Svet 0

21.03.2024.

19:17

Katalonci ne odustaju: Održaćemo referendum

Katalonski premijer Pere Aragones izjavio je u sredu da će u jednom trenutku biti održan pravni referendum o nezavisnosti Katalonije.

Izvor: Klix.ba

Katalonci ne odustaju: Održaćemo referendum
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Podeli:

Aragones planira da održi obavezno glasanje na osnovu sporazuma sa centralnom vladom u Madridu.

"Većina Katalonaca želi da odluči o svojoj budućnosti, a španske institucije ih u tome sprečavaju", rekao je Aragones. On takođe poziva na novi model finansiranja Katalonije, za koji kaže da će doprineti jednakosti između autonomnih zajednica u zemlji.

Vlada španskog premijera Pedra Sančeza prošle godine je obećala amnestiju za katalonske političare koji su prekršili zakon – uključujući događaje tokom neuspele borbe za nezavisnost u oktobru 2017.

Predlog amnestije je trenutno u raspravi u parlamentu.

Međutim, Sančez odbacuje referendum o nezavisnosti Katalonije. Obećao je amnestiju i druge ustupke u zamenu za podršku u formiranju vladine koalicije, koju su mu pružile dve katalonske separatističke partije u novembru prošle godine.

U Kataloniji će 12. maja biti održani vanredni regionalni parlamentarni izbori.

Aragonska republikanska levica Katalonije (ERC) i druge stranke traže nezavisnost od Španije.

Među njima je i partija Zajedno za Kataloniju (Junts), koju vodi Karles Puđdemon, koji živi u egzilu u Belgiji. U četvrtak će saopštiti da li će se u maju ponovo kandidovati za mesto šefa regionalne vlade. Ako se vrati u Španiju, mogao bi da se suoči sa hapšenjem.

Puđdemon je bio premijer Katalonije 2017. u vreme glasanja regiona za otcepljenje od Španije i kasnije proglašenje nezavisnosti, što su sudovi proglasili nezakonitim.

Potom je pobegao iz Španije da bi izbegao hapšenje i živi u Belgiji, gde radi kao poslanik u Evropskom parlamentu.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: