Foto:B92
Foto:B92

Dr Stašević Karličić: Projekat #kakosi pomogao da preko 1.000 ljudi dobije neophodnu psihološku pomoć

Klinika " dr Laza Lazarević" pokrenula je niz akcija 2021. godine, jedna od kojih je i saradnja sa portalom B92.net kroz projekat #kakosi. U to ime, pitali smo direktorku Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" dr Ivanu Stašević Karličić kakav je odgovor mladih na projekat i da li u planu imaju i nešto novo.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" dr Ivana Stašević Karličić ocenjuje da je godina koja je za nama bila teška i zahtevna, ističući da je svaki talas imao sve više zaraženih što je izazvalo preopterećenost zdravstvenog sistema i izgaranja medicinskih radnika.

Projekat #kakosi u 2022: Pridruži nam se i ti VIDEO

"U odnosu na veći psihološki pritisak u 2020. godini, kada smo se prvi put suočili sa nepoznatom opasnošću, ova godina nam je donela više napora da usaglasimo potrebe javnog zdravlja sa ekonomskim i političkim zahtevima, što su svakako bili značajni produkti krize. No, sa zadovoljstvom možemo konstatovati da smo još jednom pokazali da su zdravstveni sistemi oslonac društva i države i značajan faktor socijalne stabilnosti. U tom smislu, uvideli smo i koliko je značajno imati na mestu donosioca odluka ljude koji razumeju suštinu i dosledno sprovode politiku jednakosti, solidarnosti i stabilnosti", kazala je dr Ivana Stašević Karličić.

U septembru mesecu prošle godine ministar zdravlja je imajući u vidu značaj informisanja i edukovanja, u cilju zdravstvene prosvećenosti, potpisao Memorandum o saradnji sa Regulatornim telom za elektronske medije, u cilju prevencije suicida sa daljim planom većeg i kvalitetnijeg uključivanja medija u promociju javnog zdravlja, sa akcentom na veće uključivanje ranjivih grupa.

"Naravno da se vide pomaci. Tu bih naročito istakla povećanu osetljivost medija za ovu osetljivu temu, kao i napor da se ona predstavi u najprihvaljivijem mogućem smislu, pre svega biranjem kompetentnih sagovornika i redovnih praćenja aktivnosti ministra zdravlja na ovom polju. U svakom slučaju, ostaje nam još puno izazova u sferi izveštavanja o zdravlju, naročito o mentalnom zdravlju i suicidu", rekla je ona za B92.net.

Ipak, napominje da je osnovni pravac na kojem planira dalje unapređenje edukacija i stalni kontakt sa ljudima iz medija, čiji uticaj na javno mnjenje, kaže, može značajno da doprinese mentalnoj higijeni.

"Jedan od dobrih parametara da su svi društveni činioci imali više aktivnosti tokom prethodnih godina, u smislu promocije mentalnog zdravlja, jeste i činjenica da po podacima Republičkog zavoda za statistiku stope suicida u Republici Srbiji u prethodnih 15 godina padaju, u prethodnih 3 godine kontinuirano, te smo u 2020. godini imali najnižu stopu od 2006. godine i time se svrstali u red evropskih zemalja koje su u ovom smislu napravile najveći pomak. Ipak, ostaje nam za zadatak još puno izazova jer uprkos globalnom padu stope suicida u Srbiji (895 za godinu dana, u 2020. godini) iste rastu unutar nekih starosnih grupa, prvenstveno među starima", istakla je ona.

Dodaje da spremnost za dalje unapređenje mentalnog zdravlja ne sme ni jednog časa da bude manja, kada se tiče starosne grupe adolescenata koji su u celom svetu rizična grupa i zaslužuju posebnu pažnju.

Preko 1.000 poziva na liniji #kakosi

"U okviru besplatnog servisa Nacionalne linije za zaštitu mentalnog zdravlja (0800/309-309), opcija 3 "Kako si?" namenjena adolescentima i njihovim porodicama do danas je imala preko 1.000 poziva i pratećih intervencija. Pozivaju nas ne samo mladi, već i članovi njihovih porodica, kao i prijatelji, kada uoče problem u funkcionisanju mladih osoba koji se najčešće tiču teškoća u komunikaciji, savladavanju problema u vršnjačkoj grupi, školi i emocionalnim relacijama. I na ovoj, kao i na drugim opcijama, češće pozivaju osobe ženskog pola, što razumemo kao kulturološki prihvatljivije da one traže savet i pomoć. Pozivaju nas osobe sa teritorije čitave Republike Srbije, uzrasta od 16 do 30 godina", navodi Stašević Karličić .

"Tendencija je da evaluacijom prethodnih aktivnosti, u daljem vremenskom periodu, još obogatimo ovaj servis. Takođe, zadovoljstvo mi je da najavim aplikaciju za mobilne telefone UVEK UZ TEBE koju će, naročito mladima.", rekla je ona.

Aplikacija je stavljena na raspolaganje preko sajta covid.rs, sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije i ostalih relevantnih institucija zdravstvenog sistema.

Pomenuta aplikacija sadrži broje mogućnosti, od kojih se ističu edukativni materijali, testiranje na depresiju, istine i zablude u vezi sa mentalnim poremećajima i mogućnost direktnog povezivanja sa besplatnim servisom Nacionalne linije za zaštitu mentalnog zdravlja (0800/309-309).

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu