Svet 0

21.03.2024.

17:00

Država se raspada, ali to nije kraj: Epidemija će ih dokusuriti?

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da bi epidemija kolere na Haitiju mogla ponovo da se razbukti.

Izvor: Tanjug

Država se raspada, ali to nije kraj: Epidemija će ih dokusuriti?
EPA-EFE/JOHNSON SABIN

Podeli:

Do toga će doći ako se nastave previranja u toj karipskoj ostrvskoj državi, navodi on.

"Odgovor na koleru i nadzor podataka već su pogođeni nedavnim nasiljem", rekao je Gebrejesus novinarima na virtuelnom brifingu, preneo je Rojters.

On je istakao da će se situacija znatno pogoršati u narednim nedeljama ako ne bude dovoljno goriva, a pristup osnovnim medicinskim zalihama uskoro ne bude poboljšan.

Neredi u centru haićanske prestonice Port-o-Prensu i na području gradskog međunarodnog aerodroma počeli su 29. februara, u odsustvu premijera Arijela Anrija, koji je boravio u Keniji pokušavajući da finalizuje raspoređivanje stranih oružanih snaga na Haitiju za borbu protiv bandi.

Bande su zauzele veći deo Port-o-Prensa u nameri da spreče premijera da se vrati na čelo zemlje i da oslobode Haiti.

U zemlji je proglašeno vanredno stanje, a Anri je kasnije objavio svoju odluku da podnosi ostavku. Prema procenama UN, na Haitiju je interno raseljeno više od 360.000 ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: