Nauka

Sreda, 18.01.2012.

12:00

Ima li zaista smrti posle života?

Izvor: V. R.

Ima li zaista smrti posle života? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

vladislav zivkovic

pre 12 godina

Smrt zvezde nije isto sto i smrt zivog bica,mislim da je ovaj skup nekompetentan.Ako je , po naucnicima prvobitna i sveukupna materija nastala iz jezgra velicine vrha eksera u koji je bila sabijena do "Big Bena" onda se ne moze reci da je svemir nastao iz niceg.Prvobitna materija ima oca.Zovemo ga Bog.Smrt se ne moze pojmiti ovakvom kakvom je prikazuje tzv. nauka.Pre tridesetak godina u USA su eksperimentisali sa umirucim ljudima koji su pristali da skoncaju u retorti koja je apsolutno izolovana.Pri umiranju iz te stvari je uspevala da "izadje"masa od nekih 800grama,toliko je merenje pokazalo..Na kraju,naucnici bi izgubili posao kad bi priznali da se ta materija zove DUSA.Big krash,kako oni zovu propast ili smrt svemira je zamka u koju nauka upada.I kad sve to budwe kao sto oni kazu,nestane sunca i planeta i svega,ostace prazan,beskonacan prostor,tumaciv jedino Bogom.

Goran S.

pre 12 godina

Klasika, mnogo govore, nista ne kazu.
A i neko je pokusao biti interesantan sa naslovom, pa ako misli da ima isto znacenje kao "ima li zivota nakon smrti" vara se, ne znaci isto.
Pitanje "ima li zaista smrti posle zivota" znaci da posto neko umre, nalazi se u nekom obliku svesti i zivota, pa da li u tom obliku postoji vecno ili moze i u njemu okoncati.
Covek koji je umro, prestanu mu raditi sve funkcije mozga. Sad pitanje je da li je samo prestanak dotoka i protoka krvi kroz mozak zasluzan za njegovo odumiranje i otkazivanje i onda da li je on superioran u odnosu na ostale organe, da li bi on mogao biti vecniji od ostalik, ako jeste, onda bi zivot mogli produziti tako sto bi on dobio novo telo, znaci ne presadjivanjem glave na drugo telo vec samo mozga, ali za to je medicina jos uvek jako daleko jer prekompleksno je, jer mozak se ne moze povezati sa telom kao dvd skartom sa tv, povezivanje je vise nego kompleksno jer sama stvar kada se covek udari u glavu i najmanje pomeranje mozga moze doci do prestanka rada vise mozdanih funkcija i ako su aktivne samo 10%, zamislite koliko ih bi prestalo sa radom da mozak koristimo u vecem procentu.
Medjutim tako nesto svet ne bi ni dozvolio da se izvodi i da je moguce jer je nehumano. A da bi se to izvodilo na human nacin, dunavom ce proteci jos malo vode ipak.
Price o dusi i njenom oslobadjanju nakon smrti,ipak su price za malu decu i verovatno su pokrenute u cilju da bi se lik i ime pokojnika postovalo nakon smrti, znaci u plemenitom cilju.
Mozak je to na sta se treba bazirati u proucavanju i dolazenju do istine. Kada umre covek. njegov mozak ne daje nikakve impulse i signale da funkionise, ne daje signale, ali, mozda ipak za neke njegove funkcije kao sto rekoh ne treba krv, kao sto je stanje sna u kome nemamo svest postojanja u realnom vremenu i prostoru.
Mozda se tada aktiviraju svi ti ostali neaktivni za zivota delovi mozga.
Pretpostavljam da kada bi ljudski mozak radio 100% covek mogao ciniti sto nije i najludja masta iznedrila. Najbitnije, samolecenje, regeneracija, komunikacija putem misli na neogranicenu udaljenost, naravno i kosmicku.
Zamislite pitate zenu gde je, a ona vam kaze "na serbatriusu" a vi, "cek gde je to bese?" a ona kaze "pa kako se ne secas bili smo ovde pre samo 5468 godina,pa tu je 4876 galaksija od suncevog sistema nase zemlje" a vi "aaa, pa dobro blizu si, ja pomislih ko zna gde, evo me sacekaj sekund".

patriJota

pre 12 godina

@kontrapunkt dobar odgovor, kladim se da ovi sto udaraju minuse ne razumeju ni jedan posto od toga sto si rekao...

Elem, interesanta polemika se bas vodi oko toga da li je um "substrate independent" i da li se svest ocuvava ako postoji kontinuitet (ne moram da navodim onaj primer oko zamene mozga neorun po neuron sa vestackim neuronima) tj. da li je to ista svest... hm veoma tesko pitanje, iz logicnog zakljucka bi mogli cak da izvedemo da svest, cak sta vise, nije konstantna ni u jednom momentu, sve do mozda nivoa planck-a, posto da se recimo, izvede kopiranje uma, da li bi imali istu svest na dva razlicita mesta u vremenu?

Cak sta vise, ako uzmemo da je um "substrate independent" onda znaci da nam nije bitan medium, nego pattern, tj. kako je nesto uredjeno odredjuje kakva ce svest biti, recimo - mozak se sastoji od gomile bioloskih neurona koji su uredjeni na odredjen nacin, isto tako u ne tako dalekoj buducnosti ce se ovo ponoviti i na nebioloskim sistemima - mikrocipovi, ali daljom analizom mozda daleko u svemiru gde postoji jako mnogo galaksija, zvezda i planeta, mozda bas ta "konstalacija" tj. uredjenost u dadotom momentu zvezda i glaksija predstavlja neciju svest, jer bas kao sto moze da postoji svest u jednom substrat-u, tako moze i u drugom ISTA TA...

To baci coveka u duboko razmisljanje, mozda kopija nase trenutne svesti postoji zapisana na nekom klasteru galaksija, i svesna je svega 2 sekunde, pa zatim usledi prekid (jer pomerise neka zvezda), pa zatim se ponovo nekako zvezde poredjaju i onda ponovo dolazi do uspostavljanja svesti itd.

Zivot je jednostavan ali misteriozan...

kontrapunkt

pre 12 godina

Za osobu postoji samo kontinuitet subjektivne egzistencije. Ovaj kontinuitet se za subjekt nikad ne prekida. Kada smo u nesvesnom stanju postoji kontinuitet pre i posle a izbedju njih je NIŠTA - NULA. Subjekat ne može da iskusi NIŠTA i za njega postoji samo kontinuirano postojanje. Isto je i kod smrti. Čovek NIJE SVESTAN TOGA DA NIJE SVESTAN, nije to neko posmatranje sebe sa strane u nekom poslusvesnom stanju, to je jednostavno NIŠTA i ono za subjekat kao takvo ne postoji. U tom smislu ljudska svest je večna ne u kontekstu vremenskog toka već u logičkom smislu. Smrt se uvek dešava drugima i nikad nama.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Polemika o zivotu i smrti je stara prica od formiranja zdravog razuma do onog danasnjeg
"nezdravog'.Skoro sve naucne disciplene se uplecu u taj predmet,filozofija i psihologija imaju
zauvjek rezervisanu strana a da ne gorimo o religiji koja zahtijeva potpunu kontrolu o doticnom
fizioloskom stanju.Interesantne su i pojedine osobe koje svojim stavovima iznose misljenja i ne
zele da im bilo ko protivreci.Vremenom je ljudski mozak izmislio motor sa neorganskim kompo
nentama koji radi-zivi onoliko dugo koliko mu se ubrizgava jedna energija druge vrste koja se
jednostavno trosi sagorijevanjem da bi doticni motor drzala u zivotu.Svi znamo sta se desava
kada sagorijevanje prestane. Onda,zivot, mozemo slobodno uporedjivati sa motorom organske
prirode gdje je kiseonik materijal koji ga podrzava. Mi ne razbijamo mozak,do sada,kako da
proizvedemo taj "prirodni motor"koji se, eto, radja svake sekunde.On raste umjesto da se gradi
ali mu djelovi imaju vrijeme trajanja isto kao i automobilski."Gradi" se takodje opotrebljava kao
izraz u radjanju ali vrlo nesvjesno.Toliko za sada.
vasilije knezevic, 18 jan. 2012

srbinvanzemaljac

pre 12 godina

Slazem se sa bioloskim i medicinskim konstatcijama o dolasku "smrti" ili zavrsetku "zivota".Jeste,to je korisno znanje radi transplatacije organa i legalnih razloga.Vidim isto da ce medicina moci da produzi sisteme "zivota". ALI isto vidim da ovaj skup intelektualaca totalno promasuje sliku i pocinje da se gubi u filozofiji i pricama o "etnologiji" "sumercima" "enrgiji","kosmologiji" itd.Komentari o "Bogu' i "bibliji" slijede i nazalost su obicna srednjovjekovna primitiva i mrak.Nesto drugo se i nemoze ocekivati od skupine koja je univerzitetski "obrazovana". "Zivot" dolazi iz "Smrti"!To je samo privremena animacija i kristalizacija oblika stvorena gibanjem takozvanih nulicnih polja."Zivot":Ljudski,zivotinjski i biljni je ista stvar kao i zivot "mrtvih" objekata i nebeskih tijela samo naravno mnogo "kraci"(po ljudskom pojmu mjerenja vremena) radi duzine vibracionih talasnih frequencija tih nulicnih polja.Zato se sve zavrsava u "smrti" kada se frekvencije smire putem takozvanog zakona entropije ili jednostavnije shvaceno---raspadanja..(.putovanje svijetla,eksplozija,zvuk,doplerova sifta itd). Zivot i smrt su obicni polariteti strujanja koji su zauzeli odredjene oblike i nalaze se svuda i jesu sam dio u tih polja.Kretanja polja stvaraju jednu beskrajnu "svijest" (radi nepostojanja boljih rijeci) u kojoj postoji beskraj mogucih kombinacija 'postojanja".Ta "svjest" se nalazi u svemu i svacemu i kao takva je krivo nazvana i svacena kao "Bog" od ljudskih kultura i naravno kao "Bog" odbacena od "naucnika" jer je nemoguce uzeti kao ozbiljno da je bog covjek bradonja koji lebdi"vasionom".Nadam se da vam je ovo malo pomoglo da shvatite o cemu se "radi"!

Bivsi mrtvac

pre 12 godina

Malo morbidan naslov ali govorim iz licnog iskustva. Bio sam u klinickoj smrti negde oko 2 minuta i mogu jednostavno da kazem da posle kada sam dosao k svesti nicega se nisam secao u takozvanom prekidu. Nije bilo nikakvih tunela sa nekom svetloscu na kraju tunela ili slicnog, jednostavno tama i najobicniji prekid. Secao sam se trenutaka kada sam poceo da gubim svest, kada mi se neka mrtvacka muka pocela da podize iz stomaka i da me obliva nekakav hladan znoj po celu i onda odjednom tajac.
Kada sam dosao k svesti nicega se nisam secao iz perioda prekida.
Licno smatram da posle smrti jednostavno nema niceg

Mr. Spock

pre 12 godina

A sta je zivot? Po cemu se razlikuje "zivi" atom npr. vodonika od "nezivog"? Imaju li biljke svest? Covek je ima ontoloski (Cogito ergo sum). Ako je svest svojstvena samo zivim bicima, onda je svest u materiji zapravo zivot. Sta to onda covek razlikuje od ostalih zivih bica? Pa, covek veruje... Sta se desava sa svescu kad materija izda (umre)? Ostaje nam samo da verujemo... u Nesto ili u nista...

Marko

pre 12 godina

Zivota?
Mislite svesti?
Covekova svest je skup velikog broja elektricnih impulsa u mozgu,ako taj mozak ne dobija inpute,ako se ohladi,nema ni elektricnih impulsa koji cine svest.
Ali ako je ideja iz Matriksa tacna,da je sve ovo samo hologram,fikcija
,onda nista nije realno,onda je sve moguce.Ako je sve ovo kompjuterska igrica,zako ni fizike su promenljivi parametri.

Fizicar - profesor u srednjoj skoli

pre 12 godina

Ucesnici na festivalu nauke bi trebalo da prate savremena dostignuca iz oblasti kosmologije. Konkretno teorija praska nije vise aktuelna. Procitajte knjigu "Endless Universe", autori Paul J.Steinhardt i Neil Turok. Takodje pogledajte sajt profesora na Kembridzu Neil Turoka i njegove prezentacije o novim saznanjima iz ove oblasti.

God is what you see... , but we are blind...

pre 12 godina

Sa informatičke tačke:
Ako je bog prilikom pravljenja ovog sveta koristio ext particije, onda nam nema povratka...
A ako je koristio NTFS, onda i imamo šanse da nas povrati ;)
Sve religije ko kanda uče da je koristio NTFS...

mojsije

pre 12 godina

sa duhovne tacke gledeista,prvog coveka Bog je stvorio da zivi vecno bez bolesti boli i bez starosti... i to na ZEMLJI. Bog nije promenio svoj naum on ce to i ostvariti ali smo poslusnim ljudima koji veruju u pravoga Boga i u njegovu pisanu rec BIBLIJU.tako da netreba gubiti nadu on je to i zapisao u Bibliju samo treba procitati nista lakse:

Vladimir

pre 12 godina

Evo ja ću da vam otkrijem... ovaj život je verovatno samo igra/san/obrazovanje. Logika je sledeća:
1. Da li će ljudi moći jednog dana da stvore uverljive simulacije života? Hoće, već imamo mozak koji sam od sebe pravi uverljive simulacije kroz snove. Samo je potrebna bolja kontrola nad tim delom mozga.
2. Da li će ljudi koristiti te simulacije za sticanje novih iskustava, zabavu i obrazovanje? Hoće, imajući u vidu koliko ljudi danas to radi kroz igrice, filmove, itd.
3. Iz 1. i 2. sledi da je matematički mnogo verovatnije da smo već u jednoj od brojnih simulacija-igara, nego da je ovo jedini pravi život. Dokaz? Brzina svetlosti - ograničena je sistemski kako ne bismo mogli da budemo brži od sistema koji pravi simulacije. Univerzalnost religija - svi podsvesno mislimo da ima nešto više od ovog života, i to zato što je to istina, samo smo privremeno zaboravili kako bi sve bilo zanimljivije i napetije. Ipak, ko zna koliko koštaju žetoni zato bolje odživeti i ovaj život za sve pare.

CTRA'

pre 12 godina

Има и то буран загробни живот. Зато памет у главу у овом материјалном животу!

Dejan

pre 12 godina

Da, materija je neunistiva, kao sto ste napisali "od cestica jedne zvezde se stvaraju nove" - to je lepo, ali (bar koliko mi znamo) zvezde nemaju svest kao mi, tako da mi i nije bas utesno sto ce od mojih cestica da nastanu neii drugi ljudi.

Bogdan

pre 12 godina

Sve sto je ovde napisano je razmisljanje ambicioznih ljudi, koji na nasu nesrecu kao i vecina nas zivi u vremenima kad nam je naucna literatura mnogo manje dostupna u prevodu na srpskom / Hrvatskom, na nacin na koji je to bila do pre 20god! Poznavanje stranih jezika nam takodje nije jaka strana pa se zato krckamo i vrtimo u nasem loncu a nema nikoga da doda nekakve zacine ili dodatke za ukusniju supu!? Elem. Ako nekoga interesuje evo naslova pisca koji je na ovu temu dospeo na prvoj stranici "the Lance" magazina, a ujedno je i jedno od naj ozbiljnijih knjiga pisana na tu temu.; "Life Goes On" pisac je Pim van Lommel.

Dejan

pre 12 godina

Sa 'duhovnog' aspekta ovo pitanje nema mnogo smisla jer smo oduvek ziveli i uvek cemo ziveti. 'Trenutno' se nalazimo u projekciji realnosti koja ima dimenziju vremena pa pitanja sta je pre i posle imaju smisla.

žalim vas...

pre 12 godina

iskreno mi je žao što moram da pišem ovakav komentar ali današnja nauka je (u filozofskom smislu) na nivou srednjeg veka. Ovo mi liči na diskusiju slepaca koji nagađaju ima li svetlosti! čuli su da tu ima nečega, ali... definitivno živimo u periodu mraka i nenznanja...

cinik

pre 12 godina

apsolutno je bespredmetno nagadjati da li ima ili nema, pošto se niko nije javio sa druge strane. najsmešnije je mi je sledeće: ljudi se kao plaše duhova, zombija, vampira i čega sve ne. pa ja bih bio najsrećniji da vidim i sretnem duha, još i ako može da priča sa mnom fantastično. odmah bih ga pitao neke stvari. tako da ovakve rasprave, kao i to da li postoji bog ili ne, deluju samo na one koji ne umeju da misle svojom glavom

Vladimir

pre 12 godina

Evo ja ću da vam otkrijem... ovaj život je verovatno samo igra/san/obrazovanje. Logika je sledeća:
1. Da li će ljudi moći jednog dana da stvore uverljive simulacije života? Hoće, već imamo mozak koji sam od sebe pravi uverljive simulacije kroz snove. Samo je potrebna bolja kontrola nad tim delom mozga.
2. Da li će ljudi koristiti te simulacije za sticanje novih iskustava, zabavu i obrazovanje? Hoće, imajući u vidu koliko ljudi danas to radi kroz igrice, filmove, itd.
3. Iz 1. i 2. sledi da je matematički mnogo verovatnije da smo već u jednoj od brojnih simulacija-igara, nego da je ovo jedini pravi život. Dokaz? Brzina svetlosti - ograničena je sistemski kako ne bismo mogli da budemo brži od sistema koji pravi simulacije. Univerzalnost religija - svi podsvesno mislimo da ima nešto više od ovog života, i to zato što je to istina, samo smo privremeno zaboravili kako bi sve bilo zanimljivije i napetije. Ipak, ko zna koliko koštaju žetoni zato bolje odživeti i ovaj život za sve pare.

cinik

pre 12 godina

apsolutno je bespredmetno nagadjati da li ima ili nema, pošto se niko nije javio sa druge strane. najsmešnije je mi je sledeće: ljudi se kao plaše duhova, zombija, vampira i čega sve ne. pa ja bih bio najsrećniji da vidim i sretnem duha, još i ako može da priča sa mnom fantastično. odmah bih ga pitao neke stvari. tako da ovakve rasprave, kao i to da li postoji bog ili ne, deluju samo na one koji ne umeju da misle svojom glavom

žalim vas...

pre 12 godina

iskreno mi je žao što moram da pišem ovakav komentar ali današnja nauka je (u filozofskom smislu) na nivou srednjeg veka. Ovo mi liči na diskusiju slepaca koji nagađaju ima li svetlosti! čuli su da tu ima nečega, ali... definitivno živimo u periodu mraka i nenznanja...

Dejan

pre 12 godina

Da, materija je neunistiva, kao sto ste napisali "od cestica jedne zvezde se stvaraju nove" - to je lepo, ali (bar koliko mi znamo) zvezde nemaju svest kao mi, tako da mi i nije bas utesno sto ce od mojih cestica da nastanu neii drugi ljudi.

CTRA'

pre 12 godina

Има и то буран загробни живот. Зато памет у главу у овом материјалном животу!

Dejan

pre 12 godina

Sa 'duhovnog' aspekta ovo pitanje nema mnogo smisla jer smo oduvek ziveli i uvek cemo ziveti. 'Trenutno' se nalazimo u projekciji realnosti koja ima dimenziju vremena pa pitanja sta je pre i posle imaju smisla.

God is what you see... , but we are blind...

pre 12 godina

Sa informatičke tačke:
Ako je bog prilikom pravljenja ovog sveta koristio ext particije, onda nam nema povratka...
A ako je koristio NTFS, onda i imamo šanse da nas povrati ;)
Sve religije ko kanda uče da je koristio NTFS...

kontrapunkt

pre 12 godina

Za osobu postoji samo kontinuitet subjektivne egzistencije. Ovaj kontinuitet se za subjekt nikad ne prekida. Kada smo u nesvesnom stanju postoji kontinuitet pre i posle a izbedju njih je NIŠTA - NULA. Subjekat ne može da iskusi NIŠTA i za njega postoji samo kontinuirano postojanje. Isto je i kod smrti. Čovek NIJE SVESTAN TOGA DA NIJE SVESTAN, nije to neko posmatranje sebe sa strane u nekom poslusvesnom stanju, to je jednostavno NIŠTA i ono za subjekat kao takvo ne postoji. U tom smislu ljudska svest je večna ne u kontekstu vremenskog toka već u logičkom smislu. Smrt se uvek dešava drugima i nikad nama.

Bivsi mrtvac

pre 12 godina

Malo morbidan naslov ali govorim iz licnog iskustva. Bio sam u klinickoj smrti negde oko 2 minuta i mogu jednostavno da kazem da posle kada sam dosao k svesti nicega se nisam secao u takozvanom prekidu. Nije bilo nikakvih tunela sa nekom svetloscu na kraju tunela ili slicnog, jednostavno tama i najobicniji prekid. Secao sam se trenutaka kada sam poceo da gubim svest, kada mi se neka mrtvacka muka pocela da podize iz stomaka i da me obliva nekakav hladan znoj po celu i onda odjednom tajac.
Kada sam dosao k svesti nicega se nisam secao iz perioda prekida.
Licno smatram da posle smrti jednostavno nema niceg

Marko

pre 12 godina

Zivota?
Mislite svesti?
Covekova svest je skup velikog broja elektricnih impulsa u mozgu,ako taj mozak ne dobija inpute,ako se ohladi,nema ni elektricnih impulsa koji cine svest.
Ali ako je ideja iz Matriksa tacna,da je sve ovo samo hologram,fikcija
,onda nista nije realno,onda je sve moguce.Ako je sve ovo kompjuterska igrica,zako ni fizike su promenljivi parametri.

Bogdan

pre 12 godina

Sve sto je ovde napisano je razmisljanje ambicioznih ljudi, koji na nasu nesrecu kao i vecina nas zivi u vremenima kad nam je naucna literatura mnogo manje dostupna u prevodu na srpskom / Hrvatskom, na nacin na koji je to bila do pre 20god! Poznavanje stranih jezika nam takodje nije jaka strana pa se zato krckamo i vrtimo u nasem loncu a nema nikoga da doda nekakve zacine ili dodatke za ukusniju supu!? Elem. Ako nekoga interesuje evo naslova pisca koji je na ovu temu dospeo na prvoj stranici "the Lance" magazina, a ujedno je i jedno od naj ozbiljnijih knjiga pisana na tu temu.; "Life Goes On" pisac je Pim van Lommel.

mojsije

pre 12 godina

sa duhovne tacke gledeista,prvog coveka Bog je stvorio da zivi vecno bez bolesti boli i bez starosti... i to na ZEMLJI. Bog nije promenio svoj naum on ce to i ostvariti ali smo poslusnim ljudima koji veruju u pravoga Boga i u njegovu pisanu rec BIBLIJU.tako da netreba gubiti nadu on je to i zapisao u Bibliju samo treba procitati nista lakse:

Fizicar - profesor u srednjoj skoli

pre 12 godina

Ucesnici na festivalu nauke bi trebalo da prate savremena dostignuca iz oblasti kosmologije. Konkretno teorija praska nije vise aktuelna. Procitajte knjigu "Endless Universe", autori Paul J.Steinhardt i Neil Turok. Takodje pogledajte sajt profesora na Kembridzu Neil Turoka i njegove prezentacije o novim saznanjima iz ove oblasti.

patriJota

pre 12 godina

@kontrapunkt dobar odgovor, kladim se da ovi sto udaraju minuse ne razumeju ni jedan posto od toga sto si rekao...

Elem, interesanta polemika se bas vodi oko toga da li je um "substrate independent" i da li se svest ocuvava ako postoji kontinuitet (ne moram da navodim onaj primer oko zamene mozga neorun po neuron sa vestackim neuronima) tj. da li je to ista svest... hm veoma tesko pitanje, iz logicnog zakljucka bi mogli cak da izvedemo da svest, cak sta vise, nije konstantna ni u jednom momentu, sve do mozda nivoa planck-a, posto da se recimo, izvede kopiranje uma, da li bi imali istu svest na dva razlicita mesta u vremenu?

Cak sta vise, ako uzmemo da je um "substrate independent" onda znaci da nam nije bitan medium, nego pattern, tj. kako je nesto uredjeno odredjuje kakva ce svest biti, recimo - mozak se sastoji od gomile bioloskih neurona koji su uredjeni na odredjen nacin, isto tako u ne tako dalekoj buducnosti ce se ovo ponoviti i na nebioloskim sistemima - mikrocipovi, ali daljom analizom mozda daleko u svemiru gde postoji jako mnogo galaksija, zvezda i planeta, mozda bas ta "konstalacija" tj. uredjenost u dadotom momentu zvezda i glaksija predstavlja neciju svest, jer bas kao sto moze da postoji svest u jednom substrat-u, tako moze i u drugom ISTA TA...

To baci coveka u duboko razmisljanje, mozda kopija nase trenutne svesti postoji zapisana na nekom klasteru galaksija, i svesna je svega 2 sekunde, pa zatim usledi prekid (jer pomerise neka zvezda), pa zatim se ponovo nekako zvezde poredjaju i onda ponovo dolazi do uspostavljanja svesti itd.

Zivot je jednostavan ali misteriozan...

Mr. Spock

pre 12 godina

A sta je zivot? Po cemu se razlikuje "zivi" atom npr. vodonika od "nezivog"? Imaju li biljke svest? Covek je ima ontoloski (Cogito ergo sum). Ako je svest svojstvena samo zivim bicima, onda je svest u materiji zapravo zivot. Sta to onda covek razlikuje od ostalih zivih bica? Pa, covek veruje... Sta se desava sa svescu kad materija izda (umre)? Ostaje nam samo da verujemo... u Nesto ili u nista...

Goran S.

pre 12 godina

Klasika, mnogo govore, nista ne kazu.
A i neko je pokusao biti interesantan sa naslovom, pa ako misli da ima isto znacenje kao "ima li zivota nakon smrti" vara se, ne znaci isto.
Pitanje "ima li zaista smrti posle zivota" znaci da posto neko umre, nalazi se u nekom obliku svesti i zivota, pa da li u tom obliku postoji vecno ili moze i u njemu okoncati.
Covek koji je umro, prestanu mu raditi sve funkcije mozga. Sad pitanje je da li je samo prestanak dotoka i protoka krvi kroz mozak zasluzan za njegovo odumiranje i otkazivanje i onda da li je on superioran u odnosu na ostale organe, da li bi on mogao biti vecniji od ostalik, ako jeste, onda bi zivot mogli produziti tako sto bi on dobio novo telo, znaci ne presadjivanjem glave na drugo telo vec samo mozga, ali za to je medicina jos uvek jako daleko jer prekompleksno je, jer mozak se ne moze povezati sa telom kao dvd skartom sa tv, povezivanje je vise nego kompleksno jer sama stvar kada se covek udari u glavu i najmanje pomeranje mozga moze doci do prestanka rada vise mozdanih funkcija i ako su aktivne samo 10%, zamislite koliko ih bi prestalo sa radom da mozak koristimo u vecem procentu.
Medjutim tako nesto svet ne bi ni dozvolio da se izvodi i da je moguce jer je nehumano. A da bi se to izvodilo na human nacin, dunavom ce proteci jos malo vode ipak.
Price o dusi i njenom oslobadjanju nakon smrti,ipak su price za malu decu i verovatno su pokrenute u cilju da bi se lik i ime pokojnika postovalo nakon smrti, znaci u plemenitom cilju.
Mozak je to na sta se treba bazirati u proucavanju i dolazenju do istine. Kada umre covek. njegov mozak ne daje nikakve impulse i signale da funkionise, ne daje signale, ali, mozda ipak za neke njegove funkcije kao sto rekoh ne treba krv, kao sto je stanje sna u kome nemamo svest postojanja u realnom vremenu i prostoru.
Mozda se tada aktiviraju svi ti ostali neaktivni za zivota delovi mozga.
Pretpostavljam da kada bi ljudski mozak radio 100% covek mogao ciniti sto nije i najludja masta iznedrila. Najbitnije, samolecenje, regeneracija, komunikacija putem misli na neogranicenu udaljenost, naravno i kosmicku.
Zamislite pitate zenu gde je, a ona vam kaze "na serbatriusu" a vi, "cek gde je to bese?" a ona kaze "pa kako se ne secas bili smo ovde pre samo 5468 godina,pa tu je 4876 galaksija od suncevog sistema nase zemlje" a vi "aaa, pa dobro blizu si, ja pomislih ko zna gde, evo me sacekaj sekund".

vasilije knezevic

pre 12 godina

Polemika o zivotu i smrti je stara prica od formiranja zdravog razuma do onog danasnjeg
"nezdravog'.Skoro sve naucne disciplene se uplecu u taj predmet,filozofija i psihologija imaju
zauvjek rezervisanu strana a da ne gorimo o religiji koja zahtijeva potpunu kontrolu o doticnom
fizioloskom stanju.Interesantne su i pojedine osobe koje svojim stavovima iznose misljenja i ne
zele da im bilo ko protivreci.Vremenom je ljudski mozak izmislio motor sa neorganskim kompo
nentama koji radi-zivi onoliko dugo koliko mu se ubrizgava jedna energija druge vrste koja se
jednostavno trosi sagorijevanjem da bi doticni motor drzala u zivotu.Svi znamo sta se desava
kada sagorijevanje prestane. Onda,zivot, mozemo slobodno uporedjivati sa motorom organske
prirode gdje je kiseonik materijal koji ga podrzava. Mi ne razbijamo mozak,do sada,kako da
proizvedemo taj "prirodni motor"koji se, eto, radja svake sekunde.On raste umjesto da se gradi
ali mu djelovi imaju vrijeme trajanja isto kao i automobilski."Gradi" se takodje opotrebljava kao
izraz u radjanju ali vrlo nesvjesno.Toliko za sada.
vasilije knezevic, 18 jan. 2012

srbinvanzemaljac

pre 12 godina

Slazem se sa bioloskim i medicinskim konstatcijama o dolasku "smrti" ili zavrsetku "zivota".Jeste,to je korisno znanje radi transplatacije organa i legalnih razloga.Vidim isto da ce medicina moci da produzi sisteme "zivota". ALI isto vidim da ovaj skup intelektualaca totalno promasuje sliku i pocinje da se gubi u filozofiji i pricama o "etnologiji" "sumercima" "enrgiji","kosmologiji" itd.Komentari o "Bogu' i "bibliji" slijede i nazalost su obicna srednjovjekovna primitiva i mrak.Nesto drugo se i nemoze ocekivati od skupine koja je univerzitetski "obrazovana". "Zivot" dolazi iz "Smrti"!To je samo privremena animacija i kristalizacija oblika stvorena gibanjem takozvanih nulicnih polja."Zivot":Ljudski,zivotinjski i biljni je ista stvar kao i zivot "mrtvih" objekata i nebeskih tijela samo naravno mnogo "kraci"(po ljudskom pojmu mjerenja vremena) radi duzine vibracionih talasnih frequencija tih nulicnih polja.Zato se sve zavrsava u "smrti" kada se frekvencije smire putem takozvanog zakona entropije ili jednostavnije shvaceno---raspadanja..(.putovanje svijetla,eksplozija,zvuk,doplerova sifta itd). Zivot i smrt su obicni polariteti strujanja koji su zauzeli odredjene oblike i nalaze se svuda i jesu sam dio u tih polja.Kretanja polja stvaraju jednu beskrajnu "svijest" (radi nepostojanja boljih rijeci) u kojoj postoji beskraj mogucih kombinacija 'postojanja".Ta "svjest" se nalazi u svemu i svacemu i kao takva je krivo nazvana i svacena kao "Bog" od ljudskih kultura i naravno kao "Bog" odbacena od "naucnika" jer je nemoguce uzeti kao ozbiljno da je bog covjek bradonja koji lebdi"vasionom".Nadam se da vam je ovo malo pomoglo da shvatite o cemu se "radi"!

vladislav zivkovic

pre 12 godina

Smrt zvezde nije isto sto i smrt zivog bica,mislim da je ovaj skup nekompetentan.Ako je , po naucnicima prvobitna i sveukupna materija nastala iz jezgra velicine vrha eksera u koji je bila sabijena do "Big Bena" onda se ne moze reci da je svemir nastao iz niceg.Prvobitna materija ima oca.Zovemo ga Bog.Smrt se ne moze pojmiti ovakvom kakvom je prikazuje tzv. nauka.Pre tridesetak godina u USA su eksperimentisali sa umirucim ljudima koji su pristali da skoncaju u retorti koja je apsolutno izolovana.Pri umiranju iz te stvari je uspevala da "izadje"masa od nekih 800grama,toliko je merenje pokazalo..Na kraju,naucnici bi izgubili posao kad bi priznali da se ta materija zove DUSA.Big krash,kako oni zovu propast ili smrt svemira je zamka u koju nauka upada.I kad sve to budwe kao sto oni kazu,nestane sunca i planeta i svega,ostace prazan,beskonacan prostor,tumaciv jedino Bogom.

mojsije

pre 12 godina

sa duhovne tacke gledeista,prvog coveka Bog je stvorio da zivi vecno bez bolesti boli i bez starosti... i to na ZEMLJI. Bog nije promenio svoj naum on ce to i ostvariti ali smo poslusnim ljudima koji veruju u pravoga Boga i u njegovu pisanu rec BIBLIJU.tako da netreba gubiti nadu on je to i zapisao u Bibliju samo treba procitati nista lakse:

CTRA'

pre 12 godina

Има и то буран загробни живот. Зато памет у главу у овом материјалном животу!

cinik

pre 12 godina

apsolutno je bespredmetno nagadjati da li ima ili nema, pošto se niko nije javio sa druge strane. najsmešnije je mi je sledeće: ljudi se kao plaše duhova, zombija, vampira i čega sve ne. pa ja bih bio najsrećniji da vidim i sretnem duha, još i ako može da priča sa mnom fantastično. odmah bih ga pitao neke stvari. tako da ovakve rasprave, kao i to da li postoji bog ili ne, deluju samo na one koji ne umeju da misle svojom glavom

žalim vas...

pre 12 godina

iskreno mi je žao što moram da pišem ovakav komentar ali današnja nauka je (u filozofskom smislu) na nivou srednjeg veka. Ovo mi liči na diskusiju slepaca koji nagađaju ima li svetlosti! čuli su da tu ima nečega, ali... definitivno živimo u periodu mraka i nenznanja...

Dejan

pre 12 godina

Sa 'duhovnog' aspekta ovo pitanje nema mnogo smisla jer smo oduvek ziveli i uvek cemo ziveti. 'Trenutno' se nalazimo u projekciji realnosti koja ima dimenziju vremena pa pitanja sta je pre i posle imaju smisla.

Fizicar - profesor u srednjoj skoli

pre 12 godina

Ucesnici na festivalu nauke bi trebalo da prate savremena dostignuca iz oblasti kosmologije. Konkretno teorija praska nije vise aktuelna. Procitajte knjigu "Endless Universe", autori Paul J.Steinhardt i Neil Turok. Takodje pogledajte sajt profesora na Kembridzu Neil Turoka i njegove prezentacije o novim saznanjima iz ove oblasti.

Vladimir

pre 12 godina

Evo ja ću da vam otkrijem... ovaj život je verovatno samo igra/san/obrazovanje. Logika je sledeća:
1. Da li će ljudi moći jednog dana da stvore uverljive simulacije života? Hoće, već imamo mozak koji sam od sebe pravi uverljive simulacije kroz snove. Samo je potrebna bolja kontrola nad tim delom mozga.
2. Da li će ljudi koristiti te simulacije za sticanje novih iskustava, zabavu i obrazovanje? Hoće, imajući u vidu koliko ljudi danas to radi kroz igrice, filmove, itd.
3. Iz 1. i 2. sledi da je matematički mnogo verovatnije da smo već u jednoj od brojnih simulacija-igara, nego da je ovo jedini pravi život. Dokaz? Brzina svetlosti - ograničena je sistemski kako ne bismo mogli da budemo brži od sistema koji pravi simulacije. Univerzalnost religija - svi podsvesno mislimo da ima nešto više od ovog života, i to zato što je to istina, samo smo privremeno zaboravili kako bi sve bilo zanimljivije i napetije. Ipak, ko zna koliko koštaju žetoni zato bolje odživeti i ovaj život za sve pare.

God is what you see... , but we are blind...

pre 12 godina

Sa informatičke tačke:
Ako je bog prilikom pravljenja ovog sveta koristio ext particije, onda nam nema povratka...
A ako je koristio NTFS, onda i imamo šanse da nas povrati ;)
Sve religije ko kanda uče da je koristio NTFS...

Dejan

pre 12 godina

Da, materija je neunistiva, kao sto ste napisali "od cestica jedne zvezde se stvaraju nove" - to je lepo, ali (bar koliko mi znamo) zvezde nemaju svest kao mi, tako da mi i nije bas utesno sto ce od mojih cestica da nastanu neii drugi ljudi.

Marko

pre 12 godina

Zivota?
Mislite svesti?
Covekova svest je skup velikog broja elektricnih impulsa u mozgu,ako taj mozak ne dobija inpute,ako se ohladi,nema ni elektricnih impulsa koji cine svest.
Ali ako je ideja iz Matriksa tacna,da je sve ovo samo hologram,fikcija
,onda nista nije realno,onda je sve moguce.Ako je sve ovo kompjuterska igrica,zako ni fizike su promenljivi parametri.

Bivsi mrtvac

pre 12 godina

Malo morbidan naslov ali govorim iz licnog iskustva. Bio sam u klinickoj smrti negde oko 2 minuta i mogu jednostavno da kazem da posle kada sam dosao k svesti nicega se nisam secao u takozvanom prekidu. Nije bilo nikakvih tunela sa nekom svetloscu na kraju tunela ili slicnog, jednostavno tama i najobicniji prekid. Secao sam se trenutaka kada sam poceo da gubim svest, kada mi se neka mrtvacka muka pocela da podize iz stomaka i da me obliva nekakav hladan znoj po celu i onda odjednom tajac.
Kada sam dosao k svesti nicega se nisam secao iz perioda prekida.
Licno smatram da posle smrti jednostavno nema niceg

srbinvanzemaljac

pre 12 godina

Slazem se sa bioloskim i medicinskim konstatcijama o dolasku "smrti" ili zavrsetku "zivota".Jeste,to je korisno znanje radi transplatacije organa i legalnih razloga.Vidim isto da ce medicina moci da produzi sisteme "zivota". ALI isto vidim da ovaj skup intelektualaca totalno promasuje sliku i pocinje da se gubi u filozofiji i pricama o "etnologiji" "sumercima" "enrgiji","kosmologiji" itd.Komentari o "Bogu' i "bibliji" slijede i nazalost su obicna srednjovjekovna primitiva i mrak.Nesto drugo se i nemoze ocekivati od skupine koja je univerzitetski "obrazovana". "Zivot" dolazi iz "Smrti"!To je samo privremena animacija i kristalizacija oblika stvorena gibanjem takozvanih nulicnih polja."Zivot":Ljudski,zivotinjski i biljni je ista stvar kao i zivot "mrtvih" objekata i nebeskih tijela samo naravno mnogo "kraci"(po ljudskom pojmu mjerenja vremena) radi duzine vibracionih talasnih frequencija tih nulicnih polja.Zato se sve zavrsava u "smrti" kada se frekvencije smire putem takozvanog zakona entropije ili jednostavnije shvaceno---raspadanja..(.putovanje svijetla,eksplozija,zvuk,doplerova sifta itd). Zivot i smrt su obicni polariteti strujanja koji su zauzeli odredjene oblike i nalaze se svuda i jesu sam dio u tih polja.Kretanja polja stvaraju jednu beskrajnu "svijest" (radi nepostojanja boljih rijeci) u kojoj postoji beskraj mogucih kombinacija 'postojanja".Ta "svjest" se nalazi u svemu i svacemu i kao takva je krivo nazvana i svacena kao "Bog" od ljudskih kultura i naravno kao "Bog" odbacena od "naucnika" jer je nemoguce uzeti kao ozbiljno da je bog covjek bradonja koji lebdi"vasionom".Nadam se da vam je ovo malo pomoglo da shvatite o cemu se "radi"!

Goran S.

pre 12 godina

Klasika, mnogo govore, nista ne kazu.
A i neko je pokusao biti interesantan sa naslovom, pa ako misli da ima isto znacenje kao "ima li zivota nakon smrti" vara se, ne znaci isto.
Pitanje "ima li zaista smrti posle zivota" znaci da posto neko umre, nalazi se u nekom obliku svesti i zivota, pa da li u tom obliku postoji vecno ili moze i u njemu okoncati.
Covek koji je umro, prestanu mu raditi sve funkcije mozga. Sad pitanje je da li je samo prestanak dotoka i protoka krvi kroz mozak zasluzan za njegovo odumiranje i otkazivanje i onda da li je on superioran u odnosu na ostale organe, da li bi on mogao biti vecniji od ostalik, ako jeste, onda bi zivot mogli produziti tako sto bi on dobio novo telo, znaci ne presadjivanjem glave na drugo telo vec samo mozga, ali za to je medicina jos uvek jako daleko jer prekompleksno je, jer mozak se ne moze povezati sa telom kao dvd skartom sa tv, povezivanje je vise nego kompleksno jer sama stvar kada se covek udari u glavu i najmanje pomeranje mozga moze doci do prestanka rada vise mozdanih funkcija i ako su aktivne samo 10%, zamislite koliko ih bi prestalo sa radom da mozak koristimo u vecem procentu.
Medjutim tako nesto svet ne bi ni dozvolio da se izvodi i da je moguce jer je nehumano. A da bi se to izvodilo na human nacin, dunavom ce proteci jos malo vode ipak.
Price o dusi i njenom oslobadjanju nakon smrti,ipak su price za malu decu i verovatno su pokrenute u cilju da bi se lik i ime pokojnika postovalo nakon smrti, znaci u plemenitom cilju.
Mozak je to na sta se treba bazirati u proucavanju i dolazenju do istine. Kada umre covek. njegov mozak ne daje nikakve impulse i signale da funkionise, ne daje signale, ali, mozda ipak za neke njegove funkcije kao sto rekoh ne treba krv, kao sto je stanje sna u kome nemamo svest postojanja u realnom vremenu i prostoru.
Mozda se tada aktiviraju svi ti ostali neaktivni za zivota delovi mozga.
Pretpostavljam da kada bi ljudski mozak radio 100% covek mogao ciniti sto nije i najludja masta iznedrila. Najbitnije, samolecenje, regeneracija, komunikacija putem misli na neogranicenu udaljenost, naravno i kosmicku.
Zamislite pitate zenu gde je, a ona vam kaze "na serbatriusu" a vi, "cek gde je to bese?" a ona kaze "pa kako se ne secas bili smo ovde pre samo 5468 godina,pa tu je 4876 galaksija od suncevog sistema nase zemlje" a vi "aaa, pa dobro blizu si, ja pomislih ko zna gde, evo me sacekaj sekund".

Bogdan

pre 12 godina

Sve sto je ovde napisano je razmisljanje ambicioznih ljudi, koji na nasu nesrecu kao i vecina nas zivi u vremenima kad nam je naucna literatura mnogo manje dostupna u prevodu na srpskom / Hrvatskom, na nacin na koji je to bila do pre 20god! Poznavanje stranih jezika nam takodje nije jaka strana pa se zato krckamo i vrtimo u nasem loncu a nema nikoga da doda nekakve zacine ili dodatke za ukusniju supu!? Elem. Ako nekoga interesuje evo naslova pisca koji je na ovu temu dospeo na prvoj stranici "the Lance" magazina, a ujedno je i jedno od naj ozbiljnijih knjiga pisana na tu temu.; "Life Goes On" pisac je Pim van Lommel.

kontrapunkt

pre 12 godina

Za osobu postoji samo kontinuitet subjektivne egzistencije. Ovaj kontinuitet se za subjekt nikad ne prekida. Kada smo u nesvesnom stanju postoji kontinuitet pre i posle a izbedju njih je NIŠTA - NULA. Subjekat ne može da iskusi NIŠTA i za njega postoji samo kontinuirano postojanje. Isto je i kod smrti. Čovek NIJE SVESTAN TOGA DA NIJE SVESTAN, nije to neko posmatranje sebe sa strane u nekom poslusvesnom stanju, to je jednostavno NIŠTA i ono za subjekat kao takvo ne postoji. U tom smislu ljudska svest je večna ne u kontekstu vremenskog toka već u logičkom smislu. Smrt se uvek dešava drugima i nikad nama.

Mr. Spock

pre 12 godina

A sta je zivot? Po cemu se razlikuje "zivi" atom npr. vodonika od "nezivog"? Imaju li biljke svest? Covek je ima ontoloski (Cogito ergo sum). Ako je svest svojstvena samo zivim bicima, onda je svest u materiji zapravo zivot. Sta to onda covek razlikuje od ostalih zivih bica? Pa, covek veruje... Sta se desava sa svescu kad materija izda (umre)? Ostaje nam samo da verujemo... u Nesto ili u nista...

vladislav zivkovic

pre 12 godina

Smrt zvezde nije isto sto i smrt zivog bica,mislim da je ovaj skup nekompetentan.Ako je , po naucnicima prvobitna i sveukupna materija nastala iz jezgra velicine vrha eksera u koji je bila sabijena do "Big Bena" onda se ne moze reci da je svemir nastao iz niceg.Prvobitna materija ima oca.Zovemo ga Bog.Smrt se ne moze pojmiti ovakvom kakvom je prikazuje tzv. nauka.Pre tridesetak godina u USA su eksperimentisali sa umirucim ljudima koji su pristali da skoncaju u retorti koja je apsolutno izolovana.Pri umiranju iz te stvari je uspevala da "izadje"masa od nekih 800grama,toliko je merenje pokazalo..Na kraju,naucnici bi izgubili posao kad bi priznali da se ta materija zove DUSA.Big krash,kako oni zovu propast ili smrt svemira je zamka u koju nauka upada.I kad sve to budwe kao sto oni kazu,nestane sunca i planeta i svega,ostace prazan,beskonacan prostor,tumaciv jedino Bogom.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Polemika o zivotu i smrti je stara prica od formiranja zdravog razuma do onog danasnjeg
"nezdravog'.Skoro sve naucne disciplene se uplecu u taj predmet,filozofija i psihologija imaju
zauvjek rezervisanu strana a da ne gorimo o religiji koja zahtijeva potpunu kontrolu o doticnom
fizioloskom stanju.Interesantne su i pojedine osobe koje svojim stavovima iznose misljenja i ne
zele da im bilo ko protivreci.Vremenom je ljudski mozak izmislio motor sa neorganskim kompo
nentama koji radi-zivi onoliko dugo koliko mu se ubrizgava jedna energija druge vrste koja se
jednostavno trosi sagorijevanjem da bi doticni motor drzala u zivotu.Svi znamo sta se desava
kada sagorijevanje prestane. Onda,zivot, mozemo slobodno uporedjivati sa motorom organske
prirode gdje je kiseonik materijal koji ga podrzava. Mi ne razbijamo mozak,do sada,kako da
proizvedemo taj "prirodni motor"koji se, eto, radja svake sekunde.On raste umjesto da se gradi
ali mu djelovi imaju vrijeme trajanja isto kao i automobilski."Gradi" se takodje opotrebljava kao
izraz u radjanju ali vrlo nesvjesno.Toliko za sada.
vasilije knezevic, 18 jan. 2012

patriJota

pre 12 godina

@kontrapunkt dobar odgovor, kladim se da ovi sto udaraju minuse ne razumeju ni jedan posto od toga sto si rekao...

Elem, interesanta polemika se bas vodi oko toga da li je um "substrate independent" i da li se svest ocuvava ako postoji kontinuitet (ne moram da navodim onaj primer oko zamene mozga neorun po neuron sa vestackim neuronima) tj. da li je to ista svest... hm veoma tesko pitanje, iz logicnog zakljucka bi mogli cak da izvedemo da svest, cak sta vise, nije konstantna ni u jednom momentu, sve do mozda nivoa planck-a, posto da se recimo, izvede kopiranje uma, da li bi imali istu svest na dva razlicita mesta u vremenu?

Cak sta vise, ako uzmemo da je um "substrate independent" onda znaci da nam nije bitan medium, nego pattern, tj. kako je nesto uredjeno odredjuje kakva ce svest biti, recimo - mozak se sastoji od gomile bioloskih neurona koji su uredjeni na odredjen nacin, isto tako u ne tako dalekoj buducnosti ce se ovo ponoviti i na nebioloskim sistemima - mikrocipovi, ali daljom analizom mozda daleko u svemiru gde postoji jako mnogo galaksija, zvezda i planeta, mozda bas ta "konstalacija" tj. uredjenost u dadotom momentu zvezda i glaksija predstavlja neciju svest, jer bas kao sto moze da postoji svest u jednom substrat-u, tako moze i u drugom ISTA TA...

To baci coveka u duboko razmisljanje, mozda kopija nase trenutne svesti postoji zapisana na nekom klasteru galaksija, i svesna je svega 2 sekunde, pa zatim usledi prekid (jer pomerise neka zvezda), pa zatim se ponovo nekako zvezde poredjaju i onda ponovo dolazi do uspostavljanja svesti itd.

Zivot je jednostavan ali misteriozan...