Svet 0

27.03.2024.

13:46

U Poljskoj ponovo pretresani domovi bivših vladinih zvaničnika

Poljske specijalne službe ponovo su danas pretresle domove bivših vladinih zvaničnika, članova partije Pravo i pravda (PiS).

Izvor: Tanjug

U Poljskoj ponovo pretresani domovi bivših vladinih zvaničnika
EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Podeli:

Pretresi su izvršeni u okviru istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava kojima je upravljalo Ministarstvo pravde, izjavio je portparol tužilaštva.

Specijalne službe su juče nasilno ušle u kuću bivšeg ministra pravde Zbignjeva Ziobra i, kako je navelo tužilaštvo, privele četiri osobe - tri bivša zvaničnika ministarstva pravde i jednog korisnika fonda, preneo je Rojters.

Policija je danas pretresla sobu bivšeg zamenika ministra pravde Mihala Vosa u hotelu koji pripada parlamentu i kuću koja pripada porodici Ziobra, rekao je tužilac.

Vos je rekao da je pretresena i njegova kuća izvan Varšave.

Istraga se odnosi na navodnu zloupotrebu novca iz pravosudnog fonda, ustanovljenog za pomoć žrtvama zločina.

"Nemam šta sebi da zamerim, sve je bilo legalno kada sam nadgledao Fond za pravosuđe...Podneću tužbu protiv tužilaštva", rekao je Vos novinarima.

Bivši predsednik Vrhovne kancelarije za reviziju rekao je skupštinskoj komisiji da ima dokaz da je 25 miliona zlota (6,3 miliona dolara) iz fonda potrošeno na špijunski softver Pegasus, za koji nova vlada kaže da je korišćen protiv pojedinih političara u vreme vladavine PiS.

Lokalni mediji su objavili da su sredstva korišćena i za dobijanje naklonosti seoskih birača PiS-a, kupovinu vatrogasnih vozila ili opreme za udruženja seoskih domacica.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: