Ponedeljak, 10.08.2015.

17:34

Ovo niste znali: Čudne činjenice o Drugom svetskom ratu

Izvor: fokus.ba

Ovo niste znali: Èudne èinjenice o Drugom svetskom ratu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

džoni keš

pre 8 godina

ako hronološki poredamo događaje iz našeg ugla,ne zaboravimo posetu kneza pavla i kneginje olgice nemačkoj u junu 1939.kada mu je hitler u njegovu čast priredio veliku paradu, a ni 3 meseca posle počinje ww2. u europi. u aziji je počeo 2 godine prije japanskom invazijom na kinu. zanimljivo je da je, opet iz našeg ugla,rat kod nas počeo tek nakon aprilskog prevrata, što je hitlera primoralo da odloži barbarosu i obezbedi južni bok, a "narodni ustanak" izbija tek nakon napada hitlera na sssr i naredbe iz moskve da se diže ustanak kako bi se oslabio pritisak na ruse. zanimljiva su i "domaća" savezništva: tito sa dražom,dok to nije puklo, ustaše ( koje je naoružavala nemačka) sa četnicima ( koje je naoružavala italija ) dok i to nije puklo pred sam kraj rata pa su ustaše do nogu porazile trupe đurišića kod lijevča polja blizu banjaluke ( preživeli su to zvali drugim kosovim poljem) tj. ono malo što ih je preživelo, jer su ustaše u staroj gradišci i jasenovcu ubile oko 1500 zarobljenika, na drugim mestima još više, sem četnika crnogoraca koje je vodio sekula drljević,a koji su se stavili pod komandu ndh. ti crnogorci, uvek s nož s leđa. inače hitler nije imao šanse da dobije rat,jer em je bio lud, em glup, napravio je toliko strateških grešaka da je to bilo nemoguće. npr: u momentu kada 1940. kod dankerka treba do kraja da desetkuje engleze i francuze i oslobodi sebi 1 front, on okreće prema parizu i pušta desetine hiljada britanskog ekspedicionog korpusa da umaknu preko la manša

neutralni felsh

pre 8 godina

Davno sam pročitala Kvaku 22, i pomerala bih vam te linije frontova, baš kao Josarijan, pa bili za Ruse, ili Amerikance sve jedno mi je.
(verba volant, 11. avgust 2015 16:53)

tako je! pozdrav za vaseg yossariana, i ja sam uzivao u svom :)

verba volant

pre 8 godina

Kolko stratega na jednom mestu!

Evo mog priloga:
Pilot aviona B-29 koji je leteo kao izvidjač metereološke situacije iznad Hirošime se zvao Klod Eterli. Amerikanac, naravno. 1947. godine je pokušao da izvrši samoubistvo. Na predavanjima iz meteorološkog izvidjanja je, umesto o temi, govorio o žrtvama Hirošime. Iz vojne psihijatrijske bolnice je pisao pisma protiv atomskog naoružanja. Skončao je tamo.

Stalno sam u istoriji tražila ljude. Na svim stranama. Oni me zanimaju. Ne brojevi. Ukupne žrtve rata znam i bez ovog članka.

Davno sam pročitala Kvaku 22, i pomerala bih vam te linije frontova, baš kao Josarijan, pa bili za Ruse, ili Amerikance sve jedno mi je.

neutralni felsh

pre 8 godina

@mikile To da je Nemacka izgubila rat zato sto Hitler nije slusao generale je laz koju su u svojim posleratnim memoarima forsirali upravo ti isti generali,kako bi prikrili i na Hitlera prebacili svoje greske.Izgubili su zato sto su zaratili sa 3 velike sile,debelo potcenili svog protivnika(Sovjetski Savez),i nisu bili spremni za "totalni rat" koliko i njihov najveci protivnik(Sovjetski Savez).
(rvp, 11. avgust 2015 11:20)

pa... i jedno i drugo. nemacka nije bila spremna za dugotrajni rat. zato i jesu izmislili taktiku blickriga, da bi munjevito napadali koncentrisanim klinovima i time amortizovali zbirno manji broj resursa (blickrig redosled: avijacija tenkovi pesadija artiljerija) od neprijatelja. to je do fatalno porazilo englesko-francusku koaliciju na zapadu, uspavanu svojom velikom brojnom nadmoci. ali zivot nije samo matematika.
ali u rusiji sam hitler je odustao od poente filozofije blickriga: sto pre poraziti neprijatelja, dakle - zauzeti prestonicu. svi marsali su ga nagovarali da pozure ka moskvi a on se mesec dana petljao sa opkoljenim sovjetskim armijama oko vjazme, radi propagandnih efekata mase zarobljenika. pred frontal za moskvu ih uhvati prvo blato (fatalno) a zatim i zima, a potom i velika sovjetska kontraofanziva koja ih je vratila 200km od moskve, zaustavljena krajnjim naporom na terenu. na prolece hitler ne koristi rusku iznurenost, vec se okrece od moskve i forsira veliku letnju ofanzivu na jugu, prema stalingradu, dajuci rusima vreme da se pripreme, uz dramaticne gubitke, da - ali takticki nisu vise fatalno ugrozeni. umesto brze pobede, poceo je rat za resurse, kampanja na istoku se oduzila. a sto je vreme duze, vise imas sanse da pogresis.
staljin se tokom rata sve manje mesao u usko vojne stvari, a hitler sve vise. naravno, nije to odlucilo rat, ali ga je mnogo skratilo. posle poraza kod staljingrada, hitler u leto 43. ulaze sve strateske rezerve na kontraofanzivu na opsegu kursk - umesto da je poslusao dokazanog generala modela i presao na aktivnu defanzivu, sa oklopnim kontraudarima. ovako je prokockao sve jake karte i doveo armije u stanje takticke nedoumice - niti si vise jak da konstantno napadas, niti imas dozvolu da se smisleno branis. to jeste bilo fatalno.

Patriot

pre 8 godina

@prica je mnogo, istina jedna, ne, Japanci nisu navuceni da napadnu SAD. SAD je imao pomorsku bazu na Filipinima. Japan je shvatio da to sto je pocelo sa sankcijama, da ce se zavrsiti sa pomorskom blokadom. Ne zaboravi, Japan je naftu i ostale sirovine dovozio brodovima iz Indonezije. Filipini su bili na pola puta izmedju Japana i Indonezije i americka mornarica je mogla u povoljnom trenutku da jednostavno izvede pomorsku blokadu i prekine japansko snabdevanje. To bi znacilo kraj rata jer Japan nije imao resursa da vodi rat. Bili su zavisni od resursa iz Indonezije (Indokine generalno, Malezija etc.). Japan je doneo odluku da mora eliminisati americku mornaricku bazu na Filipinima, jer u usovima zatezanja neprijateljstva sa Amerikom koji su poceli sankcijama, Japan je znao da ne sme imati Amerikance na Filipinima, na vitalnoj ruti. Ali ako bi napali Filipine, americka pacificka flota iz Pearl Harboura bi odmah dosla, sve sa nosacima aviona i doslo bi do pomorske bitke koju Japan nije smeo da rizikuje jer im je fokus bio Kina. Zato je odluceno da se prvo napadne Pearl harbour, unisti americka Pacificka Flota a onda da se resi situacija izolovanih Filipina. Tako je i bilo. Daglas MacArthur je morao da napusti Filipine. Napustio ih je sa cuvenom recenicom "Vraticu se". I vratio se. Japan je bombardovao Pearl Harbour, naneo veliku stetu americkoj Pacifickoj Floti ali nisu uspeli da potpe nosace aviona koji tada nisu bili u luci. Bez teorija zavere molim. Istorija, a ne praporci.

neutralni felsh

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Kakva Staljingradska bitka u februaru 1944? Mislis 1943, kada je zavrsena (zvanicno 2. februar).
Uzgred budi receno, USA nije bila zatecena u Pearl Harbour-u, barem dva agenta su dojavila planove, Popov i Zorge.
(MisterNo, 10. avgust 2015 23:47)


1. lapsus ili greska u kucanju.
2. jao kad krenete tako, sa "oni su znali pa se namerno obrukali"...
dojavili im japanske planove? po tvojoj logici su i rusi znali da se sprema "barbarosa"? njima je takodje dojavljivano da se nesto silno kuva na granici s poljskom. bas taj mister zorge.
ali jedno je dojava, drugo je uzimanje u obzir te dojave. obavestajne sluzbe u takvim vremenima dobijaju brdo dojava, informacija, svakog dana. mnoge su namerni spinovi suparnicke strane (to im je omiljeni deo posla) i zato mnoge istinite informacije zalutaju medju neproverene. u smislu: ajde da ne gnjavim ovime generalstab, smejace mi se. amerika se do perl harbura ponasala u stilu "japanci da udare? nema sansi, boje se rata sa nama", a posle perl harbura "jao sad ce invazija, pravi brodove!"
slicno je bilo i sovjetima. ko je bre smeo opet da izadje staljinu na oci i kaze "druze kobo, opet dobijamo informacije da se nemci grupisu oko granice, napasce nas" kad je on toliko verovao u svoj pakt sa hitlerom? posle prvog prodora nemaca isprva nije verovao vestima sa terena a kasnije danima nije izlazio iz sobe, izludeo zbog takve "hitlerove izdaje". naravno, posle se smirio i naucio da slusa svoje generale, za razliku od hitlera koji se sve vise petljao u vojne operacije.

rvp

pre 8 godina

@mikile To da je Nemacka izgubila rat zato sto Hitler nije slusao generale je laz koju su u svojim posleratnim memoarima forsirali upravo ti isti generali,kako bi prikrili i na Hitlera prebacili svoje greske.Izgubili su zato sto su zaratili sa 3 velike sile,debelo potcenili svog protivnika(Sovjetski Savez),i nisu bili spremni za "totalni rat" koliko i njihov najveci protivnik(Sovjetski Savez).Sto bi rekli u mom rodnom kraju,"na mrtvog vuka i zec k***c poteze".

Ja

pre 8 godina

@ Pre neki dan sam gledao neki klip na YT, mislim da je tamo rečeno da bi treća nuklearka na Japan bila bačena na neki drugi grad (ne sećam se koji), a ne na Tokio. Ne znam ko je u pravu.
(Powerslave, 10. avgust 18:21)

Treca atomska je trebala biti bačena na Kobe, inače pre toga Tokio je već bio bombardovan nekoliko puta napalm bombama i čitav grad je izgoreo poginulo više ljudi nego od atomskih bombi

prica je mnogo, istina je jedna

pre 8 godina

@
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)

Da bi se sagledala puna istina, potrebno je ukrstiti podatke sa raznih strana, a ne samo cuti i procitati zvanicnu verziju. Nisu Japanci napali SAD zbog dugorocnog uticaja sankcija kako si naveo. To je 100% nerealno. Japanci tada kontrolisu ogromnu teritoriju po Aziji i mogu bez SAD. Pritom, Japanci nisu glupi da planiraju da osvoje i okupiraju SAD za sta nemaju logistiku, a ni vojsku. Na morima su bili inferiorni u odnosu na SAD i Britaniju. Pa Japan je izasao iz sukoba sa SSSR-om koji je bio razvucen ratom sa Hitlerom. Dakle, Japan nije bio u stanju da napada SSSR, bogat resursima, a napasce SAD preko okeana i bez resursa na zapadnoj obali?! Japan je "navucen" da napadne Perl Harbor. O tome svedoce dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je vrh SAD imao podatke o pripremi napada, ali ga nisu sprecili ili makar umanjili posledice. SAD su zelele formalni povod za ulazak u rat koji bi javno mnjenje progutalo.
Normandija. Saveznici su se iskrcali kada su shvatili da ce se Crvena armija razliti po celoj okupiranoj Evropi. To je bio razlog za iskrcavanje, a ne nesto drugo. Geopolitika posleratne Evrope. Sa drugo strane, odgovaralo im je da cekaju do juna 1944. jer su elitne Hitlerove divizije ginule na istoku. SAD i Britanija su imali olaksan posao.
A kad kazes da su SAD principijelno uvele sankcije Japancima, zasto isto nisu uvele i Britaniji koja je na isti nacin cinila zlocine nad Kinezima?

Jovan Lazarevic

pre 8 godina

@Obalj grad i svi oni koji ne postuju dovoljno sopstveni narod

"Ja se samo pitam da li narod sa tako neodgovornim odnosom prema svojoj proslosti, a samim tim i prema svojoj buducnosti, ima izglede da opstane dugorocno?"

Narod o kojem pricas je narod koji belezi najduzu istoriju naroda na svetu. Taj narod je inace jedna od prvih civilizacija (Starcevo-Vinca - megalopolis i prva civilizacija sa svojim pismom, verom, kalendarom, razvijenom kulturom u Evropi) i postojao je jos u vreme prve civilizacije Mesopotamije za koju znamo koliko je trajala i kako se zavrsila.
Takodje zelim da te podsetim na mnoge drevne civilizacije koje se uzdizu u svim uzdbenicima i svugde po medijima a koje nam nisu ni do clanaka po duzini postojanja i onome sto su ostavile iza sebe.

Ono sto treba da znate je da je kompletna kultura, nauka i metalurgija u Evropi nastala zahvaljujuci Drevnim Srbima tj. nasim direktnim pretcima i njihovoj kulturi i znanju.
Sve civilizacije koje su kasnije nastale imaju tragove nase civilizacije kako kroz nase pismo koje su pogresno intepretirali kao indo-evropsko, tako i kroz kulturu. Egipat, Grcka, Rim, pa i Jevreji i njihove vere su nastale posle nas i nase vere !
U nalazima tih starih civilizacija mogu se pronaci tragovi naseg pisma i nase kulture.

Mnoge velike civilizacije su nestale, a mi kao narod i dalje postojimo.

Nemojte to nikada zaboraviti kada govorite o sopstvenom narodu !

mikile

pre 8 godina

Nemci su imali najkvalitetniju i najmoderniju uniformu,maskirnu u nekim spec.jedinicama nalik današnjim modernim uniformama,dizajnirao je Hugo Boss lično. Porsche na zahtev Hitlera pravi vw bubu, Kalašnjikov ak-47 je kopija nemačkog STG-44 "sturmgewehr" jurišne puške koju su pred kraj rata korístile elitne jedinice, najbolji mitraljez MG-42 nemački, zlo od puške, kasnije kod nas se zvao "šarac", prvi "night vision" imali su SS odredi, najbolji tenk Tigar sa topom od 88mm dok su ruski tenkovi imali top od 45mm. Nemci su bili superiorniji u svakom pogleu,loši Hitlerovi potezi su doveli do gubitka rata, nije slušao svoje generale.

018

pre 8 godina

Pod tačkom 11 važi za nemačke podmorničke snage. Oba Denicova sina su poginula na podmornicama.

Oko Pavlovljeve kuće u Staljingradu je poginulo više Nemaca nego u osvajanju Pariza.

SS uniforme je proizvodio Hugo Boss.

Vasilij Čujkov je jedini maršal Sovjetskog Saveza koji je sahranjen van Moskve. Sahranjen je na brdu Mamajev Kurgan u Volgograd, bivšem Staljingradu.

Cela jedna sovjetska divizija je za jedan dan poginula u Staljingradu, od prvog do poslednjeg vojnika.

U Staljingradu su Sovjeti podigli most preko Volge na pola metra ispod površine vode, da ga Nemci ne bi videli iz vazduha.

џангризалосаурус

pre 8 godina

Пре 1.9.1939. Немци су се војно вратили у Немачке области које су биле демилитаризоване, Италијани су напали Етиопију, Немци ушли у Аустрију и отели део Чехословачке уз благослов Енглеза и Француза, Јапанци упали у Кину...

Стаљин је тражио антихитлеровски савез са Британијом и Француском и био је одбијен, затим се окренуо Немачкој како би се заштитио СССР. А Немци, пуни себе, раширили се на све стране "Heute gehort uns Deutschland, morgen die ganze Welt".

en passant

pre 8 godina

Vrlo interesantan text, poučan u svakom pogledu, treba ga svakako pažljivo pročitati. Ipak - jedna zamerka prevodiocima:

"17. Procenat smrtnosti svih ratnih zatvorenika u ruskim kampovima iznosi 85 odsto."

Većina ljudi razume o čemu se tu radi, ali zar je bilo teško napisati da se radi o LOGORIMA?
Ovako, pri površnom čitanju se može steći utisak da su neki sovjetski građani (cca više desetina miliona), "kampovali" negde u SSSR, a njihova(sovjetska vlast) ih sistematski likvidirala, rušila šatore, ugasila logorske vatre, isprljala veš, koji se sušio... etc.

Dragce

pre 8 godina

Evo još jedne zanimljivosti:
75-80 nemačkih žrtava na istočnom frontu je stradalo od sovjetske artiljerije!
SSSR jeste proizveo 10x više tenkova i aviona od onih koje je kupio, ali je zato većina kamiona bila iz lend/lease programa (Sovjeti su sve kapacitete usmerili na ono što su smatrali bitnijim).

@Liberty
Ovo za gorivo je apsolutno tačno. Nemci su napad na SSSR započeli par sati nakon što je (poslednja) isporuka goriva iz SSSR-a prešla granicu.

2+2=5

pre 8 godina

kada su rusi usli u berlin koliko km su saveznici bili od berlina i ko je bio kome saveznik? i ciji saveznici danas dizu spomenike ss divizijama? IIsv. rat nije gotov, on samo tinja sve ove godine.

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Statistika gore, dole bitno je ko je kakve koristi izuko iz WW2. Tu su Westerijanci bez premca uprkos minornim zrtvama i doprinosu u pobedi nad Nemaćkom i njenim saveznicima.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Svakako svi pristrasni u svojim komentarima, uz neke katastrofalne greske u podacima i datumima, MANJE ZNAJU istinu i sustinu od Eleonore Ruzvelt. A ona je ovako rekla: 2. sv. rat su IZGUBILI NEMCI zbog sujeverja Hitlera - kada je stopirao '41. projekt izgradnje balisticke rakete, zbog hvalisave izjave tada 19-naestogodisnjeg Vernera fon Brauna: "moj Fireru, za DVE godine cemo napraviti raketu kojom cete moci ici u posetu bogu". Potom je nastupilo osipanje naucnika: Openhajmer, Nils Bor, Fermi, fon Braun...
I objasnila je: rat U EVROPI su dobile RUSKE GRUDI, "kacuse" i T34; engleska avijacina i mornarica; Americki kapital.
Procenti zrtava su sledeci: svaki CETVRTI Poljak - od kojih su 90% zapravo Jevreji, svaki OSMI Jugosloven - Srbin, i svaki DVANAESTI Sovjet - Rus.
Francuzi su rat PRESPAVALI, kao i svi ostali narodi u Evropi, osim istocnih Slovena i Srba, i Italijani do septembra 1943. na strani Hitlera, ali su posle rata, i to neki dugo posle, izmisljali "pokrete otpora", osvobodilne fronte, a neki se i danas stide nekoliko stotina Hrvata uz 100% ucesce Srba iz Hrvatske i BiH sa Srbima iz Srbije.

tony

pre 8 godina

hm, ovako, treba napraviti razliku izmedju sovjeta i rusa. svi rusi su bili sovjeti a svi sovjeti nisu bili samo rusi. pomenuta brojka se odnosi na sovjete, rusa je mnogo manje stradalo tokom rata, manje od milion. rusi su stradali najvise od staljinove ruke.

ed

pre 8 godina

ne znam koliko je zlonamernih ali gledajte ovako, Rusija nije bila u savezu sa Nemackom, imali su dogovor o nenapadanju Staljin i Hitler. Hitler se nadao da ce zavrsiti neke operacije pre Rusije a Rusi su znali da nisu spremni za rat pa im je to odgovaralo. Nemci su bili ubedjeni da ce Francuska biti pravi front kao u WWI i nije im trebao i drugi front na istoku. kada su shvatili das su zavrsili sa Francuskom i jos nekim zemljama krenuli su po rusku naftu.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

ja
Zaboravio si samo da dodas da nije udarila velika zima i zaledila nemcima tehniku ruse bi mogli danas da vidimo samo u muzejima.
(Cehov Pavel, 10. avgust 2015 21:58)

U pravu si Pavel, narocito ako se uzme u obzir da je odmah sa ruske strane bilo leto, a ne velika zima kao nanemackoj strani. Mićo, zima je bila i jednima i drugima.

X-Files aka Google

pre 8 godina

(Cehov Pavel, 10. avgust 2015 21:58)
-Da je baba imala bradu bila bi deda!
-Da Barbarosa nije pao s konja u potok i umro od infrakta ili kako se već ta njegova neplanirana smrt desila, nemci bi sa njim na čelu došli u Sveti Grad, razbucali Saladina koji je bio bolji čovek i od Ričarda i Barbarose zajedno i danas možda ne bi imali muslimane...ili makar ne ISIS i migrante!
-Da prilikom Big Banga nije nastalo samo 0,00001% više materije od antimaterije, danas ne bi imali ovaj svemir.
-Da Isusa nisu razapeli ne bi imali hrišćanstvo!
-Da je hrvatima išla "sreća" u finalu SP u vaterpolu, a da na nama "nije sve ulazilo u gol" hrvati bi nas dobili sa 20 razlike i pretplatnici HRT bi gledali dodelu medalja srećni i berićetni!
-Da Eva nije zeznula Adama, danas bi i ti i ja bili u Raju, ne bi se zlopatili da bi ga se dokopali!

Mislim buraz, batali te priče ŠBBKBB(štabibilokadbibilo)!

Meni su mnogo interesantnije stvari ovog tipa ko je čiju sliku držao od moćnika dok je svet bio klanica! Takvih podataka imate na netu ij-ha! Ko je proizvodio bojne otrove i šta je bio po nacionalnosti, a ko ubijan tim ciklonom! Pa što su sve fabrike u nemačkoj bombardovanje, a ta za ciklon nije! Odakle nemcima toliko novca? Ko je tu "pio", a ko plaćao? Odakle komunistima keš? Da li znate da su i nacizam i komunizam u osnovi socijalni programi? Zašto je komunizam GORI nemerljivo mnogo od nacizma?

Ovde su većinom podaci za razbribirgu i "slagalicu"! Prava istina je negde tamo...

touche

pre 8 godina

(артиљерац, 10. avgust 2015 22:26)

Zanimljivo je da nisi pomenuo skoro 200 (192) lokomotiva koji su Amerikanci poslali Sovjetima (Sovjeti su napravili tek 8 lokomotiva za vreme rata). Lokomotiva bez kojih ne bi mogli da premeste svoje fabrike iza Urala. Da ne spominjem vise hiljada vagona.

Ovo ukazuje na intelektualnu nepostenost, tako da bi trebalo paziti na sve ostalo sto si rekao.

Nenad, Skopje

pre 8 godina

Mozda najveci kuriozitet Druog svetsko rata je taj sto je Bugarska krajem 1944 godine potpisala saveznistvo sa SSSR, ali jos nekoliko dana nakon toga (navodno zbo zaboravnosti) nije ponistila svoj prethodni dogovor za saveznistvo sa nacistickom Nemackom, tako da je Bugarska, nekoliko dana formalno bila jedina drzava koja je u isto vreme bila i u ratu i u saveznistvu sa dve zaracene strane t.j. i sa SSSR i sa Nemackom. Nije poznato da je postojao slican primer u celoj istoriji ratovanja.

Dvojnik

pre 8 godina

Poznati dvostruki spijun, nas Vojvodjanin Dusan Popov, javio je FBI da ce Japanci napasti Perl Harbor ali su to Amerikanci namerno pustili da se desi kako bi digli naciju u rat. Posle toga velik odziv dobrovoljaca...tu je sve jasno.

Bagration

pre 8 godina

ekstremno me nerviraju kafanaski istoricari i pametnjakovici sa teorijama zavere o americkom iskrcavanju na normandiju zbog rusa. kao istoricar jezim se vase vrste, koji POJMA NEMATE ali znate da komentarisete u maniru akademika. mi, koji se bavimo tom naukom godinama proucavamo takve pojave i onda se pojavi pametni sarlatan da objavi kako je u stvari nesto peto. e pa neces. i da me neko slucajno ne razume pogresno niti sam neki autosovinista, niti ldpovac vise sam cak i srpski nacionalista, govoreci u ime toga da nemam nista protiv ruskog naroda koji nam je, uzgred, vise pomogao nego ijedan drugi ikad kroz istoriju.

Grbavica021

pre 8 godina

Uzmimo scenario u kojem Amerika nije imala nikakvog uticaja, tj. nije u opste bila u igri kada je Hitler napadao Englesku. Englezi, bez pomoci od Amerikanaca, ne bi trajali koliko su trajali. Samim tim sav fokus bi bio na Rusiju i totalno bi drugacija slika bila danas. Ne zaboravite i to da su Amerikanci izginuli u njihovim bombarderima, kao sto clanak i ukazuje, na hiljade bombardujuci nemacku industriju....to nisu bili Englezi. Hitler je napravio gresku sa Staljingradom....i ako mu je cilj bio da zauzme naftu na Kavkazu, on je svu svoju snagu usmerio ka Staljingradu i tu je pukao. Takodje je i javna tajna da su Amerikanci pomagali ruskoj vojsci oko te bitke posiljkama hrane, oruzja, tehnike, itd. jer nisu zeleli da se Nemci domognu nafte.

Nas

pre 8 godina

Rusija (SSSR) je bila jedina zemlja koja je promenila stranu u ratu a da nije promenila vladu. Od 1939. do 1941. SSSR je bio na strani Nemacke. Nemacka i SSSR su zajedno napali i raskomadali Poljsku, a SSSR je bila prva drzava koja je Nemackoj zvanicno cestitala pobedu nad Francuskom 1940. Medjutim, SSSR je promenio stranu u ratu 1941. Italija je recimo presla sa jedne strane na drugu, 1943. nakon kapitulacije, ali je vlast bila promenjena.

Petar Prvi

pre 8 godina

Amerikanci su nameravali da napadnu SSSR krajem WWII.
Atomske bombe su bacene na Japan kao upozorenje Rusiji.

Rusi, na zalost, ne smeju verovati tzv. Zapadu, tj. moraju biti spremni na svakojaka iznenadjenja.

neutralni felsh

pre 8 godina

"Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom."
Ja to godinama govorim, njima nije bio cilj da Nemacka bude porazena nego da u ratu pogine sto vise Rusa. Kad je postalo jasno da ce Rusi umarsirati u Berlin oni su brze-bolje pozurili da se ukljuce u rat i na evropskom kontinentu. A trebalo je i pokupiti Fon Brauna i ekipu.
(Slavisa Vukosavljevic, 10. avgust 2015 22:34)

u trenucima americkog desanta na normandiju, sovjeti su naspram nemaca imali liniju fronta negde po ukrajini i belorusiji, ukljucujuci i lenjingrad i onaj deo prema letonijama estonijama itd.
sovjeti su svoju veliku ofanzivu bagration '44. poceli nekoliko nedelja posle normandije, kad se nemacka komanda trgnula da se osvrne na zapad. dakle, primer sadejstva, zajedno sa pasivnim frontom u italiji koji je takodje presao u ofanzivu, da vezuje vermahtove ukopane divizije. tek posle ofanzive, sovjeti su dosli do poljske i jugoslavije, dakle i dalje daleko od berlina kao sto kazete da godinama govorite. cudi me da vam niko nije skrenuo paznju? ;)
prvi koji su cekali razvoj situacije i gledali dok se drugi biju. u poljskoj su im se vojnici grlili sa vermahtovim, na linijama demarkacije. da su nemci nastaviki kampanju na englesku, rusi bi mirno cackali nos. sve dok njih nije vermaht napao, u ranu zoru, a onda drz ne daj, bilo je gusto sve do 43. pa i posle.
uzgred, ameri da su hteli to sto kazete, sacekali bi jos tri meseca pa bacili bombu na berlin, ko god bio u njemu - kad vec tako jednostavno gledate na stvar ;)

FR

pre 8 godina

@artiljerac - odlicno, iako su te neke bajke o ruskom vracenom dugu toliko puta opovrgnute, barem smo dosli do neke tacke da nisu samo u pitanju bili kamioni, kako neki uporno pokusavaju da proture.

O Staljinovom moljakanju o drugom frontu i ratnoj pomoci izlisno je govoriti. Faksimili pisama su i danas javno dostupni (uglavnom je pisao Cercilu...).

Zanimljivo je kako je "problem" sto Amerikanci nisu odmah usli u Evropu (a nisu, jer se za rat, za razliku od saveznika Nemaca i Rusa, nisu spremali), a nije problem sto do samog kraja Rusima nije na pamet padalo da ratuju sa Japancima, iako su Japanci Rusima bili mnogo blizi (dakle komsije), a Nemci Amerikancima nisu.

I jos jednom, da se ne zaboravi. Dok su nacisti ubijali Francuze i Engleze, dotle su se Rusi bratimili sa Nemcima, sa kojima su rascerecili Poljsku (a potom su sami, bez Nemaca, okupirali Letoniju, Litvaniju i Estoniju).

p.s. ovi sto pljuju kako Amerikanci nisu usli u Evropu do Normandije pokazuju ocigledno neznanje veoma elementarnih cinjenica o tom ratu - recimo, cinjenica o iskrcavanju na Apeninsko poluostrvo jos 1943. godine (zajedno, naravno, sa Britancima).

Stratifikatior

pre 8 godina

Kako god, to iskrcavanje na Normandiju je jedina dobra stvar koju je uradila američka vojska u svojoj istoriji.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 10. avgust 2015 22:07)

A to što su u I svetskom ratu poslali milion i po vojnika na Zapadni front 1917. kad su saveznike "napustili" Rusi, a Britanci i Francuzi bili na ivici iznemoglosti, to kao da se ne računa?

Milos

pre 8 godina

Rusi su preskupo platili surovanje njihove vlasti sa Hitlerom. Da je SSSR 1940 samo obustavio privrednu saradnju sa Nemackom, Hitler mi samo mogao da masta da napade SSSR. Ali nazalost vozovi sa sirovinama su isli ka Nemackoj u momentu kada su nemacke trupe vec usle u SSSR.

Sto se tice Amera da oni nisu iskrvarili ko Rusi ali su itekako bili bitni. Ovo ne kazem ja vec kaze marsal Zukov u interviju koji je postao dostupan tek posle propasti SSSR.

Zukov tu lepo objasnjava zasto je americka pomoc bila bitna. Umesto sto su fokus u SSSR posvetili americkom naoruzanju on objasnjava da je mnogo bitnija bila americka logistika (barut, kamioni, avio gorivo itd.) Samo kamiona SSSR je dobio vise nego sto je Nemacka proizvela tokom celog rata. Americki barut je bio presudan 1942 dok je SSSR gradio industriju iza Urala.

Tako da reci da su Ameri bili potpuno nebitni je smesno. Pa zamislite da su tako podrzali Hitlera?

ja

pre 8 godina

@Cehov Pavel
Aha, zima trajala od '41 do '45... Nije bilo proleca, leta, jeseni... sve zima...
Kako to da nije bilo zime u ostatku Evrope? Sto Norvezani ne izbacise Nemce? Zima je tamo gora nego u Rusiji?
Rusima nije hladno bilo? Oni sve uzivali da se smrzavaju, pod opsadom, a zima je uticala samo na naciste?
Te gluposti u koje samo deca veruju ostavi za decu.
Normalno ljudi znaju da Nemci nisu uspeli da dodju do Moskve jer su imali strahovite gubitke, na stotine hiljada vojnika im je ubijeno u samo nekoliko meseci. Da su se Francuzi, Englezi, Poljaci i ostale evropske kukavice tako borile i pruzale takav otpor, ne bi rat ni trajao koliko je trajao niti bi se Hitler sepurio kao vladar Evrope posle samo godinu dana rata.

antibot

pre 8 godina

Vrlo lako je proveriti kojom brzinom su sovjetske trupe napredovale u leto '44. Vec tada je bilo jasno da je Hitler porazen. Onda su Amerikanci odlucili da i oni zauzmu deo Evrope.
(., 10. avgust 2015 18:46)

Da, i za nedelju dana su organizovali najvecu vojnu akciju u istoriji, prebacili skoro 2 miliona ljudi sa sve opremom preko okeana i iskrcali se u normandiju...

vlada

pre 8 godina

ja bih dodao i to da je operacija oslobadjanja gradova od nacističke okupacije pred kraj rata zapravo bila trka izmedju Savezničkih snaga u tom smislu ko će više teritorija držati pod svojom vlašću nakon rata. Živi dokaz za to je grad berlin i način na koji je bila podeljena Nemačka!


Dodao bih i to, da je u ratu "pobedio" bolje obavešten. Da ameri nisu saznali šta im se sprema, oni bi bili ti koji bi popili Atomske bombe od Japanaca, a ne obrnuto. Ameri su bombardovali Japan 2 dana pre nego što su japanske podmornice došle u oblast iz koje su ima večiki američki gradovi u dometu. A imali su već spremljeno nuklearno oružje koje je bilo daleko sofisticiranije od američkih bombi koje nisu bile ni dovršene. I mislim da ameri nisu ni imali tri bombe, nego dve i pitanje je šta bi tačno bacili na Tokio!

antibot

pre 8 godina

Istorija kaze da je avgusta 1939 godine potpisan sporazum o nenapadanju izmedju nacisticke nemacke i sssr. Sledeceg meseca, nemacke i sovjetske trupe su zajednickom akcijom okupirale poljsku cime je i zvanicno poceo drugi svetski rat.
Sporazumom je takodje bilo predvidjeno snabdevanje nemacke vojske naftom, hranom i industrije sirovinama (celik, ugalj, drvo).
Poslednji transportni voz koji je prevozio sirovine iz sssr za nemacku, granicu je presao 21. jula 1941 godine nesto malo pre ponoci.
Nekoliko sati kasnije, nemacka vojska zapocela je operaciju "barbarosa".

Takodje istorija kaze da je 1935 godine potpisan rusko francusko cehoslovacki ugovor o uzajamnoj vojnoj pomoci, koji je tri drzave potpisnice obavezivao da pomognu jefna drugoj u slucaju spoljne invazije. Nemacka je okupirala cehoslovacku marta 1939 godine...

ja1

pre 8 godina

Adolf Hitler-Henri Ford...sve govori!
(Smuleco, 10. avgust 2015 22:08)

Posto si ocigledan rusofil, da te podsetim da su staljin i hitler bili saveznici (imali pakt o nenapadanju da budem tacniji), pre nego ga je hitler izdao i napao...

Dragan

pre 8 godina

Evo nos Francuska i Britanija su imali vise i bolje tekove pa Francuska kapitulirala za 4 dana,Hitler kad je postao predsednik vlade imao samo 30% podrske,da je Hitler crtao razglednice kao mlad.Da Nemacka nine smela imati nikakvo naoruzanje sem licnog kod 100.000 vojnika,nije smela imati topove,tenklve,avione,brodove itd.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Njemci su pobili preko izmedju 10 i 15 miliona samo sovjetskih civila.

Japan je u Kini prije zvanicnog PODMETNUTOG datuma pocetka rata, pobili izmedju 30 i 45 miliona kineza, a cijeli svijet prica o Jevrejima.

Treba spomenuti britanske i americke finansijske injekcije Njemackoj i Hitleru. Isto tako i 3x oprastan dug od istih Njemackoj izmedju dva rata pa i nakon drugog.

pitam se pitam

pre 8 godina

- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)

Ali koliko je proslo vremena od kapitulacije Nemacke i bacanja atomske ma Japan? Koliko je nemackih naucnika preslo u USA? Mozda su Amerikanci bili blizu resenja za atomsku bombu, a mozda i nisu. Mozda su im bas Nemacki naucnici pomogli da zavrse. Pitanje da li bi imali sta da bace na Nemacku takve razorne moci kao na Japan da se rat u Evropi nije zavrsio i Nemacka kapitulirala, a Amerikanci prigrabili najvece umove nacisticke Nemacke.

Sila Boga ne moli al Bog silu ne voli

pre 8 godina

Adolf Hitler nije bio sam:
Henri Ford-prevoz
Hugo Boss- ss uniforme
Svi evropski narodi po diviziju na Rusiju

Radomir

pre 8 godina

Da dodam i ja nešto, ali vezano za materijalnu štetu u službi politike.

Kada su Nemci osvojili Dobrudžu u Rumuniji, zbog nafte, saveznici su do pred kraj rata konstantno slali bombardere, ali nisu uspeli da unište ni 5% naftnih instalacija jer bi Nemci sve popravljali brzo.

Kada su se Nemci povukli pred Rusima, nastupilo je takvo razaranje od strane zapadnih saveznika da je preko 90% instalacija uništeno u roku od par dana, kako ne bi Rusi koristili tu naftu.

Svi saveznički avioni su poletali sa Krita i iz Egipta, jer nisu imali bliže aerodrome, pa su u povratku ostajali bez goriva i padali po Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj.

ofk crvena zvezda beograd - diva

pre 8 godina

(Slavisa Vukosavljevic, 10. avgust 2015 22:34)

Dajte ljudi, manite se lupetanja... Invazija na normandiku je planirana jos od 1942, a pripreme i dovlacenje ljudi i opreme u britaniju su trajali skoro godinu dana...

MisterNo

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Kakva Staljingradska bitka u februaru 1944? Mislis 1943, kada je zavrsena (zvanicno 2. februar).
Uzgred budi receno, USA nije bila zatecena u Pearl Harbour-u, barem dva agenta su dojavila planove, Popov i Zorge.

zar nije tako? - vječno cenzurisan

pre 8 godina

Ima jos jedna zanimljivost, Francuska je imala 10x više tenkova i mehanizacije od Njemačke na početku rata, Nijemci su čak vukli topove sa konjima.

ja

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Bitka za Staljingrad zavrsena je mnogo pre februara 1944. Pomesao si nesto.
Inace, slazem se, mozda sam se lose izrazio, rat nije bio gotov, ali se znao pobednik. Nije bio gotov ni kad su Rusi bili pred Berlinom jer je i tada poginulo milion ljudi.
Ruski generali su manje brinuli za broj poginulih, ali, koliko god to zvucalo bezdusno, ta "taktika" ispostavila se pobednickom. Jednostavno, oni su branili svako selo, svaku kucu i tako Nemcima nanosili gubitke i usporavali ih. Nisu se mogli suprotstaviti Nemcima klasicnim vojnim taktikama jer su Nemci bili superiorni u odnosu na ceo svet kada je vojna tehnika bila u pitanju. Ostalo je samo da pokusaju da ih sto vise izmore i razvuku po frontovima.
Recimo, Nemcima je duze trebalo da osvoje pojedine ulice u Staljingradu, nego da osvoje citavu Francusku...
Amerikanci su manje ginuli, ali moras uzeti u obzir da oni nisu imali ni izbliza jakog protivnika kao Rusi. Glavnina nemackih snaga poslata je na istok. Amerikanci su imali probleme sa manje od 100 000 Romelovih vojnika u Africi, zamisli kako bi prosli protiv vise od 10 miliona nacista koji su "prosli" kroz istocni front. Sa Japancima su vodili uglavnom pomorski rat, tu su gubici daleko manji nego na kopnu.

Udba

pre 8 godina

Ja bih dodao da su kreditori Hitleru bili Bank of England i porodica Rokfeler.
Da se britanska kraljevska porodica pozdravljala sa "Hajl Hitler".
Da su britanski ministri do pred rat redovno isli u posjetu Njemackoj.

Samo su Rokfeleri od drugog svetskog rata zaradili 200 miliona dolara, danas preko 2.000.000.000 dolara.
Takodje jedan od clanova porodice je licno bio u posjetu doktoru Mengele i njegovom "institutu" i pri povratku u SAD izjavljuje "Oni tamo to stvarno rade, a mi o tome ovdje samo pricamo."

Takodje bih dodao da je Njemackoj 3x izmedju WW1 i WW2 oprastan dug i davani gore pomenuti krediti. Ista je prica i nakon WW2. Ne radi se tu o nikakvoj uspjesnoj Njemackoj drzavi vec o geostrategiji i geopolitici.

Isto bih dodao da su saveznici od Normandije do Berlina zarobili citavih 50.000 njemackih vojnika.

I isto bih tako dodao da se iskrcavanje na Normandiju desilo tek kad su finansijeri Hitlera i nacisticke Njemacke vidjeli da ce SSSR da dobije rat i zauzme Berlin.
Svako ko je imalo pismen i obrazovan to lako moze da zakljuci!

Japan je porazio SSSR, a ne Amerikanci.
Bombe su bacene da SSSR nebi izvrsio invaziju na Japan, ista stvar kao i sa Normandijom. Naravno i da bi se uzivo na djelu istestiralo oruzje.

Ovo sto ste vi iznijeli su posljedice, nikako uzrok.

.

pre 8 godina

@Veliki brat
Slazem se, nista tu nije sporno.
Samo kazem da nije bilo direktnog rata izmedju 2 sile, osim tog sukoba SAD-a i Kine u Koreji, gde Kina ipak nije bila dorasla vojnoj moci SAD-a, pre svega u tehnoloskom smislu, ali su to nadoknadili brojem vojnika.
Da je doslo do direktnog rata izmedju Kine i SAD-a broj zrtava bio bi mnogo veci. Poznato je da je i tada dobar deo americkog vojnog vrha zagovarao nuklearni napad na Kinu, jedini razlog zbog kojeg to nije ucinjeno je taj sto bi se SSSR umesao u rat.

ja

pre 8 godina

@FR
SSSR je platio sve sto je bio duzan do 1952.
Nego njima niko nije platio za to sto su oslobodili Evropu.
Nisu im nista platili Englezi i Francuzi. Znas, isti oni Englezi ciji je premijer mahao sporazumom iz Minhena 1938 i pricao kako je Hitler taj koji garantuje doba mira u Evropi. Isti oni Francuzi, koji su zajedno sa svojim drugarima Englezima potpisali aneksiju Cehoslovacke. A posle se posle 40 dana predali Nemcima i cutali dok su ovi ubijali po Evropi.
Ni oni Ameri kojima je licnost godine 1938 bio Hitler.
Agresori u ratu bili su Nemci, Japanci i Italijani i zasluzili su sve sto im se desilo. Narocito Nemci i ostali njihovi saveznici koji su pobili 27 miliona Sovjeta. Zasluzili su sve sto su im Rusi posle radili, a njihovi saveznici, Rumuni, Bugari, Madjari, Cesi i ostali su zasluzili sto su ih Rusi muzli jos skoro 50 godina posle rata. Ti Poljaci su inace gori bili od Nemaca. Prouci malo istoriju pa vidi ko je najvise ubijao Jevreje po Poljskoj, ne Nemci, nego sve dobrovoljci iz Poljske. A posle Nemaca, u napadu na SSSR najbrojniji su bili Poljaci. Trebao je Staljin jos gore da im vrati.

Liberty

pre 8 godina

@Glupan
Ma, šta nam napriča... Sve same činejnice?

@Homo politicus i Vitez Koja
Nije tačno. Amerikanci su hteli na Nemačku odmah po ulasku u rat, ali su Englezi odbili, poučeni klanicom Prvog svetskog rata, i ubedili ih da se ne suprotstavljaju Nemcima na Evropskom kopnu, već iz vazduha, kao i u Africi, pa potom na Siciliji...

Sovjeti su dali nemerljiv doprinos borbi protiv fašističke Nemačke, ali postoji jedan podatak za one koji vole da zanemare doprinose zapadnih saveznika... Kada je Satljin insistirao da saveznici što pre otvore zapadni front, Čerčil mu je odgovorio da nema pravo da insistira čovek čije je gorivo omogućilo Hitleru bombardovanje Britanskih gradova. Tokom Nemačkog osvajanja polovine Evrope, kao i tokom Bitke za Britaniju, Sovjetski Savez i Nemačka su bili saveznici.

Slavisa Vukosavljevic

pre 8 godina

"Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom."
Ja to godinama govorim, njima nije bio cilj da Nemacka bude porazena nego da u ratu pogine sto vise Rusa. Kad je postalo jasno da ce Rusi umarsirati u Berlin oni su brze-bolje pozurili da se ukljuce u rat i na evropskom kontinentu. A trebalo je i pokupiti Fon Brauna i ekipu.

артиљерац

pre 8 godina

@ FR СССР је по Закону о зајму и најму(lend&lease law)добио од САД ратне
помоћи у износу од 11,4 милијарди$(тадашњих).Енглеска је добила помоћ од
44 мијарде$.Та америчка помоћ(плаћена)је чинила око 7% руске ратне потрошње
СССР је до 1952,што новцем,што извозом сировина У ПОТПУНОСТИ исплатио ту
суму.Енглеска је од америчких и канадских банака дигла кредите и исплатила их тек 1974.А рецимо САД су послале СССР-у 3 фабрике вештачког каучука,које
Русима УОПШТЕ бису требале,али је вештачки каучук требао америма за производњу гума за камионе и џипове.Иначе се добија из нафте,коју су Руси
имали у изобиљу.Тенкове Шерман руски тенкисти нису ценили,па скоро да и
нису били у употреби у Црвеној Армији.Сем на крају рата кад су Руси ушли
у Кину и ступили у рат с Јапаном.После су их вратили Америма,да их не би
плаћали.

Veliki brat

pre 8 godina

Zadnji rat u kojem su se direktno sukobile dve sile bio je onaj u Koreji, s tim sto Kina ipak nije bila vojna supersila u pravom smislu te reci.
(., 10. avgust 2015 18:20)


Pa dobro, recimo da nije, ali je angažovala MILION vojnika i vratila front sa reke Jalu na današnju granicu između dve Koreje. Dalje nije mogla, jer je problem bila logistika, tj. uništene su pruge i putevi i snadbevanje jedinica je otežano i jednima i drugima, tako da je granica ostala tu gde jeste.


Za korejski narod bi bilo bolje da je granica ostala na reci Jalu, gde je danas granica Severne Koreje sa Kinom, ali su ameri bili alavi pa su tako nagrnuli ka severu da su se kinezi uplašili da će ameri izvršiti invaziju na Kinu, zato su i poslali milion vojnika, inače bi ih bolelo uvo za Severnu Koreju.

Da je opstala zajednička Koreja pod južnokorejskom vojnom diktaturom (koja je bila pozitivna, za razliku od SSSR i Kine, jer je promovisan vrhunski kvalitet u radu i proizvodnji sa ambicioznim ciljevima da se dostigne kvalitet Zapada u proizvodnji čelika, prevoznih sredstava, kućne tehnike, itd. Šteta je što kod nas nije bila takva diktatura, nego su polupismeni 1945. došli na vlast), gde bi bio kraj korejcima, umesto što se ovi na Severu pate sa klanjanjem rukovodstvu i reprogramiraju sebe tako da misle sve najlepše o "božanskom vođi", jer i najmanja sumnja da ne poštuju lidera znači "prekomandu" u radni logor!

neutralni felsh

pre 8 godina

- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)


savez obrazovanja razuma kao glas istine u komentaru, bravo!

džoni keš

pre 8 godina

takođe je zanimljiva činjenica da je rusa poginulo 20 miliona,a amerikanaca 200 000, da je engleza poginulo 20x manje nego švaba, a da je 10x više švaba poginulo u savezničlom bombardovanju njemačke nego engleza u njemačkom bombardovanju engleske, da su englezi zauzeli madagaskar pod upravom višijevske francuske jer su se nakon teškog poraza u singapuru bojali japanske dominacije u indijskom okeanu,da je puno hrvata bilo u jedinicama generala mihailovića, a da su neki visoki oficiri u ndh bili srbi ( uzelac - general vazduhoplovstva u ndh ) ili čak ministri u pavelićevoj vladi (pantić iz bijeljine,naprimjer) da je đujić dobio odlikovanje od hitlera, itd.

Momce

pre 8 godina

ja@ Pogledaj samo gubitke u bitci za Moskvu, Sevastopolj, ili bilo koji veci grad. Vise Nemaca je poginulo u pokusaju da osvoje Moskvu, nego tokom osvajanja Francuske i veceg dela Evrope.
Decko, pa ti blage veze sa zivotom nemas.! Moskva nikad nije pala u Drugom svetskom ratu! To sto ti i vecina ovih priucenih, prepametnih Srba pisete ovde je sramota. Gledate Histori i Nacionalnu Geografiju, pa onda tako siroko obrazovani dodjete ovde da se praznite malo. Ti i svi ostali, morate ljudi da shvatite jedno - da ste propustili casove istorije kad je trebalo ovakve stvari da naucite tako da knjigu u sake i sedi, jedan!

P

pre 8 godina

Rusi su ratovali na svojoj zemlji protiv Nemacke. Saveznici (Amerikanci i Englezi) su ratovali protiv Nemacke, Italije i Japana na tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije dva velika okeana Atlantski i Pacifik. Engleska je imala kod za enigmu i sve informacije o Nemackoj koje je selektivno slala Rusiji i Americi. Amerika je slala pomoc svim saveznicima pa i Rusiji. Koliko teritorije su oslobodili saveznici a koliko Rusija? Logistika je u pitanju ratovati 7-8 hiljada km daleko od svoje zemlje i ratovati u svojoj zemlji nije isto. sve tri zemlje su ratovale protiv zla i to je najvaznije da je samo jedna od njih sklopila dogovor sa neprijateljom sve bi bilo drugacije danas.

pera

pre 8 godina

cetiri velika carstva vodila su cetiri majmuna ili mozda jahaca apokalipse.
jedan se zvao koba celicni poznat po tome sto je pobio vise svojih nego neprijateljskih, drugi je bacio dve atomske bombe i izazvao katastrofu nevidjenih razmera a njegovi potomci i danas misle da su uradili nesto pametno. Treci koji je govorio -govori tiho i nosi psa sa sobom- i njegovi naslednici su izazvali malte ne sve ratove koji su se vodili u ovo savremeno doba a o cetvrtom ne treba govoriti, Sta tu treba da se slavi, objasnite mi

zoki

pre 8 godina

(Grbavica021, 10. avgust 2015 19:45)

Napisao si da su Rusi DOBILI hiljade kamiona. Verovatno si hteo da dodas da su zbog toga IZGUBILI dosta novca. Znas ono, odes u prodavnicu, IZGUBIS 40 dinara, a DOBIJES jedan hleb. Terminologija ti je interesantna i, mislim, neispravna. Pozdrav, Zoki.

Pearl Harbour

pre 8 godina

(ja, 10. avgust 2015 20:08)

Sa vecinom tvojih komentara se slazem ali se ne slazem da je rat 1944 bio gotov. Pa bitka za Staljingrad je bila u februaru 1944. Ruzvelt je u maju 1942 obecao pomoc Staljinu ali kako... pa sva amerika je bila u strahu od invazije japanaca na zapadnu obalu. Sta su trebali da rade. Amerika 1941 fakticki nije ni imala vojsku. Sto se tice ruskih zrtava ... za to trebaju da pitaju svoje generale. I ptice na grani znaju kakve su katastrofalne greske pravili a pesadiju tretirali bukvalno ko topovsko meso. Kao npr Operacija Mars ili preciznije Battles of Rzhev gde je 1/2 miliona ruskih vojnika poginulo za manje od mesec dana. I sto je jos gore to se godinama krilo od ruskog naroda. Ni americki generali nisu bilo puno bolji ali ti je kao vojniku veca sansa bila da prezivis nego ruskom. Nazalost.

rex

pre 8 godina

onda ameri kazu nas d day spasao situaciju, a nemci protiv rusa vodili milionske operacije, rusi angazovali 30 miliona vojnika za tih 4 godine, ameri u evropi sve skupa pola miliona.... neke cinjenice

FR

pre 8 godina

@ja - nece biti bas da su samo kamioni, naprotiv, ali nista iz "land/lease" programa SSSR nikad nije platio. Volim kako kazes da su i Britanija i SSSR platili, a onda navodis konkretan primer samo za Britaniju (jer za SSSR primera, naravno, nema).
Otvaranje zapadnog fronta je Staljin trazio svakog meseca, od kraja 1941. godine. Znas, isti onaj Staljin i isti onaj SSSR koji je sklapao paktove sa Nemackom i koji je zajedno sa Nemackom napao Poljsku 1. septembra 1939. godine. Dok su Englezi i Francuzi krvarili 1940., dotle su se Rusi bratimili sa Nemcima. Zali boze nevinih zrtava, ali ako je iko zasluzio ogromne zrtve, onda su to Nemci, Rusi i Japanci, sve agresori u drugom svetskom ratu.

Patriot

pre 8 godina

Zivim u Americi vec 20 godina i dosta dobro poznajem njihovu istoriju Drugog Svetskog Rata. Evo i mojih zanimljivosti sa americke strane:
- Americka mornarica je bila jaka ali je kopnena vojska bila slabija od svake evropske vojske. Ukljucujuci i Kraljevinu Jugoslaviju
- Amerika je prvu regrutaciju objavila tek 1940. kada je postalo jasno da ce rat biti svetski
- Americka vojska je 1940. na prvoj vecoj vojnoj vezbi u Arizoni koristila drvene tenkove da bi simulirala oklopni napad
- Americka politika je konzistentna. Zbog genocida u Kini, i japanskih zverstava, Amerika je Japanu uvela sankcije i trazila da Japan napusti Kinu. Da sankcije. Da, za genocid. Japan je shvatio dugorocne posledice sankcija i odlucio da iznenada napadne Ameriku
- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.

Pera Kojot

pre 8 godina

Ovo baš i nema direktne veze sa ratom, ali najveći procenat Amerikanaca ima nemačko poreklo. Da li bi Amerikanci mogli da pobede Nemacku sami? - Mogli bi, ali njih uopšte nije bilo briga za Nemačku. Oni su ušli u rat zato što su se uplašili da neće moći da naplate kredite koje su dali Velikoj Britaniji i SSSR-u po Zakonu o zajmu i najmu, ako Nemačka pobedi. Fordova fabrika u Francuskoj je proizvodila za nemačku vojsku kamione i automobile (one sa "rebrima" na vratima, viđali smo ih u nseriji "Alo, alo"). Tu fabriku su Amerikanci prvi put bombardovali 1944., kada je bilo jasno da će se njihovi vojnici iskrcati u Evropi. Posle rata je američka vlada isplatila odštetu Fordu za tu fabriku. Romel je u severnoj Africi imao 88.000 vojnika, što je drastično manje nego što je bilo nemačkih vojnika u Jugoslaviji, pa ipak je davio Britance i Amerikance kao roda žabu. Doduše, ništa mu ne bi značilo ni da je imao na raspolaganju vojnike koji su bili u Jugoslaviji, jer mu nije manjkalo vojnika nego gorivo za tenkove. Tražio je 5000 tona, poslato je 3000, a do Afričkog korpusa je stiglo samo 300 tona. Nedostatak goriva je bio glavni problem nemačke vojske i tokom bitke u Ardenima. Imali su 1/3 od procenjenih potreba, a ostalo su trebali da otmu padobranci od saveznika. Ali ostalo im je samo 300 padobranaca, naspram 700 angažovanih prilikom desanta na Drvar. A, da! Američki transportni brodovi tipa Liberty su pravljeni od betona.

ja

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Nema nikakvog minimiziranja americke uloge, ali ne moze se ni preterivati sa znacajem njihovog ucesca u ratu.
Prvo, 1944 je iskrcavanje u Normandiji, izmedju ostalog, uspelo zbog toga sto je OGROMNA vecina nemackih trupa bila na istoku. I to onaj elitni deo vojske, tako da Hitler nije mogao da "pokriva" i severnu i zapadnu obalu.
Dalje, 1944 je svima vec bilo jasno da je Nemacka porazena. Uostalom, Nemci su bili ti koji su se povlacili, Rusi su bili ti koji su napredovali i osvajali teritorije.
1941 i 1942 nemacka vojska je jos dobro stajala ali je vec bila "naceta" ogromnim gubitcima koje je dozivela u SSSR-u. Pogledaj samo gubitke u bitci za Moskvu, Sevastopolj, ili bilo koji veci grad. Vise Nemaca je poginulo u pokusaju da osvoje Moskvu, nego tokom osvajanja Francuske i veceg dela Evrope. Uostalom, na sudjenju posle rata, pitali su jednog od vodecih nemackih generala kada je shvatio da je rat izgubljen. Odgovorio je : "Moskva".
Znaci, da su Rusi kao npr. Francuzi, odlucili da se predaju, Nemci bi dobili rat.
SSSR je bio JEDINA sila koja je bila u stanju da se suprotstavi Hitleru.
Staljin je mnogo pre 1944 zahtevao otvaranje zapadnog fronta, ali ga nije dobio. Dobio ga je 1944 kada je vec bilo jasno da je pred pobedom i kada su se Englezi i Ameri uplasili da ce potpisati zaseban mir sa Hitlerom.
A zapadnjaci su odlucili da je vreme da i oni zauzmu neke teritorije u Evropi.

...

pre 8 godina

"interesantna je chinjenica o radnim stolovima hitlera i forda"
Henri Ford je javno podrzavao Hitlera i Ford je tada davao Hitleru automobile i novcanu pomoc. Tako da to nista ne cudi.

.

pre 8 godina

@Marija
To za Henrija Forda je apsolutna ISTINA. On cak nikada nije ni krio svoje simpatije prema Hitleru i nacistima. Nije cak bio ni jedini. Carls Lindberg, tada jedan od najpopularnijih ljudi je otvoreno zagovarao ulazak u savez sa Hitlerom, koji ga je cak i odlikovao. Otac Dzona Kenedija, koji je bio ambasador u Britaniji je smenjen neposredno pre rata jer je usred Londona drzao govor o tome kako je Hitler veliki vodja i kako Evropa i Amerika trebaju da ga slusaju i podrze. To su sve istorijske cinjenice. Druga je stvar to sto se te cinjenice prikrivaju a biografije "peglaju". Niko danas mnogo ne prica ni o tome kako je Porse bio nacista, ili npr. mnogi osnivaci velikih modnih kuca ili automobilskih giganata.
Ford jeste drzao Hitlerovu sliku, to sto je u dokumentarcu ona sklonjena je vec neka druga prica. Isto kao sto se u dokumentarcima o Kenedijevima izostavlja podatak da je otac buduceg predsednika podrzavao naciste.

ja

pre 8 godina

@Grbavica021
Prvo, nisu Amerikanci nista poklanjali nego prodavali.
I Rusima i Englezima. Englezi su npr. posle rata morali da potope ogroman broj aviona jer nisu imali da plate Amerikancima.
Drugo, Amerikanci su bombardovali Nemacku onda kada je najveci deo Luftvafea bio angazovan u SSSR-u i tamo trpeo velike gubitke. Ne bi Amerikanci ni pomislili da bombarduju Nemacku da je cela nemacka avijacija bila u Evropi, tj. van SSSR-a.
Trece, sovjetska vojska je u Sibiru, van domasaja nemackih bombardera proizvodila ogroman broj tenkova, artiljerije i kamiona, tako da bi se sigurno snasli i bez americkih kamiona.
Konjima ne bi vukli artiljeriju, jer ako su proizveli za vreme rata vise tenkova od ostatka sveta, nije problem bio proizvesti i nekoliko hiljada kamiona vise.
Amerikanci nikada ne bi ni krocili na tlo Evrope da je Hitler na raspolaganju imao milione vojnika koje je poslao u SSSR. Jednostavno, SSSR je bio jedini sposoban da pobedi Nemacku. Da se SSSR predao, Hitler bi zgazio i Ameriku onako kako je zgazio i sve ostale drzave, osim SSSR-a. Francuska je bila mnogo veca vojna sila od SAD-a pa znamo kako je prosla protiv Nemaca.

Homo politicus

pre 8 godina

@beogradjanin, cinjenica da veliki broj nacista nije izveden pred Ninberski sud govori u prilog tome da su posle rata Amerikanci koristili znanje nacista protiv novog neprijatelja tj. Sovjetskog Saveza.

Jos jedna zabluda je da su Rusi pobedili Nemce toboze zbog toga sto su se Nemci smrzli na ostroj ruskoj zimi. Nemci su jednostavno porazeni na istocnom frontu zato sto je sovjetska armija bila veca i hrabrija. Poznato je da su Nemci imali dva proleca da napadnu Moskcu ali nisu to uradili.

AtamanCG

pre 8 godina

Off topic - nije bio pilot nego artiljerac na PVO orudju :-)

22. Ne znam za Forda, ali je činjenica da je otac Džordža Buša starijeg, tj. deda Džordža Buša (W) mlađeg, bio ugledni bankar koji je cijelo vrijeme Drugog svjetskog rata poslovao sa nacističkom Njemačkom i zbog toga je nakon rata i odležao neko vrijeme u zatvoru zbog izdaje ... Ali se to nekako uvijek prećutkuje u pričama o tim temama :-)

Nisvo79

pre 8 godina

Da nije došlo do iskrcavanja saveznika u Normandiji SSSR bi bio poražen,
upravo je Staljin molio saveznike za otvaranjem zapadne fronte jer su GER bili 30 km pred Moskvom.

артиљерац

pre 8 godina

@ marija Није апсолутна лаж,него апсолутна истина.Још 1928(тада ја NSDAP
постала парламентарна странка,и то појединачно најјача)један амерички
новинар је интервјуисао Хитлера у седишту странке,у Минхену,СНИМИО фордову
увеличану фотографију са потписом.Форд је то покушао да демантује,али су
му наместили игранку(није било саветника за public relation).Дошао је ЊЕГА
да интервјуише,други новинар,и затекао на фордовом столу хитлерову слику.
успаео је да фотографише,али су се уредници побојали фордове реакције(био је страшно моћан)и фотографију нису објавили.Објављена је тек после његове
смрти.Иначе није непознато да је био изразити антисемита и нациста.Да је
на столу држао слику Краља Петра први пут чујем,и сумњам јер се од избора
1940(био је против Ф.Д.Рузвелта)није ни на који начин мешао у политику.
А и Краљ Петар је за њега био terra incognita,непознат и неважан.

артиљерац

pre 8 godina

@ beogradjanin Слажем се,само исто тако се лако може проверити где су Амери
били јануара 1945,кад су Руси СТВАРНО били пред Берлином.Амери су били у
Арденима,на белгијско-француској граници.Једва су зауставили немачку
контраофанзиву.А погледај колико је од Ардена до Берлина.

Pear Harbour

pre 8 godina

Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom.

I ja bih volio nesto dodati. Maja 1942 Ruzvelt i Cercil su dogovorili otvaranje Zapadng fronta. U to vreme su rusi upravo izgubili Sevastopol. Do D-Day invazije rusi su bili potisnuti jos 1200 kilometara to Staljingrada. 2 februara 1943 su rusi proglasili da je Staljingrad oslobodjen. Crvena armija je bila devastirana, umorna, iscrpljena ali izuzetnog morala. Staljin je trazio od zapadnih saveznika da otvore Zapadni front sto prije. U medju vremenu trebalo mu je 5-6 meseci da regrupise svoje snage za protiv napad. D-Day je bio 6 juna 1944. Kontraofanziva pod nazivom Operacija Bangration je pocela 22 juna 1944 pa do 19 avgusta 1944. Ucestvuju 1,2,3 balticke, 1,2,3 ukrajinske i 1,2,3 beloruske armijske grupe. Oslobodili su Belorusiju i dosli na granicu sa Poljskom. Dakle Crvena Armija nije da je bila pred Berlinom, nego nije bila ni blizu Berlina. Berlin ce pasti 10 meseci posle.
Ja nemam nameru da umanjujem ulogu Crvene Armije ali minimizirati ulogu Amerike je smesno. Kao prvo, Pearl Harbour je zatekao americku vojsku na nivou tadasnje Rumunije i Portugala. Tadasnja rusija je imala drugu ako ne i prvu vojsku na svetu. Imali su vise oficira nego amerika vojnika a da ne govorimo o naoruzanju. Kao drugo, na pocetku rata amerikancima je Pacificki front bio bitniji jer su se bojali invazije japanca na zapadnu obalu. Uostalom, amerikanci su ratovali na dva fronta.

Marija

pre 8 godina

Ovo za Henri Forda je apsolutna laž!!!Svojevremeno sam gledala film u kojem je prikazana njegova radna soba i na stolu se videla slika Kralja Petra I kako vodi volovska kola preko Albanije.I na drugim mestima sam čitala da je bio veliki prijatelj i poštovalac srba.Njega i dan danas namerno satanizuju a jedan je od najvećih privrednika i mislilaca XX veka.Inače,masoni u Americi su između dva rata hteli da unište njegovu fabriku automobila,smeštajući mu razne afere,pa je bio prinuđen da jedan deo proizvodnje preseli u Nemačku,gde se i danas proizvodi Ford (Keln).

stop revizionizmu i neznanju istorije i umanjivanju zasluga

pre 8 godina

Staljin: "Bez americke proizvodnje, Saveznici nikada ne bi dobili rat."

Iz usta jednog konja, sto bi Englezi rekli, tj. tacno sa izvora.

voodoo

pre 8 godina

Rusi i Nemci se najvise medjusobno poklali i Poljaci koji su se nasli u sredini, dok su ostali gledali, predali se i cekali da se dobro pobiju pa onda krenuli Ameri zajedno sa Englezima i Francuskim otporom stvarno da vode rat, isto i na istoku, Japan trebio Kineze kao sasav dok su se Amerili mislili da li da pomognu ili ne, a nisu mogli ljudski ni da pomogni nego su bacili atomke kad su videli da Japanci nisu bas sala. Inace detalj o Henri Fordu nisam znao, ali posto je on bio jedan od najvecih i najuticajnih industrijalaca Amerike u to vreme ne bi me iznenadilo da je bio jedini obozavalac, cinjenica je da su Ameri mnogo pomogli Nemcima odmah posle rata da budu to sto jesu danas, a tracevi da su im pomaga i pre to necemo nikada saznati ali sasvim moguce, da im je odgovarao ovakav sukob za razvoj teske i vojne industrije, jer tek nakon tog rata su Ameri postali apsolutno dominatna svetska sila, Rusi, Francuzi, Englezi, Kina, Japan,pa i Nemci su izgubili mnogo vise tada, mada Nemci su dobili toliku pomoc i oporavku kao da su oni bil zrtve, a ne uzrok, i danas vladaju evropom, sto da nije nesto mutno bilo tu sve nikada ne bi moglo. I da danas kada je Americki sistem opet na ivici velikih kriza krece prica sa ID i jos mnogo sukoba sirom planete.

geek

pre 8 godina

Samo u bici za Berlin poginulo je vise rusa nego amerikanaca za ceo rat.
Steta sto stavke 1 i 2 nisu malo pojasnjene. Inace, americki vazduhoplovci su zaista ginuli kao muve i uzasni gubici su prikrivani. Toliko, da se dnevno bombardovanje Nemacke ispostavilo kao strateska greska. Ucinkovitiji i sa manje gubitaka bilu su nocni bombarderi RAFa. USA eskadrile su nebrojeno puta menjale kompletno letacko osoblje nad evropom usled gubitaka. Rezultat je bio da su mladici od dvadeset i kusur godina rat zavrsavali kao pukovnici avijacije sto je nerviralo kopnene snage gde se ipak sporije napredovalo. Preporuka za dve izuzetne knjge - Kvaka 22 i Covek koji je voleo rat

Grbavica021

pre 8 godina

Za sve vas sto velicate Ruse i umanjujete znacaj iskrcavanja saveznika u Normandiji....Hitler je morao napasti Rusiju zbog nafte i time je otvorio dva fronta. Oni jesu zaginuli u Rusiji debelo. Ali da nije bilo konstantno bombardovanje Amera i iskrcavanje na Normandiju Staljin ne bi dosao do Berlina. Staljin je cak dobio gomilu pomoci od Amera da bi izdrzao u bitci....najznacajnija, verovali ili ne, su bili kamioni kojih je Staljin dobio na hiljade. A znate sta mu je to omogucilo? Da svoju artiljeriju efikasnije pomera inace bi to konji radili.....i sad bi on dosao do Berlina da nije bilo Amera?

Obalj grad

pre 8 godina

Najcudnija cinjenica ja da je jedan narod oprostio i zaboravio genocid nad njim izvrsen od strane susjednih naroda i to sve u ime nekakvog bratstva i jedinstva u koje niko osim tog nesretnog naroda nije vjerovao. Da cudo bude vece, a samim tim i velika tragedija tog naroda, oni su za svog vodju prihvatili jednu barabu sa sumnjivom prosloscu iz reda naroda koji je pocinio genocid nad njima.
Ja se samo pitam da li narod sa tako neodgovornim odnosom prema svojoj proslosti, a samim tim i prema svojoj buducnosti, ima izglede da opstane dugorocno?

dobarcovjek

pre 8 godina

U muzeju u Berlinu povodom 2og svj rata su slike govora Hitlerovih u kojima je pricao kako treba da postoji samo jedna nacija na svijetu i tada je njemac to pokusao na taj nacin da odradi. Nadajmo se da ove identicne teznje danasnje Njemacke samo na drugi nacin sto pokusavaju, ce takodje da se zavrse u velikoj nevjerici za merkelovu i buducu ekipu. Prijeti nam postepeno gubitak svega sto nas cini posebnom nacijom a jedina protiv teza njemackoj je danasnja Rusija a ako ne ona onda mi. Najkrupniji oblik ocuvanja dostojanstva, kulture, casti, vjere, obicaja, autenticnosti nacije nase trenutno bespomocno, neodlucno stoji i gleda u svakog pojedinca i ceka onaj momenat u kojem treba pokazati ko smo i reci NE VISE vlastima, lazima, stvaranju crnih rupa u politici, mafiji a DA ocuvanju NASE zemlje i NASE djece, NASEG obrazovanja, NASE vjere i kulture.

Đorđe

pre 8 godina

2.SR nije počeo 1.9.1939 jer bi to značilo da su milioni Kineza koji su stradali od Japanaca 1937-1941 niža rasa nedostojna zbrajanja u žrtve globalnog sukoba. Od oktobra 1939 do maja 1940 stradalo je smešan broj Engleskih, Francuskih i Nemačkih vojnika tako da se suštinski nije radilo o svetskom sukobu do maja 1940 već jedan na jedan Nemačka protiv Poljske. Da nisu možda Poljaci značajniji narod za svetsku civilizaciju od Kineza dostojan da se zbog njih proglašavaju svetski ratovi?

.

pre 8 godina

@Beogradjanin
Vrlo lako je proveriti kojom brzinom su sovjetske trupe napredovale u leto '44. Vec tada je bilo jasno da je Hitler porazen. Onda su Amerikanci odlucili da i oni zauzmu deo Evrope.

Vitez Koja

pre 8 godina

Kakvi crni ameri, da se ne lazemo, da crvena armija nije napredovala ka Berlinu i sedeli im na pragu, SAD se ne bi ni iskrcale u Normadiji.

maki

pre 8 godina

ja bih pod 22 stavio, da je odmah posle drugog, poceo hladni rat, i podela sveta na dva bloka, evroatlantski i istocni, koja i dan danas, pod 23, da su amerikanci, i narod i politicari, smatrali da SAD ne treba da se mesa ni u rat, niti u bilo kakva pitanja u svetu, medjutim to se posle rata skroz okrenulo

.

pre 8 godina

@Aron
Imali su manje zrtava jer posle II svetskog rata nikada nije jedna velika vojna sila direktno udarila na drugu, odnosno nikada vojne supersile jedna drugoj nisu objavile rat.
Zadnji rat u kojem su se direktno sukobile dve sile bio je onaj u Koreji, s tim sto Kina ipak nije bila vojna supersila u pravom smislu te reci. Jedine prave vojne supersile su SAD i Rusija, sreca je sto se jos nisu direktno sukobile, ostaje nam da se nadamo i da nece jer bi to bio kraj i za sve nas.

Mihailo

pre 8 godina

@ Koliko god prezirao boljsevicku revoluciju, neka je vecna slava i hvala herojskoj crvenoj armiji i ruskom narodu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (my way, 10. avgust 2015 17:58)

Slobodno je i dalje preziri (i treba je prezirati), ali do 1928. godine, kada je Rusko Carstvo obnovljeno a pošast koja je revoluciju pokrenula skrajnuta ili delom prognana.
Veliki narodni pokret je Rusiji bio potreban mnogo pre 1917. godine, ali ne pokret na čijem čelu se nalazilo zlo koje ništa dobro ruskom narodu nije želelo. Kao što mu ni danas ne želi i uništava ga svakodnevno. Upravo zbog toga bi Putina, koliko god da je osnažio Rusiju u poslednjih 15 godine, trebalo skloniti sa vlasti.

Powerslave

pre 8 godina

"8. Četiri od pet nemačkih vojnika koji su poginuli u ratu, nastradali su na Istočnom ratištu.
9. Samo 20 odsto dečaka koji su rođeni u Sovjetskom savezu 1923. godine, preživeli su rat.
12. Opsada Staljingrada rezultirala je s više smrti Rusa (vojnih i civilnih) od onih koje su SAD i Velika Britanija zajedno zabeležile tokom celog Drugog svetskog rata.
21. Drugi svetski rat iza sebe je prema proračunima ostavio između 50 i 70 miliona ljudskih žrtava, a 80 odsto njih dolazi iz samo četiri zemlje – Rusije, Kine, Nemačke i Poljske."

I onda dođu Ameri sa njihovom pričom da su oni odlučili rat jer su se iskrcali na Normandiji...

P.S. Pre neki dan sam gledao neki klip na YT, mislim da je tamo rečeno da bi treća nuklearka na Japan bila bačena na neki drugi grad (ne sećam se koji), a ne na Tokio. Ne znam ko je u pravu.

Aron

pre 8 godina

Jako dobar i zanimljiv članak, za neke sam podatke znao a za neke ne. To je stvarno bila najveća "klanica" u istoriji, iako smo nešto naučili iz tog rata to je da kao civilizacija više cenimo ljudski život. Zahvaljujući lošim iskustvima ovog rata indirektno se došlo do zaključka da treba po svaku cenu izbeći novi svetski rat što smo hvala bogu uspeli. Od tada pa do sada sve manji broj ljudi gine u sukobima, na primer Korejski rat imao je manje šrtava nego rat na pacifikuu WW2. Vijetnamski manje nego Korejski, a rat u Iraku manje nego Vijetnamski.

Glupan

pre 8 godina

22. Džaba sve statistike, kad ništa naučili nismo. Već smo zamenili posledice za uzrok, i teramo dalje, do novog svetskog rata, ili ko zna kakve globalne buduće revolucije, koja suštinski može biti monstruoznija od samog nacizma.
Manipulacijom realnosti uz pomoć istorije, uz prikrivanje pa i modifikovanjem i fabrikovanjem činjenica, zarad trenutnog komfora, i pomirljive politike(lične koristi), navodnog boljitka...Čovečanstvo gura pod tepih suštinu, i živi u iščašenoj konstruisanoj realnosti. A takvo isčašenje, ne može davati zdrave umne plodove u budućim generacijama. Već samo kulminira i čeka svoj budući monstruozni epilog.

Đorđe

pre 8 godina

2.SR nije počeo 1.9.1939 jer bi to značilo da su milioni Kineza koji su stradali od Japanaca 1937-1941 niža rasa nedostojna zbrajanja u žrtve globalnog sukoba. Od oktobra 1939 do maja 1940 stradalo je smešan broj Engleskih, Francuskih i Nemačkih vojnika tako da se suštinski nije radilo o svetskom sukobu do maja 1940 već jedan na jedan Nemačka protiv Poljske. Da nisu možda Poljaci značajniji narod za svetsku civilizaciju od Kineza dostojan da se zbog njih proglašavaju svetski ratovi?

Obalj grad

pre 8 godina

Najcudnija cinjenica ja da je jedan narod oprostio i zaboravio genocid nad njim izvrsen od strane susjednih naroda i to sve u ime nekakvog bratstva i jedinstva u koje niko osim tog nesretnog naroda nije vjerovao. Da cudo bude vece, a samim tim i velika tragedija tog naroda, oni su za svog vodju prihvatili jednu barabu sa sumnjivom prosloscu iz reda naroda koji je pocinio genocid nad njima.
Ja se samo pitam da li narod sa tako neodgovornim odnosom prema svojoj proslosti, a samim tim i prema svojoj buducnosti, ima izglede da opstane dugorocno?

Powerslave

pre 8 godina

"8. Četiri od pet nemačkih vojnika koji su poginuli u ratu, nastradali su na Istočnom ratištu.
9. Samo 20 odsto dečaka koji su rođeni u Sovjetskom savezu 1923. godine, preživeli su rat.
12. Opsada Staljingrada rezultirala je s više smrti Rusa (vojnih i civilnih) od onih koje su SAD i Velika Britanija zajedno zabeležile tokom celog Drugog svetskog rata.
21. Drugi svetski rat iza sebe je prema proračunima ostavio između 50 i 70 miliona ljudskih žrtava, a 80 odsto njih dolazi iz samo četiri zemlje – Rusije, Kine, Nemačke i Poljske."

I onda dođu Ameri sa njihovom pričom da su oni odlučili rat jer su se iskrcali na Normandiji...

P.S. Pre neki dan sam gledao neki klip na YT, mislim da je tamo rečeno da bi treća nuklearka na Japan bila bačena na neki drugi grad (ne sećam se koji), a ne na Tokio. Ne znam ko je u pravu.

ja

pre 8 godina

@Grbavica021
Prvo, nisu Amerikanci nista poklanjali nego prodavali.
I Rusima i Englezima. Englezi su npr. posle rata morali da potope ogroman broj aviona jer nisu imali da plate Amerikancima.
Drugo, Amerikanci su bombardovali Nemacku onda kada je najveci deo Luftvafea bio angazovan u SSSR-u i tamo trpeo velike gubitke. Ne bi Amerikanci ni pomislili da bombarduju Nemacku da je cela nemacka avijacija bila u Evropi, tj. van SSSR-a.
Trece, sovjetska vojska je u Sibiru, van domasaja nemackih bombardera proizvodila ogroman broj tenkova, artiljerije i kamiona, tako da bi se sigurno snasli i bez americkih kamiona.
Konjima ne bi vukli artiljeriju, jer ako su proizveli za vreme rata vise tenkova od ostatka sveta, nije problem bio proizvesti i nekoliko hiljada kamiona vise.
Amerikanci nikada ne bi ni krocili na tlo Evrope da je Hitler na raspolaganju imao milione vojnika koje je poslao u SSSR. Jednostavno, SSSR je bio jedini sposoban da pobedi Nemacku. Da se SSSR predao, Hitler bi zgazio i Ameriku onako kako je zgazio i sve ostale drzave, osim SSSR-a. Francuska je bila mnogo veca vojna sila od SAD-a pa znamo kako je prosla protiv Nemaca.

Slavisa Vukosavljevic

pre 8 godina

"Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom."
Ja to godinama govorim, njima nije bio cilj da Nemacka bude porazena nego da u ratu pogine sto vise Rusa. Kad je postalo jasno da ce Rusi umarsirati u Berlin oni su brze-bolje pozurili da se ukljuce u rat i na evropskom kontinentu. A trebalo je i pokupiti Fon Brauna i ekipu.

ja

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Nema nikakvog minimiziranja americke uloge, ali ne moze se ni preterivati sa znacajem njihovog ucesca u ratu.
Prvo, 1944 je iskrcavanje u Normandiji, izmedju ostalog, uspelo zbog toga sto je OGROMNA vecina nemackih trupa bila na istoku. I to onaj elitni deo vojske, tako da Hitler nije mogao da "pokriva" i severnu i zapadnu obalu.
Dalje, 1944 je svima vec bilo jasno da je Nemacka porazena. Uostalom, Nemci su bili ti koji su se povlacili, Rusi su bili ti koji su napredovali i osvajali teritorije.
1941 i 1942 nemacka vojska je jos dobro stajala ali je vec bila "naceta" ogromnim gubitcima koje je dozivela u SSSR-u. Pogledaj samo gubitke u bitci za Moskvu, Sevastopolj, ili bilo koji veci grad. Vise Nemaca je poginulo u pokusaju da osvoje Moskvu, nego tokom osvajanja Francuske i veceg dela Evrope. Uostalom, na sudjenju posle rata, pitali su jednog od vodecih nemackih generala kada je shvatio da je rat izgubljen. Odgovorio je : "Moskva".
Znaci, da su Rusi kao npr. Francuzi, odlucili da se predaju, Nemci bi dobili rat.
SSSR je bio JEDINA sila koja je bila u stanju da se suprotstavi Hitleru.
Staljin je mnogo pre 1944 zahtevao otvaranje zapadnog fronta, ali ga nije dobio. Dobio ga je 1944 kada je vec bilo jasno da je pred pobedom i kada su se Englezi i Ameri uplasili da ce potpisati zaseban mir sa Hitlerom.
A zapadnjaci su odlucili da je vreme da i oni zauzmu neke teritorije u Evropi.

Glupan

pre 8 godina

22. Džaba sve statistike, kad ništa naučili nismo. Već smo zamenili posledice za uzrok, i teramo dalje, do novog svetskog rata, ili ko zna kakve globalne buduće revolucije, koja suštinski može biti monstruoznija od samog nacizma.
Manipulacijom realnosti uz pomoć istorije, uz prikrivanje pa i modifikovanjem i fabrikovanjem činjenica, zarad trenutnog komfora, i pomirljive politike(lične koristi), navodnog boljitka...Čovečanstvo gura pod tepih suštinu, i živi u iščašenoj konstruisanoj realnosti. A takvo isčašenje, ne može davati zdrave umne plodove u budućim generacijama. Već samo kulminira i čeka svoj budući monstruozni epilog.

.

pre 8 godina

@Aron
Imali su manje zrtava jer posle II svetskog rata nikada nije jedna velika vojna sila direktno udarila na drugu, odnosno nikada vojne supersile jedna drugoj nisu objavile rat.
Zadnji rat u kojem su se direktno sukobile dve sile bio je onaj u Koreji, s tim sto Kina ipak nije bila vojna supersila u pravom smislu te reci. Jedine prave vojne supersile su SAD i Rusija, sreca je sto se jos nisu direktno sukobile, ostaje nam da se nadamo i da nece jer bi to bio kraj i za sve nas.

Homo politicus

pre 8 godina

@beogradjanin, cinjenica da veliki broj nacista nije izveden pred Ninberski sud govori u prilog tome da su posle rata Amerikanci koristili znanje nacista protiv novog neprijatelja tj. Sovjetskog Saveza.

Jos jedna zabluda je da su Rusi pobedili Nemce toboze zbog toga sto su se Nemci smrzli na ostroj ruskoj zimi. Nemci su jednostavno porazeni na istocnom frontu zato sto je sovjetska armija bila veca i hrabrija. Poznato je da su Nemci imali dva proleca da napadnu Moskcu ali nisu to uradili.

Vitez Koja

pre 8 godina

Kakvi crni ameri, da se ne lazemo, da crvena armija nije napredovala ka Berlinu i sedeli im na pragu, SAD se ne bi ni iskrcale u Normadiji.

.

pre 8 godina

@Beogradjanin
Vrlo lako je proveriti kojom brzinom su sovjetske trupe napredovale u leto '44. Vec tada je bilo jasno da je Hitler porazen. Onda su Amerikanci odlucili da i oni zauzmu deo Evrope.

geek

pre 8 godina

Samo u bici za Berlin poginulo je vise rusa nego amerikanaca za ceo rat.
Steta sto stavke 1 i 2 nisu malo pojasnjene. Inace, americki vazduhoplovci su zaista ginuli kao muve i uzasni gubici su prikrivani. Toliko, da se dnevno bombardovanje Nemacke ispostavilo kao strateska greska. Ucinkovitiji i sa manje gubitaka bilu su nocni bombarderi RAFa. USA eskadrile su nebrojeno puta menjale kompletno letacko osoblje nad evropom usled gubitaka. Rezultat je bio da su mladici od dvadeset i kusur godina rat zavrsavali kao pukovnici avijacije sto je nerviralo kopnene snage gde se ipak sporije napredovalo. Preporuka za dve izuzetne knjge - Kvaka 22 i Covek koji je voleo rat

Patriot

pre 8 godina

Zivim u Americi vec 20 godina i dosta dobro poznajem njihovu istoriju Drugog Svetskog Rata. Evo i mojih zanimljivosti sa americke strane:
- Americka mornarica je bila jaka ali je kopnena vojska bila slabija od svake evropske vojske. Ukljucujuci i Kraljevinu Jugoslaviju
- Amerika je prvu regrutaciju objavila tek 1940. kada je postalo jasno da ce rat biti svetski
- Americka vojska je 1940. na prvoj vecoj vojnoj vezbi u Arizoni koristila drvene tenkove da bi simulirala oklopni napad
- Americka politika je konzistentna. Zbog genocida u Kini, i japanskih zverstava, Amerika je Japanu uvela sankcije i trazila da Japan napusti Kinu. Da sankcije. Da, za genocid. Japan je shvatio dugorocne posledice sankcija i odlucio da iznenada napadne Ameriku
- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.

džoni keš

pre 8 godina

takođe je zanimljiva činjenica da je rusa poginulo 20 miliona,a amerikanaca 200 000, da je engleza poginulo 20x manje nego švaba, a da je 10x više švaba poginulo u savezničlom bombardovanju njemačke nego engleza u njemačkom bombardovanju engleske, da su englezi zauzeli madagaskar pod upravom višijevske francuske jer su se nakon teškog poraza u singapuru bojali japanske dominacije u indijskom okeanu,da je puno hrvata bilo u jedinicama generala mihailovića, a da su neki visoki oficiri u ndh bili srbi ( uzelac - general vazduhoplovstva u ndh ) ili čak ministri u pavelićevoj vladi (pantić iz bijeljine,naprimjer) da je đujić dobio odlikovanje od hitlera, itd.

артиљерац

pre 8 godina

@ beogradjanin Слажем се,само исто тако се лако може проверити где су Амери
били јануара 1945,кад су Руси СТВАРНО били пред Берлином.Амери су били у
Арденима,на белгијско-француској граници.Једва су зауставили немачку
контраофанзиву.А погледај колико је од Ардена до Берлина.

Pear Harbour

pre 8 godina

Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom.

I ja bih volio nesto dodati. Maja 1942 Ruzvelt i Cercil su dogovorili otvaranje Zapadng fronta. U to vreme su rusi upravo izgubili Sevastopol. Do D-Day invazije rusi su bili potisnuti jos 1200 kilometara to Staljingrada. 2 februara 1943 su rusi proglasili da je Staljingrad oslobodjen. Crvena armija je bila devastirana, umorna, iscrpljena ali izuzetnog morala. Staljin je trazio od zapadnih saveznika da otvore Zapadni front sto prije. U medju vremenu trebalo mu je 5-6 meseci da regrupise svoje snage za protiv napad. D-Day je bio 6 juna 1944. Kontraofanziva pod nazivom Operacija Bangration je pocela 22 juna 1944 pa do 19 avgusta 1944. Ucestvuju 1,2,3 balticke, 1,2,3 ukrajinske i 1,2,3 beloruske armijske grupe. Oslobodili su Belorusiju i dosli na granicu sa Poljskom. Dakle Crvena Armija nije da je bila pred Berlinom, nego nije bila ni blizu Berlina. Berlin ce pasti 10 meseci posle.
Ja nemam nameru da umanjujem ulogu Crvene Armije ali minimizirati ulogu Amerike je smesno. Kao prvo, Pearl Harbour je zatekao americku vojsku na nivou tadasnje Rumunije i Portugala. Tadasnja rusija je imala drugu ako ne i prvu vojsku na svetu. Imali su vise oficira nego amerika vojnika a da ne govorimo o naoruzanju. Kao drugo, na pocetku rata amerikancima je Pacificki front bio bitniji jer su se bojali invazije japanca na zapadnu obalu. Uostalom, amerikanci su ratovali na dva fronta.

neutralni felsh

pre 8 godina

- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)


savez obrazovanja razuma kao glas istine u komentaru, bravo!

Marija

pre 8 godina

Ovo za Henri Forda je apsolutna laž!!!Svojevremeno sam gledala film u kojem je prikazana njegova radna soba i na stolu se videla slika Kralja Petra I kako vodi volovska kola preko Albanije.I na drugim mestima sam čitala da je bio veliki prijatelj i poštovalac srba.Njega i dan danas namerno satanizuju a jedan je od najvećih privrednika i mislilaca XX veka.Inače,masoni u Americi su između dva rata hteli da unište njegovu fabriku automobila,smeštajući mu razne afere,pa je bio prinuđen da jedan deo proizvodnje preseli u Nemačku,gde se i danas proizvodi Ford (Keln).

AtamanCG

pre 8 godina

Off topic - nije bio pilot nego artiljerac na PVO orudju :-)

22. Ne znam za Forda, ali je činjenica da je otac Džordža Buša starijeg, tj. deda Džordža Buša (W) mlađeg, bio ugledni bankar koji je cijelo vrijeme Drugog svjetskog rata poslovao sa nacističkom Njemačkom i zbog toga je nakon rata i odležao neko vrijeme u zatvoru zbog izdaje ... Ali se to nekako uvijek prećutkuje u pričama o tim temama :-)

P

pre 8 godina

Rusi su ratovali na svojoj zemlji protiv Nemacke. Saveznici (Amerikanci i Englezi) su ratovali protiv Nemacke, Italije i Japana na tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije dva velika okeana Atlantski i Pacifik. Engleska je imala kod za enigmu i sve informacije o Nemackoj koje je selektivno slala Rusiji i Americi. Amerika je slala pomoc svim saveznicima pa i Rusiji. Koliko teritorije su oslobodili saveznici a koliko Rusija? Logistika je u pitanju ratovati 7-8 hiljada km daleko od svoje zemlje i ratovati u svojoj zemlji nije isto. sve tri zemlje su ratovale protiv zla i to je najvaznije da je samo jedna od njih sklopila dogovor sa neprijateljom sve bi bilo drugacije danas.

pera

pre 8 godina

cetiri velika carstva vodila su cetiri majmuna ili mozda jahaca apokalipse.
jedan se zvao koba celicni poznat po tome sto je pobio vise svojih nego neprijateljskih, drugi je bacio dve atomske bombe i izazvao katastrofu nevidjenih razmera a njegovi potomci i danas misle da su uradili nesto pametno. Treci koji je govorio -govori tiho i nosi psa sa sobom- i njegovi naslednici su izazvali malte ne sve ratove koji su se vodili u ovo savremeno doba a o cetvrtom ne treba govoriti, Sta tu treba da se slavi, objasnite mi

stop revizionizmu i neznanju istorije i umanjivanju zasluga

pre 8 godina

Staljin: "Bez americke proizvodnje, Saveznici nikada ne bi dobili rat."

Iz usta jednog konja, sto bi Englezi rekli, tj. tacno sa izvora.

.

pre 8 godina

@Marija
To za Henrija Forda je apsolutna ISTINA. On cak nikada nije ni krio svoje simpatije prema Hitleru i nacistima. Nije cak bio ni jedini. Carls Lindberg, tada jedan od najpopularnijih ljudi je otvoreno zagovarao ulazak u savez sa Hitlerom, koji ga je cak i odlikovao. Otac Dzona Kenedija, koji je bio ambasador u Britaniji je smenjen neposredno pre rata jer je usred Londona drzao govor o tome kako je Hitler veliki vodja i kako Evropa i Amerika trebaju da ga slusaju i podrze. To su sve istorijske cinjenice. Druga je stvar to sto se te cinjenice prikrivaju a biografije "peglaju". Niko danas mnogo ne prica ni o tome kako je Porse bio nacista, ili npr. mnogi osnivaci velikih modnih kuca ili automobilskih giganata.
Ford jeste drzao Hitlerovu sliku, to sto je u dokumentarcu ona sklonjena je vec neka druga prica. Isto kao sto se u dokumentarcima o Kenedijevima izostavlja podatak da je otac buduceg predsednika podrzavao naciste.

voodoo

pre 8 godina

Rusi i Nemci se najvise medjusobno poklali i Poljaci koji su se nasli u sredini, dok su ostali gledali, predali se i cekali da se dobro pobiju pa onda krenuli Ameri zajedno sa Englezima i Francuskim otporom stvarno da vode rat, isto i na istoku, Japan trebio Kineze kao sasav dok su se Amerili mislili da li da pomognu ili ne, a nisu mogli ljudski ni da pomogni nego su bacili atomke kad su videli da Japanci nisu bas sala. Inace detalj o Henri Fordu nisam znao, ali posto je on bio jedan od najvecih i najuticajnih industrijalaca Amerike u to vreme ne bi me iznenadilo da je bio jedini obozavalac, cinjenica je da su Ameri mnogo pomogli Nemcima odmah posle rata da budu to sto jesu danas, a tracevi da su im pomaga i pre to necemo nikada saznati ali sasvim moguce, da im je odgovarao ovakav sukob za razvoj teske i vojne industrije, jer tek nakon tog rata su Ameri postali apsolutno dominatna svetska sila, Rusi, Francuzi, Englezi, Kina, Japan,pa i Nemci su izgubili mnogo vise tada, mada Nemci su dobili toliku pomoc i oporavku kao da su oni bil zrtve, a ne uzrok, i danas vladaju evropom, sto da nije nesto mutno bilo tu sve nikada ne bi moglo. I da danas kada je Americki sistem opet na ivici velikih kriza krece prica sa ID i jos mnogo sukoba sirom planete.

rex

pre 8 godina

onda ameri kazu nas d day spasao situaciju, a nemci protiv rusa vodili milionske operacije, rusi angazovali 30 miliona vojnika za tih 4 godine, ameri u evropi sve skupa pola miliona.... neke cinjenice

Grbavica021

pre 8 godina

Za sve vas sto velicate Ruse i umanjujete znacaj iskrcavanja saveznika u Normandiji....Hitler je morao napasti Rusiju zbog nafte i time je otvorio dva fronta. Oni jesu zaginuli u Rusiji debelo. Ali da nije bilo konstantno bombardovanje Amera i iskrcavanje na Normandiju Staljin ne bi dosao do Berlina. Staljin je cak dobio gomilu pomoci od Amera da bi izdrzao u bitci....najznacajnija, verovali ili ne, su bili kamioni kojih je Staljin dobio na hiljade. A znate sta mu je to omogucilo? Da svoju artiljeriju efikasnije pomera inace bi to konji radili.....i sad bi on dosao do Berlina da nije bilo Amera?

maki

pre 8 godina

ja bih pod 22 stavio, da je odmah posle drugog, poceo hladni rat, i podela sveta na dva bloka, evroatlantski i istocni, koja i dan danas, pod 23, da su amerikanci, i narod i politicari, smatrali da SAD ne treba da se mesa ni u rat, niti u bilo kakva pitanja u svetu, medjutim to se posle rata skroz okrenulo

Pera Kojot

pre 8 godina

Ovo baš i nema direktne veze sa ratom, ali najveći procenat Amerikanaca ima nemačko poreklo. Da li bi Amerikanci mogli da pobede Nemacku sami? - Mogli bi, ali njih uopšte nije bilo briga za Nemačku. Oni su ušli u rat zato što su se uplašili da neće moći da naplate kredite koje su dali Velikoj Britaniji i SSSR-u po Zakonu o zajmu i najmu, ako Nemačka pobedi. Fordova fabrika u Francuskoj je proizvodila za nemačku vojsku kamione i automobile (one sa "rebrima" na vratima, viđali smo ih u nseriji "Alo, alo"). Tu fabriku su Amerikanci prvi put bombardovali 1944., kada je bilo jasno da će se njihovi vojnici iskrcati u Evropi. Posle rata je američka vlada isplatila odštetu Fordu za tu fabriku. Romel je u severnoj Africi imao 88.000 vojnika, što je drastično manje nego što je bilo nemačkih vojnika u Jugoslaviji, pa ipak je davio Britance i Amerikance kao roda žabu. Doduše, ništa mu ne bi značilo ni da je imao na raspolaganju vojnike koji su bili u Jugoslaviji, jer mu nije manjkalo vojnika nego gorivo za tenkove. Tražio je 5000 tona, poslato je 3000, a do Afričkog korpusa je stiglo samo 300 tona. Nedostatak goriva je bio glavni problem nemačke vojske i tokom bitke u Ardenima. Imali su 1/3 od procenjenih potreba, a ostalo su trebali da otmu padobranci od saveznika. Ali ostalo im je samo 300 padobranaca, naspram 700 angažovanih prilikom desanta na Drvar. A, da! Američki transportni brodovi tipa Liberty su pravljeni od betona.

артиљерац

pre 8 godina

@ FR СССР је по Закону о зајму и најму(lend&lease law)добио од САД ратне
помоћи у износу од 11,4 милијарди$(тадашњих).Енглеска је добила помоћ од
44 мијарде$.Та америчка помоћ(плаћена)је чинила око 7% руске ратне потрошње
СССР је до 1952,што новцем,што извозом сировина У ПОТПУНОСТИ исплатио ту
суму.Енглеска је од америчких и канадских банака дигла кредите и исплатила их тек 1974.А рецимо САД су послале СССР-у 3 фабрике вештачког каучука,које
Русима УОПШТЕ бису требале,али је вештачки каучук требао америма за производњу гума за камионе и џипове.Иначе се добија из нафте,коју су Руси
имали у изобиљу.Тенкове Шерман руски тенкисти нису ценили,па скоро да и
нису били у употреби у Црвеној Армији.Сем на крају рата кад су Руси ушли
у Кину и ступили у рат с Јапаном.После су их вратили Америма,да их не би
плаћали.

Momce

pre 8 godina

ja@ Pogledaj samo gubitke u bitci za Moskvu, Sevastopolj, ili bilo koji veci grad. Vise Nemaca je poginulo u pokusaju da osvoje Moskvu, nego tokom osvajanja Francuske i veceg dela Evrope.
Decko, pa ti blage veze sa zivotom nemas.! Moskva nikad nije pala u Drugom svetskom ratu! To sto ti i vecina ovih priucenih, prepametnih Srba pisete ovde je sramota. Gledate Histori i Nacionalnu Geografiju, pa onda tako siroko obrazovani dodjete ovde da se praznite malo. Ti i svi ostali, morate ljudi da shvatite jedno - da ste propustili casove istorije kad je trebalo ovakve stvari da naucite tako da knjigu u sake i sedi, jedan!

Aron

pre 8 godina

Jako dobar i zanimljiv članak, za neke sam podatke znao a za neke ne. To je stvarno bila najveća "klanica" u istoriji, iako smo nešto naučili iz tog rata to je da kao civilizacija više cenimo ljudski život. Zahvaljujući lošim iskustvima ovog rata indirektno se došlo do zaključka da treba po svaku cenu izbeći novi svetski rat što smo hvala bogu uspeli. Od tada pa do sada sve manji broj ljudi gine u sukobima, na primer Korejski rat imao je manje šrtava nego rat na pacifikuu WW2. Vijetnamski manje nego Korejski, a rat u Iraku manje nego Vijetnamski.

артиљерац

pre 8 godina

@ marija Није апсолутна лаж,него апсолутна истина.Још 1928(тада ја NSDAP
постала парламентарна странка,и то појединачно најјача)један амерички
новинар је интервјуисао Хитлера у седишту странке,у Минхену,СНИМИО фордову
увеличану фотографију са потписом.Форд је то покушао да демантује,али су
му наместили игранку(није било саветника за public relation).Дошао је ЊЕГА
да интервјуише,други новинар,и затекао на фордовом столу хитлерову слику.
успаео је да фотографише,али су се уредници побојали фордове реакције(био је страшно моћан)и фотографију нису објавили.Објављена је тек после његове
смрти.Иначе није непознато да је био изразити антисемита и нациста.Да је
на столу држао слику Краља Петра први пут чујем,и сумњам јер се од избора
1940(био је против Ф.Д.Рузвелта)није ни на који начин мешао у политику.
А и Краљ Петар је за њега био terra incognita,непознат и неважан.

Pearl Harbour

pre 8 godina

(ja, 10. avgust 2015 20:08)

Sa vecinom tvojih komentara se slazem ali se ne slazem da je rat 1944 bio gotov. Pa bitka za Staljingrad je bila u februaru 1944. Ruzvelt je u maju 1942 obecao pomoc Staljinu ali kako... pa sva amerika je bila u strahu od invazije japanaca na zapadnu obalu. Sta su trebali da rade. Amerika 1941 fakticki nije ni imala vojsku. Sto se tice ruskih zrtava ... za to trebaju da pitaju svoje generale. I ptice na grani znaju kakve su katastrofalne greske pravili a pesadiju tretirali bukvalno ko topovsko meso. Kao npr Operacija Mars ili preciznije Battles of Rzhev gde je 1/2 miliona ruskih vojnika poginulo za manje od mesec dana. I sto je jos gore to se godinama krilo od ruskog naroda. Ni americki generali nisu bilo puno bolji ali ti je kao vojniku veca sansa bila da prezivis nego ruskom. Nazalost.

zoki

pre 8 godina

(Grbavica021, 10. avgust 2015 19:45)

Napisao si da su Rusi DOBILI hiljade kamiona. Verovatno si hteo da dodas da su zbog toga IZGUBILI dosta novca. Znas ono, odes u prodavnicu, IZGUBIS 40 dinara, a DOBIJES jedan hleb. Terminologija ti je interesantna i, mislim, neispravna. Pozdrav, Zoki.

Liberty

pre 8 godina

@Glupan
Ma, šta nam napriča... Sve same činejnice?

@Homo politicus i Vitez Koja
Nije tačno. Amerikanci su hteli na Nemačku odmah po ulasku u rat, ali su Englezi odbili, poučeni klanicom Prvog svetskog rata, i ubedili ih da se ne suprotstavljaju Nemcima na Evropskom kopnu, već iz vazduha, kao i u Africi, pa potom na Siciliji...

Sovjeti su dali nemerljiv doprinos borbi protiv fašističke Nemačke, ali postoji jedan podatak za one koji vole da zanemare doprinose zapadnih saveznika... Kada je Satljin insistirao da saveznici što pre otvore zapadni front, Čerčil mu je odgovorio da nema pravo da insistira čovek čije je gorivo omogućilo Hitleru bombardovanje Britanskih gradova. Tokom Nemačkog osvajanja polovine Evrope, kao i tokom Bitke za Britaniju, Sovjetski Savez i Nemačka su bili saveznici.

Mihailo

pre 8 godina

@ Koliko god prezirao boljsevicku revoluciju, neka je vecna slava i hvala herojskoj crvenoj armiji i ruskom narodu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (my way, 10. avgust 2015 17:58)

Slobodno je i dalje preziri (i treba je prezirati), ali do 1928. godine, kada je Rusko Carstvo obnovljeno a pošast koja je revoluciju pokrenula skrajnuta ili delom prognana.
Veliki narodni pokret je Rusiji bio potreban mnogo pre 1917. godine, ali ne pokret na čijem čelu se nalazilo zlo koje ništa dobro ruskom narodu nije želelo. Kao što mu ni danas ne želi i uništava ga svakodnevno. Upravo zbog toga bi Putina, koliko god da je osnažio Rusiju u poslednjih 15 godine, trebalo skloniti sa vlasti.

FR

pre 8 godina

@ja - nece biti bas da su samo kamioni, naprotiv, ali nista iz "land/lease" programa SSSR nikad nije platio. Volim kako kazes da su i Britanija i SSSR platili, a onda navodis konkretan primer samo za Britaniju (jer za SSSR primera, naravno, nema).
Otvaranje zapadnog fronta je Staljin trazio svakog meseca, od kraja 1941. godine. Znas, isti onaj Staljin i isti onaj SSSR koji je sklapao paktove sa Nemackom i koji je zajedno sa Nemackom napao Poljsku 1. septembra 1939. godine. Dok su Englezi i Francuzi krvarili 1940., dotle su se Rusi bratimili sa Nemcima. Zali boze nevinih zrtava, ali ako je iko zasluzio ogromne zrtve, onda su to Nemci, Rusi i Japanci, sve agresori u drugom svetskom ratu.

dobarcovjek

pre 8 godina

U muzeju u Berlinu povodom 2og svj rata su slike govora Hitlerovih u kojima je pricao kako treba da postoji samo jedna nacija na svijetu i tada je njemac to pokusao na taj nacin da odradi. Nadajmo se da ove identicne teznje danasnje Njemacke samo na drugi nacin sto pokusavaju, ce takodje da se zavrse u velikoj nevjerici za merkelovu i buducu ekipu. Prijeti nam postepeno gubitak svega sto nas cini posebnom nacijom a jedina protiv teza njemackoj je danasnja Rusija a ako ne ona onda mi. Najkrupniji oblik ocuvanja dostojanstva, kulture, casti, vjere, obicaja, autenticnosti nacije nase trenutno bespomocno, neodlucno stoji i gleda u svakog pojedinca i ceka onaj momenat u kojem treba pokazati ko smo i reci NE VISE vlastima, lazima, stvaranju crnih rupa u politici, mafiji a DA ocuvanju NASE zemlje i NASE djece, NASEG obrazovanja, NASE vjere i kulture.

...

pre 8 godina

"interesantna je chinjenica o radnim stolovima hitlera i forda"
Henri Ford je javno podrzavao Hitlera i Ford je tada davao Hitleru automobile i novcanu pomoc. Tako da to nista ne cudi.

Veliki brat

pre 8 godina

Zadnji rat u kojem su se direktno sukobile dve sile bio je onaj u Koreji, s tim sto Kina ipak nije bila vojna supersila u pravom smislu te reci.
(., 10. avgust 2015 18:20)


Pa dobro, recimo da nije, ali je angažovala MILION vojnika i vratila front sa reke Jalu na današnju granicu između dve Koreje. Dalje nije mogla, jer je problem bila logistika, tj. uništene su pruge i putevi i snadbevanje jedinica je otežano i jednima i drugima, tako da je granica ostala tu gde jeste.


Za korejski narod bi bilo bolje da je granica ostala na reci Jalu, gde je danas granica Severne Koreje sa Kinom, ali su ameri bili alavi pa su tako nagrnuli ka severu da su se kinezi uplašili da će ameri izvršiti invaziju na Kinu, zato su i poslali milion vojnika, inače bi ih bolelo uvo za Severnu Koreju.

Da je opstala zajednička Koreja pod južnokorejskom vojnom diktaturom (koja je bila pozitivna, za razliku od SSSR i Kine, jer je promovisan vrhunski kvalitet u radu i proizvodnji sa ambicioznim ciljevima da se dostigne kvalitet Zapada u proizvodnji čelika, prevoznih sredstava, kućne tehnike, itd. Šteta je što kod nas nije bila takva diktatura, nego su polupismeni 1945. došli na vlast), gde bi bio kraj korejcima, umesto što se ovi na Severu pate sa klanjanjem rukovodstvu i reprogramiraju sebe tako da misle sve najlepše o "božanskom vođi", jer i najmanja sumnja da ne poštuju lidera znači "prekomandu" u radni logor!

Nenad, Skopje

pre 8 godina

Mozda najveci kuriozitet Druog svetsko rata je taj sto je Bugarska krajem 1944 godine potpisala saveznistvo sa SSSR, ali jos nekoliko dana nakon toga (navodno zbo zaboravnosti) nije ponistila svoj prethodni dogovor za saveznistvo sa nacistickom Nemackom, tako da je Bugarska, nekoliko dana formalno bila jedina drzava koja je u isto vreme bila i u ratu i u saveznistvu sa dve zaracene strane t.j. i sa SSSR i sa Nemackom. Nije poznato da je postojao slican primer u celoj istoriji ratovanja.

Nisvo79

pre 8 godina

Da nije došlo do iskrcavanja saveznika u Normandiji SSSR bi bio poražen,
upravo je Staljin molio saveznike za otvaranjem zapadne fronte jer su GER bili 30 km pred Moskvom.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

ja
Zaboravio si samo da dodas da nije udarila velika zima i zaledila nemcima tehniku ruse bi mogli danas da vidimo samo u muzejima.
(Cehov Pavel, 10. avgust 2015 21:58)

U pravu si Pavel, narocito ako se uzme u obzir da je odmah sa ruske strane bilo leto, a ne velika zima kao nanemackoj strani. Mićo, zima je bila i jednima i drugima.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Svakako svi pristrasni u svojim komentarima, uz neke katastrofalne greske u podacima i datumima, MANJE ZNAJU istinu i sustinu od Eleonore Ruzvelt. A ona je ovako rekla: 2. sv. rat su IZGUBILI NEMCI zbog sujeverja Hitlera - kada je stopirao '41. projekt izgradnje balisticke rakete, zbog hvalisave izjave tada 19-naestogodisnjeg Vernera fon Brauna: "moj Fireru, za DVE godine cemo napraviti raketu kojom cete moci ici u posetu bogu". Potom je nastupilo osipanje naucnika: Openhajmer, Nils Bor, Fermi, fon Braun...
I objasnila je: rat U EVROPI su dobile RUSKE GRUDI, "kacuse" i T34; engleska avijacina i mornarica; Americki kapital.
Procenti zrtava su sledeci: svaki CETVRTI Poljak - od kojih su 90% zapravo Jevreji, svaki OSMI Jugosloven - Srbin, i svaki DVANAESTI Sovjet - Rus.
Francuzi su rat PRESPAVALI, kao i svi ostali narodi u Evropi, osim istocnih Slovena i Srba, i Italijani do septembra 1943. na strani Hitlera, ali su posle rata, i to neki dugo posle, izmisljali "pokrete otpora", osvobodilne fronte, a neki se i danas stide nekoliko stotina Hrvata uz 100% ucesce Srba iz Hrvatske i BiH sa Srbima iz Srbije.

mikile

pre 8 godina

Nemci su imali najkvalitetniju i najmoderniju uniformu,maskirnu u nekim spec.jedinicama nalik današnjim modernim uniformama,dizajnirao je Hugo Boss lično. Porsche na zahtev Hitlera pravi vw bubu, Kalašnjikov ak-47 je kopija nemačkog STG-44 "sturmgewehr" jurišne puške koju su pred kraj rata korístile elitne jedinice, najbolji mitraljez MG-42 nemački, zlo od puške, kasnije kod nas se zvao "šarac", prvi "night vision" imali su SS odredi, najbolji tenk Tigar sa topom od 88mm dok su ruski tenkovi imali top od 45mm. Nemci su bili superiorniji u svakom pogleu,loši Hitlerovi potezi su doveli do gubitka rata, nije slušao svoje generale.

en passant

pre 8 godina

Vrlo interesantan text, poučan u svakom pogledu, treba ga svakako pažljivo pročitati. Ipak - jedna zamerka prevodiocima:

"17. Procenat smrtnosti svih ratnih zatvorenika u ruskim kampovima iznosi 85 odsto."

Većina ljudi razume o čemu se tu radi, ali zar je bilo teško napisati da se radi o LOGORIMA?
Ovako, pri površnom čitanju se može steći utisak da su neki sovjetski građani (cca više desetina miliona), "kampovali" negde u SSSR, a njihova(sovjetska vlast) ih sistematski likvidirala, rušila šatore, ugasila logorske vatre, isprljala veš, koji se sušio... etc.

Milos

pre 8 godina

Rusi su preskupo platili surovanje njihove vlasti sa Hitlerom. Da je SSSR 1940 samo obustavio privrednu saradnju sa Nemackom, Hitler mi samo mogao da masta da napade SSSR. Ali nazalost vozovi sa sirovinama su isli ka Nemackoj u momentu kada su nemacke trupe vec usle u SSSR.

Sto se tice Amera da oni nisu iskrvarili ko Rusi ali su itekako bili bitni. Ovo ne kazem ja vec kaze marsal Zukov u interviju koji je postao dostupan tek posle propasti SSSR.

Zukov tu lepo objasnjava zasto je americka pomoc bila bitna. Umesto sto su fokus u SSSR posvetili americkom naoruzanju on objasnjava da je mnogo bitnija bila americka logistika (barut, kamioni, avio gorivo itd.) Samo kamiona SSSR je dobio vise nego sto je Nemacka proizvela tokom celog rata. Americki barut je bio presudan 1942 dok je SSSR gradio industriju iza Urala.

Tako da reci da su Ameri bili potpuno nebitni je smesno. Pa zamislite da su tako podrzali Hitlera?

2+2=5

pre 8 godina

kada su rusi usli u berlin koliko km su saveznici bili od berlina i ko je bio kome saveznik? i ciji saveznici danas dizu spomenike ss divizijama? IIsv. rat nije gotov, on samo tinja sve ove godine.

zar nije tako? - vječno cenzurisan

pre 8 godina

Ima jos jedna zanimljivost, Francuska je imala 10x više tenkova i mehanizacije od Njemačke na početku rata, Nijemci su čak vukli topove sa konjima.

Stratifikatior

pre 8 godina

Kako god, to iskrcavanje na Normandiju je jedina dobra stvar koju je uradila američka vojska u svojoj istoriji.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 10. avgust 2015 22:07)

A to što su u I svetskom ratu poslali milion i po vojnika na Zapadni front 1917. kad su saveznike "napustili" Rusi, a Britanci i Francuzi bili na ivici iznemoglosti, to kao da se ne računa?

Bagration

pre 8 godina

ekstremno me nerviraju kafanaski istoricari i pametnjakovici sa teorijama zavere o americkom iskrcavanju na normandiju zbog rusa. kao istoricar jezim se vase vrste, koji POJMA NEMATE ali znate da komentarisete u maniru akademika. mi, koji se bavimo tom naukom godinama proucavamo takve pojave i onda se pojavi pametni sarlatan da objavi kako je u stvari nesto peto. e pa neces. i da me neko slucajno ne razume pogresno niti sam neki autosovinista, niti ldpovac vise sam cak i srpski nacionalista, govoreci u ime toga da nemam nista protiv ruskog naroda koji nam je, uzgred, vise pomogao nego ijedan drugi ikad kroz istoriju.

Patriot

pre 8 godina

@prica je mnogo, istina jedna, ne, Japanci nisu navuceni da napadnu SAD. SAD je imao pomorsku bazu na Filipinima. Japan je shvatio da to sto je pocelo sa sankcijama, da ce se zavrsiti sa pomorskom blokadom. Ne zaboravi, Japan je naftu i ostale sirovine dovozio brodovima iz Indonezije. Filipini su bili na pola puta izmedju Japana i Indonezije i americka mornarica je mogla u povoljnom trenutku da jednostavno izvede pomorsku blokadu i prekine japansko snabdevanje. To bi znacilo kraj rata jer Japan nije imao resursa da vodi rat. Bili su zavisni od resursa iz Indonezije (Indokine generalno, Malezija etc.). Japan je doneo odluku da mora eliminisati americku mornaricku bazu na Filipinima, jer u usovima zatezanja neprijateljstva sa Amerikom koji su poceli sankcijama, Japan je znao da ne sme imati Amerikance na Filipinima, na vitalnoj ruti. Ali ako bi napali Filipine, americka pacificka flota iz Pearl Harboura bi odmah dosla, sve sa nosacima aviona i doslo bi do pomorske bitke koju Japan nije smeo da rizikuje jer im je fokus bio Kina. Zato je odluceno da se prvo napadne Pearl harbour, unisti americka Pacificka Flota a onda da se resi situacija izolovanih Filipina. Tako je i bilo. Daglas MacArthur je morao da napusti Filipine. Napustio ih je sa cuvenom recenicom "Vraticu se". I vratio se. Japan je bombardovao Pearl Harbour, naneo veliku stetu americkoj Pacifickoj Floti ali nisu uspeli da potpe nosace aviona koji tada nisu bili u luci. Bez teorija zavere molim. Istorija, a ne praporci.

FR

pre 8 godina

@artiljerac - odlicno, iako su te neke bajke o ruskom vracenom dugu toliko puta opovrgnute, barem smo dosli do neke tacke da nisu samo u pitanju bili kamioni, kako neki uporno pokusavaju da proture.

O Staljinovom moljakanju o drugom frontu i ratnoj pomoci izlisno je govoriti. Faksimili pisama su i danas javno dostupni (uglavnom je pisao Cercilu...).

Zanimljivo je kako je "problem" sto Amerikanci nisu odmah usli u Evropu (a nisu, jer se za rat, za razliku od saveznika Nemaca i Rusa, nisu spremali), a nije problem sto do samog kraja Rusima nije na pamet padalo da ratuju sa Japancima, iako su Japanci Rusima bili mnogo blizi (dakle komsije), a Nemci Amerikancima nisu.

I jos jednom, da se ne zaboravi. Dok su nacisti ubijali Francuze i Engleze, dotle su se Rusi bratimili sa Nemcima, sa kojima su rascerecili Poljsku (a potom su sami, bez Nemaca, okupirali Letoniju, Litvaniju i Estoniju).

p.s. ovi sto pljuju kako Amerikanci nisu usli u Evropu do Normandije pokazuju ocigledno neznanje veoma elementarnih cinjenica o tom ratu - recimo, cinjenica o iskrcavanju na Apeninsko poluostrvo jos 1943. godine (zajedno, naravno, sa Britancima).

X-Files aka Google

pre 8 godina

(Cehov Pavel, 10. avgust 2015 21:58)
-Da je baba imala bradu bila bi deda!
-Da Barbarosa nije pao s konja u potok i umro od infrakta ili kako se već ta njegova neplanirana smrt desila, nemci bi sa njim na čelu došli u Sveti Grad, razbucali Saladina koji je bio bolji čovek i od Ričarda i Barbarose zajedno i danas možda ne bi imali muslimane...ili makar ne ISIS i migrante!
-Da prilikom Big Banga nije nastalo samo 0,00001% više materije od antimaterije, danas ne bi imali ovaj svemir.
-Da Isusa nisu razapeli ne bi imali hrišćanstvo!
-Da je hrvatima išla "sreća" u finalu SP u vaterpolu, a da na nama "nije sve ulazilo u gol" hrvati bi nas dobili sa 20 razlike i pretplatnici HRT bi gledali dodelu medalja srećni i berićetni!
-Da Eva nije zeznula Adama, danas bi i ti i ja bili u Raju, ne bi se zlopatili da bi ga se dokopali!

Mislim buraz, batali te priče ŠBBKBB(štabibilokadbibilo)!

Meni su mnogo interesantnije stvari ovog tipa ko je čiju sliku držao od moćnika dok je svet bio klanica! Takvih podataka imate na netu ij-ha! Ko je proizvodio bojne otrove i šta je bio po nacionalnosti, a ko ubijan tim ciklonom! Pa što su sve fabrike u nemačkoj bombardovanje, a ta za ciklon nije! Odakle nemcima toliko novca? Ko je tu "pio", a ko plaćao? Odakle komunistima keš? Da li znate da su i nacizam i komunizam u osnovi socijalni programi? Zašto je komunizam GORI nemerljivo mnogo od nacizma?

Ovde su većinom podaci za razbribirgu i "slagalicu"! Prava istina je negde tamo...

neutralni felsh

pre 8 godina

@mikile To da je Nemacka izgubila rat zato sto Hitler nije slusao generale je laz koju su u svojim posleratnim memoarima forsirali upravo ti isti generali,kako bi prikrili i na Hitlera prebacili svoje greske.Izgubili su zato sto su zaratili sa 3 velike sile,debelo potcenili svog protivnika(Sovjetski Savez),i nisu bili spremni za "totalni rat" koliko i njihov najveci protivnik(Sovjetski Savez).
(rvp, 11. avgust 2015 11:20)

pa... i jedno i drugo. nemacka nije bila spremna za dugotrajni rat. zato i jesu izmislili taktiku blickriga, da bi munjevito napadali koncentrisanim klinovima i time amortizovali zbirno manji broj resursa (blickrig redosled: avijacija tenkovi pesadija artiljerija) od neprijatelja. to je do fatalno porazilo englesko-francusku koaliciju na zapadu, uspavanu svojom velikom brojnom nadmoci. ali zivot nije samo matematika.
ali u rusiji sam hitler je odustao od poente filozofije blickriga: sto pre poraziti neprijatelja, dakle - zauzeti prestonicu. svi marsali su ga nagovarali da pozure ka moskvi a on se mesec dana petljao sa opkoljenim sovjetskim armijama oko vjazme, radi propagandnih efekata mase zarobljenika. pred frontal za moskvu ih uhvati prvo blato (fatalno) a zatim i zima, a potom i velika sovjetska kontraofanziva koja ih je vratila 200km od moskve, zaustavljena krajnjim naporom na terenu. na prolece hitler ne koristi rusku iznurenost, vec se okrece od moskve i forsira veliku letnju ofanzivu na jugu, prema stalingradu, dajuci rusima vreme da se pripreme, uz dramaticne gubitke, da - ali takticki nisu vise fatalno ugrozeni. umesto brze pobede, poceo je rat za resurse, kampanja na istoku se oduzila. a sto je vreme duze, vise imas sanse da pogresis.
staljin se tokom rata sve manje mesao u usko vojne stvari, a hitler sve vise. naravno, nije to odlucilo rat, ali ga je mnogo skratilo. posle poraza kod staljingrada, hitler u leto 43. ulaze sve strateske rezerve na kontraofanzivu na opsegu kursk - umesto da je poslusao dokazanog generala modela i presao na aktivnu defanzivu, sa oklopnim kontraudarima. ovako je prokockao sve jake karte i doveo armije u stanje takticke nedoumice - niti si vise jak da konstantno napadas, niti imas dozvolu da se smisleno branis. to jeste bilo fatalno.

Petar Prvi

pre 8 godina

Amerikanci su nameravali da napadnu SSSR krajem WWII.
Atomske bombe su bacene na Japan kao upozorenje Rusiji.

Rusi, na zalost, ne smeju verovati tzv. Zapadu, tj. moraju biti spremni na svakojaka iznenadjenja.

neutralni felsh

pre 8 godina

"Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom."
Ja to godinama govorim, njima nije bio cilj da Nemacka bude porazena nego da u ratu pogine sto vise Rusa. Kad je postalo jasno da ce Rusi umarsirati u Berlin oni su brze-bolje pozurili da se ukljuce u rat i na evropskom kontinentu. A trebalo je i pokupiti Fon Brauna i ekipu.
(Slavisa Vukosavljevic, 10. avgust 2015 22:34)

u trenucima americkog desanta na normandiju, sovjeti su naspram nemaca imali liniju fronta negde po ukrajini i belorusiji, ukljucujuci i lenjingrad i onaj deo prema letonijama estonijama itd.
sovjeti su svoju veliku ofanzivu bagration '44. poceli nekoliko nedelja posle normandije, kad se nemacka komanda trgnula da se osvrne na zapad. dakle, primer sadejstva, zajedno sa pasivnim frontom u italiji koji je takodje presao u ofanzivu, da vezuje vermahtove ukopane divizije. tek posle ofanzive, sovjeti su dosli do poljske i jugoslavije, dakle i dalje daleko od berlina kao sto kazete da godinama govorite. cudi me da vam niko nije skrenuo paznju? ;)
prvi koji su cekali razvoj situacije i gledali dok se drugi biju. u poljskoj su im se vojnici grlili sa vermahtovim, na linijama demarkacije. da su nemci nastaviki kampanju na englesku, rusi bi mirno cackali nos. sve dok njih nije vermaht napao, u ranu zoru, a onda drz ne daj, bilo je gusto sve do 43. pa i posle.
uzgred, ameri da su hteli to sto kazete, sacekali bi jos tri meseca pa bacili bombu na berlin, ko god bio u njemu - kad vec tako jednostavno gledate na stvar ;)

џангризалосаурус

pre 8 godina

Пре 1.9.1939. Немци су се војно вратили у Немачке области које су биле демилитаризоване, Италијани су напали Етиопију, Немци ушли у Аустрију и отели део Чехословачке уз благослов Енглеза и Француза, Јапанци упали у Кину...

Стаљин је тражио антихитлеровски савез са Британијом и Француском и био је одбијен, затим се окренуо Немачкој како би се заштитио СССР. А Немци, пуни себе, раширили се на све стране "Heute gehort uns Deutschland, morgen die ganze Welt".

ja

pre 8 godina

@FR
SSSR je platio sve sto je bio duzan do 1952.
Nego njima niko nije platio za to sto su oslobodili Evropu.
Nisu im nista platili Englezi i Francuzi. Znas, isti oni Englezi ciji je premijer mahao sporazumom iz Minhena 1938 i pricao kako je Hitler taj koji garantuje doba mira u Evropi. Isti oni Francuzi, koji su zajedno sa svojim drugarima Englezima potpisali aneksiju Cehoslovacke. A posle se posle 40 dana predali Nemcima i cutali dok su ovi ubijali po Evropi.
Ni oni Ameri kojima je licnost godine 1938 bio Hitler.
Agresori u ratu bili su Nemci, Japanci i Italijani i zasluzili su sve sto im se desilo. Narocito Nemci i ostali njihovi saveznici koji su pobili 27 miliona Sovjeta. Zasluzili su sve sto su im Rusi posle radili, a njihovi saveznici, Rumuni, Bugari, Madjari, Cesi i ostali su zasluzili sto su ih Rusi muzli jos skoro 50 godina posle rata. Ti Poljaci su inace gori bili od Nemaca. Prouci malo istoriju pa vidi ko je najvise ubijao Jevreje po Poljskoj, ne Nemci, nego sve dobrovoljci iz Poljske. A posle Nemaca, u napadu na SSSR najbrojniji su bili Poljaci. Trebao je Staljin jos gore da im vrati.

Dvojnik

pre 8 godina

Poznati dvostruki spijun, nas Vojvodjanin Dusan Popov, javio je FBI da ce Japanci napasti Perl Harbor ali su to Amerikanci namerno pustili da se desi kako bi digli naciju u rat. Posle toga velik odziv dobrovoljaca...tu je sve jasno.

ed

pre 8 godina

ne znam koliko je zlonamernih ali gledajte ovako, Rusija nije bila u savezu sa Nemackom, imali su dogovor o nenapadanju Staljin i Hitler. Hitler se nadao da ce zavrsiti neke operacije pre Rusije a Rusi su znali da nisu spremni za rat pa im je to odgovaralo. Nemci su bili ubedjeni da ce Francuska biti pravi front kao u WWI i nije im trebao i drugi front na istoku. kada su shvatili das su zavrsili sa Francuskom i jos nekim zemljama krenuli su po rusku naftu.

prica je mnogo, istina je jedna

pre 8 godina

@
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)

Da bi se sagledala puna istina, potrebno je ukrstiti podatke sa raznih strana, a ne samo cuti i procitati zvanicnu verziju. Nisu Japanci napali SAD zbog dugorocnog uticaja sankcija kako si naveo. To je 100% nerealno. Japanci tada kontrolisu ogromnu teritoriju po Aziji i mogu bez SAD. Pritom, Japanci nisu glupi da planiraju da osvoje i okupiraju SAD za sta nemaju logistiku, a ni vojsku. Na morima su bili inferiorni u odnosu na SAD i Britaniju. Pa Japan je izasao iz sukoba sa SSSR-om koji je bio razvucen ratom sa Hitlerom. Dakle, Japan nije bio u stanju da napada SSSR, bogat resursima, a napasce SAD preko okeana i bez resursa na zapadnoj obali?! Japan je "navucen" da napadne Perl Harbor. O tome svedoce dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je vrh SAD imao podatke o pripremi napada, ali ga nisu sprecili ili makar umanjili posledice. SAD su zelele formalni povod za ulazak u rat koji bi javno mnjenje progutalo.
Normandija. Saveznici su se iskrcali kada su shvatili da ce se Crvena armija razliti po celoj okupiranoj Evropi. To je bio razlog za iskrcavanje, a ne nesto drugo. Geopolitika posleratne Evrope. Sa drugo strane, odgovaralo im je da cekaju do juna 1944. jer su elitne Hitlerove divizije ginule na istoku. SAD i Britanija su imali olaksan posao.
A kad kazes da su SAD principijelno uvele sankcije Japancima, zasto isto nisu uvele i Britaniji koja je na isti nacin cinila zlocine nad Kinezima?

ja

pre 8 godina

@Cehov Pavel
Aha, zima trajala od '41 do '45... Nije bilo proleca, leta, jeseni... sve zima...
Kako to da nije bilo zime u ostatku Evrope? Sto Norvezani ne izbacise Nemce? Zima je tamo gora nego u Rusiji?
Rusima nije hladno bilo? Oni sve uzivali da se smrzavaju, pod opsadom, a zima je uticala samo na naciste?
Te gluposti u koje samo deca veruju ostavi za decu.
Normalno ljudi znaju da Nemci nisu uspeli da dodju do Moskve jer su imali strahovite gubitke, na stotine hiljada vojnika im je ubijeno u samo nekoliko meseci. Da su se Francuzi, Englezi, Poljaci i ostale evropske kukavice tako borile i pruzale takav otpor, ne bi rat ni trajao koliko je trajao niti bi se Hitler sepurio kao vladar Evrope posle samo godinu dana rata.

antibot

pre 8 godina

Vrlo lako je proveriti kojom brzinom su sovjetske trupe napredovale u leto '44. Vec tada je bilo jasno da je Hitler porazen. Onda su Amerikanci odlucili da i oni zauzmu deo Evrope.
(., 10. avgust 2015 18:46)

Da, i za nedelju dana su organizovali najvecu vojnu akciju u istoriji, prebacili skoro 2 miliona ljudi sa sve opremom preko okeana i iskrcali se u normandiju...

ja

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Bitka za Staljingrad zavrsena je mnogo pre februara 1944. Pomesao si nesto.
Inace, slazem se, mozda sam se lose izrazio, rat nije bio gotov, ali se znao pobednik. Nije bio gotov ni kad su Rusi bili pred Berlinom jer je i tada poginulo milion ljudi.
Ruski generali su manje brinuli za broj poginulih, ali, koliko god to zvucalo bezdusno, ta "taktika" ispostavila se pobednickom. Jednostavno, oni su branili svako selo, svaku kucu i tako Nemcima nanosili gubitke i usporavali ih. Nisu se mogli suprotstaviti Nemcima klasicnim vojnim taktikama jer su Nemci bili superiorni u odnosu na ceo svet kada je vojna tehnika bila u pitanju. Ostalo je samo da pokusaju da ih sto vise izmore i razvuku po frontovima.
Recimo, Nemcima je duze trebalo da osvoje pojedine ulice u Staljingradu, nego da osvoje citavu Francusku...
Amerikanci su manje ginuli, ali moras uzeti u obzir da oni nisu imali ni izbliza jakog protivnika kao Rusi. Glavnina nemackih snaga poslata je na istok. Amerikanci su imali probleme sa manje od 100 000 Romelovih vojnika u Africi, zamisli kako bi prosli protiv vise od 10 miliona nacista koji su "prosli" kroz istocni front. Sa Japancima su vodili uglavnom pomorski rat, tu su gubici daleko manji nego na kopnu.

Radomir

pre 8 godina

Da dodam i ja nešto, ali vezano za materijalnu štetu u službi politike.

Kada su Nemci osvojili Dobrudžu u Rumuniji, zbog nafte, saveznici su do pred kraj rata konstantno slali bombardere, ali nisu uspeli da unište ni 5% naftnih instalacija jer bi Nemci sve popravljali brzo.

Kada su se Nemci povukli pred Rusima, nastupilo je takvo razaranje od strane zapadnih saveznika da je preko 90% instalacija uništeno u roku od par dana, kako ne bi Rusi koristili tu naftu.

Svi saveznički avioni su poletali sa Krita i iz Egipta, jer nisu imali bliže aerodrome, pa su u povratku ostajali bez goriva i padali po Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj.

Ja

pre 8 godina

@ Pre neki dan sam gledao neki klip na YT, mislim da je tamo rečeno da bi treća nuklearka na Japan bila bačena na neki drugi grad (ne sećam se koji), a ne na Tokio. Ne znam ko je u pravu.
(Powerslave, 10. avgust 18:21)

Treca atomska je trebala biti bačena na Kobe, inače pre toga Tokio je već bio bombardovan nekoliko puta napalm bombama i čitav grad je izgoreo poginulo više ljudi nego od atomskih bombi

neutralni felsh

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Kakva Staljingradska bitka u februaru 1944? Mislis 1943, kada je zavrsena (zvanicno 2. februar).
Uzgred budi receno, USA nije bila zatecena u Pearl Harbour-u, barem dva agenta su dojavila planove, Popov i Zorge.
(MisterNo, 10. avgust 2015 23:47)


1. lapsus ili greska u kucanju.
2. jao kad krenete tako, sa "oni su znali pa se namerno obrukali"...
dojavili im japanske planove? po tvojoj logici su i rusi znali da se sprema "barbarosa"? njima je takodje dojavljivano da se nesto silno kuva na granici s poljskom. bas taj mister zorge.
ali jedno je dojava, drugo je uzimanje u obzir te dojave. obavestajne sluzbe u takvim vremenima dobijaju brdo dojava, informacija, svakog dana. mnoge su namerni spinovi suparnicke strane (to im je omiljeni deo posla) i zato mnoge istinite informacije zalutaju medju neproverene. u smislu: ajde da ne gnjavim ovime generalstab, smejace mi se. amerika se do perl harbura ponasala u stilu "japanci da udare? nema sansi, boje se rata sa nama", a posle perl harbura "jao sad ce invazija, pravi brodove!"
slicno je bilo i sovjetima. ko je bre smeo opet da izadje staljinu na oci i kaze "druze kobo, opet dobijamo informacije da se nemci grupisu oko granice, napasce nas" kad je on toliko verovao u svoj pakt sa hitlerom? posle prvog prodora nemaca isprva nije verovao vestima sa terena a kasnije danima nije izlazio iz sobe, izludeo zbog takve "hitlerove izdaje". naravno, posle se smirio i naucio da slusa svoje generale, za razliku od hitlera koji se sve vise petljao u vojne operacije.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Njemci su pobili preko izmedju 10 i 15 miliona samo sovjetskih civila.

Japan je u Kini prije zvanicnog PODMETNUTOG datuma pocetka rata, pobili izmedju 30 i 45 miliona kineza, a cijeli svijet prica o Jevrejima.

Treba spomenuti britanske i americke finansijske injekcije Njemackoj i Hitleru. Isto tako i 3x oprastan dug od istih Njemackoj izmedju dva rata pa i nakon drugog.

018

pre 8 godina

Pod tačkom 11 važi za nemačke podmorničke snage. Oba Denicova sina su poginula na podmornicama.

Oko Pavlovljeve kuće u Staljingradu je poginulo više Nemaca nego u osvajanju Pariza.

SS uniforme je proizvodio Hugo Boss.

Vasilij Čujkov je jedini maršal Sovjetskog Saveza koji je sahranjen van Moskve. Sahranjen je na brdu Mamajev Kurgan u Volgograd, bivšem Staljingradu.

Cela jedna sovjetska divizija je za jedan dan poginula u Staljingradu, od prvog do poslednjeg vojnika.

U Staljingradu su Sovjeti podigli most preko Volge na pola metra ispod površine vode, da ga Nemci ne bi videli iz vazduha.

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Statistika gore, dole bitno je ko je kakve koristi izuko iz WW2. Tu su Westerijanci bez premca uprkos minornim zrtvama i doprinosu u pobedi nad Nemaćkom i njenim saveznicima.

Dragce

pre 8 godina

Evo još jedne zanimljivosti:
75-80 nemačkih žrtava na istočnom frontu je stradalo od sovjetske artiljerije!
SSSR jeste proizveo 10x više tenkova i aviona od onih koje je kupio, ali je zato većina kamiona bila iz lend/lease programa (Sovjeti su sve kapacitete usmerili na ono što su smatrali bitnijim).

@Liberty
Ovo za gorivo je apsolutno tačno. Nemci su napad na SSSR započeli par sati nakon što je (poslednja) isporuka goriva iz SSSR-a prešla granicu.

džoni keš

pre 8 godina

ako hronološki poredamo događaje iz našeg ugla,ne zaboravimo posetu kneza pavla i kneginje olgice nemačkoj u junu 1939.kada mu je hitler u njegovu čast priredio veliku paradu, a ni 3 meseca posle počinje ww2. u europi. u aziji je počeo 2 godine prije japanskom invazijom na kinu. zanimljivo je da je, opet iz našeg ugla,rat kod nas počeo tek nakon aprilskog prevrata, što je hitlera primoralo da odloži barbarosu i obezbedi južni bok, a "narodni ustanak" izbija tek nakon napada hitlera na sssr i naredbe iz moskve da se diže ustanak kako bi se oslabio pritisak na ruse. zanimljiva su i "domaća" savezništva: tito sa dražom,dok to nije puklo, ustaše ( koje je naoružavala nemačka) sa četnicima ( koje je naoružavala italija ) dok i to nije puklo pred sam kraj rata pa su ustaše do nogu porazile trupe đurišića kod lijevča polja blizu banjaluke ( preživeli su to zvali drugim kosovim poljem) tj. ono malo što ih je preživelo, jer su ustaše u staroj gradišci i jasenovcu ubile oko 1500 zarobljenika, na drugim mestima još više, sem četnika crnogoraca koje je vodio sekula drljević,a koji su se stavili pod komandu ndh. ti crnogorci, uvek s nož s leđa. inače hitler nije imao šanse da dobije rat,jer em je bio lud, em glup, napravio je toliko strateških grešaka da je to bilo nemoguće. npr: u momentu kada 1940. kod dankerka treba do kraja da desetkuje engleze i francuze i oslobodi sebi 1 front, on okreće prema parizu i pušta desetine hiljada britanskog ekspedicionog korpusa da umaknu preko la manša

ofk crvena zvezda beograd - diva

pre 8 godina

(Slavisa Vukosavljevic, 10. avgust 2015 22:34)

Dajte ljudi, manite se lupetanja... Invazija na normandiku je planirana jos od 1942, a pripreme i dovlacenje ljudi i opreme u britaniju su trajali skoro godinu dana...

ja1

pre 8 godina

Adolf Hitler-Henri Ford...sve govori!
(Smuleco, 10. avgust 2015 22:08)

Posto si ocigledan rusofil, da te podsetim da su staljin i hitler bili saveznici (imali pakt o nenapadanju da budem tacniji), pre nego ga je hitler izdao i napao...

MisterNo

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Kakva Staljingradska bitka u februaru 1944? Mislis 1943, kada je zavrsena (zvanicno 2. februar).
Uzgred budi receno, USA nije bila zatecena u Pearl Harbour-u, barem dva agenta su dojavila planove, Popov i Zorge.

pitam se pitam

pre 8 godina

- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)

Ali koliko je proslo vremena od kapitulacije Nemacke i bacanja atomske ma Japan? Koliko je nemackih naucnika preslo u USA? Mozda su Amerikanci bili blizu resenja za atomsku bombu, a mozda i nisu. Mozda su im bas Nemacki naucnici pomogli da zavrse. Pitanje da li bi imali sta da bace na Nemacku takve razorne moci kao na Japan da se rat u Evropi nije zavrsio i Nemacka kapitulirala, a Amerikanci prigrabili najvece umove nacisticke Nemacke.

Grbavica021

pre 8 godina

Uzmimo scenario u kojem Amerika nije imala nikakvog uticaja, tj. nije u opste bila u igri kada je Hitler napadao Englesku. Englezi, bez pomoci od Amerikanaca, ne bi trajali koliko su trajali. Samim tim sav fokus bi bio na Rusiju i totalno bi drugacija slika bila danas. Ne zaboravite i to da su Amerikanci izginuli u njihovim bombarderima, kao sto clanak i ukazuje, na hiljade bombardujuci nemacku industriju....to nisu bili Englezi. Hitler je napravio gresku sa Staljingradom....i ako mu je cilj bio da zauzme naftu na Kavkazu, on je svu svoju snagu usmerio ka Staljingradu i tu je pukao. Takodje je i javna tajna da su Amerikanci pomagali ruskoj vojsci oko te bitke posiljkama hrane, oruzja, tehnike, itd. jer nisu zeleli da se Nemci domognu nafte.

touche

pre 8 godina

(артиљерац, 10. avgust 2015 22:26)

Zanimljivo je da nisi pomenuo skoro 200 (192) lokomotiva koji su Amerikanci poslali Sovjetima (Sovjeti su napravili tek 8 lokomotiva za vreme rata). Lokomotiva bez kojih ne bi mogli da premeste svoje fabrike iza Urala. Da ne spominjem vise hiljada vagona.

Ovo ukazuje na intelektualnu nepostenost, tako da bi trebalo paziti na sve ostalo sto si rekao.

Jovan Lazarevic

pre 8 godina

@Obalj grad i svi oni koji ne postuju dovoljno sopstveni narod

"Ja se samo pitam da li narod sa tako neodgovornim odnosom prema svojoj proslosti, a samim tim i prema svojoj buducnosti, ima izglede da opstane dugorocno?"

Narod o kojem pricas je narod koji belezi najduzu istoriju naroda na svetu. Taj narod je inace jedna od prvih civilizacija (Starcevo-Vinca - megalopolis i prva civilizacija sa svojim pismom, verom, kalendarom, razvijenom kulturom u Evropi) i postojao je jos u vreme prve civilizacije Mesopotamije za koju znamo koliko je trajala i kako se zavrsila.
Takodje zelim da te podsetim na mnoge drevne civilizacije koje se uzdizu u svim uzdbenicima i svugde po medijima a koje nam nisu ni do clanaka po duzini postojanja i onome sto su ostavile iza sebe.

Ono sto treba da znate je da je kompletna kultura, nauka i metalurgija u Evropi nastala zahvaljujuci Drevnim Srbima tj. nasim direktnim pretcima i njihovoj kulturi i znanju.
Sve civilizacije koje su kasnije nastale imaju tragove nase civilizacije kako kroz nase pismo koje su pogresno intepretirali kao indo-evropsko, tako i kroz kulturu. Egipat, Grcka, Rim, pa i Jevreji i njihove vere su nastale posle nas i nase vere !
U nalazima tih starih civilizacija mogu se pronaci tragovi naseg pisma i nase kulture.

Mnoge velike civilizacije su nestale, a mi kao narod i dalje postojimo.

Nemojte to nikada zaboraviti kada govorite o sopstvenom narodu !

Sila Boga ne moli al Bog silu ne voli

pre 8 godina

Adolf Hitler nije bio sam:
Henri Ford-prevoz
Hugo Boss- ss uniforme
Svi evropski narodi po diviziju na Rusiju

Nas

pre 8 godina

Rusija (SSSR) je bila jedina zemlja koja je promenila stranu u ratu a da nije promenila vladu. Od 1939. do 1941. SSSR je bio na strani Nemacke. Nemacka i SSSR su zajedno napali i raskomadali Poljsku, a SSSR je bila prva drzava koja je Nemackoj zvanicno cestitala pobedu nad Francuskom 1940. Medjutim, SSSR je promenio stranu u ratu 1941. Italija je recimo presla sa jedne strane na drugu, 1943. nakon kapitulacije, ali je vlast bila promenjena.

Udba

pre 8 godina

Ja bih dodao da su kreditori Hitleru bili Bank of England i porodica Rokfeler.
Da se britanska kraljevska porodica pozdravljala sa "Hajl Hitler".
Da su britanski ministri do pred rat redovno isli u posjetu Njemackoj.

Samo su Rokfeleri od drugog svetskog rata zaradili 200 miliona dolara, danas preko 2.000.000.000 dolara.
Takodje jedan od clanova porodice je licno bio u posjetu doktoru Mengele i njegovom "institutu" i pri povratku u SAD izjavljuje "Oni tamo to stvarno rade, a mi o tome ovdje samo pricamo."

Takodje bih dodao da je Njemackoj 3x izmedju WW1 i WW2 oprastan dug i davani gore pomenuti krediti. Ista je prica i nakon WW2. Ne radi se tu o nikakvoj uspjesnoj Njemackoj drzavi vec o geostrategiji i geopolitici.

Isto bih dodao da su saveznici od Normandije do Berlina zarobili citavih 50.000 njemackih vojnika.

I isto bih tako dodao da se iskrcavanje na Normandiju desilo tek kad su finansijeri Hitlera i nacisticke Njemacke vidjeli da ce SSSR da dobije rat i zauzme Berlin.
Svako ko je imalo pismen i obrazovan to lako moze da zakljuci!

Japan je porazio SSSR, a ne Amerikanci.
Bombe su bacene da SSSR nebi izvrsio invaziju na Japan, ista stvar kao i sa Normandijom. Naravno i da bi se uzivo na djelu istestiralo oruzje.

Ovo sto ste vi iznijeli su posljedice, nikako uzrok.

antibot

pre 8 godina

Istorija kaze da je avgusta 1939 godine potpisan sporazum o nenapadanju izmedju nacisticke nemacke i sssr. Sledeceg meseca, nemacke i sovjetske trupe su zajednickom akcijom okupirale poljsku cime je i zvanicno poceo drugi svetski rat.
Sporazumom je takodje bilo predvidjeno snabdevanje nemacke vojske naftom, hranom i industrije sirovinama (celik, ugalj, drvo).
Poslednji transportni voz koji je prevozio sirovine iz sssr za nemacku, granicu je presao 21. jula 1941 godine nesto malo pre ponoci.
Nekoliko sati kasnije, nemacka vojska zapocela je operaciju "barbarosa".

Takodje istorija kaze da je 1935 godine potpisan rusko francusko cehoslovacki ugovor o uzajamnoj vojnoj pomoci, koji je tri drzave potpisnice obavezivao da pomognu jefna drugoj u slucaju spoljne invazije. Nemacka je okupirala cehoslovacku marta 1939 godine...

tony

pre 8 godina

hm, ovako, treba napraviti razliku izmedju sovjeta i rusa. svi rusi su bili sovjeti a svi sovjeti nisu bili samo rusi. pomenuta brojka se odnosi na sovjete, rusa je mnogo manje stradalo tokom rata, manje od milion. rusi su stradali najvise od staljinove ruke.

rvp

pre 8 godina

@mikile To da je Nemacka izgubila rat zato sto Hitler nije slusao generale je laz koju su u svojim posleratnim memoarima forsirali upravo ti isti generali,kako bi prikrili i na Hitlera prebacili svoje greske.Izgubili su zato sto su zaratili sa 3 velike sile,debelo potcenili svog protivnika(Sovjetski Savez),i nisu bili spremni za "totalni rat" koliko i njihov najveci protivnik(Sovjetski Savez).Sto bi rekli u mom rodnom kraju,"na mrtvog vuka i zec k***c poteze".

.

pre 8 godina

@Veliki brat
Slazem se, nista tu nije sporno.
Samo kazem da nije bilo direktnog rata izmedju 2 sile, osim tog sukoba SAD-a i Kine u Koreji, gde Kina ipak nije bila dorasla vojnoj moci SAD-a, pre svega u tehnoloskom smislu, ali su to nadoknadili brojem vojnika.
Da je doslo do direktnog rata izmedju Kine i SAD-a broj zrtava bio bi mnogo veci. Poznato je da je i tada dobar deo americkog vojnog vrha zagovarao nuklearni napad na Kinu, jedini razlog zbog kojeg to nije ucinjeno je taj sto bi se SSSR umesao u rat.

Dragan

pre 8 godina

Evo nos Francuska i Britanija su imali vise i bolje tekove pa Francuska kapitulirala za 4 dana,Hitler kad je postao predsednik vlade imao samo 30% podrske,da je Hitler crtao razglednice kao mlad.Da Nemacka nine smela imati nikakvo naoruzanje sem licnog kod 100.000 vojnika,nije smela imati topove,tenklve,avione,brodove itd.

verba volant

pre 8 godina

Kolko stratega na jednom mestu!

Evo mog priloga:
Pilot aviona B-29 koji je leteo kao izvidjač metereološke situacije iznad Hirošime se zvao Klod Eterli. Amerikanac, naravno. 1947. godine je pokušao da izvrši samoubistvo. Na predavanjima iz meteorološkog izvidjanja je, umesto o temi, govorio o žrtvama Hirošime. Iz vojne psihijatrijske bolnice je pisao pisma protiv atomskog naoružanja. Skončao je tamo.

Stalno sam u istoriji tražila ljude. Na svim stranama. Oni me zanimaju. Ne brojevi. Ukupne žrtve rata znam i bez ovog članka.

Davno sam pročitala Kvaku 22, i pomerala bih vam te linije frontova, baš kao Josarijan, pa bili za Ruse, ili Amerikance sve jedno mi je.

neutralni felsh

pre 8 godina

Davno sam pročitala Kvaku 22, i pomerala bih vam te linije frontova, baš kao Josarijan, pa bili za Ruse, ili Amerikance sve jedno mi je.
(verba volant, 11. avgust 2015 16:53)

tako je! pozdrav za vaseg yossariana, i ja sam uzivao u svom :)

vlada

pre 8 godina

ja bih dodao i to da je operacija oslobadjanja gradova od nacističke okupacije pred kraj rata zapravo bila trka izmedju Savezničkih snaga u tom smislu ko će više teritorija držati pod svojom vlašću nakon rata. Živi dokaz za to je grad berlin i način na koji je bila podeljena Nemačka!


Dodao bih i to, da je u ratu "pobedio" bolje obavešten. Da ameri nisu saznali šta im se sprema, oni bi bili ti koji bi popili Atomske bombe od Japanaca, a ne obrnuto. Ameri su bombardovali Japan 2 dana pre nego što su japanske podmornice došle u oblast iz koje su ima večiki američki gradovi u dometu. A imali su već spremljeno nuklearno oružje koje je bilo daleko sofisticiranije od američkih bombi koje nisu bile ni dovršene. I mislim da ameri nisu ni imali tri bombe, nego dve i pitanje je šta bi tačno bacili na Tokio!

Grbavica021

pre 8 godina

Za sve vas sto velicate Ruse i umanjujete znacaj iskrcavanja saveznika u Normandiji....Hitler je morao napasti Rusiju zbog nafte i time je otvorio dva fronta. Oni jesu zaginuli u Rusiji debelo. Ali da nije bilo konstantno bombardovanje Amera i iskrcavanje na Normandiju Staljin ne bi dosao do Berlina. Staljin je cak dobio gomilu pomoci od Amera da bi izdrzao u bitci....najznacajnija, verovali ili ne, su bili kamioni kojih je Staljin dobio na hiljade. A znate sta mu je to omogucilo? Da svoju artiljeriju efikasnije pomera inace bi to konji radili.....i sad bi on dosao do Berlina da nije bilo Amera?

Mihailo

pre 8 godina

@ Koliko god prezirao boljsevicku revoluciju, neka je vecna slava i hvala herojskoj crvenoj armiji i ruskom narodu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (my way, 10. avgust 2015 17:58)

Slobodno je i dalje preziri (i treba je prezirati), ali do 1928. godine, kada je Rusko Carstvo obnovljeno a pošast koja je revoluciju pokrenula skrajnuta ili delom prognana.
Veliki narodni pokret je Rusiji bio potreban mnogo pre 1917. godine, ali ne pokret na čijem čelu se nalazilo zlo koje ništa dobro ruskom narodu nije želelo. Kao što mu ni danas ne želi i uništava ga svakodnevno. Upravo zbog toga bi Putina, koliko god da je osnažio Rusiju u poslednjih 15 godine, trebalo skloniti sa vlasti.

Nisvo79

pre 8 godina

Da nije došlo do iskrcavanja saveznika u Normandiji SSSR bi bio poražen,
upravo je Staljin molio saveznike za otvaranjem zapadne fronte jer su GER bili 30 km pred Moskvom.

Aron

pre 8 godina

Jako dobar i zanimljiv članak, za neke sam podatke znao a za neke ne. To je stvarno bila najveća "klanica" u istoriji, iako smo nešto naučili iz tog rata to je da kao civilizacija više cenimo ljudski život. Zahvaljujući lošim iskustvima ovog rata indirektno se došlo do zaključka da treba po svaku cenu izbeći novi svetski rat što smo hvala bogu uspeli. Od tada pa do sada sve manji broj ljudi gine u sukobima, na primer Korejski rat imao je manje šrtava nego rat na pacifikuu WW2. Vijetnamski manje nego Korejski, a rat u Iraku manje nego Vijetnamski.

Pear Harbour

pre 8 godina

Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom.

I ja bih volio nesto dodati. Maja 1942 Ruzvelt i Cercil su dogovorili otvaranje Zapadng fronta. U to vreme su rusi upravo izgubili Sevastopol. Do D-Day invazije rusi su bili potisnuti jos 1200 kilometara to Staljingrada. 2 februara 1943 su rusi proglasili da je Staljingrad oslobodjen. Crvena armija je bila devastirana, umorna, iscrpljena ali izuzetnog morala. Staljin je trazio od zapadnih saveznika da otvore Zapadni front sto prije. U medju vremenu trebalo mu je 5-6 meseci da regrupise svoje snage za protiv napad. D-Day je bio 6 juna 1944. Kontraofanziva pod nazivom Operacija Bangration je pocela 22 juna 1944 pa do 19 avgusta 1944. Ucestvuju 1,2,3 balticke, 1,2,3 ukrajinske i 1,2,3 beloruske armijske grupe. Oslobodili su Belorusiju i dosli na granicu sa Poljskom. Dakle Crvena Armija nije da je bila pred Berlinom, nego nije bila ni blizu Berlina. Berlin ce pasti 10 meseci posle.
Ja nemam nameru da umanjujem ulogu Crvene Armije ali minimizirati ulogu Amerike je smesno. Kao prvo, Pearl Harbour je zatekao americku vojsku na nivou tadasnje Rumunije i Portugala. Tadasnja rusija je imala drugu ako ne i prvu vojsku na svetu. Imali su vise oficira nego amerika vojnika a da ne govorimo o naoruzanju. Kao drugo, na pocetku rata amerikancima je Pacificki front bio bitniji jer su se bojali invazije japanca na zapadnu obalu. Uostalom, amerikanci su ratovali na dva fronta.

FR

pre 8 godina

@ja - nece biti bas da su samo kamioni, naprotiv, ali nista iz "land/lease" programa SSSR nikad nije platio. Volim kako kazes da su i Britanija i SSSR platili, a onda navodis konkretan primer samo za Britaniju (jer za SSSR primera, naravno, nema).
Otvaranje zapadnog fronta je Staljin trazio svakog meseca, od kraja 1941. godine. Znas, isti onaj Staljin i isti onaj SSSR koji je sklapao paktove sa Nemackom i koji je zajedno sa Nemackom napao Poljsku 1. septembra 1939. godine. Dok su Englezi i Francuzi krvarili 1940., dotle su se Rusi bratimili sa Nemcima. Zali boze nevinih zrtava, ali ako je iko zasluzio ogromne zrtve, onda su to Nemci, Rusi i Japanci, sve agresori u drugom svetskom ratu.

Slavisa Vukosavljevic

pre 8 godina

"Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom."
Ja to godinama govorim, njima nije bio cilj da Nemacka bude porazena nego da u ratu pogine sto vise Rusa. Kad je postalo jasno da ce Rusi umarsirati u Berlin oni su brze-bolje pozurili da se ukljuce u rat i na evropskom kontinentu. A trebalo je i pokupiti Fon Brauna i ekipu.

Đorđe

pre 8 godina

2.SR nije počeo 1.9.1939 jer bi to značilo da su milioni Kineza koji su stradali od Japanaca 1937-1941 niža rasa nedostojna zbrajanja u žrtve globalnog sukoba. Od oktobra 1939 do maja 1940 stradalo je smešan broj Engleskih, Francuskih i Nemačkih vojnika tako da se suštinski nije radilo o svetskom sukobu do maja 1940 već jedan na jedan Nemačka protiv Poljske. Da nisu možda Poljaci značajniji narod za svetsku civilizaciju od Kineza dostojan da se zbog njih proglašavaju svetski ratovi?

dobarcovjek

pre 8 godina

U muzeju u Berlinu povodom 2og svj rata su slike govora Hitlerovih u kojima je pricao kako treba da postoji samo jedna nacija na svijetu i tada je njemac to pokusao na taj nacin da odradi. Nadajmo se da ove identicne teznje danasnje Njemacke samo na drugi nacin sto pokusavaju, ce takodje da se zavrse u velikoj nevjerici za merkelovu i buducu ekipu. Prijeti nam postepeno gubitak svega sto nas cini posebnom nacijom a jedina protiv teza njemackoj je danasnja Rusija a ako ne ona onda mi. Najkrupniji oblik ocuvanja dostojanstva, kulture, casti, vjere, obicaja, autenticnosti nacije nase trenutno bespomocno, neodlucno stoji i gleda u svakog pojedinca i ceka onaj momenat u kojem treba pokazati ko smo i reci NE VISE vlastima, lazima, stvaranju crnih rupa u politici, mafiji a DA ocuvanju NASE zemlje i NASE djece, NASEG obrazovanja, NASE vjere i kulture.

Obalj grad

pre 8 godina

Najcudnija cinjenica ja da je jedan narod oprostio i zaboravio genocid nad njim izvrsen od strane susjednih naroda i to sve u ime nekakvog bratstva i jedinstva u koje niko osim tog nesretnog naroda nije vjerovao. Da cudo bude vece, a samim tim i velika tragedija tog naroda, oni su za svog vodju prihvatili jednu barabu sa sumnjivom prosloscu iz reda naroda koji je pocinio genocid nad njima.
Ja se samo pitam da li narod sa tako neodgovornim odnosom prema svojoj proslosti, a samim tim i prema svojoj buducnosti, ima izglede da opstane dugorocno?

ja

pre 8 godina

@Grbavica021
Prvo, nisu Amerikanci nista poklanjali nego prodavali.
I Rusima i Englezima. Englezi su npr. posle rata morali da potope ogroman broj aviona jer nisu imali da plate Amerikancima.
Drugo, Amerikanci su bombardovali Nemacku onda kada je najveci deo Luftvafea bio angazovan u SSSR-u i tamo trpeo velike gubitke. Ne bi Amerikanci ni pomislili da bombarduju Nemacku da je cela nemacka avijacija bila u Evropi, tj. van SSSR-a.
Trece, sovjetska vojska je u Sibiru, van domasaja nemackih bombardera proizvodila ogroman broj tenkova, artiljerije i kamiona, tako da bi se sigurno snasli i bez americkih kamiona.
Konjima ne bi vukli artiljeriju, jer ako su proizveli za vreme rata vise tenkova od ostatka sveta, nije problem bio proizvesti i nekoliko hiljada kamiona vise.
Amerikanci nikada ne bi ni krocili na tlo Evrope da je Hitler na raspolaganju imao milione vojnika koje je poslao u SSSR. Jednostavno, SSSR je bio jedini sposoban da pobedi Nemacku. Da se SSSR predao, Hitler bi zgazio i Ameriku onako kako je zgazio i sve ostale drzave, osim SSSR-a. Francuska je bila mnogo veca vojna sila od SAD-a pa znamo kako je prosla protiv Nemaca.

Marija

pre 8 godina

Ovo za Henri Forda je apsolutna laž!!!Svojevremeno sam gledala film u kojem je prikazana njegova radna soba i na stolu se videla slika Kralja Petra I kako vodi volovska kola preko Albanije.I na drugim mestima sam čitala da je bio veliki prijatelj i poštovalac srba.Njega i dan danas namerno satanizuju a jedan je od najvećih privrednika i mislilaca XX veka.Inače,masoni u Americi su između dva rata hteli da unište njegovu fabriku automobila,smeštajući mu razne afere,pa je bio prinuđen da jedan deo proizvodnje preseli u Nemačku,gde se i danas proizvodi Ford (Keln).

Vitez Koja

pre 8 godina

Kakvi crni ameri, da se ne lazemo, da crvena armija nije napredovala ka Berlinu i sedeli im na pragu, SAD se ne bi ni iskrcale u Normadiji.

Powerslave

pre 8 godina

"8. Četiri od pet nemačkih vojnika koji su poginuli u ratu, nastradali su na Istočnom ratištu.
9. Samo 20 odsto dečaka koji su rođeni u Sovjetskom savezu 1923. godine, preživeli su rat.
12. Opsada Staljingrada rezultirala je s više smrti Rusa (vojnih i civilnih) od onih koje su SAD i Velika Britanija zajedno zabeležile tokom celog Drugog svetskog rata.
21. Drugi svetski rat iza sebe je prema proračunima ostavio između 50 i 70 miliona ljudskih žrtava, a 80 odsto njih dolazi iz samo četiri zemlje – Rusije, Kine, Nemačke i Poljske."

I onda dođu Ameri sa njihovom pričom da su oni odlučili rat jer su se iskrcali na Normandiji...

P.S. Pre neki dan sam gledao neki klip na YT, mislim da je tamo rečeno da bi treća nuklearka na Japan bila bačena na neki drugi grad (ne sećam se koji), a ne na Tokio. Ne znam ko je u pravu.

Liberty

pre 8 godina

@Glupan
Ma, šta nam napriča... Sve same činejnice?

@Homo politicus i Vitez Koja
Nije tačno. Amerikanci su hteli na Nemačku odmah po ulasku u rat, ali su Englezi odbili, poučeni klanicom Prvog svetskog rata, i ubedili ih da se ne suprotstavljaju Nemcima na Evropskom kopnu, već iz vazduha, kao i u Africi, pa potom na Siciliji...

Sovjeti su dali nemerljiv doprinos borbi protiv fašističke Nemačke, ali postoji jedan podatak za one koji vole da zanemare doprinose zapadnih saveznika... Kada je Satljin insistirao da saveznici što pre otvore zapadni front, Čerčil mu je odgovorio da nema pravo da insistira čovek čije je gorivo omogućilo Hitleru bombardovanje Britanskih gradova. Tokom Nemačkog osvajanja polovine Evrope, kao i tokom Bitke za Britaniju, Sovjetski Savez i Nemačka su bili saveznici.

stop revizionizmu i neznanju istorije i umanjivanju zasluga

pre 8 godina

Staljin: "Bez americke proizvodnje, Saveznici nikada ne bi dobili rat."

Iz usta jednog konja, sto bi Englezi rekli, tj. tacno sa izvora.

.

pre 8 godina

@Beogradjanin
Vrlo lako je proveriti kojom brzinom su sovjetske trupe napredovale u leto '44. Vec tada je bilo jasno da je Hitler porazen. Onda su Amerikanci odlucili da i oni zauzmu deo Evrope.

Pearl Harbour

pre 8 godina

(ja, 10. avgust 2015 20:08)

Sa vecinom tvojih komentara se slazem ali se ne slazem da je rat 1944 bio gotov. Pa bitka za Staljingrad je bila u februaru 1944. Ruzvelt je u maju 1942 obecao pomoc Staljinu ali kako... pa sva amerika je bila u strahu od invazije japanaca na zapadnu obalu. Sta su trebali da rade. Amerika 1941 fakticki nije ni imala vojsku. Sto se tice ruskih zrtava ... za to trebaju da pitaju svoje generale. I ptice na grani znaju kakve su katastrofalne greske pravili a pesadiju tretirali bukvalno ko topovsko meso. Kao npr Operacija Mars ili preciznije Battles of Rzhev gde je 1/2 miliona ruskih vojnika poginulo za manje od mesec dana. I sto je jos gore to se godinama krilo od ruskog naroda. Ni americki generali nisu bilo puno bolji ali ti je kao vojniku veca sansa bila da prezivis nego ruskom. Nazalost.

ja

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Nema nikakvog minimiziranja americke uloge, ali ne moze se ni preterivati sa znacajem njihovog ucesca u ratu.
Prvo, 1944 je iskrcavanje u Normandiji, izmedju ostalog, uspelo zbog toga sto je OGROMNA vecina nemackih trupa bila na istoku. I to onaj elitni deo vojske, tako da Hitler nije mogao da "pokriva" i severnu i zapadnu obalu.
Dalje, 1944 je svima vec bilo jasno da je Nemacka porazena. Uostalom, Nemci su bili ti koji su se povlacili, Rusi su bili ti koji su napredovali i osvajali teritorije.
1941 i 1942 nemacka vojska je jos dobro stajala ali je vec bila "naceta" ogromnim gubitcima koje je dozivela u SSSR-u. Pogledaj samo gubitke u bitci za Moskvu, Sevastopolj, ili bilo koji veci grad. Vise Nemaca je poginulo u pokusaju da osvoje Moskvu, nego tokom osvajanja Francuske i veceg dela Evrope. Uostalom, na sudjenju posle rata, pitali su jednog od vodecih nemackih generala kada je shvatio da je rat izgubljen. Odgovorio je : "Moskva".
Znaci, da su Rusi kao npr. Francuzi, odlucili da se predaju, Nemci bi dobili rat.
SSSR je bio JEDINA sila koja je bila u stanju da se suprotstavi Hitleru.
Staljin je mnogo pre 1944 zahtevao otvaranje zapadnog fronta, ali ga nije dobio. Dobio ga je 1944 kada je vec bilo jasno da je pred pobedom i kada su se Englezi i Ameri uplasili da ce potpisati zaseban mir sa Hitlerom.
A zapadnjaci su odlucili da je vreme da i oni zauzmu neke teritorije u Evropi.

Veliki brat

pre 8 godina

Zadnji rat u kojem su se direktno sukobile dve sile bio je onaj u Koreji, s tim sto Kina ipak nije bila vojna supersila u pravom smislu te reci.
(., 10. avgust 2015 18:20)


Pa dobro, recimo da nije, ali je angažovala MILION vojnika i vratila front sa reke Jalu na današnju granicu između dve Koreje. Dalje nije mogla, jer je problem bila logistika, tj. uništene su pruge i putevi i snadbevanje jedinica je otežano i jednima i drugima, tako da je granica ostala tu gde jeste.


Za korejski narod bi bilo bolje da je granica ostala na reci Jalu, gde je danas granica Severne Koreje sa Kinom, ali su ameri bili alavi pa su tako nagrnuli ka severu da su se kinezi uplašili da će ameri izvršiti invaziju na Kinu, zato su i poslali milion vojnika, inače bi ih bolelo uvo za Severnu Koreju.

Da je opstala zajednička Koreja pod južnokorejskom vojnom diktaturom (koja je bila pozitivna, za razliku od SSSR i Kine, jer je promovisan vrhunski kvalitet u radu i proizvodnji sa ambicioznim ciljevima da se dostigne kvalitet Zapada u proizvodnji čelika, prevoznih sredstava, kućne tehnike, itd. Šteta je što kod nas nije bila takva diktatura, nego su polupismeni 1945. došli na vlast), gde bi bio kraj korejcima, umesto što se ovi na Severu pate sa klanjanjem rukovodstvu i reprogramiraju sebe tako da misle sve najlepše o "božanskom vođi", jer i najmanja sumnja da ne poštuju lidera znači "prekomandu" u radni logor!

Momce

pre 8 godina

ja@ Pogledaj samo gubitke u bitci za Moskvu, Sevastopolj, ili bilo koji veci grad. Vise Nemaca je poginulo u pokusaju da osvoje Moskvu, nego tokom osvajanja Francuske i veceg dela Evrope.
Decko, pa ti blage veze sa zivotom nemas.! Moskva nikad nije pala u Drugom svetskom ratu! To sto ti i vecina ovih priucenih, prepametnih Srba pisete ovde je sramota. Gledate Histori i Nacionalnu Geografiju, pa onda tako siroko obrazovani dodjete ovde da se praznite malo. Ti i svi ostali, morate ljudi da shvatite jedno - da ste propustili casove istorije kad je trebalo ovakve stvari da naucite tako da knjigu u sake i sedi, jedan!

Patriot

pre 8 godina

Zivim u Americi vec 20 godina i dosta dobro poznajem njihovu istoriju Drugog Svetskog Rata. Evo i mojih zanimljivosti sa americke strane:
- Americka mornarica je bila jaka ali je kopnena vojska bila slabija od svake evropske vojske. Ukljucujuci i Kraljevinu Jugoslaviju
- Amerika je prvu regrutaciju objavila tek 1940. kada je postalo jasno da ce rat biti svetski
- Americka vojska je 1940. na prvoj vecoj vojnoj vezbi u Arizoni koristila drvene tenkove da bi simulirala oklopni napad
- Americka politika je konzistentna. Zbog genocida u Kini, i japanskih zverstava, Amerika je Japanu uvela sankcije i trazila da Japan napusti Kinu. Da sankcije. Da, za genocid. Japan je shvatio dugorocne posledice sankcija i odlucio da iznenada napadne Ameriku
- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.

артиљерац

pre 8 godina

@ beogradjanin Слажем се,само исто тако се лако може проверити где су Амери
били јануара 1945,кад су Руси СТВАРНО били пред Берлином.Амери су били у
Арденима,на белгијско-француској граници.Једва су зауставили немачку
контраофанзиву.А погледај колико је од Ардена до Берлина.

Homo politicus

pre 8 godina

@beogradjanin, cinjenica da veliki broj nacista nije izveden pred Ninberski sud govori u prilog tome da su posle rata Amerikanci koristili znanje nacista protiv novog neprijatelja tj. Sovjetskog Saveza.

Jos jedna zabluda je da su Rusi pobedili Nemce toboze zbog toga sto su se Nemci smrzli na ostroj ruskoj zimi. Nemci su jednostavno porazeni na istocnom frontu zato sto je sovjetska armija bila veca i hrabrija. Poznato je da su Nemci imali dva proleca da napadnu Moskcu ali nisu to uradili.

P

pre 8 godina

Rusi su ratovali na svojoj zemlji protiv Nemacke. Saveznici (Amerikanci i Englezi) su ratovali protiv Nemacke, Italije i Japana na tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije dva velika okeana Atlantski i Pacifik. Engleska je imala kod za enigmu i sve informacije o Nemackoj koje je selektivno slala Rusiji i Americi. Amerika je slala pomoc svim saveznicima pa i Rusiji. Koliko teritorije su oslobodili saveznici a koliko Rusija? Logistika je u pitanju ratovati 7-8 hiljada km daleko od svoje zemlje i ratovati u svojoj zemlji nije isto. sve tri zemlje su ratovale protiv zla i to je najvaznije da je samo jedna od njih sklopila dogovor sa neprijateljom sve bi bilo drugacije danas.

voodoo

pre 8 godina

Rusi i Nemci se najvise medjusobno poklali i Poljaci koji su se nasli u sredini, dok su ostali gledali, predali se i cekali da se dobro pobiju pa onda krenuli Ameri zajedno sa Englezima i Francuskim otporom stvarno da vode rat, isto i na istoku, Japan trebio Kineze kao sasav dok su se Amerili mislili da li da pomognu ili ne, a nisu mogli ljudski ni da pomogni nego su bacili atomke kad su videli da Japanci nisu bas sala. Inace detalj o Henri Fordu nisam znao, ali posto je on bio jedan od najvecih i najuticajnih industrijalaca Amerike u to vreme ne bi me iznenadilo da je bio jedini obozavalac, cinjenica je da su Ameri mnogo pomogli Nemcima odmah posle rata da budu to sto jesu danas, a tracevi da su im pomaga i pre to necemo nikada saznati ali sasvim moguce, da im je odgovarao ovakav sukob za razvoj teske i vojne industrije, jer tek nakon tog rata su Ameri postali apsolutno dominatna svetska sila, Rusi, Francuzi, Englezi, Kina, Japan,pa i Nemci su izgubili mnogo vise tada, mada Nemci su dobili toliku pomoc i oporavku kao da su oni bil zrtve, a ne uzrok, i danas vladaju evropom, sto da nije nesto mutno bilo tu sve nikada ne bi moglo. I da danas kada je Americki sistem opet na ivici velikih kriza krece prica sa ID i jos mnogo sukoba sirom planete.

артиљерац

pre 8 godina

@ FR СССР је по Закону о зајму и најму(lend&lease law)добио од САД ратне
помоћи у износу од 11,4 милијарди$(тадашњих).Енглеска је добила помоћ од
44 мијарде$.Та америчка помоћ(плаћена)је чинила око 7% руске ратне потрошње
СССР је до 1952,што новцем,што извозом сировина У ПОТПУНОСТИ исплатио ту
суму.Енглеска је од америчких и канадских банака дигла кредите и исплатила их тек 1974.А рецимо САД су послале СССР-у 3 фабрике вештачког каучука,које
Русима УОПШТЕ бису требале,али је вештачки каучук требао америма за производњу гума за камионе и џипове.Иначе се добија из нафте,коју су Руси
имали у изобиљу.Тенкове Шерман руски тенкисти нису ценили,па скоро да и
нису били у употреби у Црвеној Армији.Сем на крају рата кад су Руси ушли
у Кину и ступили у рат с Јапаном.После су их вратили Америма,да их не би
плаћали.

džoni keš

pre 8 godina

takođe je zanimljiva činjenica da je rusa poginulo 20 miliona,a amerikanaca 200 000, da je engleza poginulo 20x manje nego švaba, a da je 10x više švaba poginulo u savezničlom bombardovanju njemačke nego engleza u njemačkom bombardovanju engleske, da su englezi zauzeli madagaskar pod upravom višijevske francuske jer su se nakon teškog poraza u singapuru bojali japanske dominacije u indijskom okeanu,da je puno hrvata bilo u jedinicama generala mihailovića, a da su neki visoki oficiri u ndh bili srbi ( uzelac - general vazduhoplovstva u ndh ) ili čak ministri u pavelićevoj vladi (pantić iz bijeljine,naprimjer) da je đujić dobio odlikovanje od hitlera, itd.

Glupan

pre 8 godina

22. Džaba sve statistike, kad ništa naučili nismo. Već smo zamenili posledice za uzrok, i teramo dalje, do novog svetskog rata, ili ko zna kakve globalne buduće revolucije, koja suštinski može biti monstruoznija od samog nacizma.
Manipulacijom realnosti uz pomoć istorije, uz prikrivanje pa i modifikovanjem i fabrikovanjem činjenica, zarad trenutnog komfora, i pomirljive politike(lične koristi), navodnog boljitka...Čovečanstvo gura pod tepih suštinu, i živi u iščašenoj konstruisanoj realnosti. A takvo isčašenje, ne može davati zdrave umne plodove u budućim generacijama. Već samo kulminira i čeka svoj budući monstruozni epilog.

zoki

pre 8 godina

(Grbavica021, 10. avgust 2015 19:45)

Napisao si da su Rusi DOBILI hiljade kamiona. Verovatno si hteo da dodas da su zbog toga IZGUBILI dosta novca. Znas ono, odes u prodavnicu, IZGUBIS 40 dinara, a DOBIJES jedan hleb. Terminologija ti je interesantna i, mislim, neispravna. Pozdrav, Zoki.

neutralni felsh

pre 8 godina

- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)


savez obrazovanja razuma kao glas istine u komentaru, bravo!

Pera Kojot

pre 8 godina

Ovo baš i nema direktne veze sa ratom, ali najveći procenat Amerikanaca ima nemačko poreklo. Da li bi Amerikanci mogli da pobede Nemacku sami? - Mogli bi, ali njih uopšte nije bilo briga za Nemačku. Oni su ušli u rat zato što su se uplašili da neće moći da naplate kredite koje su dali Velikoj Britaniji i SSSR-u po Zakonu o zajmu i najmu, ako Nemačka pobedi. Fordova fabrika u Francuskoj je proizvodila za nemačku vojsku kamione i automobile (one sa "rebrima" na vratima, viđali smo ih u nseriji "Alo, alo"). Tu fabriku su Amerikanci prvi put bombardovali 1944., kada je bilo jasno da će se njihovi vojnici iskrcati u Evropi. Posle rata je američka vlada isplatila odštetu Fordu za tu fabriku. Romel je u severnoj Africi imao 88.000 vojnika, što je drastično manje nego što je bilo nemačkih vojnika u Jugoslaviji, pa ipak je davio Britance i Amerikance kao roda žabu. Doduše, ništa mu ne bi značilo ni da je imao na raspolaganju vojnike koji su bili u Jugoslaviji, jer mu nije manjkalo vojnika nego gorivo za tenkove. Tražio je 5000 tona, poslato je 3000, a do Afričkog korpusa je stiglo samo 300 tona. Nedostatak goriva je bio glavni problem nemačke vojske i tokom bitke u Ardenima. Imali su 1/3 od procenjenih potreba, a ostalo su trebali da otmu padobranci od saveznika. Ali ostalo im je samo 300 padobranaca, naspram 700 angažovanih prilikom desanta na Drvar. A, da! Američki transportni brodovi tipa Liberty su pravljeni od betona.

rex

pre 8 godina

onda ameri kazu nas d day spasao situaciju, a nemci protiv rusa vodili milionske operacije, rusi angazovali 30 miliona vojnika za tih 4 godine, ameri u evropi sve skupa pola miliona.... neke cinjenice

Nas

pre 8 godina

Rusija (SSSR) je bila jedina zemlja koja je promenila stranu u ratu a da nije promenila vladu. Od 1939. do 1941. SSSR je bio na strani Nemacke. Nemacka i SSSR su zajedno napali i raskomadali Poljsku, a SSSR je bila prva drzava koja je Nemackoj zvanicno cestitala pobedu nad Francuskom 1940. Medjutim, SSSR je promenio stranu u ratu 1941. Italija je recimo presla sa jedne strane na drugu, 1943. nakon kapitulacije, ali je vlast bila promenjena.

pera

pre 8 godina

cetiri velika carstva vodila su cetiri majmuna ili mozda jahaca apokalipse.
jedan se zvao koba celicni poznat po tome sto je pobio vise svojih nego neprijateljskih, drugi je bacio dve atomske bombe i izazvao katastrofu nevidjenih razmera a njegovi potomci i danas misle da su uradili nesto pametno. Treci koji je govorio -govori tiho i nosi psa sa sobom- i njegovi naslednici su izazvali malte ne sve ratove koji su se vodili u ovo savremeno doba a o cetvrtom ne treba govoriti, Sta tu treba da se slavi, objasnite mi

geek

pre 8 godina

Samo u bici za Berlin poginulo je vise rusa nego amerikanaca za ceo rat.
Steta sto stavke 1 i 2 nisu malo pojasnjene. Inace, americki vazduhoplovci su zaista ginuli kao muve i uzasni gubici su prikrivani. Toliko, da se dnevno bombardovanje Nemacke ispostavilo kao strateska greska. Ucinkovitiji i sa manje gubitaka bilu su nocni bombarderi RAFa. USA eskadrile su nebrojeno puta menjale kompletno letacko osoblje nad evropom usled gubitaka. Rezultat je bio da su mladici od dvadeset i kusur godina rat zavrsavali kao pukovnici avijacije sto je nerviralo kopnene snage gde se ipak sporije napredovalo. Preporuka za dve izuzetne knjge - Kvaka 22 i Covek koji je voleo rat

ja1

pre 8 godina

Adolf Hitler-Henri Ford...sve govori!
(Smuleco, 10. avgust 2015 22:08)

Posto si ocigledan rusofil, da te podsetim da su staljin i hitler bili saveznici (imali pakt o nenapadanju da budem tacniji), pre nego ga je hitler izdao i napao...

tony

pre 8 godina

hm, ovako, treba napraviti razliku izmedju sovjeta i rusa. svi rusi su bili sovjeti a svi sovjeti nisu bili samo rusi. pomenuta brojka se odnosi na sovjete, rusa je mnogo manje stradalo tokom rata, manje od milion. rusi su stradali najvise od staljinove ruke.

Jovan Lazarevic

pre 8 godina

@Obalj grad i svi oni koji ne postuju dovoljno sopstveni narod

"Ja se samo pitam da li narod sa tako neodgovornim odnosom prema svojoj proslosti, a samim tim i prema svojoj buducnosti, ima izglede da opstane dugorocno?"

Narod o kojem pricas je narod koji belezi najduzu istoriju naroda na svetu. Taj narod je inace jedna od prvih civilizacija (Starcevo-Vinca - megalopolis i prva civilizacija sa svojim pismom, verom, kalendarom, razvijenom kulturom u Evropi) i postojao je jos u vreme prve civilizacije Mesopotamije za koju znamo koliko je trajala i kako se zavrsila.
Takodje zelim da te podsetim na mnoge drevne civilizacije koje se uzdizu u svim uzdbenicima i svugde po medijima a koje nam nisu ni do clanaka po duzini postojanja i onome sto su ostavile iza sebe.

Ono sto treba da znate je da je kompletna kultura, nauka i metalurgija u Evropi nastala zahvaljujuci Drevnim Srbima tj. nasim direktnim pretcima i njihovoj kulturi i znanju.
Sve civilizacije koje su kasnije nastale imaju tragove nase civilizacije kako kroz nase pismo koje su pogresno intepretirali kao indo-evropsko, tako i kroz kulturu. Egipat, Grcka, Rim, pa i Jevreji i njihove vere su nastale posle nas i nase vere !
U nalazima tih starih civilizacija mogu se pronaci tragovi naseg pisma i nase kulture.

Mnoge velike civilizacije su nestale, a mi kao narod i dalje postojimo.

Nemojte to nikada zaboraviti kada govorite o sopstvenom narodu !

mikile

pre 8 godina

Nemci su imali najkvalitetniju i najmoderniju uniformu,maskirnu u nekim spec.jedinicama nalik današnjim modernim uniformama,dizajnirao je Hugo Boss lično. Porsche na zahtev Hitlera pravi vw bubu, Kalašnjikov ak-47 je kopija nemačkog STG-44 "sturmgewehr" jurišne puške koju su pred kraj rata korístile elitne jedinice, najbolji mitraljez MG-42 nemački, zlo od puške, kasnije kod nas se zvao "šarac", prvi "night vision" imali su SS odredi, najbolji tenk Tigar sa topom od 88mm dok su ruski tenkovi imali top od 45mm. Nemci su bili superiorniji u svakom pogleu,loši Hitlerovi potezi su doveli do gubitka rata, nije slušao svoje generale.

FR

pre 8 godina

@artiljerac - odlicno, iako su te neke bajke o ruskom vracenom dugu toliko puta opovrgnute, barem smo dosli do neke tacke da nisu samo u pitanju bili kamioni, kako neki uporno pokusavaju da proture.

O Staljinovom moljakanju o drugom frontu i ratnoj pomoci izlisno je govoriti. Faksimili pisama su i danas javno dostupni (uglavnom je pisao Cercilu...).

Zanimljivo je kako je "problem" sto Amerikanci nisu odmah usli u Evropu (a nisu, jer se za rat, za razliku od saveznika Nemaca i Rusa, nisu spremali), a nije problem sto do samog kraja Rusima nije na pamet padalo da ratuju sa Japancima, iako su Japanci Rusima bili mnogo blizi (dakle komsije), a Nemci Amerikancima nisu.

I jos jednom, da se ne zaboravi. Dok su nacisti ubijali Francuze i Engleze, dotle su se Rusi bratimili sa Nemcima, sa kojima su rascerecili Poljsku (a potom su sami, bez Nemaca, okupirali Letoniju, Litvaniju i Estoniju).

p.s. ovi sto pljuju kako Amerikanci nisu usli u Evropu do Normandije pokazuju ocigledno neznanje veoma elementarnih cinjenica o tom ratu - recimo, cinjenica o iskrcavanju na Apeninsko poluostrvo jos 1943. godine (zajedno, naravno, sa Britancima).

Petar Prvi

pre 8 godina

Amerikanci su nameravali da napadnu SSSR krajem WWII.
Atomske bombe su bacene na Japan kao upozorenje Rusiji.

Rusi, na zalost, ne smeju verovati tzv. Zapadu, tj. moraju biti spremni na svakojaka iznenadjenja.

2+2=5

pre 8 godina

kada su rusi usli u berlin koliko km su saveznici bili od berlina i ko je bio kome saveznik? i ciji saveznici danas dizu spomenike ss divizijama? IIsv. rat nije gotov, on samo tinja sve ove godine.

артиљерац

pre 8 godina

@ marija Није апсолутна лаж,него апсолутна истина.Још 1928(тада ја NSDAP
постала парламентарна странка,и то појединачно најјача)један амерички
новинар је интервјуисао Хитлера у седишту странке,у Минхену,СНИМИО фордову
увеличану фотографију са потписом.Форд је то покушао да демантује,али су
му наместили игранку(није било саветника за public relation).Дошао је ЊЕГА
да интервјуише,други новинар,и затекао на фордовом столу хитлерову слику.
успаео је да фотографише,али су се уредници побојали фордове реакције(био је страшно моћан)и фотографију нису објавили.Објављена је тек после његове
смрти.Иначе није непознато да је био изразити антисемита и нациста.Да је
на столу држао слику Краља Петра први пут чујем,и сумњам јер се од избора
1940(био је против Ф.Д.Рузвелта)није ни на који начин мешао у политику.
А и Краљ Петар је за њега био terra incognita,непознат и неважан.

ed

pre 8 godina

ne znam koliko je zlonamernih ali gledajte ovako, Rusija nije bila u savezu sa Nemackom, imali su dogovor o nenapadanju Staljin i Hitler. Hitler se nadao da ce zavrsiti neke operacije pre Rusije a Rusi su znali da nisu spremni za rat pa im je to odgovaralo. Nemci su bili ubedjeni da ce Francuska biti pravi front kao u WWI i nije im trebao i drugi front na istoku. kada su shvatili das su zavrsili sa Francuskom i jos nekim zemljama krenuli su po rusku naftu.

vlada

pre 8 godina

ja bih dodao i to da je operacija oslobadjanja gradova od nacističke okupacije pred kraj rata zapravo bila trka izmedju Savezničkih snaga u tom smislu ko će više teritorija držati pod svojom vlašću nakon rata. Živi dokaz za to je grad berlin i način na koji je bila podeljena Nemačka!


Dodao bih i to, da je u ratu "pobedio" bolje obavešten. Da ameri nisu saznali šta im se sprema, oni bi bili ti koji bi popili Atomske bombe od Japanaca, a ne obrnuto. Ameri su bombardovali Japan 2 dana pre nego što su japanske podmornice došle u oblast iz koje su ima večiki američki gradovi u dometu. A imali su već spremljeno nuklearno oružje koje je bilo daleko sofisticiranije od američkih bombi koje nisu bile ni dovršene. I mislim da ameri nisu ni imali tri bombe, nego dve i pitanje je šta bi tačno bacili na Tokio!

.

pre 8 godina

@Aron
Imali su manje zrtava jer posle II svetskog rata nikada nije jedna velika vojna sila direktno udarila na drugu, odnosno nikada vojne supersile jedna drugoj nisu objavile rat.
Zadnji rat u kojem su se direktno sukobile dve sile bio je onaj u Koreji, s tim sto Kina ipak nije bila vojna supersila u pravom smislu te reci. Jedine prave vojne supersile su SAD i Rusija, sreca je sto se jos nisu direktno sukobile, ostaje nam da se nadamo i da nece jer bi to bio kraj i za sve nas.

maki

pre 8 godina

ja bih pod 22 stavio, da je odmah posle drugog, poceo hladni rat, i podela sveta na dva bloka, evroatlantski i istocni, koja i dan danas, pod 23, da su amerikanci, i narod i politicari, smatrali da SAD ne treba da se mesa ni u rat, niti u bilo kakva pitanja u svetu, medjutim to se posle rata skroz okrenulo

Bagration

pre 8 godina

ekstremno me nerviraju kafanaski istoricari i pametnjakovici sa teorijama zavere o americkom iskrcavanju na normandiju zbog rusa. kao istoricar jezim se vase vrste, koji POJMA NEMATE ali znate da komentarisete u maniru akademika. mi, koji se bavimo tom naukom godinama proucavamo takve pojave i onda se pojavi pametni sarlatan da objavi kako je u stvari nesto peto. e pa neces. i da me neko slucajno ne razume pogresno niti sam neki autosovinista, niti ldpovac vise sam cak i srpski nacionalista, govoreci u ime toga da nemam nista protiv ruskog naroda koji nam je, uzgred, vise pomogao nego ijedan drugi ikad kroz istoriju.

en passant

pre 8 godina

Vrlo interesantan text, poučan u svakom pogledu, treba ga svakako pažljivo pročitati. Ipak - jedna zamerka prevodiocima:

"17. Procenat smrtnosti svih ratnih zatvorenika u ruskim kampovima iznosi 85 odsto."

Većina ljudi razume o čemu se tu radi, ali zar je bilo teško napisati da se radi o LOGORIMA?
Ovako, pri površnom čitanju se može steći utisak da su neki sovjetski građani (cca više desetina miliona), "kampovali" negde u SSSR, a njihova(sovjetska vlast) ih sistematski likvidirala, rušila šatore, ugasila logorske vatre, isprljala veš, koji se sušio... etc.

AtamanCG

pre 8 godina

Off topic - nije bio pilot nego artiljerac na PVO orudju :-)

22. Ne znam za Forda, ali je činjenica da je otac Džordža Buša starijeg, tj. deda Džordža Buša (W) mlađeg, bio ugledni bankar koji je cijelo vrijeme Drugog svjetskog rata poslovao sa nacističkom Njemačkom i zbog toga je nakon rata i odležao neko vrijeme u zatvoru zbog izdaje ... Ali se to nekako uvijek prećutkuje u pričama o tim temama :-)

Udba

pre 8 godina

Ja bih dodao da su kreditori Hitleru bili Bank of England i porodica Rokfeler.
Da se britanska kraljevska porodica pozdravljala sa "Hajl Hitler".
Da su britanski ministri do pred rat redovno isli u posjetu Njemackoj.

Samo su Rokfeleri od drugog svetskog rata zaradili 200 miliona dolara, danas preko 2.000.000.000 dolara.
Takodje jedan od clanova porodice je licno bio u posjetu doktoru Mengele i njegovom "institutu" i pri povratku u SAD izjavljuje "Oni tamo to stvarno rade, a mi o tome ovdje samo pricamo."

Takodje bih dodao da je Njemackoj 3x izmedju WW1 i WW2 oprastan dug i davani gore pomenuti krediti. Ista je prica i nakon WW2. Ne radi se tu o nikakvoj uspjesnoj Njemackoj drzavi vec o geostrategiji i geopolitici.

Isto bih dodao da su saveznici od Normandije do Berlina zarobili citavih 50.000 njemackih vojnika.

I isto bih tako dodao da se iskrcavanje na Normandiju desilo tek kad su finansijeri Hitlera i nacisticke Njemacke vidjeli da ce SSSR da dobije rat i zauzme Berlin.
Svako ko je imalo pismen i obrazovan to lako moze da zakljuci!

Japan je porazio SSSR, a ne Amerikanci.
Bombe su bacene da SSSR nebi izvrsio invaziju na Japan, ista stvar kao i sa Normandijom. Naravno i da bi se uzivo na djelu istestiralo oruzje.

Ovo sto ste vi iznijeli su posljedice, nikako uzrok.

ja

pre 8 godina

@FR
SSSR je platio sve sto je bio duzan do 1952.
Nego njima niko nije platio za to sto su oslobodili Evropu.
Nisu im nista platili Englezi i Francuzi. Znas, isti oni Englezi ciji je premijer mahao sporazumom iz Minhena 1938 i pricao kako je Hitler taj koji garantuje doba mira u Evropi. Isti oni Francuzi, koji su zajedno sa svojim drugarima Englezima potpisali aneksiju Cehoslovacke. A posle se posle 40 dana predali Nemcima i cutali dok su ovi ubijali po Evropi.
Ni oni Ameri kojima je licnost godine 1938 bio Hitler.
Agresori u ratu bili su Nemci, Japanci i Italijani i zasluzili su sve sto im se desilo. Narocito Nemci i ostali njihovi saveznici koji su pobili 27 miliona Sovjeta. Zasluzili su sve sto su im Rusi posle radili, a njihovi saveznici, Rumuni, Bugari, Madjari, Cesi i ostali su zasluzili sto su ih Rusi muzli jos skoro 50 godina posle rata. Ti Poljaci su inace gori bili od Nemaca. Prouci malo istoriju pa vidi ko je najvise ubijao Jevreje po Poljskoj, ne Nemci, nego sve dobrovoljci iz Poljske. A posle Nemaca, u napadu na SSSR najbrojniji su bili Poljaci. Trebao je Staljin jos gore da im vrati.

neutralni felsh

pre 8 godina

"Ja bih dodao i to da se amerikanci nikada ne bi iskrcali u Normandiji da Rusi nisu bili pred Berlinom."
Ja to godinama govorim, njima nije bio cilj da Nemacka bude porazena nego da u ratu pogine sto vise Rusa. Kad je postalo jasno da ce Rusi umarsirati u Berlin oni su brze-bolje pozurili da se ukljuce u rat i na evropskom kontinentu. A trebalo je i pokupiti Fon Brauna i ekipu.
(Slavisa Vukosavljevic, 10. avgust 2015 22:34)

u trenucima americkog desanta na normandiju, sovjeti su naspram nemaca imali liniju fronta negde po ukrajini i belorusiji, ukljucujuci i lenjingrad i onaj deo prema letonijama estonijama itd.
sovjeti su svoju veliku ofanzivu bagration '44. poceli nekoliko nedelja posle normandije, kad se nemacka komanda trgnula da se osvrne na zapad. dakle, primer sadejstva, zajedno sa pasivnim frontom u italiji koji je takodje presao u ofanzivu, da vezuje vermahtove ukopane divizije. tek posle ofanzive, sovjeti su dosli do poljske i jugoslavije, dakle i dalje daleko od berlina kao sto kazete da godinama govorite. cudi me da vam niko nije skrenuo paznju? ;)
prvi koji su cekali razvoj situacije i gledali dok se drugi biju. u poljskoj su im se vojnici grlili sa vermahtovim, na linijama demarkacije. da su nemci nastaviki kampanju na englesku, rusi bi mirno cackali nos. sve dok njih nije vermaht napao, u ranu zoru, a onda drz ne daj, bilo je gusto sve do 43. pa i posle.
uzgred, ameri da su hteli to sto kazete, sacekali bi jos tri meseca pa bacili bombu na berlin, ko god bio u njemu - kad vec tako jednostavno gledate na stvar ;)

.

pre 8 godina

@Marija
To za Henrija Forda je apsolutna ISTINA. On cak nikada nije ni krio svoje simpatije prema Hitleru i nacistima. Nije cak bio ni jedini. Carls Lindberg, tada jedan od najpopularnijih ljudi je otvoreno zagovarao ulazak u savez sa Hitlerom, koji ga je cak i odlikovao. Otac Dzona Kenedija, koji je bio ambasador u Britaniji je smenjen neposredno pre rata jer je usred Londona drzao govor o tome kako je Hitler veliki vodja i kako Evropa i Amerika trebaju da ga slusaju i podrze. To su sve istorijske cinjenice. Druga je stvar to sto se te cinjenice prikrivaju a biografije "peglaju". Niko danas mnogo ne prica ni o tome kako je Porse bio nacista, ili npr. mnogi osnivaci velikih modnih kuca ili automobilskih giganata.
Ford jeste drzao Hitlerovu sliku, to sto je u dokumentarcu ona sklonjena je vec neka druga prica. Isto kao sto se u dokumentarcima o Kenedijevima izostavlja podatak da je otac buduceg predsednika podrzavao naciste.

touche

pre 8 godina

(артиљерац, 10. avgust 2015 22:26)

Zanimljivo je da nisi pomenuo skoro 200 (192) lokomotiva koji su Amerikanci poslali Sovjetima (Sovjeti su napravili tek 8 lokomotiva za vreme rata). Lokomotiva bez kojih ne bi mogli da premeste svoje fabrike iza Urala. Da ne spominjem vise hiljada vagona.

Ovo ukazuje na intelektualnu nepostenost, tako da bi trebalo paziti na sve ostalo sto si rekao.

X-Files aka Google

pre 8 godina

(Cehov Pavel, 10. avgust 2015 21:58)
-Da je baba imala bradu bila bi deda!
-Da Barbarosa nije pao s konja u potok i umro od infrakta ili kako se već ta njegova neplanirana smrt desila, nemci bi sa njim na čelu došli u Sveti Grad, razbucali Saladina koji je bio bolji čovek i od Ričarda i Barbarose zajedno i danas možda ne bi imali muslimane...ili makar ne ISIS i migrante!
-Da prilikom Big Banga nije nastalo samo 0,00001% više materije od antimaterije, danas ne bi imali ovaj svemir.
-Da Isusa nisu razapeli ne bi imali hrišćanstvo!
-Da je hrvatima išla "sreća" u finalu SP u vaterpolu, a da na nama "nije sve ulazilo u gol" hrvati bi nas dobili sa 20 razlike i pretplatnici HRT bi gledali dodelu medalja srećni i berićetni!
-Da Eva nije zeznula Adama, danas bi i ti i ja bili u Raju, ne bi se zlopatili da bi ga se dokopali!

Mislim buraz, batali te priče ŠBBKBB(štabibilokadbibilo)!

Meni su mnogo interesantnije stvari ovog tipa ko je čiju sliku držao od moćnika dok je svet bio klanica! Takvih podataka imate na netu ij-ha! Ko je proizvodio bojne otrove i šta je bio po nacionalnosti, a ko ubijan tim ciklonom! Pa što su sve fabrike u nemačkoj bombardovanje, a ta za ciklon nije! Odakle nemcima toliko novca? Ko je tu "pio", a ko plaćao? Odakle komunistima keš? Da li znate da su i nacizam i komunizam u osnovi socijalni programi? Zašto je komunizam GORI nemerljivo mnogo od nacizma?

Ovde su većinom podaci za razbribirgu i "slagalicu"! Prava istina je negde tamo...

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Svakako svi pristrasni u svojim komentarima, uz neke katastrofalne greske u podacima i datumima, MANJE ZNAJU istinu i sustinu od Eleonore Ruzvelt. A ona je ovako rekla: 2. sv. rat su IZGUBILI NEMCI zbog sujeverja Hitlera - kada je stopirao '41. projekt izgradnje balisticke rakete, zbog hvalisave izjave tada 19-naestogodisnjeg Vernera fon Brauna: "moj Fireru, za DVE godine cemo napraviti raketu kojom cete moci ici u posetu bogu". Potom je nastupilo osipanje naucnika: Openhajmer, Nils Bor, Fermi, fon Braun...
I objasnila je: rat U EVROPI su dobile RUSKE GRUDI, "kacuse" i T34; engleska avijacina i mornarica; Americki kapital.
Procenti zrtava su sledeci: svaki CETVRTI Poljak - od kojih su 90% zapravo Jevreji, svaki OSMI Jugosloven - Srbin, i svaki DVANAESTI Sovjet - Rus.
Francuzi su rat PRESPAVALI, kao i svi ostali narodi u Evropi, osim istocnih Slovena i Srba, i Italijani do septembra 1943. na strani Hitlera, ali su posle rata, i to neki dugo posle, izmisljali "pokrete otpora", osvobodilne fronte, a neki se i danas stide nekoliko stotina Hrvata uz 100% ucesce Srba iz Hrvatske i BiH sa Srbima iz Srbije.

ja

pre 8 godina

@Cehov Pavel
Aha, zima trajala od '41 do '45... Nije bilo proleca, leta, jeseni... sve zima...
Kako to da nije bilo zime u ostatku Evrope? Sto Norvezani ne izbacise Nemce? Zima je tamo gora nego u Rusiji?
Rusima nije hladno bilo? Oni sve uzivali da se smrzavaju, pod opsadom, a zima je uticala samo na naciste?
Te gluposti u koje samo deca veruju ostavi za decu.
Normalno ljudi znaju da Nemci nisu uspeli da dodju do Moskve jer su imali strahovite gubitke, na stotine hiljada vojnika im je ubijeno u samo nekoliko meseci. Da su se Francuzi, Englezi, Poljaci i ostale evropske kukavice tako borile i pruzale takav otpor, ne bi rat ni trajao koliko je trajao niti bi se Hitler sepurio kao vladar Evrope posle samo godinu dana rata.

pitam se pitam

pre 8 godina

- Americi je trebalo 4 godine da od nule izgradi kopnenu vojsku koja ce biti iole sposobna za otvaranje drugog fronta. 1941. ili 1942. Amerika jednostavno nije imala ni vojsku ni oklop ni obuku da uradi nesto znacajno. Podatak o proizvodnji automobila govori o prelasku indiustrije na ratnu. Amerika nije lukavo cekala da se Nemci i Rusi pobiju. Naprotiv, Amerika je Rusiju smatrala saveznikom. Ruski vojnici a posebno zene vojnici su imali organizovane ture po Americi govoreci o svojim herojskim podvizima gde ih je docekivala masa ljudi. Amerika je u Normandiju usla onda kada su bili spremni. A i tada su generali bili svesni i svog neiskustva i neiskustva vojnika
- Da Rusi nisu uspeli sa Nemcima, Amerika bi bacila atomske bombe na Nemacku.
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)

Ali koliko je proslo vremena od kapitulacije Nemacke i bacanja atomske ma Japan? Koliko je nemackih naucnika preslo u USA? Mozda su Amerikanci bili blizu resenja za atomsku bombu, a mozda i nisu. Mozda su im bas Nemacki naucnici pomogli da zavrse. Pitanje da li bi imali sta da bace na Nemacku takve razorne moci kao na Japan da se rat u Evropi nije zavrsio i Nemacka kapitulirala, a Amerikanci prigrabili najvece umove nacisticke Nemacke.

Sila Boga ne moli al Bog silu ne voli

pre 8 godina

Adolf Hitler nije bio sam:
Henri Ford-prevoz
Hugo Boss- ss uniforme
Svi evropski narodi po diviziju na Rusiju

Stratifikatior

pre 8 godina

Kako god, to iskrcavanje na Normandiju je jedina dobra stvar koju je uradila američka vojska u svojoj istoriji.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 10. avgust 2015 22:07)

A to što su u I svetskom ratu poslali milion i po vojnika na Zapadni front 1917. kad su saveznike "napustili" Rusi, a Britanci i Francuzi bili na ivici iznemoglosti, to kao da se ne računa?

Milos

pre 8 godina

Rusi su preskupo platili surovanje njihove vlasti sa Hitlerom. Da je SSSR 1940 samo obustavio privrednu saradnju sa Nemackom, Hitler mi samo mogao da masta da napade SSSR. Ali nazalost vozovi sa sirovinama su isli ka Nemackoj u momentu kada su nemacke trupe vec usle u SSSR.

Sto se tice Amera da oni nisu iskrvarili ko Rusi ali su itekako bili bitni. Ovo ne kazem ja vec kaze marsal Zukov u interviju koji je postao dostupan tek posle propasti SSSR.

Zukov tu lepo objasnjava zasto je americka pomoc bila bitna. Umesto sto su fokus u SSSR posvetili americkom naoruzanju on objasnjava da je mnogo bitnija bila americka logistika (barut, kamioni, avio gorivo itd.) Samo kamiona SSSR je dobio vise nego sto je Nemacka proizvela tokom celog rata. Americki barut je bio presudan 1942 dok je SSSR gradio industriju iza Urala.

Tako da reci da su Ameri bili potpuno nebitni je smesno. Pa zamislite da su tako podrzali Hitlera?

џангризалосаурус

pre 8 godina

Пре 1.9.1939. Немци су се војно вратили у Немачке области које су биле демилитаризоване, Италијани су напали Етиопију, Немци ушли у Аустрију и отели део Чехословачке уз благослов Енглеза и Француза, Јапанци упали у Кину...

Стаљин је тражио антихитлеровски савез са Британијом и Француском и био је одбијен, затим се окренуо Немачкој како би се заштитио СССР. А Немци, пуни себе, раширили се на све стране "Heute gehort uns Deutschland, morgen die ganze Welt".

prica je mnogo, istina je jedna

pre 8 godina

@
(Patriot, 10. avgust 2015 21:49)

Da bi se sagledala puna istina, potrebno je ukrstiti podatke sa raznih strana, a ne samo cuti i procitati zvanicnu verziju. Nisu Japanci napali SAD zbog dugorocnog uticaja sankcija kako si naveo. To je 100% nerealno. Japanci tada kontrolisu ogromnu teritoriju po Aziji i mogu bez SAD. Pritom, Japanci nisu glupi da planiraju da osvoje i okupiraju SAD za sta nemaju logistiku, a ni vojsku. Na morima su bili inferiorni u odnosu na SAD i Britaniju. Pa Japan je izasao iz sukoba sa SSSR-om koji je bio razvucen ratom sa Hitlerom. Dakle, Japan nije bio u stanju da napada SSSR, bogat resursima, a napasce SAD preko okeana i bez resursa na zapadnoj obali?! Japan je "navucen" da napadne Perl Harbor. O tome svedoce dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je vrh SAD imao podatke o pripremi napada, ali ga nisu sprecili ili makar umanjili posledice. SAD su zelele formalni povod za ulazak u rat koji bi javno mnjenje progutalo.
Normandija. Saveznici su se iskrcali kada su shvatili da ce se Crvena armija razliti po celoj okupiranoj Evropi. To je bio razlog za iskrcavanje, a ne nesto drugo. Geopolitika posleratne Evrope. Sa drugo strane, odgovaralo im je da cekaju do juna 1944. jer su elitne Hitlerove divizije ginule na istoku. SAD i Britanija su imali olaksan posao.
A kad kazes da su SAD principijelno uvele sankcije Japancima, zasto isto nisu uvele i Britaniji koja je na isti nacin cinila zlocine nad Kinezima?

...

pre 8 godina

"interesantna je chinjenica o radnim stolovima hitlera i forda"
Henri Ford je javno podrzavao Hitlera i Ford je tada davao Hitleru automobile i novcanu pomoc. Tako da to nista ne cudi.

ofk crvena zvezda beograd - diva

pre 8 godina

(Slavisa Vukosavljevic, 10. avgust 2015 22:34)

Dajte ljudi, manite se lupetanja... Invazija na normandiku je planirana jos od 1942, a pripreme i dovlacenje ljudi i opreme u britaniju su trajali skoro godinu dana...

antibot

pre 8 godina

Istorija kaze da je avgusta 1939 godine potpisan sporazum o nenapadanju izmedju nacisticke nemacke i sssr. Sledeceg meseca, nemacke i sovjetske trupe su zajednickom akcijom okupirale poljsku cime je i zvanicno poceo drugi svetski rat.
Sporazumom je takodje bilo predvidjeno snabdevanje nemacke vojske naftom, hranom i industrije sirovinama (celik, ugalj, drvo).
Poslednji transportni voz koji je prevozio sirovine iz sssr za nemacku, granicu je presao 21. jula 1941 godine nesto malo pre ponoci.
Nekoliko sati kasnije, nemacka vojska zapocela je operaciju "barbarosa".

Takodje istorija kaze da je 1935 godine potpisan rusko francusko cehoslovacki ugovor o uzajamnoj vojnoj pomoci, koji je tri drzave potpisnice obavezivao da pomognu jefna drugoj u slucaju spoljne invazije. Nemacka je okupirala cehoslovacku marta 1939 godine...

antibot

pre 8 godina

Vrlo lako je proveriti kojom brzinom su sovjetske trupe napredovale u leto '44. Vec tada je bilo jasno da je Hitler porazen. Onda su Amerikanci odlucili da i oni zauzmu deo Evrope.
(., 10. avgust 2015 18:46)

Da, i za nedelju dana su organizovali najvecu vojnu akciju u istoriji, prebacili skoro 2 miliona ljudi sa sve opremom preko okeana i iskrcali se u normandiju...

Radomir

pre 8 godina

Da dodam i ja nešto, ali vezano za materijalnu štetu u službi politike.

Kada su Nemci osvojili Dobrudžu u Rumuniji, zbog nafte, saveznici su do pred kraj rata konstantno slali bombardere, ali nisu uspeli da unište ni 5% naftnih instalacija jer bi Nemci sve popravljali brzo.

Kada su se Nemci povukli pred Rusima, nastupilo je takvo razaranje od strane zapadnih saveznika da je preko 90% instalacija uništeno u roku od par dana, kako ne bi Rusi koristili tu naftu.

Svi saveznički avioni su poletali sa Krita i iz Egipta, jer nisu imali bliže aerodrome, pa su u povratku ostajali bez goriva i padali po Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj.

Dvojnik

pre 8 godina

Poznati dvostruki spijun, nas Vojvodjanin Dusan Popov, javio je FBI da ce Japanci napasti Perl Harbor ali su to Amerikanci namerno pustili da se desi kako bi digli naciju u rat. Posle toga velik odziv dobrovoljaca...tu je sve jasno.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

ja
Zaboravio si samo da dodas da nije udarila velika zima i zaledila nemcima tehniku ruse bi mogli danas da vidimo samo u muzejima.
(Cehov Pavel, 10. avgust 2015 21:58)

U pravu si Pavel, narocito ako se uzme u obzir da je odmah sa ruske strane bilo leto, a ne velika zima kao nanemackoj strani. Mićo, zima je bila i jednima i drugima.

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Statistika gore, dole bitno je ko je kakve koristi izuko iz WW2. Tu su Westerijanci bez premca uprkos minornim zrtvama i doprinosu u pobedi nad Nemaćkom i njenim saveznicima.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Njemci su pobili preko izmedju 10 i 15 miliona samo sovjetskih civila.

Japan je u Kini prije zvanicnog PODMETNUTOG datuma pocetka rata, pobili izmedju 30 i 45 miliona kineza, a cijeli svijet prica o Jevrejima.

Treba spomenuti britanske i americke finansijske injekcije Njemackoj i Hitleru. Isto tako i 3x oprastan dug od istih Njemackoj izmedju dva rata pa i nakon drugog.

MisterNo

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Kakva Staljingradska bitka u februaru 1944? Mislis 1943, kada je zavrsena (zvanicno 2. februar).
Uzgred budi receno, USA nije bila zatecena u Pearl Harbour-u, barem dva agenta su dojavila planove, Popov i Zorge.

Grbavica021

pre 8 godina

Uzmimo scenario u kojem Amerika nije imala nikakvog uticaja, tj. nije u opste bila u igri kada je Hitler napadao Englesku. Englezi, bez pomoci od Amerikanaca, ne bi trajali koliko su trajali. Samim tim sav fokus bi bio na Rusiju i totalno bi drugacija slika bila danas. Ne zaboravite i to da su Amerikanci izginuli u njihovim bombarderima, kao sto clanak i ukazuje, na hiljade bombardujuci nemacku industriju....to nisu bili Englezi. Hitler je napravio gresku sa Staljingradom....i ako mu je cilj bio da zauzme naftu na Kavkazu, on je svu svoju snagu usmerio ka Staljingradu i tu je pukao. Takodje je i javna tajna da su Amerikanci pomagali ruskoj vojsci oko te bitke posiljkama hrane, oruzja, tehnike, itd. jer nisu zeleli da se Nemci domognu nafte.

rvp

pre 8 godina

@mikile To da je Nemacka izgubila rat zato sto Hitler nije slusao generale je laz koju su u svojim posleratnim memoarima forsirali upravo ti isti generali,kako bi prikrili i na Hitlera prebacili svoje greske.Izgubili su zato sto su zaratili sa 3 velike sile,debelo potcenili svog protivnika(Sovjetski Savez),i nisu bili spremni za "totalni rat" koliko i njihov najveci protivnik(Sovjetski Savez).Sto bi rekli u mom rodnom kraju,"na mrtvog vuka i zec k***c poteze".

Patriot

pre 8 godina

@prica je mnogo, istina jedna, ne, Japanci nisu navuceni da napadnu SAD. SAD je imao pomorsku bazu na Filipinima. Japan je shvatio da to sto je pocelo sa sankcijama, da ce se zavrsiti sa pomorskom blokadom. Ne zaboravi, Japan je naftu i ostale sirovine dovozio brodovima iz Indonezije. Filipini su bili na pola puta izmedju Japana i Indonezije i americka mornarica je mogla u povoljnom trenutku da jednostavno izvede pomorsku blokadu i prekine japansko snabdevanje. To bi znacilo kraj rata jer Japan nije imao resursa da vodi rat. Bili su zavisni od resursa iz Indonezije (Indokine generalno, Malezija etc.). Japan je doneo odluku da mora eliminisati americku mornaricku bazu na Filipinima, jer u usovima zatezanja neprijateljstva sa Amerikom koji su poceli sankcijama, Japan je znao da ne sme imati Amerikance na Filipinima, na vitalnoj ruti. Ali ako bi napali Filipine, americka pacificka flota iz Pearl Harboura bi odmah dosla, sve sa nosacima aviona i doslo bi do pomorske bitke koju Japan nije smeo da rizikuje jer im je fokus bio Kina. Zato je odluceno da se prvo napadne Pearl harbour, unisti americka Pacificka Flota a onda da se resi situacija izolovanih Filipina. Tako je i bilo. Daglas MacArthur je morao da napusti Filipine. Napustio ih je sa cuvenom recenicom "Vraticu se". I vratio se. Japan je bombardovao Pearl Harbour, naneo veliku stetu americkoj Pacifickoj Floti ali nisu uspeli da potpe nosace aviona koji tada nisu bili u luci. Bez teorija zavere molim. Istorija, a ne praporci.

verba volant

pre 8 godina

Kolko stratega na jednom mestu!

Evo mog priloga:
Pilot aviona B-29 koji je leteo kao izvidjač metereološke situacije iznad Hirošime se zvao Klod Eterli. Amerikanac, naravno. 1947. godine je pokušao da izvrši samoubistvo. Na predavanjima iz meteorološkog izvidjanja je, umesto o temi, govorio o žrtvama Hirošime. Iz vojne psihijatrijske bolnice je pisao pisma protiv atomskog naoružanja. Skončao je tamo.

Stalno sam u istoriji tražila ljude. Na svim stranama. Oni me zanimaju. Ne brojevi. Ukupne žrtve rata znam i bez ovog članka.

Davno sam pročitala Kvaku 22, i pomerala bih vam te linije frontova, baš kao Josarijan, pa bili za Ruse, ili Amerikance sve jedno mi je.

džoni keš

pre 8 godina

ako hronološki poredamo događaje iz našeg ugla,ne zaboravimo posetu kneza pavla i kneginje olgice nemačkoj u junu 1939.kada mu je hitler u njegovu čast priredio veliku paradu, a ni 3 meseca posle počinje ww2. u europi. u aziji je počeo 2 godine prije japanskom invazijom na kinu. zanimljivo je da je, opet iz našeg ugla,rat kod nas počeo tek nakon aprilskog prevrata, što je hitlera primoralo da odloži barbarosu i obezbedi južni bok, a "narodni ustanak" izbija tek nakon napada hitlera na sssr i naredbe iz moskve da se diže ustanak kako bi se oslabio pritisak na ruse. zanimljiva su i "domaća" savezništva: tito sa dražom,dok to nije puklo, ustaše ( koje je naoružavala nemačka) sa četnicima ( koje je naoružavala italija ) dok i to nije puklo pred sam kraj rata pa su ustaše do nogu porazile trupe đurišića kod lijevča polja blizu banjaluke ( preživeli su to zvali drugim kosovim poljem) tj. ono malo što ih je preživelo, jer su ustaše u staroj gradišci i jasenovcu ubile oko 1500 zarobljenika, na drugim mestima još više, sem četnika crnogoraca koje je vodio sekula drljević,a koji su se stavili pod komandu ndh. ti crnogorci, uvek s nož s leđa. inače hitler nije imao šanse da dobije rat,jer em je bio lud, em glup, napravio je toliko strateških grešaka da je to bilo nemoguće. npr: u momentu kada 1940. kod dankerka treba do kraja da desetkuje engleze i francuze i oslobodi sebi 1 front, on okreće prema parizu i pušta desetine hiljada britanskog ekspedicionog korpusa da umaknu preko la manša

ja

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Bitka za Staljingrad zavrsena je mnogo pre februara 1944. Pomesao si nesto.
Inace, slazem se, mozda sam se lose izrazio, rat nije bio gotov, ali se znao pobednik. Nije bio gotov ni kad su Rusi bili pred Berlinom jer je i tada poginulo milion ljudi.
Ruski generali su manje brinuli za broj poginulih, ali, koliko god to zvucalo bezdusno, ta "taktika" ispostavila se pobednickom. Jednostavno, oni su branili svako selo, svaku kucu i tako Nemcima nanosili gubitke i usporavali ih. Nisu se mogli suprotstaviti Nemcima klasicnim vojnim taktikama jer su Nemci bili superiorni u odnosu na ceo svet kada je vojna tehnika bila u pitanju. Ostalo je samo da pokusaju da ih sto vise izmore i razvuku po frontovima.
Recimo, Nemcima je duze trebalo da osvoje pojedine ulice u Staljingradu, nego da osvoje citavu Francusku...
Amerikanci su manje ginuli, ali moras uzeti u obzir da oni nisu imali ni izbliza jakog protivnika kao Rusi. Glavnina nemackih snaga poslata je na istok. Amerikanci su imali probleme sa manje od 100 000 Romelovih vojnika u Africi, zamisli kako bi prosli protiv vise od 10 miliona nacista koji su "prosli" kroz istocni front. Sa Japancima su vodili uglavnom pomorski rat, tu su gubici daleko manji nego na kopnu.

Nenad, Skopje

pre 8 godina

Mozda najveci kuriozitet Druog svetsko rata je taj sto je Bugarska krajem 1944 godine potpisala saveznistvo sa SSSR, ali jos nekoliko dana nakon toga (navodno zbo zaboravnosti) nije ponistila svoj prethodni dogovor za saveznistvo sa nacistickom Nemackom, tako da je Bugarska, nekoliko dana formalno bila jedina drzava koja je u isto vreme bila i u ratu i u saveznistvu sa dve zaracene strane t.j. i sa SSSR i sa Nemackom. Nije poznato da je postojao slican primer u celoj istoriji ratovanja.

Dragce

pre 8 godina

Evo još jedne zanimljivosti:
75-80 nemačkih žrtava na istočnom frontu je stradalo od sovjetske artiljerije!
SSSR jeste proizveo 10x više tenkova i aviona od onih koje je kupio, ali je zato većina kamiona bila iz lend/lease programa (Sovjeti su sve kapacitete usmerili na ono što su smatrali bitnijim).

@Liberty
Ovo za gorivo je apsolutno tačno. Nemci su napad na SSSR započeli par sati nakon što je (poslednja) isporuka goriva iz SSSR-a prešla granicu.

neutralni felsh

pre 8 godina

@Pearl Harbour
Kakva Staljingradska bitka u februaru 1944? Mislis 1943, kada je zavrsena (zvanicno 2. februar).
Uzgred budi receno, USA nije bila zatecena u Pearl Harbour-u, barem dva agenta su dojavila planove, Popov i Zorge.
(MisterNo, 10. avgust 2015 23:47)


1. lapsus ili greska u kucanju.
2. jao kad krenete tako, sa "oni su znali pa se namerno obrukali"...
dojavili im japanske planove? po tvojoj logici su i rusi znali da se sprema "barbarosa"? njima je takodje dojavljivano da se nesto silno kuva na granici s poljskom. bas taj mister zorge.
ali jedno je dojava, drugo je uzimanje u obzir te dojave. obavestajne sluzbe u takvim vremenima dobijaju brdo dojava, informacija, svakog dana. mnoge su namerni spinovi suparnicke strane (to im je omiljeni deo posla) i zato mnoge istinite informacije zalutaju medju neproverene. u smislu: ajde da ne gnjavim ovime generalstab, smejace mi se. amerika se do perl harbura ponasala u stilu "japanci da udare? nema sansi, boje se rata sa nama", a posle perl harbura "jao sad ce invazija, pravi brodove!"
slicno je bilo i sovjetima. ko je bre smeo opet da izadje staljinu na oci i kaze "druze kobo, opet dobijamo informacije da se nemci grupisu oko granice, napasce nas" kad je on toliko verovao u svoj pakt sa hitlerom? posle prvog prodora nemaca isprva nije verovao vestima sa terena a kasnije danima nije izlazio iz sobe, izludeo zbog takve "hitlerove izdaje". naravno, posle se smirio i naucio da slusa svoje generale, za razliku od hitlera koji se sve vise petljao u vojne operacije.

neutralni felsh

pre 8 godina

@mikile To da je Nemacka izgubila rat zato sto Hitler nije slusao generale je laz koju su u svojim posleratnim memoarima forsirali upravo ti isti generali,kako bi prikrili i na Hitlera prebacili svoje greske.Izgubili su zato sto su zaratili sa 3 velike sile,debelo potcenili svog protivnika(Sovjetski Savez),i nisu bili spremni za "totalni rat" koliko i njihov najveci protivnik(Sovjetski Savez).
(rvp, 11. avgust 2015 11:20)

pa... i jedno i drugo. nemacka nije bila spremna za dugotrajni rat. zato i jesu izmislili taktiku blickriga, da bi munjevito napadali koncentrisanim klinovima i time amortizovali zbirno manji broj resursa (blickrig redosled: avijacija tenkovi pesadija artiljerija) od neprijatelja. to je do fatalno porazilo englesko-francusku koaliciju na zapadu, uspavanu svojom velikom brojnom nadmoci. ali zivot nije samo matematika.
ali u rusiji sam hitler je odustao od poente filozofije blickriga: sto pre poraziti neprijatelja, dakle - zauzeti prestonicu. svi marsali su ga nagovarali da pozure ka moskvi a on se mesec dana petljao sa opkoljenim sovjetskim armijama oko vjazme, radi propagandnih efekata mase zarobljenika. pred frontal za moskvu ih uhvati prvo blato (fatalno) a zatim i zima, a potom i velika sovjetska kontraofanziva koja ih je vratila 200km od moskve, zaustavljena krajnjim naporom na terenu. na prolece hitler ne koristi rusku iznurenost, vec se okrece od moskve i forsira veliku letnju ofanzivu na jugu, prema stalingradu, dajuci rusima vreme da se pripreme, uz dramaticne gubitke, da - ali takticki nisu vise fatalno ugrozeni. umesto brze pobede, poceo je rat za resurse, kampanja na istoku se oduzila. a sto je vreme duze, vise imas sanse da pogresis.
staljin se tokom rata sve manje mesao u usko vojne stvari, a hitler sve vise. naravno, nije to odlucilo rat, ali ga je mnogo skratilo. posle poraza kod staljingrada, hitler u leto 43. ulaze sve strateske rezerve na kontraofanzivu na opsegu kursk - umesto da je poslusao dokazanog generala modela i presao na aktivnu defanzivu, sa oklopnim kontraudarima. ovako je prokockao sve jake karte i doveo armije u stanje takticke nedoumice - niti si vise jak da konstantno napadas, niti imas dozvolu da se smisleno branis. to jeste bilo fatalno.

neutralni felsh

pre 8 godina

Davno sam pročitala Kvaku 22, i pomerala bih vam te linije frontova, baš kao Josarijan, pa bili za Ruse, ili Amerikance sve jedno mi je.
(verba volant, 11. avgust 2015 16:53)

tako je! pozdrav za vaseg yossariana, i ja sam uzivao u svom :)

.

pre 8 godina

@Veliki brat
Slazem se, nista tu nije sporno.
Samo kazem da nije bilo direktnog rata izmedju 2 sile, osim tog sukoba SAD-a i Kine u Koreji, gde Kina ipak nije bila dorasla vojnoj moci SAD-a, pre svega u tehnoloskom smislu, ali su to nadoknadili brojem vojnika.
Da je doslo do direktnog rata izmedju Kine i SAD-a broj zrtava bio bi mnogo veci. Poznato je da je i tada dobar deo americkog vojnog vrha zagovarao nuklearni napad na Kinu, jedini razlog zbog kojeg to nije ucinjeno je taj sto bi se SSSR umesao u rat.

Dragan

pre 8 godina

Evo nos Francuska i Britanija su imali vise i bolje tekove pa Francuska kapitulirala za 4 dana,Hitler kad je postao predsednik vlade imao samo 30% podrske,da je Hitler crtao razglednice kao mlad.Da Nemacka nine smela imati nikakvo naoruzanje sem licnog kod 100.000 vojnika,nije smela imati topove,tenklve,avione,brodove itd.

zar nije tako? - vječno cenzurisan

pre 8 godina

Ima jos jedna zanimljivost, Francuska je imala 10x više tenkova i mehanizacije od Njemačke na početku rata, Nijemci su čak vukli topove sa konjima.

018

pre 8 godina

Pod tačkom 11 važi za nemačke podmorničke snage. Oba Denicova sina su poginula na podmornicama.

Oko Pavlovljeve kuće u Staljingradu je poginulo više Nemaca nego u osvajanju Pariza.

SS uniforme je proizvodio Hugo Boss.

Vasilij Čujkov je jedini maršal Sovjetskog Saveza koji je sahranjen van Moskve. Sahranjen je na brdu Mamajev Kurgan u Volgograd, bivšem Staljingradu.

Cela jedna sovjetska divizija je za jedan dan poginula u Staljingradu, od prvog do poslednjeg vojnika.

U Staljingradu su Sovjeti podigli most preko Volge na pola metra ispod površine vode, da ga Nemci ne bi videli iz vazduha.

Ja

pre 8 godina

@ Pre neki dan sam gledao neki klip na YT, mislim da je tamo rečeno da bi treća nuklearka na Japan bila bačena na neki drugi grad (ne sećam se koji), a ne na Tokio. Ne znam ko je u pravu.
(Powerslave, 10. avgust 18:21)

Treca atomska je trebala biti bačena na Kobe, inače pre toga Tokio je već bio bombardovan nekoliko puta napalm bombama i čitav grad je izgoreo poginulo više ljudi nego od atomskih bombi