#kakosi 04: Dr Jovana Todorović [podcast]

Sagovornica u četvrtoj epizodi podkasta #kakosi bila je dr Jovana Todorović, asistent na Institutu za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

12:15

#kakosi 04: Dr Jovana Todorović [podcast]
Foto:b92

Dr Todorović je za #kakosi govorila o Nacionalnom istraživanju duševnog zdravlja nakon pandemije Covid-19.

Kako je objasnila, cilj naučnika je da saznaju što je više moguće o koronavirusu, bolesti, kao i o posledicama pandemije, koja još uvek nije završena.

"Prijavili smo istraživanje kao istraživanje mentalnog zdravlja nakon pandemije Covida-19, sada smo svesni da pandemija nije završena, ali i dalje želimo da vidimo koje su to posledice po zdravlje svih stanovnika Srbije", kazala je dr Todorović.

U upitnik će biti uključena pitanja na koji način je pandemija uticala na celokupno mentalno zdravlje, na pristup zdravstvenoj zaštiti, a meriće se i kvalitet života posebnim upitnicima, kao i upitnicima za anksioznost i depresiju.

"Prve rezultate ćemo imati 10. oktobra na Svetski dan mentalnog zdravlja", kazala je dr Todorović.

Upitana da prokomentariše da li su ljudi otvoreni za razgovor, ona je kazala da je u tome i najveći izazov za jedno istraživanje na terenu.

"Potrebno je izgraditi poverenje kako bi nas neko pustio u svoj dom, a naročito u ovakvoj epidemiološkoj situaciji", ističe ona.

"Obuka je za naše istraživače bila veoma izazovna, kao i za nas koji smo je sprovodili. Imali smo dva dana uživo obuke tako da su prošli kroz sve ono šta ih čeka, a nakon toga smo imali i onlajn obuke. Svi su spremni i jako su dobro obučeni za sva pitanja koja potencijalni ispitanik može da im postavi", ističe ona.

Istraživanje, inače, sprovodi Medicinski fakultet u saradnji sa Odeljenjima za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pod pokroviteljstvom Fonda za nauku Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: