Svet 0

21.03.2024.

17:00

Država se raspada, ali to nije kraj: Epidemija će ih dokusuriti?

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da bi epidemija kolere na Haitiju mogla ponovo da se razbukti.

Izvor: Tanjug

Država se raspada, ali to nije kraj: Epidemija će ih dokusuriti?
EPA-EFE/JOHNSON SABIN

Podeli:

Do toga će doći ako se nastave previranja u toj karipskoj ostrvskoj državi, navodi on.

"Odgovor na koleru i nadzor podataka već su pogođeni nedavnim nasiljem", rekao je Gebrejesus novinarima na virtuelnom brifingu, preneo je Rojters.

On je istakao da će se situacija znatno pogoršati u narednim nedeljama ako ne bude dovoljno goriva, a pristup osnovnim medicinskim zalihama uskoro ne bude poboljšan.

Neredi u centru haićanske prestonice Port-o-Prensu i na području gradskog međunarodnog aerodroma počeli su 29. februara, u odsustvu premijera Arijela Anrija, koji je boravio u Keniji pokušavajući da finalizuje raspoređivanje stranih oružanih snaga na Haitiju za borbu protiv bandi.

Bande su zauzele veći deo Port-o-Prensa u nameri da spreče premijera da se vrati na čelo zemlje i da oslobode Haiti.

U zemlji je proglašeno vanredno stanje, a Anri je kasnije objavio svoju odluku da podnosi ostavku. Prema procenama UN, na Haitiju je interno raseljeno više od 360.000 ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: