Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Nesanica se može pobediti bez lekova: Tehnika koja uvek pomaže

Osim toga koliko spavate, važan je i kvalitet vašeg sna. Ako i vi spadate u grupu ljudi koji imaju problem sa snom, možda ćete, uz male promene u ritmu, dobiti odmor kakav zaslužujete.

"Bolji san počinje izgradnjom doslednih rutina, uključujući buđenje u isto vreme svaki dan, čak i vikendom", rekao je za Today klinički psiholog dr Majkl Breus.

Pojašnjava da cirkadijalni ritam utiče na probavu i san. Zbog toga su rutina i kvalitetan san toliko važni za celokupno zdravlje. Dobra vest je da možete da zaspite vrlo brzo uz nekoliko dubokih udaha.

Tehnika disanja 4-7-8

Ovaj jednostavan trik sa disanjem jedan je od Breusovih omiljenih.

"Ako se probudite usred noći i ne možete da se smirite i opustite, ovo je jednostavna stvar koju možete učiniti", kaže.

Prvo udahnite brojeći do četiri. Zatim držite dah brojeći do sedam. Na kraju izdahnite dok brojite do osam.

"Ova tehnika smanjuje broj otkucaja srca usred noći. To pruža umirujući osećaj koji olakšava povratak u san", pojasnio je lekar.

Ograničite unos kofeina i alkohola i rashladite spavaću sobu

Dr Breus takođe savetuje da izbegavate da pijete kofein kasnije u danu. Pokušajte da osigurate šest do osam sati između poslednje doze kofeina i spavanja. Drugim rečima, ako idete u krevet u 22 sata, poslednju kafu popijte u 14 sati.

"Važno je i da ograničite unos alkohola pre spavanja. Iako vam alkohol može pomoći da zaspite, on takođe može da ometa neke faze sna. Stoga se nećete nužno osećati odmorno", upozorio je.

Ako želite brzo da zaspite, ključno je i da osigurate odgovarajuću temperaturu u spavaćoj sobi. Preporučena temperatura spavaće sobe bi trebalo da bude ispod 20 stepeni, a tokom letnjih meseci možete da se rashladite držanjem zamrznutih boca vode u krevetu.

"Ja ih stavljam u čarape. Kada odložite po jednu sa svake strane boka, potpuno se rashladim", dodao je.

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu