Svet 11

21.03.2024.

9:42

Kijev besan na saveznike i urla: Sedite na dve stolice

Mihail Podoljak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, osudio je lidere EU da sede na dve stolice dok Rusija odugovlači rat.

Izvor: B92.net

Kijev besan na saveznike i urla: Sedite na dve stolice
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Podeli:

“S jedne strane, vi ste saveznik i morate pomoći Ukrajini u ratu“, rekao je Podoljak u intervjuu Politiku, dodajući da EU lideri s druge strane, pokušavaju da zaštitite svoje tržište na protekcionistički način.

Briselski portal navodi da su se odnosi Kijeva i njegovih evropskih saveznika zategnuti još od protesta farmera u Poljskoj, kao i u drugim evropskim zemljama, koji su izbili protiv uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

A sada su zemlje EU podeljene i oko toga da li da produže bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda, dok Poljska i Francuska traže stroža ograničenja.

Podoljak se požalio da je debata o tome da li da se ponovo nametnu barijere, koje su uklonjene nakon napada Kremlja na Kijev, nedostojna saveznika Ukrajine. Napomenuo je da evropske zemlje nastavljaju da trguju sa Rusijom čak i dok se borbe odugovlače.

“Za mene ovo izgleda čudno“, rekao je. “Vi istovremeno finansirate odbranu Ukrajine, koja se brani od Rusije. Vaše kompanije finansiraju ruski savezni budžet, od čega 42 odsto ide direktno na rat. Dakle, vi ste i ovde i tamo u isto vreme”, dodao je on.

Kremlj se, dodao je, sprema za produženi sukob i odugovlači kako bi poskupeo rat zapadnim zemljama i Ukrajini.

“Rusija je zainteresovana za dug rat i da se zapadne zemlje umore i kažu ‘to je to, hajde da tražimo nekakvo kompromisno rešenje’. Ali u ovom ratu nema kompromisnog rešenja“, rekao je Podoljak.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: