Aktuelno

Subota, 21.04.2012.

09:29

Gde je Nokia pogrešila?

Izvor: Reuters, Autori: Leila Abboud, Georgina Prodhan

Gde je Nokia pogrešila? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

SEKRETAR3000

pre 12 godina

Nokia se zestoko zeznula sto nije prihvatila Android. Jedini spas bi im bio da taj Windows moze na "kvarno" da se pregazi sa androidom i da to sljaka extra... Oni kao ne znaju da to moze, izmuzu microsoft i lepo svima :D

sumadinac atl

pre 12 godina

kad povezes galaxy kablom pritisnes mass storage i radi a ako ne odes na application -development- usb debugging and ima da radi.

ZDroid

pre 12 godina

Obaveštenje za one koji čekaju Windows Phone 8: Odavno imam gomilu informacija o "Tangu". Imaće podršku za dual-core procesore, višu rezoluciju... Evo linka: http://www.engadget.com/2012/02/02/windows-phone-8-detailed/.

Kuzma

pre 12 godina

Neko je u Nokii uzeo dobre pare od Microsofta da pređu na WP7. Nije to nikakva mudrost. Pogledati Elopov konto. A to sto su ubili Meego i N9 to im necu nikad oprostiti. Zato su i zasluzili da propadnu kao sto ce i propasti.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@ (Čudoljub, 23. april 2012 13:52)
Telefon je samsung galaxy gts-5660 gio. Na racunaru je xp sp2. Mozes verovati, a i ne. Samo kies je cca 100mb a u njemu su drajveri.

@ (lcd, 22. april 2012 20:01) Da, ali kada izaberem filter tada pokazuje samo jedan tip poziva: dolazne, odlazne ili propustene. Nikako sve zajedno.

Čudoljub

pre 12 godina

@Zapadna Srbija: jedino objašnjenje bi moglo biti da Vista i Windows 7 imaju drajvere a XP ne, ništa drugo mi ne pada na pamet. Znam da je ista situacija i sa prepotopskim HP LJ 1010 štampačem.

Čudoljub

pre 12 godina

E da... Kad sam rutovao Nexus, znam da je u uputstvu pisalo da, ako fale neki drajveri, treba instalirati Kies (što kod mene nije bio slučaj). Posle ga možeš deinstalirati, drajveri ostaju (za slučaj da ti fali prostor na HD-u).

Čudoljub

pre 12 godina

@Zapadna Srbija: ne znam o čemu pričaš. Kod mene su tri Android uređaja (HTC Desire, Galaxy Tab 10.1 i Galaxy Nexus) radila "iz kutije". Povežeš na PC, sačekaš da Windows malo prodrlja i nađe drajvere i gotovo, telefon je prikazan kao disk drajv.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@(feyck, 22. april 2012 09:36) da bi nešto prebacio na komp ili sa kompa na mobilni treba ti itunes ili zune za wp, dok android samo povežeš kablom i gotovo.

TO NIJE TACNO. TREBALO MI JE DA INSTALISEM 3 PROGRAMA PRE SAMSUNG KIES. UKUPNA INSTALACIJA 150MB. TEK ONDA RADI TAKO KAKO KAZES.

lcd

pre 12 godina

@zapadna srbija...za blutut,zamerka ti je na mestu ali lista poziva pa potrudi se malo,kad si u listi poziva klik na opcije i filter pa nece ti pokazivati poruke u listi poziva ;)

miki

pre 12 godina

Ja 13 god koristim mob telefon i nikad nisam imao nokiu.Prvo sam imao 3 simensa,zatim SE koji jos koristim-odličan je,i onda se krenuo da kupim nokiu i tokom kupovine promenio odluku i kupio Lg gt 540 android,i nisam se pokajao.

Ljutko

pre 12 godina

Pitao sam prijatelja koji ima Android telefon da mi pokaze sta je to toliko dobro kod njega. Pokazao mi je Angry Birds, zatim kontrolni panel koji se "povlači" prstom nadole sa vrha ekrana i 5 home ekrana. Reče čovek da je Android odličan OS. Drugi prijatelj ima Nokiu C7 sa Symbianom Belle, koji isto tako ima 5 home ekrana, Angry Birds i povlačenje kontrolnog panela sa vrha ekrana. Symbian je isti kao i pre godinu dana, a samo je modernizovan korisnički interfejs. Odjednom sve izgleda isto kao i na Androidu.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Da bi nokia bila bolje prodavana, potrebno je da razmisljaju kao potrosaci, a to nije slucaj. Telefon bi trebao da ima pregrst mogucnosti a da bude krajnje jednostavan. Recimo da zelite neki fajl da prebacite blutut vezom. Izaberete fajl, opcije, posalji, blutut. To je putanja koja treba da postoji. Na nekim telefonima je tako. Kod nokie nakon svega pita da li zelim da ukljucim blutut. Koja glupost, jok ne zelim, pa jel mogu da posaljem a da ne ukljucim isti. A nakon prebacivanja fajla bi trebalo da se blutut iskljuci automatski, sto nije slucaj. Jos je gluplji android koji trazi da se nakon ukljucenja blututa ukljuci vidljivost telefona i to svaki put na 120sec. A tek lista poziva na androidu, tu su i poruke i pozivi. Koji li je pametnjakovic to smislio da mi je znati.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Што се тиче коментара да је одлука да се не иде на андроид да би се разликовало од конкуренције, замислите како би било када би произвођачи рачунара тако размишљали. Рецимо, тошиба да испоручује само линукс лаптопове да би се издвојила из мора виндоуз конкуренције. Мислим, линукс је мој омиљени систем, али реално узима мање од 2% тог тржишта. Као што се машине испоручују са виндоузом, иако сви конкуренти ваљају исти, тако је и нокија требала да пређе на андроид, а ако мајкрософт уради нешто значајно на пољу свог система, онда да евентуално промени пословну политику подржавајући њега или оба система зависно од ситуације.

draža

pre 12 godina

Xm...
Platforma wp7.5 Mango je sjajna. Kada se taj interfejs useli na desktop, imaćemo prilično sličnosti sa nekadašnjom situacijom sa browserima. Drugi browseri lepši, brži, ali Explorer zaglavljen u Windowsu! Na kraju, Explorer lep i brz i sa najvećim udelom na tržištu.
Setimo se i xboxa.
Čega god se do sada dohvatio Microsoft, uspeo je. Sada je sve isto, samo Microsoft ima više para.

Yocharlie

pre 12 godina

Ne znam zašto predlažete da je Nokia trebala da pređe na Android...? U moru konkurencije bi se brzo udavili. Ovako imaju nešto što ih izdvaja od drugih i daje ljudima alternativu. Nije Microsoft glup, uče i oni iz svojih grešaka...

feyck

pre 12 godina

ljudi, neka kaže ko šta hoče, ali činjenica je da je android sadašnjost i budučnost. i ja sam nekada voleo nikijine telefone, ali sada sam prešao na android. iphone je precenjen, jer sve što moše on može i android i to bolje. da bi nešto prebacio na komp ili sa kompa na mobilni treba ti itunes ili zune za wp, dok android samo povežeš kablom i gotovo. samo mi nije jasno zašto nokia ne pređe na android uz ponudu i ovih telefona za wp. što se mene tiće wp je pokušaj nokie da kopira iphone i tu nema ničeg originalno. probao sam i jedan i drugi, ali treći je zakon a to je android. toliko

zeljko

pre 12 godina

problem nokie je sto kasni u svemu. recimo n9 je dobar ali kad je izasao? ima li nekog sa mozgom u toj kompaniji? gde su danas RIM motorola ericsson sony palmos i webos telefoni? volim ericsson telefone i verovatno bih presao na nokiju ali problem je u software-u. koja je razlika izmedju t68-t610-w890? i koliko je to godina? koristim htc legend nisam ga menjao za sgsII ili iphone4 jer je ipak manji od njih. imam wifi hotspot na njemu domace apps, docs to go za ofis fajlove, operu i zasad je to dosta. sledeci ce morati imati ubuntu. a nokia pa kupicu na ebay jednu mozda onu iz matrixa ili 8810, 8210, 8250,8850 eh mislim i danas su to telefoni...

igor

pre 12 godina

Bolje da su kupili Web OS umesto sto se zamajavaju Windows-om.
HP je imao uzasan hardware ali Web OS je bio pravi konkurent Androidu.Tj. da se ulozilo malo vise u njega.

realo

pre 12 godina

Ivica Osim je jednom rekao da nije lako biti selektor u zemlji u kojoj du svi eksperti za fudbal, seks i politiku. Tada jos nije bilo mobilnih telefona...

CC

pre 12 godina

Info na ovu temu, a operator je vise nego relevantan:-).

http://wireless.amazon.com/b/684177011/ref=fc_pwp_att?ie=UTF8&pf_rd_m=A1HBSU70BXNZUG&phones_categoryCarrier=carrierAtt&pf_rd_s=left-3&pf_rd_r=0PA4J74VS7CTT2SESH9X&pf_rd_p=1345567862&pf_rd_t=101&pf_rd_i=G001

HelloWorld

pre 12 godina

@Dejan

Da Samsung Galaxy SII, da S2 (2) a to znaci da ne uporedjuhemo iste stvari. Ja sam reko kad su izasli Android telefoni po prvi put izasli na trziste da im je trebalo godinu i po da bi se prodali u milionima dva kvartala za redom .

Galaxy SII je odlican ured i nije sporno to da je jedan od najprodavanijih uregjaja.

Ali ipak moras priznati da je Lumia 900 tek izasla a Lumia 800 se prodaje nepunih sest meseci. Prodati 2miliona u jednom kvartalu je ipak uspeh uporedjeno s time koliko Samsung, ili iPhone uregjaja su se prodali prvih kvartala kad su oni po prvi put izasli na market.


Pozdrav

Pop

pre 12 godina

Samo jos jedan komentar koji i nema vezu sa Nokiom.
Ne znam zasto mnogi ovde "pljuju" po Windowsu, kao ne valjaju za PC, los je i sl!
Pa koji vi OS koristite na racunaru? Kladim se da ste svi koji ste komentarisali koristite bas taj losi sistem!

lcd

pre 12 godina

No Flash or Silverlight support in browser
No USB mass storage (file management and sync pass only through Zune)
No native video call support (you need the Tango app)
Non-user-replaceable battery
No memory card slot (and no larger storage versions)
microSIM card slot
No native DivX/XviD support, videos have to be transcoded by Zune, which takes quite some time....lumia 900
interfejs je ocajan..stvarno nevidim ni jedan razlog zasto bih uzeo WinMo

Markoleti

pre 12 godina

citam i ne vjerujem;pominje se nokia i fobar hardver! da se malo cisto reda radi podsjetimo sto je hardver a sto kvalitet izrade kucista? dal je hardver markirano kuciste kompa a unutra neki 486??! a sto se tice prodaje;valda ce se bratiti ... sto ih jw vise,konkurencija je jaca a cijene padaju. vidjecemo ...

dejan

pre 12 godina

Da nije bilo Apple i Android telefona, ne bi bilo ni Lumie. Imali bi danas Nokiu N99 sa Symbian 60 3.3 koja bi imala 2MB vise memorije od N96 i kostala 700eur.

dejan

pre 12 godina

Dugo godina je Nokia prodavala N95 u nebrojeno razlicitih maski. Pola decenije su menjali samo masku i prakticno na tome otimali pare. Neverovatno je da nisu nista imali cime da odgovore Apple-u i Google-u. Sada placaju tu svoju nadmenost. I treba da je plate.

nemanja

pre 12 godina

andoid daje mnogo vise mogucnosti za iole informaticki pismenu osobu, a takvih je sve vise u svetu... nokia ce se ili predati ili pasti...

Nole

pre 12 godina

Primecujete li da ima samo dve vrste komentara ovde? Onih koji imaju Lumiu i oni koji su je videli samo na slici. Spadam u ove prve i nije mi tesko videti razliku.

Samo je pitanje vremena kada ce ovo svima biti jasno.

Vlada

pre 12 godina

Danas sam probao Lumia 710 telefon i mogu reći da radi fantastično (neverovatno brz i jednostavan). Ono što mi nije jasno sve ovo vreme je zašto naši provajderi nisu iskoristili priliku da ponude ove telefone kada stvarno rade veoma dobro. Mislim da će i pored negativne kampanje, Windows 7.5 Mango telefoni uspeti na tržištu pošto pružaju nešto sasvim drugačije. Slična priča je važila i za Android OS čiji sam zadovoljni korsnik preko 2 godine :) Nadam se da je barem deo komentara došao od ljudi koji su imali prilike da probaju neki od telefona sa Mango operativnim sistemom.

Zoki

pre 12 godina

Nokia uopšte nije pogrešila i to će se pokazati vrlo brzo. Izbacili su nešto novo i u prvom kvartalu prodali dva miliona. Lumia 900 se dobija za $100, a u plavoj boji je rasprodata. Lumia 710 je "basic" smartphone, ali se dobije za $39. I jedan i drugi model uključuju ozbiljan softver za navigaciju. U SAD ima nekih 100 miliona ljudi koji još uvek koriste obične mobilne telefone. Sa ovim cenama nemaju razlog da ne uzmu smartphone.

Kada se počnu pojavljivati "killer" aplikacije za Windows Phone (a počeće da se pojavljuju vrlo brzo, jer je platforma jednostavna za razvoj softvera, a alati jako dobri), to će motivisati i korisnike drugih telefona da prilikom promene hardvera uzmu u obzir i Nokia telefone.

obavesten

pre 12 godina

Kao neko ko ima iskustva sa svim os-vima koji su se koristili i koriste na telefonima,moj izbor je android.To sto koristim android ne znacu wp7 los, naprotiv.To je fantasticna platforma za telefone koja je tek pocela da se probija.Nokia je uvek imala sjajan hardver,jedino je muku mucila sa uzasnim simbijanom.Imao sam sve nokijine top modele i uvek sam ih brzo menjao zato sto im je softver bio uzasan,ali sam zato obozavao windows mobile telefone,koji bili barem 5 svetlosnih godina od bilo cega drugog na tzistu i zao mi je sto nokija nije i tu maznula deo kolaca,kao sto sad pokusava sa wp.
Android je sjajan,ios s....nje,a vreme wp tek dolazi!

tt.

pre 12 godina

dugo su ziveli od stare slave, bez ikakvih inovacija uglavnomo su samo pratili konkurenciju. bili su izvikan brend sa uvek 50% visom cenom u odnosu na slicne proizvode, bar kod nas. tacno je da su bili pouzdani ( a uvek je bilo ljudi koji su placali 50% vise za nesto prevazidjeno zbog toga), to im priznajem kao plus ali to im je donelo samo mesto tzv ''drugog telefona'' (ono kad imate pomocni telefon) tzv low end trziste, gde verujem i sad vladaju. ovo je industrija u konstantnim promenama, gde se ne trpe par losih vezanih poslovnih poteza, a oni su ih imali i vise od par . i sta se desilo, pojavio se iphone, ostali su ispratili a oni su ostali gde su bili idu iz greske u gresku i sada su dosli do toga da ako im i ovo ne uspe, mogu komotno, da se vrate proizvodnji toalet papira, kao u stara dobra vremena...

tt.

pre 12 godina

dugo su ziveli od stare slave, bez ikakvih inovacija uglavnomo su samo pratili konkurenciju. bili su izvikan brend sa uvek 50% visom cenom u odnosu na slicne proizvode, bar kod nas. tacno je da su bili pouzdani ( a uvek je bilo ljudi koji su placali 50% vise za nesto prevazidjeno zbog toga), to im priznajem kao plus ali to im je donelo samo mesto tzv ''drugog telefona'' (ono kad imate pomocni telefon) tzv low end trziste, gde verujem i sad vladaju. ovo je industrija u konstantnim promenama, gde se ne trpe par losih vezanih poslovnih poteza, a oni su ih imali i vise od par . i sta se desilo, pojavio se iphone, ostali su ispratili a oni su ostali gde su bili idu iz greske u gresku i sada su dosli do toga da ako im i ovo ne uspe, mogu komotno, da se vrate proizvodnji toalet papira, kao u stara dobra vremena...

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Ne navijam ni za jednog proizvodjaca, ali moram da kazem da je Nokia telefon globalno gledajuci najruzniji po dizajnu. Neko rece, dobar hardver. Kakav crni hardver. Uporedite bilo koji telefon i Nokiu istog cenovnog ranga. Nokia je preskupa. I sta to Nokia ima sto ostali nemaju. Androidi vec imaju procesor sa 4 jezgra i 2GB sistemske memorije. A Nokia? Hocu za sto manje para da dobijem sto vise. Makar to bio i Sagem.

Gronko

pre 12 godina

A inace se iOS razlikuje od WP7?Jedino sto ima vise aplikacija,isto tako nema mass storage,nema bluetooth,za WP7 ide zune,za iOS ide iTunes.Oba rade glatko,meni se WP7 svidja,nema stucanja,web browsing je na njemu daleko najbolji.

Dejan

pre 12 godina

@HelloWorld:

In less than a month, Samsung sold 1 million Galaxy S IIs in its home country of South Korea
Samsung sold 3 million units of the Samsung Galaxy S II in its first 55 days on the market
After 85 days on the market, units sold jumped to the 5 million mark
By September, the company shipped over 10 million units
At this point, 1 in every 10 South Koreans is carrying a Galaxy S II

Meanwhile, the original Galaxy S is still selling well, topping 20 million units sold.

I ti onda pricas o nekom uspehu Nokie sto je u prvom kvartalu prodala 2 miliona uredjaja...

stefan141

pre 12 godina

Bez androida nemaju sta da traze na bilo kom trzistu jednostavno sada je takvo trziste sto se duze budu opirali imace vise gubitaka.

Stanko

pre 12 godina

Odlucivati da li je Nokia uspela ili ne je jos uvek rano. Tek je proslo pola godine od lansiranja njihovog prvog WP telefona. Tvrditi da je Nokia pogresila je promasaj analize jer je jos uvek rano. Isto se tvrdilo i za Android godinu dana posle njegovog lansiranja, a pogledajte gde je sada.

Nokia je napravila pametan potez sto se prikljucila WP platformi jer je to jedini nacin da se razlikuju od konkurencije. Gubici HTC-a i Sony Ericsson-a su ogromni a oni su na Android platformi od pocetka!

HelloWorld

pre 12 godina

Koji operatori. Ja mislim da ugledni portal kao reuters.com trebalo bi da objavi imena tih operatora. Nazalost mnogo je hejtanja protiv Nokije ovih dana i mnogo tih articla so tendenciozno Apple ili Android nastrojeni (ocito naruceni).

Koliko je apple prodao smartphona prvih nekoliko kvartala kad je izasao iPhone?
- Q3 2007 - 270,000
- Q4 2007 - 1.1 Million
- Q1 2008 - 2.3 Million
- Q2 2008 - 1.7 Million

http://en.wikipedia.org/wiki/File:IPhone_sales_per_quarter_simple.svg

Android uredjajima je bila potrebna 1.5 godina da prodaju 2M uregaja u dva posledovatelna kvartala.

Uzimajuci ovo u obzir, ja bih rekao da prodaja Lumia uregjaja je dosta zadovoljavajuca. Pricamo o 2M Lumia 800 uregjaja prodatih u Q1 2012, a to je prvi kompletni kvartal od kad je nokija prodaja pocela (pocela uoci Bozica 2011).

Verujem da niko nije ocekivao da NOK proda 20 millione uregjaja u jednom kvartalu.

Ali situacija je dosta obecavajuca, Lumia telefoni su stvarno izvrsni, pogotovo Lumia 900.

Mixed Reviewes ?! Ma ajde, mixed od koga, od Apple and Android fanboys-a :-) ... Jedini problem Lumia 710 and 800, po meni, je to sto nemaju front facing camera. Lumia 900 je sasvim druga prica. Imam ga jos od prvog dana i, kao bivsi korisnik iPhone-a i Android-a mogu reci da ja ovaj uregjaj veliko osvezenje. WP7 je premasio sva moja ocekivanja.

Fakti govore, a fakt je da je Lumia 900 sold out u Americi. Crna i Plava varijanta bili su na prva dva Best Sellers mesta na amazon.com-u. Pogledajte review-s na istom. Sve ukazuje na to da je Lumia 900 totalni pogodak. Lumia 900 se prodaje tek samo dve nedelje u SAD.

Da bio je onaj connectivity problem, ali Nokija je to efikasno resila i svemu tome dala svakom korisniku ko je kupio Limia 900 uregjaj $100.

Mnogo se govori o nadogradnji WP7 na WP8 platformu. Koliko samo negativnog naboja. Jos nema definitvni odgovor oko tog pitanja. Spekulacije su da nagradnje ce definitivno biti, pitanje je samo kako da se to izvede.

Oko pada profita u Q1. Pa dobro to je manje vise bilo i ocekivano. U Q1 su proizvodili Lumia 900, ulagali u mareting millione i millione, pa ste ste ocekivali. Po mom ocekivanju, profit ce se vratiti, mozda u Q3 2012. Sve je to ocekivano.

Sve u svemu mislim da Nokija nije pogresila i na dobrim su putu i nadam se da ce vreme pokazati da sam u pravu.

Nakon svega verujem da je 3ci pa i 4ti (RIM) eccosystem vise nego potreban da osvezi, po meni, ovo sivilo koje traje vec oko dve godine.

Pozdrav svima.

Bugi

pre 12 godina

Priče o wp7 su one iste koje su pricane o Androidu 2009. Nema sanse da to uspije, nema aplikacija, nema ovo nema ono...

Ne potcjenjujte moc novca (Microsoft) i moc dizajna i jednostavne inovativnosti(Nokia).


Nokia ne moze da koristi Androdi jer je dobila ogromnu donaciju od Microsofta ali moze da osnuje kćerku firmu i da počne da radi sa istim..

bole

pre 12 godina

Samo neka Nokia nastavi sa Windows platformom. Do kraja sledeće godine sigurno propadaju. I treba. Pa nek i dalje glume ludilo kako su oni najbolji. Nikad nisu ni bili, samo što im tržište na najsuroviji način to pokazuje.

Q

pre 12 godina

Nokia se jednostavno precenila. Mislili su da mogu samo na osnovu stare slave da preuzmu ponovo primat na trzistu. Pritom su ponudili dosadne uredjaje sa zastarelim hardverom. Da su medjutim ponudili to isto sa Androidom, pitanje da li bi bolje prosli jer su cene Android uredjaja sa tim specifikacijama daleko manje i na kraju bi bili samo jedan od hiljada igraca u drugoj ligi. Pretpostavljam da su zato usli u rizik koji medjutim bio prevelik jer bez pravih inovacija niko nema velike sanse na tom trzistu.

Srdjan

pre 12 godina

Ok, probali su prvo da razviju svoj novi OS i videli da ne ide. Tako su prosli i mnogi drugi - Samsung sa Bada OS npr, ali su se drugi okrenuli onome sto valja i nastavili sa uspesnim radom.
Ne razumem tu logiku, zasto uporno ignorisati OS koji je besplatan, a trenutno najbolji sistem? Drugi proizvodjaci pravi i WP7, Androdi i druge telefone, npr. LG, HTC, i rade vrlo uspesno.
Nokia je bila toliko uljuljkana davno proslim uspehom da su zaista verovali da mogu da ignorisu trendove i napredak, cak su se utripovali da mogu da nametnu standarde.
Medjutim, cudno je sto i posle 2-3 godine fijaska i dalje uporno i svesno idu u propast. Uvek mogu da prihvate Androdi i izvuku se iz krize. Ali tesko je priznati toliko gresku, pogotovo kada je neko toliko sujetan.

Bart

pre 12 godina

Saradnja sa Microsoft-om je katastrofalan potez koji
je zapecatio poraz Nokia-e. Ugovori o saradnji se sklapaju sa pobednicima, a ne sa gubitnicima kao sto je Microsoft.
Zdravorazumski potezi su uvek jednostavni, ali ponekad tesko dokucivi.
Razlog tome je da, kompanije koje su nekaad bile uspesne, postanu time opijene i toliko arogantne da vremenom sve vise gube kontakt sa realnoscu. Obicno su, takve kompanije, i poslednje koje postanu svesne sopstvenog kraha. Ovaj princip se cesto ponavalja. Nokia-in dalji pad je nezaustavljiv.

pera

pre 12 godina

Još da dodam Aco, SVI telefoni se zaključavaju, to operateri zahtevaju. Nokia, Samsung, nebitno je. Imam mts-ov galaxy sII i zaključan je. A i zašto bi se vezao ugovorom za operatera čije usluge ne koristiš da bi uzeo telefon?? Kupi otključan u radnji, jeftinije je

dowla

pre 12 godina

lumiu 800 bih uzeo kad bi kostala tih 100$/80€ kao u americi ali sa najslabijim paketom kod mts-a za 170din. toliko trosim telefon mesecno a toliko cenim taj telefon. wp je odlican ali ne moze biti u istoj cenovnoj kategoriji sa androidom tj sa flagship modelima na androidu.

alex

pre 12 godina

Kada su izasli prvi Nokia telefoni sa Symbian OS (mislim da je te bila N serija), to je tada bio hit, jednostavno je svako zeleo jednan takav telefon. Problem je sto Nokia nije dalje razvijala svoj softver. Symbian je i nekoliko godina nakon prve verzije ostao manje vise isti. Konkurencija je znala da saslusa zelje kupaca, da unapredi svoje softvere. Da je Nokia vise radila na Symbian OS verujem da bi danas bili lideri na trzistu "pametnih telefona".

Dejan

pre 12 godina

Nokia je skupa za ono što nudi,oni zadnjih 5 godina spavaju na lovorikama i slavi svog imena,to je njihov problem. Debelo su hteli da naplaćuju ime i prosečne funcije i hardver telefona.

>

pre 12 godina

Da li videli kako izgleda najnoviji Symbian Belle? Ima ga vec 5/6 meseci ali ljudi zato sto su culi da je Symbian iz praistorije ne zele ni da mu daju sansu...

Inace Symbian i MeeGo dele QT tako da umesto potpisivanja ugovora sa djavolom (Microsoftom o kom se na netu pisalo da s kim god postane partner ovaj drugi se upropasti) mogli su da uloze u razvoj QT-a....

Donekle razumem zasto nisu prihvatili Android - zato sto bi se izgubili u velikom broju proizvodjaca i ne bi imali OS u rukama (mada nisu na kraju ni pipnuli WP a trebalo je da bude spec Nokia verzija WP)

markodc

pre 12 godina

Nokia je izabrala ekskluzivnost sa Microsoft-om jer im ovi plaćaju mnogo para za to, ali nisu računali na ograničenost software-a. Nokia bi mogla da izbaci telefon sa danasnjim prihvatljivim hardware-om ali nema svrhe jer ga sistem ne podržava... Valjda će se situacija promeniti sa windows 8...A i mislim da ljude nervira to Nokia-ino pljuvanje po drugim proizvođačima, e to im baš nije trebalo...

Nikola Malovic

pre 12 godina

Izvor Reuters ciji je izvor TheVerge (zadnjih 2 nedelje glavni izvor anti Nokija clanaka), a nigde nijedan podatak koji su to operateri, ko je kad dao izjavu.

Sto se tice WP7 platforme, ona je po meni bila jedini mogući izbor za Nokiju jer je Android vec odradio jedan copy paste iPhone-a od strane Samsunga, tako da je Nokia odabrala da kopira kopiju tek tad ne bi imala nikakvu sansu nego bi postala jadan od mnogo bezlicnih Android kopija iPhone-a. Jedini (teorijski) pravi izbor za nju u to vreme je bio da licencira iOS, ali kad to nije mogla odabrala je drugi originalni OS: windows phone.

Po meni najveći problem WP-a je što je Windows Phone - niko normalan ne zna da je to različito 100% od Windows Mobile-a itd, Windows brend asocira na 90-te, na kompleksnost itd, ali to je vec druga prica sa kojom Nokija nema bas mnogo veze. Do kraja ove godine izlazi Win8 i wp8 koji će Metro UI da učini poznatim širim masama i ako do Q2/2013 ne počnu da hvataju tržište to će tek biti znak velikih problema za Nokiju ali i za Microsoft.

*vlasnik iPhone-a i WP7 Samsung Focus-a

eh

pre 12 godina

Oduvek je bio precenjen i preskup telefon narocito na ovakvim indijanskim trzistima kao sto je nase ...arogantnost i bahatost su ih i doveli u poziciju u kojoj se trenutno nalzae....

Lev

pre 12 godina

Vratice se nokija na tron kada windows phone kao OS sazri (ili se recimo objedini/integrise sa desktop i tablet verzijom). Zamislite samo sta bi google dao da ima tako dominantan desktop OS, apsolutna dominacija. Nokija to vec ima sa Microsoftom. Jos samo windows phone da sazri i uspeh ne moze da omane. Ali do tada nokija ce bankrotirati 10 puta ako se tempo ne promeni.

Iandeb

pre 12 godina

"Microsoft softver je dobro radio na PC-jevima i omogućavao vam „da radite tonu super stvari”, ali malo je korisnika to znalo. .... , kaže pomenuti izvršilac koji je želeo da ostane anoniman."

Pa i ja bih zeleo da ostanem anoniman posle ovakvog bisera.

ivan

pre 12 godina

Neverovano je citati sve ove komentare ovde... Prosto mi je neverovatno da vidim kako svi razmisljaju po monopolistickom sablonu.
Kako sam razumeo, svima vama bi bilo najbolje da svi telefoni pa i sam iPhone predju na android. Ne vidim logiku u tome.

Osnova napretka je konkurencije i zato je dobro sto se Nokia odlucila za Windows, da su svi presli na Android doslo bi do stagnacije. Sa jedne strane imamo iOS koji se sminka iz verzije u verziju a sa druge Android koji se blago menja ali u sve pogresnijem smeru (velika fragmentacija uredja sa toliko razlicitim rezolucijama ekrana i specifikacijama upropastila je Windows Mobile svojevremeno, ne dobija se isti dozivljaj na svim uredjajima koji koriste Android u ovom slucaju0)

Microsoft je doneo nesto novo, da li je to dobro ili ne... videcemo, ali veoma interesantno je da google za svoj Google Play (nekada Android Market) koristi prikaz jako slican Metro UI-u novog Windowsa ;)

Kao neko ko je koristi Android i WindowsPhone telefon, mogu da kazem da Windows Phone radi odlicno, neverovatno je brz i odzivan u odnosu na android i to na slabijem procesoru. Naravno da postoje i mane, ali daleko od toga da je WP nesto sto a priori ne valja.

Licno se nadam da ce Windows sa Nokiom i drugim proizvodjacima stici do 10% trzista, taman da ih ostavi u igri.
Konkurencija ce nama konacnim korisnicima doneti dobro.

zmitjkoe

pre 12 godina

"Apple je prodao 37 miliona iPhonea u poslednjem tromesečju 2011, a Samsung preko 40 miliona Galaxy smartfona od kad ih je plasirao na tržište juna 2010".

Ajoooooooj! Hahahahaha. Ihihihiih. Ehehehehe.

Alex

pre 12 godina

Sta god ko napisao, cinjenice su sledece: dizajn Lumie je originalan i kvalitetan, kao i sam telefon; Windows Phone je odlican OS i samo neko ko ga nije koristio moze pricati gluposti o njemu. I telefon i OS su za klasu ispred iPhonea i imaju veliku dozu originalnosti, odnosno ne kopiraju Apple. To kako ide prodaja nema veze sa kvalitetom, vec sa marketingom i tu bi i Nokia i MS imali jos puno da uce. Jednostavno se nisu prilagodili novom tipu marketinga koji zatupljuje korisnike i koji se osecaju lepse ako poseduju neki brend iako ni sami neznaju sta ce im i cemu sve sluzi. Za takav pristup sve cestitke pokojnom Jobsu, ali ja sam odlucio da kao inteligentno bice kupujem samo ono za sta utvrdim da mi zaista treba i da mi pruza dodatni kvalitet, a ne da nadoknadjujem nedostatak samopouzdanja posedovanjem nekog uredjaja.

Pop

pre 12 godina

Ne razumem, sve negativni komentari a pretpostavljam da vecina nije ni videla, kako Lumiu, tako ni WP7. Ni ja nisam video Lumiu ali koristim WP7(7.5) vec nekoliko meseci.
Kao prvo platforma "boluje" od decijih bolesti, kao i AN u pocetku. Nadam se da ce se dosta toga ispraviti sa prelaskom na 8-icu. A setite se AN na pocetku. Katastrofa.
Kao drugo, za svo vreme koriscenja, NIKAD mi se nije desilo da telefon zabaguje. NIKADA. Neverovatno je brz (HTC HD7), a vecinu aplikacija koje ima na A Marketu ima i na WP marketu, tako da to i nije problem.
Mislim da su se ljudi navikli na postojece platforme i ne zele da prelaze na nove jer ih mrzi da krecu iz pocetka. A verujte da bi Vam se muka isplatila i ne verujem da bi se vracali ponovo na Android.
Ukoliko isprave neke funkcije (blutut, memorija, otkljucavanje i sl.) mislim da je pred WP lepa buducnost, a sto se tice Nokie mislim da je cenovna politika (bez obzira od koga to zavisi) greska.
Iskreno, zelim joj sve naj!

g4

pre 12 godina

Trebalo je da predje na MeeGo, i da ima i Android liniju, da se ne vezuje za jednu platformu. Tesko da jedna platforma moze biti podjednako privlacna za PC i za telefon.

Kragujevcanka

pre 12 godina

Joj Bože koliko vi ništa ne znate. Nokia je sa windows-om tek par meseci, a za android u Srbiji se čulo tek nakon dve godine njegovog postojanja. O čemu vi pričate? Tek su krenuli. A ovaj jedan reče da je hardver loš. Nisam držao bolji telefon koji bolje leži u ruci od lumie 800.

Simce

pre 12 godina

hehe pa tesko da je Nokija bilo sta drugo mogla da uradi...

1. Meego - razvoj OSa kosta, Samsung koji je daleko jaci od Nokije i rasprostanjen je na veliki broj trzista poprilicno uspesno nevezanih za mobilne telefona, ne ulaze puno novca ni nade u svoj Bada OS.

2. Microsoft - ima pare, samo u startu je dao 1 milijardu $ Nokiji. Takodje pokriva bar 50% marketinskih kampanja. I da ne spominjem da Microsoft ima infinite patience kad se uhvati necega, kao npr Xbox 1 vs Playstation 2...

3. Hardware - u odnosu na konkurenciju Nokija ima stariji hardware. Konkretno sam Windows Phone 7 radi na dual-core procesorima, a Samsung/HTC je bio spreman za dual core WP7, ali im Microsoft zbog nemogucnosti Nokije da kreira dual core verziju Lumie nije to dozvolio.

4. Apps - Microsoft ima $ i ulaze u ekosistem poprilicno puno. Placa developere Androida/iOSa 50.000-500.000$ da prebace aplikaciju na WP7. Tako nesto Nokia sa Meego-m ne bi mogla da ni da pomisli. Na leto WP7 prelazi 100.000 aplikacija.

5. Android i WP7 uporedo - Microsoft ne bi bio oduseveljen idejom, a cak i da im MS da... Nokija mora da zadrzi bar neku kompatabilnost sa svojim starim servisima... Sto znaci da to treba uporedo za 2 osa razvijati, a vec imaju puno svojih starih OS-eva koji zahtevaju dosta rada na podrsci...


I kako bi Nokia na Androidu danas izgledala? Kao npr HTC Desire HD koji se pojavio nekih godinu dana ranije...

U kranjem slucaju uopste nije problem WP7, vec Nokijine neodlucnost... Da su uletili odmah u WP7 kad se pojavio (a ne godinu dana kasnije) sa ovako jakom kampanjom daaaleko bi dalje dogurali... Isto vazi i za prelazak na Android...

A uostalom... Kad ZTE i Huawei malo ojacaju i izadju iz Kine...

xenon

pre 12 godina

Odavno vise u takvim kompanijama ne radi ljudi koji vole svoj posao ili koji su ljubitelji mobilnih tehnologija,vec samo gledaju svoj procenat nakon zavrsenog radnog vremena.
Nokia ima tolike softverase o kojima drugi mogu da sanjaju i umesto da naprave recimo telefon sa dual operativnim sistem njihovim i androidom i da korisnik sam bira koji ce imati softver u sistemu i time urade zaista nesto inovativno oni i dalje furaju svoj fazon koji ih i dalje vuce na dno.Odluka da se vezu za microsoft koji isto ide ka dnu sto se tice mobilnih softvera plus i nokia ide ka dnu i ta dva udrizivanja dvojca koji oba idu ka dnu je jako los potez.

delta

pre 12 godina

Verovatno poslednji trzaji NOKIA-e. WP (7 ili 8) se nije i nikada se neće približiti ni blizu mogućnostima Iphone-u i Androida.

Ukoliko NOKIA nastavi da ignoriše android mislim da će u nekom period od ~5 godina NOKIA bankrotirati....

aca

pre 12 godina

Nokia nije inovator tehnologije. Nikada to nije ni bila. Ne bavi se razvojem, već koristi postojeće tehnologije koje je neko drugi razvio, a njihov fokus je na dizajnu i jednostavnom interfejsu prema korisniku. Ovo drugo bilo je ključno, jer svako je lako, bez mnogo muke oko snalaženja u menijima, mogao da koristi Nokiu. Pojavom smart telefona, svi telefoni počinju da liče jedni na druge i jednako su komplikovani za korišćenje.

Postoji još jedna stvar koja kupce udaljava od Nokie, a to je mogućnost dekodiranja koja je kod Nokie veoma problematična i skupa, dok se kod konkurencije relativno jednostavno i jeftino prevazilazi. To što ste telefon pod ugovorom dobili kod jednog operatera ne bi trebalo da vas sprečava da telefon koristite i kod drugog, ali operateri da bi primorali pretplatnike da koriste njihove telefone, iste zaključavaju i tu nastaje problem. Ako ja kao kupac znam da ću kada kupim Nokiu imati problema sa otključavanjem telefona za druge mreže, a ako kupim HTC, Samsung i sl. tog problema neće biti - normalno je da ću kupiti ono što mi u budućnosti neće praviti probleme - znači - Nokia otpada.

Ivan Popovic

pre 12 godina

Kao sto rekoh u jednom od prehodnih komentara vezano za ovu temu.Stvar je u pogresnoj odluci koja je Nokia napravila kada je resila da u svoje uredjaje ubacuje Windows platformu umesto Android.Danas bi vec sa svojim hardverskim klalitetom i Androidom kao OS bila na prvom mestu.Nadam se da ce čelni ljudi iz ove kompanije ubrzo shatiti u čemu je problem.Inace ce se Nokija naci u vrlo nezavidnom plozaju.

exNokiaFan

pre 12 godina

Mogli su sa MeeGo da naprave cudo. Odlican operativni sistem koga su napustili zbog Windowd Phone-a koji je po meni totalni promasaj (da, koristio sam ga). Mozda bi neko i kupio windows telefone ali niko nije lud Nokiji da daje pozamasne svote novca za hardver koji kasni 2 godine za konkurencijom. Sada bi im pomoglo jedino da prihvate android , pocnu da ugradjuju najnoviji hardver i budu nekako jeftiniji od konkurencije.

Aleksandar Baksunovic

pre 12 godina

Windows Phone 7 je odličan sistem za smartphone i za one kojima smartphone treba ( a ne za slušanje muzike i igrice). Posle wp7 sam na iPhone-u 4, i razmšljam da se vrlo brzo vratim na wp7, recimo HTC Titan.

perakojojt

pre 12 godina

e ali sad ce win8 pa cemo da vidimo, ocekujem da tu razvale nokia i m$ kad ponude dzepni pc u fulu, a tada ce i marketing da proradi, ovo do sada je opipavanje terena th vezbanje, inace wp je fenomenalan sistem, kaze telefoni kasne hardverski, pa ne kasne nego nema potrebe da stavljaju jaci hardver kad sve leti i prsti...

Kragujevcanka

pre 12 godina

Ja sam mislio d smo smo samo mi glupi, ali vidim da kolege iz evrope nisu baš nešto pametni. Niko ne dolazi u radnju da traži windows phone, prvo zato što ni oni ne znaju, a drugo zato što ih operateri ne reklamiraju. Oni hoće da ih Nokia reklamira, a ovi samo prodaju. U Americi se dobro prodaju, čak je Lumia 900 najprodavanija na Amazonu. Ako im treba bolja konkurencija iphone-u, jer to njima ne odgovara, nek se iscimaju malo pa nek se potrude da prodaju nokiu. Amerikanci znaju posao mnogo bolje od ovih ovde. A i ovde uvek kasne malo tehnološke inovacije, tako da za neko vreme i ovde će stvari da krenu na bolje po Nokiu itd

Jean-Luc_Picard

pre 12 godina

Inovacija. Nokia je isla istim putem dugi niz godina i nista nije menjala. Dok su Apple i Android uvideli sta korisnicima treba,Nokia je tvrdoglavo mislila da su njihovi proizvodi i dalje "in" i da tu ne treba menjati nista. A ljudi su se zasitili njihovih telefona,i okrenuli se necemu boljem. A tu je i Android, kojeg Nokia nikako da pusti na svoje telefone. Vreme prolazi,bolje da nesto smisle,dok ne bude kasno (ako vec i nije).

Jean-Luc_Picard

pre 12 godina

Inovacija. Nokia je isla istim putem dugi niz godina i nista nije menjala. Dok su Apple i Android uvideli sta korisnicima treba,Nokia je tvrdoglavo mislila da su njihovi proizvodi i dalje "in" i da tu ne treba menjati nista. A ljudi su se zasitili njihovih telefona,i okrenuli se necemu boljem. A tu je i Android, kojeg Nokia nikako da pusti na svoje telefone. Vreme prolazi,bolje da nesto smisle,dok ne bude kasno (ako vec i nije).

exNokiaFan

pre 12 godina

Mogli su sa MeeGo da naprave cudo. Odlican operativni sistem koga su napustili zbog Windowd Phone-a koji je po meni totalni promasaj (da, koristio sam ga). Mozda bi neko i kupio windows telefone ali niko nije lud Nokiji da daje pozamasne svote novca za hardver koji kasni 2 godine za konkurencijom. Sada bi im pomoglo jedino da prihvate android , pocnu da ugradjuju najnoviji hardver i budu nekako jeftiniji od konkurencije.

delta

pre 12 godina

Verovatno poslednji trzaji NOKIA-e. WP (7 ili 8) se nije i nikada se neće približiti ni blizu mogućnostima Iphone-u i Androida.

Ukoliko NOKIA nastavi da ignoriše android mislim da će u nekom period od ~5 godina NOKIA bankrotirati....

aca

pre 12 godina

Nokia nije inovator tehnologije. Nikada to nije ni bila. Ne bavi se razvojem, već koristi postojeće tehnologije koje je neko drugi razvio, a njihov fokus je na dizajnu i jednostavnom interfejsu prema korisniku. Ovo drugo bilo je ključno, jer svako je lako, bez mnogo muke oko snalaženja u menijima, mogao da koristi Nokiu. Pojavom smart telefona, svi telefoni počinju da liče jedni na druge i jednako su komplikovani za korišćenje.

Postoji još jedna stvar koja kupce udaljava od Nokie, a to je mogućnost dekodiranja koja je kod Nokie veoma problematična i skupa, dok se kod konkurencije relativno jednostavno i jeftino prevazilazi. To što ste telefon pod ugovorom dobili kod jednog operatera ne bi trebalo da vas sprečava da telefon koristite i kod drugog, ali operateri da bi primorali pretplatnike da koriste njihove telefone, iste zaključavaju i tu nastaje problem. Ako ja kao kupac znam da ću kada kupim Nokiu imati problema sa otključavanjem telefona za druge mreže, a ako kupim HTC, Samsung i sl. tog problema neće biti - normalno je da ću kupiti ono što mi u budućnosti neće praviti probleme - znači - Nokia otpada.

Ivan Popovic

pre 12 godina

Kao sto rekoh u jednom od prehodnih komentara vezano za ovu temu.Stvar je u pogresnoj odluci koja je Nokia napravila kada je resila da u svoje uredjaje ubacuje Windows platformu umesto Android.Danas bi vec sa svojim hardverskim klalitetom i Androidom kao OS bila na prvom mestu.Nadam se da ce čelni ljudi iz ove kompanije ubrzo shatiti u čemu je problem.Inace ce se Nokija naci u vrlo nezavidnom plozaju.

ivan

pre 12 godina

Neverovano je citati sve ove komentare ovde... Prosto mi je neverovatno da vidim kako svi razmisljaju po monopolistickom sablonu.
Kako sam razumeo, svima vama bi bilo najbolje da svi telefoni pa i sam iPhone predju na android. Ne vidim logiku u tome.

Osnova napretka je konkurencije i zato je dobro sto se Nokia odlucila za Windows, da su svi presli na Android doslo bi do stagnacije. Sa jedne strane imamo iOS koji se sminka iz verzije u verziju a sa druge Android koji se blago menja ali u sve pogresnijem smeru (velika fragmentacija uredja sa toliko razlicitim rezolucijama ekrana i specifikacijama upropastila je Windows Mobile svojevremeno, ne dobija se isti dozivljaj na svim uredjajima koji koriste Android u ovom slucaju0)

Microsoft je doneo nesto novo, da li je to dobro ili ne... videcemo, ali veoma interesantno je da google za svoj Google Play (nekada Android Market) koristi prikaz jako slican Metro UI-u novog Windowsa ;)

Kao neko ko je koristi Android i WindowsPhone telefon, mogu da kazem da Windows Phone radi odlicno, neverovatno je brz i odzivan u odnosu na android i to na slabijem procesoru. Naravno da postoje i mane, ali daleko od toga da je WP nesto sto a priori ne valja.

Licno se nadam da ce Windows sa Nokiom i drugim proizvodjacima stici do 10% trzista, taman da ih ostavi u igri.
Konkurencija ce nama konacnim korisnicima doneti dobro.

HelloWorld

pre 12 godina

Koji operatori. Ja mislim da ugledni portal kao reuters.com trebalo bi da objavi imena tih operatora. Nazalost mnogo je hejtanja protiv Nokije ovih dana i mnogo tih articla so tendenciozno Apple ili Android nastrojeni (ocito naruceni).

Koliko je apple prodao smartphona prvih nekoliko kvartala kad je izasao iPhone?
- Q3 2007 - 270,000
- Q4 2007 - 1.1 Million
- Q1 2008 - 2.3 Million
- Q2 2008 - 1.7 Million

http://en.wikipedia.org/wiki/File:IPhone_sales_per_quarter_simple.svg

Android uredjajima je bila potrebna 1.5 godina da prodaju 2M uregaja u dva posledovatelna kvartala.

Uzimajuci ovo u obzir, ja bih rekao da prodaja Lumia uregjaja je dosta zadovoljavajuca. Pricamo o 2M Lumia 800 uregjaja prodatih u Q1 2012, a to je prvi kompletni kvartal od kad je nokija prodaja pocela (pocela uoci Bozica 2011).

Verujem da niko nije ocekivao da NOK proda 20 millione uregjaja u jednom kvartalu.

Ali situacija je dosta obecavajuca, Lumia telefoni su stvarno izvrsni, pogotovo Lumia 900.

Mixed Reviewes ?! Ma ajde, mixed od koga, od Apple and Android fanboys-a :-) ... Jedini problem Lumia 710 and 800, po meni, je to sto nemaju front facing camera. Lumia 900 je sasvim druga prica. Imam ga jos od prvog dana i, kao bivsi korisnik iPhone-a i Android-a mogu reci da ja ovaj uregjaj veliko osvezenje. WP7 je premasio sva moja ocekivanja.

Fakti govore, a fakt je da je Lumia 900 sold out u Americi. Crna i Plava varijanta bili su na prva dva Best Sellers mesta na amazon.com-u. Pogledajte review-s na istom. Sve ukazuje na to da je Lumia 900 totalni pogodak. Lumia 900 se prodaje tek samo dve nedelje u SAD.

Da bio je onaj connectivity problem, ali Nokija je to efikasno resila i svemu tome dala svakom korisniku ko je kupio Limia 900 uregjaj $100.

Mnogo se govori o nadogradnji WP7 na WP8 platformu. Koliko samo negativnog naboja. Jos nema definitvni odgovor oko tog pitanja. Spekulacije su da nagradnje ce definitivno biti, pitanje je samo kako da se to izvede.

Oko pada profita u Q1. Pa dobro to je manje vise bilo i ocekivano. U Q1 su proizvodili Lumia 900, ulagali u mareting millione i millione, pa ste ste ocekivali. Po mom ocekivanju, profit ce se vratiti, mozda u Q3 2012. Sve je to ocekivano.

Sve u svemu mislim da Nokija nije pogresila i na dobrim su putu i nadam se da ce vreme pokazati da sam u pravu.

Nakon svega verujem da je 3ci pa i 4ti (RIM) eccosystem vise nego potreban da osvezi, po meni, ovo sivilo koje traje vec oko dve godine.

Pozdrav svima.

Dejan

pre 12 godina

Nokia je skupa za ono što nudi,oni zadnjih 5 godina spavaju na lovorikama i slavi svog imena,to je njihov problem. Debelo su hteli da naplaćuju ime i prosečne funcije i hardver telefona.

alex

pre 12 godina

Kada su izasli prvi Nokia telefoni sa Symbian OS (mislim da je te bila N serija), to je tada bio hit, jednostavno je svako zeleo jednan takav telefon. Problem je sto Nokia nije dalje razvijala svoj softver. Symbian je i nekoliko godina nakon prve verzije ostao manje vise isti. Konkurencija je znala da saslusa zelje kupaca, da unapredi svoje softvere. Da je Nokia vise radila na Symbian OS verujem da bi danas bili lideri na trzistu "pametnih telefona".

Alex

pre 12 godina

Sta god ko napisao, cinjenice su sledece: dizajn Lumie je originalan i kvalitetan, kao i sam telefon; Windows Phone je odlican OS i samo neko ko ga nije koristio moze pricati gluposti o njemu. I telefon i OS su za klasu ispred iPhonea i imaju veliku dozu originalnosti, odnosno ne kopiraju Apple. To kako ide prodaja nema veze sa kvalitetom, vec sa marketingom i tu bi i Nokia i MS imali jos puno da uce. Jednostavno se nisu prilagodili novom tipu marketinga koji zatupljuje korisnike i koji se osecaju lepse ako poseduju neki brend iako ni sami neznaju sta ce im i cemu sve sluzi. Za takav pristup sve cestitke pokojnom Jobsu, ali ja sam odlucio da kao inteligentno bice kupujem samo ono za sta utvrdim da mi zaista treba i da mi pruza dodatni kvalitet, a ne da nadoknadjujem nedostatak samopouzdanja posedovanjem nekog uredjaja.

dejan

pre 12 godina

Da nije bilo Apple i Android telefona, ne bi bilo ni Lumie. Imali bi danas Nokiu N99 sa Symbian 60 3.3 koja bi imala 2MB vise memorije od N96 i kostala 700eur.

Simce

pre 12 godina

hehe pa tesko da je Nokija bilo sta drugo mogla da uradi...

1. Meego - razvoj OSa kosta, Samsung koji je daleko jaci od Nokije i rasprostanjen je na veliki broj trzista poprilicno uspesno nevezanih za mobilne telefona, ne ulaze puno novca ni nade u svoj Bada OS.

2. Microsoft - ima pare, samo u startu je dao 1 milijardu $ Nokiji. Takodje pokriva bar 50% marketinskih kampanja. I da ne spominjem da Microsoft ima infinite patience kad se uhvati necega, kao npr Xbox 1 vs Playstation 2...

3. Hardware - u odnosu na konkurenciju Nokija ima stariji hardware. Konkretno sam Windows Phone 7 radi na dual-core procesorima, a Samsung/HTC je bio spreman za dual core WP7, ali im Microsoft zbog nemogucnosti Nokije da kreira dual core verziju Lumie nije to dozvolio.

4. Apps - Microsoft ima $ i ulaze u ekosistem poprilicno puno. Placa developere Androida/iOSa 50.000-500.000$ da prebace aplikaciju na WP7. Tako nesto Nokia sa Meego-m ne bi mogla da ni da pomisli. Na leto WP7 prelazi 100.000 aplikacija.

5. Android i WP7 uporedo - Microsoft ne bi bio oduseveljen idejom, a cak i da im MS da... Nokija mora da zadrzi bar neku kompatabilnost sa svojim starim servisima... Sto znaci da to treba uporedo za 2 osa razvijati, a vec imaju puno svojih starih OS-eva koji zahtevaju dosta rada na podrsci...


I kako bi Nokia na Androidu danas izgledala? Kao npr HTC Desire HD koji se pojavio nekih godinu dana ranije...

U kranjem slucaju uopste nije problem WP7, vec Nokijine neodlucnost... Da su uletili odmah u WP7 kad se pojavio (a ne godinu dana kasnije) sa ovako jakom kampanjom daaaleko bi dalje dogurali... Isto vazi i za prelazak na Android...

A uostalom... Kad ZTE i Huawei malo ojacaju i izadju iz Kine...

Kragujevcanka

pre 12 godina

Joj Bože koliko vi ništa ne znate. Nokia je sa windows-om tek par meseci, a za android u Srbiji se čulo tek nakon dve godine njegovog postojanja. O čemu vi pričate? Tek su krenuli. A ovaj jedan reče da je hardver loš. Nisam držao bolji telefon koji bolje leži u ruci od lumie 800.

bole

pre 12 godina

Samo neka Nokia nastavi sa Windows platformom. Do kraja sledeće godine sigurno propadaju. I treba. Pa nek i dalje glume ludilo kako su oni najbolji. Nikad nisu ni bili, samo što im tržište na najsuroviji način to pokazuje.

Pop

pre 12 godina

Ne razumem, sve negativni komentari a pretpostavljam da vecina nije ni videla, kako Lumiu, tako ni WP7. Ni ja nisam video Lumiu ali koristim WP7(7.5) vec nekoliko meseci.
Kao prvo platforma "boluje" od decijih bolesti, kao i AN u pocetku. Nadam se da ce se dosta toga ispraviti sa prelaskom na 8-icu. A setite se AN na pocetku. Katastrofa.
Kao drugo, za svo vreme koriscenja, NIKAD mi se nije desilo da telefon zabaguje. NIKADA. Neverovatno je brz (HTC HD7), a vecinu aplikacija koje ima na A Marketu ima i na WP marketu, tako da to i nije problem.
Mislim da su se ljudi navikli na postojece platforme i ne zele da prelaze na nove jer ih mrzi da krecu iz pocetka. A verujte da bi Vam se muka isplatila i ne verujem da bi se vracali ponovo na Android.
Ukoliko isprave neke funkcije (blutut, memorija, otkljucavanje i sl.) mislim da je pred WP lepa buducnost, a sto se tice Nokie mislim da je cenovna politika (bez obzira od koga to zavisi) greska.
Iskreno, zelim joj sve naj!

realo

pre 12 godina

Ivica Osim je jednom rekao da nije lako biti selektor u zemlji u kojoj du svi eksperti za fudbal, seks i politiku. Tada jos nije bilo mobilnih telefona...

Iandeb

pre 12 godina

"Microsoft softver je dobro radio na PC-jevima i omogućavao vam „da radite tonu super stvari”, ali malo je korisnika to znalo. .... , kaže pomenuti izvršilac koji je želeo da ostane anoniman."

Pa i ja bih zeleo da ostanem anoniman posle ovakvog bisera.

Bugi

pre 12 godina

Priče o wp7 su one iste koje su pricane o Androidu 2009. Nema sanse da to uspije, nema aplikacija, nema ovo nema ono...

Ne potcjenjujte moc novca (Microsoft) i moc dizajna i jednostavne inovativnosti(Nokia).


Nokia ne moze da koristi Androdi jer je dobila ogromnu donaciju od Microsofta ali moze da osnuje kćerku firmu i da počne da radi sa istim..

stefan141

pre 12 godina

Bez androida nemaju sta da traze na bilo kom trzistu jednostavno sada je takvo trziste sto se duze budu opirali imace vise gubitaka.

Vlada

pre 12 godina

Danas sam probao Lumia 710 telefon i mogu reći da radi fantastično (neverovatno brz i jednostavan). Ono što mi nije jasno sve ovo vreme je zašto naši provajderi nisu iskoristili priliku da ponude ove telefone kada stvarno rade veoma dobro. Mislim da će i pored negativne kampanje, Windows 7.5 Mango telefoni uspeti na tržištu pošto pružaju nešto sasvim drugačije. Slična priča je važila i za Android OS čiji sam zadovoljni korsnik preko 2 godine :) Nadam se da je barem deo komentara došao od ljudi koji su imali prilike da probaju neki od telefona sa Mango operativnim sistemom.

dejan

pre 12 godina

Dugo godina je Nokia prodavala N95 u nebrojeno razlicitih maski. Pola decenije su menjali samo masku i prakticno na tome otimali pare. Neverovatno je da nisu nista imali cime da odgovore Apple-u i Google-u. Sada placaju tu svoju nadmenost. I treba da je plate.

eh

pre 12 godina

Oduvek je bio precenjen i preskup telefon narocito na ovakvim indijanskim trzistima kao sto je nase ...arogantnost i bahatost su ih i doveli u poziciju u kojoj se trenutno nalzae....

pera

pre 12 godina

Još da dodam Aco, SVI telefoni se zaključavaju, to operateri zahtevaju. Nokia, Samsung, nebitno je. Imam mts-ov galaxy sII i zaključan je. A i zašto bi se vezao ugovorom za operatera čije usluge ne koristiš da bi uzeo telefon?? Kupi otključan u radnji, jeftinije je

Kragujevcanka

pre 12 godina

Ja sam mislio d smo smo samo mi glupi, ali vidim da kolege iz evrope nisu baš nešto pametni. Niko ne dolazi u radnju da traži windows phone, prvo zato što ni oni ne znaju, a drugo zato što ih operateri ne reklamiraju. Oni hoće da ih Nokia reklamira, a ovi samo prodaju. U Americi se dobro prodaju, čak je Lumia 900 najprodavanija na Amazonu. Ako im treba bolja konkurencija iphone-u, jer to njima ne odgovara, nek se iscimaju malo pa nek se potrude da prodaju nokiu. Amerikanci znaju posao mnogo bolje od ovih ovde. A i ovde uvek kasne malo tehnološke inovacije, tako da za neko vreme i ovde će stvari da krenu na bolje po Nokiu itd

Lev

pre 12 godina

Vratice se nokija na tron kada windows phone kao OS sazri (ili se recimo objedini/integrise sa desktop i tablet verzijom). Zamislite samo sta bi google dao da ima tako dominantan desktop OS, apsolutna dominacija. Nokija to vec ima sa Microsoftom. Jos samo windows phone da sazri i uspeh ne moze da omane. Ali do tada nokija ce bankrotirati 10 puta ako se tempo ne promeni.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Ne navijam ni za jednog proizvodjaca, ali moram da kazem da je Nokia telefon globalno gledajuci najruzniji po dizajnu. Neko rece, dobar hardver. Kakav crni hardver. Uporedite bilo koji telefon i Nokiu istog cenovnog ranga. Nokia je preskupa. I sta to Nokia ima sto ostali nemaju. Androidi vec imaju procesor sa 4 jezgra i 2GB sistemske memorije. A Nokia? Hocu za sto manje para da dobijem sto vise. Makar to bio i Sagem.

Q

pre 12 godina

Nokia se jednostavno precenila. Mislili su da mogu samo na osnovu stare slave da preuzmu ponovo primat na trzistu. Pritom su ponudili dosadne uredjaje sa zastarelim hardverom. Da su medjutim ponudili to isto sa Androidom, pitanje da li bi bolje prosli jer su cene Android uredjaja sa tim specifikacijama daleko manje i na kraju bi bili samo jedan od hiljada igraca u drugoj ligi. Pretpostavljam da su zato usli u rizik koji medjutim bio prevelik jer bez pravih inovacija niko nema velike sanse na tom trzistu.

tt.

pre 12 godina

dugo su ziveli od stare slave, bez ikakvih inovacija uglavnomo su samo pratili konkurenciju. bili su izvikan brend sa uvek 50% visom cenom u odnosu na slicne proizvode, bar kod nas. tacno je da su bili pouzdani ( a uvek je bilo ljudi koji su placali 50% vise za nesto prevazidjeno zbog toga), to im priznajem kao plus ali to im je donelo samo mesto tzv ''drugog telefona'' (ono kad imate pomocni telefon) tzv low end trziste, gde verujem i sad vladaju. ovo je industrija u konstantnim promenama, gde se ne trpe par losih vezanih poslovnih poteza, a oni su ih imali i vise od par . i sta se desilo, pojavio se iphone, ostali su ispratili a oni su ostali gde su bili idu iz greske u gresku i sada su dosli do toga da ako im i ovo ne uspe, mogu komotno, da se vrate proizvodnji toalet papira, kao u stara dobra vremena...

perakojojt

pre 12 godina

e ali sad ce win8 pa cemo da vidimo, ocekujem da tu razvale nokia i m$ kad ponude dzepni pc u fulu, a tada ce i marketing da proradi, ovo do sada je opipavanje terena th vezbanje, inace wp je fenomenalan sistem, kaze telefoni kasne hardverski, pa ne kasne nego nema potrebe da stavljaju jaci hardver kad sve leti i prsti...

Nikola Malovic

pre 12 godina

Izvor Reuters ciji je izvor TheVerge (zadnjih 2 nedelje glavni izvor anti Nokija clanaka), a nigde nijedan podatak koji su to operateri, ko je kad dao izjavu.

Sto se tice WP7 platforme, ona je po meni bila jedini mogući izbor za Nokiju jer je Android vec odradio jedan copy paste iPhone-a od strane Samsunga, tako da je Nokia odabrala da kopira kopiju tek tad ne bi imala nikakvu sansu nego bi postala jadan od mnogo bezlicnih Android kopija iPhone-a. Jedini (teorijski) pravi izbor za nju u to vreme je bio da licencira iOS, ali kad to nije mogla odabrala je drugi originalni OS: windows phone.

Po meni najveći problem WP-a je što je Windows Phone - niko normalan ne zna da je to različito 100% od Windows Mobile-a itd, Windows brend asocira na 90-te, na kompleksnost itd, ali to je vec druga prica sa kojom Nokija nema bas mnogo veze. Do kraja ove godine izlazi Win8 i wp8 koji će Metro UI da učini poznatim širim masama i ako do Q2/2013 ne počnu da hvataju tržište to će tek biti znak velikih problema za Nokiju ali i za Microsoft.

*vlasnik iPhone-a i WP7 Samsung Focus-a

Dejan

pre 12 godina

@HelloWorld:

In less than a month, Samsung sold 1 million Galaxy S IIs in its home country of South Korea
Samsung sold 3 million units of the Samsung Galaxy S II in its first 55 days on the market
After 85 days on the market, units sold jumped to the 5 million mark
By September, the company shipped over 10 million units
At this point, 1 in every 10 South Koreans is carrying a Galaxy S II

Meanwhile, the original Galaxy S is still selling well, topping 20 million units sold.

I ti onda pricas o nekom uspehu Nokie sto je u prvom kvartalu prodala 2 miliona uredjaja...

lcd

pre 12 godina

No Flash or Silverlight support in browser
No USB mass storage (file management and sync pass only through Zune)
No native video call support (you need the Tango app)
Non-user-replaceable battery
No memory card slot (and no larger storage versions)
microSIM card slot
No native DivX/XviD support, videos have to be transcoded by Zune, which takes quite some time....lumia 900
interfejs je ocajan..stvarno nevidim ni jedan razlog zasto bih uzeo WinMo

Yocharlie

pre 12 godina

Ne znam zašto predlažete da je Nokia trebala da pređe na Android...? U moru konkurencije bi se brzo udavili. Ovako imaju nešto što ih izdvaja od drugih i daje ljudima alternativu. Nije Microsoft glup, uče i oni iz svojih grešaka...

Bart

pre 12 godina

Saradnja sa Microsoft-om je katastrofalan potez koji
je zapecatio poraz Nokia-e. Ugovori o saradnji se sklapaju sa pobednicima, a ne sa gubitnicima kao sto je Microsoft.
Zdravorazumski potezi su uvek jednostavni, ali ponekad tesko dokucivi.
Razlog tome je da, kompanije koje su nekaad bile uspesne, postanu time opijene i toliko arogantne da vremenom sve vise gube kontakt sa realnoscu. Obicno su, takve kompanije, i poslednje koje postanu svesne sopstvenog kraha. Ovaj princip se cesto ponavalja. Nokia-in dalji pad je nezaustavljiv.

obavesten

pre 12 godina

Kao neko ko ima iskustva sa svim os-vima koji su se koristili i koriste na telefonima,moj izbor je android.To sto koristim android ne znacu wp7 los, naprotiv.To je fantasticna platforma za telefone koja je tek pocela da se probija.Nokia je uvek imala sjajan hardver,jedino je muku mucila sa uzasnim simbijanom.Imao sam sve nokijine top modele i uvek sam ih brzo menjao zato sto im je softver bio uzasan,ali sam zato obozavao windows mobile telefone,koji bili barem 5 svetlosnih godina od bilo cega drugog na tzistu i zao mi je sto nokija nije i tu maznula deo kolaca,kao sto sad pokusava sa wp.
Android je sjajan,ios s....nje,a vreme wp tek dolazi!

Zoki

pre 12 godina

Nokia uopšte nije pogrešila i to će se pokazati vrlo brzo. Izbacili su nešto novo i u prvom kvartalu prodali dva miliona. Lumia 900 se dobija za $100, a u plavoj boji je rasprodata. Lumia 710 je "basic" smartphone, ali se dobije za $39. I jedan i drugi model uključuju ozbiljan softver za navigaciju. U SAD ima nekih 100 miliona ljudi koji još uvek koriste obične mobilne telefone. Sa ovim cenama nemaju razlog da ne uzmu smartphone.

Kada se počnu pojavljivati "killer" aplikacije za Windows Phone (a počeće da se pojavljuju vrlo brzo, jer je platforma jednostavna za razvoj softvera, a alati jako dobri), to će motivisati i korisnike drugih telefona da prilikom promene hardvera uzmu u obzir i Nokia telefone.

>

pre 12 godina

Da li videli kako izgleda najnoviji Symbian Belle? Ima ga vec 5/6 meseci ali ljudi zato sto su culi da je Symbian iz praistorije ne zele ni da mu daju sansu...

Inace Symbian i MeeGo dele QT tako da umesto potpisivanja ugovora sa djavolom (Microsoftom o kom se na netu pisalo da s kim god postane partner ovaj drugi se upropasti) mogli su da uloze u razvoj QT-a....

Donekle razumem zasto nisu prihvatili Android - zato sto bi se izgubili u velikom broju proizvodjaca i ne bi imali OS u rukama (mada nisu na kraju ni pipnuli WP a trebalo je da bude spec Nokia verzija WP)

Stanko

pre 12 godina

Odlucivati da li je Nokia uspela ili ne je jos uvek rano. Tek je proslo pola godine od lansiranja njihovog prvog WP telefona. Tvrditi da je Nokia pogresila je promasaj analize jer je jos uvek rano. Isto se tvrdilo i za Android godinu dana posle njegovog lansiranja, a pogledajte gde je sada.

Nokia je napravila pametan potez sto se prikljucila WP platformi jer je to jedini nacin da se razlikuju od konkurencije. Gubici HTC-a i Sony Ericsson-a su ogromni a oni su na Android platformi od pocetka!

Aleksandar Baksunovic

pre 12 godina

Windows Phone 7 je odličan sistem za smartphone i za one kojima smartphone treba ( a ne za slušanje muzike i igrice). Posle wp7 sam na iPhone-u 4, i razmšljam da se vrlo brzo vratim na wp7, recimo HTC Titan.

markodc

pre 12 godina

Nokia je izabrala ekskluzivnost sa Microsoft-om jer im ovi plaćaju mnogo para za to, ali nisu računali na ograničenost software-a. Nokia bi mogla da izbaci telefon sa danasnjim prihvatljivim hardware-om ali nema svrhe jer ga sistem ne podržava... Valjda će se situacija promeniti sa windows 8...A i mislim da ljude nervira to Nokia-ino pljuvanje po drugim proizvođačima, e to im baš nije trebalo...

Srdjan

pre 12 godina

Ok, probali su prvo da razviju svoj novi OS i videli da ne ide. Tako su prosli i mnogi drugi - Samsung sa Bada OS npr, ali su se drugi okrenuli onome sto valja i nastavili sa uspesnim radom.
Ne razumem tu logiku, zasto uporno ignorisati OS koji je besplatan, a trenutno najbolji sistem? Drugi proizvodjaci pravi i WP7, Androdi i druge telefone, npr. LG, HTC, i rade vrlo uspesno.
Nokia je bila toliko uljuljkana davno proslim uspehom da su zaista verovali da mogu da ignorisu trendove i napredak, cak su se utripovali da mogu da nametnu standarde.
Medjutim, cudno je sto i posle 2-3 godine fijaska i dalje uporno i svesno idu u propast. Uvek mogu da prihvate Androdi i izvuku se iz krize. Ali tesko je priznati toliko gresku, pogotovo kada je neko toliko sujetan.

Ljutko

pre 12 godina

Pitao sam prijatelja koji ima Android telefon da mi pokaze sta je to toliko dobro kod njega. Pokazao mi je Angry Birds, zatim kontrolni panel koji se "povlači" prstom nadole sa vrha ekrana i 5 home ekrana. Reče čovek da je Android odličan OS. Drugi prijatelj ima Nokiu C7 sa Symbianom Belle, koji isto tako ima 5 home ekrana, Angry Birds i povlačenje kontrolnog panela sa vrha ekrana. Symbian je isti kao i pre godinu dana, a samo je modernizovan korisnički interfejs. Odjednom sve izgleda isto kao i na Androidu.

dowla

pre 12 godina

lumiu 800 bih uzeo kad bi kostala tih 100$/80€ kao u americi ali sa najslabijim paketom kod mts-a za 170din. toliko trosim telefon mesecno a toliko cenim taj telefon. wp je odlican ali ne moze biti u istoj cenovnoj kategoriji sa androidom tj sa flagship modelima na androidu.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Што се тиче коментара да је одлука да се не иде на андроид да би се разликовало од конкуренције, замислите како би било када би произвођачи рачунара тако размишљали. Рецимо, тошиба да испоручује само линукс лаптопове да би се издвојила из мора виндоуз конкуренције. Мислим, линукс је мој омиљени систем, али реално узима мање од 2% тог тржишта. Као што се машине испоручују са виндоузом, иако сви конкуренти ваљају исти, тако је и нокија требала да пређе на андроид, а ако мајкрософт уради нешто значајно на пољу свог система, онда да евентуално промени пословну политику подржавајући њега или оба система зависно од ситуације.

feyck

pre 12 godina

ljudi, neka kaže ko šta hoče, ali činjenica je da je android sadašnjost i budučnost. i ja sam nekada voleo nikijine telefone, ali sada sam prešao na android. iphone je precenjen, jer sve što moše on može i android i to bolje. da bi nešto prebacio na komp ili sa kompa na mobilni treba ti itunes ili zune za wp, dok android samo povežeš kablom i gotovo. samo mi nije jasno zašto nokia ne pređe na android uz ponudu i ovih telefona za wp. što se mene tiće wp je pokušaj nokie da kopira iphone i tu nema ničeg originalno. probao sam i jedan i drugi, ali treći je zakon a to je android. toliko

xenon

pre 12 godina

Odavno vise u takvim kompanijama ne radi ljudi koji vole svoj posao ili koji su ljubitelji mobilnih tehnologija,vec samo gledaju svoj procenat nakon zavrsenog radnog vremena.
Nokia ima tolike softverase o kojima drugi mogu da sanjaju i umesto da naprave recimo telefon sa dual operativnim sistem njihovim i androidom i da korisnik sam bira koji ce imati softver u sistemu i time urade zaista nesto inovativno oni i dalje furaju svoj fazon koji ih i dalje vuce na dno.Odluka da se vezu za microsoft koji isto ide ka dnu sto se tice mobilnih softvera plus i nokia ide ka dnu i ta dva udrizivanja dvojca koji oba idu ka dnu je jako los potez.

Gronko

pre 12 godina

A inace se iOS razlikuje od WP7?Jedino sto ima vise aplikacija,isto tako nema mass storage,nema bluetooth,za WP7 ide zune,za iOS ide iTunes.Oba rade glatko,meni se WP7 svidja,nema stucanja,web browsing je na njemu daleko najbolji.

tt.

pre 12 godina

dugo su ziveli od stare slave, bez ikakvih inovacija uglavnomo su samo pratili konkurenciju. bili su izvikan brend sa uvek 50% visom cenom u odnosu na slicne proizvode, bar kod nas. tacno je da su bili pouzdani ( a uvek je bilo ljudi koji su placali 50% vise za nesto prevazidjeno zbog toga), to im priznajem kao plus ali to im je donelo samo mesto tzv ''drugog telefona'' (ono kad imate pomocni telefon) tzv low end trziste, gde verujem i sad vladaju. ovo je industrija u konstantnim promenama, gde se ne trpe par losih vezanih poslovnih poteza, a oni su ih imali i vise od par . i sta se desilo, pojavio se iphone, ostali su ispratili a oni su ostali gde su bili idu iz greske u gresku i sada su dosli do toga da ako im i ovo ne uspe, mogu komotno, da se vrate proizvodnji toalet papira, kao u stara dobra vremena...

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Da bi nokia bila bolje prodavana, potrebno je da razmisljaju kao potrosaci, a to nije slucaj. Telefon bi trebao da ima pregrst mogucnosti a da bude krajnje jednostavan. Recimo da zelite neki fajl da prebacite blutut vezom. Izaberete fajl, opcije, posalji, blutut. To je putanja koja treba da postoji. Na nekim telefonima je tako. Kod nokie nakon svega pita da li zelim da ukljucim blutut. Koja glupost, jok ne zelim, pa jel mogu da posaljem a da ne ukljucim isti. A nakon prebacivanja fajla bi trebalo da se blutut iskljuci automatski, sto nije slucaj. Jos je gluplji android koji trazi da se nakon ukljucenja blututa ukljuci vidljivost telefona i to svaki put na 120sec. A tek lista poziva na androidu, tu su i poruke i pozivi. Koji li je pametnjakovic to smislio da mi je znati.

Nole

pre 12 godina

Primecujete li da ima samo dve vrste komentara ovde? Onih koji imaju Lumiu i oni koji su je videli samo na slici. Spadam u ove prve i nije mi tesko videti razliku.

Samo je pitanje vremena kada ce ovo svima biti jasno.

HelloWorld

pre 12 godina

@Dejan

Da Samsung Galaxy SII, da S2 (2) a to znaci da ne uporedjuhemo iste stvari. Ja sam reko kad su izasli Android telefoni po prvi put izasli na trziste da im je trebalo godinu i po da bi se prodali u milionima dva kvartala za redom .

Galaxy SII je odlican ured i nije sporno to da je jedan od najprodavanijih uregjaja.

Ali ipak moras priznati da je Lumia 900 tek izasla a Lumia 800 se prodaje nepunih sest meseci. Prodati 2miliona u jednom kvartalu je ipak uspeh uporedjeno s time koliko Samsung, ili iPhone uregjaja su se prodali prvih kvartala kad su oni po prvi put izasli na market.


Pozdrav

miki

pre 12 godina

Ja 13 god koristim mob telefon i nikad nisam imao nokiu.Prvo sam imao 3 simensa,zatim SE koji jos koristim-odličan je,i onda se krenuo da kupim nokiu i tokom kupovine promenio odluku i kupio Lg gt 540 android,i nisam se pokajao.

Kuzma

pre 12 godina

Neko je u Nokii uzeo dobre pare od Microsofta da pređu na WP7. Nije to nikakva mudrost. Pogledati Elopov konto. A to sto su ubili Meego i N9 to im necu nikad oprostiti. Zato su i zasluzili da propadnu kao sto ce i propasti.

nemanja

pre 12 godina

andoid daje mnogo vise mogucnosti za iole informaticki pismenu osobu, a takvih je sve vise u svetu... nokia ce se ili predati ili pasti...

igor

pre 12 godina

Bolje da su kupili Web OS umesto sto se zamajavaju Windows-om.
HP je imao uzasan hardware ali Web OS je bio pravi konkurent Androidu.Tj. da se ulozilo malo vise u njega.

g4

pre 12 godina

Trebalo je da predje na MeeGo, i da ima i Android liniju, da se ne vezuje za jednu platformu. Tesko da jedna platforma moze biti podjednako privlacna za PC i za telefon.

draža

pre 12 godina

Xm...
Platforma wp7.5 Mango je sjajna. Kada se taj interfejs useli na desktop, imaćemo prilično sličnosti sa nekadašnjom situacijom sa browserima. Drugi browseri lepši, brži, ali Explorer zaglavljen u Windowsu! Na kraju, Explorer lep i brz i sa najvećim udelom na tržištu.
Setimo se i xboxa.
Čega god se do sada dohvatio Microsoft, uspeo je. Sada je sve isto, samo Microsoft ima više para.

Čudoljub

pre 12 godina

@Zapadna Srbija: ne znam o čemu pričaš. Kod mene su tri Android uređaja (HTC Desire, Galaxy Tab 10.1 i Galaxy Nexus) radila "iz kutije". Povežeš na PC, sačekaš da Windows malo prodrlja i nađe drajvere i gotovo, telefon je prikazan kao disk drajv.

zmitjkoe

pre 12 godina

"Apple je prodao 37 miliona iPhonea u poslednjem tromesečju 2011, a Samsung preko 40 miliona Galaxy smartfona od kad ih je plasirao na tržište juna 2010".

Ajoooooooj! Hahahahaha. Ihihihiih. Ehehehehe.

Pop

pre 12 godina

Samo jos jedan komentar koji i nema vezu sa Nokiom.
Ne znam zasto mnogi ovde "pljuju" po Windowsu, kao ne valjaju za PC, los je i sl!
Pa koji vi OS koristite na racunaru? Kladim se da ste svi koji ste komentarisali koristite bas taj losi sistem!

Markoleti

pre 12 godina

citam i ne vjerujem;pominje se nokia i fobar hardver! da se malo cisto reda radi podsjetimo sto je hardver a sto kvalitet izrade kucista? dal je hardver markirano kuciste kompa a unutra neki 486??! a sto se tice prodaje;valda ce se bratiti ... sto ih jw vise,konkurencija je jaca a cijene padaju. vidjecemo ...

CC

pre 12 godina

Info na ovu temu, a operator je vise nego relevantan:-).

http://wireless.amazon.com/b/684177011/ref=fc_pwp_att?ie=UTF8&pf_rd_m=A1HBSU70BXNZUG&phones_categoryCarrier=carrierAtt&pf_rd_s=left-3&pf_rd_r=0PA4J74VS7CTT2SESH9X&pf_rd_p=1345567862&pf_rd_t=101&pf_rd_i=G001

lcd

pre 12 godina

@zapadna srbija...za blutut,zamerka ti je na mestu ali lista poziva pa potrudi se malo,kad si u listi poziva klik na opcije i filter pa nece ti pokazivati poruke u listi poziva ;)

zeljko

pre 12 godina

problem nokie je sto kasni u svemu. recimo n9 je dobar ali kad je izasao? ima li nekog sa mozgom u toj kompaniji? gde su danas RIM motorola ericsson sony palmos i webos telefoni? volim ericsson telefone i verovatno bih presao na nokiju ali problem je u software-u. koja je razlika izmedju t68-t610-w890? i koliko je to godina? koristim htc legend nisam ga menjao za sgsII ili iphone4 jer je ipak manji od njih. imam wifi hotspot na njemu domace apps, docs to go za ofis fajlove, operu i zasad je to dosta. sledeci ce morati imati ubuntu. a nokia pa kupicu na ebay jednu mozda onu iz matrixa ili 8810, 8210, 8250,8850 eh mislim i danas su to telefoni...

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@(feyck, 22. april 2012 09:36) da bi nešto prebacio na komp ili sa kompa na mobilni treba ti itunes ili zune za wp, dok android samo povežeš kablom i gotovo.

TO NIJE TACNO. TREBALO MI JE DA INSTALISEM 3 PROGRAMA PRE SAMSUNG KIES. UKUPNA INSTALACIJA 150MB. TEK ONDA RADI TAKO KAKO KAZES.

Čudoljub

pre 12 godina

@Zapadna Srbija: jedino objašnjenje bi moglo biti da Vista i Windows 7 imaju drajvere a XP ne, ništa drugo mi ne pada na pamet. Znam da je ista situacija i sa prepotopskim HP LJ 1010 štampačem.

Čudoljub

pre 12 godina

E da... Kad sam rutovao Nexus, znam da je u uputstvu pisalo da, ako fale neki drajveri, treba instalirati Kies (što kod mene nije bio slučaj). Posle ga možeš deinstalirati, drajveri ostaju (za slučaj da ti fali prostor na HD-u).

ZDroid

pre 12 godina

Obaveštenje za one koji čekaju Windows Phone 8: Odavno imam gomilu informacija o "Tangu". Imaće podršku za dual-core procesore, višu rezoluciju... Evo linka: http://www.engadget.com/2012/02/02/windows-phone-8-detailed/.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@ (Čudoljub, 23. april 2012 13:52)
Telefon je samsung galaxy gts-5660 gio. Na racunaru je xp sp2. Mozes verovati, a i ne. Samo kies je cca 100mb a u njemu su drajveri.

@ (lcd, 22. april 2012 20:01) Da, ali kada izaberem filter tada pokazuje samo jedan tip poziva: dolazne, odlazne ili propustene. Nikako sve zajedno.

SEKRETAR3000

pre 12 godina

Nokia se zestoko zeznula sto nije prihvatila Android. Jedini spas bi im bio da taj Windows moze na "kvarno" da se pregazi sa androidom i da to sljaka extra... Oni kao ne znaju da to moze, izmuzu microsoft i lepo svima :D

sumadinac atl

pre 12 godina

kad povezes galaxy kablom pritisnes mass storage i radi a ako ne odes na application -development- usb debugging and ima da radi.

bole

pre 12 godina

Samo neka Nokia nastavi sa Windows platformom. Do kraja sledeće godine sigurno propadaju. I treba. Pa nek i dalje glume ludilo kako su oni najbolji. Nikad nisu ni bili, samo što im tržište na najsuroviji način to pokazuje.

delta

pre 12 godina

Verovatno poslednji trzaji NOKIA-e. WP (7 ili 8) se nije i nikada se neće približiti ni blizu mogućnostima Iphone-u i Androida.

Ukoliko NOKIA nastavi da ignoriše android mislim da će u nekom period od ~5 godina NOKIA bankrotirati....

aca

pre 12 godina

Nokia nije inovator tehnologije. Nikada to nije ni bila. Ne bavi se razvojem, već koristi postojeće tehnologije koje je neko drugi razvio, a njihov fokus je na dizajnu i jednostavnom interfejsu prema korisniku. Ovo drugo bilo je ključno, jer svako je lako, bez mnogo muke oko snalaženja u menijima, mogao da koristi Nokiu. Pojavom smart telefona, svi telefoni počinju da liče jedni na druge i jednako su komplikovani za korišćenje.

Postoji još jedna stvar koja kupce udaljava od Nokie, a to je mogućnost dekodiranja koja je kod Nokie veoma problematična i skupa, dok se kod konkurencije relativno jednostavno i jeftino prevazilazi. To što ste telefon pod ugovorom dobili kod jednog operatera ne bi trebalo da vas sprečava da telefon koristite i kod drugog, ali operateri da bi primorali pretplatnike da koriste njihove telefone, iste zaključavaju i tu nastaje problem. Ako ja kao kupac znam da ću kada kupim Nokiu imati problema sa otključavanjem telefona za druge mreže, a ako kupim HTC, Samsung i sl. tog problema neće biti - normalno je da ću kupiti ono što mi u budućnosti neće praviti probleme - znači - Nokia otpada.

zmitjkoe

pre 12 godina

"Apple je prodao 37 miliona iPhonea u poslednjem tromesečju 2011, a Samsung preko 40 miliona Galaxy smartfona od kad ih je plasirao na tržište juna 2010".

Ajoooooooj! Hahahahaha. Ihihihiih. Ehehehehe.

Bart

pre 12 godina

Saradnja sa Microsoft-om je katastrofalan potez koji
je zapecatio poraz Nokia-e. Ugovori o saradnji se sklapaju sa pobednicima, a ne sa gubitnicima kao sto je Microsoft.
Zdravorazumski potezi su uvek jednostavni, ali ponekad tesko dokucivi.
Razlog tome je da, kompanije koje su nekaad bile uspesne, postanu time opijene i toliko arogantne da vremenom sve vise gube kontakt sa realnoscu. Obicno su, takve kompanije, i poslednje koje postanu svesne sopstvenog kraha. Ovaj princip se cesto ponavalja. Nokia-in dalji pad je nezaustavljiv.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Ne navijam ni za jednog proizvodjaca, ali moram da kazem da je Nokia telefon globalno gledajuci najruzniji po dizajnu. Neko rece, dobar hardver. Kakav crni hardver. Uporedite bilo koji telefon i Nokiu istog cenovnog ranga. Nokia je preskupa. I sta to Nokia ima sto ostali nemaju. Androidi vec imaju procesor sa 4 jezgra i 2GB sistemske memorije. A Nokia? Hocu za sto manje para da dobijem sto vise. Makar to bio i Sagem.

HelloWorld

pre 12 godina

Koji operatori. Ja mislim da ugledni portal kao reuters.com trebalo bi da objavi imena tih operatora. Nazalost mnogo je hejtanja protiv Nokije ovih dana i mnogo tih articla so tendenciozno Apple ili Android nastrojeni (ocito naruceni).

Koliko je apple prodao smartphona prvih nekoliko kvartala kad je izasao iPhone?
- Q3 2007 - 270,000
- Q4 2007 - 1.1 Million
- Q1 2008 - 2.3 Million
- Q2 2008 - 1.7 Million

http://en.wikipedia.org/wiki/File:IPhone_sales_per_quarter_simple.svg

Android uredjajima je bila potrebna 1.5 godina da prodaju 2M uregaja u dva posledovatelna kvartala.

Uzimajuci ovo u obzir, ja bih rekao da prodaja Lumia uregjaja je dosta zadovoljavajuca. Pricamo o 2M Lumia 800 uregjaja prodatih u Q1 2012, a to je prvi kompletni kvartal od kad je nokija prodaja pocela (pocela uoci Bozica 2011).

Verujem da niko nije ocekivao da NOK proda 20 millione uregjaja u jednom kvartalu.

Ali situacija je dosta obecavajuca, Lumia telefoni su stvarno izvrsni, pogotovo Lumia 900.

Mixed Reviewes ?! Ma ajde, mixed od koga, od Apple and Android fanboys-a :-) ... Jedini problem Lumia 710 and 800, po meni, je to sto nemaju front facing camera. Lumia 900 je sasvim druga prica. Imam ga jos od prvog dana i, kao bivsi korisnik iPhone-a i Android-a mogu reci da ja ovaj uregjaj veliko osvezenje. WP7 je premasio sva moja ocekivanja.

Fakti govore, a fakt je da je Lumia 900 sold out u Americi. Crna i Plava varijanta bili su na prva dva Best Sellers mesta na amazon.com-u. Pogledajte review-s na istom. Sve ukazuje na to da je Lumia 900 totalni pogodak. Lumia 900 se prodaje tek samo dve nedelje u SAD.

Da bio je onaj connectivity problem, ali Nokija je to efikasno resila i svemu tome dala svakom korisniku ko je kupio Limia 900 uregjaj $100.

Mnogo se govori o nadogradnji WP7 na WP8 platformu. Koliko samo negativnog naboja. Jos nema definitvni odgovor oko tog pitanja. Spekulacije su da nagradnje ce definitivno biti, pitanje je samo kako da se to izvede.

Oko pada profita u Q1. Pa dobro to je manje vise bilo i ocekivano. U Q1 su proizvodili Lumia 900, ulagali u mareting millione i millione, pa ste ste ocekivali. Po mom ocekivanju, profit ce se vratiti, mozda u Q3 2012. Sve je to ocekivano.

Sve u svemu mislim da Nokija nije pogresila i na dobrim su putu i nadam se da ce vreme pokazati da sam u pravu.

Nakon svega verujem da je 3ci pa i 4ti (RIM) eccosystem vise nego potreban da osvezi, po meni, ovo sivilo koje traje vec oko dve godine.

Pozdrav svima.

Ivan Popovic

pre 12 godina

Kao sto rekoh u jednom od prehodnih komentara vezano za ovu temu.Stvar je u pogresnoj odluci koja je Nokia napravila kada je resila da u svoje uredjaje ubacuje Windows platformu umesto Android.Danas bi vec sa svojim hardverskim klalitetom i Androidom kao OS bila na prvom mestu.Nadam se da ce čelni ljudi iz ove kompanije ubrzo shatiti u čemu je problem.Inace ce se Nokija naci u vrlo nezavidnom plozaju.

exNokiaFan

pre 12 godina

Mogli su sa MeeGo da naprave cudo. Odlican operativni sistem koga su napustili zbog Windowd Phone-a koji je po meni totalni promasaj (da, koristio sam ga). Mozda bi neko i kupio windows telefone ali niko nije lud Nokiji da daje pozamasne svote novca za hardver koji kasni 2 godine za konkurencijom. Sada bi im pomoglo jedino da prihvate android , pocnu da ugradjuju najnoviji hardver i budu nekako jeftiniji od konkurencije.

dowla

pre 12 godina

lumiu 800 bih uzeo kad bi kostala tih 100$/80€ kao u americi ali sa najslabijim paketom kod mts-a za 170din. toliko trosim telefon mesecno a toliko cenim taj telefon. wp je odlican ali ne moze biti u istoj cenovnoj kategoriji sa androidom tj sa flagship modelima na androidu.

Srdjan

pre 12 godina

Ok, probali su prvo da razviju svoj novi OS i videli da ne ide. Tako su prosli i mnogi drugi - Samsung sa Bada OS npr, ali su se drugi okrenuli onome sto valja i nastavili sa uspesnim radom.
Ne razumem tu logiku, zasto uporno ignorisati OS koji je besplatan, a trenutno najbolji sistem? Drugi proizvodjaci pravi i WP7, Androdi i druge telefone, npr. LG, HTC, i rade vrlo uspesno.
Nokia je bila toliko uljuljkana davno proslim uspehom da su zaista verovali da mogu da ignorisu trendove i napredak, cak su se utripovali da mogu da nametnu standarde.
Medjutim, cudno je sto i posle 2-3 godine fijaska i dalje uporno i svesno idu u propast. Uvek mogu da prihvate Androdi i izvuku se iz krize. Ali tesko je priznati toliko gresku, pogotovo kada je neko toliko sujetan.

obavesten

pre 12 godina

Kao neko ko ima iskustva sa svim os-vima koji su se koristili i koriste na telefonima,moj izbor je android.To sto koristim android ne znacu wp7 los, naprotiv.To je fantasticna platforma za telefone koja je tek pocela da se probija.Nokia je uvek imala sjajan hardver,jedino je muku mucila sa uzasnim simbijanom.Imao sam sve nokijine top modele i uvek sam ih brzo menjao zato sto im je softver bio uzasan,ali sam zato obozavao windows mobile telefone,koji bili barem 5 svetlosnih godina od bilo cega drugog na tzistu i zao mi je sto nokija nije i tu maznula deo kolaca,kao sto sad pokusava sa wp.
Android je sjajan,ios s....nje,a vreme wp tek dolazi!

Yocharlie

pre 12 godina

Ne znam zašto predlažete da je Nokia trebala da pređe na Android...? U moru konkurencije bi se brzo udavili. Ovako imaju nešto što ih izdvaja od drugih i daje ljudima alternativu. Nije Microsoft glup, uče i oni iz svojih grešaka...

Zoki

pre 12 godina

Nokia uopšte nije pogrešila i to će se pokazati vrlo brzo. Izbacili su nešto novo i u prvom kvartalu prodali dva miliona. Lumia 900 se dobija za $100, a u plavoj boji je rasprodata. Lumia 710 je "basic" smartphone, ali se dobije za $39. I jedan i drugi model uključuju ozbiljan softver za navigaciju. U SAD ima nekih 100 miliona ljudi koji još uvek koriste obične mobilne telefone. Sa ovim cenama nemaju razlog da ne uzmu smartphone.

Kada se počnu pojavljivati "killer" aplikacije za Windows Phone (a počeće da se pojavljuju vrlo brzo, jer je platforma jednostavna za razvoj softvera, a alati jako dobri), to će motivisati i korisnike drugih telefona da prilikom promene hardvera uzmu u obzir i Nokia telefone.

stefan141

pre 12 godina

Bez androida nemaju sta da traze na bilo kom trzistu jednostavno sada je takvo trziste sto se duze budu opirali imace vise gubitaka.

perakojojt

pre 12 godina

e ali sad ce win8 pa cemo da vidimo, ocekujem da tu razvale nokia i m$ kad ponude dzepni pc u fulu, a tada ce i marketing da proradi, ovo do sada je opipavanje terena th vezbanje, inace wp je fenomenalan sistem, kaze telefoni kasne hardverski, pa ne kasne nego nema potrebe da stavljaju jaci hardver kad sve leti i prsti...

Aleksandar Baksunovic

pre 12 godina

Windows Phone 7 je odličan sistem za smartphone i za one kojima smartphone treba ( a ne za slušanje muzike i igrice). Posle wp7 sam na iPhone-u 4, i razmšljam da se vrlo brzo vratim na wp7, recimo HTC Titan.

Kragujevcanka

pre 12 godina

Joj Bože koliko vi ništa ne znate. Nokia je sa windows-om tek par meseci, a za android u Srbiji se čulo tek nakon dve godine njegovog postojanja. O čemu vi pričate? Tek su krenuli. A ovaj jedan reče da je hardver loš. Nisam držao bolji telefon koji bolje leži u ruci od lumie 800.

Bugi

pre 12 godina

Priče o wp7 su one iste koje su pricane o Androidu 2009. Nema sanse da to uspije, nema aplikacija, nema ovo nema ono...

Ne potcjenjujte moc novca (Microsoft) i moc dizajna i jednostavne inovativnosti(Nokia).


Nokia ne moze da koristi Androdi jer je dobila ogromnu donaciju od Microsofta ali moze da osnuje kćerku firmu i da počne da radi sa istim..

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@(feyck, 22. april 2012 09:36) da bi nešto prebacio na komp ili sa kompa na mobilni treba ti itunes ili zune za wp, dok android samo povežeš kablom i gotovo.

TO NIJE TACNO. TREBALO MI JE DA INSTALISEM 3 PROGRAMA PRE SAMSUNG KIES. UKUPNA INSTALACIJA 150MB. TEK ONDA RADI TAKO KAKO KAZES.

Q

pre 12 godina

Nokia se jednostavno precenila. Mislili su da mogu samo na osnovu stare slave da preuzmu ponovo primat na trzistu. Pritom su ponudili dosadne uredjaje sa zastarelim hardverom. Da su medjutim ponudili to isto sa Androidom, pitanje da li bi bolje prosli jer su cene Android uredjaja sa tim specifikacijama daleko manje i na kraju bi bili samo jedan od hiljada igraca u drugoj ligi. Pretpostavljam da su zato usli u rizik koji medjutim bio prevelik jer bez pravih inovacija niko nema velike sanse na tom trzistu.

Vlada

pre 12 godina

Danas sam probao Lumia 710 telefon i mogu reći da radi fantastično (neverovatno brz i jednostavan). Ono što mi nije jasno sve ovo vreme je zašto naši provajderi nisu iskoristili priliku da ponude ove telefone kada stvarno rade veoma dobro. Mislim da će i pored negativne kampanje, Windows 7.5 Mango telefoni uspeti na tržištu pošto pružaju nešto sasvim drugačije. Slična priča je važila i za Android OS čiji sam zadovoljni korsnik preko 2 godine :) Nadam se da je barem deo komentara došao od ljudi koji su imali prilike da probaju neki od telefona sa Mango operativnim sistemom.

Nikola Malovic

pre 12 godina

Izvor Reuters ciji je izvor TheVerge (zadnjih 2 nedelje glavni izvor anti Nokija clanaka), a nigde nijedan podatak koji su to operateri, ko je kad dao izjavu.

Sto se tice WP7 platforme, ona je po meni bila jedini mogući izbor za Nokiju jer je Android vec odradio jedan copy paste iPhone-a od strane Samsunga, tako da je Nokia odabrala da kopira kopiju tek tad ne bi imala nikakvu sansu nego bi postala jadan od mnogo bezlicnih Android kopija iPhone-a. Jedini (teorijski) pravi izbor za nju u to vreme je bio da licencira iOS, ali kad to nije mogla odabrala je drugi originalni OS: windows phone.

Po meni najveći problem WP-a je što je Windows Phone - niko normalan ne zna da je to različito 100% od Windows Mobile-a itd, Windows brend asocira na 90-te, na kompleksnost itd, ali to je vec druga prica sa kojom Nokija nema bas mnogo veze. Do kraja ove godine izlazi Win8 i wp8 koji će Metro UI da učini poznatim širim masama i ako do Q2/2013 ne počnu da hvataju tržište to će tek biti znak velikih problema za Nokiju ali i za Microsoft.

*vlasnik iPhone-a i WP7 Samsung Focus-a

Dejan

pre 12 godina

@HelloWorld:

In less than a month, Samsung sold 1 million Galaxy S IIs in its home country of South Korea
Samsung sold 3 million units of the Samsung Galaxy S II in its first 55 days on the market
After 85 days on the market, units sold jumped to the 5 million mark
By September, the company shipped over 10 million units
At this point, 1 in every 10 South Koreans is carrying a Galaxy S II

Meanwhile, the original Galaxy S is still selling well, topping 20 million units sold.

I ti onda pricas o nekom uspehu Nokie sto je u prvom kvartalu prodala 2 miliona uredjaja...

Zapadna Srbija

pre 12 godina

Da bi nokia bila bolje prodavana, potrebno je da razmisljaju kao potrosaci, a to nije slucaj. Telefon bi trebao da ima pregrst mogucnosti a da bude krajnje jednostavan. Recimo da zelite neki fajl da prebacite blutut vezom. Izaberete fajl, opcije, posalji, blutut. To je putanja koja treba da postoji. Na nekim telefonima je tako. Kod nokie nakon svega pita da li zelim da ukljucim blutut. Koja glupost, jok ne zelim, pa jel mogu da posaljem a da ne ukljucim isti. A nakon prebacivanja fajla bi trebalo da se blutut iskljuci automatski, sto nije slucaj. Jos je gluplji android koji trazi da se nakon ukljucenja blututa ukljuci vidljivost telefona i to svaki put na 120sec. A tek lista poziva na androidu, tu su i poruke i pozivi. Koji li je pametnjakovic to smislio da mi je znati.

alex

pre 12 godina

Kada su izasli prvi Nokia telefoni sa Symbian OS (mislim da je te bila N serija), to je tada bio hit, jednostavno je svako zeleo jednan takav telefon. Problem je sto Nokia nije dalje razvijala svoj softver. Symbian je i nekoliko godina nakon prve verzije ostao manje vise isti. Konkurencija je znala da saslusa zelje kupaca, da unapredi svoje softvere. Da je Nokia vise radila na Symbian OS verujem da bi danas bili lideri na trzistu "pametnih telefona".

Nole

pre 12 godina

Primecujete li da ima samo dve vrste komentara ovde? Onih koji imaju Lumiu i oni koji su je videli samo na slici. Spadam u ove prve i nije mi tesko videti razliku.

Samo je pitanje vremena kada ce ovo svima biti jasno.

Ljutko

pre 12 godina

Pitao sam prijatelja koji ima Android telefon da mi pokaze sta je to toliko dobro kod njega. Pokazao mi je Angry Birds, zatim kontrolni panel koji se "povlači" prstom nadole sa vrha ekrana i 5 home ekrana. Reče čovek da je Android odličan OS. Drugi prijatelj ima Nokiu C7 sa Symbianom Belle, koji isto tako ima 5 home ekrana, Angry Birds i povlačenje kontrolnog panela sa vrha ekrana. Symbian je isti kao i pre godinu dana, a samo je modernizovan korisnički interfejs. Odjednom sve izgleda isto kao i na Androidu.

Alex

pre 12 godina

Sta god ko napisao, cinjenice su sledece: dizajn Lumie je originalan i kvalitetan, kao i sam telefon; Windows Phone je odlican OS i samo neko ko ga nije koristio moze pricati gluposti o njemu. I telefon i OS su za klasu ispred iPhonea i imaju veliku dozu originalnosti, odnosno ne kopiraju Apple. To kako ide prodaja nema veze sa kvalitetom, vec sa marketingom i tu bi i Nokia i MS imali jos puno da uce. Jednostavno se nisu prilagodili novom tipu marketinga koji zatupljuje korisnike i koji se osecaju lepse ako poseduju neki brend iako ni sami neznaju sta ce im i cemu sve sluzi. Za takav pristup sve cestitke pokojnom Jobsu, ali ja sam odlucio da kao inteligentno bice kupujem samo ono za sta utvrdim da mi zaista treba i da mi pruza dodatni kvalitet, a ne da nadoknadjujem nedostatak samopouzdanja posedovanjem nekog uredjaja.

Jean-Luc_Picard

pre 12 godina

Inovacija. Nokia je isla istim putem dugi niz godina i nista nije menjala. Dok su Apple i Android uvideli sta korisnicima treba,Nokia je tvrdoglavo mislila da su njihovi proizvodi i dalje "in" i da tu ne treba menjati nista. A ljudi su se zasitili njihovih telefona,i okrenuli se necemu boljem. A tu je i Android, kojeg Nokia nikako da pusti na svoje telefone. Vreme prolazi,bolje da nesto smisle,dok ne bude kasno (ako vec i nije).

markodc

pre 12 godina

Nokia je izabrala ekskluzivnost sa Microsoft-om jer im ovi plaćaju mnogo para za to, ali nisu računali na ograničenost software-a. Nokia bi mogla da izbaci telefon sa danasnjim prihvatljivim hardware-om ali nema svrhe jer ga sistem ne podržava... Valjda će se situacija promeniti sa windows 8...A i mislim da ljude nervira to Nokia-ino pljuvanje po drugim proizvođačima, e to im baš nije trebalo...

eh

pre 12 godina

Oduvek je bio precenjen i preskup telefon narocito na ovakvim indijanskim trzistima kao sto je nase ...arogantnost i bahatost su ih i doveli u poziciju u kojoj se trenutno nalzae....

Lev

pre 12 godina

Vratice se nokija na tron kada windows phone kao OS sazri (ili se recimo objedini/integrise sa desktop i tablet verzijom). Zamislite samo sta bi google dao da ima tako dominantan desktop OS, apsolutna dominacija. Nokija to vec ima sa Microsoftom. Jos samo windows phone da sazri i uspeh ne moze da omane. Ali do tada nokija ce bankrotirati 10 puta ako se tempo ne promeni.

g4

pre 12 godina

Trebalo je da predje na MeeGo, i da ima i Android liniju, da se ne vezuje za jednu platformu. Tesko da jedna platforma moze biti podjednako privlacna za PC i za telefon.

Stanko

pre 12 godina

Odlucivati da li je Nokia uspela ili ne je jos uvek rano. Tek je proslo pola godine od lansiranja njihovog prvog WP telefona. Tvrditi da je Nokia pogresila je promasaj analize jer je jos uvek rano. Isto se tvrdilo i za Android godinu dana posle njegovog lansiranja, a pogledajte gde je sada.

Nokia je napravila pametan potez sto se prikljucila WP platformi jer je to jedini nacin da se razlikuju od konkurencije. Gubici HTC-a i Sony Ericsson-a su ogromni a oni su na Android platformi od pocetka!

Iandeb

pre 12 godina

"Microsoft softver je dobro radio na PC-jevima i omogućavao vam „da radite tonu super stvari”, ali malo je korisnika to znalo. .... , kaže pomenuti izvršilac koji je želeo da ostane anoniman."

Pa i ja bih zeleo da ostanem anoniman posle ovakvog bisera.

Gronko

pre 12 godina

A inace se iOS razlikuje od WP7?Jedino sto ima vise aplikacija,isto tako nema mass storage,nema bluetooth,za WP7 ide zune,za iOS ide iTunes.Oba rade glatko,meni se WP7 svidja,nema stucanja,web browsing je na njemu daleko najbolji.

Dejan

pre 12 godina

Nokia je skupa za ono što nudi,oni zadnjih 5 godina spavaju na lovorikama i slavi svog imena,to je njihov problem. Debelo su hteli da naplaćuju ime i prosečne funcije i hardver telefona.

tt.

pre 12 godina

dugo su ziveli od stare slave, bez ikakvih inovacija uglavnomo su samo pratili konkurenciju. bili su izvikan brend sa uvek 50% visom cenom u odnosu na slicne proizvode, bar kod nas. tacno je da su bili pouzdani ( a uvek je bilo ljudi koji su placali 50% vise za nesto prevazidjeno zbog toga), to im priznajem kao plus ali to im je donelo samo mesto tzv ''drugog telefona'' (ono kad imate pomocni telefon) tzv low end trziste, gde verujem i sad vladaju. ovo je industrija u konstantnim promenama, gde se ne trpe par losih vezanih poslovnih poteza, a oni su ih imali i vise od par . i sta se desilo, pojavio se iphone, ostali su ispratili a oni su ostali gde su bili idu iz greske u gresku i sada su dosli do toga da ako im i ovo ne uspe, mogu komotno, da se vrate proizvodnji toalet papira, kao u stara dobra vremena...

Pop

pre 12 godina

Samo jos jedan komentar koji i nema vezu sa Nokiom.
Ne znam zasto mnogi ovde "pljuju" po Windowsu, kao ne valjaju za PC, los je i sl!
Pa koji vi OS koristite na racunaru? Kladim se da ste svi koji ste komentarisali koristite bas taj losi sistem!

zeljko

pre 12 godina

problem nokie je sto kasni u svemu. recimo n9 je dobar ali kad je izasao? ima li nekog sa mozgom u toj kompaniji? gde su danas RIM motorola ericsson sony palmos i webos telefoni? volim ericsson telefone i verovatno bih presao na nokiju ali problem je u software-u. koja je razlika izmedju t68-t610-w890? i koliko je to godina? koristim htc legend nisam ga menjao za sgsII ili iphone4 jer je ipak manji od njih. imam wifi hotspot na njemu domace apps, docs to go za ofis fajlove, operu i zasad je to dosta. sledeci ce morati imati ubuntu. a nokia pa kupicu na ebay jednu mozda onu iz matrixa ili 8810, 8210, 8250,8850 eh mislim i danas su to telefoni...

feyck

pre 12 godina

ljudi, neka kaže ko šta hoče, ali činjenica je da je android sadašnjost i budučnost. i ja sam nekada voleo nikijine telefone, ali sada sam prešao na android. iphone je precenjen, jer sve što moše on može i android i to bolje. da bi nešto prebacio na komp ili sa kompa na mobilni treba ti itunes ili zune za wp, dok android samo povežeš kablom i gotovo. samo mi nije jasno zašto nokia ne pređe na android uz ponudu i ovih telefona za wp. što se mene tiće wp je pokušaj nokie da kopira iphone i tu nema ničeg originalno. probao sam i jedan i drugi, ali treći je zakon a to je android. toliko

>

pre 12 godina

Da li videli kako izgleda najnoviji Symbian Belle? Ima ga vec 5/6 meseci ali ljudi zato sto su culi da je Symbian iz praistorije ne zele ni da mu daju sansu...

Inace Symbian i MeeGo dele QT tako da umesto potpisivanja ugovora sa djavolom (Microsoftom o kom se na netu pisalo da s kim god postane partner ovaj drugi se upropasti) mogli su da uloze u razvoj QT-a....

Donekle razumem zasto nisu prihvatili Android - zato sto bi se izgubili u velikom broju proizvodjaca i ne bi imali OS u rukama (mada nisu na kraju ni pipnuli WP a trebalo je da bude spec Nokia verzija WP)

nemanja

pre 12 godina

andoid daje mnogo vise mogucnosti za iole informaticki pismenu osobu, a takvih je sve vise u svetu... nokia ce se ili predati ili pasti...

HelloWorld

pre 12 godina

@Dejan

Da Samsung Galaxy SII, da S2 (2) a to znaci da ne uporedjuhemo iste stvari. Ja sam reko kad su izasli Android telefoni po prvi put izasli na trziste da im je trebalo godinu i po da bi se prodali u milionima dva kvartala za redom .

Galaxy SII je odlican ured i nije sporno to da je jedan od najprodavanijih uregjaja.

Ali ipak moras priznati da je Lumia 900 tek izasla a Lumia 800 se prodaje nepunih sest meseci. Prodati 2miliona u jednom kvartalu je ipak uspeh uporedjeno s time koliko Samsung, ili iPhone uregjaja su se prodali prvih kvartala kad su oni po prvi put izasli na market.


Pozdrav

igor

pre 12 godina

Bolje da su kupili Web OS umesto sto se zamajavaju Windows-om.
HP je imao uzasan hardware ali Web OS je bio pravi konkurent Androidu.Tj. da se ulozilo malo vise u njega.

Kragujevcanka

pre 12 godina

Ja sam mislio d smo smo samo mi glupi, ali vidim da kolege iz evrope nisu baš nešto pametni. Niko ne dolazi u radnju da traži windows phone, prvo zato što ni oni ne znaju, a drugo zato što ih operateri ne reklamiraju. Oni hoće da ih Nokia reklamira, a ovi samo prodaju. U Americi se dobro prodaju, čak je Lumia 900 najprodavanija na Amazonu. Ako im treba bolja konkurencija iphone-u, jer to njima ne odgovara, nek se iscimaju malo pa nek se potrude da prodaju nokiu. Amerikanci znaju posao mnogo bolje od ovih ovde. A i ovde uvek kasne malo tehnološke inovacije, tako da za neko vreme i ovde će stvari da krenu na bolje po Nokiu itd

xenon

pre 12 godina

Odavno vise u takvim kompanijama ne radi ljudi koji vole svoj posao ili koji su ljubitelji mobilnih tehnologija,vec samo gledaju svoj procenat nakon zavrsenog radnog vremena.
Nokia ima tolike softverase o kojima drugi mogu da sanjaju i umesto da naprave recimo telefon sa dual operativnim sistem njihovim i androidom i da korisnik sam bira koji ce imati softver u sistemu i time urade zaista nesto inovativno oni i dalje furaju svoj fazon koji ih i dalje vuce na dno.Odluka da se vezu za microsoft koji isto ide ka dnu sto se tice mobilnih softvera plus i nokia ide ka dnu i ta dva udrizivanja dvojca koji oba idu ka dnu je jako los potez.

ivan

pre 12 godina

Neverovano je citati sve ove komentare ovde... Prosto mi je neverovatno da vidim kako svi razmisljaju po monopolistickom sablonu.
Kako sam razumeo, svima vama bi bilo najbolje da svi telefoni pa i sam iPhone predju na android. Ne vidim logiku u tome.

Osnova napretka je konkurencije i zato je dobro sto se Nokia odlucila za Windows, da su svi presli na Android doslo bi do stagnacije. Sa jedne strane imamo iOS koji se sminka iz verzije u verziju a sa druge Android koji se blago menja ali u sve pogresnijem smeru (velika fragmentacija uredja sa toliko razlicitim rezolucijama ekrana i specifikacijama upropastila je Windows Mobile svojevremeno, ne dobija se isti dozivljaj na svim uredjajima koji koriste Android u ovom slucaju0)

Microsoft je doneo nesto novo, da li je to dobro ili ne... videcemo, ali veoma interesantno je da google za svoj Google Play (nekada Android Market) koristi prikaz jako slican Metro UI-u novog Windowsa ;)

Kao neko ko je koristi Android i WindowsPhone telefon, mogu da kazem da Windows Phone radi odlicno, neverovatno je brz i odzivan u odnosu na android i to na slabijem procesoru. Naravno da postoje i mane, ali daleko od toga da je WP nesto sto a priori ne valja.

Licno se nadam da ce Windows sa Nokiom i drugim proizvodjacima stici do 10% trzista, taman da ih ostavi u igri.
Konkurencija ce nama konacnim korisnicima doneti dobro.

tt.

pre 12 godina

dugo su ziveli od stare slave, bez ikakvih inovacija uglavnomo su samo pratili konkurenciju. bili su izvikan brend sa uvek 50% visom cenom u odnosu na slicne proizvode, bar kod nas. tacno je da su bili pouzdani ( a uvek je bilo ljudi koji su placali 50% vise za nesto prevazidjeno zbog toga), to im priznajem kao plus ali to im je donelo samo mesto tzv ''drugog telefona'' (ono kad imate pomocni telefon) tzv low end trziste, gde verujem i sad vladaju. ovo je industrija u konstantnim promenama, gde se ne trpe par losih vezanih poslovnih poteza, a oni su ih imali i vise od par . i sta se desilo, pojavio se iphone, ostali su ispratili a oni su ostali gde su bili idu iz greske u gresku i sada su dosli do toga da ako im i ovo ne uspe, mogu komotno, da se vrate proizvodnji toalet papira, kao u stara dobra vremena...

realo

pre 12 godina

Ivica Osim je jednom rekao da nije lako biti selektor u zemlji u kojoj du svi eksperti za fudbal, seks i politiku. Tada jos nije bilo mobilnih telefona...

Pop

pre 12 godina

Ne razumem, sve negativni komentari a pretpostavljam da vecina nije ni videla, kako Lumiu, tako ni WP7. Ni ja nisam video Lumiu ali koristim WP7(7.5) vec nekoliko meseci.
Kao prvo platforma "boluje" od decijih bolesti, kao i AN u pocetku. Nadam se da ce se dosta toga ispraviti sa prelaskom na 8-icu. A setite se AN na pocetku. Katastrofa.
Kao drugo, za svo vreme koriscenja, NIKAD mi se nije desilo da telefon zabaguje. NIKADA. Neverovatno je brz (HTC HD7), a vecinu aplikacija koje ima na A Marketu ima i na WP marketu, tako da to i nije problem.
Mislim da su se ljudi navikli na postojece platforme i ne zele da prelaze na nove jer ih mrzi da krecu iz pocetka. A verujte da bi Vam se muka isplatila i ne verujem da bi se vracali ponovo na Android.
Ukoliko isprave neke funkcije (blutut, memorija, otkljucavanje i sl.) mislim da je pred WP lepa buducnost, a sto se tice Nokie mislim da je cenovna politika (bez obzira od koga to zavisi) greska.
Iskreno, zelim joj sve naj!

lcd

pre 12 godina

No Flash or Silverlight support in browser
No USB mass storage (file management and sync pass only through Zune)
No native video call support (you need the Tango app)
Non-user-replaceable battery
No memory card slot (and no larger storage versions)
microSIM card slot
No native DivX/XviD support, videos have to be transcoded by Zune, which takes quite some time....lumia 900
interfejs je ocajan..stvarno nevidim ni jedan razlog zasto bih uzeo WinMo

draža

pre 12 godina

Xm...
Platforma wp7.5 Mango je sjajna. Kada se taj interfejs useli na desktop, imaćemo prilično sličnosti sa nekadašnjom situacijom sa browserima. Drugi browseri lepši, brži, ali Explorer zaglavljen u Windowsu! Na kraju, Explorer lep i brz i sa najvećim udelom na tržištu.
Setimo se i xboxa.
Čega god se do sada dohvatio Microsoft, uspeo je. Sada je sve isto, samo Microsoft ima više para.

dejan

pre 12 godina

Da nije bilo Apple i Android telefona, ne bi bilo ni Lumie. Imali bi danas Nokiu N99 sa Symbian 60 3.3 koja bi imala 2MB vise memorije od N96 i kostala 700eur.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Што се тиче коментара да је одлука да се не иде на андроид да би се разликовало од конкуренције, замислите како би било када би произвођачи рачунара тако размишљали. Рецимо, тошиба да испоручује само линукс лаптопове да би се издвојила из мора виндоуз конкуренције. Мислим, линукс је мој омиљени систем, али реално узима мање од 2% тог тржишта. Као што се машине испоручују са виндоузом, иако сви конкуренти ваљају исти, тако је и нокија требала да пређе на андроид, а ако мајкрософт уради нешто значајно на пољу свог система, онда да евентуално промени пословну политику подржавајући њега или оба система зависно од ситуације.

pera

pre 12 godina

Još da dodam Aco, SVI telefoni se zaključavaju, to operateri zahtevaju. Nokia, Samsung, nebitno je. Imam mts-ov galaxy sII i zaključan je. A i zašto bi se vezao ugovorom za operatera čije usluge ne koristiš da bi uzeo telefon?? Kupi otključan u radnji, jeftinije je

miki

pre 12 godina

Ja 13 god koristim mob telefon i nikad nisam imao nokiu.Prvo sam imao 3 simensa,zatim SE koji jos koristim-odličan je,i onda se krenuo da kupim nokiu i tokom kupovine promenio odluku i kupio Lg gt 540 android,i nisam se pokajao.

Čudoljub

pre 12 godina

E da... Kad sam rutovao Nexus, znam da je u uputstvu pisalo da, ako fale neki drajveri, treba instalirati Kies (što kod mene nije bio slučaj). Posle ga možeš deinstalirati, drajveri ostaju (za slučaj da ti fali prostor na HD-u).

Simce

pre 12 godina

hehe pa tesko da je Nokija bilo sta drugo mogla da uradi...

1. Meego - razvoj OSa kosta, Samsung koji je daleko jaci od Nokije i rasprostanjen je na veliki broj trzista poprilicno uspesno nevezanih za mobilne telefona, ne ulaze puno novca ni nade u svoj Bada OS.

2. Microsoft - ima pare, samo u startu je dao 1 milijardu $ Nokiji. Takodje pokriva bar 50% marketinskih kampanja. I da ne spominjem da Microsoft ima infinite patience kad se uhvati necega, kao npr Xbox 1 vs Playstation 2...

3. Hardware - u odnosu na konkurenciju Nokija ima stariji hardware. Konkretno sam Windows Phone 7 radi na dual-core procesorima, a Samsung/HTC je bio spreman za dual core WP7, ali im Microsoft zbog nemogucnosti Nokije da kreira dual core verziju Lumie nije to dozvolio.

4. Apps - Microsoft ima $ i ulaze u ekosistem poprilicno puno. Placa developere Androida/iOSa 50.000-500.000$ da prebace aplikaciju na WP7. Tako nesto Nokia sa Meego-m ne bi mogla da ni da pomisli. Na leto WP7 prelazi 100.000 aplikacija.

5. Android i WP7 uporedo - Microsoft ne bi bio oduseveljen idejom, a cak i da im MS da... Nokija mora da zadrzi bar neku kompatabilnost sa svojim starim servisima... Sto znaci da to treba uporedo za 2 osa razvijati, a vec imaju puno svojih starih OS-eva koji zahtevaju dosta rada na podrsci...


I kako bi Nokia na Androidu danas izgledala? Kao npr HTC Desire HD koji se pojavio nekih godinu dana ranije...

U kranjem slucaju uopste nije problem WP7, vec Nokijine neodlucnost... Da su uletili odmah u WP7 kad se pojavio (a ne godinu dana kasnije) sa ovako jakom kampanjom daaaleko bi dalje dogurali... Isto vazi i za prelazak na Android...

A uostalom... Kad ZTE i Huawei malo ojacaju i izadju iz Kine...

dejan

pre 12 godina

Dugo godina je Nokia prodavala N95 u nebrojeno razlicitih maski. Pola decenije su menjali samo masku i prakticno na tome otimali pare. Neverovatno je da nisu nista imali cime da odgovore Apple-u i Google-u. Sada placaju tu svoju nadmenost. I treba da je plate.

Markoleti

pre 12 godina

citam i ne vjerujem;pominje se nokia i fobar hardver! da se malo cisto reda radi podsjetimo sto je hardver a sto kvalitet izrade kucista? dal je hardver markirano kuciste kompa a unutra neki 486??! a sto se tice prodaje;valda ce se bratiti ... sto ih jw vise,konkurencija je jaca a cijene padaju. vidjecemo ...

CC

pre 12 godina

Info na ovu temu, a operator je vise nego relevantan:-).

http://wireless.amazon.com/b/684177011/ref=fc_pwp_att?ie=UTF8&pf_rd_m=A1HBSU70BXNZUG&phones_categoryCarrier=carrierAtt&pf_rd_s=left-3&pf_rd_r=0PA4J74VS7CTT2SESH9X&pf_rd_p=1345567862&pf_rd_t=101&pf_rd_i=G001

Kuzma

pre 12 godina

Neko je u Nokii uzeo dobre pare od Microsofta da pređu na WP7. Nije to nikakva mudrost. Pogledati Elopov konto. A to sto su ubili Meego i N9 to im necu nikad oprostiti. Zato su i zasluzili da propadnu kao sto ce i propasti.

ZDroid

pre 12 godina

Obaveštenje za one koji čekaju Windows Phone 8: Odavno imam gomilu informacija o "Tangu". Imaće podršku za dual-core procesore, višu rezoluciju... Evo linka: http://www.engadget.com/2012/02/02/windows-phone-8-detailed/.

sumadinac atl

pre 12 godina

kad povezes galaxy kablom pritisnes mass storage i radi a ako ne odes na application -development- usb debugging and ima da radi.

lcd

pre 12 godina

@zapadna srbija...za blutut,zamerka ti je na mestu ali lista poziva pa potrudi se malo,kad si u listi poziva klik na opcije i filter pa nece ti pokazivati poruke u listi poziva ;)

Čudoljub

pre 12 godina

@Zapadna Srbija: ne znam o čemu pričaš. Kod mene su tri Android uređaja (HTC Desire, Galaxy Tab 10.1 i Galaxy Nexus) radila "iz kutije". Povežeš na PC, sačekaš da Windows malo prodrlja i nađe drajvere i gotovo, telefon je prikazan kao disk drajv.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@ (Čudoljub, 23. april 2012 13:52)
Telefon je samsung galaxy gts-5660 gio. Na racunaru je xp sp2. Mozes verovati, a i ne. Samo kies je cca 100mb a u njemu su drajveri.

@ (lcd, 22. april 2012 20:01) Da, ali kada izaberem filter tada pokazuje samo jedan tip poziva: dolazne, odlazne ili propustene. Nikako sve zajedno.

Čudoljub

pre 12 godina

@Zapadna Srbija: jedino objašnjenje bi moglo biti da Vista i Windows 7 imaju drajvere a XP ne, ništa drugo mi ne pada na pamet. Znam da je ista situacija i sa prepotopskim HP LJ 1010 štampačem.

SEKRETAR3000

pre 12 godina

Nokia se zestoko zeznula sto nije prihvatila Android. Jedini spas bi im bio da taj Windows moze na "kvarno" da se pregazi sa androidom i da to sljaka extra... Oni kao ne znaju da to moze, izmuzu microsoft i lepo svima :D