Testovi

Ponedeljak, 27.02.2006.

18:49

Vozili smo: Toyota Yaris 1.4 D-4D

Izvor: B92

Vozili smo: Toyota Yaris 1.4 D-4D IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

samer

pre 14 godina

Da vas pitam ,jeli moguce da za opela korsu iz 1995 godine(1.4)benz. dospe uplatnica na sumu od 44,000 dinara samo carine i pdv-a ili je neka zavrzlama u pitanju. molim vas da ako je neko u slicnoj situaciji javi odmah jer jos nisam uplatio . unapred hvala

zoran

pre 17 godina

Novi yaris je fenomenalan! A najvaznije je da ima ponudu dizela sa automatskim menjacem! Odakle vam ideja da toyotu uopste poredite sa fiatom (malo lepsa zastava), skodom ili nemackim dresom VW. Valjda znate svetski raspored: 1.toyota (pa tri mesta prazna) 5.mazda (pa opet 3 prazna)! Onda razne marke i na kraju na vasu srecu VW ispred poslednjeg fiata! I to po nemackom zavodu za kvalitet TUV! Dobro sa kvalitetom tuku sve na svetu vec 30 godina ali sad im drze lekciju i u dizajnu (mislim na tojotu, mazdu i hondu a ne na micubisi i nisan).

Maki

pre 17 godina

Da imam puno para kupio bih neku lepu i brzu Alfu, ili mozda nekog udobnog i jos lepseg francuza, ali da mi neko drugi placa odrzavanje. Posto to nije slucaj, a sticajem okolnosti dosao sam u priliku da kupim nov auto, odlucio sam se za Yarisa 2 d4d. Neko je gore spomenuo da ima auto sa dobrim performansama iz kojeg izlazi sa osmehom na licu. Znam taj osecaj, prethodni auto mi je bio Celica, auto krajnje zabavan za voznju, pouzdan, siguran itd.
Medjutim to ima svoju cenu u potrosnji, kaznama za prekoracenje brzine (radar i laser detektor ne spasava bas uvek), a i gde u Srbiji da vozis preko 140 km/h, a da se to ne granici sa ruskim ruletom? Celicu sam kupio 7 godina staru, 78 000km, u savrsenom stanju, presao 30 000km, prodao je prijatelju koji je sa zadovoljstvom vozi i dalje bez popravki.
Hteo sam Mazdu 3 da kupim. Izgleda mnogo bolje od Yarisa, nisu ni ista klasa, ali sa nivoom opreme kao u Yarisu Stella, ona kosta 20 000 eura, a mp3 plejer ne moze se dobiti uopste.
Racionalan izbor je ipak bio Yaris2. Nije atraktivan, tesko da cu na njega da hvatam Pink-glupacice itd, ali ima 9 vazdusnih jastuka, veoma pristojnu muziku, komforan je (mada ne izgleda tako), 90 ks u autu tezine 1050 kg, vuku jako lepo i verujte, ZABORAVIO SAM KADA SAM BIO NA PUMPI.

dragan kokunesoski

pre 18 godina

Vlasnik sam Toyote Corolle stare 16 godina, presao sam 160,000 km sa njom bez IKAKVE popravke na motoru, tako da mozete da pretpostavite kakvo je moje misljenje o Tojoti. Ali to nije vazno. Vozio sam novog Jarisa, divan gradski automobil i nemam nameru da ga poredim sa bilo kojim modelom, jer je to neukusno. Medjutim, hajde da se jedan forum posveti dilerima i uporedjenjem marzi ovde i u svetu, e taj forum bi voleo da citam, pozdrav, dragan japanac

nenad

pre 18 godina

Vidim da poštovani g. Bora kaže da Toyotu treba porediti sa Mercedesom, što je samo delimično tačno. Ustvari sami Nemci kažu da Mercedes treba porediti sa Toyotom. Ako Yaris ima dovoljno prostora i malo troši, a ne kvari se ja ne vidim neki problem. Ako izuzmeno cenu i lošu servisnu mrežu ja nemam zamerku, naprotiv. Za poređenja sa Fiatom nemam komentar, iako mi je novi Punto vizuelno odličan ugođaj. Tu bih priču završio.

Trajče

pre 18 godina

@Ivana
Da, da - znam da je Belta rađena za Japansko i Američko/Kanadsko tržište, ali se sve nadam da će se neko preći i ponuditi taj model nama.

Boris

pre 18 godina

Da ne branim samo yarisa, koji je po meni tipično gradski, kao auto koji je fenomenalan i za grad i za otvoreno izdvojio bih Opel Merivu. Malo mesta spolja, za lakše parkiranje i sl, a mnogo unutra, još sa kombinovanjem unutrašnjosti. Motor 1.6 dobro odmeren. Odličan, a retko pominjan.

Trajče

pre 18 godina

Da, da - znam za Hondu Jazz, i ona mi je tek nedostižni san (kao i Corolla). U Jazz-u su iz auta od 3,8 m izvukli više prostora nego u nekim puno većim automobilima + veliki prtljažnik. Ipak, realne mogućnosti su nešto sasvim drugo. Obzirom da ja moram da kupim auto na kredit (na žalost, nemam dovoljno novca za neke druge mogućnosti plaćanja) realna rata koju bih mogao da podnesem mesečno je negde oko 120 - 140 evra. Tu na žalost, ipak otpadaju svi modeli koje nenormalno volim (Jazz, Corolla,...) pa će ipak verovatno biti neki drugi model. A da ne pričam o Toyoti Belti (iliti Yaris II Sedan) o kome se kod nas još uvek ništa ne priča, a koji me je oduševio.

boris

pre 18 godina

@Petar
Odlično znam na šta misliš, ali po gradu sportsko ogibljenje nije prednost, a ako ga nemaš čemu onda toliko snage. I nisam rekao da je opasna vožnja zabavna, nego da je ono što se ovde najčešće smatra zabavnom vožnjom opasno. To je velika razlika. Zato sam i rekao da onaj kome je do isprobavanja granica vožnje neka to radi gde neće nikoga ugroziti.
Kao i sa muzikom, dobra muzika je kvalitetan, a ne jak zvuk. Isto važi i za zvuk motora, što je tiši to je bolji, ionako nam predstoji prelazak na druge motore.
Inače nemam ništa protiv jakih mašina, ali ako su za grad onda su blago nepotrebne.

Petar

pre 18 godina

@ Boris and Bora,
bio sam student u Srbiji (i na zapadu). Tada sam vozio Jugo i bio vise ispod njega, popravljajuci ga, nego u njemu. U to doba mi je on bio najbolje vozilo posto je bilo jedino koje sam mogao da priustim. Nisam se puno brinuo oko delova posto se sve moglo naci po malim cenama i bio sam zadovoljan. Da sam opet u toj situaciji verovatno bi mi Jugo bio najbolji auto. Za vise nisam imao para a ovog sam (polovnog) zaradio fizikalisuci preko leta.
Sto se tice adrenalina. Borise zasto mislis da samo opasna voznja donosi zabavu? Tu ima ima mnogo vise elemenata. Lezanje automobila, osecaj voznje, ugradjena muzika, zvuk motora, unutrasnje uredjenje, celokupni izgled... Naravno snaga je samo dodatni plus. Malo jaci motor i obrtni moment (koji je po meni mozda cak i bitniji) te nece razocarati na uzbrdicama, sigurnije je preticanje, i sigurnija voznja po snegu. Pogotovo kod prednjeg pogona.
U ovoj citavoj prethodnoj prici se ogledaju dve filozofije kod pravljenja vozila. Toyotina i evropska.
B.T.W. Yaris TS (kog vozim) nema ni priblizno unutrasnje uredjenjue kao GP, nesto je slabijji od GP-a i ima mnogo manji obrtni moment. Opet manji broj kvarova, koji je kod Yarisa skoro sveden na 0, je prednost Japanca.
Sve najbolje.

boris

pre 18 godina

Yaris je pre svega gradski auto, ali mlađoj populaciji može poslužiti i za više. Imam petogodišnje iskustvo sa njim i mogu reći da je fenomenalan za ono za šta je predviđen. Lako se ulazi i izlazi, lako se parkira, lako se provlači kroz gradsku gužvu... Uopšte nije za poređenje sa Puntom od 130ks (za takve postoji yaris TS). Jači auto u gradu vam omogućava da brže stižete od semafora do semafora.
No, kome je do zabave te vrste ubedljivo najbolje rešenje (dok ne izgrade neku javnu stazu kod nas) otići na karting ili ATV i tamo trošiti vozački adrenalin ne ugrožavajući nikoga, pa ni sebe.

bora

pre 18 godina

@Petar
Da si kojim slucajem student sa vrlo limitiranim primanjima GSB bi ti verovatno bio jedini izbor. Ko u Srbiji hoce da ima novi automobil, pa makar bio i Dacia Logan mora da ima nadprosecna primanja, ili da se krajnje nerazumno zakopa u kredite...
Tako da price o Yarisu za puku sirotinju ne piju vodu, inace ostatak komentara je realan, samo bi dodao da za 90% gradjana Srbije predstavlja problem to da daju pare na ekstra servise. Pogotovo sto su servisi za nove modele ekstra skupi, zaboravite na cene za Yuga i Golfa 2. Plus sto imam osetljive zivce za "provod" po servisima, nije sve ni u parama.

Ivana

pre 18 godina

@ GOLF R32
Ne znam da li si od pocetka citao kompletnu prepisku na ovu temu.
Poenta mog komentara se upravo i odnosila na to da se prestane sa poredjenjima necega sto se ne moze porediti ni po kom osnovu.

Petar

pre 18 godina

Odlican clanak, hteo bih da napomonem samo da se centralni naslon za ruke i lajsne nude uz Yaris sa doplatom.
Ovde se ocito javljaju dve grupe ljudi. Jedna je kojima je bitno da je auto sto pouzdaniji i druga koja je spremna da zrtvuje pouzdanost radi zabave. Ja postujem oba principa i mislim da je krajnje nepristojno omalovazavati tudji izbor. Lik koji se javio da kritikuje coveka sto je kupio Grande Punto pokazuje kakav je i sa tim sto se nije potpisao kao covek.
Moja porodica im dva automobila, jedan od njih je Yaris a drugi je nesto veci i po meni malo zabavniji (evropljanin ali necu da navedem marku posto je tema Yaris).
Yaris je odlican, pouzdan, malo trosi, puno prostora, ali je to auto da me sigurno odveze od tacke A do tacke B. Tu se prica zavrsava. Uglavnom ga moja zena vozi. Meni licno, nikada adrenalin ne proradi kao kod ovog drugog. Isto vazi i za majstore. Yaris retko izbija pare iz dzepa sto za drugi nije slucaj. Srecom, nije mi neki problem da dam koju paru vise za zabavu koju imam sa mojim evropljaninom. Svaki put izadjem iz njega sa ogromnim osmehom na licu. Jos nesto, kod evropljanina nisam morao da doplacujem za estetiku i udobnost (naslon za ruke, lajsne i ostale stvari koje popravljaju osecaj voznje su standard.Da sam kojim slucajem jos student sa vrlo limitiranim primanjima Yaris bi mi vrlo verovatno bio prvi izbor.
Sve najbolje

marinko

pre 18 godina

Za te novce kupim Ford focus dizel. Preskupa je Tojota nema tu sta da se prica. Imaju pouzdanost nema sta ali nisu ni ostali sisali veslo.

Chedomir-ADELAIDE-AUSTRALIA

pre 18 godina

Na stranu kvalitet automobila - to je neosporno jer Toyota ne prepusta nista slucaju, medjutim mislim da su trgovci u Srbiji preterali sa marzama i da na jednom prodatom automobilu pokusavaju da zarade za plate radnika za celu godinu. Da ne politizujem, ali taj model ovde u Australiji kosta sa svim dazbinama oko 12.500 au$ (za iznos u eurima ovu cifru pomnozi sa koeficijentom 0.62).Transport iz Australije za Srbiju kosta, u najgorem slucaju, 6au$ po kilogramu. Ako se bilo ko u Srbiji razume u ekonomiju shvatice da sam u potpunosti u pravu. Dodje mi zao tog naroda tamo i cemu su ti kupci izlozeni ako zele da sebi priuste malo pristojniji zivot. Ta cena je sramota i nikakvo opravdanje za nju nema diler Toyote za Srbiju.

GOLF R32

pre 18 godina

@IVANA
Vlasnik sam Golfa R32 2004. godiste i auto je fenomenalan. Golf 5 R32 kosta 44,000 EUR; ja sam svoj platio ako se dobro secam nekih 32,000 EUR sa svom mogucom opremom. Ne moze covek da poredi Toyotu Land Cruiser ni Subaru Forester ili Outback sa R32 jer su to automobili razlicitih klasa. Inace R32 ima fenomenalan VR6 motor od 3200cc i neverovatnih 256 konja. Ide kao lud! Ali se slazem da je cena za peticu R32 malo preterana.

Dizel

pre 18 godina

Sve je to lepo. Ko ce to da kupi to je jos puno para za nas i plus nepovoljni uslovi lizinga kredita. A sta su svi zapeli za dizel pa to ce kod nas da se isplati da kupis kroz 20 godina kad bude evrodizel ko sto treba kad budes mogao da putujes bez zezanja sa vizom. Dotle peske, zdravije je i manje zagadjujes sredinu

nemanja

pre 18 godina

Evo jos jedanput da se javim - da pohvalim visok nivo diskusije! Sem jednog komentara svi su sucelili misljenja bez, kod nas uobicajnog, neargumentovanog pljuvanja po drugim firmama i bez predrasuda. Valjda cemo tako da nastavimo i na drugim temama...

vlade

pre 18 godina

Evo cene osnovnih modela u Sloveniji:
Clio 1.2 16v: 8.812€
Grande punto 1.2 16v: 9.341€
Yaris 1.0: 9.800€
Vozio sam sva tri modela pa mogu da kažem da bi teško odabrao najbolji auto. Udobnost, sigurnost (mada imaju svi 5 zvezdica), veličina gepeka je na strani clia, dizajn, spoljašni gabariti i užitak u vožnji i najbolji dizel motori su na strani Fiata, kvalitet izrade i držanje cene kod Yarisa.
Znam da ima Fiat lošu reputaciju zbog kvaliteta izrade i puno kvarova u poslednjih 20 godina, ali se stvari menjaju. Napredovali su u svemu jer bi u suprutnom doživeli bankrot, kao što se desilo sa daewoojem. Pravi ljudi na pravim mestima rade čuda! Njihov najjači adut su dizel motori kojim svi priznaju superiornost (zlatna medalja za 1.3 multijet kao najbolji dizel motor u nižoj klasi!). Clio se po gabaritima jako približio maganu a prošli model je prošao veoma uspešno.
Yaris ima nešto veću cenu ali možete očekivati bolju i bržu prodaju polovnog.
Sa ovim modelima se desilo nešto vrlo zanimljivo. Ni slučajno to nisu samo gradski auti nego su postali pravi familijarni auti bar za manje i mlađe porodice. Setite se kako su naši roditelji putovali na more fićom ili stojadinom bez nekih problema sa mestom!?

@trajče

pre 18 godina

sličnih smo gabarita (188/93). Probaj hondu jazz. Ja sam je kupio i, ne da ima mesta, nego ima za četvoricu takvih (plus prtljag).

Mikac

pre 18 godina

Ako vam je do poredjenja Yarisa i Punta, samo pogledajte clanak o rangiranju brendova automobila. Toyota je na celu, a Fiat na dnu po zadovoljstvu njihovih vlasnika, pa vi vidite sta vam se vise isplati.

Marko1300

pre 18 godina

Da, da, "tojota" je stvarno zacepila. Mada, ovde predstavljeni model je stvarno vrh (cudi me da niko ne primecuje podatak o 10,7 s do "stotke", za dizelasa) i nije uporediv s baznim verzijama. Opet - nije jeftino, mada je najbolje.
Da li neko zna koliko je "fiesta" sa ovim poslednjim popustom (placaju PDV)? To izgleda kao dobra kupovina.

Trajče

pre 18 godina

Pre 10-ak dana sam sa porodicom obišao prijatelja koji živi u Čačku (ja sam u Kragujevcu), a pošto planiram da u neko skorije vreme kupim auto, iskoristio sam priliku da obiđem i salone automobila koji se nalaze tamo.
Prvi je na redu bio Toyotin salon. Pored starog modela koji se još uvek nalazi u ponudi, stajao je i novi Yaris II. Tako sam imao prilike da konkretno uporedim oba.
Ja sam inače jedan od onih koji imaju predrasude kada su automobili u pitanju (mada nisam baš toliko zadrt), i to od onih - "Toyota je najbolja, Fiat je najgori!".
Zato neću puno hvaliti Toyotu, već ću samo reći da je na onom nivou koji sam i očekivao. Precizno odrađena, kvalitetan materijal, motor na žalost nisam imao prilike da probam, ali verovatno odličan. Ono što me je razočaralo je ipak manjak mesta na zadnjoj klupi. Obzirom da sam visok oko 186 cm (možda i malo više) i težak preko 95 kg (dobro de, bliži sam 100-ki) :) razumećete da mi je potreban neki auto koji će biti mi biti dovoljno komforan.
Sledeći je na redu bio Fiat-ov salon - Grande Punto.
Cena od onih 99xx evra važi samo u ovom reklamnom periodu, i to je verzija sa motorom od 1.2 litre i minimumom opreme. Taj minimum je negde na nivou opreme koja postoji i kod Yarisa II.
Već pri prvom sedanju u auto (da zanemarim spoljašnji izgled, koji je, specifično italijanima odličan) sam razbio sve moje predrasude. Kvalitet materijala i završne obrade je prosto iznad dosadašnjeg kvaliteta Fiat-a. odlično!
Taj utisak je bio dodatno pojačan jer sam prvo seo u verziju koja ima bogatiju opremu. Ljubazni prodavac nam je čak ponudio i probnu vožnju što sam sa zadovoljstvom prihvatio. U pitanju je bila verzija sa motorom od 1.2 litre. Obzirom da je trenutni auto porodični Escort IV, razlika u kvalitetu je bila neverovatna. Auto jednostavno klizi po putu (mada nismo išli preko 60 km/h, što je razumljivo). Od opreme može da se doplati gotovo sve što poželite (dobijete i cenovnik), pa mislim da neće biti problem potencijalnim kupcima da pronađu odgovarajuću verziju (posebno mi se dopada što umesto rezervne gume dolazi pribor za lepljenje sa kompresorom, tako da ima mesta pozadi za plinsku bocu u samom startu).
Na kraju smo posetili Fordov salon. Kada sam seo u novu Fiestu, nisam mogao da se načudim - iako je manja od Grande Punta, ima čini mi se više prostora unutra. Pošto nisam baš sitna osoba (kako sam gore napomenuo), mislim da mogu prilično pouzdano da procenim da li je neki auto prostran ili ne.
Želim da posebno skrenem pažnju na prtljažnik sva tri modela. Kada se gledaju tehnički podaci, Yaris II ima najviše mesta (zahvaljujući duplom podu prtljažnika), ali mi onaj u Puntu deluje nekako veći, sa više korisnog mesta. Ipak - Fiesta ih je tu sve nadmašila. Možda nema najveći prtljažnik (ne mogu sada da se setim tačnih podataka), ali "korisna površina" je kod nje verovatno najveća.
I tako - kada bih uzimao auto samo zbog kvaliteta, Yaris II bi sigurno bio na 1. mestu. Punto i Fiesta su tu negde, mada bih verovatno izabrao Fiestu, jer je ipak nekako prostranija (verovatno zbog kraćeg nosa).
Mislim da će kod nas ipak Punto biti bestbuy, jer su ovog puta zaista odradili posao kako treba. Uz to, jedna mala zabeleška sa moje strane - u auto salonima gde smo bili, najljubazniji su bili ljudi iz Fiat-a. Pravi profesionalci, što ipak nije bio slučaj i kod ostalih.

Dragan Ns

pre 18 godina

Nemanja Milenkoviću, pravo zboriš! Ali budi pametan kao što si najavio ne trči pred rudu, mani se `talijana znamo svi da se kvare jako loš kvalitet izrade dizajn stvarno prelep na grande puntu. Zatim mani se tojote nikakav dizajn, kao kvalitet, ali skup i redovan servis, a ne daj bože da ti nešto vanredno rikne. Auto koji objedinjuje sve to je naravno opel corsa kako si najavio kako bih ja tačnije rekao Grande Corsa pošto je platforma ista kao i Grande Punto, samo ovde dobijaš maximalni nemački kvalitet, jeftino održavanje, rasprostranjenu servisnu mrežu, držanje cene i naravno pouzdanost i prelep dizajn. Objedinjuje sve što treba jedan pravi auto za grad i povremenu vožnju van grada što da se ne lažemo je ipak realnost za većinu naših ljudi osim retkih izuzetaka koji mrcvare po hiljade i hiljade km što postane zamorno čak i u limuzinama visoke klase ako postane svakodnevnica. Zato pamet u glavu, sačekaj jesen septembar ili okotobar i počinje prodaja extra autića Opel Grand Corse!

Nemanja Grujic

pre 18 godina

Procitao sam sve komentare i dosta toga je napisano i svi su po malo u pravu. Takodje postujem Toyotu i Yaris pogotovo, najvise jer iza nje stoje cinjenice da je medju prvih sest najkvalitetnija modela 6. mesto (TUV i ADAC testovi za automobile stare 2-3 godine), dok Punto zaostaje i to za 70 mesta i nalazi se na 76. mestu. Toliko o kvalitetu i da napomenem to su statisticki podatci i ne mora da znaci da neko nije bolje prosao sa Puntom nego njegov komsija sa Yarisom, zavisi koliko su srece imali. E sad, sto se tice cene stvari stoje ovako: Grande Punto 1.2 8V – 60 ks kosta bez popusta 10.600 evra + 2 godine garancija (15” pneumatike, elektro podizaci prozora, centralna brava, ABS, City Servo, 2 Air baga), motor od 1.4 litre se doplacije oko 150 evra, metalik boja je 150 evra, felne od 15” su oko 300 evra, sediste podesivo po visini je oko 90 evra, volan podesiv po visini je oko 90 evra, maglenke oko 120 evra; a Yaris kosta 10.900 evra sa 1.0 12V VVT-i motorom + 3 godine garancija i od opreme sadrzi (14” pneumatike, ABS, BA, EBD, Elektro – hidraulicni servo, CD – player sa 4 zvuznika, 2 Air baga, Easy Flat System) dok je metalik boja 300 evra a za ostalo ne znam posto nisam zvao Toyotin salon. Fiatove podatke sam dobio iz Fiat Stojanova u Novom Sadu. Inace trenutno vozim Fiat Punto 1 iz ’99 godine sa 1.2 motorom i posle uvoza sam presao oko 27.000 km i auto je do sada presao 94.000 km. “Uglavnom“ sam zadovoljan automobilom – sto se tice udobnosti, buke, motora i potrosnje, mada mi je letos zakazao elektromotor od ventilatora pa sam imao problema sa dizanjem temperature motora, i dok sam ustanovio sta je morao sam da menjam dihtung glave motora i izaslo me je oko 100 evra popravka + 1 nedelja nerviranja. Za par meseci planiram da kupim nov automobil i u velikoj sam dilemi, kao i vecina ovde prisutnih. “Troumim” se izmedju Grande Punta, Yarisa i sa nestrpljenjem cekam novu Corsu da vidim sta ce ona da ponudi. Moram priznati da bih sa GP dobio vise opreme i lepsi dizajn ali ne mogu da odolim ni Yarisu jer je to automobil sa izvanrednim kvalitetom kod koga je potrebno samo redovno sipanje goriva i servisiranje. Ali tu je i nova Corsa pa cemo videti…Pozdrav svima!

Toni

pre 18 godina

U vecini komentara kao najveci kvalitet Yarisa se navodi da se retko kvari. Pri kupovini automobila bitne su po meni jos neke stvari: udobnost (pogotovu kod nas zbog losih puteva), dizajn, cena i razgranatost servisne mreze. U toj klasi trenutno je po mom misljenju najbolji izbor Renault Clio III 1,2 16V ekspresion(ABS,klima,bord kompjuter sa cenom od 11.988,00EUR SA PDV. Na nasem pa i na evropskom trzistu mislim da Yaris nema neke vece sanse pored Clia, Grande punta i novog Pezoa 207.
Pozdrav svima.

Ivana

pre 18 godina

Hajde da jos malo poredimo babe i zabe, posto je to ovde ocigledno glavna tema. Recimo novi Golf R32 (vrh ponude VW za Golfa) treba da kosta cca 40.000,00 eur. Pa ja cu za manje-vise te pare da kupim Toyotu Land Cruiser ili Subaru Outback i da se vozim kao Bog. Smesno. Nemojmo porediti stvari koje ni po kom osnovu nisu za poredjenje.
PS. Da neki ne pomisle da opet stavljam Golf u negativan kontekst, to ovaj put nije slucaj.

sila sa hila

pre 18 godina

@predrag milenkovic
posto vidim da si dobro informisan i prilicno objektivan, kakvo je tvoje misljenje o novoj hondi civic?

Pezo 307

pre 18 godina

Za 18.800 EUR cu da kupim novi Pezo 307 sa svom mogucom opremom osim GPS-a i koznih sedista. A daleko je veci i udobniji auto od Yarisa.

sumaher

pre 18 godina

Zvanicna informacija iz Fiat-a (DELTA M-kod nas zvanicni zastupnik) je da ce se FIAT GrandePunto prodavati samo u nasoj zemlji (i ni u jednoj vise) po pocetnoj ceni 9.900 Euro za najslabiju verziju (ali samo po motoru od 1.2 litra) sa svim dodacima osim klima uredjaja. Sto znaci da najslabiji model moze da parira Yaris-u, ali ne ovom od 10.900 i Fabiji od 11.000 Euro, jer one nemaju za tu cenu apsolutno nista (o klimi niko nista i ne navodi!) vec se moze porediti sa tim istim modelima ali po ceni od 13.000-14.000 Euro.Ko ima 3.000-4.000 Eura na bacanje-ja ga licno pozdravljam! Ovim ne favorizujem FIAT ali ova nova akcija kojom zele da osvoje ovo nase osiromaseno trziste (ali samo po vozilima ne i po novcu) je za svaku pohvalu! Treba imati u vidu i ugovor koji je potpisan sa Zastavom i mogucu direktnu vezu sa cenom od 10.000 Euro koje, ponavljam, nema nigde u okruzenju. A ja cu sada da se kladim "na nevidjeno" sa svima dace Grande Punto biti najprodavaniji auto u ovoj godini! Ne samo u odnosu na Yaris (za njega sam vec rekao da ne ocekujem nista spektakularno) vec i na sve ostale (ne racunam LOGAN)! Zivi bili pa videli!
Pozdrav svima

bora

pre 18 godina

Ovaj novi Yaris je ucinio da po prvi put pocnem da razmisljam o malom automobilu, do sada sam gledao samo kompakt klasu tipa Corolla, Mazda 3.
Auto je fenomenalan, ispravljene su glavne mane prethodnog modela, povecane su mu dimenzije, poboljsan dizajn i smanjena cena... Za kvalitet je dovoljno da ostane na nivou starog. Pa, gde cete vise.
Mislim da ce auto biti nevidjeno uspesan, jer Toyotu ne kupuju sminkeri i oni kojima je bitno da ubrzava za 9 s, vec pre svega ljudi koji su zadovoljni sa pristojnim performansama i dizajnom, ali im je prioritet pouzdanost, ekonomicnost i odrzavanje i koji hoce da dobiju maksimalan odnos cena/kvalitet. Logan je svojim prodajnim rezultatima pokazao da je takvih najvise.
Mislim da nema nista na nasem trzistu (ne zapadnom) sto kosta 10.900 E i moze da parira ovom najjeftinijem Yarisu. A ovi modeli od 17.000 E ionako ce se prodavati samo u tragovima.

nemanja

pre 18 godina

Jako cenim Yarisa, ali se pridruzujem nekim komentarima koji idu u smeru da nece biti tako uspesan kao prethodni model. Clio III, Grande Punto, Peugeot 207 koji ce se uskoro pojaviti, pa cak i novi Swift predstavljaju mnogo jacu konkurenciju nego sto je stari Yaris imao. Zoki - dobar si izbor napravio, Grande Punto sa tom opremom je pun pogodak i sigurno cete dobro sluziti godinama, pogotovo izvanredan motor.

poorlungs

pre 18 godina

Neverovatno koliko ljudi brkaju cene vozila! Mnogi govore da se za cenu jarisa moze kupiti auto vise klase, a pritom porede najskuplji model jarisa sa srednjom klasom koja od dodatne opreme ima jedva 5 brzinu.Cene vozila nisu onakve kakve ih predstavljaju casopisi, jer kad odete u neki salon u startu je cena visa za 1.500 evra (metalik boja,cd,...) Tako da price o oktaviji za 15.000 postaju smesne. Tri godine sam vozio yaris 1.0 terra + (kostao 16.000 maraka), a trenutno yaris 1.3 sol + (kostao 14.700 evra), sa oba automobila sam prezadovoljan (bez poseta servisu van predvidjenih na svakih 10.000 km). Savet buducim kupcima da ko nema potrebe za cestim putovanjima van grada, slobodno kupi model 1.0 jer je iznenadjujuce snazan i trosi gotovo 2L manje!

Zoki

pre 18 godina

Jos samo mali dodatak:"Last month’s West European sales figures show that the Punto was not only the leading seller in the B-segment, but also in the European car market outright. (Punto 37,977; Clio 36,016; Fiesta 31,470.). Nesto ne vidim Yaris ovde. Pozdrav

Dzoni

pre 18 godina

Fiat daje 2 god i neogranicenu kiometrazu ali svi daleko istocni prozvodjaci daju 3 godine jer im je to jedan od nacina da privuku kupce. Tako npr VW u Severnoj Americi daje 4 god opste garancije i 50.000milja a 5 god na motor, dok tojota daje 3 godine i 36.000milja kao i svi ostali japanci.To ne mora da znaci da je VW bolji ali time zele da privuce vise kupaca

Zoki

pre 18 godina

Pa ajde da odgovorim: 1999. sam kupio novog Punta 1.2 75 KS presao 115.000km bez ikakvog kvara,ostavio ga caletu koji ga i dan danas vozi i jos mu se nije pokvario, 2002. sam kupio 1.4 sporting 95 KS sa kojim sam presao gle cuda 55.000km bez kvara. Auto radi kao i prvog dana. Sada sam ga zamenio (staro za novo) i uzeo Grande Punto Sport koji je ubica za pola automobila u visoj klasi od njega. Inace garancija kod nas na FIAT vozila je dve godine i neogranicena kilometraza a na zapadu je tri, verovatno zbog benzina. A vi i dalje vozite toyote i placajte far za Yaris 20 000 din. Ja necu.

Dzoni

pre 18 godina

@Eh taj FIAT
tebi je mozda smesno ali taj punto je u Evpropi u januaru oduvao po prodaji jaris i ne samo njega i tako ce po mom misljenju verovatno i biti cele godine jer ovaj jaris vise lici na neku restyle a manje na novi model.

Eh taj FIAT

pre 18 godina

Grande Punto Sport, 1.9 Multijet 130KS, ESP, automatska klima. Bla, bla, bla. Videces za jedno dve godine (a verovatno i pre) kako ce ti funkcionisati Multijet i ESP na FIAT-u. Pa ovaj Yaris od 10.900,00 eur ladno sahranjuje minimum dva takva "grande" Punta. Umalo da zaboravim garantni rok, Toyota 100.000 ili 3 godine. Zna li neko kolika je garancija za Fiat ? Da nije smesno bilo bi tuzno.

Zedo

pre 18 godina

Meni se mnogo sviđa Yaris uopšte. I stari, a pogotovo novi model.
Imam nekoliko prijatelja i poznanika koji voze Toyote i svi su prezadovoljni. vrlo retko idu u servis, malo troše, i obavljaju posao onako kako treba. Vrlo rado bih izdvojio solidnu količinu para za ovakav gradski auto. Sjajan je.

sumaher

pre 18 godina

@Bora
Boro ako si citao moj komentar kada je bila skoda (mislim ova nova rumster ili tako nesto) ja sam napisao doslovce da je Skoda sa novim cenama katastrofa i da ce tako i da prodje!Idi na sajt pa vidi koliko su prodali Fabija u ovoj godini ljudi iz Cacka (a da nisu kupovale firme tj. da nije bila kompenzacija) pa ces da vidis o cemu ti pricam! Poceli su novu godinu ocajno...
A sada Tojota. Oni su prezentirali novi Yaris i vreme ce pokazati kako ce da prodju. Moje licno misljenje da konkretno sa Yarisom nece da prodju najbolje Sto ne znaci da sa drugim modelima nece...
Pozdrav

Nicht Paja, Ich Bin Spira

pre 18 godina

Ako se ovaj ergonomski trend nastavi, mozemo ocekivati da Toyota u svom sledecem modelu izmesti instrument tablu u gepek.

SAAB 9-3 AERO

pre 18 godina

Imao sam priliku da pre par meseci vozim zadnju generaciju starog Yarisa. Auto mi se jako dopao, unutra je daleko prostraniji nego sto sam ocekivao. Nas narod mora da shvati da automobili danas poskupljuju jer se u njihov razvoj dosta ulaze, jer je oprema skupa pa je zato i cena visoka. Ne mozete da kupite auto sa ABS, 6 Air Bag, ESP, tiptronic menjac, anatomska sedista, itd. po istoj ceni kao i YUGO koji nema ama bas nista. Pa vidite samo koliko se ulaze u bezbednost putnika. Ne slazem se sa pojedincima koji kazu da ne moze da se meri Skoda i Toyota, jer je Skoda napravila pravi BOOM u zadnjih 15 godina. Nova Octavia sa dobrom opremom i dobrim motorom nista nije losija od Avensisa. A imao sam priliku da isprobam oba automobila sa njihovim najjacim motorima i ful opremom.

Predrag Milenković

pre 18 godina

@sumaher
Zelim pre svega da te pozdravim, jer redovno čitam tvoje komentare.Međutim sad si omanuo. Na prvom mestu proverio sam kod Toyote, najveći procenat naručenih Yarisa na legeru je sa cenom od 10.900 evra. Pod broj dva, nazovi Deltu M – Fiat i pitaj da li možeš da kupiš Grande Punto za 9.900 evra. Iako se nadam da ćeš ih zaista pozvati (jer ja jesam malopre) i rekli su mi da je cena 11.400 evra, i da je cena od 9.900 evra važila samo za 10-tak modela koje su nabavili po promotivnoj ceni. Uz to, za tvoju informaciju, Yaris II u prostoru za putnike nudi više mesta od Grande Punta. Na kraju, pogledaj uporedne testove svih mogućih revija (nadam se da ih kupuješ) i videćeš da je Yaris II oduvao Grande Punto po svim osobinama i to dobrano. E sad što je Fiat mnogo lepši, i što mnogi vozači kupuju auto na metar, to je druga priča.
I još jedna informacija, prošle godine je u Srbiji po prvi put prodato više Toyota nego Fiata, a ove godine će biti isto. Živi bili pa videli! Cenim svačije mišljenje, ali je ponekad potrebno da se čovek i malo informiše. Pozdrav svima.

bora

pre 18 godina

Stvarno mi nisu jasni ovi komentari za cenu, pa nejjeftinija Fabia je 10.500 E, ne znam ni da li ima ABS. A Grande Punto je 9.990 E posto je na nekom promotivnom snizenju koje traje jos malo. Toyotu po kvalitetu treba porediti sa Mercedesom, a ne Fiatom i Skodom...
Mislim da je upravo model od 10.900 E best buy, jer se dobija vrhunski kvalitet za relativno malo para. Doduse, mi Srbi bi hteli da Yaris u full opremi kosta ko Dacia pa da budemo zadovoljni sa cenom.

Boban Adelaide

pre 18 godina

Rekao bih da je bilo nepotrebno kuditi dizajn prethodnog Yarisa koji je po misljenju mnogih novinara (a i komentari to potvrdjuju) je jedan od najprogresivnijih i najskladnijih uz recimo Pezo 206 (iz tog doba). Ono sto meni odavde izgleda naduvano je cena jer recimo sva dodatna oprema je 80% skuplja nego u Australiji, a primera radi Yaris 1.3 sa troje vrata i svom opremom sem extra vazdusnih jastuka je nesto preko 8.000 evra ($14.990). I ja bih rekao da nece biti uspesan kao prethodan, ali neka mu je sa srecom. Samo neka ostane neunistiv kao prethodni model.

Zoki

pre 18 godina

Ja sam za ove pare kupio sebi Grande Punto Sport, preko 4m, 1.9 Multijet 130KS,17" Bridgstone Potenza pneumatici, ESP, automatska klima... Kada uporedite ova dva auta Yaris izgleda ko igracka (da ne kazem nesto gore).

sumaher

pre 18 godina

@Predrag Milenkovic
Samo da te dopunim sto se tice cene. Napomenuo si da 10.900E nije mnogo u odnosu nakonkurenciju. Ne znam da li mogu da se slozim sa tom konstatacijom? Uz dopunu da Grande Punto i novi Yaris nemaju po cemu da se porede osim po ceni! I u toj varijanti je Yaris skuplji, sto mi deluje "nenormalno"! Ali posto niko ne kupuje Yaris vec otprilike onaj prosecni od "samo" 15.000 Euro, tu se vec moze izabrati znatno bolji automobil od prosecnog Yarisa (ne za nizu klasu vec za visu, jer mu je cena kao u visoj klasi). Srdacan pozdrav

Ogi

pre 18 godina

Poznajem dosta ljudi koji poseduju stari Yaris i mogu otvoreno da kazem da su svi prezadovoljni autom. Samo najbolje govore o njemu. Novi model je definitivno napredniji, veci, lepsi, moderniji ali i skuplji. Moram da dodam, citajuci par komentara, da ovo ipak nije toliko skupo ako uporedite konkurenciju i sta se sve dobije za ulozeno. Ipak,za prosecnog gradjanina Srbije sa platom od 300 evra ili manje, to je i dalje nedostizna cifra za snove. Ali, isto vazi i za ostale proizvodjace i njihove modele. Pohvale autoru za tekst.

Predrag Milenković

pre 18 godina

Raduje me što ste vozili i neku Toyotu. Smatram da ovaj japanski proizvođač zaslužuje mnogo više pažnje na ovim stranicama.
Međutim tekst nije dovoljno konkretan, ili ako smem da primetim odudara od onoga što smo do sada mogli da pročitamo. Naravno, da svako ima svoje subjektivno mišjenje, ali neke činjenice ne stoje. Na prvom mestu Yaris je dobio mnogobrojne nagrade upravo za dizajn, i upravo je Toyota dobrano odrešila kesu kada se "crtao" stari Yaris, i taj posao je prepustila Evropljanima (još tada). Odabrani materijali su uvek bili na nivou klase kojoj Yaris pripada, jer je Corolla osetno skuplja. Takođe prvi put čujem da je neko odbijao da Yaris prizna kao "pravu" Toyotu, tako nešto nije moglo da se pročita ni u jednoj jedinoj reviji – otkud sad ta konstatacija? Ali dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje.
O ukusuma inače ne vredi raspravljati, a upravo o tome je dobar deo teksta. Prostim pogledom na stari i novi Yaris lako je uočiti da imaju vrlo sličnu siluetu, i da Yaris II ima samo drugačije prednje i zadnje svetlosne grupe, sve ostalo je gledano spolja prilično slično. Dakle nema ni govora o nekoj revoluciji ili "futurističkoj kreaciji".
Da sada pređem na "cifre". Novi dizel motor D-4D ima zaista 3 KS više od benzinca, ali glavnu prednost koju ima u odnosu na njega autor nije ni pomenuo, a to je maksimalni obrtni moment od 190 Nm pri samo 1.800 o/min, dok benzinac raspolaže sa samo 122 Nm i to tek na 4.200 o/min. Razlika je ogromna, a kao rezultat nje dizelaš D-4D ima neuporedivo bolja međuubrzanja od Yarisa II 1.3. Zato smatram da je trebalo pomenuti buku pri brzinama većim od 140 km/h.
Niste ni jednom rečenicom pomenuli kakav je zaustavni put novog Yarisa, i niste istakli da novi Yaris II ima izuzetno mekano i udobno ogibljenje. Sedeći put biste mogli da obratite pažnju i na ove detalje.
Sa druge strane, za pogled na cenovnik nije potrebno mnogo znanja, i nije mi jasno kako cena od 10.900 evra deluje visoko u odnosu na konkurenciju? Pa koji auto ima istu opremu a košta manje? Možda Grande Punto i koji još?
Pozdrav autoru i sajtu B92, u nadi da ćete biti još bolji, uostalom zato sam sve ovo i pisao.

bajo

pre 18 godina

Ma dajte bre ljudi 17600 evra. Za mali gradski automobil. Pa toliko kosta Astra koja je citavu klasu ispred u svakom pogledu. A i taj dizel motor. Lepo je covek napisao da se isplati posle 13000km! Dakle samo gradski snobovi ce izdvojiti tolike pare da imaju Yaris dizel jer ce svi znati da je skup ko suvo zlato. Realno auto je ok za nase prilike ali cena je van svakog razuma. Mislim, nov VW Polo sa super opremom i jos pride novi Jugic za pijacu naspram novog Yarisa. Racunica je jasna.

Geisha

pre 18 godina

Kod novog Yarisa komandna tabla je izmeštena na sredinu tako da sada i suvozač ima „pregled“ situacije za razliku od starog modela kod koga je ista bila okrenuta samo prema vozaču. Čini mi se (bila sam na probnoj vožnji) da je stari raspored bio pregledniji. Što se svega ostalog tiče, uključujići i prostor na zadnjim sedištima novi Yaris je neuporedivo bolji i prostraniji.
Vozim stari već nekoliko godina, ali razmišljam lagano o zameni. Mislim da je kupovina nekog od modela sa paketom opreme Luna ili Stela za nekih cca 14.000€ sasvim OK za automobil ovakvog kvaliteta.

Boris

pre 18 godina

Centralna tabla je odlično, mada neobično rešenje, mnogo se lakše prati nego klasična jer se informacije mogu očitavati praktično perifernim vidom, a efekat udaljenosti table omogućava da se ne radi prefokusiranje sa puta na tablu, odlično kad ste umorni od kancelarije i monitora. Na osnovu petogodišnjeg iskustvo sa prošlim modelom, a da li je tako dobro i na novom?

sumaher

pre 18 godina

Jedan od boljih automobila na trzistu, tu stvarno nema govora. Ja bih licno dodao da detalj tipa: instrument tabla na sredini-nema blage veze! Dok vozis moras da skreces pogled sa puta levo-desno... Mislio sam licno da ce to promeniti u novom modelu. Izgleda da je glavni inzenjer u Tojoti dobio "tanji koverat" zadnjih meseci. Salu na stranu, odlican auto ali mora i "lepo" da se plati. Meni se licno ne svidja sto je jako mali. Pozadi ne moze da sedi niko (osim patuljaka) a za jedan dvosed dati 15-ak hiljada eura, trebalo bi razmisliti. Do sada sam imao solidnih uspeha u predvidjanjima. Cini mi se da ovaj novi Yaris nece uspeti da dostigne slavu prethodnika. Zivi bili pa videli.
Pozdrav svima.

Pedjolino

pre 18 godina

Suvise para za tako mali automobil. Sa ovom cenom vec ulazi u drugi segment vozila. Ako zele da prodaju automobile kod nas moraju da budu konkurentni i sa cenom, bez obzira sto se radi o pouzdanom i kvalitetnom automobilu.

Maki

pre 17 godina

Da imam puno para kupio bih neku lepu i brzu Alfu, ili mozda nekog udobnog i jos lepseg francuza, ali da mi neko drugi placa odrzavanje. Posto to nije slucaj, a sticajem okolnosti dosao sam u priliku da kupim nov auto, odlucio sam se za Yarisa 2 d4d. Neko je gore spomenuo da ima auto sa dobrim performansama iz kojeg izlazi sa osmehom na licu. Znam taj osecaj, prethodni auto mi je bio Celica, auto krajnje zabavan za voznju, pouzdan, siguran itd.
Medjutim to ima svoju cenu u potrosnji, kaznama za prekoracenje brzine (radar i laser detektor ne spasava bas uvek), a i gde u Srbiji da vozis preko 140 km/h, a da se to ne granici sa ruskim ruletom? Celicu sam kupio 7 godina staru, 78 000km, u savrsenom stanju, presao 30 000km, prodao je prijatelju koji je sa zadovoljstvom vozi i dalje bez popravki.
Hteo sam Mazdu 3 da kupim. Izgleda mnogo bolje od Yarisa, nisu ni ista klasa, ali sa nivoom opreme kao u Yarisu Stella, ona kosta 20 000 eura, a mp3 plejer ne moze se dobiti uopste.
Racionalan izbor je ipak bio Yaris2. Nije atraktivan, tesko da cu na njega da hvatam Pink-glupacice itd, ali ima 9 vazdusnih jastuka, veoma pristojnu muziku, komforan je (mada ne izgleda tako), 90 ks u autu tezine 1050 kg, vuku jako lepo i verujte, ZABORAVIO SAM KADA SAM BIO NA PUMPI.

zoran

pre 17 godina

Novi yaris je fenomenalan! A najvaznije je da ima ponudu dizela sa automatskim menjacem! Odakle vam ideja da toyotu uopste poredite sa fiatom (malo lepsa zastava), skodom ili nemackim dresom VW. Valjda znate svetski raspored: 1.toyota (pa tri mesta prazna) 5.mazda (pa opet 3 prazna)! Onda razne marke i na kraju na vasu srecu VW ispred poslednjeg fiata! I to po nemackom zavodu za kvalitet TUV! Dobro sa kvalitetom tuku sve na svetu vec 30 godina ali sad im drze lekciju i u dizajnu (mislim na tojotu, mazdu i hondu a ne na micubisi i nisan).

Mikac

pre 18 godina

Ako vam je do poredjenja Yarisa i Punta, samo pogledajte clanak o rangiranju brendova automobila. Toyota je na celu, a Fiat na dnu po zadovoljstvu njihovih vlasnika, pa vi vidite sta vam se vise isplati.

Predrag Milenković

pre 18 godina

@sumaher
Zelim pre svega da te pozdravim, jer redovno čitam tvoje komentare.Međutim sad si omanuo. Na prvom mestu proverio sam kod Toyote, najveći procenat naručenih Yarisa na legeru je sa cenom od 10.900 evra. Pod broj dva, nazovi Deltu M – Fiat i pitaj da li možeš da kupiš Grande Punto za 9.900 evra. Iako se nadam da ćeš ih zaista pozvati (jer ja jesam malopre) i rekli su mi da je cena 11.400 evra, i da je cena od 9.900 evra važila samo za 10-tak modela koje su nabavili po promotivnoj ceni. Uz to, za tvoju informaciju, Yaris II u prostoru za putnike nudi više mesta od Grande Punta. Na kraju, pogledaj uporedne testove svih mogućih revija (nadam se da ih kupuješ) i videćeš da je Yaris II oduvao Grande Punto po svim osobinama i to dobrano. E sad što je Fiat mnogo lepši, i što mnogi vozači kupuju auto na metar, to je druga priča.
I još jedna informacija, prošle godine je u Srbiji po prvi put prodato više Toyota nego Fiata, a ove godine će biti isto. Živi bili pa videli! Cenim svačije mišljenje, ali je ponekad potrebno da se čovek i malo informiše. Pozdrav svima.

vlade

pre 18 godina

Evo cene osnovnih modela u Sloveniji:
Clio 1.2 16v: 8.812€
Grande punto 1.2 16v: 9.341€
Yaris 1.0: 9.800€
Vozio sam sva tri modela pa mogu da kažem da bi teško odabrao najbolji auto. Udobnost, sigurnost (mada imaju svi 5 zvezdica), veličina gepeka je na strani clia, dizajn, spoljašni gabariti i užitak u vožnji i najbolji dizel motori su na strani Fiata, kvalitet izrade i držanje cene kod Yarisa.
Znam da ima Fiat lošu reputaciju zbog kvaliteta izrade i puno kvarova u poslednjih 20 godina, ali se stvari menjaju. Napredovali su u svemu jer bi u suprutnom doživeli bankrot, kao što se desilo sa daewoojem. Pravi ljudi na pravim mestima rade čuda! Njihov najjači adut su dizel motori kojim svi priznaju superiornost (zlatna medalja za 1.3 multijet kao najbolji dizel motor u nižoj klasi!). Clio se po gabaritima jako približio maganu a prošli model je prošao veoma uspešno.
Yaris ima nešto veću cenu ali možete očekivati bolju i bržu prodaju polovnog.
Sa ovim modelima se desilo nešto vrlo zanimljivo. Ni slučajno to nisu samo gradski auti nego su postali pravi familijarni auti bar za manje i mlađe porodice. Setite se kako su naši roditelji putovali na more fićom ili stojadinom bez nekih problema sa mestom!?

Eh taj FIAT

pre 18 godina

Grande Punto Sport, 1.9 Multijet 130KS, ESP, automatska klima. Bla, bla, bla. Videces za jedno dve godine (a verovatno i pre) kako ce ti funkcionisati Multijet i ESP na FIAT-u. Pa ovaj Yaris od 10.900,00 eur ladno sahranjuje minimum dva takva "grande" Punta. Umalo da zaboravim garantni rok, Toyota 100.000 ili 3 godine. Zna li neko kolika je garancija za Fiat ? Da nije smesno bilo bi tuzno.

Predrag Milenković

pre 18 godina

Raduje me što ste vozili i neku Toyotu. Smatram da ovaj japanski proizvođač zaslužuje mnogo više pažnje na ovim stranicama.
Međutim tekst nije dovoljno konkretan, ili ako smem da primetim odudara od onoga što smo do sada mogli da pročitamo. Naravno, da svako ima svoje subjektivno mišjenje, ali neke činjenice ne stoje. Na prvom mestu Yaris je dobio mnogobrojne nagrade upravo za dizajn, i upravo je Toyota dobrano odrešila kesu kada se "crtao" stari Yaris, i taj posao je prepustila Evropljanima (još tada). Odabrani materijali su uvek bili na nivou klase kojoj Yaris pripada, jer je Corolla osetno skuplja. Takođe prvi put čujem da je neko odbijao da Yaris prizna kao "pravu" Toyotu, tako nešto nije moglo da se pročita ni u jednoj jedinoj reviji – otkud sad ta konstatacija? Ali dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje.
O ukusuma inače ne vredi raspravljati, a upravo o tome je dobar deo teksta. Prostim pogledom na stari i novi Yaris lako je uočiti da imaju vrlo sličnu siluetu, i da Yaris II ima samo drugačije prednje i zadnje svetlosne grupe, sve ostalo je gledano spolja prilično slično. Dakle nema ni govora o nekoj revoluciji ili "futurističkoj kreaciji".
Da sada pređem na "cifre". Novi dizel motor D-4D ima zaista 3 KS više od benzinca, ali glavnu prednost koju ima u odnosu na njega autor nije ni pomenuo, a to je maksimalni obrtni moment od 190 Nm pri samo 1.800 o/min, dok benzinac raspolaže sa samo 122 Nm i to tek na 4.200 o/min. Razlika je ogromna, a kao rezultat nje dizelaš D-4D ima neuporedivo bolja međuubrzanja od Yarisa II 1.3. Zato smatram da je trebalo pomenuti buku pri brzinama većim od 140 km/h.
Niste ni jednom rečenicom pomenuli kakav je zaustavni put novog Yarisa, i niste istakli da novi Yaris II ima izuzetno mekano i udobno ogibljenje. Sedeći put biste mogli da obratite pažnju i na ove detalje.
Sa druge strane, za pogled na cenovnik nije potrebno mnogo znanja, i nije mi jasno kako cena od 10.900 evra deluje visoko u odnosu na konkurenciju? Pa koji auto ima istu opremu a košta manje? Možda Grande Punto i koji još?
Pozdrav autoru i sajtu B92, u nadi da ćete biti još bolji, uostalom zato sam sve ovo i pisao.

Geisha

pre 18 godina

Kod novog Yarisa komandna tabla je izmeštena na sredinu tako da sada i suvozač ima „pregled“ situacije za razliku od starog modela kod koga je ista bila okrenuta samo prema vozaču. Čini mi se (bila sam na probnoj vožnji) da je stari raspored bio pregledniji. Što se svega ostalog tiče, uključujići i prostor na zadnjim sedištima novi Yaris je neuporedivo bolji i prostraniji.
Vozim stari već nekoliko godina, ali razmišljam lagano o zameni. Mislim da je kupovina nekog od modela sa paketom opreme Luna ili Stela za nekih cca 14.000€ sasvim OK za automobil ovakvog kvaliteta.

Trajče

pre 18 godina

Pre 10-ak dana sam sa porodicom obišao prijatelja koji živi u Čačku (ja sam u Kragujevcu), a pošto planiram da u neko skorije vreme kupim auto, iskoristio sam priliku da obiđem i salone automobila koji se nalaze tamo.
Prvi je na redu bio Toyotin salon. Pored starog modela koji se još uvek nalazi u ponudi, stajao je i novi Yaris II. Tako sam imao prilike da konkretno uporedim oba.
Ja sam inače jedan od onih koji imaju predrasude kada su automobili u pitanju (mada nisam baš toliko zadrt), i to od onih - "Toyota je najbolja, Fiat je najgori!".
Zato neću puno hvaliti Toyotu, već ću samo reći da je na onom nivou koji sam i očekivao. Precizno odrađena, kvalitetan materijal, motor na žalost nisam imao prilike da probam, ali verovatno odličan. Ono što me je razočaralo je ipak manjak mesta na zadnjoj klupi. Obzirom da sam visok oko 186 cm (možda i malo više) i težak preko 95 kg (dobro de, bliži sam 100-ki) :) razumećete da mi je potreban neki auto koji će biti mi biti dovoljno komforan.
Sledeći je na redu bio Fiat-ov salon - Grande Punto.
Cena od onih 99xx evra važi samo u ovom reklamnom periodu, i to je verzija sa motorom od 1.2 litre i minimumom opreme. Taj minimum je negde na nivou opreme koja postoji i kod Yarisa II.
Već pri prvom sedanju u auto (da zanemarim spoljašnji izgled, koji je, specifično italijanima odličan) sam razbio sve moje predrasude. Kvalitet materijala i završne obrade je prosto iznad dosadašnjeg kvaliteta Fiat-a. odlično!
Taj utisak je bio dodatno pojačan jer sam prvo seo u verziju koja ima bogatiju opremu. Ljubazni prodavac nam je čak ponudio i probnu vožnju što sam sa zadovoljstvom prihvatio. U pitanju je bila verzija sa motorom od 1.2 litre. Obzirom da je trenutni auto porodični Escort IV, razlika u kvalitetu je bila neverovatna. Auto jednostavno klizi po putu (mada nismo išli preko 60 km/h, što je razumljivo). Od opreme može da se doplati gotovo sve što poželite (dobijete i cenovnik), pa mislim da neće biti problem potencijalnim kupcima da pronađu odgovarajuću verziju (posebno mi se dopada što umesto rezervne gume dolazi pribor za lepljenje sa kompresorom, tako da ima mesta pozadi za plinsku bocu u samom startu).
Na kraju smo posetili Fordov salon. Kada sam seo u novu Fiestu, nisam mogao da se načudim - iako je manja od Grande Punta, ima čini mi se više prostora unutra. Pošto nisam baš sitna osoba (kako sam gore napomenuo), mislim da mogu prilično pouzdano da procenim da li je neki auto prostran ili ne.
Želim da posebno skrenem pažnju na prtljažnik sva tri modela. Kada se gledaju tehnički podaci, Yaris II ima najviše mesta (zahvaljujući duplom podu prtljažnika), ali mi onaj u Puntu deluje nekako veći, sa više korisnog mesta. Ipak - Fiesta ih je tu sve nadmašila. Možda nema najveći prtljažnik (ne mogu sada da se setim tačnih podataka), ali "korisna površina" je kod nje verovatno najveća.
I tako - kada bih uzimao auto samo zbog kvaliteta, Yaris II bi sigurno bio na 1. mestu. Punto i Fiesta su tu negde, mada bih verovatno izabrao Fiestu, jer je ipak nekako prostranija (verovatno zbog kraćeg nosa).
Mislim da će kod nas ipak Punto biti bestbuy, jer su ovog puta zaista odradili posao kako treba. Uz to, jedna mala zabeleška sa moje strane - u auto salonima gde smo bili, najljubazniji su bili ljudi iz Fiat-a. Pravi profesionalci, što ipak nije bio slučaj i kod ostalih.

Chedomir-ADELAIDE-AUSTRALIA

pre 18 godina

Na stranu kvalitet automobila - to je neosporno jer Toyota ne prepusta nista slucaju, medjutim mislim da su trgovci u Srbiji preterali sa marzama i da na jednom prodatom automobilu pokusavaju da zarade za plate radnika za celu godinu. Da ne politizujem, ali taj model ovde u Australiji kosta sa svim dazbinama oko 12.500 au$ (za iznos u eurima ovu cifru pomnozi sa koeficijentom 0.62).Transport iz Australije za Srbiju kosta, u najgorem slucaju, 6au$ po kilogramu. Ako se bilo ko u Srbiji razume u ekonomiju shvatice da sam u potpunosti u pravu. Dodje mi zao tog naroda tamo i cemu su ti kupci izlozeni ako zele da sebi priuste malo pristojniji zivot. Ta cena je sramota i nikakvo opravdanje za nju nema diler Toyote za Srbiju.

Boris

pre 18 godina

Centralna tabla je odlično, mada neobično rešenje, mnogo se lakše prati nego klasična jer se informacije mogu očitavati praktično perifernim vidom, a efekat udaljenosti table omogućava da se ne radi prefokusiranje sa puta na tablu, odlično kad ste umorni od kancelarije i monitora. Na osnovu petogodišnjeg iskustvo sa prošlim modelom, a da li je tako dobro i na novom?

nemanja

pre 18 godina

Evo jos jedanput da se javim - da pohvalim visok nivo diskusije! Sem jednog komentara svi su sucelili misljenja bez, kod nas uobicajnog, neargumentovanog pljuvanja po drugim firmama i bez predrasuda. Valjda cemo tako da nastavimo i na drugim temama...

boris

pre 18 godina

Yaris je pre svega gradski auto, ali mlađoj populaciji može poslužiti i za više. Imam petogodišnje iskustvo sa njim i mogu reći da je fenomenalan za ono za šta je predviđen. Lako se ulazi i izlazi, lako se parkira, lako se provlači kroz gradsku gužvu... Uopšte nije za poređenje sa Puntom od 130ks (za takve postoji yaris TS). Jači auto u gradu vam omogućava da brže stižete od semafora do semafora.
No, kome je do zabave te vrste ubedljivo najbolje rešenje (dok ne izgrade neku javnu stazu kod nas) otići na karting ili ATV i tamo trošiti vozački adrenalin ne ugrožavajući nikoga, pa ni sebe.

Ogi

pre 18 godina

Poznajem dosta ljudi koji poseduju stari Yaris i mogu otvoreno da kazem da su svi prezadovoljni autom. Samo najbolje govore o njemu. Novi model je definitivno napredniji, veci, lepsi, moderniji ali i skuplji. Moram da dodam, citajuci par komentara, da ovo ipak nije toliko skupo ako uporedite konkurenciju i sta se sve dobije za ulozeno. Ipak,za prosecnog gradjanina Srbije sa platom od 300 evra ili manje, to je i dalje nedostizna cifra za snove. Ali, isto vazi i za ostale proizvodjace i njihove modele. Pohvale autoru za tekst.

Boban Adelaide

pre 18 godina

Rekao bih da je bilo nepotrebno kuditi dizajn prethodnog Yarisa koji je po misljenju mnogih novinara (a i komentari to potvrdjuju) je jedan od najprogresivnijih i najskladnijih uz recimo Pezo 206 (iz tog doba). Ono sto meni odavde izgleda naduvano je cena jer recimo sva dodatna oprema je 80% skuplja nego u Australiji, a primera radi Yaris 1.3 sa troje vrata i svom opremom sem extra vazdusnih jastuka je nesto preko 8.000 evra ($14.990). I ja bih rekao da nece biti uspesan kao prethodan, ali neka mu je sa srecom. Samo neka ostane neunistiv kao prethodni model.

Zedo

pre 18 godina

Meni se mnogo sviđa Yaris uopšte. I stari, a pogotovo novi model.
Imam nekoliko prijatelja i poznanika koji voze Toyote i svi su prezadovoljni. vrlo retko idu u servis, malo troše, i obavljaju posao onako kako treba. Vrlo rado bih izdvojio solidnu količinu para za ovakav gradski auto. Sjajan je.

poorlungs

pre 18 godina

Neverovatno koliko ljudi brkaju cene vozila! Mnogi govore da se za cenu jarisa moze kupiti auto vise klase, a pritom porede najskuplji model jarisa sa srednjom klasom koja od dodatne opreme ima jedva 5 brzinu.Cene vozila nisu onakve kakve ih predstavljaju casopisi, jer kad odete u neki salon u startu je cena visa za 1.500 evra (metalik boja,cd,...) Tako da price o oktaviji za 15.000 postaju smesne. Tri godine sam vozio yaris 1.0 terra + (kostao 16.000 maraka), a trenutno yaris 1.3 sol + (kostao 14.700 evra), sa oba automobila sam prezadovoljan (bez poseta servisu van predvidjenih na svakih 10.000 km). Savet buducim kupcima da ko nema potrebe za cestim putovanjima van grada, slobodno kupi model 1.0 jer je iznenadjujuce snazan i trosi gotovo 2L manje!

bora

pre 18 godina

@Petar
Da si kojim slucajem student sa vrlo limitiranim primanjima GSB bi ti verovatno bio jedini izbor. Ko u Srbiji hoce da ima novi automobil, pa makar bio i Dacia Logan mora da ima nadprosecna primanja, ili da se krajnje nerazumno zakopa u kredite...
Tako da price o Yarisu za puku sirotinju ne piju vodu, inace ostatak komentara je realan, samo bi dodao da za 90% gradjana Srbije predstavlja problem to da daju pare na ekstra servise. Pogotovo sto su servisi za nove modele ekstra skupi, zaboravite na cene za Yuga i Golfa 2. Plus sto imam osetljive zivce za "provod" po servisima, nije sve ni u parama.

boris

pre 18 godina

@Petar
Odlično znam na šta misliš, ali po gradu sportsko ogibljenje nije prednost, a ako ga nemaš čemu onda toliko snage. I nisam rekao da je opasna vožnja zabavna, nego da je ono što se ovde najčešće smatra zabavnom vožnjom opasno. To je velika razlika. Zato sam i rekao da onaj kome je do isprobavanja granica vožnje neka to radi gde neće nikoga ugroziti.
Kao i sa muzikom, dobra muzika je kvalitetan, a ne jak zvuk. Isto važi i za zvuk motora, što je tiši to je bolji, ionako nam predstoji prelazak na druge motore.
Inače nemam ništa protiv jakih mašina, ali ako su za grad onda su blago nepotrebne.

bora

pre 18 godina

Stvarno mi nisu jasni ovi komentari za cenu, pa nejjeftinija Fabia je 10.500 E, ne znam ni da li ima ABS. A Grande Punto je 9.990 E posto je na nekom promotivnom snizenju koje traje jos malo. Toyotu po kvalitetu treba porediti sa Mercedesom, a ne Fiatom i Skodom...
Mislim da je upravo model od 10.900 E best buy, jer se dobija vrhunski kvalitet za relativno malo para. Doduse, mi Srbi bi hteli da Yaris u full opremi kosta ko Dacia pa da budemo zadovoljni sa cenom.

Zoki

pre 18 godina

Pa ajde da odgovorim: 1999. sam kupio novog Punta 1.2 75 KS presao 115.000km bez ikakvog kvara,ostavio ga caletu koji ga i dan danas vozi i jos mu se nije pokvario, 2002. sam kupio 1.4 sporting 95 KS sa kojim sam presao gle cuda 55.000km bez kvara. Auto radi kao i prvog dana. Sada sam ga zamenio (staro za novo) i uzeo Grande Punto Sport koji je ubica za pola automobila u visoj klasi od njega. Inace garancija kod nas na FIAT vozila je dve godine i neogranicena kilometraza a na zapadu je tri, verovatno zbog benzina. A vi i dalje vozite toyote i placajte far za Yaris 20 000 din. Ja necu.

marinko

pre 18 godina

Za te novce kupim Ford focus dizel. Preskupa je Tojota nema tu sta da se prica. Imaju pouzdanost nema sta ali nisu ni ostali sisali veslo.

Petar

pre 18 godina

Odlican clanak, hteo bih da napomonem samo da se centralni naslon za ruke i lajsne nude uz Yaris sa doplatom.
Ovde se ocito javljaju dve grupe ljudi. Jedna je kojima je bitno da je auto sto pouzdaniji i druga koja je spremna da zrtvuje pouzdanost radi zabave. Ja postujem oba principa i mislim da je krajnje nepristojno omalovazavati tudji izbor. Lik koji se javio da kritikuje coveka sto je kupio Grande Punto pokazuje kakav je i sa tim sto se nije potpisao kao covek.
Moja porodica im dva automobila, jedan od njih je Yaris a drugi je nesto veci i po meni malo zabavniji (evropljanin ali necu da navedem marku posto je tema Yaris).
Yaris je odlican, pouzdan, malo trosi, puno prostora, ali je to auto da me sigurno odveze od tacke A do tacke B. Tu se prica zavrsava. Uglavnom ga moja zena vozi. Meni licno, nikada adrenalin ne proradi kao kod ovog drugog. Isto vazi i za majstore. Yaris retko izbija pare iz dzepa sto za drugi nije slucaj. Srecom, nije mi neki problem da dam koju paru vise za zabavu koju imam sa mojim evropljaninom. Svaki put izadjem iz njega sa ogromnim osmehom na licu. Jos nesto, kod evropljanina nisam morao da doplacujem za estetiku i udobnost (naslon za ruke, lajsne i ostale stvari koje popravljaju osecaj voznje su standard.Da sam kojim slucajem jos student sa vrlo limitiranim primanjima Yaris bi mi vrlo verovatno bio prvi izbor.
Sve najbolje

nenad

pre 18 godina

Vidim da poštovani g. Bora kaže da Toyotu treba porediti sa Mercedesom, što je samo delimično tačno. Ustvari sami Nemci kažu da Mercedes treba porediti sa Toyotom. Ako Yaris ima dovoljno prostora i malo troši, a ne kvari se ja ne vidim neki problem. Ako izuzmeno cenu i lošu servisnu mrežu ja nemam zamerku, naprotiv. Za poređenja sa Fiatom nemam komentar, iako mi je novi Punto vizuelno odličan ugođaj. Tu bih priču završio.

dragan kokunesoski

pre 18 godina

Vlasnik sam Toyote Corolle stare 16 godina, presao sam 160,000 km sa njom bez IKAKVE popravke na motoru, tako da mozete da pretpostavite kakvo je moje misljenje o Tojoti. Ali to nije vazno. Vozio sam novog Jarisa, divan gradski automobil i nemam nameru da ga poredim sa bilo kojim modelom, jer je to neukusno. Medjutim, hajde da se jedan forum posveti dilerima i uporedjenjem marzi ovde i u svetu, e taj forum bi voleo da citam, pozdrav, dragan japanac

Pedjolino

pre 18 godina

Suvise para za tako mali automobil. Sa ovom cenom vec ulazi u drugi segment vozila. Ako zele da prodaju automobile kod nas moraju da budu konkurentni i sa cenom, bez obzira sto se radi o pouzdanom i kvalitetnom automobilu.

sumaher

pre 18 godina

Jedan od boljih automobila na trzistu, tu stvarno nema govora. Ja bih licno dodao da detalj tipa: instrument tabla na sredini-nema blage veze! Dok vozis moras da skreces pogled sa puta levo-desno... Mislio sam licno da ce to promeniti u novom modelu. Izgleda da je glavni inzenjer u Tojoti dobio "tanji koverat" zadnjih meseci. Salu na stranu, odlican auto ali mora i "lepo" da se plati. Meni se licno ne svidja sto je jako mali. Pozadi ne moze da sedi niko (osim patuljaka) a za jedan dvosed dati 15-ak hiljada eura, trebalo bi razmisliti. Do sada sam imao solidnih uspeha u predvidjanjima. Cini mi se da ovaj novi Yaris nece uspeti da dostigne slavu prethodnika. Zivi bili pa videli.
Pozdrav svima.

bajo

pre 18 godina

Ma dajte bre ljudi 17600 evra. Za mali gradski automobil. Pa toliko kosta Astra koja je citavu klasu ispred u svakom pogledu. A i taj dizel motor. Lepo je covek napisao da se isplati posle 13000km! Dakle samo gradski snobovi ce izdvojiti tolike pare da imaju Yaris dizel jer ce svi znati da je skup ko suvo zlato. Realno auto je ok za nase prilike ali cena je van svakog razuma. Mislim, nov VW Polo sa super opremom i jos pride novi Jugic za pijacu naspram novog Yarisa. Racunica je jasna.

sumaher

pre 18 godina

@Predrag Milenkovic
Samo da te dopunim sto se tice cene. Napomenuo si da 10.900E nije mnogo u odnosu nakonkurenciju. Ne znam da li mogu da se slozim sa tom konstatacijom? Uz dopunu da Grande Punto i novi Yaris nemaju po cemu da se porede osim po ceni! I u toj varijanti je Yaris skuplji, sto mi deluje "nenormalno"! Ali posto niko ne kupuje Yaris vec otprilike onaj prosecni od "samo" 15.000 Euro, tu se vec moze izabrati znatno bolji automobil od prosecnog Yarisa (ne za nizu klasu vec za visu, jer mu je cena kao u visoj klasi). Srdacan pozdrav

Zoki

pre 18 godina

Ja sam za ove pare kupio sebi Grande Punto Sport, preko 4m, 1.9 Multijet 130KS,17" Bridgstone Potenza pneumatici, ESP, automatska klima... Kada uporedite ova dva auta Yaris izgleda ko igracka (da ne kazem nesto gore).

Nicht Paja, Ich Bin Spira

pre 18 godina

Ako se ovaj ergonomski trend nastavi, mozemo ocekivati da Toyota u svom sledecem modelu izmesti instrument tablu u gepek.

sumaher

pre 18 godina

@Bora
Boro ako si citao moj komentar kada je bila skoda (mislim ova nova rumster ili tako nesto) ja sam napisao doslovce da je Skoda sa novim cenama katastrofa i da ce tako i da prodje!Idi na sajt pa vidi koliko su prodali Fabija u ovoj godini ljudi iz Cacka (a da nisu kupovale firme tj. da nije bila kompenzacija) pa ces da vidis o cemu ti pricam! Poceli su novu godinu ocajno...
A sada Tojota. Oni su prezentirali novi Yaris i vreme ce pokazati kako ce da prodju. Moje licno misljenje da konkretno sa Yarisom nece da prodju najbolje Sto ne znaci da sa drugim modelima nece...
Pozdrav

SAAB 9-3 AERO

pre 18 godina

Imao sam priliku da pre par meseci vozim zadnju generaciju starog Yarisa. Auto mi se jako dopao, unutra je daleko prostraniji nego sto sam ocekivao. Nas narod mora da shvati da automobili danas poskupljuju jer se u njihov razvoj dosta ulaze, jer je oprema skupa pa je zato i cena visoka. Ne mozete da kupite auto sa ABS, 6 Air Bag, ESP, tiptronic menjac, anatomska sedista, itd. po istoj ceni kao i YUGO koji nema ama bas nista. Pa vidite samo koliko se ulaze u bezbednost putnika. Ne slazem se sa pojedincima koji kazu da ne moze da se meri Skoda i Toyota, jer je Skoda napravila pravi BOOM u zadnjih 15 godina. Nova Octavia sa dobrom opremom i dobrim motorom nista nije losija od Avensisa. A imao sam priliku da isprobam oba automobila sa njihovim najjacim motorima i ful opremom.

Dzoni

pre 18 godina

@Eh taj FIAT
tebi je mozda smesno ali taj punto je u Evpropi u januaru oduvao po prodaji jaris i ne samo njega i tako ce po mom misljenju verovatno i biti cele godine jer ovaj jaris vise lici na neku restyle a manje na novi model.

Dzoni

pre 18 godina

Fiat daje 2 god i neogranicenu kiometrazu ali svi daleko istocni prozvodjaci daju 3 godine jer im je to jedan od nacina da privuku kupce. Tako npr VW u Severnoj Americi daje 4 god opste garancije i 50.000milja a 5 god na motor, dok tojota daje 3 godine i 36.000milja kao i svi ostali japanci.To ne mora da znaci da je VW bolji ali time zele da privuce vise kupaca

Zoki

pre 18 godina

Jos samo mali dodatak:"Last month’s West European sales figures show that the Punto was not only the leading seller in the B-segment, but also in the European car market outright. (Punto 37,977; Clio 36,016; Fiesta 31,470.). Nesto ne vidim Yaris ovde. Pozdrav

nemanja

pre 18 godina

Jako cenim Yarisa, ali se pridruzujem nekim komentarima koji idu u smeru da nece biti tako uspesan kao prethodni model. Clio III, Grande Punto, Peugeot 207 koji ce se uskoro pojaviti, pa cak i novi Swift predstavljaju mnogo jacu konkurenciju nego sto je stari Yaris imao. Zoki - dobar si izbor napravio, Grande Punto sa tom opremom je pun pogodak i sigurno cete dobro sluziti godinama, pogotovo izvanredan motor.

bora

pre 18 godina

Ovaj novi Yaris je ucinio da po prvi put pocnem da razmisljam o malom automobilu, do sada sam gledao samo kompakt klasu tipa Corolla, Mazda 3.
Auto je fenomenalan, ispravljene su glavne mane prethodnog modela, povecane su mu dimenzije, poboljsan dizajn i smanjena cena... Za kvalitet je dovoljno da ostane na nivou starog. Pa, gde cete vise.
Mislim da ce auto biti nevidjeno uspesan, jer Toyotu ne kupuju sminkeri i oni kojima je bitno da ubrzava za 9 s, vec pre svega ljudi koji su zadovoljni sa pristojnim performansama i dizajnom, ali im je prioritet pouzdanost, ekonomicnost i odrzavanje i koji hoce da dobiju maksimalan odnos cena/kvalitet. Logan je svojim prodajnim rezultatima pokazao da je takvih najvise.
Mislim da nema nista na nasem trzistu (ne zapadnom) sto kosta 10.900 E i moze da parira ovom najjeftinijem Yarisu. A ovi modeli od 17.000 E ionako ce se prodavati samo u tragovima.

Pezo 307

pre 18 godina

Za 18.800 EUR cu da kupim novi Pezo 307 sa svom mogucom opremom osim GPS-a i koznih sedista. A daleko je veci i udobniji auto od Yarisa.

sumaher

pre 18 godina

Zvanicna informacija iz Fiat-a (DELTA M-kod nas zvanicni zastupnik) je da ce se FIAT GrandePunto prodavati samo u nasoj zemlji (i ni u jednoj vise) po pocetnoj ceni 9.900 Euro za najslabiju verziju (ali samo po motoru od 1.2 litra) sa svim dodacima osim klima uredjaja. Sto znaci da najslabiji model moze da parira Yaris-u, ali ne ovom od 10.900 i Fabiji od 11.000 Euro, jer one nemaju za tu cenu apsolutno nista (o klimi niko nista i ne navodi!) vec se moze porediti sa tim istim modelima ali po ceni od 13.000-14.000 Euro.Ko ima 3.000-4.000 Eura na bacanje-ja ga licno pozdravljam! Ovim ne favorizujem FIAT ali ova nova akcija kojom zele da osvoje ovo nase osiromaseno trziste (ali samo po vozilima ne i po novcu) je za svaku pohvalu! Treba imati u vidu i ugovor koji je potpisan sa Zastavom i mogucu direktnu vezu sa cenom od 10.000 Euro koje, ponavljam, nema nigde u okruzenju. A ja cu sada da se kladim "na nevidjeno" sa svima dace Grande Punto biti najprodavaniji auto u ovoj godini! Ne samo u odnosu na Yaris (za njega sam vec rekao da ne ocekujem nista spektakularno) vec i na sve ostale (ne racunam LOGAN)! Zivi bili pa videli!
Pozdrav svima

sila sa hila

pre 18 godina

@predrag milenkovic
posto vidim da si dobro informisan i prilicno objektivan, kakvo je tvoje misljenje o novoj hondi civic?

Ivana

pre 18 godina

Hajde da jos malo poredimo babe i zabe, posto je to ovde ocigledno glavna tema. Recimo novi Golf R32 (vrh ponude VW za Golfa) treba da kosta cca 40.000,00 eur. Pa ja cu za manje-vise te pare da kupim Toyotu Land Cruiser ili Subaru Outback i da se vozim kao Bog. Smesno. Nemojmo porediti stvari koje ni po kom osnovu nisu za poredjenje.
PS. Da neki ne pomisle da opet stavljam Golf u negativan kontekst, to ovaj put nije slucaj.

Toni

pre 18 godina

U vecini komentara kao najveci kvalitet Yarisa se navodi da se retko kvari. Pri kupovini automobila bitne su po meni jos neke stvari: udobnost (pogotovu kod nas zbog losih puteva), dizajn, cena i razgranatost servisne mreze. U toj klasi trenutno je po mom misljenju najbolji izbor Renault Clio III 1,2 16V ekspresion(ABS,klima,bord kompjuter sa cenom od 11.988,00EUR SA PDV. Na nasem pa i na evropskom trzistu mislim da Yaris nema neke vece sanse pored Clia, Grande punta i novog Pezoa 207.
Pozdrav svima.

Nemanja Grujic

pre 18 godina

Procitao sam sve komentare i dosta toga je napisano i svi su po malo u pravu. Takodje postujem Toyotu i Yaris pogotovo, najvise jer iza nje stoje cinjenice da je medju prvih sest najkvalitetnija modela 6. mesto (TUV i ADAC testovi za automobile stare 2-3 godine), dok Punto zaostaje i to za 70 mesta i nalazi se na 76. mestu. Toliko o kvalitetu i da napomenem to su statisticki podatci i ne mora da znaci da neko nije bolje prosao sa Puntom nego njegov komsija sa Yarisom, zavisi koliko su srece imali. E sad, sto se tice cene stvari stoje ovako: Grande Punto 1.2 8V – 60 ks kosta bez popusta 10.600 evra + 2 godine garancija (15” pneumatike, elektro podizaci prozora, centralna brava, ABS, City Servo, 2 Air baga), motor od 1.4 litre se doplacije oko 150 evra, metalik boja je 150 evra, felne od 15” su oko 300 evra, sediste podesivo po visini je oko 90 evra, volan podesiv po visini je oko 90 evra, maglenke oko 120 evra; a Yaris kosta 10.900 evra sa 1.0 12V VVT-i motorom + 3 godine garancija i od opreme sadrzi (14” pneumatike, ABS, BA, EBD, Elektro – hidraulicni servo, CD – player sa 4 zvuznika, 2 Air baga, Easy Flat System) dok je metalik boja 300 evra a za ostalo ne znam posto nisam zvao Toyotin salon. Fiatove podatke sam dobio iz Fiat Stojanova u Novom Sadu. Inace trenutno vozim Fiat Punto 1 iz ’99 godine sa 1.2 motorom i posle uvoza sam presao oko 27.000 km i auto je do sada presao 94.000 km. “Uglavnom“ sam zadovoljan automobilom – sto se tice udobnosti, buke, motora i potrosnje, mada mi je letos zakazao elektromotor od ventilatora pa sam imao problema sa dizanjem temperature motora, i dok sam ustanovio sta je morao sam da menjam dihtung glave motora i izaslo me je oko 100 evra popravka + 1 nedelja nerviranja. Za par meseci planiram da kupim nov automobil i u velikoj sam dilemi, kao i vecina ovde prisutnih. “Troumim” se izmedju Grande Punta, Yarisa i sa nestrpljenjem cekam novu Corsu da vidim sta ce ona da ponudi. Moram priznati da bih sa GP dobio vise opreme i lepsi dizajn ali ne mogu da odolim ni Yarisu jer je to automobil sa izvanrednim kvalitetom kod koga je potrebno samo redovno sipanje goriva i servisiranje. Ali tu je i nova Corsa pa cemo videti…Pozdrav svima!

Marko1300

pre 18 godina

Da, da, "tojota" je stvarno zacepila. Mada, ovde predstavljeni model je stvarno vrh (cudi me da niko ne primecuje podatak o 10,7 s do "stotke", za dizelasa) i nije uporediv s baznim verzijama. Opet - nije jeftino, mada je najbolje.
Da li neko zna koliko je "fiesta" sa ovim poslednjim popustom (placaju PDV)? To izgleda kao dobra kupovina.

Dragan Ns

pre 18 godina

Nemanja Milenkoviću, pravo zboriš! Ali budi pametan kao što si najavio ne trči pred rudu, mani se `talijana znamo svi da se kvare jako loš kvalitet izrade dizajn stvarno prelep na grande puntu. Zatim mani se tojote nikakav dizajn, kao kvalitet, ali skup i redovan servis, a ne daj bože da ti nešto vanredno rikne. Auto koji objedinjuje sve to je naravno opel corsa kako si najavio kako bih ja tačnije rekao Grande Corsa pošto je platforma ista kao i Grande Punto, samo ovde dobijaš maximalni nemački kvalitet, jeftino održavanje, rasprostranjenu servisnu mrežu, držanje cene i naravno pouzdanost i prelep dizajn. Objedinjuje sve što treba jedan pravi auto za grad i povremenu vožnju van grada što da se ne lažemo je ipak realnost za većinu naših ljudi osim retkih izuzetaka koji mrcvare po hiljade i hiljade km što postane zamorno čak i u limuzinama visoke klase ako postane svakodnevnica. Zato pamet u glavu, sačekaj jesen septembar ili okotobar i počinje prodaja extra autića Opel Grand Corse!

@trajče

pre 18 godina

sličnih smo gabarita (188/93). Probaj hondu jazz. Ja sam je kupio i, ne da ima mesta, nego ima za četvoricu takvih (plus prtljag).

Dizel

pre 18 godina

Sve je to lepo. Ko ce to da kupi to je jos puno para za nas i plus nepovoljni uslovi lizinga kredita. A sta su svi zapeli za dizel pa to ce kod nas da se isplati da kupis kroz 20 godina kad bude evrodizel ko sto treba kad budes mogao da putujes bez zezanja sa vizom. Dotle peske, zdravije je i manje zagadjujes sredinu

GOLF R32

pre 18 godina

@IVANA
Vlasnik sam Golfa R32 2004. godiste i auto je fenomenalan. Golf 5 R32 kosta 44,000 EUR; ja sam svoj platio ako se dobro secam nekih 32,000 EUR sa svom mogucom opremom. Ne moze covek da poredi Toyotu Land Cruiser ni Subaru Forester ili Outback sa R32 jer su to automobili razlicitih klasa. Inace R32 ima fenomenalan VR6 motor od 3200cc i neverovatnih 256 konja. Ide kao lud! Ali se slazem da je cena za peticu R32 malo preterana.

Ivana

pre 18 godina

@ GOLF R32
Ne znam da li si od pocetka citao kompletnu prepisku na ovu temu.
Poenta mog komentara se upravo i odnosila na to da se prestane sa poredjenjima necega sto se ne moze porediti ni po kom osnovu.

Petar

pre 18 godina

@ Boris and Bora,
bio sam student u Srbiji (i na zapadu). Tada sam vozio Jugo i bio vise ispod njega, popravljajuci ga, nego u njemu. U to doba mi je on bio najbolje vozilo posto je bilo jedino koje sam mogao da priustim. Nisam se puno brinuo oko delova posto se sve moglo naci po malim cenama i bio sam zadovoljan. Da sam opet u toj situaciji verovatno bi mi Jugo bio najbolji auto. Za vise nisam imao para a ovog sam (polovnog) zaradio fizikalisuci preko leta.
Sto se tice adrenalina. Borise zasto mislis da samo opasna voznja donosi zabavu? Tu ima ima mnogo vise elemenata. Lezanje automobila, osecaj voznje, ugradjena muzika, zvuk motora, unutrasnje uredjenje, celokupni izgled... Naravno snaga je samo dodatni plus. Malo jaci motor i obrtni moment (koji je po meni mozda cak i bitniji) te nece razocarati na uzbrdicama, sigurnije je preticanje, i sigurnija voznja po snegu. Pogotovo kod prednjeg pogona.
U ovoj citavoj prethodnoj prici se ogledaju dve filozofije kod pravljenja vozila. Toyotina i evropska.
B.T.W. Yaris TS (kog vozim) nema ni priblizno unutrasnje uredjenjue kao GP, nesto je slabijji od GP-a i ima mnogo manji obrtni moment. Opet manji broj kvarova, koji je kod Yarisa skoro sveden na 0, je prednost Japanca.
Sve najbolje.

Trajče

pre 18 godina

Da, da - znam za Hondu Jazz, i ona mi je tek nedostižni san (kao i Corolla). U Jazz-u su iz auta od 3,8 m izvukli više prostora nego u nekim puno većim automobilima + veliki prtljažnik. Ipak, realne mogućnosti su nešto sasvim drugo. Obzirom da ja moram da kupim auto na kredit (na žalost, nemam dovoljno novca za neke druge mogućnosti plaćanja) realna rata koju bih mogao da podnesem mesečno je negde oko 120 - 140 evra. Tu na žalost, ipak otpadaju svi modeli koje nenormalno volim (Jazz, Corolla,...) pa će ipak verovatno biti neki drugi model. A da ne pričam o Toyoti Belti (iliti Yaris II Sedan) o kome se kod nas još uvek ništa ne priča, a koji me je oduševio.

Boris

pre 18 godina

Da ne branim samo yarisa, koji je po meni tipično gradski, kao auto koji je fenomenalan i za grad i za otvoreno izdvojio bih Opel Merivu. Malo mesta spolja, za lakše parkiranje i sl, a mnogo unutra, još sa kombinovanjem unutrašnjosti. Motor 1.6 dobro odmeren. Odličan, a retko pominjan.

Trajče

pre 18 godina

@Ivana
Da, da - znam da je Belta rađena za Japansko i Američko/Kanadsko tržište, ali se sve nadam da će se neko preći i ponuditi taj model nama.

samer

pre 14 godina

Da vas pitam ,jeli moguce da za opela korsu iz 1995 godine(1.4)benz. dospe uplatnica na sumu od 44,000 dinara samo carine i pdv-a ili je neka zavrzlama u pitanju. molim vas da ako je neko u slicnoj situaciji javi odmah jer jos nisam uplatio . unapred hvala

Dzoni

pre 18 godina

@Eh taj FIAT
tebi je mozda smesno ali taj punto je u Evpropi u januaru oduvao po prodaji jaris i ne samo njega i tako ce po mom misljenju verovatno i biti cele godine jer ovaj jaris vise lici na neku restyle a manje na novi model.

Zoki

pre 18 godina

Pa ajde da odgovorim: 1999. sam kupio novog Punta 1.2 75 KS presao 115.000km bez ikakvog kvara,ostavio ga caletu koji ga i dan danas vozi i jos mu se nije pokvario, 2002. sam kupio 1.4 sporting 95 KS sa kojim sam presao gle cuda 55.000km bez kvara. Auto radi kao i prvog dana. Sada sam ga zamenio (staro za novo) i uzeo Grande Punto Sport koji je ubica za pola automobila u visoj klasi od njega. Inace garancija kod nas na FIAT vozila je dve godine i neogranicena kilometraza a na zapadu je tri, verovatno zbog benzina. A vi i dalje vozite toyote i placajte far za Yaris 20 000 din. Ja necu.

sumaher

pre 18 godina

Jedan od boljih automobila na trzistu, tu stvarno nema govora. Ja bih licno dodao da detalj tipa: instrument tabla na sredini-nema blage veze! Dok vozis moras da skreces pogled sa puta levo-desno... Mislio sam licno da ce to promeniti u novom modelu. Izgleda da je glavni inzenjer u Tojoti dobio "tanji koverat" zadnjih meseci. Salu na stranu, odlican auto ali mora i "lepo" da se plati. Meni se licno ne svidja sto je jako mali. Pozadi ne moze da sedi niko (osim patuljaka) a za jedan dvosed dati 15-ak hiljada eura, trebalo bi razmisliti. Do sada sam imao solidnih uspeha u predvidjanjima. Cini mi se da ovaj novi Yaris nece uspeti da dostigne slavu prethodnika. Zivi bili pa videli.
Pozdrav svima.

Zoki

pre 18 godina

Ja sam za ove pare kupio sebi Grande Punto Sport, preko 4m, 1.9 Multijet 130KS,17" Bridgstone Potenza pneumatici, ESP, automatska klima... Kada uporedite ova dva auta Yaris izgleda ko igracka (da ne kazem nesto gore).

Nicht Paja, Ich Bin Spira

pre 18 godina

Ako se ovaj ergonomski trend nastavi, mozemo ocekivati da Toyota u svom sledecem modelu izmesti instrument tablu u gepek.

bajo

pre 18 godina

Ma dajte bre ljudi 17600 evra. Za mali gradski automobil. Pa toliko kosta Astra koja je citavu klasu ispred u svakom pogledu. A i taj dizel motor. Lepo je covek napisao da se isplati posle 13000km! Dakle samo gradski snobovi ce izdvojiti tolike pare da imaju Yaris dizel jer ce svi znati da je skup ko suvo zlato. Realno auto je ok za nase prilike ali cena je van svakog razuma. Mislim, nov VW Polo sa super opremom i jos pride novi Jugic za pijacu naspram novog Yarisa. Racunica je jasna.

sumaher

pre 18 godina

@Predrag Milenkovic
Samo da te dopunim sto se tice cene. Napomenuo si da 10.900E nije mnogo u odnosu nakonkurenciju. Ne znam da li mogu da se slozim sa tom konstatacijom? Uz dopunu da Grande Punto i novi Yaris nemaju po cemu da se porede osim po ceni! I u toj varijanti je Yaris skuplji, sto mi deluje "nenormalno"! Ali posto niko ne kupuje Yaris vec otprilike onaj prosecni od "samo" 15.000 Euro, tu se vec moze izabrati znatno bolji automobil od prosecnog Yarisa (ne za nizu klasu vec za visu, jer mu je cena kao u visoj klasi). Srdacan pozdrav

Pezo 307

pre 18 godina

Za 18.800 EUR cu da kupim novi Pezo 307 sa svom mogucom opremom osim GPS-a i koznih sedista. A daleko je veci i udobniji auto od Yarisa.

Toni

pre 18 godina

U vecini komentara kao najveci kvalitet Yarisa se navodi da se retko kvari. Pri kupovini automobila bitne su po meni jos neke stvari: udobnost (pogotovu kod nas zbog losih puteva), dizajn, cena i razgranatost servisne mreze. U toj klasi trenutno je po mom misljenju najbolji izbor Renault Clio III 1,2 16V ekspresion(ABS,klima,bord kompjuter sa cenom od 11.988,00EUR SA PDV. Na nasem pa i na evropskom trzistu mislim da Yaris nema neke vece sanse pored Clia, Grande punta i novog Pezoa 207.
Pozdrav svima.

Trajče

pre 18 godina

Pre 10-ak dana sam sa porodicom obišao prijatelja koji živi u Čačku (ja sam u Kragujevcu), a pošto planiram da u neko skorije vreme kupim auto, iskoristio sam priliku da obiđem i salone automobila koji se nalaze tamo.
Prvi je na redu bio Toyotin salon. Pored starog modela koji se još uvek nalazi u ponudi, stajao je i novi Yaris II. Tako sam imao prilike da konkretno uporedim oba.
Ja sam inače jedan od onih koji imaju predrasude kada su automobili u pitanju (mada nisam baš toliko zadrt), i to od onih - "Toyota je najbolja, Fiat je najgori!".
Zato neću puno hvaliti Toyotu, već ću samo reći da je na onom nivou koji sam i očekivao. Precizno odrađena, kvalitetan materijal, motor na žalost nisam imao prilike da probam, ali verovatno odličan. Ono što me je razočaralo je ipak manjak mesta na zadnjoj klupi. Obzirom da sam visok oko 186 cm (možda i malo više) i težak preko 95 kg (dobro de, bliži sam 100-ki) :) razumećete da mi je potreban neki auto koji će biti mi biti dovoljno komforan.
Sledeći je na redu bio Fiat-ov salon - Grande Punto.
Cena od onih 99xx evra važi samo u ovom reklamnom periodu, i to je verzija sa motorom od 1.2 litre i minimumom opreme. Taj minimum je negde na nivou opreme koja postoji i kod Yarisa II.
Već pri prvom sedanju u auto (da zanemarim spoljašnji izgled, koji je, specifično italijanima odličan) sam razbio sve moje predrasude. Kvalitet materijala i završne obrade je prosto iznad dosadašnjeg kvaliteta Fiat-a. odlično!
Taj utisak je bio dodatno pojačan jer sam prvo seo u verziju koja ima bogatiju opremu. Ljubazni prodavac nam je čak ponudio i probnu vožnju što sam sa zadovoljstvom prihvatio. U pitanju je bila verzija sa motorom od 1.2 litre. Obzirom da je trenutni auto porodični Escort IV, razlika u kvalitetu je bila neverovatna. Auto jednostavno klizi po putu (mada nismo išli preko 60 km/h, što je razumljivo). Od opreme može da se doplati gotovo sve što poželite (dobijete i cenovnik), pa mislim da neće biti problem potencijalnim kupcima da pronađu odgovarajuću verziju (posebno mi se dopada što umesto rezervne gume dolazi pribor za lepljenje sa kompresorom, tako da ima mesta pozadi za plinsku bocu u samom startu).
Na kraju smo posetili Fordov salon. Kada sam seo u novu Fiestu, nisam mogao da se načudim - iako je manja od Grande Punta, ima čini mi se više prostora unutra. Pošto nisam baš sitna osoba (kako sam gore napomenuo), mislim da mogu prilično pouzdano da procenim da li je neki auto prostran ili ne.
Želim da posebno skrenem pažnju na prtljažnik sva tri modela. Kada se gledaju tehnički podaci, Yaris II ima najviše mesta (zahvaljujući duplom podu prtljažnika), ali mi onaj u Puntu deluje nekako veći, sa više korisnog mesta. Ipak - Fiesta ih je tu sve nadmašila. Možda nema najveći prtljažnik (ne mogu sada da se setim tačnih podataka), ali "korisna površina" je kod nje verovatno najveća.
I tako - kada bih uzimao auto samo zbog kvaliteta, Yaris II bi sigurno bio na 1. mestu. Punto i Fiesta su tu negde, mada bih verovatno izabrao Fiestu, jer je ipak nekako prostranija (verovatno zbog kraćeg nosa).
Mislim da će kod nas ipak Punto biti bestbuy, jer su ovog puta zaista odradili posao kako treba. Uz to, jedna mala zabeleška sa moje strane - u auto salonima gde smo bili, najljubazniji su bili ljudi iz Fiat-a. Pravi profesionalci, što ipak nije bio slučaj i kod ostalih.

Pedjolino

pre 18 godina

Suvise para za tako mali automobil. Sa ovom cenom vec ulazi u drugi segment vozila. Ako zele da prodaju automobile kod nas moraju da budu konkurentni i sa cenom, bez obzira sto se radi o pouzdanom i kvalitetnom automobilu.

Zedo

pre 18 godina

Meni se mnogo sviđa Yaris uopšte. I stari, a pogotovo novi model.
Imam nekoliko prijatelja i poznanika koji voze Toyote i svi su prezadovoljni. vrlo retko idu u servis, malo troše, i obavljaju posao onako kako treba. Vrlo rado bih izdvojio solidnu količinu para za ovakav gradski auto. Sjajan je.

Dragan Ns

pre 18 godina

Nemanja Milenkoviću, pravo zboriš! Ali budi pametan kao što si najavio ne trči pred rudu, mani se `talijana znamo svi da se kvare jako loš kvalitet izrade dizajn stvarno prelep na grande puntu. Zatim mani se tojote nikakav dizajn, kao kvalitet, ali skup i redovan servis, a ne daj bože da ti nešto vanredno rikne. Auto koji objedinjuje sve to je naravno opel corsa kako si najavio kako bih ja tačnije rekao Grande Corsa pošto je platforma ista kao i Grande Punto, samo ovde dobijaš maximalni nemački kvalitet, jeftino održavanje, rasprostranjenu servisnu mrežu, držanje cene i naravno pouzdanost i prelep dizajn. Objedinjuje sve što treba jedan pravi auto za grad i povremenu vožnju van grada što da se ne lažemo je ipak realnost za većinu naših ljudi osim retkih izuzetaka koji mrcvare po hiljade i hiljade km što postane zamorno čak i u limuzinama visoke klase ako postane svakodnevnica. Zato pamet u glavu, sačekaj jesen septembar ili okotobar i počinje prodaja extra autića Opel Grand Corse!

Chedomir-ADELAIDE-AUSTRALIA

pre 18 godina

Na stranu kvalitet automobila - to je neosporno jer Toyota ne prepusta nista slucaju, medjutim mislim da su trgovci u Srbiji preterali sa marzama i da na jednom prodatom automobilu pokusavaju da zarade za plate radnika za celu godinu. Da ne politizujem, ali taj model ovde u Australiji kosta sa svim dazbinama oko 12.500 au$ (za iznos u eurima ovu cifru pomnozi sa koeficijentom 0.62).Transport iz Australije za Srbiju kosta, u najgorem slucaju, 6au$ po kilogramu. Ako se bilo ko u Srbiji razume u ekonomiju shvatice da sam u potpunosti u pravu. Dodje mi zao tog naroda tamo i cemu su ti kupci izlozeni ako zele da sebi priuste malo pristojniji zivot. Ta cena je sramota i nikakvo opravdanje za nju nema diler Toyote za Srbiju.

Maki

pre 17 godina

Da imam puno para kupio bih neku lepu i brzu Alfu, ili mozda nekog udobnog i jos lepseg francuza, ali da mi neko drugi placa odrzavanje. Posto to nije slucaj, a sticajem okolnosti dosao sam u priliku da kupim nov auto, odlucio sam se za Yarisa 2 d4d. Neko je gore spomenuo da ima auto sa dobrim performansama iz kojeg izlazi sa osmehom na licu. Znam taj osecaj, prethodni auto mi je bio Celica, auto krajnje zabavan za voznju, pouzdan, siguran itd.
Medjutim to ima svoju cenu u potrosnji, kaznama za prekoracenje brzine (radar i laser detektor ne spasava bas uvek), a i gde u Srbiji da vozis preko 140 km/h, a da se to ne granici sa ruskim ruletom? Celicu sam kupio 7 godina staru, 78 000km, u savrsenom stanju, presao 30 000km, prodao je prijatelju koji je sa zadovoljstvom vozi i dalje bez popravki.
Hteo sam Mazdu 3 da kupim. Izgleda mnogo bolje od Yarisa, nisu ni ista klasa, ali sa nivoom opreme kao u Yarisu Stella, ona kosta 20 000 eura, a mp3 plejer ne moze se dobiti uopste.
Racionalan izbor je ipak bio Yaris2. Nije atraktivan, tesko da cu na njega da hvatam Pink-glupacice itd, ali ima 9 vazdusnih jastuka, veoma pristojnu muziku, komforan je (mada ne izgleda tako), 90 ks u autu tezine 1050 kg, vuku jako lepo i verujte, ZABORAVIO SAM KADA SAM BIO NA PUMPI.

zoran

pre 17 godina

Novi yaris je fenomenalan! A najvaznije je da ima ponudu dizela sa automatskim menjacem! Odakle vam ideja da toyotu uopste poredite sa fiatom (malo lepsa zastava), skodom ili nemackim dresom VW. Valjda znate svetski raspored: 1.toyota (pa tri mesta prazna) 5.mazda (pa opet 3 prazna)! Onda razne marke i na kraju na vasu srecu VW ispred poslednjeg fiata! I to po nemackom zavodu za kvalitet TUV! Dobro sa kvalitetom tuku sve na svetu vec 30 godina ali sad im drze lekciju i u dizajnu (mislim na tojotu, mazdu i hondu a ne na micubisi i nisan).

Boris

pre 18 godina

Centralna tabla je odlično, mada neobično rešenje, mnogo se lakše prati nego klasična jer se informacije mogu očitavati praktično perifernim vidom, a efekat udaljenosti table omogućava da se ne radi prefokusiranje sa puta na tablu, odlično kad ste umorni od kancelarije i monitora. Na osnovu petogodišnjeg iskustvo sa prošlim modelom, a da li je tako dobro i na novom?

Predrag Milenković

pre 18 godina

Raduje me što ste vozili i neku Toyotu. Smatram da ovaj japanski proizvođač zaslužuje mnogo više pažnje na ovim stranicama.
Međutim tekst nije dovoljno konkretan, ili ako smem da primetim odudara od onoga što smo do sada mogli da pročitamo. Naravno, da svako ima svoje subjektivno mišjenje, ali neke činjenice ne stoje. Na prvom mestu Yaris je dobio mnogobrojne nagrade upravo za dizajn, i upravo je Toyota dobrano odrešila kesu kada se "crtao" stari Yaris, i taj posao je prepustila Evropljanima (još tada). Odabrani materijali su uvek bili na nivou klase kojoj Yaris pripada, jer je Corolla osetno skuplja. Takođe prvi put čujem da je neko odbijao da Yaris prizna kao "pravu" Toyotu, tako nešto nije moglo da se pročita ni u jednoj jedinoj reviji – otkud sad ta konstatacija? Ali dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje.
O ukusuma inače ne vredi raspravljati, a upravo o tome je dobar deo teksta. Prostim pogledom na stari i novi Yaris lako je uočiti da imaju vrlo sličnu siluetu, i da Yaris II ima samo drugačije prednje i zadnje svetlosne grupe, sve ostalo je gledano spolja prilično slično. Dakle nema ni govora o nekoj revoluciji ili "futurističkoj kreaciji".
Da sada pređem na "cifre". Novi dizel motor D-4D ima zaista 3 KS više od benzinca, ali glavnu prednost koju ima u odnosu na njega autor nije ni pomenuo, a to je maksimalni obrtni moment od 190 Nm pri samo 1.800 o/min, dok benzinac raspolaže sa samo 122 Nm i to tek na 4.200 o/min. Razlika je ogromna, a kao rezultat nje dizelaš D-4D ima neuporedivo bolja međuubrzanja od Yarisa II 1.3. Zato smatram da je trebalo pomenuti buku pri brzinama većim od 140 km/h.
Niste ni jednom rečenicom pomenuli kakav je zaustavni put novog Yarisa, i niste istakli da novi Yaris II ima izuzetno mekano i udobno ogibljenje. Sedeći put biste mogli da obratite pažnju i na ove detalje.
Sa druge strane, za pogled na cenovnik nije potrebno mnogo znanja, i nije mi jasno kako cena od 10.900 evra deluje visoko u odnosu na konkurenciju? Pa koji auto ima istu opremu a košta manje? Možda Grande Punto i koji još?
Pozdrav autoru i sajtu B92, u nadi da ćete biti još bolji, uostalom zato sam sve ovo i pisao.

Geisha

pre 18 godina

Kod novog Yarisa komandna tabla je izmeštena na sredinu tako da sada i suvozač ima „pregled“ situacije za razliku od starog modela kod koga je ista bila okrenuta samo prema vozaču. Čini mi se (bila sam na probnoj vožnji) da je stari raspored bio pregledniji. Što se svega ostalog tiče, uključujići i prostor na zadnjim sedištima novi Yaris je neuporedivo bolji i prostraniji.
Vozim stari već nekoliko godina, ali razmišljam lagano o zameni. Mislim da je kupovina nekog od modela sa paketom opreme Luna ili Stela za nekih cca 14.000€ sasvim OK za automobil ovakvog kvaliteta.

Ogi

pre 18 godina

Poznajem dosta ljudi koji poseduju stari Yaris i mogu otvoreno da kazem da su svi prezadovoljni autom. Samo najbolje govore o njemu. Novi model je definitivno napredniji, veci, lepsi, moderniji ali i skuplji. Moram da dodam, citajuci par komentara, da ovo ipak nije toliko skupo ako uporedite konkurenciju i sta se sve dobije za ulozeno. Ipak,za prosecnog gradjanina Srbije sa platom od 300 evra ili manje, to je i dalje nedostizna cifra za snove. Ali, isto vazi i za ostale proizvodjace i njihove modele. Pohvale autoru za tekst.

bora

pre 18 godina

Stvarno mi nisu jasni ovi komentari za cenu, pa nejjeftinija Fabia je 10.500 E, ne znam ni da li ima ABS. A Grande Punto je 9.990 E posto je na nekom promotivnom snizenju koje traje jos malo. Toyotu po kvalitetu treba porediti sa Mercedesom, a ne Fiatom i Skodom...
Mislim da je upravo model od 10.900 E best buy, jer se dobija vrhunski kvalitet za relativno malo para. Doduse, mi Srbi bi hteli da Yaris u full opremi kosta ko Dacia pa da budemo zadovoljni sa cenom.

Boban Adelaide

pre 18 godina

Rekao bih da je bilo nepotrebno kuditi dizajn prethodnog Yarisa koji je po misljenju mnogih novinara (a i komentari to potvrdjuju) je jedan od najprogresivnijih i najskladnijih uz recimo Pezo 206 (iz tog doba). Ono sto meni odavde izgleda naduvano je cena jer recimo sva dodatna oprema je 80% skuplja nego u Australiji, a primera radi Yaris 1.3 sa troje vrata i svom opremom sem extra vazdusnih jastuka je nesto preko 8.000 evra ($14.990). I ja bih rekao da nece biti uspesan kao prethodan, ali neka mu je sa srecom. Samo neka ostane neunistiv kao prethodni model.

Predrag Milenković

pre 18 godina

@sumaher
Zelim pre svega da te pozdravim, jer redovno čitam tvoje komentare.Međutim sad si omanuo. Na prvom mestu proverio sam kod Toyote, najveći procenat naručenih Yarisa na legeru je sa cenom od 10.900 evra. Pod broj dva, nazovi Deltu M – Fiat i pitaj da li možeš da kupiš Grande Punto za 9.900 evra. Iako se nadam da ćeš ih zaista pozvati (jer ja jesam malopre) i rekli su mi da je cena 11.400 evra, i da je cena od 9.900 evra važila samo za 10-tak modela koje su nabavili po promotivnoj ceni. Uz to, za tvoju informaciju, Yaris II u prostoru za putnike nudi više mesta od Grande Punta. Na kraju, pogledaj uporedne testove svih mogućih revija (nadam se da ih kupuješ) i videćeš da je Yaris II oduvao Grande Punto po svim osobinama i to dobrano. E sad što je Fiat mnogo lepši, i što mnogi vozači kupuju auto na metar, to je druga priča.
I još jedna informacija, prošle godine je u Srbiji po prvi put prodato više Toyota nego Fiata, a ove godine će biti isto. Živi bili pa videli! Cenim svačije mišljenje, ali je ponekad potrebno da se čovek i malo informiše. Pozdrav svima.

sumaher

pre 18 godina

@Bora
Boro ako si citao moj komentar kada je bila skoda (mislim ova nova rumster ili tako nesto) ja sam napisao doslovce da je Skoda sa novim cenama katastrofa i da ce tako i da prodje!Idi na sajt pa vidi koliko su prodali Fabija u ovoj godini ljudi iz Cacka (a da nisu kupovale firme tj. da nije bila kompenzacija) pa ces da vidis o cemu ti pricam! Poceli su novu godinu ocajno...
A sada Tojota. Oni su prezentirali novi Yaris i vreme ce pokazati kako ce da prodju. Moje licno misljenje da konkretno sa Yarisom nece da prodju najbolje Sto ne znaci da sa drugim modelima nece...
Pozdrav

SAAB 9-3 AERO

pre 18 godina

Imao sam priliku da pre par meseci vozim zadnju generaciju starog Yarisa. Auto mi se jako dopao, unutra je daleko prostraniji nego sto sam ocekivao. Nas narod mora da shvati da automobili danas poskupljuju jer se u njihov razvoj dosta ulaze, jer je oprema skupa pa je zato i cena visoka. Ne mozete da kupite auto sa ABS, 6 Air Bag, ESP, tiptronic menjac, anatomska sedista, itd. po istoj ceni kao i YUGO koji nema ama bas nista. Pa vidite samo koliko se ulaze u bezbednost putnika. Ne slazem se sa pojedincima koji kazu da ne moze da se meri Skoda i Toyota, jer je Skoda napravila pravi BOOM u zadnjih 15 godina. Nova Octavia sa dobrom opremom i dobrim motorom nista nije losija od Avensisa. A imao sam priliku da isprobam oba automobila sa njihovim najjacim motorima i ful opremom.

Eh taj FIAT

pre 18 godina

Grande Punto Sport, 1.9 Multijet 130KS, ESP, automatska klima. Bla, bla, bla. Videces za jedno dve godine (a verovatno i pre) kako ce ti funkcionisati Multijet i ESP na FIAT-u. Pa ovaj Yaris od 10.900,00 eur ladno sahranjuje minimum dva takva "grande" Punta. Umalo da zaboravim garantni rok, Toyota 100.000 ili 3 godine. Zna li neko kolika je garancija za Fiat ? Da nije smesno bilo bi tuzno.

Dzoni

pre 18 godina

Fiat daje 2 god i neogranicenu kiometrazu ali svi daleko istocni prozvodjaci daju 3 godine jer im je to jedan od nacina da privuku kupce. Tako npr VW u Severnoj Americi daje 4 god opste garancije i 50.000milja a 5 god na motor, dok tojota daje 3 godine i 36.000milja kao i svi ostali japanci.To ne mora da znaci da je VW bolji ali time zele da privuce vise kupaca

Zoki

pre 18 godina

Jos samo mali dodatak:"Last month’s West European sales figures show that the Punto was not only the leading seller in the B-segment, but also in the European car market outright. (Punto 37,977; Clio 36,016; Fiesta 31,470.). Nesto ne vidim Yaris ovde. Pozdrav

poorlungs

pre 18 godina

Neverovatno koliko ljudi brkaju cene vozila! Mnogi govore da se za cenu jarisa moze kupiti auto vise klase, a pritom porede najskuplji model jarisa sa srednjom klasom koja od dodatne opreme ima jedva 5 brzinu.Cene vozila nisu onakve kakve ih predstavljaju casopisi, jer kad odete u neki salon u startu je cena visa za 1.500 evra (metalik boja,cd,...) Tako da price o oktaviji za 15.000 postaju smesne. Tri godine sam vozio yaris 1.0 terra + (kostao 16.000 maraka), a trenutno yaris 1.3 sol + (kostao 14.700 evra), sa oba automobila sam prezadovoljan (bez poseta servisu van predvidjenih na svakih 10.000 km). Savet buducim kupcima da ko nema potrebe za cestim putovanjima van grada, slobodno kupi model 1.0 jer je iznenadjujuce snazan i trosi gotovo 2L manje!

nemanja

pre 18 godina

Jako cenim Yarisa, ali se pridruzujem nekim komentarima koji idu u smeru da nece biti tako uspesan kao prethodni model. Clio III, Grande Punto, Peugeot 207 koji ce se uskoro pojaviti, pa cak i novi Swift predstavljaju mnogo jacu konkurenciju nego sto je stari Yaris imao. Zoki - dobar si izbor napravio, Grande Punto sa tom opremom je pun pogodak i sigurno cete dobro sluziti godinama, pogotovo izvanredan motor.

bora

pre 18 godina

Ovaj novi Yaris je ucinio da po prvi put pocnem da razmisljam o malom automobilu, do sada sam gledao samo kompakt klasu tipa Corolla, Mazda 3.
Auto je fenomenalan, ispravljene su glavne mane prethodnog modela, povecane su mu dimenzije, poboljsan dizajn i smanjena cena... Za kvalitet je dovoljno da ostane na nivou starog. Pa, gde cete vise.
Mislim da ce auto biti nevidjeno uspesan, jer Toyotu ne kupuju sminkeri i oni kojima je bitno da ubrzava za 9 s, vec pre svega ljudi koji su zadovoljni sa pristojnim performansama i dizajnom, ali im je prioritet pouzdanost, ekonomicnost i odrzavanje i koji hoce da dobiju maksimalan odnos cena/kvalitet. Logan je svojim prodajnim rezultatima pokazao da je takvih najvise.
Mislim da nema nista na nasem trzistu (ne zapadnom) sto kosta 10.900 E i moze da parira ovom najjeftinijem Yarisu. A ovi modeli od 17.000 E ionako ce se prodavati samo u tragovima.

sumaher

pre 18 godina

Zvanicna informacija iz Fiat-a (DELTA M-kod nas zvanicni zastupnik) je da ce se FIAT GrandePunto prodavati samo u nasoj zemlji (i ni u jednoj vise) po pocetnoj ceni 9.900 Euro za najslabiju verziju (ali samo po motoru od 1.2 litra) sa svim dodacima osim klima uredjaja. Sto znaci da najslabiji model moze da parira Yaris-u, ali ne ovom od 10.900 i Fabiji od 11.000 Euro, jer one nemaju za tu cenu apsolutno nista (o klimi niko nista i ne navodi!) vec se moze porediti sa tim istim modelima ali po ceni od 13.000-14.000 Euro.Ko ima 3.000-4.000 Eura na bacanje-ja ga licno pozdravljam! Ovim ne favorizujem FIAT ali ova nova akcija kojom zele da osvoje ovo nase osiromaseno trziste (ali samo po vozilima ne i po novcu) je za svaku pohvalu! Treba imati u vidu i ugovor koji je potpisan sa Zastavom i mogucu direktnu vezu sa cenom od 10.000 Euro koje, ponavljam, nema nigde u okruzenju. A ja cu sada da se kladim "na nevidjeno" sa svima dace Grande Punto biti najprodavaniji auto u ovoj godini! Ne samo u odnosu na Yaris (za njega sam vec rekao da ne ocekujem nista spektakularno) vec i na sve ostale (ne racunam LOGAN)! Zivi bili pa videli!
Pozdrav svima

sila sa hila

pre 18 godina

@predrag milenkovic
posto vidim da si dobro informisan i prilicno objektivan, kakvo je tvoje misljenje o novoj hondi civic?

Ivana

pre 18 godina

Hajde da jos malo poredimo babe i zabe, posto je to ovde ocigledno glavna tema. Recimo novi Golf R32 (vrh ponude VW za Golfa) treba da kosta cca 40.000,00 eur. Pa ja cu za manje-vise te pare da kupim Toyotu Land Cruiser ili Subaru Outback i da se vozim kao Bog. Smesno. Nemojmo porediti stvari koje ni po kom osnovu nisu za poredjenje.
PS. Da neki ne pomisle da opet stavljam Golf u negativan kontekst, to ovaj put nije slucaj.

Nemanja Grujic

pre 18 godina

Procitao sam sve komentare i dosta toga je napisano i svi su po malo u pravu. Takodje postujem Toyotu i Yaris pogotovo, najvise jer iza nje stoje cinjenice da je medju prvih sest najkvalitetnija modela 6. mesto (TUV i ADAC testovi za automobile stare 2-3 godine), dok Punto zaostaje i to za 70 mesta i nalazi se na 76. mestu. Toliko o kvalitetu i da napomenem to su statisticki podatci i ne mora da znaci da neko nije bolje prosao sa Puntom nego njegov komsija sa Yarisom, zavisi koliko su srece imali. E sad, sto se tice cene stvari stoje ovako: Grande Punto 1.2 8V – 60 ks kosta bez popusta 10.600 evra + 2 godine garancija (15” pneumatike, elektro podizaci prozora, centralna brava, ABS, City Servo, 2 Air baga), motor od 1.4 litre se doplacije oko 150 evra, metalik boja je 150 evra, felne od 15” su oko 300 evra, sediste podesivo po visini je oko 90 evra, volan podesiv po visini je oko 90 evra, maglenke oko 120 evra; a Yaris kosta 10.900 evra sa 1.0 12V VVT-i motorom + 3 godine garancija i od opreme sadrzi (14” pneumatike, ABS, BA, EBD, Elektro – hidraulicni servo, CD – player sa 4 zvuznika, 2 Air baga, Easy Flat System) dok je metalik boja 300 evra a za ostalo ne znam posto nisam zvao Toyotin salon. Fiatove podatke sam dobio iz Fiat Stojanova u Novom Sadu. Inace trenutno vozim Fiat Punto 1 iz ’99 godine sa 1.2 motorom i posle uvoza sam presao oko 27.000 km i auto je do sada presao 94.000 km. “Uglavnom“ sam zadovoljan automobilom – sto se tice udobnosti, buke, motora i potrosnje, mada mi je letos zakazao elektromotor od ventilatora pa sam imao problema sa dizanjem temperature motora, i dok sam ustanovio sta je morao sam da menjam dihtung glave motora i izaslo me je oko 100 evra popravka + 1 nedelja nerviranja. Za par meseci planiram da kupim nov automobil i u velikoj sam dilemi, kao i vecina ovde prisutnih. “Troumim” se izmedju Grande Punta, Yarisa i sa nestrpljenjem cekam novu Corsu da vidim sta ce ona da ponudi. Moram priznati da bih sa GP dobio vise opreme i lepsi dizajn ali ne mogu da odolim ni Yarisu jer je to automobil sa izvanrednim kvalitetom kod koga je potrebno samo redovno sipanje goriva i servisiranje. Ali tu je i nova Corsa pa cemo videti…Pozdrav svima!

Marko1300

pre 18 godina

Da, da, "tojota" je stvarno zacepila. Mada, ovde predstavljeni model je stvarno vrh (cudi me da niko ne primecuje podatak o 10,7 s do "stotke", za dizelasa) i nije uporediv s baznim verzijama. Opet - nije jeftino, mada je najbolje.
Da li neko zna koliko je "fiesta" sa ovim poslednjim popustom (placaju PDV)? To izgleda kao dobra kupovina.

Mikac

pre 18 godina

Ako vam je do poredjenja Yarisa i Punta, samo pogledajte clanak o rangiranju brendova automobila. Toyota je na celu, a Fiat na dnu po zadovoljstvu njihovih vlasnika, pa vi vidite sta vam se vise isplati.

@trajče

pre 18 godina

sličnih smo gabarita (188/93). Probaj hondu jazz. Ja sam je kupio i, ne da ima mesta, nego ima za četvoricu takvih (plus prtljag).

vlade

pre 18 godina

Evo cene osnovnih modela u Sloveniji:
Clio 1.2 16v: 8.812€
Grande punto 1.2 16v: 9.341€
Yaris 1.0: 9.800€
Vozio sam sva tri modela pa mogu da kažem da bi teško odabrao najbolji auto. Udobnost, sigurnost (mada imaju svi 5 zvezdica), veličina gepeka je na strani clia, dizajn, spoljašni gabariti i užitak u vožnji i najbolji dizel motori su na strani Fiata, kvalitet izrade i držanje cene kod Yarisa.
Znam da ima Fiat lošu reputaciju zbog kvaliteta izrade i puno kvarova u poslednjih 20 godina, ali se stvari menjaju. Napredovali su u svemu jer bi u suprutnom doživeli bankrot, kao što se desilo sa daewoojem. Pravi ljudi na pravim mestima rade čuda! Njihov najjači adut su dizel motori kojim svi priznaju superiornost (zlatna medalja za 1.3 multijet kao najbolji dizel motor u nižoj klasi!). Clio se po gabaritima jako približio maganu a prošli model je prošao veoma uspešno.
Yaris ima nešto veću cenu ali možete očekivati bolju i bržu prodaju polovnog.
Sa ovim modelima se desilo nešto vrlo zanimljivo. Ni slučajno to nisu samo gradski auti nego su postali pravi familijarni auti bar za manje i mlađe porodice. Setite se kako su naši roditelji putovali na more fićom ili stojadinom bez nekih problema sa mestom!?

nemanja

pre 18 godina

Evo jos jedanput da se javim - da pohvalim visok nivo diskusije! Sem jednog komentara svi su sucelili misljenja bez, kod nas uobicajnog, neargumentovanog pljuvanja po drugim firmama i bez predrasuda. Valjda cemo tako da nastavimo i na drugim temama...

Dizel

pre 18 godina

Sve je to lepo. Ko ce to da kupi to je jos puno para za nas i plus nepovoljni uslovi lizinga kredita. A sta su svi zapeli za dizel pa to ce kod nas da se isplati da kupis kroz 20 godina kad bude evrodizel ko sto treba kad budes mogao da putujes bez zezanja sa vizom. Dotle peske, zdravije je i manje zagadjujes sredinu

GOLF R32

pre 18 godina

@IVANA
Vlasnik sam Golfa R32 2004. godiste i auto je fenomenalan. Golf 5 R32 kosta 44,000 EUR; ja sam svoj platio ako se dobro secam nekih 32,000 EUR sa svom mogucom opremom. Ne moze covek da poredi Toyotu Land Cruiser ni Subaru Forester ili Outback sa R32 jer su to automobili razlicitih klasa. Inace R32 ima fenomenalan VR6 motor od 3200cc i neverovatnih 256 konja. Ide kao lud! Ali se slazem da je cena za peticu R32 malo preterana.

marinko

pre 18 godina

Za te novce kupim Ford focus dizel. Preskupa je Tojota nema tu sta da se prica. Imaju pouzdanost nema sta ali nisu ni ostali sisali veslo.

Petar

pre 18 godina

Odlican clanak, hteo bih da napomonem samo da se centralni naslon za ruke i lajsne nude uz Yaris sa doplatom.
Ovde se ocito javljaju dve grupe ljudi. Jedna je kojima je bitno da je auto sto pouzdaniji i druga koja je spremna da zrtvuje pouzdanost radi zabave. Ja postujem oba principa i mislim da je krajnje nepristojno omalovazavati tudji izbor. Lik koji se javio da kritikuje coveka sto je kupio Grande Punto pokazuje kakav je i sa tim sto se nije potpisao kao covek.
Moja porodica im dva automobila, jedan od njih je Yaris a drugi je nesto veci i po meni malo zabavniji (evropljanin ali necu da navedem marku posto je tema Yaris).
Yaris je odlican, pouzdan, malo trosi, puno prostora, ali je to auto da me sigurno odveze od tacke A do tacke B. Tu se prica zavrsava. Uglavnom ga moja zena vozi. Meni licno, nikada adrenalin ne proradi kao kod ovog drugog. Isto vazi i za majstore. Yaris retko izbija pare iz dzepa sto za drugi nije slucaj. Srecom, nije mi neki problem da dam koju paru vise za zabavu koju imam sa mojim evropljaninom. Svaki put izadjem iz njega sa ogromnim osmehom na licu. Jos nesto, kod evropljanina nisam morao da doplacujem za estetiku i udobnost (naslon za ruke, lajsne i ostale stvari koje popravljaju osecaj voznje su standard.Da sam kojim slucajem jos student sa vrlo limitiranim primanjima Yaris bi mi vrlo verovatno bio prvi izbor.
Sve najbolje

Ivana

pre 18 godina

@ GOLF R32
Ne znam da li si od pocetka citao kompletnu prepisku na ovu temu.
Poenta mog komentara se upravo i odnosila na to da se prestane sa poredjenjima necega sto se ne moze porediti ni po kom osnovu.

bora

pre 18 godina

@Petar
Da si kojim slucajem student sa vrlo limitiranim primanjima GSB bi ti verovatno bio jedini izbor. Ko u Srbiji hoce da ima novi automobil, pa makar bio i Dacia Logan mora da ima nadprosecna primanja, ili da se krajnje nerazumno zakopa u kredite...
Tako da price o Yarisu za puku sirotinju ne piju vodu, inace ostatak komentara je realan, samo bi dodao da za 90% gradjana Srbije predstavlja problem to da daju pare na ekstra servise. Pogotovo sto su servisi za nove modele ekstra skupi, zaboravite na cene za Yuga i Golfa 2. Plus sto imam osetljive zivce za "provod" po servisima, nije sve ni u parama.

boris

pre 18 godina

Yaris je pre svega gradski auto, ali mlađoj populaciji može poslužiti i za više. Imam petogodišnje iskustvo sa njim i mogu reći da je fenomenalan za ono za šta je predviđen. Lako se ulazi i izlazi, lako se parkira, lako se provlači kroz gradsku gužvu... Uopšte nije za poređenje sa Puntom od 130ks (za takve postoji yaris TS). Jači auto u gradu vam omogućava da brže stižete od semafora do semafora.
No, kome je do zabave te vrste ubedljivo najbolje rešenje (dok ne izgrade neku javnu stazu kod nas) otići na karting ili ATV i tamo trošiti vozački adrenalin ne ugrožavajući nikoga, pa ni sebe.

Petar

pre 18 godina

@ Boris and Bora,
bio sam student u Srbiji (i na zapadu). Tada sam vozio Jugo i bio vise ispod njega, popravljajuci ga, nego u njemu. U to doba mi je on bio najbolje vozilo posto je bilo jedino koje sam mogao da priustim. Nisam se puno brinuo oko delova posto se sve moglo naci po malim cenama i bio sam zadovoljan. Da sam opet u toj situaciji verovatno bi mi Jugo bio najbolji auto. Za vise nisam imao para a ovog sam (polovnog) zaradio fizikalisuci preko leta.
Sto se tice adrenalina. Borise zasto mislis da samo opasna voznja donosi zabavu? Tu ima ima mnogo vise elemenata. Lezanje automobila, osecaj voznje, ugradjena muzika, zvuk motora, unutrasnje uredjenje, celokupni izgled... Naravno snaga je samo dodatni plus. Malo jaci motor i obrtni moment (koji je po meni mozda cak i bitniji) te nece razocarati na uzbrdicama, sigurnije je preticanje, i sigurnija voznja po snegu. Pogotovo kod prednjeg pogona.
U ovoj citavoj prethodnoj prici se ogledaju dve filozofije kod pravljenja vozila. Toyotina i evropska.
B.T.W. Yaris TS (kog vozim) nema ni priblizno unutrasnje uredjenjue kao GP, nesto je slabijji od GP-a i ima mnogo manji obrtni moment. Opet manji broj kvarova, koji je kod Yarisa skoro sveden na 0, je prednost Japanca.
Sve najbolje.

Trajče

pre 18 godina

Da, da - znam za Hondu Jazz, i ona mi je tek nedostižni san (kao i Corolla). U Jazz-u su iz auta od 3,8 m izvukli više prostora nego u nekim puno većim automobilima + veliki prtljažnik. Ipak, realne mogućnosti su nešto sasvim drugo. Obzirom da ja moram da kupim auto na kredit (na žalost, nemam dovoljno novca za neke druge mogućnosti plaćanja) realna rata koju bih mogao da podnesem mesečno je negde oko 120 - 140 evra. Tu na žalost, ipak otpadaju svi modeli koje nenormalno volim (Jazz, Corolla,...) pa će ipak verovatno biti neki drugi model. A da ne pričam o Toyoti Belti (iliti Yaris II Sedan) o kome se kod nas još uvek ništa ne priča, a koji me je oduševio.

boris

pre 18 godina

@Petar
Odlično znam na šta misliš, ali po gradu sportsko ogibljenje nije prednost, a ako ga nemaš čemu onda toliko snage. I nisam rekao da je opasna vožnja zabavna, nego da je ono što se ovde najčešće smatra zabavnom vožnjom opasno. To je velika razlika. Zato sam i rekao da onaj kome je do isprobavanja granica vožnje neka to radi gde neće nikoga ugroziti.
Kao i sa muzikom, dobra muzika je kvalitetan, a ne jak zvuk. Isto važi i za zvuk motora, što je tiši to je bolji, ionako nam predstoji prelazak na druge motore.
Inače nemam ništa protiv jakih mašina, ali ako su za grad onda su blago nepotrebne.

Boris

pre 18 godina

Da ne branim samo yarisa, koji je po meni tipično gradski, kao auto koji je fenomenalan i za grad i za otvoreno izdvojio bih Opel Merivu. Malo mesta spolja, za lakše parkiranje i sl, a mnogo unutra, još sa kombinovanjem unutrašnjosti. Motor 1.6 dobro odmeren. Odličan, a retko pominjan.

Trajče

pre 18 godina

@Ivana
Da, da - znam da je Belta rađena za Japansko i Američko/Kanadsko tržište, ali se sve nadam da će se neko preći i ponuditi taj model nama.

nenad

pre 18 godina

Vidim da poštovani g. Bora kaže da Toyotu treba porediti sa Mercedesom, što je samo delimično tačno. Ustvari sami Nemci kažu da Mercedes treba porediti sa Toyotom. Ako Yaris ima dovoljno prostora i malo troši, a ne kvari se ja ne vidim neki problem. Ako izuzmeno cenu i lošu servisnu mrežu ja nemam zamerku, naprotiv. Za poređenja sa Fiatom nemam komentar, iako mi je novi Punto vizuelno odličan ugođaj. Tu bih priču završio.

dragan kokunesoski

pre 18 godina

Vlasnik sam Toyote Corolle stare 16 godina, presao sam 160,000 km sa njom bez IKAKVE popravke na motoru, tako da mozete da pretpostavite kakvo je moje misljenje o Tojoti. Ali to nije vazno. Vozio sam novog Jarisa, divan gradski automobil i nemam nameru da ga poredim sa bilo kojim modelom, jer je to neukusno. Medjutim, hajde da se jedan forum posveti dilerima i uporedjenjem marzi ovde i u svetu, e taj forum bi voleo da citam, pozdrav, dragan japanac

samer

pre 14 godina

Da vas pitam ,jeli moguce da za opela korsu iz 1995 godine(1.4)benz. dospe uplatnica na sumu od 44,000 dinara samo carine i pdv-a ili je neka zavrzlama u pitanju. molim vas da ako je neko u slicnoj situaciji javi odmah jer jos nisam uplatio . unapred hvala