Doman metod za lečenje dece sa teškoćama u razvoju: "Konvencionalni načini ne daju rezultate" VIDEO

Problemi dece sa teškoćama u razvoju jedno je od bitnih problema u društvu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2023.

11:04

Doman metod za lečenje dece sa teškoćama u razvoju:
Foto: Domaninternational.org

Naime, prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da, ako su prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece.

Jedan od načina da se pomogne deci jeste Domanov metod, a sagovornik B92.net, Spenser Doman, objasnio je kako tačno ovaj proces funckioniše.

"Doman Metod više od 60 godina pomaže porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju da postignu nemoguće. Moj deda Glen Doman je 1955.godine kreirao Doman metod - holistički, sveobuhvatni pristup koji pomaže deci sa razvojnim teškoćama da nauče da hodaju, govore i postižu uspehe u školi. Svi tretmani koji su deo Doman metoda su fokusirani na poboljšanje razvoja mozga. Ljudski mozak se može menjati kroz fenomen koji nazivamo neuroplastičnost ukoliko se detetu pruži adekvatna stimulacija i aktivnost. U toku prethodnih 60 godina, kroz istraživanja i otkrića, 'Doman Internešnl' je razvio program koji je fokusiran na rehabilitaciju mozga i okrili smo da kada se funkcija mozga poboljša, problemi koje dete ima počinju da nestaju. Njihov razvoj se poboljšava, deca često počnu da govore, mogu da nauče da hodaju, da čitaju sve sa krajnjim ciljem da imaju nezavisan i uspešan život", naveo je glavni direktor za inovacije "Doman Internešnl".

"Doman metod je pre svega program lečenja koji je fokusiran na rezultate. U svetu dece sa teškoćama u razvoju, konvencionalni načini lečenja veoma često ne proizvode nikakve rezultate u pogledu detetovog razvoja. Mi radimo sa širokim spektrom dijagnoza koje deca sa različitim neurološkim stanjima imaju, uključujući autizam, ADD, kašnjenje u razvoju, Daunov sindrom, povreda mozga i mnoge druge neurorazvojne dijagnoze. Dobra vest je da, pošto se koren detetovog problema nalazi u mozgu, a mozak ima sposobnost da se adaptira i promeni, ukoliko pronađemo najbolji program lečenja za dete, moći ćemo da poboljšamo funkciju mozga i pomognemo detetu da stekne sposobnosti koje nije imalo ranije", dodao je on.

Doman metod u Srbiji

Spenser je naveo da je ovaj princip rada sa decom počeo da se radi u Srbiji pre šest godina.

"U Srbiju sam prvi put došao 2017.godine kako bih roditeljima održao predavanja. Naš tim dolazi svakih šest meseci i sastaje se sa porodicama i obučava ih najboljim mogućim aktivnostima Doman metoda namenjenih njihovom detetu. Često sam dirnut neverovatnim pozitivnim odzivom od strane roditelja i često nam roditelji govore da im je naš program dao nadu prvi put otkako se njihovo dete rodilo. Mi smo inspirisani posvećenošću roditelja na Balkanu i nastavićemo da dajemo sve od sebe da služimo sjajnim porodicama u ovom regionu", rekao je Spenser Doman.

On je istakao da je predstavnik za Balkan jedna od majki, čije se dete lečilo Doman metodom.

"Nika Grgić je upoznata sa našim programom preko pet godina pošto je prvi put došla kod nas kao majka. Ona je bila inspirisana rezultatima ćerke na programu i posvetila se tome da pomogne drugim porodicama da dođu do nas", naveo je Spenser i istakao da roditelji mogu više da saznaju o Doman metodu putem internet stranica https://www.domaninternational.org ili https://domanmetod.org.

Uloga roditelja u lečenju dece sa teškoćama u razvoju

Spenser Doman, foto: Domaninternational.org
Spenser ističe da je Domanov metod najuspešniji u lečenju dece sa teškoćama u razvoju.

"Mi smo jako ponosni da možemo da objavimo naše rezultate onlajn kako bi ceo svet imao uvid u njih. Mnogi centri za tretmane i terapeutski programi ne objavljuju svoje rezultate javno i zbog toga nije jasno koliko su njihovi tretmani efektivni. Iako Doman metod ne može nužno da pomogne svakom detetu, sa našim programom lečenja velika većina dece stekne nove sposobnosti. Na primer, imamo fenomenalne rezultate u pogledu dece koja nisu čitala da nauče da čitaju, odlične rezultate u pogledu neverbalne dece koja su počela da govore, i takođe u pogledu nepokretne dece koja su po prvi put u svom životu mogla da puze i hodaju. Iako nemamo uspeha sa svakim detetom u ovom trenutku, mi stalno tražimo nove načine koji mogu da pomognu deci da savladaju ove jako važne sposobnosti", naveo je naš sagovornik.

On se osvrnuo i na ulogu roditelja u celom procesu.

"Uloga roditelja je od suštinske važnosti i zapravo je ljubav i posvećenost koju roditelji imaju za svoju decu je u samoj srži Doman metoda. U 'Doman internešenelu', mi vidimo naš odnos sa roditeljima kao partnerstvo, gde ih mi obučavamo najboljim tretmanima za njihovo dete i dajemo im znanje i alate da sprovode te tretmane kod kuće. Onda roditelji, uz ljubav i posvećenost, sprovode te tretmane najdoslednije moguće. Kada spojimo naše znanje sa ljubavlju roditelja, često dobijamo fenomenalne rezultate. Ovo se veoma razlikuje od tradicionalnog modela gde su roditelji najčešće isključeni iz tretmana svoje dece. Prvi korak u našem programu je da roditelji pohađaju Doman Metod kurs 'Od razvojnih teškoća do zdravlja' u toku kojeg obučavamo roditelje kako da započnu Doman metod sa svojim detetom i da postignu rezultate kod kuće", kaže Spenser Doman.

Naš sagovornik je naveo da je sve počelo od njegovod dede Glena Domana, koji je pomagao deci i roditeljima.

"Kada sam bio dete, moj deda Glen Doman je već imao kliniku, mesto gde se Doman metod sprovodio i predavao roditeljima više od 40 godina. Imao sam sreću da odrastem u ovom divnom okruženju, okružem porodicama i njihovom decom sa razvojnim teškoćama. Imao sam priliku da posmatram kako se ta deca razvijaju i rastu dok su njihovi roditelji sprovodili program sa njima. Ovo me je inspirisalo da odlučim da se pridružim ovoj organizaciji i učinim je svojom životnom misijom. Naša porodica je veoma ponosna na to kako već tri generacije nastavljaju zaostavštinu mog dede. Inspirisan sam roditeljima i njihovom ljubavlju prema njihovoj deci i odličnim rezultatima koje ta deca postižu. Najveće mi je zadovoljstvo to što sam Direktor za Inovacije u 'Doman Internešnelu' i trudim se da nađem nove načine i tretmane koji će pomoći deci da steknu nove sposobnosti", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: