Aktuelno

Četvrtak, 21.02.2013.

13:23

BMW M modeli bez xDrive pogona

Izvor: B92

BMW M modeli bez xDrive pogona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Mickey

pre 11 godina

116i + Pirelli SnowSport 210 195x55x16 RFT x4 i ide kao tenk. I uzbrdo, i nizbrdo, i po ravnom i po utabanom a i po neutabanom. Mislim da je problem 180€/kom, pa prosecan srbin "'oce tera BemVe Jca" al nema pare za osnovnu stvar... Dobre gume. A ovja sto kaze da mu je 740i najgori auto koji je vozio... brate, ja samo mogu da kazem da ti iskreno, najiskrenije, zavidim.

nn

pre 11 godina

Vozio sam novog BMW-a 740i i moram reći da nikada nisam vozio gori auto što se tiče upravljivosti i ponašanja na putu. Dovoljno je samo malo kiše a o snegu i ledu da ne govorim pa da ti se smuči i auto i vožnja. Posle toga svaki naredni auto mi je bio ili 4matic ili X drive. Voziti BMW od 600ks sa pogonom samo na zadnji pogon je više nego teško i zahtevno, pogotovo zato što je tako jake automobile prosto nemoguće voziti polako i normalno. Mercedes počinje da radi nove AMG modele sa 4matic pogonom i mislim da je to pun pogodak i pravi odabir za ljude koji kupuju ovako jake i brze automobile.

Boost

pre 11 godina

(Salzburg, 22. februar 2013 22:57) .. savelikom verovatnocom da budem napljuvan ali moram da kazem: Naravno kad vozite kao babe, svaki put kad prolazim kroz Austriju, kilometarske kolone iza grtalica, i svi smetate,zajednono sa grtalicama, nemoze covek normalno da vozi od vas ;) A Svedska daleko :)

Pedu

pre 11 godina

@Нови Сад
Drvimo mi svi ovde bez veze.
Sve je u dobrim pneumaticima i osećaju.
Naravno, postoje situacije kada ništa ne pomaže.
Ovaj link što je postavljen, meni se to dešavalo sa svakim pogonom.
Sve zavisi od situacije.
Ove zime kod Šest kaplara nisam mogao da se pomerim sa parkinga, sa zimskim gumama i kontrolom proklizavanja (BMW), na ravnom.
Ali parkirao sam na ledu i džaba sve, dok me nisu pogurali.
Dok opet, Debelo Brdo pređem bez problema po snegu.
Nigde ne stanem, nigde ne proklizam.
A dešavalo mi se dok sam vozio sa prednjom vučom, ne mogu da se pomerim sa mesta, dok ne krenem u rikverc uzbrdo.

U suštini, vodimo pezpredmetnu raspravu.
Šta je starije, kokoška ili jaje?

Naučio sam da vozim sa zadnjom vučom, imam dobre gume, i nemam nikakvih problema (bar do sada nisam imao).

Mačak

pre 11 godina

Ja ne znam što mlatite sa tim opterećenjima na pogonsku osovinu... Ima to veze naravno, ali FWD vuče auto a RWD gura nešto ispred, tako da je prirodno da kliza. Po meni uopšte nije problem kretanja, ili čak uzbrdice, problem je malo leda u krivini, ili slično. U CG svaki put od juga ka sjeveru sa RWD je ruski rulet.

Salzburg

pre 11 godina

Vozim BMW vec duze godina i nisam imao nikad problema sa snegom mada ga u Ausriji ima i previse. I nebi ga menjao za bilo koji drugi auto

Boost

pre 11 godina

Delimično se slažem sa ovim što je Нови Сад napisao. I ja sam imao problem sa kretanjem u dubokom snegu, ne pritiska dovoljno na pogonsku osovinu bez obzira šta govorili ovde razni "doktori fizike" (a imate i gomilu klipova na youtube-u gde se vidi slično). Za brdo ne znam - uglavnom su putevi bili očišćeni tamo gde sam išao
(Realan, 22. februar 2013 12:03)

Realni prijatelju, nisam profesor fizike vec Pizza majstor a po nekima i moler, do duse, Product developer mehanike, ako je to i bitno?

Sve navedeno je iz mog teksta navedeno za situaciju kad se krece/vozi uz nagib sa zadnjom vucom, nesto sto je kristalno jasno iz mog iznosenja, nesto od cega se i sam u svom postu ogradjujes da neznas ali po prirodi, prozivas? Ok, nereagujem na to licno, to je tvoja stvar ali je 100% tako kao sto sam i napisao.

Za poretanje u snegu na ravni, od presude ce biti staticki raspored masa i u prednosti su uvek automobili sa vecom tezinom na pogonskoj osovini. To su redovno sva FWD auta a u RWD klasi se nalazie Porsche automobili sa motorom pozadi i verujem, kazem verujem Alfa Romeo, recimo 75-ica sa motorom napred a menjacem nazad.

Pozz i opusteno sa snegom, "jaje" izmedju pedale gasa i cipele resava skoro sve robleme ;)

Нови Сад

pre 11 godina

@Pedu

Немам ја ништа против возила и произвођача са задњим погоном, возим један такав.

А ово што кажеш за кретање и померање тежишта уназад има смисла код јачих сила кретања или код већих брзина где отпор ваздуха постаје значајан фактор, код лаганих кретања то се не јавља, или је практично занемарљиво

Sjenicak

pre 11 godina

BMW M je sportski automobil koji je namenjem onima sa manje mozga u glavi i adrenalina u krvi i koji zive za to da kada daju gas zadnji kraj malo seta tamo-vamo i pored sve elektronike ovog sveta. Nije to za devojcice koje voze samo prednju jer je to 'sigurno', Paradoks.

Нови Сад

pre 11 godina

Ово се мени десило, не кажем да не би и са предњом вучом, али има још клипова на ту тематику

http://www.youtube.com/watch?v=ldsUxDx3LYg

Realan

pre 11 godina

Delimično se slažem sa ovim što je Нови Сад napisao. I ja sam imao problem sa kretanjem u dubokom snegu, ne pritiska dovoljno na pogonsku osovinu bez obzira šta govorili ovde razni "doktori fizike" (a imate i gomilu klipova na youtube-u gde se vidi slično). Za brdo ne znam - uglavnom su putevi bili očišćeni tamo gde sam išao

West

pre 11 godina

Ja sam naveo ono sto jeste na osnovu podataka, a vi sto ste neinformisani bmw fanovi, to nije problem. Malo citanja nije na odmet. :D A sto se tice staze, sto je E63 iz 2007 brzi na Ringu od M5? Negde je i neki bmw brzi a to su sitne razlike. Bitno je da AMG dere na pravcu.Proveri slobodno. A i realno, u normalnim uslovima ti ne treba to nista, bitan je auto.put, semafor itd. Vidim sve neke staze po gradovima... hahaha ne budi smesan.

Bojan

pre 11 godina

Opet polemika oko zadnje vuce.Vlasnik sam BMW-a E46 318d i iz iskustva vam govorim da nema nikakvih problema po snegu sa zadnjom vucom.Sve cetiri zimske normalna voznja i to je to,sigurno.Ukusi su razliciti neko voli BMW neko Mercedes neko Audi itd te je suvisno da se vodi rasprava oko toga.Pozdrav svima.

Boost

pre 11 godina

Проблеми настају кад се иде узбрдо .. ... Ту се баш осећа да нема довољно притиска на погонску особину (задњу). Распоред тежине код њега је око 50% на сваку осовину, док код оних са предњим погоном већина притиска је тамо. И ту је главни проблем по зими! Кад нема снeгa пуно је бољи осећај на задњој вучи
(Нови Сад, 21. februar 2013 20:19) .. .. Moram te razocarati, tvoja zapazanja jesu dobra ali tumacenje istih nije. Naime, na uzbrdici auto sa zadnjom vucom ima veci pritisak na zadnjoj osovini sto cini da je masa vs. trakcija gume, misija nemoguce. Probaj da se vratis nazad u osnovnu skolu (u mislima) i da se setis razlaganja sila po paralelogramu, ili fizike i vektora. Kao pomoc u rezonovanju, ako bi zakacio visak za sredinu poda, gde bi visak zavrsio, pod prednjom ili zadnjom osovinom? Nadam se da uocavas da se teziste prenelo na zadnju osovinu, sto je staticki faktor. Sve biva dodatno otezano kad treba krenuti ili ubrzati (sto je i kretanje samo po sebi) jer tada dolazi do dodatnog inertnog dinamickog pomeranja tezista na zadnju osovinu. Mi u Svedskoj imamo benifit da iskoristimo zimske gume sa ekserima koje i potvrdjuju da je problem u trakciji a ne u tezistu jer sa istim, cak i BMWi sa zadnjim vucama u od tebe opisanim uslovima daju izvanredne rezultate, bolji su tada nego FWD.

Pozz ;)

boost@cbc.rs

Mercedes ide samo pravolinijski

pre 11 godina

Ne umete da napravite, drugim recima. :) Mercedes napravio specijalni 4 matic samo za AMG cudovista koji je tezak nekih 50 kg od karbonskih vlakana. Ovi iz bmw kazu, utice na performanse, e pazite sada. E63 AMG-S 4 Matic ubrzava za 3,6 sek do 100. :) A normalni oko 4 sek. A BMW M5 za 4,4.
(West, 21. februar 2013 18:14)
Jeste...i onda dodju taj E63 (bilo samo sa zadnjim ili sa 4matic-om) i M5 na stazu/put sa krivinama i BMW vrti krugove oko Mercedesa...

Pedu

pre 11 godina

@Novi Sad
Aj malo upotrebi glavu i osnovno znanje iz fizike.
Kada automobil (bilo koji) startuje, da li se težina prebacuje na prednju ili zadnju osovinu?
Na koju stranu te vuče sila, napred ili nazad?
Koliko ja znam, nazad, što znači da je opterećenje na zadnjoj osovini najveće, samim i prijanjanje je bolje na zadnjim točkovima.
Kada vozilo startuje na snegu, pre će proklizati automobil sa prednjom vučom, jer se masa vozila prebacuje na zadnju osovinu (prednji kraj vozila se podiže).

Baš bi BMW opstao tolike godine da ne znaju šta rade.
Oni ako i promene nešto, promeniće zato što to tržište zahteva, ne zato što neko misli da je tako bolje.
Vidiš da neće ni menjač da menjaju, i ako je možda praktičnija automatika i elektronika.
Ljudi vole sami da promene brzinu, to ćemo i da im prodamo, kraj priče.

Нови Сад

pre 11 godina

Видим да се полемише о задњој вучи и зимским условима, па да изнесем своје утиске. Имам BMW 118d 2008, Michelin Alpin A3 гуме на свим точковима. Кад је снег на путу утабан тад нема неких проблема, наравно ако се пажљиво вози. Проблеми настају кад се иде узбрдо или кад треба ауто покренути из дубљег снега (рецимо 15-ак cm). Ту се баш осећа да нема довољно притиска на погонску особину (задњу). Распоред тежине код њега је око 50% на сваку осовину, док код оних са предњим погоном већина притиска је тамо. И ту је главни проблем по зими! Кад нема сниги пуно је бољи осећај на задњој вучи

Vladimir

pre 11 godina

@ winter

Nema nikakvog razloga da se poludi zbog zadnje vuče na snegu, osim ako vozač ne očekuje previše, sedajući u auto sa puno entuzijazma i sa ćelavim gumama. Jer po tome, vozačima posebno ranijih modela BMW-a i Mercedesa, Alfa Romea... su trebali uz auto da prodaju i ekipu hitne pomoći. Ko poštuje ono čime raspolaže i svestan je toga, neće imati problema. Onaj ko to ne poštuje može imati svu pomoć elektronike, i ne opet mu ne vredi ništa. Jer, dosta saobraćajki se upravo i dešava, jer neko precenjuje mogućnosti auta i sopstvenih vozačkih sposobnosti.

Pozdrav!

West

pre 11 godina

Ne umete da napravite, drugim recima. :) Mercedes napravio specijalni 4 matic samo za AMG cudovista koji je tezak nekih 50 kg od karbonskih vlakana. Ovi iz bmw kazu, utice na performanse, e pazite sada. E63 AMG-S 4 Matic ubrzava za 3,6 sek do 100. :) A normalni oko 4 sek. A BMW M5 za 4,4.

Ovich

pre 11 godina

@winter

Zadnja vuce ide mnogo bolje po snegu nego prednja. A maksimalno je bezbedna zbog elektronske.

Ja sa BMWom jedva cekam da padne sneg.

Kole

pre 11 godina

Zadnji pogon je u zimskim uslovima problematičan samo na ljetnjim gumama. Dovoljne su najjeftinije zimske gume i uživanje u BMW-u tokom zime je zagarantovano.

Nemanja

pre 11 godina

Treba da znas razliku izmedju X6M, 550dM i M5, M6... Pravi M modeli su lizmuzine i kupei, sa benzinskim motorom i zadnjim pogonom. M550d je dizel i moze se poruciti sa Xdrive-om. Isto tako ni 135M nije pravi M. Manja masa i bolja raspodela mase su zasluzni za odlicno ponasanje vozila u krivinama i tu su bolji. Na pravcu, pri ubrzanju su bolji automobili sa AWD pogonom ali tu je samo kljucan veliki motor. To isto vazi za 90 posto sportskih automobila. Sto manja masa i zadnji pogon...
Iako bi ja, da imam te pare i hocu sportski auto sa toliko konja uzeo sa AWD zbog bolje trakcije po kisi i klizavom, jer je to ipak ozbiljna kolicina konja.

winter

pre 11 godina

Snijeg-zadnja vuca-parkiraj u garazu!... Pogotovo sto svi jedva cekaju snijeg da se uhvate lopate i ociste ispred svojih zgrada i kuca..Imao sam milion situacija za poludit zbog zadnje vuce

Ilija

pre 11 godina

Pozdravljam odluku i konacno nesto pametno da stigne iz BMW-a u poslednjih nekoliko godina! Nadam se da ce se ta filozofija preneti i na sledecu generaciju serije 1 za koju se prica da ce biti sa prednjim pogonom.
Ono sto ne pozdravljam je M izdanje GT 3, ne treba nama to vec Z4 M! Roadsteri su oduvek bili sportasi, a ne karavani ili neki njihovi hibridni rodjaci!

swedenonline

pre 11 godina

Pametno, maskirsnje ekstra mase bi zahtevalo nadpunjenje motors, turbo, kompresor, neko resenje koje treba da da ovilan prinos obrtnog momenta, sto i dalje po pitanju upravljivosti ekstra tezinom nebi rezultiralo u zadrzavanje osecaja koju M modeli pruzaju. Fizika se kroz inertne mase opoziva i inzenjerima u BMWu netreba crtati patke na papiru. Da ima smisla, F1 bi bili 4WD. Pametnom dosta!

swedenonline

pre 11 godina

Pametno, maskirsnje ekstra mase bi zahtevalo nadpunjenje motors, turbo, kompresor, neko resenje koje treba da da ovilan prinos obrtnog momenta, sto i dalje po pitanju upravljivosti ekstra tezinom nebi rezultiralo u zadrzavanje osecaja koju M modeli pruzaju. Fizika se kroz inertne mase opoziva i inzenjerima u BMWu netreba crtati patke na papiru. Da ima smisla, F1 bi bili 4WD. Pametnom dosta!

Kole

pre 11 godina

Zadnji pogon je u zimskim uslovima problematičan samo na ljetnjim gumama. Dovoljne su najjeftinije zimske gume i uživanje u BMW-u tokom zime je zagarantovano.

Mercedes ide samo pravolinijski

pre 11 godina

Ne umete da napravite, drugim recima. :) Mercedes napravio specijalni 4 matic samo za AMG cudovista koji je tezak nekih 50 kg od karbonskih vlakana. Ovi iz bmw kazu, utice na performanse, e pazite sada. E63 AMG-S 4 Matic ubrzava za 3,6 sek do 100. :) A normalni oko 4 sek. A BMW M5 za 4,4.
(West, 21. februar 2013 18:14)
Jeste...i onda dodju taj E63 (bilo samo sa zadnjim ili sa 4matic-om) i M5 na stazu/put sa krivinama i BMW vrti krugove oko Mercedesa...

Ilija

pre 11 godina

Pozdravljam odluku i konacno nesto pametno da stigne iz BMW-a u poslednjih nekoliko godina! Nadam se da ce se ta filozofija preneti i na sledecu generaciju serije 1 za koju se prica da ce biti sa prednjim pogonom.
Ono sto ne pozdravljam je M izdanje GT 3, ne treba nama to vec Z4 M! Roadsteri su oduvek bili sportasi, a ne karavani ili neki njihovi hibridni rodjaci!

West

pre 11 godina

Ne umete da napravite, drugim recima. :) Mercedes napravio specijalni 4 matic samo za AMG cudovista koji je tezak nekih 50 kg od karbonskih vlakana. Ovi iz bmw kazu, utice na performanse, e pazite sada. E63 AMG-S 4 Matic ubrzava za 3,6 sek do 100. :) A normalni oko 4 sek. A BMW M5 za 4,4.

Нови Сад

pre 11 godina

Видим да се полемише о задњој вучи и зимским условима, па да изнесем своје утиске. Имам BMW 118d 2008, Michelin Alpin A3 гуме на свим точковима. Кад је снег на путу утабан тад нема неких проблема, наравно ако се пажљиво вози. Проблеми настају кад се иде узбрдо или кад треба ауто покренути из дубљег снега (рецимо 15-ак cm). Ту се баш осећа да нема довољно притиска на погонску особину (задњу). Распоред тежине код њега је око 50% на сваку осовину, док код оних са предњим погоном већина притиска је тамо. И ту је главни проблем по зими! Кад нема сниги пуно је бољи осећај на задњој вучи

Bojan

pre 11 godina

Opet polemika oko zadnje vuce.Vlasnik sam BMW-a E46 318d i iz iskustva vam govorim da nema nikakvih problema po snegu sa zadnjom vucom.Sve cetiri zimske normalna voznja i to je to,sigurno.Ukusi su razliciti neko voli BMW neko Mercedes neko Audi itd te je suvisno da se vodi rasprava oko toga.Pozdrav svima.

winter

pre 11 godina

Snijeg-zadnja vuca-parkiraj u garazu!... Pogotovo sto svi jedva cekaju snijeg da se uhvate lopate i ociste ispred svojih zgrada i kuca..Imao sam milion situacija za poludit zbog zadnje vuce

Ovich

pre 11 godina

@winter

Zadnja vuce ide mnogo bolje po snegu nego prednja. A maksimalno je bezbedna zbog elektronske.

Ja sa BMWom jedva cekam da padne sneg.

Vladimir

pre 11 godina

@ winter

Nema nikakvog razloga da se poludi zbog zadnje vuče na snegu, osim ako vozač ne očekuje previše, sedajući u auto sa puno entuzijazma i sa ćelavim gumama. Jer po tome, vozačima posebno ranijih modela BMW-a i Mercedesa, Alfa Romea... su trebali uz auto da prodaju i ekipu hitne pomoći. Ko poštuje ono čime raspolaže i svestan je toga, neće imati problema. Onaj ko to ne poštuje može imati svu pomoć elektronike, i ne opet mu ne vredi ništa. Jer, dosta saobraćajki se upravo i dešava, jer neko precenjuje mogućnosti auta i sopstvenih vozačkih sposobnosti.

Pozdrav!

Nemanja

pre 11 godina

Treba da znas razliku izmedju X6M, 550dM i M5, M6... Pravi M modeli su lizmuzine i kupei, sa benzinskim motorom i zadnjim pogonom. M550d je dizel i moze se poruciti sa Xdrive-om. Isto tako ni 135M nije pravi M. Manja masa i bolja raspodela mase su zasluzni za odlicno ponasanje vozila u krivinama i tu su bolji. Na pravcu, pri ubrzanju su bolji automobili sa AWD pogonom ali tu je samo kljucan veliki motor. To isto vazi za 90 posto sportskih automobila. Sto manja masa i zadnji pogon...
Iako bi ja, da imam te pare i hocu sportski auto sa toliko konja uzeo sa AWD zbog bolje trakcije po kisi i klizavom, jer je to ipak ozbiljna kolicina konja.

Boost

pre 11 godina

Проблеми настају кад се иде узбрдо .. ... Ту се баш осећа да нема довољно притиска на погонску особину (задњу). Распоред тежине код њега је око 50% на сваку осовину, док код оних са предњим погоном већина притиска је тамо. И ту је главни проблем по зими! Кад нема снeгa пуно је бољи осећај на задњој вучи
(Нови Сад, 21. februar 2013 20:19) .. .. Moram te razocarati, tvoja zapazanja jesu dobra ali tumacenje istih nije. Naime, na uzbrdici auto sa zadnjom vucom ima veci pritisak na zadnjoj osovini sto cini da je masa vs. trakcija gume, misija nemoguce. Probaj da se vratis nazad u osnovnu skolu (u mislima) i da se setis razlaganja sila po paralelogramu, ili fizike i vektora. Kao pomoc u rezonovanju, ako bi zakacio visak za sredinu poda, gde bi visak zavrsio, pod prednjom ili zadnjom osovinom? Nadam se da uocavas da se teziste prenelo na zadnju osovinu, sto je staticki faktor. Sve biva dodatno otezano kad treba krenuti ili ubrzati (sto je i kretanje samo po sebi) jer tada dolazi do dodatnog inertnog dinamickog pomeranja tezista na zadnju osovinu. Mi u Svedskoj imamo benifit da iskoristimo zimske gume sa ekserima koje i potvrdjuju da je problem u trakciji a ne u tezistu jer sa istim, cak i BMWi sa zadnjim vucama u od tebe opisanim uslovima daju izvanredne rezultate, bolji su tada nego FWD.

Pozz ;)

boost@cbc.rs

Pedu

pre 11 godina

@Novi Sad
Aj malo upotrebi glavu i osnovno znanje iz fizike.
Kada automobil (bilo koji) startuje, da li se težina prebacuje na prednju ili zadnju osovinu?
Na koju stranu te vuče sila, napred ili nazad?
Koliko ja znam, nazad, što znači da je opterećenje na zadnjoj osovini najveće, samim i prijanjanje je bolje na zadnjim točkovima.
Kada vozilo startuje na snegu, pre će proklizati automobil sa prednjom vučom, jer se masa vozila prebacuje na zadnju osovinu (prednji kraj vozila se podiže).

Baš bi BMW opstao tolike godine da ne znaju šta rade.
Oni ako i promene nešto, promeniće zato što to tržište zahteva, ne zato što neko misli da je tako bolje.
Vidiš da neće ni menjač da menjaju, i ako je možda praktičnija automatika i elektronika.
Ljudi vole sami da promene brzinu, to ćemo i da im prodamo, kraj priče.

West

pre 11 godina

Ja sam naveo ono sto jeste na osnovu podataka, a vi sto ste neinformisani bmw fanovi, to nije problem. Malo citanja nije na odmet. :D A sto se tice staze, sto je E63 iz 2007 brzi na Ringu od M5? Negde je i neki bmw brzi a to su sitne razlike. Bitno je da AMG dere na pravcu.Proveri slobodno. A i realno, u normalnim uslovima ti ne treba to nista, bitan je auto.put, semafor itd. Vidim sve neke staze po gradovima... hahaha ne budi smesan.

Boost

pre 11 godina

Delimično se slažem sa ovim što je Нови Сад napisao. I ja sam imao problem sa kretanjem u dubokom snegu, ne pritiska dovoljno na pogonsku osovinu bez obzira šta govorili ovde razni "doktori fizike" (a imate i gomilu klipova na youtube-u gde se vidi slično). Za brdo ne znam - uglavnom su putevi bili očišćeni tamo gde sam išao
(Realan, 22. februar 2013 12:03)

Realni prijatelju, nisam profesor fizike vec Pizza majstor a po nekima i moler, do duse, Product developer mehanike, ako je to i bitno?

Sve navedeno je iz mog teksta navedeno za situaciju kad se krece/vozi uz nagib sa zadnjom vucom, nesto sto je kristalno jasno iz mog iznosenja, nesto od cega se i sam u svom postu ogradjujes da neznas ali po prirodi, prozivas? Ok, nereagujem na to licno, to je tvoja stvar ali je 100% tako kao sto sam i napisao.

Za poretanje u snegu na ravni, od presude ce biti staticki raspored masa i u prednosti su uvek automobili sa vecom tezinom na pogonskoj osovini. To su redovno sva FWD auta a u RWD klasi se nalazie Porsche automobili sa motorom pozadi i verujem, kazem verujem Alfa Romeo, recimo 75-ica sa motorom napred a menjacem nazad.

Pozz i opusteno sa snegom, "jaje" izmedju pedale gasa i cipele resava skoro sve robleme ;)

Realan

pre 11 godina

Delimično se slažem sa ovim što je Нови Сад napisao. I ja sam imao problem sa kretanjem u dubokom snegu, ne pritiska dovoljno na pogonsku osovinu bez obzira šta govorili ovde razni "doktori fizike" (a imate i gomilu klipova na youtube-u gde se vidi slično). Za brdo ne znam - uglavnom su putevi bili očišćeni tamo gde sam išao

Нови Сад

pre 11 godina

Ово се мени десило, не кажем да не би и са предњом вучом, али има још клипова на ту тематику

http://www.youtube.com/watch?v=ldsUxDx3LYg

Pedu

pre 11 godina

@Нови Сад
Drvimo mi svi ovde bez veze.
Sve je u dobrim pneumaticima i osećaju.
Naravno, postoje situacije kada ništa ne pomaže.
Ovaj link što je postavljen, meni se to dešavalo sa svakim pogonom.
Sve zavisi od situacije.
Ove zime kod Šest kaplara nisam mogao da se pomerim sa parkinga, sa zimskim gumama i kontrolom proklizavanja (BMW), na ravnom.
Ali parkirao sam na ledu i džaba sve, dok me nisu pogurali.
Dok opet, Debelo Brdo pređem bez problema po snegu.
Nigde ne stanem, nigde ne proklizam.
A dešavalo mi se dok sam vozio sa prednjom vučom, ne mogu da se pomerim sa mesta, dok ne krenem u rikverc uzbrdo.

U suštini, vodimo pezpredmetnu raspravu.
Šta je starije, kokoška ili jaje?

Naučio sam da vozim sa zadnjom vučom, imam dobre gume, i nemam nikakvih problema (bar do sada nisam imao).

Boost

pre 11 godina

(Salzburg, 22. februar 2013 22:57) .. savelikom verovatnocom da budem napljuvan ali moram da kazem: Naravno kad vozite kao babe, svaki put kad prolazim kroz Austriju, kilometarske kolone iza grtalica, i svi smetate,zajednono sa grtalicama, nemoze covek normalno da vozi od vas ;) A Svedska daleko :)

nn

pre 11 godina

Vozio sam novog BMW-a 740i i moram reći da nikada nisam vozio gori auto što se tiče upravljivosti i ponašanja na putu. Dovoljno je samo malo kiše a o snegu i ledu da ne govorim pa da ti se smuči i auto i vožnja. Posle toga svaki naredni auto mi je bio ili 4matic ili X drive. Voziti BMW od 600ks sa pogonom samo na zadnji pogon je više nego teško i zahtevno, pogotovo zato što je tako jake automobile prosto nemoguće voziti polako i normalno. Mercedes počinje da radi nove AMG modele sa 4matic pogonom i mislim da je to pun pogodak i pravi odabir za ljude koji kupuju ovako jake i brze automobile.

Mickey

pre 11 godina

116i + Pirelli SnowSport 210 195x55x16 RFT x4 i ide kao tenk. I uzbrdo, i nizbrdo, i po ravnom i po utabanom a i po neutabanom. Mislim da je problem 180€/kom, pa prosecan srbin "'oce tera BemVe Jca" al nema pare za osnovnu stvar... Dobre gume. A ovja sto kaze da mu je 740i najgori auto koji je vozio... brate, ja samo mogu da kazem da ti iskreno, najiskrenije, zavidim.

Salzburg

pre 11 godina

Vozim BMW vec duze godina i nisam imao nikad problema sa snegom mada ga u Ausriji ima i previse. I nebi ga menjao za bilo koji drugi auto

Нови Сад

pre 11 godina

@Pedu

Немам ја ништа против возила и произвођача са задњим погоном, возим један такав.

А ово што кажеш за кретање и померање тежишта уназад има смисла код јачих сила кретања или код већих брзина где отпор ваздуха постаје значајан фактор, код лаганих кретања то се не јавља, или је практично занемарљиво

Sjenicak

pre 11 godina

BMW M je sportski automobil koji je namenjem onima sa manje mozga u glavi i adrenalina u krvi i koji zive za to da kada daju gas zadnji kraj malo seta tamo-vamo i pored sve elektronike ovog sveta. Nije to za devojcice koje voze samo prednju jer je to 'sigurno', Paradoks.

Mačak

pre 11 godina

Ja ne znam što mlatite sa tim opterećenjima na pogonsku osovinu... Ima to veze naravno, ali FWD vuče auto a RWD gura nešto ispred, tako da je prirodno da kliza. Po meni uopšte nije problem kretanja, ili čak uzbrdice, problem je malo leda u krivini, ili slično. U CG svaki put od juga ka sjeveru sa RWD je ruski rulet.

West

pre 11 godina

Ne umete da napravite, drugim recima. :) Mercedes napravio specijalni 4 matic samo za AMG cudovista koji je tezak nekih 50 kg od karbonskih vlakana. Ovi iz bmw kazu, utice na performanse, e pazite sada. E63 AMG-S 4 Matic ubrzava za 3,6 sek do 100. :) A normalni oko 4 sek. A BMW M5 za 4,4.

winter

pre 11 godina

Snijeg-zadnja vuca-parkiraj u garazu!... Pogotovo sto svi jedva cekaju snijeg da se uhvate lopate i ociste ispred svojih zgrada i kuca..Imao sam milion situacija za poludit zbog zadnje vuce

Ovich

pre 11 godina

@winter

Zadnja vuce ide mnogo bolje po snegu nego prednja. A maksimalno je bezbedna zbog elektronske.

Ja sa BMWom jedva cekam da padne sneg.

swedenonline

pre 11 godina

Pametno, maskirsnje ekstra mase bi zahtevalo nadpunjenje motors, turbo, kompresor, neko resenje koje treba da da ovilan prinos obrtnog momenta, sto i dalje po pitanju upravljivosti ekstra tezinom nebi rezultiralo u zadrzavanje osecaja koju M modeli pruzaju. Fizika se kroz inertne mase opoziva i inzenjerima u BMWu netreba crtati patke na papiru. Da ima smisla, F1 bi bili 4WD. Pametnom dosta!

Kole

pre 11 godina

Zadnji pogon je u zimskim uslovima problematičan samo na ljetnjim gumama. Dovoljne su najjeftinije zimske gume i uživanje u BMW-u tokom zime je zagarantovano.

Ilija

pre 11 godina

Pozdravljam odluku i konacno nesto pametno da stigne iz BMW-a u poslednjih nekoliko godina! Nadam se da ce se ta filozofija preneti i na sledecu generaciju serije 1 za koju se prica da ce biti sa prednjim pogonom.
Ono sto ne pozdravljam je M izdanje GT 3, ne treba nama to vec Z4 M! Roadsteri su oduvek bili sportasi, a ne karavani ili neki njihovi hibridni rodjaci!

West

pre 11 godina

Ja sam naveo ono sto jeste na osnovu podataka, a vi sto ste neinformisani bmw fanovi, to nije problem. Malo citanja nije na odmet. :D A sto se tice staze, sto je E63 iz 2007 brzi na Ringu od M5? Negde je i neki bmw brzi a to su sitne razlike. Bitno je da AMG dere na pravcu.Proveri slobodno. A i realno, u normalnim uslovima ti ne treba to nista, bitan je auto.put, semafor itd. Vidim sve neke staze po gradovima... hahaha ne budi smesan.

Mercedes ide samo pravolinijski

pre 11 godina

Ne umete da napravite, drugim recima. :) Mercedes napravio specijalni 4 matic samo za AMG cudovista koji je tezak nekih 50 kg od karbonskih vlakana. Ovi iz bmw kazu, utice na performanse, e pazite sada. E63 AMG-S 4 Matic ubrzava za 3,6 sek do 100. :) A normalni oko 4 sek. A BMW M5 za 4,4.
(West, 21. februar 2013 18:14)
Jeste...i onda dodju taj E63 (bilo samo sa zadnjim ili sa 4matic-om) i M5 na stazu/put sa krivinama i BMW vrti krugove oko Mercedesa...

Nemanja

pre 11 godina

Treba da znas razliku izmedju X6M, 550dM i M5, M6... Pravi M modeli su lizmuzine i kupei, sa benzinskim motorom i zadnjim pogonom. M550d je dizel i moze se poruciti sa Xdrive-om. Isto tako ni 135M nije pravi M. Manja masa i bolja raspodela mase su zasluzni za odlicno ponasanje vozila u krivinama i tu su bolji. Na pravcu, pri ubrzanju su bolji automobili sa AWD pogonom ali tu je samo kljucan veliki motor. To isto vazi za 90 posto sportskih automobila. Sto manja masa i zadnji pogon...
Iako bi ja, da imam te pare i hocu sportski auto sa toliko konja uzeo sa AWD zbog bolje trakcije po kisi i klizavom, jer je to ipak ozbiljna kolicina konja.

Нови Сад

pre 11 godina

Видим да се полемише о задњој вучи и зимским условима, па да изнесем своје утиске. Имам BMW 118d 2008, Michelin Alpin A3 гуме на свим точковима. Кад је снег на путу утабан тад нема неких проблема, наравно ако се пажљиво вози. Проблеми настају кад се иде узбрдо или кад треба ауто покренути из дубљег снега (рецимо 15-ак cm). Ту се баш осећа да нема довољно притиска на погонску особину (задњу). Распоред тежине код њега је око 50% на сваку осовину, док код оних са предњим погоном већина притиска је тамо. И ту је главни проблем по зими! Кад нема сниги пуно је бољи осећај на задњој вучи

Pedu

pre 11 godina

@Novi Sad
Aj malo upotrebi glavu i osnovno znanje iz fizike.
Kada automobil (bilo koji) startuje, da li se težina prebacuje na prednju ili zadnju osovinu?
Na koju stranu te vuče sila, napred ili nazad?
Koliko ja znam, nazad, što znači da je opterećenje na zadnjoj osovini najveće, samim i prijanjanje je bolje na zadnjim točkovima.
Kada vozilo startuje na snegu, pre će proklizati automobil sa prednjom vučom, jer se masa vozila prebacuje na zadnju osovinu (prednji kraj vozila se podiže).

Baš bi BMW opstao tolike godine da ne znaju šta rade.
Oni ako i promene nešto, promeniće zato što to tržište zahteva, ne zato što neko misli da je tako bolje.
Vidiš da neće ni menjač da menjaju, i ako je možda praktičnija automatika i elektronika.
Ljudi vole sami da promene brzinu, to ćemo i da im prodamo, kraj priče.

Boost

pre 11 godina

(Salzburg, 22. februar 2013 22:57) .. savelikom verovatnocom da budem napljuvan ali moram da kazem: Naravno kad vozite kao babe, svaki put kad prolazim kroz Austriju, kilometarske kolone iza grtalica, i svi smetate,zajednono sa grtalicama, nemoze covek normalno da vozi od vas ;) A Svedska daleko :)

Bojan

pre 11 godina

Opet polemika oko zadnje vuce.Vlasnik sam BMW-a E46 318d i iz iskustva vam govorim da nema nikakvih problema po snegu sa zadnjom vucom.Sve cetiri zimske normalna voznja i to je to,sigurno.Ukusi su razliciti neko voli BMW neko Mercedes neko Audi itd te je suvisno da se vodi rasprava oko toga.Pozdrav svima.

Realan

pre 11 godina

Delimično se slažem sa ovim što je Нови Сад napisao. I ja sam imao problem sa kretanjem u dubokom snegu, ne pritiska dovoljno na pogonsku osovinu bez obzira šta govorili ovde razni "doktori fizike" (a imate i gomilu klipova na youtube-u gde se vidi slično). Za brdo ne znam - uglavnom su putevi bili očišćeni tamo gde sam išao

Нови Сад

pre 11 godina

@Pedu

Немам ја ништа против возила и произвођача са задњим погоном, возим један такав.

А ово што кажеш за кретање и померање тежишта уназад има смисла код јачих сила кретања или код већих брзина где отпор ваздуха постаје значајан фактор, код лаганих кретања то се не јавља, или је практично занемарљиво

Sjenicak

pre 11 godina

BMW M je sportski automobil koji je namenjem onima sa manje mozga u glavi i adrenalina u krvi i koji zive za to da kada daju gas zadnji kraj malo seta tamo-vamo i pored sve elektronike ovog sveta. Nije to za devojcice koje voze samo prednju jer je to 'sigurno', Paradoks.

Salzburg

pre 11 godina

Vozim BMW vec duze godina i nisam imao nikad problema sa snegom mada ga u Ausriji ima i previse. I nebi ga menjao za bilo koji drugi auto

nn

pre 11 godina

Vozio sam novog BMW-a 740i i moram reći da nikada nisam vozio gori auto što se tiče upravljivosti i ponašanja na putu. Dovoljno je samo malo kiše a o snegu i ledu da ne govorim pa da ti se smuči i auto i vožnja. Posle toga svaki naredni auto mi je bio ili 4matic ili X drive. Voziti BMW od 600ks sa pogonom samo na zadnji pogon je više nego teško i zahtevno, pogotovo zato što je tako jake automobile prosto nemoguće voziti polako i normalno. Mercedes počinje da radi nove AMG modele sa 4matic pogonom i mislim da je to pun pogodak i pravi odabir za ljude koji kupuju ovako jake i brze automobile.

Vladimir

pre 11 godina

@ winter

Nema nikakvog razloga da se poludi zbog zadnje vuče na snegu, osim ako vozač ne očekuje previše, sedajući u auto sa puno entuzijazma i sa ćelavim gumama. Jer po tome, vozačima posebno ranijih modela BMW-a i Mercedesa, Alfa Romea... su trebali uz auto da prodaju i ekipu hitne pomoći. Ko poštuje ono čime raspolaže i svestan je toga, neće imati problema. Onaj ko to ne poštuje može imati svu pomoć elektronike, i ne opet mu ne vredi ništa. Jer, dosta saobraćajki se upravo i dešava, jer neko precenjuje mogućnosti auta i sopstvenih vozačkih sposobnosti.

Pozdrav!

Boost

pre 11 godina

Проблеми настају кад се иде узбрдо .. ... Ту се баш осећа да нема довољно притиска на погонску особину (задњу). Распоред тежине код њега је око 50% на сваку осовину, док код оних са предњим погоном већина притиска је тамо. И ту је главни проблем по зими! Кад нема снeгa пуно је бољи осећај на задњој вучи
(Нови Сад, 21. februar 2013 20:19) .. .. Moram te razocarati, tvoja zapazanja jesu dobra ali tumacenje istih nije. Naime, na uzbrdici auto sa zadnjom vucom ima veci pritisak na zadnjoj osovini sto cini da je masa vs. trakcija gume, misija nemoguce. Probaj da se vratis nazad u osnovnu skolu (u mislima) i da se setis razlaganja sila po paralelogramu, ili fizike i vektora. Kao pomoc u rezonovanju, ako bi zakacio visak za sredinu poda, gde bi visak zavrsio, pod prednjom ili zadnjom osovinom? Nadam se da uocavas da se teziste prenelo na zadnju osovinu, sto je staticki faktor. Sve biva dodatno otezano kad treba krenuti ili ubrzati (sto je i kretanje samo po sebi) jer tada dolazi do dodatnog inertnog dinamickog pomeranja tezista na zadnju osovinu. Mi u Svedskoj imamo benifit da iskoristimo zimske gume sa ekserima koje i potvrdjuju da je problem u trakciji a ne u tezistu jer sa istim, cak i BMWi sa zadnjim vucama u od tebe opisanim uslovima daju izvanredne rezultate, bolji su tada nego FWD.

Pozz ;)

boost@cbc.rs

Нови Сад

pre 11 godina

Ово се мени десило, не кажем да не би и са предњом вучом, али има још клипова на ту тематику

http://www.youtube.com/watch?v=ldsUxDx3LYg

Pedu

pre 11 godina

@Нови Сад
Drvimo mi svi ovde bez veze.
Sve je u dobrim pneumaticima i osećaju.
Naravno, postoje situacije kada ništa ne pomaže.
Ovaj link što je postavljen, meni se to dešavalo sa svakim pogonom.
Sve zavisi od situacije.
Ove zime kod Šest kaplara nisam mogao da se pomerim sa parkinga, sa zimskim gumama i kontrolom proklizavanja (BMW), na ravnom.
Ali parkirao sam na ledu i džaba sve, dok me nisu pogurali.
Dok opet, Debelo Brdo pređem bez problema po snegu.
Nigde ne stanem, nigde ne proklizam.
A dešavalo mi se dok sam vozio sa prednjom vučom, ne mogu da se pomerim sa mesta, dok ne krenem u rikverc uzbrdo.

U suštini, vodimo pezpredmetnu raspravu.
Šta je starije, kokoška ili jaje?

Naučio sam da vozim sa zadnjom vučom, imam dobre gume, i nemam nikakvih problema (bar do sada nisam imao).

Boost

pre 11 godina

Delimično se slažem sa ovim što je Нови Сад napisao. I ja sam imao problem sa kretanjem u dubokom snegu, ne pritiska dovoljno na pogonsku osovinu bez obzira šta govorili ovde razni "doktori fizike" (a imate i gomilu klipova na youtube-u gde se vidi slično). Za brdo ne znam - uglavnom su putevi bili očišćeni tamo gde sam išao
(Realan, 22. februar 2013 12:03)

Realni prijatelju, nisam profesor fizike vec Pizza majstor a po nekima i moler, do duse, Product developer mehanike, ako je to i bitno?

Sve navedeno je iz mog teksta navedeno za situaciju kad se krece/vozi uz nagib sa zadnjom vucom, nesto sto je kristalno jasno iz mog iznosenja, nesto od cega se i sam u svom postu ogradjujes da neznas ali po prirodi, prozivas? Ok, nereagujem na to licno, to je tvoja stvar ali je 100% tako kao sto sam i napisao.

Za poretanje u snegu na ravni, od presude ce biti staticki raspored masa i u prednosti su uvek automobili sa vecom tezinom na pogonskoj osovini. To su redovno sva FWD auta a u RWD klasi se nalazie Porsche automobili sa motorom pozadi i verujem, kazem verujem Alfa Romeo, recimo 75-ica sa motorom napred a menjacem nazad.

Pozz i opusteno sa snegom, "jaje" izmedju pedale gasa i cipele resava skoro sve robleme ;)

Mačak

pre 11 godina

Ja ne znam što mlatite sa tim opterećenjima na pogonsku osovinu... Ima to veze naravno, ali FWD vuče auto a RWD gura nešto ispred, tako da je prirodno da kliza. Po meni uopšte nije problem kretanja, ili čak uzbrdice, problem je malo leda u krivini, ili slično. U CG svaki put od juga ka sjeveru sa RWD je ruski rulet.

Mickey

pre 11 godina

116i + Pirelli SnowSport 210 195x55x16 RFT x4 i ide kao tenk. I uzbrdo, i nizbrdo, i po ravnom i po utabanom a i po neutabanom. Mislim da je problem 180€/kom, pa prosecan srbin "'oce tera BemVe Jca" al nema pare za osnovnu stvar... Dobre gume. A ovja sto kaze da mu je 740i najgori auto koji je vozio... brate, ja samo mogu da kazem da ti iskreno, najiskrenije, zavidim.