Utorak, 28.07.2015.

11:46

Krst od 100.000 evra biće podignut iznad Kraljeva

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica, biće podignut pravoslavni krst visine 33,5 metara i težak 40 tona, piše "Blic".

Izvor: Blic

Krst od 100.000 evra biæe podignut iznad Kraljeva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

168 Komentari

Sortiraj po:

Jovana

pre 8 godina

A da ulozite taj novac u konzerviranje i muzej na otvorenom prve velike kulture i civilizacije u Evropi Stracevo - Vinca ?

Em bi bila turisticka atrakcija koja bi se isplatila za nekoliko godina od ulaznica em bi konacno Srbi naucili svoje pravo poreklo, veru i istoriju !

Zastitite nasu pravu istoriju, veru i kulturu !

lud

pre 8 godina

Lud narod. Dali će to dignuti standard naroda, smanjiti nezaposlenost iiii. Vera i verovanje ima svoju granicu a fanatiki vernici su krivi za90% ratova po svetu a to se dešava i danas.

dragutin

pre 8 godina

Bolje je da su te pare ulozili u sirotiste ili nekoj nesrecnoj porodici sagradili kucu platitli operaciju detetu.A ovako dizu idole i materijalisu.Tuzna slika ali i realna.Pravi primer licemerja religije.

Ђокс

pre 8 godina

Иако као вјерник мислим да је крст непотребан и да вјеру треба градити у себи а не у материјалним предметима ипак све ово ће имати и један позитиван одјек. А то је срџба, љутња и неред у главама марксиста, лењиниста, стаљиниста, титоиста, пионира, жена у црном, "младих европљана" и остале братије. Никада не знате када је најбољи тренутак да се промјените и постанете бољи и моралнији људи. Па можда баш ово некоме буде окидач.

dragan

pre 8 godina

posto vecina vas misli da su donatori privatna lica ja cu vas razuveriti jer zivim ispod planine stolovi gde ce ovaj krst biti postavljen.najveci donatori su drzavna preduzeca i to srbija sume,jkp putevi kraljevo, vodovod kraljevo,toplana kraljevo i dr.svestenik sa snimka je moj paroh i castan je covek.nije od onih nadobudnih svestenika kakvih je vecina.

Srboljub

pre 8 godina

Ali, koliko treba da si osujećen (prirodno? teškim detinjstvom? neuzvraćenom ljubavlju ordinirajućeg duhovnika?...), pa da svaku kritiku religijskog transa pripisuješ "komunjarama" ili Titu, skoro 40 g. mrtvom? Pa, baš toliko da ti treba ovolika krstača da bi ubedio sebe da si vernik.

sibir

pre 8 godina

A ko je dao dozvolu da se tu izgradi krst?
Isto tako su izgradili crkvu na mestu nekadasnjeg parka u kraljevu, pitam se kako su dobili dozvolu. I kako je drzava mogla da zemljiste za takvu namenu.
Sto se tice finansiranja to je u redu, ako su privatne donacije.
A toliko vernika ima, da su veci nevernici od mene, ali eto oni "veruju".
Oj, Srbijo medj' sljivama.

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

"Krst će biti visok 33,5 metara jer je toliko godina imao Hrist godina kada je razapet,a težak 40 tona.........jer je toliko Chak Noris podigao iz bencha,verujucci da su chuda mogucca!!!....mirakolo,mirakolo!...Svrbija-Zemlja Chuda!.....

Milutin

pre 8 godina

Stvarno protivnici dizanja krsta preteruju. Pa ne gradi se tamo crkva od 5 miliona evra nego pravoslavni krst. Bas smeta to licitiranje, mogli ste ovo ili ono, koliko je para procerdano kojekuda u ovoj zemlji a ovo se radi od dobrovoljnih priloga i kosta 100.000 evra, eto, i sta sad?

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

Smatram sebe iskrenim hrishccaninom i pravoslavnim vernikom,i na svaki nachin i svukud se bar trudim(koliko god mogu) da se tako i ponasham....Ali ove savremene menadzere verskih poslova(a.k.a. popove)-NE PODNOSIM ORGANSKI!!!....JEDINI istinski nosioci i apostoli Vere na Zemlji,za mene su oduvek bili i ostacce-monasi i monahinje prelepih srbskih manastira.....

Zoki

pre 8 godina

Neverovatno je koliko ljudi u Srbiji brinu o tuđim parama. Zaradite gospodo tih 100 hiljada evra, pa onda odlučujte na koji način ćete da ih potrošite. Zašto ne pokušate da budete makar malo pozitivni? Izgradnja tog krsta će nekoga zaposliti, nahraniće nečija usta.

Minhen

pre 8 godina

Ovo samo ima u Srbiji,dali će ikad građani Srbije doći svesti??radnicima i penzionerima smanjujete lični dohodak a na drugoj strani trošite 100 hiljada € za betonski krst,sramota i strašno.pojedincima je mržnja lojalnost i rđa za slepila oči.kada je zemljotres zadesio KV tražili ste pomoć od građana za popravke bolnica,za uzvrat građanima šta ste vi kao vlast i SPC uradili,niste u stanju da obezbedite ljudima pijacu vodu i bolnice da se normalno leče a trošite Hiljade eura za betonske krstove da vam hi kerovi lutalice mokre,to su pare od penzijunera i radika sto kradete i neplaćate njihov trud

mz

pre 8 godina

Šta bi sa skromnošću, kao jednoj od vrlina Hrista - i na kraju krajeva, i čoveka kao smislenog bića na ovoj planeti? Ja razumem skromni, drveni krst, ali pozlaćeni od 40 tona, to je religijski apsurd. Kakve to ima veze uopšte sa hrišćanstvom... Ili verom???

Kod pomodarskih religijskih fanatika bitno je izgleda samo da je što veće ili sjajnije...

stambolt

pre 8 godina

@ Smolvind

A koliko ste para ti i ostali kriticari ovde donirali za obnovu klinickog centra? Da li ste donirali pare za obnovu bilo koje bolnice? Jel SPC zaduzena za Klinicki centar pa sad njoj to prebacujete? Sto vi svi veliki humanisti sada ne organizujete skupljanje para za Klinicki? Ja licno dinar jedan ne bih dao za ovaj krst, za bolnicu bih dao, ali ako Pera Peric hoce da da sopstvene pare za taj krst, sta to ima bilo koga da se tice? U cemu je tu problem? Samo pljujete i mrzite, a da nemate pojma zasto.

Smolvind

pre 8 godina

Vest od 11:46
"Krst od 100.000 evra podiže se iznad Kraljeva"
Vest od 16:30
"Obnova Kliničkog centra Srbije kasni sedam godina"

Da li treba još nešto da se doda?

neko

pre 8 godina

Blago vama u Kraljevu, vama su domovi zdravlja dobro opremljeni pa, eto, imate i za zlatne ukrase. Drugima zaista samo krst preostaje, ali ne zlatni.

BratBugarin

pre 8 godina

"D I Ž I M O Š K O L E

Dižite škole,
Deca vas vole !
Jel ima gora srama i stida
neg svome cedu ne dati vida !
Jer evo svetlost svetu se sprema,
A vaš da porod ociju nema !"
Zmaj, 1875. godine.

Od tada se u Srbiji izgleda ništa promenilo nije.

Dada

pre 8 godina

Da li ce da svane dan u ovoj drzavi da im se uvede PDV i da sjasu sa budzeta?! Drzava im placa penziono i socijalno, drzava im gradi crkve, javna preduzeca finansiraju slave i preslave i pune crkvenu kasu, pa dokle bre vise? Smanjene penzije, smanjene plate, deca umiru jer nema para za lecenje u inostranstvu, cekaonice u bolnicama pune, a nama fali krst na brdu?!?! Hoce li jednom da se drzava odvoji od crkve i da ona sama finansira svoje cefove, kad vec umeju da naplate narodu koliko im se cefne?! Pogledajte im vozni park, je li to skromnost? Placaju struju, komunalije? JOK! E pa necu ni ja da se od mojih para finansiraju. Blagajnik im je proneverio milione iz crkvene kase, trebalo im je 3 godine da to utvrde, pa koliko ima para u toj kasi ako godinama ne primete da miliona nema?!

dragan

pre 8 godina

Tacno da svako moze da dize o svom trosku sta zeli ali u SVOM dvoristu.Sta ako hocu ja o svom trosku da napravim zid za grafite po sred Terazija ?

Hawkeye

pre 8 godina

Iako zivimo u sekularnoj drzavi Crkva kao institucija ne placa ni dinara poreza drzavi iako ubiraju znacajan deo prihoda od mnogih stvari pocevsi od radinosti do prodavnica koje imaju na najlepšim lokacijama u gradu. Onda ako je vec tako red bi bio da kada vec ne daju porez od koje ova nasa drzava finansira skole, bolnice, biblioteke, izgradnju puteva i plate svim uciteljima, lekarima i ljudima iz tih sektora da deo novca uloze u npr obnavljanje ili izgradnju neke ambulante seoske, neka je opreme lekovima i sredstvima koji ce pomoci ljudima u zabacenim krajevima. Ne moraju oni samo da nam prodaju duhovne vodice, ja Bogu mogu da se molim i bez posrednika. neka uloze malo u svoj narod, nismo im sa Marsa pali. Jesu li oni nasi vodici..Neko rece da izgrade skole, i to moze. Neka je daju narodu na koriscenje, od sve ovoga bi narod imao vise koristi nego od nekog krsta od 33m. Jeste li znali inace da kada bi se Crkva i zvanicno vodila kao preduzece, bilo bi po statistici najuspešnije u Srbiji. Od tih para ti prosecni srpski gradjanine vidis samo nesto sto svetli nocu i sto je kostalo 100 000e.. Ni leka, ni injekcije, ni knjige za decu koja ne mogu da priušte sebi udzbenike

see what I did there?

pre 8 godina

(Zoran, 28. jul 2015 15:40)

Zato sto dobija novac od DRZAVE? Ja se slazem da crkva i drzava treba da se odvoje, bas kao i ti, ali onda Crkva neka zivi od svog grosa, a ne drzavnog, tj svacijeg. Posto volis da ih branis, da te pitam, jel' im sladak dukat od nas nevernika i kako ti volis u komentarima da pises, satanista? Sta, ne gade se djavoljih para? Eto ti teme za razmisljanje, proroce.

teks

pre 8 godina

(Gaga021, 28. jul 2015 15:43 apsolutno ste u pravu,vise od 90% ovih koji to podrzavaju ne idu u crkvu niti veruju u boga,sta vise kladim se da non stop psuju boga ali radi nekog pomodarstva glume lazne vernike,u drzavi koja puca po svim savovima,trositi ovoliko novca na nekakav beton je strasno,jer vera u boga se ne dokazuje betonskim ili zlatnim krstevima vec srcem i dusom.hvala b92 ako objavite

Pop

pre 8 godina

A da te pare ulozite u renoviranje bolnice ili neke skole?
(Kad bih se ja pitao ..., 28. jul 2015 15:48)

Crkva ne treba da finansira ni na koji drugi nacin da utice na drzavu i obratno. Sekularna drzava je zdrava drzava.

USTAV

pre 8 godina

(P.S., 28. jul 2015 13:21)

Procitaj Ustav ponovo, Srbija nije zemlja pravoslavaca, vec svih gradjana. Kad naucis da postujes Ustav drzave u kojoj zivis, onda imas pravo da delis svoje fundamentalisticke lekcije.

Majkl

pre 8 godina

Kad se daje ko zna koliko stotina hiljada evra iz budzeta za nastup na evroviziji moze vala i za krst da se da. Jos ako znamo da ce taj novac doci od donatora stvarno ne vidim u cemu je problem. Svako valjda ima pravo da potrosi novac na ono sto zeli.

1985: 90% ateista - 2015: 90% 'pravoslavnih'

pre 8 godina

koja glupost -podizite bre krstace kad zavrsite sve puteve bolnice skole isplatite plate i penzije... pa od viska, kao norvesznai, radiete sta hocete!
ovo je milion puta gore od urezivanja imena TITO u planine i brda...
Tito je bio faca, dosla mu svetska elita na sahranu, ko ce doci Amfilohiju, Irineju, i ostalim ruskim placenicima? mozda ruski ambasador i to je to.

Martin Skorceze

pre 8 godina

Oni koji se zalazu za krst od drveta zaboravljaju da su takvi krstovi bili IN u vreme Rimskog carstva narocito medju Rimljanima i da se od takvih krstova nisu usrecili ni Hrist, ni hiljade hriscana ni hriscanstvo u celini.

jezza

pre 8 godina

zna se visina i tezina ali se ne zna širina!
Ja u ime Popare predlazem da širina bude 7 metara jer 7 je biblijski broj ...sedam mora sedam gora, sedam gladnih godina, sedam jarića sedam ovoga sedam onoga ....

Milica

pre 8 godina

SPC sve vise izgleda kao promaseni biznis a ne verska institucija: zasto tolike pare davati na ovaj krst? Pa nismo u stanju da zavrsimo ni Hram Sv. Save. Pa i crkvu Sv. Marka u Bgdu, koja je trebalo da bude katedrala, nisu mogli sve ove godine da zavrse--sad je rade, a ovamo neki krst. Ja sam vernica, ne novokomponovana, ali ne mogu da shvatim sta ti ljudi iz Crkve misle. Razvlace se na sve strane na te projekte gradnje, a ovamo ljudi nemaju sta da jedu. Da li shvataju u kom svetu zive? Ne, jer oni idu od jedne crkvene slave do druge, od prijema do prijema, ruku pod ruku sa politicarima... Kako bi znali? Ne dolaze na sluzbu u tramvaju ili busu, nego kolima...kako da znaju kako prosecan vernk zivi. Da li ih uopste interesuje?

čovek

pre 8 godina

Ništa sporno oko krsta i privatnog novca. Svako ima pravo da ga potroški gde i kako hoće- No, imam samo nekoliko pitanja:

1. Građevinska dozvola;
2. Saglasnost Republike Srbije, jer se radi o planinskom vrhu koji je u državnoj svojini;
3. Građevinska dozvola za vetrogenerator, što podrazumeva i energetsku saglasnost.

(zoran s. cvetković, 28. jul 2015 15:33)

###

Vredi ponoviti ovaj komentar jer sve ostalo su spinovanja bez suštine ...

rosi

pre 8 godina

crkva sve radi samo ne radi nista u interesu svog naroda .da ne pominjem globu koju naplacuje kada krstis dete ,pravis svadbu ,ne daj boze sahranjujes nekog ,svetis vodicu ....ono sto mi najvise smeta je to da kada odes u crkvu koja je u centru Kraljeva tj kod muzeja i kada hoces da upalis svecu to ne mozes da uradis u crkvi nego je napravljena neka polubaraka sa nekim koritima u kojima se pale svece

zoran

pre 8 godina

hriscani su oduvek bili progonjeni,danas je slicna situacija,vernici su progonjeni

pomirite se sa tim da je crkva u temeljima ove civilizacije,za vas je hram Svetog Save gomila materijala ,za nekog je svetinja

ovo su donacije, otkud znate da ti isti ljudi nisu mozda vec donirali novac u obdanista,skole bolnice,to nije odjeknulo ali ovo...

Sta ce nam bolnice, vele "vernici"

pre 8 godina

100k eura skupljaju i doniraju ljudi koji zele taj krst, tako da te pare nemogu da idu za bolnicu, sirotinju i slicno. Svi kojima se to ne svidja nek sami doniraju za bolnicu, sirotinju i sl... Cudni li smo ljudi...
(poljak, 28. jul 2015 13:02)

A gde ces ti jadnice kad se razbolis? U bolnicu ili direktno pod krst za koji si donirao?

2+2=5

pre 8 godina

nije crkva uradila sledece: zatvorila fabrike, ugasila proizvodnju, otpustila radnike, dizala kredite kod mmf, smanjila plate i penzije, povecala poreze ukinula besplatno skolovanje, zaposljavala svoje vernike po firmama, uvela parking servis, slala sudske izvrsitelje, uzela novac od privatizacije i mnoge druge stvari koje su vama bitnije za zivot pa vas nema u tom broju da komentarisete kao kada se spomene SPC, a ne da izadjete na ulicu i praktikujete svoje gradjanske obaveze.

Nikola, rodjen u narodu koji se naziva pravoslavnim

pre 8 godina

E, crkvo-sve si, ali ono što treba-više nisi!
(Stevka, 28. jul 2015 12:03)

Nikad nije ni bila ono sto treba da bude, mislim na pravoslavnu crkvu. Katolicka crkva ima Karitas koji se brine o bespomocnima, ima bolnice za besplatno lecenje najubogijih, domove staraca, vrtice, obdanista, skole...sta ima od svega toga SPC, i ne samo SPC, vec svaka pravoslavna crkva? Odgovor: Nista! Ima samu sebe i zabole je za sve drugo...za narod tako i tako. Ko ne slusa, anatemisu ga. Ona (PC), od pocetka je brinula samo o tome da se spandja sa vladarima, sa vlascu, sa novcem, sa moci, a ne da se brine (u okviru svojih mogucnosti) o obespravljenima, ubogima, siromasnima, o svima kojima je potrebna pomoc. Pitam se cemu sluzi takva organizacija? Narodu svakako ne. Vise mi lice na neki servis koji nudi krstenja, sahrane, zenidbe...normalno sve to debelo da se plati. Kad bi Isus zaista po drugi put dosao na zemlju...jao, tesko bi njima bilo. Ali i njega bi oni proglasili nevernikom i anatemisali.

Krst

pre 8 godina

Odale te pare?!Kad će zvaničnici progovoriti o tome da li crkva plaća porez?!Koliko sirotinje,bolesne dečice,a na krst se daje 100.000 evra!!!

Zoran

pre 8 godina

Lokalne bolnice treba da oprema drzava a ne crkva. Bolesni treba da se lece o trosku osigurnja a ne putem donacija i milosrdja. Kako su vecini isprani mozgovi.
(zoran, 28. jul 2015 15:05)

Ne shvataju oni to. Ako im je za utehu to i neki Ameri ne shvataju, ali ja posle godinu dana u Americi sam shvatio. Drzavna skola je trazila pomoc roditelja i to mi prica AMerikanka kojoj dete oide u tu skolu kao i moje. Ja joj kazem da je to drzavna skola i sto bih ja dao pomoc kad vec placam porez. Ona se zamisli, kaze jeste. Onda sutradan dodje da potpisemo da necemo da damo, kao i ona. Mi potpisemo.

E posle moje date promeni skolu i ide u privatnu. Sada je zavrsilo i srednju. I nosimo se mislju da pomognemo toj skoli jer po nama je radila casno i posteno, a pomoc im treba, jer imala i knjige, sve kako treba kao nase skole, dok ona drzavna delila kopije listova nekih knjiga, jad i beda.

Resenje

pre 8 godina

Ovi ljudi su odabrali da od svoje pare daju za podizanje krsta. Vi koji smatrate da to nije pametno, svoje pare potrosite na nesto pametnije. Skole, putevi, obdanista, domovi, bolnice, ... O.K. Uplatite pare za ovu namenu i nema problema.

Papiri

pre 8 godina

Mene zanima ko im je i pod kojim urbanistickim uslovima izdao odobrenje za izgradnju ako ga uopste i imaju. Naime da bi se ista zidalo u bilo kojoj uredjenoj zemlji, znaci tu Srbija otpada ladno, moraju se prvo izraditi urbanisticki uslovi, isti dati na javnu i strucnu debatu i tek potom pristupiti izdavanja odobrenja za gradnju. Drugo vere su ravnopravne u Srbiji. Pitam se da je trazena dzamija ili bogomolja bilo koje druge vere bilo gde da li bi bio isti tretman? Kopirate Hrvate koji ce da natandrce isti na vrh Marjana, naravno katolicki. Za te pare crkva je mogla da podigne 5 kuca za izbeglice, naprimer.
Vera je privatna stvar svakog pojedinca, praktikuje se u porodici i crkvi u tu negde treba da je i kraj te price. Amin.

Zoran

pre 8 godina

Zsto krst? Zasto ne neka skola?
(iskustvo uci, 28. jul 2015 15:03)

Moze, ako ce skole da budu u vlasnistvu crkve, a ne drzave(sto ima u Americi), inace sto bi pravila skolu?

Nelsone nije to dzoger

pre 8 godina

Covek kada cita komentare ne moze a da se ne zapita da li on zivi u Srbiji. Prvo: Novac je iz donacije. Tacka. Drugo: Da se dizu skole. Cuj, u zemlji gde je reper za uspesno obrazovanje Megatrend i onaj drugi, gde nas je 30.000 manje svake godine, za koga skole, da budemo srecni i ove da nam ne ugase. Za vrtice i bolnice organizujte, pa donirajte.

čudni su putevi gospodnji

pre 8 godina

@(El Cid
Kako znate da iza ovoga stoji 'masovna histerija SPC'? Najverovatnije SPC nema nikakve veze sa podizanjem krsta. Normalno da je neko tražio blagoslov crkve za to a i normalno je da ga crkva da. Možda je u pitanju pojedinac ili više njih sa mnogo para. Lično mislim da SPC nema nikakve veze sa ovim osim da je dala odobrenje kao institucija koja se time bavi. Sigurno da neće pitati ministra prosvete ili zdravlja nego vladike a za bilo šta što je na korist vere crkva će dati blagoslov. Sve insinuacije da je trebalo dati pare za bolnice i siromašne su ovde suvišne. Svi shvatamo gde treba pomoći ali ipak svako ko ima para odlučuje šta će sa njima. U tom svetlu i svi ljudi okolo koji voze besne džipove imaju vile trebalo je da daju nešto od tog novca sirotinji a nikada ne daju, uvek daju oni koji isto nemaju. Nekako mislim da SPC isuviše proziva i za ono za šta bi trebali i za šta ne bi.

Zoran

pre 8 godina

Ne plasi se niko krsta i ne smeta nikom i ma ih Dovljno po Celoj Srbiji, nego za 100 Hiljada Eura je moglo nesto vrednije u nekoj Bolnici neki vazni aparati koji fale kao sto svi znamo i koji bi mozda pomogli lakse modernije prglede narodu ili cak neko Lecenje ili mozda u nekom zapustenom Delu Srbije par Bolnicki Auta sa modernijom opremom koji bi par zivota mogli da spase brzom reakcijom, Mislim da je to nasem Drustvu mnogo potrebnije.
(Siromah sa Sela, 28. jul 2015 14:42)


Ako ti je bas toliko stalo da pomognes bolnice a ti organuzuj akciju pomoci i prilozi nesto. Mada ja ne bih. Pokrali sve po bolnicama i kradu i dalje, uzimaju mito, preko veze sve ide, ...

Gaga021

pre 8 godina

Meni smeta metArA!Za krst, šta reći?Pitam se koliko ima istinskih vernika, koji poste sve jednodnevne i višednevne postove, pričešćuju se, idu na službe...? Zalud veličina krsta ako vere nema!

zoran s. cvetković

pre 8 godina

Ništa sporno oko krsta i privatnog novca. Svako ima pravo da ga potroški gde i kako hoće- No, imam samo nekoliko pitanja:

1. Građevinska dozvola;
2. Saglasnost Republike Srbije, jer se radi o planinskom vrhu koji je u državnoj svojini;
3. Građevinska dozvola za vetrogenerator, što podrazumeva i energetsku saglasnost.

Kao što treba dozvola za postavljanje običnog klima uređaja na zidu stana koji je u mojoj svojini (obavezno se mora voditi računa o spoljašnjem estetskom izgledu zgrade) to su i navedene dozvole potrebne za postavljanje bilo čega na vrhu planina, pa taman to bio i krst.

Beton i asfalt

pre 8 godina

Pa kad smo vec zabetonirali onu baziliku zbog autoputa, da bar izbetoniramo nesto na vr' brda. Ta bazilika je ionako bila stara i u ocajnom stanju, a i nisko, ne vidi se s autoputa. Ovako lepo, nesto da se vidi i u mraku i da bude lepo, novo, moderno. Zaposlice i gradjevince, nekoliko novih radnih mesta...

Drale

pre 8 godina

"I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemeri koji rado po sinagogama i na raskršću ulica stoje i mole se da ih vide ljudi. A ti kada se moliš, uđi u sobu svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti. I Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno".
Naši "vernici" očito nikada nisu čitali Novi zavet.

stamboltđ

pre 8 godina

@ El cid


E pa u potpunosti je tacno da svaki covek moze svoj novac da trosi kako god hoce. Ti i ostali ovde solite pamet ljudima koji su donirali sopstveni novac za taj krst da su trebali da daju pare za nesto drugo. Sta se tebe tice kako neko trosi sopstveni novac? I ovakvih krsteva ima po celoj Evropi pa i svetu. Nikakva nacionalisticka histerija ne stoji iza ovoga, i takve histerije u Srbiji nema jos od 90-tih. Opasno je iznositi takve neistine samo da bi se pljuvalo nesto sto vam se ne svidja. Ja pare za ovaj krst nisam donirao, niti bih, ali ako neko drugi to zeli da uradi, odakle meni pravo da se ljutim zbog toga? Moze da vam se svidja ili ne svidja ova vest, ali ovde nema niceg spornog jer je rec o privatnim donacijama.

Morbidna Srbija

pre 8 godina

Srbija sve više liči na veliko groblje.
(Kamenko, 28. jul 2015 12:22)

Tako je Kamenko. Pa gradovima se nabijaju krstace u samom centru (Kragujevac), a pored puteva "krajputasi" sa sve plocom, svecama i cvecem. Uzas!

Marko

pre 8 godina

SPC nije ona ista kao nekada niti je nastavila tu tradiciju. Danas je SPC srpska sramota, odvojena od naroda, elitisticka, puna lopova i svestenika i episkopa pedofila, dalje da ne nabrajam. Srbi ne zele takvu crkvu.

zoran

pre 8 godina

Lokalne bolnice treba da oprema drzava a ne crkva. Bolesni treba da se lece o trosku osigurnja a ne putem donacija i milosrdja. Kako su vecini isprani mozgovi.

ccc...

pre 8 godina

Ama dokle, bre, vise te krstace! Vera naroda se ne ogleda u velicini krsta koji nosi neki grad, a tek o lovi koja to pokriva da ne govorim. Mogli bi taj novac mnogo pametnije iskoristiti, donirati ga nekoj decijoj bolnici npr... Zatucanost i bahatost...... O, covece!!!

Logic

pre 8 godina

Da li je to krst radi krsta, ili njegovo podizanje ima neku poruku? Zašto krst iznad Kraljeva? Koliko se sećam, ideja o podizanju toga krsta, vezana je za prošlost Kraljeva i predstavlja spomen obeležje te prošlosti. Jasno mi je da veliki broj ljudi ili ne poznaje tu prošlost, ili nema dovoljno razumevanja za nju.Ne želim da objašnjavam zašto bi čuvanje uspomene na nju bilo neophodno. Niti da udaram packe onima koji imaju drugačije mišljenje.Ali mislim da je malo više dostojanstva u tretiranju različitih stavova i iznošenju ličnih, zbilja neophodno.

stranac 1952

pre 8 godina

Vidim da pozitivne komentare na ovu vest ne objavljujete, ali ću pokušati ponovo! Da su Nemanjići ovako razmišljali, sada ne bismo imali : Studenicu, Gračanicu, Žiču , Gradac i još 8 manastira . Da je Knjaz Miloš ostavio turska obeležja po Sriji, bili bi smo Turci. Halo, Srbi, da li vas ima u Srbiji, pravoslavnoj zemlji ili su ostali samo oni kojima je važno: "u se, na se i poda se"? Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država. A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?
(P.S., 28. jul 2015 13:21)
Ako se duhovnost meri u aršinima krsta, takva Crkva ne treba nikome!"Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država".
Zašto ne Crkva? Možda je pravoslavna Crkva namen sama sebi, ali obićno, na zapadu, je Crkva prva, koja pomogne, koliko može! Imate pravoslavne OŠ?, pravoslavne gimnazije, pravoslavna obdaništa? Ne? Onda imate mnogo posla, umesto podizanje vele krstova! Ovi krstovi mi dođu u grupu "ko ima dužeg", veoma poznato u Srbiji!:) O Nemanjićima! Da su oni razmišljali, pravili bi škole za obićan narod, umesto manastire za svoju slavu!

Siromah sa Sela

pre 8 godina

Ne plasi se niko krsta i ne smeta nikom i ma ih Dovljno po Celoj Srbiji, nego za 100 Hiljada Eura je moglo nesto vrednije u nekoj Bolnici neki vazni aparati koji fale kao sto svi znamo i koji bi mozda pomogli lakse modernije prglede narodu ili cak neko Lecenje ili mozda u nekom zapustenom Delu Srbije par Bolnicki Auta sa modernijom opremom koji bi par zivota mogli da spase brzom reakcijom, Mislim da je to nasem Drustvu mnogo potrebnije.

Perun

pre 8 godina

A cije je zemljiste?
Nemojte samo reci da je drzavno ili slicno.
Kupite zemlju, platite PDV. Zidajte i na to platite PDV.
Zatim ko ce godisnje da placa porez za imovinu?
I na kraju a trebalo bi prvo , jeste li platili PDV na prihode od kojih dajete donaciju?
Ovako mi se cini da Vi kradete od svih nas.

Jelena

pre 8 godina

Odlična zamisao!Što veći krst,to će više bog da vas voli.
Aman,ljudi!To se zove kindjurenje.Ko se moli iskreno,moze i pred kamenom.

El Cid

pre 8 godina

VladaBGD
Pa upravo stav da ako imaš novac možeš da radiš šta hoćeš je i dovelo ovu zemlju propast! Nije tačno da ako imaš novac ili zemljište možeš da radiš šta hoćeš. Zbog takvog shvatanja su nam gradovi prosto odvratni, ružne zgradetine bez smisla i ukusa, sada pomama sa krstvoima na svakom brdu. Ako ste vernik onda tu ideju i veru nosite u srcu i živite u skladu sa tim a nemojte nametati besmislene spomenike taštini i ispraznosti., podizanje krstova na ovako kampanjski i smišljen način je pogrešno i besmisleno. Dobar deo SPC-a je toliko ogrezao u biznisu da je potpuno zapostavio svoju misiju! Krstove inače imamo po svim crkvama a stvarna pozadina ove kampanbje jeste nacionalistička histerija SPC koja se samo bavi nacijom a ne hrišćanskim učenjem. I ne vređajte ljude koji kritikuju, nippodaštavajući njihov rad i zasluzge kada nemate pojma ko su oni i šta su učinili u svom životu. Za početak je dovoljno da budu časni i pošteni i da se ne bave kriminalom kao pojedini episkopi!

Washington

pre 8 godina

Samo napred, krst ce da nas spase! Samo pred njim svi da kleknemo iz dana u dan i da se molimo i doci ce bolji dani! Doci ce i gas za grejanje i novac za penzije i lekovi za bolesnu decu. Sve ce iz neba da nam padne, bice tako lepo!

Ako bog da...

Harun el Rašid

pre 8 godina

A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?
(P.S., 28. jul 2015 13:21)

Manastiri koje si nabrojao su zista kulturna baština kojom bi trebalo da se ponosimo. Nekakve krstače, koje u poslednje vreme niču ko pečurke posle kiše, ne govore ni o kakvoj duhovnosti, već o kulturnoj i civilizacijskoj regresiji, propadanju, govore o kiču, neukusu i duhovnom posrnuću. Ali, kome pričati?

Čveger

pre 8 godina

Znaci mesto koje je povoljno za solarnu i eolsku elektranu ce biti pretvoreno u krstacu? Pa naravno! Zasto bi smo uradili nesto sto IMA smilsla i moze da pomogne nekome. Sada svaki put kad prilazim Kragujevcu kazem u sebi "Ovde pociva Kragujevac". Izgleda da se ovome pridruzuje jos jedan grad.

Zoran

pre 8 godina

Slazem se, bolje bi bilo dati novac u dobrotvorne svrhe.
(ceda, 28. jul 2015 12:01)

Pa ti daj u dobrotvorne svrhe SVOJ novac, ne tudj. Tudj novac ostavi drugima da daju kome hoce.

see what I did there?

pre 8 godina

(Glas razuma, 28. jul 2015 12:32)

Nije ni moja obaveza da dajem za crkvu i da se iz budzeta doticni sponzorisu. Neka im uvedu lepo kasu i clanarinu, pa ce videti koliko imaju vernika, te neka im doticni daju svoj novac ako zele. ja bi trebalo da imam izbor, ovo je sekularna drzava. Sto se mene tice, ono sto daju crkvi, evo neka u moje ime daju bolnici i skoli, samo neka zovu da potpisem, nema problema. Ovako, ima mnogo problema, a pogtovo licemerja.

Ritter

pre 8 godina

evo jedan izvestaj iz Nemacke kako to izgleda. Nisam nigde video veci krst od dva metra i to obicno drveni. Obdaniste u koje mi idu deca finansira crkva ali ne tera nikoga da ide u crkvu ako nece niti ima intenzivnu veronauku u programu. Kad naprave proslavu, svi pomazu, roditelji ispeku kolace koji se onda prodaju po 2-3 evra parce a sve pare idu obdanistu. Dva puta godisnje pravi se buvlja pijaca na kojoj se prodaje stara garderoba gde svaki prodavac ostavi deo zarade obdanistu. Stalno skupljaju stvari i garderobu za izbeglice i gladne i sirmomasne. Pre neki dan su na proslavi nahranili gomilu izbeglica iz Afrike, licno sam video. Isto je i u susednom crkvenom obdanistu. U nasem gradu od 150 hiljada ljudi osim 2-3 velike drzavne bolnice i klinike ima jos barem 2-3 bolnice koje drzi crkva. Osim bolnica u gradu ima jos nekoliko crkvenih organizacija i centara za negu starih lica, za pomoc majkama, zenama sa bracnim problemima, zavisnicima i ljudima sa psihickim problemima. Umesto lecenja lopatom ljudima placaju po tri nedelje odmor u banji, jezeru planini uz strucnu pomoc. Istina crkvi ovde nije niko oduzimao zemlju u poslednjih 100 godina ali ona placa porez na imovinu. Gradjanima ako se izjasne kao religiozni odbija se automatski od plate crkveni porez tako da nema potrebe za guranjem u dzepove mantija. Ponekad prodje korpica za prilog u crkvi ali ona je zatvorena tako da se ne vidi ko koliko daje.

fragile

pre 8 godina

Onoliko koliko se razumem u Pravoslavnu veru a mislim da se malo razumem može se podići krst kao simbol naše vere i od drveta. Svako ko i malo zna nešto o veri zna da zlatni krst koji neko nosi ne znači ništa više nego drveni, tako da možda nije trebalo praviti tako megalomanske zahvate u ovim teškim vremenima. Ali sada ako je neko namenski dao pare onda može da ga podigne. Svako svoj novac može da usmeri tamo gde želi. A što neko reče da zadužbinari nisu podizali manastire kao Studenica, Sopoćani, Dečani šta bismo imali od svoje vere i kulture kojima se sada dičimo a neki od njih su i pod zaštitom UNESC-a. Tako da nisam pametna baš.

charlie

pre 8 godina

Dobrovoljne "donacije" će uplatiti javna preduzeća,a radove će izvoditi kumovi i stranački pajtaši.Rasipa se preko potrebni novac dok u isto vreme crkva apeluje na građane da putem sms uplate koji dinar za narodne kuhinje na Kosovu.

alisa u zemlji cuda

pre 8 godina

Ma ni manje ni vise nego 33,5m! Bas bogougodno. Bolje da su te pare dali za par inkubatora, vise bi pokazali hriscansku ljubav, milosrdje i brigu za novo pokolenje vernika nego krstacom velicine solitera.

kraguj

pre 8 godina

Da sredjuje parkove, porodilista, skole to je obaveza drzavnih institucija, koje mi nemamo, nemojte biti besni na SPC. Sami smo krivi sto mi biramo nesposobnu vlast. Onaj ko je donirao za krst, donirao je za to i nizasta drugo,njegova je stvar de ce svoje pare da daje, a crkva se bavi propagiranjem religije i kada bi drzavne institucije funkcionisale kao spc, de bi nam kraj bio! Ja nisam neki vernik, ali mislim da je neumesno rugati se verujucim ljudima, kao sto vidim u komentarima, to je odraz vaseg licnog nezadovoljstva i neostvarenosti. Svako ima pravo da zivi kako hoce i veruje u sta god hoce.

Ros Geler

pre 8 godina

Svi vi sto mislite da ce ovaj krst ucvrstiti vasu veru i duhovnost ni niste vernici vec kvazivernici. Nasa vera propoveda skromnost, asketizam, pomaganje ljudima u nevolji, nikako podizanje krstaca od 40 tona koje kostaju pravo malo bogatatvo. A ovima sto porede srpske srednjevekovne manastire sa ovim "delom" mogu samo da porucim: prvo je izraz vrhunske arhitekture i umetnosti, a ovo drugo je obican izraz kica i duhovne praznine.

raja babeja

pre 8 godina

Kažu da dođe tako neko vreme kad narod pobudali i svašta mu padne na um: e, izgleda da je ovo takvo vreme. Samo, ne budali ustvari sav narod, nego poneko od pojedinaca, ovog puta nažalost, iz SPC. A narod, kao pastva, kud će, nego za pastirom.
Uzalud onih što još uvek imaju mrvu razuma!

Uros

pre 8 godina

He, he, drugovi ateisti, Tito je umro. Vas antiteizam potice od jake kampanje da partija treba da zameni crkvu. Sad kad vise nema partije ni Tita ostaje vam samo mrznja, he, he.

Zoran

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.
(novica, 28. jul 2015 12:18)

Ma oni misle da im crkva pravi ratove, kao ratuje se za religiju. Religija je bila POVOD za ratove, kao ubistvo cara za prvi svetski rat. Sada je nova moda, povodi su demokratija i ljudska prava. A razlozi su uvek isti: Dijamanti, nafta, voda, zacini, cokolada, banae, radna snaga, ...

In hoc signo vinces

pre 8 godina

Подршка! Крст спасава оне који верују у Њега и подсећа на пут спасења! Приватни фондови, приватна иницијатива грађана, приватно земљиште, што све чини потпуно легитимном акцијом верника. Сви који хоће да скупљају фондове за сиромашне, болнице, децу Краљева, ево прилике да се организујемо и не кукамо као неке узалудне стрине.

P.S.

pre 8 godina

Vidim da pozitivne komentare na ovu vest ne objavljujete, ali ću pokušati ponovo! Da su Nemanjići ovako razmišljali, sada ne bismo imali : Studenicu, Gračanicu, Žiču , Gradac i još 8 manastira . Da je Knjaz Miloš ostavio turska obeležja po Sriji, bili bi smo Turci. Halo, Srbi, da li vas ima u Srbiji, pravoslavnoj zemlji ili su ostali samo oni kojima je važno: "u se, na se i poda se"? Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država. A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?

MilosM

pre 8 godina

Skoro je bio clanak u novinama da je crkva u protekloj godini zaradila 130 miliona evra koje nije oporezovano. Zasto crkva ne plati izgradnju krsta? Kada ste culi da je crkva donirala pare bolnici, sirotistu...

sturmmann

pre 8 godina

Pogledajte gde su podignuti krstovi impresivnih dimenzija kao i ogromne bogomolje. Ne primećujem da je stanovništvo postalo pobožnije zbog toga, naprotiv.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

nemam nista protiv podizanja krsta, pa da kosta i pola miliona, sve zapadne zemlje su ih pune, u italiji na svakom vecem brdu nocu svetli po jedan, ali sam protiv da bude podignut sad, kada u kraljevu narod nema bukvalno za hleb, gde je nezaposlenost ogromna, a i ko ima posao radi u proseku za 20.000 dinara!!! gde mladi masovno napustaju grad u potrazi za boljim zivotom, ima vise mladih kraljevcana od 20 do 30 godina po belom svetu nego u samom kraljevu,gde su fabrike poput jasena, magnohroma, fabrike vagona... opljackane u sumnjivim privatizacijama,gde u bolnici nema adekvatne opreme za lecenje... pa kada to sve sredimo, onda krst, moze i od 50 metara!!!

čovek

pre 8 godina

Ljudi dali pare - njihova stvar ... elem, pitanje je da li iko od nas može da podigne tri motke na sličnoj lokaciji ... pitanje je ko je, kako i po kom osnovu dao dozvolu za ovo ... jer ako je sve legalno i mogućem evo ja bih da napravim vikendicu malo dalje ili barem malu bronzanu statuu Afrodite ...hebiga preferiram boginje :) ...

apropo cele priče, nije na odmet podsetiti se onog slučaja iz Detroita od pre par dana ...

peraperickg

pre 8 godina

i mi u kragujevcu imamo nesto slicno i to na sred puta.
budi bog s nama.

mi smo neki cudan narod (blago receno, sve pretvorimo u
karikaturu

Vlada

pre 8 godina

Nisam vernik, mada mi je Pravoslavna vera najbliža. Ipak, ne bih voleo da u mom vidokrugu, tamo gde živim, dominira takav jedan simbol (niti neki sličan)!
Naravno, razumljivo je da se pridružujem zahtevima drugih da taj novac treba dati u dobrotovorne svrhe.

poljak

pre 8 godina

100k eura skupljaju i doniraju ljudi koji zele taj krst, tako da te pare nemogu da idu za bolnicu, sirotinju i slicno. Svi kojima se to ne svidja nek sami doniraju za bolnicu, sirotinju i sl... Cudni li smo ljudi...

Nista sporno

pre 8 godina

Nista nema sporno u podizanju krsta. Ako budemo mili Gospodu imacemo i zaposlenost i blagostanje i zivece se bolje. Zbog toga sto smo ga mi Srbi psovali cesto, zbog toga i nismo imali naklonost od Boga.

VladaBGD

pre 8 godina

Šta god da neko radi, na njegova ili njihova pleća se svali gomila onih koji su protiv i imaju stotine razloga zašto su protiv. Takvi najčešće ništa u životu nisu postigi jer su protiv svega a nemaju ideju za šta su. Ako ljudi žele da dižu krst svojim novcem, to je nihova stvar i njihovo pravo. U demokratskom društvu je to dozvoljeno. Jeste da postoje preče stvari za dobrovoljne akcije od podizanja krsta, ali ako oni koji daju novac hoce krst, neka im bude.
Svima nam je dozvoljeno da pokrenemo akciju i sakupimo novac za škole, obdaništa bolnice ....... samo što niko ne želi da se pokrene i uradi bilo šta.
Podržavam podizanje krsta!

Racunica

pre 8 godina

Apsolutno podrzavam. Treba po jedan ovakav iznad svakog bitnijeg grada u Srbiji, posto su ionako svi gradovi mrtvi pa da to i ozvanicimo pobijanjem po jedne krstace.

slobo

pre 8 godina

Iz Kraljeva sam.Verujem u Boga.Ovo sto je napisano a da je tacno budi u meni razmisljanje ko je ovo pametan smislio.Tacno je da su ovo donacije.Ali zeleo bi da znam ko su donatori.Jer osnovano sumnjam da neko kroz ovu investiciju ''pere'' novac.Ovo nema nikakve veze ni sa Bogom ni sa verom.U ovom slucaju zloupotrebljena je vera u licnu korist.Nazalost ovaki potezi crkvenih vlasti oterace narod od Boga I vere.

Poštar

pre 8 godina

HEHEHE KAKO SE KOMUNJARE PLAŠE KRSTA . Sve bi probleme u Srbiji rešilo baš tih sto hiljada. Ti što su donirali za krst pomogli su mnogo vise u svom zivotu nego svi vi sto kukate zajedno. U zdravstvo i prosvetu trosimo milione, a najveca glupost da ljudi doniranjem za krst peru pare.

AntiPutin

pre 8 godina

Ma treba svaki pravoslavni vernik u ovoj zemlji da ima svoj krst od najmanje 30 metara.... ne trebaju nam skole, bolnice, putevi, elektrane, toplane.... nista.... samo krstace.... i sve ce onda biti u redu.

Stevka

pre 8 godina

Bolesnu decu neću da
spominjem...mnogi će(sa čime se i slažem). Mene interesuje ta struja. Kako ne može da se iskoristi na isti fazon za neku sirotinju, da se ugreje i osvetli? Naročito u tom kraju pa prema jugu. Zar je malo puta bilo u ''kvadraturi'', pa kod Jovana Memedovića, pa u ''Bulevaru''... kako žive, tj.preživljavaju ti sirotani? Nit' vode, nit' struje. Al' su zato vernici. E, crkvo-sve si, ali ono što treba-više nisi!

Duci0167

pre 8 godina

@novica Nece Novice vec od para poreskih obveznika a ti ako si vernik STA CE TI za ime oca KRSTACA od 30m? Ajde reci! Vi cete kao da skupljate za krstacu a mi ostali da skupljamo pare za bolesnu decu kojoj drzava nece da pomogne? Jel vas to uci vasa vera? Mi smo narod koji prebija svoje sugradjane jer su drugaji pa vam samo jos krst fali.

novica

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.

Marko

pre 8 godina

Ovo je takva sramota i strahota, da ja nemam reci. Da Bog postoji siguran sam da bi osudio ovaj kriminal. Bas me zanima u kakvom su stanju skole i bolnice u Kraljevu i sta je sve moglo da se uradi za 100 hiljada evra. Srpska crkva se pretvorila u kriminalnu organizaciju i nek ih je sramota. Da imaju imalo obraza sprecili bi ovo zlo i novac bi preusmerili tamo gde je najpotrebniji. Jesam Srbin ali crkvu vise ne postujem ni malo.

George Best

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.
(novica, 28. jul 2015 12:18)

Ajde ti lepo procitaj ovo sto si napisao, pa razmisli o besmislu i licemerju svojih reci. Vi cete za krst, a mi cemo za bolnice. Ja znam cemu sluze bolnice, a pojma nemam koji ce nam krst od 33 metra i 40 tona. Jedino sto je objasnjeno je otkud duzina. Nigde se ne kaze za sta li je vezana kilaza?

Glas razuma

pre 8 godina

A da te pare ulozite u neku skolu, bolnicu, pomognete siromasnima?
(Zli, 28. jul 2015 12:18)

1. Kada bi siromasni bili vredni i sposobni i kada bi poradili malo na svom obrazovanju i strucnosti i kada bi trazili posao umesto sto gledaju parove i salju skupe SMS poruke sa glasovima, ne bi vise bili siromasni.

2. Nije posao i obaveza onih koji daju priloge za krst da grade i opremaju bolnice i skole. Svuda u svetu to je posao i obaveza Vlade, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija i humanitarnih organizacija.

Goran

pre 8 godina

33,5 metara zato sto je Hrist imao toliko godina kada je razapet? Koliko je meni poznato metrički sistem u to doba nije postojao (trebalo je sačekati da prodje jos 18 vekova). Zašto nisu koristili hvate, stope, palce, šake ili koju god da su mernu jedinicu koristili u Judeji u to vreme. Evo da su napravili krst od 33,5 stopa uštedeli bi silne pare a bili bi više u skladu sa vremenom u kom je Hrist, navodno, živeo. ;)

nessa

pre 8 godina

ajde ja sam srbin da mi neko objasni svrhu tog krsta?ako su privatne pare ok licni hir...pa nek radi sta hoce al opet cemu krst sta to dokazujemo sa toliko tona?ajmo da napravimo crkvu pravoslavnu na vrhu brda od 300 tona da popovi zive kao lordovi a njihovi pastiri da jedu travu

Kako glasaš, tako hasaš

pre 8 godina

Pošto Kraljevčani imaju sve rešene probleme, para ima na sve strane, svi su zaposleni sa visokim primanjima, fabrika vagona je najproduktivnija na svetu, imaju najsavremenije škole i obdaništa, a bolnica je u rangu hotela sa pet zvezdica i vrhunskim smeštajnim kapacitetima...pa zašto da se ne podigne i jedan krst, ko bi tu imao šta da zameri?

Kako glasaš, tako hasaš

pre 8 godina

Pošto Kraljevčani imaju sve rešene probleme, para ima na sve strane, svi su zaposleni sa visokim primanjima, fabrika vagona je najproduktivnija na svetu, imaju najsavremenije škole i obdaništa, a bolnica je u rangu hotela sa pet zvezdica i vrhunskim smeštajnim kapacitetima...pa zašto da se ne podigne i jedan krst, ko bi tu imao šta da zameri?

Stevka

pre 8 godina

Bolesnu decu neću da
spominjem...mnogi će(sa čime se i slažem). Mene interesuje ta struja. Kako ne može da se iskoristi na isti fazon za neku sirotinju, da se ugreje i osvetli? Naročito u tom kraju pa prema jugu. Zar je malo puta bilo u ''kvadraturi'', pa kod Jovana Memedovića, pa u ''Bulevaru''... kako žive, tj.preživljavaju ti sirotani? Nit' vode, nit' struje. Al' su zato vernici. E, crkvo-sve si, ali ono što treba-više nisi!

AntiPutin

pre 8 godina

Ma treba svaki pravoslavni vernik u ovoj zemlji da ima svoj krst od najmanje 30 metara.... ne trebaju nam skole, bolnice, putevi, elektrane, toplane.... nista.... samo krstace.... i sve ce onda biti u redu.

George Best

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.
(novica, 28. jul 2015 12:18)

Ajde ti lepo procitaj ovo sto si napisao, pa razmisli o besmislu i licemerju svojih reci. Vi cete za krst, a mi cemo za bolnice. Ja znam cemu sluze bolnice, a pojma nemam koji ce nam krst od 33 metra i 40 tona. Jedino sto je objasnjeno je otkud duzina. Nigde se ne kaze za sta li je vezana kilaza?

nessa

pre 8 godina

ajde ja sam srbin da mi neko objasni svrhu tog krsta?ako su privatne pare ok licni hir...pa nek radi sta hoce al opet cemu krst sta to dokazujemo sa toliko tona?ajmo da napravimo crkvu pravoslavnu na vrhu brda od 300 tona da popovi zive kao lordovi a njihovi pastiri da jedu travu

MilosM

pre 8 godina

Skoro je bio clanak u novinama da je crkva u protekloj godini zaradila 130 miliona evra koje nije oporezovano. Zasto crkva ne plati izgradnju krsta? Kada ste culi da je crkva donirala pare bolnici, sirotistu...

Racunica

pre 8 godina

Apsolutno podrzavam. Treba po jedan ovakav iznad svakog bitnijeg grada u Srbiji, posto su ionako svi gradovi mrtvi pa da to i ozvanicimo pobijanjem po jedne krstace.

Duci0167

pre 8 godina

@novica Nece Novice vec od para poreskih obveznika a ti ako si vernik STA CE TI za ime oca KRSTACA od 30m? Ajde reci! Vi cete kao da skupljate za krstacu a mi ostali da skupljamo pare za bolesnu decu kojoj drzava nece da pomogne? Jel vas to uci vasa vera? Mi smo narod koji prebija svoje sugradjane jer su drugaji pa vam samo jos krst fali.

Goran

pre 8 godina

33,5 metara zato sto je Hrist imao toliko godina kada je razapet? Koliko je meni poznato metrički sistem u to doba nije postojao (trebalo je sačekati da prodje jos 18 vekova). Zašto nisu koristili hvate, stope, palce, šake ili koju god da su mernu jedinicu koristili u Judeji u to vreme. Evo da su napravili krst od 33,5 stopa uštedeli bi silne pare a bili bi više u skladu sa vremenom u kom je Hrist, navodno, živeo. ;)

slobo

pre 8 godina

Iz Kraljeva sam.Verujem u Boga.Ovo sto je napisano a da je tacno budi u meni razmisljanje ko je ovo pametan smislio.Tacno je da su ovo donacije.Ali zeleo bi da znam ko su donatori.Jer osnovano sumnjam da neko kroz ovu investiciju ''pere'' novac.Ovo nema nikakve veze ni sa Bogom ni sa verom.U ovom slucaju zloupotrebljena je vera u licnu korist.Nazalost ovaki potezi crkvenih vlasti oterace narod od Boga I vere.

Marko

pre 8 godina

Ovo je takva sramota i strahota, da ja nemam reci. Da Bog postoji siguran sam da bi osudio ovaj kriminal. Bas me zanima u kakvom su stanju skole i bolnice u Kraljevu i sta je sve moglo da se uradi za 100 hiljada evra. Srpska crkva se pretvorila u kriminalnu organizaciju i nek ih je sramota. Da imaju imalo obraza sprecili bi ovo zlo i novac bi preusmerili tamo gde je najpotrebniji. Jesam Srbin ali crkvu vise ne postujem ni malo.

peraperickg

pre 8 godina

i mi u kragujevcu imamo nesto slicno i to na sred puta.
budi bog s nama.

mi smo neki cudan narod (blago receno, sve pretvorimo u
karikaturu

Vlada

pre 8 godina

Nisam vernik, mada mi je Pravoslavna vera najbliža. Ipak, ne bih voleo da u mom vidokrugu, tamo gde živim, dominira takav jedan simbol (niti neki sličan)!
Naravno, razumljivo je da se pridružujem zahtevima drugih da taj novac treba dati u dobrotovorne svrhe.

sturmmann

pre 8 godina

Pogledajte gde su podignuti krstovi impresivnih dimenzija kao i ogromne bogomolje. Ne primećujem da je stanovništvo postalo pobožnije zbog toga, naprotiv.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

nemam nista protiv podizanja krsta, pa da kosta i pola miliona, sve zapadne zemlje su ih pune, u italiji na svakom vecem brdu nocu svetli po jedan, ali sam protiv da bude podignut sad, kada u kraljevu narod nema bukvalno za hleb, gde je nezaposlenost ogromna, a i ko ima posao radi u proseku za 20.000 dinara!!! gde mladi masovno napustaju grad u potrazi za boljim zivotom, ima vise mladih kraljevcana od 20 do 30 godina po belom svetu nego u samom kraljevu,gde su fabrike poput jasena, magnohroma, fabrike vagona... opljackane u sumnjivim privatizacijama,gde u bolnici nema adekvatne opreme za lecenje... pa kada to sve sredimo, onda krst, moze i od 50 metara!!!

raja babeja

pre 8 godina

Kažu da dođe tako neko vreme kad narod pobudali i svašta mu padne na um: e, izgleda da je ovo takvo vreme. Samo, ne budali ustvari sav narod, nego poneko od pojedinaca, ovog puta nažalost, iz SPC. A narod, kao pastva, kud će, nego za pastirom.
Uzalud onih što još uvek imaju mrvu razuma!

Smolvind

pre 8 godina

Vest od 11:46
"Krst od 100.000 evra podiže se iznad Kraljeva"
Vest od 16:30
"Obnova Kliničkog centra Srbije kasni sedam godina"

Da li treba još nešto da se doda?

Harun el Rašid

pre 8 godina

A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?
(P.S., 28. jul 2015 13:21)

Manastiri koje si nabrojao su zista kulturna baština kojom bi trebalo da se ponosimo. Nekakve krstače, koje u poslednje vreme niču ko pečurke posle kiše, ne govore ni o kakvoj duhovnosti, već o kulturnoj i civilizacijskoj regresiji, propadanju, govore o kiču, neukusu i duhovnom posrnuću. Ali, kome pričati?

Ros Geler

pre 8 godina

Svi vi sto mislite da ce ovaj krst ucvrstiti vasu veru i duhovnost ni niste vernici vec kvazivernici. Nasa vera propoveda skromnost, asketizam, pomaganje ljudima u nevolji, nikako podizanje krstaca od 40 tona koje kostaju pravo malo bogatatvo. A ovima sto porede srpske srednjevekovne manastire sa ovim "delom" mogu samo da porucim: prvo je izraz vrhunske arhitekture i umetnosti, a ovo drugo je obican izraz kica i duhovne praznine.

novica

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.

Morbidna Srbija

pre 8 godina

Srbija sve više liči na veliko groblje.
(Kamenko, 28. jul 2015 12:22)

Tako je Kamenko. Pa gradovima se nabijaju krstace u samom centru (Kragujevac), a pored puteva "krajputasi" sa sve plocom, svecama i cvecem. Uzas!

Drale

pre 8 godina

"I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemeri koji rado po sinagogama i na raskršću ulica stoje i mole se da ih vide ljudi. A ti kada se moliš, uđi u sobu svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti. I Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno".
Naši "vernici" očito nikada nisu čitali Novi zavet.

Sta ce nam bolnice, vele "vernici"

pre 8 godina

100k eura skupljaju i doniraju ljudi koji zele taj krst, tako da te pare nemogu da idu za bolnicu, sirotinju i slicno. Svi kojima se to ne svidja nek sami doniraju za bolnicu, sirotinju i sl... Cudni li smo ljudi...
(poljak, 28. jul 2015 13:02)

A gde ces ti jadnice kad se razbolis? U bolnicu ili direktno pod krst za koji si donirao?

P.S.

pre 8 godina

Vidim da pozitivne komentare na ovu vest ne objavljujete, ali ću pokušati ponovo! Da su Nemanjići ovako razmišljali, sada ne bismo imali : Studenicu, Gračanicu, Žiču , Gradac i još 8 manastira . Da je Knjaz Miloš ostavio turska obeležja po Sriji, bili bi smo Turci. Halo, Srbi, da li vas ima u Srbiji, pravoslavnoj zemlji ili su ostali samo oni kojima je važno: "u se, na se i poda se"? Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država. A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?

Ritter

pre 8 godina

evo jedan izvestaj iz Nemacke kako to izgleda. Nisam nigde video veci krst od dva metra i to obicno drveni. Obdaniste u koje mi idu deca finansira crkva ali ne tera nikoga da ide u crkvu ako nece niti ima intenzivnu veronauku u programu. Kad naprave proslavu, svi pomazu, roditelji ispeku kolace koji se onda prodaju po 2-3 evra parce a sve pare idu obdanistu. Dva puta godisnje pravi se buvlja pijaca na kojoj se prodaje stara garderoba gde svaki prodavac ostavi deo zarade obdanistu. Stalno skupljaju stvari i garderobu za izbeglice i gladne i sirmomasne. Pre neki dan su na proslavi nahranili gomilu izbeglica iz Afrike, licno sam video. Isto je i u susednom crkvenom obdanistu. U nasem gradu od 150 hiljada ljudi osim 2-3 velike drzavne bolnice i klinike ima jos barem 2-3 bolnice koje drzi crkva. Osim bolnica u gradu ima jos nekoliko crkvenih organizacija i centara za negu starih lica, za pomoc majkama, zenama sa bracnim problemima, zavisnicima i ljudima sa psihickim problemima. Umesto lecenja lopatom ljudima placaju po tri nedelje odmor u banji, jezeru planini uz strucnu pomoc. Istina crkvi ovde nije niko oduzimao zemlju u poslednjih 100 godina ali ona placa porez na imovinu. Gradjanima ako se izjasne kao religiozni odbija se automatski od plate crkveni porez tako da nema potrebe za guranjem u dzepove mantija. Ponekad prodje korpica za prilog u crkvi ali ona je zatvorena tako da se ne vidi ko koliko daje.

Nikola, rodjen u narodu koji se naziva pravoslavnim

pre 8 godina

E, crkvo-sve si, ali ono što treba-više nisi!
(Stevka, 28. jul 2015 12:03)

Nikad nije ni bila ono sto treba da bude, mislim na pravoslavnu crkvu. Katolicka crkva ima Karitas koji se brine o bespomocnima, ima bolnice za besplatno lecenje najubogijih, domove staraca, vrtice, obdanista, skole...sta ima od svega toga SPC, i ne samo SPC, vec svaka pravoslavna crkva? Odgovor: Nista! Ima samu sebe i zabole je za sve drugo...za narod tako i tako. Ko ne slusa, anatemisu ga. Ona (PC), od pocetka je brinula samo o tome da se spandja sa vladarima, sa vlascu, sa novcem, sa moci, a ne da se brine (u okviru svojih mogucnosti) o obespravljenima, ubogima, siromasnima, o svima kojima je potrebna pomoc. Pitam se cemu sluzi takva organizacija? Narodu svakako ne. Vise mi lice na neki servis koji nudi krstenja, sahrane, zenidbe...normalno sve to debelo da se plati. Kad bi Isus zaista po drugi put dosao na zemlju...jao, tesko bi njima bilo. Ali i njega bi oni proglasili nevernikom i anatemisali.

ccc...

pre 8 godina

Ama dokle, bre, vise te krstace! Vera naroda se ne ogleda u velicini krsta koji nosi neki grad, a tek o lovi koja to pokriva da ne govorim. Mogli bi taj novac mnogo pametnije iskoristiti, donirati ga nekoj decijoj bolnici npr... Zatucanost i bahatost...... O, covece!!!

Jelena

pre 8 godina

Odlična zamisao!Što veći krst,to će više bog da vas voli.
Aman,ljudi!To se zove kindjurenje.Ko se moli iskreno,moze i pred kamenom.

BratBugarin

pre 8 godina

"D I Ž I M O Š K O L E

Dižite škole,
Deca vas vole !
Jel ima gora srama i stida
neg svome cedu ne dati vida !
Jer evo svetlost svetu se sprema,
A vaš da porod ociju nema !"
Zmaj, 1875. godine.

Od tada se u Srbiji izgleda ništa promenilo nije.

El Cid

pre 8 godina

VladaBGD
Pa upravo stav da ako imaš novac možeš da radiš šta hoćeš je i dovelo ovu zemlju propast! Nije tačno da ako imaš novac ili zemljište možeš da radiš šta hoćeš. Zbog takvog shvatanja su nam gradovi prosto odvratni, ružne zgradetine bez smisla i ukusa, sada pomama sa krstvoima na svakom brdu. Ako ste vernik onda tu ideju i veru nosite u srcu i živite u skladu sa tim a nemojte nametati besmislene spomenike taštini i ispraznosti., podizanje krstova na ovako kampanjski i smišljen način je pogrešno i besmisleno. Dobar deo SPC-a je toliko ogrezao u biznisu da je potpuno zapostavio svoju misiju! Krstove inače imamo po svim crkvama a stvarna pozadina ove kampanbje jeste nacionalistička histerija SPC koja se samo bavi nacijom a ne hrišćanskim učenjem. I ne vređajte ljude koji kritikuju, nippodaštavajući njihov rad i zasluzge kada nemate pojma ko su oni i šta su učinili u svom životu. Za početak je dovoljno da budu časni i pošteni i da se ne bave kriminalom kao pojedini episkopi!

Glas razuma

pre 8 godina

A da te pare ulozite u neku skolu, bolnicu, pomognete siromasnima?
(Zli, 28. jul 2015 12:18)

1. Kada bi siromasni bili vredni i sposobni i kada bi poradili malo na svom obrazovanju i strucnosti i kada bi trazili posao umesto sto gledaju parove i salju skupe SMS poruke sa glasovima, ne bi vise bili siromasni.

2. Nije posao i obaveza onih koji daju priloge za krst da grade i opremaju bolnice i skole. Svuda u svetu to je posao i obaveza Vlade, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija i humanitarnih organizacija.

Marko

pre 8 godina

SPC nije ona ista kao nekada niti je nastavila tu tradiciju. Danas je SPC srpska sramota, odvojena od naroda, elitisticka, puna lopova i svestenika i episkopa pedofila, dalje da ne nabrajam. Srbi ne zele takvu crkvu.

čovek

pre 8 godina

Ljudi dali pare - njihova stvar ... elem, pitanje je da li iko od nas može da podigne tri motke na sličnoj lokaciji ... pitanje je ko je, kako i po kom osnovu dao dozvolu za ovo ... jer ako je sve legalno i mogućem evo ja bih da napravim vikendicu malo dalje ili barem malu bronzanu statuu Afrodite ...hebiga preferiram boginje :) ...

apropo cele priče, nije na odmet podsetiti se onog slučaja iz Detroita od pre par dana ...

neko

pre 8 godina

Blago vama u Kraljevu, vama su domovi zdravlja dobro opremljeni pa, eto, imate i za zlatne ukrase. Drugima zaista samo krst preostaje, ali ne zlatni.

alisa u zemlji cuda

pre 8 godina

Ma ni manje ni vise nego 33,5m! Bas bogougodno. Bolje da su te pare dali za par inkubatora, vise bi pokazali hriscansku ljubav, milosrdje i brigu za novo pokolenje vernika nego krstacom velicine solitera.

Papiri

pre 8 godina

Mene zanima ko im je i pod kojim urbanistickim uslovima izdao odobrenje za izgradnju ako ga uopste i imaju. Naime da bi se ista zidalo u bilo kojoj uredjenoj zemlji, znaci tu Srbija otpada ladno, moraju se prvo izraditi urbanisticki uslovi, isti dati na javnu i strucnu debatu i tek potom pristupiti izdavanja odobrenja za gradnju. Drugo vere su ravnopravne u Srbiji. Pitam se da je trazena dzamija ili bogomolja bilo koje druge vere bilo gde da li bi bio isti tretman? Kopirate Hrvate koji ce da natandrce isti na vrh Marjana, naravno katolicki. Za te pare crkva je mogla da podigne 5 kuca za izbeglice, naprimer.
Vera je privatna stvar svakog pojedinca, praktikuje se u porodici i crkvi u tu negde treba da je i kraj te price. Amin.

poljak

pre 8 godina

100k eura skupljaju i doniraju ljudi koji zele taj krst, tako da te pare nemogu da idu za bolnicu, sirotinju i slicno. Svi kojima se to ne svidja nek sami doniraju za bolnicu, sirotinju i sl... Cudni li smo ljudi...

Uros

pre 8 godina

He, he, drugovi ateisti, Tito je umro. Vas antiteizam potice od jake kampanje da partija treba da zameni crkvu. Sad kad vise nema partije ni Tita ostaje vam samo mrznja, he, he.

zoran s. cvetković

pre 8 godina

Ništa sporno oko krsta i privatnog novca. Svako ima pravo da ga potroški gde i kako hoće- No, imam samo nekoliko pitanja:

1. Građevinska dozvola;
2. Saglasnost Republike Srbije, jer se radi o planinskom vrhu koji je u državnoj svojini;
3. Građevinska dozvola za vetrogenerator, što podrazumeva i energetsku saglasnost.

Kao što treba dozvola za postavljanje običnog klima uređaja na zidu stana koji je u mojoj svojini (obavezno se mora voditi računa o spoljašnjem estetskom izgledu zgrade) to su i navedene dozvole potrebne za postavljanje bilo čega na vrhu planina, pa taman to bio i krst.

teks

pre 8 godina

(Gaga021, 28. jul 2015 15:43 apsolutno ste u pravu,vise od 90% ovih koji to podrzavaju ne idu u crkvu niti veruju u boga,sta vise kladim se da non stop psuju boga ali radi nekog pomodarstva glume lazne vernike,u drzavi koja puca po svim savovima,trositi ovoliko novca na nekakav beton je strasno,jer vera u boga se ne dokazuje betonskim ili zlatnim krstevima vec srcem i dusom.hvala b92 ako objavite

Dada

pre 8 godina

Da li ce da svane dan u ovoj drzavi da im se uvede PDV i da sjasu sa budzeta?! Drzava im placa penziono i socijalno, drzava im gradi crkve, javna preduzeca finansiraju slave i preslave i pune crkvenu kasu, pa dokle bre vise? Smanjene penzije, smanjene plate, deca umiru jer nema para za lecenje u inostranstvu, cekaonice u bolnicama pune, a nama fali krst na brdu?!?! Hoce li jednom da se drzava odvoji od crkve i da ona sama finansira svoje cefove, kad vec umeju da naplate narodu koliko im se cefne?! Pogledajte im vozni park, je li to skromnost? Placaju struju, komunalije? JOK! E pa necu ni ja da se od mojih para finansiraju. Blagajnik im je proneverio milione iz crkvene kase, trebalo im je 3 godine da to utvrde, pa koliko ima para u toj kasi ako godinama ne primete da miliona nema?!

Washington

pre 8 godina

Samo napred, krst ce da nas spase! Samo pred njim svi da kleknemo iz dana u dan i da se molimo i doci ce bolji dani! Doci ce i gas za grejanje i novac za penzije i lekovi za bolesnu decu. Sve ce iz neba da nam padne, bice tako lepo!

Ako bog da...

Perun

pre 8 godina

A cije je zemljiste?
Nemojte samo reci da je drzavno ili slicno.
Kupite zemlju, platite PDV. Zidajte i na to platite PDV.
Zatim ko ce godisnje da placa porez za imovinu?
I na kraju a trebalo bi prvo , jeste li platili PDV na prihode od kojih dajete donaciju?
Ovako mi se cini da Vi kradete od svih nas.

Krst

pre 8 godina

Odale te pare?!Kad će zvaničnici progovoriti o tome da li crkva plaća porez?!Koliko sirotinje,bolesne dečice,a na krst se daje 100.000 evra!!!

USTAV

pre 8 godina

(P.S., 28. jul 2015 13:21)

Procitaj Ustav ponovo, Srbija nije zemlja pravoslavaca, vec svih gradjana. Kad naucis da postujes Ustav drzave u kojoj zivis, onda imas pravo da delis svoje fundamentalisticke lekcije.

Poštar

pre 8 godina

HEHEHE KAKO SE KOMUNJARE PLAŠE KRSTA . Sve bi probleme u Srbiji rešilo baš tih sto hiljada. Ti što su donirali za krst pomogli su mnogo vise u svom zivotu nego svi vi sto kukate zajedno. U zdravstvo i prosvetu trosimo milione, a najveca glupost da ljudi doniranjem za krst peru pare.

Gaga021

pre 8 godina

Meni smeta metArA!Za krst, šta reći?Pitam se koliko ima istinskih vernika, koji poste sve jednodnevne i višednevne postove, pričešćuju se, idu na službe...? Zalud veličina krsta ako vere nema!

čovek

pre 8 godina

Ništa sporno oko krsta i privatnog novca. Svako ima pravo da ga potroški gde i kako hoće- No, imam samo nekoliko pitanja:

1. Građevinska dozvola;
2. Saglasnost Republike Srbije, jer se radi o planinskom vrhu koji je u državnoj svojini;
3. Građevinska dozvola za vetrogenerator, što podrazumeva i energetsku saglasnost.

(zoran s. cvetković, 28. jul 2015 15:33)

###

Vredi ponoviti ovaj komentar jer sve ostalo su spinovanja bez suštine ...

1985: 90% ateista - 2015: 90% 'pravoslavnih'

pre 8 godina

koja glupost -podizite bre krstace kad zavrsite sve puteve bolnice skole isplatite plate i penzije... pa od viska, kao norvesznai, radiete sta hocete!
ovo je milion puta gore od urezivanja imena TITO u planine i brda...
Tito je bio faca, dosla mu svetska elita na sahranu, ko ce doci Amfilohiju, Irineju, i ostalim ruskim placenicima? mozda ruski ambasador i to je to.

In hoc signo vinces

pre 8 godina

Подршка! Крст спасава оне који верују у Њега и подсећа на пут спасења! Приватни фондови, приватна иницијатива грађана, приватно земљиште, што све чини потпуно легитимном акцијом верника. Сви који хоће да скупљају фондове за сиромашне, болнице, децу Краљева, ево прилике да се организујемо и не кукамо као неке узалудне стрине.

Siromah sa Sela

pre 8 godina

Ne plasi se niko krsta i ne smeta nikom i ma ih Dovljno po Celoj Srbiji, nego za 100 Hiljada Eura je moglo nesto vrednije u nekoj Bolnici neki vazni aparati koji fale kao sto svi znamo i koji bi mozda pomogli lakse modernije prglede narodu ili cak neko Lecenje ili mozda u nekom zapustenom Delu Srbije par Bolnicki Auta sa modernijom opremom koji bi par zivota mogli da spase brzom reakcijom, Mislim da je to nasem Drustvu mnogo potrebnije.

Beton i asfalt

pre 8 godina

Pa kad smo vec zabetonirali onu baziliku zbog autoputa, da bar izbetoniramo nesto na vr' brda. Ta bazilika je ionako bila stara i u ocajnom stanju, a i nisko, ne vidi se s autoputa. Ovako lepo, nesto da se vidi i u mraku i da bude lepo, novo, moderno. Zaposlice i gradjevince, nekoliko novih radnih mesta...

charlie

pre 8 godina

Dobrovoljne "donacije" će uplatiti javna preduzeća,a radove će izvoditi kumovi i stranački pajtaši.Rasipa se preko potrebni novac dok u isto vreme crkva apeluje na građane da putem sms uplate koji dinar za narodne kuhinje na Kosovu.

stranac 1952

pre 8 godina

Vidim da pozitivne komentare na ovu vest ne objavljujete, ali ću pokušati ponovo! Da su Nemanjići ovako razmišljali, sada ne bismo imali : Studenicu, Gračanicu, Žiču , Gradac i još 8 manastira . Da je Knjaz Miloš ostavio turska obeležja po Sriji, bili bi smo Turci. Halo, Srbi, da li vas ima u Srbiji, pravoslavnoj zemlji ili su ostali samo oni kojima je važno: "u se, na se i poda se"? Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država. A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?
(P.S., 28. jul 2015 13:21)
Ako se duhovnost meri u aršinima krsta, takva Crkva ne treba nikome!"Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država".
Zašto ne Crkva? Možda je pravoslavna Crkva namen sama sebi, ali obićno, na zapadu, je Crkva prva, koja pomogne, koliko može! Imate pravoslavne OŠ?, pravoslavne gimnazije, pravoslavna obdaništa? Ne? Onda imate mnogo posla, umesto podizanje vele krstova! Ovi krstovi mi dođu u grupu "ko ima dužeg", veoma poznato u Srbiji!:) O Nemanjićima! Da su oni razmišljali, pravili bi škole za obićan narod, umesto manastire za svoju slavu!

Čveger

pre 8 godina

Znaci mesto koje je povoljno za solarnu i eolsku elektranu ce biti pretvoreno u krstacu? Pa naravno! Zasto bi smo uradili nesto sto IMA smilsla i moze da pomogne nekome. Sada svaki put kad prilazim Kragujevcu kazem u sebi "Ovde pociva Kragujevac". Izgleda da se ovome pridruzuje jos jedan grad.

see what I did there?

pre 8 godina

(Glas razuma, 28. jul 2015 12:32)

Nije ni moja obaveza da dajem za crkvu i da se iz budzeta doticni sponzorisu. Neka im uvedu lepo kasu i clanarinu, pa ce videti koliko imaju vernika, te neka im doticni daju svoj novac ako zele. ja bi trebalo da imam izbor, ovo je sekularna drzava. Sto se mene tice, ono sto daju crkvi, evo neka u moje ime daju bolnici i skoli, samo neka zovu da potpisem, nema problema. Ovako, ima mnogo problema, a pogtovo licemerja.

Nista sporno

pre 8 godina

Nista nema sporno u podizanju krsta. Ako budemo mili Gospodu imacemo i zaposlenost i blagostanje i zivece se bolje. Zbog toga sto smo ga mi Srbi psovali cesto, zbog toga i nismo imali naklonost od Boga.

mz

pre 8 godina

Šta bi sa skromnošću, kao jednoj od vrlina Hrista - i na kraju krajeva, i čoveka kao smislenog bića na ovoj planeti? Ja razumem skromni, drveni krst, ali pozlaćeni od 40 tona, to je religijski apsurd. Kakve to ima veze uopšte sa hrišćanstvom... Ili verom???

Kod pomodarskih religijskih fanatika bitno je izgleda samo da je što veće ili sjajnije...

Milica

pre 8 godina

SPC sve vise izgleda kao promaseni biznis a ne verska institucija: zasto tolike pare davati na ovaj krst? Pa nismo u stanju da zavrsimo ni Hram Sv. Save. Pa i crkvu Sv. Marka u Bgdu, koja je trebalo da bude katedrala, nisu mogli sve ove godine da zavrse--sad je rade, a ovamo neki krst. Ja sam vernica, ne novokomponovana, ali ne mogu da shvatim sta ti ljudi iz Crkve misle. Razvlace se na sve strane na te projekte gradnje, a ovamo ljudi nemaju sta da jedu. Da li shvataju u kom svetu zive? Ne, jer oni idu od jedne crkvene slave do druge, od prijema do prijema, ruku pod ruku sa politicarima... Kako bi znali? Ne dolaze na sluzbu u tramvaju ili busu, nego kolima...kako da znaju kako prosecan vernk zivi. Da li ih uopste interesuje?

Minhen

pre 8 godina

Ovo samo ima u Srbiji,dali će ikad građani Srbije doći svesti??radnicima i penzionerima smanjujete lični dohodak a na drugoj strani trošite 100 hiljada € za betonski krst,sramota i strašno.pojedincima je mržnja lojalnost i rđa za slepila oči.kada je zemljotres zadesio KV tražili ste pomoć od građana za popravke bolnica,za uzvrat građanima šta ste vi kao vlast i SPC uradili,niste u stanju da obezbedite ljudima pijacu vodu i bolnice da se normalno leče a trošite Hiljade eura za betonske krstove da vam hi kerovi lutalice mokre,to su pare od penzijunera i radika sto kradete i neplaćate njihov trud

Srboljub

pre 8 godina

Ali, koliko treba da si osujećen (prirodno? teškim detinjstvom? neuzvraćenom ljubavlju ordinirajućeg duhovnika?...), pa da svaku kritiku religijskog transa pripisuješ "komunjarama" ili Titu, skoro 40 g. mrtvom? Pa, baš toliko da ti treba ovolika krstača da bi ubedio sebe da si vernik.

VladaBGD

pre 8 godina

Šta god da neko radi, na njegova ili njihova pleća se svali gomila onih koji su protiv i imaju stotine razloga zašto su protiv. Takvi najčešće ništa u životu nisu postigi jer su protiv svega a nemaju ideju za šta su. Ako ljudi žele da dižu krst svojim novcem, to je nihova stvar i njihovo pravo. U demokratskom društvu je to dozvoljeno. Jeste da postoje preče stvari za dobrovoljne akcije od podizanja krsta, ali ako oni koji daju novac hoce krst, neka im bude.
Svima nam je dozvoljeno da pokrenemo akciju i sakupimo novac za škole, obdaništa bolnice ....... samo što niko ne želi da se pokrene i uradi bilo šta.
Podržavam podizanje krsta!

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

"Krst će biti visok 33,5 metara jer je toliko godina imao Hrist godina kada je razapet,a težak 40 tona.........jer je toliko Chak Noris podigao iz bencha,verujucci da su chuda mogucca!!!....mirakolo,mirakolo!...Svrbija-Zemlja Chuda!.....

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

Smatram sebe iskrenim hrishccaninom i pravoslavnim vernikom,i na svaki nachin i svukud se bar trudim(koliko god mogu) da se tako i ponasham....Ali ove savremene menadzere verskih poslova(a.k.a. popove)-NE PODNOSIM ORGANSKI!!!....JEDINI istinski nosioci i apostoli Vere na Zemlji,za mene su oduvek bili i ostacce-monasi i monahinje prelepih srbskih manastira.....

Hawkeye

pre 8 godina

Iako zivimo u sekularnoj drzavi Crkva kao institucija ne placa ni dinara poreza drzavi iako ubiraju znacajan deo prihoda od mnogih stvari pocevsi od radinosti do prodavnica koje imaju na najlepšim lokacijama u gradu. Onda ako je vec tako red bi bio da kada vec ne daju porez od koje ova nasa drzava finansira skole, bolnice, biblioteke, izgradnju puteva i plate svim uciteljima, lekarima i ljudima iz tih sektora da deo novca uloze u npr obnavljanje ili izgradnju neke ambulante seoske, neka je opreme lekovima i sredstvima koji ce pomoci ljudima u zabacenim krajevima. Ne moraju oni samo da nam prodaju duhovne vodice, ja Bogu mogu da se molim i bez posrednika. neka uloze malo u svoj narod, nismo im sa Marsa pali. Jesu li oni nasi vodici..Neko rece da izgrade skole, i to moze. Neka je daju narodu na koriscenje, od sve ovoga bi narod imao vise koristi nego od nekog krsta od 33m. Jeste li znali inace da kada bi se Crkva i zvanicno vodila kao preduzece, bilo bi po statistici najuspešnije u Srbiji. Od tih para ti prosecni srpski gradjanine vidis samo nesto sto svetli nocu i sto je kostalo 100 000e.. Ni leka, ni injekcije, ni knjige za decu koja ne mogu da priušte sebi udzbenike

see what I did there?

pre 8 godina

(Zoran, 28. jul 2015 15:40)

Zato sto dobija novac od DRZAVE? Ja se slazem da crkva i drzava treba da se odvoje, bas kao i ti, ali onda Crkva neka zivi od svog grosa, a ne drzavnog, tj svacijeg. Posto volis da ih branis, da te pitam, jel' im sladak dukat od nas nevernika i kako ti volis u komentarima da pises, satanista? Sta, ne gade se djavoljih para? Eto ti teme za razmisljanje, proroce.

stambolt

pre 8 godina

@ Smolvind

A koliko ste para ti i ostali kriticari ovde donirali za obnovu klinickog centra? Da li ste donirali pare za obnovu bilo koje bolnice? Jel SPC zaduzena za Klinicki centar pa sad njoj to prebacujete? Sto vi svi veliki humanisti sada ne organizujete skupljanje para za Klinicki? Ja licno dinar jedan ne bih dao za ovaj krst, za bolnicu bih dao, ali ako Pera Peric hoce da da sopstvene pare za taj krst, sta to ima bilo koga da se tice? U cemu je tu problem? Samo pljujete i mrzite, a da nemate pojma zasto.

zoran

pre 8 godina

Lokalne bolnice treba da oprema drzava a ne crkva. Bolesni treba da se lece o trosku osigurnja a ne putem donacija i milosrdja. Kako su vecini isprani mozgovi.

jezza

pre 8 godina

zna se visina i tezina ali se ne zna širina!
Ja u ime Popare predlazem da širina bude 7 metara jer 7 je biblijski broj ...sedam mora sedam gora, sedam gladnih godina, sedam jarića sedam ovoga sedam onoga ....

2+2=5

pre 8 godina

nije crkva uradila sledece: zatvorila fabrike, ugasila proizvodnju, otpustila radnike, dizala kredite kod mmf, smanjila plate i penzije, povecala poreze ukinula besplatno skolovanje, zaposljavala svoje vernike po firmama, uvela parking servis, slala sudske izvrsitelje, uzela novac od privatizacije i mnoge druge stvari koje su vama bitnije za zivot pa vas nema u tom broju da komentarisete kao kada se spomene SPC, a ne da izadjete na ulicu i praktikujete svoje gradjanske obaveze.

dragan

pre 8 godina

Tacno da svako moze da dize o svom trosku sta zeli ali u SVOM dvoristu.Sta ako hocu ja o svom trosku da napravim zid za grafite po sred Terazija ?

Resenje

pre 8 godina

Ovi ljudi su odabrali da od svoje pare daju za podizanje krsta. Vi koji smatrate da to nije pametno, svoje pare potrosite na nesto pametnije. Skole, putevi, obdanista, domovi, bolnice, ... O.K. Uplatite pare za ovu namenu i nema problema.

Nelsone nije to dzoger

pre 8 godina

Covek kada cita komentare ne moze a da se ne zapita da li on zivi u Srbiji. Prvo: Novac je iz donacije. Tacka. Drugo: Da se dizu skole. Cuj, u zemlji gde je reper za uspesno obrazovanje Megatrend i onaj drugi, gde nas je 30.000 manje svake godine, za koga skole, da budemo srecni i ove da nam ne ugase. Za vrtice i bolnice organizujte, pa donirajte.

Majkl

pre 8 godina

Kad se daje ko zna koliko stotina hiljada evra iz budzeta za nastup na evroviziji moze vala i za krst da se da. Jos ako znamo da ce taj novac doci od donatora stvarno ne vidim u cemu je problem. Svako valjda ima pravo da potrosi novac na ono sto zeli.

stamboltđ

pre 8 godina

@ El cid


E pa u potpunosti je tacno da svaki covek moze svoj novac da trosi kako god hoce. Ti i ostali ovde solite pamet ljudima koji su donirali sopstveni novac za taj krst da su trebali da daju pare za nesto drugo. Sta se tebe tice kako neko trosi sopstveni novac? I ovakvih krsteva ima po celoj Evropi pa i svetu. Nikakva nacionalisticka histerija ne stoji iza ovoga, i takve histerije u Srbiji nema jos od 90-tih. Opasno je iznositi takve neistine samo da bi se pljuvalo nesto sto vam se ne svidja. Ja pare za ovaj krst nisam donirao, niti bih, ali ako neko drugi to zeli da uradi, odakle meni pravo da se ljutim zbog toga? Moze da vam se svidja ili ne svidja ova vest, ali ovde nema niceg spornog jer je rec o privatnim donacijama.

Zoran

pre 8 godina

Zsto krst? Zasto ne neka skola?
(iskustvo uci, 28. jul 2015 15:03)

Moze, ako ce skole da budu u vlasnistvu crkve, a ne drzave(sto ima u Americi), inace sto bi pravila skolu?

Logic

pre 8 godina

Da li je to krst radi krsta, ili njegovo podizanje ima neku poruku? Zašto krst iznad Kraljeva? Koliko se sećam, ideja o podizanju toga krsta, vezana je za prošlost Kraljeva i predstavlja spomen obeležje te prošlosti. Jasno mi je da veliki broj ljudi ili ne poznaje tu prošlost, ili nema dovoljno razumevanja za nju.Ne želim da objašnjavam zašto bi čuvanje uspomene na nju bilo neophodno. Niti da udaram packe onima koji imaju drugačije mišljenje.Ali mislim da je malo više dostojanstva u tretiranju različitih stavova i iznošenju ličnih, zbilja neophodno.

rosi

pre 8 godina

crkva sve radi samo ne radi nista u interesu svog naroda .da ne pominjem globu koju naplacuje kada krstis dete ,pravis svadbu ,ne daj boze sahranjujes nekog ,svetis vodicu ....ono sto mi najvise smeta je to da kada odes u crkvu koja je u centru Kraljeva tj kod muzeja i kada hoces da upalis svecu to ne mozes da uradis u crkvi nego je napravljena neka polubaraka sa nekim koritima u kojima se pale svece

Zoran

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.
(novica, 28. jul 2015 12:18)

Ma oni misle da im crkva pravi ratove, kao ratuje se za religiju. Religija je bila POVOD za ratove, kao ubistvo cara za prvi svetski rat. Sada je nova moda, povodi su demokratija i ljudska prava. A razlozi su uvek isti: Dijamanti, nafta, voda, zacini, cokolada, banae, radna snaga, ...

Pop

pre 8 godina

A da te pare ulozite u renoviranje bolnice ili neke skole?
(Kad bih se ja pitao ..., 28. jul 2015 15:48)

Crkva ne treba da finansira ni na koji drugi nacin da utice na drzavu i obratno. Sekularna drzava je zdrava drzava.

Zoran

pre 8 godina

Ne plasi se niko krsta i ne smeta nikom i ma ih Dovljno po Celoj Srbiji, nego za 100 Hiljada Eura je moglo nesto vrednije u nekoj Bolnici neki vazni aparati koji fale kao sto svi znamo i koji bi mozda pomogli lakse modernije prglede narodu ili cak neko Lecenje ili mozda u nekom zapustenom Delu Srbije par Bolnicki Auta sa modernijom opremom koji bi par zivota mogli da spase brzom reakcijom, Mislim da je to nasem Drustvu mnogo potrebnije.
(Siromah sa Sela, 28. jul 2015 14:42)


Ako ti je bas toliko stalo da pomognes bolnice a ti organuzuj akciju pomoci i prilozi nesto. Mada ja ne bih. Pokrali sve po bolnicama i kradu i dalje, uzimaju mito, preko veze sve ide, ...

Zoki

pre 8 godina

Neverovatno je koliko ljudi u Srbiji brinu o tuđim parama. Zaradite gospodo tih 100 hiljada evra, pa onda odlučujte na koji način ćete da ih potrošite. Zašto ne pokušate da budete makar malo pozitivni? Izgradnja tog krsta će nekoga zaposliti, nahraniće nečija usta.

sibir

pre 8 godina

A ko je dao dozvolu da se tu izgradi krst?
Isto tako su izgradili crkvu na mestu nekadasnjeg parka u kraljevu, pitam se kako su dobili dozvolu. I kako je drzava mogla da zemljiste za takvu namenu.
Sto se tice finansiranja to je u redu, ako su privatne donacije.
A toliko vernika ima, da su veci nevernici od mene, ali eto oni "veruju".
Oj, Srbijo medj' sljivama.

čudni su putevi gospodnji

pre 8 godina

@(El Cid
Kako znate da iza ovoga stoji 'masovna histerija SPC'? Najverovatnije SPC nema nikakve veze sa podizanjem krsta. Normalno da je neko tražio blagoslov crkve za to a i normalno je da ga crkva da. Možda je u pitanju pojedinac ili više njih sa mnogo para. Lično mislim da SPC nema nikakve veze sa ovim osim da je dala odobrenje kao institucija koja se time bavi. Sigurno da neće pitati ministra prosvete ili zdravlja nego vladike a za bilo šta što je na korist vere crkva će dati blagoslov. Sve insinuacije da je trebalo dati pare za bolnice i siromašne su ovde suvišne. Svi shvatamo gde treba pomoći ali ipak svako ko ima para odlučuje šta će sa njima. U tom svetlu i svi ljudi okolo koji voze besne džipove imaju vile trebalo je da daju nešto od tog novca sirotinji a nikada ne daju, uvek daju oni koji isto nemaju. Nekako mislim da SPC isuviše proziva i za ono za šta bi trebali i za šta ne bi.

Milutin

pre 8 godina

Stvarno protivnici dizanja krsta preteruju. Pa ne gradi se tamo crkva od 5 miliona evra nego pravoslavni krst. Bas smeta to licitiranje, mogli ste ovo ili ono, koliko je para procerdano kojekuda u ovoj zemlji a ovo se radi od dobrovoljnih priloga i kosta 100.000 evra, eto, i sta sad?

zoran

pre 8 godina

hriscani su oduvek bili progonjeni,danas je slicna situacija,vernici su progonjeni

pomirite se sa tim da je crkva u temeljima ove civilizacije,za vas je hram Svetog Save gomila materijala ,za nekog je svetinja

ovo su donacije, otkud znate da ti isti ljudi nisu mozda vec donirali novac u obdanista,skole bolnice,to nije odjeknulo ali ovo...

Zoran

pre 8 godina

Slazem se, bolje bi bilo dati novac u dobrotvorne svrhe.
(ceda, 28. jul 2015 12:01)

Pa ti daj u dobrotvorne svrhe SVOJ novac, ne tudj. Tudj novac ostavi drugima da daju kome hoce.

Martin Skorceze

pre 8 godina

Oni koji se zalazu za krst od drveta zaboravljaju da su takvi krstovi bili IN u vreme Rimskog carstva narocito medju Rimljanima i da se od takvih krstova nisu usrecili ni Hrist, ni hiljade hriscana ni hriscanstvo u celini.

kraguj

pre 8 godina

Da sredjuje parkove, porodilista, skole to je obaveza drzavnih institucija, koje mi nemamo, nemojte biti besni na SPC. Sami smo krivi sto mi biramo nesposobnu vlast. Onaj ko je donirao za krst, donirao je za to i nizasta drugo,njegova je stvar de ce svoje pare da daje, a crkva se bavi propagiranjem religije i kada bi drzavne institucije funkcionisale kao spc, de bi nam kraj bio! Ja nisam neki vernik, ali mislim da je neumesno rugati se verujucim ljudima, kao sto vidim u komentarima, to je odraz vaseg licnog nezadovoljstva i neostvarenosti. Svako ima pravo da zivi kako hoce i veruje u sta god hoce.

dragan

pre 8 godina

posto vecina vas misli da su donatori privatna lica ja cu vas razuveriti jer zivim ispod planine stolovi gde ce ovaj krst biti postavljen.najveci donatori su drzavna preduzeca i to srbija sume,jkp putevi kraljevo, vodovod kraljevo,toplana kraljevo i dr.svestenik sa snimka je moj paroh i castan je covek.nije od onih nadobudnih svestenika kakvih je vecina.

dragutin

pre 8 godina

Bolje je da su te pare ulozili u sirotiste ili nekoj nesrecnoj porodici sagradili kucu platitli operaciju detetu.A ovako dizu idole i materijalisu.Tuzna slika ali i realna.Pravi primer licemerja religije.

Zoran

pre 8 godina

Lokalne bolnice treba da oprema drzava a ne crkva. Bolesni treba da se lece o trosku osigurnja a ne putem donacija i milosrdja. Kako su vecini isprani mozgovi.
(zoran, 28. jul 2015 15:05)

Ne shvataju oni to. Ako im je za utehu to i neki Ameri ne shvataju, ali ja posle godinu dana u Americi sam shvatio. Drzavna skola je trazila pomoc roditelja i to mi prica AMerikanka kojoj dete oide u tu skolu kao i moje. Ja joj kazem da je to drzavna skola i sto bih ja dao pomoc kad vec placam porez. Ona se zamisli, kaze jeste. Onda sutradan dodje da potpisemo da necemo da damo, kao i ona. Mi potpisemo.

E posle moje date promeni skolu i ide u privatnu. Sada je zavrsilo i srednju. I nosimo se mislju da pomognemo toj skoli jer po nama je radila casno i posteno, a pomoc im treba, jer imala i knjige, sve kako treba kao nase skole, dok ona drzavna delila kopije listova nekih knjiga, jad i beda.

Ђокс

pre 8 godina

Иако као вјерник мислим да је крст непотребан и да вјеру треба градити у себи а не у материјалним предметима ипак све ово ће имати и један позитиван одјек. А то је срџба, љутња и неред у главама марксиста, лењиниста, стаљиниста, титоиста, пионира, жена у црном, "младих европљана" и остале братије. Никада не знате када је најбољи тренутак да се промјените и постанете бољи и моралнији људи. Па можда баш ово некоме буде окидач.

fragile

pre 8 godina

Onoliko koliko se razumem u Pravoslavnu veru a mislim da se malo razumem može se podići krst kao simbol naše vere i od drveta. Svako ko i malo zna nešto o veri zna da zlatni krst koji neko nosi ne znači ništa više nego drveni, tako da možda nije trebalo praviti tako megalomanske zahvate u ovim teškim vremenima. Ali sada ako je neko namenski dao pare onda može da ga podigne. Svako svoj novac može da usmeri tamo gde želi. A što neko reče da zadužbinari nisu podizali manastire kao Studenica, Sopoćani, Dečani šta bismo imali od svoje vere i kulture kojima se sada dičimo a neki od njih su i pod zaštitom UNESC-a. Tako da nisam pametna baš.

lud

pre 8 godina

Lud narod. Dali će to dignuti standard naroda, smanjiti nezaposlenost iiii. Vera i verovanje ima svoju granicu a fanatiki vernici su krivi za90% ratova po svetu a to se dešava i danas.

Jovana

pre 8 godina

A da ulozite taj novac u konzerviranje i muzej na otvorenom prve velike kulture i civilizacije u Evropi Stracevo - Vinca ?

Em bi bila turisticka atrakcija koja bi se isplatila za nekoliko godina od ulaznica em bi konacno Srbi naucili svoje pravo poreklo, veru i istoriju !

Zastitite nasu pravu istoriju, veru i kulturu !

novica

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.

Glas razuma

pre 8 godina

A da te pare ulozite u neku skolu, bolnicu, pomognete siromasnima?
(Zli, 28. jul 2015 12:18)

1. Kada bi siromasni bili vredni i sposobni i kada bi poradili malo na svom obrazovanju i strucnosti i kada bi trazili posao umesto sto gledaju parove i salju skupe SMS poruke sa glasovima, ne bi vise bili siromasni.

2. Nije posao i obaveza onih koji daju priloge za krst da grade i opremaju bolnice i skole. Svuda u svetu to je posao i obaveza Vlade, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija i humanitarnih organizacija.

P.S.

pre 8 godina

Vidim da pozitivne komentare na ovu vest ne objavljujete, ali ću pokušati ponovo! Da su Nemanjići ovako razmišljali, sada ne bismo imali : Studenicu, Gračanicu, Žiču , Gradac i još 8 manastira . Da je Knjaz Miloš ostavio turska obeležja po Sriji, bili bi smo Turci. Halo, Srbi, da li vas ima u Srbiji, pravoslavnoj zemlji ili su ostali samo oni kojima je važno: "u se, na se i poda se"? Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država. A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?

Uros

pre 8 godina

He, he, drugovi ateisti, Tito je umro. Vas antiteizam potice od jake kampanje da partija treba da zameni crkvu. Sad kad vise nema partije ni Tita ostaje vam samo mrznja, he, he.

In hoc signo vinces

pre 8 godina

Подршка! Крст спасава оне који верују у Њега и подсећа на пут спасења! Приватни фондови, приватна иницијатива грађана, приватно земљиште, што све чини потпуно легитимном акцијом верника. Сви који хоће да скупљају фондове за сиромашне, болнице, децу Краљева, ево прилике да се организујемо и не кукамо као неке узалудне стрине.

Poštar

pre 8 godina

HEHEHE KAKO SE KOMUNJARE PLAŠE KRSTA . Sve bi probleme u Srbiji rešilo baš tih sto hiljada. Ti što su donirali za krst pomogli su mnogo vise u svom zivotu nego svi vi sto kukate zajedno. U zdravstvo i prosvetu trosimo milione, a najveca glupost da ljudi doniranjem za krst peru pare.

poljak

pre 8 godina

100k eura skupljaju i doniraju ljudi koji zele taj krst, tako da te pare nemogu da idu za bolnicu, sirotinju i slicno. Svi kojima se to ne svidja nek sami doniraju za bolnicu, sirotinju i sl... Cudni li smo ljudi...

Nista sporno

pre 8 godina

Nista nema sporno u podizanju krsta. Ako budemo mili Gospodu imacemo i zaposlenost i blagostanje i zivece se bolje. Zbog toga sto smo ga mi Srbi psovali cesto, zbog toga i nismo imali naklonost od Boga.

VladaBGD

pre 8 godina

Šta god da neko radi, na njegova ili njihova pleća se svali gomila onih koji su protiv i imaju stotine razloga zašto su protiv. Takvi najčešće ništa u životu nisu postigi jer su protiv svega a nemaju ideju za šta su. Ako ljudi žele da dižu krst svojim novcem, to je nihova stvar i njihovo pravo. U demokratskom društvu je to dozvoljeno. Jeste da postoje preče stvari za dobrovoljne akcije od podizanja krsta, ali ako oni koji daju novac hoce krst, neka im bude.
Svima nam je dozvoljeno da pokrenemo akciju i sakupimo novac za škole, obdaništa bolnice ....... samo što niko ne želi da se pokrene i uradi bilo šta.
Podržavam podizanje krsta!

Nelsone nije to dzoger

pre 8 godina

Covek kada cita komentare ne moze a da se ne zapita da li on zivi u Srbiji. Prvo: Novac je iz donacije. Tacka. Drugo: Da se dizu skole. Cuj, u zemlji gde je reper za uspesno obrazovanje Megatrend i onaj drugi, gde nas je 30.000 manje svake godine, za koga skole, da budemo srecni i ove da nam ne ugase. Za vrtice i bolnice organizujte, pa donirajte.

2+2=5

pre 8 godina

nije crkva uradila sledece: zatvorila fabrike, ugasila proizvodnju, otpustila radnike, dizala kredite kod mmf, smanjila plate i penzije, povecala poreze ukinula besplatno skolovanje, zaposljavala svoje vernike po firmama, uvela parking servis, slala sudske izvrsitelje, uzela novac od privatizacije i mnoge druge stvari koje su vama bitnije za zivot pa vas nema u tom broju da komentarisete kao kada se spomene SPC, a ne da izadjete na ulicu i praktikujete svoje gradjanske obaveze.

Resenje

pre 8 godina

Ovi ljudi su odabrali da od svoje pare daju za podizanje krsta. Vi koji smatrate da to nije pametno, svoje pare potrosite na nesto pametnije. Skole, putevi, obdanista, domovi, bolnice, ... O.K. Uplatite pare za ovu namenu i nema problema.

Zoran

pre 8 godina

Ne plasi se niko krsta i ne smeta nikom i ma ih Dovljno po Celoj Srbiji, nego za 100 Hiljada Eura je moglo nesto vrednije u nekoj Bolnici neki vazni aparati koji fale kao sto svi znamo i koji bi mozda pomogli lakse modernije prglede narodu ili cak neko Lecenje ili mozda u nekom zapustenom Delu Srbije par Bolnicki Auta sa modernijom opremom koji bi par zivota mogli da spase brzom reakcijom, Mislim da je to nasem Drustvu mnogo potrebnije.
(Siromah sa Sela, 28. jul 2015 14:42)


Ako ti je bas toliko stalo da pomognes bolnice a ti organuzuj akciju pomoci i prilozi nesto. Mada ja ne bih. Pokrali sve po bolnicama i kradu i dalje, uzimaju mito, preko veze sve ide, ...

Majkl

pre 8 godina

Kad se daje ko zna koliko stotina hiljada evra iz budzeta za nastup na evroviziji moze vala i za krst da se da. Jos ako znamo da ce taj novac doci od donatora stvarno ne vidim u cemu je problem. Svako valjda ima pravo da potrosi novac na ono sto zeli.

zoran

pre 8 godina

hriscani su oduvek bili progonjeni,danas je slicna situacija,vernici su progonjeni

pomirite se sa tim da je crkva u temeljima ove civilizacije,za vas je hram Svetog Save gomila materijala ,za nekog je svetinja

ovo su donacije, otkud znate da ti isti ljudi nisu mozda vec donirali novac u obdanista,skole bolnice,to nije odjeknulo ali ovo...

Zoran

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.
(novica, 28. jul 2015 12:18)

Ma oni misle da im crkva pravi ratove, kao ratuje se za religiju. Religija je bila POVOD za ratove, kao ubistvo cara za prvi svetski rat. Sada je nova moda, povodi su demokratija i ljudska prava. A razlozi su uvek isti: Dijamanti, nafta, voda, zacini, cokolada, banae, radna snaga, ...

Kako glasaš, tako hasaš

pre 8 godina

Pošto Kraljevčani imaju sve rešene probleme, para ima na sve strane, svi su zaposleni sa visokim primanjima, fabrika vagona je najproduktivnija na svetu, imaju najsavremenije škole i obdaništa, a bolnica je u rangu hotela sa pet zvezdica i vrhunskim smeštajnim kapacitetima...pa zašto da se ne podigne i jedan krst, ko bi tu imao šta da zameri?

zoran

pre 8 godina

Lokalne bolnice treba da oprema drzava a ne crkva. Bolesni treba da se lece o trosku osigurnja a ne putem donacija i milosrdja. Kako su vecini isprani mozgovi.

Zoran

pre 8 godina

Zsto krst? Zasto ne neka skola?
(iskustvo uci, 28. jul 2015 15:03)

Moze, ako ce skole da budu u vlasnistvu crkve, a ne drzave(sto ima u Americi), inace sto bi pravila skolu?

Milutin

pre 8 godina

Stvarno protivnici dizanja krsta preteruju. Pa ne gradi se tamo crkva od 5 miliona evra nego pravoslavni krst. Bas smeta to licitiranje, mogli ste ovo ili ono, koliko je para procerdano kojekuda u ovoj zemlji a ovo se radi od dobrovoljnih priloga i kosta 100.000 evra, eto, i sta sad?

Zoran

pre 8 godina

Slazem se, bolje bi bilo dati novac u dobrotvorne svrhe.
(ceda, 28. jul 2015 12:01)

Pa ti daj u dobrotvorne svrhe SVOJ novac, ne tudj. Tudj novac ostavi drugima da daju kome hoce.

stamboltđ

pre 8 godina

@ El cid


E pa u potpunosti je tacno da svaki covek moze svoj novac da trosi kako god hoce. Ti i ostali ovde solite pamet ljudima koji su donirali sopstveni novac za taj krst da su trebali da daju pare za nesto drugo. Sta se tebe tice kako neko trosi sopstveni novac? I ovakvih krsteva ima po celoj Evropi pa i svetu. Nikakva nacionalisticka histerija ne stoji iza ovoga, i takve histerije u Srbiji nema jos od 90-tih. Opasno je iznositi takve neistine samo da bi se pljuvalo nesto sto vam se ne svidja. Ja pare za ovaj krst nisam donirao, niti bih, ali ako neko drugi to zeli da uradi, odakle meni pravo da se ljutim zbog toga? Moze da vam se svidja ili ne svidja ova vest, ali ovde nema niceg spornog jer je rec o privatnim donacijama.

čudni su putevi gospodnji

pre 8 godina

@(El Cid
Kako znate da iza ovoga stoji 'masovna histerija SPC'? Najverovatnije SPC nema nikakve veze sa podizanjem krsta. Normalno da je neko tražio blagoslov crkve za to a i normalno je da ga crkva da. Možda je u pitanju pojedinac ili više njih sa mnogo para. Lično mislim da SPC nema nikakve veze sa ovim osim da je dala odobrenje kao institucija koja se time bavi. Sigurno da neće pitati ministra prosvete ili zdravlja nego vladike a za bilo šta što je na korist vere crkva će dati blagoslov. Sve insinuacije da je trebalo dati pare za bolnice i siromašne su ovde suvišne. Svi shvatamo gde treba pomoći ali ipak svako ko ima para odlučuje šta će sa njima. U tom svetlu i svi ljudi okolo koji voze besne džipove imaju vile trebalo je da daju nešto od tog novca sirotinji a nikada ne daju, uvek daju oni koji isto nemaju. Nekako mislim da SPC isuviše proziva i za ono za šta bi trebali i za šta ne bi.

stambolt

pre 8 godina

@ Smolvind

A koliko ste para ti i ostali kriticari ovde donirali za obnovu klinickog centra? Da li ste donirali pare za obnovu bilo koje bolnice? Jel SPC zaduzena za Klinicki centar pa sad njoj to prebacujete? Sto vi svi veliki humanisti sada ne organizujete skupljanje para za Klinicki? Ja licno dinar jedan ne bih dao za ovaj krst, za bolnicu bih dao, ali ako Pera Peric hoce da da sopstvene pare za taj krst, sta to ima bilo koga da se tice? U cemu je tu problem? Samo pljujete i mrzite, a da nemate pojma zasto.

Zoki

pre 8 godina

Neverovatno je koliko ljudi u Srbiji brinu o tuđim parama. Zaradite gospodo tih 100 hiljada evra, pa onda odlučujte na koji način ćete da ih potrošite. Zašto ne pokušate da budete makar malo pozitivni? Izgradnja tog krsta će nekoga zaposliti, nahraniće nečija usta.

George Best

pre 8 godina

Sto vam smeta krst dusebriznici? Skupice se pare za njega od ovih koji hoce da daju.a vi skupite za bolnicu, potrudite se malo kao sto se trude vidite li oko krsta ljudi vjerni.
(novica, 28. jul 2015 12:18)

Ajde ti lepo procitaj ovo sto si napisao, pa razmisli o besmislu i licemerju svojih reci. Vi cete za krst, a mi cemo za bolnice. Ja znam cemu sluze bolnice, a pojma nemam koji ce nam krst od 33 metra i 40 tona. Jedino sto je objasnjeno je otkud duzina. Nigde se ne kaze za sta li je vezana kilaza?

Martin Skorceze

pre 8 godina

Oni koji se zalazu za krst od drveta zaboravljaju da su takvi krstovi bili IN u vreme Rimskog carstva narocito medju Rimljanima i da se od takvih krstova nisu usrecili ni Hrist, ni hiljade hriscana ni hriscanstvo u celini.

AntiPutin

pre 8 godina

Ma treba svaki pravoslavni vernik u ovoj zemlji da ima svoj krst od najmanje 30 metara.... ne trebaju nam skole, bolnice, putevi, elektrane, toplane.... nista.... samo krstace.... i sve ce onda biti u redu.

Marko

pre 8 godina

Ovo je takva sramota i strahota, da ja nemam reci. Da Bog postoji siguran sam da bi osudio ovaj kriminal. Bas me zanima u kakvom su stanju skole i bolnice u Kraljevu i sta je sve moglo da se uradi za 100 hiljada evra. Srpska crkva se pretvorila u kriminalnu organizaciju i nek ih je sramota. Da imaju imalo obraza sprecili bi ovo zlo i novac bi preusmerili tamo gde je najpotrebniji. Jesam Srbin ali crkvu vise ne postujem ni malo.

Zoran

pre 8 godina

Lokalne bolnice treba da oprema drzava a ne crkva. Bolesni treba da se lece o trosku osigurnja a ne putem donacija i milosrdja. Kako su vecini isprani mozgovi.
(zoran, 28. jul 2015 15:05)

Ne shvataju oni to. Ako im je za utehu to i neki Ameri ne shvataju, ali ja posle godinu dana u Americi sam shvatio. Drzavna skola je trazila pomoc roditelja i to mi prica AMerikanka kojoj dete oide u tu skolu kao i moje. Ja joj kazem da je to drzavna skola i sto bih ja dao pomoc kad vec placam porez. Ona se zamisli, kaze jeste. Onda sutradan dodje da potpisemo da necemo da damo, kao i ona. Mi potpisemo.

E posle moje date promeni skolu i ide u privatnu. Sada je zavrsilo i srednju. I nosimo se mislju da pomognemo toj skoli jer po nama je radila casno i posteno, a pomoc im treba, jer imala i knjige, sve kako treba kao nase skole, dok ona drzavna delila kopije listova nekih knjiga, jad i beda.

Racunica

pre 8 godina

Apsolutno podrzavam. Treba po jedan ovakav iznad svakog bitnijeg grada u Srbiji, posto su ionako svi gradovi mrtvi pa da to i ozvanicimo pobijanjem po jedne krstace.

kraguj

pre 8 godina

Da sredjuje parkove, porodilista, skole to je obaveza drzavnih institucija, koje mi nemamo, nemojte biti besni na SPC. Sami smo krivi sto mi biramo nesposobnu vlast. Onaj ko je donirao za krst, donirao je za to i nizasta drugo,njegova je stvar de ce svoje pare da daje, a crkva se bavi propagiranjem religije i kada bi drzavne institucije funkcionisale kao spc, de bi nam kraj bio! Ja nisam neki vernik, ali mislim da je neumesno rugati se verujucim ljudima, kao sto vidim u komentarima, to je odraz vaseg licnog nezadovoljstva i neostvarenosti. Svako ima pravo da zivi kako hoce i veruje u sta god hoce.

1985: 90% ateista - 2015: 90% 'pravoslavnih'

pre 8 godina

koja glupost -podizite bre krstace kad zavrsite sve puteve bolnice skole isplatite plate i penzije... pa od viska, kao norvesznai, radiete sta hocete!
ovo je milion puta gore od urezivanja imena TITO u planine i brda...
Tito je bio faca, dosla mu svetska elita na sahranu, ko ce doci Amfilohiju, Irineju, i ostalim ruskim placenicima? mozda ruski ambasador i to je to.

Goran

pre 8 godina

33,5 metara zato sto je Hrist imao toliko godina kada je razapet? Koliko je meni poznato metrički sistem u to doba nije postojao (trebalo je sačekati da prodje jos 18 vekova). Zašto nisu koristili hvate, stope, palce, šake ili koju god da su mernu jedinicu koristili u Judeji u to vreme. Evo da su napravili krst od 33,5 stopa uštedeli bi silne pare a bili bi više u skladu sa vremenom u kom je Hrist, navodno, živeo. ;)

nessa

pre 8 godina

ajde ja sam srbin da mi neko objasni svrhu tog krsta?ako su privatne pare ok licni hir...pa nek radi sta hoce al opet cemu krst sta to dokazujemo sa toliko tona?ajmo da napravimo crkvu pravoslavnu na vrhu brda od 300 tona da popovi zive kao lordovi a njihovi pastiri da jedu travu

slobo

pre 8 godina

Iz Kraljeva sam.Verujem u Boga.Ovo sto je napisano a da je tacno budi u meni razmisljanje ko je ovo pametan smislio.Tacno je da su ovo donacije.Ali zeleo bi da znam ko su donatori.Jer osnovano sumnjam da neko kroz ovu investiciju ''pere'' novac.Ovo nema nikakve veze ni sa Bogom ni sa verom.U ovom slucaju zloupotrebljena je vera u licnu korist.Nazalost ovaki potezi crkvenih vlasti oterace narod od Boga I vere.

Vlada

pre 8 godina

Nisam vernik, mada mi je Pravoslavna vera najbliža. Ipak, ne bih voleo da u mom vidokrugu, tamo gde živim, dominira takav jedan simbol (niti neki sličan)!
Naravno, razumljivo je da se pridružujem zahtevima drugih da taj novac treba dati u dobrotovorne svrhe.

fragile

pre 8 godina

Onoliko koliko se razumem u Pravoslavnu veru a mislim da se malo razumem može se podići krst kao simbol naše vere i od drveta. Svako ko i malo zna nešto o veri zna da zlatni krst koji neko nosi ne znači ništa više nego drveni, tako da možda nije trebalo praviti tako megalomanske zahvate u ovim teškim vremenima. Ali sada ako je neko namenski dao pare onda može da ga podigne. Svako svoj novac može da usmeri tamo gde želi. A što neko reče da zadužbinari nisu podizali manastire kao Studenica, Sopoćani, Dečani šta bismo imali od svoje vere i kulture kojima se sada dičimo a neki od njih su i pod zaštitom UNESC-a. Tako da nisam pametna baš.

stranac 1952

pre 8 godina

Vidim da pozitivne komentare na ovu vest ne objavljujete, ali ću pokušati ponovo! Da su Nemanjići ovako razmišljali, sada ne bismo imali : Studenicu, Gračanicu, Žiču , Gradac i još 8 manastira . Da je Knjaz Miloš ostavio turska obeležja po Sriji, bili bi smo Turci. Halo, Srbi, da li vas ima u Srbiji, pravoslavnoj zemlji ili su ostali samo oni kojima je važno: "u se, na se i poda se"? Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država. A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?
(P.S., 28. jul 2015 13:21)
Ako se duhovnost meri u aršinima krsta, takva Crkva ne treba nikome!"Važne su bolnice , škole i vrtići, ali o tome treba da brine država".
Zašto ne Crkva? Možda je pravoslavna Crkva namen sama sebi, ali obićno, na zapadu, je Crkva prva, koja pomogne, koliko može! Imate pravoslavne OŠ?, pravoslavne gimnazije, pravoslavna obdaništa? Ne? Onda imate mnogo posla, umesto podizanje vele krstova! Ovi krstovi mi dođu u grupu "ko ima dužeg", veoma poznato u Srbiji!:) O Nemanjićima! Da su oni razmišljali, pravili bi škole za obićan narod, umesto manastire za svoju slavu!

Stevka

pre 8 godina

Bolesnu decu neću da
spominjem...mnogi će(sa čime se i slažem). Mene interesuje ta struja. Kako ne može da se iskoristi na isti fazon za neku sirotinju, da se ugreje i osvetli? Naročito u tom kraju pa prema jugu. Zar je malo puta bilo u ''kvadraturi'', pa kod Jovana Memedovića, pa u ''Bulevaru''... kako žive, tj.preživljavaju ti sirotani? Nit' vode, nit' struje. Al' su zato vernici. E, crkvo-sve si, ali ono što treba-više nisi!

Sta ce nam bolnice, vele "vernici"

pre 8 godina

100k eura skupljaju i doniraju ljudi koji zele taj krst, tako da te pare nemogu da idu za bolnicu, sirotinju i slicno. Svi kojima se to ne svidja nek sami doniraju za bolnicu, sirotinju i sl... Cudni li smo ljudi...
(poljak, 28. jul 2015 13:02)

A gde ces ti jadnice kad se razbolis? U bolnicu ili direktno pod krst za koji si donirao?

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

nemam nista protiv podizanja krsta, pa da kosta i pola miliona, sve zapadne zemlje su ih pune, u italiji na svakom vecem brdu nocu svetli po jedan, ali sam protiv da bude podignut sad, kada u kraljevu narod nema bukvalno za hleb, gde je nezaposlenost ogromna, a i ko ima posao radi u proseku za 20.000 dinara!!! gde mladi masovno napustaju grad u potrazi za boljim zivotom, ima vise mladih kraljevcana od 20 do 30 godina po belom svetu nego u samom kraljevu,gde su fabrike poput jasena, magnohroma, fabrike vagona... opljackane u sumnjivim privatizacijama,gde u bolnici nema adekvatne opreme za lecenje... pa kada to sve sredimo, onda krst, moze i od 50 metara!!!

Duci0167

pre 8 godina

@novica Nece Novice vec od para poreskih obveznika a ti ako si vernik STA CE TI za ime oca KRSTACA od 30m? Ajde reci! Vi cete kao da skupljate za krstacu a mi ostali da skupljamo pare za bolesnu decu kojoj drzava nece da pomogne? Jel vas to uci vasa vera? Mi smo narod koji prebija svoje sugradjane jer su drugaji pa vam samo jos krst fali.

Perun

pre 8 godina

A cije je zemljiste?
Nemojte samo reci da je drzavno ili slicno.
Kupite zemlju, platite PDV. Zidajte i na to platite PDV.
Zatim ko ce godisnje da placa porez za imovinu?
I na kraju a trebalo bi prvo , jeste li platili PDV na prihode od kojih dajete donaciju?
Ovako mi se cini da Vi kradete od svih nas.

Papiri

pre 8 godina

Mene zanima ko im je i pod kojim urbanistickim uslovima izdao odobrenje za izgradnju ako ga uopste i imaju. Naime da bi se ista zidalo u bilo kojoj uredjenoj zemlji, znaci tu Srbija otpada ladno, moraju se prvo izraditi urbanisticki uslovi, isti dati na javnu i strucnu debatu i tek potom pristupiti izdavanja odobrenja za gradnju. Drugo vere su ravnopravne u Srbiji. Pitam se da je trazena dzamija ili bogomolja bilo koje druge vere bilo gde da li bi bio isti tretman? Kopirate Hrvate koji ce da natandrce isti na vrh Marjana, naravno katolicki. Za te pare crkva je mogla da podigne 5 kuca za izbeglice, naprimer.
Vera je privatna stvar svakog pojedinca, praktikuje se u porodici i crkvi u tu negde treba da je i kraj te price. Amin.

Harun el Rašid

pre 8 godina

A ko će se brinuti o duhovnosti, ako ne Crkva?
(P.S., 28. jul 2015 13:21)

Manastiri koje si nabrojao su zista kulturna baština kojom bi trebalo da se ponosimo. Nekakve krstače, koje u poslednje vreme niču ko pečurke posle kiše, ne govore ni o kakvoj duhovnosti, već o kulturnoj i civilizacijskoj regresiji, propadanju, govore o kiču, neukusu i duhovnom posrnuću. Ali, kome pričati?

El Cid

pre 8 godina

VladaBGD
Pa upravo stav da ako imaš novac možeš da radiš šta hoćeš je i dovelo ovu zemlju propast! Nije tačno da ako imaš novac ili zemljište možeš da radiš šta hoćeš. Zbog takvog shvatanja su nam gradovi prosto odvratni, ružne zgradetine bez smisla i ukusa, sada pomama sa krstvoima na svakom brdu. Ako ste vernik onda tu ideju i veru nosite u srcu i živite u skladu sa tim a nemojte nametati besmislene spomenike taštini i ispraznosti., podizanje krstova na ovako kampanjski i smišljen način je pogrešno i besmisleno. Dobar deo SPC-a je toliko ogrezao u biznisu da je potpuno zapostavio svoju misiju! Krstove inače imamo po svim crkvama a stvarna pozadina ove kampanbje jeste nacionalistička histerija SPC koja se samo bavi nacijom a ne hrišćanskim učenjem. I ne vređajte ljude koji kritikuju, nippodaštavajući njihov rad i zasluzge kada nemate pojma ko su oni i šta su učinili u svom životu. Za početak je dovoljno da budu časni i pošteni i da se ne bave kriminalom kao pojedini episkopi!

Logic

pre 8 godina

Da li je to krst radi krsta, ili njegovo podizanje ima neku poruku? Zašto krst iznad Kraljeva? Koliko se sećam, ideja o podizanju toga krsta, vezana je za prošlost Kraljeva i predstavlja spomen obeležje te prošlosti. Jasno mi je da veliki broj ljudi ili ne poznaje tu prošlost, ili nema dovoljno razumevanja za nju.Ne želim da objašnjavam zašto bi čuvanje uspomene na nju bilo neophodno. Niti da udaram packe onima koji imaju drugačije mišljenje.Ali mislim da je malo više dostojanstva u tretiranju različitih stavova i iznošenju ličnih, zbilja neophodno.

MilosM

pre 8 godina

Skoro je bio clanak u novinama da je crkva u protekloj godini zaradila 130 miliona evra koje nije oporezovano. Zasto crkva ne plati izgradnju krsta? Kada ste culi da je crkva donirala pare bolnici, sirotistu...

sturmmann

pre 8 godina

Pogledajte gde su podignuti krstovi impresivnih dimenzija kao i ogromne bogomolje. Ne primećujem da je stanovništvo postalo pobožnije zbog toga, naprotiv.

peraperickg

pre 8 godina

i mi u kragujevcu imamo nesto slicno i to na sred puta.
budi bog s nama.

mi smo neki cudan narod (blago receno, sve pretvorimo u
karikaturu

Marko

pre 8 godina

SPC nije ona ista kao nekada niti je nastavila tu tradiciju. Danas je SPC srpska sramota, odvojena od naroda, elitisticka, puna lopova i svestenika i episkopa pedofila, dalje da ne nabrajam. Srbi ne zele takvu crkvu.

ccc...

pre 8 godina

Ama dokle, bre, vise te krstace! Vera naroda se ne ogleda u velicini krsta koji nosi neki grad, a tek o lovi koja to pokriva da ne govorim. Mogli bi taj novac mnogo pametnije iskoristiti, donirati ga nekoj decijoj bolnici npr... Zatucanost i bahatost...... O, covece!!!

čovek

pre 8 godina

Ljudi dali pare - njihova stvar ... elem, pitanje je da li iko od nas može da podigne tri motke na sličnoj lokaciji ... pitanje je ko je, kako i po kom osnovu dao dozvolu za ovo ... jer ako je sve legalno i mogućem evo ja bih da napravim vikendicu malo dalje ili barem malu bronzanu statuu Afrodite ...hebiga preferiram boginje :) ...

apropo cele priče, nije na odmet podsetiti se onog slučaja iz Detroita od pre par dana ...

Siromah sa Sela

pre 8 godina

Ne plasi se niko krsta i ne smeta nikom i ma ih Dovljno po Celoj Srbiji, nego za 100 Hiljada Eura je moglo nesto vrednije u nekoj Bolnici neki vazni aparati koji fale kao sto svi znamo i koji bi mozda pomogli lakse modernije prglede narodu ili cak neko Lecenje ili mozda u nekom zapustenom Delu Srbije par Bolnicki Auta sa modernijom opremom koji bi par zivota mogli da spase brzom reakcijom, Mislim da je to nasem Drustvu mnogo potrebnije.

Ros Geler

pre 8 godina

Svi vi sto mislite da ce ovaj krst ucvrstiti vasu veru i duhovnost ni niste vernici vec kvazivernici. Nasa vera propoveda skromnost, asketizam, pomaganje ljudima u nevolji, nikako podizanje krstaca od 40 tona koje kostaju pravo malo bogatatvo. A ovima sto porede srpske srednjevekovne manastire sa ovim "delom" mogu samo da porucim: prvo je izraz vrhunske arhitekture i umetnosti, a ovo drugo je obican izraz kica i duhovne praznine.

raja babeja

pre 8 godina

Kažu da dođe tako neko vreme kad narod pobudali i svašta mu padne na um: e, izgleda da je ovo takvo vreme. Samo, ne budali ustvari sav narod, nego poneko od pojedinaca, ovog puta nažalost, iz SPC. A narod, kao pastva, kud će, nego za pastirom.
Uzalud onih što još uvek imaju mrvu razuma!

Nikola, rodjen u narodu koji se naziva pravoslavnim

pre 8 godina

E, crkvo-sve si, ali ono što treba-više nisi!
(Stevka, 28. jul 2015 12:03)

Nikad nije ni bila ono sto treba da bude, mislim na pravoslavnu crkvu. Katolicka crkva ima Karitas koji se brine o bespomocnima, ima bolnice za besplatno lecenje najubogijih, domove staraca, vrtice, obdanista, skole...sta ima od svega toga SPC, i ne samo SPC, vec svaka pravoslavna crkva? Odgovor: Nista! Ima samu sebe i zabole je za sve drugo...za narod tako i tako. Ko ne slusa, anatemisu ga. Ona (PC), od pocetka je brinula samo o tome da se spandja sa vladarima, sa vlascu, sa novcem, sa moci, a ne da se brine (u okviru svojih mogucnosti) o obespravljenima, ubogima, siromasnima, o svima kojima je potrebna pomoc. Pitam se cemu sluzi takva organizacija? Narodu svakako ne. Vise mi lice na neki servis koji nudi krstenja, sahrane, zenidbe...normalno sve to debelo da se plati. Kad bi Isus zaista po drugi put dosao na zemlju...jao, tesko bi njima bilo. Ali i njega bi oni proglasili nevernikom i anatemisali.

Krst

pre 8 godina

Odale te pare?!Kad će zvaničnici progovoriti o tome da li crkva plaća porez?!Koliko sirotinje,bolesne dečice,a na krst se daje 100.000 evra!!!

Morbidna Srbija

pre 8 godina

Srbija sve više liči na veliko groblje.
(Kamenko, 28. jul 2015 12:22)

Tako je Kamenko. Pa gradovima se nabijaju krstace u samom centru (Kragujevac), a pored puteva "krajputasi" sa sve plocom, svecama i cvecem. Uzas!

Pop

pre 8 godina

A da te pare ulozite u renoviranje bolnice ili neke skole?
(Kad bih se ja pitao ..., 28. jul 2015 15:48)

Crkva ne treba da finansira ni na koji drugi nacin da utice na drzavu i obratno. Sekularna drzava je zdrava drzava.

Čveger

pre 8 godina

Znaci mesto koje je povoljno za solarnu i eolsku elektranu ce biti pretvoreno u krstacu? Pa naravno! Zasto bi smo uradili nesto sto IMA smilsla i moze da pomogne nekome. Sada svaki put kad prilazim Kragujevcu kazem u sebi "Ovde pociva Kragujevac". Izgleda da se ovome pridruzuje jos jedan grad.

teks

pre 8 godina

(Gaga021, 28. jul 2015 15:43 apsolutno ste u pravu,vise od 90% ovih koji to podrzavaju ne idu u crkvu niti veruju u boga,sta vise kladim se da non stop psuju boga ali radi nekog pomodarstva glume lazne vernike,u drzavi koja puca po svim savovima,trositi ovoliko novca na nekakav beton je strasno,jer vera u boga se ne dokazuje betonskim ili zlatnim krstevima vec srcem i dusom.hvala b92 ako objavite

Smolvind

pre 8 godina

Vest od 11:46
"Krst od 100.000 evra podiže se iznad Kraljeva"
Vest od 16:30
"Obnova Kliničkog centra Srbije kasni sedam godina"

Da li treba još nešto da se doda?

neko

pre 8 godina

Blago vama u Kraljevu, vama su domovi zdravlja dobro opremljeni pa, eto, imate i za zlatne ukrase. Drugima zaista samo krst preostaje, ali ne zlatni.

Milica

pre 8 godina

SPC sve vise izgleda kao promaseni biznis a ne verska institucija: zasto tolike pare davati na ovaj krst? Pa nismo u stanju da zavrsimo ni Hram Sv. Save. Pa i crkvu Sv. Marka u Bgdu, koja je trebalo da bude katedrala, nisu mogli sve ove godine da zavrse--sad je rade, a ovamo neki krst. Ja sam vernica, ne novokomponovana, ali ne mogu da shvatim sta ti ljudi iz Crkve misle. Razvlace se na sve strane na te projekte gradnje, a ovamo ljudi nemaju sta da jedu. Da li shvataju u kom svetu zive? Ne, jer oni idu od jedne crkvene slave do druge, od prijema do prijema, ruku pod ruku sa politicarima... Kako bi znali? Ne dolaze na sluzbu u tramvaju ili busu, nego kolima...kako da znaju kako prosecan vernk zivi. Da li ih uopste interesuje?

Washington

pre 8 godina

Samo napred, krst ce da nas spase! Samo pred njim svi da kleknemo iz dana u dan i da se molimo i doci ce bolji dani! Doci ce i gas za grejanje i novac za penzije i lekovi za bolesnu decu. Sve ce iz neba da nam padne, bice tako lepo!

Ako bog da...

Minhen

pre 8 godina

Ovo samo ima u Srbiji,dali će ikad građani Srbije doći svesti??radnicima i penzionerima smanjujete lični dohodak a na drugoj strani trošite 100 hiljada € za betonski krst,sramota i strašno.pojedincima je mržnja lojalnost i rđa za slepila oči.kada je zemljotres zadesio KV tražili ste pomoć od građana za popravke bolnica,za uzvrat građanima šta ste vi kao vlast i SPC uradili,niste u stanju da obezbedite ljudima pijacu vodu i bolnice da se normalno leče a trošite Hiljade eura za betonske krstove da vam hi kerovi lutalice mokre,to su pare od penzijunera i radika sto kradete i neplaćate njihov trud

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

"Krst će biti visok 33,5 metara jer je toliko godina imao Hrist godina kada je razapet,a težak 40 tona.........jer je toliko Chak Noris podigao iz bencha,verujucci da su chuda mogucca!!!....mirakolo,mirakolo!...Svrbija-Zemlja Chuda!.....

sibir

pre 8 godina

A ko je dao dozvolu da se tu izgradi krst?
Isto tako su izgradili crkvu na mestu nekadasnjeg parka u kraljevu, pitam se kako su dobili dozvolu. I kako je drzava mogla da zemljiste za takvu namenu.
Sto se tice finansiranja to je u redu, ako su privatne donacije.
A toliko vernika ima, da su veci nevernici od mene, ali eto oni "veruju".
Oj, Srbijo medj' sljivama.

alisa u zemlji cuda

pre 8 godina

Ma ni manje ni vise nego 33,5m! Bas bogougodno. Bolje da su te pare dali za par inkubatora, vise bi pokazali hriscansku ljubav, milosrdje i brigu za novo pokolenje vernika nego krstacom velicine solitera.

USTAV

pre 8 godina

(P.S., 28. jul 2015 13:21)

Procitaj Ustav ponovo, Srbija nije zemlja pravoslavaca, vec svih gradjana. Kad naucis da postujes Ustav drzave u kojoj zivis, onda imas pravo da delis svoje fundamentalisticke lekcije.

rosi

pre 8 godina

crkva sve radi samo ne radi nista u interesu svog naroda .da ne pominjem globu koju naplacuje kada krstis dete ,pravis svadbu ,ne daj boze sahranjujes nekog ,svetis vodicu ....ono sto mi najvise smeta je to da kada odes u crkvu koja je u centru Kraljeva tj kod muzeja i kada hoces da upalis svecu to ne mozes da uradis u crkvi nego je napravljena neka polubaraka sa nekim koritima u kojima se pale svece

Dada

pre 8 godina

Da li ce da svane dan u ovoj drzavi da im se uvede PDV i da sjasu sa budzeta?! Drzava im placa penziono i socijalno, drzava im gradi crkve, javna preduzeca finansiraju slave i preslave i pune crkvenu kasu, pa dokle bre vise? Smanjene penzije, smanjene plate, deca umiru jer nema para za lecenje u inostranstvu, cekaonice u bolnicama pune, a nama fali krst na brdu?!?! Hoce li jednom da se drzava odvoji od crkve i da ona sama finansira svoje cefove, kad vec umeju da naplate narodu koliko im se cefne?! Pogledajte im vozni park, je li to skromnost? Placaju struju, komunalije? JOK! E pa necu ni ja da se od mojih para finansiraju. Blagajnik im je proneverio milione iz crkvene kase, trebalo im je 3 godine da to utvrde, pa koliko ima para u toj kasi ako godinama ne primete da miliona nema?!

Srboljub

pre 8 godina

Ali, koliko treba da si osujećen (prirodno? teškim detinjstvom? neuzvraćenom ljubavlju ordinirajućeg duhovnika?...), pa da svaku kritiku religijskog transa pripisuješ "komunjarama" ili Titu, skoro 40 g. mrtvom? Pa, baš toliko da ti treba ovolika krstača da bi ubedio sebe da si vernik.

Gaga021

pre 8 godina

Meni smeta metArA!Za krst, šta reći?Pitam se koliko ima istinskih vernika, koji poste sve jednodnevne i višednevne postove, pričešćuju se, idu na službe...? Zalud veličina krsta ako vere nema!

Hawkeye

pre 8 godina

Iako zivimo u sekularnoj drzavi Crkva kao institucija ne placa ni dinara poreza drzavi iako ubiraju znacajan deo prihoda od mnogih stvari pocevsi od radinosti do prodavnica koje imaju na najlepšim lokacijama u gradu. Onda ako je vec tako red bi bio da kada vec ne daju porez od koje ova nasa drzava finansira skole, bolnice, biblioteke, izgradnju puteva i plate svim uciteljima, lekarima i ljudima iz tih sektora da deo novca uloze u npr obnavljanje ili izgradnju neke ambulante seoske, neka je opreme lekovima i sredstvima koji ce pomoci ljudima u zabacenim krajevima. Ne moraju oni samo da nam prodaju duhovne vodice, ja Bogu mogu da se molim i bez posrednika. neka uloze malo u svoj narod, nismo im sa Marsa pali. Jesu li oni nasi vodici..Neko rece da izgrade skole, i to moze. Neka je daju narodu na koriscenje, od sve ovoga bi narod imao vise koristi nego od nekog krsta od 33m. Jeste li znali inace da kada bi se Crkva i zvanicno vodila kao preduzece, bilo bi po statistici najuspešnije u Srbiji. Od tih para ti prosecni srpski gradjanine vidis samo nesto sto svetli nocu i sto je kostalo 100 000e.. Ni leka, ni injekcije, ni knjige za decu koja ne mogu da priušte sebi udzbenike

Drale

pre 8 godina

"I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemeri koji rado po sinagogama i na raskršću ulica stoje i mole se da ih vide ljudi. A ti kada se moliš, uđi u sobu svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti. I Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno".
Naši "vernici" očito nikada nisu čitali Novi zavet.

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

Smatram sebe iskrenim hrishccaninom i pravoslavnim vernikom,i na svaki nachin i svukud se bar trudim(koliko god mogu) da se tako i ponasham....Ali ove savremene menadzere verskih poslova(a.k.a. popove)-NE PODNOSIM ORGANSKI!!!....JEDINI istinski nosioci i apostoli Vere na Zemlji,za mene su oduvek bili i ostacce-monasi i monahinje prelepih srbskih manastira.....

see what I did there?

pre 8 godina

(Glas razuma, 28. jul 2015 12:32)

Nije ni moja obaveza da dajem za crkvu i da se iz budzeta doticni sponzorisu. Neka im uvedu lepo kasu i clanarinu, pa ce videti koliko imaju vernika, te neka im doticni daju svoj novac ako zele. ja bi trebalo da imam izbor, ovo je sekularna drzava. Sto se mene tice, ono sto daju crkvi, evo neka u moje ime daju bolnici i skoli, samo neka zovu da potpisem, nema problema. Ovako, ima mnogo problema, a pogtovo licemerja.

Jelena

pre 8 godina

Odlična zamisao!Što veći krst,to će više bog da vas voli.
Aman,ljudi!To se zove kindjurenje.Ko se moli iskreno,moze i pred kamenom.

zoran s. cvetković

pre 8 godina

Ništa sporno oko krsta i privatnog novca. Svako ima pravo da ga potroški gde i kako hoće- No, imam samo nekoliko pitanja:

1. Građevinska dozvola;
2. Saglasnost Republike Srbije, jer se radi o planinskom vrhu koji je u državnoj svojini;
3. Građevinska dozvola za vetrogenerator, što podrazumeva i energetsku saglasnost.

Kao što treba dozvola za postavljanje običnog klima uređaja na zidu stana koji je u mojoj svojini (obavezno se mora voditi računa o spoljašnjem estetskom izgledu zgrade) to su i navedene dozvole potrebne za postavljanje bilo čega na vrhu planina, pa taman to bio i krst.

see what I did there?

pre 8 godina

(Zoran, 28. jul 2015 15:40)

Zato sto dobija novac od DRZAVE? Ja se slazem da crkva i drzava treba da se odvoje, bas kao i ti, ali onda Crkva neka zivi od svog grosa, a ne drzavnog, tj svacijeg. Posto volis da ih branis, da te pitam, jel' im sladak dukat od nas nevernika i kako ti volis u komentarima da pises, satanista? Sta, ne gade se djavoljih para? Eto ti teme za razmisljanje, proroce.

jezza

pre 8 godina

zna se visina i tezina ali se ne zna širina!
Ja u ime Popare predlazem da širina bude 7 metara jer 7 je biblijski broj ...sedam mora sedam gora, sedam gladnih godina, sedam jarića sedam ovoga sedam onoga ....

Ђокс

pre 8 godina

Иако као вјерник мислим да је крст непотребан и да вјеру треба градити у себи а не у материјалним предметима ипак све ово ће имати и један позитиван одјек. А то је срџба, љутња и неред у главама марксиста, лењиниста, стаљиниста, титоиста, пионира, жена у црном, "младих европљана" и остале братије. Никада не знате када је најбољи тренутак да се промјените и постанете бољи и моралнији људи. Па можда баш ово некоме буде окидач.

Ritter

pre 8 godina

evo jedan izvestaj iz Nemacke kako to izgleda. Nisam nigde video veci krst od dva metra i to obicno drveni. Obdaniste u koje mi idu deca finansira crkva ali ne tera nikoga da ide u crkvu ako nece niti ima intenzivnu veronauku u programu. Kad naprave proslavu, svi pomazu, roditelji ispeku kolace koji se onda prodaju po 2-3 evra parce a sve pare idu obdanistu. Dva puta godisnje pravi se buvlja pijaca na kojoj se prodaje stara garderoba gde svaki prodavac ostavi deo zarade obdanistu. Stalno skupljaju stvari i garderobu za izbeglice i gladne i sirmomasne. Pre neki dan su na proslavi nahranili gomilu izbeglica iz Afrike, licno sam video. Isto je i u susednom crkvenom obdanistu. U nasem gradu od 150 hiljada ljudi osim 2-3 velike drzavne bolnice i klinike ima jos barem 2-3 bolnice koje drzi crkva. Osim bolnica u gradu ima jos nekoliko crkvenih organizacija i centara za negu starih lica, za pomoc majkama, zenama sa bracnim problemima, zavisnicima i ljudima sa psihickim problemima. Umesto lecenja lopatom ljudima placaju po tri nedelje odmor u banji, jezeru planini uz strucnu pomoc. Istina crkvi ovde nije niko oduzimao zemlju u poslednjih 100 godina ali ona placa porez na imovinu. Gradjanima ako se izjasne kao religiozni odbija se automatski od plate crkveni porez tako da nema potrebe za guranjem u dzepove mantija. Ponekad prodje korpica za prilog u crkvi ali ona je zatvorena tako da se ne vidi ko koliko daje.

dragan

pre 8 godina

Tacno da svako moze da dize o svom trosku sta zeli ali u SVOM dvoristu.Sta ako hocu ja o svom trosku da napravim zid za grafite po sred Terazija ?

charlie

pre 8 godina

Dobrovoljne "donacije" će uplatiti javna preduzeća,a radove će izvoditi kumovi i stranački pajtaši.Rasipa se preko potrebni novac dok u isto vreme crkva apeluje na građane da putem sms uplate koji dinar za narodne kuhinje na Kosovu.

čovek

pre 8 godina

Ništa sporno oko krsta i privatnog novca. Svako ima pravo da ga potroški gde i kako hoće- No, imam samo nekoliko pitanja:

1. Građevinska dozvola;
2. Saglasnost Republike Srbije, jer se radi o planinskom vrhu koji je u državnoj svojini;
3. Građevinska dozvola za vetrogenerator, što podrazumeva i energetsku saglasnost.

(zoran s. cvetković, 28. jul 2015 15:33)

###

Vredi ponoviti ovaj komentar jer sve ostalo su spinovanja bez suštine ...

mz

pre 8 godina

Šta bi sa skromnošću, kao jednoj od vrlina Hrista - i na kraju krajeva, i čoveka kao smislenog bića na ovoj planeti? Ja razumem skromni, drveni krst, ali pozlaćeni od 40 tona, to je religijski apsurd. Kakve to ima veze uopšte sa hrišćanstvom... Ili verom???

Kod pomodarskih religijskih fanatika bitno je izgleda samo da je što veće ili sjajnije...

Beton i asfalt

pre 8 godina

Pa kad smo vec zabetonirali onu baziliku zbog autoputa, da bar izbetoniramo nesto na vr' brda. Ta bazilika je ionako bila stara i u ocajnom stanju, a i nisko, ne vidi se s autoputa. Ovako lepo, nesto da se vidi i u mraku i da bude lepo, novo, moderno. Zaposlice i gradjevince, nekoliko novih radnih mesta...

BratBugarin

pre 8 godina

"D I Ž I M O Š K O L E

Dižite škole,
Deca vas vole !
Jel ima gora srama i stida
neg svome cedu ne dati vida !
Jer evo svetlost svetu se sprema,
A vaš da porod ociju nema !"
Zmaj, 1875. godine.

Od tada se u Srbiji izgleda ništa promenilo nije.

dragan

pre 8 godina

posto vecina vas misli da su donatori privatna lica ja cu vas razuveriti jer zivim ispod planine stolovi gde ce ovaj krst biti postavljen.najveci donatori su drzavna preduzeca i to srbija sume,jkp putevi kraljevo, vodovod kraljevo,toplana kraljevo i dr.svestenik sa snimka je moj paroh i castan je covek.nije od onih nadobudnih svestenika kakvih je vecina.

dragutin

pre 8 godina

Bolje je da su te pare ulozili u sirotiste ili nekoj nesrecnoj porodici sagradili kucu platitli operaciju detetu.A ovako dizu idole i materijalisu.Tuzna slika ali i realna.Pravi primer licemerja religije.

lud

pre 8 godina

Lud narod. Dali će to dignuti standard naroda, smanjiti nezaposlenost iiii. Vera i verovanje ima svoju granicu a fanatiki vernici su krivi za90% ratova po svetu a to se dešava i danas.

Jovana

pre 8 godina

A da ulozite taj novac u konzerviranje i muzej na otvorenom prve velike kulture i civilizacije u Evropi Stracevo - Vinca ?

Em bi bila turisticka atrakcija koja bi se isplatila za nekoliko godina od ulaznica em bi konacno Srbi naucili svoje pravo poreklo, veru i istoriju !

Zastitite nasu pravu istoriju, veru i kulturu !