Sreda, 30.12.2015.

15:28

"500L promašaj godine, mesto mu je uz trabanta"

Izvor: Forbes

"500L promašaj godine, mesto mu je uz trabanta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Pera Detlic

pre 8 godina

Ja sam se razmisljao (5min) da li da uzmem ficu 500L ili ne. Sve se razmisljam: ,,...bolje da kupim domace". Odem na sajt fiatusa i uporedim ga sa tojotom, hondom i nisanom i shvatim da cu da ispadnem glup. I eto, bas sam zeleo da uzmem ficu, ali logika kaze drugacije.

Milosav

pre 8 godina

Vozio sam ga ovde u Kanadi kao rentakar, auto je super dizajn, lepa i prostrana unutrasnjost, ide lepo, nemam zamerke, verovatno cu da ga kupim za cerku kada iduce godine zavrsi fakultet.
Za sve sto se raduju propadanju fabrike u KG nije mi jasno kakvi ste to ljudi, pa bolje valjda nesto da radi u nasoj jadnoj Srbiji.

moron

pre 8 godina

Eto, ja sam prošle godine kupio taj djubar i kantu. 1,6 MJ ide kao prebijena mačka, mislim da je peglica bila potentnija, a svakako je u peglici bilo više mesta i za ljude i za prtljag. A koštao me je malo više nego da sam kupio fabiju karavan dizel sa 3 cilindra.
Gore od ovoga moglo nije.
Tako da nisam ostvario "promašaj godine" ( kako to naslov sugeriše), već "promašaj decenije", koliko ću biti prinudjen da se sa ovom šklopocijom družim.
Zlo i naopako...

alfista

pre 8 godina

@VladaBg,
Da te pitam,shta je vecina nemackih vozila osim prevoznog sredstva od A-B?Fiat 500l je korektan automobil u svojoj klasi.Ove sto likuju da ce Fiat otici iz Kg ne zelim ni da komentarisem,jer ocigledno nemaju veze sa mozgom.

Achitwn

pre 8 godina

Rijesenje je i zatvoriti tvornicu. Ekonomski je isplativije.
(milos, 30. decembar 2015 15:35)

To je i moja sumorna prognozq, talijani nece ulqgati vise ovde, zatvorice je.

viktor

pre 8 godina

Citat: ' ali ako se izgovori da je komentar plaćen od strane lobija koji žele da Srbija stagnira, da ne ide napred, onda je to valjda nepoželjno razmišljanje.'

Hahaha! Ljudi izgubili kompas skroz. Pogotovo stariji. Okupirali forume i facebook, jer je to za njih 'novootkriveno'. Ovaj komentar kao da je moj ćale pisao. Misle da su anonimni komentari po forumima nešto što 'ima uticaj' u tome, da li država 'stagnira' ili 'ide napred'....tuga :)

VladaBg

pre 8 godina

@‘Ako dodjete u Evropu 500L je skroz konkurentan sa performansama u svom cenovnom rangu‘

Ja ne moram da 'dodjem' u Evropu, pošto sam već tu! Pa me zanima po čemu je to 'konkurentan'???

Posedujem 'rent-a-car' agenciju, i jedini razlog što je uzet 500L model je što je bila povoljna ponuda! Mali fiat 500 je TOP automobil, a ovo djubre (uslovno rečeno, jer ako ti je cilj da kola samo idu od A do B, bolje ti i ne treba) je isforsirano jer su mislili/hteli da na konto modela 500, zarade pare... vozim 10 modela redovno i ako je neko kompetentan da priča kakav je i da li je 'konkurentan' onda je to valjda neko ko će iz iskustva da priča...

Visina

pre 8 godina

Srbi po visini spadaju mađu najvišim narodima na svetu, odmah iza Šveđana i Nemaca i zato ne znaju da prave "male" automobile, ali bi odlično pravili BMW i Volvo, pogotovo X modele :)

S70

pre 8 godina

Da, svi smo mi navikli da vozimo "moćna" kola, sa 200+ KS, pa kada se pojavi nešto što ima samo 95 to je - šta reći...

Pošto su većina teoretičari, evo jednog praktičnog iskustva.

Prvo - vozim mnogo jači auto (170 KS), da ne bude zabune.

Očev 500L ima taj mali motor i probao sam ga na auto putu sa porodicom (nas 5 u autu sa prtljagom) do Soko Banje. Utisak - drži brzinu bez problema, osim na većim usponima, gde mora da se ubaci u petu, ili čak četvrtu ako me neko uspori. Ali, jedini auto sa kojim to ne moram da radim je ovaj koji trenutno vozim, ipak on ima mnogo jači motor.

Na Ibarskoj, pa preko Divčibara - sve ok. Nije za divljanje, ali za savlađivanje uspona, preticanje kamiona i sporijih vozila - nema problema.

Još jedna napomena - klima stalno radi, ne gasim je na usponima i kod preticanja.

Neće povući kao diesel, ali i moj autić ne vuče kao diesel, ali zato bolje ubrzava, bez grubosti.

500L ima stvari koje smetaju, ali prvo mora realno da se sagleda čemu taj auto služi, a ne da se prave neosnovana poređenja.

Pozdrav.

nemanja

pre 8 godina

Maliciozan i netačan tekst. Forbes niej nikakva referenca u auto medijima, ali jeste medij gde za novac može da se plasira (gotovo) sve. Auto se sasvim dobro prodaje i o tome govore cifre. No, nije to čudno. Čudno je kako ovakva glupost nalazi najplodnije tle u Srbiji. Autošovinizam i mazohizam

ABC

pre 8 godina

Većina vas koji pljujete po 500L-u niste vozili nista novije nego stare drešine iz uvoza sa 400000km.Vozili biste i 500L ali pošto nemožete da ga kupite onda je najbolje da ga pljujete.Kod nas da dođe Mercedes da se pravi (sklapa) i taj biste pljuvali kako nevalja.Nasedate na razne priče rekla-kazala.

asta la vista

pre 8 godina

Fiat će jednog dana reći ćao Kragujevcu. Njihov dolazak je bila čisto politička odluka, totalno neekonomska i na štetu naše zemlje (kada bi se objavili tajni delovi ugovora siguran sam da bi mi bili u minusu kad se podvuče crta, jer iako Fiatu veoma loše ide što se tiče ovog modela njima se još isplati da budu ovde, verovatno do isteka nekog ugovornog roka), i u nevreme - na pragu svetske ekonomske krize koja pritiska svet već 7 godina. Kragujevac jedinu šansu ima dovođenjem nekog azijskog proizvođača malih kvalitetnih automobila, jer njima može ponuditi ono jedino što ima, LOKACIJU na pragu EU. Bilo bi dobro da se napravi neki dil sa kinezima i povežu Železara Smederevo i ovaj rudnik litijuma u Jadru koji će se otvoriti, pa da se plasiraju mali električni automobili koji će sigurno biti konkurentni cenom. Italijani umeju da prave samo svetski popularne sportske automobile, putničke nikako, i to tako oduvek bilo i biće. Zato ih nije trebalo dovoditi u Kragujevac.

Sinnerman

pre 8 godina

Nekako mi je nelogicna kolicina botova na ovoj temi... Da li je mozda ovo neko narucio, organizovao da bi uzdigao proizvodnju Mercedesa u Srbiji? :)

Dragan

pre 8 godina

Najiskrenije, ovo je maksimum koji automobil ovako dizajniran moze da pruzi. Cak i u Srbiji nije briljirao kao domaci automobil. A sto se tice kritike americkih automobila, cinjenica je da su ameri u poslednjih pet godina razbili evropske proizvodjace po pitanju svezine dizajna i performansi(izuzev Mercedesa). Uvek bi pre vozio kadilaka cts nego bmw a ili audija koji se vec 10 godina ne menjaju.O folksvagenu ne treba ni razgovarati posle svega.

Rade

pre 8 godina

Važno je da moderator pušta komentare dozirano; tj ako je protiv Srpskog interesa: ide ..ako je komentar konstruktivan; ne može. pa imamo komentar na Hrtvatskom: zatvorite tvornicu..to ide ali ako se izgovori da je komentar plaćen od strane lobija koji žele da Srbija stagnira, da ne ide napred, onda je to valjda nepoželjno razmišljanje.

Igor

pre 8 godina

To su gluposti, to je odlican auto, prostoran, velik, udoban i ne mnogo skup naročito ako se koristi neka od pogodnosti ili neka od akcija. Za tu cenu ne postoji ta klasa automobila, ostali venovi koštaju nekoliko hiljada evra više.
Ja ne mogu da shvatim da smo srećni što nam je neko napljuvao auto, to je meni isto kao da vam neko napljuje kucu, porodicu a vi kažete bravo majstore. Moramo malo razviti patriotizam

Darko

pre 8 godina

Nikako da oproste Fiatu sto im je pokupovao autoindustriju za male pare i sada prave profit..Auto je odlican za taj segment, nista mu je fali.Lepota?Pa da li je on video nove yarise, corole i rav4?da ne pricam o lexusu?novi bmw serije5?golf karavan?idi bre čoveče. ..

puko je Kragujevac

pre 8 godina

Meni se auto sviđa, to je stvar ukusa o kome ne treba raspravljati. Imam Punto II ali 500L mi je lep auto. Mislim da je glavni promašaj letva volana, trebali su napraviti jačom i prednje vešanje boljim i dodati jače motore i da počne paleta motora za američko tržište od 1.9 mjet i 2.4mjet i 1.8 benzin i 2.4 benzin. Za evropsko tržište 1.6 mjet i 1.6 benzince i ništa drugo nisu trebali uraditi. Auto ima ogromnu karoseriju i ima veliki nos tj. veliki mu je otpor vazduha tj. nije airodinamičan.

Ovo što sam napisao je lek i rešenje i zaključak problematike. U Americi i Rusiji je litar benzina 50 dinara. Stavljati slabašne motore za ove dve velike zemlje zbog velikih razdaljina, samo diletant mogao staviti.

Aco

pre 8 godina

@SmartAss, Očito nikada nisi čuo za firmu Tesla, 100% Američka, plod vrhunskog dizajna i tehnologije. A što se tiče usporedbe Američke Korvete i Bugatija, Ferarija i McLarena - halo? Hteo bih da vidim Bugatija, Ferarija i McLarena da naprave kola od $100,000 koja će da se snose sa Korvetom po performansama, tehnologiji i kvaliteti. Za jednog Bugatija kupiš 10 Korveta... a nešto manje Korveta za talijana ili engleza. Najnovja Korveta Z06 pere asfalt sa bilo kojim Poršeom 911 serije uz 1/3 cene. I tko je onda napredan u tehnologiji? Zar ti misliš da Ameri ne bi mogli proizvesti kola vrhunske tehnologije i kvalitete po ceni od $1,000,000 ako mogu da proizvedu kola za $100,000 koja konkurišu 10 puta skupljim kolima? Nije umeće u tome, umeće je proizvesti kola po ceni koja će biti prihvatljiva za "smrtnike". Korveta se prodaje u stotine hiljada primeraka, a Bugati, Ferari i McLaren u stotinama. Šta znaći nama, smrtnicima, svršavati nad posterima takvih auta? Korvetu si bar priušti svaki malo radišniji Amerikanac, bez da ukapari kuću, decu i babu. A sa Bugatijem nek se voze fudbaleri i saudijski princevi. Za takve pare već moze da se kupi ozbilnjiji vazduhoplov... idi molim te.

Šubi

pre 8 godina

Vozim 500L. U suštini nije toliko loš, i u suštini je jako lep zapravo, i ima mesta unutra koliko hoćeš, pogotovu pozadi. Medjutim, dve stvari ga ubiše, 1.4 motor sa 95 konja na ovu težinu je katastrofa, kao da plivaš sa dva tega po 5 kg na nogama, i za menjač su u pravu, sramota je da neko napravi ovako jadan menjač u 21 veku.

Rade

pre 8 godina

Tendencizna kritika. Verovatno plaćena parama od Albanske droge da bi se Srbiji naudilo. Imamo dosta neprijatelja ma je moguće da jeneko drugi naručio ovu priču. Šta je pisac hteo da kaže, da ga treba prodavati samo u istočnoj Evropi. Novi oblik razvrstavanja rasa i naroda. Ovo je nečuveno. Nema sumnje, Evrepske vrednposi se srozavaju do neslućenih granica.

DraganCe

pre 8 godina

Kad se samo setim kako su pljuvali tojotu prius, a sada njujorski taksisti ga voze masovno! A prilicno ih boli cinjenica da je Fiat preuzeo krajzler!

imenijebitno

pre 8 godina

zamislite kad je i za nas preskup sa cenom od 10 500 eura..ko jos vozi taj auto ...niko..mozda u italiji taxisti ..auto je totalni promasaj..dizajnom ..motorikom..taj auto je zastupljen 0.01% kao vozilo..pa sto bi ga talijani gasili ako se prodaje..
(mikele, 31. decembar 2015 00:01)

pre 10 dana sam se vratio iz italije, i voze ga samo tako, otprilike svaki treci je 500l. toliko.

Privrednik

pre 8 godina

Srbi su samodestrukgivna i samoubilacka nacija.99%mrzitelja FIAT-a,nikada nije ni proslo a kamo li selo u 500l.Udjite u salon Ciata,sedite u 5l,napred,pozadi,pa onda pricajte.

autosovinizam, stokholmski sindrom, kompleksi, botovi, spineri....

pre 8 godina

@srboljub

Koliko nebuloza u samo jednom komentaru. Vezbas ili si prirodni talenat? U pitanju je jedan subjektivni clanak jednog subjektivnog, americkog novinara. niti je njegov clanak baziran na cinjenicama, niti je taj novinar relevantan u industriji automobilizma da bi se njegov stav smtarao za nekakvu vrhunsku i neupitnu istinu. A tek onu nebulozu kako je trabant najbolji i da je i Yugo bolji od 500L...

Radovan

pre 8 godina

"Svaki auto je dobar ako se koristi za šta je i napravljen".

Gradski auto od 4,1 metar, sa većom kabinom i prtljažnikom od hatcback C kategorije i boljim kreš testom za 11.000 €. Šasija FIAT je jedna od najboljih na svetu.

Deco što pljujete rad svojih roditelja, sada i ranije u Zastavi-Kragujevac, napravite nešto bolje jer vidim da se "odlično razumete" u:
- mašinstvo i elektrotehniku
- autotehniku
- auto industriju

Videli smo šta znaju privatnici u Srbiji da rade. Da opljačkaju firmu 90-tih, isteraju 1 milion radnika na ulice, isprazne je i onda prodaju nekome ko hoće da se bavi proizvodnjom niže jednostavnih stvari kao što su čarape,peškiri,kalendari,itd. Ni šerpu ne znaju da prave. Samo šverc komerc bofl robe sa zapada i Kine.

razmisli ko je tu promaseni slucaj

pre 8 godina

@mikele

U danasnje vreme zaista je vrlo lako otici na google i pronaci podatke o svemu. Postoji nekoliko sajtova koji prate prodaju automobila po segmentima. Vrlo lako se mogu naci i podaci o prodaji Fijata 500L. Ako se pogleda segment u kome se nalazi Fijat 500L vrlo lako se moze videti da je i ove godine najprodavaniji u svom segmentu. U tri kvartala ove godine u Evropi je prodato 68.500 Fijata 500L, na drugom mestu se nalazi Opel Meriva sa 42.000, na trecem Nissan Note sa prodatih 38.000, na cetvrtom Ford B-max sa prodatih 36.000, na petom Citroen C3 picasso sa prodatih 30.000 itd. Ako je Fijat 500L promasaj, sta su tek onda ostali? E sad, zasto neko ima potrebu da pise komentare i da se pravi pametan a da nema pojma o tematici i odakle ovoliko 'strucnjaka" na ovim prostorima koji su "pametniji" i od Fijatovog menadzmenta, imaju "bolji osecaj" za dizajn i lepotu od italijanskih dizajnera i sta sve ne , pre spada u psihopatologiju i jasno objasnjava zasto su ovi krajevi ubedljivo najzaostaliji u Evropi.

mup

pre 8 godina

Prvo treba policijskom istragom utvrditi sta pise u onom zamracenom ugovoru, pa onda razmisljati o drugom modelu. Baciti sve karte samo na jedan model koji izgleda kao da je pravljen za zemlju Teletabisa je zlocin sam po sebi. Takodje treba pitati Tadica i Dinkica, sta su mislili kad su za ovo cudo dali onolike pare. Imaju li ti ljudi vozacku dozvolu i dali su nekada bili na sajmu automobila, osim kao politicke zvanice.

sabke

pre 8 godina

Ne znam za fiat 500, ali onaj standardni punto sto se ovde sa klimom prodavao za skoro 10 000 evra je najgori auto napravljen posle 2000 godine koji sam ja imao prilike da vidim.
Imalo sam u prosloj firmi dva komada starih svega par godina. Na oba se pokvario servo uredjaj, na jednom otpao auspuh posle 2 godine. kvacilo stanrdno neispravno i tvrdo i jos milion kvarova. Sad u trenutnoj firmi sednem za jednim puntom i prvo sto sam primetio da opet kvacilo ne radi kako treba. Zao mi je onih ljudi sto su ga kupili. Verovatno je za svoje vreme i gori od juga.

Slobodan

pre 8 godina

Citam tekst i ne verujem koliko je novinar sve pogodio. Bio sam vlasnik 500 L preko godinu dana, nedaj Boze nikome.... Kada vozis imas osecaj da nemas potpunu kontrolu na tockove, posebno je izrazeno na auto putu, kao da ima nekolg lufta, nisam strucnjak za automobile pa ne znam ni da objasnim. Menjac je uzasaaaaaan, nakon 5000 km mi je crkao, resili mi problem ... Nakon 3000 km opet isti problem, neki fabricki problem koji niko nije znao sta je... Posle toga sam ga prodao i izgubio oko 3500 EUR. Odgovorno tvrdim najgori auto koji sam imao u svom zivotu, a bilo ih je dosta. Ovim komentarem apelujem na sve ljude koji ovo citaju da dobro razmisle o kupovini ovog automobila.

Ivan ZG

pre 8 godina

Kao prvo treba shvatiti da je SAD vrlo zahtjevno i razmaženo tržište gdje se svi na svijetu natječu. Uz to 500L je malo nezgrapan, pogotovo u produženoj verziji. Ameri pate od metara auta. Ako ima 5 metara onda je dobar. I mora izgledati agresivno. Njihovi odbojnici su duplu istureniji od onih na europskim autima.
Meni je auto super iznutra, malo manje izvana. Iako je početna cijena malo prevelika, motorizacija sa starim, neelastičnim 1,4 motorom je totalna anemija. Pa ne može toliko visok i težak auto imati 95KS. A početni dizel ima 85KS. Idući je 1,4 turbo sa 120KS, a taj sa malo opreme košta 20.000€! Tako da postaje puno preskup. Početna cijena mu je kao Suzuki Vitare sa 120KS koja uz to izgleda atraktivnije. A solidno opremljena je 1.000€ skuplja!
Tako da nije za one koji traže solidno motoriziran auto po poštenoj cijeni. Uz sve još je i verzija 500X daleko atraktivnija i odnijela mu je dosta kupaca.
To su naravno i u Fiatu znali.
Rješenje je pojeftiniti auto i učini ga "narodnim" ili ponuditi jače motore uz istu cijenu. Ovako je nekonkurentan. A i image Fiata mu ne pomaže, iako je ovo puno kvalitetniji auto u odnosu na stare Fiate.

boki

pre 8 godina

U Fiatovoj fabrici u Kragujevcu se radi za mizeran novac, a od drzve su dobili beneficije koje ni jedna druga komoanija ne moze ni da sanja. Tako da to nije promasaj za Fiat nego za Srbiju. Kompanija ima odlicne mogucnosti da mladi ljudi nauce i steknu iskustva, jer je nacin rada, procesi i td, na jednom svetskom nivou, kakvim niko ne moze u srb da se pohvali. I tu je tacka, to je jedina dobra stvar, ove kompanije. Sve ostalo je propast, visoko obrazovani ljudi rade za 350e i masovno napustaju kompaniju cim steknu malo iskustva, a to nikoga ne interesuje, sto samo pokazuje da Italijani ne daju ama bas ni jedan dinar. Mislim da nece ta kompanija jos dugo potrajati.

reformator zdravog razuma

pre 8 godina

Objektivnu ocenu o 500L mogu dati samo prodajni rezultati a oni su poražavajući. Po meni je problem u FIAT-u koji od još od punta nije napravio uspeh sa putničkim automobilom. Rezultati poslovanja FAS-a sa druge strane najbolje oslikavaju stručnost, znanje i sposobnost ljudi koji su bili na ključnim funkcijama u ovoj zemlji. Grupa diletanata bez ikakvih praktičnih znanja i radnog iskustva je uložila ogroman pozajmljeni novac države Srbije u neisplativ i neprofitabilan posao. Nesposobnost i neznanje onih koji su kreirali posao sa FAS-om treba izučavati na ekonomskom fakultetu kao školski primer ignorancije. Siromašna Srbija se dodatno zadužuje i finansira propale projekte italijanske firme. Za nevericu!

Milan Nis

pre 8 godina

Teska budalastina, ameri i njihov smisao za dizajn, humanitarni rad, stednju i dobrodoslicu, ma mojte mi kasti....
(Boris, 30. decembar 2015 17:04)
Budalastina ili ne,oni su ti od kojih auto-industrija zavisi,pogotovu sa evropskog trzista.Zemlje dalekog istoka jos uvek daju prednost modelima iz Japana i J.Koreje i sve vise Kine.Voleo bih da gresim,ali tesko da ce FIAT u Kragujevcu opstati.

srboljub

pre 8 godina

Srbija po drugi put na vrhu sveta! Prvo Yugo a sada Fiat500L.Oba proglaseni za najgore automobil na svetu (citaj USA).Mada za Yugo se ne bih slozio,a ova nakaza od vozila....
P.S. Ne vredjati Trabant! Imao 2 komada,neunistiv, i pogledajte koliko sada kosta polovan u Nemackoj.

SmartAss

pre 8 godina

U potpunosti se slazem sa nekim od ranijih komentara. Potpuno je besmiskeno diskutovati dizajn 500L kad je on stvar ukusa. U ostalom ko pravi elegantne,moderne,inovativne automobile, Ameri ili Italijani,Nemci,Francuzi,Svedjani,Englezi?
Sto se tice performansi automobil je sasvim korektan. Ono sto verujem da dosta ljudi ovde ne zna je to da su Fijatovi modeli dosta skuplji u Americi a da ne pricam npr. u Australiji gde ga ih skoro ni nema. S druge strane Japanski,Kineski....modeli su cak i jeftiniji od domacih Americkih automobila. Imajuci to na umu lako je reci da je neka Honda, Toyota , Lexus bolji. Ako dodjete u Evropu 500L je skroz konkurentan sa performansama u svom cenovnom rangu. U ostalom sta raspravljati o dizajnu sa Americkim obicnim novinarom. Za njih je dobar automobil onaj sa 1000ks i koji grmi kad se upali ali zato nema veze sto mu se sasija isavija zbog toga, bitan je zvuk motora. Uporedite npr njihov vrhunac superautomobila Korvetu i Bugatti,Ferrari ,McLaren. Evropski automobili su plod dizajna i tehnologije, a Americki su plod cistog kapitalizma.

mikele

pre 8 godina

zamislite kad je i za nas preskup sa cenom od 10 500 eura..ko jos vozi taj auto ...niko..mozda u italiji taxisti ..auto je totalni promasaj..dizajnom ..motorikom..taj auto je zastupljen 0.01% kao vozilo..pa sto bi ga talijani gasili ako se prodaje..

gradinar

pre 8 godina

Činjenica je da slabo ide prodaja...
Meni lično je simpatičan, ja volim MPV koncept, ali bih za te pare verovatno ipak kupio nešto iz Koreje (I30 npr.). Dakle, nije jeftin kao Dačija, pa da ga kupuju u Istočnoj Evropi, a nije dovoljno ni atraktivan ni kvalitetan da ga kupuju na Zapadu... Tu je kvaka.

Andrija

pre 8 godina

Nazalost nedovoljno luksuzan automobil za americko trziste, za 30k dolara koliko kosta full opremljen mogu da se kupe mnogo luksuzniji automobili, jednostavno nema sta da ponudi na americkom trzistu. Zaista steta, veoma simpatican automobilm, ali ga razbija konkurencija...

pacijenti

pre 8 godina

A sad` kad` navale dezurni autosovinisti, trolovi svake vrste, frustranti, strucnjaci i naravno komsiluk... Ovo je idealna vest za njih. Neki od njih ce i za Novu godinu ovde da provedu na komentarima.

knele

pre 8 godina

sta ocekivati kada politicari umisle da su pametni
Samo inzinjeri mogu spasiti ovu zemlju ni pravnici, ni novinari, ni psiholozi ni knjizevnici ne znaju, tj nisu struke koje razvijaju znanje potrebno da se odabere optimalna odrziva proizvodnja bilo cega od auta do topionica.
Shvatam ja da je politicarima najbitnija provizija ali pre nego naprave gluposti kao Dinkic sa Fijatom trebaju da uzmu nekog strucnjak

MV

pre 8 godina

Klasično preterivanje i potpuno subjektivna ocena. Ajd' da je ovakve stvari rekao za Yugo, na to smo navikli, ali za 500L??? Vozio sam 500L, vozio sam na desetine novih modela i nije tačno da je 500L toliko loš. Nije vozačka mašina kao npr. neki BMW ali to 500L ni ne treba da bude. Jedina stvar koja mi je u vožnji 500L ozbiljnije zasmetala su predebeli A stubovi koji kvare preglednost. Ništa drugo od ozbiljnijih mana ovaj auto nema. Dizajn? Stvar ukusa! Meni lično na Trabant liči Mini Countryman a ne Fiat 500L. A i koliko je u automobilskom svetu relevantno mišljenje novinara "Volstrit džornala"? Mislim da nije uopšte. Oni uopšte nisu automobilski novinari. Na kraju, potpisujem da je 500L bolji od gomile američkih promašenih modela koje su napravili tokom poslednjih 30-tak godina. Pre bih njih poredio sa Trabantom. Zaista retko branim i Fiatove i bilo koje druge automobile od kritika ali ovde je po meni u pitanju čist bezobrazluk.

ćofi

pre 8 godina

klepaju nas kupce u srbiji,postavili cenu 12300 eura,pa kao skidaju 2500 za staro za novo,a realno u pitanju je tralja.Onda resenje jeste daj ga za istocnu Evropu pa nek se beda vozi.Tuga.

ccc

pre 8 godina

a da je americki,ne bi kritike bile toliko ostre,mana ima ali uopste nije toliko los.50.000 sam presao sa doticnim i uz malo jaci motor(1.4b)i malo sira-komfornija sedista bio bi odlican za ono za sta je namenjen.

mrmot

pre 8 godina

Службено возило телетабиса...мада у овој напаћеној земљи,ова креатура дође као швабама C63 AMG.

Kića

pre 8 godina

haha kakva gomila gluposti, plaćeni hejterski oglas. 500L je odličan auto, za male pare imate auto opremljen kao spejs šatl. Čak i sponzorušama se dopada spavaća soba iza prednjih sedišta :)

Karlo

pre 8 godina

A "Forbs" i "Volstrit džurnal" su poznati auto-magazini. Totalne gluposti, koje pišu isfrustrirani pozeri kojima je važan samo imidž, utisak na okolinu. Fiat 500L je odličan auto koji vrlo dobro ispunjava svoju svrhu; dosta sam ga vozio i znam šta pričam. Američko tržište jeste veliko ali Fiat tamo nikada nije imao skoro nikakvu prodaju; to što plasman modela 500L ide slabije u SAD više govori o tamošnjim običajima i potrebama, i teškoći proboja na tržište markom i modelima koji nisu poznati, nego o samim automobilima.

Ilija

pre 8 godina

Šta reći ja dok sam to govorio 2010 proglašen sam budalom a ja inostale kolege dileri fiat i zastava smo bankrotirala zbog nečije sulude ideje..

:/

pre 8 godina

Vozim ovaj auto redovno kao sluzbeni i ne znam sta ovaj ludak prica za menjanje brzina? Menjac je precizan i nemam zamerku na njega.
Sto se tice upravljanja - slazem se. Auto ne pruza nikakvu "povratnu informaciju" o putu, preko volana.
1.4 120ks benzinac mi je malo trom (nije elastican), ali to je do kubikaze pre svega jer je auto ipak velik.
Dizajn je diskutabilan. Ne svidja mi se, ali mi nije ni ruzan, a i ukusi su razliciti.

Alo Bing?

pre 8 godina

U SAD su mnogo jaci igraci od Fijata morali da redefinisu svoju strategiju ponude a ovo sto je ponudjeno u 500L je očigledno ne dovoljno da zadovolji pre svega kvalitetom.

drvobradi

pre 8 godina

Meni je simpatican. Zapravo, da mi finansije dozvoljavaju, to bi mi bio idealan drugi auto u porodici. Nije veliki, a opet je jako prostran, paleta motora je uglavnom za gradsku voznju, izgled mi je dopadljiv. Sto se tice FIATa, mislim da su pogresili kada su ga plasirali na americko trziste. Koncept 500L tamo apsolutno nema prolaz. MPV ili ima 7 sedista i ogroman je (Toyota Sienna, Honda Odyssey), ili je mali auto. Pored toga, ako ciljaju urbanu populaciju, moraju da imaju hibrid u ponudi.

pančevac

pre 8 godina

Sve čega se Dinkić dohvatio je propalo...FAS će završiti kao Železara, vratiće nam ga italijani za 1 evro sa 3000 zaposlenih i ogromnim dugom. Ionako je Srbija preuzela sab rizik i plaća radnike zaposlene u FAS

Mile sa Liona

pre 8 godina

Od tog tipa ništa se drugo i nije moglo očekivati. Ne tvrdim da je 500L nešto, mislim i da nije uspeo model, ali ovaj ga baš pretera. Podseća me na njegove kolege koji slične "mane" nalaze i Djokoviću... Mislim da takve bolesnike najviše iritira reč Srbija...

nikolanikola

pre 8 godina

Vozim 500L kao sluzbeni. Sve u tekstu je apsolutno tacno. Jos u kombinaciji sa 1,4 benzin motorom, imate osecaj kao da dodajete gas a iza vas neko vuce u nazad.

Danilo

pre 8 godina

Ne znam zašto ga ovako pljuju, meni je 500L baš lep auto. Priznajem da nije neki vrh vrhova (to je Golf II dizel, razume se) ali mislim da su američki novinari malo više bogati i malo više dokoni nego što treba.

Dalibor

pre 8 godina

U.S. Steel Smederevo - promašaj, država pukla pare da ponovo pokrene proizvodnju; FCAS Kragujevac - pokazaće se kao promašaj čim FIAT izvuče nogu, država pukla pare na subvencije; Staklara - promašaj, Magnohrom - promašaj, firme koje su privatizovali domaći "privrednici" - promašaj do promašaja. Dajte fabrike radnicima!

Smuleco

pre 8 godina

Amerikanci nikada nisu "voleli" brend Fiat! Tako, da je ovaj mudros.r, mogao, ovo isto, da napiše za bilo koji Fiatov model. A inače je kompetentan, sudeći po listi koju je napravio, "ubilo se"!

Smuleco

pre 8 godina

Amerikanci nikada nisu "voleli" brend Fiat! Tako, da je ovaj mudros.r, mogao, ovo isto, da napiše za bilo koji Fiatov model. A inače je kompetentan, sudeći po listi koju je napravio, "ubilo se"!

nišlija

pre 8 godina

Apsolutno se slažem sa svim navedenim u tekstu..tako je od početka,nego nama teško da priznamo posle onolike kampanje ..jednom ružan i nezgrapan! Tvrdim da bi mu i u Srbiji prodaja bila bar 3-4 puta veća da je samo malo lepši

zivcan_neki_lik

pre 8 godina

Pa jeste smesan auto. Ne znam kakav je kvalitet, ali izgled cist promasaj - visok, zdepast sa tockicima koji kao da su skinuti sa gradjevinskih kolica.

antibot

pre 8 godina

Nije promašaj za Fiat.. Oni nisu uložili ni euro.. Sve platili građani srbije.. Koja to firma koja se hvali da uložila tu više od milijardu evra a prijavi ukupnu zaradu Za dve godine 15 miliona evra.. Pa tim tempom će da vratiš investiciju za 150 godina i to ako ne računa da im dajemo godišnje 50 miliona na subvencije.

Lazo

pre 8 godina

Muka mi je od ovakvih plaćenih tekstova. Ne znam u čemu je poenta da se pravi ovako negativna reklama. Visok stepen bezbednosti, jako udoban i komforan. Mali potrošač. Vozim ga službeno i osim redovnih servisa nikakvog drugog ulaganja nema a na satu je 121000.

Bojan

pre 8 godina

U istočnoj Evropi većina ljudi nemaju para da kupe taj model.To je bre za vas pravljeno,da izgledate još moćnije od građana zaostale istočne Evrope!

aha

pre 8 godina

Pa kad se kod nas proizvodi sta drugo moze biti... Mi da smo pametni proizvodili bi Teslu po NASEM veliko pronalazacu i naucniku a ne o italijansko djubre...

miki

pre 8 godina

mozda jeste prosecan i voze ga samo zene sa decom i stariji ali to je sve uredu...ne znam samo sa kojim autom u toj klasi ga je novinar poredio... da 500x interesantan jeste i ti motori koji inace idu u oba modela 1.6 120ks su sjajni...

Džoni

pre 8 godina

Bravo! Ovo u tekstu tvrdim od kada je izašao iz fabrike samo sam ga ja poredio sa trafikom na točkovima! Da li će se kod nas više napraviti neki kršteni auto? Šteta za onaj Tipo koji lepo izgleda a pravi se u Turskoj dok se kod nas opet spominje neka sprdnja od auta tipa topolino! Još malo pa će praviti i pedalino!

Sole

pre 8 godina

Slazem se da danas svako ima pravo da napise sta god mu padne napamet, ali pominjati Istocnu Evropu gde treba prodavati "lose" stvari, po meni je pogresno, a sam taj deo teksta je napisan diletantski.

srb

pre 8 godina

Sve je tačno. Ružan auto do zla boga. Ko daje pare za rugobu nije mi jasno. Vozim Vektru B karavan stara 15 g. nemam za novo ali mi je ona draža nego 500 L.

MV

pre 8 godina

Klasično preterivanje i potpuno subjektivna ocena. Ajd' da je ovakve stvari rekao za Yugo, na to smo navikli, ali za 500L??? Vozio sam 500L, vozio sam na desetine novih modela i nije tačno da je 500L toliko loš. Nije vozačka mašina kao npr. neki BMW ali to 500L ni ne treba da bude. Jedina stvar koja mi je u vožnji 500L ozbiljnije zasmetala su predebeli A stubovi koji kvare preglednost. Ništa drugo od ozbiljnijih mana ovaj auto nema. Dizajn? Stvar ukusa! Meni lično na Trabant liči Mini Countryman a ne Fiat 500L. A i koliko je u automobilskom svetu relevantno mišljenje novinara "Volstrit džornala"? Mislim da nije uopšte. Oni uopšte nisu automobilski novinari. Na kraju, potpisujem da je 500L bolji od gomile američkih promašenih modela koje su napravili tokom poslednjih 30-tak godina. Pre bih njih poredio sa Trabantom. Zaista retko branim i Fiatove i bilo koje druge automobile od kritika ali ovde je po meni u pitanju čist bezobrazluk.

Dalibor

pre 8 godina

U.S. Steel Smederevo - promašaj, država pukla pare da ponovo pokrene proizvodnju; FCAS Kragujevac - pokazaće se kao promašaj čim FIAT izvuče nogu, država pukla pare na subvencije; Staklara - promašaj, Magnohrom - promašaj, firme koje su privatizovali domaći "privrednici" - promašaj do promašaja. Dajte fabrike radnicima!

nikolanikola

pre 8 godina

Vozim 500L kao sluzbeni. Sve u tekstu je apsolutno tacno. Jos u kombinaciji sa 1,4 benzin motorom, imate osecaj kao da dodajete gas a iza vas neko vuce u nazad.

Andrija

pre 8 godina

Nazalost nedovoljno luksuzan automobil za americko trziste, za 30k dolara koliko kosta full opremljen mogu da se kupe mnogo luksuzniji automobili, jednostavno nema sta da ponudi na americkom trzistu. Zaista steta, veoma simpatican automobilm, ali ga razbija konkurencija...

knele

pre 8 godina

sta ocekivati kada politicari umisle da su pametni
Samo inzinjeri mogu spasiti ovu zemlju ni pravnici, ni novinari, ni psiholozi ni knjizevnici ne znaju, tj nisu struke koje razvijaju znanje potrebno da se odabere optimalna odrziva proizvodnja bilo cega od auta do topionica.
Shvatam ja da je politicarima najbitnija provizija ali pre nego naprave gluposti kao Dinkic sa Fijatom trebaju da uzmu nekog strucnjak

:/

pre 8 godina

Vozim ovaj auto redovno kao sluzbeni i ne znam sta ovaj ludak prica za menjanje brzina? Menjac je precizan i nemam zamerku na njega.
Sto se tice upravljanja - slazem se. Auto ne pruza nikakvu "povratnu informaciju" o putu, preko volana.
1.4 120ks benzinac mi je malo trom (nije elastican), ali to je do kubikaze pre svega jer je auto ipak velik.
Dizajn je diskutabilan. Ne svidja mi se, ali mi nije ni ruzan, a i ukusi su razliciti.

Danilo

pre 8 godina

Ne znam zašto ga ovako pljuju, meni je 500L baš lep auto. Priznajem da nije neki vrh vrhova (to je Golf II dizel, razume se) ali mislim da su američki novinari malo više bogati i malo više dokoni nego što treba.

Karlo

pre 8 godina

A "Forbs" i "Volstrit džurnal" su poznati auto-magazini. Totalne gluposti, koje pišu isfrustrirani pozeri kojima je važan samo imidž, utisak na okolinu. Fiat 500L je odličan auto koji vrlo dobro ispunjava svoju svrhu; dosta sam ga vozio i znam šta pričam. Američko tržište jeste veliko ali Fiat tamo nikada nije imao skoro nikakvu prodaju; to što plasman modela 500L ide slabije u SAD više govori o tamošnjim običajima i potrebama, i teškoći proboja na tržište markom i modelima koji nisu poznati, nego o samim automobilima.

Džoni

pre 8 godina

Bravo! Ovo u tekstu tvrdim od kada je izašao iz fabrike samo sam ga ja poredio sa trafikom na točkovima! Da li će se kod nas više napraviti neki kršteni auto? Šteta za onaj Tipo koji lepo izgleda a pravi se u Turskoj dok se kod nas opet spominje neka sprdnja od auta tipa topolino! Još malo pa će praviti i pedalino!

pacijenti

pre 8 godina

A sad` kad` navale dezurni autosovinisti, trolovi svake vrste, frustranti, strucnjaci i naravno komsiluk... Ovo je idealna vest za njih. Neki od njih ce i za Novu godinu ovde da provedu na komentarima.

pančevac

pre 8 godina

Sve čega se Dinkić dohvatio je propalo...FAS će završiti kao Železara, vratiće nam ga italijani za 1 evro sa 3000 zaposlenih i ogromnim dugom. Ionako je Srbija preuzela sab rizik i plaća radnike zaposlene u FAS

antibot

pre 8 godina

Nije promašaj za Fiat.. Oni nisu uložili ni euro.. Sve platili građani srbije.. Koja to firma koja se hvali da uložila tu više od milijardu evra a prijavi ukupnu zaradu Za dve godine 15 miliona evra.. Pa tim tempom će da vratiš investiciju za 150 godina i to ako ne računa da im dajemo godišnje 50 miliona na subvencije.

Sole

pre 8 godina

Slazem se da danas svako ima pravo da napise sta god mu padne napamet, ali pominjati Istocnu Evropu gde treba prodavati "lose" stvari, po meni je pogresno, a sam taj deo teksta je napisan diletantski.

Kića

pre 8 godina

haha kakva gomila gluposti, plaćeni hejterski oglas. 500L je odličan auto, za male pare imate auto opremljen kao spejs šatl. Čak i sponzorušama se dopada spavaća soba iza prednjih sedišta :)

mrmot

pre 8 godina

Службено возило телетабиса...мада у овој напаћеној земљи,ова креатура дође као швабама C63 AMG.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Od tog tipa ništa se drugo i nije moglo očekivati. Ne tvrdim da je 500L nešto, mislim i da nije uspeo model, ali ovaj ga baš pretera. Podseća me na njegove kolege koji slične "mane" nalaze i Djokoviću... Mislim da takve bolesnike najviše iritira reč Srbija...

Lazo

pre 8 godina

Muka mi je od ovakvih plaćenih tekstova. Ne znam u čemu je poenta da se pravi ovako negativna reklama. Visok stepen bezbednosti, jako udoban i komforan. Mali potrošač. Vozim ga službeno i osim redovnih servisa nikakvog drugog ulaganja nema a na satu je 121000.

drvobradi

pre 8 godina

Meni je simpatican. Zapravo, da mi finansije dozvoljavaju, to bi mi bio idealan drugi auto u porodici. Nije veliki, a opet je jako prostran, paleta motora je uglavnom za gradsku voznju, izgled mi je dopadljiv. Sto se tice FIATa, mislim da su pogresili kada su ga plasirali na americko trziste. Koncept 500L tamo apsolutno nema prolaz. MPV ili ima 7 sedista i ogroman je (Toyota Sienna, Honda Odyssey), ili je mali auto. Pored toga, ako ciljaju urbanu populaciju, moraju da imaju hibrid u ponudi.

Ilija

pre 8 godina

Šta reći ja dok sam to govorio 2010 proglašen sam budalom a ja inostale kolege dileri fiat i zastava smo bankrotirala zbog nečije sulude ideje..

srb

pre 8 godina

Sve je tačno. Ružan auto do zla boga. Ko daje pare za rugobu nije mi jasno. Vozim Vektru B karavan stara 15 g. nemam za novo ali mi je ona draža nego 500 L.

zivcan_neki_lik

pre 8 godina

Pa jeste smesan auto. Ne znam kakav je kvalitet, ali izgled cist promasaj - visok, zdepast sa tockicima koji kao da su skinuti sa gradjevinskih kolica.

Smuleco

pre 8 godina

Amerikanci nikada nisu "voleli" brend Fiat! Tako, da je ovaj mudros.r, mogao, ovo isto, da napiše za bilo koji Fiatov model. A inače je kompetentan, sudeći po listi koju je napravio, "ubilo se"!

Alo Bing?

pre 8 godina

U SAD su mnogo jaci igraci od Fijata morali da redefinisu svoju strategiju ponude a ovo sto je ponudjeno u 500L je očigledno ne dovoljno da zadovolji pre svega kvalitetom.

Bojan

pre 8 godina

U istočnoj Evropi većina ljudi nemaju para da kupe taj model.To je bre za vas pravljeno,da izgledate još moćnije od građana zaostale istočne Evrope!

Smuleco

pre 8 godina

Amerikanci nikada nisu "voleli" brend Fiat! Tako, da je ovaj mudros.r, mogao, ovo isto, da napiše za bilo koji Fiatov model. A inače je kompetentan, sudeći po listi koju je napravio, "ubilo se"!

ccc

pre 8 godina

a da je americki,ne bi kritike bile toliko ostre,mana ima ali uopste nije toliko los.50.000 sam presao sa doticnim i uz malo jaci motor(1.4b)i malo sira-komfornija sedista bio bi odlican za ono za sta je namenjen.

ćofi

pre 8 godina

klepaju nas kupce u srbiji,postavili cenu 12300 eura,pa kao skidaju 2500 za staro za novo,a realno u pitanju je tralja.Onda resenje jeste daj ga za istocnu Evropu pa nek se beda vozi.Tuga.

nišlija

pre 8 godina

Apsolutno se slažem sa svim navedenim u tekstu..tako je od početka,nego nama teško da priznamo posle onolike kampanje ..jednom ružan i nezgrapan! Tvrdim da bi mu i u Srbiji prodaja bila bar 3-4 puta veća da je samo malo lepši

miki

pre 8 godina

mozda jeste prosecan i voze ga samo zene sa decom i stariji ali to je sve uredu...ne znam samo sa kojim autom u toj klasi ga je novinar poredio... da 500x interesantan jeste i ti motori koji inace idu u oba modela 1.6 120ks su sjajni...

aha

pre 8 godina

Pa kad se kod nas proizvodi sta drugo moze biti... Mi da smo pametni proizvodili bi Teslu po NASEM veliko pronalazacu i naucniku a ne o italijansko djubre...

SmartAss

pre 8 godina

U potpunosti se slazem sa nekim od ranijih komentara. Potpuno je besmiskeno diskutovati dizajn 500L kad je on stvar ukusa. U ostalom ko pravi elegantne,moderne,inovativne automobile, Ameri ili Italijani,Nemci,Francuzi,Svedjani,Englezi?
Sto se tice performansi automobil je sasvim korektan. Ono sto verujem da dosta ljudi ovde ne zna je to da su Fijatovi modeli dosta skuplji u Americi a da ne pricam npr. u Australiji gde ga ih skoro ni nema. S druge strane Japanski,Kineski....modeli su cak i jeftiniji od domacih Americkih automobila. Imajuci to na umu lako je reci da je neka Honda, Toyota , Lexus bolji. Ako dodjete u Evropu 500L je skroz konkurentan sa performansama u svom cenovnom rangu. U ostalom sta raspravljati o dizajnu sa Americkim obicnim novinarom. Za njih je dobar automobil onaj sa 1000ks i koji grmi kad se upali ali zato nema veze sto mu se sasija isavija zbog toga, bitan je zvuk motora. Uporedite npr njihov vrhunac superautomobila Korvetu i Bugatti,Ferrari ,McLaren. Evropski automobili su plod dizajna i tehnologije, a Americki su plod cistog kapitalizma.

srboljub

pre 8 godina

Srbija po drugi put na vrhu sveta! Prvo Yugo a sada Fiat500L.Oba proglaseni za najgore automobil na svetu (citaj USA).Mada za Yugo se ne bih slozio,a ova nakaza od vozila....
P.S. Ne vredjati Trabant! Imao 2 komada,neunistiv, i pogledajte koliko sada kosta polovan u Nemackoj.

razmisli ko je tu promaseni slucaj

pre 8 godina

@mikele

U danasnje vreme zaista je vrlo lako otici na google i pronaci podatke o svemu. Postoji nekoliko sajtova koji prate prodaju automobila po segmentima. Vrlo lako se mogu naci i podaci o prodaji Fijata 500L. Ako se pogleda segment u kome se nalazi Fijat 500L vrlo lako se moze videti da je i ove godine najprodavaniji u svom segmentu. U tri kvartala ove godine u Evropi je prodato 68.500 Fijata 500L, na drugom mestu se nalazi Opel Meriva sa 42.000, na trecem Nissan Note sa prodatih 38.000, na cetvrtom Ford B-max sa prodatih 36.000, na petom Citroen C3 picasso sa prodatih 30.000 itd. Ako je Fijat 500L promasaj, sta su tek onda ostali? E sad, zasto neko ima potrebu da pise komentare i da se pravi pametan a da nema pojma o tematici i odakle ovoliko 'strucnjaka" na ovim prostorima koji su "pametniji" i od Fijatovog menadzmenta, imaju "bolji osecaj" za dizajn i lepotu od italijanskih dizajnera i sta sve ne , pre spada u psihopatologiju i jasno objasnjava zasto su ovi krajevi ubedljivo najzaostaliji u Evropi.

Igor

pre 8 godina

To su gluposti, to je odlican auto, prostoran, velik, udoban i ne mnogo skup naročito ako se koristi neka od pogodnosti ili neka od akcija. Za tu cenu ne postoji ta klasa automobila, ostali venovi koštaju nekoliko hiljada evra više.
Ja ne mogu da shvatim da smo srećni što nam je neko napljuvao auto, to je meni isto kao da vam neko napljuje kucu, porodicu a vi kažete bravo majstore. Moramo malo razviti patriotizam

S70

pre 8 godina

Da, svi smo mi navikli da vozimo "moćna" kola, sa 200+ KS, pa kada se pojavi nešto što ima samo 95 to je - šta reći...

Pošto su većina teoretičari, evo jednog praktičnog iskustva.

Prvo - vozim mnogo jači auto (170 KS), da ne bude zabune.

Očev 500L ima taj mali motor i probao sam ga na auto putu sa porodicom (nas 5 u autu sa prtljagom) do Soko Banje. Utisak - drži brzinu bez problema, osim na većim usponima, gde mora da se ubaci u petu, ili čak četvrtu ako me neko uspori. Ali, jedini auto sa kojim to ne moram da radim je ovaj koji trenutno vozim, ipak on ima mnogo jači motor.

Na Ibarskoj, pa preko Divčibara - sve ok. Nije za divljanje, ali za savlađivanje uspona, preticanje kamiona i sporijih vozila - nema problema.

Još jedna napomena - klima stalno radi, ne gasim je na usponima i kod preticanja.

Neće povući kao diesel, ali i moj autić ne vuče kao diesel, ali zato bolje ubrzava, bez grubosti.

500L ima stvari koje smetaju, ali prvo mora realno da se sagleda čemu taj auto služi, a ne da se prave neosnovana poređenja.

Pozdrav.

Radovan

pre 8 godina

"Svaki auto je dobar ako se koristi za šta je i napravljen".

Gradski auto od 4,1 metar, sa većom kabinom i prtljažnikom od hatcback C kategorije i boljim kreš testom za 11.000 €. Šasija FIAT je jedna od najboljih na svetu.

Deco što pljujete rad svojih roditelja, sada i ranije u Zastavi-Kragujevac, napravite nešto bolje jer vidim da se "odlično razumete" u:
- mašinstvo i elektrotehniku
- autotehniku
- auto industriju

Videli smo šta znaju privatnici u Srbiji da rade. Da opljačkaju firmu 90-tih, isteraju 1 milion radnika na ulice, isprazne je i onda prodaju nekome ko hoće da se bavi proizvodnjom niže jednostavnih stvari kao što su čarape,peškiri,kalendari,itd. Ni šerpu ne znaju da prave. Samo šverc komerc bofl robe sa zapada i Kine.

puko je Kragujevac

pre 8 godina

Meni se auto sviđa, to je stvar ukusa o kome ne treba raspravljati. Imam Punto II ali 500L mi je lep auto. Mislim da je glavni promašaj letva volana, trebali su napraviti jačom i prednje vešanje boljim i dodati jače motore i da počne paleta motora za američko tržište od 1.9 mjet i 2.4mjet i 1.8 benzin i 2.4 benzin. Za evropsko tržište 1.6 mjet i 1.6 benzince i ništa drugo nisu trebali uraditi. Auto ima ogromnu karoseriju i ima veliki nos tj. veliki mu je otpor vazduha tj. nije airodinamičan.

Ovo što sam napisao je lek i rešenje i zaključak problematike. U Americi i Rusiji je litar benzina 50 dinara. Stavljati slabašne motore za ove dve velike zemlje zbog velikih razdaljina, samo diletant mogao staviti.

Darko

pre 8 godina

Nikako da oproste Fiatu sto im je pokupovao autoindustriju za male pare i sada prave profit..Auto je odlican za taj segment, nista mu je fali.Lepota?Pa da li je on video nove yarise, corole i rav4?da ne pricam o lexusu?novi bmw serije5?golf karavan?idi bre čoveče. ..

Sinnerman

pre 8 godina

Nekako mi je nelogicna kolicina botova na ovoj temi... Da li je mozda ovo neko narucio, organizovao da bi uzdigao proizvodnju Mercedesa u Srbiji? :)

Aco

pre 8 godina

@SmartAss, Očito nikada nisi čuo za firmu Tesla, 100% Američka, plod vrhunskog dizajna i tehnologije. A što se tiče usporedbe Američke Korvete i Bugatija, Ferarija i McLarena - halo? Hteo bih da vidim Bugatija, Ferarija i McLarena da naprave kola od $100,000 koja će da se snose sa Korvetom po performansama, tehnologiji i kvaliteti. Za jednog Bugatija kupiš 10 Korveta... a nešto manje Korveta za talijana ili engleza. Najnovja Korveta Z06 pere asfalt sa bilo kojim Poršeom 911 serije uz 1/3 cene. I tko je onda napredan u tehnologiji? Zar ti misliš da Ameri ne bi mogli proizvesti kola vrhunske tehnologije i kvalitete po ceni od $1,000,000 ako mogu da proizvedu kola za $100,000 koja konkurišu 10 puta skupljim kolima? Nije umeće u tome, umeće je proizvesti kola po ceni koja će biti prihvatljiva za "smrtnike". Korveta se prodaje u stotine hiljada primeraka, a Bugati, Ferari i McLaren u stotinama. Šta znaći nama, smrtnicima, svršavati nad posterima takvih auta? Korvetu si bar priušti svaki malo radišniji Amerikanac, bez da ukapari kuću, decu i babu. A sa Bugatijem nek se voze fudbaleri i saudijski princevi. Za takve pare već moze da se kupi ozbilnjiji vazduhoplov... idi molim te.

imenijebitno

pre 8 godina

zamislite kad je i za nas preskup sa cenom od 10 500 eura..ko jos vozi taj auto ...niko..mozda u italiji taxisti ..auto je totalni promasaj..dizajnom ..motorikom..taj auto je zastupljen 0.01% kao vozilo..pa sto bi ga talijani gasili ako se prodaje..
(mikele, 31. decembar 2015 00:01)

pre 10 dana sam se vratio iz italije, i voze ga samo tako, otprilike svaki treci je 500l. toliko.

Rade

pre 8 godina

Važno je da moderator pušta komentare dozirano; tj ako je protiv Srpskog interesa: ide ..ako je komentar konstruktivan; ne može. pa imamo komentar na Hrtvatskom: zatvorite tvornicu..to ide ali ako se izgovori da je komentar plaćen od strane lobija koji žele da Srbija stagnira, da ne ide napred, onda je to valjda nepoželjno razmišljanje.

DraganCe

pre 8 godina

Kad se samo setim kako su pljuvali tojotu prius, a sada njujorski taksisti ga voze masovno! A prilicno ih boli cinjenica da je Fiat preuzeo krajzler!

Šubi

pre 8 godina

Vozim 500L. U suštini nije toliko loš, i u suštini je jako lep zapravo, i ima mesta unutra koliko hoćeš, pogotovu pozadi. Medjutim, dve stvari ga ubiše, 1.4 motor sa 95 konja na ovu težinu je katastrofa, kao da plivaš sa dva tega po 5 kg na nogama, i za menjač su u pravu, sramota je da neko napravi ovako jadan menjač u 21 veku.

ABC

pre 8 godina

Većina vas koji pljujete po 500L-u niste vozili nista novije nego stare drešine iz uvoza sa 400000km.Vozili biste i 500L ali pošto nemožete da ga kupite onda je najbolje da ga pljujete.Kod nas da dođe Mercedes da se pravi (sklapa) i taj biste pljuvali kako nevalja.Nasedate na razne priče rekla-kazala.

nemanja

pre 8 godina

Maliciozan i netačan tekst. Forbes niej nikakva referenca u auto medijima, ali jeste medij gde za novac može da se plasira (gotovo) sve. Auto se sasvim dobro prodaje i o tome govore cifre. No, nije to čudno. Čudno je kako ovakva glupost nalazi najplodnije tle u Srbiji. Autošovinizam i mazohizam

Ivan ZG

pre 8 godina

Kao prvo treba shvatiti da je SAD vrlo zahtjevno i razmaženo tržište gdje se svi na svijetu natječu. Uz to 500L je malo nezgrapan, pogotovo u produženoj verziji. Ameri pate od metara auta. Ako ima 5 metara onda je dobar. I mora izgledati agresivno. Njihovi odbojnici su duplu istureniji od onih na europskim autima.
Meni je auto super iznutra, malo manje izvana. Iako je početna cijena malo prevelika, motorizacija sa starim, neelastičnim 1,4 motorom je totalna anemija. Pa ne može toliko visok i težak auto imati 95KS. A početni dizel ima 85KS. Idući je 1,4 turbo sa 120KS, a taj sa malo opreme košta 20.000€! Tako da postaje puno preskup. Početna cijena mu je kao Suzuki Vitare sa 120KS koja uz to izgleda atraktivnije. A solidno opremljena je 1.000€ skuplja!
Tako da nije za one koji traže solidno motoriziran auto po poštenoj cijeni. Uz sve još je i verzija 500X daleko atraktivnija i odnijela mu je dosta kupaca.
To su naravno i u Fiatu znali.
Rješenje je pojeftiniti auto i učini ga "narodnim" ili ponuditi jače motore uz istu cijenu. Ovako je nekonkurentan. A i image Fiata mu ne pomaže, iako je ovo puno kvalitetniji auto u odnosu na stare Fiate.

asta la vista

pre 8 godina

Fiat će jednog dana reći ćao Kragujevcu. Njihov dolazak je bila čisto politička odluka, totalno neekonomska i na štetu naše zemlje (kada bi se objavili tajni delovi ugovora siguran sam da bi mi bili u minusu kad se podvuče crta, jer iako Fiatu veoma loše ide što se tiče ovog modela njima se još isplati da budu ovde, verovatno do isteka nekog ugovornog roka), i u nevreme - na pragu svetske ekonomske krize koja pritiska svet već 7 godina. Kragujevac jedinu šansu ima dovođenjem nekog azijskog proizvođača malih kvalitetnih automobila, jer njima može ponuditi ono jedino što ima, LOKACIJU na pragu EU. Bilo bi dobro da se napravi neki dil sa kinezima i povežu Železara Smederevo i ovaj rudnik litijuma u Jadru koji će se otvoriti, pa da se plasiraju mali električni automobili koji će sigurno biti konkurentni cenom. Italijani umeju da prave samo svetski popularne sportske automobile, putničke nikako, i to tako oduvek bilo i biće. Zato ih nije trebalo dovoditi u Kragujevac.

Privrednik

pre 8 godina

Srbi su samodestrukgivna i samoubilacka nacija.99%mrzitelja FIAT-a,nikada nije ni proslo a kamo li selo u 500l.Udjite u salon Ciata,sedite u 5l,napred,pozadi,pa onda pricajte.

mikele

pre 8 godina

zamislite kad je i za nas preskup sa cenom od 10 500 eura..ko jos vozi taj auto ...niko..mozda u italiji taxisti ..auto je totalni promasaj..dizajnom ..motorikom..taj auto je zastupljen 0.01% kao vozilo..pa sto bi ga talijani gasili ako se prodaje..

autosovinizam, stokholmski sindrom, kompleksi, botovi, spineri....

pre 8 godina

@srboljub

Koliko nebuloza u samo jednom komentaru. Vezbas ili si prirodni talenat? U pitanju je jedan subjektivni clanak jednog subjektivnog, americkog novinara. niti je njegov clanak baziran na cinjenicama, niti je taj novinar relevantan u industriji automobilizma da bi se njegov stav smtarao za nekakvu vrhunsku i neupitnu istinu. A tek onu nebulozu kako je trabant najbolji i da je i Yugo bolji od 500L...

VladaBg

pre 8 godina

@‘Ako dodjete u Evropu 500L je skroz konkurentan sa performansama u svom cenovnom rangu‘

Ja ne moram da 'dodjem' u Evropu, pošto sam već tu! Pa me zanima po čemu je to 'konkurentan'???

Posedujem 'rent-a-car' agenciju, i jedini razlog što je uzet 500L model je što je bila povoljna ponuda! Mali fiat 500 je TOP automobil, a ovo djubre (uslovno rečeno, jer ako ti je cilj da kola samo idu od A do B, bolje ti i ne treba) je isforsirano jer su mislili/hteli da na konto modela 500, zarade pare... vozim 10 modela redovno i ako je neko kompetentan da priča kakav je i da li je 'konkurentan' onda je to valjda neko ko će iz iskustva da priča...

boki

pre 8 godina

U Fiatovoj fabrici u Kragujevcu se radi za mizeran novac, a od drzve su dobili beneficije koje ni jedna druga komoanija ne moze ni da sanja. Tako da to nije promasaj za Fiat nego za Srbiju. Kompanija ima odlicne mogucnosti da mladi ljudi nauce i steknu iskustva, jer je nacin rada, procesi i td, na jednom svetskom nivou, kakvim niko ne moze u srb da se pohvali. I tu je tacka, to je jedina dobra stvar, ove kompanije. Sve ostalo je propast, visoko obrazovani ljudi rade za 350e i masovno napustaju kompaniju cim steknu malo iskustva, a to nikoga ne interesuje, sto samo pokazuje da Italijani ne daju ama bas ni jedan dinar. Mislim da nece ta kompanija jos dugo potrajati.

Rade

pre 8 godina

Tendencizna kritika. Verovatno plaćena parama od Albanske droge da bi se Srbiji naudilo. Imamo dosta neprijatelja ma je moguće da jeneko drugi naručio ovu priču. Šta je pisac hteo da kaže, da ga treba prodavati samo u istočnoj Evropi. Novi oblik razvrstavanja rasa i naroda. Ovo je nečuveno. Nema sumnje, Evrepske vrednposi se srozavaju do neslućenih granica.

Visina

pre 8 godina

Srbi po visini spadaju mađu najvišim narodima na svetu, odmah iza Šveđana i Nemaca i zato ne znaju da prave "male" automobile, ali bi odlično pravili BMW i Volvo, pogotovo X modele :)

viktor

pre 8 godina

Citat: ' ali ako se izgovori da je komentar plaćen od strane lobija koji žele da Srbija stagnira, da ne ide napred, onda je to valjda nepoželjno razmišljanje.'

Hahaha! Ljudi izgubili kompas skroz. Pogotovo stariji. Okupirali forume i facebook, jer je to za njih 'novootkriveno'. Ovaj komentar kao da je moj ćale pisao. Misle da su anonimni komentari po forumima nešto što 'ima uticaj' u tome, da li država 'stagnira' ili 'ide napred'....tuga :)

alfista

pre 8 godina

@VladaBg,
Da te pitam,shta je vecina nemackih vozila osim prevoznog sredstva od A-B?Fiat 500l je korektan automobil u svojoj klasi.Ove sto likuju da ce Fiat otici iz Kg ne zelim ni da komentarisem,jer ocigledno nemaju veze sa mozgom.

Dragan

pre 8 godina

Najiskrenije, ovo je maksimum koji automobil ovako dizajniran moze da pruzi. Cak i u Srbiji nije briljirao kao domaci automobil. A sto se tice kritike americkih automobila, cinjenica je da su ameri u poslednjih pet godina razbili evropske proizvodjace po pitanju svezine dizajna i performansi(izuzev Mercedesa). Uvek bi pre vozio kadilaka cts nego bmw a ili audija koji se vec 10 godina ne menjaju.O folksvagenu ne treba ni razgovarati posle svega.

Milosav

pre 8 godina

Vozio sam ga ovde u Kanadi kao rentakar, auto je super dizajn, lepa i prostrana unutrasnjost, ide lepo, nemam zamerke, verovatno cu da ga kupim za cerku kada iduce godine zavrsi fakultet.
Za sve sto se raduju propadanju fabrike u KG nije mi jasno kakvi ste to ljudi, pa bolje valjda nesto da radi u nasoj jadnoj Srbiji.

Achitwn

pre 8 godina

Rijesenje je i zatvoriti tvornicu. Ekonomski je isplativije.
(milos, 30. decembar 2015 15:35)

To je i moja sumorna prognozq, talijani nece ulqgati vise ovde, zatvorice je.

moron

pre 8 godina

Eto, ja sam prošle godine kupio taj djubar i kantu. 1,6 MJ ide kao prebijena mačka, mislim da je peglica bila potentnija, a svakako je u peglici bilo više mesta i za ljude i za prtljag. A koštao me je malo više nego da sam kupio fabiju karavan dizel sa 3 cilindra.
Gore od ovoga moglo nije.
Tako da nisam ostvario "promašaj godine" ( kako to naslov sugeriše), već "promašaj decenije", koliko ću biti prinudjen da se sa ovom šklopocijom družim.
Zlo i naopako...

reformator zdravog razuma

pre 8 godina

Objektivnu ocenu o 500L mogu dati samo prodajni rezultati a oni su poražavajući. Po meni je problem u FIAT-u koji od još od punta nije napravio uspeh sa putničkim automobilom. Rezultati poslovanja FAS-a sa druge strane najbolje oslikavaju stručnost, znanje i sposobnost ljudi koji su bili na ključnim funkcijama u ovoj zemlji. Grupa diletanata bez ikakvih praktičnih znanja i radnog iskustva je uložila ogroman pozajmljeni novac države Srbije u neisplativ i neprofitabilan posao. Nesposobnost i neznanje onih koji su kreirali posao sa FAS-om treba izučavati na ekonomskom fakultetu kao školski primer ignorancije. Siromašna Srbija se dodatno zadužuje i finansira propale projekte italijanske firme. Za nevericu!

Slobodan

pre 8 godina

Citam tekst i ne verujem koliko je novinar sve pogodio. Bio sam vlasnik 500 L preko godinu dana, nedaj Boze nikome.... Kada vozis imas osecaj da nemas potpunu kontrolu na tockove, posebno je izrazeno na auto putu, kao da ima nekolg lufta, nisam strucnjak za automobile pa ne znam ni da objasnim. Menjac je uzasaaaaaan, nakon 5000 km mi je crkao, resili mi problem ... Nakon 3000 km opet isti problem, neki fabricki problem koji niko nije znao sta je... Posle toga sam ga prodao i izgubio oko 3500 EUR. Odgovorno tvrdim najgori auto koji sam imao u svom zivotu, a bilo ih je dosta. Ovim komentarem apelujem na sve ljude koji ovo citaju da dobro razmisle o kupovini ovog automobila.

mup

pre 8 godina

Prvo treba policijskom istragom utvrditi sta pise u onom zamracenom ugovoru, pa onda razmisljati o drugom modelu. Baciti sve karte samo na jedan model koji izgleda kao da je pravljen za zemlju Teletabisa je zlocin sam po sebi. Takodje treba pitati Tadica i Dinkica, sta su mislili kad su za ovo cudo dali onolike pare. Imaju li ti ljudi vozacku dozvolu i dali su nekada bili na sajmu automobila, osim kao politicke zvanice.

sabke

pre 8 godina

Ne znam za fiat 500, ali onaj standardni punto sto se ovde sa klimom prodavao za skoro 10 000 evra je najgori auto napravljen posle 2000 godine koji sam ja imao prilike da vidim.
Imalo sam u prosloj firmi dva komada starih svega par godina. Na oba se pokvario servo uredjaj, na jednom otpao auspuh posle 2 godine. kvacilo stanrdno neispravno i tvrdo i jos milion kvarova. Sad u trenutnoj firmi sednem za jednim puntom i prvo sto sam primetio da opet kvacilo ne radi kako treba. Zao mi je onih ljudi sto su ga kupili. Verovatno je za svoje vreme i gori od juga.

Pera Detlic

pre 8 godina

Ja sam se razmisljao (5min) da li da uzmem ficu 500L ili ne. Sve se razmisljam: ,,...bolje da kupim domace". Odem na sajt fiatusa i uporedim ga sa tojotom, hondom i nisanom i shvatim da cu da ispadnem glup. I eto, bas sam zeleo da uzmem ficu, ali logika kaze drugacije.

Milan Nis

pre 8 godina

Teska budalastina, ameri i njihov smisao za dizajn, humanitarni rad, stednju i dobrodoslicu, ma mojte mi kasti....
(Boris, 30. decembar 2015 17:04)
Budalastina ili ne,oni su ti od kojih auto-industrija zavisi,pogotovu sa evropskog trzista.Zemlje dalekog istoka jos uvek daju prednost modelima iz Japana i J.Koreje i sve vise Kine.Voleo bih da gresim,ali tesko da ce FIAT u Kragujevcu opstati.

gradinar

pre 8 godina

Činjenica je da slabo ide prodaja...
Meni lično je simpatičan, ja volim MPV koncept, ali bih za te pare verovatno ipak kupio nešto iz Koreje (I30 npr.). Dakle, nije jeftin kao Dačija, pa da ga kupuju u Istočnoj Evropi, a nije dovoljno ni atraktivan ni kvalitetan da ga kupuju na Zapadu... Tu je kvaka.

srb

pre 8 godina

Sve je tačno. Ružan auto do zla boga. Ko daje pare za rugobu nije mi jasno. Vozim Vektru B karavan stara 15 g. nemam za novo ali mi je ona draža nego 500 L.

MV

pre 8 godina

Klasično preterivanje i potpuno subjektivna ocena. Ajd' da je ovakve stvari rekao za Yugo, na to smo navikli, ali za 500L??? Vozio sam 500L, vozio sam na desetine novih modela i nije tačno da je 500L toliko loš. Nije vozačka mašina kao npr. neki BMW ali to 500L ni ne treba da bude. Jedina stvar koja mi je u vožnji 500L ozbiljnije zasmetala su predebeli A stubovi koji kvare preglednost. Ništa drugo od ozbiljnijih mana ovaj auto nema. Dizajn? Stvar ukusa! Meni lično na Trabant liči Mini Countryman a ne Fiat 500L. A i koliko je u automobilskom svetu relevantno mišljenje novinara "Volstrit džornala"? Mislim da nije uopšte. Oni uopšte nisu automobilski novinari. Na kraju, potpisujem da je 500L bolji od gomile američkih promašenih modela koje su napravili tokom poslednjih 30-tak godina. Pre bih njih poredio sa Trabantom. Zaista retko branim i Fiatove i bilo koje druge automobile od kritika ali ovde je po meni u pitanju čist bezobrazluk.

pacijenti

pre 8 godina

A sad` kad` navale dezurni autosovinisti, trolovi svake vrste, frustranti, strucnjaci i naravno komsiluk... Ovo je idealna vest za njih. Neki od njih ce i za Novu godinu ovde da provedu na komentarima.

Ilija

pre 8 godina

Šta reći ja dok sam to govorio 2010 proglašen sam budalom a ja inostale kolege dileri fiat i zastava smo bankrotirala zbog nečije sulude ideje..

Danilo

pre 8 godina

Ne znam zašto ga ovako pljuju, meni je 500L baš lep auto. Priznajem da nije neki vrh vrhova (to je Golf II dizel, razume se) ali mislim da su američki novinari malo više bogati i malo više dokoni nego što treba.

Kića

pre 8 godina

haha kakva gomila gluposti, plaćeni hejterski oglas. 500L je odličan auto, za male pare imate auto opremljen kao spejs šatl. Čak i sponzorušama se dopada spavaća soba iza prednjih sedišta :)

nikolanikola

pre 8 godina

Vozim 500L kao sluzbeni. Sve u tekstu je apsolutno tacno. Jos u kombinaciji sa 1,4 benzin motorom, imate osecaj kao da dodajete gas a iza vas neko vuce u nazad.

Karlo

pre 8 godina

A "Forbs" i "Volstrit džurnal" su poznati auto-magazini. Totalne gluposti, koje pišu isfrustrirani pozeri kojima je važan samo imidž, utisak na okolinu. Fiat 500L je odličan auto koji vrlo dobro ispunjava svoju svrhu; dosta sam ga vozio i znam šta pričam. Američko tržište jeste veliko ali Fiat tamo nikada nije imao skoro nikakvu prodaju; to što plasman modela 500L ide slabije u SAD više govori o tamošnjim običajima i potrebama, i teškoći proboja na tržište markom i modelima koji nisu poznati, nego o samim automobilima.

Džoni

pre 8 godina

Bravo! Ovo u tekstu tvrdim od kada je izašao iz fabrike samo sam ga ja poredio sa trafikom na točkovima! Da li će se kod nas više napraviti neki kršteni auto? Šteta za onaj Tipo koji lepo izgleda a pravi se u Turskoj dok se kod nas opet spominje neka sprdnja od auta tipa topolino! Još malo pa će praviti i pedalino!

zivcan_neki_lik

pre 8 godina

Pa jeste smesan auto. Ne znam kakav je kvalitet, ali izgled cist promasaj - visok, zdepast sa tockicima koji kao da su skinuti sa gradjevinskih kolica.

aha

pre 8 godina

Pa kad se kod nas proizvodi sta drugo moze biti... Mi da smo pametni proizvodili bi Teslu po NASEM veliko pronalazacu i naucniku a ne o italijansko djubre...

mrmot

pre 8 godina

Службено возило телетабиса...мада у овој напаћеној земљи,ова креатура дође као швабама C63 AMG.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Od tog tipa ništa se drugo i nije moglo očekivati. Ne tvrdim da je 500L nešto, mislim i da nije uspeo model, ali ovaj ga baš pretera. Podseća me na njegove kolege koji slične "mane" nalaze i Djokoviću... Mislim da takve bolesnike najviše iritira reč Srbija...

nišlija

pre 8 godina

Apsolutno se slažem sa svim navedenim u tekstu..tako je od početka,nego nama teško da priznamo posle onolike kampanje ..jednom ružan i nezgrapan! Tvrdim da bi mu i u Srbiji prodaja bila bar 3-4 puta veća da je samo malo lepši

Lazo

pre 8 godina

Muka mi je od ovakvih plaćenih tekstova. Ne znam u čemu je poenta da se pravi ovako negativna reklama. Visok stepen bezbednosti, jako udoban i komforan. Mali potrošač. Vozim ga službeno i osim redovnih servisa nikakvog drugog ulaganja nema a na satu je 121000.

Dalibor

pre 8 godina

U.S. Steel Smederevo - promašaj, država pukla pare da ponovo pokrene proizvodnju; FCAS Kragujevac - pokazaće se kao promašaj čim FIAT izvuče nogu, država pukla pare na subvencije; Staklara - promašaj, Magnohrom - promašaj, firme koje su privatizovali domaći "privrednici" - promašaj do promašaja. Dajte fabrike radnicima!

Smuleco

pre 8 godina

Amerikanci nikada nisu "voleli" brend Fiat! Tako, da je ovaj mudros.r, mogao, ovo isto, da napiše za bilo koji Fiatov model. A inače je kompetentan, sudeći po listi koju je napravio, "ubilo se"!

Smuleco

pre 8 godina

Amerikanci nikada nisu "voleli" brend Fiat! Tako, da je ovaj mudros.r, mogao, ovo isto, da napiše za bilo koji Fiatov model. A inače je kompetentan, sudeći po listi koju je napravio, "ubilo se"!

ćofi

pre 8 godina

klepaju nas kupce u srbiji,postavili cenu 12300 eura,pa kao skidaju 2500 za staro za novo,a realno u pitanju je tralja.Onda resenje jeste daj ga za istocnu Evropu pa nek se beda vozi.Tuga.

ccc

pre 8 godina

a da je americki,ne bi kritike bile toliko ostre,mana ima ali uopste nije toliko los.50.000 sam presao sa doticnim i uz malo jaci motor(1.4b)i malo sira-komfornija sedista bio bi odlican za ono za sta je namenjen.

knele

pre 8 godina

sta ocekivati kada politicari umisle da su pametni
Samo inzinjeri mogu spasiti ovu zemlju ni pravnici, ni novinari, ni psiholozi ni knjizevnici ne znaju, tj nisu struke koje razvijaju znanje potrebno da se odabere optimalna odrziva proizvodnja bilo cega od auta do topionica.
Shvatam ja da je politicarima najbitnija provizija ali pre nego naprave gluposti kao Dinkic sa Fijatom trebaju da uzmu nekog strucnjak

drvobradi

pre 8 godina

Meni je simpatican. Zapravo, da mi finansije dozvoljavaju, to bi mi bio idealan drugi auto u porodici. Nije veliki, a opet je jako prostran, paleta motora je uglavnom za gradsku voznju, izgled mi je dopadljiv. Sto se tice FIATa, mislim da su pogresili kada su ga plasirali na americko trziste. Koncept 500L tamo apsolutno nema prolaz. MPV ili ima 7 sedista i ogroman je (Toyota Sienna, Honda Odyssey), ili je mali auto. Pored toga, ako ciljaju urbanu populaciju, moraju da imaju hibrid u ponudi.

mikele

pre 8 godina

zamislite kad je i za nas preskup sa cenom od 10 500 eura..ko jos vozi taj auto ...niko..mozda u italiji taxisti ..auto je totalni promasaj..dizajnom ..motorikom..taj auto je zastupljen 0.01% kao vozilo..pa sto bi ga talijani gasili ako se prodaje..

Andrija

pre 8 godina

Nazalost nedovoljno luksuzan automobil za americko trziste, za 30k dolara koliko kosta full opremljen mogu da se kupe mnogo luksuzniji automobili, jednostavno nema sta da ponudi na americkom trzistu. Zaista steta, veoma simpatican automobilm, ali ga razbija konkurencija...

:/

pre 8 godina

Vozim ovaj auto redovno kao sluzbeni i ne znam sta ovaj ludak prica za menjanje brzina? Menjac je precizan i nemam zamerku na njega.
Sto se tice upravljanja - slazem se. Auto ne pruza nikakvu "povratnu informaciju" o putu, preko volana.
1.4 120ks benzinac mi je malo trom (nije elastican), ali to je do kubikaze pre svega jer je auto ipak velik.
Dizajn je diskutabilan. Ne svidja mi se, ali mi nije ni ruzan, a i ukusi su razliciti.

pančevac

pre 8 godina

Sve čega se Dinkić dohvatio je propalo...FAS će završiti kao Železara, vratiće nam ga italijani za 1 evro sa 3000 zaposlenih i ogromnim dugom. Ionako je Srbija preuzela sab rizik i plaća radnike zaposlene u FAS

srboljub

pre 8 godina

Srbija po drugi put na vrhu sveta! Prvo Yugo a sada Fiat500L.Oba proglaseni za najgore automobil na svetu (citaj USA).Mada za Yugo se ne bih slozio,a ova nakaza od vozila....
P.S. Ne vredjati Trabant! Imao 2 komada,neunistiv, i pogledajte koliko sada kosta polovan u Nemackoj.

Dragan

pre 8 godina

Najiskrenije, ovo je maksimum koji automobil ovako dizajniran moze da pruzi. Cak i u Srbiji nije briljirao kao domaci automobil. A sto se tice kritike americkih automobila, cinjenica je da su ameri u poslednjih pet godina razbili evropske proizvodjace po pitanju svezine dizajna i performansi(izuzev Mercedesa). Uvek bi pre vozio kadilaka cts nego bmw a ili audija koji se vec 10 godina ne menjaju.O folksvagenu ne treba ni razgovarati posle svega.

Sole

pre 8 godina

Slazem se da danas svako ima pravo da napise sta god mu padne napamet, ali pominjati Istocnu Evropu gde treba prodavati "lose" stvari, po meni je pogresno, a sam taj deo teksta je napisan diletantski.

antibot

pre 8 godina

Nije promašaj za Fiat.. Oni nisu uložili ni euro.. Sve platili građani srbije.. Koja to firma koja se hvali da uložila tu više od milijardu evra a prijavi ukupnu zaradu Za dve godine 15 miliona evra.. Pa tim tempom će da vratiš investiciju za 150 godina i to ako ne računa da im dajemo godišnje 50 miliona na subvencije.

asta la vista

pre 8 godina

Fiat će jednog dana reći ćao Kragujevcu. Njihov dolazak je bila čisto politička odluka, totalno neekonomska i na štetu naše zemlje (kada bi se objavili tajni delovi ugovora siguran sam da bi mi bili u minusu kad se podvuče crta, jer iako Fiatu veoma loše ide što se tiče ovog modela njima se još isplati da budu ovde, verovatno do isteka nekog ugovornog roka), i u nevreme - na pragu svetske ekonomske krize koja pritiska svet već 7 godina. Kragujevac jedinu šansu ima dovođenjem nekog azijskog proizvođača malih kvalitetnih automobila, jer njima može ponuditi ono jedino što ima, LOKACIJU na pragu EU. Bilo bi dobro da se napravi neki dil sa kinezima i povežu Železara Smederevo i ovaj rudnik litijuma u Jadru koji će se otvoriti, pa da se plasiraju mali električni automobili koji će sigurno biti konkurentni cenom. Italijani umeju da prave samo svetski popularne sportske automobile, putničke nikako, i to tako oduvek bilo i biće. Zato ih nije trebalo dovoditi u Kragujevac.

miki

pre 8 godina

mozda jeste prosecan i voze ga samo zene sa decom i stariji ali to je sve uredu...ne znam samo sa kojim autom u toj klasi ga je novinar poredio... da 500x interesantan jeste i ti motori koji inace idu u oba modela 1.6 120ks su sjajni...

Slobodan

pre 8 godina

Citam tekst i ne verujem koliko je novinar sve pogodio. Bio sam vlasnik 500 L preko godinu dana, nedaj Boze nikome.... Kada vozis imas osecaj da nemas potpunu kontrolu na tockove, posebno je izrazeno na auto putu, kao da ima nekolg lufta, nisam strucnjak za automobile pa ne znam ni da objasnim. Menjac je uzasaaaaaan, nakon 5000 km mi je crkao, resili mi problem ... Nakon 3000 km opet isti problem, neki fabricki problem koji niko nije znao sta je... Posle toga sam ga prodao i izgubio oko 3500 EUR. Odgovorno tvrdim najgori auto koji sam imao u svom zivotu, a bilo ih je dosta. Ovim komentarem apelujem na sve ljude koji ovo citaju da dobro razmisle o kupovini ovog automobila.

Alo Bing?

pre 8 godina

U SAD su mnogo jaci igraci od Fijata morali da redefinisu svoju strategiju ponude a ovo sto je ponudjeno u 500L je očigledno ne dovoljno da zadovolji pre svega kvalitetom.

SmartAss

pre 8 godina

U potpunosti se slazem sa nekim od ranijih komentara. Potpuno je besmiskeno diskutovati dizajn 500L kad je on stvar ukusa. U ostalom ko pravi elegantne,moderne,inovativne automobile, Ameri ili Italijani,Nemci,Francuzi,Svedjani,Englezi?
Sto se tice performansi automobil je sasvim korektan. Ono sto verujem da dosta ljudi ovde ne zna je to da su Fijatovi modeli dosta skuplji u Americi a da ne pricam npr. u Australiji gde ga ih skoro ni nema. S druge strane Japanski,Kineski....modeli su cak i jeftiniji od domacih Americkih automobila. Imajuci to na umu lako je reci da je neka Honda, Toyota , Lexus bolji. Ako dodjete u Evropu 500L je skroz konkurentan sa performansama u svom cenovnom rangu. U ostalom sta raspravljati o dizajnu sa Americkim obicnim novinarom. Za njih je dobar automobil onaj sa 1000ks i koji grmi kad se upali ali zato nema veze sto mu se sasija isavija zbog toga, bitan je zvuk motora. Uporedite npr njihov vrhunac superautomobila Korvetu i Bugatti,Ferrari ,McLaren. Evropski automobili su plod dizajna i tehnologije, a Americki su plod cistog kapitalizma.

Bojan

pre 8 godina

U istočnoj Evropi većina ljudi nemaju para da kupe taj model.To je bre za vas pravljeno,da izgledate još moćnije od građana zaostale istočne Evrope!

Igor

pre 8 godina

To su gluposti, to je odlican auto, prostoran, velik, udoban i ne mnogo skup naročito ako se koristi neka od pogodnosti ili neka od akcija. Za tu cenu ne postoji ta klasa automobila, ostali venovi koštaju nekoliko hiljada evra više.
Ja ne mogu da shvatim da smo srećni što nam je neko napljuvao auto, to je meni isto kao da vam neko napljuje kucu, porodicu a vi kažete bravo majstore. Moramo malo razviti patriotizam

Achitwn

pre 8 godina

Rijesenje je i zatvoriti tvornicu. Ekonomski je isplativije.
(milos, 30. decembar 2015 15:35)

To je i moja sumorna prognozq, talijani nece ulqgati vise ovde, zatvorice je.

sabke

pre 8 godina

Ne znam za fiat 500, ali onaj standardni punto sto se ovde sa klimom prodavao za skoro 10 000 evra je najgori auto napravljen posle 2000 godine koji sam ja imao prilike da vidim.
Imalo sam u prosloj firmi dva komada starih svega par godina. Na oba se pokvario servo uredjaj, na jednom otpao auspuh posle 2 godine. kvacilo stanrdno neispravno i tvrdo i jos milion kvarova. Sad u trenutnoj firmi sednem za jednim puntom i prvo sto sam primetio da opet kvacilo ne radi kako treba. Zao mi je onih ljudi sto su ga kupili. Verovatno je za svoje vreme i gori od juga.

Darko

pre 8 godina

Nikako da oproste Fiatu sto im je pokupovao autoindustriju za male pare i sada prave profit..Auto je odlican za taj segment, nista mu je fali.Lepota?Pa da li je on video nove yarise, corole i rav4?da ne pricam o lexusu?novi bmw serije5?golf karavan?idi bre čoveče. ..

mup

pre 8 godina

Prvo treba policijskom istragom utvrditi sta pise u onom zamracenom ugovoru, pa onda razmisljati o drugom modelu. Baciti sve karte samo na jedan model koji izgleda kao da je pravljen za zemlju Teletabisa je zlocin sam po sebi. Takodje treba pitati Tadica i Dinkica, sta su mislili kad su za ovo cudo dali onolike pare. Imaju li ti ljudi vozacku dozvolu i dali su nekada bili na sajmu automobila, osim kao politicke zvanice.

Rade

pre 8 godina

Važno je da moderator pušta komentare dozirano; tj ako je protiv Srpskog interesa: ide ..ako je komentar konstruktivan; ne može. pa imamo komentar na Hrtvatskom: zatvorite tvornicu..to ide ali ako se izgovori da je komentar plaćen od strane lobija koji žele da Srbija stagnira, da ne ide napred, onda je to valjda nepoželjno razmišljanje.

VladaBg

pre 8 godina

@‘Ako dodjete u Evropu 500L je skroz konkurentan sa performansama u svom cenovnom rangu‘

Ja ne moram da 'dodjem' u Evropu, pošto sam već tu! Pa me zanima po čemu je to 'konkurentan'???

Posedujem 'rent-a-car' agenciju, i jedini razlog što je uzet 500L model je što je bila povoljna ponuda! Mali fiat 500 je TOP automobil, a ovo djubre (uslovno rečeno, jer ako ti je cilj da kola samo idu od A do B, bolje ti i ne treba) je isforsirano jer su mislili/hteli da na konto modela 500, zarade pare... vozim 10 modela redovno i ako je neko kompetentan da priča kakav je i da li je 'konkurentan' onda je to valjda neko ko će iz iskustva da priča...

Aco

pre 8 godina

@SmartAss, Očito nikada nisi čuo za firmu Tesla, 100% Američka, plod vrhunskog dizajna i tehnologije. A što se tiče usporedbe Američke Korvete i Bugatija, Ferarija i McLarena - halo? Hteo bih da vidim Bugatija, Ferarija i McLarena da naprave kola od $100,000 koja će da se snose sa Korvetom po performansama, tehnologiji i kvaliteti. Za jednog Bugatija kupiš 10 Korveta... a nešto manje Korveta za talijana ili engleza. Najnovja Korveta Z06 pere asfalt sa bilo kojim Poršeom 911 serije uz 1/3 cene. I tko je onda napredan u tehnologiji? Zar ti misliš da Ameri ne bi mogli proizvesti kola vrhunske tehnologije i kvalitete po ceni od $1,000,000 ako mogu da proizvedu kola za $100,000 koja konkurišu 10 puta skupljim kolima? Nije umeće u tome, umeće je proizvesti kola po ceni koja će biti prihvatljiva za "smrtnike". Korveta se prodaje u stotine hiljada primeraka, a Bugati, Ferari i McLaren u stotinama. Šta znaći nama, smrtnicima, svršavati nad posterima takvih auta? Korvetu si bar priušti svaki malo radišniji Amerikanac, bez da ukapari kuću, decu i babu. A sa Bugatijem nek se voze fudbaleri i saudijski princevi. Za takve pare već moze da se kupi ozbilnjiji vazduhoplov... idi molim te.

Rade

pre 8 godina

Tendencizna kritika. Verovatno plaćena parama od Albanske droge da bi se Srbiji naudilo. Imamo dosta neprijatelja ma je moguće da jeneko drugi naručio ovu priču. Šta je pisac hteo da kaže, da ga treba prodavati samo u istočnoj Evropi. Novi oblik razvrstavanja rasa i naroda. Ovo je nečuveno. Nema sumnje, Evrepske vrednposi se srozavaju do neslućenih granica.

moron

pre 8 godina

Eto, ja sam prošle godine kupio taj djubar i kantu. 1,6 MJ ide kao prebijena mačka, mislim da je peglica bila potentnija, a svakako je u peglici bilo više mesta i za ljude i za prtljag. A koštao me je malo više nego da sam kupio fabiju karavan dizel sa 3 cilindra.
Gore od ovoga moglo nije.
Tako da nisam ostvario "promašaj godine" ( kako to naslov sugeriše), već "promašaj decenije", koliko ću biti prinudjen da se sa ovom šklopocijom družim.
Zlo i naopako...

Šubi

pre 8 godina

Vozim 500L. U suštini nije toliko loš, i u suštini je jako lep zapravo, i ima mesta unutra koliko hoćeš, pogotovu pozadi. Medjutim, dve stvari ga ubiše, 1.4 motor sa 95 konja na ovu težinu je katastrofa, kao da plivaš sa dva tega po 5 kg na nogama, i za menjač su u pravu, sramota je da neko napravi ovako jadan menjač u 21 veku.

reformator zdravog razuma

pre 8 godina

Objektivnu ocenu o 500L mogu dati samo prodajni rezultati a oni su poražavajući. Po meni je problem u FIAT-u koji od još od punta nije napravio uspeh sa putničkim automobilom. Rezultati poslovanja FAS-a sa druge strane najbolje oslikavaju stručnost, znanje i sposobnost ljudi koji su bili na ključnim funkcijama u ovoj zemlji. Grupa diletanata bez ikakvih praktičnih znanja i radnog iskustva je uložila ogroman pozajmljeni novac države Srbije u neisplativ i neprofitabilan posao. Nesposobnost i neznanje onih koji su kreirali posao sa FAS-om treba izučavati na ekonomskom fakultetu kao školski primer ignorancije. Siromašna Srbija se dodatno zadužuje i finansira propale projekte italijanske firme. Za nevericu!

nemanja

pre 8 godina

Maliciozan i netačan tekst. Forbes niej nikakva referenca u auto medijima, ali jeste medij gde za novac može da se plasira (gotovo) sve. Auto se sasvim dobro prodaje i o tome govore cifre. No, nije to čudno. Čudno je kako ovakva glupost nalazi najplodnije tle u Srbiji. Autošovinizam i mazohizam

imenijebitno

pre 8 godina

zamislite kad je i za nas preskup sa cenom od 10 500 eura..ko jos vozi taj auto ...niko..mozda u italiji taxisti ..auto je totalni promasaj..dizajnom ..motorikom..taj auto je zastupljen 0.01% kao vozilo..pa sto bi ga talijani gasili ako se prodaje..
(mikele, 31. decembar 2015 00:01)

pre 10 dana sam se vratio iz italije, i voze ga samo tako, otprilike svaki treci je 500l. toliko.

Milan Nis

pre 8 godina

Teska budalastina, ameri i njihov smisao za dizajn, humanitarni rad, stednju i dobrodoslicu, ma mojte mi kasti....
(Boris, 30. decembar 2015 17:04)
Budalastina ili ne,oni su ti od kojih auto-industrija zavisi,pogotovu sa evropskog trzista.Zemlje dalekog istoka jos uvek daju prednost modelima iz Japana i J.Koreje i sve vise Kine.Voleo bih da gresim,ali tesko da ce FIAT u Kragujevcu opstati.

puko je Kragujevac

pre 8 godina

Meni se auto sviđa, to je stvar ukusa o kome ne treba raspravljati. Imam Punto II ali 500L mi je lep auto. Mislim da je glavni promašaj letva volana, trebali su napraviti jačom i prednje vešanje boljim i dodati jače motore i da počne paleta motora za američko tržište od 1.9 mjet i 2.4mjet i 1.8 benzin i 2.4 benzin. Za evropsko tržište 1.6 mjet i 1.6 benzince i ništa drugo nisu trebali uraditi. Auto ima ogromnu karoseriju i ima veliki nos tj. veliki mu je otpor vazduha tj. nije airodinamičan.

Ovo što sam napisao je lek i rešenje i zaključak problematike. U Americi i Rusiji je litar benzina 50 dinara. Stavljati slabašne motore za ove dve velike zemlje zbog velikih razdaljina, samo diletant mogao staviti.

ABC

pre 8 godina

Većina vas koji pljujete po 500L-u niste vozili nista novije nego stare drešine iz uvoza sa 400000km.Vozili biste i 500L ali pošto nemožete da ga kupite onda je najbolje da ga pljujete.Kod nas da dođe Mercedes da se pravi (sklapa) i taj biste pljuvali kako nevalja.Nasedate na razne priče rekla-kazala.

Privrednik

pre 8 godina

Srbi su samodestrukgivna i samoubilacka nacija.99%mrzitelja FIAT-a,nikada nije ni proslo a kamo li selo u 500l.Udjite u salon Ciata,sedite u 5l,napred,pozadi,pa onda pricajte.

razmisli ko je tu promaseni slucaj

pre 8 godina

@mikele

U danasnje vreme zaista je vrlo lako otici na google i pronaci podatke o svemu. Postoji nekoliko sajtova koji prate prodaju automobila po segmentima. Vrlo lako se mogu naci i podaci o prodaji Fijata 500L. Ako se pogleda segment u kome se nalazi Fijat 500L vrlo lako se moze videti da je i ove godine najprodavaniji u svom segmentu. U tri kvartala ove godine u Evropi je prodato 68.500 Fijata 500L, na drugom mestu se nalazi Opel Meriva sa 42.000, na trecem Nissan Note sa prodatih 38.000, na cetvrtom Ford B-max sa prodatih 36.000, na petom Citroen C3 picasso sa prodatih 30.000 itd. Ako je Fijat 500L promasaj, sta su tek onda ostali? E sad, zasto neko ima potrebu da pise komentare i da se pravi pametan a da nema pojma o tematici i odakle ovoliko 'strucnjaka" na ovim prostorima koji su "pametniji" i od Fijatovog menadzmenta, imaju "bolji osecaj" za dizajn i lepotu od italijanskih dizajnera i sta sve ne , pre spada u psihopatologiju i jasno objasnjava zasto su ovi krajevi ubedljivo najzaostaliji u Evropi.

DraganCe

pre 8 godina

Kad se samo setim kako su pljuvali tojotu prius, a sada njujorski taksisti ga voze masovno! A prilicno ih boli cinjenica da je Fiat preuzeo krajzler!

Sinnerman

pre 8 godina

Nekako mi je nelogicna kolicina botova na ovoj temi... Da li je mozda ovo neko narucio, organizovao da bi uzdigao proizvodnju Mercedesa u Srbiji? :)

Visina

pre 8 godina

Srbi po visini spadaju mađu najvišim narodima na svetu, odmah iza Šveđana i Nemaca i zato ne znaju da prave "male" automobile, ali bi odlično pravili BMW i Volvo, pogotovo X modele :)

viktor

pre 8 godina

Citat: ' ali ako se izgovori da je komentar plaćen od strane lobija koji žele da Srbija stagnira, da ne ide napred, onda je to valjda nepoželjno razmišljanje.'

Hahaha! Ljudi izgubili kompas skroz. Pogotovo stariji. Okupirali forume i facebook, jer je to za njih 'novootkriveno'. Ovaj komentar kao da je moj ćale pisao. Misle da su anonimni komentari po forumima nešto što 'ima uticaj' u tome, da li država 'stagnira' ili 'ide napred'....tuga :)

alfista

pre 8 godina

@VladaBg,
Da te pitam,shta je vecina nemackih vozila osim prevoznog sredstva od A-B?Fiat 500l je korektan automobil u svojoj klasi.Ove sto likuju da ce Fiat otici iz Kg ne zelim ni da komentarisem,jer ocigledno nemaju veze sa mozgom.

Pera Detlic

pre 8 godina

Ja sam se razmisljao (5min) da li da uzmem ficu 500L ili ne. Sve se razmisljam: ,,...bolje da kupim domace". Odem na sajt fiatusa i uporedim ga sa tojotom, hondom i nisanom i shvatim da cu da ispadnem glup. I eto, bas sam zeleo da uzmem ficu, ali logika kaze drugacije.

Radovan

pre 8 godina

"Svaki auto je dobar ako se koristi za šta je i napravljen".

Gradski auto od 4,1 metar, sa većom kabinom i prtljažnikom od hatcback C kategorije i boljim kreš testom za 11.000 €. Šasija FIAT je jedna od najboljih na svetu.

Deco što pljujete rad svojih roditelja, sada i ranije u Zastavi-Kragujevac, napravite nešto bolje jer vidim da se "odlično razumete" u:
- mašinstvo i elektrotehniku
- autotehniku
- auto industriju

Videli smo šta znaju privatnici u Srbiji da rade. Da opljačkaju firmu 90-tih, isteraju 1 milion radnika na ulice, isprazne je i onda prodaju nekome ko hoće da se bavi proizvodnjom niže jednostavnih stvari kao što su čarape,peškiri,kalendari,itd. Ni šerpu ne znaju da prave. Samo šverc komerc bofl robe sa zapada i Kine.

autosovinizam, stokholmski sindrom, kompleksi, botovi, spineri....

pre 8 godina

@srboljub

Koliko nebuloza u samo jednom komentaru. Vezbas ili si prirodni talenat? U pitanju je jedan subjektivni clanak jednog subjektivnog, americkog novinara. niti je njegov clanak baziran na cinjenicama, niti je taj novinar relevantan u industriji automobilizma da bi se njegov stav smtarao za nekakvu vrhunsku i neupitnu istinu. A tek onu nebulozu kako je trabant najbolji i da je i Yugo bolji od 500L...

S70

pre 8 godina

Da, svi smo mi navikli da vozimo "moćna" kola, sa 200+ KS, pa kada se pojavi nešto što ima samo 95 to je - šta reći...

Pošto su većina teoretičari, evo jednog praktičnog iskustva.

Prvo - vozim mnogo jači auto (170 KS), da ne bude zabune.

Očev 500L ima taj mali motor i probao sam ga na auto putu sa porodicom (nas 5 u autu sa prtljagom) do Soko Banje. Utisak - drži brzinu bez problema, osim na većim usponima, gde mora da se ubaci u petu, ili čak četvrtu ako me neko uspori. Ali, jedini auto sa kojim to ne moram da radim je ovaj koji trenutno vozim, ipak on ima mnogo jači motor.

Na Ibarskoj, pa preko Divčibara - sve ok. Nije za divljanje, ali za savlađivanje uspona, preticanje kamiona i sporijih vozila - nema problema.

Još jedna napomena - klima stalno radi, ne gasim je na usponima i kod preticanja.

Neće povući kao diesel, ali i moj autić ne vuče kao diesel, ali zato bolje ubrzava, bez grubosti.

500L ima stvari koje smetaju, ali prvo mora realno da se sagleda čemu taj auto služi, a ne da se prave neosnovana poređenja.

Pozdrav.

boki

pre 8 godina

U Fiatovoj fabrici u Kragujevcu se radi za mizeran novac, a od drzve su dobili beneficije koje ni jedna druga komoanija ne moze ni da sanja. Tako da to nije promasaj za Fiat nego za Srbiju. Kompanija ima odlicne mogucnosti da mladi ljudi nauce i steknu iskustva, jer je nacin rada, procesi i td, na jednom svetskom nivou, kakvim niko ne moze u srb da se pohvali. I tu je tacka, to je jedina dobra stvar, ove kompanije. Sve ostalo je propast, visoko obrazovani ljudi rade za 350e i masovno napustaju kompaniju cim steknu malo iskustva, a to nikoga ne interesuje, sto samo pokazuje da Italijani ne daju ama bas ni jedan dinar. Mislim da nece ta kompanija jos dugo potrajati.

Milosav

pre 8 godina

Vozio sam ga ovde u Kanadi kao rentakar, auto je super dizajn, lepa i prostrana unutrasnjost, ide lepo, nemam zamerke, verovatno cu da ga kupim za cerku kada iduce godine zavrsi fakultet.
Za sve sto se raduju propadanju fabrike u KG nije mi jasno kakvi ste to ljudi, pa bolje valjda nesto da radi u nasoj jadnoj Srbiji.

Ivan ZG

pre 8 godina

Kao prvo treba shvatiti da je SAD vrlo zahtjevno i razmaženo tržište gdje se svi na svijetu natječu. Uz to 500L je malo nezgrapan, pogotovo u produženoj verziji. Ameri pate od metara auta. Ako ima 5 metara onda je dobar. I mora izgledati agresivno. Njihovi odbojnici su duplu istureniji od onih na europskim autima.
Meni je auto super iznutra, malo manje izvana. Iako je početna cijena malo prevelika, motorizacija sa starim, neelastičnim 1,4 motorom je totalna anemija. Pa ne može toliko visok i težak auto imati 95KS. A početni dizel ima 85KS. Idući je 1,4 turbo sa 120KS, a taj sa malo opreme košta 20.000€! Tako da postaje puno preskup. Početna cijena mu je kao Suzuki Vitare sa 120KS koja uz to izgleda atraktivnije. A solidno opremljena je 1.000€ skuplja!
Tako da nije za one koji traže solidno motoriziran auto po poštenoj cijeni. Uz sve još je i verzija 500X daleko atraktivnija i odnijela mu je dosta kupaca.
To su naravno i u Fiatu znali.
Rješenje je pojeftiniti auto i učini ga "narodnim" ili ponuditi jače motore uz istu cijenu. Ovako je nekonkurentan. A i image Fiata mu ne pomaže, iako je ovo puno kvalitetniji auto u odnosu na stare Fiate.

gradinar

pre 8 godina

Činjenica je da slabo ide prodaja...
Meni lično je simpatičan, ja volim MPV koncept, ali bih za te pare verovatno ipak kupio nešto iz Koreje (I30 npr.). Dakle, nije jeftin kao Dačija, pa da ga kupuju u Istočnoj Evropi, a nije dovoljno ni atraktivan ni kvalitetan da ga kupuju na Zapadu... Tu je kvaka.