Svet 0

22.03.2024.

19:37

Nove sankcije: Kazna zbog smrti Navaljnog

Evropska unija je danas uvela sankcije zvaničnicima ruskog pravosudnog i zatvorskog sistema koje smatra odgovornim za određivanje zatvorske kazne opozicionaru Alekseju Navaljnom koji je prošlog meseca umro u zatvoru.

Izvor: Beta

Nove sankcije: Kazna zbog smrti Navaljnog
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Podeli:

"Sporo ubijanje Alekseja Navaljnog od režima iz Kremlja je oštar podsetnik da oni potpuno zanemaruju ljudski život", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u pisanoj izjavi.

Sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja odnose se na 33 zvaničnika i dva zatvora u kojima je bio Navaljni.

"Obe kaznene kolonije su poznate po fizičkom i psihičkom pritisku, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mesta Navaljni je trpeo zlostavljanje, uključujući boravak u samici i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja", navodi se u saopštenju. 

Borelj je naveo u saopštenju da uvođenje sankcija pokazuje odlučnost Unije da vlast u Rusiji pozove na odgovornost za kontinuirano kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Navaljni je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora kada je umro 16. februara. Ruski zvaničnici su saopštili da je umro prirodnom smrću, a u zatvoru je bio od januara 2021. kada se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima za šta je okrivio Kremlj.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: