Aktuelno

Petak, 01.03.2024.

13:42

"Gladijator 2" postao najskuplji film ikada snimljen: Ridli Skot se plaši još jednog promašaja

Izvor: B92

"Gladijator 2" postao najskuplji film ikada snimljen: Ridli Skot se plaši još jednog promašaja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Mladen

pre 2 meseca

Svi Skotovi istorijski filmovi veze nemaju sa istorijom. Limunadice zasnovane na istoriji, sa pojednostavljenim crtani film zapletom i crno belim moralom za decicu + vredonsti 21v retrokativno ubacene u bilo koje doba.

Posto su danas ljudi generalno na nizem nivou razvoja i prosto gluplji nego pre recimo samo 50g cudi me da svi ti filmovi nisu ogroman finansijski uspeh ali mi je drago zbog toga.

I prvi film je bio super jednostavna akciona glupost sa vrlo malo akcije ali iz nekog razloga posebno fudbaleri (jocks) ga vole.

U stvari, jedini njegov istorijski film koji veze ima sa istorijom, u jedno i njegov najbolji film je The Duellist (1977). Dekica je davno zreo za penziju.

Veljko

pre 2 meseca

Ajmo sada o Gladijatoru.. Prvo, istorijski netačne činjenice, kao i za Napoleona, izmenjene u cilju blokbaster priče, što je i postignuto.. Drugo, Rasel Krou, čovek koji kao da je pisana uloga za njega, totalni anonimus u tom trenutku, niko ne bi bolje odglumio od njega, Maximusa.. I to je izvuklo film.. Isto kao što i Vilijama Volasa niko ne bi odglumio bolje od Mela Gibsona ili Rokija od Stalonea ili Terminatora od Švarcenegera.. Kako će biti sa drugim delom, videćemo
(vlade, 1. mart 2024 21:33)

Dečače, ppreteruješ. Tebi sve nešto nema boljeg od ovog... A što Robert Patrick nije mogao da glumi Terminatora. Arnold Švarceneger nije čak ni glumac. On je bio samo pojava. Robert Patrik se isto sjajno snašao u ulozi kiborga (T-1000). A o Staloneu nemam reči. A Staloneovog Rokija je mogao glumiti bilo ko sa misićima. Stalone je ispodprosečan glumac, a uloga Rokija je jedna od najgorih koji je film ikada video.

Danilo

pre 2 meseca

Ovdje vidim da jedan pametuje o tome da je Rasel Krou bio anonimus prije Gladijatora. Internet je danas dostupan maltene svakome, a ovaj pametnjaković je bio toliko lijen da provjeri ostvarenja Kroua prije Gladijatora. E takvi danas pametuju.

Bumbar

pre 2 meseca

Ne možeš podvaliti ljubiteljima filma!
(zliZo, 1. mart 2024 18:08)

Ne moraš podvaljivati ljubiteljima bilo čega sve dotle dok im laskaš da su znalci.

vlade

pre 2 meseca

Ajmo sada o Gladijatoru.. Prvo, istorijski netačne činjenice, kao i za Napoleona, izmenjene u cilju blokbaster priče, što je i postignuto.. Drugo, Rasel Krou, čovek koji kao da je pisana uloga za njega, totalni anonimus u tom trenutku, niko ne bi bolje odglumio od njega, Maximusa.. I to je izvuklo film.. Isto kao što i Vilijama Volasa niko ne bi odglumio bolje od Mela Gibsona ili Rokija od Stalonea ili Terminatora od Švarcenegera.. Kako će biti sa drugim delom, videćemo

In Pa Cider

pre 2 meseca

Eh Srbi i ostali gradžani tog podneblja i podzemlja...

Pitajte nekoga ko je propao u nekom biznisu, kako, zašto...samo će odmahnuti rukom i reći vam - ne zamima ne, samo znam da neću NIKAD VIŠE U TO DA SE UPUŠTAM!

O kakovom propadanju pričate? Zašto se pecate aman?

Za bermudski trougao se pretpostavlja šta tamo ima, čak ima i nekih dokaza, isto to i za sve truge misterije sveta, ali za holivudsko knjigovotstvo i finansijske malverzacije - to ni AI ne mož da provali kako funkcioniše!

Ne brinite se vi ništa...da su propali ne bi nikad snimali filmove.
A oni ih snimanju evo već poslednjih stotinag godina otkad propadaju!

E sad otkud ta priča da im je loše..?
Pa to se vi zapitajte...a do tad uredno im plaćajte karte i gledajte te holivudske udbalaštine, trujte mozak i dušu i telo tim papazjanijama i pošaljite koji SMS da se i ovima što propadaju udeli koja crkavica siroti oni :(

Daleko bilo da pogledate nešto valjano i normalno, kakav kung fu iz honk konga, neku argentisnku komediju ako već ne Italijanske krimiće i vesterne ili francuske softaće, ma bilo šta što ne izlazi ispod tok skotovskog/spilberškog/džeksonskog i ostalih spodoba čekića...
Kuku lele, možda biste onda nešto mogli i videti!?

gloat

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14)

Oduvek sam govorio da je precenjen glumac. Ne kažem da je loš, ali recimo smatram da je Heath Ledger odigrao džokera za bar klasu bolje od Feniksa. Podigao se neki hajp oko ovog lika, bez realnog osnova.
(kiza, 01. mart 2024 15:48)

Veceg hajpa od onog oko Ledzera nema, svi samo o tom Dzokeru iz Betmena. Feniksov Dzoker je glavni, Ledzerov Dzoker je sporedni lik u filmu. Neuporedivo.

CATAPA

pre 2 meseca

I sta misle da ce pare zameniti Russell Crowe?
(No WAY, 1. mart 2024 16:37)

O čemu pričaš? Pa Rasel Krou je tek sa Gladijatorom ušao u "prvu A" ligu Holivuda. Njegova karijera pre i posle ne može ni da se poredi. Skot je puno rizikovao njime, Rasel i dan danas ima jak australijski akcent, moglo je sve da ode u komičnom pravcu, jer znaš: Oziji nisu ni postojali u ta vremena. OK, nisu ni antički Rimljani govorili engleski, ali taj "suspension of disbelief" je nešto na šta je filmska publika navikla od prvog filma, bar prvog u kom su glumci uopšte govorili.
Rizik se isplatio, publici nije zasmetalo da jedan "krokodil Dandi" bude "Rimljanin", a Rasel je već i samo time pokazao da je majstor glumačkog zanata. Malo ko je uopšte obratio pažnju na taj njegov "hendikep". Štono se kaže "posle dođe istorija", pa smo došli i do toga da neki smatraju da je Rasel Krou bio megastar oduvek.

Pol Meskal polazi sa bar iste pozicije kao i Krou sa prvim Gladijatorom. I on ima otežavajuću okolnost da će se njegova harizma porediti sa Raselovom. Da li će se on izboriti sa svojim hendikepom ostaje da vidimo, ali nema ni jednog razloga da sumnjamo. I Krou i Meskal su svaki pred svog Gladijatora imali u džepu nominacije za Oskara, Rasel je svojim i osvojio. Možda će i Meskal? Ne znam da hoće, ali ni ti ne znaš da neće.

miki

pre 2 meseca

kad dedu neko u kolo natera,a ne zna ćirilicu koja je teška i u mladosti, jel da prevedem da džejms gan snimi recimo dva čuvara galaksije za svaki po 200-250 a zaradi cirka 870 miliona po svakom, šta ovaj deda zamišlja ko je u 2024.nije mi jasno ?

@Mare

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14) #
A nego kakav misliš da je bio? Mali, iskompleksirani lik. Da ne misliš da je bio topla duša, saosećajan i smiren?

Oliver

pre 2 meseca

Ja mislim da film nece propasti. Zasto? Zbog ljudske psihologije i ljudske radoznalosti. To vam je isto kao Top Gan. Svi smo znali unapred da ce biti slabiji od onog prvog,a svi smo ga pogledali iz radoznalosti. Nije bitno zašto gledate film,nego je bitno da kupite ulaznicu. Producentu je svejedno da li vam se film svideo ili ne,kad ste vec platili ulaznicu . Cenim da ce zaraditi bar 800 miliona.

vlade

pre 2 meseca

Sa onim scenariom za Napoleona, sve je to uz par prepravki moglo da se snimi i za 30 miliona dolara, efekat bi bio isti..
Kako će ovo proći, dobro pitanje..

CATAPA

pre 2 meseca

Nema teorije da može da mu se ponovi debakl kao sa Napoleonom. Sa Meskalom se manje kocka nego onomad sa Raselom, a sa njime se iskockao fenomenalno, na obostranu korist. Odlično što je obezbedio Denzela kao megazvezdu, mada meni uvek ostaje žal što neću videti Vudija Harelsona u rimskoj odori. Čovek je rođen da glumi rimskog imperatora. 😁
OK, film je o gladijatorima, ne čudi što ima manjak ženskih uloga, ali ima premalo. Sa Koni Nilsen igra na poznato, sa Džakobijem takođe. Trebalo je, morao je da uvede još neki ženski lik u kom bi angažovao neku od mlađih ili starijih zvezda. Ne mora naravno to da bude Helen Miren, može malo i da "eksperimentiše".
Predvideo sam da će Napoleon da bude težak promašaj. Kao da su Bjalištok i Blum producenti, SVE je u tom filmu bilo unapred pogrešno, a izbor Finiksa za Napoleona blago rečeno katastrofalan. Slučajnim izborom bi bolje prošli. Što reče neko, da je glumio Hitlera još i nekako; njegovo notorno preglumljivanje bi leglo bar u Hitlerovim javnim nastupima jer je i Hitler u toj ulozi jednako teatralno preterivao.
Ovo može da usere samo ako Lucije bude gej. S obzirom da ne vidim ko bi mu bila partnerka, nije isključeno. Da je angažovao Sidni Svini, namlatili bi se toliko para da bi ih bilo sramota.

Istorijski spektakli, Rim i pogotovo, su maltene žanr i imaju svoja rigidna pravila utvrđena bar od De Mila ili Hestona, pa čak i od samih početaka filma i D'Anuncija. Ako se previše odstupi, gledaoci se osećaju prevareni, opljačkani.

lupa

pre 2 meseca

218+61=279
Pa kako crno propao kada je zaradio 79 miliona..?!?
To što su možda mislili da će da zarade milijardu-to je nešto drugo...ali daleko od toga da je propao..!
(MiKajlo, 01. mart 2024 16:20)


Уложи 200 милиона, приходује 270. У плусу 70+ милиона долара, пропао! Како бре пропао ако је зарадио преко 70 милиона??
(Коча, 01. mart 2024 15:57)


Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)



Kada se kaže da je budžet filma 200 miliona, to ne uključuje pare koje se troše na marketing, a na marketing idu ogromne pare.
Druga stvar, ne ide sav prihod od filma produkciji koja je vlasnik filma, nego treba da odbiješ deo koji ide bioskopima, deo koji glumci dobijaju ako imaju neke bonuse kroz procente...

dolby

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Potrosen novac je tvoj, zaradjen novac moras da delis sa svima koji su ukljuceni u promociju i prikazivanje filma po bioskopima, od vlasnika bioskopa do prodavaca karata i svih onih izmedju.

bob

pre 2 meseca

E mnogo se vi razumete u filmove ako vam je Gladijator najbolji film!
Jeste dobar ali nije najbolji, pogledajte i druge filmove od Skota i Kjubrika, pa i Formana pa onda sudite.
(Lik, 01. mart 2024 15:53)

Kako li si povezao Skota i Kjubrika pa na to jos i Formana, a sto ne dodade i Bertolucija i Trifoa ili jos nekog kad se vec van ikakvog koncepta frljamo imenima.

Haha

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Propao je u odnosu na planirani profit.
(Komarac, 1. mart 2024 15:15)

Sto bih ja voleo da tako "propadnem". Mogu da propadnem i za manje, na primer da budem u plusu samo milion - dva dolara, sta ces, skroman sam...

Nikola Mišić

pre 2 meseca

Napoleon profitirao samo 80 miliona dolara.
Siroma...za doručak dvopek i margarin i so, za ručak špageti sa kečapom i pavlakom a za večeru kuvani krompir. Kad se ide u kupovinu, gledaš žute cene. Na more u Sutomore ili Buljarice kampimg. Izdrži Ridli Skote!

Vuk Vučko

pre 2 meseca

Priča Gladijatora je zaokružena. Osveta je speovedena, glavi junak umro. Tu je i onaj detalj dok umire vidi kako ga u zagrobnom životu čeka porodica.
Njegovo oživljavanje bi bilo fijasko.
Ono što bi eventualno imalo smisla je neka druga, nevezana priča o nekom drugom gladijatoru koji se iz drugih razloga i sa drugim ambicijama bori u koloseumu.
A generala Maksimusa eventualno pomenuti kao legendu koji je srušio cara i koju neki od svjedoka ispriča glavnom liku.
Napraviti paralelu, ali ne nastavljati savršeno završenu priču.
Isti univerzum druga priča, da novog gladijatora ne gledamo kao nastavak već kao zaseban film

Freak on a Leash

pre 2 meseca

Ono kada uložiš 310 miliona u film koji niko nije ni tražio niti želeo da se snimi.

Ja ne znam ko je to poželeo da se snimi nastavak filma Gladijator,pa su oni ajde da ucine ljudima rešili da ga snime?

Uf

pre 2 meseca

Sa budžetom od 310M $, je tek deseti na listi, i to ako ne uzmemo u obzir inflaciju. Ako računamo i inflaciju onda je tek na 23. mestu... Svakako je daleko od najskupljeg filma ikada...

adriano_galliani

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 01. mart 2024 15:14)


Nažalost, u pitanju je engleska perspektiva priče, a njima je Napoleon u rangu sa Hitlerom

MiKajlo

pre 2 meseca

218+61=279
Pa kako crno propao kada je zaradio 79 miliona..?!?
To što su možda mislili da će da zarade milijardu-to je nešto drugo...ali daleko od toga da je propao..!

Mustra

pre 2 meseca

Na takve blokbastere od 200 miliona ide marketinška kampanja od 100 miliona. Od ukupne zarade studio dobija otprilike pola, druga polovina ide vlasnicima bioskopa. Znači da bi studio otplatio 300 miliona uloženih, film mora da zaradi 600 miliona u bioskopskoj eksploataciji.

zivac

pre 2 meseca

napoleon je ogromno razocarenje. umesto da bude najbolji istorijski spektakl svih vremena, postao je jedan od losijih. u svemu je podbacio. nepovezana prica, promasen lik napoleona, izostanak "spektakla" ali i intriga, drame i bilo kakve filozofije. cak jedna od najlosijih uloga hoakina feniksa, jer je promasio karakter napoleona. napoleon definitivno nije bio melanholicna placip*. e sad da li je kriv hoakin ili reditelj (verovatno je reditelj), to je nebitno. ali jako veliko razocarenje.

Lik

pre 2 meseca

E mnogo se vi razumete u filmove ako vam je Gladijator najbolji film!
Jeste dobar ali nije najbolji, pogledajte i druge filmove od Skota i Kjubrika, pa i Formana pa onda sudite.

Domagoj

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)

Tako što od zarade moraš da oduzmeš deo za marketing i deo koji distributeri uzimaju. Generalna računica je da bi film bio na nuli mora da zaradi bar 2x budžet.
Tako da je Napoleon izgubio preko 100 miliona dolara, što nije baš mala para.

Komarac

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Propao je u odnosu na planirani profit.

kiza

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14)

Oduvek sam govorio da je precenjen glumac. Ne kažem da je loš, ali recimo smatram da je Heath Ledger odigrao džokera za bar klasu bolje od Feniksa. Podigao se neki hajp oko ovog lika, bez realnog osnova.

kiza

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)

Tako funkcioniše današnji iskrivljeni i nezajedljivi kapitalizam!
Ako na nečemu ne zaradiš BAR DUPLO, piši propalo!
Alavi su ljudi, mnoooogo su alavi!

Aron

pre 2 meseca

Ja mislim da je to loša ideja, Film je sjajan i netreba sada oživljavati evntualni nastavka. Taj period rimske istorije je, doduše, vrlo interesantn pogotovo posle smrti Komodora kada nastupa period građanskih ratova tzv "period pet imperatora". Skotu ne idu sequeqli i prequeli što je i pokazao sa filmo "Prometej" koji izuzetno nejasan i konfuzan. N emogu da kažem da je ekstremno loš ali stvarno film je mnoge kao i mene razočarao ili ostavio zbunjenim. Puno pitanja je postavio a nije dao nikakav odgovor, kao da mi se čini da je samo hteo da napravi film čisto onako zbog fanova. Inspiraciju za taj film je našao Teoretičarima drevnih vanzemaljaca poput Cukalosa i Denikena. A to je ipak uz svo poštovanja kvazistorija i kvazinauka, i nije dostojna motivacije jednog Ridlija Skota. On treba da se drži originalnih scenarija kao što je skoro pokazao u fimu "Marsovac" sa Met Dejmonom. Sjajan film sa odličnom radnjom vrlo poučan i zanilmljiv i u vezi

Malo je glupo

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Moguće da u to nije uključena cena promocije filma i neki drugi troškovi.

Znam da smatraju uvek da im je puko film alo ne dostigne barem duplo od vrednosti koliko je "koštao".
Možda je to cena na belo, a dodatno ima i neki reket il nešto slično.

PSA

pre 2 meseca

Nije baš alavost. Da li bi vi kao studio uložili 200 miliona dolara a da zaradite tipa 1 dolar? Pa više bi zaradili da to stavite u banku. Profit je naknada za rizik, negde propadnete ali onda na uspehu treba da pokrijete i taj film i gubitke iz prethodnog. To je posao a ne neprofitna organizacija. Na stranu što troškovi marketinga i drugi prateći troškovi često odu u nebesa pa niko baš ne zna gde je ta prelomna tačka da bi bio u plusu. Isto je i u običnoj pekari ili bakalnici, samo se ovde radi sa većim ciframa.

joj

pre 2 meseca

@Jeremija

Smatra se da je film profitabilan ako zaradi duplo više od onoga što košta zato što dosta glumaca ima i varijabilni opciju koja uključuje procenat od zarade. U budžet se ne uključuju troškovi marketinga na primer mada ima i dosta drugih stvari koje se ne uključuju u zvanicni budžet.

lol

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Da bi film tj. studio "zaradio", treba da zaradi barem 2.5 - 3 puta koliko kosta.
U Americi studio dobije oko 50-60% a u ostatku sveta 20-40% od "zarade".

Коча

pre 2 meseca

Уложи 200 милиона, приходује 270. У плусу 70+ милиона долара, пропао! Како бре пропао ако је зарадио преко 70 милиона??

N1vaders

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Generalno se smatra da zarada treba da bude 3x veća od budžeta da bi se film smatrao profitabilnim.

Milos

pre 2 meseca

@JeRemija - 200 miliona je cijena samog filma. Na to dolaze reklame, distribucija, eventi... možda još 200 miliona. Obično se računa da film treba da zaradi dva puta više od svoje cijene da bi bio profitabilan.

dok

pre 2 meseca

Gladijator mi je omiljeni film koji sam ikada gledao.
Gluma vrhunska, Rasel, Hoakin i ostali neprevazidjeni, scenario sjajan, muzika fenomenalna...
Sada se plašim pomisli da neko i pokuša da snimi neki nastavk. Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo osudjeno na propast.
(Manjo, 01. mart 2024 14:32)

meni takodje mozda najomiljeniji film i debelo cu da razmislim da li da gledam nastavak...

Manjo

pre 3 meseca

Gladijator mi je omiljeni film koji sam ikada gledao.
Gluma vrhunska, Rasel, Hoakin i ostali neprevazidjeni, scenario sjajan, muzika fenomenalna...
Sada se plašim pomisli da neko i pokuša da snimi neki nastavk. Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo osudjeno na propast.

Manjo

pre 3 meseca

Gladijator mi je omiljeni film koji sam ikada gledao.
Gluma vrhunska, Rasel, Hoakin i ostali neprevazidjeni, scenario sjajan, muzika fenomenalna...
Sada se plašim pomisli da neko i pokuša da snimi neki nastavk. Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo osudjeno na propast.

Komarac

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Propao je u odnosu na planirani profit.

Domagoj

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)

Tako što od zarade moraš da oduzmeš deo za marketing i deo koji distributeri uzimaju. Generalna računica je da bi film bio na nuli mora da zaradi bar 2x budžet.
Tako da je Napoleon izgubio preko 100 miliona dolara, što nije baš mala para.

dok

pre 2 meseca

Gladijator mi je omiljeni film koji sam ikada gledao.
Gluma vrhunska, Rasel, Hoakin i ostali neprevazidjeni, scenario sjajan, muzika fenomenalna...
Sada se plašim pomisli da neko i pokuša da snimi neki nastavk. Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo osudjeno na propast.
(Manjo, 01. mart 2024 14:32)

meni takodje mozda najomiljeniji film i debelo cu da razmislim da li da gledam nastavak...

Milos

pre 2 meseca

@JeRemija - 200 miliona je cijena samog filma. Na to dolaze reklame, distribucija, eventi... možda još 200 miliona. Obično se računa da film treba da zaradi dva puta više od svoje cijene da bi bio profitabilan.

kiza

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)

Tako funkcioniše današnji iskrivljeni i nezajedljivi kapitalizam!
Ako na nečemu ne zaradiš BAR DUPLO, piši propalo!
Alavi su ljudi, mnoooogo su alavi!

lol

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Da bi film tj. studio "zaradio", treba da zaradi barem 2.5 - 3 puta koliko kosta.
U Americi studio dobije oko 50-60% a u ostatku sveta 20-40% od "zarade".

Malo je glupo

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Moguće da u to nije uključena cena promocije filma i neki drugi troškovi.

Znam da smatraju uvek da im je puko film alo ne dostigne barem duplo od vrednosti koliko je "koštao".
Možda je to cena na belo, a dodatno ima i neki reket il nešto slično.

vlade

pre 2 meseca

Ajmo sada o Gladijatoru.. Prvo, istorijski netačne činjenice, kao i za Napoleona, izmenjene u cilju blokbaster priče, što je i postignuto.. Drugo, Rasel Krou, čovek koji kao da je pisana uloga za njega, totalni anonimus u tom trenutku, niko ne bi bolje odglumio od njega, Maximusa.. I to je izvuklo film.. Isto kao što i Vilijama Volasa niko ne bi odglumio bolje od Mela Gibsona ili Rokija od Stalonea ili Terminatora od Švarcenegera.. Kako će biti sa drugim delom, videćemo

joj

pre 2 meseca

@Jeremija

Smatra se da je film profitabilan ako zaradi duplo više od onoga što košta zato što dosta glumaca ima i varijabilni opciju koja uključuje procenat od zarade. U budžet se ne uključuju troškovi marketinga na primer mada ima i dosta drugih stvari koje se ne uključuju u zvanicni budžet.

adriano_galliani

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 01. mart 2024 15:14)


Nažalost, u pitanju je engleska perspektiva priče, a njima je Napoleon u rangu sa Hitlerom

Freak on a Leash

pre 2 meseca

Ono kada uložiš 310 miliona u film koji niko nije ni tražio niti želeo da se snimi.

Ja ne znam ko je to poželeo da se snimi nastavak filma Gladijator,pa su oni ajde da ucine ljudima rešili da ga snime?

CATAPA

pre 2 meseca

Nema teorije da može da mu se ponovi debakl kao sa Napoleonom. Sa Meskalom se manje kocka nego onomad sa Raselom, a sa njime se iskockao fenomenalno, na obostranu korist. Odlično što je obezbedio Denzela kao megazvezdu, mada meni uvek ostaje žal što neću videti Vudija Harelsona u rimskoj odori. Čovek je rođen da glumi rimskog imperatora. 😁
OK, film je o gladijatorima, ne čudi što ima manjak ženskih uloga, ali ima premalo. Sa Koni Nilsen igra na poznato, sa Džakobijem takođe. Trebalo je, morao je da uvede još neki ženski lik u kom bi angažovao neku od mlađih ili starijih zvezda. Ne mora naravno to da bude Helen Miren, može malo i da "eksperimentiše".
Predvideo sam da će Napoleon da bude težak promašaj. Kao da su Bjalištok i Blum producenti, SVE je u tom filmu bilo unapred pogrešno, a izbor Finiksa za Napoleona blago rečeno katastrofalan. Slučajnim izborom bi bolje prošli. Što reče neko, da je glumio Hitlera još i nekako; njegovo notorno preglumljivanje bi leglo bar u Hitlerovim javnim nastupima jer je i Hitler u toj ulozi jednako teatralno preterivao.
Ovo može da usere samo ako Lucije bude gej. S obzirom da ne vidim ko bi mu bila partnerka, nije isključeno. Da je angažovao Sidni Svini, namlatili bi se toliko para da bi ih bilo sramota.

Istorijski spektakli, Rim i pogotovo, su maltene žanr i imaju svoja rigidna pravila utvrđena bar od De Mila ili Hestona, pa čak i od samih početaka filma i D'Anuncija. Ako se previše odstupi, gledaoci se osećaju prevareni, opljačkani.

Mustra

pre 2 meseca

Na takve blokbastere od 200 miliona ide marketinška kampanja od 100 miliona. Od ukupne zarade studio dobija otprilike pola, druga polovina ide vlasnicima bioskopa. Znači da bi studio otplatio 300 miliona uloženih, film mora da zaradi 600 miliona u bioskopskoj eksploataciji.

Danilo

pre 2 meseca

Ovdje vidim da jedan pametuje o tome da je Rasel Krou bio anonimus prije Gladijatora. Internet je danas dostupan maltene svakome, a ovaj pametnjaković je bio toliko lijen da provjeri ostvarenja Kroua prije Gladijatora. E takvi danas pametuju.

Uf

pre 2 meseca

Sa budžetom od 310M $, je tek deseti na listi, i to ako ne uzmemo u obzir inflaciju. Ako računamo i inflaciju onda je tek na 23. mestu... Svakako je daleko od najskupljeg filma ikada...

@Mare

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14) #
A nego kakav misliš da je bio? Mali, iskompleksirani lik. Da ne misliš da je bio topla duša, saosećajan i smiren?

CATAPA

pre 2 meseca

I sta misle da ce pare zameniti Russell Crowe?
(No WAY, 1. mart 2024 16:37)

O čemu pričaš? Pa Rasel Krou je tek sa Gladijatorom ušao u "prvu A" ligu Holivuda. Njegova karijera pre i posle ne može ni da se poredi. Skot je puno rizikovao njime, Rasel i dan danas ima jak australijski akcent, moglo je sve da ode u komičnom pravcu, jer znaš: Oziji nisu ni postojali u ta vremena. OK, nisu ni antički Rimljani govorili engleski, ali taj "suspension of disbelief" je nešto na šta je filmska publika navikla od prvog filma, bar prvog u kom su glumci uopšte govorili.
Rizik se isplatio, publici nije zasmetalo da jedan "krokodil Dandi" bude "Rimljanin", a Rasel je već i samo time pokazao da je majstor glumačkog zanata. Malo ko je uopšte obratio pažnju na taj njegov "hendikep". Štono se kaže "posle dođe istorija", pa smo došli i do toga da neki smatraju da je Rasel Krou bio megastar oduvek.

Pol Meskal polazi sa bar iste pozicije kao i Krou sa prvim Gladijatorom. I on ima otežavajuću okolnost da će se njegova harizma porediti sa Raselovom. Da li će se on izboriti sa svojim hendikepom ostaje da vidimo, ali nema ni jednog razloga da sumnjamo. I Krou i Meskal su svaki pred svog Gladijatora imali u džepu nominacije za Oskara, Rasel je svojim i osvojio. Možda će i Meskal? Ne znam da hoće, ali ni ti ne znaš da neće.

Vuk Vučko

pre 2 meseca

Priča Gladijatora je zaokružena. Osveta je speovedena, glavi junak umro. Tu je i onaj detalj dok umire vidi kako ga u zagrobnom životu čeka porodica.
Njegovo oživljavanje bi bilo fijasko.
Ono što bi eventualno imalo smisla je neka druga, nevezana priča o nekom drugom gladijatoru koji se iz drugih razloga i sa drugim ambicijama bori u koloseumu.
A generala Maksimusa eventualno pomenuti kao legendu koji je srušio cara i koju neki od svjedoka ispriča glavnom liku.
Napraviti paralelu, ali ne nastavljati savršeno završenu priču.
Isti univerzum druga priča, da novog gladijatora ne gledamo kao nastavak već kao zaseban film

lupa

pre 2 meseca

218+61=279
Pa kako crno propao kada je zaradio 79 miliona..?!?
To što su možda mislili da će da zarade milijardu-to je nešto drugo...ali daleko od toga da je propao..!
(MiKajlo, 01. mart 2024 16:20)


Уложи 200 милиона, приходује 270. У плусу 70+ милиона долара, пропао! Како бре пропао ако је зарадио преко 70 милиона??
(Коча, 01. mart 2024 15:57)


Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)



Kada se kaže da je budžet filma 200 miliona, to ne uključuje pare koje se troše na marketing, a na marketing idu ogromne pare.
Druga stvar, ne ide sav prihod od filma produkciji koja je vlasnik filma, nego treba da odbiješ deo koji ide bioskopima, deo koji glumci dobijaju ako imaju neke bonuse kroz procente...

bob

pre 2 meseca

E mnogo se vi razumete u filmove ako vam je Gladijator najbolji film!
Jeste dobar ali nije najbolji, pogledajte i druge filmove od Skota i Kjubrika, pa i Formana pa onda sudite.
(Lik, 01. mart 2024 15:53)

Kako li si povezao Skota i Kjubrika pa na to jos i Formana, a sto ne dodade i Bertolucija i Trifoa ili jos nekog kad se vec van ikakvog koncepta frljamo imenima.

Oliver

pre 2 meseca

Ja mislim da film nece propasti. Zasto? Zbog ljudske psihologije i ljudske radoznalosti. To vam je isto kao Top Gan. Svi smo znali unapred da ce biti slabiji od onog prvog,a svi smo ga pogledali iz radoznalosti. Nije bitno zašto gledate film,nego je bitno da kupite ulaznicu. Producentu je svejedno da li vam se film svideo ili ne,kad ste vec platili ulaznicu . Cenim da ce zaraditi bar 800 miliona.

Bumbar

pre 2 meseca

Ne možeš podvaliti ljubiteljima filma!
(zliZo, 1. mart 2024 18:08)

Ne moraš podvaljivati ljubiteljima bilo čega sve dotle dok im laskaš da su znalci.

Lik

pre 2 meseca

E mnogo se vi razumete u filmove ako vam je Gladijator najbolji film!
Jeste dobar ali nije najbolji, pogledajte i druge filmove od Skota i Kjubrika, pa i Formana pa onda sudite.

dolby

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Potrosen novac je tvoj, zaradjen novac moras da delis sa svima koji su ukljuceni u promociju i prikazivanje filma po bioskopima, od vlasnika bioskopa do prodavaca karata i svih onih izmedju.

gloat

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14)

Oduvek sam govorio da je precenjen glumac. Ne kažem da je loš, ali recimo smatram da je Heath Ledger odigrao džokera za bar klasu bolje od Feniksa. Podigao se neki hajp oko ovog lika, bez realnog osnova.
(kiza, 01. mart 2024 15:48)

Veceg hajpa od onog oko Ledzera nema, svi samo o tom Dzokeru iz Betmena. Feniksov Dzoker je glavni, Ledzerov Dzoker je sporedni lik u filmu. Neuporedivo.

zivac

pre 2 meseca

napoleon je ogromno razocarenje. umesto da bude najbolji istorijski spektakl svih vremena, postao je jedan od losijih. u svemu je podbacio. nepovezana prica, promasen lik napoleona, izostanak "spektakla" ali i intriga, drame i bilo kakve filozofije. cak jedna od najlosijih uloga hoakina feniksa, jer je promasio karakter napoleona. napoleon definitivno nije bio melanholicna placip*. e sad da li je kriv hoakin ili reditelj (verovatno je reditelj), to je nebitno. ali jako veliko razocarenje.

Mladen

pre 2 meseca

Svi Skotovi istorijski filmovi veze nemaju sa istorijom. Limunadice zasnovane na istoriji, sa pojednostavljenim crtani film zapletom i crno belim moralom za decicu + vredonsti 21v retrokativno ubacene u bilo koje doba.

Posto su danas ljudi generalno na nizem nivou razvoja i prosto gluplji nego pre recimo samo 50g cudi me da svi ti filmovi nisu ogroman finansijski uspeh ali mi je drago zbog toga.

I prvi film je bio super jednostavna akciona glupost sa vrlo malo akcije ali iz nekog razloga posebno fudbaleri (jocks) ga vole.

U stvari, jedini njegov istorijski film koji veze ima sa istorijom, u jedno i njegov najbolji film je The Duellist (1977). Dekica je davno zreo za penziju.

PSA

pre 2 meseca

Nije baš alavost. Da li bi vi kao studio uložili 200 miliona dolara a da zaradite tipa 1 dolar? Pa više bi zaradili da to stavite u banku. Profit je naknada za rizik, negde propadnete ali onda na uspehu treba da pokrijete i taj film i gubitke iz prethodnog. To je posao a ne neprofitna organizacija. Na stranu što troškovi marketinga i drugi prateći troškovi često odu u nebesa pa niko baš ne zna gde je ta prelomna tačka da bi bio u plusu. Isto je i u običnoj pekari ili bakalnici, samo se ovde radi sa većim ciframa.

kiza

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14)

Oduvek sam govorio da je precenjen glumac. Ne kažem da je loš, ali recimo smatram da je Heath Ledger odigrao džokera za bar klasu bolje od Feniksa. Podigao se neki hajp oko ovog lika, bez realnog osnova.

vlade

pre 2 meseca

Sa onim scenariom za Napoleona, sve je to uz par prepravki moglo da se snimi i za 30 miliona dolara, efekat bi bio isti..
Kako će ovo proći, dobro pitanje..

Nikola Mišić

pre 2 meseca

Napoleon profitirao samo 80 miliona dolara.
Siroma...za doručak dvopek i margarin i so, za ručak špageti sa kečapom i pavlakom a za večeru kuvani krompir. Kad se ide u kupovinu, gledaš žute cene. Na more u Sutomore ili Buljarice kampimg. Izdrži Ridli Skote!

Aron

pre 2 meseca

Ja mislim da je to loša ideja, Film je sjajan i netreba sada oživljavati evntualni nastavka. Taj period rimske istorije je, doduše, vrlo interesantn pogotovo posle smrti Komodora kada nastupa period građanskih ratova tzv "period pet imperatora". Skotu ne idu sequeqli i prequeli što je i pokazao sa filmo "Prometej" koji izuzetno nejasan i konfuzan. N emogu da kažem da je ekstremno loš ali stvarno film je mnoge kao i mene razočarao ili ostavio zbunjenim. Puno pitanja je postavio a nije dao nikakav odgovor, kao da mi se čini da je samo hteo da napravi film čisto onako zbog fanova. Inspiraciju za taj film je našao Teoretičarima drevnih vanzemaljaca poput Cukalosa i Denikena. A to je ipak uz svo poštovanja kvazistorija i kvazinauka, i nije dostojna motivacije jednog Ridlija Skota. On treba da se drži originalnih scenarija kao što je skoro pokazao u fimu "Marsovac" sa Met Dejmonom. Sjajan film sa odličnom radnjom vrlo poučan i zanilmljiv i u vezi

In Pa Cider

pre 2 meseca

Eh Srbi i ostali gradžani tog podneblja i podzemlja...

Pitajte nekoga ko je propao u nekom biznisu, kako, zašto...samo će odmahnuti rukom i reći vam - ne zamima ne, samo znam da neću NIKAD VIŠE U TO DA SE UPUŠTAM!

O kakovom propadanju pričate? Zašto se pecate aman?

Za bermudski trougao se pretpostavlja šta tamo ima, čak ima i nekih dokaza, isto to i za sve truge misterije sveta, ali za holivudsko knjigovotstvo i finansijske malverzacije - to ni AI ne mož da provali kako funkcioniše!

Ne brinite se vi ništa...da su propali ne bi nikad snimali filmove.
A oni ih snimanju evo već poslednjih stotinag godina otkad propadaju!

E sad otkud ta priča da im je loše..?
Pa to se vi zapitajte...a do tad uredno im plaćajte karte i gledajte te holivudske udbalaštine, trujte mozak i dušu i telo tim papazjanijama i pošaljite koji SMS da se i ovima što propadaju udeli koja crkavica siroti oni :(

Daleko bilo da pogledate nešto valjano i normalno, kakav kung fu iz honk konga, neku argentisnku komediju ako već ne Italijanske krimiće i vesterne ili francuske softaće, ma bilo šta što ne izlazi ispod tok skotovskog/spilberškog/džeksonskog i ostalih spodoba čekića...
Kuku lele, možda biste onda nešto mogli i videti!?

Veljko

pre 2 meseca

Ajmo sada o Gladijatoru.. Prvo, istorijski netačne činjenice, kao i za Napoleona, izmenjene u cilju blokbaster priče, što je i postignuto.. Drugo, Rasel Krou, čovek koji kao da je pisana uloga za njega, totalni anonimus u tom trenutku, niko ne bi bolje odglumio od njega, Maximusa.. I to je izvuklo film.. Isto kao što i Vilijama Volasa niko ne bi odglumio bolje od Mela Gibsona ili Rokija od Stalonea ili Terminatora od Švarcenegera.. Kako će biti sa drugim delom, videćemo
(vlade, 1. mart 2024 21:33)

Dečače, ppreteruješ. Tebi sve nešto nema boljeg od ovog... A što Robert Patrick nije mogao da glumi Terminatora. Arnold Švarceneger nije čak ni glumac. On je bio samo pojava. Robert Patrik se isto sjajno snašao u ulozi kiborga (T-1000). A o Staloneu nemam reči. A Staloneovog Rokija je mogao glumiti bilo ko sa misićima. Stalone je ispodprosečan glumac, a uloga Rokija je jedna od najgorih koji je film ikada video.

Haha

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Propao je u odnosu na planirani profit.
(Komarac, 1. mart 2024 15:15)

Sto bih ja voleo da tako "propadnem". Mogu da propadnem i za manje, na primer da budem u plusu samo milion - dva dolara, sta ces, skroman sam...

MiKajlo

pre 2 meseca

218+61=279
Pa kako crno propao kada je zaradio 79 miliona..?!?
To što su možda mislili da će da zarade milijardu-to je nešto drugo...ali daleko od toga da je propao..!

N1vaders

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Generalno se smatra da zarada treba da bude 3x veća od budžeta da bi se film smatrao profitabilnim.

Коча

pre 2 meseca

Уложи 200 милиона, приходује 270. У плусу 70+ милиона долара, пропао! Како бре пропао ако је зарадио преко 70 милиона??

miki

pre 2 meseca

kad dedu neko u kolo natera,a ne zna ćirilicu koja je teška i u mladosti, jel da prevedem da džejms gan snimi recimo dva čuvara galaksije za svaki po 200-250 a zaradi cirka 870 miliona po svakom, šta ovaj deda zamišlja ko je u 2024.nije mi jasno ?

kiza

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)

Tako funkcioniše današnji iskrivljeni i nezajedljivi kapitalizam!
Ako na nečemu ne zaradiš BAR DUPLO, piši propalo!
Alavi su ljudi, mnoooogo su alavi!

In Pa Cider

pre 2 meseca

Eh Srbi i ostali gradžani tog podneblja i podzemlja...

Pitajte nekoga ko je propao u nekom biznisu, kako, zašto...samo će odmahnuti rukom i reći vam - ne zamima ne, samo znam da neću NIKAD VIŠE U TO DA SE UPUŠTAM!

O kakovom propadanju pričate? Zašto se pecate aman?

Za bermudski trougao se pretpostavlja šta tamo ima, čak ima i nekih dokaza, isto to i za sve truge misterije sveta, ali za holivudsko knjigovotstvo i finansijske malverzacije - to ni AI ne mož da provali kako funkcioniše!

Ne brinite se vi ništa...da su propali ne bi nikad snimali filmove.
A oni ih snimanju evo već poslednjih stotinag godina otkad propadaju!

E sad otkud ta priča da im je loše..?
Pa to se vi zapitajte...a do tad uredno im plaćajte karte i gledajte te holivudske udbalaštine, trujte mozak i dušu i telo tim papazjanijama i pošaljite koji SMS da se i ovima što propadaju udeli koja crkavica siroti oni :(

Daleko bilo da pogledate nešto valjano i normalno, kakav kung fu iz honk konga, neku argentisnku komediju ako već ne Italijanske krimiće i vesterne ili francuske softaće, ma bilo šta što ne izlazi ispod tok skotovskog/spilberškog/džeksonskog i ostalih spodoba čekića...
Kuku lele, možda biste onda nešto mogli i videti!?

miki

pre 2 meseca

kad dedu neko u kolo natera,a ne zna ćirilicu koja je teška i u mladosti, jel da prevedem da džejms gan snimi recimo dva čuvara galaksije za svaki po 200-250 a zaradi cirka 870 miliona po svakom, šta ovaj deda zamišlja ko je u 2024.nije mi jasno ?

Veljko

pre 2 meseca

Ajmo sada o Gladijatoru.. Prvo, istorijski netačne činjenice, kao i za Napoleona, izmenjene u cilju blokbaster priče, što je i postignuto.. Drugo, Rasel Krou, čovek koji kao da je pisana uloga za njega, totalni anonimus u tom trenutku, niko ne bi bolje odglumio od njega, Maximusa.. I to je izvuklo film.. Isto kao što i Vilijama Volasa niko ne bi odglumio bolje od Mela Gibsona ili Rokija od Stalonea ili Terminatora od Švarcenegera.. Kako će biti sa drugim delom, videćemo
(vlade, 1. mart 2024 21:33)

Dečače, ppreteruješ. Tebi sve nešto nema boljeg od ovog... A što Robert Patrick nije mogao da glumi Terminatora. Arnold Švarceneger nije čak ni glumac. On je bio samo pojava. Robert Patrik se isto sjajno snašao u ulozi kiborga (T-1000). A o Staloneu nemam reči. A Staloneovog Rokija je mogao glumiti bilo ko sa misićima. Stalone je ispodprosečan glumac, a uloga Rokija je jedna od najgorih koji je film ikada video.

Mladen

pre 2 meseca

Svi Skotovi istorijski filmovi veze nemaju sa istorijom. Limunadice zasnovane na istoriji, sa pojednostavljenim crtani film zapletom i crno belim moralom za decicu + vredonsti 21v retrokativno ubacene u bilo koje doba.

Posto su danas ljudi generalno na nizem nivou razvoja i prosto gluplji nego pre recimo samo 50g cudi me da svi ti filmovi nisu ogroman finansijski uspeh ali mi je drago zbog toga.

I prvi film je bio super jednostavna akciona glupost sa vrlo malo akcije ali iz nekog razloga posebno fudbaleri (jocks) ga vole.

U stvari, jedini njegov istorijski film koji veze ima sa istorijom, u jedno i njegov najbolji film je The Duellist (1977). Dekica je davno zreo za penziju.

MiKajlo

pre 2 meseca

218+61=279
Pa kako crno propao kada je zaradio 79 miliona..?!?
To što su možda mislili da će da zarade milijardu-to je nešto drugo...ali daleko od toga da je propao..!

Коча

pre 2 meseca

Уложи 200 милиона, приходује 270. У плусу 70+ милиона долара, пропао! Како бре пропао ако је зарадио преко 70 милиона??

Nikola Mišić

pre 2 meseca

Napoleon profitirao samo 80 miliona dolara.
Siroma...za doručak dvopek i margarin i so, za ručak špageti sa kečapom i pavlakom a za večeru kuvani krompir. Kad se ide u kupovinu, gledaš žute cene. Na more u Sutomore ili Buljarice kampimg. Izdrži Ridli Skote!

@Mare

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14) #
A nego kakav misliš da je bio? Mali, iskompleksirani lik. Da ne misliš da je bio topla duša, saosećajan i smiren?

Komarac

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Propao je u odnosu na planirani profit.

Domagoj

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)

Tako što od zarade moraš da oduzmeš deo za marketing i deo koji distributeri uzimaju. Generalna računica je da bi film bio na nuli mora da zaradi bar 2x budžet.
Tako da je Napoleon izgubio preko 100 miliona dolara, što nije baš mala para.

CATAPA

pre 2 meseca

Nema teorije da može da mu se ponovi debakl kao sa Napoleonom. Sa Meskalom se manje kocka nego onomad sa Raselom, a sa njime se iskockao fenomenalno, na obostranu korist. Odlično što je obezbedio Denzela kao megazvezdu, mada meni uvek ostaje žal što neću videti Vudija Harelsona u rimskoj odori. Čovek je rođen da glumi rimskog imperatora. 😁
OK, film je o gladijatorima, ne čudi što ima manjak ženskih uloga, ali ima premalo. Sa Koni Nilsen igra na poznato, sa Džakobijem takođe. Trebalo je, morao je da uvede još neki ženski lik u kom bi angažovao neku od mlađih ili starijih zvezda. Ne mora naravno to da bude Helen Miren, može malo i da "eksperimentiše".
Predvideo sam da će Napoleon da bude težak promašaj. Kao da su Bjalištok i Blum producenti, SVE je u tom filmu bilo unapred pogrešno, a izbor Finiksa za Napoleona blago rečeno katastrofalan. Slučajnim izborom bi bolje prošli. Što reče neko, da je glumio Hitlera još i nekako; njegovo notorno preglumljivanje bi leglo bar u Hitlerovim javnim nastupima jer je i Hitler u toj ulozi jednako teatralno preterivao.
Ovo može da usere samo ako Lucije bude gej. S obzirom da ne vidim ko bi mu bila partnerka, nije isključeno. Da je angažovao Sidni Svini, namlatili bi se toliko para da bi ih bilo sramota.

Istorijski spektakli, Rim i pogotovo, su maltene žanr i imaju svoja rigidna pravila utvrđena bar od De Mila ili Hestona, pa čak i od samih početaka filma i D'Anuncija. Ako se previše odstupi, gledaoci se osećaju prevareni, opljačkani.

vlade

pre 2 meseca

Ajmo sada o Gladijatoru.. Prvo, istorijski netačne činjenice, kao i za Napoleona, izmenjene u cilju blokbaster priče, što je i postignuto.. Drugo, Rasel Krou, čovek koji kao da je pisana uloga za njega, totalni anonimus u tom trenutku, niko ne bi bolje odglumio od njega, Maximusa.. I to je izvuklo film.. Isto kao što i Vilijama Volasa niko ne bi odglumio bolje od Mela Gibsona ili Rokija od Stalonea ili Terminatora od Švarcenegera.. Kako će biti sa drugim delom, videćemo

Lik

pre 2 meseca

E mnogo se vi razumete u filmove ako vam je Gladijator najbolji film!
Jeste dobar ali nije najbolji, pogledajte i druge filmove od Skota i Kjubrika, pa i Formana pa onda sudite.

Oliver

pre 2 meseca

Ja mislim da film nece propasti. Zasto? Zbog ljudske psihologije i ljudske radoznalosti. To vam je isto kao Top Gan. Svi smo znali unapred da ce biti slabiji od onog prvog,a svi smo ga pogledali iz radoznalosti. Nije bitno zašto gledate film,nego je bitno da kupite ulaznicu. Producentu je svejedno da li vam se film svideo ili ne,kad ste vec platili ulaznicu . Cenim da ce zaraditi bar 800 miliona.

dok

pre 2 meseca

Gladijator mi je omiljeni film koji sam ikada gledao.
Gluma vrhunska, Rasel, Hoakin i ostali neprevazidjeni, scenario sjajan, muzika fenomenalna...
Sada se plašim pomisli da neko i pokuša da snimi neki nastavk. Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo osudjeno na propast.
(Manjo, 01. mart 2024 14:32)

meni takodje mozda najomiljeniji film i debelo cu da razmislim da li da gledam nastavak...

CATAPA

pre 2 meseca

I sta misle da ce pare zameniti Russell Crowe?
(No WAY, 1. mart 2024 16:37)

O čemu pričaš? Pa Rasel Krou je tek sa Gladijatorom ušao u "prvu A" ligu Holivuda. Njegova karijera pre i posle ne može ni da se poredi. Skot je puno rizikovao njime, Rasel i dan danas ima jak australijski akcent, moglo je sve da ode u komičnom pravcu, jer znaš: Oziji nisu ni postojali u ta vremena. OK, nisu ni antički Rimljani govorili engleski, ali taj "suspension of disbelief" je nešto na šta je filmska publika navikla od prvog filma, bar prvog u kom su glumci uopšte govorili.
Rizik se isplatio, publici nije zasmetalo da jedan "krokodil Dandi" bude "Rimljanin", a Rasel je već i samo time pokazao da je majstor glumačkog zanata. Malo ko je uopšte obratio pažnju na taj njegov "hendikep". Štono se kaže "posle dođe istorija", pa smo došli i do toga da neki smatraju da je Rasel Krou bio megastar oduvek.

Pol Meskal polazi sa bar iste pozicije kao i Krou sa prvim Gladijatorom. I on ima otežavajuću okolnost da će se njegova harizma porediti sa Raselovom. Da li će se on izboriti sa svojim hendikepom ostaje da vidimo, ali nema ni jednog razloga da sumnjamo. I Krou i Meskal su svaki pred svog Gladijatora imali u džepu nominacije za Oskara, Rasel je svojim i osvojio. Možda će i Meskal? Ne znam da hoće, ali ni ti ne znaš da neće.

gloat

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14)

Oduvek sam govorio da je precenjen glumac. Ne kažem da je loš, ali recimo smatram da je Heath Ledger odigrao džokera za bar klasu bolje od Feniksa. Podigao se neki hajp oko ovog lika, bez realnog osnova.
(kiza, 01. mart 2024 15:48)

Veceg hajpa od onog oko Ledzera nema, svi samo o tom Dzokeru iz Betmena. Feniksov Dzoker je glavni, Ledzerov Dzoker je sporedni lik u filmu. Neuporedivo.

kiza

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 1. mart 2024 15:14)

Oduvek sam govorio da je precenjen glumac. Ne kažem da je loš, ali recimo smatram da je Heath Ledger odigrao džokera za bar klasu bolje od Feniksa. Podigao se neki hajp oko ovog lika, bez realnog osnova.

Haha

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Propao je u odnosu na planirani profit.
(Komarac, 1. mart 2024 15:15)

Sto bih ja voleo da tako "propadnem". Mogu da propadnem i za manje, na primer da budem u plusu samo milion - dva dolara, sta ces, skroman sam...

Manjo

pre 3 meseca

Gladijator mi je omiljeni film koji sam ikada gledao.
Gluma vrhunska, Rasel, Hoakin i ostali neprevazidjeni, scenario sjajan, muzika fenomenalna...
Sada se plašim pomisli da neko i pokuša da snimi neki nastavk. Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo osudjeno na propast.

Milos

pre 2 meseca

@JeRemija - 200 miliona je cijena samog filma. Na to dolaze reklame, distribucija, eventi... možda još 200 miliona. Obično se računa da film treba da zaradi dva puta više od svoje cijene da bi bio profitabilan.

lol

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 1. mart 2024 14:37)
Da bi film tj. studio "zaradio", treba da zaradi barem 2.5 - 3 puta koliko kosta.
U Americi studio dobije oko 50-60% a u ostatku sveta 20-40% od "zarade".

Uf

pre 2 meseca

Sa budžetom od 310M $, je tek deseti na listi, i to ako ne uzmemo u obzir inflaciju. Ako računamo i inflaciju onda je tek na 23. mestu... Svakako je daleko od najskupljeg filma ikada...

joj

pre 2 meseca

@Jeremija

Smatra se da je film profitabilan ako zaradi duplo više od onoga što košta zato što dosta glumaca ima i varijabilni opciju koja uključuje procenat od zarade. U budžet se ne uključuju troškovi marketinga na primer mada ima i dosta drugih stvari koje se ne uključuju u zvanicni budžet.

bob

pre 2 meseca

E mnogo se vi razumete u filmove ako vam je Gladijator najbolji film!
Jeste dobar ali nije najbolji, pogledajte i druge filmove od Skota i Kjubrika, pa i Formana pa onda sudite.
(Lik, 01. mart 2024 15:53)

Kako li si povezao Skota i Kjubrika pa na to jos i Formana, a sto ne dodade i Bertolucija i Trifoa ili jos nekog kad se vec van ikakvog koncepta frljamo imenima.

Danilo

pre 2 meseca

Ovdje vidim da jedan pametuje o tome da je Rasel Krou bio anonimus prije Gladijatora. Internet je danas dostupan maltene svakome, a ovaj pametnjaković je bio toliko lijen da provjeri ostvarenja Kroua prije Gladijatora. E takvi danas pametuju.

Vuk Vučko

pre 2 meseca

Priča Gladijatora je zaokružena. Osveta je speovedena, glavi junak umro. Tu je i onaj detalj dok umire vidi kako ga u zagrobnom životu čeka porodica.
Njegovo oživljavanje bi bilo fijasko.
Ono što bi eventualno imalo smisla je neka druga, nevezana priča o nekom drugom gladijatoru koji se iz drugih razloga i sa drugim ambicijama bori u koloseumu.
A generala Maksimusa eventualno pomenuti kao legendu koji je srušio cara i koju neki od svjedoka ispriča glavnom liku.
Napraviti paralelu, ali ne nastavljati savršeno završenu priču.
Isti univerzum druga priča, da novog gladijatora ne gledamo kao nastavak već kao zaseban film

Freak on a Leash

pre 2 meseca

Ono kada uložiš 310 miliona u film koji niko nije ni tražio niti želeo da se snimi.

Ja ne znam ko je to poželeo da se snimi nastavak filma Gladijator,pa su oni ajde da ucine ljudima rešili da ga snime?

lupa

pre 2 meseca

218+61=279
Pa kako crno propao kada je zaradio 79 miliona..?!?
To što su možda mislili da će da zarade milijardu-to je nešto drugo...ali daleko od toga da je propao..!
(MiKajlo, 01. mart 2024 16:20)


Уложи 200 милиона, приходује 270. У плусу 70+ милиона долара, пропао! Како бре пропао ако је зарадио преко 70 милиона??
(Коча, 01. mart 2024 15:57)


Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)



Kada se kaže da je budžet filma 200 miliona, to ne uključuje pare koje se troše na marketing, a na marketing idu ogromne pare.
Druga stvar, ne ide sav prihod od filma produkciji koja je vlasnik filma, nego treba da odbiješ deo koji ide bioskopima, deo koji glumci dobijaju ako imaju neke bonuse kroz procente...

Malo je glupo

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Moguće da u to nije uključena cena promocije filma i neki drugi troškovi.

Znam da smatraju uvek da im je puko film alo ne dostigne barem duplo od vrednosti koliko je "koštao".
Možda je to cena na belo, a dodatno ima i neki reket il nešto slično.

N1vaders

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Generalno se smatra da zarada treba da bude 3x veća od budžeta da bi se film smatrao profitabilnim.

PSA

pre 2 meseca

Nije baš alavost. Da li bi vi kao studio uložili 200 miliona dolara a da zaradite tipa 1 dolar? Pa više bi zaradili da to stavite u banku. Profit je naknada za rizik, negde propadnete ali onda na uspehu treba da pokrijete i taj film i gubitke iz prethodnog. To je posao a ne neprofitna organizacija. Na stranu što troškovi marketinga i drugi prateći troškovi često odu u nebesa pa niko baš ne zna gde je ta prelomna tačka da bi bio u plusu. Isto je i u običnoj pekari ili bakalnici, samo se ovde radi sa većim ciframa.

Mustra

pre 2 meseca

Na takve blokbastere od 200 miliona ide marketinška kampanja od 100 miliona. Od ukupne zarade studio dobija otprilike pola, druga polovina ide vlasnicima bioskopa. Znači da bi studio otplatio 300 miliona uloženih, film mora da zaradi 600 miliona u bioskopskoj eksploataciji.

Aron

pre 2 meseca

Ja mislim da je to loša ideja, Film je sjajan i netreba sada oživljavati evntualni nastavka. Taj period rimske istorije je, doduše, vrlo interesantn pogotovo posle smrti Komodora kada nastupa period građanskih ratova tzv "period pet imperatora". Skotu ne idu sequeqli i prequeli što je i pokazao sa filmo "Prometej" koji izuzetno nejasan i konfuzan. N emogu da kažem da je ekstremno loš ali stvarno film je mnoge kao i mene razočarao ili ostavio zbunjenim. Puno pitanja je postavio a nije dao nikakav odgovor, kao da mi se čini da je samo hteo da napravi film čisto onako zbog fanova. Inspiraciju za taj film je našao Teoretičarima drevnih vanzemaljaca poput Cukalosa i Denikena. A to je ipak uz svo poštovanja kvazistorija i kvazinauka, i nije dostojna motivacije jednog Ridlija Skota. On treba da se drži originalnih scenarija kao što je skoro pokazao u fimu "Marsovac" sa Met Dejmonom. Sjajan film sa odličnom radnjom vrlo poučan i zanilmljiv i u vezi

adriano_galliani

pre 2 meseca

Hoakin Feniks odglumio Napoleona ko da je Hitler, nešto je on tu pobrkao, toliko o njegovoj glumi...
(Mare, 01. mart 2024 15:14)


Nažalost, u pitanju je engleska perspektiva priče, a njima je Napoleon u rangu sa Hitlerom

zivac

pre 2 meseca

napoleon je ogromno razocarenje. umesto da bude najbolji istorijski spektakl svih vremena, postao je jedan od losijih. u svemu je podbacio. nepovezana prica, promasen lik napoleona, izostanak "spektakla" ali i intriga, drame i bilo kakve filozofije. cak jedna od najlosijih uloga hoakina feniksa, jer je promasio karakter napoleona. napoleon definitivno nije bio melanholicna placip*. e sad da li je kriv hoakin ili reditelj (verovatno je reditelj), to je nebitno. ali jako veliko razocarenje.

vlade

pre 2 meseca

Sa onim scenariom za Napoleona, sve je to uz par prepravki moglo da se snimi i za 30 miliona dolara, efekat bi bio isti..
Kako će ovo proći, dobro pitanje..

dolby

pre 2 meseca

Kako je "propao" film Napoleon ako je koštao 200 miliona dolara a zaradio je ukupno 279.5 miliona?
(JeRemija, 01. mart 2024 14:37)

Potrosen novac je tvoj, zaradjen novac moras da delis sa svima koji su ukljuceni u promociju i prikazivanje filma po bioskopima, od vlasnika bioskopa do prodavaca karata i svih onih izmedju.

Bumbar

pre 2 meseca

Ne možeš podvaliti ljubiteljima filma!
(zliZo, 1. mart 2024 18:08)

Ne moraš podvaljivati ljubiteljima bilo čega sve dotle dok im laskaš da su znalci.