Svet 0

28.03.2024.

14:41

32 stepena, peščana oluja koja nosi 20 do 30 miliona tona prašine... FOTO

Glavni grad Grčke Atina našao se u oblaku prašine i peska iz pustinje Sahare i severne Afrike, što je fenomen koji je praćen posebno visokim temperaturama.

Izvor: Beta

32 stepena, peščana oluja koja nosi 20 do 30 miliona tona prašine... FOTO
Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Podeli:

Vazduh u gradu bi trebalo da se od sutra ujutru popravi, saopštili su meteorolozi.

"U proleće (mart-april), cikloni, krećući se na istok duž severnoafričke obale, nose prašinu ka istočnom Mediteranu. Tipična peščana oluja sa dometom od 200 kilometara nosi 20 do 30 miliona tona prašine, ponekad i do 100 miliona", objašnjava direktor grčke meteorološke službe Teodoros Kolidas.

Prestonica se često nađe na putu tih peščanih oluja, ali ove godine je praćena posebno visokim temperaturama, zbog čega je skoro nemoguće disati.

U centru Atine 27. marta zabeleženo je 25,3 stepena Celzijusovih, što je rekord od marta 2009. godine, a na Kritu su temperature dostigle čak 32 stepena, istakli su grčki meteorološki servisi.

Unija pulmologa Grčke preporučila je da najugroženije grupe stanovništva, posebno osobe koje pate od astme, izbegavaju "nepotrebna kretanja i sportove na otvorenom kada su koncentracije prašine najveće".

"Afrička prašina nosi čestice koje se mogu integrisati sa polenom, bakterijama i gljivicama, stvarajući veoma toksičnu i opasnu mešavinu za ljudsko telo, a posebno za respiratorni sistem", upozorava udruženje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: