Svet 2

29.03.2024.

14:02

"Shvatite, mi smo u predratnom stanju; Sve se rešava za..."

Poljski premijer Donald Tusk ocenio da je situacija u Evropi najgora od kraja Drugog svetskog rata i apelovao da Evropljani shvate da rat nije pojam iz prošlosti.

Izvor: Beta

"Shvatite, mi smo u predratnom stanju; Sve se rešava za..."
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Podeli:

Već sada, kako ističe Tusk, postoji predratno stanje u kojem je moguć svaki scenario, a naredne dve godine će rešiti sve.

"Ne želim nikoga da plašim, ali rat više nije pojam iz prošlosti. Realan je, počeo je pre dve godine. Znam kako to zvuči za ljude iz mlađe generacije, ali moramo da mentalno usvojimo da dolazi nova epoha. Predratna epoha. Ne preterujem", rekao je Tusk u intervjuu za nekoliko evropskih medija, među njima i za poljski list Gazeta viborča.

On je ispričao da je španski premijer Pedro Sančez na samitu Evropske unije tražio da se više ne koristi reč rat u dokumentima EU jer ljudi ne žele da ih na taj način plaše, a u Španiji im to zvuči apstraktno.

"To što danas izaziva najveći nemir jeste što je bukvalno moguć svaki scenario. Takvu situaciju nismo imali od 1945. godine. Odgovorio sam da u mom delu Evrope rat više nije apstraktan i da naša obaveza nije da raspravljamo, već da delamo i pripremamo se za odbranu", kazao je Tusk.

Poljski premijer apelovao je u intervjuu Gazeti viborčoj da se odbaci razmišljanje "šta će biti ako", jer glavni zadatak Zapada jeste odbrana Ukrajine da ostane nezavisna država s teritorijalnim integritetom.

"Budućnost Ukrajine je uglavnom u našim rukama. Nije reč samo o Poljskoj i EU već o celom Zapadu. Od nas zavisi da li će Ukrajina uspeti da izbegne pesimistične scenarije. Danas je situacija znatno teža nego pre godinu dana, ali znatno bolja nego na početku rata, kada su vojnici Putina stajali na obodu Kijeva", rekao je poljski premijer.

Bez obzira na to ko će u sledećem mandatu biti u Beloj kući, Tusk smatra da Evropa mora aktivnije da neguje transatlantske veze i da su pogrešna mišljenja da je lojalna samo ako se odrekne vojnih ambicija ili suprotno da zbog politike bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i antiameričkog raspoloženja u nekim evropskim državama treba da potpuno raskine savezništvo sa SAD.

"Potreban nam je jak savez sa SAD, a istovremeno moramo biti nezavisni i samodovoljni kada je u pitanju odbrana. Naš zadatak je da negujemo veze bez obzira na to ko će biti predsednik SAD. Nema razloga da Evropljani ne poštuju temeljni princip i da ne izdvajaju najmanje dva odsto BDP za odbranu", rekao je Tusk.

Poljski premijer kazao je da razume da Španija ili Italija ne žele da po ugledu na njegovu zemlju izdvajaju četiri odsto BDP-a godišnje.

"Ali dva odsto BDP-a jednostavno moraju. Ne razumem kako neko to može da osporava. Moramo da izdvajamo koliko se može za kupovinu oružja i municije za Ukrajinu jer živimo u najkritičnijem trenutku od kraja Drugog svetskog rata. Naredne dve godine odlučiće o svemu. Ako Ukrajina bude poražena, niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno", kazao je Tusk.

Poljski premijer upozorio je da ruski predsednik Vladimir Putin optužuje Ukrajinu za teroristički napad na koncertu u Krasnogorsku i da to, kako je naveo, čini bez ikakvih dokaza.

"Iz istorije znamo da Putin koristi takav tip tragedija za vlastite ciljeve. Sećamo se šta se desilo posle napada na pozorište Dubrovka ili školu u Beslanu. Putin je već počeo da optužuje Ukrajinu, iako nije pokazao nikakve dokaze. Očigledno je da mu je potrebno da opravda još brutalnije napade na civilne objekte u Ukrajini", kazao je Tusk u intervjuu evropskim medijima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: