#kakosi 03: Dr Vladimir Živković [podcast]

Sagovornik u trećoj epizodi podkasta #kakosi bio je dr Vladimir Živković iz Kliničkog centra u Nišu, direktor Udruženja Lekarinfo.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

12:00

#kakosi 03: Dr Vladimir Živković [podcast]
Foto:B92

Sagovornik u trećoj epizodi podkasta #kakosi bio je dr Vladimir Živković iz Kliničkog centra u Nišu, direktor Udruženja Lekarinfo.

Dr Vladimir Živković je u podcastu #kakosi upozorio da često naši sugrađani putem interneta ukucaju simptome koje imaju, pa traže svoju dijagnozu, što je potpuno pogrešno. Najgore od svega je, kaže, da pacijent leči samog sebe, te je stoga neophodno da mogu da komuniciraju sa lekarima kako ne bi došli u tu situaciju.

"Suština je u tome da ova onlajn ordinacija nikako ne zamenjuje pregled lekara, jer je klinički pregled lekara nešto što je osnovno, a ujedno i doktrina u medicini, što servis nema cilj da nadomesti, već samo da pomogne u pristupu i komunikaciji lekara sa pacijentom, pogotovo u periodu pandemije koronavirusa, jer su lekari bili angažovani u kovid bolnicima pa nisu mogli da se posvete pacijentima koji imaju hronične bolesti. Sa druge strane postoje i oni pacijenti koji zbog straha od zaraze nisu smeli da idu do svog lekara, tako da je ovaj servis dosta pomogao", kaže dr Živković.

Kako kaže, udruženje Lekarinfo je osnovano 2011. godine kao svojevrsna onlajn ordinacija, kojoj se svako može obratiti za savet u vezi sa zdravstvenim problemima.

"Primetili smo da građani informacije u vezi sa zdravljem traže po internetu, te smo shvatili da postoji potreba za portalom koji će ponuditi sve neophodne informacije o zdravlju i da te informacije budu kredibilne, odnosno da ih daju lekari", kazao je dr Živković.

Kako kaže, širok je raspon pitanja koje građani postavljaju - od opštih do ginekoloških, uroloških... i objašnjava da je komunikaciju sa lekarima moguće ostvariti na tri načina.

"Pitanja se mogu postaviti putem mejla, zatim sa lekarom mogu razgovarati putem audio veze ili video konverzacije. Konkretno, komunikacija putem video četa funkcioniše tako što nam pacijent pošalje neku formu gde nam da osnovne podatke o tome šta ga muči i na osnovu toga radimo trijažu koji bi lekar trebalo da da odgovor u vezi sa problemom koji ima pacijent koji nam se obrati", ističe dr Živković.

"Naravno, ukoliko pacijent želi konsultacije sa lekarom, zakažemo termin i u datom terminu, putem našeg servisa za telemedicinu razgovaramo i na taj način pomognemo", objašnjava on.

Kada je servis zaživeo otvorena su i brojna savetovališta poput savetovališta za inflamatorne bolesti creva, zatim za dijabetes, ginekošloška savetovališta, kao i za rak debelog creva i brojna druga.

Govoreći o mentalnom zdravlju, dr Živković je naglasio da je u pitanju jako važna tema jer i dalje u našem društvu postoje predsrasude za razgovor sa psihijatrom.

Udruženje Lekarinfo je, u saradnji sa projektom #kakosi, kreiralo prostor u kom građani mogu postavljati pitanja u vezi sa svojim mentalnim zdravljem.

"Lekarinfo je još pre desetak godina sarađivao sa B92.net i tada smo imali lepu saradnju tako da je logično to što su #kakosi i Lekarinfo pronašli zajednički jezik", napominje on.

"Dobro je što postoje ovakvi servisi gde se mogu obaviti razgovori sa stučnim licem i to od kuće, putem video konverzacije", zaključuje dr Vladimir Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: