Svet 1

19.03.2024.

9:36

Vojska se oglasila: Uočeno je 26 aviona; Usledila hitna reakcija

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u vazdušnom prostoru te zemlje registrovano čak 26 vojnih aviona Kineske narodno-oslobodilačke armije.

Izvor: aerotelegraf.rs

Vojska se oglasila: Uočeno je 26 aviona; Usledila hitna reakcija
EPA/Guang Niu

Podeli:

Od 26 registrovanih aviona, čak 18 je prešlo preko Tajvanskog moreuza i nastavilo da leti ka severoj, jugozapadnoj i istočnoj zoni vazduhoplovne identifikacione odbrambene zone.

Tokom ove operacije, Kineska narodna armija je izvela združenu vežbu patrole borbene gotovosti sa 10 brodova koji su pripadali mornarici Kineske narodno-oslobodilačke armije, piše portal Aerotime.

Ovaj incident, koji se odigrao u četvrtak, 14. marta izazvao je reakciju Tajvana koji je, kako se navodi u saopštenju tamošnjeg ministarstva odbrane, "podigao borbene avione, uzbunio mornaricu i pripremio raketne položaje na obali da reaguju na adekvatan način".

Dva dana pre incidenta, Japansko ministarstvo odbrane prijavilo je da je kineski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Y-9, bombarder H-6 i barem jedan dron poleteo iz pravca istočnog Kineskog mora, prošao pored ostrva Sakišima, Mijakojima i Taipinga u prefekturi Okinava.

Zvanični Tokio saopštio je da su borbeni avioni iz sastava japanske avijacijskih samoodbrambenih snaga podignuti zbog ovog incidenta. Precizirano je da se radi o vazduhoplovima Mitsubishi F-15J, iz devetog Vinga jugozapadnih avionskih odbrambenih snaga, licencno proizvedenim avionima tipa McDonnell Douglas F-15 Eagle.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: