Subota, 03.05.2014.

22:57

U dom za stare kao po kazni

Boravak u ustanovama namenjenim našim najstarijim sugrađanima često je težak i ponižavajući. Nepokretni leže satima prljavi, na promaji, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

U dom za stare kao po kazni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 4 godine

Moram reci da je jedino I najhumanije da ne kazem manje sebicno da se nasi stari babe,dede,roditelji cuvaju u svom domu pre nego starackim domovima.Po meni ne moze biti izgovor kako se nema vremena ili nesto drugo...To su radili svi dok nije bilo domovs ili nije ih bilo u ovom broju!Pre ce biti da smo gadljivi na pelene ili sve obaveze ako je neko of najmilijih nepokretan...Malo manje vremena provoditi po Instagram I'ma I fejsbucima I nece biti teret neko ko ja nas odgajio.Takodje mogu da tvrdim da dobar deo privatnih domova dobro vodi racuna o onima za koje mi nemamo vremena!!

City Girl

pre 10 godina

@bb Tačno je da je pre nekoliko dana, posle emisije Panorama na BBC-ju u kojoj su emitovani snimci neprofesionalnog ponasanja osoblja u jednom domu za stare, osoblje dobilo otkaz i pokrenute su krivicne prijave. To je sustina : takve stvari se desavaju u svim zemljama, ali kada se otkriju, osoblje dobija otkaz. Da li je tako kod nas?

vlajo

pre 10 godina

Sad vam kriv Rasim, koji je iz tog ministarstva otisao pre vise od dve godine, a ne bivsi ministar Krkobabic, covek koji nije mogao da vodi resor od starosti. Socijalna zastita sluzi za podkusur..

Ab homine homini, quotidianum periculum

pre 10 godina

U zološkim vrtovima , da ne govorim u seoskim domaćinstvima - sve te životinje (i zveri i domaće ) imaju NEUPOREDIVO bolji tretman.
UŽASNO je biće ČOVEK !

Čistač

pre 10 godina

Neprolazni, sveprisutni (osim u resoru "socijalne zaštite" - za koji je bio zadužen) ministar Rasim Ljajić se,dakle,nikada "nije mešao u svoj posao" ( za koji je,znamo, "debelo" plaćen )
Pa zašto bi se onda "stresirala" tamo neka "niža činovnica"; direktorka Centra za tzv. socijalnu zaštitu,šefica,negovateljica ...
Riba ... a čisti se od REPA !

Uros

pre 10 godina

@Miroslav nisu ljudi oko tebe takvi kao sto pricas, vec si sam takav i zato se lose osecas. Sta bi rekao, na primer, da ti ja prepricam kako smo supruga i ja dosli u zavod za penziono i da je sluzbenica koja je radila vec bila izvadila dorucak na sto, kada nas je ugledala rekla je "dajte to da vidim to pre nego sto pocnem da jedem". Sta bi rekao da ti prenesem da mi se nije desilo da udjem sa cerkom u autobus, a da nam neko ne ustane. Ne, ti u Srbiji, vidis samo ono sto zelis, da bi opravdao sebe i svoje ponasanje. Na tvom bajnom zapadu ce te pustiti da umeres na ulici ako nisi osigurao sebi uslove za sigurnu starost, sa jasnim ciljem, da se pokaze da svoju penziju moras da zaradis. Isto kao i ovaj tekst, ciji cilj nije pomoc starima, vec reklamna poruka "kupite ova lepa privatna penziona osiguranja".

Aleksandra

pre 10 godina

Narod se iskvario do nesagledivih granica. Empatija - to je nepoznat pojam nama Srbima. Ja verujem da na zapadu postoje slucajevi zanemarivanja I zlostavljanja starih I nemocnih, ali u retkim I bezo otkrivenim slucajevima. Osnovno je da privatni domovi (skole, vrtici, ustanove za smestaj hendikepiranih itd) imaju stalno uposlenog drzavnog supervizora koji sprovodi kontrolu. Sve ustanove ovoga tipa, kako privatne tako I drzavne, dobijaju ocenu koju daje drzavna komisija I od te ocene zavisi buducnost ustanove. Ne stavlja se katanac vec se stvari popravljaju, rukovodstvo smenjuje a oni koji cine neprihvatljive stvari gube licencu. Tacno je da u nas para nema ali I to da ono malo novca sto ustanove imaju biva pokradeno. Mozemo mi Srbi pljuvati ljude sa Zapada ali ni za 300 godina necemo dostici taj Zapad I to ne u materijalnom smislu vec u ljudskom. Godinama zivim u UK I nikada mi se nije desilo da me neko prevari za jedan peni, od kasirke, preko online prodavca do naplate poreza, vode, gasa. Zivim na 200 metara od ustanove za dnevni boravak starih. Osim smeha doteranih baka I deka, pesme I izraza My love koji osoblje koristi da bi im ucinio boravak toplijim, ne strogo poslovnim, nisam cula povisen glas. Barem jednom nedeljno dolazi bus prilagodjen nepokretnima koji ih odvodi na izlete. I jos nesto, ucitelji MENJAJU pelene deci sa posebnim potrebama koja idu u redovnu skolu. Ne postoji pesacki koji nije prilagodjen kolicima kao ni autobus. Nema semofora bez zvucne signalizacije. Nema zgrade bez lifta za nepokretne I toaleta ili kabine za iste. Novac jeste velika prepreka za sve u Srbiji ali nedostatak covecnosti I morala jos veca. Postali smo monstrumi.

maja

pre 10 godina

Uzas,nemam reci.Ne moze nemastina i situacija u Srbiji biti opravdanje za sve.Gde je ljudskost.Zar dobro delo treba platiti,a vazno da smo svi vernici.Jeste u Srbiji lose to je cinjenica ali neke stvari su i u coveku samome.Otisla sam iz zemlje i patim zbog toga ali kada ovo vidim.....necovecnost.Zemlja je prelepa ali ljudi,sta se to desava?Ako ja sada nemam novca ili je neko moj bolestan ili sam nezadovoljna,zar je to razlog ne pomoci,ne uciniti.Nemam reci prosto

krajisnik

pre 10 godina

ne moze vucic sve.Pokrenite se ljudi,prijavljujte,pricajte i zovite medije!Pa da imenom i prezimenom oznacimo te koji se tako ponasaju prema starima i uopste svim ljudima!!!

Mladi starci

pre 10 godina

@ Uroš

U Vašem zajedljivom komentaru prepoznajem mnoge mlade ljude koji poput Vas očekuju da im "sve padne sa neba" ; da lenčare,da pijanče. da se "dopinguju" po teretanama, se bahate po kafićima... rečju da PARAZITIRAJU na tuđem znoju i radu.
Takvima, kakvi ste i sami, ne pada na pamet da su "stari" koje optužujete, bili lišeni svih tih "dobrobiti", da su, uprkos "povoljnih kredita" uložili mnogo LIČNOG RADA, često sebe lišavajući elementarnih životnih zadovoljstava i radosti.
Politička je propaganda da se "tada bolje živelo". NIJE! Mnogima, nisu bili "dostupni" ni "povoljni krediti", ni more (koji mnogi nikada nixu ni videli - štedeći za svoe potomke )
Kao i danas, i TADA su dobro i lepo živeli SAMO oni koji su bili na vlasti, i "oko vlasti" ; poltroni,hohštapleri svih boja i vrsta,lopovi...
ŽALOSNA je i besperspektivna MLADOST koja "živi" na TUĐ račun.

Magnolija

pre 10 godina

Mislim da su koimentare ovde davale komentare osobe koje lično nisu doživele šta znači starati se o nepokretnoj i dementnoj osobi i koje ne shvataju da je po nekada jedino moguće rešenje za takvu situaciju smeštaj u dom. Kod kuće se takva osoba može čuvati samo pod uslovom da se o njoj stara više osoba i da postoji plaćena stručna pomoć, jer jedna osoba, to psihički i fizički ne može da izdrži na duži period. Zato je smeštaj u specijalizovanu ustanovu jedino humano rešenje i za tu osobu i za srodnika. U domu dobija negu koja je odgovarajuća, a srodnik može da vodi relativno normalan život i da pruži dodatnu negu i pomoć toj osobi. To ne znači da se srodnik više ne brine o toj osobi. Naprotiv, brine se itekako i materijalno i fizički.

Ali se zato treba dobro raspitati o domu gde se smešta, redovno je obilaziti i kontrolisati (koliko je moguće) kakvi su uslovi u domu. Naravno, smeštaj u dobar dom košta i ja sam za svoju majku svakog meseca morala da platim 500 evra za smeštaj plus oko 200 evra za lekove, pelene i druge usluge. Taj novac sam jako teško obezbeđivala i bila sam često i sama bez dinara kada sve to izmirim ali sam znala da je to cena za njen i moj dostojanstven život i za negu koju sama nisam nikakko mogla da joj pružim.

Mislim da je to što sam joj omogućila da poslednje dve godine provede dobro zbrinuta u domu, izraz moje iskrene ljubavi i brige za nju i da je to najviše što je moglo da se učini za nju.

Bisa

pre 10 godina

Danas radi generacija, kojoj su dozvoljavali da igra na stolu (nase dete), deca koja nisu naucena ni postovanju ni radu, generacija koja je plakala za Titom, generacija koja je zivela u zemlji gde se mislilo na sve, samo ne na coveka. Sata da se ocekuje od njih i sta oni ocekuju od svoje dece, drustva. Generacija, koja je bila zlobna na svakog ko ima nepitajuci dali je razadio ili ukrao, generacija koja ceka da dodje do parceta kolca koga nije umesila, koja je bila u socijalizmu a nezna sta je socijalizam, generacija koja nikad nije mislila na sutra. Nazalost to se nastavlja, da se ne nastavlja, bilo bi vise u medijama, sta se radi u obicnom zivotu, a ne sta rade pevaljke ili politicari

ako brat cita

pre 10 godina

Kao neko ko je godinama radio u Centru za socijalni rad, trebao bi brat da trazi odobrenje za izdavanje stana.To je za coveka koji je u Domu najsigurniji prihod, jer od prodatog stana nece imati on neke koristi.
Za 100 eura moze sigurno da ga izda, od tog novca brat koji je staraoc da mu kupi sta mu treba pocev od novina pa redom.
Ipak mu je taj stan najveca sigurnost,a i cene su toliko trenutno niske da je to trenutno najgora solucija.
Ovako polovicna vest, ne znaci nista i ko zna gde je prava istina.

Mira

pre 10 godina

Nega dementnih pacijenata je veoma teska I zahteva visoko profesionalni rad. U domovima za stare je zaposleno osoblje neprofesionalno, I bedno placeno. Pravila o radnom vremenu se uopste ne postuju.Negovateljice su i same mentalno i fizicki iscrpljene. Zbog lose nega sticenici su jos tezi za negu nego sto bi bili zbog osnovne bolesti. To je jedan od razloga agresije I ponizavajuceg odnosa prema nemocnim ljudima.

milisav

pre 10 godina

svaki čovek treba da živi čoveka dostojan život, to je osnovno pravo. za to smo svi odgovorni, počevši od sebe samih. najlakše je kritikovati i optuživati, međutim svako od nas treba da preuzme odgovornost i da u svojoj sredini i počevši od svoje porodice pa nadalje, vlastitim primerom pokaže kako stvari, sa malo truda, mogu da se promene na bolje.

pa

pre 10 godina

mislim da ne bi bilo lose da se obavezu ustanove ili privatnici koji drze domove za stare da imaju kamere u sobama, i da materijale neko nedeljno ili mesecno pregleda. Ali samoim tim kad budu znali da kamere snimaju morace drugacije da se ponasaju. Zar ne postoje nek komisije, kontrole, inspekcije? Ja sam davno ziveo kod novog groblja (tada je bilo predgradje) i secam se da su inspektori i policija setali non-stop. jednom su mojoj mami skrenuli paznju da mora da skloni ves sa prozora jer se malo videlo sa ulice u suprotnom bice kazna. a sad nema inspektora na terenu. vise ne ulaze ni u radnej da nenajavljeno da kontrolisu jer se zna kako se dobijaju dozvole i kaka ose radi, nema vise postenja

Vedo

pre 10 godina

Deluje neverovatno ali je verovatno istinito.Jednu relativno normalnu zemlju smo upropastili a da nismo ni bili svesni sta nas posle ceka.

Miroslav

pre 10 godina

U svemu smo postali takvi,u saobracaju (svi svima j..u majku),u rodbinskim vezama (niko se vise ne posecuje),u skoli (nikad vise vukovaca!?,sve za pare),u porodilistima (plase nas nekim cerklazima,rizicnim trudnocama,upucuju u privatne ordinacije....).i jos mnogo toga
U svim sferama zivota smo postali samozivi,gramzivi,cinicni,jadni,u stvari postali smo teski ne ljudi

Skoro kod brata u becu setam ulicom sa bebcem,tad je imao 1,5 god,idem tamo vamo jel ne mogu da nadjem trafiku da kupim parking kartu,u jednom trenutku prilazi mi austijanka i pita me nesto na nemackom
Ja joj na engleskom odgovorim da ne govorim nemacki,a ona me onda na engleskom pita dal mi treba neka pomoc posto idem sa detetom tamo vamo,da se nisam izgubio,kazem da nisam i objasnim sta trazim,onda mi objasni gde ima trafika,ja se nasmejem i zahvalim

Kao nekad u mom gradu,a sad u tom beogradu na prste mozete izbrojati takve ljude

čitateljka

pre 10 godina

Tetka mi je operisala kuk na VMA - pa to ponašanje sestara tek treba da vidite (i čujete).
Ajde da kažem, prema njoj i nisu bili tako loši osim što su se drali i ignorisali je, ali nije mogla da sluša i gleda kako se ponašaju prema starijima i nepokretnijima!
Ne biste verovali.
Ovo treba i mora da se zna, ne štedite nikoga!

S s m

pre 10 godina

užas i strahota. kod nas zanimanje medicinski radnik bilo koje vrste se svelo na dozvolu za legalno praktikovanje sadizma. ali u ovoj priči ima i druga strana medalje o kojoj treba razmišljati i to ne samo kad je reč o domovima nego po pitanju sadašnjih starih uopšte. ne zrreba zaboraviti da su oni bili glavni i u snazi kada je nastao naš sunovrat i da su njihovi sadašnji mučitelji u stvari ona generacija koju su oni odgajili i vaspitali. ja znam šta moju decu učim o empatiji, osećanjima i poštovanju i to se na njima vidi. Na većini njihovih drugara to ne vidim

Svetlana

pre 10 godina

Slazem se da postoje ovakvi i slicni slucajevi o kojima pisete. Takodje se slazem da ima nedovoljno profesionalnih ljudi. Zar to nije slucaj sa svim sferama zivota kod nas? Zar takvih nema u prosveti, zdravstvu, policiji, sudstvu, da ne idem dalje? Dajte malo i primera dobre prakse, nije istina da ih nema. Oba roditelja su SVOJOM VOLJOM odlucila da idu u dom za stare. Kvalitet zivota im se poboljsao i prethodno iskazanu nemoc su, zahvaljujucu uslovima zivota i nezi, zamenili najboljim mogucim kvalitetom zivota u tim godinama.

Stalo mi je

pre 10 godina

Ovo je ozbiljni problem ove zemlje.Socijalni radnici koji se igraju boga, zakoni koji ne važi za sve gradjane ,ugrožene grupe gradjana koje nemaju zaštitu ,nezainteresovanost okoline za pomoć itd
Nama nedostaju društveno svesni novinari a ne oni koji jure vesti o silikonskim pevačicama. Ovaj prilog je jedan od retkih pozitivnih primera.

mila

pre 10 godina

radila sam kao med sestra u domu,radno vreme 24h pa dva dana slobodno,probni rad dva meseca neplaceno,dala otkaz jer nisam mogla izdrzati troturu direktorke nad nama zaposlenima i starima koji tu borave.preispitajte privatne domove u bg-u.ovaj o kom pricam je novootvoren na medaku u brace jerkovic.ne smem ga imenovati...

jux

pre 10 godina

Slazem se da su uslovi u domu losi, ali ova prica sa prodajom nekretnine od strane druge osobe mi ne uliva poverenje. Ako je izdaje mora da proveri kome izdaje i da proverava redovno da li placaju i odrzavaju stan. On bi da proda jer mu je to najlakse, a i ovi iz centra se lagano bogate sa stanovima ljudi koji su na muci. Tek je to posebna tema.

Jasna

pre 10 godina

Konacno da je drzavna sekretarka iz PUPSA otisla. Da je ostala jos malo socijalna zastita bi propala. Nije nista bolja situacija ni u drzavnim domovima. Pogledajte kakvu dozvolu ia dom za decu sa smetnjama u razvoju u Sapcu. Ministarstvo rada je izdalo dozvolu da se mogu zajedno u domu da smestaju deca i odrasli sa smetnjama u razvoju. To Evropa nije videla, ali inpektori socialne zastite i drzavna sekretarka, jesu. To je mafia u drzavi.

Analiticar

pre 10 godina

Bila jednom jedna zemlja u kojoj su postovali stare ljude. Najstariji komsija u selu je obicno drzao zdravicu mladencima i regrutima pre kumova, roditelja, najstariji covek u selu je presudjivao i mirio komsije u sukobima, pitan za savete, itd. Kasnije se u toj zemlji nakotila besprizorna fukara inspirisana holivudskim dostignicuma koja je stare ljude terala u 3PM i otprilike tamo se danas nalaze i ti stari ljudi, ali i oni koji su ih maltretirali i ignorisali kao uostalom i cela zemlja i narod zajedno.

inaa

pre 10 godina

@ čickavi 01
U pravu ste i ja često kažem da neću da čitam šta se u Srbiji dešava. Ovo je strasno mada i baka mi je davnih 90tih bila u domu starih na Bežanijska kosi i imala sam priliku da vidim "ophodjenje". Čemer i jad koji se samo produbljuje.

iggy pop

pre 10 godina

Sve je tačno, a još mnogo toga nije rečeno. Tetka mi je bila letos na gerijatriji na Kalvariji, u okviru zemunske bolnice i posle par dana smo je vratili kući. Blago rečeno - užas! Totalna destrukcija etike belih mantila.

js

pre 10 godina

Ryber Palunko, svaka cast na tome ali bi bilo pitanje da li bi sve mogli sami. Ja sam brinuo o ocu skoro godinu dana od njegovog sloga u kojem je ostao polupokretan i bez mogucnosti da kontrolise sfinkter... nazalost o svemu sam vodio racuna sam, niti sam imao pomoc familije a ni pomoc drzave osim sto je otac dobijao poslednji meseci pred smrt naknadu za tudju negu od jedno bese 15000 dinara dinara na njegovo penziju od 28000... nekada sam bio na moze se reci nervnog sloma , dok poplacate racune , malo novca je ostajalo za drugo tj za hranu i ostalo narocito za pelene, lekove...a problem je bio sto nisam bio u radnom odnosu tj nezaposlen sam, domovi su toliko kostali da bi sva njegova primanaj otisla da sam ga poslao u neki dom na odelenju za polupokretne , plus jos pelene ,lekovi.. a onda bi ja umirao od gladi kod kuce tj ne bi imao novca da platim racune za komuanle usluge....

bb

pre 10 godina

Ovi sto tvrde da tako nije u inostranstvu se varaju, pa zar nismo citali da je bese u VB cerka jedne zene u domu primetila da je majka cudna od kako ju je smestial tamo, lekari i osoblje su tvrdili da je cudna zena, ona kupi neku kameru i kamuflira je u nesto i sokratno otkrice na snimku, radnici tj negovatelji se izdiru na njenu majku, cak je bese neki i samaraju .... epilog neki radnici su dobli otkaze i krivicne prijave a majku je prebacila u drugi dom

Setlana Novak

pre 10 godina

Nase centre za socijalni rad, treba zatvoriti, ukinuti, odnosno, svim zaposlenima ukinuti licence tj. zabraniti im da se ikada vise i bilo gde bave tim poslom,te zgrade jednostavno zpaliti i dobro teren dezinfikovati i deratizovati, da slucajno ne ozivi neki predjasni virus ili bakterija. Ti centri rade u "dobrom interesu za stare, za decu, za ove i one nesrecnike koji u zivotu stignu do tih muciteljskih organa. Uzas boziji, sta ti ljudi rade i kako rade. Taj stan o kome pisete u tekstu, gledaju samo kao plen koji ce oni zgrabiti na bilo koji nacin u "najboljem intersu za nesrecnika i pacenika vlassnika", kada njega vise ne bude bilo. Katastrofa. I kada se pojavi neko ko hoce i zna da im stane na put, brzo ga smene i oteraju, pa dovedu poslusne partice. Istina je mnogo gora nego normalnom coveku moze da padne napamet. I nista, pisu novine, i nista. Oni rade timski, ha, ha, ha, ali su lopovlukom, spekulantstvom, glupostima, zlodelima kontaminirani. Cast i cest izuzecima, koji najcesce pobegnu. Svetlana Novak

Milan Niš

pre 10 godina

U najmanju ruku, strašno. To sve ide vama na čast, "zdravstveni" radnici u domovima. Želim vam, kada budete došli u godine ljudi o kojima se starate, da se prema vama ophode na isti način kao vi prema njima.

cickavi01

pre 10 godina

Citam vec danima vesti iz svih sfera,politika,hronika,zabava,svet itd itd.
Shvatio sam da je sve ovo za seriju ZONE SUMRAKA,sta se sve radi i kako se radi nemoze se ni zamisliti.
Koliko smo kao ljudi nisko spali da je za GINISA u najblazu ruku receno.
Ubijanja,sakacenja,mucenja,otimanja,izrugavanja....:(
Pre 3 godine sam otisao iz Srbije u Svedsku,mojoj zeni se baka nalazi u starackom domu tako da sam imao priliku da vidim nacin na koji se ophode prema starima...to su dva sveta za razliku od Srpskih domova za stare.
Za ostalo necu ni da komentarisem.
U Sbiji vredis samo ako imas para da PODMAZES, ako nemas ne vredis....zato sam i otisao...nisam mogao da se izborim sa takvim nacinom razmisljanja i lopovluka.
Odlucio sam da vise ne citam vesti iz Srbije jer me sve ovo previse deprimira.
Zelim vam sve najbolje...pozdrav iz daleke zemlje.

misa

pre 10 godina

Tuga i jad ovih ljudi.Koja zver mozes da budes da iskoriscavas i maltretiras ove ljude.Ocigledno da je nadleznima samo interes da prime platu.Gde ce Vam dusa ako je uopste imate.

јоца

pre 10 godina

незнам зашто нема. коментара, ваљда се људи плаше да на овакав начин изнесу своје мишљење. свакодневно слушам незадовољство родбине старих лица смештених по разним домовима. то је више него страсшно, жалосно како се особље понаша . штићеници добијају и батине,о терапији не треба ни говорити. од фамилију оклони и тд....

NEVEROVATNO ALI ISTINITO

pre 10 godina

Kada bi čovek mogao da bira, najbolje je da umre u svojoj kući... A što se tiče Domova za stare, to je u stvari udružena privatna i korumpirana državna mafija, (ministarstva za rad sa ostalom bratijom koja im izdaje dozvole za rad)!!! IAKO MUP NIJE DAO za 90% DOMOVA UPOTREBNU DOZVOLU, DA SU ISPUNILI PREDVIĐENE I IZVEDENE MERE ZAŠTITE OD POŽARA, SVI DO JEDNOG IMAJU LICENCE ZA RAD!!!

Marina

pre 10 godina

Nacelnica socijalne inspekcije, koja nije pravnik ali je clan PUPSa, dozvole daje po odredjenoj tarifi. Da dom pocne sa radom po jednoj tarifi, da te vise ne obilaze druga tarifa. Videcemo sta ce novi ministar uraditi

Ryber Palunko

pre 10 godina

Moja baba je bila kod mene do zadnjeg. Umrla je zimus u 94 godini u svom krevetu, dok je cijela porodica bila uz nju. Nikad sebi ne bi oprostio da je bilo drugačije. Gdje ima za četvoro ima i za petog i to s guštom.

cickavi01

pre 10 godina

Citam vec danima vesti iz svih sfera,politika,hronika,zabava,svet itd itd.
Shvatio sam da je sve ovo za seriju ZONE SUMRAKA,sta se sve radi i kako se radi nemoze se ni zamisliti.
Koliko smo kao ljudi nisko spali da je za GINISA u najblazu ruku receno.
Ubijanja,sakacenja,mucenja,otimanja,izrugavanja....:(
Pre 3 godine sam otisao iz Srbije u Svedsku,mojoj zeni se baka nalazi u starackom domu tako da sam imao priliku da vidim nacin na koji se ophode prema starima...to su dva sveta za razliku od Srpskih domova za stare.
Za ostalo necu ni da komentarisem.
U Sbiji vredis samo ako imas para da PODMAZES, ako nemas ne vredis....zato sam i otisao...nisam mogao da se izborim sa takvim nacinom razmisljanja i lopovluka.
Odlucio sam da vise ne citam vesti iz Srbije jer me sve ovo previse deprimira.
Zelim vam sve najbolje...pozdrav iz daleke zemlje.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Moja baba je bila kod mene do zadnjeg. Umrla je zimus u 94 godini u svom krevetu, dok je cijela porodica bila uz nju. Nikad sebi ne bi oprostio da je bilo drugačije. Gdje ima za četvoro ima i za petog i to s guštom.

Milan Niš

pre 10 godina

U najmanju ruku, strašno. To sve ide vama na čast, "zdravstveni" radnici u domovima. Želim vam, kada budete došli u godine ljudi o kojima se starate, da se prema vama ophode na isti način kao vi prema njima.

Marina

pre 10 godina

Nacelnica socijalne inspekcije, koja nije pravnik ali je clan PUPSa, dozvole daje po odredjenoj tarifi. Da dom pocne sa radom po jednoj tarifi, da te vise ne obilaze druga tarifa. Videcemo sta ce novi ministar uraditi

misa

pre 10 godina

Tuga i jad ovih ljudi.Koja zver mozes da budes da iskoriscavas i maltretiras ove ljude.Ocigledno da je nadleznima samo interes da prime platu.Gde ce Vam dusa ako je uopste imate.

NEVEROVATNO ALI ISTINITO

pre 10 godina

Kada bi čovek mogao da bira, najbolje je da umre u svojoj kući... A što se tiče Domova za stare, to je u stvari udružena privatna i korumpirana državna mafija, (ministarstva za rad sa ostalom bratijom koja im izdaje dozvole za rad)!!! IAKO MUP NIJE DAO za 90% DOMOVA UPOTREBNU DOZVOLU, DA SU ISPUNILI PREDVIĐENE I IZVEDENE MERE ZAŠTITE OD POŽARA, SVI DO JEDNOG IMAJU LICENCE ZA RAD!!!

Setlana Novak

pre 10 godina

Nase centre za socijalni rad, treba zatvoriti, ukinuti, odnosno, svim zaposlenima ukinuti licence tj. zabraniti im da se ikada vise i bilo gde bave tim poslom,te zgrade jednostavno zpaliti i dobro teren dezinfikovati i deratizovati, da slucajno ne ozivi neki predjasni virus ili bakterija. Ti centri rade u "dobrom interesu za stare, za decu, za ove i one nesrecnike koji u zivotu stignu do tih muciteljskih organa. Uzas boziji, sta ti ljudi rade i kako rade. Taj stan o kome pisete u tekstu, gledaju samo kao plen koji ce oni zgrabiti na bilo koji nacin u "najboljem intersu za nesrecnika i pacenika vlassnika", kada njega vise ne bude bilo. Katastrofa. I kada se pojavi neko ko hoce i zna da im stane na put, brzo ga smene i oteraju, pa dovedu poslusne partice. Istina je mnogo gora nego normalnom coveku moze da padne napamet. I nista, pisu novine, i nista. Oni rade timski, ha, ha, ha, ali su lopovlukom, spekulantstvom, glupostima, zlodelima kontaminirani. Cast i cest izuzecima, koji najcesce pobegnu. Svetlana Novak

јоца

pre 10 godina

незнам зашто нема. коментара, ваљда се људи плаше да на овакав начин изнесу своје мишљење. свакодневно слушам незадовољство родбине старих лица смештених по разним домовима. то је више него страсшно, жалосно како се особље понаша . штићеници добијају и батине,о терапији не треба ни говорити. од фамилију оклони и тд....

mila

pre 10 godina

radila sam kao med sestra u domu,radno vreme 24h pa dva dana slobodno,probni rad dva meseca neplaceno,dala otkaz jer nisam mogla izdrzati troturu direktorke nad nama zaposlenima i starima koji tu borave.preispitajte privatne domove u bg-u.ovaj o kom pricam je novootvoren na medaku u brace jerkovic.ne smem ga imenovati...

Analiticar

pre 10 godina

Bila jednom jedna zemlja u kojoj su postovali stare ljude. Najstariji komsija u selu je obicno drzao zdravicu mladencima i regrutima pre kumova, roditelja, najstariji covek u selu je presudjivao i mirio komsije u sukobima, pitan za savete, itd. Kasnije se u toj zemlji nakotila besprizorna fukara inspirisana holivudskim dostignicuma koja je stare ljude terala u 3PM i otprilike tamo se danas nalaze i ti stari ljudi, ali i oni koji su ih maltretirali i ignorisali kao uostalom i cela zemlja i narod zajedno.

Stalo mi je

pre 10 godina

Ovo je ozbiljni problem ove zemlje.Socijalni radnici koji se igraju boga, zakoni koji ne važi za sve gradjane ,ugrožene grupe gradjana koje nemaju zaštitu ,nezainteresovanost okoline za pomoć itd
Nama nedostaju društveno svesni novinari a ne oni koji jure vesti o silikonskim pevačicama. Ovaj prilog je jedan od retkih pozitivnih primera.

S s m

pre 10 godina

užas i strahota. kod nas zanimanje medicinski radnik bilo koje vrste se svelo na dozvolu za legalno praktikovanje sadizma. ali u ovoj priči ima i druga strana medalje o kojoj treba razmišljati i to ne samo kad je reč o domovima nego po pitanju sadašnjih starih uopšte. ne zrreba zaboraviti da su oni bili glavni i u snazi kada je nastao naš sunovrat i da su njihovi sadašnji mučitelji u stvari ona generacija koju su oni odgajili i vaspitali. ja znam šta moju decu učim o empatiji, osećanjima i poštovanju i to se na njima vidi. Na većini njihovih drugara to ne vidim

iggy pop

pre 10 godina

Sve je tačno, a još mnogo toga nije rečeno. Tetka mi je bila letos na gerijatriji na Kalvariji, u okviru zemunske bolnice i posle par dana smo je vratili kući. Blago rečeno - užas! Totalna destrukcija etike belih mantila.

js

pre 10 godina

Ryber Palunko, svaka cast na tome ali bi bilo pitanje da li bi sve mogli sami. Ja sam brinuo o ocu skoro godinu dana od njegovog sloga u kojem je ostao polupokretan i bez mogucnosti da kontrolise sfinkter... nazalost o svemu sam vodio racuna sam, niti sam imao pomoc familije a ni pomoc drzave osim sto je otac dobijao poslednji meseci pred smrt naknadu za tudju negu od jedno bese 15000 dinara dinara na njegovo penziju od 28000... nekada sam bio na moze se reci nervnog sloma , dok poplacate racune , malo novca je ostajalo za drugo tj za hranu i ostalo narocito za pelene, lekove...a problem je bio sto nisam bio u radnom odnosu tj nezaposlen sam, domovi su toliko kostali da bi sva njegova primanaj otisla da sam ga poslao u neki dom na odelenju za polupokretne , plus jos pelene ,lekovi.. a onda bi ja umirao od gladi kod kuce tj ne bi imao novca da platim racune za komuanle usluge....

inaa

pre 10 godina

@ čickavi 01
U pravu ste i ja često kažem da neću da čitam šta se u Srbiji dešava. Ovo je strasno mada i baka mi je davnih 90tih bila u domu starih na Bežanijska kosi i imala sam priliku da vidim "ophodjenje". Čemer i jad koji se samo produbljuje.

Miroslav

pre 10 godina

U svemu smo postali takvi,u saobracaju (svi svima j..u majku),u rodbinskim vezama (niko se vise ne posecuje),u skoli (nikad vise vukovaca!?,sve za pare),u porodilistima (plase nas nekim cerklazima,rizicnim trudnocama,upucuju u privatne ordinacije....).i jos mnogo toga
U svim sferama zivota smo postali samozivi,gramzivi,cinicni,jadni,u stvari postali smo teski ne ljudi

Skoro kod brata u becu setam ulicom sa bebcem,tad je imao 1,5 god,idem tamo vamo jel ne mogu da nadjem trafiku da kupim parking kartu,u jednom trenutku prilazi mi austijanka i pita me nesto na nemackom
Ja joj na engleskom odgovorim da ne govorim nemacki,a ona me onda na engleskom pita dal mi treba neka pomoc posto idem sa detetom tamo vamo,da se nisam izgubio,kazem da nisam i objasnim sta trazim,onda mi objasni gde ima trafika,ja se nasmejem i zahvalim

Kao nekad u mom gradu,a sad u tom beogradu na prste mozete izbrojati takve ljude

bb

pre 10 godina

Ovi sto tvrde da tako nije u inostranstvu se varaju, pa zar nismo citali da je bese u VB cerka jedne zene u domu primetila da je majka cudna od kako ju je smestial tamo, lekari i osoblje su tvrdili da je cudna zena, ona kupi neku kameru i kamuflira je u nesto i sokratno otkrice na snimku, radnici tj negovatelji se izdiru na njenu majku, cak je bese neki i samaraju .... epilog neki radnici su dobli otkaze i krivicne prijave a majku je prebacila u drugi dom

Jasna

pre 10 godina

Konacno da je drzavna sekretarka iz PUPSA otisla. Da je ostala jos malo socijalna zastita bi propala. Nije nista bolja situacija ni u drzavnim domovima. Pogledajte kakvu dozvolu ia dom za decu sa smetnjama u razvoju u Sapcu. Ministarstvo rada je izdalo dozvolu da se mogu zajedno u domu da smestaju deca i odrasli sa smetnjama u razvoju. To Evropa nije videla, ali inpektori socialne zastite i drzavna sekretarka, jesu. To je mafia u drzavi.

Svetlana

pre 10 godina

Slazem se da postoje ovakvi i slicni slucajevi o kojima pisete. Takodje se slazem da ima nedovoljno profesionalnih ljudi. Zar to nije slucaj sa svim sferama zivota kod nas? Zar takvih nema u prosveti, zdravstvu, policiji, sudstvu, da ne idem dalje? Dajte malo i primera dobre prakse, nije istina da ih nema. Oba roditelja su SVOJOM VOLJOM odlucila da idu u dom za stare. Kvalitet zivota im se poboljsao i prethodno iskazanu nemoc su, zahvaljujucu uslovima zivota i nezi, zamenili najboljim mogucim kvalitetom zivota u tim godinama.

Magnolija

pre 10 godina

Mislim da su koimentare ovde davale komentare osobe koje lično nisu doživele šta znači starati se o nepokretnoj i dementnoj osobi i koje ne shvataju da je po nekada jedino moguće rešenje za takvu situaciju smeštaj u dom. Kod kuće se takva osoba može čuvati samo pod uslovom da se o njoj stara više osoba i da postoji plaćena stručna pomoć, jer jedna osoba, to psihički i fizički ne može da izdrži na duži period. Zato je smeštaj u specijalizovanu ustanovu jedino humano rešenje i za tu osobu i za srodnika. U domu dobija negu koja je odgovarajuća, a srodnik može da vodi relativno normalan život i da pruži dodatnu negu i pomoć toj osobi. To ne znači da se srodnik više ne brine o toj osobi. Naprotiv, brine se itekako i materijalno i fizički.

Ali se zato treba dobro raspitati o domu gde se smešta, redovno je obilaziti i kontrolisati (koliko je moguće) kakvi su uslovi u domu. Naravno, smeštaj u dobar dom košta i ja sam za svoju majku svakog meseca morala da platim 500 evra za smeštaj plus oko 200 evra za lekove, pelene i druge usluge. Taj novac sam jako teško obezbeđivala i bila sam često i sama bez dinara kada sve to izmirim ali sam znala da je to cena za njen i moj dostojanstven život i za negu koju sama nisam nikakko mogla da joj pružim.

Mislim da je to što sam joj omogućila da poslednje dve godine provede dobro zbrinuta u domu, izraz moje iskrene ljubavi i brige za nju i da je to najviše što je moglo da se učini za nju.

čitateljka

pre 10 godina

Tetka mi je operisala kuk na VMA - pa to ponašanje sestara tek treba da vidite (i čujete).
Ajde da kažem, prema njoj i nisu bili tako loši osim što su se drali i ignorisali je, ali nije mogla da sluša i gleda kako se ponašaju prema starijima i nepokretnijima!
Ne biste verovali.
Ovo treba i mora da se zna, ne štedite nikoga!

Aleksandra

pre 10 godina

Narod se iskvario do nesagledivih granica. Empatija - to je nepoznat pojam nama Srbima. Ja verujem da na zapadu postoje slucajevi zanemarivanja I zlostavljanja starih I nemocnih, ali u retkim I bezo otkrivenim slucajevima. Osnovno je da privatni domovi (skole, vrtici, ustanove za smestaj hendikepiranih itd) imaju stalno uposlenog drzavnog supervizora koji sprovodi kontrolu. Sve ustanove ovoga tipa, kako privatne tako I drzavne, dobijaju ocenu koju daje drzavna komisija I od te ocene zavisi buducnost ustanove. Ne stavlja se katanac vec se stvari popravljaju, rukovodstvo smenjuje a oni koji cine neprihvatljive stvari gube licencu. Tacno je da u nas para nema ali I to da ono malo novca sto ustanove imaju biva pokradeno. Mozemo mi Srbi pljuvati ljude sa Zapada ali ni za 300 godina necemo dostici taj Zapad I to ne u materijalnom smislu vec u ljudskom. Godinama zivim u UK I nikada mi se nije desilo da me neko prevari za jedan peni, od kasirke, preko online prodavca do naplate poreza, vode, gasa. Zivim na 200 metara od ustanove za dnevni boravak starih. Osim smeha doteranih baka I deka, pesme I izraza My love koji osoblje koristi da bi im ucinio boravak toplijim, ne strogo poslovnim, nisam cula povisen glas. Barem jednom nedeljno dolazi bus prilagodjen nepokretnima koji ih odvodi na izlete. I jos nesto, ucitelji MENJAJU pelene deci sa posebnim potrebama koja idu u redovnu skolu. Ne postoji pesacki koji nije prilagodjen kolicima kao ni autobus. Nema semofora bez zvucne signalizacije. Nema zgrade bez lifta za nepokretne I toaleta ili kabine za iste. Novac jeste velika prepreka za sve u Srbiji ali nedostatak covecnosti I morala jos veca. Postali smo monstrumi.

jux

pre 10 godina

Slazem se da su uslovi u domu losi, ali ova prica sa prodajom nekretnine od strane druge osobe mi ne uliva poverenje. Ako je izdaje mora da proveri kome izdaje i da proverava redovno da li placaju i odrzavaju stan. On bi da proda jer mu je to najlakse, a i ovi iz centra se lagano bogate sa stanovima ljudi koji su na muci. Tek je to posebna tema.

Mira

pre 10 godina

Nega dementnih pacijenata je veoma teska I zahteva visoko profesionalni rad. U domovima za stare je zaposleno osoblje neprofesionalno, I bedno placeno. Pravila o radnom vremenu se uopste ne postuju.Negovateljice su i same mentalno i fizicki iscrpljene. Zbog lose nega sticenici su jos tezi za negu nego sto bi bili zbog osnovne bolesti. To je jedan od razloga agresije I ponizavajuceg odnosa prema nemocnim ljudima.

Vedo

pre 10 godina

Deluje neverovatno ali je verovatno istinito.Jednu relativno normalnu zemlju smo upropastili a da nismo ni bili svesni sta nas posle ceka.

pa

pre 10 godina

mislim da ne bi bilo lose da se obavezu ustanove ili privatnici koji drze domove za stare da imaju kamere u sobama, i da materijale neko nedeljno ili mesecno pregleda. Ali samoim tim kad budu znali da kamere snimaju morace drugacije da se ponasaju. Zar ne postoje nek komisije, kontrole, inspekcije? Ja sam davno ziveo kod novog groblja (tada je bilo predgradje) i secam se da su inspektori i policija setali non-stop. jednom su mojoj mami skrenuli paznju da mora da skloni ves sa prozora jer se malo videlo sa ulice u suprotnom bice kazna. a sad nema inspektora na terenu. vise ne ulaze ni u radnej da nenajavljeno da kontrolisu jer se zna kako se dobijaju dozvole i kaka ose radi, nema vise postenja

City Girl

pre 10 godina

@bb Tačno je da je pre nekoliko dana, posle emisije Panorama na BBC-ju u kojoj su emitovani snimci neprofesionalnog ponasanja osoblja u jednom domu za stare, osoblje dobilo otkaz i pokrenute su krivicne prijave. To je sustina : takve stvari se desavaju u svim zemljama, ali kada se otkriju, osoblje dobija otkaz. Da li je tako kod nas?

Mladi starci

pre 10 godina

@ Uroš

U Vašem zajedljivom komentaru prepoznajem mnoge mlade ljude koji poput Vas očekuju da im "sve padne sa neba" ; da lenčare,da pijanče. da se "dopinguju" po teretanama, se bahate po kafićima... rečju da PARAZITIRAJU na tuđem znoju i radu.
Takvima, kakvi ste i sami, ne pada na pamet da su "stari" koje optužujete, bili lišeni svih tih "dobrobiti", da su, uprkos "povoljnih kredita" uložili mnogo LIČNOG RADA, često sebe lišavajući elementarnih životnih zadovoljstava i radosti.
Politička je propaganda da se "tada bolje živelo". NIJE! Mnogima, nisu bili "dostupni" ni "povoljni krediti", ni more (koji mnogi nikada nixu ni videli - štedeći za svoe potomke )
Kao i danas, i TADA su dobro i lepo živeli SAMO oni koji su bili na vlasti, i "oko vlasti" ; poltroni,hohštapleri svih boja i vrsta,lopovi...
ŽALOSNA je i besperspektivna MLADOST koja "živi" na TUĐ račun.

milisav

pre 10 godina

svaki čovek treba da živi čoveka dostojan život, to je osnovno pravo. za to smo svi odgovorni, počevši od sebe samih. najlakše je kritikovati i optuživati, međutim svako od nas treba da preuzme odgovornost i da u svojoj sredini i počevši od svoje porodice pa nadalje, vlastitim primerom pokaže kako stvari, sa malo truda, mogu da se promene na bolje.

ako brat cita

pre 10 godina

Kao neko ko je godinama radio u Centru za socijalni rad, trebao bi brat da trazi odobrenje za izdavanje stana.To je za coveka koji je u Domu najsigurniji prihod, jer od prodatog stana nece imati on neke koristi.
Za 100 eura moze sigurno da ga izda, od tog novca brat koji je staraoc da mu kupi sta mu treba pocev od novina pa redom.
Ipak mu je taj stan najveca sigurnost,a i cene su toliko trenutno niske da je to trenutno najgora solucija.
Ovako polovicna vest, ne znaci nista i ko zna gde je prava istina.

Bisa

pre 10 godina

Danas radi generacija, kojoj su dozvoljavali da igra na stolu (nase dete), deca koja nisu naucena ni postovanju ni radu, generacija koja je plakala za Titom, generacija koja je zivela u zemlji gde se mislilo na sve, samo ne na coveka. Sata da se ocekuje od njih i sta oni ocekuju od svoje dece, drustva. Generacija, koja je bila zlobna na svakog ko ima nepitajuci dali je razadio ili ukrao, generacija koja ceka da dodje do parceta kolca koga nije umesila, koja je bila u socijalizmu a nezna sta je socijalizam, generacija koja nikad nije mislila na sutra. Nazalost to se nastavlja, da se ne nastavlja, bilo bi vise u medijama, sta se radi u obicnom zivotu, a ne sta rade pevaljke ili politicari

Čistač

pre 10 godina

Neprolazni, sveprisutni (osim u resoru "socijalne zaštite" - za koji je bio zadužen) ministar Rasim Ljajić se,dakle,nikada "nije mešao u svoj posao" ( za koji je,znamo, "debelo" plaćen )
Pa zašto bi se onda "stresirala" tamo neka "niža činovnica"; direktorka Centra za tzv. socijalnu zaštitu,šefica,negovateljica ...
Riba ... a čisti se od REPA !

vlajo

pre 10 godina

Sad vam kriv Rasim, koji je iz tog ministarstva otisao pre vise od dve godine, a ne bivsi ministar Krkobabic, covek koji nije mogao da vodi resor od starosti. Socijalna zastita sluzi za podkusur..

krajisnik

pre 10 godina

ne moze vucic sve.Pokrenite se ljudi,prijavljujte,pricajte i zovite medije!Pa da imenom i prezimenom oznacimo te koji se tako ponasaju prema starima i uopste svim ljudima!!!

Uros

pre 10 godina

@Miroslav nisu ljudi oko tebe takvi kao sto pricas, vec si sam takav i zato se lose osecas. Sta bi rekao, na primer, da ti ja prepricam kako smo supruga i ja dosli u zavod za penziono i da je sluzbenica koja je radila vec bila izvadila dorucak na sto, kada nas je ugledala rekla je "dajte to da vidim to pre nego sto pocnem da jedem". Sta bi rekao da ti prenesem da mi se nije desilo da udjem sa cerkom u autobus, a da nam neko ne ustane. Ne, ti u Srbiji, vidis samo ono sto zelis, da bi opravdao sebe i svoje ponasanje. Na tvom bajnom zapadu ce te pustiti da umeres na ulici ako nisi osigurao sebi uslove za sigurnu starost, sa jasnim ciljem, da se pokaze da svoju penziju moras da zaradis. Isto kao i ovaj tekst, ciji cilj nije pomoc starima, vec reklamna poruka "kupite ova lepa privatna penziona osiguranja".

Ab homine homini, quotidianum periculum

pre 10 godina

U zološkim vrtovima , da ne govorim u seoskim domaćinstvima - sve te životinje (i zveri i domaće ) imaju NEUPOREDIVO bolji tretman.
UŽASNO je biće ČOVEK !

maja

pre 10 godina

Uzas,nemam reci.Ne moze nemastina i situacija u Srbiji biti opravdanje za sve.Gde je ljudskost.Zar dobro delo treba platiti,a vazno da smo svi vernici.Jeste u Srbiji lose to je cinjenica ali neke stvari su i u coveku samome.Otisla sam iz zemlje i patim zbog toga ali kada ovo vidim.....necovecnost.Zemlja je prelepa ali ljudi,sta se to desava?Ako ja sada nemam novca ili je neko moj bolestan ili sam nezadovoljna,zar je to razlog ne pomoci,ne uciniti.Nemam reci prosto

Dejan

pre 4 godine

Moram reci da je jedino I najhumanije da ne kazem manje sebicno da se nasi stari babe,dede,roditelji cuvaju u svom domu pre nego starackim domovima.Po meni ne moze biti izgovor kako se nema vremena ili nesto drugo...To su radili svi dok nije bilo domovs ili nije ih bilo u ovom broju!Pre ce biti da smo gadljivi na pelene ili sve obaveze ako je neko of najmilijih nepokretan...Malo manje vremena provoditi po Instagram I'ma I fejsbucima I nece biti teret neko ko ja nas odgajio.Takodje mogu da tvrdim da dobar deo privatnih domova dobro vodi racuna o onima za koje mi nemamo vremena!!

cickavi01

pre 10 godina

Citam vec danima vesti iz svih sfera,politika,hronika,zabava,svet itd itd.
Shvatio sam da je sve ovo za seriju ZONE SUMRAKA,sta se sve radi i kako se radi nemoze se ni zamisliti.
Koliko smo kao ljudi nisko spali da je za GINISA u najblazu ruku receno.
Ubijanja,sakacenja,mucenja,otimanja,izrugavanja....:(
Pre 3 godine sam otisao iz Srbije u Svedsku,mojoj zeni se baka nalazi u starackom domu tako da sam imao priliku da vidim nacin na koji se ophode prema starima...to su dva sveta za razliku od Srpskih domova za stare.
Za ostalo necu ni da komentarisem.
U Sbiji vredis samo ako imas para da PODMAZES, ako nemas ne vredis....zato sam i otisao...nisam mogao da se izborim sa takvim nacinom razmisljanja i lopovluka.
Odlucio sam da vise ne citam vesti iz Srbije jer me sve ovo previse deprimira.
Zelim vam sve najbolje...pozdrav iz daleke zemlje.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Moja baba je bila kod mene do zadnjeg. Umrla je zimus u 94 godini u svom krevetu, dok je cijela porodica bila uz nju. Nikad sebi ne bi oprostio da je bilo drugačije. Gdje ima za četvoro ima i za petog i to s guštom.

Bisa

pre 10 godina

Danas radi generacija, kojoj su dozvoljavali da igra na stolu (nase dete), deca koja nisu naucena ni postovanju ni radu, generacija koja je plakala za Titom, generacija koja je zivela u zemlji gde se mislilo na sve, samo ne na coveka. Sata da se ocekuje od njih i sta oni ocekuju od svoje dece, drustva. Generacija, koja je bila zlobna na svakog ko ima nepitajuci dali je razadio ili ukrao, generacija koja ceka da dodje do parceta kolca koga nije umesila, koja je bila u socijalizmu a nezna sta je socijalizam, generacija koja nikad nije mislila na sutra. Nazalost to se nastavlja, da se ne nastavlja, bilo bi vise u medijama, sta se radi u obicnom zivotu, a ne sta rade pevaljke ili politicari

Uros

pre 10 godina

@Miroslav nisu ljudi oko tebe takvi kao sto pricas, vec si sam takav i zato se lose osecas. Sta bi rekao, na primer, da ti ja prepricam kako smo supruga i ja dosli u zavod za penziono i da je sluzbenica koja je radila vec bila izvadila dorucak na sto, kada nas je ugledala rekla je "dajte to da vidim to pre nego sto pocnem da jedem". Sta bi rekao da ti prenesem da mi se nije desilo da udjem sa cerkom u autobus, a da nam neko ne ustane. Ne, ti u Srbiji, vidis samo ono sto zelis, da bi opravdao sebe i svoje ponasanje. Na tvom bajnom zapadu ce te pustiti da umeres na ulici ako nisi osigurao sebi uslove za sigurnu starost, sa jasnim ciljem, da se pokaze da svoju penziju moras da zaradis. Isto kao i ovaj tekst, ciji cilj nije pomoc starima, vec reklamna poruka "kupite ova lepa privatna penziona osiguranja".

Milan Niš

pre 10 godina

U najmanju ruku, strašno. To sve ide vama na čast, "zdravstveni" radnici u domovima. Želim vam, kada budete došli u godine ljudi o kojima se starate, da se prema vama ophode na isti način kao vi prema njima.

Analiticar

pre 10 godina

Bila jednom jedna zemlja u kojoj su postovali stare ljude. Najstariji komsija u selu je obicno drzao zdravicu mladencima i regrutima pre kumova, roditelja, najstariji covek u selu je presudjivao i mirio komsije u sukobima, pitan za savete, itd. Kasnije se u toj zemlji nakotila besprizorna fukara inspirisana holivudskim dostignicuma koja je stare ljude terala u 3PM i otprilike tamo se danas nalaze i ti stari ljudi, ali i oni koji su ih maltretirali i ignorisali kao uostalom i cela zemlja i narod zajedno.

jux

pre 10 godina

Slazem se da su uslovi u domu losi, ali ova prica sa prodajom nekretnine od strane druge osobe mi ne uliva poverenje. Ako je izdaje mora da proveri kome izdaje i da proverava redovno da li placaju i odrzavaju stan. On bi da proda jer mu je to najlakse, a i ovi iz centra se lagano bogate sa stanovima ljudi koji su na muci. Tek je to posebna tema.

S s m

pre 10 godina

užas i strahota. kod nas zanimanje medicinski radnik bilo koje vrste se svelo na dozvolu za legalno praktikovanje sadizma. ali u ovoj priči ima i druga strana medalje o kojoj treba razmišljati i to ne samo kad je reč o domovima nego po pitanju sadašnjih starih uopšte. ne zrreba zaboraviti da su oni bili glavni i u snazi kada je nastao naš sunovrat i da su njihovi sadašnji mučitelji u stvari ona generacija koju su oni odgajili i vaspitali. ja znam šta moju decu učim o empatiji, osećanjima i poštovanju i to se na njima vidi. Na većini njihovih drugara to ne vidim

krajisnik

pre 10 godina

ne moze vucic sve.Pokrenite se ljudi,prijavljujte,pricajte i zovite medije!Pa da imenom i prezimenom oznacimo te koji se tako ponasaju prema starima i uopste svim ljudima!!!

misa

pre 10 godina

Tuga i jad ovih ljudi.Koja zver mozes da budes da iskoriscavas i maltretiras ove ljude.Ocigledno da je nadleznima samo interes da prime platu.Gde ce Vam dusa ako je uopste imate.

Setlana Novak

pre 10 godina

Nase centre za socijalni rad, treba zatvoriti, ukinuti, odnosno, svim zaposlenima ukinuti licence tj. zabraniti im da se ikada vise i bilo gde bave tim poslom,te zgrade jednostavno zpaliti i dobro teren dezinfikovati i deratizovati, da slucajno ne ozivi neki predjasni virus ili bakterija. Ti centri rade u "dobrom interesu za stare, za decu, za ove i one nesrecnike koji u zivotu stignu do tih muciteljskih organa. Uzas boziji, sta ti ljudi rade i kako rade. Taj stan o kome pisete u tekstu, gledaju samo kao plen koji ce oni zgrabiti na bilo koji nacin u "najboljem intersu za nesrecnika i pacenika vlassnika", kada njega vise ne bude bilo. Katastrofa. I kada se pojavi neko ko hoce i zna da im stane na put, brzo ga smene i oteraju, pa dovedu poslusne partice. Istina je mnogo gora nego normalnom coveku moze da padne napamet. I nista, pisu novine, i nista. Oni rade timski, ha, ha, ha, ali su lopovlukom, spekulantstvom, glupostima, zlodelima kontaminirani. Cast i cest izuzecima, koji najcesce pobegnu. Svetlana Novak

Svetlana

pre 10 godina

Slazem se da postoje ovakvi i slicni slucajevi o kojima pisete. Takodje se slazem da ima nedovoljno profesionalnih ljudi. Zar to nije slucaj sa svim sferama zivota kod nas? Zar takvih nema u prosveti, zdravstvu, policiji, sudstvu, da ne idem dalje? Dajte malo i primera dobre prakse, nije istina da ih nema. Oba roditelja su SVOJOM VOLJOM odlucila da idu u dom za stare. Kvalitet zivota im se poboljsao i prethodno iskazanu nemoc su, zahvaljujucu uslovima zivota i nezi, zamenili najboljim mogucim kvalitetom zivota u tim godinama.

NEVEROVATNO ALI ISTINITO

pre 10 godina

Kada bi čovek mogao da bira, najbolje je da umre u svojoj kući... A što se tiče Domova za stare, to je u stvari udružena privatna i korumpirana državna mafija, (ministarstva za rad sa ostalom bratijom koja im izdaje dozvole za rad)!!! IAKO MUP NIJE DAO za 90% DOMOVA UPOTREBNU DOZVOLU, DA SU ISPUNILI PREDVIĐENE I IZVEDENE MERE ZAŠTITE OD POŽARA, SVI DO JEDNOG IMAJU LICENCE ZA RAD!!!

Marina

pre 10 godina

Nacelnica socijalne inspekcije, koja nije pravnik ali je clan PUPSa, dozvole daje po odredjenoj tarifi. Da dom pocne sa radom po jednoj tarifi, da te vise ne obilaze druga tarifa. Videcemo sta ce novi ministar uraditi

јоца

pre 10 godina

незнам зашто нема. коментара, ваљда се људи плаше да на овакав начин изнесу своје мишљење. свакодневно слушам незадовољство родбине старих лица смештених по разним домовима. то је више него страсшно, жалосно како се особље понаша . штићеници добијају и батине,о терапији не треба ни говорити. од фамилију оклони и тд....

ako brat cita

pre 10 godina

Kao neko ko je godinama radio u Centru za socijalni rad, trebao bi brat da trazi odobrenje za izdavanje stana.To je za coveka koji je u Domu najsigurniji prihod, jer od prodatog stana nece imati on neke koristi.
Za 100 eura moze sigurno da ga izda, od tog novca brat koji je staraoc da mu kupi sta mu treba pocev od novina pa redom.
Ipak mu je taj stan najveca sigurnost,a i cene su toliko trenutno niske da je to trenutno najgora solucija.
Ovako polovicna vest, ne znaci nista i ko zna gde je prava istina.

Mladi starci

pre 10 godina

@ Uroš

U Vašem zajedljivom komentaru prepoznajem mnoge mlade ljude koji poput Vas očekuju da im "sve padne sa neba" ; da lenčare,da pijanče. da se "dopinguju" po teretanama, se bahate po kafićima... rečju da PARAZITIRAJU na tuđem znoju i radu.
Takvima, kakvi ste i sami, ne pada na pamet da su "stari" koje optužujete, bili lišeni svih tih "dobrobiti", da su, uprkos "povoljnih kredita" uložili mnogo LIČNOG RADA, često sebe lišavajući elementarnih životnih zadovoljstava i radosti.
Politička je propaganda da se "tada bolje živelo". NIJE! Mnogima, nisu bili "dostupni" ni "povoljni krediti", ni more (koji mnogi nikada nixu ni videli - štedeći za svoe potomke )
Kao i danas, i TADA su dobro i lepo živeli SAMO oni koji su bili na vlasti, i "oko vlasti" ; poltroni,hohštapleri svih boja i vrsta,lopovi...
ŽALOSNA je i besperspektivna MLADOST koja "živi" na TUĐ račun.

bb

pre 10 godina

Ovi sto tvrde da tako nije u inostranstvu se varaju, pa zar nismo citali da je bese u VB cerka jedne zene u domu primetila da je majka cudna od kako ju je smestial tamo, lekari i osoblje su tvrdili da je cudna zena, ona kupi neku kameru i kamuflira je u nesto i sokratno otkrice na snimku, radnici tj negovatelji se izdiru na njenu majku, cak je bese neki i samaraju .... epilog neki radnici su dobli otkaze i krivicne prijave a majku je prebacila u drugi dom

Mira

pre 10 godina

Nega dementnih pacijenata je veoma teska I zahteva visoko profesionalni rad. U domovima za stare je zaposleno osoblje neprofesionalno, I bedno placeno. Pravila o radnom vremenu se uopste ne postuju.Negovateljice su i same mentalno i fizicki iscrpljene. Zbog lose nega sticenici su jos tezi za negu nego sto bi bili zbog osnovne bolesti. To je jedan od razloga agresije I ponizavajuceg odnosa prema nemocnim ljudima.

Dejan

pre 4 godine

Moram reci da je jedino I najhumanije da ne kazem manje sebicno da se nasi stari babe,dede,roditelji cuvaju u svom domu pre nego starackim domovima.Po meni ne moze biti izgovor kako se nema vremena ili nesto drugo...To su radili svi dok nije bilo domovs ili nije ih bilo u ovom broju!Pre ce biti da smo gadljivi na pelene ili sve obaveze ako je neko of najmilijih nepokretan...Malo manje vremena provoditi po Instagram I'ma I fejsbucima I nece biti teret neko ko ja nas odgajio.Takodje mogu da tvrdim da dobar deo privatnih domova dobro vodi racuna o onima za koje mi nemamo vremena!!

Čistač

pre 10 godina

Neprolazni, sveprisutni (osim u resoru "socijalne zaštite" - za koji je bio zadužen) ministar Rasim Ljajić se,dakle,nikada "nije mešao u svoj posao" ( za koji je,znamo, "debelo" plaćen )
Pa zašto bi se onda "stresirala" tamo neka "niža činovnica"; direktorka Centra za tzv. socijalnu zaštitu,šefica,negovateljica ...
Riba ... a čisti se od REPA !

Miroslav

pre 10 godina

U svemu smo postali takvi,u saobracaju (svi svima j..u majku),u rodbinskim vezama (niko se vise ne posecuje),u skoli (nikad vise vukovaca!?,sve za pare),u porodilistima (plase nas nekim cerklazima,rizicnim trudnocama,upucuju u privatne ordinacije....).i jos mnogo toga
U svim sferama zivota smo postali samozivi,gramzivi,cinicni,jadni,u stvari postali smo teski ne ljudi

Skoro kod brata u becu setam ulicom sa bebcem,tad je imao 1,5 god,idem tamo vamo jel ne mogu da nadjem trafiku da kupim parking kartu,u jednom trenutku prilazi mi austijanka i pita me nesto na nemackom
Ja joj na engleskom odgovorim da ne govorim nemacki,a ona me onda na engleskom pita dal mi treba neka pomoc posto idem sa detetom tamo vamo,da se nisam izgubio,kazem da nisam i objasnim sta trazim,onda mi objasni gde ima trafika,ja se nasmejem i zahvalim

Kao nekad u mom gradu,a sad u tom beogradu na prste mozete izbrojati takve ljude

Aleksandra

pre 10 godina

Narod se iskvario do nesagledivih granica. Empatija - to je nepoznat pojam nama Srbima. Ja verujem da na zapadu postoje slucajevi zanemarivanja I zlostavljanja starih I nemocnih, ali u retkim I bezo otkrivenim slucajevima. Osnovno je da privatni domovi (skole, vrtici, ustanove za smestaj hendikepiranih itd) imaju stalno uposlenog drzavnog supervizora koji sprovodi kontrolu. Sve ustanove ovoga tipa, kako privatne tako I drzavne, dobijaju ocenu koju daje drzavna komisija I od te ocene zavisi buducnost ustanove. Ne stavlja se katanac vec se stvari popravljaju, rukovodstvo smenjuje a oni koji cine neprihvatljive stvari gube licencu. Tacno je da u nas para nema ali I to da ono malo novca sto ustanove imaju biva pokradeno. Mozemo mi Srbi pljuvati ljude sa Zapada ali ni za 300 godina necemo dostici taj Zapad I to ne u materijalnom smislu vec u ljudskom. Godinama zivim u UK I nikada mi se nije desilo da me neko prevari za jedan peni, od kasirke, preko online prodavca do naplate poreza, vode, gasa. Zivim na 200 metara od ustanove za dnevni boravak starih. Osim smeha doteranih baka I deka, pesme I izraza My love koji osoblje koristi da bi im ucinio boravak toplijim, ne strogo poslovnim, nisam cula povisen glas. Barem jednom nedeljno dolazi bus prilagodjen nepokretnima koji ih odvodi na izlete. I jos nesto, ucitelji MENJAJU pelene deci sa posebnim potrebama koja idu u redovnu skolu. Ne postoji pesacki koji nije prilagodjen kolicima kao ni autobus. Nema semofora bez zvucne signalizacije. Nema zgrade bez lifta za nepokretne I toaleta ili kabine za iste. Novac jeste velika prepreka za sve u Srbiji ali nedostatak covecnosti I morala jos veca. Postali smo monstrumi.

Ab homine homini, quotidianum periculum

pre 10 godina

U zološkim vrtovima , da ne govorim u seoskim domaćinstvima - sve te životinje (i zveri i domaće ) imaju NEUPOREDIVO bolji tretman.
UŽASNO je biće ČOVEK !

Jasna

pre 10 godina

Konacno da je drzavna sekretarka iz PUPSA otisla. Da je ostala jos malo socijalna zastita bi propala. Nije nista bolja situacija ni u drzavnim domovima. Pogledajte kakvu dozvolu ia dom za decu sa smetnjama u razvoju u Sapcu. Ministarstvo rada je izdalo dozvolu da se mogu zajedno u domu da smestaju deca i odrasli sa smetnjama u razvoju. To Evropa nije videla, ali inpektori socialne zastite i drzavna sekretarka, jesu. To je mafia u drzavi.

js

pre 10 godina

Ryber Palunko, svaka cast na tome ali bi bilo pitanje da li bi sve mogli sami. Ja sam brinuo o ocu skoro godinu dana od njegovog sloga u kojem je ostao polupokretan i bez mogucnosti da kontrolise sfinkter... nazalost o svemu sam vodio racuna sam, niti sam imao pomoc familije a ni pomoc drzave osim sto je otac dobijao poslednji meseci pred smrt naknadu za tudju negu od jedno bese 15000 dinara dinara na njegovo penziju od 28000... nekada sam bio na moze se reci nervnog sloma , dok poplacate racune , malo novca je ostajalo za drugo tj za hranu i ostalo narocito za pelene, lekove...a problem je bio sto nisam bio u radnom odnosu tj nezaposlen sam, domovi su toliko kostali da bi sva njegova primanaj otisla da sam ga poslao u neki dom na odelenju za polupokretne , plus jos pelene ,lekovi.. a onda bi ja umirao od gladi kod kuce tj ne bi imao novca da platim racune za komuanle usluge....

inaa

pre 10 godina

@ čickavi 01
U pravu ste i ja često kažem da neću da čitam šta se u Srbiji dešava. Ovo je strasno mada i baka mi je davnih 90tih bila u domu starih na Bežanijska kosi i imala sam priliku da vidim "ophodjenje". Čemer i jad koji se samo produbljuje.

mila

pre 10 godina

radila sam kao med sestra u domu,radno vreme 24h pa dva dana slobodno,probni rad dva meseca neplaceno,dala otkaz jer nisam mogla izdrzati troturu direktorke nad nama zaposlenima i starima koji tu borave.preispitajte privatne domove u bg-u.ovaj o kom pricam je novootvoren na medaku u brace jerkovic.ne smem ga imenovati...

pa

pre 10 godina

mislim da ne bi bilo lose da se obavezu ustanove ili privatnici koji drze domove za stare da imaju kamere u sobama, i da materijale neko nedeljno ili mesecno pregleda. Ali samoim tim kad budu znali da kamere snimaju morace drugacije da se ponasaju. Zar ne postoje nek komisije, kontrole, inspekcije? Ja sam davno ziveo kod novog groblja (tada je bilo predgradje) i secam se da su inspektori i policija setali non-stop. jednom su mojoj mami skrenuli paznju da mora da skloni ves sa prozora jer se malo videlo sa ulice u suprotnom bice kazna. a sad nema inspektora na terenu. vise ne ulaze ni u radnej da nenajavljeno da kontrolisu jer se zna kako se dobijaju dozvole i kaka ose radi, nema vise postenja

Vedo

pre 10 godina

Deluje neverovatno ali je verovatno istinito.Jednu relativno normalnu zemlju smo upropastili a da nismo ni bili svesni sta nas posle ceka.

milisav

pre 10 godina

svaki čovek treba da živi čoveka dostojan život, to je osnovno pravo. za to smo svi odgovorni, počevši od sebe samih. najlakše je kritikovati i optuživati, međutim svako od nas treba da preuzme odgovornost i da u svojoj sredini i počevši od svoje porodice pa nadalje, vlastitim primerom pokaže kako stvari, sa malo truda, mogu da se promene na bolje.

maja

pre 10 godina

Uzas,nemam reci.Ne moze nemastina i situacija u Srbiji biti opravdanje za sve.Gde je ljudskost.Zar dobro delo treba platiti,a vazno da smo svi vernici.Jeste u Srbiji lose to je cinjenica ali neke stvari su i u coveku samome.Otisla sam iz zemlje i patim zbog toga ali kada ovo vidim.....necovecnost.Zemlja je prelepa ali ljudi,sta se to desava?Ako ja sada nemam novca ili je neko moj bolestan ili sam nezadovoljna,zar je to razlog ne pomoci,ne uciniti.Nemam reci prosto

iggy pop

pre 10 godina

Sve je tačno, a još mnogo toga nije rečeno. Tetka mi je bila letos na gerijatriji na Kalvariji, u okviru zemunske bolnice i posle par dana smo je vratili kući. Blago rečeno - užas! Totalna destrukcija etike belih mantila.

Stalo mi je

pre 10 godina

Ovo je ozbiljni problem ove zemlje.Socijalni radnici koji se igraju boga, zakoni koji ne važi za sve gradjane ,ugrožene grupe gradjana koje nemaju zaštitu ,nezainteresovanost okoline za pomoć itd
Nama nedostaju društveno svesni novinari a ne oni koji jure vesti o silikonskim pevačicama. Ovaj prilog je jedan od retkih pozitivnih primera.

čitateljka

pre 10 godina

Tetka mi je operisala kuk na VMA - pa to ponašanje sestara tek treba da vidite (i čujete).
Ajde da kažem, prema njoj i nisu bili tako loši osim što su se drali i ignorisali je, ali nije mogla da sluša i gleda kako se ponašaju prema starijima i nepokretnijima!
Ne biste verovali.
Ovo treba i mora da se zna, ne štedite nikoga!

Magnolija

pre 10 godina

Mislim da su koimentare ovde davale komentare osobe koje lično nisu doživele šta znači starati se o nepokretnoj i dementnoj osobi i koje ne shvataju da je po nekada jedino moguće rešenje za takvu situaciju smeštaj u dom. Kod kuće se takva osoba može čuvati samo pod uslovom da se o njoj stara više osoba i da postoji plaćena stručna pomoć, jer jedna osoba, to psihički i fizički ne može da izdrži na duži period. Zato je smeštaj u specijalizovanu ustanovu jedino humano rešenje i za tu osobu i za srodnika. U domu dobija negu koja je odgovarajuća, a srodnik može da vodi relativno normalan život i da pruži dodatnu negu i pomoć toj osobi. To ne znači da se srodnik više ne brine o toj osobi. Naprotiv, brine se itekako i materijalno i fizički.

Ali se zato treba dobro raspitati o domu gde se smešta, redovno je obilaziti i kontrolisati (koliko je moguće) kakvi su uslovi u domu. Naravno, smeštaj u dobar dom košta i ja sam za svoju majku svakog meseca morala da platim 500 evra za smeštaj plus oko 200 evra za lekove, pelene i druge usluge. Taj novac sam jako teško obezbeđivala i bila sam često i sama bez dinara kada sve to izmirim ali sam znala da je to cena za njen i moj dostojanstven život i za negu koju sama nisam nikakko mogla da joj pružim.

Mislim da je to što sam joj omogućila da poslednje dve godine provede dobro zbrinuta u domu, izraz moje iskrene ljubavi i brige za nju i da je to najviše što je moglo da se učini za nju.

vlajo

pre 10 godina

Sad vam kriv Rasim, koji je iz tog ministarstva otisao pre vise od dve godine, a ne bivsi ministar Krkobabic, covek koji nije mogao da vodi resor od starosti. Socijalna zastita sluzi za podkusur..

City Girl

pre 10 godina

@bb Tačno je da je pre nekoliko dana, posle emisije Panorama na BBC-ju u kojoj su emitovani snimci neprofesionalnog ponasanja osoblja u jednom domu za stare, osoblje dobilo otkaz i pokrenute su krivicne prijave. To je sustina : takve stvari se desavaju u svim zemljama, ali kada se otkriju, osoblje dobija otkaz. Da li je tako kod nas?