Aktuelno

Sreda, 24.12.2014.

08:20

Dobro došli u najhladnije mesto na svetu

Izvor: klix.ba

Dobro došli u najhladnije mesto na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

brrr...

pre 9 godina

Ovo jeste slika Omjakjona. Tacno je da ne izlazi na more, ali kroz njega protice reka. Na slici je obala ove reke u Omjakjonu! Ista je bila i u dokumentarcu, pa pre nego sto lupite, proverite! ;)
(Discovery, 24. decembar 2014 13:15)

Pre nego sto lupis, procitaj naziv fotografije: "Sea of Okhotsk seen from Nagaevo Bay" snimio Maarten Takens.

Metabolizam i nbavika

pre 9 godina

@ "a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ?"...
(balavac, 24. decembar 2014 12:11)

Nismo mi razmazeni. Organizam nam je tako prilagodjen, pa ,a onda i navike.

Zivim u Kvebeku i pisao sam reportazu za novine u kojima radim o "Ledenom dvorcu" koji ovde svake zime od snega i leda gradi jedan biznismen. Od vodica sam cuo pricu da je Kanadska vlada pre nekih 60-ak godina pokusala da "humanizuje" zivot Inuita (Eskimi po nama, ali oni sami kazu da je to pogrdan naziv, pa se zovu Inuitima.) Dala im je kuce itd. u toplijim delovima Kanade. Vremenom je primeceno da ti preseljeni Inuiti oboljevaju od bolesti koje do tada nisu imali i da im se (prosecno) smanjio zivotni vek. Ustanovili su da je to zbog klime na koju im organizam nije navikao, pa im je dozvoljeno, da se vrate. Sad imaju svoju provinciju (Nunavut) i zive zivotom kakav im odgovara.

I jos jedna zanimljivost: Inuiti smrznutu ribu upotrebljavaju kao mi dasku - prave svoje saonice od toga:)

I ovo: Na niskim temperaturama (oko -40; -50°C) nastava i sl. se ne odrzava samo ako duva jak vetar.

PS U Kvebeku zimi temp. oko -30° - 35°C nisu retkost, a auto, iako je napolju, palim "iz cuga". Kvalitet od masine , ulja, goriva itd.

Igor

pre 9 godina

Znam lika koji je svima njima tamo u tom selu prodao po jedan onaj veliki frizider sanducar. Pitam ja njega na koju foru leba ti, kad oni samo treba da ostave napolje. Kaze, dodjem ja kod coveka i vidim kako mu nije lako, i kazem mu, zasto ljudi vas dvoje vodite ljubav na -50 kad mozete lepo ovde unutra na samo -20.

milan-bgd

pre 9 godina

@ Dott, Igor

U Ojmjakonu se kola ili cuvaju u zagrejanim garazama ili se nikad ne gase. To me podseca na cuvene Leyland autobuse, jedno od prvih obelezja Beograda kao velikog grada, koji su greskom ostali u Beogradu iako su bili u prolazu, namenjeni nekoj africkoj zemlji. Oni nisu imali zimsku opremu i nije bilo predvidjeno da se koriste na niskoj temperaturi, tako da se u beogradskim garazama nisu gasili od novembra do aprila... Svako ima svoj Ojmjakon.
Na netu se, osim za saobracaj u Ojmjakonu, moze naci i zanimljivost o pogrebnim obicajima u Ojmjakonu: posto je zemljiste trajno zaledjeno, kad neko umre, moze se sahraniti tek nakon tri dana, tokom kojih se lozi vatra na groblju i topi zemlja za grob. Kada omeksa desetak centimetara, uzareno ugljevlje se makne u stranu, iskopa se plitka rupa, pa se ugljevlje vrati i topi naredni sloj... Inace, paradoksalno, "Ojmjakon" znaci "nesmrznuta voda" zbog obliznjeg termalnog izvora gde stanovnici napajaju stoku.

sibirske lepote

pre 9 godina

Ovih dana u mestima Batagay, Yakutsk i Sangar u istocnom Sibiru temperatura -52.
Kolega na radu tamo kaze da se zaledis. Ledenice mu vire iz nosa a obrve zaledjene pa ostre ko noz.
Kad hodas sve skripi i pucketa pod nogama. Imas osecaj kao da mozak prestane da radi a oci se zalede od pogleda u nebo.

zimzeleni

pre 9 godina

Tamo bih ja poslao da zive: Tadic, Nikolici, Kostunica, Vucic, Risticevic, Gojkovic, Babic, Djukanovic, Becic i Dacic, dok im se pamet ne izbistri!

ne razumem se u fotografiju

pre 9 godina

Za ove koji se zanimaju kako je kamera radila na -60, Ejmos Capel je rekao da je kameru drzao sve vreme ispod jakne, vadio samo kad bi hteo da slika i odmah vracao nazad, tako da je "drzala toplotu". Za podesavanje ostrine i zuma rekao je da je bilo isto kao "odvrtanje poklopca na tegli" jer bi se objektiv odmah smrzao. Koliko sam nasao na netu (laik sam za te stvari), Capel koristi Panasonic Lumix GH3 telo a objektive Lumix i Leica.

Brat Grimm

pre 9 godina

Izmereno je -71 (zarez nešto) stepen.Stoji velika tabla u samom Ojmjakonu sa tom temperaturom.
(Aleksandar Maraš, 24. decembar 2014 12:05)

Skinuli su. Evo stojim i gledam, nema je. Gde je bila tačno? Je l misliš na onu malu uličicu kad kreneš ka centru, levo? Ide butik i pored pečenjara. Nema table.

Aster Blistok

pre 9 godina

Vec par godina imam u svom telefonu (weather padd) umemorisan Oymyakon i kad god je malo hladnije tesim se da je njima barem tri puta hladnije, trenutno je temperatura bez vecih oscilacija -44 a navecer ce se spustiti do -47.

Discovery

pre 9 godina

Ovo jeste slika Omjakjona. Tacno je da ne izlazi na more, ali kroz njega protice reka. Na slici je obala ove reke u Omjakjonu! Ista je bila i u dokumentarcu, pa pre nego sto lupite, proverite! ;)

asteroid

pre 9 godina

@balavac
"a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ?"
ne bih rekao da smo razmazeni, pre da smo genetski tako uslovljeni da nismo spremni za ovako ekstremno niske temperature. pretpostavljam da bi bilo ko od zitelja ovog sela kad bi dosao u srbiju i doziveo temperaturu od 35 stepeni odmah umro od toplotnog soka

Misko

pre 9 godina

Sto se tice automobila, znam da u Kanadi zimi na tim temperaturama auta ne gase, nego rade po nekoliko dana, nedelja... samo treba dosipati goriva... :)

nebojsa bg

pre 9 godina

@balavac
Novinar je pravio dokumentarac o najhladnijim, najtoplijim, najsuvljim i najvlaznijim NASELJENIM mestima na svetu. Gledao sam sva 4. Sto se tice Ojmjakona, izmereno je -73, tako nesto. Redovne temperature su oko -50. A razlog tome je sto se nalazi u nekoj udolini iznad koje se sudaraju tople struje sa pacifika i hladne sibirske. Posto je u toj dolini, topao vazduh ne moze dole, tako da ostaje samo hladan. Inace, pored svih "smrznutih smicalica", moraju svakih par godina da ponovo sahranjuju sanduke na groblju jer ih temperaturna inverzija ispod zemlje izgurava na gore. Bilo je tako nekih zanimljivosti o svim tim mestima. Toplo preporucujem da ako naletite na taj serijal, da ga pogledate.

moderni tehnolog

pre 9 godina

Kaže "samo malobrojni uživaju u pogodnostima moderne tehnologije."

Prijatelju, to su temperature na kojim moderna tehnologija ne funkcioniše. A ugalj, drva i sve zastarelo radi jer se usavršava jako, jako dugo.

Mislim, naravno - postoji i moderna tehnologija koja fukncioniše u tim uslovima, ali je jako, jako skupa i za zapadnjake.

brrr...

pre 9 godina

Pa mogli ste i neku sliku iz tog sela da prilozite... Slika uz tekst prikazuje obalu Ohotskog mora, a selo Ojmjakon je duboko u kontinentu, barem 500 km daleko.
Ne bih mogao da zivim u takvom mestu sa tako surovom klimom... Od kraja septembra do polovine maja temperatura ne prelazi 0, a onda u junu i julu moze da predje 30 C. Zimi svaki dan je hladniji od -45 C a dan traje nekoliko sati... Mrak i led, ima li sta gore.
Cuo sam pricu kako je nas covek bio tamo u dalekom Sibiru i da je jedno od prvih uputstava koje je dobio bilo: nema obavljanja nuzde napolju! Zato sto se telesne izlucevine trenutno smrzavaju i mogu da ostete telesne otvore i izazovu ozbiljne infekcije, a pomoc je daleko... Znaci pelene pa izvoli napolje.

balavac

pre 9 godina

gledao sam emisiju pre par meseci o ovom selu , tj stanovnicima itd . covek ladno cuva irvase po 8 sati napolju na -40 . koza na obrazima im kao nama na petama , ne bukvalno ali priblizno tome . covek novinar britanac , kaze da posle 40 minuta overava od hladnoce , da mora da se skloni u toplo . nije imao veliku nuzdu 2 nedelje itd itd . a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ? cini mi se da tamo tek kad veze par dana ispod 50 , obustavljaju nastavu i deca ne idu u skolu . jeste da to nije istih -50 kao sto bi ovde bilo , ali dzaba ti sve ! besika , prostata , jajnici ode sve .

Milan

pre 9 godina

Zna li neko koju kameru dotični fotograf koristi u tim uslovima? Digitala je skoro sigurno beskorisna na tim temperaturama, a verovatno i dobar deo film kamera. Pretpostavljam da ima nekog Haselblad mehaničkog monstruma starije generacije.

Vana

pre 9 godina

Iskreno, kada vidim ovakav naslov ocekujem makar malo duzi i slikovitiji tekst a ne telegrafski izvestaj. Inace volim da citam o neobicnim mestima...

Igor

pre 9 godina

@(Dott, 24. decembar 2014 09:55)

Sipas cist alkohol i molis boga da se ne zapalis. Alkohol mrzne na -170. Toga tamo u rusiji imaju kolko oces.

Veci problem je ulje. Sta tu da sipas? Kako to da upalis kad se pretvori u gel? Ja sam na -20 imao debele razlike sa 15w40. Vrti alanser al jedva okrece. I tako nekoliko kruga dok dizelka nije nabila kompresiju.

ex Moskovljanin

pre 9 godina

Bio sam sluzbeno u Jakutiji i Magadanju. Doziveo sam minus 47. Carobno. Posto je velika vlaga kada je suncano a nebo plavo bez oblacka u vazduhu kristali leda.Sve zgrade podignute na postoljima 20 cm od zemlje jer jezemlja smrznuta skoro do metar dubine. Leti temperature idu i preko 30 pa zbog otopljavanja zemlje nije moguce ukopati temelj

Boston

pre 9 godina

Cuo sam za ovo selo bas pre neki dan sam citao clanak i iskreno voleo bih da odem. Obozavam da posecujem nova mesta i da putujem a pogotovo zanimljiva. Ima se mnogo toga videti na ovom svetu.

Boston

pre 9 godina

Cuo sam za ovo selo bas pre neki dan sam citao clanak i iskreno voleo bih da odem. Obozavam da posecujem nova mesta i da putujem a pogotovo zanimljiva. Ima se mnogo toga videti na ovom svetu.

Vana

pre 9 godina

Iskreno, kada vidim ovakav naslov ocekujem makar malo duzi i slikovitiji tekst a ne telegrafski izvestaj. Inace volim da citam o neobicnim mestima...

brrr...

pre 9 godina

Pa mogli ste i neku sliku iz tog sela da prilozite... Slika uz tekst prikazuje obalu Ohotskog mora, a selo Ojmjakon je duboko u kontinentu, barem 500 km daleko.
Ne bih mogao da zivim u takvom mestu sa tako surovom klimom... Od kraja septembra do polovine maja temperatura ne prelazi 0, a onda u junu i julu moze da predje 30 C. Zimi svaki dan je hladniji od -45 C a dan traje nekoliko sati... Mrak i led, ima li sta gore.
Cuo sam pricu kako je nas covek bio tamo u dalekom Sibiru i da je jedno od prvih uputstava koje je dobio bilo: nema obavljanja nuzde napolju! Zato sto se telesne izlucevine trenutno smrzavaju i mogu da ostete telesne otvore i izazovu ozbiljne infekcije, a pomoc je daleko... Znaci pelene pa izvoli napolje.

ex Moskovljanin

pre 9 godina

Bio sam sluzbeno u Jakutiji i Magadanju. Doziveo sam minus 47. Carobno. Posto je velika vlaga kada je suncano a nebo plavo bez oblacka u vazduhu kristali leda.Sve zgrade podignute na postoljima 20 cm od zemlje jer jezemlja smrznuta skoro do metar dubine. Leti temperature idu i preko 30 pa zbog otopljavanja zemlje nije moguce ukopati temelj

balavac

pre 9 godina

gledao sam emisiju pre par meseci o ovom selu , tj stanovnicima itd . covek ladno cuva irvase po 8 sati napolju na -40 . koza na obrazima im kao nama na petama , ne bukvalno ali priblizno tome . covek novinar britanac , kaze da posle 40 minuta overava od hladnoce , da mora da se skloni u toplo . nije imao veliku nuzdu 2 nedelje itd itd . a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ? cini mi se da tamo tek kad veze par dana ispod 50 , obustavljaju nastavu i deca ne idu u skolu . jeste da to nije istih -50 kao sto bi ovde bilo , ali dzaba ti sve ! besika , prostata , jajnici ode sve .

Milan

pre 9 godina

Zna li neko koju kameru dotični fotograf koristi u tim uslovima? Digitala je skoro sigurno beskorisna na tim temperaturama, a verovatno i dobar deo film kamera. Pretpostavljam da ima nekog Haselblad mehaničkog monstruma starije generacije.

Igor

pre 9 godina

@(Dott, 24. decembar 2014 09:55)

Sipas cist alkohol i molis boga da se ne zapalis. Alkohol mrzne na -170. Toga tamo u rusiji imaju kolko oces.

Veci problem je ulje. Sta tu da sipas? Kako to da upalis kad se pretvori u gel? Ja sam na -20 imao debele razlike sa 15w40. Vrti alanser al jedva okrece. I tako nekoliko kruga dok dizelka nije nabila kompresiju.

Metabolizam i nbavika

pre 9 godina

@ "a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ?"...
(balavac, 24. decembar 2014 12:11)

Nismo mi razmazeni. Organizam nam je tako prilagodjen, pa ,a onda i navike.

Zivim u Kvebeku i pisao sam reportazu za novine u kojima radim o "Ledenom dvorcu" koji ovde svake zime od snega i leda gradi jedan biznismen. Od vodica sam cuo pricu da je Kanadska vlada pre nekih 60-ak godina pokusala da "humanizuje" zivot Inuita (Eskimi po nama, ali oni sami kazu da je to pogrdan naziv, pa se zovu Inuitima.) Dala im je kuce itd. u toplijim delovima Kanade. Vremenom je primeceno da ti preseljeni Inuiti oboljevaju od bolesti koje do tada nisu imali i da im se (prosecno) smanjio zivotni vek. Ustanovili su da je to zbog klime na koju im organizam nije navikao, pa im je dozvoljeno, da se vrate. Sad imaju svoju provinciju (Nunavut) i zive zivotom kakav im odgovara.

I jos jedna zanimljivost: Inuiti smrznutu ribu upotrebljavaju kao mi dasku - prave svoje saonice od toga:)

I ovo: Na niskim temperaturama (oko -40; -50°C) nastava i sl. se ne odrzava samo ako duva jak vetar.

PS U Kvebeku zimi temp. oko -30° - 35°C nisu retkost, a auto, iako je napolju, palim "iz cuga". Kvalitet od masine , ulja, goriva itd.

zimzeleni

pre 9 godina

Tamo bih ja poslao da zive: Tadic, Nikolici, Kostunica, Vucic, Risticevic, Gojkovic, Babic, Djukanovic, Becic i Dacic, dok im se pamet ne izbistri!

sibirske lepote

pre 9 godina

Ovih dana u mestima Batagay, Yakutsk i Sangar u istocnom Sibiru temperatura -52.
Kolega na radu tamo kaze da se zaledis. Ledenice mu vire iz nosa a obrve zaledjene pa ostre ko noz.
Kad hodas sve skripi i pucketa pod nogama. Imas osecaj kao da mozak prestane da radi a oci se zalede od pogleda u nebo.

moderni tehnolog

pre 9 godina

Kaže "samo malobrojni uživaju u pogodnostima moderne tehnologije."

Prijatelju, to su temperature na kojim moderna tehnologija ne funkcioniše. A ugalj, drva i sve zastarelo radi jer se usavršava jako, jako dugo.

Mislim, naravno - postoji i moderna tehnologija koja fukncioniše u tim uslovima, ali je jako, jako skupa i za zapadnjake.

nebojsa bg

pre 9 godina

@balavac
Novinar je pravio dokumentarac o najhladnijim, najtoplijim, najsuvljim i najvlaznijim NASELJENIM mestima na svetu. Gledao sam sva 4. Sto se tice Ojmjakona, izmereno je -73, tako nesto. Redovne temperature su oko -50. A razlog tome je sto se nalazi u nekoj udolini iznad koje se sudaraju tople struje sa pacifika i hladne sibirske. Posto je u toj dolini, topao vazduh ne moze dole, tako da ostaje samo hladan. Inace, pored svih "smrznutih smicalica", moraju svakih par godina da ponovo sahranjuju sanduke na groblju jer ih temperaturna inverzija ispod zemlje izgurava na gore. Bilo je tako nekih zanimljivosti o svim tim mestima. Toplo preporucujem da ako naletite na taj serijal, da ga pogledate.

ne razumem se u fotografiju

pre 9 godina

Za ove koji se zanimaju kako je kamera radila na -60, Ejmos Capel je rekao da je kameru drzao sve vreme ispod jakne, vadio samo kad bi hteo da slika i odmah vracao nazad, tako da je "drzala toplotu". Za podesavanje ostrine i zuma rekao je da je bilo isto kao "odvrtanje poklopca na tegli" jer bi se objektiv odmah smrzao. Koliko sam nasao na netu (laik sam za te stvari), Capel koristi Panasonic Lumix GH3 telo a objektive Lumix i Leica.

milan-bgd

pre 9 godina

@ Dott, Igor

U Ojmjakonu se kola ili cuvaju u zagrejanim garazama ili se nikad ne gase. To me podseca na cuvene Leyland autobuse, jedno od prvih obelezja Beograda kao velikog grada, koji su greskom ostali u Beogradu iako su bili u prolazu, namenjeni nekoj africkoj zemlji. Oni nisu imali zimsku opremu i nije bilo predvidjeno da se koriste na niskoj temperaturi, tako da se u beogradskim garazama nisu gasili od novembra do aprila... Svako ima svoj Ojmjakon.
Na netu se, osim za saobracaj u Ojmjakonu, moze naci i zanimljivost o pogrebnim obicajima u Ojmjakonu: posto je zemljiste trajno zaledjeno, kad neko umre, moze se sahraniti tek nakon tri dana, tokom kojih se lozi vatra na groblju i topi zemlja za grob. Kada omeksa desetak centimetara, uzareno ugljevlje se makne u stranu, iskopa se plitka rupa, pa se ugljevlje vrati i topi naredni sloj... Inace, paradoksalno, "Ojmjakon" znaci "nesmrznuta voda" zbog obliznjeg termalnog izvora gde stanovnici napajaju stoku.

Aster Blistok

pre 9 godina

Vec par godina imam u svom telefonu (weather padd) umemorisan Oymyakon i kad god je malo hladnije tesim se da je njima barem tri puta hladnije, trenutno je temperatura bez vecih oscilacija -44 a navecer ce se spustiti do -47.

brrr...

pre 9 godina

Ovo jeste slika Omjakjona. Tacno je da ne izlazi na more, ali kroz njega protice reka. Na slici je obala ove reke u Omjakjonu! Ista je bila i u dokumentarcu, pa pre nego sto lupite, proverite! ;)
(Discovery, 24. decembar 2014 13:15)

Pre nego sto lupis, procitaj naziv fotografije: "Sea of Okhotsk seen from Nagaevo Bay" snimio Maarten Takens.

asteroid

pre 9 godina

@balavac
"a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ?"
ne bih rekao da smo razmazeni, pre da smo genetski tako uslovljeni da nismo spremni za ovako ekstremno niske temperature. pretpostavljam da bi bilo ko od zitelja ovog sela kad bi dosao u srbiju i doziveo temperaturu od 35 stepeni odmah umro od toplotnog soka

Brat Grimm

pre 9 godina

Izmereno je -71 (zarez nešto) stepen.Stoji velika tabla u samom Ojmjakonu sa tom temperaturom.
(Aleksandar Maraš, 24. decembar 2014 12:05)

Skinuli su. Evo stojim i gledam, nema je. Gde je bila tačno? Je l misliš na onu malu uličicu kad kreneš ka centru, levo? Ide butik i pored pečenjara. Nema table.

Igor

pre 9 godina

Znam lika koji je svima njima tamo u tom selu prodao po jedan onaj veliki frizider sanducar. Pitam ja njega na koju foru leba ti, kad oni samo treba da ostave napolje. Kaze, dodjem ja kod coveka i vidim kako mu nije lako, i kazem mu, zasto ljudi vas dvoje vodite ljubav na -50 kad mozete lepo ovde unutra na samo -20.

Misko

pre 9 godina

Sto se tice automobila, znam da u Kanadi zimi na tim temperaturama auta ne gase, nego rade po nekoliko dana, nedelja... samo treba dosipati goriva... :)

Discovery

pre 9 godina

Ovo jeste slika Omjakjona. Tacno je da ne izlazi na more, ali kroz njega protice reka. Na slici je obala ove reke u Omjakjonu! Ista je bila i u dokumentarcu, pa pre nego sto lupite, proverite! ;)

Boston

pre 9 godina

Cuo sam za ovo selo bas pre neki dan sam citao clanak i iskreno voleo bih da odem. Obozavam da posecujem nova mesta i da putujem a pogotovo zanimljiva. Ima se mnogo toga videti na ovom svetu.

Igor

pre 9 godina

Znam lika koji je svima njima tamo u tom selu prodao po jedan onaj veliki frizider sanducar. Pitam ja njega na koju foru leba ti, kad oni samo treba da ostave napolje. Kaze, dodjem ja kod coveka i vidim kako mu nije lako, i kazem mu, zasto ljudi vas dvoje vodite ljubav na -50 kad mozete lepo ovde unutra na samo -20.

Brat Grimm

pre 9 godina

Izmereno je -71 (zarez nešto) stepen.Stoji velika tabla u samom Ojmjakonu sa tom temperaturom.
(Aleksandar Maraš, 24. decembar 2014 12:05)

Skinuli su. Evo stojim i gledam, nema je. Gde je bila tačno? Je l misliš na onu malu uličicu kad kreneš ka centru, levo? Ide butik i pored pečenjara. Nema table.

balavac

pre 9 godina

gledao sam emisiju pre par meseci o ovom selu , tj stanovnicima itd . covek ladno cuva irvase po 8 sati napolju na -40 . koza na obrazima im kao nama na petama , ne bukvalno ali priblizno tome . covek novinar britanac , kaze da posle 40 minuta overava od hladnoce , da mora da se skloni u toplo . nije imao veliku nuzdu 2 nedelje itd itd . a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ? cini mi se da tamo tek kad veze par dana ispod 50 , obustavljaju nastavu i deca ne idu u skolu . jeste da to nije istih -50 kao sto bi ovde bilo , ali dzaba ti sve ! besika , prostata , jajnici ode sve .

Discovery

pre 9 godina

Ovo jeste slika Omjakjona. Tacno je da ne izlazi na more, ali kroz njega protice reka. Na slici je obala ove reke u Omjakjonu! Ista je bila i u dokumentarcu, pa pre nego sto lupite, proverite! ;)

Milan

pre 9 godina

Zna li neko koju kameru dotični fotograf koristi u tim uslovima? Digitala je skoro sigurno beskorisna na tim temperaturama, a verovatno i dobar deo film kamera. Pretpostavljam da ima nekog Haselblad mehaničkog monstruma starije generacije.

brrr...

pre 9 godina

Ovo jeste slika Omjakjona. Tacno je da ne izlazi na more, ali kroz njega protice reka. Na slici je obala ove reke u Omjakjonu! Ista je bila i u dokumentarcu, pa pre nego sto lupite, proverite! ;)
(Discovery, 24. decembar 2014 13:15)

Pre nego sto lupis, procitaj naziv fotografije: "Sea of Okhotsk seen from Nagaevo Bay" snimio Maarten Takens.

Vana

pre 9 godina

Iskreno, kada vidim ovakav naslov ocekujem makar malo duzi i slikovitiji tekst a ne telegrafski izvestaj. Inace volim da citam o neobicnim mestima...

Igor

pre 9 godina

@(Dott, 24. decembar 2014 09:55)

Sipas cist alkohol i molis boga da se ne zapalis. Alkohol mrzne na -170. Toga tamo u rusiji imaju kolko oces.

Veci problem je ulje. Sta tu da sipas? Kako to da upalis kad se pretvori u gel? Ja sam na -20 imao debele razlike sa 15w40. Vrti alanser al jedva okrece. I tako nekoliko kruga dok dizelka nije nabila kompresiju.

brrr...

pre 9 godina

Pa mogli ste i neku sliku iz tog sela da prilozite... Slika uz tekst prikazuje obalu Ohotskog mora, a selo Ojmjakon je duboko u kontinentu, barem 500 km daleko.
Ne bih mogao da zivim u takvom mestu sa tako surovom klimom... Od kraja septembra do polovine maja temperatura ne prelazi 0, a onda u junu i julu moze da predje 30 C. Zimi svaki dan je hladniji od -45 C a dan traje nekoliko sati... Mrak i led, ima li sta gore.
Cuo sam pricu kako je nas covek bio tamo u dalekom Sibiru i da je jedno od prvih uputstava koje je dobio bilo: nema obavljanja nuzde napolju! Zato sto se telesne izlucevine trenutno smrzavaju i mogu da ostete telesne otvore i izazovu ozbiljne infekcije, a pomoc je daleko... Znaci pelene pa izvoli napolje.

Misko

pre 9 godina

Sto se tice automobila, znam da u Kanadi zimi na tim temperaturama auta ne gase, nego rade po nekoliko dana, nedelja... samo treba dosipati goriva... :)

ex Moskovljanin

pre 9 godina

Bio sam sluzbeno u Jakutiji i Magadanju. Doziveo sam minus 47. Carobno. Posto je velika vlaga kada je suncano a nebo plavo bez oblacka u vazduhu kristali leda.Sve zgrade podignute na postoljima 20 cm od zemlje jer jezemlja smrznuta skoro do metar dubine. Leti temperature idu i preko 30 pa zbog otopljavanja zemlje nije moguce ukopati temelj

moderni tehnolog

pre 9 godina

Kaže "samo malobrojni uživaju u pogodnostima moderne tehnologije."

Prijatelju, to su temperature na kojim moderna tehnologija ne funkcioniše. A ugalj, drva i sve zastarelo radi jer se usavršava jako, jako dugo.

Mislim, naravno - postoji i moderna tehnologija koja fukncioniše u tim uslovima, ali je jako, jako skupa i za zapadnjake.

asteroid

pre 9 godina

@balavac
"a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ?"
ne bih rekao da smo razmazeni, pre da smo genetski tako uslovljeni da nismo spremni za ovako ekstremno niske temperature. pretpostavljam da bi bilo ko od zitelja ovog sela kad bi dosao u srbiju i doziveo temperaturu od 35 stepeni odmah umro od toplotnog soka

nebojsa bg

pre 9 godina

@balavac
Novinar je pravio dokumentarac o najhladnijim, najtoplijim, najsuvljim i najvlaznijim NASELJENIM mestima na svetu. Gledao sam sva 4. Sto se tice Ojmjakona, izmereno je -73, tako nesto. Redovne temperature su oko -50. A razlog tome je sto se nalazi u nekoj udolini iznad koje se sudaraju tople struje sa pacifika i hladne sibirske. Posto je u toj dolini, topao vazduh ne moze dole, tako da ostaje samo hladan. Inace, pored svih "smrznutih smicalica", moraju svakih par godina da ponovo sahranjuju sanduke na groblju jer ih temperaturna inverzija ispod zemlje izgurava na gore. Bilo je tako nekih zanimljivosti o svim tim mestima. Toplo preporucujem da ako naletite na taj serijal, da ga pogledate.

Aster Blistok

pre 9 godina

Vec par godina imam u svom telefonu (weather padd) umemorisan Oymyakon i kad god je malo hladnije tesim se da je njima barem tri puta hladnije, trenutno je temperatura bez vecih oscilacija -44 a navecer ce se spustiti do -47.

zimzeleni

pre 9 godina

Tamo bih ja poslao da zive: Tadic, Nikolici, Kostunica, Vucic, Risticevic, Gojkovic, Babic, Djukanovic, Becic i Dacic, dok im se pamet ne izbistri!

milan-bgd

pre 9 godina

@ Dott, Igor

U Ojmjakonu se kola ili cuvaju u zagrejanim garazama ili se nikad ne gase. To me podseca na cuvene Leyland autobuse, jedno od prvih obelezja Beograda kao velikog grada, koji su greskom ostali u Beogradu iako su bili u prolazu, namenjeni nekoj africkoj zemlji. Oni nisu imali zimsku opremu i nije bilo predvidjeno da se koriste na niskoj temperaturi, tako da se u beogradskim garazama nisu gasili od novembra do aprila... Svako ima svoj Ojmjakon.
Na netu se, osim za saobracaj u Ojmjakonu, moze naci i zanimljivost o pogrebnim obicajima u Ojmjakonu: posto je zemljiste trajno zaledjeno, kad neko umre, moze se sahraniti tek nakon tri dana, tokom kojih se lozi vatra na groblju i topi zemlja za grob. Kada omeksa desetak centimetara, uzareno ugljevlje se makne u stranu, iskopa se plitka rupa, pa se ugljevlje vrati i topi naredni sloj... Inace, paradoksalno, "Ojmjakon" znaci "nesmrznuta voda" zbog obliznjeg termalnog izvora gde stanovnici napajaju stoku.

sibirske lepote

pre 9 godina

Ovih dana u mestima Batagay, Yakutsk i Sangar u istocnom Sibiru temperatura -52.
Kolega na radu tamo kaze da se zaledis. Ledenice mu vire iz nosa a obrve zaledjene pa ostre ko noz.
Kad hodas sve skripi i pucketa pod nogama. Imas osecaj kao da mozak prestane da radi a oci se zalede od pogleda u nebo.

ne razumem se u fotografiju

pre 9 godina

Za ove koji se zanimaju kako je kamera radila na -60, Ejmos Capel je rekao da je kameru drzao sve vreme ispod jakne, vadio samo kad bi hteo da slika i odmah vracao nazad, tako da je "drzala toplotu". Za podesavanje ostrine i zuma rekao je da je bilo isto kao "odvrtanje poklopca na tegli" jer bi se objektiv odmah smrzao. Koliko sam nasao na netu (laik sam za te stvari), Capel koristi Panasonic Lumix GH3 telo a objektive Lumix i Leica.

Metabolizam i nbavika

pre 9 godina

@ "a ja gledam onu decu , igraju se ispred skole , kao i nasa deca , pa se onda zapitam da li smo mi previse razmazeni ?"...
(balavac, 24. decembar 2014 12:11)

Nismo mi razmazeni. Organizam nam je tako prilagodjen, pa ,a onda i navike.

Zivim u Kvebeku i pisao sam reportazu za novine u kojima radim o "Ledenom dvorcu" koji ovde svake zime od snega i leda gradi jedan biznismen. Od vodica sam cuo pricu da je Kanadska vlada pre nekih 60-ak godina pokusala da "humanizuje" zivot Inuita (Eskimi po nama, ali oni sami kazu da je to pogrdan naziv, pa se zovu Inuitima.) Dala im je kuce itd. u toplijim delovima Kanade. Vremenom je primeceno da ti preseljeni Inuiti oboljevaju od bolesti koje do tada nisu imali i da im se (prosecno) smanjio zivotni vek. Ustanovili su da je to zbog klime na koju im organizam nije navikao, pa im je dozvoljeno, da se vrate. Sad imaju svoju provinciju (Nunavut) i zive zivotom kakav im odgovara.

I jos jedna zanimljivost: Inuiti smrznutu ribu upotrebljavaju kao mi dasku - prave svoje saonice od toga:)

I ovo: Na niskim temperaturama (oko -40; -50°C) nastava i sl. se ne odrzava samo ako duva jak vetar.

PS U Kvebeku zimi temp. oko -30° - 35°C nisu retkost, a auto, iako je napolju, palim "iz cuga". Kvalitet od masine , ulja, goriva itd.