Fantastični trio hormona koji nam ulepšavaju život – šta treba da radite da bi ih aktivirali?

Serotonin, dopamin i endorfini su poznati hormoni sreće, a spoljni faktori u velikoj meri utiču na njihovo lučenje, a samim tim i na dnevno raspoloženje.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2022.

21:20

Fantastični trio hormona koji nam ulepšavaju život – šta treba da radite da bi ih aktivirali?
Foto:Shutterstock/Syda Productions

Hormoni imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu, a glavni je čuveni trio čije aktiviranje podstiče velika osećanja. Endorfini, serotonin i dopamin su veoma poželjni, a postoji nekoliko načina da se poveća nivo hormona sreće.

Hormoni su mali prenosioci poruka iz jedne telesne ćelije u drugu posebnim oblikom hemijskog delovanja i snažno utiču na raspoloženje. Na sreću, spoljašnji faktori kao što su ishrana, aktivnosti i hobiji mogu uticati na njihovo lučenje.

Endorfin

Biohemijsko jedinjenje nastalo u hipotalamusu nas smiruje i pruža osećaj zadovoljstva i neutrališe višak adrenalina. Endorfin služi telu da se bori protiv bolova i služi kao zaštita od preranog starenja ćelija. Endorfin se može lučiti i prisećanjem na prijatno i veselo sećanje, pa nije uzalud koncentrisanje i razmišljanje o nečemu lepom.

Serotonin

Još jedan "hormon sreće" je serotonin, koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja. Ljudi sa niskim nivoom serotonina često pate od depresije, a ovaj hormon se može naći u mozgu, crevima i krvi.

Dopamin

Najpoznatiji hormon se luči svaki put kada radimo nešto što nam pričinjava zadovoljstvo, a to mogu biti aktivnosti poput konzumiranja omiljene hrane ili seksualne aktivnosti. Dopamin je hemijski veoma sličan adrenalinu, ali se ipak razlikuju po jednoj grupi molekula.

Kako povećati nivo hormona sreće?


Lučenje hormona sreće može se u velikoj meri podstaći pravilnom ishranom, a neke od namirnica su se izdvojile svojim pozitivnim dejstvom. Tamna čokolada sadrži serotonin i stimuliše proizvodnju endorfina. Integralne žitarice, kao i voće i povrće takođe stimulišu proizvodnju hormona sreće, dok riba, laneno seme i orašasti plodovi regulišu količinu neurotransmitera u mozgu.

Osim dijete, fizička aktivnost podstiče i proizvodnju hormona sreće, pa je redovno vežbanje odlično za dobro raspoloženje. Takođe, slušanje omiljene muzike pozitivno utiče na raspoloženje, kao i ples i pevanje.

Pored ishrane i aktivnosti, sunčevi zraci i vitamin D imaju veliki uticaj na vaše raspoloženje, tako da opuštena šetnja na suncu može promeniti vaš dan na bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: