Svet 14

19.03.2024.

17:06

Aktiviran crveni alarm: Ceo svet je u opasnosti

Svaki veliki globalni klimatski rekord oboren je prošle godine, a 2024. bi mogla biti gora, saopštila je u utorak Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Izvor: Rojters

Aktiviran crveni alarm: Ceo svet je u opasnosti
EPA/STEPHEN MORRISON

Podeli:

Njen šef je izrazio posebnu zabrinutost zbog toplote okeana i smanjenja količine morskog leda.

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija je u svom godišnjem izveštaju o stanju globalne klime saopštila da su prosečne temperature dostigle najviši nivo u 174 godine vođenja evidencije sa jasnom razlikom, dostižući 1,45 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Temperature okeana su takođe dostigle najveće vrednosti u poslednjih 65 godina podataka, pri čemu je preko 90% mora tokom godine iskusilo uslove toplotnih talasa, saopštila je SMO, što je štetilo sistemima hrane.

"Zajednica SMO oglašava crveni alarm svetu", rekla je generalna sekretarka SMO Selest Saulo, koja je preuzela taj posao u januaru.

"Ono čemu smo bili svedoci 2023. godine, posebno sa toplotom okeana bez presedana, povlačenjem glečera i gubitkom antarktičkog morskog leda, jeste razlog za posebnu zabrinutost."

Kasnije je rekla novinarima da je toplota okeana bila posebno zabrinjavajuća jer je bila "skoro nepovratna", i verovatno su potrebni milenijumi da se preokrene.

"Trend je zaista veoma zabrinjavajući i to zbog karakteristika vode koje zadržavaju toplotni sadržaj duže od atmosfere", rekla je ona.

Klimatske promene, izazvane sagorevanjem fosilnih goriva, zajedno sa pojavom prirodnog obrasca klime El Ninjo, gurnule su svet na rekordnu teritoriju 2023.

Šef za praćenje klime SMO Omar Badur rekao je novinarima da postoji "velika verovatnoća" da će 2024. postaviti nove toplotne rekorde, rekavši da je godina nakon El Ninja obično još toplija.

Izveštaj od utorka pokazao je veliki pad morskog leda na Antarktiku, sa vršnim nivoom izmerenim na 1 milion km2 ispod prethodnog rekorda, što je oblast koja je otprilike ekvivalentna veličini Egipta.

Taj trend, u kombinaciji sa zagrevanjem okeana koje izaziva širenje vode, doprineo je više nego udvostručenju stope porasta nivoa mora tokom protekle decenije u poređenju sa periodom 1993–2002, navodi se u saopštenju.

Toplota okeana bila je koncentrisana u severnom Atlantiku sa temperaturama u proseku 3 stepena Celzijusa iznad proseka krajem 2023. godine, navodi se u izveštaju. Više temperature okeana utiču na delikatne morske ekosisteme i mnoge vrste riba su pobegle na sever iz ove oblasti tražeći hladnije temperature.

Selestin Saulo, koja se meteorologijom bavi u Argentini, obećala je da će ojačati globalne sisteme upozorenja na klimatske katastrofe i rekla je da se nada da će izveštaj podići svest o „vitalnoj potrebi da se poveća hitnost i ambicija klimatskih akcija“.

"Zato smo govorili o crvenoj uzbuni jer moramo da brinemo o ljudima i o tome kako će oni patiti od ovih češćih, ekstremnijih događaja", rekla je ona novinarima. „Ako ništa ne uradimo, stvari će postati još gore i to će biti naša odgovornost."

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: