I sportisti su samo ljudi, nisu svi kao Novak spremni da odu "pred lavove"

Kada se pre nešto više od mesec dana jedna od najboljih teniserki sveta Naomi Osaka povukla sa Rolan Garosa jer, kako je navela, nije u stanju da mentalno izdrži pritisak konferencija i razgovora sa novinarima javnost je bila, može se slobodno tako reći, šokirana. U međuvremenu, Osaka se povukla i sa Vimbldona ali ćemo je, čini se, gledati u "njenom" Tokiju na predstojećoj Olimpijadi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

15:30

I sportisti su samo ljudi, nisu svi kao Novak spremni da odu
Foto: Profimedia

Iako Osaka izvesno nije ni prva niti poslednja koja je zbog mentalnog pritiska odlučila da se povuče sa turnira, jedina je koja je to javno priznala-

Kako za #kakosi smatra psihoterapeut Zoran Milivojević, profesionalni sportisti se pripremaju da postignu nabolje sportske rezultate, a ne da budu stručnjaci za nastupe na novinarskim konferencijama. Umesto njih govori njihova igra, njihove pobede i rezultati.

Milivojević kaže da potpuno razume to da neko od sportista ne želi da učestvuje na konferencijama za štampu na kojima neretko bude i nezgodnih pitanja.

"Mnogi ljudi ne vole javno da nastupaju, a to nekada može da poprimi dimenzije fobije od nastupa, takozvane socijalne fobije. Naš Novak, na primer, voli da nastupa na konferencijama za štampu, ali vidimo da često dobija veoma provokativna pitanja koja od njega zahtevaju diplomatske veštine. Međutim, to nije standard za svakog sportistu, to je nadstandard", objašnjava psiholog.

Iako će se neki zapitati kako to mediji mogu da dovedu do anksioznosti, Milivojević to obrazlaže time da se veliki broj medija bori za pažnju publike koja sačinjava njihove konzumente.

"Zbog velike konkurencije novinari su u potrazi za senzacionalizmom, za skandalima, i u stanju su da postave veoma provokativna pitanja i da dovedu onoga koga intervjuišu u veoma neprijatnu situaciju. Ukoliko sportista napravi neku grešku, to izaziva cunami negativnih medijskih vesti, što značajno može da našteti njegovoj reputaciji. I zato mnogi od njih prolaze treninge kako da se nose sa provokacijama. Oni koji nisu spremni da 'odu pred lavove' na konfereciji za štampu, izbegavaju takvu aktivnost".

Društvene mreže su nakon epidemije koronavirusa dobile na značaju, ali su dodatna vrsta opterećenja za profesionalne sportiste, zbog koje se mogu osećati još ranjivije.

"Društvene mreže su sve to još više pojačale, jer dok novinare obavezuje kodeks, na mrežama imate ljude koji su veoma nepristojni, nedobronamerni, skloni izražavanju prezira, mržnje. Sve to može dovesti do 'sajber linča', ukoliko se proširi mrežama neka zlonamerna interpretacija. To sportisti znaju, i zato sve više zaziru od toga da pokazuju svoju ličnost koja se inače ne vidi kada su u društvenoj ulozi sportiste. Na kraju krajeva, i oni imaju pravo na privatnost".

Kako za sve "ima leka", tako u ovakvim situacijama, oni mogu da se ne pojave ili odlože konferenciju kako bi se odmorili, angažuju portparole koji će da budu uz njih na konferenciji, kao i ljude koji će da im vode društvene mreže, što najčešće i jeste slučaj. Kako god, iako mogu ono što ne može većina običnih smrtnika, i oni su samo ljudi, sa svim svojim slabostima i treba ih u takvim momentima razumeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: