Aktuelno

Nedelja, 07.01.2024.

10:44

Dacia znatno spustila cene: Imaju najjeftinijeg "strujaša" u Evropi

Izvor: Kliks

Dacia znatno spustila cene: Imaju najjeftinijeg "strujaša" u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Cobbe

pre 5 meseci

Oko ostalih zagadjivaca - elektrana, brodova, aviona - niko se ne seti da spomene secu suma. Amazonija (koju su zvali "pluca sveta") se kasapi, a o ponovnom posumljavanju se slabo prica. Po meni je veci problem smanjena transformacija CO2 u O2, nego stvaranje CO2.

Nekad se na jedan stan u zgradi sadilo jedno drvo. A sad se sece park, ne bi li izgradili jos jednu zgradu.

Tata

pre 5 meseci

Ovaj auto se ne prodaje u Srbiji! Uz subvencije, bio bi po ovim cenama ispod 15000 evra, ali dzaba. A i ostali Dacia modeli su kod nas skuplji nego na drugim trzistima, verovatno zahvaljujuci uvozniku.

Milutin

pre 5 meseci

Neki se pozivaju na slobodnu trgovinu, to ne poštuju kinezi. Koji auto su kinezi proizvodili dok Tesla nije pustila svoje projekte bez nadoknade? A neverovatno kvalitetani automobili iz Rusije, onu koju su preuzeli fantastični kineski automobili, možete uzeti pored svake ulice u Rusiji, Kazahstanu...jer ti neverovatni benzinci ne idu kada je mrazić.O kvalitetu kineza govori da ih niko ne preuzima i šlepuje jer...ono što se krivo rodi, vreme ne isparavi. A ti elektro kinezi, za kojima žudi srbadija...iako su ukrali ne valja.Ako obožavate miris kineske plastike, kineskih nudli,svakog kineskog proizvoda koji nije izradjen pod stranom kontrolom, i obožavate taj mio kineski smrad...Idite u kinesku radnju i duboko udahnite...

petar markovic

pre 5 meseci

Citajuci komentare jasno je da Dacija ima zaradu i kada je spustila cene, sto znaci da nas generalno auto industrija dere. Pazi sad ovo.
(Vlada, 08. januar 2024 15:22)


naravno da je tako. ja tvrdim da je apsolutno nemoguce da rat u ukrajini, korona i sve ostalo opravdava da npr fiat tipo do juce bude 10.5 hiljada, a sad barem 20 hiljada evra i takvih primera ima jos. to je prosto vredjanje inteligencije. ali posto u ovom narodu ima mnogo multimilionera, kojima je ispod casti da plate kola manje od 25 hiljada evra, a to zakljucujem po komentarima na ovom sajtu, onda stvarno za srpsko trziste i ne treba da postoji automobil ispod 25 hiljada evra

Kanta

pre 5 meseci

Kanta olupina!!
Unutra moze da sedne samo neko ispod 175cm jer iznad toga glava ide u krov....za putnike pozadi necu ni da pricam osim ako nisu neka deca ali treba doooobro razmisliti da li uopste voziti decu u autu koji je dobio 0 (slovima NULA) zvezdica na EURO NCAP testu.
Dakle- KANTA OLUPINA!!!

Vlada

pre 5 meseci

Citajuci komentare jasno je da Dacija ima zaradu i kada je spustila cene, sto znaci da nas generalno auto industrija dere. Pazi sad ovo. Ako pogledamo cene elektricnih bicikala u nemackoj, koje se krecu od 2000 evra pa do modela koji su skuplji od pomenute dacije, mogu slobodno reci biciklisticka industrija jos vise dere!

Mirko

pre 5 meseci

Ko hoće da vidi broj javnih punjača u Srbiji, neka baci pogled na plugshare.com
Narandžasti su brzi i plaćaju se, a zeleni pune nekoliko sati i često su besplatni.

Mario

pre 5 meseci

Kada kompanija skine cijenu auta koji košta 21-24.000 eura za 7.000 onda vam je jasno da su zarade enormne. Taj isti auto u Kini košta 7-9.000 eura i onda ga prevezu u Europu, stave na njega novu značku i košta 21-24.000 eura.
Da košta kao u Kini ne bi više nitko kupovao aute sa SUS motorom što se u Kini i događa. Eventualno Plug-in hibrid sa 100 ili 200 km dometa samo na struju (kao što radi BYD) za područja sa manje punjača.
Monopoli polako padaju, a konkurencija se zaoštrava i sada će daleko veći, duplo jači, sigurniji, opremljeniji i sa većim dometom električni C-3 koštati kao do sada Dacia Spring.
I uz to će se na C-3 (barem kod nas) moći dobiti subvencija.
Tako da ipak se kreće u pravom smjeru, a cijene padaju i to ne za malo.

Mario

pre 5 meseci

London school of economics - profa predaje kako mecka S klase kosta 5-6k evra a prodaje se za stotine.
(Cobbe, 7. januar 2024 21:00)

Auto sa SUS motorom imaju oko 10.000 dijelova.
Dakle svaki košta u prosjeku 0,5 eura.
E sada razmisli koliko košta npr. vjetrobransko staklo u nabavi na veliko pa razmisli još jednom šta si napisao.
Možda ti se upali lampica.
Cijena proizvodnje prvog Logana je bila oko 4.000 eura u klot verziji koja nije imala ništa od opreme. Čak ni servo volana.
I to je bilo 2004..

Zicer

pre 5 meseci

Ima jedan problem, koji niko ne pominje! Kome ja da prodam polovan elektricni auto kome su baterije pri isteku?!? Do sada prodam stari auto, dodam pare i kupim mladji! A sta cu sa polovnim elektricnim koga niko nece da kupi? Kako onda da skupim pare da kupim ili nov ili nove baterije, ako ne mogu da prodam stari?

Nuklearni mravojed

pre 5 meseci

Ti nije rumunski auto nego reno sa rumunskim imenom.
(Kiki, 8. januar 2024 01:18)

Konkretno Spring je kineski auto sa Reno/Dacia znackom. Takav mu je i NCAP rating. Sledeca iteracija ce biti bolja. I mozda jeeftinija.

doktor_robotike

pre 5 meseci

mazda cx3 2019. god placena nova 17800 sa 2.0 motorom evo je i dan danas radi ko sat sa 70000 na satu. i sad treba da date za ovu dzezvu od auta 16000 to je sramota

zmaj

pre 5 meseci

auuu, koliko mi eksperata imamo na jednom mestu.. Blago nama
(bm, 07. januar 2024 23:34)

Neverovatno... U sve se razumeju, samo u to ne, kako da zarade više od 400€ mesečno, i kako da ne rintaju 60 sati nedeljno za nekog "gazdu"..

Aca

pre 5 meseci

@Ja,

Izgleda da ljudi misle da u Srbiji nema punjača, ali to nije tačno. U Beogradu ih ima sigurno preko 50. Npr. do Novog Sada na autoputu ima 3 stanice od po nekoliko punjača u smeru ka Novom Sadu, 2 dve stanice u suprotnom. Potražite malo pre nego što zauzmete stav i širite dezinformacije.

Marioo

pre 5 meseci

Voziću samo automobil sa SUS motorom, dok ga potpuno ne zabrane. Zašto? Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila ali nikome ne pada na pamet da dere brodske i energetske kompanije već običan narod. Celokupan drumski transport emituje tek 4% ukupne svetske emisije CO2. Pri tom, struja za vozila se dobija iz prljavih izvora, a reciklaža baterija je još veći ekološki problem od emisije gasova.
(Inatlija, 7. januar 2024 22:46) # Link komentara


Sve je to istina osim ako se ne živi u milionskom gradu, gde se i te kako oseti prelazak sa fosilnih goriva na elektriku. Na primer u Kinu je većina vozila prešla na električni pogon i više gotovo da nema udarnih vesti o zagadjenju vazduha u Kineskim super metropolama, koje su pre pet godina bile svakodnevica. Plus manja je buka.

Inatlija

pre 5 meseci

Koja to termoelektrana zagađuje u najužem centru Beograda više od automobila i autobusa? A da ne postavljam isto pitanje za Pariz, Berlin, London...
(Veliki brat, 7. januar 2024 23:26)

A koji to automobil uopšte zagađuje u mojoj sobi? Dalje od moje prćije me ne interesuje.

Znaš li uopšte šta je cilj zelene agende? - Smanjenje emisije CO2 i efekta staklene bašte. Ne u Beogradu, već u atmosferi ove planete.

Veliki brat

pre 5 meseci

Znači u prevodu svi u Rumuniju po elektro Daciu i onda od države uzeti još 5000 evra na ime pomoći i automobil te izađe nekih 7000-8000 evra nov.

Nije loše pošto ne dozvoljavaju da se kupuju i uvoze Kineski modeli koji su još jeftiniji i kojima je cena 5000-7000 evra.
(Miki, 7. januar 2024 19:12)

Teško da su toliko, možda u fabrici u Kini, kod nas onaj smart-like kinski autić maksimalne brzine 45km/h košta između 7 i 8 hiljada evra.



London school of economics - profa predaje kako mecka S klase kosta 5-6k evra a prodaje se za stotine.
(Cobbe, 7. januar 2024 21:00)

Za tu sumu ne možeš da napraviš ni maketu-model to Mercedesa u prirodnoj veličini od kvalitetnije plastike, a kamoli stvarni auto sa onakvim materijalima. Možda bi moglo kad bi svi inženjeri i radnici radili u nekom gulagu bez plate i ostalih beneficija, a sirovine dobijane besplatno pošto je sve u državnom vlasništvu.

Ne kažem da je zvanična cena realna, ali kad neko ko ne ume dve žice da spoji kako treba priča o tome koliko košta projektovanje i proizvodnja automobila...



Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila...
(Inatlija, 7. januar 2024 22:46)

Koja to termoelektrana zagađuje u najužem centru Beograda više od automobila i autobusa? A da ne postavljam isto pitanje za Pariz, Berlin, London...

Veliki brat

pre 5 meseci

I sad neko treba da da 20K€ za nešto što ima 65 konja i može da pređe 200km? Pa bolje je kupiti trotinet ili električnu biciklu.
(Pera, 7. januar 2024 23:04)

Nije to najgore, nego u zvaničnim podacima za model 45 i 65 extreme stoji da model 45 (33kW, 45ks) ima obrtni moment 125Nm, dok model 65 (48kW, 65ks) ima obrtni moment 113Nm, dakle manji, iako se koristi isti tip elektromotora. Međutim, za ubrzanje su podaci da modelu 45 od 0 do 100km/h treba 19.1s, a modelu 65 oko 13.7s. Pritom, model 65 extreme je noviji (2023.) od 45 (2021.), imaju gotovo istu masu, tako da je nejasno otkud ova razlika u ubrzanju, osim ako su model 45 namerno usporili elektronikom da bi se sprečilo pregrevanje elektromotora.

Inatlija

pre 5 meseci

Voziću samo automobil sa SUS motorom, dok ga potpuno ne zabrane. Zašto? Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila ali nikome ne pada na pamet da dere brodske i energetske kompanije već običan narod. Celokupan drumski transport emituje tek 4% ukupne svetske emisije CO2. Pri tom, struja za vozila se dobija iz prljavih izvora, a reciklaža baterija je još veći ekološki problem od emisije gasova.

Ja

pre 5 meseci

Koliko je realna prica o elektricnim vozilima kad u Srbiji postoje 2 superbrza punjaca??????
Elektricna vozila moraju jos dugo da se usavrsavaju da bi bila prednost vozilima na fosilna goriva. Jedina trenutna prednost je sto drasticno manje zagadjuju zivotnu sredinu. I taj prelaz ne treba raditi sa vozila na fosilna goriva na elektricna vozila, vec prvo sa vozila na fosilna goriva na hibride, pa sa hibrida na elektricna vozila. Tesla, kao proizvodjac elektricnih vozila sa renomeom jos uvek nije usavrsio svoja vozila da mogu totalno zameniti vozila na fosilna goriva

Vladica

pre 5 meseci

pa 7000 do 10000 su prakticno svi proizvodjaci digli cene prethodne dve godine (eto materijala za istragu o kartelskom udruzivanju)
2021 je Tipo 1.4 u srednjoj opremi bio ispod 13000, a 2022 sa 1.3 motorom klot 22000.

B93

pre 5 meseci

@BDj - još nas i ne klepa toliko autoindustrija, koliko nas klepaju Borelj, Von der Lajen, Lajčak i ostala ekipa (hiljade i hiljade birokrata) čije su plate 50+k evra za nepostojeće poslove, a to mora neko da plati. Onda izmisle Zelenu agendu da bi prikupljali harač, onda Kinez odgovori sa prihvatljivim rešenjem, onda oni kažu može - ali sa klepanjem - da nama ostaje 50% samo tako, a da to plate građani EU i balkanskih zemalja.

dzigi

pre 5 meseci

@Miki: ne možeš kao fizičko lice da uvezeš nov auto, mora da bude star barem 6 meseci. I naravno da ti država ne bi dala subvenciju na polovni auto.

Nuklearni mravojed

pre 5 meseci

"Spring u verziji Essential 45 u Rumuniji spao je sa 21.000 na 14.295 evra, dok opremljenija i jača verzija Spring Extreme 65, umesto 23.150, na akciji košta 15.945 evra."

I jos uvek debelo zaradjuju, onaj vise puta pominjani kineski Dongfeng blizanac Springa je 9000.

Miki

pre 5 meseci

Znači u prevodu svi u Rumuniju po elektro Daciu i onda od države uzeti još 5000 evra na ime pomoći i automobil te izađe nekih 7000-8000 evra nov.

Nije loše pošto ne dozvoljavaju da se kupuju i uvoze Kineski modeli koji su još jeftiniji i kojima je cena 5000-7000 evra.

srb

pre 5 meseci

poenta price: ukinute subvencije a auto ispadne na kraju povoljniji za potrosaca (cena smanjena za veci iznos nego sto je iznosila subvencija). pa vi vidite koliko nas deru

AAA

pre 5 meseci

Kada sahranim moj 1.8T, a voziću ga još barem 10 godina, kupiću električni auto i to će biti Kinez, ne zato što volim, nego zato što samo tih i ima.

Koko

pre 5 meseci

Pre jedno 20tak godina, ovde u Americi, jedan model Krajslera postao je tad veliki hit...Fabrika je obelodanila posle par godina, kada je potraznja za ovim modelom pala...Da su zaradjivali 150% iznad cene koja je njih koshtala da proizvedu taj model...

Mašinac

pre 5 meseci

Nekada dok sam radio u metalskoj industriji smatralo se da je prosečna cena gotovog industrijskog proizvoda (i to u maloserijskoj proizvodnji) jednaka ceni materijala pomnožen sa 6. Prosečna cena tone čelika, odlivaka, malo obojenih metala, plastike, guma i stakla ne verujem da prelazi 2Eur/kg. Što znači da bi jedan auto ove klase uz razumne plate od oko 1000 Eur trebao da izađe iz fabrike za cca 12000 EUR. Sa lepom zaradom za proizvođača.

Nuklearni mravojed

pre 5 meseci

"Spring u verziji Essential 45 u Rumuniji spao je sa 21.000 na 14.295 evra, dok opremljenija i jača verzija Spring Extreme 65, umesto 23.150, na akciji košta 15.945 evra."

I jos uvek debelo zaradjuju, onaj vise puta pominjani kineski Dongfeng blizanac Springa je 9000.

Inatlija

pre 5 meseci

Voziću samo automobil sa SUS motorom, dok ga potpuno ne zabrane. Zašto? Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila ali nikome ne pada na pamet da dere brodske i energetske kompanije već običan narod. Celokupan drumski transport emituje tek 4% ukupne svetske emisije CO2. Pri tom, struja za vozila se dobija iz prljavih izvora, a reciklaža baterija je još veći ekološki problem od emisije gasova.

Koko

pre 5 meseci

Pre jedno 20tak godina, ovde u Americi, jedan model Krajslera postao je tad veliki hit...Fabrika je obelodanila posle par godina, kada je potraznja za ovim modelom pala...Da su zaradjivali 150% iznad cene koja je njih koshtala da proizvedu taj model...

srb

pre 5 meseci

poenta price: ukinute subvencije a auto ispadne na kraju povoljniji za potrosaca (cena smanjena za veci iznos nego sto je iznosila subvencija). pa vi vidite koliko nas deru

Miki

pre 5 meseci

Znači u prevodu svi u Rumuniju po elektro Daciu i onda od države uzeti još 5000 evra na ime pomoći i automobil te izađe nekih 7000-8000 evra nov.

Nije loše pošto ne dozvoljavaju da se kupuju i uvoze Kineski modeli koji su još jeftiniji i kojima je cena 5000-7000 evra.

AAA

pre 5 meseci

Kada sahranim moj 1.8T, a voziću ga još barem 10 godina, kupiću električni auto i to će biti Kinez, ne zato što volim, nego zato što samo tih i ima.

Mašinac

pre 5 meseci

Nekada dok sam radio u metalskoj industriji smatralo se da je prosečna cena gotovog industrijskog proizvoda (i to u maloserijskoj proizvodnji) jednaka ceni materijala pomnožen sa 6. Prosečna cena tone čelika, odlivaka, malo obojenih metala, plastike, guma i stakla ne verujem da prelazi 2Eur/kg. Što znači da bi jedan auto ove klase uz razumne plate od oko 1000 Eur trebao da izađe iz fabrike za cca 12000 EUR. Sa lepom zaradom za proizvođača.

Vladica

pre 5 meseci

pa 7000 do 10000 su prakticno svi proizvodjaci digli cene prethodne dve godine (eto materijala za istragu o kartelskom udruzivanju)
2021 je Tipo 1.4 u srednjoj opremi bio ispod 13000, a 2022 sa 1.3 motorom klot 22000.

B93

pre 5 meseci

@BDj - još nas i ne klepa toliko autoindustrija, koliko nas klepaju Borelj, Von der Lajen, Lajčak i ostala ekipa (hiljade i hiljade birokrata) čije su plate 50+k evra za nepostojeće poslove, a to mora neko da plati. Onda izmisle Zelenu agendu da bi prikupljali harač, onda Kinez odgovori sa prihvatljivim rešenjem, onda oni kažu može - ali sa klepanjem - da nama ostaje 50% samo tako, a da to plate građani EU i balkanskih zemalja.

dzigi

pre 5 meseci

@Miki: ne možeš kao fizičko lice da uvezeš nov auto, mora da bude star barem 6 meseci. I naravno da ti država ne bi dala subvenciju na polovni auto.

Veliki brat

pre 5 meseci

I sad neko treba da da 20K€ za nešto što ima 65 konja i može da pređe 200km? Pa bolje je kupiti trotinet ili električnu biciklu.
(Pera, 7. januar 2024 23:04)

Nije to najgore, nego u zvaničnim podacima za model 45 i 65 extreme stoji da model 45 (33kW, 45ks) ima obrtni moment 125Nm, dok model 65 (48kW, 65ks) ima obrtni moment 113Nm, dakle manji, iako se koristi isti tip elektromotora. Međutim, za ubrzanje su podaci da modelu 45 od 0 do 100km/h treba 19.1s, a modelu 65 oko 13.7s. Pritom, model 65 extreme je noviji (2023.) od 45 (2021.), imaju gotovo istu masu, tako da je nejasno otkud ova razlika u ubrzanju, osim ako su model 45 namerno usporili elektronikom da bi se sprečilo pregrevanje elektromotora.

Marioo

pre 5 meseci

Voziću samo automobil sa SUS motorom, dok ga potpuno ne zabrane. Zašto? Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila ali nikome ne pada na pamet da dere brodske i energetske kompanije već običan narod. Celokupan drumski transport emituje tek 4% ukupne svetske emisije CO2. Pri tom, struja za vozila se dobija iz prljavih izvora, a reciklaža baterija je još veći ekološki problem od emisije gasova.
(Inatlija, 7. januar 2024 22:46) # Link komentara


Sve je to istina osim ako se ne živi u milionskom gradu, gde se i te kako oseti prelazak sa fosilnih goriva na elektriku. Na primer u Kinu je većina vozila prešla na električni pogon i više gotovo da nema udarnih vesti o zagadjenju vazduha u Kineskim super metropolama, koje su pre pet godina bile svakodnevica. Plus manja je buka.

Veliki brat

pre 5 meseci

Znači u prevodu svi u Rumuniju po elektro Daciu i onda od države uzeti još 5000 evra na ime pomoći i automobil te izađe nekih 7000-8000 evra nov.

Nije loše pošto ne dozvoljavaju da se kupuju i uvoze Kineski modeli koji su još jeftiniji i kojima je cena 5000-7000 evra.
(Miki, 7. januar 2024 19:12)

Teško da su toliko, možda u fabrici u Kini, kod nas onaj smart-like kinski autić maksimalne brzine 45km/h košta između 7 i 8 hiljada evra.



London school of economics - profa predaje kako mecka S klase kosta 5-6k evra a prodaje se za stotine.
(Cobbe, 7. januar 2024 21:00)

Za tu sumu ne možeš da napraviš ni maketu-model to Mercedesa u prirodnoj veličini od kvalitetnije plastike, a kamoli stvarni auto sa onakvim materijalima. Možda bi moglo kad bi svi inženjeri i radnici radili u nekom gulagu bez plate i ostalih beneficija, a sirovine dobijane besplatno pošto je sve u državnom vlasništvu.

Ne kažem da je zvanična cena realna, ali kad neko ko ne ume dve žice da spoji kako treba priča o tome koliko košta projektovanje i proizvodnja automobila...



Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila...
(Inatlija, 7. januar 2024 22:46)

Koja to termoelektrana zagađuje u najužem centru Beograda više od automobila i autobusa? A da ne postavljam isto pitanje za Pariz, Berlin, London...

Ja

pre 5 meseci

Koliko je realna prica o elektricnim vozilima kad u Srbiji postoje 2 superbrza punjaca??????
Elektricna vozila moraju jos dugo da se usavrsavaju da bi bila prednost vozilima na fosilna goriva. Jedina trenutna prednost je sto drasticno manje zagadjuju zivotnu sredinu. I taj prelaz ne treba raditi sa vozila na fosilna goriva na elektricna vozila, vec prvo sa vozila na fosilna goriva na hibride, pa sa hibrida na elektricna vozila. Tesla, kao proizvodjac elektricnih vozila sa renomeom jos uvek nije usavrsio svoja vozila da mogu totalno zameniti vozila na fosilna goriva

Inatlija

pre 5 meseci

Koja to termoelektrana zagađuje u najužem centru Beograda više od automobila i autobusa? A da ne postavljam isto pitanje za Pariz, Berlin, London...
(Veliki brat, 7. januar 2024 23:26)

A koji to automobil uopšte zagađuje u mojoj sobi? Dalje od moje prćije me ne interesuje.

Znaš li uopšte šta je cilj zelene agende? - Smanjenje emisije CO2 i efekta staklene bašte. Ne u Beogradu, već u atmosferi ove planete.

doktor_robotike

pre 5 meseci

mazda cx3 2019. god placena nova 17800 sa 2.0 motorom evo je i dan danas radi ko sat sa 70000 na satu. i sad treba da date za ovu dzezvu od auta 16000 to je sramota

Nuklearni mravojed

pre 5 meseci

Ti nije rumunski auto nego reno sa rumunskim imenom.
(Kiki, 8. januar 2024 01:18)

Konkretno Spring je kineski auto sa Reno/Dacia znackom. Takav mu je i NCAP rating. Sledeca iteracija ce biti bolja. I mozda jeeftinija.

Mario

pre 5 meseci

Kada kompanija skine cijenu auta koji košta 21-24.000 eura za 7.000 onda vam je jasno da su zarade enormne. Taj isti auto u Kini košta 7-9.000 eura i onda ga prevezu u Europu, stave na njega novu značku i košta 21-24.000 eura.
Da košta kao u Kini ne bi više nitko kupovao aute sa SUS motorom što se u Kini i događa. Eventualno Plug-in hibrid sa 100 ili 200 km dometa samo na struju (kao što radi BYD) za područja sa manje punjača.
Monopoli polako padaju, a konkurencija se zaoštrava i sada će daleko veći, duplo jači, sigurniji, opremljeniji i sa većim dometom električni C-3 koštati kao do sada Dacia Spring.
I uz to će se na C-3 (barem kod nas) moći dobiti subvencija.
Tako da ipak se kreće u pravom smjeru, a cijene padaju i to ne za malo.

Zicer

pre 5 meseci

Ima jedan problem, koji niko ne pominje! Kome ja da prodam polovan elektricni auto kome su baterije pri isteku?!? Do sada prodam stari auto, dodam pare i kupim mladji! A sta cu sa polovnim elektricnim koga niko nece da kupi? Kako onda da skupim pare da kupim ili nov ili nove baterije, ako ne mogu da prodam stari?

Vlada

pre 5 meseci

Citajuci komentare jasno je da Dacija ima zaradu i kada je spustila cene, sto znaci da nas generalno auto industrija dere. Pazi sad ovo. Ako pogledamo cene elektricnih bicikala u nemackoj, koje se krecu od 2000 evra pa do modela koji su skuplji od pomenute dacije, mogu slobodno reci biciklisticka industrija jos vise dere!

Mario

pre 5 meseci

London school of economics - profa predaje kako mecka S klase kosta 5-6k evra a prodaje se za stotine.
(Cobbe, 7. januar 2024 21:00)

Auto sa SUS motorom imaju oko 10.000 dijelova.
Dakle svaki košta u prosjeku 0,5 eura.
E sada razmisli koliko košta npr. vjetrobransko staklo u nabavi na veliko pa razmisli još jednom šta si napisao.
Možda ti se upali lampica.
Cijena proizvodnje prvog Logana je bila oko 4.000 eura u klot verziji koja nije imala ništa od opreme. Čak ni servo volana.
I to je bilo 2004..

zmaj

pre 5 meseci

auuu, koliko mi eksperata imamo na jednom mestu.. Blago nama
(bm, 07. januar 2024 23:34)

Neverovatno... U sve se razumeju, samo u to ne, kako da zarade više od 400€ mesečno, i kako da ne rintaju 60 sati nedeljno za nekog "gazdu"..

petar markovic

pre 5 meseci

Citajuci komentare jasno je da Dacija ima zaradu i kada je spustila cene, sto znaci da nas generalno auto industrija dere. Pazi sad ovo.
(Vlada, 08. januar 2024 15:22)


naravno da je tako. ja tvrdim da je apsolutno nemoguce da rat u ukrajini, korona i sve ostalo opravdava da npr fiat tipo do juce bude 10.5 hiljada, a sad barem 20 hiljada evra i takvih primera ima jos. to je prosto vredjanje inteligencije. ali posto u ovom narodu ima mnogo multimilionera, kojima je ispod casti da plate kola manje od 25 hiljada evra, a to zakljucujem po komentarima na ovom sajtu, onda stvarno za srpsko trziste i ne treba da postoji automobil ispod 25 hiljada evra

Aca

pre 5 meseci

@Ja,

Izgleda da ljudi misle da u Srbiji nema punjača, ali to nije tačno. U Beogradu ih ima sigurno preko 50. Npr. do Novog Sada na autoputu ima 3 stanice od po nekoliko punjača u smeru ka Novom Sadu, 2 dve stanice u suprotnom. Potražite malo pre nego što zauzmete stav i širite dezinformacije.

Mirko

pre 5 meseci

Ko hoće da vidi broj javnih punjača u Srbiji, neka baci pogled na plugshare.com
Narandžasti su brzi i plaćaju se, a zeleni pune nekoliko sati i često su besplatni.

Kanta

pre 5 meseci

Kanta olupina!!
Unutra moze da sedne samo neko ispod 175cm jer iznad toga glava ide u krov....za putnike pozadi necu ni da pricam osim ako nisu neka deca ali treba doooobro razmisliti da li uopste voziti decu u autu koji je dobio 0 (slovima NULA) zvezdica na EURO NCAP testu.
Dakle- KANTA OLUPINA!!!

Milutin

pre 5 meseci

Neki se pozivaju na slobodnu trgovinu, to ne poštuju kinezi. Koji auto su kinezi proizvodili dok Tesla nije pustila svoje projekte bez nadoknade? A neverovatno kvalitetani automobili iz Rusije, onu koju su preuzeli fantastični kineski automobili, možete uzeti pored svake ulice u Rusiji, Kazahstanu...jer ti neverovatni benzinci ne idu kada je mrazić.O kvalitetu kineza govori da ih niko ne preuzima i šlepuje jer...ono što se krivo rodi, vreme ne isparavi. A ti elektro kinezi, za kojima žudi srbadija...iako su ukrali ne valja.Ako obožavate miris kineske plastike, kineskih nudli,svakog kineskog proizvoda koji nije izradjen pod stranom kontrolom, i obožavate taj mio kineski smrad...Idite u kinesku radnju i duboko udahnite...

Cobbe

pre 5 meseci

Oko ostalih zagadjivaca - elektrana, brodova, aviona - niko se ne seti da spomene secu suma. Amazonija (koju su zvali "pluca sveta") se kasapi, a o ponovnom posumljavanju se slabo prica. Po meni je veci problem smanjena transformacija CO2 u O2, nego stvaranje CO2.

Nekad se na jedan stan u zgradi sadilo jedno drvo. A sad se sece park, ne bi li izgradili jos jednu zgradu.

Tata

pre 5 meseci

Ovaj auto se ne prodaje u Srbiji! Uz subvencije, bio bi po ovim cenama ispod 15000 evra, ali dzaba. A i ostali Dacia modeli su kod nas skuplji nego na drugim trzistima, verovatno zahvaljujuci uvozniku.

Veliki brat

pre 5 meseci

Znači u prevodu svi u Rumuniju po elektro Daciu i onda od države uzeti još 5000 evra na ime pomoći i automobil te izađe nekih 7000-8000 evra nov.

Nije loše pošto ne dozvoljavaju da se kupuju i uvoze Kineski modeli koji su još jeftiniji i kojima je cena 5000-7000 evra.
(Miki, 7. januar 2024 19:12)

Teško da su toliko, možda u fabrici u Kini, kod nas onaj smart-like kinski autić maksimalne brzine 45km/h košta između 7 i 8 hiljada evra.



London school of economics - profa predaje kako mecka S klase kosta 5-6k evra a prodaje se za stotine.
(Cobbe, 7. januar 2024 21:00)

Za tu sumu ne možeš da napraviš ni maketu-model to Mercedesa u prirodnoj veličini od kvalitetnije plastike, a kamoli stvarni auto sa onakvim materijalima. Možda bi moglo kad bi svi inženjeri i radnici radili u nekom gulagu bez plate i ostalih beneficija, a sirovine dobijane besplatno pošto je sve u državnom vlasništvu.

Ne kažem da je zvanična cena realna, ali kad neko ko ne ume dve žice da spoji kako treba priča o tome koliko košta projektovanje i proizvodnja automobila...



Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila...
(Inatlija, 7. januar 2024 22:46)

Koja to termoelektrana zagađuje u najužem centru Beograda više od automobila i autobusa? A da ne postavljam isto pitanje za Pariz, Berlin, London...

Inatlija

pre 5 meseci

Voziću samo automobil sa SUS motorom, dok ga potpuno ne zabrane. Zašto? Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila ali nikome ne pada na pamet da dere brodske i energetske kompanije već običan narod. Celokupan drumski transport emituje tek 4% ukupne svetske emisije CO2. Pri tom, struja za vozila se dobija iz prljavih izvora, a reciklaža baterija je još veći ekološki problem od emisije gasova.

Ja

pre 5 meseci

Koliko je realna prica o elektricnim vozilima kad u Srbiji postoje 2 superbrza punjaca??????
Elektricna vozila moraju jos dugo da se usavrsavaju da bi bila prednost vozilima na fosilna goriva. Jedina trenutna prednost je sto drasticno manje zagadjuju zivotnu sredinu. I taj prelaz ne treba raditi sa vozila na fosilna goriva na elektricna vozila, vec prvo sa vozila na fosilna goriva na hibride, pa sa hibrida na elektricna vozila. Tesla, kao proizvodjac elektricnih vozila sa renomeom jos uvek nije usavrsio svoja vozila da mogu totalno zameniti vozila na fosilna goriva

Kanta

pre 5 meseci

Kanta olupina!!
Unutra moze da sedne samo neko ispod 175cm jer iznad toga glava ide u krov....za putnike pozadi necu ni da pricam osim ako nisu neka deca ali treba doooobro razmisliti da li uopste voziti decu u autu koji je dobio 0 (slovima NULA) zvezdica na EURO NCAP testu.
Dakle- KANTA OLUPINA!!!

Mašinac

pre 5 meseci

Nekada dok sam radio u metalskoj industriji smatralo se da je prosečna cena gotovog industrijskog proizvoda (i to u maloserijskoj proizvodnji) jednaka ceni materijala pomnožen sa 6. Prosečna cena tone čelika, odlivaka, malo obojenih metala, plastike, guma i stakla ne verujem da prelazi 2Eur/kg. Što znači da bi jedan auto ove klase uz razumne plate od oko 1000 Eur trebao da izađe iz fabrike za cca 12000 EUR. Sa lepom zaradom za proizvođača.

Miki

pre 5 meseci

Znači u prevodu svi u Rumuniju po elektro Daciu i onda od države uzeti još 5000 evra na ime pomoći i automobil te izađe nekih 7000-8000 evra nov.

Nije loše pošto ne dozvoljavaju da se kupuju i uvoze Kineski modeli koji su još jeftiniji i kojima je cena 5000-7000 evra.

Inatlija

pre 5 meseci

Koja to termoelektrana zagađuje u najužem centru Beograda više od automobila i autobusa? A da ne postavljam isto pitanje za Pariz, Berlin, London...
(Veliki brat, 7. januar 2024 23:26)

A koji to automobil uopšte zagađuje u mojoj sobi? Dalje od moje prćije me ne interesuje.

Znaš li uopšte šta je cilj zelene agende? - Smanjenje emisije CO2 i efekta staklene bašte. Ne u Beogradu, već u atmosferi ove planete.

AAA

pre 5 meseci

Kada sahranim moj 1.8T, a voziću ga još barem 10 godina, kupiću električni auto i to će biti Kinez, ne zato što volim, nego zato što samo tih i ima.

Marioo

pre 5 meseci

Voziću samo automobil sa SUS motorom, dok ga potpuno ne zabrane. Zašto? Jer brodovi i termoelektrane zagađuju planetu više od automobila ali nikome ne pada na pamet da dere brodske i energetske kompanije već običan narod. Celokupan drumski transport emituje tek 4% ukupne svetske emisije CO2. Pri tom, struja za vozila se dobija iz prljavih izvora, a reciklaža baterija je još veći ekološki problem od emisije gasova.
(Inatlija, 7. januar 2024 22:46) # Link komentara


Sve je to istina osim ako se ne živi u milionskom gradu, gde se i te kako oseti prelazak sa fosilnih goriva na elektriku. Na primer u Kinu je većina vozila prešla na električni pogon i više gotovo da nema udarnih vesti o zagadjenju vazduha u Kineskim super metropolama, koje su pre pet godina bile svakodnevica. Plus manja je buka.

Milutin

pre 5 meseci

Neki se pozivaju na slobodnu trgovinu, to ne poštuju kinezi. Koji auto su kinezi proizvodili dok Tesla nije pustila svoje projekte bez nadoknade? A neverovatno kvalitetani automobili iz Rusije, onu koju su preuzeli fantastični kineski automobili, možete uzeti pored svake ulice u Rusiji, Kazahstanu...jer ti neverovatni benzinci ne idu kada je mrazić.O kvalitetu kineza govori da ih niko ne preuzima i šlepuje jer...ono što se krivo rodi, vreme ne isparavi. A ti elektro kinezi, za kojima žudi srbadija...iako su ukrali ne valja.Ako obožavate miris kineske plastike, kineskih nudli,svakog kineskog proizvoda koji nije izradjen pod stranom kontrolom, i obožavate taj mio kineski smrad...Idite u kinesku radnju i duboko udahnite...

B93

pre 5 meseci

@BDj - još nas i ne klepa toliko autoindustrija, koliko nas klepaju Borelj, Von der Lajen, Lajčak i ostala ekipa (hiljade i hiljade birokrata) čije su plate 50+k evra za nepostojeće poslove, a to mora neko da plati. Onda izmisle Zelenu agendu da bi prikupljali harač, onda Kinez odgovori sa prihvatljivim rešenjem, onda oni kažu može - ali sa klepanjem - da nama ostaje 50% samo tako, a da to plate građani EU i balkanskih zemalja.

doktor_robotike

pre 5 meseci

mazda cx3 2019. god placena nova 17800 sa 2.0 motorom evo je i dan danas radi ko sat sa 70000 na satu. i sad treba da date za ovu dzezvu od auta 16000 to je sramota

Zicer

pre 5 meseci

Ima jedan problem, koji niko ne pominje! Kome ja da prodam polovan elektricni auto kome su baterije pri isteku?!? Do sada prodam stari auto, dodam pare i kupim mladji! A sta cu sa polovnim elektricnim koga niko nece da kupi? Kako onda da skupim pare da kupim ili nov ili nove baterije, ako ne mogu da prodam stari?

Koko

pre 5 meseci

Pre jedno 20tak godina, ovde u Americi, jedan model Krajslera postao je tad veliki hit...Fabrika je obelodanila posle par godina, kada je potraznja za ovim modelom pala...Da su zaradjivali 150% iznad cene koja je njih koshtala da proizvedu taj model...

Nuklearni mravojed

pre 5 meseci

"Spring u verziji Essential 45 u Rumuniji spao je sa 21.000 na 14.295 evra, dok opremljenija i jača verzija Spring Extreme 65, umesto 23.150, na akciji košta 15.945 evra."

I jos uvek debelo zaradjuju, onaj vise puta pominjani kineski Dongfeng blizanac Springa je 9000.

dzigi

pre 5 meseci

@Miki: ne možeš kao fizičko lice da uvezeš nov auto, mora da bude star barem 6 meseci. I naravno da ti država ne bi dala subvenciju na polovni auto.

Aca

pre 5 meseci

@Ja,

Izgleda da ljudi misle da u Srbiji nema punjača, ali to nije tačno. U Beogradu ih ima sigurno preko 50. Npr. do Novog Sada na autoputu ima 3 stanice od po nekoliko punjača u smeru ka Novom Sadu, 2 dve stanice u suprotnom. Potražite malo pre nego što zauzmete stav i širite dezinformacije.

zmaj

pre 5 meseci

auuu, koliko mi eksperata imamo na jednom mestu.. Blago nama
(bm, 07. januar 2024 23:34)

Neverovatno... U sve se razumeju, samo u to ne, kako da zarade više od 400€ mesečno, i kako da ne rintaju 60 sati nedeljno za nekog "gazdu"..

Vladica

pre 5 meseci

pa 7000 do 10000 su prakticno svi proizvodjaci digli cene prethodne dve godine (eto materijala za istragu o kartelskom udruzivanju)
2021 je Tipo 1.4 u srednjoj opremi bio ispod 13000, a 2022 sa 1.3 motorom klot 22000.

Veliki brat

pre 5 meseci

I sad neko treba da da 20K€ za nešto što ima 65 konja i može da pređe 200km? Pa bolje je kupiti trotinet ili električnu biciklu.
(Pera, 7. januar 2024 23:04)

Nije to najgore, nego u zvaničnim podacima za model 45 i 65 extreme stoji da model 45 (33kW, 45ks) ima obrtni moment 125Nm, dok model 65 (48kW, 65ks) ima obrtni moment 113Nm, dakle manji, iako se koristi isti tip elektromotora. Međutim, za ubrzanje su podaci da modelu 45 od 0 do 100km/h treba 19.1s, a modelu 65 oko 13.7s. Pritom, model 65 extreme je noviji (2023.) od 45 (2021.), imaju gotovo istu masu, tako da je nejasno otkud ova razlika u ubrzanju, osim ako su model 45 namerno usporili elektronikom da bi se sprečilo pregrevanje elektromotora.

Mario

pre 5 meseci

Kada kompanija skine cijenu auta koji košta 21-24.000 eura za 7.000 onda vam je jasno da su zarade enormne. Taj isti auto u Kini košta 7-9.000 eura i onda ga prevezu u Europu, stave na njega novu značku i košta 21-24.000 eura.
Da košta kao u Kini ne bi više nitko kupovao aute sa SUS motorom što se u Kini i događa. Eventualno Plug-in hibrid sa 100 ili 200 km dometa samo na struju (kao što radi BYD) za područja sa manje punjača.
Monopoli polako padaju, a konkurencija se zaoštrava i sada će daleko veći, duplo jači, sigurniji, opremljeniji i sa većim dometom električni C-3 koštati kao do sada Dacia Spring.
I uz to će se na C-3 (barem kod nas) moći dobiti subvencija.
Tako da ipak se kreće u pravom smjeru, a cijene padaju i to ne za malo.

srb

pre 5 meseci

poenta price: ukinute subvencije a auto ispadne na kraju povoljniji za potrosaca (cena smanjena za veci iznos nego sto je iznosila subvencija). pa vi vidite koliko nas deru

Nuklearni mravojed

pre 5 meseci

Ti nije rumunski auto nego reno sa rumunskim imenom.
(Kiki, 8. januar 2024 01:18)

Konkretno Spring je kineski auto sa Reno/Dacia znackom. Takav mu je i NCAP rating. Sledeca iteracija ce biti bolja. I mozda jeeftinija.

Mario

pre 5 meseci

London school of economics - profa predaje kako mecka S klase kosta 5-6k evra a prodaje se za stotine.
(Cobbe, 7. januar 2024 21:00)

Auto sa SUS motorom imaju oko 10.000 dijelova.
Dakle svaki košta u prosjeku 0,5 eura.
E sada razmisli koliko košta npr. vjetrobransko staklo u nabavi na veliko pa razmisli još jednom šta si napisao.
Možda ti se upali lampica.
Cijena proizvodnje prvog Logana je bila oko 4.000 eura u klot verziji koja nije imala ništa od opreme. Čak ni servo volana.
I to je bilo 2004..

petar markovic

pre 5 meseci

Citajuci komentare jasno je da Dacija ima zaradu i kada je spustila cene, sto znaci da nas generalno auto industrija dere. Pazi sad ovo.
(Vlada, 08. januar 2024 15:22)


naravno da je tako. ja tvrdim da je apsolutno nemoguce da rat u ukrajini, korona i sve ostalo opravdava da npr fiat tipo do juce bude 10.5 hiljada, a sad barem 20 hiljada evra i takvih primera ima jos. to je prosto vredjanje inteligencije. ali posto u ovom narodu ima mnogo multimilionera, kojima je ispod casti da plate kola manje od 25 hiljada evra, a to zakljucujem po komentarima na ovom sajtu, onda stvarno za srpsko trziste i ne treba da postoji automobil ispod 25 hiljada evra

Tata

pre 5 meseci

Ovaj auto se ne prodaje u Srbiji! Uz subvencije, bio bi po ovim cenama ispod 15000 evra, ali dzaba. A i ostali Dacia modeli su kod nas skuplji nego na drugim trzistima, verovatno zahvaljujuci uvozniku.

Mirko

pre 5 meseci

Ko hoće da vidi broj javnih punjača u Srbiji, neka baci pogled na plugshare.com
Narandžasti su brzi i plaćaju se, a zeleni pune nekoliko sati i često su besplatni.

Vlada

pre 5 meseci

Citajuci komentare jasno je da Dacija ima zaradu i kada je spustila cene, sto znaci da nas generalno auto industrija dere. Pazi sad ovo. Ako pogledamo cene elektricnih bicikala u nemackoj, koje se krecu od 2000 evra pa do modela koji su skuplji od pomenute dacije, mogu slobodno reci biciklisticka industrija jos vise dere!

Cobbe

pre 5 meseci

Oko ostalih zagadjivaca - elektrana, brodova, aviona - niko se ne seti da spomene secu suma. Amazonija (koju su zvali "pluca sveta") se kasapi, a o ponovnom posumljavanju se slabo prica. Po meni je veci problem smanjena transformacija CO2 u O2, nego stvaranje CO2.

Nekad se na jedan stan u zgradi sadilo jedno drvo. A sad se sece park, ne bi li izgradili jos jednu zgradu.