Svet 0

28.03.2024.

13:38

Bugarska: Vraćen mandat, treći put; Slede izbori?

Predstavnici stranke Postoji takav narod (ITN) vratili su danas bugarskom predsedniku Rumenu Radevu, treći i poslednji mandat za sastav vlade, koji im je uručio.

Izvor: Tanjug

Bugarska: Vraćen mandat, treći put; Slede izbori?
Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Podeli:

To otvara put za zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Mandat koji je uručen ITN-u bila je poslednja šansa za formiranje redovne vlade u okviru aktuelne Narodne skupštine, prenosi Bugarski radio.

Predsednik Radev sada mora da odredi datum prevremenih izbora za parlament, nakon što su mu tri mandata za formiranje vlade vraćena neispunjena.

Na izborima prošlog aprila, GERB je osvojio 69 poslaničkih mandata, dok je koalicija koju predvodi partija "Nastavljamo promenu " osvojila 64 od ukupno 240 mesta u bugarskom parlamentu i pokušaji da oni formiraju vladu ranije su propali.
Prvi mandat Radev je poverio koaliciji GERB-SDS, ali ona nije formirala vladu mandatarka Marija Gabrijel je odustala i vratila mandat.

Drugi mandat za sastav vlade poveren je Nikolaju Denkovu, kandidatu za premijera koga je predložila druga po snazi u 49. sazivu Narodnog sobranja snaga "Nastavljamo promenu Demokratska Bugarska" ("NP-DB"), ali mandatar je odmah vratio mandat.

Saglasno bugarskom ustavu treći mandat za sastav vlade predsednik poverava nekoj od ostalih parlamentarnih snaga, po svom nahođenju, u roku od 7 dana.

Prema ustavu, ako se ne postigne saglasnost o formiranju vlade, predsednik nakon konsultacija sa poslaničkim grupama imenuje prelaznu vladu, i u roku od 2 meseca raspisuje nove prevremene izbore.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: