Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Pandemija ostavila posledice po mentalno zdravlje dece

Svetski dan deteta obeležava se pod sloganom "Bolja budućnost za svako dete". U Srbiji deca čine 17,3 odsto stanovništva, a 8,3 procenta ih žive u apsolutnom siromaštvu, podaci su UNICEF-a.

Jadranka Milanović iz te organizacije ukazala je, da je problem mentalnog zdravlja jedan od značajnih koji se pokazao tokom pandemije koronavirusom među adolescentima i mladima.

Naglasila je da je Srbija dobar primer u regionu i šire jer ima najmanji broj dece u ustanovama dece bez roditeljskog staranja.

Podsetila je da sve države sveta koje su potpisnice i ratifikovala dokument UN o pravima detete imaju obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da se svako dete razvija, raste, ima pristup obrazovanju da je zaštićeno od nasilja, da živi u svojoj porodici.

Posebno je istakla da je, kao svuda u svetu, tako i kod nas, jedna od značajnih stvari koja se pokazala tokom pandemije koronavirusom među adolescentima i mladima problem mentalnog zdravlja, i da to i ne čudi kada se zna koliko su deca bila uskraćena i za fizičke i socijalne kontakte, za druženja s drugima.

Dodala je da su im deca u jednom istraživanju od marta prošle godine do maja ove, rekla da je njihov najveći problem gubitak koncentracije, dok je 44 posto roditelja izjavilo da su deca jako razdražljiva i anksiozna.

U tom smislu, kaže da je to nešto što je epidemija doprinela i iznela na površinu iako to, međutim nije problem koji je nov. Problem je i što u mnogim siromašnim porodicama deca nemaju digitalne uređaje i taj digitalni jaz se povećava.

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu