Aktuelno

Četvrtak, 08.07.2021.

15:01

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

Izvor: B92

Zašto nas Ilon Mask uèi èiji je Nikola Tesla? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

220 Komentari

Sortiraj po:

Brica

pre 2 godine

Hahahaha...Svadja oko porekla???!!!Koliko komentatora je bilo u muzeju NT???Koliko skola vode decu u muzej NT???Mate Rimac kaze da mu je Tesla zivotna inspiracija a vecini komentatora je zivotna inspiracija neki pop,vojvoda,djeneral,marsal i sl.

Djoka Proka

pre 2 godine

Bespotrebna su ova nasa trvenja oko Teslinog porekla. Cim nestane hrvatska drzave nestace i dileme ko je Tesla,nestace mnogih 'hrvata' koji to postase dekretom ili iz nuzde, vratice se sve na svoje mesto gde je od uvek i bilo. Hrvatska drzava, na veliko zaljenje svih 'tvrdih Hrvata' trajace dok traje podrska inostranih mocnika koji su je I stvorili, isto sada kao I prvi put 1941. Dakle, bez brige 'braco Hrvati', uzivajte dok traje predstava. Lijep pozdrav svima;)

@mateo

pre 2 godine

Inace, tamo se nije prelazilo u pravoslavlje, vec u katolicanstvo. Velik deo Srba posle pada srpskog carstva u Dalmaciji prodaje veru za veceru i prihvata katolicku veru (tzv. krivoslavlje ili kriva vera, u narodu) nadajuci se da ce jednog dana se vratiti staroj veri. Nada se javlja krajem XIX veka ali onda neki novi, poaustrougareni Srbi katolici kmetovi pocinju mrznju prema slobodnim Srbima pravoslavcima koji su bili vojnici Austrougarske carevine, i nastaje razdor koji ce verovatno trajati do sudnjega dana.

@mateo

pre 2 godine

Prvo i prvo, Tesla je isao u srpsku skolu, ucio srpski jezik u Austrougarskoj. Kakva hrvatska, kakvi bakraci. Otac i majka su mu generacijama Srbi, svestenici svi sa majcine i sa oceve strane. Nikola je fakofje trebao biti Srbin, ali je u manastiru Sisatovcu, da srpskom (gle cuda) danasnja Srbija, gde mu je stric bio glavesina a koji su kasnije ustase opljackale 1942., odlucio da se bavi elektrikom. Rodjen u srpskoj vojnoj Krajini, od davnina srpskom zemljom zvanoj, Tesla odlazi na studije u Prag pa Budimpestu, pa Pariz pa u Njujor,. Nikada nigde nije sebe povezivao sa hrvatskom, koja nije ni postojala, vec sa Austrougarskom cija je domumenta imao. Izjasnjavao se iskljucivo kao Srbin, kasnije kao Amerikanac srpskog porekla. To je jedina cinjenica. Hrvati su spalili kucu 1941. i 1991. a brojni clanovi njegove porodice ubijeni su od hrvata u Jadovnu i Jasenovcu. Da je Tesla kojim slucajem bio Hrvatskoj i on bi bio ubijen. Njegov rodjak Budisavlhevic da se umili Titu, izgovorio je laz koju je navodno Tesla rekao, sto je apsolutna neistina. Tesla se ponosio sto je njegovo delo delo jednog Srbina (poseta Beogradu) a izjasnjavao se svuda kao Amerikanac srpskog porekla. Teslu je pomagala Jugoslovenska vlada u Londonu. Inace vi hrvati mozete se ponositi samo koljqcima i nobelovac Ivo Andric, rodjeni Srbin katolik, izjasnjavao se kao Srbin.

@Petar Prvi

pre 2 godine

Tesla jeste odbio Lenjina, ali postoji vise pisama u kojima se dopisuje sa Lenjinom. Lenjin mu je nudio sve resurse SSSR ali je Tesla ipak odbio. Jedan od razloga he bio sto nije voleo komuniste a i SSSR u to vreme nije bio na stepenu razvoja da pruzi bazu zaTeslina istrazivanja. Za covecanstvo bi to svakako bilo bolje. Zato sada Rusi navode Popova za pronalaske koje je Tesla pronasao pre njega. Upravo u pismima Lenjinu Tesla se izjasnjava kao Amerikanac srpskog porekla. Nista drugo. Ovo sa hrvatskom je laz.

Kralj licno je slao Tesli n9vac, kao vid penzije, pred kraj Teslinog zivota. Kralj Pefar je i posetio Teslu u hotelu Njujorker gde je Tesla bio razocaran sa hrvatskim ubijanjem njegovog, srpskog naroda. Kralj Petar je mozda preko Tesle hteo doci i do lobista u SAD, to je pitanje, ali u to vreme Jugoslovenska vojska u otadzbini ima apsolutnu podrsku vlade SAD. Ta podrska nije izostala i kada su Drazu Mihajlovica komunisti osudili na smrt. Predsednik Truman ga je odlikovao najvisim odlikovanjem SAD-a za podrsku u ratnim operacijama, da sad ne duzim oko tog aspekta.

@Sava

pre 2 godine

Apsolutno netacno, Tesla se nikada nije ponosio Hrvatskom niti je ikada spomi jao Hrvatsku. Tesla je javno izjavljivao da se "ponosi sto je njegovo delo jednog Srbina" (govor pri poseti Beogradu) a u pismima Lenjinu od se jasno izjasnjava kao amerikanac srpskog porekla. Hrvatsk apostoji tek od 1941 a znamo kakva je to tvorevina bila.

John McClane

pre 2 godine

Once and for all... Milutin Tesla ( father ) was born in Raduč, Croatia. Georgina Đuka Tesla ( mother ) was born in Gračac, Croatia. Nikola Tesla was born in Smiljan, Croatia. Parents and grandparents of Nikola were Croats born in Croatia, same as Nikola.
(Tesla, 9. jul 2021 00:12) # Link komentara

Dabogda ti se sin zvao Milutin :)

ZigZagler

pre 2 godine

Citam komentare i nemogu da verujem sta vi lupate! Pa ako tako gledamo onda ste vi srbi 90% Turci! Bitka na Kosovo polje ako uzmemo pravu istoriju a ne vase bajke u koje verujete… posle obilicevog kukavickog poteza, Bejazid sin Murata je sve srbe srozijo! Takav gnev se nikad nije ponovijo u Osmanskoj istoriji! Znaci naredjenje je bilo da svaki srbin bude pogubljen koji je bio deo lazarove vojske.. ja se pitam, mozda gresim ali logicno pitanje je sta se desilo sa samohranim majkama? Ko je niih odrzavao? Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima..
(sinan, 9. jul 2021 01:29)

Posle kosovske bitke Turci se povlace sa Kosova.
Turci osvajaju Kosmet tek 1455 godine. Tada su i uradili prvi popis stanovnistva po osvajanju.
Sredinom 15. veka postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko u Vučitrnu i jedno hrvatsko.

znam da ti nije lako

pre 2 godine

Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Nikog ne zelim da uvredim samo bih voleo da cujem vase misljenje! Turska je tada bila ko sto je Amerika bila dok je Tesla bio naucnik… sve sto je u to vreme bilo kvalitetno sluzilo je Turskoj jer je srbija u to vreme bila TURSKA! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima.. moguce da sam pogresio pravopis i izvinjavam se na tome ali pesmicu od Beg Konstadinu i kraljevic marka ( Turski covek koji je skupljao porez od srbe za Turke i covek koji se borio za Turke) znam napamet ;)
(sinan, 9. jul 2021 01:29)

Prijatelju, ima nesto sto se zove DNK.
Ima jedno udruzenje u Beogradu koje se zove "Poreklo".
Vise je do sada pronadjeno vikinskih gena kod Srba iz Stare Hercegovine i zapadne Srbije nego turskih... a i kod svih drugih ih ima minimalno.
Zato, molim te, citaj, uci, obrazuj se pre nego sto komentarises. A kada citas, kreni od Skender-Bega i njegovog porekla.

jedan link za neupucene

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08)

Pogledaj snimak njegove sahrane, "Tamo daleko" svirano po njegovoj zelji. Obred u pravoslavnoj crkvi. Sam sebe deklarisao kao Srbina (sto je najvaznije). Hrvatsku nije uzimao u usta od kako je shvatio da ste zloupotrebili Jugoslaviju (a pre toga vas je pominjao da bi pomogao da se ista napravi).
A to da su mu preci bili Hrvati - ha, ha, ha. Pogledaj podatke o ugarskom popisu iz 1850-tih - Srba koliko i Hrvata, od toga mnogo katolika. Dakle, potpuno si promasio temu - ako je neko katolik ne znaci da je originalno bio Hrvat, a ako je neko pravoslavac onda je sigurno originalno bio Srbin (cak i ako je bio katolik). Nismo mi Srbi ti koji verujemo SANU i ostalim srpskim institucijama, upravo smo mi ti koji istrazujemo. A kao dokaz ti evo jedna strana mapa iz 814.godine - kada vidis to, ako si racionalan, zapitaces se i o svom sopstvenom poreklu, osim ako si u onoj maloj zeleno-obojenoj oblasti pored koje pise Chrobatia: http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm

Прави Србин

pre 2 godine

"Онда је и римски цар Константин Велики Србин јер је рођен на територији данашњег Ниша."

Нормално. Шта је ту спорно?

Milosav

pre 2 godine

Na zalost da je Nikola Tesla kojim slucajem ostao u "hrvatskoj" sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili jednoj od jama koje su pune srpskih kostiju.

Vlad

pre 2 godine

Ilon Mask nije osnovao Tesla motors, samim tim nije ucestvovao ni u davanju imena. On je, u pocetku, bio finansijer, a posle hostile takeovera i CEO kompanije.

Nije ni direktan osnivac PayPal, posto je on osnovao x.com, zajedno sa vise osoba. A x.com je preimenovan u PayPal tek posto su Masks proterali i tek kada su prekucali ceo kod aplikacije koja je bila "busna" k'o svajcarski sir.

Imas problem sa logikom

pre 2 godine

@.. il da se ubedjuje da je Tesla ovo ili ono a covek bio van te price. .(Imenijebitno, 9. jul 2021 01:14)

Covek kome je poslednja zelja bila da mu na sahrani odsviraju Tamo daleko je po tebi van nase (srpske) price?

Aleksa

pre 2 godine

Po toj logici Aleksa,Vuk Stefanovic Karadzic je rodjen u Osmanskom Carstvu, Rumelijski pasaluk, ili imas neku drugu ideju?
(milivoj, 09. jul 2021 06:01)
Tačno tako. A šta je pogrešno sa tom logikom? To ne menja stvar da je bio Srbin, zar ne?

cinik ovdašnji

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08) Nisi ti to baš dobro proučio. Tamo se nije prelazilo na pravoslavlje, već se ostajalo u pravoslavlju uprkos svim pritiscima jezuita i franjevaca, koji su potpuno oblikovali hrvatski duh i identitet (na žalost). Prelazilo se iz pravoslavlja u katolicizam, uz dalekosežne posledice, a to je druga tema. Što se Maska tiče, on je samo hteo da poruči: gložite se, mali balkanski divljaci, oko Nidže, ali on je moj, jer sam ja vlasnik tog velikog brenda koji nosi njegovo ime.

Ajajoj

pre 2 godine

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Čovek je dao jedan političko korektan odgovor. Da je bio malo više Srbin ili Hrvat ne bi svet video njegova dostignuća. Sedeo bi u nekoj kancelariji, slušao pesme, pio predveče i bavio se poreklom i raznim glupostima. Nije kriv što je potekao odavde, ne stajte mu na muku. Ko razume, razume.

cinik ovdašnji

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08) Nisi ti to baš dobro proučio. Tamo se nije prelazilo na pravoslavlje, već se ostajalo u pravoslavlju uprkos svim pritiscima jezuita i franjevaca, koji su potpuno oblikovali hrvatski duh i identitet (na žalost). Prelazilo se iz pravoslavlja u katolicizam, uz dalekosežne posledice, a to je druga tema. Što se Maska tiče, on je samo hteo da poruči: gložite se, mali balkanski divljaci, oko Nidže, ali on je moj, jer sam ja vlasnik tog velikog brenda koji nosi njegovo ime.

Pitanje

pre 2 godine

Zar je svako ko živi u Hrvatskoj Hrvat? Zar je sin pravoslavnog srpskog sveštenika Hrvat?!?Pošto je Teslin otac to bio..
Da je bio živ u ovom ratu bio bi ubijen i protjeran kao i svi Srbi što su bili..
Hrvati, opredjelite se više...svojatate one koji vam se svidjaju a ubijate i protjerujete one koji nisu naučnici, uspješni
sportisti...btw i Novaka Djokovića ćete uskoro svojatati(zbog majke Hrvatice i trenera Hrvata)...za njegovog života ne ali posthumno da...Ispašće da je za njegov uspjeh zapravo zaslužan trener Ivanišević,Hrvat.
Smješno, jadno je kititi se tudjim perjem...

dejan

pre 2 godine

Nikola Tesla je Srbin po krvi da ne može biti "srpskiji" i to ne bi bila tema da Hrvati nisu počeli da ga svojataju iz razloga iz koga mali narodi očajnički svojataju tuđe, nebil dobili na značaju. ( kao Makedonci sa Aleksandrom i njegovim ocem Filipom)
Tesla jeste ličnost celog sveta ali su celu priču pokrenuli Hrvati. To bi bilo kao kada bi cara Konstantina proglasili za Srbina jer se rodio u Nišu. To je njihova logika.
Nikolina sreća je bila što je bio genije i otišao iz Smiljana inače bi verovatno bio zaklan kao i mnogi članovi porodice Tesla.

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno. Samo sto ljudi koji prate Maska znaju da je sklon trolovanju i kontroverznim izjavama pogotovo na tviteru i da ga realno zabole odakle je Tesla. Naravno i on je zatucan u nekim stvarima, i ja sam pobogu. Akcenat je na zatucanosti nasih ljudi vezano za identitet i nacionalnost. Svojatamo uspehe sportista, psujemo majku Jokicu iako decko prati svoje snove i radi ono sto voli, raspravljamo se na internetu ciji je Djokovic, Tesla. Ocigledan problem sa identitetom kog ne bi bilo da se osecamo kompletno. U tom grmu lezi zec.

Petar Prvi

pre 2 godine

Molim da neko merodavan potvrdi ili opovrgne sledece:
- Teslu je svojevremeno Lenjin zvao da dodje u tadasnji CCCP ponudivsi odlicne uslove za istrazivanje. Tesla je ponudu odbio, ali se, u starosti, pokajao zbog toga.
- Tesla je za vreme drugog svetskog rata primao penziju od jugoslovenske vlade u izbeglistvu

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno. Samo sto ljudi koji prate Maska znaju da je sklon trolovanju i kontroverznim izjavama pogotovo na tviteru i da ga realno zabole odakle je Tesla. Naravno i on je zatucan u nekim stvarima, i ja sam pobogu. Akcenat je na zatucanosti nasih ljudi vezano za identitet i nacionalnost. Svojatamo uspehe sportista, psujemo majku Jokicu iako decko prati svoje snove i radi ono sto voli, raspravljamo se na internetu ciji je Djokovic, Tesla. Ocigledan problem sa identitetom kog ne bi bilo da se osecamo kompletno. U tom grmu lezi zec.

trt

pre 2 godine

Zar je bitno sta je po nacionalnosti bio, valjda je pre svega bio svetski priznat naucnik i covek koji je zaduzio svet, po nacionalnosti srbin rodjen u Austrougarskoj dansnja Hrvatska.

Auto

pre 2 godine

Tesla je Amerikanac. Tamo je ostvario svoje snove i zivio cijeli zivot. Da je ostao na Balkanu radio bi za malo hrane i krov nad glavom.
Da bi postao neko moras da budes blizak onima koji imaju uticaj.

cooh-

pre 2 godine

Verovatno je da je kojim slučajem Tesla ostao u Smiljanu čitav život ne bi znao niko za njega i da bi mu se život završio 1941. u nekoj od ustaških jama

Милош

pre 2 godine

У реду. Онда је и римски цар Константин Велики Србин јер је рођен на територији данашњег Ниша.

NikolaBg

pre 2 godine

Kralj Aleksandar je hteo da se narod ujedini. Verujem da većina nas misli da je to bila velika greška. Hrvatska pokušava i danas nakon toliko godina od rata u Jugoslaviji da usporava pokušaje povratnika. EU im je naredila da vrate sve oteto. Samo jedan mali deo se vratio Srba ali i Hrvata. Svi pobegli u Italiju, Holandiju, Nemačku, Australiju. Prostor današnje Like, Banije i Dalmacije sve kamen i pustoš. Odumiru Hrvati i beže. Hteli su svoju državu, kao i Slovenci, posle se povampirili i Bosanci, a vidim od Arapa ne mogu da dišu. U Mostaru sve na arapskom, ako tako u treba, kukaće oni ponovo za pomoć. Trebalo je pristati na konfederaciju i morali bi da ćute svi.

o_o

pre 2 godine

a otkud znate da ste svi vi srbi? mislite da ste srbi zato sto su vam roditelji srbi? otkud znate da su njihovi roditelji srbi? prva srpska drzava je nastala 1345, a prva hrvatska 1991. kako je onda moguce da je neko hrvat ko je mladji od 30god? aa cek, znam, mozes da budes jevrejin ako nemas drzavu ili palestinac ako nemas drzavu, na to mislite? ma ne, cek, bice ipak da smo svi nacisti. veoma ruzno.

Realno

pre 2 godine

Zaboli Ilona, odnosno bivšeg vlasnika firme, za ime "Tesla", osim konotacije sa strujom. Kompanija se mogla zvati i Faruk Hadžibegić.

milivoj

pre 2 godine

Aleksa, 8. jul 2021 23:57)
Po toj logici Aleksa,Vuk Stefanovic Karadzic je rodjen u Osmanskom Carstvu, Rumelijski pasaluk, ili imas neku drugu ideju?

retoricko pitanje

pre 2 godine

Pravo pitanje glasi:

Da li je moguce otvoriti firmu pod imenom naprimer Edison i proci bez da ti nametne amerikanci sudski proces na kojem je unapred jasno, da neces NIKAD moci da otvoris firmu sa tim imenom.

ZED088

pre 2 godine

A sta je onda po hrvatskoj logici Vojvoda Momcilo Djujic? rodjen u Kovacicu, oblast Knin, Hrvatska. Hrvat? Umro 1992 u Americi, a jos duze zivio u Hrvatskoj.

Mika

pre 2 godine

@Zeljo

Ne boli me ama bas nista. Hrvatska tada nije postojala. I car Konstantin je rodjen u Nisu, pa nije Srbin.
Tesla je bio obican imigrant srpskog porekla u tadasnjem austrijskom carstvu. Skolovao se u tom austro-nemackom sistemu koji je izrodio Ajnstajna, Hajzenberga, Planka, Paulija i najstrasnije naucnike 20og veka i postigao stravican uspeh u svom zivotu. Na kraju dana to je bio njegoc uspeh na koji svi mozemo biti ponosni, a njegovo poreklo nema apsolutno nikakav uticaj na tvoj kvalitet u Hrvatskoj niti moj u Srbiji. Ni ti ni ja ne znamo da resimo Maksvelovu jednacinu i obojica smo musava stoka bez obzira sto je neko pre 100 godina nesto postigao u zivotu.

A sva prica zasto je strasno bitno jel si Srbin il Hrvat je samo ostatak onih koji su nas zavadili. Vidim danas na Balkanu svi super zive jer imaji drzavice od nekoliko miliona cistokrvnih miliona Srba, Hrvata, Slovena i Makedonaca. Svi smo bas uspeli u svetu jer smo samo mi provalili da ie bolje da imamo 6-7 drzavica sa mizernim Bdpom i ekonomijom nego da eto budemo zajedno u drzavi.

sinan

pre 2 godine

Citam komentare i nemogu da verujem sta vi lupate! Pa ako tako gledamo onda ste vi srbi 90% Turci! Bitka na Kosovo polje ako uzmemo pravu istoriju a ne vase bajke u koje verujete… posle obilicevog kukavickog poteza, Bejazid sin Murata je sve srbe srozijo! Takav gnev se nikad nije ponovijo u Osmanskoj istoriji! Znaci naredjenje je bilo da svaki srbin bude pogubljen koji je bio deo lazarove vojske.. ja se pitam, mozda gresim ali logicno pitanje je sta se desilo sa samohranim majkama? Ko je niih odrzavao? Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Nikog ne zelim da uvredim samo bih voleo da cujem vase misljenje! Turska je tada bila ko sto je Amerika bila dok je Tesla bio naucnik… sve sto je u to vreme bilo kvalitetno sluzilo je Turskoj jer je srbija u to vreme bila TURSKA! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima.. moguce da sam pogresio pravopis i izvinjavam se na tome ali pesmicu od Beg Konstadinu i kraljevic marka ( Turski covek koji je skupljao porez od srbe za Turke i covek koji se borio za Turke) znam napamet ;)

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno, samo sto je Mask zatucan u nekim drigim stvarima i cesto ima kontroverzne tvitove, al to ne znaci da ne gotivim neke njegove stavove. Mislio sam pre svega da ljudi sa ovih prostora, u ovom slucaju Srbi i Hrvati, imaju problem sa identitetom pa svojataju naucnike, uspehe sportista itd. Neko ko je ostvaren i zadovoljan sobom nema potrebe da psuje majku Jokicu sto covek radi ono sto mu se radi, raspravlja o poreklu Djokovica il da se ubedjuje da je Tesla ovo ili ono a covek bio van te price. Kad bi uradili onaj genetski test smorili bi se zesce da vide da su mix svega zivog. Valjalo bi mnogima da izadju iz okvira nacionalizma i razmislensta su i ko su van te price koju pricaju sebi.

KOKODA

pre 2 godine

Tesla je rodjen u Austrougarskoj ...inace 81og Teslu su ustase ubili tokom drugog sv.rata..i samo srecom Tesla se ranije odselio inace bi i on bio u nekoj jami... toliko.

odzidza

pre 2 godine

Da je rodjen 50 godina kasnije ne bi mu ginuo Jasenovac, da je rodjen 100 godina kasnije ne bi mu ginula "Oluja" a opet Hrvati ga obozavaju i svojataju. Ja nisam "cetnik" niti imam takve stavove ali to je tako, covek je Srbin rodjen u Austrougarskoj, jedina veza sa Hrvatskom je sto je rodjen na njenoj danasnjoj teritoriji. Verovatno najpotcenjeniji naucnik svih vremena. Pitam se samo sta uce deca u hrvatskoj o njemu i znaju li sta mu je otac bio po zanimanju?

Прота Матеја

pre 2 godine

Tesla je prevazisao nacionalnost, samo je zatucanim Srbima i Hrvatima bitno ciji je a zapravo nije bio niciji vec svoj.
(Imenijebitno, 8. jul 2021 18:49)

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? ?
(Milutin, 08. jul 2021 23:48)

Ма Милутине човек само вреба прилику да одвали неку глупост и оплете по Србима (Хрвате је само узгред поменуо). Тема уопште није битна.

sinisa

pre 2 godine

Od oca pravoslavnog svestenika Milutina, inace klasicno hrvatsko ime i majke Djuke Mandic ( Georgina ), krsten po rodjenju od pravoslavnog duhovnika Tome Oklobdžije u crkvi Sv Petra i Pavla, ustase pobile skoro celu familiju Tesli u WWII sretni Nikola hrvat se izvukao jer je bio u USA, umro na pravoslavni Božic na sahrani mu svirano tamo daleko i pepeo svestenici poslali u Beograd gde do dan danas leze mu ostaci i da covek neveruje, dan danas ima ljudi koji misle da je on srbin, pa kako , kako ???

Прота Матеја

pre 2 godine

Rođen je u Hrvatskoj i to vas tako boli..pa i dan danas dolaze u njegovu kuću u Hr. da je obiđu i onda kažu u Hrvatskoj smo, eto, odoh sad gledati film, ne znam što bezveze komentiram
(Željo, 08. jul 2021 23:43)

На страну што је Хрватска створена тек 1992 године, оно што нас боли је да га нисте својатали онда кад је био само Србин већ кад се у свету поново чуло за његово име па сте онда напрасно открили и његово "хрватско" порекло и обновили му кућу коју сте претходно порушили. Више улица у Хрватској има које носе име Мила Будака и осталих усташких злочинаца него што има улица и установа са именом Николе Тесле.

Дада

pre 2 godine

Тесла је био Бугарин. Али то сад није важно. Био је висок, а сад је дугачак

Прота Матеја

pre 2 godine

Što se tiče naučnog rada i dostignuća Tesla nije čak ni Evropljanin, a kamo li Srbin ili Hrvat. On je Amerikanac. U njegovom načinu razmišljanja ne vidim ništa balkansko.

Шта, познавао си га лично. Заправо људи који су га познавали тврде да је баш размишљао као обичан Балканац оног доба, дакле радан, скроман и надасве без трунке похлепе. Прочитај Арчибалда Рајса да би разумео нешто.

Tesla

pre 2 godine

Once and for all... Milutin Tesla ( father ) was born in Raduč, Croatia. Georgina Đuka Tesla ( mother ) was born in Gračac, Croatia. Nikola Tesla was born in Smiljan, Croatia. Parents and grandparents of Nikola were Croats born in Croatia, same as Nikola.

Прота Матеја

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 08. jul 2021 18:39)

Што ли се ти мучиш толико као Србин да ми је да знам. Ето то брате Албанаца, Северно Македонаца, Црногораца, Хрвата па бирај. Они једва чекају такве и одмах ће ти понудити држављанство.

Ante

pre 2 godine

Pa ja još nisam vidio Hrvata koji kaže da je Tesla bio Hrvat, ne razumijem zašto se prepucavate?
A itekako sam vidio Srba koji tvrde da su Hrvati Srbi. Pokatoličeni Srbi.
A Hrvati se na to ljute, jer je kao, uvreda biti Srbin.
Ne razumijem zašto, upravo na primjeru Tesle, vidi se da uopće nije problem biti Srbin, i ako bih poželio da se mijenjam, bez problema bih se odlučio da budem Srbin.
Doduše, birao bih da budem, kako vi to zovete, "drugoSrbijanac"? Mnogo su mi bliži i draži po razmišljanju nego ove "patriote", ili ovi moji "domobrani"..
Vjerujem da je i Tesla tako razmišljao, i da je živ, svrstali biste ga u "drugosrbijance".
Još ne razumijem, zašto ih tako zovete, po meni biste ih trebali zvati prvosrbijanci, jer očito puno više vole Srbiju nego ove patriote, samim time što joj puno manje štete rade.

ketiS

pre 2 godine

@Ante

Naravno da su Vuk Karadzic ili Karadjordje rodjeni u Osmanskom Carstvu, ali oni nisu bili etnicki Turci vec etnicki Srbi. Vi jednostavno ne mozete da shvatite razliku izmedju drzavne i etnicke pripadnosti, jer u vreme kada su Karadjordje ili Vuk Karadzic vec bili jasno etnicki artikulisani Srbi, hrvatski etno-identitet je tek poceo da se artikulise i to u jednom uskom krugu juznoslovensko-katolicke elite. Vasa nesposobnost da shvatite tu razliku, potvrdjuje ogromne socioloske i kulturoloske razlicitosti izmedju Srba i Hrvata, sto je vrlo verovatno bio i jedan od glavnih razloga za neuspeh zajednicke drzave.

Dobrovece

pre 2 godine

Etnicki cist Srbin, Americke nacionalnosti. Austri-Ugari su znali da je Srbin i tako je bio upisan tokom skolovanja a ocigledno mu to nije smetalo pa na sahrani na drugom kraju sveta pustali preko radija Tamo Daleko...

Linet Masai

pre 2 godine

Covek je lepo rekao da je Jugoslaven i kao takav treba da se vodi. Eto, bas niceg spornog u tome ne bi bilo. Svuda treba da pise da je Jugoslcvenski naucnik. Zaista je toliko jednostavno.

neutral fe

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

ali kad se ovako jave neki skorojevići iz poslednje dekade 20. veka.

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?
(absent, 08. jul 2021 21:52)


vodite mešanje a ne rat.

Mikloš Salamander

pre 2 godine

joško imotski@

Grof,Ban Josip Jelačić je srpski general hrvatskoga porekla, jel moze tako priksone ako se vodimo vasom logikom mislim da moze!.

Aleksa

pre 2 godine

Jednom za sva vremena, naučite, pročitajte i obrazujtr se:
- rodjen je u Habzburškoj monarhiji ili Austrijskom carstvu. Austrougarska tafa nije postojala
- Ime kompanije Tesla je postojalo mnogo ranije, pre Musk-a, on je kupio tu kompaniju i doveo je gde je sada
- Tesla je po majčinoj liniji bio rodjak Jovanke, da Titove Jovanke. Devojačko joj je Budisavljevic.
- jedini put kada je fotografisan bez kravate bilo je za vreme 2. Svetskog rata pri poseti Kralja Petra. Kao znak protesta u vezi zločina ustasa u Smiljanu. Kravata - Hrvati, simbol i poreklo imena.
- upoznao sam Djuru Teslu kao mlad. Živeo je u Bg, bio mi je prvi komsija. Svirao gusle po ceo dan.
I ovoliko je dosta za sada, ionako mnogi neće pročitati a ne znam da li će administratori konačno pustiti jedan moj komentar.

neutral fe

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Srbija je tad postojala ali kao okupirana drzava, Hrvatska je kao drzava nastala tek posle raspada SFRJ
(Floki, 08. jul 2021 22:11)


srbija je postojala, ali u granicama i pod imenom beogradskog pašaluka, od 1459. do 1804.

Milutin

pre 2 godine

Tesla je prevazisao nacionalnost, samo je zatucanim Srbima i Hrvatima bitno ciji je a zapravo nije bio niciji vec svoj.
(Imenijebitno, 8. jul 2021 18:49)

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂

I Martić je onda bio Hrvat ?

pre 2 godine

Nacija i mesto rodjenja nemaju veze jedno sa drugim. Inače, Jevreji odnosno Izraelci ne bi postojali do danas pošto nisu imali državu do 1948. A ni Hrvati do NDH. Pa ni Srbi do Obrenovića. Dakle jasno je. Jasno je i Hrvatima, nego nas lože.
Za imperatora što napisa da je Tesla Hrvat zato što je rodjen na teritoriji današnje Hrvatske (a roditelji su mogli biti bilo ko), da citiram jedan od komentara:
"A ako još ima te gospode koja tvrde da je Tesla Hrvat, e onda su to i Martić i ona masa ljudi proteranih iz Hrvatske. I oni su rodjeni na tlu današnje Hrvatske a eto njih nisu ni onda a ni danas ubrajali u Hrvate. Njih ti neki iz Hrvatske ne svojataju ?!"
Pa ne možete gospodo birati šta i kako vam se svidja. Dogovorite se već jednom, ili odustanite, inače po vama postade Jelačić Srbin.

Z13

pre 2 godine

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

Zato što vidi da su i Srbi i Hrvati besposleni kvazi etnolozi koji će da mlate slamu dok ih bude bilo.

xaxaxa

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08)

Sve je javno..

https://youtu.be/rucb_e0RrpY?t=05m17s

Dakle srbin, otac mu bio pravoslavni sveštenik.. Danas u Smiljanu nema nikoga od Tesline obitelji, svi skončali za vreme NDH.. 11 u Jadovnu..
Rođen u Austrougarskoj, američki državljanin, srpskog porekla..
Sahranjen po vlastitoj želji uz

https://youtu.be/Zlf6cBQP6JE

Milos Radunkovic

pre 2 godine

Тесла је Србин, барем је То лако провериво. Да ли има везе са Хрватском, наравно да има, али То је већ нешто друго.

Dragan

pre 2 godine

Najbolje da pitamo rodjake Nikole Tesle šta je bio, ko je bio. Valjda oni najbolje znaju. Ali, da zaboravio sam....nema ih više živih, pobile ih ustaške zveri...Tako da je to nemoguća misija, nažalost.

Željo

pre 2 godine

Rođen je u Hrvatskoj i to vas tako boli..pa i dan danas dolaze u njegovu kuću u Hr. da je obiđu i onda kažu u Hrvatskoj smo, eto, odoh sad gledati film, ne znam što bezveze komentiram

petrica kerempuh

pre 2 godine

Da se Tesla rodio u Srbiji ne bi izmislio ni toplu vodu. Pročitajte malo o njegovom školovanju u Karlovcu, o omiljenom mu profesoru...pa onda pričajte kako nema veze s Hrvatskom.

SSSR

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 8. jul 2021 21:23)


Šta je sporno, Tesla je Srbin rođen u okupatorskoj Austrijskoj carevini, a Vuk i Karađorđe su Srbi rođeni u okupatorskoj Otomanskoj imperiji, ne vidim nedoslednos u ovome, osim kod vas hrvatijanaca.

petar

pre 2 godine

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?
(absent
Ti svakako nisi proizašao iz ovih kombinacija..Inače članak o Nikoli je korektan.Lp

sasa

pre 2 godine

Mene interesuje cemu potreba Hrvata da dolaze na srpski sajt objasnjavati kako Srbima kako Srbin nije Srbin jer je rodjen u zemlji koja se danas zove Hrvatska?!
Ako je Tesla Hrvat zasto mu je poklana cela porodica od strane hrvata/ustasa?! A 93 kuca ponovo rusena?! Koja shizofrenija vas mrda da mi je znati?!

Floki

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Srbija je tad postojala ali kao okopurana drzava, Hrvatska je kao drzava nastala tek posle raspada SFRJ

Coach

pre 2 godine

.

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Pa krasno..sami ste sebe demantovali..
17 rimskih imperatora je rođeno na tlu današnje Srbije i to ih svakako ne čini srbima.. Jedna stvar je poreklo i nacionalna pripadnost, a drugo državljanstvo.. svidelo se vama ili ne, ništa tu Tesla nema od hrvatske.. Američki državljanin, srpskog porekla i rođen u Austrougarskoj..

....

pre 2 godine

po kojoj logici je Jelačić Srbin i u kojoj državi je rođen?
(susjed, 08. jul 2021 21:51)

po istoj onoj logici da ako je rodjen u mestu koja je u danasnje vreme Hr/Sr onda mu je to nacionalnost. Ban Jelačić mesto rodjenja Petrovaradin danasnja Srbija ondasnja AU, ali je Srbin po vasoj logici :))

Coach

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 08. jul 2021 21:10)

17 rimskih imperatora je rođeno na tlu današnje Srbije i to ih ne čini srbima..

Jedna stvar je je državljansvo, a druga nacionalna pripadnost..

Tesla je rođen je u Austrougarskoj.

https://youtu.be/rucb_e0RrpY?t=05m17s

joj

pre 2 godine

Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 08. jul 2021 19:37)
Zahvaljujemo se na glasu.

A vidi se koliko ti znas Tesla je rodjen u tadasnjem Austrijskom carstvu. Izgleda da je kraljevina Srbija bila toliko mocna da je i ljude u Austriji terala da se izjasnjavaju kao Srbi.

....

pre 2 godine

Da se Tesla rodio u Srbiji ne bi izmislio ni toplu vodu. Pročitajte malo o njegovom školovanju u Karlovcu, o omiljenom mu profesoru...pa onda pričajte kako nema veze s Hrvatskom.
(petrica kerempuh, 08. jul 2021 22:14)


Dapače, Austrougarska škola.

dblagoje

pre 2 godine

Tesla je Amer, rodjen ne Balkanu.Tako su i jos 300 miliona Amera rodjeni i vode poreklo iz 200 zemalja.I ptanje.Ciji je Tito ,koga drzite u Bg.Najveci Srbin ?

Aleksa

pre 2 godine

Niko ne spominje da je Nikola Tesla napravio prvi električni automobil malo pre nego što je izašao Ford model T. Nije bio na baterije nego se napajao bežično preko tornja i imao je nezavisne motore na svakom točku.
(idio..., 08. jul 2021 21:36)
Malo ti je loša hronologija. Pre nego što je izašao model T, postojalo je više automobila na struju nego na benzin, to nije ništa novo. Nije NikolaTesla napravio prvi električni automobil, tu grešiš. Jeste napravio automobil, tj iskoristio postojeci model automobila za koji se ne zna kako je pokretan(ili javnost ne zna)

Duki

pre 2 godine

Šta to znači "posetio je Srbiju samo jednom"?? Pa moj deda nikad nije ni posetio Srbiju, ubijen je u NDH 1943, pa je li zato manje Srbin?
Kakav je to glup argument, koliko je početkom veka bilo Hrvata u centralnoj Bosni koji nikad nisu posetili Hrvatsku? Pa jesu li zato manje Hrvati?

Aki

pre 2 godine

Teslin otac Milutin bio je sveštenik u crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu. U avgustovskom pokolju 1941.godine u Smiljanu je pobijeno 530 građana srpske nacionalnosti. Među njima i svi pripadnici porodice Tesla. Nikola Tesla je već uveliko bio u Americi i sasvim izvesno izbegao sudbinu svojih predaka. Groblje pored crkve u Smiljanu Hrvati su minirali i srušili 1991.godine, a crkvu uništili, kao i rodnu kuću Nikole Tesle odmah pored crkve. Danas je ta kuća Teslin Memorijal jer, eto setiše se Hrvati pošto svoje nemaju da svojataju tuđe. Setiše se pre 15 godina, a do tada su zatrli svaki trag porodice Tesla i Srba iz Like. Prema tome, Nikola Tesla je Srbin rođen u Austrougarskoj. Hrvatska kao država svoju nezavisnost ima od 1991.

Kornjaca Vrac

pre 2 godine

Ilon nije dao ime kompaniji, imala je to ime pre nego sto je ulozio prve pare u istu... Covek kojem je samo novac bitan, a prodaje neku pricu o visim ciljevima. Ne treba ga puno slusati...

danijel1

pre 2 godine

Gospodo draga, Tesla je zahtevao da se na sahrani svira "Tamo daleko"... Da li bi bilo ko, ko se osećao "Hrvatom" tražio tu pesmu? Naravno da je bio genije i svetski čovek koji pripada celokupnom čovečanstvu, ali dilema Srbin ili Hrvat je krajnje smešna...

Trovach

pre 2 godine

@teslowski...Isto kao sto ja Hrvat iz Srbije govorim i pisem srpski i navijam za Srbiju. Imam prijatelja u Zagrebu koji je Srbin, govori hrvatski, navija za Hrvatsku i pogotovo za Dinamo. To po meni nije nista cudno, nego je normalno.

Skole 80

pre 2 godine

Srbija je imala drzavu pre 800 godina a Hrvatska nikad nije imala drzavu do 1991.Srpska drzava je okupirana od strane turaka.Tako da potpunu ispravna cinjenica je da je Nikola Tesla srbin i rodjen u Austrougarskoj.Tu dileme nema. To je odgovor jednom od suseda.I jos nesto, muzej Tesle se nalazi u Beogradu a ne u Zagrebu i ne zato sto smo se mi prvi setili nego zato sto Srbija ima gradju a Hrvatska nema nista.

Amin

pre 2 godine

Teslina zelja je bila da mu se na sahrani svira Tamo daleko, sto je i ucinjeno. Ko je bio, sta je bio, kako se osecao, sve je u recima te pesme.

Roki 1

pre 2 godine

Ako sam Srbin koji se preselio u Finsku i tamo radi, a biolog sam po struci, da li sam srpsko-finski biolog.

Iako je proveo mnogo vremena u Americi nikad nisam čuo ni procitao da je neko definisao Mika Dzegera kao englesko-američkog pevača, niti Ronalda kao Portugalsko-italijanskog igrača.

Dakle samo “udvajanje” porekla odnosno nacionalnosti nema nikakvog smisla. Tesla je srpski naučnik jer je Srbin.

Da li je teniserka Radukanu od oca Rumuna, majke, Kineskinje, rodjenja u Kanadi Britanska teniserka odnosno kinesko-rumunsko-britanska sportistkinja.? Takve klasifikacije nemaju nikakvog smisla.

Do skoro većina ljudi van SFRJ nije ni znala za Teslu a kamoli da zna odakle je.

Po čemu je Tesla Amerikanac sem ako se lično nije izjasnio. Mogao je biti i Marsovac ako se tako osećao.

Nego ima li neki Teslin rodjak da pita ovog prijatelja kako je uzeo Teslino ime za svoju firmu? Da li je pitao porodicu Tesla da koristi njihovo ime? Možda je pravo vreme....

ketiS

pre 2 godine

Ilon Mask ponavlja "mantru" koju je verovatno cuo od kolege iz Hrvatske, Mate Rimca. Inace, krajnje je vreme da se umesto ispraznih "prepucavanja" izmedju gradjana Hrvatske i Srbije skrene paznja na ono sto zapravo jeste i treba da bude sustina, a to je postovanje odredjenih cinjenica. Dakle, Tesla nije rodjen u Hrvatskoj, vec u Habsburskoj Kraljevini, on nije srpski vec americki pronalazac srpskog porekla, a projugoslovenske orijentacije. Nakon WWII njegova zaostavstina je preneta u Beograd, a ne u Zagreb, te se danas u Beogradu, a ne u Zagrebu, nalazi jedini verodostojni muzej posvecen njemu. Konacno, telegram iz 1936-e je uobicajena "ujdurma" hrvatskih politicara tj. u tom konkretnom slucaju Vlatka Maceka, koji su oduvek politizirali istorijske cinjenice i shodno tome svojatali ono sto im ne pripada, ni po jednoj objektivnoj cinjenici. Dakle, pravo na Teslu imaju gradjani SAD-a i Srbije, i tu se citava rasprva o Teslinom drzavno-etnickom "backgroundu" zavrsava. Sve drugo je bespotrebno politiziranje i nista vise od toga.

nesha

pre 2 godine

Hrvati se verovatno čudom čude kako država Srbija ne reaguje da zaustavi brutalno prisvajanje N.Tesle,izvornog Srpskog naučnika rođenog u Austro-Ugarskoj.Njihova kampanja je agresivna i za ostale ličnosti,ne-materijalna dobra,izume, hranu,istorijske ličnosti i ostalo kao npr. za Austro-Ugarskog feldmaršala-Srbina Svetozara Borojeviča.Pošto naši nosioci vlasti ne reaguju,za očekivati je da se za jedno 10-tak god.instalira njihova prevara,uz pomoć stranih lobija i ovih naših koje interesuje samo sopstvena korist, a ne zaštita lika i dela N.Tesle.

Зоран

pre 2 godine

Тесла је својеручно написао да је Србин приликом уписа на факултет у Грацу. Оригинални документ постоји и лако га је проверити. Са друге стране, ово о хрватској домовини је Мачекова измишљотина. Да је то тачно онда би након слома АУ монархије била формирана Хрватска држава а знамо да није било тако, већ је направљено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, територије су подједнако припадале свим трима народима. Србија би морала да жустрије реагује на сваку помисао Хрватске да присваја Теслу, што се дешава чак и у његовом спомен музеју, споменик побијеним Србима у Смиљану и даље је рушевина итд. Зашто Хрвати не својатају Саву Шумановића који је рођен у Винковцима а масакрирани у "Хрватској Митровици"?

Grozni

pre 2 godine

Više puta isticao da je ponosan Srbin.Taj odgovor predsedniku tadašnje vlade Jugoslavije je bio čista kurtoazija. I temelj svih daljih svojatanja.

idio...

pre 2 godine

Niko ne spominje da je Nikola Tesla napravio prvi električni automobil malo pre nego što je izašao Ford model T. Nije bio na baterije nego se napajao bežično preko tornja i imao je nezavisne motore na svakom točku.

Ante

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.

absent

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

ali kad se ovako jave neki skorojevići iz poslednje dekade 20. veka.

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?

BoskovMali

pre 2 godine

"Kada su ga pitali, u intervjuu iz 2018. godine, zašto je onda svoju kompaniju nazvao po ovom srpsko-američkom naučniku...".
Pa nije je on nazvao tako jer je nije ni osnovao. Uključio se u rad kompanije tek godinu dana nakon osnivanja kao investitor.

bVb

pre 2 godine

Šon o Nil teslin biograf u knjizi nenadmašni genije je istražio poreklo Tesla i išavši unazad od smiljana preko ciprada ili caprada današnja srpska do valjevske nahije selo nešto tipa čuruge ili tako nešto. Inače potiču od bratstva đurđevića sa područija današnje južne Srbije oko Pirota .Zašto su se tri puta selili, i menjali prezimena, bežali od turaka jer su bili ratničko bratstvo koje je učestvovalo od maričke bitke u svim bojevima protiv turaka. Dakle Šon o Nil je istražio dva preseljavanje ostalo još jedno koje nije. Inače u godinu se zna kada su bile te selidbe ili bežanja od turaka.

Каурин

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Боље да овако нешто ниси ни послао, али кад већ јеси... За нас, који размишљамо, Новак је решио бројне регионалне енигме управо тиме што се, управо таквим пореклом, изјашњава као Србин!
Што се Тесле тиче... Није он дао име компанији. Компанија се већ тако звала кад је ушао у њу и касније је преузео! У овоме што је објавио једина замерка је у томе да то тада НИЈЕ била Хрватска!

Драган М. П.

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Новаков отац је Црногорац као што си ти Даламатинац, па не видим какве то има везе да ли је Србин или не.

joj

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 8. jul 2021 21:10) # Link komentara

A bukvalno je obrnuto. Mogao se roditi bilo gde opet bi bio Srbin. I Ban Jelacic je rodjen u Srbiji pa ga mi ne svojatamo. Znamo staje cije

zoran stokic

pre 2 godine

Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....Da je Tesla ostao da radi za Edisona, mogao je da realizuje sve svoje ideje, jer bi imao rešen problem finasija skupih eksperimenata i imao bi finansiski sigurnu starost...Ovako da ne beše Vestinhausa, Tesla bi poslednje dve decenija života probeo u apsolutnoj bedi; Spaslo ga je Vestinhausovo milosđe, on je u svoj testament ostavio novac za Teslinu apanžu dok je živ (odatle je plaćan hotel u kome je on boravio, nešto poput dobre inženjerske penzije).

Nenad

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)


Nije navodno nego je VELIKI SRBIN. Od oca Srbina i majke Hrvatice koja peva pesme o Srbiji. Ako ti nije jasno za Crnogorce proveri po popisu koliko Srba ima u CG iznenadices se.

Nego sta cemo sa Banom Jelačićem, on je rodjen u Petrovaradinu. On je Srbin po vasoj logici :))) Sa vama uvek komedija.

Nenad

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 08. jul 2021 21:10)


pusta želja, i to je uvek bila Vojna Krajina sa vecinskim srpskim zivljem. Hrvatska je bila samo pojam a rodjen je u Austrougraskoj i tu se svaka priča zavrsava sa Srbinom Teslom.

ЗораН

pre 2 godine

Тесла је својеручно написао да је Србин приликом уписа на факултет у Грацу. Оригинални документ постоји и лако га је проверити. Са друге стране, ово о хрватској домовини је Мачекова измишљотина. Да је то тачно онда би након слома АУ монархије била формирана Хрватска држава а знамо да није било тако, већ је направљено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, територије су подједнако припадале свим трима народима. Србија би морала да жустрије реагује на сваку помисао Хрватске да присваја Теслу, што се дешава чак и у његовом спомен музеју, споменик побијеним Србима у Смиљану и даље је рушевина итд. Зашто Хрвати не својатају Саву Шумановића који је рођен у Винковцима а масакрирани у "Хрватској Митровици"?

citaj prijatelju, sve pise u knjigama

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??
(sinan, 8. jul 2021 19:24)

Prijatelju, nije Novakov otac nacionalista, nego je poreklom sa severa Crne Gore, a to ti je bila Stara Hercegovina do 1878.godine i tu su bili 99% Srbi. Uostalom, ako uzmes celu Crnu Goru, preko 90% stanovnika se pocetkom 20.veka izjasnjavalo kao Srbi (i to sa ponosom). Dakle, u Crnoj Gori imas tri vrste stanovnika: 1) one koji su zaboravili da su bili Srbi 2) oni koji se jos secaju da su bili Srbi 3) ostalih 10% koji nisu bili Srbi
Novakovi preci SIGURNO nisu bili u trecoj grupi.

dakle

pre 2 godine

Za ceo svet je potpuno jasno da je Tesla bio Srbin, jedino Hrvatima i drugosrbijancima to nije jasno. Sto se tice toga kad je posetio Srbiju, to je nebitno, isto kao sto je nebitno da li je Arhimed ikada posetio Grcku.

Anfield

pre 2 godine

Ako vas čuje Dua Lipa ispašće da je Tesla sa Kosova i da je najviše voleo ajvar.
(Anfield, 8. jul 2021 19:11)
Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 08. jul 2021 19:37)
Zahvaljujemo se na glasu.


Znači Albanija nije postojala, pa samim tim Albanci nisu predvodili "Balkansku vojsku" u boj na sirote Turke 1380 i neke?!
Zbunih se k'o Bajden bez puškica sad.
O.o

Gruzanin

pre 2 godine

A zar nema zastite za koriscenje imena Tesla? Ovaj dao ime kompaniji, jevrosimovic stancuje u kini od fens za kodu do frizidera i sire razne “ Tesle “, u Kragujevcu “ Tesla “ pekara, Novak kucetu dao ime “ Tesla “?!? Mozda ima i kuplerar sa tim imenom, a jednorodni genije zasluzio da se Himalaji zovu po njemu, ili i da bude Teslina Srbija! Kako nema nikog da odbrani Teslu?!?

RS

pre 2 godine

Ljubica Stefan, kontroverzna hrvatska istoricarka, izmislila je da u Teslinom dnevniku pise kako je Tesla za sebe rekao da je porijeklom Hrvat. Sam Tesla je govorio da je Srbin I srpskog roda... Tokom Drugog sv. rata sastao se sa kraljem Petrom II u SAD. Na sahrani mu sviralo," Tamo daleko je selo moje tamo je Srbija"... U Beogradu je dosao 1892. jer je Srbin a da nije ne bi nikad ni dosao (jer ne bi ni imao potrebu)...Primao penziju od Kraljevine Jugoslaviju do smrti...Stipendiju mu odbila Matica srpska kojoj nije bilo sjediste u Beogradu nego kao I danas u Novom Sadu a to je tad bila Austro-ugarska... Na skolskim dokumentima pise mu da je Srbin...

Hr

pre 2 godine

Na putovnici kojom je otputovao u Ameriku pise Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Ne pise nikakva Lika, niti Vojna Krajina niti Bec.
Ovo je cinjenica, a sve drugo je demagogija.
Takodjer je cinjenica da Hr tada nije bila sastavni dio AU Teslini nebi nikad iz Ceske ( jednog dijela Monarhije) dosli u Hr ( drugi dio Monarhije) i presli na pravoslavlje.
AU je bila vodeca sila Europe stoljecima i po puno parametara postavila temelje europske civilizacije. Nekome tko je bio pod Osmanijama djeluje potpuno nevjerojatno da su Tesle mogle birati vjeru, mjesto stanovanja, a da je mali Nikola mogao otici u Prag u skolu, a u Pesti dobiti posao..
Postujte Teslu, jer nas je sve zaduzio. Zauvijek.

josmoski

pre 2 godine

Nas bugari zezaju i blokiraju zbog Goceta Delceva, koji je zivot dao boreci se za Makedoniju, i poslednja zelja mu bila da pociva u glavnom gradu slobodne Makedonije koja mu je 1946 god i ispunjena, a kako ce tek kod vas biti...

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 08. jul 2021 19:34)

lepi razmisljad,najzad neko da kaze da hrvati ne postoje
sve su to Srbi

Nole je kralj

mateo

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.

bull

pre 2 godine

Pa nije ni on u pravu. Tesla je Srbin rodjen u Austrougarskoj. To je danas hrvatska teritorija, ali tu nikad nisu živeli hrvati, niti su hrvati ikada postojali, to je na žalost samo jedan od srpskih entiteta, a na žalost zbog svoje divljačke prošlosti i dok god smo mi živi postojaće neko ko će da ih podseća na njihov pad. Ali mi malo radimo na promociji svega toga. Kanadjanin s kojim sam radio, bio je ubedjen da je Milutin Milanković bugarin, čak i možda što je najzanimljivije je da nije baš bilo prihvatljivo da obradjuje njegova naučna dela, to mi je on lično rekao. Zbog priča o globalnom zagrevanju itd., ko je čitao o Milankoviću zna šta pričam.

bojan

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Možda bi bilo najbolje da mu to sam objasniš.

bVb

pre 2 godine

https://youtu.be/rucb_e0RrpY

Na 5:52 originalna dokumenta iz Graca gde je bio na školovanju i koja je nacionalnost. Nije velikosrpska propaganda već inostrani medij odradio prilog o teslinim ocenama tokom školovanja. Pozz svima.

MI6

pre 2 godine

Da se Tesla kojim slucajem zatekao u Smiljanu 1941. ovi sto ga svojataju verovatno bi ga tada zaklali, kao sto su tada pobili 500 stanovnika Smiljana.
Toliko o Tesli kao Hrvatu...

E valjda će i gluposti doći kraj

pre 2 godine

Ne znam za Djokovića, sam se izjašnjava kao Srbin, ali Nikola Tesla je od oca Ssrbina (popa) i majke Srpkinje, i uvek se izjašnjavao kao Srbin rodjen u Austrougarskoj carevini (imate skenirana dokumenta iz tog doba čak i na netu), dolazio je u Beograd, govorio da je poreklom Srbin (opet više intervjua sa njim po novinama, ima skenova na netu) i nikad, ali nikad nije pomenuo Hrvatsku osim kao mesto/odredište gde se rodio a u okviru Austrougarske. Nikad Hrvatsku nije nazvao domovinom jer kao država nije postajala do NDH. Nema tu mesta za tumačenja, prosto je tako bilo. Kad je osnovana NDH, Tesla je bio na samrti, zaboravljen, ubrzo je umro i po testamentu ga je brat vratio u Srbiju u Beograd gde je i sahranjen. Sve to je opšte poznato i dobro dokumentovano.
U toku rata 91-95 Teslino rodno selo i kuća su sravnjeni sa zemljom. Kasnije je obnovljena. Ne radi se to zemljaku. Sva halabuka oko njega je da se ta sramota od rušenja sakrije.
A ako još ima te gospode koja tvrde da je Tesla Hrvat, e onda je to i Martić i sva ona masa ljudi proteranih iz Hrvatske. I oni su rodjeni na tlu današnje Hrvatske a eto njih nisu ni onda a ni danas ubrajali u ravnopravne gradjane Hrvatske. Njih ti neki iz Hrvatske ne svojataju ?!

bojan

pre 2 godine

Mate Rimac tvrdi da je Tesla hrvat, pa su zato onomad otvarali obnovljenu Teslinu kucu u Smilianu. Mask i Mate su direktna konkurencija pa je ovo bockanje od strane Maska. Borba ce se tek razvijati

hajde realno

pre 2 godine

Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 8. jul 2021 19:37)

Miki, Miki, veliki... ;-)... a sta je bio Skender-Beg prijatelju? On nije ziveo u Kraljevini Srbiji, ali je bio Srbin. Kako to?
DA se razumemo, nikako ne zelim da kazem da su svi Albanci bili Srbi, nisam idiot, Albanci jesu poseban narod - ali na teritoriji danasnje KiM, i severne Albanije, je zivelo mnooogo Srba... njihovo raseljavanje i ponistavanje je trajalo stotinama godina.

Teslowski

pre 2 godine

Srbin rodjen u hrvatskoj i ucio hrvatski jezik sto postoji i dokaz svjedodzbe sa ocjenama iz skole. Dakle ni prvi ni zadnji takav imam ja par prijatelja koji su isto tako rodjeni u jugoslaviji,ali ucili su hrvatski jezik i amen.navijaju za hrvatsku kao svoju i imaju simpatije prema srbiji kao i da ja saznam da su moji preci iz kazahstana. Ugl srbin tesla nema spora.

Revol

pre 2 godine

A da li ovo Mask radi zato što je Mate Rimac inspirisan Nikolom Teslom u svojim projektima? I to je više puta naglašavao tokom predstavljanja svog automobila, a poznat je trenutni stav Hrvata o Tesli..

Balls of Steel

pre 2 godine

ja ne znam sto se uopste u nasim novinama to potencira??? Hrvati neka izmisljaju svoju istoriju, Nikola Tesla je Srbin rodjen u tadasnjoj Austrougarskoj. Po tome kako Hrvati njega prisvajaju onda je Ban Jelacic Srbin zato sto je iz Petrovaradina....

bVb

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 08. jul 2021 19:34)

https://www.b92.net/video/sport/pogledajte-atmosferu-u-dokovicevoj-lozi-na-rolan-garosu-1876417

Odgledajte do kraja i preslušajte pesmu:). Mada videli ste vi ovo samo se pravite malo......

Saša

pre 2 godine

Srbe treba uvek podsećati i podučavati. Srbi brzo zaboravljaju, a inače misle da se svet vrti oko njih i da su jako bitni u evropskim i svetskim razmerima. A nisu. Za sve u regionu će reći da su Srbi ili potomci Srba i sve oko nas je srpsko, a ono što nije, to je gotovo bezvredno. Inače za vašu infirmaciju Srbi pišu ćirilicom i još uvek vreme računaju po starom kalendaru. Toliko o Srbima. Krenite patriote u napad.

Vaso

pre 2 godine

Za jedno 500 godina, kada će se valjda najzad ljudi dozvati pameti, nadam se, neće uopšte biti važno koje nacionalnosti je bio Nikola Tesla. Sada smo, izgleda, još uvek u kamenom dobu. Nažalost.

Данијел

pre 2 godine

Илон Маск је замлата коју је неко поставио и стоји иза ње. Нема он појма ко је Никола Тесла, а још мање зна о Србији.

Zok1

pre 2 godine

Mask nije nazvao kompaniju po Nikoli Tesli, nego po mernoj jedinici za ja;inu magnetnog polja, koja se po Nikoli Tesli naziva tesla (T). Taj telegram Mačeku je poprilično primitivan falsifikat. A što se tiče Nikole Tesle, stvar je poprilično jasna: američki pronalazač (ne naučnik!) srpskog porekla, rođen na području današnje Hrvatske. Ne znam kome bi i zašto ovo bilo sporno?

ZigZagler

pre 2 godine

Ne uči nas Ilon Mask, već svet. Samim tim što koristi Teslino ime, on je oživeo sećanje na njega. Da nije Maska mnogi ne bi u svetu znali za Teslu. On je poziciji da kada o nečemu priča mnogi ga slušaju. Srbija nije u toj poziciji. Zbog toga je Mask učinio više za Teslu nego Srbija. Samim tim Mask je učinio mnogo Srbiji. Zaslužuje neki ordenčić. Recimo Svetog Save I ili II reda. Treba reći i to, a to mnogo znači i govori o njemu.Mask nije izabrao moderno zvučno ime X, Z ovo ono. Zadržao je ime osobe koja znači pouzdana, prava vrednost, kreativnost, dalekovidost, istrajnost.

Guts

pre 2 godine

@ Dule ne znam sto nama to pricas to pricaj tamo po inostranstuvu. mi ovdje svi to znamo, samo sto ti zapadnjaci ubacuju samo smece u nase glave, a koliko god covjek izgledo sposoban i nije toliko. prvo nas zavade, daju nam puske, pa onda iazovu vjestacki sukob a kad pocne rat dodju da mire. a iza svega oni.

Miki

pre 2 godine

Ako vas čuje Dua Lipa ispašće da je Tesla sa Kosova i da je najviše voleo ajvar.
(Anfield, 8. jul 2021 19:11)
Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.

Gossa placa Zeljko

pre 2 godine

Sinan, pa i Ivanisevic je Srbin. Ne znam kada cete da shvatite jednu prostu cinjenicu. Novakov otac i deda nisu Crnogorci, vec Srbi iz Crne Gore. U danasnjoj Crnoj Gori, preko 40% ljudi se izjasnjavaju kao Srbi. Novakov otac je jedan od njih. I sta tu nekome nije jasno, ja ne znam.

sinan

pre 2 godine

Nema sta da vas uce ni Alerikanci ni Musk! Tesla je radio za Ameriku tamo placao porez i svaki mu je patent registrovan u Ameriku.. mozda je rodjen u Hrvacku ali nema nista ni sa Hrvackom a najmanje sa srbijom! Da je tesla biu vas srbija bi danas bila svecka sila! Tesla nema apsolutno nista sa srbijom! A to sto se vi ponosite na prazno to je druga prica.. volite vi to da radite! Ponosite se i sa bitkom na kosovo polje gde su vas srozali do zadnjeg vojnika… nikako nerazum zasto to radite al vama je to uteha.. ok ?

ZigZagler

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??
(sinan, 08. jul 2021 19:24)

Jesi li gledao poslednji GS u Parizu. Dodelu trofeja. Očigledno nisi. Intonirala se himna. Na tvoju žalost Srbije. Otac i majka pozdravili zastavu i himnu svako na svoj način. Pokazali šta osećaju. Ponos. Majka sa rukom na srcu. Otac sa tri prsta. Iako ja lično nisam pristalica da se himna i zastava na taj način pozdravljaju, potpuno ih razumem i podržavam. Bilo je u tome i nekog prkosa dušmanima, i svima onima koji su na ovaj tvoj ili neki drugi način osporavali i njih, i njihovu decu i zemlju iz koje dolaze. E jesu li ti sada neke stvari jasne. Pokušavaš da osporiš stvari koje ne mogu da se ospore. Samim ti dižeš tenzije između ljudi, prema sebi i odakle već dolaziš. Znači nije dobro to što radiš. Ili nisi svestan ili provociraš

Ambalaza Rotira

pre 2 godine

On kao koristi ime da bi popularisao Tesline izume. Klasican manipulator: a) koristi ime zato sto zna da Tesla ima nevidjenu gomilu fanova (narocito u SAD-u), koji ga uzdizu na nivo bozanstva, dakle koristi ime za popularizaciju svoje kompanije, b) ako ceni vise Edisona, zasto nije uzeo njegovo ime?

Musk mnogo vise lici na Edisona, nego na Teslu. I jedan i drugi zaradjuju na Tesli. Edison je koristio njegove izumume a Musk njegovo ime. Nadam se da ljudi ovo vide...

Lokator

pre 2 godine

A što ti se onda auto ne zove Edison?Tesla je naš naučnik,ti plagiraš njegovo prezime da bi ostvario ličnu korist.Inače si vrlo antipatičan i ti i tvoja žena,jednom rečju odvratni ste.

palanka

pre 2 godine

Kako je Tesla srpsko americki naucnik, onda je hrvatima najlakse da to relativizuju kao ma nije bitno, a da je bio hrvat videli bi onda njihovo ponasanje. Ne nasedajte na relativizacije

a

pre 2 godine

Do 1939. hrvatska je okolina Zagreba.Tada na scenu stupa knez Pavle,koji tada
toj maloj teritoriji priključuje Dubrovnik,Dalmaciju i Slavoniju.Dakle Tesla
nikako ne može biti hrvat u bilo kom smislu.

sima strahota

pre 2 godine

Pripadnik srpskog naroda, ne po poreklu vec po svom sopstvenom opredeljenju - izvora koliko volja. Ali pripadnik americke nacije, takodje po sopstvenom opredeljenju - izvora koliko volja. Zato se i kaze srpsko-americki, prva rec obicno oznacava narodnost. I nema veze sto je dva puta posetio srpsku nacionalnu drzavu, mozes biti Srbin i u Africi. Nisu ni africko-americki kosarkasi nikad bili u Africi. I tako dalje.

sporedni provincijalac

pre 2 godine

Ahahaha. Biti milijarder znači ne biti glup. Edison ima copryght. Tesla ga nije imao kada ga je Musk prisvojio.

Лuster

pre 2 godine

On kao koristi ime da bi popularisao Tesline izume. Klasican manipulator: a) koristi ime zato sto zna da Tesla ima nevidjenu gomilu fanova (narocito u SAD-u), koji ga uzdizu na nivo bozanstva, dakle koristi ime za popularizaciju svoje kompanije, b) ako ceni vise Edisona, zasto nije uzeo njegovo ime?

Musk mnogo vise lici na Edisona, nego na Teslu. I jedan i drugi zaradjuju na Tesli. Edison je koristio njegove izumume a Musk njegovo ime. Nadam se da ljudi ovo vide...
(Ambalaza Rotira, 08. jul 2021 19:31)

c) kompanija jednostavno samo nosi ime pronalazača trofaznog indukcionog el. motora na naizmenični napon. Učili smo u 8. razredu.

Danas

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 08. jul 2021 18:39)

Nije tačno, Jugosloveni pokuœavaju da nametnu taj narativ. Svi Srbi po svetu oduvek ponosno pričaju o Tesli. Tesla je primao penziju naše tadašnje države i njegova imovina je i te kako čuvana i izlagana. Srbi su pričali o Tesli kada nikad niko nije o njemu govorio i uvek se ponosili, kao i sa ostalim našim ljudima vrednim pomena, koji su uradili nešto za nas ili celo čovečanstvo. Izokretanje činjenica vam neće pomoći. Naš aerodrom se zove Nikola Tesla, a nečiji drugi po političarima! Uostalom, kod nas je sve Tesla, Nikola, kao i Sava, već decenijama bez obzira da li ga svet slavio ili ne! Sada kada se o njemu govori odjednom se stvarnost pokušava predstaviti onakvom kakva nije!

Coach

pre 2 godine

Jednostavno američki građanin, srbin po poreklu, a rodio se u Austrougarskoj..
A treba reći da danas u Smiljanu nema nikoga od obitelji Tesla, može se videti samo pravoslavna crkva gde je Nikolin otac službovao.. u Jadovnu ih je stradalo 11, a u celoj NDH 91

sinan

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??

Hammer

pre 2 godine

O Tesli manje-više svi mi znamo ponešto, ali ja bih iskoristio ovu priliku da podsetim na jednog drugog mnogo manje poznatog srpskog naučnika koji je nepravedno zapostavljen, a reč je o srpskom inžinjeru i robotičaru Rajku Tomoviću.

Rajko Tomović je prvi u svetu sačinio bioničkog robota, tačnije bioničku robotsku šaku koja je ostala upamćena kao "beogradska šaka" (nešto nalik robotskoj ruci iz filma Terminator II, ali ne i sasvim isto). Uglavnom njegov pronalazak je uticao na razvoj bioničke robotike čiji je otac praktično ovaj naš naučnik koji je sarađivao sa još jednim od naših velikana iz oblasti nauke i robotike, sa Miomirom Vukobratovićem, tvorcem prvih humanoidnih robota i egzoskeleta u svetu.

Hvala na pažnji.

Armata

pre 2 godine

Tesla nije izgovorio ovu rečenicu već Maček, već je samo pomenuo Mačekovu rečenicu u odgovoru. Pa i Hrvati sami na HRT dovode ljude koje negiraju da je ovo Teslina rečenica

Petar

pre 2 godine

Testal svoju autobiografiju pocinej recenicom da je on Americki naucnik, Srpskog porekla.
Ovo drugi sto ga prisvajaju su vec dosadili. Samo sto misle ako se dovoljno puno puta ponovi, da ce to svi prihvatiti.

Dule

pre 2 godine

Ovo oko Tesle sve moze u nedogled.
Cinjenice su da danasnji Srbi i Hrvati i ostali u toj skupini/druzinipricaju ISTI jezik!
Ne treba vam prevodioc/lac .
U Austriji i Svajcarskoj se prica isti jezik koji se eto zove nemacki/njemacki i niko s ene svadja oko toga kao svi vi na Balkanu.
Vi ste isti narod, imate isti jezik sa mnogo lokalnih specificnosti,ali bavarski se teze razume nego neki 'austrijski' (bilo je glasanje da li ce se tako zvati ili nemacki posle 2. sv. rata) isto tako se hrvatski/bosanski/crnogorski lako razume (nemate prevodioce i recnike kad se srjetnete) nego tamo neki srpski oko Pirota i Vranja.
Oko Tesle se svadjate jer svako hoce da prisvoji uspjesnog covijeka,ali nema potrebe jer ste svi isti narod i to je najveca sramota da je brat bratu najveci neprijatelj i da su pocinjeni mnogi uzasni zlocini i skrivani, sto od janicara, sto zbog mrznje koju djeci prenosite sto zbog budalastine jer ne vidite da vas drugi svajdaju i iskoriscavaju za sebe.
Tesla je koristio nas jezik i nas um koji genesti tu obitava i mogli bi ste i vi da pocnete koji ne mozete objektivno da sagledate stvari.
A kad necete da s edogovorite oko jezika onda vam stranci nametnu skaracnicu tipa BHS pa ce verovatno Crnogorci da trase zbog diskriminacije da se to ispravi na BHSCG itd..
Overate svi arhive i dokumenta i date da se sagledaju cinjenice,a zlocince i one koji ih podrzavaju ostavite po strani da vise ne prenose zlu kob i otrov novim generacijama.
Ziveo Tesla nas rodjak!

colonel

pre 2 godine

Meni ie on nekako bio amerikanac, ovde ga nisu shvatali ni malo za ozbiljno, ograniceni mali balkan, da nije bilo amerike i njegovog 'igralista' tamo, ne bi bilo ni izuma. Bio je mozda i najveci genije svih vremena, ali ipak naivan biznismen i to je covecenstvo kostalo da danas nema besplatnu energiju. Hvala mu svakako za sve.

dosta vise

pre 2 godine

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Izabrali ste ovo da citirate, a to je receno u vreme najvece juzno-slovenske euforije pocetkom 20.veka, onda kada su Srbi poverovali da je svejedno biti Srbin ili Hrvat pa su tek tako (a i SPC) prihvatili da se stotine hiljada Srba katolika takoreci preko noci preimenuju u Hrvate.
Pogledajte malo Tesline izjave od 30-tih godina proslog veka, a narocito one tokom 2.svetskog rata - mislim da sebe ne bi povezao sa recju Hrvat ni pod pretnjom puskom.
Molim vas nemojte vise relativizovati stvari tamo gde nema mesta relativizaciji, pa ustase su ubile vise od 500 Srba u Smiljanu 1941.godine

dzericak

pre 2 godine

Što se tiče naučnog rada i dostignuća Tesla nije čak ni Evropljanin, a kamo li Srbin ili Hrvat. On je Amerikanac. U njegovom načinu razmišljanja ne vidim ništa balkansko.

Ni srpski, ni hrvatski, pa ni jugoslovenski nacionalisti (jeste i toga je bilo, ako se neko seća, samo malo drugačije upakovano) ne bi ni pomislili da nešto ostave čovečanstvu, već samo svojoj matici. Da se ljudi ponose, busaju u prsa i uzdižu iznad nekih drugih. Možda grešim, ali izgleda mi da je to na Balkanu skoro pa najviši nivo patriotizma.

Marko

pre 2 godine

Oa šta ako je Srbiju posjetio u četrdesetima. Evo ja npr. se motam po Krajini i Banja Luci a u Srbiju nisam išao 17 god. A Srbin sam. Navijam za Srbija kad igra Fudbal, udaram po TV-u kad Nole gubi. Isfurao sam se zbog košarkaša….

Goat Nole

pre 2 godine

Ne mora on da uci nikoga.Tesla je srbin,koji je rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske.I svi u svetu ga priznaju kao srpsko-americkog naucnika.To sto ga neki svojataju,ne bi me cudilo za 100 godina da komsije kazu kako je Djokovic bio hrvatski tenisac :)

BGD

pre 2 godine

Elon Musk nije ni dao ime Tesla svojoj kompaniji. Niti je on osbovao Teslu. On ih je kupio. Znaci preuzeo je vec postojecu konpaniju i to nakon sto je prodao Paypal.

Sava

pre 2 godine

Tesla se ponosio Hrvatskom pre 1941. Ni on nije mogao da zamisli niti da pomisli šta su hrvati spremni da urade. Ni on genije nije imao tolike imaginacije!

Posmatrac

pre 2 godine

Molim vas - koliko sam ja upoznat Tesla nikada nije poslao taj telegram ili to izgovorio. Uostalom proverite sa Branimirom Jovanovicem, direktorom muzeja i nasim strucnjakom za Teslu.

Veliki brat

pre 2 godine

I Tesla i Edison su dobijali dobre pare od svojih patenata, Tesla je od Vestinghausa dobijao 2$ po kilovatčasu proizvedene enertije -da, DVA dolara, što je ogromno i za današnju vrednost dolara, a kamoli ondašnju.
Onda je Vestinghaus upao u neke finansijske probleme, a Tesla je pocepao ugovor!

Kasnije mu se Vestinghaus "odužio" tako što mu je plaćao hotelsku sobu i to je to, a da je Tesla samo pauzirao primenu ugovora na koju godinu, ne bi umro u siromaštvu, nego kao milioner.

Takođe, Tesla bi od tog novca finansirao neke svoje projekte, i možda bi nešto napravio. Bežični prenos energije danas postaje stvarnost, telefoni se pune bežično, mada je Tesla imao mnogo ambicioznije ideje, da se energija prenosi u ogromnim količinama jonosferom, ali su mu tada svi ukinuli finansiranje, a po pretpostavkama nekih naučnika tu je Tesla bio previše samouveren i verovatno prevideo u svojim proračunima značajne gubitke usled rasipanja.

Kako god bilo, da je Tesla imao dobrog menadžera koji bi dobijao procenat profita, prošao bi mnogo bolje, a možda bi došao do još nekog značajnog otkrića.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…

Goat Nole

pre 2 godine

Ne mora on da uci nikoga.Tesla je srbin,koji je rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske.I svi u svetu ga priznaju kao srpsko-americkog naucnika.To sto ga neki svojataju,ne bi me cudilo za 100 godina da komsije kazu kako je Djokovic bio hrvatski tenisac :)

dosta vise

pre 2 godine

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Izabrali ste ovo da citirate, a to je receno u vreme najvece juzno-slovenske euforije pocetkom 20.veka, onda kada su Srbi poverovali da je svejedno biti Srbin ili Hrvat pa su tek tako (a i SPC) prihvatili da se stotine hiljada Srba katolika takoreci preko noci preimenuju u Hrvate.
Pogledajte malo Tesline izjave od 30-tih godina proslog veka, a narocito one tokom 2.svetskog rata - mislim da sebe ne bi povezao sa recju Hrvat ni pod pretnjom puskom.
Molim vas nemojte vise relativizovati stvari tamo gde nema mesta relativizaciji, pa ustase su ubile vise od 500 Srba u Smiljanu 1941.godine

Aleksa

pre 2 godine

Jednom za sva vremena, naučite, pročitajte i obrazujtr se:
- rodjen je u Habzburškoj monarhiji ili Austrijskom carstvu. Austrougarska tafa nije postojala
- Ime kompanije Tesla je postojalo mnogo ranije, pre Musk-a, on je kupio tu kompaniju i doveo je gde je sada
- Tesla je po majčinoj liniji bio rodjak Jovanke, da Titove Jovanke. Devojačko joj je Budisavljevic.
- jedini put kada je fotografisan bez kravate bilo je za vreme 2. Svetskog rata pri poseti Kralja Petra. Kao znak protesta u vezi zločina ustasa u Smiljanu. Kravata - Hrvati, simbol i poreklo imena.
- upoznao sam Djuru Teslu kao mlad. Živeo je u Bg, bio mi je prvi komsija. Svirao gusle po ceo dan.
I ovoliko je dosta za sada, ionako mnogi neće pročitati a ne znam da li će administratori konačno pustiti jedan moj komentar.

Marko

pre 2 godine

Oa šta ako je Srbiju posjetio u četrdesetima. Evo ja npr. se motam po Krajini i Banja Luci a u Srbiju nisam išao 17 god. A Srbin sam. Navijam za Srbija kad igra Fudbal, udaram po TV-u kad Nole gubi. Isfurao sam se zbog košarkaša….

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…

Dragan

pre 2 godine

Najbolje da pitamo rodjake Nikole Tesle šta je bio, ko je bio. Valjda oni najbolje znaju. Ali, da zaboravio sam....nema ih više živih, pobile ih ustaške zveri...Tako da je to nemoguća misija, nažalost.

Hammer

pre 2 godine

O Tesli manje-više svi mi znamo ponešto, ali ja bih iskoristio ovu priliku da podsetim na jednog drugog mnogo manje poznatog srpskog naučnika koji je nepravedno zapostavljen, a reč je o srpskom inžinjeru i robotičaru Rajku Tomoviću.

Rajko Tomović je prvi u svetu sačinio bioničkog robota, tačnije bioničku robotsku šaku koja je ostala upamćena kao "beogradska šaka" (nešto nalik robotskoj ruci iz filma Terminator II, ali ne i sasvim isto). Uglavnom njegov pronalazak je uticao na razvoj bioničke robotike čiji je otac praktično ovaj naš naučnik koji je sarađivao sa još jednim od naših velikana iz oblasti nauke i robotike, sa Miomirom Vukobratovićem, tvorcem prvih humanoidnih robota i egzoskeleta u svetu.

Hvala na pažnji.

BGD

pre 2 godine

Elon Musk nije ni dao ime Tesla svojoj kompaniji. Niti je on osbovao Teslu. On ih je kupio. Znaci preuzeo je vec postojecu konpaniju i to nakon sto je prodao Paypal.

MI6

pre 2 godine

Da se Tesla kojim slucajem zatekao u Smiljanu 1941. ovi sto ga svojataju verovatno bi ga tada zaklali, kao sto su tada pobili 500 stanovnika Smiljana.
Toliko o Tesli kao Hrvatu...

Posmatrac

pre 2 godine

Molim vas - koliko sam ja upoznat Tesla nikada nije poslao taj telegram ili to izgovorio. Uostalom proverite sa Branimirom Jovanovicem, direktorom muzeja i nasim strucnjakom za Teslu.

Ambalaza Rotira

pre 2 godine

On kao koristi ime da bi popularisao Tesline izume. Klasican manipulator: a) koristi ime zato sto zna da Tesla ima nevidjenu gomilu fanova (narocito u SAD-u), koji ga uzdizu na nivo bozanstva, dakle koristi ime za popularizaciju svoje kompanije, b) ako ceni vise Edisona, zasto nije uzeo njegovo ime?

Musk mnogo vise lici na Edisona, nego na Teslu. I jedan i drugi zaradjuju na Tesli. Edison je koristio njegove izumume a Musk njegovo ime. Nadam se da ljudi ovo vide...

Milos Radunkovic

pre 2 godine

Тесла је Србин, барем је То лако провериво. Да ли има везе са Хрватском, наравно да има, али То је већ нешто друго.

xaxaxa

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08)

Sve je javno..

https://youtu.be/rucb_e0RrpY?t=05m17s

Dakle srbin, otac mu bio pravoslavni sveštenik.. Danas u Smiljanu nema nikoga od Tesline obitelji, svi skončali za vreme NDH.. 11 u Jadovnu..
Rođen u Austrougarskoj, američki državljanin, srpskog porekla..
Sahranjen po vlastitoj želji uz

https://youtu.be/Zlf6cBQP6JE

Floki

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Srbija je tad postojala ali kao okopurana drzava, Hrvatska je kao drzava nastala tek posle raspada SFRJ

danijel1

pre 2 godine

Gospodo draga, Tesla je zahtevao da se na sahrani svira "Tamo daleko"... Da li bi bilo ko, ko se osećao "Hrvatom" tražio tu pesmu? Naravno da je bio genije i svetski čovek koji pripada celokupnom čovečanstvu, ali dilema Srbin ili Hrvat je krajnje smešna...

Coach

pre 2 godine

.

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Pa krasno..sami ste sebe demantovali..
17 rimskih imperatora je rođeno na tlu današnje Srbije i to ih svakako ne čini srbima.. Jedna stvar je poreklo i nacionalna pripadnost, a drugo državljanstvo.. svidelo se vama ili ne, ništa tu Tesla nema od hrvatske.. Američki državljanin, srpskog porekla i rođen u Austrougarskoj..

Milutin

pre 2 godine

Tesla je prevazisao nacionalnost, samo je zatucanim Srbima i Hrvatima bitno ciji je a zapravo nije bio niciji vec svoj.
(Imenijebitno, 8. jul 2021 18:49)

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂

Dobrovece

pre 2 godine

Etnicki cist Srbin, Americke nacionalnosti. Austri-Ugari su znali da je Srbin i tako je bio upisan tokom skolovanja a ocigledno mu to nije smetalo pa na sahrani na drugom kraju sveta pustali preko radija Tamo Daleko...

ЗораН

pre 2 godine

Тесла је својеручно написао да је Србин приликом уписа на факултет у Грацу. Оригинални документ постоји и лако га је проверити. Са друге стране, ово о хрватској домовини је Мачекова измишљотина. Да је то тачно онда би након слома АУ монархије била формирана Хрватска држава а знамо да није било тако, већ је направљено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, територије су подједнако припадале свим трима народима. Србија би морала да жустрије реагује на сваку помисао Хрватске да присваја Теслу, што се дешава чак и у његовом спомен музеју, споменик побијеним Србима у Смиљану и даље је рушевина итд. Зашто Хрвати не својатају Саву Шумановића који је рођен у Винковцима а масакрирани у "Хрватској Митровици"?

Sava

pre 2 godine

Tesla se ponosio Hrvatskom pre 1941. Ni on nije mogao da zamisli niti da pomisli šta su hrvati spremni da urade. Ni on genije nije imao tolike imaginacije!

E valjda će i gluposti doći kraj

pre 2 godine

Ne znam za Djokovića, sam se izjašnjava kao Srbin, ali Nikola Tesla je od oca Ssrbina (popa) i majke Srpkinje, i uvek se izjašnjavao kao Srbin rodjen u Austrougarskoj carevini (imate skenirana dokumenta iz tog doba čak i na netu), dolazio je u Beograd, govorio da je poreklom Srbin (opet više intervjua sa njim po novinama, ima skenova na netu) i nikad, ali nikad nije pomenuo Hrvatsku osim kao mesto/odredište gde se rodio a u okviru Austrougarske. Nikad Hrvatsku nije nazvao domovinom jer kao država nije postajala do NDH. Nema tu mesta za tumačenja, prosto je tako bilo. Kad je osnovana NDH, Tesla je bio na samrti, zaboravljen, ubrzo je umro i po testamentu ga je brat vratio u Srbiju u Beograd gde je i sahranjen. Sve to je opšte poznato i dobro dokumentovano.
U toku rata 91-95 Teslino rodno selo i kuća su sravnjeni sa zemljom. Kasnije je obnovljena. Ne radi se to zemljaku. Sva halabuka oko njega je da se ta sramota od rušenja sakrije.
A ako još ima te gospode koja tvrde da je Tesla Hrvat, e onda je to i Martić i sva ona masa ljudi proteranih iz Hrvatske. I oni su rodjeni na tlu današnje Hrvatske a eto njih nisu ni onda a ni danas ubrajali u ravnopravne gradjane Hrvatske. Njih ti neki iz Hrvatske ne svojataju ?!

joj

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 8. jul 2021 21:10) # Link komentara

A bukvalno je obrnuto. Mogao se roditi bilo gde opet bi bio Srbin. I Ban Jelacic je rodjen u Srbiji pa ga mi ne svojatamo. Znamo staje cije

Petar

pre 2 godine

Testal svoju autobiografiju pocinej recenicom da je on Americki naucnik, Srpskog porekla.
Ovo drugi sto ga prisvajaju su vec dosadili. Samo sto misle ako se dovoljno puno puta ponovi, da ce to svi prihvatiti.

sasa

pre 2 godine

Mene interesuje cemu potreba Hrvata da dolaze na srpski sajt objasnjavati kako Srbima kako Srbin nije Srbin jer je rodjen u zemlji koja se danas zove Hrvatska?!
Ako je Tesla Hrvat zasto mu je poklana cela porodica od strane hrvata/ustasa?! A 93 kuca ponovo rusena?! Koja shizofrenija vas mrda da mi je znati?!

Amin

pre 2 godine

Teslina zelja je bila da mu se na sahrani svira Tamo daleko, sto je i ucinjeno. Ko je bio, sta je bio, kako se osecao, sve je u recima te pesme.

Kornjaca Vrac

pre 2 godine

Ilon nije dao ime kompaniji, imala je to ime pre nego sto je ulozio prve pare u istu... Covek kojem je samo novac bitan, a prodaje neku pricu o visim ciljevima. Ne treba ga puno slusati...

Z13

pre 2 godine

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

Zato što vidi da su i Srbi i Hrvati besposleni kvazi etnolozi koji će da mlate slamu dok ih bude bilo.

bojan

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Možda bi bilo najbolje da mu to sam objasniš.

ketiS

pre 2 godine

Ilon Mask ponavlja "mantru" koju je verovatno cuo od kolege iz Hrvatske, Mate Rimca. Inace, krajnje je vreme da se umesto ispraznih "prepucavanja" izmedju gradjana Hrvatske i Srbije skrene paznja na ono sto zapravo jeste i treba da bude sustina, a to je postovanje odredjenih cinjenica. Dakle, Tesla nije rodjen u Hrvatskoj, vec u Habsburskoj Kraljevini, on nije srpski vec americki pronalazac srpskog porekla, a projugoslovenske orijentacije. Nakon WWII njegova zaostavstina je preneta u Beograd, a ne u Zagreb, te se danas u Beogradu, a ne u Zagrebu, nalazi jedini verodostojni muzej posvecen njemu. Konacno, telegram iz 1936-e je uobicajena "ujdurma" hrvatskih politicara tj. u tom konkretnom slucaju Vlatka Maceka, koji su oduvek politizirali istorijske cinjenice i shodno tome svojatali ono sto im ne pripada, ni po jednoj objektivnoj cinjenici. Dakle, pravo na Teslu imaju gradjani SAD-a i Srbije, i tu se citava rasprva o Teslinom drzavno-etnickom "backgroundu" zavrsava. Sve drugo je bespotrebno politiziranje i nista vise od toga.

Željo

pre 2 godine

Rođen je u Hrvatskoj i to vas tako boli..pa i dan danas dolaze u njegovu kuću u Hr. da je obiđu i onda kažu u Hrvatskoj smo, eto, odoh sad gledati film, ne znam što bezveze komentiram

Каурин

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Боље да овако нешто ниси ни послао, али кад већ јеси... За нас, који размишљамо, Новак је решио бројне регионалне енигме управо тиме што се, управо таквим пореклом, изјашњава као Србин!
Што се Тесле тиче... Није он дао име компанији. Компанија се већ тако звала кад је ушао у њу и касније је преузео! У овоме што је објавио једина замерка је у томе да то тада НИЈЕ била Хрватска!

neutral fe

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

ali kad se ovako jave neki skorojevići iz poslednje dekade 20. veka.

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?
(absent, 08. jul 2021 21:52)


vodite mešanje a ne rat.

Trovach

pre 2 godine

@teslowski...Isto kao sto ja Hrvat iz Srbije govorim i pisem srpski i navijam za Srbiju. Imam prijatelja u Zagrebu koji je Srbin, govori hrvatski, navija za Hrvatsku i pogotovo za Dinamo. To po meni nije nista cudno, nego je normalno.

Nenad

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)


Nije navodno nego je VELIKI SRBIN. Od oca Srbina i majke Hrvatice koja peva pesme o Srbiji. Ako ti nije jasno za Crnogorce proveri po popisu koliko Srba ima u CG iznenadices se.

Nego sta cemo sa Banom Jelačićem, on je rodjen u Petrovaradinu. On je Srbin po vasoj logici :))) Sa vama uvek komedija.

Skole 80

pre 2 godine

Srbija je imala drzavu pre 800 godina a Hrvatska nikad nije imala drzavu do 1991.Srpska drzava je okupirana od strane turaka.Tako da potpunu ispravna cinjenica je da je Nikola Tesla srbin i rodjen u Austrougarskoj.Tu dileme nema. To je odgovor jednom od suseda.I jos nesto, muzej Tesle se nalazi u Beogradu a ne u Zagrebu i ne zato sto smo se mi prvi setili nego zato sto Srbija ima gradju a Hrvatska nema nista.

Зоран

pre 2 godine

Тесла је својеручно написао да је Србин приликом уписа на факултет у Грацу. Оригинални документ постоји и лако га је проверити. Са друге стране, ово о хрватској домовини је Мачекова измишљотина. Да је то тачно онда би након слома АУ монархије била формирана Хрватска држава а знамо да није било тако, већ је направљено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, територије су подједнако припадале свим трима народима. Србија би морала да жустрије реагује на сваку помисао Хрватске да присваја Теслу, што се дешава чак и у његовом спомен музеју, споменик побијеним Србима у Смиљану и даље је рушевина итд. Зашто Хрвати не својатају Саву Шумановића који је рођен у Винковцима а масакрирани у "Хрватској Митровици"?

Драган М. П.

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Новаков отац је Црногорац као што си ти Даламатинац, па не видим какве то има везе да ли је Србин или не.

Armata

pre 2 godine

Tesla nije izgovorio ovu rečenicu već Maček, već je samo pomenuo Mačekovu rečenicu u odgovoru. Pa i Hrvati sami na HRT dovode ljude koje negiraju da je ovo Teslina rečenica

Danas

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 08. jul 2021 18:39)

Nije tačno, Jugosloveni pokuœavaju da nametnu taj narativ. Svi Srbi po svetu oduvek ponosno pričaju o Tesli. Tesla je primao penziju naše tadašnje države i njegova imovina je i te kako čuvana i izlagana. Srbi su pričali o Tesli kada nikad niko nije o njemu govorio i uvek se ponosili, kao i sa ostalim našim ljudima vrednim pomena, koji su uradili nešto za nas ili celo čovečanstvo. Izokretanje činjenica vam neće pomoći. Naš aerodrom se zove Nikola Tesla, a nečiji drugi po političarima! Uostalom, kod nas je sve Tesla, Nikola, kao i Sava, već decenijama bez obzira da li ga svet slavio ili ne! Sada kada se o njemu govori odjednom se stvarnost pokušava predstaviti onakvom kakva nije!

Ante

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.

dakle

pre 2 godine

Za ceo svet je potpuno jasno da je Tesla bio Srbin, jedino Hrvatima i drugosrbijancima to nije jasno. Sto se tice toga kad je posetio Srbiju, to je nebitno, isto kao sto je nebitno da li je Arhimed ikada posetio Grcku.

Roki 1

pre 2 godine

Ako sam Srbin koji se preselio u Finsku i tamo radi, a biolog sam po struci, da li sam srpsko-finski biolog.

Iako je proveo mnogo vremena u Americi nikad nisam čuo ni procitao da je neko definisao Mika Dzegera kao englesko-američkog pevača, niti Ronalda kao Portugalsko-italijanskog igrača.

Dakle samo “udvajanje” porekla odnosno nacionalnosti nema nikakvog smisla. Tesla je srpski naučnik jer je Srbin.

Da li je teniserka Radukanu od oca Rumuna, majke, Kineskinje, rodjenja u Kanadi Britanska teniserka odnosno kinesko-rumunsko-britanska sportistkinja.? Takve klasifikacije nemaju nikakvog smisla.

Do skoro većina ljudi van SFRJ nije ni znala za Teslu a kamoli da zna odakle je.

Po čemu je Tesla Amerikanac sem ako se lično nije izjasnio. Mogao je biti i Marsovac ako se tako osećao.

Nego ima li neki Teslin rodjak da pita ovog prijatelja kako je uzeo Teslino ime za svoju firmu? Da li je pitao porodicu Tesla da koristi njihovo ime? Možda je pravo vreme....

petrica kerempuh

pre 2 godine

Da se Tesla rodio u Srbiji ne bi izmislio ni toplu vodu. Pročitajte malo o njegovom školovanju u Karlovcu, o omiljenom mu profesoru...pa onda pričajte kako nema veze s Hrvatskom.

ketiS

pre 2 godine

@Ante

Naravno da su Vuk Karadzic ili Karadjordje rodjeni u Osmanskom Carstvu, ali oni nisu bili etnicki Turci vec etnicki Srbi. Vi jednostavno ne mozete da shvatite razliku izmedju drzavne i etnicke pripadnosti, jer u vreme kada su Karadjordje ili Vuk Karadzic vec bili jasno etnicki artikulisani Srbi, hrvatski etno-identitet je tek poceo da se artikulise i to u jednom uskom krugu juznoslovensko-katolicke elite. Vasa nesposobnost da shvatite tu razliku, potvrdjuje ogromne socioloske i kulturoloske razlicitosti izmedju Srba i Hrvata, sto je vrlo verovatno bio i jedan od glavnih razloga za neuspeh zajednicke drzave.

ZigZagler

pre 2 godine

Ne uči nas Ilon Mask, već svet. Samim tim što koristi Teslino ime, on je oživeo sećanje na njega. Da nije Maska mnogi ne bi u svetu znali za Teslu. On je poziciji da kada o nečemu priča mnogi ga slušaju. Srbija nije u toj poziciji. Zbog toga je Mask učinio više za Teslu nego Srbija. Samim tim Mask je učinio mnogo Srbiji. Zaslužuje neki ordenčić. Recimo Svetog Save I ili II reda. Treba reći i to, a to mnogo znači i govori o njemu.Mask nije izabrao moderno zvučno ime X, Z ovo ono. Zadržao je ime osobe koja znači pouzdana, prava vrednost, kreativnost, dalekovidost, istrajnost.

Ante

pre 2 godine

Pa ja još nisam vidio Hrvata koji kaže da je Tesla bio Hrvat, ne razumijem zašto se prepucavate?
A itekako sam vidio Srba koji tvrde da su Hrvati Srbi. Pokatoličeni Srbi.
A Hrvati se na to ljute, jer je kao, uvreda biti Srbin.
Ne razumijem zašto, upravo na primjeru Tesle, vidi se da uopće nije problem biti Srbin, i ako bih poželio da se mijenjam, bez problema bih se odlučio da budem Srbin.
Doduše, birao bih da budem, kako vi to zovete, "drugoSrbijanac"? Mnogo su mi bliži i draži po razmišljanju nego ove "patriote", ili ovi moji "domobrani"..
Vjerujem da je i Tesla tako razmišljao, i da je živ, svrstali biste ga u "drugosrbijance".
Još ne razumijem, zašto ih tako zovete, po meni biste ih trebali zvati prvosrbijanci, jer očito puno više vole Srbiju nego ove patriote, samim time što joj puno manje štete rade.

joj

pre 2 godine

Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 08. jul 2021 19:37)
Zahvaljujemo se na glasu.

A vidi se koliko ti znas Tesla je rodjen u tadasnjem Austrijskom carstvu. Izgleda da je kraljevina Srbija bila toliko mocna da je i ljude u Austriji terala da se izjasnjavaju kao Srbi.

Hr

pre 2 godine

Na putovnici kojom je otputovao u Ameriku pise Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Ne pise nikakva Lika, niti Vojna Krajina niti Bec.
Ovo je cinjenica, a sve drugo je demagogija.
Takodjer je cinjenica da Hr tada nije bila sastavni dio AU Teslini nebi nikad iz Ceske ( jednog dijela Monarhije) dosli u Hr ( drugi dio Monarhije) i presli na pravoslavlje.
AU je bila vodeca sila Europe stoljecima i po puno parametara postavila temelje europske civilizacije. Nekome tko je bio pod Osmanijama djeluje potpuno nevjerojatno da su Tesle mogle birati vjeru, mjesto stanovanja, a da je mali Nikola mogao otici u Prag u skolu, a u Pesti dobiti posao..
Postujte Teslu, jer nas je sve zaduzio. Zauvijek.

I Martić je onda bio Hrvat ?

pre 2 godine

Nacija i mesto rodjenja nemaju veze jedno sa drugim. Inače, Jevreji odnosno Izraelci ne bi postojali do danas pošto nisu imali državu do 1948. A ni Hrvati do NDH. Pa ni Srbi do Obrenovića. Dakle jasno je. Jasno je i Hrvatima, nego nas lože.
Za imperatora što napisa da je Tesla Hrvat zato što je rodjen na teritoriji današnje Hrvatske (a roditelji su mogli biti bilo ko), da citiram jedan od komentara:
"A ako još ima te gospode koja tvrde da je Tesla Hrvat, e onda su to i Martić i ona masa ljudi proteranih iz Hrvatske. I oni su rodjeni na tlu današnje Hrvatske a eto njih nisu ni onda a ni danas ubrajali u Hrvate. Njih ti neki iz Hrvatske ne svojataju ?!"
Pa ne možete gospodo birati šta i kako vam se svidja. Dogovorite se već jednom, ili odustanite, inače po vama postade Jelačić Srbin.

Aki

pre 2 godine

Teslin otac Milutin bio je sveštenik u crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu. U avgustovskom pokolju 1941.godine u Smiljanu je pobijeno 530 građana srpske nacionalnosti. Među njima i svi pripadnici porodice Tesla. Nikola Tesla je već uveliko bio u Americi i sasvim izvesno izbegao sudbinu svojih predaka. Groblje pored crkve u Smiljanu Hrvati su minirali i srušili 1991.godine, a crkvu uništili, kao i rodnu kuću Nikole Tesle odmah pored crkve. Danas je ta kuća Teslin Memorijal jer, eto setiše se Hrvati pošto svoje nemaju da svojataju tuđe. Setiše se pre 15 godina, a do tada su zatrli svaki trag porodice Tesla i Srba iz Like. Prema tome, Nikola Tesla je Srbin rođen u Austrougarskoj. Hrvatska kao država svoju nezavisnost ima od 1991.

Anfield

pre 2 godine

Ako vas čuje Dua Lipa ispašće da je Tesla sa Kosova i da je najviše voleo ajvar.
(Anfield, 8. jul 2021 19:11)
Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 08. jul 2021 19:37)
Zahvaljujemo se na glasu.


Znači Albanija nije postojala, pa samim tim Albanci nisu predvodili "Balkansku vojsku" u boj na sirote Turke 1380 i neke?!
Zbunih se k'o Bajden bez puškica sad.
O.o

absent

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

ali kad se ovako jave neki skorojevići iz poslednje dekade 20. veka.

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?

neutral fe

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Srbija je tad postojala ali kao okupirana drzava, Hrvatska je kao drzava nastala tek posle raspada SFRJ
(Floki, 08. jul 2021 22:11)


srbija je postojala, ali u granicama i pod imenom beogradskog pašaluka, od 1459. do 1804.

Linet Masai

pre 2 godine

Covek je lepo rekao da je Jugoslaven i kao takav treba da se vodi. Eto, bas niceg spornog u tome ne bi bilo. Svuda treba da pise da je Jugoslcvenski naucnik. Zaista je toliko jednostavno.

palanka

pre 2 godine

Kako je Tesla srpsko americki naucnik, onda je hrvatima najlakse da to relativizuju kao ma nije bitno, a da je bio hrvat videli bi onda njihovo ponasanje. Ne nasedajte na relativizacije

citaj prijatelju, sve pise u knjigama

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??
(sinan, 8. jul 2021 19:24)

Prijatelju, nije Novakov otac nacionalista, nego je poreklom sa severa Crne Gore, a to ti je bila Stara Hercegovina do 1878.godine i tu su bili 99% Srbi. Uostalom, ako uzmes celu Crnu Goru, preko 90% stanovnika se pocetkom 20.veka izjasnjavalo kao Srbi (i to sa ponosom). Dakle, u Crnoj Gori imas tri vrste stanovnika: 1) one koji su zaboravili da su bili Srbi 2) oni koji se jos secaju da su bili Srbi 3) ostalih 10% koji nisu bili Srbi
Novakovi preci SIGURNO nisu bili u trecoj grupi.

Nenad

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 08. jul 2021 21:10)


pusta želja, i to je uvek bila Vojna Krajina sa vecinskim srpskim zivljem. Hrvatska je bila samo pojam a rodjen je u Austrougraskoj i tu se svaka priča zavrsava sa Srbinom Teslom.

SSSR

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 8. jul 2021 21:23)


Šta je sporno, Tesla je Srbin rođen u okupatorskoj Austrijskoj carevini, a Vuk i Karađorđe su Srbi rođeni u okupatorskoj Otomanskoj imperiji, ne vidim nedoslednos u ovome, osim kod vas hrvatijanaca.

dzericak

pre 2 godine

Što se tiče naučnog rada i dostignuća Tesla nije čak ni Evropljanin, a kamo li Srbin ili Hrvat. On je Amerikanac. U njegovom načinu razmišljanja ne vidim ništa balkansko.

Ni srpski, ni hrvatski, pa ni jugoslovenski nacionalisti (jeste i toga je bilo, ako se neko seća, samo malo drugačije upakovano) ne bi ni pomislili da nešto ostave čovečanstvu, već samo svojoj matici. Da se ljudi ponose, busaju u prsa i uzdižu iznad nekih drugih. Možda grešim, ali izgleda mi da je to na Balkanu skoro pa najviši nivo patriotizma.

hajde realno

pre 2 godine

Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 8. jul 2021 19:37)

Miki, Miki, veliki... ;-)... a sta je bio Skender-Beg prijatelju? On nije ziveo u Kraljevini Srbiji, ali je bio Srbin. Kako to?
DA se razumemo, nikako ne zelim da kazem da su svi Albanci bili Srbi, nisam idiot, Albanci jesu poseban narod - ali na teritoriji danasnje KiM, i severne Albanije, je zivelo mnooogo Srba... njihovo raseljavanje i ponistavanje je trajalo stotinama godina.

nesha

pre 2 godine

Hrvati se verovatno čudom čude kako država Srbija ne reaguje da zaustavi brutalno prisvajanje N.Tesle,izvornog Srpskog naučnika rođenog u Austro-Ugarskoj.Njihova kampanja je agresivna i za ostale ličnosti,ne-materijalna dobra,izume, hranu,istorijske ličnosti i ostalo kao npr. za Austro-Ugarskog feldmaršala-Srbina Svetozara Borojeviča.Pošto naši nosioci vlasti ne reaguju,za očekivati je da se za jedno 10-tak god.instalira njihova prevara,uz pomoć stranih lobija i ovih naših koje interesuje samo sopstvena korist, a ne zaštita lika i dela N.Tesle.

Veliki brat

pre 2 godine

I Tesla i Edison su dobijali dobre pare od svojih patenata, Tesla je od Vestinghausa dobijao 2$ po kilovatčasu proizvedene enertije -da, DVA dolara, što je ogromno i za današnju vrednost dolara, a kamoli ondašnju.
Onda je Vestinghaus upao u neke finansijske probleme, a Tesla je pocepao ugovor!

Kasnije mu se Vestinghaus "odužio" tako što mu je plaćao hotelsku sobu i to je to, a da je Tesla samo pauzirao primenu ugovora na koju godinu, ne bi umro u siromaštvu, nego kao milioner.

Takođe, Tesla bi od tog novca finansirao neke svoje projekte, i možda bi nešto napravio. Bežični prenos energije danas postaje stvarnost, telefoni se pune bežično, mada je Tesla imao mnogo ambicioznije ideje, da se energija prenosi u ogromnim količinama jonosferom, ali su mu tada svi ukinuli finansiranje, a po pretpostavkama nekih naučnika tu je Tesla bio previše samouveren i verovatno prevideo u svojim proračunima značajne gubitke usled rasipanja.

Kako god bilo, da je Tesla imao dobrog menadžera koji bi dobijao procenat profita, prošao bi mnogo bolje, a možda bi došao do još nekog značajnog otkrića.

Duki

pre 2 godine

Šta to znači "posetio je Srbiju samo jednom"?? Pa moj deda nikad nije ni posetio Srbiju, ubijen je u NDH 1943, pa je li zato manje Srbin?
Kakav je to glup argument, koliko je početkom veka bilo Hrvata u centralnoj Bosni koji nikad nisu posetili Hrvatsku? Pa jesu li zato manje Hrvati?

colonel

pre 2 godine

Meni ie on nekako bio amerikanac, ovde ga nisu shvatali ni malo za ozbiljno, ograniceni mali balkan, da nije bilo amerike i njegovog 'igralista' tamo, ne bi bilo ni izuma. Bio je mozda i najveci genije svih vremena, ali ipak naivan biznismen i to je covecenstvo kostalo da danas nema besplatnu energiju. Hvala mu svakako za sve.

sima strahota

pre 2 godine

Pripadnik srpskog naroda, ne po poreklu vec po svom sopstvenom opredeljenju - izvora koliko volja. Ali pripadnik americke nacije, takodje po sopstvenom opredeljenju - izvora koliko volja. Zato se i kaze srpsko-americki, prva rec obicno oznacava narodnost. I nema veze sto je dva puta posetio srpsku nacionalnu drzavu, mozes biti Srbin i u Africi. Nisu ni africko-americki kosarkasi nikad bili u Africi. I tako dalje.

RS

pre 2 godine

Ljubica Stefan, kontroverzna hrvatska istoricarka, izmislila je da u Teslinom dnevniku pise kako je Tesla za sebe rekao da je porijeklom Hrvat. Sam Tesla je govorio da je Srbin I srpskog roda... Tokom Drugog sv. rata sastao se sa kraljem Petrom II u SAD. Na sahrani mu sviralo," Tamo daleko je selo moje tamo je Srbija"... U Beogradu je dosao 1892. jer je Srbin a da nije ne bi nikad ni dosao (jer ne bi ni imao potrebu)...Primao penziju od Kraljevine Jugoslaviju do smrti...Stipendiju mu odbila Matica srpska kojoj nije bilo sjediste u Beogradu nego kao I danas u Novom Sadu a to je tad bila Austro-ugarska... Na skolskim dokumentima pise mu da je Srbin...

Gossa placa Zeljko

pre 2 godine

Sinan, pa i Ivanisevic je Srbin. Ne znam kada cete da shvatite jednu prostu cinjenicu. Novakov otac i deda nisu Crnogorci, vec Srbi iz Crne Gore. U danasnjoj Crnoj Gori, preko 40% ljudi se izjasnjavaju kao Srbi. Novakov otac je jedan od njih. I sta tu nekome nije jasno, ja ne znam.

Grozni

pre 2 godine

Više puta isticao da je ponosan Srbin.Taj odgovor predsedniku tadašnje vlade Jugoslavije je bio čista kurtoazija. I temelj svih daljih svojatanja.

Coach

pre 2 godine

Jednostavno američki građanin, srbin po poreklu, a rodio se u Austrougarskoj..
A treba reći da danas u Smiljanu nema nikoga od obitelji Tesla, može se videti samo pravoslavna crkva gde je Nikolin otac službovao.. u Jadovnu ih je stradalo 11, a u celoj NDH 91

bVb

pre 2 godine

Šon o Nil teslin biograf u knjizi nenadmašni genije je istražio poreklo Tesla i išavši unazad od smiljana preko ciprada ili caprada današnja srpska do valjevske nahije selo nešto tipa čuruge ili tako nešto. Inače potiču od bratstva đurđevića sa područija današnje južne Srbije oko Pirota .Zašto su se tri puta selili, i menjali prezimena, bežali od turaka jer su bili ratničko bratstvo koje je učestvovalo od maričke bitke u svim bojevima protiv turaka. Dakle Šon o Nil je istražio dva preseljavanje ostalo još jedno koje nije. Inače u godinu se zna kada su bile te selidbe ili bežanja od turaka.

Mikloš Salamander

pre 2 godine

joško imotski@

Grof,Ban Josip Jelačić je srpski general hrvatskoga porekla, jel moze tako priksone ako se vodimo vasom logikom mislim da moze!.

Dule

pre 2 godine

Ovo oko Tesle sve moze u nedogled.
Cinjenice su da danasnji Srbi i Hrvati i ostali u toj skupini/druzinipricaju ISTI jezik!
Ne treba vam prevodioc/lac .
U Austriji i Svajcarskoj se prica isti jezik koji se eto zove nemacki/njemacki i niko s ene svadja oko toga kao svi vi na Balkanu.
Vi ste isti narod, imate isti jezik sa mnogo lokalnih specificnosti,ali bavarski se teze razume nego neki 'austrijski' (bilo je glasanje da li ce se tako zvati ili nemacki posle 2. sv. rata) isto tako se hrvatski/bosanski/crnogorski lako razume (nemate prevodioce i recnike kad se srjetnete) nego tamo neki srpski oko Pirota i Vranja.
Oko Tesle se svadjate jer svako hoce da prisvoji uspjesnog covijeka,ali nema potrebe jer ste svi isti narod i to je najveca sramota da je brat bratu najveci neprijatelj i da su pocinjeni mnogi uzasni zlocini i skrivani, sto od janicara, sto zbog mrznje koju djeci prenosite sto zbog budalastine jer ne vidite da vas drugi svajdaju i iskoriscavaju za sebe.
Tesla je koristio nas jezik i nas um koji genesti tu obitava i mogli bi ste i vi da pocnete koji ne mozete objektivno da sagledate stvari.
A kad necete da s edogovorite oko jezika onda vam stranci nametnu skaracnicu tipa BHS pa ce verovatno Crnogorci da trase zbog diskriminacije da se to ispravi na BHSCG itd..
Overate svi arhive i dokumenta i date da se sagledaju cinjenice,a zlocince i one koji ih podrzavaju ostavite po strani da vise ne prenose zlu kob i otrov novim generacijama.
Ziveo Tesla nas rodjak!

Lokator

pre 2 godine

A što ti se onda auto ne zove Edison?Tesla je naš naučnik,ti plagiraš njegovo prezime da bi ostvario ličnu korist.Inače si vrlo antipatičan i ti i tvoja žena,jednom rečju odvratni ste.

Gruzanin

pre 2 godine

A zar nema zastite za koriscenje imena Tesla? Ovaj dao ime kompaniji, jevrosimovic stancuje u kini od fens za kodu do frizidera i sire razne “ Tesle “, u Kragujevcu “ Tesla “ pekara, Novak kucetu dao ime “ Tesla “?!? Mozda ima i kuplerar sa tim imenom, a jednorodni genije zasluzio da se Himalaji zovu po njemu, ili i da bude Teslina Srbija! Kako nema nikog da odbrani Teslu?!?

bVb

pre 2 godine

https://youtu.be/rucb_e0RrpY

Na 5:52 originalna dokumenta iz Graca gde je bio na školovanju i koja je nacionalnost. Nije velikosrpska propaganda već inostrani medij odradio prilog o teslinim ocenama tokom školovanja. Pozz svima.

Balls of Steel

pre 2 godine

ja ne znam sto se uopste u nasim novinama to potencira??? Hrvati neka izmisljaju svoju istoriju, Nikola Tesla je Srbin rodjen u tadasnjoj Austrougarskoj. Po tome kako Hrvati njega prisvajaju onda je Ban Jelacic Srbin zato sto je iz Petrovaradina....

Teslowski

pre 2 godine

Srbin rodjen u hrvatskoj i ucio hrvatski jezik sto postoji i dokaz svjedodzbe sa ocjenama iz skole. Dakle ni prvi ni zadnji takav imam ja par prijatelja koji su isto tako rodjeni u jugoslaviji,ali ucili su hrvatski jezik i amen.navijaju za hrvatsku kao svoju i imaju simpatije prema srbiji kao i da ja saznam da su moji preci iz kazahstana. Ugl srbin tesla nema spora.

sinan

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??

ZigZagler

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??
(sinan, 08. jul 2021 19:24)

Jesi li gledao poslednji GS u Parizu. Dodelu trofeja. Očigledno nisi. Intonirala se himna. Na tvoju žalost Srbije. Otac i majka pozdravili zastavu i himnu svako na svoj način. Pokazali šta osećaju. Ponos. Majka sa rukom na srcu. Otac sa tri prsta. Iako ja lično nisam pristalica da se himna i zastava na taj način pozdravljaju, potpuno ih razumem i podržavam. Bilo je u tome i nekog prkosa dušmanima, i svima onima koji su na ovaj tvoj ili neki drugi način osporavali i njih, i njihovu decu i zemlju iz koje dolaze. E jesu li ti sada neke stvari jasne. Pokušavaš da osporiš stvari koje ne mogu da se ospore. Samim ti dižeš tenzije između ljudi, prema sebi i odakle već dolaziš. Znači nije dobro to što radiš. Ili nisi svestan ili provociraš

mateo

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.

dejan

pre 2 godine

Nikola Tesla je Srbin po krvi da ne može biti "srpskiji" i to ne bi bila tema da Hrvati nisu počeli da ga svojataju iz razloga iz koga mali narodi očajnički svojataju tuđe, nebil dobili na značaju. ( kao Makedonci sa Aleksandrom i njegovim ocem Filipom)
Tesla jeste ličnost celog sveta ali su celu priču pokrenuli Hrvati. To bi bilo kao kada bi cara Konstantina proglasili za Srbina jer se rodio u Nišu. To je njihova logika.
Nikolina sreća je bila što je bio genije i otišao iz Smiljana inače bi verovatno bio zaklan kao i mnogi članovi porodice Tesla.

josmoski

pre 2 godine

Nas bugari zezaju i blokiraju zbog Goceta Delceva, koji je zivot dao boreci se za Makedoniju, i poslednja zelja mu bila da pociva u glavnom gradu slobodne Makedonije koja mu je 1946 god i ispunjena, a kako ce tek kod vas biti...

BoskovMali

pre 2 godine

"Kada su ga pitali, u intervjuu iz 2018. godine, zašto je onda svoju kompaniju nazvao po ovom srpsko-američkom naučniku...".
Pa nije je on nazvao tako jer je nije ni osnovao. Uključio se u rad kompanije tek godinu dana nakon osnivanja kao investitor.

Pitanje

pre 2 godine

Zar je svako ko živi u Hrvatskoj Hrvat? Zar je sin pravoslavnog srpskog sveštenika Hrvat?!?Pošto je Teslin otac to bio..
Da je bio živ u ovom ratu bio bi ubijen i protjeran kao i svi Srbi što su bili..
Hrvati, opredjelite se više...svojatate one koji vam se svidjaju a ubijate i protjerujete one koji nisu naučnici, uspješni
sportisti...btw i Novaka Djokovića ćete uskoro svojatati(zbog majke Hrvatice i trenera Hrvata)...za njegovog života ne ali posthumno da...Ispašće da je za njegov uspjeh zapravo zaslužan trener Ivanišević,Hrvat.
Smješno, jadno je kititi se tudjim perjem...

Miki

pre 2 godine

Ako vas čuje Dua Lipa ispašće da je Tesla sa Kosova i da je najviše voleo ajvar.
(Anfield, 8. jul 2021 19:11)
Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.

bull

pre 2 godine

Pa nije ni on u pravu. Tesla je Srbin rodjen u Austrougarskoj. To je danas hrvatska teritorija, ali tu nikad nisu živeli hrvati, niti su hrvati ikada postojali, to je na žalost samo jedan od srpskih entiteta, a na žalost zbog svoje divljačke prošlosti i dok god smo mi živi postojaće neko ko će da ih podseća na njihov pad. Ali mi malo radimo na promociji svega toga. Kanadjanin s kojim sam radio, bio je ubedjen da je Milutin Milanković bugarin, čak i možda što je najzanimljivije je da nije baš bilo prihvatljivo da obradjuje njegova naučna dela, to mi je on lično rekao. Zbog priča o globalnom zagrevanju itd., ko je čitao o Milankoviću zna šta pričam.

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 08. jul 2021 19:34)

lepi razmisljad,najzad neko da kaze da hrvati ne postoje
sve su to Srbi

Nole je kralj

....

pre 2 godine

po kojoj logici je Jelačić Srbin i u kojoj državi je rođen?
(susjed, 08. jul 2021 21:51)

po istoj onoj logici da ako je rodjen u mestu koja je u danasnje vreme Hr/Sr onda mu je to nacionalnost. Ban Jelačić mesto rodjenja Petrovaradin danasnja Srbija ondasnja AU, ali je Srbin po vasoj logici :))

cinik ovdašnji

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08) Nisi ti to baš dobro proučio. Tamo se nije prelazilo na pravoslavlje, već se ostajalo u pravoslavlju uprkos svim pritiscima jezuita i franjevaca, koji su potpuno oblikovali hrvatski duh i identitet (na žalost). Prelazilo se iz pravoslavlja u katolicizam, uz dalekosežne posledice, a to je druga tema. Što se Maska tiče, on je samo hteo da poruči: gložite se, mali balkanski divljaci, oko Nidže, ali on je moj, jer sam ja vlasnik tog velikog brenda koji nosi njegovo ime.

zoran stokic

pre 2 godine

Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....Da je Tesla ostao da radi za Edisona, mogao je da realizuje sve svoje ideje, jer bi imao rešen problem finasija skupih eksperimenata i imao bi finansiski sigurnu starost...Ovako da ne beše Vestinhausa, Tesla bi poslednje dve decenija života probeo u apsolutnoj bedi; Spaslo ga je Vestinhausovo milosđe, on je u svoj testament ostavio novac za Teslinu apanžu dok je živ (odatle je plaćan hotel u kome je on boravio, nešto poput dobre inženjerske penzije).

bVb

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 08. jul 2021 19:34)

https://www.b92.net/video/sport/pogledajte-atmosferu-u-dokovicevoj-lozi-na-rolan-garosu-1876417

Odgledajte do kraja i preslušajte pesmu:). Mada videli ste vi ovo samo se pravite malo......

jedan link za neupucene

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08)

Pogledaj snimak njegove sahrane, "Tamo daleko" svirano po njegovoj zelji. Obred u pravoslavnoj crkvi. Sam sebe deklarisao kao Srbina (sto je najvaznije). Hrvatsku nije uzimao u usta od kako je shvatio da ste zloupotrebili Jugoslaviju (a pre toga vas je pominjao da bi pomogao da se ista napravi).
A to da su mu preci bili Hrvati - ha, ha, ha. Pogledaj podatke o ugarskom popisu iz 1850-tih - Srba koliko i Hrvata, od toga mnogo katolika. Dakle, potpuno si promasio temu - ako je neko katolik ne znaci da je originalno bio Hrvat, a ako je neko pravoslavac onda je sigurno originalno bio Srbin (cak i ako je bio katolik). Nismo mi Srbi ti koji verujemo SANU i ostalim srpskim institucijama, upravo smo mi ti koji istrazujemo. A kao dokaz ti evo jedna strana mapa iz 814.godine - kada vidis to, ako si racionalan, zapitaces se i o svom sopstvenom poreklu, osim ako si u onoj maloj zeleno-obojenoj oblasti pored koje pise Chrobatia: http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm

....

pre 2 godine

Da se Tesla rodio u Srbiji ne bi izmislio ni toplu vodu. Pročitajte malo o njegovom školovanju u Karlovcu, o omiljenom mu profesoru...pa onda pričajte kako nema veze s Hrvatskom.
(petrica kerempuh, 08. jul 2021 22:14)


Dapače, Austrougarska škola.

Zok1

pre 2 godine

Mask nije nazvao kompaniju po Nikoli Tesli, nego po mernoj jedinici za ja;inu magnetnog polja, koja se po Nikoli Tesli naziva tesla (T). Taj telegram Mačeku je poprilično primitivan falsifikat. A što se tiče Nikole Tesle, stvar je poprilično jasna: američki pronalazač (ne naučnik!) srpskog porekla, rođen na području današnje Hrvatske. Ne znam kome bi i zašto ovo bilo sporno?

Milosav

pre 2 godine

Na zalost da je Nikola Tesla kojim slucajem ostao u "hrvatskoj" sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili jednoj od jama koje su pune srpskih kostiju.

John McClane

pre 2 godine

Once and for all... Milutin Tesla ( father ) was born in Raduč, Croatia. Georgina Đuka Tesla ( mother ) was born in Gračac, Croatia. Nikola Tesla was born in Smiljan, Croatia. Parents and grandparents of Nikola were Croats born in Croatia, same as Nikola.
(Tesla, 9. jul 2021 00:12) # Link komentara

Dabogda ti se sin zvao Milutin :)

Revol

pre 2 godine

A da li ovo Mask radi zato što je Mate Rimac inspirisan Nikolom Teslom u svojim projektima? I to je više puta naglašavao tokom predstavljanja svog automobila, a poznat je trenutni stav Hrvata o Tesli..

trt

pre 2 godine

Zar je bitno sta je po nacionalnosti bio, valjda je pre svega bio svetski priznat naucnik i covek koji je zaduzio svet, po nacionalnosti srbin rodjen u Austrougarskoj dansnja Hrvatska.

ZigZagler

pre 2 godine

Citam komentare i nemogu da verujem sta vi lupate! Pa ako tako gledamo onda ste vi srbi 90% Turci! Bitka na Kosovo polje ako uzmemo pravu istoriju a ne vase bajke u koje verujete… posle obilicevog kukavickog poteza, Bejazid sin Murata je sve srbe srozijo! Takav gnev se nikad nije ponovijo u Osmanskoj istoriji! Znaci naredjenje je bilo da svaki srbin bude pogubljen koji je bio deo lazarove vojske.. ja se pitam, mozda gresim ali logicno pitanje je sta se desilo sa samohranim majkama? Ko je niih odrzavao? Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima..
(sinan, 9. jul 2021 01:29)

Posle kosovske bitke Turci se povlace sa Kosova.
Turci osvajaju Kosmet tek 1455 godine. Tada su i uradili prvi popis stanovnistva po osvajanju.
Sredinom 15. veka postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko u Vučitrnu i jedno hrvatsko.

idio...

pre 2 godine

Niko ne spominje da je Nikola Tesla napravio prvi električni automobil malo pre nego što je izašao Ford model T. Nije bio na baterije nego se napajao bežično preko tornja i imao je nezavisne motore na svakom točku.

Coach

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 08. jul 2021 21:10)

17 rimskih imperatora je rođeno na tlu današnje Srbije i to ih ne čini srbima..

Jedna stvar je je državljansvo, a druga nacionalna pripadnost..

Tesla je rođen je u Austrougarskoj.

https://youtu.be/rucb_e0RrpY?t=05m17s

Saša

pre 2 godine

Srbe treba uvek podsećati i podučavati. Srbi brzo zaboravljaju, a inače misle da se svet vrti oko njih i da su jako bitni u evropskim i svetskim razmerima. A nisu. Za sve u regionu će reći da su Srbi ili potomci Srba i sve oko nas je srpsko, a ono što nije, to je gotovo bezvredno. Inače za vašu infirmaciju Srbi pišu ćirilicom i još uvek vreme računaju po starom kalendaru. Toliko o Srbima. Krenite patriote u napad.

znam da ti nije lako

pre 2 godine

Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Nikog ne zelim da uvredim samo bih voleo da cujem vase misljenje! Turska je tada bila ko sto je Amerika bila dok je Tesla bio naucnik… sve sto je u to vreme bilo kvalitetno sluzilo je Turskoj jer je srbija u to vreme bila TURSKA! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima.. moguce da sam pogresio pravopis i izvinjavam se na tome ali pesmicu od Beg Konstadinu i kraljevic marka ( Turski covek koji je skupljao porez od srbe za Turke i covek koji se borio za Turke) znam napamet ;)
(sinan, 9. jul 2021 01:29)

Prijatelju, ima nesto sto se zove DNK.
Ima jedno udruzenje u Beogradu koje se zove "Poreklo".
Vise je do sada pronadjeno vikinskih gena kod Srba iz Stare Hercegovine i zapadne Srbije nego turskih... a i kod svih drugih ih ima minimalno.
Zato, molim te, citaj, uci, obrazuj se pre nego sto komentarises. A kada citas, kreni od Skender-Bega i njegovog porekla.

a

pre 2 godine

Do 1939. hrvatska je okolina Zagreba.Tada na scenu stupa knez Pavle,koji tada
toj maloj teritoriji priključuje Dubrovnik,Dalmaciju i Slavoniju.Dakle Tesla
nikako ne može biti hrvat u bilo kom smislu.

Petar Prvi

pre 2 godine

Molim da neko merodavan potvrdi ili opovrgne sledece:
- Teslu je svojevremeno Lenjin zvao da dodje u tadasnji CCCP ponudivsi odlicne uslove za istrazivanje. Tesla je ponudu odbio, ali se, u starosti, pokajao zbog toga.
- Tesla je za vreme drugog svetskog rata primao penziju od jugoslovenske vlade u izbeglistvu

petar

pre 2 godine

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?
(absent
Ti svakako nisi proizašao iz ovih kombinacija..Inače članak o Nikoli je korektan.Lp

dblagoje

pre 2 godine

Tesla je Amer, rodjen ne Balkanu.Tako su i jos 300 miliona Amera rodjeni i vode poreklo iz 200 zemalja.I ptanje.Ciji je Tito ,koga drzite u Bg.Najveci Srbin ?

@mateo

pre 2 godine

Prvo i prvo, Tesla je isao u srpsku skolu, ucio srpski jezik u Austrougarskoj. Kakva hrvatska, kakvi bakraci. Otac i majka su mu generacijama Srbi, svestenici svi sa majcine i sa oceve strane. Nikola je fakofje trebao biti Srbin, ali je u manastiru Sisatovcu, da srpskom (gle cuda) danasnja Srbija, gde mu je stric bio glavesina a koji su kasnije ustase opljackale 1942., odlucio da se bavi elektrikom. Rodjen u srpskoj vojnoj Krajini, od davnina srpskom zemljom zvanoj, Tesla odlazi na studije u Prag pa Budimpestu, pa Pariz pa u Njujor,. Nikada nigde nije sebe povezivao sa hrvatskom, koja nije ni postojala, vec sa Austrougarskom cija je domumenta imao. Izjasnjavao se iskljucivo kao Srbin, kasnije kao Amerikanac srpskog porekla. To je jedina cinjenica. Hrvati su spalili kucu 1941. i 1991. a brojni clanovi njegove porodice ubijeni su od hrvata u Jadovnu i Jasenovcu. Da je Tesla kojim slucajem bio Hrvatskoj i on bi bio ubijen. Njegov rodjak Budisavlhevic da se umili Titu, izgovorio je laz koju je navodno Tesla rekao, sto je apsolutna neistina. Tesla se ponosio sto je njegovo delo delo jednog Srbina (poseta Beogradu) a izjasnjavao se svuda kao Amerikanac srpskog porekla. Teslu je pomagala Jugoslovenska vlada u Londonu. Inace vi hrvati mozete se ponositi samo koljqcima i nobelovac Ivo Andric, rodjeni Srbin katolik, izjasnjavao se kao Srbin.

Aleksa

pre 2 godine

Niko ne spominje da je Nikola Tesla napravio prvi električni automobil malo pre nego što je izašao Ford model T. Nije bio na baterije nego se napajao bežično preko tornja i imao je nezavisne motore na svakom točku.
(idio..., 08. jul 2021 21:36)
Malo ti je loša hronologija. Pre nego što je izašao model T, postojalo je više automobila na struju nego na benzin, to nije ništa novo. Nije NikolaTesla napravio prvi električni automobil, tu grešiš. Jeste napravio automobil, tj iskoristio postojeci model automobila za koji se ne zna kako je pokretan(ili javnost ne zna)

Mika

pre 2 godine

@Zeljo

Ne boli me ama bas nista. Hrvatska tada nije postojala. I car Konstantin je rodjen u Nisu, pa nije Srbin.
Tesla je bio obican imigrant srpskog porekla u tadasnjem austrijskom carstvu. Skolovao se u tom austro-nemackom sistemu koji je izrodio Ajnstajna, Hajzenberga, Planka, Paulija i najstrasnije naucnike 20og veka i postigao stravican uspeh u svom zivotu. Na kraju dana to je bio njegoc uspeh na koji svi mozemo biti ponosni, a njegovo poreklo nema apsolutno nikakav uticaj na tvoj kvalitet u Hrvatskoj niti moj u Srbiji. Ni ti ni ja ne znamo da resimo Maksvelovu jednacinu i obojica smo musava stoka bez obzira sto je neko pre 100 godina nesto postigao u zivotu.

A sva prica zasto je strasno bitno jel si Srbin il Hrvat je samo ostatak onih koji su nas zavadili. Vidim danas na Balkanu svi super zive jer imaji drzavice od nekoliko miliona cistokrvnih miliona Srba, Hrvata, Slovena i Makedonaca. Svi smo bas uspeli u svetu jer smo samo mi provalili da ie bolje da imamo 6-7 drzavica sa mizernim Bdpom i ekonomijom nego da eto budemo zajedno u drzavi.

Милош

pre 2 godine

У реду. Онда је и римски цар Константин Велики Србин јер је рођен на територији данашњег Ниша.

Прави Србин

pre 2 godine

"Онда је и римски цар Константин Велики Србин јер је рођен на територији данашњег Ниша."

Нормално. Шта је ту спорно?

Djoka Proka

pre 2 godine

Bespotrebna su ova nasa trvenja oko Teslinog porekla. Cim nestane hrvatska drzave nestace i dileme ko je Tesla,nestace mnogih 'hrvata' koji to postase dekretom ili iz nuzde, vratice se sve na svoje mesto gde je od uvek i bilo. Hrvatska drzava, na veliko zaljenje svih 'tvrdih Hrvata' trajace dok traje podrska inostranih mocnika koji su je I stvorili, isto sada kao I prvi put 1941. Dakle, bez brige 'braco Hrvati', uzivajte dok traje predstava. Lijep pozdrav svima;)

Данијел

pre 2 godine

Илон Маск је замлата коју је неко поставио и стоји иза ње. Нема он појма ко је Никола Тесла, а још мање зна о Србији.

cooh-

pre 2 godine

Verovatno je da je kojim slučajem Tesla ostao u Smiljanu čitav život ne bi znao niko za njega i da bi mu se život završio 1941. u nekoj od ustaških jama

NikolaBg

pre 2 godine

Kralj Aleksandar je hteo da se narod ujedini. Verujem da većina nas misli da je to bila velika greška. Hrvatska pokušava i danas nakon toliko godina od rata u Jugoslaviji da usporava pokušaje povratnika. EU im je naredila da vrate sve oteto. Samo jedan mali deo se vratio Srba ali i Hrvata. Svi pobegli u Italiju, Holandiju, Nemačku, Australiju. Prostor današnje Like, Banije i Dalmacije sve kamen i pustoš. Odumiru Hrvati i beže. Hteli su svoju državu, kao i Slovenci, posle se povampirili i Bosanci, a vidim od Arapa ne mogu da dišu. U Mostaru sve na arapskom, ako tako u treba, kukaće oni ponovo za pomoć. Trebalo je pristati na konfederaciju i morali bi da ćute svi.

cinik ovdašnji

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08) Nisi ti to baš dobro proučio. Tamo se nije prelazilo na pravoslavlje, već se ostajalo u pravoslavlju uprkos svim pritiscima jezuita i franjevaca, koji su potpuno oblikovali hrvatski duh i identitet (na žalost). Prelazilo se iz pravoslavlja u katolicizam, uz dalekosežne posledice, a to je druga tema. Što se Maska tiče, on je samo hteo da poruči: gložite se, mali balkanski divljaci, oko Nidže, ali on je moj, jer sam ja vlasnik tog velikog brenda koji nosi njegovo ime.

Imas problem sa logikom

pre 2 godine

@.. il da se ubedjuje da je Tesla ovo ili ono a covek bio van te price. .(Imenijebitno, 9. jul 2021 01:14)

Covek kome je poslednja zelja bila da mu na sahrani odsviraju Tamo daleko je po tebi van nase (srpske) price?

Vaso

pre 2 godine

Za jedno 500 godina, kada će se valjda najzad ljudi dozvati pameti, nadam se, neće uopšte biti važno koje nacionalnosti je bio Nikola Tesla. Sada smo, izgleda, još uvek u kamenom dobu. Nažalost.

@Sava

pre 2 godine

Apsolutno netacno, Tesla se nikada nije ponosio Hrvatskom niti je ikada spomi jao Hrvatsku. Tesla je javno izjavljivao da se "ponosi sto je njegovo delo jednog Srbina" (govor pri poseti Beogradu) a u pismima Lenjinu od se jasno izjasnjava kao amerikanac srpskog porekla. Hrvatsk apostoji tek od 1941 a znamo kakva je to tvorevina bila.

odzidza

pre 2 godine

Da je rodjen 50 godina kasnije ne bi mu ginuo Jasenovac, da je rodjen 100 godina kasnije ne bi mu ginula "Oluja" a opet Hrvati ga obozavaju i svojataju. Ja nisam "cetnik" niti imam takve stavove ali to je tako, covek je Srbin rodjen u Austrougarskoj, jedina veza sa Hrvatskom je sto je rodjen na njenoj danasnjoj teritoriji. Verovatno najpotcenjeniji naucnik svih vremena. Pitam se samo sta uce deca u hrvatskoj o njemu i znaju li sta mu je otac bio po zanimanju?

KOKODA

pre 2 godine

Tesla je rodjen u Austrougarskoj ...inace 81og Teslu su ustase ubili tokom drugog sv.rata..i samo srecom Tesla se ranije odselio inace bi i on bio u nekoj jami... toliko.

Aleksa

pre 2 godine

Po toj logici Aleksa,Vuk Stefanovic Karadzic je rodjen u Osmanskom Carstvu, Rumelijski pasaluk, ili imas neku drugu ideju?
(milivoj, 09. jul 2021 06:01)
Tačno tako. A šta je pogrešno sa tom logikom? To ne menja stvar da je bio Srbin, zar ne?

Лuster

pre 2 godine

On kao koristi ime da bi popularisao Tesline izume. Klasican manipulator: a) koristi ime zato sto zna da Tesla ima nevidjenu gomilu fanova (narocito u SAD-u), koji ga uzdizu na nivo bozanstva, dakle koristi ime za popularizaciju svoje kompanije, b) ako ceni vise Edisona, zasto nije uzeo njegovo ime?

Musk mnogo vise lici na Edisona, nego na Teslu. I jedan i drugi zaradjuju na Tesli. Edison je koristio njegove izumume a Musk njegovo ime. Nadam se da ljudi ovo vide...
(Ambalaza Rotira, 08. jul 2021 19:31)

c) kompanija jednostavno samo nosi ime pronalazača trofaznog indukcionog el. motora na naizmenični napon. Učili smo u 8. razredu.

bojan

pre 2 godine

Mate Rimac tvrdi da je Tesla hrvat, pa su zato onomad otvarali obnovljenu Teslinu kucu u Smilianu. Mask i Mate su direktna konkurencija pa je ovo bockanje od strane Maska. Borba ce se tek razvijati

sinisa

pre 2 godine

Od oca pravoslavnog svestenika Milutina, inace klasicno hrvatsko ime i majke Djuke Mandic ( Georgina ), krsten po rodjenju od pravoslavnog duhovnika Tome Oklobdžije u crkvi Sv Petra i Pavla, ustase pobile skoro celu familiju Tesli u WWII sretni Nikola hrvat se izvukao jer je bio u USA, umro na pravoslavni Božic na sahrani mu svirano tamo daleko i pepeo svestenici poslali u Beograd gde do dan danas leze mu ostaci i da covek neveruje, dan danas ima ljudi koji misle da je on srbin, pa kako , kako ???

Прота Матеја

pre 2 godine

Što se tiče naučnog rada i dostignuća Tesla nije čak ni Evropljanin, a kamo li Srbin ili Hrvat. On je Amerikanac. U njegovom načinu razmišljanja ne vidim ništa balkansko.

Шта, познавао си га лично. Заправо људи који су га познавали тврде да је баш размишљао као обичан Балканац оног доба, дакле радан, скроман и надасве без трунке похлепе. Прочитај Арчибалда Рајса да би разумео нешто.

Brica

pre 2 godine

Hahahaha...Svadja oko porekla???!!!Koliko komentatora je bilo u muzeju NT???Koliko skola vode decu u muzej NT???Mate Rimac kaze da mu je Tesla zivotna inspiracija a vecini komentatora je zivotna inspiracija neki pop,vojvoda,djeneral,marsal i sl.

sinan

pre 2 godine

Nema sta da vas uce ni Alerikanci ni Musk! Tesla je radio za Ameriku tamo placao porez i svaki mu je patent registrovan u Ameriku.. mozda je rodjen u Hrvacku ali nema nista ni sa Hrvackom a najmanje sa srbijom! Da je tesla biu vas srbija bi danas bila svecka sila! Tesla nema apsolutno nista sa srbijom! A to sto se vi ponosite na prazno to je druga prica.. volite vi to da radite! Ponosite se i sa bitkom na kosovo polje gde su vas srozali do zadnjeg vojnika… nikako nerazum zasto to radite al vama je to uteha.. ok ?

sporedni provincijalac

pre 2 godine

Ahahaha. Biti milijarder znači ne biti glup. Edison ima copryght. Tesla ga nije imao kada ga je Musk prisvojio.

ZED088

pre 2 godine

A sta je onda po hrvatskoj logici Vojvoda Momcilo Djujic? rodjen u Kovacicu, oblast Knin, Hrvatska. Hrvat? Umro 1992 u Americi, a jos duze zivio u Hrvatskoj.

Auto

pre 2 godine

Tesla je Amerikanac. Tamo je ostvario svoje snove i zivio cijeli zivot. Da je ostao na Balkanu radio bi za malo hrane i krov nad glavom.
Da bi postao neko moras da budes blizak onima koji imaju uticaj.

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno. Samo sto ljudi koji prate Maska znaju da je sklon trolovanju i kontroverznim izjavama pogotovo na tviteru i da ga realno zabole odakle je Tesla. Naravno i on je zatucan u nekim stvarima, i ja sam pobogu. Akcenat je na zatucanosti nasih ljudi vezano za identitet i nacionalnost. Svojatamo uspehe sportista, psujemo majku Jokicu iako decko prati svoje snove i radi ono sto voli, raspravljamo se na internetu ciji je Djokovic, Tesla. Ocigledan problem sa identitetom kog ne bi bilo da se osecamo kompletno. U tom grmu lezi zec.

Ajajoj

pre 2 godine

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Čovek je dao jedan političko korektan odgovor. Da je bio malo više Srbin ili Hrvat ne bi svet video njegova dostignuća. Sedeo bi u nekoj kancelariji, slušao pesme, pio predveče i bavio se poreklom i raznim glupostima. Nije kriv što je potekao odavde, ne stajte mu na muku. Ko razume, razume.

Vlad

pre 2 godine

Ilon Mask nije osnovao Tesla motors, samim tim nije ucestvovao ni u davanju imena. On je, u pocetku, bio finansijer, a posle hostile takeovera i CEO kompanije.

Nije ni direktan osnivac PayPal, posto je on osnovao x.com, zajedno sa vise osoba. A x.com je preimenovan u PayPal tek posto su Masks proterali i tek kada su prekucali ceo kod aplikacije koja je bila "busna" k'o svajcarski sir.

Прота Матеја

pre 2 godine

Rođen je u Hrvatskoj i to vas tako boli..pa i dan danas dolaze u njegovu kuću u Hr. da je obiđu i onda kažu u Hrvatskoj smo, eto, odoh sad gledati film, ne znam što bezveze komentiram
(Željo, 08. jul 2021 23:43)

На страну што је Хрватска створена тек 1992 године, оно што нас боли је да га нисте својатали онда кад је био само Србин већ кад се у свету поново чуло за његово име па сте онда напрасно открили и његово "хрватско" порекло и обновили му кућу коју сте претходно порушили. Више улица у Хрватској има које носе име Мила Будака и осталих усташких злочинаца него што има улица и установа са именом Николе Тесле.

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno. Samo sto ljudi koji prate Maska znaju da je sklon trolovanju i kontroverznim izjavama pogotovo na tviteru i da ga realno zabole odakle je Tesla. Naravno i on je zatucan u nekim stvarima, i ja sam pobogu. Akcenat je na zatucanosti nasih ljudi vezano za identitet i nacionalnost. Svojatamo uspehe sportista, psujemo majku Jokicu iako decko prati svoje snove i radi ono sto voli, raspravljamo se na internetu ciji je Djokovic, Tesla. Ocigledan problem sa identitetom kog ne bi bilo da se osecamo kompletno. U tom grmu lezi zec.

@mateo

pre 2 godine

Inace, tamo se nije prelazilo u pravoslavlje, vec u katolicanstvo. Velik deo Srba posle pada srpskog carstva u Dalmaciji prodaje veru za veceru i prihvata katolicku veru (tzv. krivoslavlje ili kriva vera, u narodu) nadajuci se da ce jednog dana se vratiti staroj veri. Nada se javlja krajem XIX veka ali onda neki novi, poaustrougareni Srbi katolici kmetovi pocinju mrznju prema slobodnim Srbima pravoslavcima koji su bili vojnici Austrougarske carevine, i nastaje razdor koji ce verovatno trajati do sudnjega dana.

Прота Матеја

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 08. jul 2021 18:39)

Што ли се ти мучиш толико као Србин да ми је да знам. Ето то брате Албанаца, Северно Македонаца, Црногораца, Хрвата па бирај. Они једва чекају такве и одмах ће ти понудити држављанство.

retoricko pitanje

pre 2 godine

Pravo pitanje glasi:

Da li je moguce otvoriti firmu pod imenom naprimer Edison i proci bez da ti nametne amerikanci sudski proces na kojem je unapred jasno, da neces NIKAD moci da otvoris firmu sa tim imenom.

Realno

pre 2 godine

Zaboli Ilona, odnosno bivšeg vlasnika firme, za ime "Tesla", osim konotacije sa strujom. Kompanija se mogla zvati i Faruk Hadžibegić.

Прота Матеја

pre 2 godine

Tesla je prevazisao nacionalnost, samo je zatucanim Srbima i Hrvatima bitno ciji je a zapravo nije bio niciji vec svoj.
(Imenijebitno, 8. jul 2021 18:49)

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? ?
(Milutin, 08. jul 2021 23:48)

Ма Милутине човек само вреба прилику да одвали неку глупост и оплете по Србима (Хрвате је само узгред поменуо). Тема уопште није битна.

milivoj

pre 2 godine

Aleksa, 8. jul 2021 23:57)
Po toj logici Aleksa,Vuk Stefanovic Karadzic je rodjen u Osmanskom Carstvu, Rumelijski pasaluk, ili imas neku drugu ideju?

sinan

pre 2 godine

Citam komentare i nemogu da verujem sta vi lupate! Pa ako tako gledamo onda ste vi srbi 90% Turci! Bitka na Kosovo polje ako uzmemo pravu istoriju a ne vase bajke u koje verujete… posle obilicevog kukavickog poteza, Bejazid sin Murata je sve srbe srozijo! Takav gnev se nikad nije ponovijo u Osmanskoj istoriji! Znaci naredjenje je bilo da svaki srbin bude pogubljen koji je bio deo lazarove vojske.. ja se pitam, mozda gresim ali logicno pitanje je sta se desilo sa samohranim majkama? Ko je niih odrzavao? Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Nikog ne zelim da uvredim samo bih voleo da cujem vase misljenje! Turska je tada bila ko sto je Amerika bila dok je Tesla bio naucnik… sve sto je u to vreme bilo kvalitetno sluzilo je Turskoj jer je srbija u to vreme bila TURSKA! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima.. moguce da sam pogresio pravopis i izvinjavam se na tome ali pesmicu od Beg Konstadinu i kraljevic marka ( Turski covek koji je skupljao porez od srbe za Turke i covek koji se borio za Turke) znam napamet ;)

o_o

pre 2 godine

a otkud znate da ste svi vi srbi? mislite da ste srbi zato sto su vam roditelji srbi? otkud znate da su njihovi roditelji srbi? prva srpska drzava je nastala 1345, a prva hrvatska 1991. kako je onda moguce da je neko hrvat ko je mladji od 30god? aa cek, znam, mozes da budes jevrejin ako nemas drzavu ili palestinac ako nemas drzavu, na to mislite? ma ne, cek, bice ipak da smo svi nacisti. veoma ruzno.

@Petar Prvi

pre 2 godine

Tesla jeste odbio Lenjina, ali postoji vise pisama u kojima se dopisuje sa Lenjinom. Lenjin mu je nudio sve resurse SSSR ali je Tesla ipak odbio. Jedan od razloga he bio sto nije voleo komuniste a i SSSR u to vreme nije bio na stepenu razvoja da pruzi bazu zaTeslina istrazivanja. Za covecanstvo bi to svakako bilo bolje. Zato sada Rusi navode Popova za pronalaske koje je Tesla pronasao pre njega. Upravo u pismima Lenjinu Tesla se izjasnjava kao Amerikanac srpskog porekla. Nista drugo. Ovo sa hrvatskom je laz.

Kralj licno je slao Tesli n9vac, kao vid penzije, pred kraj Teslinog zivota. Kralj Pefar je i posetio Teslu u hotelu Njujorker gde je Tesla bio razocaran sa hrvatskim ubijanjem njegovog, srpskog naroda. Kralj Petar je mozda preko Tesle hteo doci i do lobista u SAD, to je pitanje, ali u to vreme Jugoslovenska vojska u otadzbini ima apsolutnu podrsku vlade SAD. Ta podrska nije izostala i kada su Drazu Mihajlovica komunisti osudili na smrt. Predsednik Truman ga je odlikovao najvisim odlikovanjem SAD-a za podrsku u ratnim operacijama, da sad ne duzim oko tog aspekta.

Guts

pre 2 godine

@ Dule ne znam sto nama to pricas to pricaj tamo po inostranstuvu. mi ovdje svi to znamo, samo sto ti zapadnjaci ubacuju samo smece u nase glave, a koliko god covjek izgledo sposoban i nije toliko. prvo nas zavade, daju nam puske, pa onda iazovu vjestacki sukob a kad pocne rat dodju da mire. a iza svega oni.

Tesla

pre 2 godine

Once and for all... Milutin Tesla ( father ) was born in Raduč, Croatia. Georgina Đuka Tesla ( mother ) was born in Gračac, Croatia. Nikola Tesla was born in Smiljan, Croatia. Parents and grandparents of Nikola were Croats born in Croatia, same as Nikola.

Дада

pre 2 godine

Тесла је био Бугарин. Али то сад није важно. Био је висок, а сад је дугачак

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno, samo sto je Mask zatucan u nekim drigim stvarima i cesto ima kontroverzne tvitove, al to ne znaci da ne gotivim neke njegove stavove. Mislio sam pre svega da ljudi sa ovih prostora, u ovom slucaju Srbi i Hrvati, imaju problem sa identitetom pa svojataju naucnike, uspehe sportista itd. Neko ko je ostvaren i zadovoljan sobom nema potrebe da psuje majku Jokicu sto covek radi ono sto mu se radi, raspravlja o poreklu Djokovica il da se ubedjuje da je Tesla ovo ili ono a covek bio van te price. Kad bi uradili onaj genetski test smorili bi se zesce da vide da su mix svega zivog. Valjalo bi mnogima da izadju iz okvira nacionalizma i razmislensta su i ko su van te price koju pricaju sebi.

Željo

pre 2 godine

Rođen je u Hrvatskoj i to vas tako boli..pa i dan danas dolaze u njegovu kuću u Hr. da je obiđu i onda kažu u Hrvatskoj smo, eto, odoh sad gledati film, ne znam što bezveze komentiram

Linet Masai

pre 2 godine

Covek je lepo rekao da je Jugoslaven i kao takav treba da se vodi. Eto, bas niceg spornog u tome ne bi bilo. Svuda treba da pise da je Jugoslcvenski naucnik. Zaista je toliko jednostavno.

Miki

pre 2 godine

Ako vas čuje Dua Lipa ispašće da je Tesla sa Kosova i da je najviše voleo ajvar.
(Anfield, 8. jul 2021 19:11)
Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.

petrica kerempuh

pre 2 godine

Da se Tesla rodio u Srbiji ne bi izmislio ni toplu vodu. Pročitajte malo o njegovom školovanju u Karlovcu, o omiljenom mu profesoru...pa onda pričajte kako nema veze s Hrvatskom.

sinan

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…

dzericak

pre 2 godine

Što se tiče naučnog rada i dostignuća Tesla nije čak ni Evropljanin, a kamo li Srbin ili Hrvat. On je Amerikanac. U njegovom načinu razmišljanja ne vidim ništa balkansko.

Ni srpski, ni hrvatski, pa ni jugoslovenski nacionalisti (jeste i toga je bilo, ako se neko seća, samo malo drugačije upakovano) ne bi ni pomislili da nešto ostave čovečanstvu, već samo svojoj matici. Da se ljudi ponose, busaju u prsa i uzdižu iznad nekih drugih. Možda grešim, ali izgleda mi da je to na Balkanu skoro pa najviši nivo patriotizma.

dosta vise

pre 2 godine

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Izabrali ste ovo da citirate, a to je receno u vreme najvece juzno-slovenske euforije pocetkom 20.veka, onda kada su Srbi poverovali da je svejedno biti Srbin ili Hrvat pa su tek tako (a i SPC) prihvatili da se stotine hiljada Srba katolika takoreci preko noci preimenuju u Hrvate.
Pogledajte malo Tesline izjave od 30-tih godina proslog veka, a narocito one tokom 2.svetskog rata - mislim da sebe ne bi povezao sa recju Hrvat ni pod pretnjom puskom.
Molim vas nemojte vise relativizovati stvari tamo gde nema mesta relativizaciji, pa ustase su ubile vise od 500 Srba u Smiljanu 1941.godine

mateo

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.

Hr

pre 2 godine

Na putovnici kojom je otputovao u Ameriku pise Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Ne pise nikakva Lika, niti Vojna Krajina niti Bec.
Ovo je cinjenica, a sve drugo je demagogija.
Takodjer je cinjenica da Hr tada nije bila sastavni dio AU Teslini nebi nikad iz Ceske ( jednog dijela Monarhije) dosli u Hr ( drugi dio Monarhije) i presli na pravoslavlje.
AU je bila vodeca sila Europe stoljecima i po puno parametara postavila temelje europske civilizacije. Nekome tko je bio pod Osmanijama djeluje potpuno nevjerojatno da su Tesle mogle birati vjeru, mjesto stanovanja, a da je mali Nikola mogao otici u Prag u skolu, a u Pesti dobiti posao..
Postujte Teslu, jer nas je sve zaduzio. Zauvijek.

Goat Nole

pre 2 godine

Ne mora on da uci nikoga.Tesla je srbin,koji je rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske.I svi u svetu ga priznaju kao srpsko-americkog naucnika.To sto ga neki svojataju,ne bi me cudilo za 100 godina da komsije kazu kako je Djokovic bio hrvatski tenisac :)

Aleksa

pre 2 godine

Jednom za sva vremena, naučite, pročitajte i obrazujtr se:
- rodjen je u Habzburškoj monarhiji ili Austrijskom carstvu. Austrougarska tafa nije postojala
- Ime kompanije Tesla je postojalo mnogo ranije, pre Musk-a, on je kupio tu kompaniju i doveo je gde je sada
- Tesla je po majčinoj liniji bio rodjak Jovanke, da Titove Jovanke. Devojačko joj je Budisavljevic.
- jedini put kada je fotografisan bez kravate bilo je za vreme 2. Svetskog rata pri poseti Kralja Petra. Kao znak protesta u vezi zločina ustasa u Smiljanu. Kravata - Hrvati, simbol i poreklo imena.
- upoznao sam Djuru Teslu kao mlad. Živeo je u Bg, bio mi je prvi komsija. Svirao gusle po ceo dan.
I ovoliko je dosta za sada, ionako mnogi neće pročitati a ne znam da li će administratori konačno pustiti jedan moj komentar.

Teslowski

pre 2 godine

Srbin rodjen u hrvatskoj i ucio hrvatski jezik sto postoji i dokaz svjedodzbe sa ocjenama iz skole. Dakle ni prvi ni zadnji takav imam ja par prijatelja koji su isto tako rodjeni u jugoslaviji,ali ucili su hrvatski jezik i amen.navijaju za hrvatsku kao svoju i imaju simpatije prema srbiji kao i da ja saznam da su moji preci iz kazahstana. Ugl srbin tesla nema spora.

Ante

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.

Marko

pre 2 godine

Oa šta ako je Srbiju posjetio u četrdesetima. Evo ja npr. se motam po Krajini i Banja Luci a u Srbiju nisam išao 17 god. A Srbin sam. Navijam za Srbija kad igra Fudbal, udaram po TV-u kad Nole gubi. Isfurao sam se zbog košarkaša….

Sava

pre 2 godine

Tesla se ponosio Hrvatskom pre 1941. Ni on nije mogao da zamisli niti da pomisli šta su hrvati spremni da urade. Ni on genije nije imao tolike imaginacije!

Posmatrac

pre 2 godine

Molim vas - koliko sam ja upoznat Tesla nikada nije poslao taj telegram ili to izgovorio. Uostalom proverite sa Branimirom Jovanovicem, direktorom muzeja i nasim strucnjakom za Teslu.

Coach

pre 2 godine

.

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Pa krasno..sami ste sebe demantovali..
17 rimskih imperatora je rođeno na tlu današnje Srbije i to ih svakako ne čini srbima.. Jedna stvar je poreklo i nacionalna pripadnost, a drugo državljanstvo.. svidelo se vama ili ne, ništa tu Tesla nema od hrvatske.. Američki državljanin, srpskog porekla i rođen u Austrougarskoj..

Floki

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Srbija je tad postojala ali kao okopurana drzava, Hrvatska je kao drzava nastala tek posle raspada SFRJ

Dragan

pre 2 godine

Najbolje da pitamo rodjake Nikole Tesle šta je bio, ko je bio. Valjda oni najbolje znaju. Ali, da zaboravio sam....nema ih više živih, pobile ih ustaške zveri...Tako da je to nemoguća misija, nažalost.

Данијел

pre 2 godine

Илон Маск је замлата коју је неко поставио и стоји иза ње. Нема он појма ко је Никола Тесла, а још мање зна о Србији.

Saša

pre 2 godine

Srbe treba uvek podsećati i podučavati. Srbi brzo zaboravljaju, a inače misle da se svet vrti oko njih i da su jako bitni u evropskim i svetskim razmerima. A nisu. Za sve u regionu će reći da su Srbi ili potomci Srba i sve oko nas je srpsko, a ono što nije, to je gotovo bezvredno. Inače za vašu infirmaciju Srbi pišu ćirilicom i još uvek vreme računaju po starom kalendaru. Toliko o Srbima. Krenite patriote u napad.

Vaso

pre 2 godine

Za jedno 500 godina, kada će se valjda najzad ljudi dozvati pameti, nadam se, neće uopšte biti važno koje nacionalnosti je bio Nikola Tesla. Sada smo, izgleda, još uvek u kamenom dobu. Nažalost.

ketiS

pre 2 godine

Ilon Mask ponavlja "mantru" koju je verovatno cuo od kolege iz Hrvatske, Mate Rimca. Inace, krajnje je vreme da se umesto ispraznih "prepucavanja" izmedju gradjana Hrvatske i Srbije skrene paznja na ono sto zapravo jeste i treba da bude sustina, a to je postovanje odredjenih cinjenica. Dakle, Tesla nije rodjen u Hrvatskoj, vec u Habsburskoj Kraljevini, on nije srpski vec americki pronalazac srpskog porekla, a projugoslovenske orijentacije. Nakon WWII njegova zaostavstina je preneta u Beograd, a ne u Zagreb, te se danas u Beogradu, a ne u Zagrebu, nalazi jedini verodostojni muzej posvecen njemu. Konacno, telegram iz 1936-e je uobicajena "ujdurma" hrvatskih politicara tj. u tom konkretnom slucaju Vlatka Maceka, koji su oduvek politizirali istorijske cinjenice i shodno tome svojatali ono sto im ne pripada, ni po jednoj objektivnoj cinjenici. Dakle, pravo na Teslu imaju gradjani SAD-a i Srbije, i tu se citava rasprva o Teslinom drzavno-etnickom "backgroundu" zavrsava. Sve drugo je bespotrebno politiziranje i nista vise od toga.

Skole 80

pre 2 godine

Srbija je imala drzavu pre 800 godina a Hrvatska nikad nije imala drzavu do 1991.Srpska drzava je okupirana od strane turaka.Tako da potpunu ispravna cinjenica je da je Nikola Tesla srbin i rodjen u Austrougarskoj.Tu dileme nema. To je odgovor jednom od suseda.I jos nesto, muzej Tesle se nalazi u Beogradu a ne u Zagrebu i ne zato sto smo se mi prvi setili nego zato sto Srbija ima gradju a Hrvatska nema nista.

Milutin

pre 2 godine

Tesla je prevazisao nacionalnost, samo je zatucanim Srbima i Hrvatima bitno ciji je a zapravo nije bio niciji vec svoj.
(Imenijebitno, 8. jul 2021 18:49)

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂

Z13

pre 2 godine

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

Zato što vidi da su i Srbi i Hrvati besposleni kvazi etnolozi koji će da mlate slamu dok ih bude bilo.

sinan

pre 2 godine

Nema sta da vas uce ni Alerikanci ni Musk! Tesla je radio za Ameriku tamo placao porez i svaki mu je patent registrovan u Ameriku.. mozda je rodjen u Hrvacku ali nema nista ni sa Hrvackom a najmanje sa srbijom! Da je tesla biu vas srbija bi danas bila svecka sila! Tesla nema apsolutno nista sa srbijom! A to sto se vi ponosite na prazno to je druga prica.. volite vi to da radite! Ponosite se i sa bitkom na kosovo polje gde su vas srozali do zadnjeg vojnika… nikako nerazum zasto to radite al vama je to uteha.. ok ?

xaxaxa

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08)

Sve je javno..

https://youtu.be/rucb_e0RrpY?t=05m17s

Dakle srbin, otac mu bio pravoslavni sveštenik.. Danas u Smiljanu nema nikoga od Tesline obitelji, svi skončali za vreme NDH.. 11 u Jadovnu..
Rođen u Austrougarskoj, američki državljanin, srpskog porekla..
Sahranjen po vlastitoj želji uz

https://youtu.be/Zlf6cBQP6JE

Lokator

pre 2 godine

A što ti se onda auto ne zove Edison?Tesla je naš naučnik,ti plagiraš njegovo prezime da bi ostvario ličnu korist.Inače si vrlo antipatičan i ti i tvoja žena,jednom rečju odvratni ste.

absent

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

ali kad se ovako jave neki skorojevići iz poslednje dekade 20. veka.

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?

neutral fe

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 08. jul 2021 21:23)

Srbija je tad postojala ali kao okupirana drzava, Hrvatska je kao drzava nastala tek posle raspada SFRJ
(Floki, 08. jul 2021 22:11)


srbija je postojala, ali u granicama i pod imenom beogradskog pašaluka, od 1459. do 1804.

E valjda će i gluposti doći kraj

pre 2 godine

Ne znam za Djokovića, sam se izjašnjava kao Srbin, ali Nikola Tesla je od oca Ssrbina (popa) i majke Srpkinje, i uvek se izjašnjavao kao Srbin rodjen u Austrougarskoj carevini (imate skenirana dokumenta iz tog doba čak i na netu), dolazio je u Beograd, govorio da je poreklom Srbin (opet više intervjua sa njim po novinama, ima skenova na netu) i nikad, ali nikad nije pomenuo Hrvatsku osim kao mesto/odredište gde se rodio a u okviru Austrougarske. Nikad Hrvatsku nije nazvao domovinom jer kao država nije postajala do NDH. Nema tu mesta za tumačenja, prosto je tako bilo. Kad je osnovana NDH, Tesla je bio na samrti, zaboravljen, ubrzo je umro i po testamentu ga je brat vratio u Srbiju u Beograd gde je i sahranjen. Sve to je opšte poznato i dobro dokumentovano.
U toku rata 91-95 Teslino rodno selo i kuća su sravnjeni sa zemljom. Kasnije je obnovljena. Ne radi se to zemljaku. Sva halabuka oko njega je da se ta sramota od rušenja sakrije.
A ako još ima te gospode koja tvrde da je Tesla Hrvat, e onda je to i Martić i sva ona masa ljudi proteranih iz Hrvatske. I oni su rodjeni na tlu današnje Hrvatske a eto njih nisu ni onda a ni danas ubrajali u ravnopravne gradjane Hrvatske. Njih ti neki iz Hrvatske ne svojataju ?!

Ante

pre 2 godine

Pa ja još nisam vidio Hrvata koji kaže da je Tesla bio Hrvat, ne razumijem zašto se prepucavate?
A itekako sam vidio Srba koji tvrde da su Hrvati Srbi. Pokatoličeni Srbi.
A Hrvati se na to ljute, jer je kao, uvreda biti Srbin.
Ne razumijem zašto, upravo na primjeru Tesle, vidi se da uopće nije problem biti Srbin, i ako bih poželio da se mijenjam, bez problema bih se odlučio da budem Srbin.
Doduše, birao bih da budem, kako vi to zovete, "drugoSrbijanac"? Mnogo su mi bliži i draži po razmišljanju nego ove "patriote", ili ovi moji "domobrani"..
Vjerujem da je i Tesla tako razmišljao, i da je živ, svrstali biste ga u "drugosrbijance".
Još ne razumijem, zašto ih tako zovete, po meni biste ih trebali zvati prvosrbijanci, jer očito puno više vole Srbiju nego ove patriote, samim time što joj puno manje štete rade.

Milos Radunkovic

pre 2 godine

Тесла је Србин, барем је То лако провериво. Да ли има везе са Хрватском, наравно да има, али То је већ нешто друго.

Ambalaza Rotira

pre 2 godine

On kao koristi ime da bi popularisao Tesline izume. Klasican manipulator: a) koristi ime zato sto zna da Tesla ima nevidjenu gomilu fanova (narocito u SAD-u), koji ga uzdizu na nivo bozanstva, dakle koristi ime za popularizaciju svoje kompanije, b) ako ceni vise Edisona, zasto nije uzeo njegovo ime?

Musk mnogo vise lici na Edisona, nego na Teslu. I jedan i drugi zaradjuju na Tesli. Edison je koristio njegove izumume a Musk njegovo ime. Nadam se da ljudi ovo vide...

dakle

pre 2 godine

Za ceo svet je potpuno jasno da je Tesla bio Srbin, jedino Hrvatima i drugosrbijancima to nije jasno. Sto se tice toga kad je posetio Srbiju, to je nebitno, isto kao sto je nebitno da li je Arhimed ikada posetio Grcku.

Petar

pre 2 godine

Testal svoju autobiografiju pocinej recenicom da je on Americki naucnik, Srpskog porekla.
Ovo drugi sto ga prisvajaju su vec dosadili. Samo sto misle ako se dovoljno puno puta ponovi, da ce to svi prihvatiti.

danijel1

pre 2 godine

Gospodo draga, Tesla je zahtevao da se na sahrani svira "Tamo daleko"... Da li bi bilo ko, ko se osećao "Hrvatom" tražio tu pesmu? Naravno da je bio genije i svetski čovek koji pripada celokupnom čovečanstvu, ali dilema Srbin ili Hrvat je krajnje smešna...

ketiS

pre 2 godine

@Ante

Naravno da su Vuk Karadzic ili Karadjordje rodjeni u Osmanskom Carstvu, ali oni nisu bili etnicki Turci vec etnicki Srbi. Vi jednostavno ne mozete da shvatite razliku izmedju drzavne i etnicke pripadnosti, jer u vreme kada su Karadjordje ili Vuk Karadzic vec bili jasno etnicki artikulisani Srbi, hrvatski etno-identitet je tek poceo da se artikulise i to u jednom uskom krugu juznoslovensko-katolicke elite. Vasa nesposobnost da shvatite tu razliku, potvrdjuje ogromne socioloske i kulturoloske razlicitosti izmedju Srba i Hrvata, sto je vrlo verovatno bio i jedan od glavnih razloga za neuspeh zajednicke drzave.

Dobrovece

pre 2 godine

Etnicki cist Srbin, Americke nacionalnosti. Austri-Ugari su znali da je Srbin i tako je bio upisan tokom skolovanja a ocigledno mu to nije smetalo pa na sahrani na drugom kraju sveta pustali preko radija Tamo Daleko...

....

pre 2 godine

Da se Tesla rodio u Srbiji ne bi izmislio ni toplu vodu. Pročitajte malo o njegovom školovanju u Karlovcu, o omiljenom mu profesoru...pa onda pričajte kako nema veze s Hrvatskom.
(petrica kerempuh, 08. jul 2021 22:14)


Dapače, Austrougarska škola.

Coach

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 08. jul 2021 21:10)

17 rimskih imperatora je rođeno na tlu današnje Srbije i to ih ne čini srbima..

Jedna stvar je je državljansvo, a druga nacionalna pripadnost..

Tesla je rođen je u Austrougarskoj.

https://youtu.be/rucb_e0RrpY?t=05m17s

Armata

pre 2 godine

Tesla nije izgovorio ovu rečenicu već Maček, već je samo pomenuo Mačekovu rečenicu u odgovoru. Pa i Hrvati sami na HRT dovode ljude koje negiraju da je ovo Teslina rečenica

ZigZagler

pre 2 godine

Ne uči nas Ilon Mask, već svet. Samim tim što koristi Teslino ime, on je oživeo sećanje na njega. Da nije Maska mnogi ne bi u svetu znali za Teslu. On je poziciji da kada o nečemu priča mnogi ga slušaju. Srbija nije u toj poziciji. Zbog toga je Mask učinio više za Teslu nego Srbija. Samim tim Mask je učinio mnogo Srbiji. Zaslužuje neki ordenčić. Recimo Svetog Save I ili II reda. Treba reći i to, a to mnogo znači i govori o njemu.Mask nije izabrao moderno zvučno ime X, Z ovo ono. Zadržao je ime osobe koja znači pouzdana, prava vrednost, kreativnost, dalekovidost, istrajnost.

a

pre 2 godine

Do 1939. hrvatska je okolina Zagreba.Tada na scenu stupa knez Pavle,koji tada
toj maloj teritoriji priključuje Dubrovnik,Dalmaciju i Slavoniju.Dakle Tesla
nikako ne može biti hrvat u bilo kom smislu.

Grozni

pre 2 godine

Više puta isticao da je ponosan Srbin.Taj odgovor predsedniku tadašnje vlade Jugoslavije je bio čista kurtoazija. I temelj svih daljih svojatanja.

Nenad

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 08. jul 2021 21:10)


pusta želja, i to je uvek bila Vojna Krajina sa vecinskim srpskim zivljem. Hrvatska je bila samo pojam a rodjen je u Austrougraskoj i tu se svaka priča zavrsava sa Srbinom Teslom.

bojan

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Možda bi bilo najbolje da mu to sam objasniš.

joj

pre 2 godine

Rodio se u Hrvatskoj i to je zapisano u kamenu.. to što su mu roditelji bili Srbi tako su mogli biti i bilo koji
(Imperator, 8. jul 2021 21:10) # Link komentara

A bukvalno je obrnuto. Mogao se roditi bilo gde opet bi bio Srbin. I Ban Jelacic je rodjen u Srbiji pa ga mi ne svojatamo. Znamo staje cije

Aki

pre 2 godine

Teslin otac Milutin bio je sveštenik u crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu. U avgustovskom pokolju 1941.godine u Smiljanu je pobijeno 530 građana srpske nacionalnosti. Među njima i svi pripadnici porodice Tesla. Nikola Tesla je već uveliko bio u Americi i sasvim izvesno izbegao sudbinu svojih predaka. Groblje pored crkve u Smiljanu Hrvati su minirali i srušili 1991.godine, a crkvu uništili, kao i rodnu kuću Nikole Tesle odmah pored crkve. Danas je ta kuća Teslin Memorijal jer, eto setiše se Hrvati pošto svoje nemaju da svojataju tuđe. Setiše se pre 15 godina, a do tada su zatrli svaki trag porodice Tesla i Srba iz Like. Prema tome, Nikola Tesla je Srbin rođen u Austrougarskoj. Hrvatska kao država svoju nezavisnost ima od 1991.

Veliki brat

pre 2 godine

I Tesla i Edison su dobijali dobre pare od svojih patenata, Tesla je od Vestinghausa dobijao 2$ po kilovatčasu proizvedene enertije -da, DVA dolara, što je ogromno i za današnju vrednost dolara, a kamoli ondašnju.
Onda je Vestinghaus upao u neke finansijske probleme, a Tesla je pocepao ugovor!

Kasnije mu se Vestinghaus "odužio" tako što mu je plaćao hotelsku sobu i to je to, a da je Tesla samo pauzirao primenu ugovora na koju godinu, ne bi umro u siromaštvu, nego kao milioner.

Takođe, Tesla bi od tog novca finansirao neke svoje projekte, i možda bi nešto napravio. Bežični prenos energije danas postaje stvarnost, telefoni se pune bežično, mada je Tesla imao mnogo ambicioznije ideje, da se energija prenosi u ogromnim količinama jonosferom, ali su mu tada svi ukinuli finansiranje, a po pretpostavkama nekih naučnika tu je Tesla bio previše samouveren i verovatno prevideo u svojim proračunima značajne gubitke usled rasipanja.

Kako god bilo, da je Tesla imao dobrog menadžera koji bi dobijao procenat profita, prošao bi mnogo bolje, a možda bi došao do još nekog značajnog otkrića.

Dule

pre 2 godine

Ovo oko Tesle sve moze u nedogled.
Cinjenice su da danasnji Srbi i Hrvati i ostali u toj skupini/druzinipricaju ISTI jezik!
Ne treba vam prevodioc/lac .
U Austriji i Svajcarskoj se prica isti jezik koji se eto zove nemacki/njemacki i niko s ene svadja oko toga kao svi vi na Balkanu.
Vi ste isti narod, imate isti jezik sa mnogo lokalnih specificnosti,ali bavarski se teze razume nego neki 'austrijski' (bilo je glasanje da li ce se tako zvati ili nemacki posle 2. sv. rata) isto tako se hrvatski/bosanski/crnogorski lako razume (nemate prevodioce i recnike kad se srjetnete) nego tamo neki srpski oko Pirota i Vranja.
Oko Tesle se svadjate jer svako hoce da prisvoji uspjesnog covijeka,ali nema potrebe jer ste svi isti narod i to je najveca sramota da je brat bratu najveci neprijatelj i da su pocinjeni mnogi uzasni zlocini i skrivani, sto od janicara, sto zbog mrznje koju djeci prenosite sto zbog budalastine jer ne vidite da vas drugi svajdaju i iskoriscavaju za sebe.
Tesla je koristio nas jezik i nas um koji genesti tu obitava i mogli bi ste i vi da pocnete koji ne mozete objektivno da sagledate stvari.
A kad necete da s edogovorite oko jezika onda vam stranci nametnu skaracnicu tipa BHS pa ce verovatno Crnogorci da trase zbog diskriminacije da se to ispravi na BHSCG itd..
Overate svi arhive i dokumenta i date da se sagledaju cinjenice,a zlocince i one koji ih podrzavaju ostavite po strani da vise ne prenose zlu kob i otrov novim generacijama.
Ziveo Tesla nas rodjak!

palanka

pre 2 godine

Kako je Tesla srpsko americki naucnik, onda je hrvatima najlakse da to relativizuju kao ma nije bitno, a da je bio hrvat videli bi onda njihovo ponasanje. Ne nasedajte na relativizacije

Danas

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 08. jul 2021 18:39)

Nije tačno, Jugosloveni pokuœavaju da nametnu taj narativ. Svi Srbi po svetu oduvek ponosno pričaju o Tesli. Tesla je primao penziju naše tadašnje države i njegova imovina je i te kako čuvana i izlagana. Srbi su pričali o Tesli kada nikad niko nije o njemu govorio i uvek se ponosili, kao i sa ostalim našim ljudima vrednim pomena, koji su uradili nešto za nas ili celo čovečanstvo. Izokretanje činjenica vam neće pomoći. Naš aerodrom se zove Nikola Tesla, a nečiji drugi po političarima! Uostalom, kod nas je sve Tesla, Nikola, kao i Sava, već decenijama bez obzira da li ga svet slavio ili ne! Sada kada se o njemu govori odjednom se stvarnost pokušava predstaviti onakvom kakva nije!

MI6

pre 2 godine

Da se Tesla kojim slucajem zatekao u Smiljanu 1941. ovi sto ga svojataju verovatno bi ga tada zaklali, kao sto su tada pobili 500 stanovnika Smiljana.
Toliko o Tesli kao Hrvatu...

Roki 1

pre 2 godine

Ako sam Srbin koji se preselio u Finsku i tamo radi, a biolog sam po struci, da li sam srpsko-finski biolog.

Iako je proveo mnogo vremena u Americi nikad nisam čuo ni procitao da je neko definisao Mika Dzegera kao englesko-američkog pevača, niti Ronalda kao Portugalsko-italijanskog igrača.

Dakle samo “udvajanje” porekla odnosno nacionalnosti nema nikakvog smisla. Tesla je srpski naučnik jer je Srbin.

Da li je teniserka Radukanu od oca Rumuna, majke, Kineskinje, rodjenja u Kanadi Britanska teniserka odnosno kinesko-rumunsko-britanska sportistkinja.? Takve klasifikacije nemaju nikakvog smisla.

Do skoro većina ljudi van SFRJ nije ni znala za Teslu a kamoli da zna odakle je.

Po čemu je Tesla Amerikanac sem ako se lično nije izjasnio. Mogao je biti i Marsovac ako se tako osećao.

Nego ima li neki Teslin rodjak da pita ovog prijatelja kako je uzeo Teslino ime za svoju firmu? Da li je pitao porodicu Tesla da koristi njihovo ime? Možda je pravo vreme....

Amin

pre 2 godine

Teslina zelja je bila da mu se na sahrani svira Tamo daleko, sto je i ucinjeno. Ko je bio, sta je bio, kako se osecao, sve je u recima te pesme.

sima strahota

pre 2 godine

Pripadnik srpskog naroda, ne po poreklu vec po svom sopstvenom opredeljenju - izvora koliko volja. Ali pripadnik americke nacije, takodje po sopstvenom opredeljenju - izvora koliko volja. Zato se i kaze srpsko-americki, prva rec obicno oznacava narodnost. I nema veze sto je dva puta posetio srpsku nacionalnu drzavu, mozes biti Srbin i u Africi. Nisu ni africko-americki kosarkasi nikad bili u Africi. I tako dalje.

Gossa placa Zeljko

pre 2 godine

Sinan, pa i Ivanisevic je Srbin. Ne znam kada cete da shvatite jednu prostu cinjenicu. Novakov otac i deda nisu Crnogorci, vec Srbi iz Crne Gore. U danasnjoj Crnoj Gori, preko 40% ljudi se izjasnjavaju kao Srbi. Novakov otac je jedan od njih. I sta tu nekome nije jasno, ja ne znam.

bull

pre 2 godine

Pa nije ni on u pravu. Tesla je Srbin rodjen u Austrougarskoj. To je danas hrvatska teritorija, ali tu nikad nisu živeli hrvati, niti su hrvati ikada postojali, to je na žalost samo jedan od srpskih entiteta, a na žalost zbog svoje divljačke prošlosti i dok god smo mi živi postojaće neko ko će da ih podseća na njihov pad. Ali mi malo radimo na promociji svega toga. Kanadjanin s kojim sam radio, bio je ubedjen da je Milutin Milanković bugarin, čak i možda što je najzanimljivije je da nije baš bilo prihvatljivo da obradjuje njegova naučna dela, to mi je on lično rekao. Zbog priča o globalnom zagrevanju itd., ko je čitao o Milankoviću zna šta pričam.

citaj prijatelju, sve pise u knjigama

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??
(sinan, 8. jul 2021 19:24)

Prijatelju, nije Novakov otac nacionalista, nego je poreklom sa severa Crne Gore, a to ti je bila Stara Hercegovina do 1878.godine i tu su bili 99% Srbi. Uostalom, ako uzmes celu Crnu Goru, preko 90% stanovnika se pocetkom 20.veka izjasnjavalo kao Srbi (i to sa ponosom). Dakle, u Crnoj Gori imas tri vrste stanovnika: 1) one koji su zaboravili da su bili Srbi 2) oni koji se jos secaju da su bili Srbi 3) ostalih 10% koji nisu bili Srbi
Novakovi preci SIGURNO nisu bili u trecoj grupi.

petar

pre 2 godine

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?
(absent
Ti svakako nisi proizašao iz ovih kombinacija..Inače članak o Nikoli je korektan.Lp

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 08. jul 2021 19:34)

lepi razmisljad,najzad neko da kaze da hrvati ne postoje
sve su to Srbi

Nole je kralj

Nenad

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)


Nije navodno nego je VELIKI SRBIN. Od oca Srbina i majke Hrvatice koja peva pesme o Srbiji. Ako ti nije jasno za Crnogorce proveri po popisu koliko Srba ima u CG iznenadices se.

Nego sta cemo sa Banom Jelačićem, on je rodjen u Petrovaradinu. On je Srbin po vasoj logici :))) Sa vama uvek komedija.

Драган М. П.

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Новаков отац је Црногорац као што си ти Даламатинац, па не видим какве то има везе да ли је Србин или не.

Duki

pre 2 godine

Šta to znači "posetio je Srbiju samo jednom"?? Pa moj deda nikad nije ni posetio Srbiju, ubijen je u NDH 1943, pa je li zato manje Srbin?
Kakav je to glup argument, koliko je početkom veka bilo Hrvata u centralnoj Bosni koji nikad nisu posetili Hrvatsku? Pa jesu li zato manje Hrvati?

dblagoje

pre 2 godine

Tesla je Amer, rodjen ne Balkanu.Tako su i jos 300 miliona Amera rodjeni i vode poreklo iz 200 zemalja.I ptanje.Ciji je Tito ,koga drzite u Bg.Najveci Srbin ?

sasa

pre 2 godine

Mene interesuje cemu potreba Hrvata da dolaze na srpski sajt objasnjavati kako Srbima kako Srbin nije Srbin jer je rodjen u zemlji koja se danas zove Hrvatska?!
Ako je Tesla Hrvat zasto mu je poklana cela porodica od strane hrvata/ustasa?! A 93 kuca ponovo rusena?! Koja shizofrenija vas mrda da mi je znati?!

bojan

pre 2 godine

Mate Rimac tvrdi da je Tesla hrvat, pa su zato onomad otvarali obnovljenu Teslinu kucu u Smilianu. Mask i Mate su direktna konkurencija pa je ovo bockanje od strane Maska. Borba ce se tek razvijati

SSSR

pre 2 godine

Ne treba se svađati oko toga jeli Srbin ili Hrvat. U Beogradu se čuva dnevnik Nikole Tesle. Treba jednostavno objaviti javno njegov dnevnik i sve bi bilo jasno i riješeno jednom zauvijek. Najbolji su ovi što kažu da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. Po toj logici Karađorđe, Vuk Karadžić, veliki vezir Sokolović itd. Su Turci jer su rođeni u Osmansko carstvu. Ili to važi samo za Hrvate.
(Ante, 8. jul 2021 21:23)


Šta je sporno, Tesla je Srbin rođen u okupatorskoj Austrijskoj carevini, a Vuk i Karađorđe su Srbi rođeni u okupatorskoj Otomanskoj imperiji, ne vidim nedoslednos u ovome, osim kod vas hrvatijanaca.

Mikloš Salamander

pre 2 godine

joško imotski@

Grof,Ban Josip Jelačić je srpski general hrvatskoga porekla, jel moze tako priksone ako se vodimo vasom logikom mislim da moze!.

I Martić je onda bio Hrvat ?

pre 2 godine

Nacija i mesto rodjenja nemaju veze jedno sa drugim. Inače, Jevreji odnosno Izraelci ne bi postojali do danas pošto nisu imali državu do 1948. A ni Hrvati do NDH. Pa ni Srbi do Obrenovića. Dakle jasno je. Jasno je i Hrvatima, nego nas lože.
Za imperatora što napisa da je Tesla Hrvat zato što je rodjen na teritoriji današnje Hrvatske (a roditelji su mogli biti bilo ko), da citiram jedan od komentara:
"A ako još ima te gospode koja tvrde da je Tesla Hrvat, e onda su to i Martić i ona masa ljudi proteranih iz Hrvatske. I oni su rodjeni na tlu današnje Hrvatske a eto njih nisu ni onda a ni danas ubrajali u Hrvate. Njih ti neki iz Hrvatske ne svojataju ?!"
Pa ne možete gospodo birati šta i kako vam se svidja. Dogovorite se već jednom, ili odustanite, inače po vama postade Jelačić Srbin.

neutral fe

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

ali kad se ovako jave neki skorojevići iz poslednje dekade 20. veka.

da, drago mi je da si shvatio, mešavinom hrvata i bosanke dobija se srbin/srpkinja, mešavinom bosanca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom crnogorca i makedonke dobija se srbin, mešavinom makedonca i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i hrvatice dobija se srbin, mešavinom srbina i bosanke dobija se srbin i tako dalje. Da li ti je sad jasnije?
(absent, 08. jul 2021 21:52)


vodite mešanje a ne rat.

sinan

pre 2 godine

Citam komentare i nemogu da verujem sta vi lupate! Pa ako tako gledamo onda ste vi srbi 90% Turci! Bitka na Kosovo polje ako uzmemo pravu istoriju a ne vase bajke u koje verujete… posle obilicevog kukavickog poteza, Bejazid sin Murata je sve srbe srozijo! Takav gnev se nikad nije ponovijo u Osmanskoj istoriji! Znaci naredjenje je bilo da svaki srbin bude pogubljen koji je bio deo lazarove vojske.. ja se pitam, mozda gresim ali logicno pitanje je sta se desilo sa samohranim majkama? Ko je niih odrzavao? Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Nikog ne zelim da uvredim samo bih voleo da cujem vase misljenje! Turska je tada bila ko sto je Amerika bila dok je Tesla bio naucnik… sve sto je u to vreme bilo kvalitetno sluzilo je Turskoj jer je srbija u to vreme bila TURSKA! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima.. moguce da sam pogresio pravopis i izvinjavam se na tome ali pesmicu od Beg Konstadinu i kraljevic marka ( Turski covek koji je skupljao porez od srbe za Turke i covek koji se borio za Turke) znam napamet ;)

trt

pre 2 godine

Zar je bitno sta je po nacionalnosti bio, valjda je pre svega bio svetski priznat naucnik i covek koji je zaduzio svet, po nacionalnosti srbin rodjen u Austrougarskoj dansnja Hrvatska.

colonel

pre 2 godine

Meni ie on nekako bio amerikanac, ovde ga nisu shvatali ni malo za ozbiljno, ograniceni mali balkan, da nije bilo amerike i njegovog 'igralista' tamo, ne bi bilo ni izuma. Bio je mozda i najveci genije svih vremena, ali ipak naivan biznismen i to je covecenstvo kostalo da danas nema besplatnu energiju. Hvala mu svakako za sve.

Hammer

pre 2 godine

O Tesli manje-više svi mi znamo ponešto, ali ja bih iskoristio ovu priliku da podsetim na jednog drugog mnogo manje poznatog srpskog naučnika koji je nepravedno zapostavljen, a reč je o srpskom inžinjeru i robotičaru Rajku Tomoviću.

Rajko Tomović je prvi u svetu sačinio bioničkog robota, tačnije bioničku robotsku šaku koja je ostala upamćena kao "beogradska šaka" (nešto nalik robotskoj ruci iz filma Terminator II, ali ne i sasvim isto). Uglavnom njegov pronalazak je uticao na razvoj bioničke robotike čiji je otac praktično ovaj naš naučnik koji je sarađivao sa još jednim od naših velikana iz oblasti nauke i robotike, sa Miomirom Vukobratovićem, tvorcem prvih humanoidnih robota i egzoskeleta u svetu.

Hvala na pažnji.

ЗораН

pre 2 godine

Тесла је својеручно написао да је Србин приликом уписа на факултет у Грацу. Оригинални документ постоји и лако га је проверити. Са друге стране, ово о хрватској домовини је Мачекова измишљотина. Да је то тачно онда би након слома АУ монархије била формирана Хрватска држава а знамо да није било тако, већ је направљено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, територије су подједнако припадале свим трима народима. Србија би морала да жустрије реагује на сваку помисао Хрватске да присваја Теслу, што се дешава чак и у његовом спомен музеју, споменик побијеним Србима у Смиљану и даље је рушевина итд. Зашто Хрвати не својатају Саву Шумановића који је рођен у Винковцима а масакрирани у "Хрватској Митровици"?

Каурин

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 8. jul 2021 19:34)

Боље да овако нешто ниси ни послао, али кад већ јеси... За нас, који размишљамо, Новак је решио бројне регионалне енигме управо тиме што се, управо таквим пореклом, изјашњава као Србин!
Што се Тесле тиче... Није он дао име компанији. Компанија се већ тако звала кад је ушао у њу и касније је преузео! У овоме што је објавио једина замерка је у томе да то тада НИЈЕ била Хрватска!

bVb

pre 2 godine

Šon o Nil teslin biograf u knjizi nenadmašni genije je istražio poreklo Tesla i išavši unazad od smiljana preko ciprada ili caprada današnja srpska do valjevske nahije selo nešto tipa čuruge ili tako nešto. Inače potiču od bratstva đurđevića sa područija današnje južne Srbije oko Pirota .Zašto su se tri puta selili, i menjali prezimena, bežali od turaka jer su bili ratničko bratstvo koje je učestvovalo od maričke bitke u svim bojevima protiv turaka. Dakle Šon o Nil je istražio dva preseljavanje ostalo još jedno koje nije. Inače u godinu se zna kada su bile te selidbe ili bežanja od turaka.

Зоран

pre 2 godine

Тесла је својеручно написао да је Србин приликом уписа на факултет у Грацу. Оригинални документ постоји и лако га је проверити. Са друге стране, ово о хрватској домовини је Мачекова измишљотина. Да је то тачно онда би након слома АУ монархије била формирана Хрватска држава а знамо да није било тако, већ је направљено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, територије су подједнако припадале свим трима народима. Србија би морала да жустрије реагује на сваку помисао Хрватске да присваја Теслу, што се дешава чак и у његовом спомен музеју, споменик побијеним Србима у Смиљану и даље је рушевина итд. Зашто Хрвати не својатају Саву Шумановића који је рођен у Винковцима а масакрирани у "Хрватској Митровици"?

Kornjaca Vrac

pre 2 godine

Ilon nije dao ime kompaniji, imala je to ime pre nego sto je ulozio prve pare u istu... Covek kojem je samo novac bitan, a prodaje neku pricu o visim ciljevima. Ne treba ga puno slusati...

RS

pre 2 godine

Ljubica Stefan, kontroverzna hrvatska istoricarka, izmislila je da u Teslinom dnevniku pise kako je Tesla za sebe rekao da je porijeklom Hrvat. Sam Tesla je govorio da je Srbin I srpskog roda... Tokom Drugog sv. rata sastao se sa kraljem Petrom II u SAD. Na sahrani mu sviralo," Tamo daleko je selo moje tamo je Srbija"... U Beogradu je dosao 1892. jer je Srbin a da nije ne bi nikad ni dosao (jer ne bi ni imao potrebu)...Primao penziju od Kraljevine Jugoslaviju do smrti...Stipendiju mu odbila Matica srpska kojoj nije bilo sjediste u Beogradu nego kao I danas u Novom Sadu a to je tad bila Austro-ugarska... Na skolskim dokumentima pise mu da je Srbin...

idio...

pre 2 godine

Niko ne spominje da je Nikola Tesla napravio prvi električni automobil malo pre nego što je izašao Ford model T. Nije bio na baterije nego se napajao bežično preko tornja i imao je nezavisne motore na svakom točku.

nesha

pre 2 godine

Hrvati se verovatno čudom čude kako država Srbija ne reaguje da zaustavi brutalno prisvajanje N.Tesle,izvornog Srpskog naučnika rođenog u Austro-Ugarskoj.Njihova kampanja je agresivna i za ostale ličnosti,ne-materijalna dobra,izume, hranu,istorijske ličnosti i ostalo kao npr. za Austro-Ugarskog feldmaršala-Srbina Svetozara Borojeviča.Pošto naši nosioci vlasti ne reaguju,za očekivati je da se za jedno 10-tak god.instalira njihova prevara,uz pomoć stranih lobija i ovih naših koje interesuje samo sopstvena korist, a ne zaštita lika i dela N.Tesle.

joj

pre 2 godine

Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 08. jul 2021 19:37)
Zahvaljujemo se na glasu.

A vidi se koliko ti znas Tesla je rodjen u tadasnjem Austrijskom carstvu. Izgleda da je kraljevina Srbija bila toliko mocna da je i ljude u Austriji terala da se izjasnjavaju kao Srbi.

o_o

pre 2 godine

a otkud znate da ste svi vi srbi? mislite da ste srbi zato sto su vam roditelji srbi? otkud znate da su njihovi roditelji srbi? prva srpska drzava je nastala 1345, a prva hrvatska 1991. kako je onda moguce da je neko hrvat ko je mladji od 30god? aa cek, znam, mozes da budes jevrejin ako nemas drzavu ili palestinac ako nemas drzavu, na to mislite? ma ne, cek, bice ipak da smo svi nacisti. veoma ruzno.

BGD

pre 2 godine

Elon Musk nije ni dao ime Tesla svojoj kompaniji. Niti je on osbovao Teslu. On ih je kupio. Znaci preuzeo je vec postojecu konpaniju i to nakon sto je prodao Paypal.

Balls of Steel

pre 2 godine

ja ne znam sto se uopste u nasim novinama to potencira??? Hrvati neka izmisljaju svoju istoriju, Nikola Tesla je Srbin rodjen u tadasnjoj Austrougarskoj. Po tome kako Hrvati njega prisvajaju onda je Ban Jelacic Srbin zato sto je iz Petrovaradina....

ZigZagler

pre 2 godine

Sto se djokovica tice sto citam ovde u komentare
to isto nije tacno da je cist srbin! Deda crnogorac a majka hrvatkinja… ako uzmemo sve u obzir Djokovic je najmanje srbin! A to sto mu je otac nacionalista to je vec druga prica! U hrvacku je zabranjeno sve sto potice iz srbije nema cak ni cipiripi u marketima a Nole uziva sa Ivanisevicem koji je kako svi znamo veliki HRVOJE! Patrijota do kraja! Tako da zalim slucaj al takva vam je sudbina… i to sto je vase nije vase ??
(sinan, 08. jul 2021 19:24)

Jesi li gledao poslednji GS u Parizu. Dodelu trofeja. Očigledno nisi. Intonirala se himna. Na tvoju žalost Srbije. Otac i majka pozdravili zastavu i himnu svako na svoj način. Pokazali šta osećaju. Ponos. Majka sa rukom na srcu. Otac sa tri prsta. Iako ja lično nisam pristalica da se himna i zastava na taj način pozdravljaju, potpuno ih razumem i podržavam. Bilo je u tome i nekog prkosa dušmanima, i svima onima koji su na ovaj tvoj ili neki drugi način osporavali i njih, i njihovu decu i zemlju iz koje dolaze. E jesu li ti sada neke stvari jasne. Pokušavaš da osporiš stvari koje ne mogu da se ospore. Samim ti dižeš tenzije između ljudi, prema sebi i odakle već dolaziš. Znači nije dobro to što radiš. Ili nisi svestan ili provociraš

Trovach

pre 2 godine

@teslowski...Isto kao sto ja Hrvat iz Srbije govorim i pisem srpski i navijam za Srbiju. Imam prijatelja u Zagrebu koji je Srbin, govori hrvatski, navija za Hrvatsku i pogotovo za Dinamo. To po meni nije nista cudno, nego je normalno.

zoran stokic

pre 2 godine

Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....Da je Tesla ostao da radi za Edisona, mogao je da realizuje sve svoje ideje, jer bi imao rešen problem finasija skupih eksperimenata i imao bi finansiski sigurnu starost...Ovako da ne beše Vestinhausa, Tesla bi poslednje dve decenija života probeo u apsolutnoj bedi; Spaslo ga je Vestinhausovo milosđe, on je u svoj testament ostavio novac za Teslinu apanžu dok je živ (odatle je plaćan hotel u kome je on boravio, nešto poput dobre inženjerske penzije).

Tesla

pre 2 godine

Once and for all... Milutin Tesla ( father ) was born in Raduč, Croatia. Georgina Đuka Tesla ( mother ) was born in Gračac, Croatia. Nikola Tesla was born in Smiljan, Croatia. Parents and grandparents of Nikola were Croats born in Croatia, same as Nikola.

Ajajoj

pre 2 godine

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Čovek je dao jedan političko korektan odgovor. Da je bio malo više Srbin ili Hrvat ne bi svet video njegova dostignuća. Sedeo bi u nekoj kancelariji, slušao pesme, pio predveče i bavio se poreklom i raznim glupostima. Nije kriv što je potekao odavde, ne stajte mu na muku. Ko razume, razume.

John McClane

pre 2 godine

Once and for all... Milutin Tesla ( father ) was born in Raduč, Croatia. Georgina Đuka Tesla ( mother ) was born in Gračac, Croatia. Nikola Tesla was born in Smiljan, Croatia. Parents and grandparents of Nikola were Croats born in Croatia, same as Nikola.
(Tesla, 9. jul 2021 00:12) # Link komentara

Dabogda ti se sin zvao Milutin :)

Лuster

pre 2 godine

On kao koristi ime da bi popularisao Tesline izume. Klasican manipulator: a) koristi ime zato sto zna da Tesla ima nevidjenu gomilu fanova (narocito u SAD-u), koji ga uzdizu na nivo bozanstva, dakle koristi ime za popularizaciju svoje kompanije, b) ako ceni vise Edisona, zasto nije uzeo njegovo ime?

Musk mnogo vise lici na Edisona, nego na Teslu. I jedan i drugi zaradjuju na Tesli. Edison je koristio njegove izumume a Musk njegovo ime. Nadam se da ljudi ovo vide...
(Ambalaza Rotira, 08. jul 2021 19:31)

c) kompanija jednostavno samo nosi ime pronalazača trofaznog indukcionog el. motora na naizmenični napon. Učili smo u 8. razredu.

....

pre 2 godine

po kojoj logici je Jelačić Srbin i u kojoj državi je rođen?
(susjed, 08. jul 2021 21:51)

po istoj onoj logici da ako je rodjen u mestu koja je u danasnje vreme Hr/Sr onda mu je to nacionalnost. Ban Jelačić mesto rodjenja Petrovaradin danasnja Srbija ondasnja AU, ali je Srbin po vasoj logici :))

cinik ovdašnji

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08) Nisi ti to baš dobro proučio. Tamo se nije prelazilo na pravoslavlje, već se ostajalo u pravoslavlju uprkos svim pritiscima jezuita i franjevaca, koji su potpuno oblikovali hrvatski duh i identitet (na žalost). Prelazilo se iz pravoslavlja u katolicizam, uz dalekosežne posledice, a to je druga tema. Što se Maska tiče, on je samo hteo da poruči: gložite se, mali balkanski divljaci, oko Nidže, ali on je moj, jer sam ja vlasnik tog velikog brenda koji nosi njegovo ime.

Coach

pre 2 godine

Jednostavno američki građanin, srbin po poreklu, a rodio se u Austrougarskoj..
A treba reći da danas u Smiljanu nema nikoga od obitelji Tesla, može se videti samo pravoslavna crkva gde je Nikolin otac službovao.. u Jadovnu ih je stradalo 11, a u celoj NDH 91

bVb

pre 2 godine

Novak Đoković navodno veliki Srbin a od oca Crnogorca i majke Hrvatice??? Koja komedija čovječe haha...
(joško imotski, 08. jul 2021 19:34)

https://www.b92.net/video/sport/pogledajte-atmosferu-u-dokovicevoj-lozi-na-rolan-garosu-1876417

Odgledajte do kraja i preslušajte pesmu:). Mada videli ste vi ovo samo se pravite malo......

Anfield

pre 2 godine

Ako vas čuje Dua Lipa ispašće da je Tesla sa Kosova i da je najviše voleo ajvar.
(Anfield, 8. jul 2021 19:11)
Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 08. jul 2021 19:37)
Zahvaljujemo se na glasu.


Znači Albanija nije postojala, pa samim tim Albanci nisu predvodili "Balkansku vojsku" u boj na sirote Turke 1380 i neke?!
Zbunih se k'o Bajden bez puškica sad.
O.o

Gruzanin

pre 2 godine

A zar nema zastite za koriscenje imena Tesla? Ovaj dao ime kompaniji, jevrosimovic stancuje u kini od fens za kodu do frizidera i sire razne “ Tesle “, u Kragujevcu “ Tesla “ pekara, Novak kucetu dao ime “ Tesla “?!? Mozda ima i kuplerar sa tim imenom, a jednorodni genije zasluzio da se Himalaji zovu po njemu, ili i da bude Teslina Srbija! Kako nema nikog da odbrani Teslu?!?

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno. Samo sto ljudi koji prate Maska znaju da je sklon trolovanju i kontroverznim izjavama pogotovo na tviteru i da ga realno zabole odakle je Tesla. Naravno i on je zatucan u nekim stvarima, i ja sam pobogu. Akcenat je na zatucanosti nasih ljudi vezano za identitet i nacionalnost. Svojatamo uspehe sportista, psujemo majku Jokicu iako decko prati svoje snove i radi ono sto voli, raspravljamo se na internetu ciji je Djokovic, Tesla. Ocigledan problem sa identitetom kog ne bi bilo da se osecamo kompletno. U tom grmu lezi zec.

Прави Србин

pre 2 godine

"Онда је и римски цар Константин Велики Србин јер је рођен на територији данашњег Ниша."

Нормално. Шта је ту спорно?

Brica

pre 2 godine

Hahahaha...Svadja oko porekla???!!!Koliko komentatora je bilo u muzeju NT???Koliko skola vode decu u muzej NT???Mate Rimac kaze da mu je Tesla zivotna inspiracija a vecini komentatora je zivotna inspiracija neki pop,vojvoda,djeneral,marsal i sl.

Zok1

pre 2 godine

Mask nije nazvao kompaniju po Nikoli Tesli, nego po mernoj jedinici za ja;inu magnetnog polja, koja se po Nikoli Tesli naziva tesla (T). Taj telegram Mačeku je poprilično primitivan falsifikat. A što se tiče Nikole Tesle, stvar je poprilično jasna: američki pronalazač (ne naučnik!) srpskog porekla, rođen na području današnje Hrvatske. Ne znam kome bi i zašto ovo bilo sporno?

sporedni provincijalac

pre 2 godine

Ahahaha. Biti milijarder znači ne biti glup. Edison ima copryght. Tesla ga nije imao kada ga je Musk prisvojio.

bVb

pre 2 godine

https://youtu.be/rucb_e0RrpY

Na 5:52 originalna dokumenta iz Graca gde je bio na školovanju i koja je nacionalnost. Nije velikosrpska propaganda već inostrani medij odradio prilog o teslinim ocenama tokom školovanja. Pozz svima.

Дада

pre 2 godine

Тесла је био Бугарин. Али то сад није важно. Био је висок, а сад је дугачак

Auto

pre 2 godine

Tesla je Amerikanac. Tamo je ostvario svoje snove i zivio cijeli zivot. Da je ostao na Balkanu radio bi za malo hrane i krov nad glavom.
Da bi postao neko moras da budes blizak onima koji imaju uticaj.

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno. Samo sto ljudi koji prate Maska znaju da je sklon trolovanju i kontroverznim izjavama pogotovo na tviteru i da ga realno zabole odakle je Tesla. Naravno i on je zatucan u nekim stvarima, i ja sam pobogu. Akcenat je na zatucanosti nasih ljudi vezano za identitet i nacionalnost. Svojatamo uspehe sportista, psujemo majku Jokicu iako decko prati svoje snove i radi ono sto voli, raspravljamo se na internetu ciji je Djokovic, Tesla. Ocigledan problem sa identitetom kog ne bi bilo da se osecamo kompletno. U tom grmu lezi zec.

Petar Prvi

pre 2 godine

Molim da neko merodavan potvrdi ili opovrgne sledece:
- Teslu je svojevremeno Lenjin zvao da dodje u tadasnji CCCP ponudivsi odlicne uslove za istrazivanje. Tesla je ponudu odbio, ali se, u starosti, pokajao zbog toga.
- Tesla je za vreme drugog svetskog rata primao penziju od jugoslovenske vlade u izbeglistvu

cinik ovdašnji

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08) Nisi ti to baš dobro proučio. Tamo se nije prelazilo na pravoslavlje, već se ostajalo u pravoslavlju uprkos svim pritiscima jezuita i franjevaca, koji su potpuno oblikovali hrvatski duh i identitet (na žalost). Prelazilo se iz pravoslavlja u katolicizam, uz dalekosežne posledice, a to je druga tema. Što se Maska tiče, on je samo hteo da poruči: gložite se, mali balkanski divljaci, oko Nidže, ali on je moj, jer sam ja vlasnik tog velikog brenda koji nosi njegovo ime.

Pitanje

pre 2 godine

Zar je svako ko živi u Hrvatskoj Hrvat? Zar je sin pravoslavnog srpskog sveštenika Hrvat?!?Pošto je Teslin otac to bio..
Da je bio živ u ovom ratu bio bi ubijen i protjeran kao i svi Srbi što su bili..
Hrvati, opredjelite se više...svojatate one koji vam se svidjaju a ubijate i protjerujete one koji nisu naučnici, uspješni
sportisti...btw i Novaka Djokovića ćete uskoro svojatati(zbog majke Hrvatice i trenera Hrvata)...za njegovog života ne ali posthumno da...Ispašće da je za njegov uspjeh zapravo zaslužan trener Ivanišević,Hrvat.
Smješno, jadno je kititi se tudjim perjem...

@mateo

pre 2 godine

Prvo i prvo, Tesla je isao u srpsku skolu, ucio srpski jezik u Austrougarskoj. Kakva hrvatska, kakvi bakraci. Otac i majka su mu generacijama Srbi, svestenici svi sa majcine i sa oceve strane. Nikola je fakofje trebao biti Srbin, ali je u manastiru Sisatovcu, da srpskom (gle cuda) danasnja Srbija, gde mu je stric bio glavesina a koji su kasnije ustase opljackale 1942., odlucio da se bavi elektrikom. Rodjen u srpskoj vojnoj Krajini, od davnina srpskom zemljom zvanoj, Tesla odlazi na studije u Prag pa Budimpestu, pa Pariz pa u Njujor,. Nikada nigde nije sebe povezivao sa hrvatskom, koja nije ni postojala, vec sa Austrougarskom cija je domumenta imao. Izjasnjavao se iskljucivo kao Srbin, kasnije kao Amerikanac srpskog porekla. To je jedina cinjenica. Hrvati su spalili kucu 1941. i 1991. a brojni clanovi njegove porodice ubijeni su od hrvata u Jadovnu i Jasenovcu. Da je Tesla kojim slucajem bio Hrvatskoj i on bi bio ubijen. Njegov rodjak Budisavlhevic da se umili Titu, izgovorio je laz koju je navodno Tesla rekao, sto je apsolutna neistina. Tesla se ponosio sto je njegovo delo delo jednog Srbina (poseta Beogradu) a izjasnjavao se svuda kao Amerikanac srpskog porekla. Teslu je pomagala Jugoslovenska vlada u Londonu. Inace vi hrvati mozete se ponositi samo koljqcima i nobelovac Ivo Andric, rodjeni Srbin katolik, izjasnjavao se kao Srbin.

Revol

pre 2 godine

A da li ovo Mask radi zato što je Mate Rimac inspirisan Nikolom Teslom u svojim projektima? I to je više puta naglašavao tokom predstavljanja svog automobila, a poznat je trenutni stav Hrvata o Tesli..

josmoski

pre 2 godine

Nas bugari zezaju i blokiraju zbog Goceta Delceva, koji je zivot dao boreci se za Makedoniju, i poslednja zelja mu bila da pociva u glavnom gradu slobodne Makedonije koja mu je 1946 god i ispunjena, a kako ce tek kod vas biti...

Djoka Proka

pre 2 godine

Bespotrebna su ova nasa trvenja oko Teslinog porekla. Cim nestane hrvatska drzave nestace i dileme ko je Tesla,nestace mnogih 'hrvata' koji to postase dekretom ili iz nuzde, vratice se sve na svoje mesto gde je od uvek i bilo. Hrvatska drzava, na veliko zaljenje svih 'tvrdih Hrvata' trajace dok traje podrska inostranih mocnika koji su je I stvorili, isto sada kao I prvi put 1941. Dakle, bez brige 'braco Hrvati', uzivajte dok traje predstava. Lijep pozdrav svima;)

Guts

pre 2 godine

@ Dule ne znam sto nama to pricas to pricaj tamo po inostranstuvu. mi ovdje svi to znamo, samo sto ti zapadnjaci ubacuju samo smece u nase glave, a koliko god covjek izgledo sposoban i nije toliko. prvo nas zavade, daju nam puske, pa onda iazovu vjestacki sukob a kad pocne rat dodju da mire. a iza svega oni.

hajde realno

pre 2 godine

Pa pričaš koliko znaš,tada u to vrijeme za sve je pisao da je srbin,svi albanci su bili srbi na papire,naprimer u papire moga oca iz kraljevine srbije piše da je srbin,iako je on albanac.
(Miki, 8. jul 2021 19:37)

Miki, Miki, veliki... ;-)... a sta je bio Skender-Beg prijatelju? On nije ziveo u Kraljevini Srbiji, ali je bio Srbin. Kako to?
DA se razumemo, nikako ne zelim da kazem da su svi Albanci bili Srbi, nisam idiot, Albanci jesu poseban narod - ali na teritoriji danasnje KiM, i severne Albanije, je zivelo mnooogo Srba... njihovo raseljavanje i ponistavanje je trajalo stotinama godina.

BoskovMali

pre 2 godine

"Kada su ga pitali, u intervjuu iz 2018. godine, zašto je onda svoju kompaniju nazvao po ovom srpsko-američkom naučniku...".
Pa nije je on nazvao tako jer je nije ni osnovao. Uključio se u rad kompanije tek godinu dana nakon osnivanja kao investitor.

Aleksa

pre 2 godine

Niko ne spominje da je Nikola Tesla napravio prvi električni automobil malo pre nego što je izašao Ford model T. Nije bio na baterije nego se napajao bežično preko tornja i imao je nezavisne motore na svakom točku.
(idio..., 08. jul 2021 21:36)
Malo ti je loša hronologija. Pre nego što je izašao model T, postojalo je više automobila na struju nego na benzin, to nije ništa novo. Nije NikolaTesla napravio prvi električni automobil, tu grešiš. Jeste napravio automobil, tj iskoristio postojeci model automobila za koji se ne zna kako je pokretan(ili javnost ne zna)

Прота Матеја

pre 2 godine

Tesla je prevazisao nacionalnost, samo je zatucanim Srbima i Hrvatima bitno ciji je a zapravo nije bio niciji vec svoj.
(Imenijebitno, 8. jul 2021 18:49)

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? ?
(Milutin, 08. jul 2021 23:48)

Ма Милутине човек само вреба прилику да одвали неку глупост и оплете по Србима (Хрвате је само узгред поменуо). Тема уопште није битна.

Imenijebitno

pre 2 godine

Tebi izgleda nije jasno da je Mask pokrenuo temu? Ili je i on možda zatucan? 🙂
(Milutin, 8. jul 2021 23:48)

Savrseno jasno, samo sto je Mask zatucan u nekim drigim stvarima i cesto ima kontroverzne tvitove, al to ne znaci da ne gotivim neke njegove stavove. Mislio sam pre svega da ljudi sa ovih prostora, u ovom slucaju Srbi i Hrvati, imaju problem sa identitetom pa svojataju naucnike, uspehe sportista itd. Neko ko je ostvaren i zadovoljan sobom nema potrebe da psuje majku Jokicu sto covek radi ono sto mu se radi, raspravlja o poreklu Djokovica il da se ubedjuje da je Tesla ovo ili ono a covek bio van te price. Kad bi uradili onaj genetski test smorili bi se zesce da vide da su mix svega zivog. Valjalo bi mnogima da izadju iz okvira nacionalizma i razmislensta su i ko su van te price koju pricaju sebi.

Mika

pre 2 godine

@Zeljo

Ne boli me ama bas nista. Hrvatska tada nije postojala. I car Konstantin je rodjen u Nisu, pa nije Srbin.
Tesla je bio obican imigrant srpskog porekla u tadasnjem austrijskom carstvu. Skolovao se u tom austro-nemackom sistemu koji je izrodio Ajnstajna, Hajzenberga, Planka, Paulija i najstrasnije naucnike 20og veka i postigao stravican uspeh u svom zivotu. Na kraju dana to je bio njegoc uspeh na koji svi mozemo biti ponosni, a njegovo poreklo nema apsolutno nikakav uticaj na tvoj kvalitet u Hrvatskoj niti moj u Srbiji. Ni ti ni ja ne znamo da resimo Maksvelovu jednacinu i obojica smo musava stoka bez obzira sto je neko pre 100 godina nesto postigao u zivotu.

A sva prica zasto je strasno bitno jel si Srbin il Hrvat je samo ostatak onih koji su nas zavadili. Vidim danas na Balkanu svi super zive jer imaji drzavice od nekoliko miliona cistokrvnih miliona Srba, Hrvata, Slovena i Makedonaca. Svi smo bas uspeli u svetu jer smo samo mi provalili da ie bolje da imamo 6-7 drzavica sa mizernim Bdpom i ekonomijom nego da eto budemo zajedno u drzavi.

milivoj

pre 2 godine

Aleksa, 8. jul 2021 23:57)
Po toj logici Aleksa,Vuk Stefanovic Karadzic je rodjen u Osmanskom Carstvu, Rumelijski pasaluk, ili imas neku drugu ideju?

dejan

pre 2 godine

Nikola Tesla je Srbin po krvi da ne može biti "srpskiji" i to ne bi bila tema da Hrvati nisu počeli da ga svojataju iz razloga iz koga mali narodi očajnički svojataju tuđe, nebil dobili na značaju. ( kao Makedonci sa Aleksandrom i njegovim ocem Filipom)
Tesla jeste ličnost celog sveta ali su celu priču pokrenuli Hrvati. To bi bilo kao kada bi cara Konstantina proglasili za Srbina jer se rodio u Nišu. To je njihova logika.
Nikolina sreća je bila što je bio genije i otišao iz Smiljana inače bi verovatno bio zaklan kao i mnogi članovi porodice Tesla.

@mateo

pre 2 godine

Inace, tamo se nije prelazilo u pravoslavlje, vec u katolicanstvo. Velik deo Srba posle pada srpskog carstva u Dalmaciji prodaje veru za veceru i prihvata katolicku veru (tzv. krivoslavlje ili kriva vera, u narodu) nadajuci se da ce jednog dana se vratiti staroj veri. Nada se javlja krajem XIX veka ali onda neki novi, poaustrougareni Srbi katolici kmetovi pocinju mrznju prema slobodnim Srbima pravoslavcima koji su bili vojnici Austrougarske carevine, i nastaje razdor koji ce verovatno trajati do sudnjega dana.

KOKODA

pre 2 godine

Tesla je rodjen u Austrougarskoj ...inace 81og Teslu su ustase ubili tokom drugog sv.rata..i samo srecom Tesla se ranije odselio inace bi i on bio u nekoj jami... toliko.

NikolaBg

pre 2 godine

Kralj Aleksandar je hteo da se narod ujedini. Verujem da većina nas misli da je to bila velika greška. Hrvatska pokušava i danas nakon toliko godina od rata u Jugoslaviji da usporava pokušaje povratnika. EU im je naredila da vrate sve oteto. Samo jedan mali deo se vratio Srba ali i Hrvata. Svi pobegli u Italiju, Holandiju, Nemačku, Australiju. Prostor današnje Like, Banije i Dalmacije sve kamen i pustoš. Odumiru Hrvati i beže. Hteli su svoju državu, kao i Slovenci, posle se povampirili i Bosanci, a vidim od Arapa ne mogu da dišu. U Mostaru sve na arapskom, ako tako u treba, kukaće oni ponovo za pomoć. Trebalo je pristati na konfederaciju i morali bi da ćute svi.

Милош

pre 2 godine

У реду. Онда је и римски цар Константин Велики Србин јер је рођен на територији данашњег Ниша.

Imas problem sa logikom

pre 2 godine

@.. il da se ubedjuje da je Tesla ovo ili ono a covek bio van te price. .(Imenijebitno, 9. jul 2021 01:14)

Covek kome je poslednja zelja bila da mu na sahrani odsviraju Tamo daleko je po tebi van nase (srpske) price?

Aleksa

pre 2 godine

Po toj logici Aleksa,Vuk Stefanovic Karadzic je rodjen u Osmanskom Carstvu, Rumelijski pasaluk, ili imas neku drugu ideju?
(milivoj, 09. jul 2021 06:01)
Tačno tako. A šta je pogrešno sa tom logikom? To ne menja stvar da je bio Srbin, zar ne?

Milosav

pre 2 godine

Na zalost da je Nikola Tesla kojim slucajem ostao u "hrvatskoj" sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili jednoj od jama koje su pune srpskih kostiju.

znam da ti nije lako

pre 2 godine

Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Nikog ne zelim da uvredim samo bih voleo da cujem vase misljenje! Turska je tada bila ko sto je Amerika bila dok je Tesla bio naucnik… sve sto je u to vreme bilo kvalitetno sluzilo je Turskoj jer je srbija u to vreme bila TURSKA! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima.. moguce da sam pogresio pravopis i izvinjavam se na tome ali pesmicu od Beg Konstadinu i kraljevic marka ( Turski covek koji je skupljao porez od srbe za Turke i covek koji se borio za Turke) znam napamet ;)
(sinan, 9. jul 2021 01:29)

Prijatelju, ima nesto sto se zove DNK.
Ima jedno udruzenje u Beogradu koje se zove "Poreklo".
Vise je do sada pronadjeno vikinskih gena kod Srba iz Stare Hercegovine i zapadne Srbije nego turskih... a i kod svih drugih ih ima minimalno.
Zato, molim te, citaj, uci, obrazuj se pre nego sto komentarises. A kada citas, kreni od Skender-Bega i njegovog porekla.

jedan link za neupucene

pre 2 godine

rodio se, zivio i isao u skolu u hrvatskoj. imao hrvatsku putovnicu, rekao da je ponosan sto je hrvatska njegova domovina. to mu je otac presao na pravoslavlje ne znaci da je srbin i btw srbiju jednom vidio kad je imao 40 godina haha. i preci su mu bili cisti hrvati, zna to dobro beograd, zato i krije dokaze tj dokumente, nece da objave ali bez problema manipuliraju svoj narod. oni navikli i zato vjeruju u svaku beogradsku glupost.
(mateo, 08. jul 2021 20:08)

Pogledaj snimak njegove sahrane, "Tamo daleko" svirano po njegovoj zelji. Obred u pravoslavnoj crkvi. Sam sebe deklarisao kao Srbina (sto je najvaznije). Hrvatsku nije uzimao u usta od kako je shvatio da ste zloupotrebili Jugoslaviju (a pre toga vas je pominjao da bi pomogao da se ista napravi).
A to da su mu preci bili Hrvati - ha, ha, ha. Pogledaj podatke o ugarskom popisu iz 1850-tih - Srba koliko i Hrvata, od toga mnogo katolika. Dakle, potpuno si promasio temu - ako je neko katolik ne znaci da je originalno bio Hrvat, a ako je neko pravoslavac onda je sigurno originalno bio Srbin (cak i ako je bio katolik). Nismo mi Srbi ti koji verujemo SANU i ostalim srpskim institucijama, upravo smo mi ti koji istrazujemo. A kao dokaz ti evo jedna strana mapa iz 814.godine - kada vidis to, ako si racionalan, zapitaces se i o svom sopstvenom poreklu, osim ako si u onoj maloj zeleno-obojenoj oblasti pored koje pise Chrobatia: http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm

@Sava

pre 2 godine

Apsolutno netacno, Tesla se nikada nije ponosio Hrvatskom niti je ikada spomi jao Hrvatsku. Tesla je javno izjavljivao da se "ponosi sto je njegovo delo jednog Srbina" (govor pri poseti Beogradu) a u pismima Lenjinu od se jasno izjasnjava kao amerikanac srpskog porekla. Hrvatsk apostoji tek od 1941 a znamo kakva je to tvorevina bila.

sinisa

pre 2 godine

Od oca pravoslavnog svestenika Milutina, inace klasicno hrvatsko ime i majke Djuke Mandic ( Georgina ), krsten po rodjenju od pravoslavnog duhovnika Tome Oklobdžije u crkvi Sv Petra i Pavla, ustase pobile skoro celu familiju Tesli u WWII sretni Nikola hrvat se izvukao jer je bio u USA, umro na pravoslavni Božic na sahrani mu svirano tamo daleko i pepeo svestenici poslali u Beograd gde do dan danas leze mu ostaci i da covek neveruje, dan danas ima ljudi koji misle da je on srbin, pa kako , kako ???

Прота Матеја

pre 2 godine

Rođen je u Hrvatskoj i to vas tako boli..pa i dan danas dolaze u njegovu kuću u Hr. da je obiđu i onda kažu u Hrvatskoj smo, eto, odoh sad gledati film, ne znam što bezveze komentiram
(Željo, 08. jul 2021 23:43)

На страну што је Хрватска створена тек 1992 године, оно што нас боли је да га нисте својатали онда кад је био само Србин већ кад се у свету поново чуло за његово име па сте онда напрасно открили и његово "хрватско" порекло и обновили му кућу коју сте претходно порушили. Више улица у Хрватској има које носе име Мила Будака и осталих усташких злочинаца него што има улица и установа са именом Николе Тесле.

Прота Матеја

pre 2 godine

Jedan Ilon Mask više promoviše Nikolu Teslu nego svi srpski političari u zadnjih 100 godina. Eto kakav su narod Srbi. Pogotovo u zadnjih 10 godina. Izjednačili su Teslu sa Kristijanom Golubovićem…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 08. jul 2021 18:39)

Што ли се ти мучиш толико као Србин да ми је да знам. Ето то брате Албанаца, Северно Македонаца, Црногораца, Хрвата па бирај. Они једва чекају такве и одмах ће ти понудити држављанство.

Прота Матеја

pre 2 godine

Što se tiče naučnog rada i dostignuća Tesla nije čak ni Evropljanin, a kamo li Srbin ili Hrvat. On je Amerikanac. U njegovom načinu razmišljanja ne vidim ništa balkansko.

Шта, познавао си га лично. Заправо људи који су га познавали тврде да је баш размишљао као обичан Балканац оног доба, дакле радан, скроман и надасве без трунке похлепе. Прочитај Арчибалда Рајса да би разумео нешто.

odzidza

pre 2 godine

Da je rodjen 50 godina kasnije ne bi mu ginuo Jasenovac, da je rodjen 100 godina kasnije ne bi mu ginula "Oluja" a opet Hrvati ga obozavaju i svojataju. Ja nisam "cetnik" niti imam takve stavove ali to je tako, covek je Srbin rodjen u Austrougarskoj, jedina veza sa Hrvatskom je sto je rodjen na njenoj danasnjoj teritoriji. Verovatno najpotcenjeniji naucnik svih vremena. Pitam se samo sta uce deca u hrvatskoj o njemu i znaju li sta mu je otac bio po zanimanju?

ZED088

pre 2 godine

A sta je onda po hrvatskoj logici Vojvoda Momcilo Djujic? rodjen u Kovacicu, oblast Knin, Hrvatska. Hrvat? Umro 1992 u Americi, a jos duze zivio u Hrvatskoj.

retoricko pitanje

pre 2 godine

Pravo pitanje glasi:

Da li je moguce otvoriti firmu pod imenom naprimer Edison i proci bez da ti nametne amerikanci sudski proces na kojem je unapred jasno, da neces NIKAD moci da otvoris firmu sa tim imenom.

Realno

pre 2 godine

Zaboli Ilona, odnosno bivšeg vlasnika firme, za ime "Tesla", osim konotacije sa strujom. Kompanija se mogla zvati i Faruk Hadžibegić.

cooh-

pre 2 godine

Verovatno je da je kojim slučajem Tesla ostao u Smiljanu čitav život ne bi znao niko za njega i da bi mu se život završio 1941. u nekoj od ustaških jama

Vlad

pre 2 godine

Ilon Mask nije osnovao Tesla motors, samim tim nije ucestvovao ni u davanju imena. On je, u pocetku, bio finansijer, a posle hostile takeovera i CEO kompanije.

Nije ni direktan osnivac PayPal, posto je on osnovao x.com, zajedno sa vise osoba. A x.com je preimenovan u PayPal tek posto su Masks proterali i tek kada su prekucali ceo kod aplikacije koja je bila "busna" k'o svajcarski sir.

ZigZagler

pre 2 godine

Citam komentare i nemogu da verujem sta vi lupate! Pa ako tako gledamo onda ste vi srbi 90% Turci! Bitka na Kosovo polje ako uzmemo pravu istoriju a ne vase bajke u koje verujete… posle obilicevog kukavickog poteza, Bejazid sin Murata je sve srbe srozijo! Takav gnev se nikad nije ponovijo u Osmanskoj istoriji! Znaci naredjenje je bilo da svaki srbin bude pogubljen koji je bio deo lazarove vojske.. ja se pitam, mozda gresim ali logicno pitanje je sta se desilo sa samohranim majkama? Ko je niih odrzavao? Sobzirom da su Turci od tog momenta osvoili srbiju i nakon toga vladali uveliko 500 godina sama logika govori da ste vi sigurno 90% Turci! Znaci kako god mesas srbin/Bosanac ili Crnogorac/srbin na kraju izadje cist Turcin! Kalemegdan vam je najveci dokaz! I sto kazu krv nije voda vi se dan danas ponosite na Kalemegdan to vam je najveca atrakcija u beogradu ? da nepricam za vas jezik 40% minimum imate Turske reci! Zasto? Pa zato sto ste Turci ?
Neko mi kaze da uzmem bukvar u kometarima..
(sinan, 9. jul 2021 01:29)

Posle kosovske bitke Turci se povlace sa Kosova.
Turci osvajaju Kosmet tek 1455 godine. Tada su i uradili prvi popis stanovnistva po osvajanju.
Sredinom 15. veka postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko u Vučitrnu i jedno hrvatsko.

@Petar Prvi

pre 2 godine

Tesla jeste odbio Lenjina, ali postoji vise pisama u kojima se dopisuje sa Lenjinom. Lenjin mu je nudio sve resurse SSSR ali je Tesla ipak odbio. Jedan od razloga he bio sto nije voleo komuniste a i SSSR u to vreme nije bio na stepenu razvoja da pruzi bazu zaTeslina istrazivanja. Za covecanstvo bi to svakako bilo bolje. Zato sada Rusi navode Popova za pronalaske koje je Tesla pronasao pre njega. Upravo u pismima Lenjinu Tesla se izjasnjava kao Amerikanac srpskog porekla. Nista drugo. Ovo sa hrvatskom je laz.

Kralj licno je slao Tesli n9vac, kao vid penzije, pred kraj Teslinog zivota. Kralj Pefar je i posetio Teslu u hotelu Njujorker gde je Tesla bio razocaran sa hrvatskim ubijanjem njegovog, srpskog naroda. Kralj Petar je mozda preko Tesle hteo doci i do lobista u SAD, to je pitanje, ali u to vreme Jugoslovenska vojska u otadzbini ima apsolutnu podrsku vlade SAD. Ta podrska nije izostala i kada su Drazu Mihajlovica komunisti osudili na smrt. Predsednik Truman ga je odlikovao najvisim odlikovanjem SAD-a za podrsku u ratnim operacijama, da sad ne duzim oko tog aspekta.