Svet 6

21.03.2024.

8:52

Rusi beže

Došlo je do ogromnog porasta broja ruskih vojnika koji su okrenuli leđa oružanim snagama, prenosi Njuzvik, pozivajući se na podatke nezavisnog istražnog medija “Prekret”.

Izvor: B92.net

Rusi beže
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Podeli:

Podseća se da je već toom prvih nekoliko invazije Rusije na UKrajinu do egzodusa vojno sposobnih muškaraca iz Rusije, dok je među onima koji su otišli ​​u Ukrajinu bilo brojnih izveštaja o niskom moralu i nezadovoljstvu komandantima.

Zbog toga su, tokom rata, ruske vlasti pooštrile krivični zakon kako bi se povećala disciplina u oružanim snagama.

Međutim, sada je situacija takva da je došlo do ogromnog porasta broja onih koji žele da napuste front, podaci su do kojih je došao “Preokret”.

Navodi se da su 2023. godine 4.373 osobe osuđene za neovlašćeno napuštanje jedinice, što je petostruko povećanje u odnosu na 887 slučajeva prethodne godine. Ovo je takođe skoro devetostruko povećanje u odnosu na 527 slučajeva zabeleženih 2021. godine.

U međuvremenu, prošle godine je 289 vojnika optuženo za nepoštivanje naređenja.

Pre 2023. takva optužba je bila retka, sa samo devet slučajeva u prethodnih pet godina, zajedno. Takođe 2023. godine, 129 ljudi je suđeno za “dezerterstvo“, dok je 31 osoba optužena za pretvaranje bolesti i navođenje drugih metoda  za izbegavanja službe.

Inače, u Rsuiji se jasno odbijanje borbe kažnjava sa, u proseku, dve godine i tri meseca u kaznenoj koloniji, ali dezertiranje iziskuje strožu kaznu.

“Preokret” je naveo kako je osam mobilisanih muškaraca osuđeno na sedam godina u koloniji strogog režima zbog bekstva iz ukrajinske oblasti Luganjsk sa oružjem i municijom.

"Kazne pod izgovorom 'oružanog sukoba ili neprijateljstava' izriču se najoštrije", rnavode iz “Proekta” u svojoj analizi prošlog meseca, dodajući da ima "verovatno mnogo više represivnih slučajeva" jer se neće svi pojaviti u ruskim sudskim spisima .

Ruske snage su se suočile sa ogromnim gubicima tokom invazije Vladimira Putina u punom obimu, a najnoviji podaci ukrajinskog Generalštaba u sredu pokazuju da je mrtvih i ranjenih 433.090 vojnika, iako su druge procene niže.

Takođe, sada se ponovo spekuliše da će ruski predsednik Vladimir Putin objaviti još jedan nacrt zakona kako bi nadoknadio sve manji broj trupa nakon njegove pobede na izborima pod kontrolom Kremlja prošlog vikenda.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: