Sreda, 20.01.2016.

21:10

Otkrivena deveta planeta u Sunčevom sistemu?

Izvor: Tanjug

Otkrivena deveta planeta u Sunèevom sistemu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

milan-bgd

pre 8 godina

@ Mina, 22.01. 13:46

Mina, otkrivanje planeta sondom "Kepler" i otkrivanje planeta u daljinama naseg sistema je potpuno drugacije.
"Kepler" otkriva daleku planetu tako sto detektuje male promene u sjaju zvezde, kada planeta u svojoj orbiti prodje izmedju zvezde i nas.
Daleku planetu u NASEM sistemu tako ne mozemo da otkrijemo jer nece nikada proci izmedju Sunca i nas. Ona se nalazi u tamnoj i hladnoj periferiji Suncevog sistema, nije jako obasjana Suncem i ne mogu je videti teleskopi za vidljivo podrucje svetlosti. Ono na sta se racuna je da planeta to malo zracenja od Sunca sto dobije isijava kao infracrveno zracenje, koje odgovara hladnim telima. Tu povoljno moze uticati i ako planeta ima neki svoj unutrasnji izvor toplote. Dakle potraga za dalekom planetom naseg sistema se vrsi specijalnim teleskopima za infracrveno zracenje. Jedan takav, WISE, je osmotrio celokupno nebo u potrazi za koliko-toliko bliskim planetama velicine Saturna i vece. NIJE nasao nista, do rastojanja od 10000 a.j. od Sunca, sto je veoma, veoma daleko. Sada se vrsi ponovna pretraga na vecim infracrvenim talasnim duzinama ne bi li se nasla manja i hladnija planeta. Za sada NISTA.
Ne kriju naucnici nista i koriste sva orudja na raspolaganju. Ne dajte se Demonu Bezrazlozne Sumnjicavosti, rodjenom bratu Demona Neznanja.

Miško

pre 8 godina

Ta famozna 9-ta planeta(ili 10-ta za "plutonoljubce") NIJE OTKRIVENA, reč je o kalkulacijama na osnovu kretanja transplutonskih objekata(nalik plutonu), koja se nalaze na ivici našeg solarnog sistema i samo eventualno otkrivanje biće složen ali i dugotrajan proces zato što treba skenirati veliko "pare neba" u kojem bi mogla da se nalazi bilo gde a pri tome je izrazito slabog sjaja.

Dobro pogledajte procenjenu orbitu, perihel(najbliže suncu) je 200x-300x a afel(najdalje od sunca) 600-1200 aj(udaljenost zemlje od sunca cca 150 miliona km), prema tome NEMA NIKAKVE MOGUĆNOSTI za iole značajan uticaj na orbite nama poznatih planeta, ne samo unutrašnjih jer je čak i kada je najbliža daleko iza plutonove orbite.

http://astronomija.co.rs/images/stories/suncev_sistem/planete/2016/planeta_IX-ili-X_putanja.jpg

Mina

pre 8 godina

Tako isto kažu da je otkrivena planeta Kepler 452b u sistemu zvezde Kepler-452, a koja se nalazi na udaljenosti od 1.400 svetlosnih godina u sazvežđu Labud. O čemu ovde pričamo? Ovo su sve pretpostavke da se u Sunčevom sistemu nalazi još jedna planeta. Gde su im tu ti fenomenalni teleskopi? Ne može se uporediti blizina te "ne-vidljive" planete sa udaljenošću planete od 1.400 s.g. Dakle, sve što se tiče svemira samo su pretpostavke. U suštini, o SVEMIRU NE ZNAMO NIŠTA ili se možda i zna, ali za smrtnike važi da se prave informacije daju u malim dozama - sve na kašičicu.

neutralni felsh

pre 8 godina

IAKO SU ŠANSE ZA OVAKO NESTO MALE 
ISKRENO VOLEO BIH DA SE POJAVI TA PLANETA I DA RAZDRMA MALO OVAJ SEBICNI I AROGANTNI SVET KOJI JE UMISLIO DA JE SVE NJIHOVO I DA MOGU DA RADE STA GOD HOCE 

CAST IZUZECIMA
(lale, 21. januar 2016 11:15)


idi majstore pa se razdrmaj slobodno do mile volje, sto sve ostale da razdrma ako se tebi pridrmalo!

my way

pre 8 godina

(Zoran, 21. januar 2016 08:18)

Sine, otvori i poneku knjigu, ne samo stripove. Tvoj komentar je olicenje srBskog poznavanja nauka. Takvima i Deretic moze da proda "nauku".
(deda NS, 21. januar 2016 11:20)

Prvo, komentar Zorana je cista sala koja veze sa poznavanjem nauke nema. Drugo, mogu samo da zamislim kakva bi vasa odbrana nauke (koju uopste niko ne napada) bila da je neki Srbin izasao sa tezom da je pronasao jos jednu planetu u Suncevom sistemu. Vama, postovani deda, moze izgleda da se proda sve sto nema prefiks srpsko i samo taj kriterijum imate cak i kada tema sa Srbijom i Srbima ama bas nista veze nema, niti se bilo ko osim vas toga dotice, a uspeli ste nekako cak i Deretica u pricu da ubacite. Toliko o vasem poznavanju nauke.

Miško

pre 8 godina

koliko vec stotina godina gledaju u nebo a nisu otkrili nista sto se nije znalo u antickom svetu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dusko, 21. januar 2016 01:53)

Ovako neštp može da napiše samo neko KO NIŠTA NE ZNA, sramota je "ponositi" se svojim neznanjem!

milan-bgd

pre 8 godina

@ lale, 21. 01. 11:15

Orbite upravne na ravan Suncevog sistema nisu nepoznate, ali pripadaju malim telima koja su, pod dugotrajnim uticajem velikih, promenile nagib putanje uz promenu ostalih njenih parametara (poluosa, ekscentricnost...). Mehanizam kojim se to desava se zove "Kozai rezonanca". Za sada se zna za sest takvih planetoida. Da bi neko naterao planetu X na takvu orbitu, morao bi da bude VEOMA masivan. Za sada, prema rezultatima analize CELOKUPNOG neba koju je sprovela infracrvena opservatorija WISE, iskljucuje se postojanje planete velicine Saturna ili vece na daljinama do 10000 a.j. oko Suncevog sistema. U toku je potraga za manjim (i hladnijim) planetama i obradjeno je 20% neba.
Ako bi ta planeta bila upravna na ravan Suncevog sistema, opet ostaje problem dugotrajne interakcije sa gasnim dzinovima, mada je ona mnogo manja nego da je planeta u ravni Suncevog sistema. Ali, onda je i manja mogucnost da napravi nevolju i ostalim planetama...
I na kraju, nije nemoguce da je ta planeta nastala zahvatom lutajuce planete iz spoljnog svemira, ali taj proces je malo verovatan i planeta bi ostala na dalekoj putanji. Moguc je i jednokratan prolaz lutajuce planete kroz Suncev sistem, ali to ne bi rezultovalo u periodicnoj putanji - orbiti.

P.S. izbegavajte kucanje velikim slovima, deluje nametljivo.

milan-bgd

pre 8 godina

@ osmiputnik, 21. 01. 02:29

Da se stvaranje pojasa asteroida desilo tako skoro (u kosmickim merilima - pre trenutak) to bi se itekako videlo po haoticnom rasporedu njihovih putanja, nikako ne bi bili "pojas" kakvog ga sada znamo. Pojas asteroida je stvoren pradavno, u prvih par stotina miliona godina od nastanka Suncevog sistema, i nije posledica raspada neke planete nego kretanja proto-Jupitera medju planetezimalama ("kao soko medj' 'tice golubove").

@ deki, 21. 01. 03:06

Znaju neke osnovne podatke o planeti na osnovu racunarskih simulacija koje daju odgovor na pitanje: zasto su tacke, u kojima neki udaljeni clanovi Kajperovog pojasa prilaze najblize Suncu (perihel), grupisane i istom pravcu u odnosu na Sunce?

http://www.sott.net/image/s14/296798/full/Nature_News_Planet_20Nine_20or.jpg

Rezultati simulacija sa raznim pocetnim uslovima su da bi planeta te mase i na toj udaljenosti, sa orbitom kao na slici, mogla da uredi daleke planetoide u okviru svog "rezonantnog zagrljaja", tako da im se putanje seku ali ipak ne dolazi do sudara (kao u slucaju Neptuna i Plutona).

Lale

pre 8 godina

@(Zoran, 21. januar 2016 06:31)
Pazi ovako,
u mraku 10 metara od tebe stoji covek i ti ga ne vidis, a onda pogledas u nebo i vidis Mesec koji je udaljen blizu 400000 km od Zemlje. Vau, ha?

deda NS

pre 8 godina

(Zoran, 21. januar 2016 08:18)

Sine, otvori i poneku knjigu, ne samo stripove. Tvoj komentar je olicenje srBskog poznavanja nauka. Takvima i Deretic moze da proda "nauku".

lale

pre 8 godina

Ako "Niburu" zaista postoji sa periodom retacije od 3600 ili 10 000...ili ... god ta planeta tesko bi prezivela prolaske pored Jupitera i Saturna... i ovo je zaista logicno

ALI
znamo da
Orbite 8 planeta leže skoro u istoj ravni

STA AKO JE RECIMO ORBITA TE PLANETE, ZBOG NEKOG DOGADJAJA POMERENA U RAVAN KOJA JE NORMYLNA ( 90°) NA RAVAN KRETANJA OSTALIH 8 PLANETA, u tom slucaju ta planeta ne bi prolazila pored Jupitera i Saturna na svom putu oko Sunca
Ako postoji ta planeta, mozda je i to razlog zasto je nismo uocili, jer ocekujemo da sve planete budu u istoj ravni pa onda i ne trazimo u drugim ravnuma!

IAKO SU ŠANSE ZA OVAKO NESTO MALE
ISKRENO VOLEO BIH DA SE POJAVI TA PLANETA I DA RAZDRMA MALO OVAJ SEBICNI I AROGANTNI SVET KOJI JE UMISLIO DA JE SVE NJIHOVO I DA MOGU DA RADE STA GOD HOCE

CAST IZUZECIMA

iPera

pre 8 godina

@deki da li si cuo za gravitaciju?

Ne moras direktno videti neko nebesko telo da bi znao da ono postoji. Koliko se secam prve planete van suncevog sistema su bas i otkrivane na ovaj nacin.

Arctic monkey's

pre 8 godina

Pročitaši ovaj tekst čovek se zapita, šta mi u stvari radimo?
Veoma mala grupa naučnika nam predstavlja stvarnost, dok se velika većina nas bavi totalnim idiotlukom.
99% zanimanja na planeti su nepotrebna i nisu u službi društva, civilizacije, nego pojedinaca.
Da ne spominjem sve ostale budalaštine od kojih nam odumire mozak.
Žak Fresko je potpuno u pravu.
Mi živimo u primitivnom vremenu.

mali radojica

pre 8 godina

Jao majko kad sad krenu ovi teoreticari kosmickih zavera vezanih za onu izmisljenu Niburu planetu pa to ce biti strasno. Ima bar mesecno dve apokalipse da budu a verovatno ce i tiraz Trecem oku da skoci.

deda NS

pre 8 godina

koliko vec stotina godina gledaju u nebo a nisu otkrili nista sto se nije znalo u antickom svetu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dusko, 21. januar 2016 01:53)

Verovatno ste tada zadnji put citali novosti iz te sfere, pa imate taj utisak.

deda NS

pre 8 godina

Da nije Tiruriru? Ili Fijufijukroznemackukapiju? A nasi komentatori, ni medj javom ni med snom, grakcu Nibiru k'o vrane neke, najvise bi voleli da danas bude kraj sveta. Al tako ti je to kada si nesrecan, onda i drugima to zelis.

Ja

pre 8 godina

Od antičkih vremena do danas čovek je otkrio samo dve planete.
Merkur, Venera Mars, Jupiter i Saturn su svi nazvani po najnovijim učesnicima Farme, a ne antičkim bogovima.
Svašta...

Јужна пруга

pre 8 godina

Огромно је питање да ли су људи ходали месецом,о свемиру не знамо ама баш ништа,али сигурно знамо да Бог не постоји. Просто смошно. Зар Бог није свемир,природа?? Али у данашњем свету једино Божанство мора да буде новац,све остало није важно.

MarkoNS

pre 8 godina

Ko su ljudi koji su osmom putniku dali tolike minuse?


@Vrlo je moguce da je to planeta Nibiru (Planeta X). Koliko se secam, prica se da ulazi u nas suncev sistem na svakih 3600 godina... Kao i da je trebala da udje u nas solarni sistem negde pri kraju 2015. godine... Prosli put kada je prosla unistila je neku planetu od koje je ostao sada takozvani pojas asteroida... Takodje se prica i da na Nibiru zivi civilizacija Anunaki... Pitanje je koliko je to istina.
(osmiputnik, 21. januar 2016 02:29)

Zoran

pre 8 godina

Pazi ovako:

Oni su otkrili sada devetu planetu suncevog sistema, i to MOZDA, nisu sigurni, al zato su nasli na 30 svetlosnih godina druge Zemlje.

Nauka?:)))

to je vest

pre 8 godina

U noći praznika Bogojavljenja porodila se na Trgu Svetog Petra, nadomak Vatikana? "Ti skačeš u vodu, pa me ostavljaš samog..."
Vatikanci nisu ni mrdnuli krstom za "Devetu planetu".

osmiputnik

pre 8 godina

Vrlo je moguce da je to planeta Nibiru (Planeta X). Koliko se secam, prica se da ulazi u nas suncev sistem na svakih 3600 godina... Kao i da je trebala da udje u nas solarni sistem negde pri kraju 2015. godine... Prosli put kada je prosla unistila je neku planetu od koje je ostao sada takozvani pojas asteroida... Takodje se prica i da na Nibiru zivi civilizacija Anunaki... Pitanje je koliko je to istina.

hmmm

pre 8 godina

Nibiru ili planeta X, nista novo, pa i Persijci su prije vise od 2000 godina znali za nju i opisali je, i ne samo oni, to sto je crkva pokusala prekrojiti istoriju je druga stvar.

vuk

pre 8 godina

Ajde malo da zaboravimo na trenutak na Anunaki vanzemaljce sa planete Nubira.O ovoj planeti se prica vec 40 godina i ona navodno ima toliko veliki ciklus rotacije oko sunca od 10 do 20 hiljada godina.Do sada nije pronadjena jos jedna ovaka planeta nigde u nasoj galaksiji (pricam o teleskopskim osmatranjima).I na kraju prolazak ovakve planete blizu sunca bi izazvao promene u gravitacionim i magnetnom polju svih planeta sto bi moralo biti zabelezeno u geoloskom zapisu nase planete a tog zapisa nema.I trece ne izazivaju samo planete promene u gravitaciji,ima jos drugih tela u univerzumu a da ne pricamo o
tome da dejstvo gravitacionog polja zavisi i od sredine kroz koju se prostire.U Kanadi postoji podrucje gde zbog debljine kore i sastava tla covek tezi manje nego na drugim mestima na Zemlji.

Mladen gospodin Kostic

pre 8 godina

Ne radi se o Plutonu naravno. Pocetkom ovog veka na samoj "granici suncevog sistema" otkriveno je gomilu velikih nebeskih tela sa nekim svojstvima planete, neke cak imaju i satelite. Da su se sve one tada uvrstile u planete nas sistem bi imao bar 20ak do sada otkrivenih planeta i ko zna koliko jos, a neki drugi sistemi i na stotine, hiljade. Da bi se to izbeglo malo je poostren kriterijum na osnovu koga se neko telo zove planetom, na primer velicina, rotacija planete, putanja oko sunca, prirodni sateliti itd. Pluton tada nije prosao kriterijum i prebacen je u grupu tela Kjuperovog pojasa kao najvece otkriveno do sada. Sto se tice ove planete vec duze vreme postoji prica o gravitacionom uticaju nekog velikog nebeskog tela na planetoide u Kjuperovom pojasu, ne znam zasto se ovo sad pr
edstavlja kao senzacionalna vest, bice da su napipali nesto konkretnije o tome, jos neki dokaz, pa nas polako ponovo uvode u pricu. U svakom slucaju jedva cekam zvanicnu potvrdu, bice to jedno od vaznijih otkrica naseg vremena...

dragan

pre 8 godina

Pre trideset god su rekli da moguce da postoji ali da njena orbita oko sunca pomerena za 20stepeni od ravni orbita osam planeta.Novi podaci o Plutonu ce uskoro njemu vratiti "cin" planete jer je mnogo veci nego sto se misli.

milan-bgd

pre 8 godina

@don

Elementarna astronomija moze da pomogne da se ideja o katastroficnoj planeti koja navraca svakih 3600 godina odbaci kao glupost. Kao prvo, to sto ona navodno regularno navraca u unutrasnji Suncev sistem znaci da nije planeta lutalica, nego clan Suncevog sistema. Dalje, prema Keplerovim zakonima, clanica Suncevog sistema koja ima orbitalni period od 3600 godina ima veliku poluosu orbite od 235 astronomskih jedinica. Ako je njena putanja kruzna, ona nikad ne navraca do Zemlje nego je stalno u hladnim, mracnim daljinama. A ako navraca u unutrasnji Suncev sistem i pravi belaj, onda je njena putanja VEOMA, VEOMA izduzena. Ako je clanica Suncevog sistema, onda nije od juce, ni od vremena starih Sumera, nego od njegovog postanka. I sada poenta: NEMOGUCE je da planeta sa tako izduzenom putanjom prezivi tokom eona susrete sa gazdom naseg sistema - nj.v. Jupiterom i zadrzi takvu putanju. Putanje sa velikom izduzenoscu su podlozne poremecajima koje Jupiter vrsi - na primer, cak i Merkur cija je izduzenost putanje MNOGO manja od ove izmisljotine, neprestano je podbadan gravitacionim poljem Jupitera i po nekim scenarijima moguce je da ce za koju milijardu godina biti toliko destabilizovan da ce biti "prebacen na hiperbolicku orbitu" kako bi se uctivo astronomski reklo "dobiti sut kartu iz sistema".

[nastavak]

Ljubinko Pantic

pre 8 godina

Ahh...ti astronomi ima jos x ovakvih "planeta" da otkriju.Pa ce onda posle nekoliko godina da sami sebe demantuju i kazu kako ta "planeta" zapravo nije planeta.Nesto slicno kao sa Plutonom.
P.S. bilo bi super kad bi zivot bio moguc na jos nekoj planeti.Odmah bih kupio kucu ili stan na recimo Jupiteru. :)

milan-bgd

pre 8 godina

[nastavak]

Autori su svesni da bi formiranje tako masivne planete na tako velikoj udaljenosti bilo u suprotnosti sa usvojenim modelima Suncevog protoplanetarnog diska. Smatra se da je ta deveta planeta u stvari ona koja je sudarima sa Neptunom i Jupiterom bila izbacena iz Suncevog sistema (i o tome je bila rec na B92), ali je zbog dejstva sa jos tada gustim medjuzvezdanim gasom u zvezdanom jatu gde je rodjeno Sunce, planeta uspela da ostane u vezanoj, iako veoma udaljenoj i izduzenoj putanji oko Sunca.

demanti

pre 8 godina

Da! To bi bio Nibiru ili Planeta X kako se drugacije zove. Ima sve njene karakteristike. Tacnije nalazi se tamo gde je i predvidjana,5-9 puta je veca od Zemlje... Samo na zalost ipak ne naseljena..

milan-bgd

pre 8 godina

Opet novinarska dreka, NIJE otkrivena deveta planeta Suncevog sistema, nego je postavljena, kako i sami autori kazu, HIPOTEZA o toj planeti, koja se krece daleko u hladnoj i mracnoj periferiji. Njena masa je, pretpostavlja se, oko 10 masa Zemlje (Neptunova je 17) a orbitalni period 11000 godina. Autori se nadaju da ce ona biti uskoro opazena i njihova hipoteza potvrdjena, ali su svesni da ce zbog njene daljine to biti tesko.
Pre nekog vremena je (i ovde na B92) izlozena konkurentska hipoteza o tome kako je Suncev sistem dobio familiju dalekih Kajperovih objekata, Sednoida: tako sto je u davnoj proslosti razmenio nekoliko stotina planetezimala sa bliskom zvezdom u prolazu, sestrom Sunca iz iste zvezdane kolevke. Ovaj rad smatra da su Sednoidi nastali dejstvom daleke planete na uobicajene Kajperove objekte koji su bili u rezonantnom zagrljaju Neptuna (kao sto je sada Pluton). Pod uticajem te hipoteticne planete, putanje grupe Kajperovih planetoida su se izduzile i ravan njihove orbite je nakosen u odnosu na ravan Suncevog sistema, tako da su se otrgle od uticaja Neptuna. Postojanje te planete objasnjava neke specificnosti orbita takvih Kajperovih objekata, kao i postojanje dalekih planetoida cija je putanja skoro upravna na ravan Suncevog sistema (planetoid Drac).
Inace jedan od autora, Braun, je ucesnik u otkricu dalekih planetoida Sedne, Erisa, Haumea i Makemake, a drugi, Batigin, je "mladi lav" planetarne nauke.

[nastavak]

Tajfun Korkut

pre 8 godina

Nazovite je Pluton. (Plutone, vrati se, sve ti je oprošteno!, 20. januar 2016 21:46)

Koji si ti meni car! Pravda za Plutona!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (D.K., 20. januar 2016 22:04)

Po meni bolje da je nazovu Šilja. :)

milan-bgd

pre 8 godina

@don [nastavak]

Dakle, moguce je da postoji clanica Suncevog sistema koja regularno kruzi u daljini i za koju ne znamo, ali je NEMOGUCE da ona redovno svraca, pravi haos na Zemlji (i samo na Zemlji, a ne na Marsu i sl.) i bezi u mracne daljine. U blizini Sunca (recimo od Marsa pa blize) ona bi se zadrzala manje od dve godine. Sta bi jedna 3600 godina zamrznuta planeta uspela da ucini za dve godine? Nista. Naravno, deveta planeta o kojoj je ovde rec nije tog tipa. Njena putanja jeste izduzena ali ne toliko i ona ostaje zauvek daleko.

Drzavljanin Drzave

pre 8 godina

Jel mora i na ovakvim vestima da se javljaju ljudi,kojima je jedini cilj,da sede kuci,nista ne rade,grickaju kokice,i kikocu se u prazno !
Ako vas ne zanima ova TEMA,nemojte onda komentarisati,i pisati,sta vam prvo padne na pamet,jer smesni ocigledno niste ni sami sebi.
Ima ljudi koje zanima nesto u srbiji osim politike,i farme.

Geograf

pre 8 godina

@McUracPalac

Da si ti meni živ i zdrav, ali Zemlja i nije sasvim okrugla. Kad precizno izmeriš, ima pomalo kruškast oblik. Odstupanja su jako mala u odnosu na ukupne dimenzije planete, tako da golom oku izgleda okrugla.

don

pre 8 godina

Mislim da se malo preteruje sa tim Nibiruom. On je navodno trebao da se pojavi još pre 13 godina (dobro se sećam da je "Zona sumraka" u više navrata pisala o toj planeti i navodnim vanzemaljcima) pa se više puta "odlagao" njegov prolazak.
Pošto nisam stručan u ovoj oblasti, volio bih da neko stručniji (po mogućnosti milan-bgd) objasni da li stvarno postoji takav planet (Nibiru) i o kakvoj potencijalnoj planeti je reč ( pišem potencijalna zbog slučaja sa Plutonom) ili je ipak reč o Plutonu.

Nicola

pre 8 godina

po novim saznanjima kazu da Pluton nije planeta, zato su "novu" planetu nazvali Deveta planeta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (alex, 20. januar 2016 22:26)

Zato što Pluton nema jasnu revoluciju oko Sunca, tj. od kada je otkriven još uvek nije obišao krug i nema jasnu putanju. I bitniji razlog nema raščišćenu okolinu oko sebe, zato se naziva sada patuljastom planetom uz još 3 slična nebeska tela na rubu Sunčevog sistema.
Otkrivanje ove planete nema veze sa statusom Plutona

PN

pre 8 godina

Pošto pominju Nibiru, moram da napišem nešto povodom toga. Čuo sam za priču i pročitao dosta toga o takoz anoj Nibiru planeti. I stvarno mi je bilo zabavno čitajući o tome, kvalitetno potrošeno vreme. Čak se i u epu detaljno pominje sukog između dinastije na toj planeti. Uglavnom dok sam se malo bavio time kroz glavu mi je prolazila misao kakav bi sci-fi mogao da se snimi na tu temu. Ne znam kako niko to nije uradio do sad. Lično ne verujem da postoji ali volim da razmišljam u tom pravcu.

Marko

pre 8 godina

ALEX
Ajde razmisli jos jednom,sam si napisao da pluton nije planeta,sta je onda cudno sto je ovo deveta kad ih je posle plutonovog izbacivanja ostalo 8.

borivoje surdilovic

pre 8 godina

Intersantno je to sto imena tih planeta, mozda neki drugi stanovnici univerzuma drugacije zovu....ko to da zna...bice tu povuci potegni

srb

pre 8 godina

Pa po koji put više 9-a planeta. Pobogu! Još se hvale kako su je "otkrili". Kao Kolumbo što je otkrio Ameriku! Do duše Kolumbo je bar nogom kročio na tlo tzv Amerike iako je tada postojao narod koji je tamo živeo.

Uros

pre 8 godina

Kakvi kraljevi... a mene su još pre 30 godina u OŠ u SFRJ učili da u Sunčevim sistemu ima 9 planeta! Koliko smo mi ispred njih! (hajde da im predložimo da ime daju po Diznijevom crtanom junaku! :) )

Aleksandar

pre 8 godina

Zanimljiva je ova (kao i svaka) nauka... ali ljudi provedu zivote otkrivajuci nesto novo od cega necemo imati nikakve koristi. Kakva je korist od zaledjene planete koju ne mozemo cak ni da vidimo. Jedino, kad se Sunce pretvori u dzina za nekoliko miliona godina, mozda ce nam ta planeta predstaljati utociste... Ali tada ce ljudi (ako se u medjuvremenu sami ne uniste) sigurno imati takvu tehnilogiju da ce im ova planeta opet biti beznacajna.

Uros

pre 8 godina

Kakvi kraljevi... a mene su još pre 30 godina u OŠ u SFRJ učili da u Sunčevim sistemu ima 9 planeta! Koliko smo mi ispred njih! (hajde da im predložimo da ime daju po Diznijevom crtanom junaku! :) )

borivoje surdilovic

pre 8 godina

Intersantno je to sto imena tih planeta, mozda neki drugi stanovnici univerzuma drugacije zovu....ko to da zna...bice tu povuci potegni

Drzavljanin Drzave

pre 8 godina

Jel mora i na ovakvim vestima da se javljaju ljudi,kojima je jedini cilj,da sede kuci,nista ne rade,grickaju kokice,i kikocu se u prazno !
Ako vas ne zanima ova TEMA,nemojte onda komentarisati,i pisati,sta vam prvo padne na pamet,jer smesni ocigledno niste ni sami sebi.
Ima ljudi koje zanima nesto u srbiji osim politike,i farme.

PN

pre 8 godina

Pošto pominju Nibiru, moram da napišem nešto povodom toga. Čuo sam za priču i pročitao dosta toga o takoz anoj Nibiru planeti. I stvarno mi je bilo zabavno čitajući o tome, kvalitetno potrošeno vreme. Čak se i u epu detaljno pominje sukog između dinastije na toj planeti. Uglavnom dok sam se malo bavio time kroz glavu mi je prolazila misao kakav bi sci-fi mogao da se snimi na tu temu. Ne znam kako niko to nije uradio do sad. Lično ne verujem da postoji ali volim da razmišljam u tom pravcu.

Nicola

pre 8 godina

po novim saznanjima kazu da Pluton nije planeta, zato su "novu" planetu nazvali Deveta planeta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (alex, 20. januar 2016 22:26)

Zato što Pluton nema jasnu revoluciju oko Sunca, tj. od kada je otkriven još uvek nije obišao krug i nema jasnu putanju. I bitniji razlog nema raščišćenu okolinu oko sebe, zato se naziva sada patuljastom planetom uz još 3 slična nebeska tela na rubu Sunčevog sistema.
Otkrivanje ove planete nema veze sa statusom Plutona

milan-bgd

pre 8 godina

@don

Elementarna astronomija moze da pomogne da se ideja o katastroficnoj planeti koja navraca svakih 3600 godina odbaci kao glupost. Kao prvo, to sto ona navodno regularno navraca u unutrasnji Suncev sistem znaci da nije planeta lutalica, nego clan Suncevog sistema. Dalje, prema Keplerovim zakonima, clanica Suncevog sistema koja ima orbitalni period od 3600 godina ima veliku poluosu orbite od 235 astronomskih jedinica. Ako je njena putanja kruzna, ona nikad ne navraca do Zemlje nego je stalno u hladnim, mracnim daljinama. A ako navraca u unutrasnji Suncev sistem i pravi belaj, onda je njena putanja VEOMA, VEOMA izduzena. Ako je clanica Suncevog sistema, onda nije od juce, ni od vremena starih Sumera, nego od njegovog postanka. I sada poenta: NEMOGUCE je da planeta sa tako izduzenom putanjom prezivi tokom eona susrete sa gazdom naseg sistema - nj.v. Jupiterom i zadrzi takvu putanju. Putanje sa velikom izduzenoscu su podlozne poremecajima koje Jupiter vrsi - na primer, cak i Merkur cija je izduzenost putanje MNOGO manja od ove izmisljotine, neprestano je podbadan gravitacionim poljem Jupitera i po nekim scenarijima moguce je da ce za koju milijardu godina biti toliko destabilizovan da ce biti "prebacen na hiperbolicku orbitu" kako bi se uctivo astronomski reklo "dobiti sut kartu iz sistema".

[nastavak]

Mladen gospodin Kostic

pre 8 godina

Ne radi se o Plutonu naravno. Pocetkom ovog veka na samoj "granici suncevog sistema" otkriveno je gomilu velikih nebeskih tela sa nekim svojstvima planete, neke cak imaju i satelite. Da su se sve one tada uvrstile u planete nas sistem bi imao bar 20ak do sada otkrivenih planeta i ko zna koliko jos, a neki drugi sistemi i na stotine, hiljade. Da bi se to izbeglo malo je poostren kriterijum na osnovu koga se neko telo zove planetom, na primer velicina, rotacija planete, putanja oko sunca, prirodni sateliti itd. Pluton tada nije prosao kriterijum i prebacen je u grupu tela Kjuperovog pojasa kao najvece otkriveno do sada. Sto se tice ove planete vec duze vreme postoji prica o gravitacionom uticaju nekog velikog nebeskog tela na planetoide u Kjuperovom pojasu, ne znam zasto se ovo sad pr
edstavlja kao senzacionalna vest, bice da su napipali nesto konkretnije o tome, jos neki dokaz, pa nas polako ponovo uvode u pricu. U svakom slucaju jedva cekam zvanicnu potvrdu, bice to jedno od vaznijih otkrica naseg vremena...

Geograf

pre 8 godina

@McUracPalac

Da si ti meni živ i zdrav, ali Zemlja i nije sasvim okrugla. Kad precizno izmeriš, ima pomalo kruškast oblik. Odstupanja su jako mala u odnosu na ukupne dimenzije planete, tako da golom oku izgleda okrugla.

milan-bgd

pre 8 godina

Opet novinarska dreka, NIJE otkrivena deveta planeta Suncevog sistema, nego je postavljena, kako i sami autori kazu, HIPOTEZA o toj planeti, koja se krece daleko u hladnoj i mracnoj periferiji. Njena masa je, pretpostavlja se, oko 10 masa Zemlje (Neptunova je 17) a orbitalni period 11000 godina. Autori se nadaju da ce ona biti uskoro opazena i njihova hipoteza potvrdjena, ali su svesni da ce zbog njene daljine to biti tesko.
Pre nekog vremena je (i ovde na B92) izlozena konkurentska hipoteza o tome kako je Suncev sistem dobio familiju dalekih Kajperovih objekata, Sednoida: tako sto je u davnoj proslosti razmenio nekoliko stotina planetezimala sa bliskom zvezdom u prolazu, sestrom Sunca iz iste zvezdane kolevke. Ovaj rad smatra da su Sednoidi nastali dejstvom daleke planete na uobicajene Kajperove objekte koji su bili u rezonantnom zagrljaju Neptuna (kao sto je sada Pluton). Pod uticajem te hipoteticne planete, putanje grupe Kajperovih planetoida su se izduzile i ravan njihove orbite je nakosen u odnosu na ravan Suncevog sistema, tako da su se otrgle od uticaja Neptuna. Postojanje te planete objasnjava neke specificnosti orbita takvih Kajperovih objekata, kao i postojanje dalekih planetoida cija je putanja skoro upravna na ravan Suncevog sistema (planetoid Drac).
Inace jedan od autora, Braun, je ucesnik u otkricu dalekih planetoida Sedne, Erisa, Haumea i Makemake, a drugi, Batigin, je "mladi lav" planetarne nauke.

[nastavak]

osmiputnik

pre 8 godina

Vrlo je moguce da je to planeta Nibiru (Planeta X). Koliko se secam, prica se da ulazi u nas suncev sistem na svakih 3600 godina... Kao i da je trebala da udje u nas solarni sistem negde pri kraju 2015. godine... Prosli put kada je prosla unistila je neku planetu od koje je ostao sada takozvani pojas asteroida... Takodje se prica i da na Nibiru zivi civilizacija Anunaki... Pitanje je koliko je to istina.

milan-bgd

pre 8 godina

[nastavak]

Autori su svesni da bi formiranje tako masivne planete na tako velikoj udaljenosti bilo u suprotnosti sa usvojenim modelima Suncevog protoplanetarnog diska. Smatra se da je ta deveta planeta u stvari ona koja je sudarima sa Neptunom i Jupiterom bila izbacena iz Suncevog sistema (i o tome je bila rec na B92), ali je zbog dejstva sa jos tada gustim medjuzvezdanim gasom u zvezdanom jatu gde je rodjeno Sunce, planeta uspela da ostane u vezanoj, iako veoma udaljenoj i izduzenoj putanji oko Sunca.

milan-bgd

pre 8 godina

@don [nastavak]

Dakle, moguce je da postoji clanica Suncevog sistema koja regularno kruzi u daljini i za koju ne znamo, ali je NEMOGUCE da ona redovno svraca, pravi haos na Zemlji (i samo na Zemlji, a ne na Marsu i sl.) i bezi u mracne daljine. U blizini Sunca (recimo od Marsa pa blize) ona bi se zadrzala manje od dve godine. Sta bi jedna 3600 godina zamrznuta planeta uspela da ucini za dve godine? Nista. Naravno, deveta planeta o kojoj je ovde rec nije tog tipa. Njena putanja jeste izduzena ali ne toliko i ona ostaje zauvek daleko.

vuk

pre 8 godina

Ajde malo da zaboravimo na trenutak na Anunaki vanzemaljce sa planete Nubira.O ovoj planeti se prica vec 40 godina i ona navodno ima toliko veliki ciklus rotacije oko sunca od 10 do 20 hiljada godina.Do sada nije pronadjena jos jedna ovaka planeta nigde u nasoj galaksiji (pricam o teleskopskim osmatranjima).I na kraju prolazak ovakve planete blizu sunca bi izazvao promene u gravitacionim i magnetnom polju svih planeta sto bi moralo biti zabelezeno u geoloskom zapisu nase planete a tog zapisa nema.I trece ne izazivaju samo planete promene u gravitaciji,ima jos drugih tela u univerzumu a da ne pricamo o
tome da dejstvo gravitacionog polja zavisi i od sredine kroz koju se prostire.U Kanadi postoji podrucje gde zbog debljine kore i sastava tla covek tezi manje nego na drugim mestima na Zemlji.

Marko

pre 8 godina

ALEX
Ajde razmisli jos jednom,sam si napisao da pluton nije planeta,sta je onda cudno sto je ovo deveta kad ih je posle plutonovog izbacivanja ostalo 8.

Aleksandar

pre 8 godina

Zanimljiva je ova (kao i svaka) nauka... ali ljudi provedu zivote otkrivajuci nesto novo od cega necemo imati nikakve koristi. Kakva je korist od zaledjene planete koju ne mozemo cak ni da vidimo. Jedino, kad se Sunce pretvori u dzina za nekoliko miliona godina, mozda ce nam ta planeta predstaljati utociste... Ali tada ce ljudi (ako se u medjuvremenu sami ne uniste) sigurno imati takvu tehnilogiju da ce im ova planeta opet biti beznacajna.

don

pre 8 godina

Mislim da se malo preteruje sa tim Nibiruom. On je navodno trebao da se pojavi još pre 13 godina (dobro se sećam da je "Zona sumraka" u više navrata pisala o toj planeti i navodnim vanzemaljcima) pa se više puta "odlagao" njegov prolazak.
Pošto nisam stručan u ovoj oblasti, volio bih da neko stručniji (po mogućnosti milan-bgd) objasni da li stvarno postoji takav planet (Nibiru) i o kakvoj potencijalnoj planeti je reč ( pišem potencijalna zbog slučaja sa Plutonom) ili je ipak reč o Plutonu.

Tajfun Korkut

pre 8 godina

Nazovite je Pluton. (Plutone, vrati se, sve ti je oprošteno!, 20. januar 2016 21:46)

Koji si ti meni car! Pravda za Plutona!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (D.K., 20. januar 2016 22:04)

Po meni bolje da je nazovu Šilja. :)

milan-bgd

pre 8 godina

@ Mina, 22.01. 13:46

Mina, otkrivanje planeta sondom "Kepler" i otkrivanje planeta u daljinama naseg sistema je potpuno drugacije.
"Kepler" otkriva daleku planetu tako sto detektuje male promene u sjaju zvezde, kada planeta u svojoj orbiti prodje izmedju zvezde i nas.
Daleku planetu u NASEM sistemu tako ne mozemo da otkrijemo jer nece nikada proci izmedju Sunca i nas. Ona se nalazi u tamnoj i hladnoj periferiji Suncevog sistema, nije jako obasjana Suncem i ne mogu je videti teleskopi za vidljivo podrucje svetlosti. Ono na sta se racuna je da planeta to malo zracenja od Sunca sto dobije isijava kao infracrveno zracenje, koje odgovara hladnim telima. Tu povoljno moze uticati i ako planeta ima neki svoj unutrasnji izvor toplote. Dakle potraga za dalekom planetom naseg sistema se vrsi specijalnim teleskopima za infracrveno zracenje. Jedan takav, WISE, je osmotrio celokupno nebo u potrazi za koliko-toliko bliskim planetama velicine Saturna i vece. NIJE nasao nista, do rastojanja od 10000 a.j. od Sunca, sto je veoma, veoma daleko. Sada se vrsi ponovna pretraga na vecim infracrvenim talasnim duzinama ne bi li se nasla manja i hladnija planeta. Za sada NISTA.
Ne kriju naucnici nista i koriste sva orudja na raspolaganju. Ne dajte se Demonu Bezrazlozne Sumnjicavosti, rodjenom bratu Demona Neznanja.

hmmm

pre 8 godina

Nibiru ili planeta X, nista novo, pa i Persijci su prije vise od 2000 godina znali za nju i opisali je, i ne samo oni, to sto je crkva pokusala prekrojiti istoriju je druga stvar.

milan-bgd

pre 8 godina

@ lale, 21. 01. 11:15

Orbite upravne na ravan Suncevog sistema nisu nepoznate, ali pripadaju malim telima koja su, pod dugotrajnim uticajem velikih, promenile nagib putanje uz promenu ostalih njenih parametara (poluosa, ekscentricnost...). Mehanizam kojim se to desava se zove "Kozai rezonanca". Za sada se zna za sest takvih planetoida. Da bi neko naterao planetu X na takvu orbitu, morao bi da bude VEOMA masivan. Za sada, prema rezultatima analize CELOKUPNOG neba koju je sprovela infracrvena opservatorija WISE, iskljucuje se postojanje planete velicine Saturna ili vece na daljinama do 10000 a.j. oko Suncevog sistema. U toku je potraga za manjim (i hladnijim) planetama i obradjeno je 20% neba.
Ako bi ta planeta bila upravna na ravan Suncevog sistema, opet ostaje problem dugotrajne interakcije sa gasnim dzinovima, mada je ona mnogo manja nego da je planeta u ravni Suncevog sistema. Ali, onda je i manja mogucnost da napravi nevolju i ostalim planetama...
I na kraju, nije nemoguce da je ta planeta nastala zahvatom lutajuce planete iz spoljnog svemira, ali taj proces je malo verovatan i planeta bi ostala na dalekoj putanji. Moguc je i jednokratan prolaz lutajuce planete kroz Suncev sistem, ali to ne bi rezultovalo u periodicnoj putanji - orbiti.

P.S. izbegavajte kucanje velikim slovima, deluje nametljivo.

Arctic monkey's

pre 8 godina

Pročitaši ovaj tekst čovek se zapita, šta mi u stvari radimo?
Veoma mala grupa naučnika nam predstavlja stvarnost, dok se velika većina nas bavi totalnim idiotlukom.
99% zanimanja na planeti su nepotrebna i nisu u službi društva, civilizacije, nego pojedinaca.
Da ne spominjem sve ostale budalaštine od kojih nam odumire mozak.
Žak Fresko je potpuno u pravu.
Mi živimo u primitivnom vremenu.

Lale

pre 8 godina

@(Zoran, 21. januar 2016 06:31)
Pazi ovako,
u mraku 10 metara od tebe stoji covek i ti ga ne vidis, a onda pogledas u nebo i vidis Mesec koji je udaljen blizu 400000 km od Zemlje. Vau, ha?

deda NS

pre 8 godina

koliko vec stotina godina gledaju u nebo a nisu otkrili nista sto se nije znalo u antickom svetu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dusko, 21. januar 2016 01:53)

Verovatno ste tada zadnji put citali novosti iz te sfere, pa imate taj utisak.

my way

pre 8 godina

(Zoran, 21. januar 2016 08:18)

Sine, otvori i poneku knjigu, ne samo stripove. Tvoj komentar je olicenje srBskog poznavanja nauka. Takvima i Deretic moze da proda "nauku".
(deda NS, 21. januar 2016 11:20)

Prvo, komentar Zorana je cista sala koja veze sa poznavanjem nauke nema. Drugo, mogu samo da zamislim kakva bi vasa odbrana nauke (koju uopste niko ne napada) bila da je neki Srbin izasao sa tezom da je pronasao jos jednu planetu u Suncevom sistemu. Vama, postovani deda, moze izgleda da se proda sve sto nema prefiks srpsko i samo taj kriterijum imate cak i kada tema sa Srbijom i Srbima ama bas nista veze nema, niti se bilo ko osim vas toga dotice, a uspeli ste nekako cak i Deretica u pricu da ubacite. Toliko o vasem poznavanju nauke.

neutralni felsh

pre 8 godina

IAKO SU ŠANSE ZA OVAKO NESTO MALE 
ISKRENO VOLEO BIH DA SE POJAVI TA PLANETA I DA RAZDRMA MALO OVAJ SEBICNI I AROGANTNI SVET KOJI JE UMISLIO DA JE SVE NJIHOVO I DA MOGU DA RADE STA GOD HOCE 

CAST IZUZECIMA
(lale, 21. januar 2016 11:15)


idi majstore pa se razdrmaj slobodno do mile volje, sto sve ostale da razdrma ako se tebi pridrmalo!

Miško

pre 8 godina

koliko vec stotina godina gledaju u nebo a nisu otkrili nista sto se nije znalo u antickom svetu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dusko, 21. januar 2016 01:53)

Ovako neštp može da napiše samo neko KO NIŠTA NE ZNA, sramota je "ponositi" se svojim neznanjem!

mali radojica

pre 8 godina

Jao majko kad sad krenu ovi teoreticari kosmickih zavera vezanih za onu izmisljenu Niburu planetu pa to ce biti strasno. Ima bar mesecno dve apokalipse da budu a verovatno ce i tiraz Trecem oku da skoci.

srb

pre 8 godina

Pa po koji put više 9-a planeta. Pobogu! Još se hvale kako su je "otkrili". Kao Kolumbo što je otkrio Ameriku! Do duše Kolumbo je bar nogom kročio na tlo tzv Amerike iako je tada postojao narod koji je tamo živeo.

lale

pre 8 godina

Ako "Niburu" zaista postoji sa periodom retacije od 3600 ili 10 000...ili ... god ta planeta tesko bi prezivela prolaske pored Jupitera i Saturna... i ovo je zaista logicno

ALI
znamo da
Orbite 8 planeta leže skoro u istoj ravni

STA AKO JE RECIMO ORBITA TE PLANETE, ZBOG NEKOG DOGADJAJA POMERENA U RAVAN KOJA JE NORMYLNA ( 90°) NA RAVAN KRETANJA OSTALIH 8 PLANETA, u tom slucaju ta planeta ne bi prolazila pored Jupitera i Saturna na svom putu oko Sunca
Ako postoji ta planeta, mozda je i to razlog zasto je nismo uocili, jer ocekujemo da sve planete budu u istoj ravni pa onda i ne trazimo u drugim ravnuma!

IAKO SU ŠANSE ZA OVAKO NESTO MALE
ISKRENO VOLEO BIH DA SE POJAVI TA PLANETA I DA RAZDRMA MALO OVAJ SEBICNI I AROGANTNI SVET KOJI JE UMISLIO DA JE SVE NJIHOVO I DA MOGU DA RADE STA GOD HOCE

CAST IZUZECIMA

iPera

pre 8 godina

@deki da li si cuo za gravitaciju?

Ne moras direktno videti neko nebesko telo da bi znao da ono postoji. Koliko se secam prve planete van suncevog sistema su bas i otkrivane na ovaj nacin.

milan-bgd

pre 8 godina

@ osmiputnik, 21. 01. 02:29

Da se stvaranje pojasa asteroida desilo tako skoro (u kosmickim merilima - pre trenutak) to bi se itekako videlo po haoticnom rasporedu njihovih putanja, nikako ne bi bili "pojas" kakvog ga sada znamo. Pojas asteroida je stvoren pradavno, u prvih par stotina miliona godina od nastanka Suncevog sistema, i nije posledica raspada neke planete nego kretanja proto-Jupitera medju planetezimalama ("kao soko medj' 'tice golubove").

@ deki, 21. 01. 03:06

Znaju neke osnovne podatke o planeti na osnovu racunarskih simulacija koje daju odgovor na pitanje: zasto su tacke, u kojima neki udaljeni clanovi Kajperovog pojasa prilaze najblize Suncu (perihel), grupisane i istom pravcu u odnosu na Sunce?

http://www.sott.net/image/s14/296798/full/Nature_News_Planet_20Nine_20or.jpg

Rezultati simulacija sa raznim pocetnim uslovima su da bi planeta te mase i na toj udaljenosti, sa orbitom kao na slici, mogla da uredi daleke planetoide u okviru svog "rezonantnog zagrljaja", tako da im se putanje seku ali ipak ne dolazi do sudara (kao u slucaju Neptuna i Plutona).

deda NS

pre 8 godina

Da nije Tiruriru? Ili Fijufijukroznemackukapiju? A nasi komentatori, ni medj javom ni med snom, grakcu Nibiru k'o vrane neke, najvise bi voleli da danas bude kraj sveta. Al tako ti je to kada si nesrecan, onda i drugima to zelis.

deda NS

pre 8 godina

(Zoran, 21. januar 2016 08:18)

Sine, otvori i poneku knjigu, ne samo stripove. Tvoj komentar je olicenje srBskog poznavanja nauka. Takvima i Deretic moze da proda "nauku".

Miško

pre 8 godina

Ta famozna 9-ta planeta(ili 10-ta za "plutonoljubce") NIJE OTKRIVENA, reč je o kalkulacijama na osnovu kretanja transplutonskih objekata(nalik plutonu), koja se nalaze na ivici našeg solarnog sistema i samo eventualno otkrivanje biće složen ali i dugotrajan proces zato što treba skenirati veliko "pare neba" u kojem bi mogla da se nalazi bilo gde a pri tome je izrazito slabog sjaja.

Dobro pogledajte procenjenu orbitu, perihel(najbliže suncu) je 200x-300x a afel(najdalje od sunca) 600-1200 aj(udaljenost zemlje od sunca cca 150 miliona km), prema tome NEMA NIKAKVE MOGUĆNOSTI za iole značajan uticaj na orbite nama poznatih planeta, ne samo unutrašnjih jer je čak i kada je najbliža daleko iza plutonove orbite.

http://astronomija.co.rs/images/stories/suncev_sistem/planete/2016/planeta_IX-ili-X_putanja.jpg

dragan

pre 8 godina

Pre trideset god su rekli da moguce da postoji ali da njena orbita oko sunca pomerena za 20stepeni od ravni orbita osam planeta.Novi podaci o Plutonu ce uskoro njemu vratiti "cin" planete jer je mnogo veci nego sto se misli.

Ljubinko Pantic

pre 8 godina

Ahh...ti astronomi ima jos x ovakvih "planeta" da otkriju.Pa ce onda posle nekoliko godina da sami sebe demantuju i kazu kako ta "planeta" zapravo nije planeta.Nesto slicno kao sa Plutonom.
P.S. bilo bi super kad bi zivot bio moguc na jos nekoj planeti.Odmah bih kupio kucu ili stan na recimo Jupiteru. :)

Ja

pre 8 godina

Od antičkih vremena do danas čovek je otkrio samo dve planete.
Merkur, Venera Mars, Jupiter i Saturn su svi nazvani po najnovijim učesnicima Farme, a ne antičkim bogovima.
Svašta...

demanti

pre 8 godina

Da! To bi bio Nibiru ili Planeta X kako se drugacije zove. Ima sve njene karakteristike. Tacnije nalazi se tamo gde je i predvidjana,5-9 puta je veca od Zemlje... Samo na zalost ipak ne naseljena..

MarkoNS

pre 8 godina

Ko su ljudi koji su osmom putniku dali tolike minuse?


@Vrlo je moguce da je to planeta Nibiru (Planeta X). Koliko se secam, prica se da ulazi u nas suncev sistem na svakih 3600 godina... Kao i da je trebala da udje u nas solarni sistem negde pri kraju 2015. godine... Prosli put kada je prosla unistila je neku planetu od koje je ostao sada takozvani pojas asteroida... Takodje se prica i da na Nibiru zivi civilizacija Anunaki... Pitanje je koliko je to istina.
(osmiputnik, 21. januar 2016 02:29)

Mina

pre 8 godina

Tako isto kažu da je otkrivena planeta Kepler 452b u sistemu zvezde Kepler-452, a koja se nalazi na udaljenosti od 1.400 svetlosnih godina u sazvežđu Labud. O čemu ovde pričamo? Ovo su sve pretpostavke da se u Sunčevom sistemu nalazi još jedna planeta. Gde su im tu ti fenomenalni teleskopi? Ne može se uporediti blizina te "ne-vidljive" planete sa udaljenošću planete od 1.400 s.g. Dakle, sve što se tiče svemira samo su pretpostavke. U suštini, o SVEMIRU NE ZNAMO NIŠTA ili se možda i zna, ali za smrtnike važi da se prave informacije daju u malim dozama - sve na kašičicu.

Zoran

pre 8 godina

Pazi ovako:

Oni su otkrili sada devetu planetu suncevog sistema, i to MOZDA, nisu sigurni, al zato su nasli na 30 svetlosnih godina druge Zemlje.

Nauka?:)))

Јужна пруга

pre 8 godina

Огромно је питање да ли су људи ходали месецом,о свемиру не знамо ама баш ништа,али сигурно знамо да Бог не постоји. Просто смошно. Зар Бог није свемир,природа?? Али у данашњем свету једино Божанство мора да буде новац,све остало није важно.

to je vest

pre 8 godina

U noći praznika Bogojavljenja porodila se na Trgu Svetog Petra, nadomak Vatikana? "Ti skačeš u vodu, pa me ostavljaš samog..."
Vatikanci nisu ni mrdnuli krstom za "Devetu planetu".

Aleksandar

pre 8 godina

Zanimljiva je ova (kao i svaka) nauka... ali ljudi provedu zivote otkrivajuci nesto novo od cega necemo imati nikakve koristi. Kakva je korist od zaledjene planete koju ne mozemo cak ni da vidimo. Jedino, kad se Sunce pretvori u dzina za nekoliko miliona godina, mozda ce nam ta planeta predstaljati utociste... Ali tada ce ljudi (ako se u medjuvremenu sami ne uniste) sigurno imati takvu tehnilogiju da ce im ova planeta opet biti beznacajna.

srb

pre 8 godina

Pa po koji put više 9-a planeta. Pobogu! Još se hvale kako su je "otkrili". Kao Kolumbo što je otkrio Ameriku! Do duše Kolumbo je bar nogom kročio na tlo tzv Amerike iako je tada postojao narod koji je tamo živeo.

osmiputnik

pre 8 godina

Vrlo je moguce da je to planeta Nibiru (Planeta X). Koliko se secam, prica se da ulazi u nas suncev sistem na svakih 3600 godina... Kao i da je trebala da udje u nas solarni sistem negde pri kraju 2015. godine... Prosli put kada je prosla unistila je neku planetu od koje je ostao sada takozvani pojas asteroida... Takodje se prica i da na Nibiru zivi civilizacija Anunaki... Pitanje je koliko je to istina.

Uros

pre 8 godina

Kakvi kraljevi... a mene su još pre 30 godina u OŠ u SFRJ učili da u Sunčevim sistemu ima 9 planeta! Koliko smo mi ispred njih! (hajde da im predložimo da ime daju po Diznijevom crtanom junaku! :) )

hmmm

pre 8 godina

Nibiru ili planeta X, nista novo, pa i Persijci su prije vise od 2000 godina znali za nju i opisali je, i ne samo oni, to sto je crkva pokusala prekrojiti istoriju je druga stvar.

don

pre 8 godina

Mislim da se malo preteruje sa tim Nibiruom. On je navodno trebao da se pojavi još pre 13 godina (dobro se sećam da je "Zona sumraka" u više navrata pisala o toj planeti i navodnim vanzemaljcima) pa se više puta "odlagao" njegov prolazak.
Pošto nisam stručan u ovoj oblasti, volio bih da neko stručniji (po mogućnosti milan-bgd) objasni da li stvarno postoji takav planet (Nibiru) i o kakvoj potencijalnoj planeti je reč ( pišem potencijalna zbog slučaja sa Plutonom) ili je ipak reč o Plutonu.

Zoran

pre 8 godina

Pazi ovako:

Oni su otkrili sada devetu planetu suncevog sistema, i to MOZDA, nisu sigurni, al zato su nasli na 30 svetlosnih godina druge Zemlje.

Nauka?:)))

Ljubinko Pantic

pre 8 godina

Ahh...ti astronomi ima jos x ovakvih "planeta" da otkriju.Pa ce onda posle nekoliko godina da sami sebe demantuju i kazu kako ta "planeta" zapravo nije planeta.Nesto slicno kao sa Plutonom.
P.S. bilo bi super kad bi zivot bio moguc na jos nekoj planeti.Odmah bih kupio kucu ili stan na recimo Jupiteru. :)

Drzavljanin Drzave

pre 8 godina

Jel mora i na ovakvim vestima da se javljaju ljudi,kojima je jedini cilj,da sede kuci,nista ne rade,grickaju kokice,i kikocu se u prazno !
Ako vas ne zanima ova TEMA,nemojte onda komentarisati,i pisati,sta vam prvo padne na pamet,jer smesni ocigledno niste ni sami sebi.
Ima ljudi koje zanima nesto u srbiji osim politike,i farme.

borivoje surdilovic

pre 8 godina

Intersantno je to sto imena tih planeta, mozda neki drugi stanovnici univerzuma drugacije zovu....ko to da zna...bice tu povuci potegni

Mina

pre 8 godina

Tako isto kažu da je otkrivena planeta Kepler 452b u sistemu zvezde Kepler-452, a koja se nalazi na udaljenosti od 1.400 svetlosnih godina u sazvežđu Labud. O čemu ovde pričamo? Ovo su sve pretpostavke da se u Sunčevom sistemu nalazi još jedna planeta. Gde su im tu ti fenomenalni teleskopi? Ne može se uporediti blizina te "ne-vidljive" planete sa udaljenošću planete od 1.400 s.g. Dakle, sve što se tiče svemira samo su pretpostavke. U suštini, o SVEMIRU NE ZNAMO NIŠTA ili se možda i zna, ali za smrtnike važi da se prave informacije daju u malim dozama - sve na kašičicu.

Јужна пруга

pre 8 godina

Огромно је питање да ли су људи ходали месецом,о свемиру не знамо ама баш ништа,али сигурно знамо да Бог не постоји. Просто смошно. Зар Бог није свемир,природа?? Али у данашњем свету једино Божанство мора да буде новац,све остало није важно.

demanti

pre 8 godina

Da! To bi bio Nibiru ili Planeta X kako se drugacije zove. Ima sve njene karakteristike. Tacnije nalazi se tamo gde je i predvidjana,5-9 puta je veca od Zemlje... Samo na zalost ipak ne naseljena..

MarkoNS

pre 8 godina

Ko su ljudi koji su osmom putniku dali tolike minuse?


@Vrlo je moguce da je to planeta Nibiru (Planeta X). Koliko se secam, prica se da ulazi u nas suncev sistem na svakih 3600 godina... Kao i da je trebala da udje u nas solarni sistem negde pri kraju 2015. godine... Prosli put kada je prosla unistila je neku planetu od koje je ostao sada takozvani pojas asteroida... Takodje se prica i da na Nibiru zivi civilizacija Anunaki... Pitanje je koliko je to istina.
(osmiputnik, 21. januar 2016 02:29)

lale

pre 8 godina

Ako "Niburu" zaista postoji sa periodom retacije od 3600 ili 10 000...ili ... god ta planeta tesko bi prezivela prolaske pored Jupitera i Saturna... i ovo je zaista logicno

ALI
znamo da
Orbite 8 planeta leže skoro u istoj ravni

STA AKO JE RECIMO ORBITA TE PLANETE, ZBOG NEKOG DOGADJAJA POMERENA U RAVAN KOJA JE NORMYLNA ( 90°) NA RAVAN KRETANJA OSTALIH 8 PLANETA, u tom slucaju ta planeta ne bi prolazila pored Jupitera i Saturna na svom putu oko Sunca
Ako postoji ta planeta, mozda je i to razlog zasto je nismo uocili, jer ocekujemo da sve planete budu u istoj ravni pa onda i ne trazimo u drugim ravnuma!

IAKO SU ŠANSE ZA OVAKO NESTO MALE
ISKRENO VOLEO BIH DA SE POJAVI TA PLANETA I DA RAZDRMA MALO OVAJ SEBICNI I AROGANTNI SVET KOJI JE UMISLIO DA JE SVE NJIHOVO I DA MOGU DA RADE STA GOD HOCE

CAST IZUZECIMA

vuk

pre 8 godina

Ajde malo da zaboravimo na trenutak na Anunaki vanzemaljce sa planete Nubira.O ovoj planeti se prica vec 40 godina i ona navodno ima toliko veliki ciklus rotacije oko sunca od 10 do 20 hiljada godina.Do sada nije pronadjena jos jedna ovaka planeta nigde u nasoj galaksiji (pricam o teleskopskim osmatranjima).I na kraju prolazak ovakve planete blizu sunca bi izazvao promene u gravitacionim i magnetnom polju svih planeta sto bi moralo biti zabelezeno u geoloskom zapisu nase planete a tog zapisa nema.I trece ne izazivaju samo planete promene u gravitaciji,ima jos drugih tela u univerzumu a da ne pricamo o
tome da dejstvo gravitacionog polja zavisi i od sredine kroz koju se prostire.U Kanadi postoji podrucje gde zbog debljine kore i sastava tla covek tezi manje nego na drugim mestima na Zemlji.

dragan

pre 8 godina

Pre trideset god su rekli da moguce da postoji ali da njena orbita oko sunca pomerena za 20stepeni od ravni orbita osam planeta.Novi podaci o Plutonu ce uskoro njemu vratiti "cin" planete jer je mnogo veci nego sto se misli.

neutralni felsh

pre 8 godina

IAKO SU ŠANSE ZA OVAKO NESTO MALE 
ISKRENO VOLEO BIH DA SE POJAVI TA PLANETA I DA RAZDRMA MALO OVAJ SEBICNI I AROGANTNI SVET KOJI JE UMISLIO DA JE SVE NJIHOVO I DA MOGU DA RADE STA GOD HOCE 

CAST IZUZECIMA
(lale, 21. januar 2016 11:15)


idi majstore pa se razdrmaj slobodno do mile volje, sto sve ostale da razdrma ako se tebi pridrmalo!

Geograf

pre 8 godina

@McUracPalac

Da si ti meni živ i zdrav, ali Zemlja i nije sasvim okrugla. Kad precizno izmeriš, ima pomalo kruškast oblik. Odstupanja su jako mala u odnosu na ukupne dimenzije planete, tako da golom oku izgleda okrugla.

Tajfun Korkut

pre 8 godina

Nazovite je Pluton. (Plutone, vrati se, sve ti je oprošteno!, 20. januar 2016 21:46)

Koji si ti meni car! Pravda za Plutona!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (D.K., 20. januar 2016 22:04)

Po meni bolje da je nazovu Šilja. :)

milan-bgd

pre 8 godina

@don [nastavak]

Dakle, moguce je da postoji clanica Suncevog sistema koja regularno kruzi u daljini i za koju ne znamo, ali je NEMOGUCE da ona redovno svraca, pravi haos na Zemlji (i samo na Zemlji, a ne na Marsu i sl.) i bezi u mracne daljine. U blizini Sunca (recimo od Marsa pa blize) ona bi se zadrzala manje od dve godine. Sta bi jedna 3600 godina zamrznuta planeta uspela da ucini za dve godine? Nista. Naravno, deveta planeta o kojoj je ovde rec nije tog tipa. Njena putanja jeste izduzena ali ne toliko i ona ostaje zauvek daleko.

to je vest

pre 8 godina

U noći praznika Bogojavljenja porodila se na Trgu Svetog Petra, nadomak Vatikana? "Ti skačeš u vodu, pa me ostavljaš samog..."
Vatikanci nisu ni mrdnuli krstom za "Devetu planetu".

deda NS

pre 8 godina

(Zoran, 21. januar 2016 08:18)

Sine, otvori i poneku knjigu, ne samo stripove. Tvoj komentar je olicenje srBskog poznavanja nauka. Takvima i Deretic moze da proda "nauku".

Nicola

pre 8 godina

po novim saznanjima kazu da Pluton nije planeta, zato su "novu" planetu nazvali Deveta planeta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (alex, 20. januar 2016 22:26)

Zato što Pluton nema jasnu revoluciju oko Sunca, tj. od kada je otkriven još uvek nije obišao krug i nema jasnu putanju. I bitniji razlog nema raščišćenu okolinu oko sebe, zato se naziva sada patuljastom planetom uz još 3 slična nebeska tela na rubu Sunčevog sistema.
Otkrivanje ove planete nema veze sa statusom Plutona

deda NS

pre 8 godina

Da nije Tiruriru? Ili Fijufijukroznemackukapiju? A nasi komentatori, ni medj javom ni med snom, grakcu Nibiru k'o vrane neke, najvise bi voleli da danas bude kraj sveta. Al tako ti je to kada si nesrecan, onda i drugima to zelis.

PN

pre 8 godina

Pošto pominju Nibiru, moram da napišem nešto povodom toga. Čuo sam za priču i pročitao dosta toga o takoz anoj Nibiru planeti. I stvarno mi je bilo zabavno čitajući o tome, kvalitetno potrošeno vreme. Čak se i u epu detaljno pominje sukog između dinastije na toj planeti. Uglavnom dok sam se malo bavio time kroz glavu mi je prolazila misao kakav bi sci-fi mogao da se snimi na tu temu. Ne znam kako niko to nije uradio do sad. Lično ne verujem da postoji ali volim da razmišljam u tom pravcu.

my way

pre 8 godina

(Zoran, 21. januar 2016 08:18)

Sine, otvori i poneku knjigu, ne samo stripove. Tvoj komentar je olicenje srBskog poznavanja nauka. Takvima i Deretic moze da proda "nauku".
(deda NS, 21. januar 2016 11:20)

Prvo, komentar Zorana je cista sala koja veze sa poznavanjem nauke nema. Drugo, mogu samo da zamislim kakva bi vasa odbrana nauke (koju uopste niko ne napada) bila da je neki Srbin izasao sa tezom da je pronasao jos jednu planetu u Suncevom sistemu. Vama, postovani deda, moze izgleda da se proda sve sto nema prefiks srpsko i samo taj kriterijum imate cak i kada tema sa Srbijom i Srbima ama bas nista veze nema, niti se bilo ko osim vas toga dotice, a uspeli ste nekako cak i Deretica u pricu da ubacite. Toliko o vasem poznavanju nauke.

Marko

pre 8 godina

ALEX
Ajde razmisli jos jednom,sam si napisao da pluton nije planeta,sta je onda cudno sto je ovo deveta kad ih je posle plutonovog izbacivanja ostalo 8.

milan-bgd

pre 8 godina

Opet novinarska dreka, NIJE otkrivena deveta planeta Suncevog sistema, nego je postavljena, kako i sami autori kazu, HIPOTEZA o toj planeti, koja se krece daleko u hladnoj i mracnoj periferiji. Njena masa je, pretpostavlja se, oko 10 masa Zemlje (Neptunova je 17) a orbitalni period 11000 godina. Autori se nadaju da ce ona biti uskoro opazena i njihova hipoteza potvrdjena, ali su svesni da ce zbog njene daljine to biti tesko.
Pre nekog vremena je (i ovde na B92) izlozena konkurentska hipoteza o tome kako je Suncev sistem dobio familiju dalekih Kajperovih objekata, Sednoida: tako sto je u davnoj proslosti razmenio nekoliko stotina planetezimala sa bliskom zvezdom u prolazu, sestrom Sunca iz iste zvezdane kolevke. Ovaj rad smatra da su Sednoidi nastali dejstvom daleke planete na uobicajene Kajperove objekte koji su bili u rezonantnom zagrljaju Neptuna (kao sto je sada Pluton). Pod uticajem te hipoteticne planete, putanje grupe Kajperovih planetoida su se izduzile i ravan njihove orbite je nakosen u odnosu na ravan Suncevog sistema, tako da su se otrgle od uticaja Neptuna. Postojanje te planete objasnjava neke specificnosti orbita takvih Kajperovih objekata, kao i postojanje dalekih planetoida cija je putanja skoro upravna na ravan Suncevog sistema (planetoid Drac).
Inace jedan od autora, Braun, je ucesnik u otkricu dalekih planetoida Sedne, Erisa, Haumea i Makemake, a drugi, Batigin, je "mladi lav" planetarne nauke.

[nastavak]

milan-bgd

pre 8 godina

@don

Elementarna astronomija moze da pomogne da se ideja o katastroficnoj planeti koja navraca svakih 3600 godina odbaci kao glupost. Kao prvo, to sto ona navodno regularno navraca u unutrasnji Suncev sistem znaci da nije planeta lutalica, nego clan Suncevog sistema. Dalje, prema Keplerovim zakonima, clanica Suncevog sistema koja ima orbitalni period od 3600 godina ima veliku poluosu orbite od 235 astronomskih jedinica. Ako je njena putanja kruzna, ona nikad ne navraca do Zemlje nego je stalno u hladnim, mracnim daljinama. A ako navraca u unutrasnji Suncev sistem i pravi belaj, onda je njena putanja VEOMA, VEOMA izduzena. Ako je clanica Suncevog sistema, onda nije od juce, ni od vremena starih Sumera, nego od njegovog postanka. I sada poenta: NEMOGUCE je da planeta sa tako izduzenom putanjom prezivi tokom eona susrete sa gazdom naseg sistema - nj.v. Jupiterom i zadrzi takvu putanju. Putanje sa velikom izduzenoscu su podlozne poremecajima koje Jupiter vrsi - na primer, cak i Merkur cija je izduzenost putanje MNOGO manja od ove izmisljotine, neprestano je podbadan gravitacionim poljem Jupitera i po nekim scenarijima moguce je da ce za koju milijardu godina biti toliko destabilizovan da ce biti "prebacen na hiperbolicku orbitu" kako bi se uctivo astronomski reklo "dobiti sut kartu iz sistema".

[nastavak]

milan-bgd

pre 8 godina

[nastavak]

Autori su svesni da bi formiranje tako masivne planete na tako velikoj udaljenosti bilo u suprotnosti sa usvojenim modelima Suncevog protoplanetarnog diska. Smatra se da je ta deveta planeta u stvari ona koja je sudarima sa Neptunom i Jupiterom bila izbacena iz Suncevog sistema (i o tome je bila rec na B92), ali je zbog dejstva sa jos tada gustim medjuzvezdanim gasom u zvezdanom jatu gde je rodjeno Sunce, planeta uspela da ostane u vezanoj, iako veoma udaljenoj i izduzenoj putanji oko Sunca.

mali radojica

pre 8 godina

Jao majko kad sad krenu ovi teoreticari kosmickih zavera vezanih za onu izmisljenu Niburu planetu pa to ce biti strasno. Ima bar mesecno dve apokalipse da budu a verovatno ce i tiraz Trecem oku da skoci.

Lale

pre 8 godina

@(Zoran, 21. januar 2016 06:31)
Pazi ovako,
u mraku 10 metara od tebe stoji covek i ti ga ne vidis, a onda pogledas u nebo i vidis Mesec koji je udaljen blizu 400000 km od Zemlje. Vau, ha?

milan-bgd

pre 8 godina

@ lale, 21. 01. 11:15

Orbite upravne na ravan Suncevog sistema nisu nepoznate, ali pripadaju malim telima koja su, pod dugotrajnim uticajem velikih, promenile nagib putanje uz promenu ostalih njenih parametara (poluosa, ekscentricnost...). Mehanizam kojim se to desava se zove "Kozai rezonanca". Za sada se zna za sest takvih planetoida. Da bi neko naterao planetu X na takvu orbitu, morao bi da bude VEOMA masivan. Za sada, prema rezultatima analize CELOKUPNOG neba koju je sprovela infracrvena opservatorija WISE, iskljucuje se postojanje planete velicine Saturna ili vece na daljinama do 10000 a.j. oko Suncevog sistema. U toku je potraga za manjim (i hladnijim) planetama i obradjeno je 20% neba.
Ako bi ta planeta bila upravna na ravan Suncevog sistema, opet ostaje problem dugotrajne interakcije sa gasnim dzinovima, mada je ona mnogo manja nego da je planeta u ravni Suncevog sistema. Ali, onda je i manja mogucnost da napravi nevolju i ostalim planetama...
I na kraju, nije nemoguce da je ta planeta nastala zahvatom lutajuce planete iz spoljnog svemira, ali taj proces je malo verovatan i planeta bi ostala na dalekoj putanji. Moguc je i jednokratan prolaz lutajuce planete kroz Suncev sistem, ali to ne bi rezultovalo u periodicnoj putanji - orbiti.

P.S. izbegavajte kucanje velikim slovima, deluje nametljivo.

Ja

pre 8 godina

Od antičkih vremena do danas čovek je otkrio samo dve planete.
Merkur, Venera Mars, Jupiter i Saturn su svi nazvani po najnovijim učesnicima Farme, a ne antičkim bogovima.
Svašta...

Arctic monkey's

pre 8 godina

Pročitaši ovaj tekst čovek se zapita, šta mi u stvari radimo?
Veoma mala grupa naučnika nam predstavlja stvarnost, dok se velika većina nas bavi totalnim idiotlukom.
99% zanimanja na planeti su nepotrebna i nisu u službi društva, civilizacije, nego pojedinaca.
Da ne spominjem sve ostale budalaštine od kojih nam odumire mozak.
Žak Fresko je potpuno u pravu.
Mi živimo u primitivnom vremenu.

milan-bgd

pre 8 godina

@ osmiputnik, 21. 01. 02:29

Da se stvaranje pojasa asteroida desilo tako skoro (u kosmickim merilima - pre trenutak) to bi se itekako videlo po haoticnom rasporedu njihovih putanja, nikako ne bi bili "pojas" kakvog ga sada znamo. Pojas asteroida je stvoren pradavno, u prvih par stotina miliona godina od nastanka Suncevog sistema, i nije posledica raspada neke planete nego kretanja proto-Jupitera medju planetezimalama ("kao soko medj' 'tice golubove").

@ deki, 21. 01. 03:06

Znaju neke osnovne podatke o planeti na osnovu racunarskih simulacija koje daju odgovor na pitanje: zasto su tacke, u kojima neki udaljeni clanovi Kajperovog pojasa prilaze najblize Suncu (perihel), grupisane i istom pravcu u odnosu na Sunce?

http://www.sott.net/image/s14/296798/full/Nature_News_Planet_20Nine_20or.jpg

Rezultati simulacija sa raznim pocetnim uslovima su da bi planeta te mase i na toj udaljenosti, sa orbitom kao na slici, mogla da uredi daleke planetoide u okviru svog "rezonantnog zagrljaja", tako da im se putanje seku ali ipak ne dolazi do sudara (kao u slucaju Neptuna i Plutona).

Miško

pre 8 godina

koliko vec stotina godina gledaju u nebo a nisu otkrili nista sto se nije znalo u antickom svetu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dusko, 21. januar 2016 01:53)

Ovako neštp može da napiše samo neko KO NIŠTA NE ZNA, sramota je "ponositi" se svojim neznanjem!

milan-bgd

pre 8 godina

@ Mina, 22.01. 13:46

Mina, otkrivanje planeta sondom "Kepler" i otkrivanje planeta u daljinama naseg sistema je potpuno drugacije.
"Kepler" otkriva daleku planetu tako sto detektuje male promene u sjaju zvezde, kada planeta u svojoj orbiti prodje izmedju zvezde i nas.
Daleku planetu u NASEM sistemu tako ne mozemo da otkrijemo jer nece nikada proci izmedju Sunca i nas. Ona se nalazi u tamnoj i hladnoj periferiji Suncevog sistema, nije jako obasjana Suncem i ne mogu je videti teleskopi za vidljivo podrucje svetlosti. Ono na sta se racuna je da planeta to malo zracenja od Sunca sto dobije isijava kao infracrveno zracenje, koje odgovara hladnim telima. Tu povoljno moze uticati i ako planeta ima neki svoj unutrasnji izvor toplote. Dakle potraga za dalekom planetom naseg sistema se vrsi specijalnim teleskopima za infracrveno zracenje. Jedan takav, WISE, je osmotrio celokupno nebo u potrazi za koliko-toliko bliskim planetama velicine Saturna i vece. NIJE nasao nista, do rastojanja od 10000 a.j. od Sunca, sto je veoma, veoma daleko. Sada se vrsi ponovna pretraga na vecim infracrvenim talasnim duzinama ne bi li se nasla manja i hladnija planeta. Za sada NISTA.
Ne kriju naucnici nista i koriste sva orudja na raspolaganju. Ne dajte se Demonu Bezrazlozne Sumnjicavosti, rodjenom bratu Demona Neznanja.

Mladen gospodin Kostic

pre 8 godina

Ne radi se o Plutonu naravno. Pocetkom ovog veka na samoj "granici suncevog sistema" otkriveno je gomilu velikih nebeskih tela sa nekim svojstvima planete, neke cak imaju i satelite. Da su se sve one tada uvrstile u planete nas sistem bi imao bar 20ak do sada otkrivenih planeta i ko zna koliko jos, a neki drugi sistemi i na stotine, hiljade. Da bi se to izbeglo malo je poostren kriterijum na osnovu koga se neko telo zove planetom, na primer velicina, rotacija planete, putanja oko sunca, prirodni sateliti itd. Pluton tada nije prosao kriterijum i prebacen je u grupu tela Kjuperovog pojasa kao najvece otkriveno do sada. Sto se tice ove planete vec duze vreme postoji prica o gravitacionom uticaju nekog velikog nebeskog tela na planetoide u Kjuperovom pojasu, ne znam zasto se ovo sad pr
edstavlja kao senzacionalna vest, bice da su napipali nesto konkretnije o tome, jos neki dokaz, pa nas polako ponovo uvode u pricu. U svakom slucaju jedva cekam zvanicnu potvrdu, bice to jedno od vaznijih otkrica naseg vremena...

deda NS

pre 8 godina

koliko vec stotina godina gledaju u nebo a nisu otkrili nista sto se nije znalo u antickom svetu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dusko, 21. januar 2016 01:53)

Verovatno ste tada zadnji put citali novosti iz te sfere, pa imate taj utisak.

iPera

pre 8 godina

@deki da li si cuo za gravitaciju?

Ne moras direktno videti neko nebesko telo da bi znao da ono postoji. Koliko se secam prve planete van suncevog sistema su bas i otkrivane na ovaj nacin.

Miško

pre 8 godina

Ta famozna 9-ta planeta(ili 10-ta za "plutonoljubce") NIJE OTKRIVENA, reč je o kalkulacijama na osnovu kretanja transplutonskih objekata(nalik plutonu), koja se nalaze na ivici našeg solarnog sistema i samo eventualno otkrivanje biće složen ali i dugotrajan proces zato što treba skenirati veliko "pare neba" u kojem bi mogla da se nalazi bilo gde a pri tome je izrazito slabog sjaja.

Dobro pogledajte procenjenu orbitu, perihel(najbliže suncu) je 200x-300x a afel(najdalje od sunca) 600-1200 aj(udaljenost zemlje od sunca cca 150 miliona km), prema tome NEMA NIKAKVE MOGUĆNOSTI za iole značajan uticaj na orbite nama poznatih planeta, ne samo unutrašnjih jer je čak i kada je najbliža daleko iza plutonove orbite.

http://astronomija.co.rs/images/stories/suncev_sistem/planete/2016/planeta_IX-ili-X_putanja.jpg