Jogom do duhovnog mira; "Osećaj prijatnosti preplavljuje vaše telo"

Nakon što je svetom "zavladala" pandemija jedno od najčešće postavljanih pitanja bilo je kako sačuvati i ojačati imunitet, kako postati otporniji na virus... Mišljenja su različita ali se svi slažu oko ključnih koraka - unos neophodnih vitamina, vode, zdrava ishrana, neophodnih osam sati sna. I, naravno, redovna fizička aktivnost.

Zdravlje

Izvor: Sanja Æulibrk

Sreda, 17.02.2021.

17:42

Jogom do duhovnog mira;
Foto: shutterstock/Rawpixel.com

A kada je fizička aktivnost u pitanju, jedna od tehnika koja se posebno preporučuje jeste - joga.

Čak je i indijski premijer Narendra Modi ukazao na značaj jačanja zdravlja i imunog sistema, posebno tokom pandemije koronavirusa, pomoću joge.

U savremenom svetu brojni naučnici uveliku istražuju blagodati ove drevne istočnjačke veštine. Osim što koristi kao jedinstvena tehnika za relaksaciju i oslobađanje od stresa, naučno je dokazano da joga ima mnoge benefite i po zdravlje srca, nervnog sistema, mozga, kao i da pomaže očuvanje neophodne ravnoteže u telu.

"Joga svojim tehnikama disanja i relaksacije otklanja ne samo akutan već i hroničan stres, oslobađajući potisnute sadržaje iz našeg podsvesnog uma koji su generisani našim neadekvatnim ili potisnutim odgovorom na stresne situacije tokom života. Ona nas uči da prepoznamo naša uslovljavanja kao i da osetimo da većinu vremena provodimo u režimu preživljavanja, a ne duhovnog mira", za B92.net kaže Dragan Lončar, učitelj joge i meditacije.

On ističe da sve više ljudi u Srbiji uviđa terapijsku vrednost joge, naročito od 2007. godine kada je Ministaratvo zdravlja prepoznalo ovu tehniku kao jednu od metoda za unapređenje zdravlja ljudi, što je i povećalo broj kvalifikovanih joga instruktora u Srbiji.

Ipak, usled pandemije koronavirusa, broj polaznika se smanjio.

"Vođenje časova joge preko video aplikacija većini polaznika nije odgovaralo, što je razumljivo. Polaznici mogu da gledaju svog učitelja, ali on ne može da posmatra njih, a samim tim nema mogućnost da ih ispravlja kada nešto nisu odvežbali kako treba", kaže Lončar.
Foto: shutterstock/ Robert Kneschke
Na pitanje kada polaznik može da oseti promene u telu, on kaže da je moguće i tokom prvog časa, jer joga ima moć da otkloni svu tenziju iz tela.

"Ako je joga čas dobro struktuiran, ako ima svoju uvodnu, glavnu i završnu fazu, ako su asane dobro postavljene, ako se svaki čas završi sa jednom prijatnom joga relaksacijom, pomoću tehnika joge već nakon prvog časa ste u stanju da oslobodite blokirane energije u telu kao i da im dozvolite da one slobodno cirkulišu celim telom. Osećaj prijatnosti preplavljuje vaše telo i osetićete se ispunjenim i definitivno bistrijeg uma", objašnjava Lončar.

Joga je, kaže, veoma efikasna u ublažavanju simptoma psihosomatskih bolesti, kao i kod problema sa kičmom.

Napominjujući da joga svojim duhovnim praksama oslobađa tenzije koje se nalaze na dubljim nivoima naše podsvesti u vidu negativnih programa, predrasuda, štetnih i nezdravih navika, koje doprinose razvoju psihosomatskih bolesti, Lončar ističe da je potrebno vreme i redovna posvećenost vežbanju kako bi ih se oslobodili.

Joga, objašnjava, postepeno oslobađa mišićne, nervne, emotivne i mentalne tenzije.

''Preporučuju se tehnike relaksacije kada je održavanje imuniteta u pitanju, jer nas one spašavaju od nagomilanog stresa. Vežbe produženog jogičkog disanja, vežbe disanja uz jednostavne pokrete tela,kao što su latero fleksije I torzije, zatim kontrakcija određenih dijafragmi u telu su odlične za aktiviranje interkostalnih mišića,oslobađanje torakalne dijafragme od spazma i postizanje njene elastičnosti, što sve unapređuje proces svake respiracije i povećava perfuziju pluća. Verujem da sve te vežbe mogu da nam ublaže posledice kovida'' smatra Lončar.
Foto: shutterstock/Dragon Images
O dobrobitima joge su napisane brojne knjige i desetine hiljada radova potkrepljenih istraživanjima i studijama. Istraživanja su pokazala da je joga blagotvorna tehnika vežbanja i da je treba uvrstiti u svakodnevni život radi očuvanja i poboljšanja fizičkog i psihičkog zdravlja.

Njene tehnike su kompleksne kaže Dragan Lončar, ističući važnost kompetentnosti joga instruktora koji mora da poznaje osnove funkcionalne anatomije kako bi znao šta neko sme a šta ne sme da vežba.

"Za fizičko telo se preporučuju joga položaji - asane, za pravilno I balansirano kretanje energije - prane - su najbolje tehnike jogičkog disanja - pranajama, za mentalne tenzije, nemirni um, nesanicu, strahove, anksioznosti se preporučuju tehnike progresivne jogičke relaksacije - joga nidra, a za duhovni mir koji se postiže prepoznavanjem i ostvarivanjem svoje prave prirode - svarupa, a najbolje tehnike meditacije - dhjana", objašnjava on.

I dok su neki navodili jogu kao lek u borbi protiv korone i ostalih bolesti, joga instruktor Dragan Lončar se ne slaže u potpunosti sa tim, ali ističe da joga može da daje izvanredne rezultate na polju izlečenja.

"Ne slažem se da tim da je joga panacea za sve bolesti. Njene tehnike nam definitivno mogu poslužiti kao solidna zaštita, što znači da je njena uloga prvenstveno preventivne prirode. Međutim, u sadejstvu sa Ajurvedom-Indijskom tradicionalnom medicinom, daje izvanredne rezultate I na polju izlečenja", zaključuje on.

Piše: Sanja Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: