Dr Kostić: Srbija je vodeća zemlja u Evropi po potrošnji sedativa

Specijalista psihijatrije ističe da se često ne poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije o dužini prepisivanja lekova i da bi lekari trebalo da informišu pacijente o rizicima uzimanja sedativa, kao što su stvaranje zavisnosti koju prate apstinencijalne krize i stvaranje kognitivnih smetnji

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.10.2022.

11:39

Dr Kostić: Srbija je vodeća zemlja u Evropi po potrošnji sedativa
Foto: Shutterstock/fizkes

Srbija je vodeća zemlja u Evropi po potrošnji sedativa, skreće pažnju specijalista psihijatrije dr Milutin Kostić i dodaje da su depresija i anksioznost najčešći psihički poremećaji koji pogađaju ljude, ali da treba pažljivo postaviti granice između normalnih stanja tuge i mentalnih poremećaja.

Rezultat istraživanja Medicinskog fakulteta u Beogradu o potrošnji sedativa po kojem svaka peta osoba u našoj zemlji koristi lekove za smirenje i da je po tome Srbija vodeća u Evropi, Kostić objašnjava time što ljudi bez konsultacije sa lekarom uzimaju lekove, ali i to što, kako kaže, lekari "olako" prepisuju lekove i ne isključuju na vreme njihovo korišćenje, što dovodi do stvaranja zavisnosti od njihove upotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: