskim dvoristima ih ima i po vise u nizu).
Takodje, nastava je vise organizovana kao predmetna nastava. "Razredna" uglavnom predaje jezik, matematiku i jos neki predmet, a 3,4 druga ucitelja predaju druge predmete. Nastava se odvija u ucionicama, sali za fizicko, biblioteci, a ako je lepo vreme i napolju (dosta zavisi od ucitelja).

mika

pre 8 godina

Svaka čast!Ne zavisi od vas kada će i koliko deca ići u školu. Natalitet određuje da li se radi u dve smene ili ne. Vi ste već odredili da nam je prioritet smanjivanje dece - radi uštede u buđzetu. Učinite nešto za poboljšanje nataliteta i spasićete ovu državu i ovaj narod. Što se tiče obrazovanja - nekada učitelji , nastavnici i profesori buli poštovani - a danas. Nekada su iz klupa izlazili u svetu priznati majstori, tehničari inžinjeri pa čak i ekonomisti i pravnici- a danas.O tome vi treba da razmišljate.

ludi sesirdzija

pre 8 godina

Isao sam 4 godine u srednju samo prepodne i bilo mi je muka da nekad ustanem i cinimi se da bih pristao na sve samo da sam mogao da odem makar jedan dan u skolu popodne.

Simic Ivan

pre 8 godina

Pametnije bi bilo da se renovirju skole u Srbiji u kojima se i danas koristi poljski wc.Da verujte da ima takvih skola,kod nas se pravi zid a temelja nigde.

pipinVeliki

pre 8 godina

Fali prostor skolama, to je neoborivo, ali kad se malo bolje pogleda, ima gimnazija gde se otvara po dva nova odeljenja, a opet negde gde ne mogu da se skupe dva odeljenja.
Po meni je resenje da se pravilno rasporede deca, jer realno nije svako dete za gimnaziju, ali pak ovo povlaci mnogo toga.
Najveci je problem sto nema industrije, pa se namece pitanje gde bi deca iz srednjih skola isla, na sto nemam odgovor.
Svakako je vazno da se svaka promena u skolstvu osluskuje i uvodi polako, onda se moze nesto postici.

Djenka

pre 8 godina

Moje iskustvo sa zapada: Ustaje se svako jutro u 6:30 najkasnije. Deca mi idu u skolu do 12:00 a posle toga trce kuci na rucak i moraju da su nazad u skoli do 14:00. Ako ne mogu da stignu jedu neke (preskupe) gluposti u lokalnim restoranima brze hrane posto nosenje od kuce "nije cool". Posle toga imaju jos samo par sati nastave i dolaze kuci do 17:00 ili 17:30. Sredom imaju popodne slobodno. A do pre 15-ak godina se cak i subotom izjutra islo u skolu na 4 sata. Ja sam skolu zavrsio u Srbiji, i isao sam, kao i vecina nas, jedne nedelje pre podne a druge popodne. Mogao sam i da treniram i da stignem da se jedne nedelje naspavam a druge da provedem dosta vremena sa roditeljima posle njihovog posla. Uvodjenje jedne smene kod nas nije moguce zbog infrastrukture. A postavlja se i pitanje naspavanosti. Nacin zivota se drasticno promenio u poslednjih 20-30 godina. Sna nikada dosta, posebno za decu. Jedna smena garantuje ne naspavanu decu. Razmislite o tome. Znam da je sigurnost takodje opala i da je nocno vracanje kuci postalo avantura. Ali je san ipak vazan i ne treba ga zapostaviti.

Jelena

pre 8 godina

Šta sa muzičkim školama, koje nisu obavezne? Samo popodne? Deca nas, koji radimo u mizičkim školama, bi tako viđala roditelje isključivo od 21 č uveče i nedeljom, jer mi radimo svake subote! Ili da i muzičke ukinemo, kad je sve višak u Srbiji danas?

DaLanik

pre 8 godina

Ja sam voleo to sto se menja i što ne moram stalno ujutro u školu. a u eu se skola produzi do 3-4 popodne... domaci im ne daju da rade u skoli. to sto svi imaju tako, ne znaci da je to dobro.

Luka

pre 8 godina

"Pristajao" sam da idem u skolu prepodne samo zato sto sam znao da uskoro stize nedelja kada se ide popodne. Nema vece nesrece nego kad dodje ponedeljak i prepodnevna smena. U gimnaziji sam dobio dosta neopravdanih zato sto nisam dolazio na prve casove prepodne. Mnoga deca zaista ne vole da ustaju toliko rano,i posle im propadne ceo dan,moraju da spavaju da popodne itd.... Rad u jednoj smeni je moguc ali samo ako bi pocinjao u 10 najranije.

Aleksandar

pre 8 godina

Zanimljivo, ajd da kazemo da cemo i izgraditi skole... samo ostaje pitanje- gde?

Gde ce se naci mesta u Beogradu ili bilo kom vecem mestu za skolu? Skola nije samo jedna zgrada, vec mora imati salu, skolsko dvoriste, sportski teren... prava skola bi trebala da zauzima mesta kao manji kvart ili blok zgrada... gde?

Mozda na periferiji... Pa ce onda roditelji razvoziti decu u skolu, posto ce se uvesti zakon da mladji od 14 god ne smeju ici sami u skolu. Pa ce pojacati guzvu u saobracaju... pa ce... pa ce... ne ide to bas lako kod nas...

Češljanje ćelavih

pre 8 godina

Valjda bi apsolutni prioritet trebalo da bude da se u Srbiji za prosvetu izdvaja više novca, na primer sa 3,2% BDP na 4,2% BDP?

Pitanje da li će deca ići u školu samo pre podne ili naizmenično pre i posle podneva, jeste, pre svega, jedna od tehnikalija. Sa druge strane celodnevna nastava, kao pilot, već postoji i postojala je dugo godina i pre navedene ideje sadašnjeg čelnika Nacionalnog prosvetnog saveta. Dakle, gospodo, uradite impakt evaluaciju, ako znate šta je to. Ako ne znate, sedite, ćutite i pokrijte se sopstvenim ušima.

Ja

pre 8 godina

Meni je odgovarala nastava u dve smene. Nisam imala svoju sobu, nego sam delila sa sestrom. Na svu srecu, sestra i ja smo isle u skolu u suprotnim smenama, pa nam je to osiguravalo izvesnu dozu privatnosti (koju inace ne bi imale). Ne tvrdim da je to neki posebno jak argument za nastavu u dve smene, ali eto, meni je odgovaralo.

Naravno, ako se uvede jednosmenska nastava, onda ce to biti celodnevna nastava, tako da od skole pre podne, a igranja posle podne nece biti nista. Da li bi to bilo dobro ili lose - ne znam. Meni licno je puno znacilo da imam vise vremena kod kuce: vise vremena za spremanje za takmicenja, vise vremena za ucenje engleskog... Nastava u skoli (barem osnovnoj) nije bila na bog-zna-kakvom nivou, tako da mi je ovo ucenje van skole bilo od vece koristi.

realno

pre 8 godina

Sve je ovo lepo ali od kojih para će se finansirati jednosmenska nastava? Ako jedna škola radi u dve smene i toj školi uvedete jednu smenu to znači da pored te škole morate napraviti još jednu (istu takvu)i u njoj zaposliti isti broj nastavnika/profesora ( ili želite da rade dve smene). Dakle duplo veći troškovi. Bilo bi odlično da smo mi Engleska ili Švedska pa da uvedemo ovaj sistem, ali budući da nismo postavlja se pitanje ko će to da plati?

Ђукајло

pre 8 godina

Као и све остало "напредно" чиме се хвале политичари спровешће се само у Београду и Новом Саду. Ако и тамо.

bašjedobarčoček

pre 8 godina

ovo je nemoguce, iz prostog razloga sto mnoge skole dele objekte
npr u Rumi samo jednu skolu dele ucenici Ekonomske skole i Gimnazije, tako da nema sanse da se bude ista smena

Brus Vilis

pre 8 godina

Jedna smena bi olakšala život i deci i roditeljima. I ne, nemaju na zapadu duplo više škola nego mi, ali imaju više radnih dana i manji broj časova dnevno. Nema tamo mini raspusta svakih mesec dana. I ne, ne ostaju deca do 16-17 časova u školama. Svanulo bi i babama i dedama koji pre podne dok su roditelji na poslu rade domaće zadatke s decom koja idu popodne u školu. A popodne deca mogu da se dodatno obrazuju, da uče da sviraju instrumente, da uče jezike, da igraju i da se igraju i da se bave sportom. najlakše je reći: "Pa šta, i ja sam išao u dve smene u školu!" Po toj logici mogli smo živeti u pećinama, šta je falilo kromanjoncima?

doosh

pre 8 godina

Jedna smena bi olakšala život i deci i roditeljima. I ne, nemaju na zapadu duplo više škola nego mi, ali imaju više radnih dana i manji broj časova dnevno. Nema tamo mini raspusta svakih mesec dana. I ne, ne ostaju deca do 16-17 časova u školama. Svanuloj bi i babama i dedama koji pre podne dok su roditelji na poslu rade domaće zadatke s decom koja idu popodne u školu.
(Brus Vilis, 01. mart 2016 13:46)

Više radnih dana i manji broj časova ne rešavaju problem broja dece u jednom trenutku na jednom mestu. Jedino ako ste orkrili postojanje više dimenzija, ideja bi mogla biti sprovedena u delo. Mada možda su učionice previsoke, mogli bi ih deliti po vertikali.

Nikola

pre 8 godina

Iz Engleske: U skolu (osnovnu) se ide od 8:50, kada krece prozivanje. Zavrsava u 3:15. Uglavnom. Znaci, ako roditelji rade, nema sanse da se dete odvede ili pokupi iz skole. Zato masovno majke (uglavnom) ne rade a ako rade onda after school i slicne stvari na sta odlazi ogroman novac. Srednja (u koju se krece sa 11 godina) je jos gore. S obzirom da su skole uglavnom udaljene od mesta stanovanja krece se rano a vraca kasno. Moj klinac krece u 7:30 ujutru da bi stigao u 8:45, vraca se oko 5 popodne i to ako krene kuci na vreme sto je u 3:45. Domaci se uglavnom ne radi u skoli, niko nema vremena za to. Tamo imaju rucak (koji se placa, naravno, ali ne kupuje se u obliznjoj pekari), par pauza, ali uglavnom su sve casovi. Skolaska godina pocinje oko 1 Septembra i zavrsava se krajem Jula, 6 nedelja letnji raspust, ali na svakih 6 nedelja skole je jedna nedelje pauze (half term)...

Milos

pre 8 godina

Živim u Šapcu i imam 2 sina. Prvi je 8 razred a drugi je 4 razred. Već 2 godine se u Šapcu osnovno školovanje dece odvija u smenama jedne nedelje pre podne a druge nedelje posle podne. Blago rečeno to je jedna katastrofa. Deca su generalno izgubila prosek za jednu ocenu. Sportske aktivnosti su spale na najnižu granu odkako znam za sebe. Deca su izgubila svaki red. Ne zna se ni kad jedu i spavaju a kamoli kad uče i rade. Na pitanja i peticije roditelja odgovori su da je tako bolje za decu ali niko ne kaže šta je to bolje za decu. Kao da postoji plan da nam deca što manje nauče u školi a ne obrnuto. Ukinuše usmeno ispitivanje i samo daju testove. Nastavnike vise nista ne zanima cak vecina i ne zna imena ucenika. Stalno se strajkuje kao da je samo njima lose.
Po meni skolstvo nikad nije bilo losije.

deephomer

pre 8 godina

Kad se vec razmatra ovo pitanje, da li bi neko predlozio da casovi pocinju od 7.30 h ili 8h? Deca nisu sposobna da prate nastavu od 7h ujutru!
(lagrandebellezza, 1. mart 2016 11:37) pa ako cirkaju do 3 ujutru u pravu si ali hajd pitaj sve profesore na fakultetima il akademike u koliko su im pocinjali casovi i dal su mogli da ih prate, pitaj roditelje, smesno, kad vecina ide na posao da uklopi sa prevozom dece, bar bi trebalo al tada ce biti pakao od guzve, ceo grad u 7 i 30 na nogama haos u najavi

pozdravljam predlog i bivseg profesora

pre 8 godina

pricam pre neki dan nesto na temu skole s kolegama nemcima i pomenuh da sam isla popodne u skolu, na sta mi oni rekose da se kod njih u skolu ide samo pre podne! ima smisla!

Marija

pre 8 godina

@Brus Vilis

Imate svedocenja nekoliko ljudi cija deca idu u skolu na Zapadu, ali eto, vi znate bolje. Nije tacno da tamo deca imaju manje casova nego u Srbiji, imaju ih od cetiri do cak osam dnevno (zavisno od uzrasta), ali ne jedan za drugim, vec cesto imaju pauze od po cas-dva (zbog toga sto je nemoguce napraviti takav raspored kada su sva deca u isto vreme u skoli), sto moze da im produzi boravak u skoli i do 18h. I da, obicno dolaze oko 16h-17h, zavisno od udaljenosti skole od kuce. Posto treba da urade domaci i uce za sutradan, njihov dan je POTPUNO posvecen skoli, hronicno su neispavani jer svakog dana ustaju rano, nemaju vremena za ucenje jezika, bavljenje sportom i druge vannastavne aktivnosti (osim vikendom, ali mislim da im barem tada treba dati da malo predahnu). Vannastavne aktivnosti su moguce jedino odmah posle skole, ali to znaci da dodju kuci oko sedam ili osam uvece, premoreni, i da nema nista od ucenja za sutra. Moje iskustvo je iz Nemacke, ali imam rodjake i prijatelje u Francuskoj, Engleskoj, Svajcarskoj, Finskoj, i svuda je manje-vise tako.

murajsam

pre 8 godina

e stvarno ne mogu više da trpim ove glupe ideje....ma ne treba nama promena te vrste, nama pod hitno treba promena onoga što se uči u školama, promena onih koji uče tu decu i najvažnije naći neku praksu , tamo gde je ona neophodna, jer bez nje sve u sustini nema nekog velikog smisla danas...ako neko upiše elektrotehničku srednju šta će njemu likovno, muzičko, geografija, istorija, biologija i slično... i na kraju zavrsi to i nista ne može da radi ono za šta se kao školovao, jedino ako mu je ćale električar pa mu prenese znanje (ovo video 100 puta), drugo tehničke predmete predaju likovi koji nemaju dan prakse, it tehnologije su nam na zadnjem mestu itd itd....

nada22

pre 8 godina

Pitanje za gospodina Lipovskog:
Da li mu je poznato da je broj učenika u TIM evropskim zemljama (sa jednom smenom) 20-25, a kod nas VEĆ SADA 30 i više?

Walden

pre 8 godina

Sa postojecom infrastrukturom, i objektima, jednosmenski rad je i veliko pitanje bezbednosti za sve ucenike. Apsolutno je nemoguce u trenutnim uslovima izvesti takav oblik nastave. To bi prakticno znacilo da broj skola treba da se duplira, sto je, priznacete u trenutnim ekonomskim i politickim okolnostima neostvarljivo.

lagrandebellezza

pre 8 godina

@deephomer
govorim o ucenicima osnovnih i srednjih skola a ne nuzno o tinejdzerima. Dokazano je da su deca produktivna tek od osam-devet sati,nakon dorucka,u sta smo se svi mogli uveriti dok smo pohadjali skolu. Tesko da je neko s punom paznjom pratio cas u sedam sati ujutru? Nije cilj skolovanja uklapati obaveze roditelja i dece, ili nastavnika i njihovih van nastavnih obaveza. Sto se tice fakulteta, predavanja -danas- pocinju najranije u osam sati. A ovo danas sam naglasila, jer nekad su deca isla na spavanje u devet sati, a danas kasnije. Kasnije zbog novog nacina zivota, brzeg i informacijama opterecenijeg.

kukuruz

pre 8 godina

Pogodak u centar mete. Smene su ostatak iz socijalima gde nisu bili vazni ljudi nego popunjenost kapaciteta. Skole u drugoj smenni mogu da se koriste za obrazovanje odraslih. Koje nam je ubedljivo najgore u Evropi.

Milos

pre 8 godina

Smenski rad je najzastupljeniji u fabrikama. Jel se to deca u skoli kad idu jedne nedelje pre podne a druge po podne pripremaju za zivot u fabrikama?

vuk

pre 8 godina

Bolje bi bilo da idu svi prepodne, ali ne verujem da je to moguce, u mojoj skoli ide 6 odeljenja po godini prepodne i 6 popodne, nema sanse da moze da stane 12 odeljenja u jednu smenu.

Milos

pre 8 godina

Najbolje je bilo dok su od prvog do cetvrtog isli od 13h u skolu i oni su do 17h i 30min kuci a od petog do osmog idu od 7h i 30min do 13h. Generacijama je bilo tako u Šapcu i sad su to izmenili jer su se neke učiteljice pozvale na zakon da smene moraju da se dele između ove dve grupe đaka. Pa i delile su se . Svaki đak je u školu išao 4 godine po podne i 4 godine pre podne. A što se tiče spavanja svako ko legne u 22h naspava se do 6h!!!!

Imay

pre 8 godina

Ali kako bi onda pravili zgrade za prodaju na prostorima škola? Pa glavni interes vladajućih elita je plombiranje Beograda zgradama, jer im to omogućava enormnu zaradu i lično i za budžet. Koga briga za škole, pogotovo na dobrim lokacijama? Najbolji primer je kad su školu Sava Kovačević na Vračaru, koja je imala 2 odvojene adrese(1-4. i 5-8. razred) nadogradili i uveli smenski rad da bi napravili nekakve američke apartmane... Niko se nije pobunio... I sve je bilo po zakonu...

Vlafa

pre 8 godina

Ne treba da se promenu dve smene u jednu zbog roditelja i manje obaveza sa klincima posle škole, nego zbog tih istih klinaca i radnih navika koje.se stvaraju od momenta kada krenu u skolu! Problem je naravno, između ostalih, to što nema dovoljno mesta za sve đake u jednoj smeni, e sad, kad tajkuni naprave računicu, skontaj da akoalo ulože bezbedno mogu da nastave sa monopolom, i na kraju se ipak prihvati od odgovornih nam političara da bi deca mogla da idu.u školu kao i.ostatak evrope, jer ako ne računamo Albaniju, Kosovo, Bosnu i Cg, niko više nema školstvo koje prati smene u fabrikama, rođaci, niko! Ali ako pitate bilo koga od ovih što vise na tv-u, rećiće kako smo među prvima u evropi po školstvu, pa sto bismo menjali kad nam je nacionalni produkt kriminal, i to od malih nogu!

petar 015

pre 8 godina

Da se nadovežem na svoj komentar. Ja to tumačim da treba izgraditi nove škole,dograditi stare i tako omogućiti sprovođene ove ideje i bolje uslove za sve koji su obrazovnom sistemu.

ehgjđđćcccccccccccczwđ

pre 8 godina

Prva sportska kosarkaska Gimnazija- koledz Beograd radi po tom principu i odlicna je! Radila sam u toj skoli i mislim da ucenici imaju sve uslove! Roditelji su mirni, deca i prevoz do kuce imaju! Odlicna skola, posebno za sportiste! Topla preporuka!

Zoki

pre 8 godina

Moja deca u osnovnoj školi u Kanadi imaju nastavu od 9 do 3: 5 časova po 50 minuta, 2 po 20 minuta, odmor od 20 minuta i pauzu za ručal od 50 minuta. Tako od prvog razreda (predškolsko je bilo kraće). Deca koju roditelji ne mogu da pokupe u 3 ostaju u nekoj vrsti produženog boravka do 6 ili dok ih ne pokupite. Taj produženi boravak s plaća. Što se tiče radnog vremena nastavnika, njihov posao nije od 9 do 6. Treba pripremiti nastvu, pregledati radove, odgovoriti na email koji roditelji pošalju, itd. Ne ulazim u to da li u srpskim školama ima dovoljno mesta za rad u jednoj smeni - ali je činjenica da je to puno prirodniji ritam, u odnosu na tumbanje iz smene u smenu. Ne treba zaboraviti ni to da sve manje dece ima mogućnost da babe i dede brinu o njima dok roditelji rade.

dida dedic

pre 8 godina

E ljudi,uhvatili se ove teme pred izbore...To je daleko od istine,da se ostvari,jer mi idemo u dve smene, sto su nam skole male,a ne zbog djaka...Poceli i mi odrasli da verujemo u deda mraza,pred izbore...Pa odmaknite se malo dalje od BG pa vidite kakve su nam skole...pa ministri u prosveti ,,podrzavaju strajk mesecima,, jer nemaju novca da prosvetarima plate prosek ,a kamoli da zidaju skole...Nece nista zidati i praviti ako drzava od toga nece imati korisi,a vidimo...ko se jos obogatio od znanja,od dobrih djaka i studenata...mozda zapad,a takav odnos u Srbiji je,cist gubitak,i zato ...NE VERUJTE...TO JE SARENA LAZA PRED IZBORE...

kotlokrp

pre 8 godina

Rad u jednoj smeni je apsolutno moguć,poželjan i racionalan.
1.Energetska ušteda je 50 posto
2.Broj dece u školama rapidno se smanjuje
3.Više slobodnog vremena za vanškolske aktivnosti

Ali...država,odnosno lokalne samouprave treba da investiraju u dogradnju jedne do tri učionice u proseku,da bi svi mogli da pohađaju nastavu prepodne.Novac koji bi bio uložen,vratio bi se za nekoliko godina kroz uštede u struji,vodi i nadasve grejanju.Logično bi bilo da u zimskom periodu easpust traje duže au letnjem kraće baš zbog grejanja.
Nažalost,država štedi na sopstvenoj deci,otima nastavnicima plate,ponižava najbitniji deo ovog društva,prosveOve mere treba da predloži Ministarstvo prosvete,koje bi moralo da zaštiti svoje zaposlene u školama od daljeg propadanja.

Srdjan

pre 8 godina

Jednosmjenski sistem bi bio odlican i to ujutru od 7h. Tako bi djeca imala cijelo poslepodne za ucenje i druge aktivnosti, a i roditelji bi mogli da im posvete vise vremena! A pritom i rano ustajanje i nastava od 7h je savrsena priprema za zivot posle skole, tj. posao koji budu radili, a i zdravije je nego spavanje do podne.

Srx

pre 8 godina

Ovo je najbolji predlog ikada. Dece je sve manje, dajte bar da budemo sa njima. Popodnevna smena u skoli je nesto najgore sto postoji. Em je dete prepodne samo, od ucenja tu cesto nema nista, treba organizovati za dete rucak, a vidis ga tek uvece kad je mrtvosano i nema sanse ni za sta pametno. A da ne pominjem da su to najosteljivije godine kada je jako vazno razgovarati sa detetom, a i pomoci oko organizacije ucenja.

Velika podrska predlogu.

Luka

pre 8 godina

"Pristajao" sam da idem u skolu prepodne samo zato sto sam znao da uskoro stize nedelja kada se ide popodne. Nema vece nesrece nego kad dodje ponedeljak i prepodnevna smena. U gimnaziji sam dobio dosta neopravdanih zato sto nisam dolazio na prve casove prepodne. Mnoga deca zaista ne vole da ustaju toliko rano,i posle im propadne ceo dan,moraju da spavaju da popodne itd.... Rad u jednoj smeni je moguc ali samo ako bi pocinjao u 10 najranije.

stajna sajla

pre 8 godina

Jednosmenski rad? Da li gospodin zna da se u mnogim skolama nastava odvija i u tri smene zasto? Nedostatak prostora gospodo! Nedate pare ni za krecenje postojecih skola a da ne pricamo o novcu za nove skole!!! Sedi 1

drvobradi

pre 8 godina

Konacno da se neko setio da reformise ovu glupost sa 2 smene. Uvek mi je to delovalo kao neki budz koji je neki birokrata smislio da poveca broj upisanih djaka po jednom objektu i smanji potrebu za gradnjom novih skola. Npr na Novom Beogradu su pocela da nicu cela naselja (Belvil, A blok, Savada, ...) a izgradjen je jedan vrtic i nijedna osnovna i srednja skola. Valjda neki novac od prodaje tog gradskog zemljista treba da ide i u razvoj infrastrukture, izmedju ostalog i skola, a ne u plate birokratije i korupciju.

besna glista

pre 8 godina

Ustajanje u cik zore, tegljenje torbe teske 17 i po kila, gubljenje vremena u trajanju od 6 do 7 casova, bubanje beskorisnih informacija, nasilna socijalizacija sa nasumicno odabranom decom kojoj je jedino zajednicko to sto su rodjena iste godine, a sve to pri tom uz izuzetno nizak nivo osnovne fizicke bezbednosti. To je, ukratko, definicija naseg obrazovnog sistema.

Zoran

pre 8 godina

Takvu 'ladovinu kao sto sto imate vi prosvetari u Srbiji nema niko na svetu. To vam ja pricam jer sam ziveo u Kanadi, sada u Americi, a prosvetar u Srbiji mi prica za svoju decu koji su prosvetari da imaju super zivot: Ona ode oko 3 sata dnevno, a on jednom nedeljno, kao profesor na fakultetu.

Posto ovd eu Americi znam i neke ljude koji rade na fakultetu, mogu vam reci da svakog dana minimum 8 sati rade. Isto i ovi u srednjoj skoli. Kad bi znali kakav vam se pakao sprema, nego ne znate, kao mi kad smo polazili na odsluzenje vojnog roka.

Maja

pre 8 godina

@ neko
E pa sad ste ga preterali. Cuj 6 sati rada u skoli je ekvivalent 10 sati rada nekog drugog posla. Radila sam u skoli 2 godine na zameni i iako posao u skoli ima , kao i svi drugi poslovi, mana ima i puno prednosti. Da ne pominjem da 80% nastavnika i profesora bukvalno otaljava svoj posao, ne trude se , samo ispredaju lekciju iz udžbenika - onako bubatorski , ne pokušavajući da decu zainteresuju.
Dodjite da radite u drugim firmama u privatnom sektoru i shvaticete sta znaci pritisak da sve zavrsite u odredjenom roku, stres jer vidite da ce te, posto je nemoguce posao za taj dan zavrsiti u roku radnog vremena, morati to kuci da zavrsite. Hocete da kazete da je vas posao tezi od posla lekara u hitnoj sluzni, medicinske sestre, programera, stomatologa, prodavacice u maksiju koja radi 8 sati stojeci svo vreme jer ne sme da sedne , a jos radi i vikednom???

Vlada

pre 8 godina

Ma bezi bre, ja i dalje imam sposobnost da potpuno zaboravim sve sto se desilo pre 11 sati, rano ustajanje je po mom misljenju izivljavanje.
Bio sam Vukovac i jedan od najboljih studenata na etfu i uvek bih odabrao drugu smenu umesto prve.

kukuruz

pre 8 godina

Pogodak u centar mete. Smene su ostatak iz socijalima gde nisu bili vazni ljudi nego popunjenost kapaciteta. Skole u drugoj smenni mogu da se koriste za obrazovanje odraslih. Koje nam je ubedljivo najgore u Evropi.

Marija

pre 8 godina

Ovima koji misle da jednosmenska nastava znaci da ce deca ici u skolu samo pre podne, pa ce "imati vremena za sve", treba objasniti da to nije bas tako. Jednosmenska nastava znaci da ce deca biti u skoli od 8h do 16h (nekad i duze), sa pauzom za rucak oko podne. Cesto se desava i da imaju pauze izmedju casova, zato sto je tesko uskladiti raspored kad su sva deca tu, a nastavnika nema dovoljno, i to naravno produzava boravak u skoli. Domaci se, naravno, radi kod kuce (to sa radjenjem domaceg u skoli je mit, mozda postoji u nekim skupim privatnim skolama). Pa vi vidite. Dok dete dodje iz skole, pojede nesto, uradi domaci, nauci lekcije za sutra, vec mu je prakticno vreme za spavanje. Nema vremena ni za igru, ni za razgovor s roditeljima, ni za sta. Ceo dan je bukvalno posvecen skoli. Eto tako je u Evropskoj uniji.

darko

pre 8 godina

Moze sve da se stigne i u 2 smene ja sam tako ucio i stizao sam sve. Te price da ne moze da se stigne je samo dokaz da su nam deca opasno zaglupljena

Čvarkov

pre 8 godina

... prosto i jednostavno... ne želim da mi dete ide popodne u školu, da se vraća kući prolazeći mračnim ulicama... želim da sa detetom mogu da imam i privatne vanškolske aktivnosti, svakodnevno... jer se u školama malo toga pametnog uči, predavanje je uglavnom jadno, bedno i zaostalo... zato moram detetu da priuštim sticanje znanja koja će mu u životu biti zaista potrebna...

Milos

pre 8 godina

Živim u Šapcu i imam 2 sina. Prvi je 8 razred a drugi je 4 razred. Već 2 godine se u Šapcu osnovno školovanje dece odvija u smenama jedne nedelje pre podne a druge nedelje posle podne. Blago rečeno to je jedna katastrofa. Deca su generalno izgubila prosek za jednu ocenu. Sportske aktivnosti su spale na najnižu granu odkako znam za sebe. Deca su izgubila svaki red. Ne zna se ni kad jedu i spavaju a kamoli kad uče i rade. Na pitanja i peticije roditelja odgovori su da je tako bolje za decu ali niko ne kaže šta je to bolje za decu. Kao da postoji plan da nam deca što manje nauče u školi a ne obrnuto. Ukinuše usmeno ispitivanje i samo daju testove. Nastavnike vise nista ne zanima cak vecina i ne zna imena ucenika. Stalno se strajkuje kao da je samo njima lose.
Po meni skolstvo nikad nije bilo losije.

deephomer

pre 8 godina

Kad se vec razmatra ovo pitanje, da li bi neko predlozio da casovi pocinju od 7.30 h ili 8h? Deca nisu sposobna da prate nastavu od 7h ujutru!
(lagrandebellezza, 1. mart 2016 11:37) pa ako cirkaju do 3 ujutru u pravu si ali hajd pitaj sve profesore na fakultetima il akademike u koliko su im pocinjali casovi i dal su mogli da ih prate, pitaj roditelje, smesno, kad vecina ide na posao da uklopi sa prevozom dece, bar bi trebalo al tada ce biti pakao od guzve, ceo grad u 7 i 30 na nogama haos u najavi

ehgjđđćcccccccccccczwđ

pre 8 godina

Prva sportska kosarkaska Gimnazija- koledz Beograd radi po tom principu i odlicna je! Radila sam u toj skoli i mislim da ucenici imaju sve uslove! Roditelji su mirni, deca i prevoz do kuce imaju! Odlicna skola, posebno za sportiste! Topla preporuka!

Brus Vilis

pre 8 godina

Jedna smena bi olakšala život i deci i roditeljima. I ne, nemaju na zapadu duplo više škola nego mi, ali imaju više radnih dana i manji broj časova dnevno. Nema tamo mini raspusta svakih mesec dana. I ne, ne ostaju deca do 16-17 časova u školama. Svanulo bi i babama i dedama koji pre podne dok su roditelji na poslu rade domaće zadatke s decom koja idu popodne u školu. A popodne deca mogu da se dodatno obrazuju, da uče da sviraju instrumente, da uče jezike, da igraju i da se igraju i da se bave sportom. najlakše je reći: "Pa šta, i ja sam išao u dve smene u školu!" Po toj logici mogli smo živeti u pećinama, šta je falilo kromanjoncima?

ja as

pre 8 godina

neka mi neko objasni zašto deca u Srbiji idu 180 dana u školu. dakle godina ima 180 radnih dana. Deca u NEmačkoj idu 240 dana godišnje u školu. Dakle, ima vremena za ispitivanje, nema 6-7 časova dnevno, nema nadoknađivanja itd itd

ludi sesirdzija

pre 8 godina

Isao sam 4 godine u srednju samo prepodne i bilo mi je muka da nekad ustanem i cinimi se da bih pristao na sve samo da sam mogao da odem makar jedan dan u skolu popodne.

wtf

pre 8 godina

Samo objasnite ko će plaćati ručak deci kad su ceo dan u školi i gde će se svi smestiti. Za početak. Kao da i nastavnici ne bi voleli da ne tegle knjige, sveske i vežbanke kući.

između redova

pre 8 godina

Ima i nas roditelja koji se nismo zaposlili preko veze i koji ne radimo u državnim preduzećima, samo prepodne.
Mi radimo po smenama, pre i popodne, kao što naša deca idu u školu.

Zašto ne dozvoliti izbor u skladu sa ovakvim i sličnim okolnostima?

(Jedan od oblika usklađivanja sa obavezama roditelja u tom smislu je i mogućnost produženog boravka dece u školama koji postoji već dugo kao
izbor).

Goran

pre 8 godina

Pa sta mi tu sad da pametujemo kad kaze covek svuda u EU je tako. Lepo covek kaze to je prioritet, nije rekao da je lako i da postoje apsolutni uslovi. Dete treba da se opusti popodne i provede vreme sa roditeljima ili drugarima u vanskolskim aktivnostima.
Nije mi jasna ova podrska dvosmenskom radu, mozda jedino od roditelja koji rade takodje u razlicitim smenama.

toxic

pre 8 godina

Problem u Srbiji je ogroman broj agencija, saveta i sličnih organizacija koje muzu novac iz državne kase, a ili ne rade ništa ili daju ovakve ,,genijalne" planove. Jednosmenski rad i biće rešeni svi problemi prosvete... Verujem da za svoj posao ima bar duplo veću platu od moje, profesorske.
Još da je uzeo u obzir da je dvosmenski rad nužan zbog manjka prostora, a ne zbog nečije želje da radi u dve smene. Onaj sistem, navikli da se razbacuju tuđim parama pa misle lako će većini škola u Srbiji duplirati veličine. Mada, najverovatnije mu ovaj ,,problemčić" nije ni plo na pamet. ( :

DaLanik

pre 8 godina

Ja sam voleo to sto se menja i što ne moram stalno ujutro u školu. a u eu se skola produzi do 3-4 popodne... domaci im ne daju da rade u skoli. to sto svi imaju tako, ne znaci da je to dobro.

lagrandebellezza

pre 8 godina

Kad se vec razmatra ovo pitanje, da li bi neko predlozio da casovi pocinju od 7.30 h ili 8h? Deca nisu sposobna da prate nastavu od 7h ujutru!

Djenka

pre 8 godina

Moje iskustvo sa zapada: Ustaje se svako jutro u 6:30 najkasnije. Deca mi idu u skolu do 12:00 a posle toga trce kuci na rucak i moraju da su nazad u skoli do 14:00. Ako ne mogu da stignu jedu neke (preskupe) gluposti u lokalnim restoranima brze hrane posto nosenje od kuce "nije cool". Posle toga imaju jos samo par sati nastave i dolaze kuci do 17:00 ili 17:30. Sredom imaju popodne slobodno. A do pre 15-ak godina se cak i subotom izjutra islo u skolu na 4 sata. Ja sam skolu zavrsio u Srbiji, i isao sam, kao i vecina nas, jedne nedelje pre podne a druge popodne. Mogao sam i da treniram i da stignem da se jedne nedelje naspavam a druge da provedem dosta vremena sa roditeljima posle njihovog posla. Uvodjenje jedne smene kod nas nije moguce zbog infrastrukture. A postavlja se i pitanje naspavanosti. Nacin zivota se drasticno promenio u poslednjih 20-30 godina. Sna nikada dosta, posebno za decu. Jedna smena garantuje ne naspavanu decu. Razmislite o tome. Znam da je sigurnost takodje opala i da je nocno vracanje kuci postalo avantura. Ali je san ipak vazan i ne treba ga zapostaviti.

molim vas pokrenite javnu peticiju

pre 8 godina

Ovo je od krucijalne vaznosti za nasu omladinu! Skola prepodne je normalna, u skladu sa bioritmom, daje mogucnost za dodatne aktivnosti, da ne nabrajamo svi sto vrlo dobro znamo. MOLIM VAS! Licno sam do 6og isao prepodne i bilo je divno, vremena za sve, a onda do kraja osn i srednje dvokratno, uzas! Ni za sta vremena... Tako bih voleo da moj klinac koji sada krece u 1 razred ima samo prepodne... Mislim da je minimum kompromisa da tako bude do 5og razreda.

Milos

pre 8 godina

Smenski rad je najzastupljeniji u fabrikama. Jel se to deca u skoli kad idu jedne nedelje pre podne a druge po podne pripremaju za zivot u fabrikama?

box

pre 8 godina

Nista ko dve smene :) kad se setim prva smena petak pa ti se na to nadoveze pored slonodnog popodneva I vikend plus ponedeljak prepodne :) eh nostalgija..tako je razmisljao jedan osnovac, a sad sta je pametnije stvarno ne znam.

neko

pre 8 godina

Zasto doticni gospodin ne kaze koliko nastavnici zaradjuju svuda u Evropi kad se vec poziva na celu Evropu? Nek proba da provede svaki dan ceo dan u skoli za 300-350e mesecno. Nastavnici traze dodatne poslove da bi prezivljavali. Da ne kazem ni to da bi nastao opsti haos i guzva kad bi svi bili u istoj smeni. Guzva u hodnicima, guzva u zbornicama. I ovako je haos, biti u skoli 5-6 sati je isto toliko stresno kao biti na nekom drugom radnom mestu 10 sati. Najbolje jos da ceo dan svi budu u skoli, deca iovako jedva izdrze, o nastavnicima da i ne govorim. Opet hoce da stede na deci, nastavnicima i obrazovanju.

Nenad

pre 8 godina

U Crnoj Gori, djaci donose udzbenike u Ponedeljak, nose ih kuci u Petak. Sve sto treba da se uradi, uradi se u skoli. Nema izjava nastavnika tipa "deco uradite kod kuce sa roditeljima par zadataka" itd. Preko vikenda poneki domaci zadatak i to je to. Ako mogu u Crnoj Gori sto ne moze u Srbiji?

baki

pre 8 godina

i sad cemo caskom da izgradimo stotinak skola pa da moze nastava da se obavlja jednosmenski? gde li nalazite ove diletante da prosipaju bisere mudrosti za platu iz budzeta?

boba

pre 8 godina

Ja sam imala srecu da idem u jednoj smeni celu osnovnu, da bi kasnije "zbog manjka djaka" tu skolu ukinuli, djake podelili na okolne dve, pa su isli u dve smene u odeljenjima sa preko 35 djaka.

Menjanje smena je nezdravo i za odrasle, a kamoli za decu, drugo, na ovom portalu je u vise navrata pisano o studijama koje su pokazale da je rano ustajanje za decu i tinejdzere nepozeljno i da je idealno da skola pocinje izmedju 9-10 casova. Sa jednosmenskim radom bi to bilo mocuce.
Takodje, ozbiljnije bavljenje nekim vankolskim aktivnostima je nemoguce (jezici, sport) posto decu svake druge sedmice druga smena sprecava u tome.
Ali... Dolazimo do manjka prostora, para itd, tako da je to iluzija.

ladan beton

pre 8 godina

Ne kapiram sto se svi zale kako nemaju dovoljno vremena sa decom? Svake druge nedelje su pre podne... Tad kad su popodne imaju prilike da SAMI urade domace i da imaju bar trunku odgovornosti... Sto svi gledaju evropu i ameriku? Sto niko ne gleda japan? Sto mislite da evropa i amerika trazi drugde obrazovane ljude? Zato sto njihovi nece i ne znaju da uce... Kad odete tamo pa resite dve jednacine sa dve nepoznate gledaju vas ko da ste sa marsa pali... Nase obrazovanje nije savrseno, ali je daleko od loseg po kolicini... To sto je deci dozoljeno da, pored tih 6 sati u skoli, ostatak dana provedu ispred tva ili kompa je krivica roditelja!!! A za sve sve se nadje vreme, samo kad se zeli!!

čkola

pre 8 godina

Kako u mojoj školi, koja ukupno ima 1000 đaka i po 8 ili 9 odeljenja u svakom razredu, može da se uvede nastava gde će svi da idu, recimo, pre podne? Jedino da se smanji broj odeljenja, jer drugačije ne može

Sandinista

pre 8 godina

Sve ostalo je u redu, je l' da? Samo te smene kvare koncepciju. Nije cilj više slobodnog vremena i usaglašavanje sa stanjem u Evropi, već ušteda. Jedna smena manje - veća odeljenja, manje profesora. A kvalitet nastave će da se sroza, mislio sam da je to nemoguće, još više nego sada. Dakle sistem nastave, program, infrastruktura, stanje objekata, gradivo, pristup obrazovanju, sve to je na zavidnom nivou, dovoljno da bi se bavili smenama. Što manje profesora, jer kome treba obrazovano i pametno stanovništvo, bitno je da se štancuju "administrativni radnici" po javnim preduzećima, preko stranke naravno. A na obrazovanju ćemo da štedimo.

socijalista,antikomunista

pre 8 godina

@srdjan. Kojesta. Jednosmenski rad je svuda normalan, ali Americka Pedijatrijska Asocijacija preporucuje da nastava nikako ne pocinje pre pola 9. Razlog: bioritam dece i ciklusi sna, nemogucnost dece da zaspu u 8 uvece...inace glasam za DSS i nisam Amerikanofil, ali malo citanja ne moze da skodi....zar ne?!?

Zlatni papagaj

pre 8 godina

To uopste nije nova ideja. Sredinom 70-ih je u par oglednih osnovnih skola eksperimentalno bila uvedena celodnevna nastava kako se to zvalo. Ideja je upravo bila da deca borave ceo dan u skoli gde ce da urade i domace. Ali tada je nastao prilican bunt. Seljaci su se bunili jer decu vise nisu mogli da ukljucuju u radove na imanjima. Radnici su se bunili jer vise nisu mogli da se izvlace sa posla uz opravdanje da moraju da pokupe decu iz skole. Gradski intelektualci su se bunili jer decu vise nisu mogli da u suprotnoj smeni vode na engleski, francuski, sport, muziku, balet i ostale vanskolske aktivnosti. Nastavnici su se bunili jer su im nametnuli dodatne obaveze oko vodjenja vannastavnih aktivnosti. Politicari su se bunili jer je bilo vise dece nego skola, a para za nove skole ni tada nije bilo. I to je brze-bolje ukinuto i stvari su vracene na staro.

Bogdan

pre 8 godina

Udžbenik iz fizičkog je potpuna glupost. I sam plan i program fizičkog je glupost. Decu na fizičkom treba izvesti napolje ili barem u salu, da se bave nekim sportom ili fitnesom kako bi očuvali svoje zdravlje. Sve ostalo je samo vlažni san neostvarenih trenera istočnoevropskih gimnastičarki i tome treba stati na kraj.

nesa

pre 8 godina

Super.
Zato deca OS Svetozar Markovic (Beograd) idu cele ove skolske godine samo popodne jer za renoviranje skole treba godinu dana(!?!).
Premijer bi za to vreme sagradio 12 skola.
Koga Vi zamajavate?Zar stvarno mislite da neko veruje u vase tzv. prioritete?

neša

pre 8 godina

Puno važnije je problem da deca u višim razredima osnovne i srednje škole imaju fond časova nedeljno od 30 do 35 časova a nastavnicima je pun fond 20.
Deca treba kući i da uče (da se spreme za naredni dan za 7 časova).
Predlog o jednosmenskom radu bi samo zahtevao veći broj nastavnika što bi opteretilo budžet.
Moj je predlog da se smanji fond časova na 20-25 za djake, time bi bili više kući, manje opterećeni, stizali bi sve, nastavnika bi bilo manje pa bi i budžet bio rasterećen.
Moj udžbenik srpskog je bio 4 u jedan. Sada je on razdeljen u 4 knjige (čitanka, gramatika, radna sveska za čitanku i radna sveska za gramatiku). To je izdavačima u korist a na štetu djačkih ledja.

Walden

pre 8 godina

Sa postojecom infrastrukturom, i objektima, jednosmenski rad je i veliko pitanje bezbednosti za sve ucenike. Apsolutno je nemoguce u trenutnim uslovima izvesti takav oblik nastave. To bi prakticno znacilo da broj skola treba da se duplira, sto je, priznacete u trenutnim ekonomskim i politickim okolnostima neostvarljivo.

Ђукајло

pre 8 godina

Као и све остало "напредно" чиме се хвале политичари спровешће се само у Београду и Новом Саду. Ако и тамо.

kap po kap pa prelije

pre 8 godina

Pozdravljam. Ali šta je sa očiglednim kršenjima prava dece? Maksimalan broj časova u starijim razredima je 25. Moja ćerka u 7. ima 34! Tu nema nikakvog mesta za vanškolske aktivnosti. Bar to može da se sredi bez gradnje novih škola. Uostalom kako dete može da dobije neopravdani za čas na kojem nije ni trebalo da bude?

Nikola

pre 8 godina

Iz Engleske: U skolu (osnovnu) se ide od 8:50, kada krece prozivanje. Zavrsava u 3:15. Uglavnom. Znaci, ako roditelji rade, nema sanse da se dete odvede ili pokupi iz skole. Zato masovno majke (uglavnom) ne rade a ako rade onda after school i slicne stvari na sta odlazi ogroman novac. Srednja (u koju se krece sa 11 godina) je jos gore. S obzirom da su skole uglavnom udaljene od mesta stanovanja krece se rano a vraca kasno. Moj klinac krece u 7:30 ujutru da bi stigao u 8:45, vraca se oko 5 popodne i to ako krene kuci na vreme sto je u 3:45. Domaci se uglavnom ne radi u skoli, niko nema vremena za to. Tamo imaju rucak (koji se placa, naravno, ali ne kupuje se u obliznjoj pekari), par pauza, ali uglavnom su sve casovi. Skolaska godina pocinje oko 1 Septembra i zavrsava se krajem Jula, 6 nedelja letnji raspust, ali na svakih 6 nedelja skole je jedna nedelje pauze (half term)...

murajsam

pre 8 godina

e stvarno ne mogu više da trpim ove glupe ideje....ma ne treba nama promena te vrste, nama pod hitno treba promena onoga što se uči u školama, promena onih koji uče tu decu i najvažnije naći neku praksu , tamo gde je ona neophodna, jer bez nje sve u sustini nema nekog velikog smisla danas...ako neko upiše elektrotehničku srednju šta će njemu likovno, muzičko, geografija, istorija, biologija i slično... i na kraju zavrsi to i nista ne može da radi ono za šta se kao školovao, jedino ako mu je ćale električar pa mu prenese znanje (ovo video 100 puta), drugo tehničke predmete predaju likovi koji nemaju dan prakse, it tehnologije su nam na zadnjem mestu itd itd....

Jovana

pre 8 godina

Radim u skoli u Americi i ovaj je sistem je na snazi. Deca su preumorna, lisena detinstva koje sam ja imala, ali za one kojima se kuci ne ide (u pitanju su gladna ili zlostavljena deca iz geta) je dobra ideja. U svakom slucaju, drago mi je sto sam odrasla igrajuci se s drustvom na ulici. To je cini mi se ovih dana privilegija.

Gargamel

pre 8 godina

Deca su mi isla u skolu u Nemackoj, stalno prva smena. Problem sa takvim sistemom nije sto se ide stalno pre podne. Problem je u tome sto oni provode i prvu i drugu smenu u skoli, tj. odlaze u pola 8, a dolaze najranije u pola 4, a vrlo cesto u pola 6 ili 6. Pa onda domaci i ucenje, vecera, malo televizije i onda krevet. Zao mi ih je bilo, stalno neispavani, neizivljeni, nije bilo mesta cak i za neku dodatnu aktivnost ili treniranje nekog sporta. Ja ih se secam najvise za radnim stolom i pitam se gde nam je proslo zajednicko vreme. Secam se svoje skole. Dvosmenska skola, bio sam vukovac, svirao gitaru, dugo vremena trenirao dva sporta istovremeno. Da se razumemo, uvedite jednosmensku skolu, ali nju je veoma tesko organizovati. Casovi se preklapaju i ima puno praznog hoda. U praksi to izgleda otprilike ovako: Imaju prva dva casa pa pauza od jednog, pa onda 4. i 5. imaju, pa 6. i 7. nemaju, a 8. imaju itd.

pozdravljam predlog i bivseg profesora

pre 8 godina

pricam pre neki dan nesto na temu skole s kolegama nemcima i pomenuh da sam isla popodne u skolu, na sta mi oni rekose da se kod njih u skolu ide samo pre podne! ima smisla!

Jelena

pre 8 godina

Šta sa muzičkim školama, koje nisu obavezne? Samo popodne? Deca nas, koji radimo u mizičkim školama, bi tako viđala roditelje isključivo od 21 č uveče i nedeljom, jer mi radimo svake subote! Ili da i muzičke ukinemo, kad je sve višak u Srbiji danas?

Stole

pre 8 godina

Glupostima nikad kraja.Vratite školstvo u sedamdesete.Prekopirajte ceo sistem...i knjige.Modifikujte samo podatke.Neko pametniji je to smislio još tada kako da školstvo bude efikasno.

Milos

pre 8 godina

Najbolje je bilo dok su od prvog do cetvrtog isli od 13h u skolu i oni su do 17h i 30min kuci a od petog do osmog idu od 7h i 30min do 13h. Generacijama je bilo tako u Šapcu i sad su to izmenili jer su se neke učiteljice pozvale na zakon da smene moraju da se dele između ove dve grupe đaka. Pa i delile su se . Svaki đak je u školu išao 4 godine po podne i 4 godine pre podne. A što se tiče spavanja svako ko legne u 22h naspava se do 6h!!!!

N

pre 8 godina

Zao mi ove danasnje dece. Uglavnom vise nemaju gde da se igraju i budu slobodni i bezbrizni, roditelji ih setaju i nadgledaju kao ljubimce. A sad zele i da im od malih nogu uvedu celodnevno radno vreme, od ujutru pa do 16-17h. I jos rad kod kuce, i jos jezik, ili muzicka, ili trening...ode detinjstvo i odraste robot.

Ljilja25

pre 8 godina

Samo price, rad u jednoj smeni apsolutni prioritet! Kad je u Somboru bila prilika, nakon ko zna koliko godina, da npr.Tehnicka skola dobije jos jednu zgradu i pocne da radi u jednoj smeni, ispraznjena zgrada je dodeljena tuzilastvu. Takva prilika se nece uskoro opet ukazati. Pa vi pricajte o prioritetima.

Milence

pre 8 godina

Ne sećam se da li smo imali udžbenik iz fizičkog ali znam da sam koristio od starijih udžbenik iz fizičkog i da mi je koristio. Veoma je informativan. Inače nije potreban udžbenik ni iz čega za nemotivisanu decu. Motivisani uče celog žívota.

c(-:0

pre 8 godina

Još uvek se ne shvata da je jednosmenski rad = 8h provedenih u školi. I deca i nastavni kadar. Nema domaćih, rade se posle časova ili u pauzama između časova ukoliko postoji zbog nemogućnosti formiranja optimalnog rasporeda. Isto važi za profesore. Pripema nastave, pregled testova, pismenih i ostalih zadataka u školi u okviru 8h radnog vremena... Nije jednosmenski rad od 8 do 13h, samo pre podne... Ručak u skoli, a pre pola 5 popodne teško da se vrate kući. I deca i nastavnici.

Pepe

pre 8 godina

Naravno da treba da bude samo jedna smena, ali je legenda to da u EU deca urade sav domaci u skoli. U stvari domaci je jedna od vaznih obaveza koju djaci imaju, bar ovde u Finskoj. Takodje je legenda o laganim torbama. Nema laganih torbi ako treba nositi knjige od kuce do skole i nazad. To je bar slucaj ovde u Finskoj, ne znam za druge zemlje EU.

Veliki pozdrav

pre 8 godina

Dve smene su uvedene u vreme kada je moja majka isla u skolu. U njenoj generaciji, na teritoriji uze Srbije i Vojvodine, rodjeno je oko 150000 dece, pa nije bilo ni fizickih mogucnosti da se svi smeste u jednu smenu.

Sada je u skolama manje od 70000 dece po generaciji (da, manje nego pola) pa je nekako logicno da se mogu smestiti u postojece skole. Znam ja da skolske zgrade stare i propadaju, ali izgradjene su i neke nove u medjuvremenu.

Sad, ja sam se skolovao u dve smene i ne mogu da zamislim kako izgleda skolovanje u jednoj smeni, ceo dan u skoli. Stavise, za mene je ucenje kod kuce, u svojoj sobi, u komfornom prostoru, bilo daleko efektivnije nego sedenje na casu i slusanje profesora (koji su uglavnom bili jako losi, cast izuzecima)

Ko ce znati sta je tu najpametnije

ns

pre 8 godina

Moje dete ide u gimnaziju "Laza Kostić" u Novom Sadu u kojoj je nastava organizovana "samo" u prvoj smeni (tako je već godinama u ovoj gimnaziji). Ne mogu vam opisati kakvo je to olakšanje i za dete i za roditelje.

nada22

pre 8 godina

Pitanje za gospodina Lipovskog:
Da li mu je poznato da je broj učenika u TIM evropskim zemljama (sa jednom smenom) 20-25, a kod nas VEĆ SADA 30 i više?

MarkoNS

pre 8 godina

Kod mene su se smene menjale na polugodistu, pola godine ustanes, poradis domaci, spremis se za skolu i iz skole dolazis oko pola 8 po mraku, roditelje ni ne vidis a ako ides i na trening nemas 5 minuta slobodno. To bi moralo da se ukine!

Baxuz

pre 8 godina

Moze ali nam onda treba vise skola i kadra a ako to isfinansirate smanjenjem plata i otpustanjem viska u Srbija Gasu, Dunavu, RTSu, agencijama itd bice super.

Da li je moguće

pre 8 godina

Jednosmenski rad u školama iziskuje veće kapacitete po broju učionica i školskih objekata, tako da je sada praktično nemoguće organizovati ovako nešto.

Aleksandar

pre 8 godina

Zanimljivo, ajd da kazemo da cemo i izgraditi skole... samo ostaje pitanje- gde?

Gde ce se naci mesta u Beogradu ili bilo kom vecem mestu za skolu? Skola nije samo jedna zgrada, vec mora imati salu, skolsko dvoriste, sportski teren... prava skola bi trebala da zauzima mesta kao manji kvart ili blok zgrada... gde?

Mozda na periferiji... Pa ce onda roditelji razvoziti decu u skolu, posto ce se uvesti zakon da mladji od 14 god ne smeju ici sami u skolu. Pa ce pojacati guzvu u saobracaju... pa ce... pa ce... ne ide to bas lako kod nas...

Marija

pre 8 godina

@Brus Vilis

Imate svedocenja nekoliko ljudi cija deca idu u skolu na Zapadu, ali eto, vi znate bolje. Nije tacno da tamo deca imaju manje casova nego u Srbiji, imaju ih od cetiri do cak osam dnevno (zavisno od uzrasta), ali ne jedan za drugim, vec cesto imaju pauze od po cas-dva (zbog toga sto je nemoguce napraviti takav raspored kada su sva deca u isto vreme u skoli), sto moze da im produzi boravak u skoli i do 18h. I da, obicno dolaze oko 16h-17h, zavisno od udaljenosti skole od kuce. Posto treba da urade domaci i uce za sutradan, njihov dan je POTPUNO posvecen skoli, hronicno su neispavani jer svakog dana ustaju rano, nemaju vremena za ucenje jezika, bavljenje sportom i druge vannastavne aktivnosti (osim vikendom, ali mislim da im barem tada treba dati da malo predahnu). Vannastavne aktivnosti su moguce jedino odmah posle skole, ali to znaci da dodju kuci oko sedam ili osam uvece, premoreni, i da nema nista od ucenja za sutra. Moje iskustvo je iz Nemacke, ali imam rodjake i prijatelje u Francuskoj, Engleskoj, Svajcarskoj, Finskoj, i svuda je manje-vise tako.

doosh

pre 8 godina

Jedna smena bi olakšala život i deci i roditeljima. I ne, nemaju na zapadu duplo više škola nego mi, ali imaju više radnih dana i manji broj časova dnevno. Nema tamo mini raspusta svakih mesec dana. I ne, ne ostaju deca do 16-17 časova u školama. Svanuloj bi i babama i dedama koji pre podne dok su roditelji na poslu rade domaće zadatke s decom koja idu popodne u školu.
(Brus Vilis, 01. mart 2016 13:46)

Više radnih dana i manji broj časova ne rešavaju problem broja dece u jednom trenutku na jednom mestu. Jedino ako ste orkrili postojanje više dimenzija, ideja bi mogla biti sprovedena u delo. Mada možda su učionice previsoke, mogli bi ih deliti po vertikali.

ivan71

pre 8 godina

Е, пусти снови...Имам четворо деце, најстарије је на факултету, друга ћерка је 2. година гимназије, а двојица синова су 3. и 7. разред основне школе. Е, овако: Не рачунајући ово које је на факултету, Млађа ћерка креће у школу у 7.30, млађи син у 12.оо, а старији у 13.30. Пошто су отишли у различита времена, тако се и враћају. Тако да о некој организацији живота нема ни говора. Сви доручкују, ручају, вечерају, кад ко стигне...тешко ће се то остварити да сви иду у једну смену, због малих школских капацитета, лоше организације и које још чега...

Vuca

pre 8 godina

Uozbiljite se i počnite da koristite mozak a ne da se palite ko šibice! Šta mislite zbog čega je napravljena druga smena? - Nema mesta. Ko će da izgradi i gde još jednu školu za svaku 2. smenu?

Savetnik

pre 8 godina

Nije to ni loša ideja. Ali pošto nemamo dovoljno prostora u školama treba sagraditi još toliko škola, što je prilika za građevinsku industriju pa će tu do sledećih izbora posao pronaći mnogi stranački kadrovi.

rbc

pre 8 godina

glupost, to se zadnjih gódina nose neke nepotrebne knjige svaki dan u nizim razredima! Vratite stare udzbenike, ne menjajte ih svaki dan, i dajte ovlascenja uciteljima i nastavnicima a ne da deca zavode red u školama!

lagrandebellezza

pre 8 godina

@deephomer
govorim o ucenicima osnovnih i srednjih skola a ne nuzno o tinejdzerima. Dokazano je da su deca produktivna tek od osam-devet sati,nakon dorucka,u sta smo se svi mogli uveriti dok smo pohadjali skolu. Tesko da je neko s punom paznjom pratio cas u sedam sati ujutru? Nije cilj skolovanja uklapati obaveze roditelja i dece, ili nastavnika i njihovih van nastavnih obaveza. Sto se tice fakulteta, predavanja -danas- pocinju najranije u osam sati. A ovo danas sam naglasila, jer nekad su deca isla na spavanje u devet sati, a danas kasnije. Kasnije zbog novog nacina zivota, brzeg i informacijama opterecenijeg.

Dejan

pre 8 godina

Ja sam isao u Ribnikar u celodnevnu nastavu.
Ko je hteo, mogao je da dodje u skolu na dorucak u 7:30, a ko nije nastava je pocinjalau 8:00, od 9:35 do 9:55 bi bio veliki odmor, pa jos 2 casa.
Oko pola 12 - 12 bi imali rucak, pa 2 sata slobodno, jal da radimo domaci jal da se igramo u dvoristu, jal da idemo organizovano u park.
Od 14 h do 15:35 bi imali jos 2 casa. I onda smo mogli kuci ili da sacekamo da roditelji dodju po nas. I bilo nam je super
Meni ta ideja o celodnevnoj nastavi, gde jos ima i droucak, uzina i rucak za decu, gde nema potreba da se kod kuce radi domaci, gde se u skoli svakdnevno i igra i uci, izgleda sasvim OK.

realno

pre 8 godina

Sve je ovo lepo ali od kojih para će se finansirati jednosmenska nastava? Ako jedna škola radi u dve smene i toj školi uvedete jednu smenu to znači da pored te škole morate napraviti još jednu (istu takvu)i u njoj zaposliti isti broj nastavnika/profesora ( ili želite da rade dve smene). Dakle duplo veći troškovi. Bilo bi odlično da smo mi Engleska ili Švedska pa da uvedemo ovaj sistem, ali budući da nismo postavlja se pitanje ko će to da plati?

alibaba

pre 8 godina

Kakvo nerazumevanje sveta u kome se zivi. Verujem da u 95% skola nema ni priblizno uslova za odvijanje jednosmenske nastave. Nastavnici jedva izlaze na kraj sa decom i za vreme casa, a zamislite kako bi to izgledalo kad osmaci treba da ostanu jos 4 sata nakon nastave u skoli - nemoguce.

lujo

pre 8 godina

Nije istina da ni u jednoj EU zemlji nema dvosmjenske nastave,ima i u Hrvatskoj. Bilo je pokušaja da se uvede u Međimurskoj županiji,pa su se škole proširivale na teret općina i na kraju se te iste općine prezaduzilo. Jednosmjenska nastava bi bila dobra stvar,al mislim da si to financijski zemlje poput Hrvatske ili Srbije nemogu priuštiti .

Miodrag

pre 8 godina

Nemoguce je i zbog manjka objekata. U Zrenjanjinu se trenutno grade dve crkve i nijedna skola. Naselje Zeleno Polje sa sigurno 15tak hiljada stanovnika nema skolu, ali eto gradi crkvu. Najbliza skola nam je u naselju Dolja do koje ima 3km. Umesto da ucimo, mi cemo da se molimo u crkvi da postanemo obrazovani.

Ja

pre 8 godina

Meni je odgovarala nastava u dve smene. Nisam imala svoju sobu, nego sam delila sa sestrom. Na svu srecu, sestra i ja smo isle u skolu u suprotnim smenama, pa nam je to osiguravalo izvesnu dozu privatnosti (koju inace ne bi imale). Ne tvrdim da je to neki posebno jak argument za nastavu u dve smene, ali eto, meni je odgovaralo.

Naravno, ako se uvede jednosmenska nastava, onda ce to biti celodnevna nastava, tako da od skole pre podne, a igranja posle podne nece biti nista. Da li bi to bilo dobro ili lose - ne znam. Meni licno je puno znacilo da imam vise vremena kod kuce: vise vremena za spremanje za takmicenja, vise vremena za ucenje engleskog... Nastava u skoli (barem osnovnoj) nije bila na bog-zna-kakvom nivou, tako da mi je ovo ucenje van skole bilo od vece koristi.

BgHQ

pre 8 godina

Kada sam isao u skolu to ce zvalo celodnevna nastava.Imali smo pet casova pa pauzu za rucak u trajanju od oko 1.5h pa jos 3 casa posle podne koji su bili zamisljeni za domace zadatke i ucenje.Smisao je bio da se sve obavi u skoli i da smo slobodni kad dodjemo kuci.Nastava je trajala od 8-16 ali smo po dolasku kuci morali jos da ucimo jer u skoli u toku poslepodnevnih casova naravno nismo mogli sve da stignemo pa smo jos kod kuce radili od sat vremena pa do 3,4 sata(posebno ppred kontrolne,pismene,odgovaranje za ocenu itd).Sve u svemu kada se sabere bili smo angazovani po ceo dan i nismo imali nista vise slobodnog vremena od dece koja su isla u skolu po klasicnom programu,cak sta vise,imali smo daleko manje slobodnog vremena.O ovom predlogu ne treba donositi ishitrene zakljucke ali smatram da to nije prioritet vec program koji,svi cemo se sloziti,je preobiman i cesto totalno nepotreban,bolja nastavna sredstva i opremljenost skola i naravno daleko bolje plate prosvetnih radnika.

Raspustite sve savete, pitajte Vučića

pre 8 godina

"Jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet", reče predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) čije mišljenje pročitasmo kasnije u tekstu "nije obavezujuće". Pa znate li koliko to dopire onda do bilo koga?

Marko

pre 8 godina

Za to bi nam trebalo jos skola ili bi morali postojece skole nadzidati jer u ovakvim uslovima nema prostora da se deca smeste u jednu smenu.To mogu samo skole koje imaju malo djaka.

pipinVeliki

pre 8 godina

Fali prostor skolama, to je neoborivo, ali kad se malo bolje pogleda, ima gimnazija gde se otvara po dva nova odeljenja, a opet negde gde ne mogu da se skupe dva odeljenja.
Po meni je resenje da se pravilno rasporede deca, jer realno nije svako dete za gimnaziju, ali pak ovo povlaci mnogo toga.
Najveci je problem sto nema industrije, pa se namece pitanje gde bi deca iz srednjih skola isla, na sto nemam odgovor.
Svakako je vazno da se svaka promena u skolstvu osluskuje i uvodi polako, onda se moze nesto postici.

Češljanje ćelavih

pre 8 godina

Valjda bi apsolutni prioritet trebalo da bude da se u Srbiji za prosvetu izdvaja više novca, na primer sa 3,2% BDP na 4,2% BDP?

Pitanje da li će deca ići u školu samo pre podne ili naizmenično pre i posle podneva, jeste, pre svega, jedna od tehnikalija. Sa druge strane celodnevna nastava, kao pilot, već postoji i postojala je dugo godina i pre navedene ideje sadašnjeg čelnika Nacionalnog prosvetnog saveta. Dakle, gospodo, uradite impakt evaluaciju, ako znate šta je to. Ako ne znate, sedite, ćutite i pokrijte se sopstvenim ušima.

bašjedobarčoček

pre 8 godina

ovo je nemoguce, iz prostog razloga sto mnoge skole dele objekte
npr u Rumi samo jednu skolu dele ucenici Ekonomske skole i Gimnazije, tako da nema sanse da se bude ista smena

mika

pre 8 godina

Svaka čast!Ne zavisi od vas kada će i koliko deca ići u školu. Natalitet određuje da li se radi u dve smene ili ne. Vi ste već odredili da nam je prioritet smanjivanje dece - radi uštede u buđzetu. Učinite nešto za poboljšanje nataliteta i spasićete ovu državu i ovaj narod. Što se tiče obrazovanja - nekada učitelji , nastavnici i profesori buli poštovani - a danas. Nekada su iz klupa izlazili u svetu priznati majstori, tehničari inžinjeri pa čak i ekonomisti i pravnici- a danas.O tome vi treba da razmišljate.

Prosvetar

pre 8 godina

Drug recima uvescemo odeljenja sa po 40 djaka. Em manje radnika em usteda svi u jednoj smeni bice za agencije i politicke parazite.

ON

pre 8 godina

U Torontu smo. U skoli je jednosmenska nastava, pa cu reci nesto o organizaciji.
Skola pocinje (uglavnom) od 9 ujutru i zavrsava se do 3:30. U podne postoji rucak i veliki odmor koji traju sat vremena. Sto se rucka tice, deca mogu da ponesu jelo u skolu ili da budu pretplaceni na hranu, ili da, ako zive blizu skole, odu kuci na rucak i vrate se (mladji uz pratnju roditelja/staratelja).
Najecesce roditelji uglavnom prvo odvezu ujutru decu i nastavljajau na posao. Druga opcija su skolski autobusi (oni zuti) koji saobracaju u odredjenoj zoni i kupe decu i vracaju na ustaljenim tackama. Malo starija deca idu javnim prevozom.
Udzbenici se retko nose kuci. Domaci se radi preko predvidjenih websajtova, ili stampan ili pisan na listovima.Pravilo je da preko vikenda, za praznike i preko raspusta nema domacih (govorim o osnovnoj skoli).
Sto se prostora tice, u mnogim skolama, sagradjena su montazna odeljenja u koje staje po jedno odeljenje (u nekim skolskim dvoristima ih ima i po vise u nizu).
Takodje, nastava je vise organizovana kao predmetna nastava. "Razredna" uglavnom predaje jezik, matematiku i jos neki predmet, a 3,4 druga ucitelja predaju druge predmete. Nastava se odvija u ucionicama, sali za fizicko, biblioteci, a ako je lepo vreme i napolju (dosta zavisi od ucitelja).

Penzos

pre 8 godina

Opet samo prazne priče.
To podrazumeva da gde god ima dve smene, da se postojeći kapaciteti prošire za 100% ili da se izgrade nove škole.
I da ima potrebnih para, mislite li da će ovi sega mega političari da ih potroše na obrazovanje.Ne pada im na pamet.
Njima upravo odgrovara zatucana i neobrazovna glasačka mašina.

dragan

pre 8 godina

sačekajte da još mladih radno i reproduktivno sposobnih napusti ovu zemlju pa za jedno 20 30 godina će svi đaci moći da stanu u jednu smenu

Simic Ivan

pre 8 godina

Pametnije bi bilo da se renovirju skole u Srbiji u kojima se i danas koristi poljski wc.Da verujte da ima takvih skola,kod nas se pravi zid a temelja nigde.

ocistite cucavce za pocetak

pre 8 godina

Ček' malo... svi đaci da se prebace u jednu smenu? Apsolutni prioritet? Da li je to meni nešto promaklo ili se u proteklih par godina u Srbiji stvarno udvostručio broj škola (kvadrata, opreme, sala, kabineta)? Ili će napredna Srbija, balkanski lider tigrova, da u narednih par godina sagradi i opremi još par stotina (hiljada?) objekata za obrazovanje dece kako bi i praksi moglo da se sprovede ova utopijsko (cinici bi rekli predizborno) obećanje? Samo da podsetim, Vođa je kao kolosalni poduhvat, koji će on lično nadgledati, predstavio popravku WC-a i krečenje postojećih škola, tako da se pitam kako mu se u raspored i budžet uklapa ovo novo zidanje. Milsim, znam ja da Njegovi dani imaju po 25 sati, nedelje 10 dana i da nikada ne spava nego se svake sekunde bori za bolji život i napredak Srbije, ali za nas obične smrtnike zakoni fizike, biologije i ekonomije ne funkcionišu baš tako...

1996

pre 8 godina

Pitanje za gospodina Lipovskog:
Da li mu je poznato da je broj učenika u TIM evropskim zemljama (sa jednom smenom) 20-25, a kod nas VEĆ SADA 30 i više?
(nada22, 1. mart 2016 14:51)
Cuj VEC SADA, pa nas pre 20 godina u razredu bilo 36... Takodje smo imali i 32 casa nedeljno

petar 015

pre 8 godina

Da se nadovežem na svoj komentar. Ja to tumačim da treba izgraditi nove škole,dograditi stare i tako omogućiti sprovođene ove ideje i bolje uslove za sve koji su obrazovnom sistemu.

Zoki

pre 8 godina

Moja deca u osnovnoj školi u Kanadi imaju nastavu od 9 do 3: 5 časova po 50 minuta, 2 po 20 minuta, odmor od 20 minuta i pauzu za ručal od 50 minuta. Tako od prvog razreda (predškolsko je bilo kraće). Deca koju roditelji ne mogu da pokupe u 3 ostaju u nekoj vrsti produženog boravka do 6 ili dok ih ne pokupite. Taj produženi boravak s plaća. Što se tiče radnog vremena nastavnika, njihov posao nije od 9 do 6. Treba pripremiti nastvu, pregledati radove, odgovoriti na email koji roditelji pošalju, itd. Ne ulazim u to da li u srpskim školama ima dovoljno mesta za rad u jednoj smeni - ali je činjenica da je to puno prirodniji ritam, u odnosu na tumbanje iz smene u smenu. Ne treba zaboraviti ni to da sve manje dece ima mogućnost da babe i dede brinu o njima dok roditelji rade.

vuk

pre 8 godina

Bolje bi bilo da idu svi prepodne, ali ne verujem da je to moguce, u mojoj skoli ide 6 odeljenja po godini prepodne i 6 popodne, nema sanse da moze da stane 12 odeljenja u jednu smenu.

Vlafa

pre 8 godina

Ne treba da se promenu dve smene u jednu zbog roditelja i manje obaveza sa klincima posle škole, nego zbog tih istih klinaca i radnih navika koje.se stvaraju od momenta kada krenu u skolu! Problem je naravno, između ostalih, to što nema dovoljno mesta za sve đake u jednoj smeni, e sad, kad tajkuni naprave računicu, skontaj da akoalo ulože bezbedno mogu da nastave sa monopolom, i na kraju se ipak prihvati od odgovornih nam političara da bi deca mogla da idu.u školu kao i.ostatak evrope, jer ako ne računamo Albaniju, Kosovo, Bosnu i Cg, niko više nema školstvo koje prati smene u fabrikama, rođaci, niko! Ali ako pitate bilo koga od ovih što vise na tv-u, rećiće kako smo među prvima u evropi po školstvu, pa sto bismo menjali kad nam je nacionalni produkt kriminal, i to od malih nogu!

Realni

pre 8 godina

Prvi prioritet je postaviti obrazovanje i vaspitanje u srž društvenog sistema, adekvatno plaćati i stimulisati prosvjetne radnike, odvajati radnike od neradnika, bolje osmisliti gradivo i učenje i naravno obezbjediti modernu opremu za škole, uključujući i zatvaranje sramnih vanjskih WC-a u roku od godinu dana.

Imay

pre 8 godina

Ali kako bi onda pravili zgrade za prodaju na prostorima škola? Pa glavni interes vladajućih elita je plombiranje Beograda zgradama, jer im to omogućava enormnu zaradu i lično i za budžet. Koga briga za škole, pogotovo na dobrim lokacijama? Najbolji primer je kad su školu Sava Kovačević na Vračaru, koja je imala 2 odvojene adrese(1-4. i 5-8. razred) nadogradili i uveli smenski rad da bi napravili nekakve američke apartmane... Niko se nije pobunio... I sve je bilo po zakonu...

dida dedic

pre 8 godina

E ljudi,uhvatili se ove teme pred izbore...To je daleko od istine,da se ostvari,jer mi idemo u dve smene, sto su nam skole male,a ne zbog djaka...Poceli i mi odrasli da verujemo u deda mraza,pred izbore...Pa odmaknite se malo dalje od BG pa vidite kakve su nam skole...pa ministri u prosveti ,,podrzavaju strajk mesecima,, jer nemaju novca da prosvetarima plate prosek ,a kamoli da zidaju skole...Nece nista zidati i praviti ako drzava od toga nece imati korisi,a vidimo...ko se jos obogatio od znanja,od dobrih djaka i studenata...mozda zapad,a takav odnos u Srbiji je,cist gubitak,i zato ...NE VERUJTE...TO JE SARENA LAZA PRED IZBORE...

kotlokrp

pre 8 godina

Rad u jednoj smeni je apsolutno moguć,poželjan i racionalan.
1.Energetska ušteda je 50 posto
2.Broj dece u školama rapidno se smanjuje
3.Više slobodnog vremena za vanškolske aktivnosti

Ali...država,odnosno lokalne samouprave treba da investiraju u dogradnju jedne do tri učionice u proseku,da bi svi mogli da pohađaju nastavu prepodne.Novac koji bi bio uložen,vratio bi se za nekoliko godina kroz uštede u struji,vodi i nadasve grejanju.Logično bi bilo da u zimskom periodu easpust traje duže au letnjem kraće baš zbog grejanja.
Nažalost,država štedi na sopstvenoj deci,otima nastavnicima plate,ponižava najbitniji deo ovog društva,prosveOve mere treba da predloži Ministarstvo prosvete,koje bi moralo da zaštiti svoje zaposlene u školama od daljeg propadanja.