Štrajk glađu radnika "Mladosti"

132 radnika "Mladosti" iz Ćuprije danas su počeli štrajk glađu, izjavio je predsednik štrajkačkog odbora Nenad Novokmet.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2008.

17:05

Default images

"U generalni štrajk smo stupili 11. septembra, sa zahtevom većinskom vlasniku da nam isplati plate za maj, jun, jul i avgust, uplati doprinos i da primanja ne budu niža od minimalnog ličnog dohotka određenog Uredbom Republike Srbije, ali se on o naše zahteve oglušio", rekao je Novokmet.

Plate u "Mladosti" su od 5.000 do 20.000 dinara, podsetio je on i napomenuo da posla ima i da su radnici iako u generalnom štrajku, do danas isporučivali gotovu robu koja je bila plaćena avansno.

Predsednik štrajkačkog odbora je rekao da su se od privatizacije, 27. januara 2005. godine, do sada promenila četiri vlasnika, a poslednji je, od 27. aprila 2007. godine Kompanija "Rodić" iz Beograda sa 52 odsto kapitala, a od tada je firma tri puta "fiktivno" menjala vlasnike: ABC kompani, ABC Grading, ABC Pravno ekonomski institut.

Većinski vlasnici su dokapitalizaciju firme izvršili tako što su u firmu uneli mašinu za pravljenje zatvarača za flaše Jagodinske pivare, koja nikada nije proradila, a procenjena je na 24.000.000 dinara, tvrdi Novokmet.

Prema njegovim rečima, brojni su bili pokušaji banaka da utvrde vlasničku strukturu firme jer se vlasništvo krije, a vlasnici su, osim što su rasprodavali imovinu, naplatili i 34.000.000 štete od oštećenja prilikom eksplozije u skladištu municije kod Paraćina.

Direktor Srboljub Miljaković izjavio je da problemi 'Mladosti' nisu od skora i da firma ima velike obaveze prema bankama i dobavljačima.

"Naravno, radnici su u pravu, njihovom strpljenju je došao kraj".

On smatra da je "štrajk glađu strašan, a strašna je i atmosfera koja je do sada vladala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: