Svet 1

26.03.2024.

18:35

I Pentagon uvideo humanitarnu katastrofu; Zategnuto između Bajdena i Netanjahua

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da je zaštita palestinskih civila od moralnog i strateškog značaja, ocenjujući da situacija u Pojasu Gaze predstavlja humanitarnu katastrofu.

Izvor: Tanjug

I Pentagon uvideo humanitarnu katastrofu; Zategnuto između Bajdena i Netanjahua
Depositphotos/icholakov01

Podeli:

"U Gazi je sada broj civilnih žrtava previše visok, a količina humanitarne pomoći je suviše mala“, naglasio je Ostin na sastanku s ministrom odbrane Izraela Joavom Galantom u Pentagonu, preneo je Rojters.

Ovaj sastanak se dogodio nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak otkazao odvojene posete dvojice visokih izraelskih zvaničnika Vašingtonu, a na tim razgovorima SAD je trebalo da predstave alternativna rešenja za izraelske operacije u Gazi.

Kako navodi Rojters, odnosi Netanjahua i predsednika SAD Džozefa Bajdena su otežani usled odluke Vašingtona da ne stavi veto na rezoluciju SB UN, kojom se zahtevao hitan prekid vatre u Gazi tokom meseca ramazana, koji je počeo 10. marta.

Četrnaest članica SB, uključujući Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku, glasalo je za dokument, a samo su SAD bile uzdržane. SAD su saopštile da su bile uzdržane zbog toga što u rezoluciji, između ostalog, nema osuda Hamasa.

Uprkos usvojenoj rezoluciji, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac saopštio je da Izrael neće zaustaviti vojnu operaciju u Pojasu Gaze dok ne uništi Hamas i ne vrati sve taoce koje drži Hamas.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: