Svet 0

25.03.2024.

14:17

Brisel upalio lampicu: Čovek pravi mafijašku državu u srcu EU

Dolaskom Donalda Tuska na poziciju premijera Poljske, Viktor Orban izgubio je ključnog saveznika unutar EU s kojim može da koči pregovore i blokira predloge koji mu nisu po volji.

Izvor: Jutarnji list, Politiko

Brisel upalio lampicu: Čovek pravi mafijašku državu u srcu EU
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Podeli:

Ali, nije morao dugo da “samuje” jer izgleda da mu se sada u zadavanju glavobolje Briselu pridružio jedan drugi evropski čelnik.

Slovački premijer Robert Fico počinje da se ponašapoput Orbana, prenosi Jutarnji list. Podseća se da je Fico već sproveo rigoroznu "čistku" u redovima policije, ukinuo specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i smanjio kazne za finansijske prevare, pokušao da se okomi i na medije predlažući zakon koji predviđa restrukturisanje javne radiotelevizije RTVS – s ciljem da pretvori javni servis u Ficov propagandni kabinet.

"Fico pokušava da stvori mafijašku državu u kojoj je primarni cilj održati funkcionisanje piramide moći", rekao je za Politiko politički analitičar Mihal Vašečkas.

Nakon što je ponovno izabran na funkciju premijera, Fico je znatno ublažio antiukrajinsku retoriku, svestan činjenice da bi zvanični Brisel, nastupi li "pretvrdo", mogao zamrznuti sredstva iz fondova EU od kojih je Slovačka poprilično zavisna.

Ali, to Fica nije zaustavilo da na domaćem terenu prepiše Orbanove poteze kršenja vladavine prava i temeljnih evropskih vrednosti.

Od 2004. godine istrage specijalnog tužilaštva Slovačke dovele su do brojnih presuda u slučajevima korupcije visokog profila, od kojih su mnoge bile povezane s članovima vladajuće stranke Smer i Ficovim poslovnim saradnicima. Nakon što je ponovno došao na vlast, Fico je požurio da reformiše krivični zakon kako bi smanjio kazne za korupciju i skratio zastarevanje za teška krivična dela kao što je silovanje.

"Prioritet za [Fica] je da kupi nekažnjivost za svoje poslušnike, demontira demokratiju i uspostavi neku vrstu autokratskog režima", kaže bivši premijer Ludovit Odor.

Fico se okomio I na medije, zbog kojih je bio prisiljen da odstupi s vlasti 2018. nakon što je ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove verenice Martine Kušnirove podstaklo masovne proteste u zemlji. “Sada kada je Robert Fico ponovo na vlasti, želi osvetu. On lovi novinare”, rekao je aktivista Jan Galik.

Politiko navodi i da je nekoliko briselskih zvaničnika već poslalo pisma upozorenja I zabrinutosti na to što se dešava u Slovačkoj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: