Sreda, 14.02.2024.

17:40

Otvorena izložba o srpskim odlikovanjima u Leskovcu FOTO

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković svečano je danas otvorila izložbu "Sretenje 2024 - odlikovanja dinastije Obrenović i Karađorđević" u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Izvor: Tanjug

Otvorena izložba o srpskim odlikovanjima u Leskovcu FOTO
Foto: TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ bg

Obraćajući se zvanicama, Tanasković je rekla da su u susret Danu državnosti "ovakve izložbe i kulturna dešavanja prava stvar", i dodala da joj je žao što i ranije na ovaj način nisu organizovani, zbog očuvanja kulture, tradicije i istorije.

"Srpski narod je kroz istoriju pokazao koliko je velik. O tome treba da pričamo ne samo 15. februara nego svaki dan u godini. Nove generacije ne smeju da zaborave šta se kroz istoriju dešavalo", naglasila je Tanasković.

Podsetivši da su na Sretenje 1804. krenuli ustanici iz Orašca, i da je Sretenjski ustav iz 1835. godine na taj dan ugledao svetlost dana, Tanasković je dodala da je to bila "svetlost za budućnost koju danas živimo".

Tanasković je rekla i da treba čuvati tradiciju, i da ordenje nije samo deo tkanine i metal, već govori šta se kroz istoriju dešavalo.

Istoričar Narodnog muzeja u Leskovcu i koautor izložbe Vladimir Petković je istakao da su njome želeli obeležiti 220 godina od Prvog srpskog ustanka, kojim je počela Srpska revolucija, među čijim vrhuncima su bili Sretenjski ustav i sticanje nezavisnoti Srbije 1878. godine.

Petković je dodao da je koncept izložbe da predstave odlikovanja obe dinastije Obrenović i Karađorđević, a prate ih fotografije gradonačelnika Leskovca, industrijalaca i ratnika, "koji su dali poslednju kap krvi za slobodu".

Navevši da je najstarije odlikovanje u muzeju Spomenica srpsko-turskih ratova 1876-1878, Petković je dodao da je prvo odlikovanje Obrenovića Takovski krst ustanovljen 1865. godine, povodom pola veka od Drugog srpskog ustanka, a prvo Karađorđevića Karađorđeva zvezda iz 1904. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: